Monday, August 3, 2009

“Malaysian Spiderman saves the ducklings” plus 19 more

“Malaysian Spiderman saves the ducklings” plus 19 more


Malaysian Spiderman saves the ducklings

Posted: 03 Aug 2009 08:19 AM PDT

A candid photo created by Malaysian photographer Sam Lim in 2007 which won him a family trip to Japan… [via Neatorama]

Funny photo of Asian Spiderman saving ducklings

Malaysian Spiderman saves the ducklings from YeinJee's Asian Blog


Echigo-Tsumari Art Triennial, Japan

Posted: 03 Aug 2009 07:49 AM PDT

The 4th Echigo-Tsumari Art Triennial, dubbed the world's largest outdoor art festival, is currently held (July 26 to Sept 13, 2009) in the Echigo-Tsumari region, encompassing Tokamachi City and Tsunan Town in Niigata Prefecture, Japan.

Echigo-Tsumari Art Triennial 2009, Japan

Artists from 38 countries collaborated with local residents and urban supporters to create over 350 artworks in rice paddies, abandoned houses, and closed schools etc. Check the event's official website for more pics and details.

Echigo-Tsumari Art Triennial, Japan from YeinJee's Asian Blog


Era Najib Altantuya : Polis Langgar Prosedur Tahan Kanak-Kanak Bawah Umur Dikesali

Posted: 03 Aug 2009 09:53 AM PDT

Bapa kepada tiga tahanan bawah umur berasa kecewa diatas tindakan pihak polis menahan anaknya tanpa mengikut prosedur yang ditetapkan undang-undang.

Kadeni Haji Jamaludin, 51 yang ditemui di lobi Mahkamah Sesyen berkata dengan nada kesal bahawa penangkapan anaknya itu tidak diberitahu oleh mana-mana pihak berkuasa sehingga menyangka anaknya telah hilang.

Beliau berkata sebagai seorang bapa beliau percaya anaknya tidak terlibat dengan mana-mana demontrasi pada 1 Ogos lalu dan menegaskan tindakan polis menahan dan menggari kanak-kanak bawah umur adalah tidak masuk akal.

"Saya yakin anak saya tidak terlibat dengan demontrasi itu kerana mereka mengaji sekolah agama dan dating ke sini bukan atas tujuan menyertai perarakan berkenaan, kalau benar pun, mereka akan pergi dengan saya.

"Saya kesal pihak polis tidak menghubungi waris selepas melakukan penangkapan, malahan mereka juga dikatakan menahan reman anak saya tanpa peguam. Ini adala tidak mengikut prosedur, justeru saya akan cuba buat aduan.

Kadeni bapa kepada Faizuddin Hashim 16, Kamarul Nadir 18, dan Abu Ubaidah Jallaludin 20 merupakan antara 600 orang yang ditangkap kerana didakwa mengambil bahagian dalam perhimpunan berkenaan.

Sementara itu, seorang remaja Ammar Belatif 13 tahun yang turut ditangkap berkata beliau sama sekali tidak terlibat dalam demontrasi berkenaan.

Ujarnya, dia hanya datang ke kompleks Pertama untuk membeli kasut tetapi telah dikepung oleh polis dan terus ditahan secara keras.

"Kami tidak dapat berbuat apa kerana terus ditangkap oleh FRU ke Balai Cheras tunggu sehingga tujuah dan dibawa Balai Polis Petaling dan Bukit Jalil. Kemudian jam 2.30 petang baru dibebaskan.

"Layanan teruk yang kami terima adalah tidak diberi makan di Balai Polis Petaling sehingga peguam datang pada jam 12 pagi hari sabtu itu. Jika peguam itu tidak datang pasti sehingga pagi kami tidak makan. -TVAEra Najib Altantuya : Khir Toyo Luluskan Banyak Projek Gajah Putih

Posted: 03 Aug 2009 09:42 AM PDT

Projek gajah putih…
Itulah kenyataan yang didakwa Adun Sekinchan, Ng Suee Lim terhadap projek-projek pembinaan di Selangor, semasa pemerintahan bekas menteri besar, Khir Toyo.

Katanya, kebanyakan projek yang diluluskan oleh Khir Toyo merupakan satu pembaziran dan tidak mendatangkan pulangan positif kepada kerajaan negeri, malah merugikan.

"Dalam tempoh pentadbiran beliau dalam lapan tahun, terlalu banyak projek gajah putih, yang paling nyata Sg Haji Dorani Marine Park, dan Jalan Cross Ban 4 Sekinchan, menuju ke Haji Dorani, 20.5 kilometer menelan belanja RM1.18 juta, sedangkan anggaran JKR pada ketika itu hanya sekitar RM50 juta sahaja, tetapi beliau belanja lebih.

"Ini satu pembaziran kerana kalau berdiri di situ, dalam lima minit hanya ada satu kereta yang lalu lalang di situ, ia satu projek gajah putih oleh Khir Toyo," katanya.

Ng yang ditemui pemberita di luar banglo Khir Toyo di Seksyen 7, Shah Alam pagi tadi, menyifatkan Khir telah menyalah guna wang rakyat untuk projek tidak bermanfaat.

Katanya lagi, begitu juga dengan projek Sungai Haji Dorani Marine Park, yang menelan belanja keseluruhan sebanyak 30 juta ringgit, berbanding angaran asal sebanyak 10 juta ringgit sahaja.

Beliau berkata, projek itu kononnya untuk mempergiatkan sosial ekonomi, namun sehingga sekarang, tiada sebarang pembangunan dan keuntungan yang diperolehi daripada projek berkenaan.

"Dalam masa 30 tahun pun tak akan pulang modal untuk buat projek Sg Hj Dorani Marine Park itu, buat apa nak buat projek yang tak datangkan untung begitu, suatu pembaziran, itu duit kerajaan negeri, membazir.

"Konon boleh mempergiatkan sosial ekonomi, tapi kita tengok sekarang langsung tak beri apa-apa impak secara langsung atau tak langsung kepada penduduk sekitar," katanya.

Ng hari ini membawa lebih 40 penduduk Sungai Panjang dan Sekinchan untuk melihat banglo mewah Khir di Seksyen 7, Shah Alam yang didakwa bernilai 24 juta ringgit.
Langkah-langkah pencegahan menjaga laptop anda

Posted: 03 Aug 2009 09:12 AM PDT


* Jangan letakkan laptop anda di atas katil,karpet atau permukaan yang lembut yang boleh menyebabkan aliran udara kipas laptop anda tertutup.Ini akan menyebabkan laptop anda akan menjadi Overheating.

* Jangan letak Laptop anda di pangkuan anda(di paha anda).

* Untuk menjadikan bateri lebih tahan,buka bateri laptop anda ketika ia telah penuh di cas.Hanya sambungkan kabel power untuk memastikan laptop anda berfungsi tanpa memerlukan bateri. Jika bateri sudah habis dicas, digalakkan menggunakan kuasa dari adapter. Pastikan bateri berada di bawah 10 peratus sebelum dicas semula. Jika terlalu kerap dicas, bateri akan kehilangan keupayaan menyimpan tenaga di bawah 50 peratus.

* Jangan letak laptop anda di kawasan yang basah.(juga minuman anda,Kebanyakan orang suka meletak minuman mereka di sebelah laptop mereka ketika menggunakan laptop mereka)

* Jangan biarkan laptop anda berjemur di bawah matahari yang terik ataupun di dalam kereta ketika parking di bawah matahari.

* Pastikan laptop anda diletakkan di kawasan yang rata.Laptop yang terjatuh atau terhempap akan menyebabkan perkakasan dalam laptop tersebut terjejas.

* Seboleh-bolehnya jauhkan laptop anda dari magnet…

* Pastikan laptop anda diberi rehat,jangan dibiarkan ianya dipasang hampir sehari setiap hari(ketahanan laptop berbeza dengan PC biasa).

* Papan Kunci : Letakkan sekeping kertas A4 untuk papan kekunci setiap kali tidak menggunakannya untuk menghindarkan papan kekunci dimasuki habuk. Sesekali lapkan papan kekunci dengan perlahan-lahan. Jangan terlalu kasar untuk mengelakkan butang kekunci rosak. Kalau boleh gunakan papan kekunci dan tetikus berasingan supaya kita tidak terlalu kerap menggunakan papan kekunci di komputer riba.

* Skrin LCD : Lapkan ia selalu kerana mudah dimasuki habuk. Gunakan screen saver. Power management setkan pada Turn Off monitor in minutes. Elakkan menyentuh skrin dengan jari kerana kesan jari yang berminyak menyukarkan untuk pembersihan. Jangan letakkan jari di skrin kerana boleh menyebabkan Dead pixel.
Alice In The Wonderland in 3D in 2010

Posted: 03 Aug 2009 09:13 AM PDT

Tim Burton is remaking Alice In The Wonderland which will be in 3D and it's not a cartoon show now. Starring Johnny Depp as Mad Hatter, Mia Wasikowska as Alice and more. Tim Burton is famous for making this kind of movie.

Coming on 5th March, 2010.


Era Najib Altantuya : Melawat Istana Khir Toyo (Updated)

Posted: 03 Aug 2009 09:28 AM PDT

Adun Sekinchan, Ng Suee Lim hari ini membawa lebih 40 penduduk Sekinchan dan Sungai Panjang melawat banglo mewah bekas Menteri Besar Selangor, Khir Toyo di Seksyen 7, Shah Alam.

Katanya, ia adalah permintaan penduduk tersebut untuk melihat secara lebih dekat banglo mewah milik Khir yang didakwa bernilai 24 juta ringgit ini.

"Mereka meminta untuk datang melihat sendiri dan hari ini mereka membelanjakan duit sendiri, seorang RM50, termasuk makan tengahari kerana mereka nak datang, iaitu pengundi Sungai Panjang dan Sekinchan kerana mereka nak tahu bagaimana wakil rakyat mereka itu mampu memiliki rumah anggaran berjumlah RM 24 juta dalam masa lapan tahun sahaja," katanya.

Mereka hadir sambil membawa sepanduk bertulis Lawatan Sambil Belajar ke "Istana KT" Yang Luar Biasa dan Menakjubkan.

Ng yang ditemui pemberita di perkarangan luar rumah Khir berkata, ia sekaligus membuka mata orang ramai tentang wakil rakyat ini yang bergelar jutawan dalam masa lapan tahun menjadi menteri besar.

Selain itu, katanya sehingga ke hari ini Khir masih belum menyerahkan kunci rumah tersebut kepadanya sebagai ejen menjual banglo mewah itu.

Menurutnya, terdapat pembeli yang telah bersetuju dengan harga yang ditawarkan berjumlah 24 juta ringgit itu, bagaimanapun Khir perlu memansuhkan syarat 10 peratus deposit daripada harga jualan kerana ia tidak menetapi pasaran sekarang.

"Saya sekali lagi menyeru agar Khir segera memberi kunci kepada saya dan mansuhkan syarat 10 peratus deposit bayar sebelum masuk tengok rumah kerana tak ikut pasaran.

"Sehingga sekarang kami masih pertikaikan syarat 10 peratus itu sebelum masuk rumah, telah bagi kami kononnya ada pembeli yang sudi beli dengan 24 juta.

"Saya memang sudah ada pembeli yang cukup minat, mampu dengan tawaran harga itu yang cukup tinggi, cuma nak dapatkan kunci bagi memastikan apa yang terdapat di dalam, untuk elak tersalah hitung," katanya.

Dalam pada itu, Ng juga memaklumkan telah menerima surat saman fitnah daripada Khir yang meminta 20 juta ringgit sebagai ganti rugi menjatuhkan maruahnya sebagai wakil rakyat dan bekas Menteri Besar.

"Saya sudah terima surat saman dari Khir Toyo yang menyatakan saya memfitnah beliau dan surat itu saya sudah jawab diwakili peguam M.Manoharan, saya tiada masalah dan akan lawan habis-habisan.

"Saya terima sebab di tempat yang proper, takde masalah untuk lawan. Kenyataan beliau mengatakan saya telah merosakkan namanya sebagai wakil rakyat dan bekas menteri besar dengan saman bernilai RM20 juta, katanya.

Sementara itu, penduduk yang menyertai rombongan itu rata-rata meluahkan rasa terkejut dengan pembinaan banglo mewah itu kerana hanya dalam tempoh lapan tahun sahaja menjadi menteri besar dapat memiliki kekayaan yang besar.

"Apabila melihat istana ni agak terkejut, selama ni saya rakyat Selangor tak tahu pun seorang pemimpin boleh memiliki kekayaan yang begini banyak, jadi duit rakyat tidak disalurkan dengan betul, digunakan untuk kepentingan sendiri sebegini, ia tak sesuai untuk rakyat negeri Selangor, kata seorang pengundi dari Sungai Panjang, Mohamad Haron Roslan, 43.

Manakala bagi penduduk Sekinchan, Mohd Rosli Md Isa, 31, dia terperanjat apabila melihat banglo mewah Khir dan tidak rugi menyertai rombongan ini untuk melihat dengan mata kepala sendiri, katanya sebagai wakil rakyat, Khir sepatutnya menitikberatkan rakyat dan bukan untuk kepentingan sendiri.

"Rumah ini, saya pun heranlah, mahligai macam ini besar boleh kata susah nak Nampak, hanya jadi menteri besar lapan tahun boleh kaya sampai gitu, rasa banyak pelik, sebab itu datang tengok sendiri," kata Loo Kim Yong, 68.-TVS
Era Najib Altantuya : Muhyiddin Dan Utusan Disaman RM100juta Jika Gagal Minta Maaf Drp Anwar

Posted: 03 Aug 2009 09:15 AM PDT

Timbalan Presiden UMNO Tan Sri Muhyiddin Yasin dan Utusan Melayu Sdn. Bhd. diminta membuat permohonan maaf secara terbuka dan bercetak kepada Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat berhubung rencana bertajuk "Anwar Pengkhianat, Putar Belit Fakta Mengenai Usaha Martabatkan Melayu – Muhyiddin".

Peguam Anwar, Sankara Nair berkata, surat tuntutan maaf telah dihantar kepada kedua-dua pihak berkenaan. Surat itu turut menuntut Utusan menarik balik artikel berkenaan dan berjanji tidak mengulangi tindakan berkenaan.

Katanya sekiranya kedua-dua pihak gagal memenuhi tuntutan berkenaan dalam masa tujuh hari bermula hari ini, saman ganti rugi berjumlah RM100 juta akan difailkan terhadap mereka.

"Ia telah diucapkan oleh Tan Sri Muhyiddin Yasin dalam kapasitinya sebagai pemimpin UMNO. Sebab telah pun dicetak, surat ini juga ditujukan kepada Utusan Melayu berdasarkan satu artikel bertajuk Anwar Pengkhianat, Putar Belit Fakta Mengenai Usaha Martabatkan Melayu – Muhyiddin.

"Anak guam kami menyatakan bahawa artikel ini adalah satu artikel yang memfitnah dan satu tuduhan tidak berasas bahawa Anwar Ibrahim adalah seorang pengkhianat pada bangsa Melayu. Klien saya mengatakan bahawa dengan terbitnya artikel ini ianya berniat jahat terhadap beliau," katanya.

Menurutnya artikel berkenaan yang diterbitkan hari ini menggambarkan Anwar sebagai individu yang tidak jujur, penipu, ahli politik yang tidak boleh dipercayai, pengkhianat pada bangsa Melayu, tidak layak memerintah, tidak ada prinsip dan korup, dan tidak beretika.

Kata Sankara lagi, terpulang kepada Anwar sama ada untuk meneruskan atau menarik balik saman berkenaan sekiranya kedua-dua pihak berkenaan memenuhi tuntutan yang dibuat.

"Bila lakukan fitnah, sekalipun fitnah telah ditarik-balik namun bisanya masih ada. Itu terpulang kepada Anwar untuk tarik tuntutan atau tidak terpulang," katanya.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata pihaknya telah menghantar satu permohonan semakan kehakiman terhadap kes pertuduhan liwat Anwar.

"Bersama-sama ini, pada jam 2.40 petang kami telah memfailkan satu lagi permohonan di Mahkamah Tinggi. Ini adalah terhadap satu kenyataan oleh pihak pendakwa yang mereka katakan mereka tiada apa-apa dokumen yang berpihak kepada kes Datuk Seri Anwar. Ini adalah permohonan untuk semakan kahakiman," katanya.
Pigs Help Toddler Fight Leukaemia - bbc online

Posted: 03 Aug 2009 09:00 AM PDT

Pigs help toddler fight leukaemia

Catherine Nicholas, three, has been winning prizes for her pigs at agricultural shows while battling leukaemia

A three-year-old is winning her fight against leukaemia with the help of her prize-winning pigs.

Catherine Nicholas has picked up prizes for her pigs at agricultural shows at the same time as battling the illness.

Her farmer parents, from Raglan, Monmouthshire, believe her love of the animals is helping her through the gruelling medical treatment.

Her mother Rachel, 25, said: "Most kids like kittens or puppies but Catherine just loves pigs."

"If a big show is coming up she is determined to be there and that is helping her fight the illness.

"Winning prizes and rosettes gives Catherine a big boost. She was due to be in hospital during a show but she told the consultant: "You must let me go."

We really believe that Catherine's love of her pigs has been like a therapy for her
Rachel Nicholas, Catherine's mother

"He did and after winning first prize she took the rosette in to show to him and the nurses."

Catherine was diagnosed with acute lymphoblastic leukaemia exactly a year ago after she started bruising very easily.

She underwent courses of chemotherapy but was seriously ill at Christmas and her parents feared they might lose her.

She has had eight transfusions in the past four weeks and was having more chemotherapy at the Cardiff Children's Hospital on Wednesday.

But only-child Catherine is battling through it and her parents are hoping she will be well enough to start nursery school later this year.

Catherine Nicholas, her parents Rachel and Mark, and Harmony the pig

Rachel said: "We really believe that Catherine's love of her pigs has been like a therapy for her.

"She looks after them, gets them ready for showing and takes them into the parade ring.

"When she's in hospital she can't wait to get out again to look after them."

Catherine looks after a litter of 13 baby piglets born at the 350 acre farm her parents run.

She loves to name the little pigs, usually after her favourite flowers.

The family has pinned up more than 70 colourful rosettes from agricultural shows in their

Catherine this year became the youngest entrant at any Royal Welsh Show, where her seven-month-old British Lop pig Harmony was named champion in the traditional breed category.

She and Harmony also competed in the Pig of the Year contest in Harrogate earlier this month.

Her gruelling schedule would be daunting for a fit and healthy adult - but Catherine takes it all in her stride.

On 14 July she underwent chemotherapy before travelling to Harrogate the next day.

She showed her pig on the Thursday and returned to Cardiff for more chemotherapy the following day.

Rachel said: "It is exhausting for us but Catherine loves it and every day for her is a precious one.

"And the great thing is she doesn't mind when her little piggies to to market - it doesn't bother her a bit."

PET+BLOGSPOT is the official online blog of the Malaysian Animal-Assisted Therapy for the Disabled and Elderly Association (Petpositive).

Our blog which was first established in October 2007 currently has more than 25,000 hits. Kindly take note that views expressed in this blog are not necessarily those of Petpositive.

You may also visit our Webpage by browsing: www.petpositive.com.my


BN trying to spin protests as race issue, says PAS - najib altantuya nizar nizar nizar manohara

Posted: 03 Aug 2009 08:56 AM PDT

BN trying to spin protests as race issue, says PAS
By Lee Wei Lian and Asrul Hadi Abdullah Sani

KUALA LUMPUR, August 3 – PAS central working committee member and Kuala Selangor member of parliament Dr Dzulkefly Ahmad dismissed attempts today to paint Saturday's anti-ISA protest as one where Malays in PAS were selling out their race and were being manipulated by its non-Malay Pakatan Rakyat (PR) partners.

He said that such comments were made out of ignorance and desperation.

Dr Hatta Ramli, the Kuala Kerai PAS MP who was physically manhandled by police during the rally, described the attempt by Umno to play the race card as "naughty."

Remarks left by what appear to be Barisan Nasional sympathisers on certain blogs seem to have taken a racial stance by implying that Malays in PAS were selling out their race and being manipulated into protesting by a Chinese DAP, due to the alleged lack of non-Malay participation in the anti-ISA rally.

The Umno-owned Utusan Malaysia also published a front-page report today with the headline "ISA:Orang Melayu Diperguna (ISA:Malays being used)."

Tens of thousands of demonstrators participated in an anti-ISA rally on Saturday which the police had declared illegal.

Riot police fired tear gas and used water cannon to disperse the crowd, which included women and children, turning the city into a battle zone for hours.

Participants also claimed that police also subjected participants to beatings.

The scenes of riot police charging at unarmed civilians has sparked outrage among leaders of PR parties which backed the rally.

The demonstrators were largely Malay, but included participation from the Chinese and Indian community as well.

"They are in denial if they think it's just a PAS crowd, they are clearly wrong," Dr Dzulkefly told The Malaysian Insider.

"They are belittling through hearsay. I was there and I could see fresh faces – young Chinese and Indians. I could see them protesting despite them having red watery eyes as a result of the tear gas fired that was three times the normal amount.

"They were visible and they were around. There were also many NGOs who were clearly visible and in the front lines protesting. They (they commenters) are desperately trying to spin the situation."

He pointed out that the top leadership from DAP and PKR had also joined in the protest.

Senior PR leaders Datuk Seri Anwar Ibrahim and Lim Kit Siang were also present at the rally.

Umno and Barisan Nasional (BN) leaders have been trying in recent months to drive a wedge between PAS and its PR partners DAP and PKR.

Recently Umno has been courting the conservatives in the Islamist party to engage in Malay unity talks.

The reaction to last Saturday's ISA protest appear designed to do the same by pointing out that most of the participants were Malays, and suggesting they were being used by the predominantly Chinese DAP.

Hatta told reporters today that it was obvious Umno was attempting to split PR by turning the peaceful rally into a racial issue.

"It is naughty for them to insinuate that PAS is being used by DAP or PKR. They are very much together with us in this issue.

"Today 29 people were charged for various offences and all parties will contribute to the total bail. DAP will contribute RM5,000, PKR will contribute RM 5,000 and PAS will contribute RM5,000," he said.

The Kuala Kerai MP was in the Kuala Lumpur High Court to become a guarantor to one of the 29 that were released on bail today. A total of 28 were released on bail of RM500 each while one other rally participant was offered bail of just RM300 because he is a minor.

He also criticised the mainstream media for trying to manipulate public perceptions by putting the blame on the protestors.

"I see this as a propaganda, there wasn't any chaos but only a peaceful gathering. We have informed publicly, it was not a big secret. We tried to organize it in the best way but you can look at the pictures of tear gas, water cannons, and FRU attacking aggressively .

"We did not see anybody fighting the police or breaking police cars but only scared innocent people scattered and running away," he explained.

He also accused the government of trying to shift public focus from the core issue.

"They try to shift the focus from the real issue which is ISA. I am confident that this issue was felt by everyone so I believe that the aim of the rally has been achieved.

"What are they scared of? We were not going to attack the Istana Negara. The real cause of the chaos is the police," he said.

Hatta said he believed that public demonstrations was not the sole solution but if it was necessary to "open up the minds of the people, the government and the King" then they would not hesitate to use public rallies as one of the processes allowed in a democratic country.

Hatta also asked the authorities not to deceive the public with their "lies and propaganda."

"You do not want the shops to be closed, then don't force the shops to be closed. If you do not want people to run away then do not hunt them. If you do not want people to be injured then do not attack them with tear gas and water cannons," he said.

Hatta said that PR leaders will now try to get Suhakam to review the conduct of the police force during the rally.

He confirmed that he would not be making any police report because he believes that his own personal affair should not be given much consideration.

"Certainly I won't be making any police report although I was injured as well as my reputation because somebody commented that my body was too flabby now. This is part and parcel of our struggle," he said jokingly in reference to his t-shirt being torned by police when they tried to arrest him on Saturday.


With the pony through the city

Posted: 03 Aug 2009 07:42 AM PDT

Instead of guide dog a "blind horse": Because of the strictly devout Muslim Mona Ramouni Dogs are considered impure, they bought a dwarf horse.

Mona Ramouni is blind since birth. The Jordan-born from young woman who in Dearborn in the U.S. state of Michigan is alive, is dependent on glasses. But as a Muslim came up to now the assistance of a trained dog is not in question: In the Islamic culture dogs are traditionally seen as impure. The 29-year-old was looking for an alternative - and landed in a horse.

Cali ensures trouble

Last October, bought the four-year Ramouni Cali. The miniature horse is so small that it easily into buses, trains and houses with them. Seven months prepared the animal trainer Dolores Arts on the horse before the new task: Cali now Hufklappern warns against obstacles, increases in public transport and sometimes even accepts items from Ramounis way. "Now I feel much more than part of the world," says Ramouni. "And I'm visible to the world."

But not everyone will find the horse a great idea. In their neighborhood we wanted the animal and not wait for the city administration had even a neighbor to build the small house for Cali can prohibit. The family had also received hate-mails.

Ramouni wants her new happiness, but not so quickly abandon Without Cali, it would not be free to marry, she says, at that time they would not return. "My whole world has changed, I now have many more chances," she says of the news agency AFP. "What I want is simply a normal life."

(kle)


Hee Yang's Big Day!

Posted: 03 Aug 2009 07:09 AM PDT

A toast to all the invited guests.
The bride and groom drank to each other cross-handed.

My niece Hee Yang walked the red-carpeted aisle with Yong on August 2. Hand in hand, together they stepped out to the beginning of a two-in-one life.
Hee Yang and Yong make an excellent couple. At their wedding dinner reception at Golden Happiness Restaurant, they stood to receive all the blessings of the invited guests.
We partook of the joy of our second elder sister, brother-in-law, their family, and the bride and the groom.
The host gave a number together with some of the VIP guests.najib altantuya: Be sorry or be sued: Anwar to DPM, Utusan - nizar nizar nizar

Posted: 03 Aug 2009 08:16 AM PDT

Opposition leader Anwar Ibrahim threatens to initiate legal action against the deputy premier and the Umno-owned daily for calling him a 'traitor'.MORE
Lawyer: My client expresses deep revulsion
RM100 mil sought in damages

Anwar, a traitor to the Malay struggle? I think not.

Anwar has gone beyond race.

Even Khairy said not too long ago that Barisan must go beyond race-based politics.

A Chinese businessman that I used to serve (long before Mar 8, 2008 tsunami) said, 'There is no more Chinese struggle in Malaysia. Every man for himself...' Obviously, he was referring to MCA. ;)


Era Najib Altantuya : Penahanan Sivarasa Satu Komplot

Posted: 03 Aug 2009 07:08 AM PDT

Ahli Parlimen Subang, R.Sivarasa dibebaskan di Mahkamah Sesyen, Jalan Duta hari ini selepas ditahan reman terlibat dalam perhimpunan membantah anti Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) kelmarin.

Beliau yang dibebaskan dengan jaminan polis, bagaimanapun perlu melaporkan diri semula di Mahkamah yang sama pada 17 Ogos depan.

Sivarasa yang ditemui wartawan selepas itu, melahirkan rasa kecewa dengan layanan pihak polis terhadapnya serta tahanan lain ketika dalam tahanan.

"Saya dilayan sama dengan tahanan lain, dipaksa tidur di atas kerusi kayu tanpa bantal makanan juga teruk dan tanda yang disediakan juga adalah tandas terbuka.

"Saya berpendapat, rakyat Malaysia yang ditahan perlu diberi layanan yang baik, bukan di seksa sehingga satu lokap 80 tahanan disumbat sekaligus. Ini adalah tindakan seperti menindas.

Beliau berkata penahanan ke atas beliau mungkin ada kaitan dengan komplot politik memandangkan beliau adalah salah seorang peguam kes sodomi 2 Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau yang ditemui oleh TV Antara di lobi Mahkamah Sesyen, Jalan Duta berkata beliau yang sepatutnya telah dibebaskan telah ditahan semula atas arahan Ibu Pejabat Polis Bukit Aman.

"Tindakan macam ini seperti cuba seksa saya kerana tahu saya adalah salah seorang peguam Datuk Seri. Sebelum ini peguam YB Muzahib ditangkap tapi sudah dibebaskan begitu juga dengan saya. Tapi apakan daya, selepas itu saya ditangkap semula atas arahan khusus dari Bukit Aman. jelas menunjukkan bahawa ini keputusan politik.

"Saya lihat memang berkaitan dengan Anwar Ibrahim. Saya ditahan atas alasan tidak berguna dari segi undang-undang iaitu belum siasat lagi.

Kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim akan disambung semula pada 2 September depan. Antara peguam yang mewakili Anwar dalam kes berkenaan adalah Amir Hamzah Arshad, Sankara Nair dan Latefa Koya.

Beliau ditemani oleh PKR Bukit Lanjan Elizabeth Wong, Ketua Wanita KeADILan yang Juga Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamarudin dan peguamnya Puravalen.

Sementara itu, 29 tahanan termasuk 13 tahanan bawah umur ditahan reman kerana terlibat dalam perhimpunan yang sama Sabtu lalu,turut didakwa di Mahkamah Sesyen Jalan Duta hari ini.

Enam belas daripada mereka telah didakwa di bawah Seksyen 143 Kanun Keseksaan manakala tiga belas yang lain didakwa di bawah Akta Pertubuhan 1966. -TVA

Era Najib Altantuya : Isu Kg Buah Pala - Siapa Dalang Dibelakangnya?

Posted: 03 Aug 2009 05:54 AM PDT

Pegawai Daerah Timur Laut Azizi Zakaria dilihat telah melengah-lengahkan untuk menandatangani dokumen berkaitan untuk pemfailan notis permohonan di Mahkamah Tinggi bagi menghalang rumah-rumah di Kampung Buah Pala, Bukit Gelugor daripada dirobohkakan.

Pemerhati berpendapat tindakan Pegawai Daerah berkenaan adalah untuk meletakkan kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang dijadikan sasaran penduduk Kg. Buah Pala yang tidak berganjak dengan keputusan mereka untuk tidak membenarkan rumah-rumah mereka dirobohkan.

Kerajaan negeri Pulau Pinang akan memfailkan permohonan di Mahkamah Tinggi esok bagi menghalang rumah-rumah di Kampung Buah Pala, Bukit Gelugor daripada dirobohkan.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seri Delima, R.S.N. Rayer berkata, pihaknya sepatutnya memfailkan notis hari ini tetapi Pegawai Daerah Timur Laut Azizi Zakaria belum menandatangani dokumen berkaitan.

Sementara itu Setiausaha Politik Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng, Ng Wei Aik pula berkata, kerajaan negeri telah melantik Ahli Parlimen Bukit Gelugor, Karpal Singh dan Rayer untuk memfailkan permohonan itu.

Ng, yang melawat Kg. Buah Pala pagi tadi berkata, kerajaan negeri akan menyokong pendirian penduduk kampung berkenaan.

"Walaupun masa semakin suntuk, kami akan cuba untuk berunding dengan Koperasi Pegawai Kerajaan Pulau Pinang Bhd dan pemaju Nusmetro Ventures (P) Sdn. Bhd.," katanya.

Dalam pada itu, Lim memberi amaran kepada Koperasi Pegawai-pegawai Kerajaan Pulau Pinang, pemilik tanah Kampung Buah Pala, supaya tidak merobohkan rumah penduduk di situ esok sehingga satu penyelesaian yang tidak merugikan mana-mana pihak dapat dicapai.


"Jika koperasi berkeras untuk merobohkan rumahrumah di situ, kerajaan negeri tidak ada pilihan selain membatalkan perintah yang dikeluarkan untuk pembangunan kampung itu," katanya kepada pemberita hari ini bagi mengulas kenyataan Pengerusi koperasi itu, Abdul Razak Mansor semalam bahawa sebarang rundingan mengenai penempatan semula penduduk kampung itu hanya dapat dijalankan selepas rumah mereka dirobohkan.

Sebanyak 23 keluarga yang masih tinggal di kampung itu gagal dalam rayuan mereka di mahkamah untuk terus tinggal dan telah diarah berpindah dari tanah milik koperasi itu selewatlewatnya hari ini.

Namun mereka enggan berbuat demikian kerana berpegang kepada janji beberapa ahli politik pembangkang semasa kempen pilihan raya tahun lepas untuk membantu mereka.Kenyataan Media Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng di Georgetown pada 30 Jun 2009:

Barisan Bertindak Hak-hak Hindu (Hindraf) perlu sedar bahawa Kampung Buah Pala masih utuh sehingga kini kerana Kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang yang berjaya menghalang mereka daripada diusir pada pertengahan tahun 2008.

Kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang tidak pernah meluluskan mahupun membenarkan sebarang tindakan untuk merobohkan Kampung Buah Pala.

Sebarang tindakan yang diambil oleh syarikat pemaju (developer) adalah menerusi perintah mahkamah yang dikeluarkan oleh mahkamah-mahkamah yang berkaitan.

Pampasan sehingga RM200,000 seisi rumah telah ditawarkan oleh syarikat pemaju kepada penduduk kawasan berkenaan yang kemudiannya dipersetujui dan diterima oleh kebanyakan keluarga kecuali penduduk-penduduk yang masih berada di Kampung Buah Pala.

Kerajaan negeri menghormati keputusan yang dibuat oleh mereka yang masih menghuni di Kampung Buah Pala untuk menolak sebarang tawaran pampasan dan melawan kes mereka di mahkamah.

Sekiranya Kerajaan Negeri tidak bersimpati dengan rintihan penduduk di situ, maka syarikat pemaju berkenaan sudah tentu telah berjaya mengusir penduduk-penduduk pertengahan tahun lalu sebaik sahaja mereka memperolehi perintah mahkamah.

Pengusiran tersebut berjaya disekat kerana usaha-usaha yang diambil oleh P. Ramasamy selaku Timbalan Ketua Menteri II dan Abdul Malek selaku Ahli Exco Pulau Pinang yang menghalang syarikat pemaju daripada memasuki perkampungan tersebut dengan jentolak beberapa kali di pertengahan tahun lalu.

Oleh yang demikian, kesemua pihak mestilah sedar bahawa hanya kerana usahausaha yang dilakukan oleh Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat, penduduk Kampung Buah Pala masih berupaya menghuni di kawasan itu.

Tan Sri Koh Tsu Koon mesti menjelaskan sepenuhnya mengapa beliau menjual Kampung Buah Pala dengan harga RM10 sekaki persegi pada tahun 2007 tanpa rundingan dengan penghuni-penghuni di sana.

Tanah tapak Kampung Buah Pala yang merupakan milik Kerajaan Negeri telah diberikan kepada Koperasi Pegawai Kerajaan Pulau Pinang sebanyak dua kali oleh Exco Kerajaan BN Pulau Pinang yang diketuai oleh Tan Sri Dr. Koh Tsu Koon pada 18 Ogos 2004 dan 8 Jun 2005 dengan premium berharga RM6.42 juta atau RM20 sekaki persegi.

Saya tidak memahami rasionalnya Kerajaan Negeri BN meluluskan projek ini tanpa berunding dengan penduduk-penduduk mahupun menjualnya pada harga serendah itu.

Lanjutan daripada itu, Exco di bawah Tan Sri Dr Koh Tsu Koon telah mengurangkan premium sebanyak 50% kepada RM3.21 juta atau RM10 sekaki persegi, mengikut 2 cadangan Timbalan Ketua Menteri dari UMNO.

Koh Tsu Koon perlu menjelaskan perkara ini kepada penduduk Kampung Buah Pala mengapa beliau menjual kampung tersebut pada harga yang murah iaitu hanya RM10 sekaki persegi pada 2007 apabila harga pasaran di kawasan perdana tersebut berkali-kali ganda dan jualan dibuat tanpa sebarang rundingan dengan penduduk.

Dalam usahanya untuk membantu penduduk Kampug Buah Pala, Kerajaan Negeri Pulau Pinang tidak patut dipersalahkan dan menjadi sasaran oleh Hindraf.

Masalah ini berpunca daripada BN, Gerakan, MIC, UMNO dan MCA yang menjadi dalang, mengabaikan kepentingan penduduk kampung, dan menjual tanah Kampung Buah Pala.

Kerajaan Negeri Pulau Pinang berasa kecewa atas tindakan Hindraf yang tidak bertanggungjawab kerana mensasar Kerajaan Negeri Pulau Pinang atas tindakan yang diambil oleh syarikat pemaju dalam pengusiran penduduk di Kampung Buah Pala.

Hindraf mahukan Kerajaan Negeri Pulau Pinang untuk bertindak melawan perintah mahkamah yang diperolehi oleh syarikat pemaju bagi mengusir penduduk di situ. Perkara ini adalah sesuatu yang tidak dapat dilakukan oleh Pakatan Rakyat yang mentadbir di bawah kedaulatan undang-undang dan terpaksa akur kepada perintah mahkamah yang dikeluarkan.


Selain itu, timbul cadangan supaya Kerajaan Negeri Pulau Pinang mengambil tanah tersebut secara paksaan bagi tujuan awam di bawah Akta Pengambilan Tanah. Tetapi dengan melakukan sedemikian, pihak syarikat pemaju sahaja yang akan mengaut keuntungan yang banyak tanpa perlu membelanjakan sesen pun.

Sememangnya Kerajaan Negeri Pulau Pinang mahukan penyelesaian yang baik, tetapi pengambilan tanah secara paksaan sepertimana yang dicadangkan itu akan melibatkan kos raksaksa di luar kemampuan kewangan Kerajaan Negeri. Kos pampasan yang terlibat bukan sekadar jutaan ringgit atau puluhan jutaan ringgit, tetapi jauh lebih tinggi lagi!

Jelas sekali bahawa Hindraf tidak dapat membezakan siapakah rakannya dengan membandingkan Kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang dengan tindakan-tindakan zalim UMNO yang merobohkan kuil-kuil Hindu. Kita tidak nampak pun Hindraf menganjurkan protes besar-besaran terhadap perobohan beberapa kuil Hindu di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Kerajaan Pulau Pinang tidak sepatutnya dipersalahkan atau menjadi sasaran Hindraf bilamana kita sedang cuba membantu seberapa yang boleh dan tidak terlibat dalam perobohan mana-mana kuil Hindu di Pulau Pinang.


Mengapakah Hindraf tidak mengadakan demonstrasi terhadap UMNO atau Gerakan, MCA mahupun MIC yang menjadi dalang di sebalik isu Kampung Buah Pala?

Sikap seperti ini mencetuskan syak wasangka samada berkemungkinan Hindraf kini telah dipengaruhi MIC dan BN apabila mereka sepatutnya berjuang dalam mempertahankan perobohan kuil-kuil bukannya menentang Kerajaan Pulau Pinang yang sedang berusaha mencari jalan penyelesaian yang adil bagi penduduk Kampung Buah Pala.

>Hindraf perlu mengiktiraf usaha-usaha yang telah dilakukan oleh Kerajaan Pulau Pinang untuk masyarakat India, kuil-kuil dan sekolah-sekolah rendah Tamil.

Kami bukan hanya mempunyai Timbalan Ketua Menteri II Pulau Pinang kaum India yang pertama di Malaysia, malah kesemua 28 sekolah rendah Tamil telah diberi peruntukan tahunan sebanyak RM1.5 juta sama seperti yang diperolehi oleh sekolah rendah Kebangsaan Cina, Sekolah Agama Rakyat, sekolah wawasan dam sekolah menengah bebas Cina.

Selain itu, Pulau Pinang telah mendirikan papan-papan tanda jalan (road signs) berbahasa Tamil yang pertama di negara ini bersama-sama tanda jalan dalam Bahasa Arab, Cina dan Inggeris di Georgetown. Sedangkan Hindraf tidak pernah membangkitkan perkara papan tanda jalan berbahasa Tamil.

Dengan menghentam Kerajaan Pulau Pinang, secara tidak langsung Hindraf membantu UMNO dan BN dengan meletakkan kesemua kejayaan yang diusahakan oleh Kerajaan Pulau Pinang dalam keadaan berisiko.

Kita mungkin tidak ada lagi Timbalan Ketua Menteri II berkaum India, tiada lagi peruntukan dana untuk sekolah-sekolah rendah Tamil dan tidak ada lagi papan tanda jalan berbahasa Tamil.

Hindraf sepatutnya rasional dan bukannya bertindan secara emosi dan marah, dan patutlah mengkaji semula siapakah musuh dan rakan sebenar masyarakat India.

Apa yang lebih mustahak ialah untuk Kerajaan Negeri Pulau Pinang melayan masyarakat India samarata bersama masyarakat Cina dan Melayu sebagai warga Malaysia, di mana pemimpin Cina boleh menjaga masyarakat Melayu dan pemimpin Melayu dapat menjaga kebajikan masyarakat Cina.

Malah pemimpin India juga mampu untuk menjaga masyarakat semua kaum. DAP dan kerajaan Pakatan Rakyat tidak akan tunduk kepada BN atau diintimidasikan oleh BN, UMNO mahupun Hindraf yang melihat segala masalah daripada sudut sempit kaum Cina, India atau Melayu.

DAP dan kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang percaya bahawa isu-isu India bukannya masalah masyarakat India, isu-isu masyarakat Cina bukanlah masalah kaum Cina mahupun isu-isu Melayu bukanlah masalah kaum Melayu. Kami menganggap semua masalah sebagai isu rakyat Malaysia.

Kita perlu bersatu sebagai rakyat Malaysia di bawah prinsip keadilan, kebenaran, kebebasan, demokrasi dan kebajikan rakyat bagi memastikan kita melawan rasuah dalam usaha menjana pertumbuhan dan kemakmuran di samping memastikan setiap rakyat dapat berkongsi keuntungan dengan adil.

Sungguhpun kami berasa kecewa terhadap kenyataan Hindraf yang mengutuk secara melulu terhadap Kerajaan Negeri Pulau Pinang, pemimpin-pemimpin Hindraf mempunyai hak di bawah peruntukan hak asasi manusia untuk berhimpun secara aman dalam membangkitkan isu yang mereka prihatin.

Saya telah pun mengarahkan pegawai-pegawai saya supaya menghormati hak-hak mereka dan menerima sebarang memorandum yang dihantar selaras dengan prinsip tanpa keganasan Mahatma Gandhi.

Saya juga menyeru pihak berkuasa polis supaya tidak mengambil sebarang tindakan yang akan membawa kepada sebarang kejadian yang tidak diingini.

Kerajaan Negeri Pulau Pinang juga tidak akan terjejas oleh tindakan-tindakan penduduk yang menuduh Kerajaan Negeri sungguhpun pelbagai bantuan telah dihulurkan. Kerajaan Negeri akan terus membantu penduduk-penduduk Kampung Buah Pala, dan akan membantu sekiranya penduduk yang daftar ingin menerima tawaran pampasan sehingga RM200,000 seisi rumah daripada syarikat pemaju Kampung Buah Pala.

Setakat ini, Kerajaan Negeri juga tidak memberi sebarang kelulusan mahupun persetujuan kepada syarikat pemaju untuk merobohkan mana-mana bangunan.

Sebarang tindakan sedemikian adalah atas keputusan syarikat pemaju sendiri mengikut perintah dan kuasa Mahkamah TInggi dan Mahkamah Persekutuan.

LIM GUAN ENG

KL shares close 0.31pc lower

Posted: 03 Aug 2009 04:16 AM PDT

MALAYSIAN shares closed down 0.31 per cent today due to profit-taking in index linked stocks, dealers said.

The Kuala Lumpur Composite Index lost 3.59 points at 1,171.31. Gainers outpaced losers 319 to 310.

The Finance Index went down 4.53 points to 9,550.70, while the Plantation Index rose 1.74 points to 5,611.34 and the Industrial Index increased 10.14 points to 2,586.12.

The FBM Emas Index slipped 2.01 points to 7,917.78, and the FBM Top 100 eased 7.59 points to 7,698.46.

The FBM ACE Index which was introduced for the first time today, rose 8.25 points to 4,266.96.

The formation of the index was due to the transformation of the MESDAQ Market into an alternative market for emerging companies of all sizes and sectors.

The market is now called the ACE Market.

In addition, the main and second boards were also merged today into a single unified board for established companies, now known as the Main Market.

Total turnover decreased to 795.195 million shares worth RM1.224 billion from 1.257 billion shares worth RM1.947 billion Friday.

Top bank Maybank added 2.8 per cent to end at RM6.68 and property company IJM Land gained 8.1 per cent to RM1.73.

Banking group Bumiputra-Commerce lost 1.3 per cent to RM10.66 while gaming firm Genting lost 3.1 per cent to RM6.30. - AFP, Bernama


War: AA vs MAS

Posted: 03 Aug 2009 04:33 AM PDT

AirAsia forced out of Sibu-KK route: CEO
By Ting Tieng Hii and Nicholas Lo

Low-cost airline to stop direct flight from Oct 25 in compliance with govt directive

KUCHING: AirAsia will terminate its direct flight from Sibu to Kota Kinabalu because it has been forced to do so, its chief executive officer Datuk Seri Tony Fernandes said yesterday.

In fact, he did not deny that his airline will cease operating the route this year, when The Borneo Post contacted him yesterday.

When asked why, he replied: "Because MAS (Malaysia Airlines) protested. Only MASwings can do it."

The Borneo Post's sister newspaper See Hua Daily News Sabah reported yesterday that AirAsia was stopping the Sibu-KK direct flight operations because it had received a directive from the government last week. - Borneo Post


----------------------------------------------------------------------------


I don't know whether I should laugh or unhappy about this. But I think I should laugh. Ha ha ha ha ha ha :p

To be frank, I don't like AA compared to MAS. But I'm desperately to be liking AA because of the CHEAP PRICE they are offering whenever I want to go back Sarawak. It seems that I can't resist this offer, you know, as a consumer, you have the rights to choose the cheapest.

MAS of course far better than AA, but they are too pricey especially for someone like me who has to take 2 flights. KB-KL and KL-BTU. I have to spend about 500-700 bucks for two ways flying with AA, but MAS around 1000-1500 bucks.

See the difference?

Since I'm not government scholar because I'm PTPTN lender + father scholarships, so, I'm forced to choose AA, despite that AA's stewardesses are UGLY DUCK with their heavy makeup plus that sexy outfits and flat boobs. Ha ha ha ha. Ok, ok, enough said, I'll ban by AA later. Ha ha ha.

p/s: Competition is healthy, peeps! MAS, take the challenge!Don't be sooo chicken, lah!


FIT FOR KINGS

Posted: 03 Aug 2009 07:30 AM PDT

A SHORT update from Turkey. Was accompanying my boss for a sumptous dinner at the famous (so they said) Tugra Restaurant, a six-star outlet which is part of the only Imperial Palace Hotel in Turkey.
The food is top class. Sweet, as Turkish Delights again, was served in abundance. FYI, Turkish Delights are mainly candies and all kinds of very sweet tidbits. The picture was taken by my friend, Nagarajan who is very efficient and hardworking...
CIRAGAN PALACE'S TUGRA RESTAURANT
The Ciragan Palace Kempinski Istanbul, once the home of Ottoman sultans (the only Imperial Palace Hotel in Turkey), is dramatically situated on the shores of the Bosphorus. This incomparable view reflects the grandeur and glamour of the hotel itself, which is the only palace in Istanbul to have become a five-star hotel. The Ciragan Palace Kempinski has 313 rooms. Aside from 11 opulent suites in the palace itself, there are an additional 20 suites in the hotel. It is a 100% smoke free hotel.
All restaurants offer a balcony or terrace overlooking the Bosphorus and seat between 90 and 200 diners. In the Palace, the elegant and award-winning Tugra Restaurant specializes in traditional Ottoman cuisine – a balcony is open during summer months. MORE


Francis's 19th Birthday!

Posted: 03 Aug 2009 04:46 AM PDT

Good morning and happy birthday to you Francis!

Our travel plan was put on hold for a prioritized reason ;) Busy. By Thursday evening Francis's dad proposed a barbecue gathering at my place. It was the first barbecue held within my house compound! I felt that if the family relied on the right persons the food would've arrived on time. Tasting lots better too *lol* The booze session started from 11 PM made up for it hehe.

I called friends and relatives on that same morning asking for a free lance gardener's number to cut the grass. Thank you Francis Ho for your recommendation *grin* My invitation list and Francis's added up to about 30+ guests. The majority of guests invited on my behalf are friends he is familiar with.

Pacing back and forth answering phone calls, ushering guests, attending to the needs of Francis and his relative who helped barbecue and serving guests were all under me. I was very fortunate for Joseph, Diva, Vivian, Clarence,Cletus who offered to give a hand. Anna I love those marshmallows you brought
*hug* It was really wonderful that you guys turned up and stayed till nearly midnight and past. Especially when I got to know the agenda you made for the following day. I acknowledge your loyalty of friendship and thanks. This is the shortest and best way to say it. Again, you know who you are ;)

My camera was out of memory half way through the party. To friends who aren't in pictures I owe you an apology. Alwyn Tay would've enjoyed himself with girlfriend Carissa posing for shots *chuckle* Eldon Chuo is apparently in Terengganu to shoot a movie. The best-est reason not to show up on Saturday haha! Francis's birthday is on August 3rd.

I am yet to transfer photos from Theresa's camera and compile them into an album for Face Book.

Siblings who do not resemble each other in any way. Agree?

Theresa flew back just for the barbecue gathering.

Angel made it there. Someone... comb my hair! @#$%... " :p

The ladies chatting at the garden bench. With a fan.

The one in pink would be Felicity. Her backside's photographed and half blocked by a bottle of Absolut Raspberri. We used it for our authentic fruit punch. Every dish was home made. Francis and Joseph were handling the barbecue. Diva and her family managed these food in containers. We'll take better photos next time Feli :/

Francis's beautiful chocolaty 5 pound birthday cake! *munch munch*

It was almost just us both ensuring that the gathering worked out fine. Happy Birthday :) Eight months ago I was skinny and always thought that I don't gain weight easily. Time to put on my running shoes I suppose.

Anna's t-shirt print says 'Dear Santa, I've been a very very bad girl.' Awfully nice top! *lol*

Clarence is back for holiday since his graduation. He hasn't changed much :)

What was left on the barbecue stand. Francis went to buy chicken wings at 5 in the morning that day.

Family friend Diva and Francis's relative Joseph keeping watch of the barbecue.

Joseph dislikes being photographed. Nothing new. Francis was more than glad seeing his friends drop by for a bit. It was exam week for them. A group of roughly 10 left before 9.

From left: Tan Ling, Theresa, Shellyn, Fabian, Aaron and Cletus.

Emeric and Irene. Francis asked me if they're married. It does look like it!

Take 1. CUT!!!

Take 2... Better.

4 AM supper time at the market.

Now guess what this is?(Clue: From Alwyn). The answer will be revealed in the gift entry LOL..


Era Najib Altantuya : SUHAKAM Selar Cara Polis Leraikan Himpunan

Posted: 03 Aug 2009 04:33 AM PDT

Suruhanjaya Hak Asasi Malaysia (Suhakam) melahirkan rasa kecewa tentang proses meleraikan peserta himpunan Anti-ISA yang diadakan pada 1 Ogos lalu di Kuala Lumpur, demikian lapor Siasah.

Menurut kenyataan Suhakam, polis telah menggunakan gas pemedih mata dan air berkimia yang boleh memudaratkan sesiapa yang terkena bahan itu.

Dalam himpunan itu, ujar Suhakam lagi, 600 orang ditahan termasuk 44 remaja di bawah umur antara 13 hingga 17 tahun di tempat berlainan di ibu negara.

"Suhakam tetap berpendirian bahawa rakyat mempunyai hak untuk berhimpun secara aman," tegas kenyataan yang dikeluarkan hari ini.

Kenyataan Suhakam ini dibuat atas nama Timbalan Pengerusi Suhakam, Tan Sri Datuk Seri Panglima Simon Sipaun, Pengerusi Jawatankuasa Isu, Kerjasama Antarabangsa dan Siasatan, Dato' Dr Michael Yeoh, Dato' Choo Siew Kioh, Dato' Haji Khalid Haji Ibrahim dan Pesuruhjaya Suhakam, Datuk Dr Denison Jayasooria.

Dalam hal ini, Suhakam tetap konsisten merayu Kerajaan menimbang dan mengambil perhatian terhadap cadangan yang dibuat oleh Suhakam tentang kebebasan untuk berhimpun yang telah berlaku dalam laporan Inkuiri Awam ke atas peristiwa Ahad Berdarah di KL dan Lebuh raya Kesas.

Menurut kenyataan itu lagi, Suhakam menyatakan pihak polis boleh mengambil tindakan paling perlu untuk mengawal himpunan tanpa perlu mencederakan sesiapa.

"Dalam hubungan ini, Suhakam sangat prihatin dengan kanak-kanak yang ditangkap yang digari, ditahan termasuk direman bersama dengan peserta himpunan dewasa.

"Suhakam meminta kerajaan agar melihat semula hak-hak menjaga dan melindungi dalam keadaan konflik begitu di bawah Akta Kanak-kanak 2001 dan Konvensyen terhadap Hak Kanak-kanak (CRC)," kata kenyataan itu.

Melihat kepada apa yang berlaku 1 Ogos lalu, Suhakam mendesak kerajaan mempertimbangkan cadangan Suhakam yang dibuat sejak 2003 untuk merombak ISA yang menahan tanpa bicara, yang secara jelas amat bertentangan dengan prinsip-prinsip hak asasi manusia.

Di akhir kenyataan itu, Suhakam sekali lagi mengulangi kenyataannya iaitu ISA perlu dihapuskan dan ditukar dengan undang-undang baru yang lebih komprehensif yang menyeimbangi antara keselamatan negara dan hak asasi manusia.No comments: