Tuesday, August 25, 2009

[Highlight] Era Najib Altantuya : Antara Pendulum Dan Momentum

[Highlight] Era Najib Altantuya : Antara Pendulum Dan Momentum


Era Najib Altantuya : Antara Pendulum Dan Momentum

Posted: 25 Aug 2009 10:30 AM PDT

Pakatan Rakyat berkeyakinan kemenangan calon PAS Mohd Salleh Man di Dun Permatang Pasir dengan 4,551 majoriti mengalahkan calon Umno, Rohaizat Othman akan memperkukuhkan momentum untuk mengambil alih kerajaan persekutuan dalam pilihanraya umum ke-13 kelak.

Naib Presiden PAS yang juga Pengarah pilihanraya ini, Datuk Mahfuz Omar, menganggap Umno semakin sukar memadamkan momentum perubahan rakyat bersama Pakatan sejak pilihanraya umum 8 Mac tahu lalu lagi.

"Umno sudah kalah 7 (kali) dan menang di Batang Ai sahaja. Kalau main bola, secara kebiasaannya itu (kekalahan berterusan) menandakan bahawa Umno akan kalah dalam permainan keseluruhannya...pilihanraya ke-13 kelak.

"Hari ini (25 ogos) adalah hari jadi saya (dan) saya kira ini hadiah hari jadi saya. Pilihanraya ke-13 kelak, rakyat pula dapat hadiah kemenangan peringkat persekutuan, insyaAllah."

Bagi beliau, Umno tidak boleh lagi kata ini (kemenangan) sama dengan kemenangan mereka di Manik Urai, kononnya berjaya kurangkan majoriti (sehingga) 65 undi.

"Najib (Perdana Menteri) boleh katakah Umno berjaya di Permatang Pasir, sedangkan Pakatan dapat empat ribu lebih (4,551 undi)."

Nada yang sama turut disampaikan Ketua Menteri Pulau Pinang yang juga Setiausaha Agong DAP, Lim Guan Eng.

Menurut Lim Guan Eng, Pakatan Rakyat bukanlah seperti yang digembar-gemburkan oleh Umno sebagai Pakatan yang 'rapuh'.

Sebaliknya, Pakatan Rakyat mampu menggantikan BN dalam pilihanraya umum akan datang berdasarkan kekalahan berterusan parti-parti pemerintah.

"Ini (Dun Permatang Pasir) bukan sahaja kemenangan bagi kerajaan negeri dan rakyat seluruh Pulau Pinang, tapi suatu terjemahan perasaan rakyat bahawa Umno sedang ditolak berterusan dalam setiap kali pilihanraya (kecil) yang diadakan."

"Ini (kemenangan) menunjukkan sokongan kuat pada kerajaan negeri Pulau Pinang pimpinan Pakatan Rakyat (iaitu) DAP, PAS dan PKR. Bukan seperti Umno katakan, Pakatan kita (adalah) pakatan yang rapuh."

"Bukan seperti Umno (dan) Barisan Nasional yang mengabaikan rakyat. Pakatan (rakyat) yang kukuh ini boleh memenangi pilihanraya (ke-) 13 nanti, sebab rakyat mahu sebuah (kerajaan) persekutuan yang ada 'jiwa' Malaysia, bukannya perkauman sempit."

Timbalan Ketua Menteri 2, Dr. P. Ramasamy yang ditemui kemudian mengganggap kemenangan berterusan Pakatan Rakyat ini boleh menjadi 'gelombang perubahan' yang besar di Dun Seputeh, jika berlaku pilihanraya kecil; dan nasional.

"Memanglah (benar). Saya tidak perlu sebutlah (soal kemenangan). Kemenangan ini sudah jadi gelombang...tentu jadi gelombang di (Dun) Seputeh jika jadi pilihanraya."

"(Dun Permatang Pasir) sudah jadi gelombang perubahan yang berterusan Pakatan ke peringkat nasional juga."

Bercakap di luar tempat perjumlahan pengundi IKBN kemudian, Salleh menganggap kemenangan tersebut bukan kejayaan peribadinya sahaja, tetapi kejayaan Pakatan Rakyat peringkat negeri dan federal.

Ujarnya, Permatang Pasir mampu menjadi 'pembakar semangat' sekurang-kurangnya di Dun Seputeh, di samping pilihanraya ke-13 kelak.

"Ini (kemenangan) bukan untuk saya, biarpun saya mewakili PAS bertanding di Permatang Pasir. Ini (kemenangan) untuk Pakatan Rakyat negeri (Pulau Pinang) dan semua kepimpinan pusat."

"Kalau boleh, kemenangan ini jadi 'pembakar semangat'...sekurang-kurangnya di Kuala Seputeh jika jadi pilihanraya... pilihanraya ke-13 lebih-lebih lagilah."

Daripada 14,832 atau 73.1% pengundi yang turun mengundi, Salleh memperoleh 9,618 undi, manakala Rohaizat mendapat 5,067 undi.

Pada Mac tahun lalu, bekas penyandang Allahyarham Dato' Mohd Hamdan Abdul Rahman mendapat 5433 undi majoriti; dari 20,350 atau 82.5% undi keseluruhannya.

Disebabkan peratusan turun mengundi berkurang sebanyak 9.4% dari piliharaya sebelumnya, bermakna undi tradisi PAS dan Umno juga masing-masing turut menyusut sebanyak 12.6% (1386 undi) dan 9.5% (504 undi).

Tuntas bagi PAS/Pakatan adalah berjaya mengekalkan status quo mereka di 'kubu kuat' PAS tersebut.

Manakala, Umno tidak boleh lagi menjadikan pilihanraya kali ini sama seperti Manek Urai - bukti rakyat mula menerima mereka dan menolak Pakatan Rakyat lagi.

Selain kalah di Dun Permatang Pasir, Umno BN pernah kalah berterusan di Parlimen Permatang Pauh, Kuala Terengganu, Bukit Gantang; dan Dun Bukit Selambau serta Penanti sebelum ini. -Dzulfikar Mashoor


Era Najib Altantuya : Benar Muhyiddin, Undi BN Tak Berubah

Posted: 25 Aug 2009 10:21 AM PDT

Kenyataan Timbalan Presiden UMNO Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin yang menyatakan bahawa sokongan kepada BN tidak berubah adalah benar.

Hanya 34% sahaja undi yang diperolehi oleh UMNO BN dari jumlah keseluruhan pengundi yang keluar mengundi, yang bererti hanya satu pertiga sahaja rakyat Permatang Pasir yang "meminati" UMNO BN manakala 66%, iaitu dua pertiga pengundi menyokong Pakatan Rakyat.

Muhyiddin berkata BN menerima kekalahannya dalam pilihanraya kecil DUN Permatang Pasir hari ini.

Calon PAS, Mohd Salleh Man mendapat 9,618 undi untuk menewaskan calon BN, Rohaizat Othman dengan majoriti 4,551 undi. Rohaizat mendapat 5,067 undi.

"Bagi kita, walaupun peratusan yang keluar undi adalah rendah berbanding pilihanraya umum 2008, daripada pemerhatian kita, ada sedikit sahaja perubahan di beberapa peti undi, tapi tidak begitu ketara," kata Muhyiddin.

"Di Permatang Pasir, sikap pengundi nampaknya tidak banyak berubah walaupun masa lawatan-lawatan kita, nampak adalah sedikit sebanyak minat mereka untuk mengundi BN.

Muhyiddin yang beberapa hari sebelum kempen pilihanraya Permatang Pasir mendakwa Pakatan Rakyat umpama retak menanti belah jelas satu pendustaan. Yang nyata BN lah sebenarnya sedang menghadapi fenomena "retak menati belah" itu apabila parti-parti komponen di dalam BN sedang bergelandangan dengan pelbagai masalah.

MCA berhadapan dengan kemelut PKFZ, MIC diambang perpechan sebelum pemilihan jawatankuasa berlansung manakala PPP kini sedang menghadapi krisis yang begitu tenat melibatkan kepimpinan M.Kayveas dan Murugiah.

Muhyiddin yang terkenal dengan mulut celuparnya kini menanggung aib yang besar apabila menuduh Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai pengkhianat bangsa dan tuduhan itu kini telah kembali kepada dirinya sendiri apabila terbukti kes penggadaian tanah Johor kepada Singapura sewaktu beliau menjadi Menteri Besar Johor.


15Malaysia

Posted: 25 Aug 2009 09:36 AM PDT

I am enjoying the movies.....

you try!

15Malaysia


Era Najib Altantuya : Kemenangan Bermakna Untuk PR

Posted: 25 Aug 2009 10:04 AM PDT

Pemimpin Pakatan Rakyat bersetuju bahawa kemenangan Pilihan Raya Kecil Permatang Pasir menunjukkan pemilihan calon yang berwibawa disamping manifesto perubahan yang jelas menjadi penentu sokongan rakyat.

Naib Presiden Pas Mahfuz Omar dalam satu sidang media selepas pengumuman kemenangan PRK Dun N11 berkata, telahan pimpinan gagasan kerajaan alternatif bahawa rakyat sudah semakin bijak menilai ternyata tidak meleset.

"Corak 2008 masih kekal kerana pengundi mahukan pembaharuan sistem dan cara kepimpinan yang berintegriti perlu ada pada seseorang pemimpin," katanya pada siding media yang diadakan sebentar tadi.

Mahfuz, hari ini genap 52 tahun, juga menggangap kemenangan ini adalah hadiah hari jadi yang kedua buat beliau selepas memenangi kes saman terhadap media pro-kerajaan baru-baru ini.

Beliau menambah pelbagai taktik dan isu yang dibawa Umno-BN dalam tempoh berkempen ternyata gagal, seraya menuntut pimpinan Umno-BN supaya mengambil iktibar dari kekalahan ini.

"Saya minta maaf kepada pemimpin Umno-BN di atas kemenangan kami. Walaupun sasaran satu undi majority, 1 Malaysia 1 undi untuk majority. Jadi bila dapat 4551 undi ini maknanya 4551 peratus naik," katanya.

Sementara itu Adun Permatang Pasir Salleh Man berkata, kemenangannya adalah mustahil tanpa kerjasama erat jentera kerajaan dan sokongan majoriti rakyat.

"Kerjasama yang ditunjukkan jentera (Pakatan Rakyat) seluruh negara membawa hasil kejayaan murni iaitu kemenangan Pas di Dun N11 Permatang Pasir. Kita akan meletakakn satu tanggungjawab yang baik dsan bekerjasama dengan semua pihak.

"Walaupun pelbagai fitnah yang dilontarkan akhirnya kita capai kemenangan dan pertahan kemenangan di kawasan ini," katanya.

Isteri Salleh Man, Siti Fatimah Osman menganggap kemenangan suaminya adalah kemenangan bersama hasil sokongan semua pihak.

Mengulas mengenai Menteri Dalam Negeri yang marah kononnya penyokong Pakatan bertindak ganas semasa tempoh pembuangan undi, Mahfuz berkata, isu berkenaan tidak timbul. Sebaliknya beliau kecewa dengan tindakan BN memperalat pelajar-pelajar sekolah menengah dari Kepala Batas yang berseragam baju Pemuda Umno untuk membantu kempen mereka.

Beliau mempersoalkan tindakan Umno mendirikan sepanduk dan panji menghina Pas dan Pakatan Rakyat sepanjang tempoh berkempen, yang menurut Mahfuz menerapkan nilai tidak elok dalam mandiri belia muda.

"Kalau hendak murid-murid sekolah ini sebagi satu pendedahan kepada politik saya tidak kata ia salah tetapi jangan kita bentuk budaya yang tidak elok iaitu jadi budaya ganas budaya liar.

"Apakah ini modul baru kepada rakan muda yang akan dibawa oleh kementerian belia di negara kita. Jadi saya cukup kesal atas apa yang berlaku," katanya.


Era Najib Altantuya : Referendum Ketujuh Rakyat Kepada UMNO

Posted: 25 Aug 2009 09:43 AM PDT

Tamatnya pengiraan undi Pilihan Raya Kecil, Umno-BN seolah-olah tahu mereka tidak berpeluang di Permatang Pasir.

Sejurus selepas keputusan diumumkan Suruhanjaya Pilihan Raya, calon Pas Mohd Salleh Man turun sebentar untuk berbuka puasa dengan sebutir kurma.

Manakala calon pemerintah pula, Rohaizat Othman, langsung tidak kelihatan.

"Dengan majoriti 4,551 undi, Permatang Pasir melestarikan hasrat rakyat dengan kemenangan Pakatan Rakyat buat kali yang ke-tujuh di Semenanjung tanahair.

Tanpa retorik perkauman, tanpa jentera gergasi kerajaan - calon Pas Mohd Salleh Man menang bergaya menewaskan calon pemerintah, Rohaizat Othman dengan 9,618 undi.

Kemenangan Pakatan Rakyat memang sudah dijangka ramai pemerhati politik - menjadikan Permatang Pasir referendum buat yang ke tujuh khusus buat Umno-Barisan Nasional.

Bagi para pimpinan, kemenangan di Permatang Pasir adalah dua langkah ke hadapan berbanding majoriti nipis di Manek Urai.

"Ini merupakan satu momentum baru kita selepas daripada Manek Urai untuk membuat satu pencapaian yang lebih baik pada masa yang akan datang," kata Pengarah Pilihan Raya Kecil Permatang Pasir Pas Mahfuz Omar.

Perbandingan menunjukkan majoriti yang diraih menurun 900 undi dari 5,433 undi dalam PRU12 yang lalu.

Namun keputusan menunjukkan Pakatan Rakyat masih mampu merangkul sokongan kuat kerana peratusan keluar membuang undi kali ini adalah lebih kecil - sebanyak 73.1 peratus berbanding 82.57 dalam PRU12 yang lalu.

Lebih-lebih lagi apabila Pilihanraya Kecil N11 ini dijalankan pada hari bekerja.

Dari awal pagi lagi, para pekerja berbondong-bondong memenuhi segenap laluan menuju ke pusat pengundian sebelum beransur ke tempat kerja masing-masing.

"Saya rasa satu yang berharga bila saya boleh menyambut hari jadi saya penduduk, pengundi di Permatang Pasir dan juga petugas-petugas yang telah memberikan kemenangan kepada calon kita," kata Mahfuz.

Disebalik sentimen perkauman Umno-BN yang terdesak melaga-lagakan bukan Islam dan Islam sepanjang pilihanraya, kemenangan Salleh Man sekaligus membuktikan kenyataan Timbalan Presiden Umno Muhyiddin Yassin adalah benar.

Muhyiddin sebelum ini mendakwa Umno mula merasai 'angin perubahan' di Permatang Pasir.

Cuma bezanya, 'angin perubahan' yang dirasai tidak menyebelahi Umno-Barisan Nasional.

Kemenangan ini terbit dikala usaha Umno mencemar maruah Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim sebagai pengkhianat Melayu.

"Walaupun pelbagai fitnah yang dilontarkan akhirnya kita capai kemenangan dan pertahan kemenangan di kawasan ini," kata Mohd Salleh Man yang dipilih rakyat Permatang Pasir untuk menjadi Adun mereka.

Sekiranya Permatang Pasir menjadi kayu-ukur, serangan Umno tidak ampuh menarik sokongan kecuali di kalangan orang-orangan parti itu sendiri.

Meskipun berbeza pendapat dalam beberapa perkara, namun tidak dapat dinafikan kempen kali ini menyaksikan kerjasama lebih erat antara jentera Parti Keadilan Rakyat, Pas dan DAP.

Yang pasti, jentera Pakatan Rakyat di Permatang Pasir kini beralih tumpuan ke Kota Siputeh, Kedah Darul Aman. -TVA


Hitler's Honorable Contribution After Life

Posted: 25 Aug 2009 09:05 AM PDTHITLER'S REAL ESTATE DOWNFALL
HITLER'S SEX ADDICTION
HITLER FINDS OUT HE'S GAY
HITLER FINDS OUT HIS SUBTITLES ARE ALL WRONG
HITLER FINDS OUT HE HAS AIDS
HITLER GETS BANNED FROM XBOX LIVE
HITLER GOT THE WRONG BIKE
SOMEONE STOLE HITLER'S CAR
HITLER GET'S BANNED FROM WORLD OF WARCRAFT
ADOLF HITLER'S VISTA PROBLEMS
POLYGAMY CAN BE A HEADACHE IN MALAYSIA
ANWAR IBRAHIM'S DOWNFALL PARODY
MACC DOWNFALL PARODY


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Malaysia: Past and Present

Posted: 25 Aug 2009 08:56 AM PDT


When I learnt History subject in my high school, my teacher taught me that, ships loved to anchor their ships to Malaysia (Malacca actually) because of the strategic place we have. You know, Malacca's strait is something like RnR between a journey, exchanged goods and so on. And that was when those pertukaran rempah ratus from Arabian traders and so forth, the Westerners came so-called for the spices and spread the Christianity and so on. That was what I've learnt in History subject about Malaysia's history.

So, that was Malaysia. In the past. What about Malaysia today?

Well, Malaysia still a strategic place for exchange goods, but not spices anymore. But, human trafficking, especially women and children. Read here...

Muahahahaha..... XD....ok, maybe I shouldn't laugh about this issue. Sorry, for my sarcasm. I think you should go here (click this link) to read about a sad story of a child prostitute. What have become with our society actually. Our society (be it East or West) is already worst with this social issues. Haiiisshh.

Proud to be Malaysian? But I'm proud to be a Sarawakian. Ha ha ha ha.

p/s: Malaysia Boleh, dulu dan sekarang....


No drugs are small

Posted: 25 Aug 2009 08:15 AM PDT

Anxious and fearful, often parents tend to give too much medicine to their children. Forgetting that the children survived to an ear infection even when antibiotics did not exist. In a book review of a natural remedies.

Beloved and precious. Because often unique, too late. Parent afraid, unable, often, to manage peacefully the states of health. Also why children are inundated with drugs of any kind, as evidenced by a certain above all: the chicken pox affects 0.9 percent of infants under one year, but the drug that reduces the severity in patients immunosuppressed or used to treat the disease in its severe form, acyclovir, is prescribed to four percent of those same children.

It is obvious that something is not working, the manual and Franco De Luca 'and Children (too many) medicine' (Edizioni Il Leon Green, 125 pp, 14 euro) is demonstrated with several examples, while providing plenty of alternative simple directions (see box). Here then is that the fever for what it is: a physiological reaction of an organism that makes the immune system, that the cough should be left to mature until it disappears, that atopic dermatitis should not be put down barrel of steroids (both also in cream), that hyperactive children should be seen, in most cases, people who are seeking attention, which is fried in extra virgin olive oil once a week is good for the liver of children, and so on. Perhaps, De Luca points out that thirty years ago, the pediatrician community Campagnano (Roma), just know that for many of the pharmacological remedies recommended there is no evidence of efficacy and safety sufficient, and that the children survived to ear infection even before the antibiotics.

By Agnes Codignola(24 August 2009)


The year in which the world has changed

Posted: 25 Aug 2009 08:05 AM PDT

What do they have in common the Ayatollah Khomeini and Margaret Thatcher, John Paul II, and Deng Xiaoping? The rise of these four characters, with everything that has represented for the history of the past half century, began in 1979. A year, second Foreign Policy, Is the true watershed that marked the beginning of the contemporary.

A Year to Remember

What do they have in common the Ayatollah Khomeini and Margaret Thatcher, John Paul II, and Deng Xiaoping? The rise of these four characters, with everything that has represented for the history of the past half century, began in 1979. A year, second Foreign Policy, Is the true watershed that marked the beginning of the contemporary.

"If you want to understand the politicization of religion, globalization and the post-Communist economic doctrine of laissez-faire that have defined our era, forget 1968. Well never mind 1989. The most important year of all is the 1979. " The article by Christian Caryl is accompanied by an interactive timeline that lets you iterate over the key events.


najib altantuya: PAS retains Permatang Pasir

Posted: 25 Aug 2009 09:06 AM PDT

  • UPDATED 9.26PM PAS' Mohd Salleh Man has defeated BN's Rohaizat in the Permatang Pasir state seat by-election although the majority has decreased by nearly 900 votes since the last general election.MORE
Malaysiakini reported that Rohaizat said the level of support for BN remained unchanged since the last general election. Muhyiddin agreed.

I also agree.

The result proves Dr M is right. The Malaysian Insider reported not too long ago: Dr M unhappy, warns against blind loyalty in Umno.

The people who voted for Rohaizat must have been the same blind loyalists that Dr M referred to.


Era Najib Altantuya : PAS Menang Besar Di Permatang Pasir (updated)

Posted: 25 Aug 2009 07:05 AM PDT

Walaupun pelbagai taktik kotor yang digunakan Umno-BN dalam pilihanraya kecil Dun N11 Permatang Pasir namun taktik berkenaan terbukti gagal apabila calon Pas Salleh Man dipilih pengundi Dun berkenaan untuk menjadi wakil rakyat mereka.

Salleh Man yang mendapat 9618 undi, menang dengan majoriti 4551 undi sekaligus mengalahkan calon Umno-BN Rohaizat Othman yang hanya mendapat 5067 undi.

Sebelum ini, bekas Adun Permatang Pasir - Allahyarham Mohd Hamdan Abdul Rahman telah mengalahkan calon Umno-BN Ahmad Sahar Shuib dengan majoriti sebanyak 5,433 undi. Majoriti yang diraih Salleh 4,551, kurang 882, namun kekurangan majoriti ini adalah kecil dan adalah disebabkan berkurangnya jumlah mereka yang keluar mengundi.

Pilihanraya kecil kali ini juga menyaksikan seramai 20,350 pengundi berdaftar yang layak keluar mengundi dengan peratusan pengundi - 72 peratus terdiri daripada kaum Melayu, 25.7 peratus kaum Cina, 1.2 peratus kaum India dan 0.2 peratus lain-lain.

Kemenangan ini sekaligus menyaksikan Salleh Man dapat mengekalkan dan sekaligus mempertahankan kerusi Dun N11 yang sebelum ini disandang oleh Allahyarham Mohd Hamdan sejak pilihan raya umum 1999.

Kejayaan ini juga menyaksikan Pas berjaya mempertahankan kerusi tradisi yang telah disandang sejak tahun 1999.

Pilihanraya kali ini memperlihatkan kekalahan kali ke-7 berturut-turut BN dalam beberapa siri pilihan raya kecil yang diadakan sejak berakhirnya Pilihan Raya Umum ke-12 pada Mac tahun lalu.

Malam ini bertempat di Markaz induk Permatang Pasir juga, akan diadakan satu ceramah bagi meraikan kemenangan Pas yang akan dihadiri oleh pimpinan tertinggi Pakatan Rakyat termasuk Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng.

Undi rosak adalah sebanyak 83. Seramai 14,832 orang ataupun 73.1 peratus keluar mengundi pada pilihan raya kecil DUN Permatang Pasir hari ini. Jumlah pemilih adalah seramai 20,290 orang.

Pada Mac 2008, PAS memenangi kerusi Permatang Pasir buat kali ketiga dengan kelebihan 5,433 undi.

Keputusan rasmi pilihan raya kecil diumumkan oleh Pengurus Pilihan Raya, Roslan Yahya pada pukul 7.30 petang - tepat waktu berbuka puasa di sini.

Dalam pada itu, Pengarah Pilihan Raya Kecil PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata, keputusan hari ini merupakan pengertian bermakna kepada pihaknya.

Mengenai penurunan majoriti, Mahfuz yang juga Naib Presiden berkata, "saya hanya mengharapkan kemenangan walaupun satu undi."

"Kami telah bekerja keras ke arah kemenangan lebih besar dan sebagaimana saya katakan sebelum ini, kemenangan dengan majoriti satu undi pun kemenangan juga," katanya.

Apa kata pula Najib, Muhyiddin, Ahmad Zahid Hamidi, Ahmad Maslan, Shahrizat, Hishamuddin, Shafie Apdal, Rais Yatim dan lain-lain pemimpin UMNO yang bercakap besar sebelum ini?

Apa pula komen media pro-UMNO seperti Utusan, Berita Harian, Mstar, RTM, Media Prima dan lain-lain?

Bagaimana pula riaksi blogger pro-UMNO yang banyak bermaki-makian di blog masing-masing untuk memenangkan calon UMNO BN?

Apa pula ulasan pihak-pihak yang menjadi kuda tunggangan UMNO seperti SPRM, Polis, Kementerian Pertahanan, Kementerian Penerangan dan lain-lain?

Apa pula nasib mereka ynag melompat seperti Radzhi, Osman Jailu, Jamaluddin, Nazaruddin dan Jit Fang dan ketua mereka Ibrahim Ali?

Bamaimana dengan MB Rayuan di Perak, ada berani bubarkan DUN dan ada berani bercakap besar lagi?

Kami katakan dengan penuh yakin tetapi tidak takbur, bahawa selepas ini Pakatan Rakyat ke Putra Jaya! InsyaAllah.Mohd Salleh Man dari PAS telah memenangi kerusi dewan undangan negeri Permatang Pasir di Pulau Pinang dengan majoriti besar 4,551 undi.

Keputusan rasmi menunjukkan Mohd Salleh mendapat 9,618 undi manakala Barisan Nasional (BN) Rohaizat Othman menerima 5,067 undi.

Kemenangan PAS telah diduga kerana kerusi DUN ini adalah di dalam kawasan Parlimen Permatang Pauh, kubu kuat Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Meskipun diserang dengan begitu hebat oleh BN/Umno dengan serangan retorika bersifat perkauman, namun kempen Rohaizat telah menerima malapetaka sejak di hari pertama.

Pada hari penamaan calon, telah didedahkan bahawa beliau seorang yang sudah ditarik balik lesen guaman sivilnya kerana pecah amanah yang melibatkan wang sejumlah RM161,000.

Keseluruhan kempen telah meletakkan BN di dalam keadaan yang amat defensif.

Namun majoriti yang diterima PAS malam ini, sekalipun kurang dari 5,433 majoriti sewaktu jumlah yang keluar mengundi adalah lebih tinggi di tahun lalu, menunjukkan status quo sokongan kepada PR dan BN masih sama.

Jumlah yang keluar mengundi hari ini ialah 73.1 peratus berbanding 82.57 peratus tahun lalu.

Kemenangan PAS yang bergaya ini menunjukkan di dalam lingkungan PR sendiri, mereka tidak mampu dikalahkan.

Kemenangan tersebut, seklaipun Umno telah cuba menggambarkan Anwar sebagai pengkhianat Melayu, yang apada waktu yang sama memainkan sentimen bangsa dan ugama.

Jika Permatang Pasir boleh dijadikan sebarang ukuran, serangan Umno tidak menunjukkan sebarang kesan ke atas pengundi kecuali di kalangan penyokong kuatnya sahaja.

Kemenangan hari ini menandakan kemenangan PR yang ketujuh dari lapan pilihanraya kecil yang berlansung sejak pilihanraya umum 2008.
This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

FHM 2009

Posted: 25 Aug 2009 06:14 AM PDT
FHM or Food Hotel Malaysia is essentially Malaysia's official Food & Hotel Show.
It was a grand event not to be missed by hoteliers and restaurateurs. For a stretch of 4 days at KL Convention Centre, the 10th Malaysian International Exhibition of Food, Drinks, Hotel, Restaurant & Foodservice Equipment, Supplies, Services and Related Technology exposed visitors to a wide range of the latest trends in the trade-related equipment and services.
I flew there to take part with my GM and F&B Manager to get ourselves updated.
The whole exhibition was really quite business-as-usual. I noted one show that particularly stood out was the spectacular teh tarik showmanship by En. Mior Sazali.
The booth was promoting teh tarik ingredients and Mior was there showing off his skillful pulling techniques to pull in crowds. Aromatic teh tarik was prepared on the spot for sampling.
I found the teh tarik irresistibly good! Thank you, Mior, for your very entertaining performance.


: (

Posted: 25 Aug 2009 05:47 AM PDT

" janganla sedih. kalau sedih, nanti syefah pun sedih"


Era Najib Altantuya : Tahniah Ustadz Salleh Man!

Posted: 25 Aug 2009 06:22 AM PDT

Walaupun pelbagai taktik kotor yang digunakan Umno-BN dalam pilihanraya kecil Dun N11 Permatang Pasir namun taktik berkenaan terbukti gagal apabila calon Pas Salleh Man dipilih pengundi Dun berkenaan untuk menjadi wakil rakyat mereka.

Salleh Man yang mendapat 9618 undi, menang dengan majoriti 4551 undi sekaligus mengalahkan calon Umno-BN Rohaizat Othman yang hanya mendapat 5067 undi.

Sebelum ini, bekas Adun Permatang Pasir - Allahyarham Mohd Hamdan Abdul Rahman telah mengalahkan calon Umno-BN Ahmad Sahar Shuib dengan majoriti sebanyak 5,433 undi. Majoriti yang diraih Salleh 4,551, kurang 882, namun kekurangan majoriti ini adalah kecil dan adalah disebabkan berkurangnya jumlah mereka yang keluar mengundi.

Pilihanraya kecil kali ini juga menyaksikan seramai 20,350 pengundi berdaftar yang layak keluar mengundi dengan peratusan pengundi - 72 peratus terdiri daripada kaum Melayu, 25.7 peratus kaum Cina, 1.2 peratus kaum India dan 0.2 peratus lain-lain.

Kemenangan ini sekaligus menyaksikan Salleh Man dapat mengekalkan dan sekaligus mempertahankan kerusi Dun N11 yang sebelum ini disandang oleh Allahyarham Mohd Hamdan sejak pilihan raya umum 1999.

Kejayaan ini juga menyaksikan Pas berjaya mempertahankan kerusi tradisi yang telah disandang sejak tahun 1999.

Pilihanraya kali ini memperlihatkan kekalahan kali ke-7 berturut-turut BN dalam beberapa siri pilihan raya kecil yang diadakan sejak berakhirnya Pilihan Raya Umum ke-12 pada Mac tahun lalu.

Malam ini bertempat di Markaz induk Permatang Pasir juga, akan diadakan satu ceramah bagi meraikan kemenangan Pas yang akan dihadiri oleh pimpinan tertinggi Pakatan Rakyat termasuk Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng.

Undi rosak adalah sebanyak 83. Seramai 14,832 orang ataupun 73.1 peratus keluar mengundi pada pilihan raya kecil DUN Permatang Pasir hari ini. Jumlah pemilih adalah seramai 20,290 orang.

Pada Mac 2008, PAS memenangi kerusi Permatang Pasir buat kali ketiga dengan kelebihan 5,433 undi.

Keputusan rasmi pilihan raya kecil diumumkan oleh Pengurus Pilihan Raya, Roslan Yahya pada pukul 7.30 petang - tepat waktu berbuka puasa di sini.

Dalam pada itu, Pengarah Pilihan Raya Kecil PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata, keputusan hari ini merupakan pengertian bermakna kepada pihaknya.

Mengenai penurunan majoriti, Mahfuz yang juga Naib Presiden berkata, "saya hanya mengharapkan kemenangan walaupun satu undi."

"Kami telah bekerja keras ke arah kemenangan lebih besar dan sebagaimana saya katakan sebelum ini, kemenangan dengan majoriti satu undi pun kemenangan juga," katanya.

Apa kata pula Najib, Muhyiddin, Ahmad Zahid Hamidi, Ahmad Maslan, Shahrizat, Hishamuddin, Shafie Apdal, Rais Yatim dan lain-lain pemimpin UMNO yang bercakap besar sebelum ini?

Apa pula komen media pro-UMNO seperti Utusan, Berita Harian, Mstar, RTM, Media Prima dan lain-lain?

Bagaimana pula riaksi blogger pro-UMNO yang banyak bermaki-makian di blog masing-masing untuk memenangkan calon UMNO BN?

Apa pula ulasan pihak-pihak yang menjadi kuda tunggangan UMNO seperti SPRM, Polis, Kementerian Pertahanan, Kementerian Penerangan dan lain-lain?

Apa pula nasib mereka ynag melompat seperti Radzhi, Osman Jailu, Jamaluddin, Nazaruddin dan Jit Fang dan ketua mereka Ibrahim Ali?

Bamaimana dengan MB Rayuan di Perak, ada berani bubarkan DUN dan ada berani bercakap besar lagi?

Kami katakan dengan penuh yakin tetapi tidak takbur, bahawa selepas ini Pakatan Rakyat ke Putra Jaya! InsyaAllah.
This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Era Najib Altantuya : 75% Tak Bersetuju Kartika Merayu

Posted: 25 Aug 2009 05:21 AM PDT

Seruan Datuk Seri Najib Razak yang berkata Kartika Sari Dewi Shukarno boleh membuat rayuan dan tidak sepatutnya reda semata-mata untuk dihukum telah ditolak oleh rakyat Malaysia yang mengikut undian SMS Edisi 7 memaparkan 75% responden tidak bersetuju dengan cadangan Perdana Menteri itu supaya Kartika merayu.

Perdana menteri dilaporkan menjelaskan pendirian kerajaan pusat ialah ia tidak boleh mempertikaikan soal agama dan, tambahnya, soal agama terletak di bawah pihak berkuasa Mahkamah Syariah.

Bagaimanapun, Kartika Sari mempunyai ruang untuk merayu, katanya.

Kartika Sari Dewi, 32, seorang model dilaporkan enggan merayu di atas hukumannya itu dan bersedia untuk menerima hukuman itu.

Sebelum ini Kartika ditangkap dalam satu serbuan yang di buat di sebuah hotel dan didapati bersalah kerana meminum arak.

Mahkamah Syariah menjatuhkan hukuman tersebut pada Julai lepas.

Beliau tidak membuat rayuan sebaliknya mengatakan akur dengan keputusan tersebut.

"Saya keliru dan rasa seperti ditendang macam bola oleh Jabatan Agama Islam Pahang (Jaip)," kata model sambilan Singapura itu berikutan keputusan pindaan hukuman sebat yang sepatutnya di jalankan ke atasnya pada minggu ini ditangguhkan kerana menghormati bulan Ramadan.

Kartika berkata, dia keliru dengan keputusan pihak berkuasa yang memberi arahan sebelum ini supaya hukuman sebat ke atasnya dijalankan dalam minggu ini tetapi kemudian menangguhkannya secara tiba-tiba.

"Saya sangat keliru, mereka suruh saya pergi jalani hukuman tetapi sampai pertengahan jalan mereka suruh saya balik. Sekarang saya tidak tahu nak buat apa," katanya kepada pemberita sejurus selepas membuat laporan polis, di Ibupejabat Polis Daerah (IPD), Kuala Kangsar, semalam.

Bapanya, Shukarno Abdul Muttalib berkata, tiga pegawai penguat kuasa Jaip datang ke rumahnya bersama waran tangkap untuk membawa Kartika ke Penjara Wanita Kajang untuk menjalani hukuman tetapi lebih kurang satu jam kemudian, anaknya diserahkan semula kepadanya.

Menurutnya, beliau mengambil keputusan membuat laporan polis kerana keliru dengan keputusan pihak atasan yang menangguhkan hukuman terhadap anaknya dan bimbang pihak tertentu menganggap Kartika lari daripada menjalani hukuman.

"Tiga pegawai datang ke rumah saya kira-kira jam 9.30 pagi dan menunjukkan waran tangkap serta membawa Kartika ke Penjara Kajang bagi menjalani hukuman sebat.

"Tetapi lebih kurang sejam kemudian, pegawai yang sama menyerahkan semula Kartika kepada saya dan mengatakan hukuman sebat ditangguhkan bagi menghormati bulan Ramadan.

"Saya membuat laporan polis kerana Kartika ditangkap tetapi dibebaskan semula dan risau sekiranya keputusan itu disalah erti," katanya.

Sebelum ini, Hakim Mahkamah Tinggi Syariah, Kuantan telah mengarahkan Kartika menjalani hukuman itu dalam minggu ini tanpa memberikan tarikh sebenar hukuman bakal dijalankan.

Pada 20 Julai lalu, Kartika, 32, dijatuhi hukuman denda RM5,000 dan enam sebatan selepas mengaku salah meminum arak di sebuah hotel di Cherating pada jam 11.40 malam 11 Julai 2008.

Bagaimanapun, Jaip atas atas nasihat Ketua Hakim Syarie Pahang menangguhkan sementara hukuman sebat bagi menghormati bulan Ramadan.
This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Mood Swings

Posted: 25 Aug 2009 01:51 AM PDT

My brain these days is a blob of utter confusion. There are too many things happening at any one time in my life right now that just trying to get through the day is pretty stressful. And it gets even worse at work. I seriously have no mood to work and am perpetually looking at my wrist watch waiting for time to head on home.

And it's also affecting my blogging as well. I can't think of anything decent to post no matter how long I sit here. I'm totally uninspired and unmotivated these days. I'm sure there has to be more to life than this. Unfortunately I haven't discovered it yet or for some reason it's avoiding me.

It's not a nice feeling walking around aimlessly half the time. Trying to put up a cheery front takes huge chunks of effort from me. Just working up a smile is like trying to climb a sheer faced wall. By nature I'm a happy go lucky kind of person and normally nothing can affect me to the point of me being listless. One only needs to ask my best friends, all two of them, and they'd easily tell you that hardly anything affects me for too long.

But these days, things affect me pretty easily. I tend to think or worry about stuff more and more and it's getting harder and harder for me to get out of these doldrums. Maybe I need a nice long break (something which I cannot afford right now), something to recharge the batteries. Maybe I need some new acne medication. Maybe I need a new change of scenery, something to stimulate the mind. Maybe I just need to chill out a bit and not be such a worry wart. A lot of maybe's but with no answers in sight ... siggghhh!

I'm thankful that I have a wife that understands me (well, I hope she does anyway) and knows what to do when I come home all moody and grouchy. Besides I'm always happy when I get home anyway. All that aside, I seriously need to do something about my moods these days. It's really draining the very life out of me. Maybe the coming long weekend will give me a chance to take a break and sort things out. Maybe September will be a better month for me, I don't know but I'm keeping my toes and fingers crossed.

But till then you're all just going to have to put up with my boring and lacklustre postings until I can sort myself out, which won't be too long I hope.
.


This and that...

Posted: 24 Aug 2009 11:32 PM PDT

It's the 4th day of Ramadhan.

There is supposed to be a Buddies Board Meeting tonight and our meetings usually start latest by 8 pm, but taking into account my buka puasa and prayers including tarawikh, I won't be attending tonight's meeting and have asked the vice-chairman to chair the meeting. Ever since I joined Buddies, I have never attended meetings held during the month of Ramadhan as our meetings are held at night and I'd usually reserve my Ramadhan nights for my own religious needs. I hope the other members understand. If they don't, then they definitely need to choose someone else to be the chairperson in the next board elections. I oh so look forward to that... :-)

---------------------------------------------------------

Remember in one of my earlier posts, I mentioned about Anita wanting to meet up with me after I come back from Bali? I had asked Anita to call me one day before her appointment, just to confirm. Well, Anita called me up this morning. She has an appointment at the GH tomorrow and asked if I was free to see her. Since we both can't be too sure what time she'd be done with her appointment, I told her to call me once she's done. I was rather curious at first as to why she wanted to see me when I'm not her assigned buddy, but since my colleague had given me a "sneak preview", I do know a bit about the "plot". Sounds serious, but I can only get a clearer picture tomorrow when I meet her.

---------------------------------------------------------

Sharifah is finally working back at her home state. It's a part-time job at a shopping complex. Puan Nur had wanted her to come home and get a job so they can at least have some extra income for Raya.

As for little Cek Mek, I called Kak Ana at the shelter home today but she wasn't in. But since it was Kak Ana's daughter who answered the call, I asked about Cek Mek's status. According to her, the doctor said the results of the blood tests are not known yet. Which is rather weird I must say - it has been more than a month since the blood test was done. When I asked about the baby's medication, I was told the little girl is still being given medication but it has been changed to another kind of syrup. I am concerned really, because most of the other babies born to HIV positive mothers would stop taking the medication after 1 or 2 months, and they never had to change to the other syrup usually given to positive babies. I just hope it is just a precautionary measure because Cek Mek is considered a high risk baby since hers was a normal delivery and her mother started taking ARV medication rather late in her pregnancy.

Please, please, please... let it just be a precautionary measure...

---------------------------------------------------------

More money is coming in for the poor families I'm dealing with. I'd better make sure they reach the intended recipients before Raya.

That means more shopping and more house visits to come... SOON!


PAS Secured Permatang Pasir

Posted: 25 Aug 2009 04:35 AM PDT

An unofficial report revealed that PAS candidate for Permatang Pasir by-election has won. With his opponent, Rohaizat, scored only 5065 votes, Mohd Salleh Man successfully defended the state seat with 9718 votes.

Only 73.1% voters turned up at today's polling center to cast their votes, which is approximately 10 per cent lower than the previous 308 general election.


C Guevara


After more than a year's absence, Fidel Castro appears on TV

Posted: 25 Aug 2009 03:42 AM PDT

VIDEO - For the first time in 14 months, the Cuban leader appeared Sunday on Cuban television. Paper shows six minutes by train to meet an animated way with a group of Venezuelan students.

According to Channel have aired the video, pictures of Lider Maximo were shot Saturday morning during a discussion of more than three hours with students at the University of Carabobo (Venezuela).

Dressed in a sports outfit, Fidel Castro appears to 83 years in good form and talking to law students came to meet him at his home. Conversation with the young Venezuelans includes climate change. Castro claims that "we are confronted with events very, very, very serious, and those who will suffer most are the poorest." "Even the Pentagon has classified warming among the factors threatening the security of the United States," says he. We can then see the students give him a T-shirt, singing "We love you, Fidel, we love you."The last video of Fidel Castro broadcast on Cuban television dating back to June 18, 2008. It appeared alongside the Venezuelan president, his friend and ally Hugo Chavez. Sunday, local newspapers have also published a photograph of Fidel Castro standing by the Ecuadorian President Rafael Correa, whom he met for several hours Friday. The Cuban leader has done more public appearances since a serious illness led July 26, 2006 to cede power to his brother Raul, 78.

Despite his illness, Fidel Castro is regularly at her place of convalescence presidents - six in Latin America since the beginning of the year - friends or officials close to him. It also works to reading and writing notes in the press under the title Reflections.

By lefigaro.fr


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Philip Morris must pay millions

Posted: 25 Aug 2009 03:20 AM PDT

Because of the death of a smoker with lung cancer by the U.S. tobacco company Philip Morris to pay compensation amounting to 13.8 million U.S. dollars (is 9.6 million euros) had been convicted.

The jury in Los Angeles took the decision on Monday by nine votes to three. It marks a new stage in one for more than eight years-long dispute.

The now deceased, Betty Bullock had Philip Morris in April 2001 on grounds of fraud and breach of duty of care of its products sued for damages. The following year, the group said, a jury convicted and the penalty set down to a record high of 28 billion U.S. dollars. The amount was later reduced to 28 million U.S. dollars, but even this conviction was overturned by an appeals court.

Bullock, who had started smoking at age 17 years, died in February 2003 with 64 years of lung cancer. After her daughter went to as plaintiff. She has been awarded to now 13.8 million U.S. dollars. The tobacco company also mentioned that sum "in an unconstitutional way too high." Whether he would lodge a new appeal, was not immediately clear.

The jurors were unable to reach an unanimous verdict. One of the three champions of dissenting opinion, Matt Reed, in his own words voted against it because he thought the current penalty for too low, "13.8 million is not sufficient to deter." Chicken Minasian was the sum, however reasonable, especially since the Betty Bullock possibility had to quit smoking.

(ap)


No comments: