Monday, August 17, 2009

[Highlight] Last Saturday Was Boring

[Highlight] Last Saturday Was Boring


Last Saturday Was Boring

Posted: 17 Aug 2009 09:30 AM PDT

I had school on last Saturday and it's a school replacement again. This time was a replacement for I don't really know when but from what I've heard is for Deepavali. It's like so long and the school really likes school replacement. It's like my school and a few school had class as usual on that day. My class got only 25 out of 42 present in class.

School was really boring on that day, teacher didn't really teach as there's not many in class. It's just talking and talking and talking non-stop.

I didn't skip school on that day because I need to attend a meeting in the afternoon with my friend, so I was forced to go to school in fact.

IMG_9551 by you.

Geoffrey, Yan Duan, Jin Jie.

Once again, I took photograph in class. It seems like I am getting more and more photos of my class activities and happenings.

IMG_9533 by you.

IMG_9528 by you.

I was in my own clothes because it was almost school dismissal so I changed in my casual wear to prepare to go for a meeting.

IMG_9483 by you. IMG_9480 by you.IMG_9537 by you.

Yan Duan and Jing Min.

IMG_9534 by you.

=)


Era Najib Altantuya : Tindakan Muhyiddin Memalukan Negara

Posted: 17 Aug 2009 09:53 AM PDT

Sebagai respons terhadap kenyataan Muhyiddin yang menyatakan tindakan N.Gonalakrishnan sebagai yang dituduh menimbulkan kekecohan di hari penamaan calon permatang Pasir semalam sebagai memalukan Ahli Parlimen, banyak pihak menyelar tindakan Muhyiddin menggunakan helikopter milik TUDM untuk kerja-kerja parti sebagai memalukan negara.

Dilaporkan pada hari kelmarin helikopter Nuri Tentera Udara Di Raja Malaysia (TUDM) yang membawan Muhyiddin terpaksa membuat pendaratan cemas di Tuaran Sabah akibat cuaca buruk.

Selain Muyiddin, turut berada dalam pesawat yang membawa 14 penumpang serta anak kapal itu ialah setiausaha akhbar beliau Datuk Ainon Mohd serta Timbalan Ketua Menteri Sabah Datuk Yahya Hussin, demikian lapor Bernama.

Bagaimanapun, tiada sesiapa yang cedera dalam kejadian itu.

Menurut Ainon sebelum kejadian mereka berlepas dari Kudat pada 1.45 tengah hari selepas Muhyiddin merasmikan mesyuarat Umno Bahagian Kudat, menuju ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu.

"Selepas itu beliau sepatutnya merasmikan mesyuarat Umno bahagian Penampang pula," kata Ainon.

Muhyiddin sebelum ini telah menggunakan kemudahan kerajaan secara berlebih-lebih terutama penggunaan helikopter TUDM untuk melakukan kerja-kerja parti dan telah dikesan semenjak pilihanraya kecil Manek Urai dimana Muhyiddin dilaporkan berulang alik dari Kuala Lumpur ke Manek Urai menggunakan helikopter-helikopter tersebut.

Apa yang berlaku di Tuaran sepatutnya menginsafkan Muhyiddin, tetapi telah menjadi kebiasaannya untuk bersikap angkuh merasakan dirinya terlalu hebat setelah menjadi Timbalan Perdana Menteri dan akibatnya kehebatannya dicabar oleh Allah s.w.t. dengan memberikan "signal" sehingga helikopter yang dinaikinya terpaksa mendarat cemas di Tuaran.

Kita mencabar Muhyiddin untuk mengulangi keangkuhan dan perbuatan salahlakunya yang menggunakan hak milik kerajaan untuk kerja-kerja parti seperti pergi berkempen ke Permatang Pasir dengan helikopter lagi.

Mudah-mudahan kali ini akan memperolehi "signal yang lebih jelas" dari Allah s.w.t. Siapa tahu kot semasa itu baru Muhyiddin akan sedar diri?


Tindakan Gobalakrishnan Memalukan Anggota Parlimen, Kata Muhyiddin

Tindakan anggota Parlimen pembangkang N.Gobalakrishnan menimbulkan kekecohan semasa penamaan calon pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir hari ini adalah seperti individu yang tidak tahu undang-undang dan memalukan Parlimen, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Timbalan Perdana Menteri menyifatkan perbuatan itu sebagai tidak bertanggungjawab dan seolah-olah sengaja hendak menunjukkan kejaguhan di tempat yang salah.
Era Najib Altantuya : Muhyiddin Jangan Berbohong. Jadikan Harta Kerajaan Harta Partinya

Posted: 17 Aug 2009 09:22 AM PDT

Tan Sri Muhyiddin Yassin, Timbalan Perdana Menteri dan Timbalan Presiden Umno, baru-baru ini terselamat dari terlibat dengan tragedi apabila helikopter Nuri milik TUDM yang dinaikinya terpaksa membuat pendaratan cemas di Tuaran disebabkan cuaca buruk.

Sambil mengucapkan syukur atas terhindarnya Muhyiddin dari tragedi, Saudara Ahmad Nizam Hamid, Penasihat Undang-Undang PKR Negeri Pahang sempat melontar persoalan yang terbit berikutan kejadian tersebut.

Ini kerana Muhyiddin menaiki helikopter Nuri milik TUDM tersebut untuk ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu setelah selesai merasmikan Persidangan Perwakilan Umno Bahagian Kudat. Pada petang hari yang sama, Muhyiddin dijadual akan merasmikan pula Persidangan Perwakilan Umno Bahagian Penampang.

Nizam mempersoalkan kenapa Muhyiddin dibenar bagi menggunakan helikopter milik tentera, milik kerajaan untuk kerja-kerja partinya, Umno?

Walaupun beliau berjawatan dalam kerajaan sebagai Timbalan Perdana Menteri, tetapi itu tidak pula pernah memberinya tiket untuk turut mendapat keistimewaan kemudahan kerajaan dalam menjalankan tugasnya sebagai Timbalan Presiden Umno.

Lainlah kalau Muhyiddin boleh membuktikan yang Umno telah menyewa helikopter tersebut dari TUDM untuk kegunaannya di Sabah.

Nizam menambah, sikap Muhyiddin mungkin gambaran sikap Umno keseluruhannya, yang sudah tidak dapat membezakan di antara harta peribadi dan harta kerajaan, harta kerajaan itu harta parti, Umno itu kerajaan, kerajaan itu Umno.

Sikap yang melambangkan bahawa Umno secara dasarnya tidak pernah berubah, walaupun telah terpukul teruk dalam pilihanraya umum yang lalu.

Jika Umno, seperti yang ditunjukkan Muhyiddin, secara berterusan menggunapakai harta kerajaan bak harta sendiri dan harta parti, tanpa sedikitpun ada rasa bersalah, maka jelaslah Muhyiddin bagi Nizam, sebenarnya adalah pengkhianat, mengkhianati amanah negara yang telah mempertanggungjawabkan kedudukan Timbalan Perdana Menteri ke bahunya. Dengan menyalahgunakan kedudukannya, Muhyiddin telah "mencuri" harta negara untuk digunakan bagi kemudahan diri dan partinya.

SPRM sepatutnya boleh membuka fail siasatan terhadap Muhyiddin berdasarkan laporan akhbar. SPRM sepatutnya boleh menyerbu ke pejabat Muhyiddin dan mengheret setiausaha peribadi atau pembantu khas beliau di hadapan orang-ramai. Tegas Nizam, perbelanjaan minyak dan lain-lain berkaitan juruterbang serta seumpamanya boleh sahaja mencecah RM150,000 jika mengambil contoh skandal yang didakwa melibatkan Presiden MCA, Ong Tee Keat yang gagal menjelaskan bil penggunaan jet persendiriannya.

Simpul Nizam, bagi pemimpin Umno seperti Muhyiddin, istilah pertanggungjawaban dan memegang amanah secara jujur tiada dalam kamus hidup dan politik mereka. Tanggungjawab moral bagi pemimpin seperti ini hanyalah retorik pidato dalam siaran media dan kempen pilihanraya. Mereka, ujar Nizam lagi mencuri, menggadai dan menyalahguna harta negara, kemudiannya melepaskan tanggungannya ke pundak rakyat. Lebih teruk ia dilakukan tanpa sedikit pun rasa bersalah dan menyesal. -Zukri Aksah
Hanging Accessories On My Backpack

Posted: 17 Aug 2009 08:14 AM PDT

I love my school's backpack, I've been using it since Form 3 and it is still doing good to me. It's not only my school bag, I do bring it out as a casual bag during the weekends or outing. It's just so multipurpose to me. The brand is Philosophy and brother bought it for me in Singapore 3 years back, but then he can't seem to find this brand in Singapore already, do you guys have any idea about this brand?

Since everyone's bag is just the same, I like to make a difference. I hung a not so tiny blue unknown character ultraman-liked keychain that got back from Thailand by mom on my bag.

IMG_9547 by you.

This little thing is already 3 years old, it's on my bag the same day I took the bag to school and when people see this from back, for sure they would it's my bag.

IMG_9544 by you.

Recently, added another one to my bag. A monkey which can be pulled on its tail. I bought the wrong one, the one I wanted was actually the head part that can be pulled instead of the tail. When pulled, it will retract back to it's original position and it's pretty noisy. Somehow everyone likes to pull my monkey's tail in class.

I am so childish. Haha.


15 Malaysia : Potong Saga

Posted: 17 Aug 2009 04:13 AM PDT

Get your daily dose of Delirium via Reader or delivered via Email

15 Malaysia is now live and the first of the 15 video's has been released and it features Potong Saga! Whats Potong Saga About? A laugh-out-loud film about a Chinese boy's misguided attempts at opening an Islamic bank account. It features the controversial Namewee who got into some trouble with his famous song!


Era Najib Altantuya : Pengajaran Utk Muhyiddin Akibat Salahguna Hak Kerajaan (updated)

Posted: 17 Aug 2009 06:04 AM PDT

Setiap apa yang berlaku adalah dari Allah Yang Maha Esa dan tidak ada dari Yang Maha Esa itu sia-sia. Begitulah apa yang berlaku kepada Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyidin Yassin hari ini yang sebelum ini terlalu celupar menuduh Datuk Seri Anwar sebagai pengkhianat bangsa kemudian terlalu angkuh pula tidak menarik balik tuduhan itu biar pun telah diminta.

Dilaporkan helikopter Nuri Tentera Udara Di Raja Malaysia (TUDM) yang membawanya terpaksa membuat pendaratan cemas di Tuaran Sabah akibat cuaca buruk.

Selain Muyiddin, turut berada dalam pesawat yang membawa 14 penumpang serta anak kapal itu ialah setiausaha akhbar beliau Datuk Ainon Mohd serta Timbalan Ketua Menteri Sabah Datuk Yahya Hussin, demikian lapor Bernama.

Bagaimanapun, tiada sesiapa yang cedera dalam kejadian itu.

Menurut Ainon sebelum kejadian mereka berlepas dari Kudat pada 1.45 tengah hari selepas Muhyiddin merasmikan mesyuarat Umno Bahagian Kudat, menuju ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu.

"Selepas itu beliau sepatutnya merasmikan mesyuarat Umno bahagian Penampang pula," kata Ainon kepada Bernama di sini.

Ainon berkata kira-kira 45 minit selepas berlepas, cuaca buruk melanda dan helikoper yang mereka naiki terpaksa membuat pendaratan cemas berdekatan pusat peranginan Impian Jadi di Tuaran kira-kira 45 km dari sini.

Ainon berkata ekoran kejadian itu Muhyiddin terpaksa membatalkan hasrat merasmikan mesyuarat Umno Bahagian Penampang dan meminta agar Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman mewakili beliau.

Beliau berkata Muhyiddin kemudian menaiki kereta menuju ke Kota Kinabalu sebelum berlepas pulang ke Kuala Lumpur.

Sementara itu, ketika ditemui di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu sebelum berlepas pulang ke Kuala Lumpur, Muhyiddin berkata beliau bersyukur kerana semua yang berada dalam helikopter itu terselamat dan tidak cedera.

"Saya okay.. tiada ada-apa yang berlaku," katanya sambil mengakui ini merupakan pertama kali beliau mengalami saat-saat getir pendaratan cemas.

Mengulas tindakan juruterbang, Muhyiddin berkata " Saya fikir beliau (juruterbang) telah melakukan perkara yang betul (mendarat cemas) kerana cuaca buruk pada ketika itu.

Muhyiddin telah menggunakan kemudahan harta kerajaan (helikopter nuri) untuk melakukan kerja-kerja partinya, UMNO bukan untuk melakukan kerja-kerja sebagai Timbalan Perdana Menteri. Dan biar saja Allah menegur pebuatannya kerana teguran manusia tiada satu pun yang didengar oleh Muhyiddin ini.


Perbuatan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menggunakan kenderaan kerajaan untuk tujuan peribadi dan politik telah pun dilaporkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Ketua Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat Shamsul Iskandar berkata, perbuatan Muhyiddin menggunakan helikopter Nuri milik Tentera Udara Diraja Malaysia untuk tujuan peribadi nyata satu kesalahan dan melanggar undang-undang.

Semalam Agensi Berita Nasional (BERNAMA) melaporkan bahawa helikopter Nuri yang membawa Muhyiddin melakukan pendaratan cemas di Tuaran berikutan cuaca buruk.

Shamsul berkata, penggunaan helikopter Nuri bukan sahaja satu kesalahan besar yang dilakukan oleh Muhyiddin sebaliknya turut melibatkan pembaziran wang rakyat yang membayar cukai setiap tahun.

Turut bersama Shamsul membuat laporan tersebut ialah, Ketua AMK Pulau Pinang, Yusmadi Yusoff, Timbalan Pemuda PAS Pusat Saudara Ahmad Sabki dan beberapa lagi pemimpin Pakatan Rakyat.

Pakatan rakyat menggesa SPRM agar membuat satu siasatan yang terperinci tentang penyalah gunaan kuasa ini dan berharap integriti dan kepercayaan rakyat terhadap SPRM akan dapat dikembalikan dengan siasatan yang telus.
This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Era Najib Altantuya : Patologi Tak Siasat Pegawai SPRM (updated)

Posted: 17 Aug 2009 05:51 AM PDT

Inkues hari ini menyaksikan mahkamah kecoh dengan pertelagahan antara barisan peguam yang mewakili keluarga mendiang Teoh Beng Hock dan peguam dari pejabat Peguam Negara.

Pertelagahan berlaku apabila peguam keluarga mangsa, Gobind Singh Deo mendapati bahawa pakar patologi yang membedah-siasat tubuh mangsa, Dr Khairul Azman Ibrahim, hanya menyiasat keluarga mangsa tetapi tidak melalukan sebarang siasatan terhadap mana-mana pegawai SPRM.

Gobind mengasak Dr Khairul mengapa dia dengan sengaja tidak menyoal siasat mana-mana pegawai SPRM untk mengetahui kejadian yang menimpa si mati. Dr Khairul beralasan bahawa beliau tidak perlu berbuat demikian kerana itu tugas polis.

"Memadai pada saya untuk tanya pada pegawai penyiasat dan saya tertanya- tanya mengapa tidak balik selepas disoal siasat," kata Khairul.

Asakan tidak dapat diteruskan selepas dihalang oleh peguam mewakili Pejabat Peguam Negara.

Khairul semasa disoal-siasat berkata ahli keluarga mengsa dan tunang mendiang tidak mengemukakan sebarang jawapan yang menyokong teorinya sebelum ini. Khairul sebelum ini berangapan bahawa mangsa telah membunuh diri.

"Tidak ada masalah psikologi, tidak ada masalah perubatan, tidak minum dan tidak berhutang," katanya. Malah si mati juga disifatkan keluarga sebagai seorang yang bersikap terbuka dan mudah berbincang.

Inkues kemudian menjurus kepada adakah si mati mengalami tekanan psikologi ketika soal siasat dan adakah terdapat kemungkinan kesan kecederaan yang dialami bukan disebabkan hentakan ketika jatuh tetapi kerana dipukul menggunakan objek seperti paip PVC, cota atau pembaris besar.

Dr Khairul juga menyatakan kesan patah pada tulang rusuk kanan si mati juga menunjukkan kesan patah yang sama. Katanya juga, kesan patah pada paha dan kecederaan pada punggung si mati juga adalah disebabkan oleh akibat kesan jatuh.

Namun, Gobind bertanya pendapatnya sama ada kesan patah tersebut boleh disebabkan akibat dipukul dengan objek keras, Dr Khairul tidak menolak kemungkinan itu, namun beliau menegaskan bahawa hasil pemeriksaannya mendapati kesan kecederaan lutut tersebut adalah akibat terjatuh.

Dia juga menerangkan keretakan pada tengkorak si mati adalah disebabkan impak daripada kesan terhentak ketika jatuh dari tempat yang tingi.

Dr Khairul juga menyatakan bahawa kesan retakan pada tengkorak si mati boleh disebabkan akibat dipukul dengan alat tumpul ataupun benda leper. Namun dia tetap menegaskan bahawa dalam pemeriksaannya dalam kes ini, dia percaya keretakan tersebut adalah akibat dari kesan jatuh dari tempat tinggi.

Dr Khairul memaklumkan bahawa dalam hasil bedah siasat si mati beliau mendapati perut si mati kosong, tidak mempunyai makanan tetapi terdapat cecair berwarna coklat. Katanya, perut seseorang akan kosong setelah 4 jam selepas makan.

Mahkamah kemudiannya berhenti rehat. -TVA
This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Era Najib Altantuya : Video Gobala DiKasari Polis Di permatang Pasir

Posted: 17 Aug 2009 05:27 AM PDT

Hari pertama kempen Pilihanraya Permatang Pasir, rakyat telah dapat menyaksikan kekasaran dan kezaliman Polis Malaysia terhadap rakyat negara ini.

Apatah lagi ianya berlaku ke atas seorang ahli Parlimen Padang Serai, N.Gobalakrishnan dimana pada hari ini, 1Malaysia menyaksikan perbuatan kejam Polis Malaysia yang tidak ada nilai kemanusiaan. 1Malaysia menyaksikan Gobala yang sendirian diasak oleh Polis yang ramai. 1Malaysia juga menyaksikan Polis merompak saku Gobala dengan mencuri dompetnya. 1Malaysia menyaksikan Polis menaggalkan seluar Gobala.

Apa jenayah yang Gobala lakukan? Besar sangatkah kesalahannya sehinga dia perlu di kasari sedemikian rupa sehingga perlu digari yang menyebabkan tangannya patah?

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin di dalam kenyataannya yang membela polis mungkin tidak menyaksikan kejadian itu tetapi hanya memperolehi maklumat dari pihak polis yang sepastinya telah diberikan gambaran kononnya Gobala itu bersalah.

Saksikan sendiri video di bawah ini untuk melihat sendiri provokasi dan kekasaran Polis Malaysia terhadap seorang anggota parlimen Malaysia serta pendustaan Ketua Polis Negeri Pulau Pinang Datuk Ayub Yaakob.
This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Era Najib Altantuya : Sayonara UMNO - Datuk Alimuddin

Posted: 17 Aug 2009 04:43 AM PDT

Bekas ketua cawangan Umno Bukit Bendera Mentakab, Pahang, Datuk Alimudin Syawal mengesahkan beliau telah keluar dari Umno untuk menyertai PKR.

Ketika dihubungi hari ini, Alimudin berkata beliau membuat keputusan Sabtu di hadapan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengesahkan kenyataan dalam blog bekas timbalan perdana menteri mengenai perkara itu hari ini.

Blog tersebut menyatakan Alimudin yang juga bekas ahli jawatankuasa bahagian Umno Temerloh telah mengisytiharkan dirinya keluar dari Umno dan mengumumkan menyertai PKR.

"Pengumuman itu dibuat oleh beliau sendiri di hadapan Datuk Seri Anwar Sabtu lalu di Mentakab, Pahang," tulis blog tersebut.

Menurut Alimuddin beliau membuat pengumuman tersebut di Taman Saga Mentakab dalam satu majlis yang dihadiri oleh Anwar di situ.

Katanya, beliau bertindak keluar Umno kerana "tidak wujud ruang demokrasi dalam Umno".

"Saya dukacita, kebebasan bersuara tidak ada dalam Umno. Kalau dikongkong, (maka) tidak guna jadi ahli," katanya.

Menurutnya, beliau telah menghadiri mesyuarat perwakilan bahagian Temerloh pada pagi Sabtu lalu untuk membentangkan satu usul meminta perdana menteri mewartakan hari Jumaat sebagai hari cuti umum.

"Sudah dua kali - tahun lalu dan tahun ini - bahagian tidak memberi peluang kepada ahli berucap (dalam mesyuarat bahagian). Ahli sepatutnya mengusulkan apa yang mereka tidak puas hati.

"Oleh kerana tidak ada peluang, apa guna saya berjuang dalam Umno. Nak bersuara tak boleh, apa gunanya," tambahnya.

Bagaimanapun, kata Alimudin, beliau tidak ada sebarang masalah dengan Umno bahagian.

"Tetapi, Umno bahagian mesti memberi peluang (kepada ahli) memberi idea baru. Sindrom 'angguk, kipas' tak ke mana," katanya. -malaysiakini
This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Pi Bani pi Bali - Part 2

Posted: 17 Aug 2009 03:30 AM PDT

The ICAAP programme book and delegate's photo ID

With the welcome and opening ceremony over on Sunday, and with the shuttle bus drop zone for our area being quite far from our hotel, we decided to rent a van to fetch us at our hotel and send us to BICC. We were charged IDR70,000 per trip, that's about RM24 or so, or about RM3 per person. The Congress was only for 4 days, so we thought might as well make our lives easier by renting the van for all 4 days. Besides we had to bring loads of Buddy Bears to be placed at our exhibition booth at the Asia Pacific Village. The bears may not be heavy, but they were bulky!

icaap1 Welcome to ICAAP 9!

On the first day, after sending over our bears to our booth and putting up some posters, we rushed off to attend the opening plenary session; which was supposed to end at 10.15.

icaap5 The plenary session

Since the opening of the Asia Pacific Village was at 10.15, we got out of the plenary session by 9.45 am and headed straight to our booth to get our Buddy Bears all ready for presentation and distribution.

icaap2

icaap3 Our booth at Asia Pacific Village

Since we had the same delegates attending ICAAP to man (or woman!) our booth, we had to take turns at the booth. I had wanted to attend workshops, symposia or oral abstract sessions on the topic of HIV women and children, and there was one such workshop at 10.45 am on the first day. But we were so busy setting up our booth, I lost track of time and only noticed it when it was almost 10.45 am. I immediately dashed off to the room where that particular workshop was supposed to be held, only to be told that it was cancelled. How frustrating!

But over the 4 days, I did manage to attend 3 plenary, 2 symposia and 3 oral abstract sessions - and in between I managed to help out at the booth, go round to see the other booths and even managed to sit down and chat with some new and old acquaintances; all certainly useful in expanding our network.

In addition to that I also managed to join a field trip on the first day. I had also signed up to join another field trip on Tuesday, but during my absence from the booth, someone from a TV production had come to our booth wanting to arrange for an interview with me. My colleagues had agreed for the interview to be held during lunch break on Tuesday. The field trip was also supposed to be during lunch break, so when told about the TV interview I had to cancel the field trip.

On Tuesday itself, since we wanted our booth to be full of Buddy Bears during the interview, we made sure the bears were only distributed after lunch, ie after the interview was over. And oh, I found out that the person who had arranged for the interview was none other than Anom. Yep, we finally met, of all places, in Bali, not Malaysia!

icaap4 Our Buddy Bears all set to move to their new homes.

Having the booth (which we got for free) was indeed a blessing. More people now know about our Buddy Bears and we also managed to get lots of new networking all over Asia Pacific! Simply grrrreat! Some of the visitors even wanted to buy our bears but we remained firm with our NOT FOR SALE policy. Oh, I'm sure there would have been a few who actually lied by telling us they were dealing direct with HIV infected children and wanted the bears to be given to the children. But we didn't have any lie detectors to determine that - the bears which didn't land in the right hands, let's just say they were for promotional purposes.

My poster presentation was on Wednesday. I needed someone tall to put it up as the poster was big and the boards were quite high, so I got my tallest colleague to help me out. And before we took off the poster at the end of the day, we made sure we had a group photo in front of my poster.

icaap6

Exhibitions ended on Wednesday as Thursday was just the final plenary followed by the closing ceremony. So on Thursday we traveled light to BICC, without having to travel with the bears.

closing1 closing2 Performances during the closing ceremony.

closing3 The audience too giving the dance a try!

closing4 ICAAP volunteers given the much deserved recognition.

closing6 ICAAP facts and figures

Since we weren't told what time exactly the closing ceremony would end, we told our van driver to fetch us at 12.30 pm. We left the hall at 12.25 pm although the closing ceremony was not over yet. But we already knew that the next ICAAP will be held in Busan, Korea.

Overall, being a first timer to ICAAP, the whole thing was an eye-opener for me. Not only did I learn new things, I also managed to expand my networking and the experience was indeed refreshing. I do hope to follow up on things here at home so we Buddies can improve our services to the community, in particular the PLHIV community.

Coming up next... Part 3 - Ronda-ronda Bali


Era Najib Altantuya : Sikap SPRM dan PDRM Punca Kekalahan BN Di Permtg Pasir Nanti (updated)

Posted: 17 Aug 2009 04:16 AM PDT

Isu tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang bertindak secara tidak professional dan adil akan menghukum UMNO BN di Permatang Pasir nanti.

Pakatan Rakyat akan mendedahkan siri siasatan berpilih yang dilakukan oleh kedua-dua badan itu di dalam usaha mereka menjalankan konspirasi merampas negeri-negeri Pakatan Rakyat bagi pihak UMNO BN dengan melakukan kezaliman ke atas pemimpin parti pembangkang di negeri-negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat.

SPRM telah melakukan pelbagai tindakan untuk menekan kerajaan Pakatan Rakyat. Di Selangor umpamanya, kenyataan Pengerusi SPRM stau ketika dulu mengenai kononnya "ada bukti kukuh di dalam isu lembu korban", siasatan ke atas ahli dewan undangan negeri Selangor di dalam isu pembelian bendera bernilai RM2,400 sehingga menyebabkan kematian Teoh Beng Hock dan yang terbaru mengasari seorang lagi pembantu khas exco sehingga terpaksa dirawta di hospital kerana kecederaan di kaki jelas menunjukkan sikap SPRM yang melampau terhadap Pakatan Rakyat.

Namun siasatan ke atas pemimpin UMNO Selangor tidak dilakukn sekalipun berpuluh aduan telah dibuat di atas salahlaku yang ketara dilakukan oleh mantan Mentreri Besar Selangor, Mohd. Khir Toyo yang melibatkan rtusan juta ringgit.

Begitu halnya dengan Polis Malaysia yang begitu jelas bertindak zalim dengan melakukan siri tekanan ke atas pemimpin dan ahli Pakatan Rakyat. Kematian A.Kugan dan beberapa orang tahanan yang lain di samping usaha Polis melakukan cover-up terhadap kematian Teoh Beng Hock di bangunan SPRM jelas menampakkan kepada rakyat bahawa PDRM telah bertindak secara wewenangan dengan meletakkan undang-undang di dalam tangan mereka.

Kenyataan terbaru Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan yang mengugut Pembantu khas kepada Exco Kerajaan Selangor, Wong Chuan How yang menurutnya boleh dikenakan tindakan sekiranya siasatan polis terhadap laporan yang dibuat SPRM ke atasnya jelas merupakan satu tindakan tidak professional.

Musa berkata, mengikut peruntukan sedia ada, pegawai SPRM mempunyai hak untuk menahan Chuan How bagi membantu siasatan.

"Mangapa hanya mengugut Wong, sedangkan polis belum menyiasat apa yang sebenarnya berlaku? Mengapa perkara yang sama tidak disuarakan terhadap pegawai SPRM yang melakukan kekasaran ke atas Wong? Di mana professionalisme KPN?" tanya seornag pemimpin PR hari ini.

Ini belum lagi dibicarakan kezaliman polis sewaktu meleraikan perhimpunan Gerakan Mansuhkan ISA yang berlaku di ibu kota awal bulan ini di mana rakyat yang berhimpun secara aman yang telah diberikan pengesahan oleh Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (SUHAKAM) telah diperlakukan seperti binatang oleh Polis Malaysia dengan tembakan gas pemedih mata, air berasid dan tangkapan rambang ek atas peserta perhimpunan.

Sikap yang ditunjukkan oleh SPRM dan Polis akan menentukan nasib UMNO-BN di pilihanraya kecil Permatang Pasir dan setiap pilihanraya yang lain di mana pendedahan kezaliman mereka akan membuka mata rakyat untuk menghukum UMNO BN sebagai pengajaran kepada kedua-dua institusi yang menjadikan mereka kuda tunggangan UMNO BN.

KEMASKINI

Sikap kebinatangan PDRM dapat dilihat dengan menonton video dibawah dimana kenyataan polis yang dikeluarkan oleh Ketua Polis Negeri, Datuk Ayob Yaakob bahawa Ahli Majlis Tertinggi PKR itu telah mencetuskan kekecohan apabila mengingkari arahan polis supaya tidak menggunakan alat pembesar suara untuk melaungkan kata-kata berunsur provokasi adalah dusta dan tidak berasas.

Katanya setelah Gobalakrishnan ingkar dengan amaran polis sebanyak dua kali, seorang anggota polis menahannya tetapi beliau dan penyokongnya kemudian melawan anggota polis dan menyebabkan berlaku kekecohan.

Tiada ada hak untuk polis melakukan kekasaran sedemikian rupa apa tah lagi ke atas seorang ahli parlimen yang dipilih oleh rakyat.

Kerana Gobala, UMNO BN perlu dikalahkan.This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

反贪污委员会在执行公务时侵犯人权

Posted: 17 Aug 2009 12:55 AM PDT

大马反贪污委员会调查组主任苏克里日前向媒体披露,大马反贪污委员会决定即日起暂停调查所有涉及政治人物的案件,避免一再被特定人士所怪罪。反贪污委员会也表示将会针对涉及政治人物的案件咨询政府意见。反贪污委员会如果是独立操作,那么就不应该咨询政府的意见,反而能够独立运作。如果反贪污委员会是为了应付巴东巴西州议席补选而停止调查涉及政治任务的贪污案件,这更加证明反贪污委员会不乏独立运作。这是有前车之鉴的。在今年1月17日瓜登补选前三天,即1月14日,反贪污委员会在成立首17天内展延提控涉嫌4项涉及20万令吉的贪污罪行的一名国阵前雪州州议员,以免影响瓜登补选的成绩。这名前国阵议员也是巫统乌鲁冷岳前区部主席兼前国阵雪州士毛月区州议员拿督阿末古力士。如果当初反贪污委员会可以为了瓜登补选而延迟提控涉嫌贪污人士,那么我们便无法天真地以为此时反贪污委员会暂停调查所有涉及政治人物的贪污案件和巴东巴西补选无关。


Era Najib Altantuya : Patologi Tidak Siasat Pegawai SPRM

Posted: 17 Aug 2009 02:41 AM PDT

Inkues hari ini menyaksikan mahkamah kecoh dengan pertelagahan antara barisan peguam yang mewakili keluarga mendiang Teoh Beng Hock dan peguam dari pejabat Peguam Negara.

Pertelagahan berlaku apabila peguam keluarga mangsa, Gobind Singh Deo mendapati bahawa pakar patologi yang membedah-siasat tubuh mangsa, Dr Khairul Azman Ibrahim, hanya menyiasat keluarga mangsa tetapi tidak melalukan sebarang siasatan terhadap mana-mana pegawai SPRM.

Gobind mengasak Dr Khairul mengapa dia dengan sengaja tidak menyoal siasat mana-mana pegawai SPRM untk mengetahui kejadian yang menimpa si mati. Dr Khairul beralasan bahawa beliau tidak perlu berbuat demikian kerana itu tugas polis.

"Memadai pada saya untuk tanya pada pegawai penyiasat dan saya tertanya- tanya mengapa tidak balik selepas disoal siasat," kata Khairul.

Asakan tidak dapat diteruskan selepas dihalang oleh peguam mewakili Pejabat Peguam Negara.

Khairul semasa disoal-siasat berkata ahli keluarga mengsa dan tunang mendiang tidak mengemukakan sebarang jawapan yang menyokong teorinya sebelum ini. Khairul sebelum ini berangapan bahawa mangsa telah membunuh diri.

"Tidak ada masalah psikologi, tidak ada masalah perubatan, tidak minum dan tidak berhutang," katanya. Malah si mati juga disifatkan keluarga sebagai seorang yang bersikap terbuka dan mudah berbincang.

Inkues kemudian menjurus kepada adakah si mati mengalami tekanan psikologi ketika soal siasat dan adakah terdapat kemungkinan kesan kecederaan yang dialami bukan disebabkan hentakan ketika jatuh tetapi kerana dipukul menggunakan objek seperti paip PVC, cota atau pembaris besar.

Dr Khairul juga menyatakan kesan patah pada tulang rusuk kanan si mati juga menunjukkan kesan patah yang sama. Katanya juga, kesan patah pada paha dan kecederaan pada punggung si mati juga adalah disebabkan oleh akibat kesan jatuh.

Namun, Gobind bertanya pendapatnya sama ada kesan patah tersebut boleh disebabkan akibat dipukul dengan objek keras, Dr Khairul tidak menolak kemungkinan itu, namun beliau menegaskan bahawa hasil pemeriksaannya mendapati kesan kecederaan lutut tersebut adalah akibat terjatuh.

Dia juga menerangkan keretakan pada tengkorak si mati adalah disebabkan impak daripada kesan terhentak ketika jatuh dari tempat yang tingi.

Dr Khairul juga menyatakan bahawa kesan retakan pada tengkorak si mati boleh disebabkan akibat dipukul dengan alat tumpul ataupun benda leper. Namun dia tetap menegaskan bahawa dalam pemeriksaannya dalam kes ini, dia percaya keretakan tersebut adalah akibat dari kesan jatuh dari tempat tinggi.

Dr Khairul memaklumkan bahawa dalam hasil bedah siasat si mati beliau mendapati perut si mati kosong, tidak mempunyai makanan tetapi terdapat cecair berwarna coklat. Katanya, perut seseorang akan kosong setelah 4 jam selepas makan.

Mahkamah kemudiannya berhenti rehat. -TVA


Oil girl genius - Maria Manuela has only 11 years and five exhibitions

Posted: 17 Aug 2009 01:36 AM PDT


This granddaughter niece Debora Arango has won several national competitions and the International Biennial Child Kanagawa, Japan.

At first glance, Maria Manuela Marquez is a child as anyone. In its eleven years studying fifth grade, speaks English and French and loves playing with friends, watch TV, swim, play piano and guitar. But it has something that makes it special: his interest in painting. Since the four years showed his talents for art, talent inherited from his grandfather, the sculptor Oscar Velasquez, and the premium of his grandmother, the renowned Débora Arango.

"I love painting the human body. My mom and my grandmother are the models. Also paint animals because I do not like the abuse and want to protect my drawings, "says Maria Manuela. In one of his works reflected the anguish: In the midst of the fire, is the title of the painting. "It is a seaside sparrow, the last remaining. Are in a jar on the fire. These are all the flames of human aggression, "he says.

To his family, the work of this artist is a little game with touches of adult children. "Here, the house became the studio. Every Tuesday is the Professor to help him develop his technique and his abilities. Home is a work of love and very serious, "says her mother, Maria del Pilar. His paintings are in oil on canvas and the paintings of their favorite big format and addition of 350 two meters by two meters. His house and his grandparents has become a museum. "She is very agile, not sketches. A picture can paint in two hours. He loves bright colors, "says her mom. And it is true, Maria Manuela likes bright colors, especially green. "I like it because it has many nuances, it is very natural and easy to handle."

As every girl has dreams and fantasies to meet: "I dream to paint a lot with my work knows that many people. I would like to exhibit at the Louvre in Paris. The other thing I want is to fly on a dog. I love dogs and I love to fly. " When I was a small dog was in his farm, 'Milo'. Fell asleep on him while he was moving from side to side with him. That feeling, that still goes with the painting in one of his favorite paintings.

He has made five exposures, one with his grandfather: "Two generations". He has won five national and one international. "Last year I participated in a work with the XV International Biennale of Kanagawa, Japan. There were 26,000 children in 84 countries. A girl and I won by Brazil Latin America. " Until now it has not sold even one of her paintings. Paint for Fun, for speaking, not for business. When I grow up I want to study medicine at the Sorbonne University in Paris. Meanwhile it continues to receive criticism from those who, perhaps without knowing a lot of art, they say what they think about their work: "My friends say I paint very pretty, they like a lot. Others tell me they are not bacano and mock them. "

"With Maria Manuela went to visit when I was sick Débora Arango. The girl gave him a box which is called Motherhood and she said, 'I better Pints. " Concludes the proud mother of one of the promises of the painting in Colombia.


<br>

Posted: 17 Aug 2009 01:16 AM PDT


Most dangerous border in the world

Posted: 17 Aug 2009 12:41 AM PDT


Mexico moves corrupt customs officials from...
In order to combat corruption, the Mexican army temporarily the duty on the border with the USA. At all border crossing customs officials would be replaced by soldiers.
Beautifully dangerous border between U.S. and Mexico: Images of the border fence in California (USA) and Baja California (Mexico).
Customs officers had been dismissed because they are implicated in smuggling operations had to be. According to media reports, 1100 officers were fired. New government officials should be reported to soon take over the customs.

The border between the U.S. and Mexico is about 3220 kilometers long. The Mexican government, a fierce battle against organized crime and therefore had repeated concerns about the U.S. weapons smuggled into Mexico and expressed the U.S. government to take action.

In the fight against drug smuggling into the U.S. Washington wants Mexico and Central American countries with 1.6 billion U.S. dollars (1.1 billion euros) to support.

(sda)


Bolt sets new 100 m world record of 9.58 sec in Berlin

Posted: 17 Aug 2009 12:11 AM PDT

The highlight of day two of the World Track and Field Championships in Berlin was without doubt the men's 100 meters. Three-time Beijing Olympic champion Usain Bolt smashed his own 100 meter record by 0.11 seconds.

Three-time Olympic gold medallist, Jamaican Usain Bolt has set a new world record of 9.58 seconds in winning the final of the men's 100 meters at the World Athletics Championships in Berlin. He bettered his own world record of 9.69 seconds set in the Beijing Olympics final.

American rival, triple world champion Tyson Gay took silver with 9.71 seconds to become the second fastest man ever over the distance. Former world record holder Jamaican Asafa Powell took the bronze in 9.84 seconds.


How much to "sit" next to Marilyn Monroe

Posted: 16 Aug 2009 09:26 PM PDT

"It is a unique opportunity to spend your eternity next Marilyn Monroe." That sounds an announcement made on site ebay online auctions, notice that a market place that is forever cemetery in Westwood Village Memorial Park in Los Angeles next grave famous artists.

How will that will be buried here? At least 500,000 dollars, because it is the starting price of auction.

However, if someone does not have at least 500,000 dollars to allow you the luxury of spending eternity lângp even Marilyn, the cemetery has released for sale several places churchyard, in the neighborhood, the "modest" amount of 250,000 dollars.

Cemetery in Westwood Village Memorial Park is still buried Natalie Wood, Truman Capote and Farrah Fawcett.

By L'essentiel


Dive for the Guinness Book

Posted: 16 Aug 2009 02:47 PM PDT

Like a swarm of fish: 2465 persons appeared before the Indonesian island of Sulawesi, while the seabed.
With this action for an entry in the Guinness Book of World Records celebrated the largest island country in the world, the 64th Anniversary of its independence from the Netherlands.

by 20min/


Ukrainian trouser-man detained on Belarusian border

Posted: 16 Aug 2009 03:14 AM PDT


MOSCOW, August 3 (RIA Novosti) - A Ukrainian national, wearing three pairs of trousers and over 12 pairs of underpants, tried to sneak a load of contraband clothes across the border under the noses of Belarusian border guards, local media said on Monday.

The smuggler aroused suspicion as he appeared to be wearing far too many clothes for the time of year, a Belarusian border guard spokesperson said.

On closer inspection the man was found to be wearing four tracksuits, three pairs of trousers and 15 pairs of underpants.

A search of the Ukrainian national's vehicle revealed around $20,000 worth of contraband goods in total.

The clothes and goods were seized and the case handed over to the country's customs authorities


No comments: