Wednesday, September 16, 2009

[Highlight] anak bangsa malaysia gathering

[Highlight] anak bangsa malaysia gathering


anak bangsa malaysia gathering

Posted: 16 Sep 2009 10:21 AM PDT

… on occasion of hari malaysia yesterday and also in solidarity with the 'saya anak bangsa malaysia' launch in KL. 10 people turned up. one of them was lawyer (former editor of the echo paper and also worked in the star before) mr BC tan, who had lots of stories to tell us during his 'good old days'.

SABM

SABM2


Era Najib Altantuya : Awang Adek Hussein Pembohong Tuduh Kerajaan Kelantan Tak Berminat Jayakan ECER

Posted: 16 Sep 2009 10:08 AM PDT

Kerajaan Kelantan sentiasa bekerjasama dengan kerajaan pusat, terutama dalam menjayakan projek-projek yang dilaksanakan bawah pelan Pembangunan Ekonomi Wilayah Pantai Timur (ECER), kata Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Sehubungan itu, beliau menolak dakwaan Timbalan Menteri Kewangan, Senator Datuk Dr Awang Adek Hussein, kononnya Kelantan tidak menaruh minat yang tinggi untuk menjayakan ECER menyebabkan negeri itu tertinggal di belakang berbanding Pahang.

"Dia (Awang Adek) kata Kelantan tidak kerjasama (berhubung ECER) dengan pusat sedangkan kita ada jawapan bertulis daripada Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK)," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan exco di Kota Darulnaim di Kota Bharu hari ini.

Beliau diminta mengulas mengenai kenyataan Dr Awang Adek bahawa Kelantan tidak berminat terhadap projek-projek bawah program pembangunan ECER sebagaimana yang dirangkakan.

Dr Awang Adek, yang juga timbalan pengerusi badan perhubungan Umno negeri itu, berkata apa yang dilihatnya kerajaan negeri tidak bersungguh-sungguh dalam perkara itu seperti yang berlaku terhadap projek Universiti Malaysia Kelantan (UMK).

Bagaimanapun, Nik Aziz enggan mengulas mengenai perkara itu dan menyerahkannya kepada Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Negeri, Datuk Husam Musa untuk urusan selanjutnya. -BernamaEra Najib Altantuya : SKMM Salahguna Kuasa (updated)

Posted: 16 Sep 2009 09:56 AM PDT

Tindakan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) menyiasat portal berita Malaysiakini berhubung klip video demo kepala lembu memperlihatkan salahguna kuasa suruhanjaya berkenaan.

Ketua Penerangan Parti Keadilan Rakyat Latheefa Koya menyifatkan tindakan berkenaan dibuat bagi memberi tekanan kepada laman-laman web yang dianggap menjadi masalah kepada Umno Barisan Nasional.

Menurutnya tindakan berkenaan juga bakal memberikan kesan buruk kepada Umno Barisan Nasional dalam usaha mereka cuba mengawal kebebasan penyampaian maklumat khususnya di internet.

"Jelas mereka mengambil tindakan untuk melindungi kes datangnya dari isu kepala lembu untuk melindungi pihak tertentu.

"Setakat ni saya rasa mereka tidak dapat mengawal tetapi akan cuba mengawal. Mereka sudah mula dengan tindakan akta hasutan dan sebaginya itupun sudah terlibat dalam tindakan campur tangan walaupun telah dijanjikan mereka tidak akan campur tangan dalam isu internet," katanya ketika dihubungi TV Antara.

Latheefa berkata Malaysiakini mempunyai hak untuk tidak tunduk dengan desakan SKMM kerana klip-klip video berkenaan jelas merupakan satu fakta dan bukannya palsu.

Menurutnya, walaupun cuba mengawal internet kerajaan Umno Barisan Nasional mungkin menemui kegagalan.

"Mereka boleh cuba kawal tapi akhirnya penyampaian maklumat yang benar tidak boleh di kawal di internet kecuali mereka ingin menjadi seperti China terdapat tapisan dan jika ia berlaku kita akan ada masalah dalam isu perdagangan bebas dan sebagainya," katanya.

Sebelum ini seramai 12 lagi kakitangan Malaysiakini disiasat Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) berhubung penerbitan video berkenaan.

SKMM dalam satu suratnya mendesak akhbar web itu menarik balik dua video: Temple demo: Residents march with cow's head (28 Ogos) dan Hisham: Don't blame cow-head protesters (2 Sept).

14 September lalu beberapa NGO dan hak asasi manusia serta penulis blog mengdakan demo bantahan di depan pejabat Malaysiakini terhadap tindakan SKMM.

Pengarah Institut Nasional Untuk integriti Pilihan Raya (NIEI) Amin Iskandar yang memimpin kumpulan berkenaan berkata, mereka mengutuk tindakan SKMM menyiasat 12 kakitangan Malaysiakini.

"Pada 8 Ogos pegawai SKMM menyiasat, tiba di pejabat Malaysiakini di Bangsar Utama untuk mengambil kenyataan kakitangan Malaysiakini termasuk Ketua Pegawai Eksekutif, editor, wartawan, jurukamera dan seorang kakitangan teknikal yang terlibat dalam penghasilan video kepala lembu di hadapan pejabat Bangunan Setiuausaha Kerajaan Negeri Selangor, dan Sidang Media Menteri Keselamatan Dalam Negeri Hishamuddin pada 2 September.

"Kami percaya tindakan SKMM malafede dan bertentangan dengan demokrasi dan kebebasan Malaysia dalam Perlembagaan Malaysia dan hak asasi manusia, Artikel 19 semua orang mempunyai hak kebebasan pendapat dan ekpresi kebebasan termasuk memegang pendapat tanpa campur tangan dan mendapat maklumat dan idea dari mana-mana media," katanya.

Sehubungan itu pihaknya meminta kerajaan dan SKMM menghentikan siasatan yang melanggar hak asasi manusia itu sebaliknya menghormati maklumat yang disalurkan menerusi internet.

Menurutnya, tindakan berkenan tidak seharusnya berlaku setelah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak melaungkan slogan 1Malaysia 'Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan'. -TVA
This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Era Najib Altantuya : MB N9 Dicabar Jawab Tuduhan Salahlaku (updated)

Posted: 16 Sep 2009 09:46 AM PDT

Belum pun Pilihan Raya Kecil Bagan Pinang bermula, Umno Barisan Nasional sudah berdepan dengan satu lagi masalah apabila kreadibiliti Menteri Besar Negeri Sembilan Datuk Seri Mohamad Hassan dicabar.

Mohamad diminta menjawab lima isu besar setelah Ahli Majlis Pimpinan Pusat Parti Keadilan Rakyat Badrul Hisham Shaharin menyerahkan surat terbuka kepadanya pagi tadi di Wisma Negeri.

Badrul berkata Mohamad perlu menjawab mengenai isu tuduhan 'kerajaan adik beradik' kerana campurtangan keluarganya dalam pentadbiran kerajaan negeri dan juga agihan projek dan kontrak kerajaan.

Beliau menambah, isu penswastaan air Negeri Sembilan yang diteruskan walaupun mendapat tentangan pelbagai pihak juga perlu dijawab.

Katanya melalui penswastaan berkenaan, Menteri Besar menjanjikan kenaikkan harga kepada rakyat dan keuntungan kepada syarikat swasta.

"Menteri Besar mesti jawab secara spesifik berkaitan dua syarikat yang mendapat keistimewaan. Bagaimana dua syarikat Bumi Highway dan Selia Selenggara yang punya kaitan dengan keluarga MB mendapat begitu banyak kontrak dan tender dalam Negeri Sembilan?" kata Badrul.

"Yang kita tuntut dalam isu penswastaan air adalah dedahkan perjanjian konsesi penswastaan. Yang kedua perlu didedahkan jadual kenaikan kadar tarif air yang dijanjikan kepada syarikat ? Siapa yang kini memegang kepentingan di sebalik konsesi air ini? Adakah ia berkaitan rapat dengan parti pemerintah?" tambah beliau.

Memorandum itu juga menuntut Mohamad menjelaskan campurtangan beliau dalam siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) keatas salahlaku dalam pentadbiran dan pimpinan kerajaan negeri.
.
Mohamad juga perlu menjelaskan mengenai janji-janji yang ditabur sebelum PRU 12 Mac lalu yang sehingga kini tidak kelihatan antaranya pembinaan Hospital Daerah Rembau, Masjid Pedas, Pusat Tuisyen Emas dan projek Lapangan Terbang Ringan.

Badrul juga menanyakan mengenai jumlah perbelanjaan kerajan negeri yang dilihat membazirkan wang rakyat sedangkan syarikat-syarikat di bawahnya tidak menunjukkan prestasi yang baik.

"Jika SPRM membuat siasatan secara terperinci ternyata kedudukan BN di Dewan Undangan Negeri Negeri Sembilan pasti akan jatuh kerana sekurang-kurangnya 5 ADUN terdiri dari Bn terpalit dengan kegiatan rasuah yang kita buktikan sahih.

"Kita mempunyai rekod perbelanjaan pengurusan jabatan kerajaan Negeri Sembilan agak lebih tinggi daripada jabatan-jabatan kerajaan di banyak negeri namun malangnya hari ini kita saksikan pembaziran terus berlaku," katanya. -TVA
This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Zhang Ziyi looks great on Harper’s Bazaar special

Posted: 16 Sep 2009 08:49 AM PDT

Chinese actress Zhang Ziyi is the cover girl for a special issue of Harper's Bazaar (Chinese edition) magazine. Good grace, that's some really nice pics.

Love the fashion too; nice blend of traditional Chinese element and modern style…

Chinese actress Zhang Ziyi on Harpers Bazaar magazine special

Read the rest of this post »

Zhang Ziyi looks great on Harper's Bazaar special from YeinJee's Asian Blog


The Founding of A Republic (2009) movie trailer

Posted: 16 Sep 2009 08:15 AM PDT

Trailer for Chinese movie The Founding of A Republic (建国大业), the biggest Chinese film ever produced in terms of star appearances, made in celebration for the 60th anniversary of the founding of the People's Republic of China.

The video is a combo of various trailers, it gets repetitive after the 4th minute…

The story revolves around the civil war between the Kuomintang and the Communists, which ended in 1949 when the People's Republic of China was established by the victorious Communists.

Almost all notable A-list mainland Chinese stars are taking (at least a cameo) part in the movie; many without paid just to have their face in the symbolic film.

[video via schwaben18@Youtube]

The Founding of A Republic (2009) movie trailer from YeinJee's Asian Blog


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

‘Something not done right’

Posted: 16 Sep 2009 09:05 AM PDT

KUALA LUMPUR: The committee set up to investigate the collapse of Jaya Supermarket in Section 14 in Petaling Jaya found "something not done in the right way."

A report with findings on the cause of the collapse and the parties involved in the incident was submitted to the Cabinet on Wednesday.

Also in the report were recommendations to strengthen laws and regulations on building demolition to prevent a recurrence of such incidents.

Housing and Local Government Minister Datuk Seri Kong Cho Ha said the committee -- comprising engineers, police, firemen, architects and others -- took three months to come out with its report.

He said the cause of the collapse had been identified but declined to reveal details.

"A building hass to be systematically demolished and if something goes wrong, that means certain things were done not in the right way," he told a press conference at his office here on Wednesday.

He said his ministry was coordinating the report but it was up to the relevant agencies to take further action against those responsible, if any.

"They have to identify if any parties involved in the demolition works have to bear the responsibility, after seeking legal advice," he said.

He did not mention which agencies would be taking that role, but it is believed that the Department of Occupational Safety and Health as well as Petaling Jaya City Council were among those involved.

Kong said the stop-work order at the site was still enforced until further notice.

He said the Construction Industry Development Board and Sirim were working on strengthening existing laws and regulations on building demolition.

"They have to come out with standard procedures and proper methods of demolition for different types of buildings," he said.

He said they were also looking into tightening the requirements for re-development projects.

On May 28, part of the seven-storey iconic Jaya Supermarket in Petaling Jaya collapsed during demolishing works, killing seven construction workers.


Era Najib Altantuya : Kerajaan PR Bayar Serentak Bonus Raya

Posted: 16 Sep 2009 09:31 AM PDT

Sejumlah RM4.5j uta diperuntukkan Kerajaan Negeri sebagai habuan hari raya kepada 9,000 kakitangan kerajaan sempena Aidilfitri 2009.

Ini meliputi 7,588 kakitangan tetap,952 orang kakitangan kontrak dan selebihnya kakitangan sambilan yang akan menerima bonus daripada kerajaan negeri pada tahun ini.

Hal ini diumumkan Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim dalam sidang media di bangunan SUK selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan Exco petang tadi.

"Kerajaan Negeri melalui Ahli Exco telah bersetuju untuk memberikan bantuan khas kewangan tahun 2009 kepada semua anggota perkhidmatan awam dalam kumpulan sokongan di negeri Selangor", kata Menteri Besar.

Khalid berkata, bantuan ini akan dibayar secara sekaligus sebelum Aidilfitri,dan bukan seperti yang diumumkan kerajaan persekutuan.

Tambah beliau,"Ini berbeza daripada apa yang diumumkan kerajaan persekutuan,yang mana dia dibayar dua peringkat. RM250 sebelum hari raya dan kemudiannya dibayar selepas,masa yang akan datang. Kita akan bayar kesemuanya sebelum hari raya".

Sejumlah RM500 akan diberikan kepada setiap seorang bagi meringankan beban mereka menyambut perayaan Hari Raya Adilfitri yang dijangkakan jatuh pada hari Ahad ini.

Sementara itu di kedah Kerajaan Kedah hari ini mengumumkan pembayaran bonus Hari Raya sebanyak RM500 kepada kesemua 5,300 penjawat awam kumpulan sokongan yang berkhidmat di bawah pentadbiran kerajaan negeri itu.

Menteri Besar Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata, pembayaran bonus hari raya itu melibatkan peruntukan kerajaan sebanyak RM2.65 juta dan akan dibayar secara serentak esok.

Bayaran bonus itu diberi kepada semua penjawat awam kumpulan sokongan termasuk yang berkhidmat secara kontrak, sambilan dan sementara, katanya kepada pemberita selepas mesyuarat exco kerajaan negeri di Alor Setar.

Azizan juga berkata kerajaan negeri akan menganjurkan Majlis Rumah Terbuk pada 24 Sept ini di kediaman rasminya di Sri Mentaloon.

Di Pulau Pinang, Kerajaan negeri bersetuju meluluskan bayaran khas RM500 kepada semua 3,299 pegawai kumpulan sokongan kerajaan negeri.

Ketua Menteri, Lim Guan Eng, berkata selaras dengan dengan tindakan kerajaan pusat, bayaran khas itu akan dibuat dengan dua ansuran.

"Arahan pembayaran RM500 ini akan dikeluarkan kepada Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP), Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) dan semua agensi kerajaan negeri," katanya dalam ucapan sempena sambutan Hari Malaysia, di sini hari ini.

Katanya pembayaran pertama RM250 akan dilakukan hari ini bagi membolehkan wang tersebut digunakan untuk menyambut Aidil Fitri manakala bakinya akan dibayar akhir Disember.

"Bayaran ini akan melibatkan peruntukan kerajaan negeri berjumlah RM1,649,500 dan gaji juga akan dibayar lebih awal untuk dua bulan ini untuk menyambut dua perayaan iaitu Hari Raya Puasa dan Deepavali," katanya.

Beliau juga berkata kerajaan negeri bercadang untuk menderma RM30,000 dalam usaha membela nasib wanita Penan di Sarawak yang dilaporkan mengalami penderaan seksual oleh pekerja pembalakan.

"Saya akan mencadangkan dalam mesyuarat exco nanti bahawa kerajaan negeri menderma wang berkenaan untuk membela nasib wanita Penan," katanya.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Lawyer sues Govt, MACC, cops, newspaper and journos

Posted: 16 Sep 2009 09:03 AM PDT

KUALA LUMPUR: A lawyer defending a senior police officer filed a suit at the High Court Registry against 17 defendants from the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC), the police, Utusan Malaysia and its journalists and the Government of Malaysia.

Rosli Dahlan, who is defending Commercial Crime Investigation Department director Datuk Ramli Yusoff on Anti-Corruption Act charges brought against him on Nov 2 two years ago, claimed general damages for RM20mil and exemplary and/ or aggravated damages for RM30mil with interests as well as costs for conspiracy.

He is also claiming general damages, exemplary and/ or aggravated damages with interests as well as costs against five defendants for the tort of defamation, and also claimed likewise against six defendants for the tort of assault and false imprisonment.

He also claimed against the Government for the torts of conspiracy, defamation, assault and false imprisonment.

In his statement of claim, Rosli, a partner in a leading law firm, said that following Tan Sri Musa Hassan's (now the Inspector-General of Police) emnity with Ramli in 2007, the defendants or any two or more of them and Musa, conspired and combined together wrongfully and with the intention of injuring him and/ or causing loss to him by destroying his reputation and integrity.

Rosli claimed that he was victimised for having advised Ramli and Datuk Johari Baharom who were made joint chairmen of a Cabinet Committee and Special Task Force to combat the menace of illegal money-lending in December, 2006.

He claimed that he was unlawfully, improperly and without cause served with a notice on July 17, 2007 and again on August 16, 2007 by two different ACA (now the MACC) officers on the directions of a senior officer.

He also claimed that six other ACA officers illegally arrested him and did an illegal and improper search of his financial position.

He also claimed that the conspiracy also included defamatory articles in Utusan Malaysia, The Star and the News Straits Times linking him with a senior police officer allegedly with assets valued at RM27mil.

He said he was also defamed in an Utusan article that appeared on Oct 12, 2007 following the caption "Peguam polis gagal isytihar harta didakwa hari ini" (Police lawyer who failed to declare assets charged today).

Although Utusan had published an apology last year, Rosli said they failed to disclose the source of their information.

He also claimed that he was wrongfully arrested, kicked, had his arms twisted and his wrists handcuffed behind his back in full view of the staff members of his firm and detained in the ACA's lock-up overnight without bail and access to his lawyers.

He named Utusan (Melayu) Malaysia Bhd, Utusan editors Mohd Zaini Hassan and Abdul Rahim Lajis, its reporter Ruhaidini Abdul Kadir, the then ACA deputy director general Datuk Abu Kassim Mohamed, ACA deputy director of Investigations and Prosecution Anthony Kevin Morais, ACA officers Saiful Ezral Arifin, Azmi Ismail, Azam Baki, E. Sok One, M. M. Mohan, Moses Lawrence, Augustine S. Manson and Mohd Ridzuan Bahrin as respondents.

He also named Deputy Public Prosecutor Dzulkifli Ahmad, Bank Negara financial intelligence unit manager Abdul Rahman Abu Bakar and the Government of Malaysia as defendants.

The statement of claim was filed on behalf of the Plaintiff by Messrs. Kumar Partnership.


Ex-Immigration DG graft trial

Posted: 16 Sep 2009 09:02 AM PDT

KUALA LUMPUR: The defence in the bribery trial of a former Immigration director-general asked for a "short cut" after the prosecution took two days to tender documents for identification.

Lead defence counsel Datuk V. Sithambaram said there were already documents submitted on the application of workers, the levies paid and the visas issued, adding that he did not see how further submission of documents would help the court.

"This is a bribery case and not a case on the procedures taken by the Immigration Department.

"There is no need to further show that there were approvals for the entry of Bangladeshi workers when the permission slips had been submitted as evidence earlier," he said when witness Ayub Abd Rahman took the stand to identify 21 application forms.

Ayub was testifying at the trial of Datuk Wahid Md Don, 57, who is charged with agreeing to accept RM60,000 from businessman Datuk Low Chang Hian as part payment to expedite approvals for 4,337 visa applications for Bangladeshis to enter the country.

Wahid is accused of committing the offence at his house in Jalan Lembah Ledang, off Jalan Duta, at 10.15pm on July 10, 2007.

DPP Mohd Jazamuddin Ahmad Nawawi then explained that the accused faced charges of expediting the approval of visa applications.

He said the application process had to be shown to the court because these were procedures that had to be followed before the visas were approved.

"We cannot submit it halfway or have a short cut. We know it involves a lot of documents but it is a process that must be followed," he said.

Sessions Court Judge Rosbiahanin Arifin said she would leave it to the prosecution but said it should also bear in mind the defence counsel's point.

On Wednesday, 118 documents — application forms, permission slips and temporary approval letters — were tendered. Another 155 temporary approval letters are to be tendered on Thursday.


Dikawal kebebasan

Posted: 16 Sep 2009 08:47 AM PDT


"Man is just a recent invention; and perhaps one that is nearing its end"

Pelajar selalu diberitahu mereka bebas. Individu yang bebas untuk belajar, bebas cari pasangan, bebas pergi universiti, bebas untuk pergi 'shopping', bebas untuk makan, bebas untuk kerja dan macam-macam. The central theme is; pelajar bebas untuk memilih segala jenis tindakannya.

Sama seperti pelajar yang menghadiri universiti. Semuanya boleh memilih dan berfikir. Jadi setiap pelajar semestinya akan membuat pilihan masing-masing. Ada yang pergi universiti untuk menghabiskan tempoh pengajian dan selepas itu dapat ijazah. Itu sahaja. Jadi dalam menghabiskan tempoh pengajian ini, boleh buat kerja lain. Boleh keluar dengan kawan, pergi warta, metrokajang. Kalau ada masa lebih boleh pergi midvalley, 1 utama, mines. Malam nanti lepak kat al fariz, ameer ali. Selepas itu balik tidur. Hari esoknya buat yang sama. Hidup ini bebas.

Ade juga yang buat kerja lain. Mungkin aktif dalam kelab atau persatuan. Ada yang buat kerja bantu pelajar lain. Ada yang kerjanya hasut pelajar. Ada juga yang paksa pelajar, perbodohkan pelajar. Tapi tidak ada masalah. Pelajar bebas. Pelajar boleh memilih.

Ada lain pula yang tidak kerap keluar dan lebih banyak hanya tinggal di universiti. Mereka ini mungkin yang lebih miskin. Mungkin dari tempat yang lebih jauh. Banyak habiskan masa di ktho, ptsl, fakulti. Main facebook, atau mungkin pergi padang sebelah petang. Jogging.

Ada lain juga yang sebelum ini tidak banyak melihat tempat baru, benda baru. Jadi masa di universiti ini dimanfaatkan. Melihat tempat baru; bukit bintang, jalan ampang, damansara, petaling jaya. Ada yang minat internet. Berita sensasi. Gosip. Porno. Seks Barat. Seks Asia. Seks Melayu. Seks Jepun, Thai.

Semua pelajar bebas. Pelajar pilih untuk bebas. Bebas berfikir.
Tapi bagaimana kalau kebebasan ini yang mengawal dan mempengaruhi pelajar?

Pelajar di mana sahaja dilihat, diperhatikan. Dari masa daftar di universiti, maklumat diambil. Daftar di kolej. Masa orientasi. Pergi ke kelas. Jumpa dengan pensyarah. Di mana-mana sahaja diperhatikan. Rekod diambil. Universiti yang mencipta pelajar. Membentuk profil pelajar. Dari masa masuk pintu utama diperhatikan wisma aman, hingga ke bilik kolej diperhatikan pergurus dan jaksa.

Sama juga bagi mereka yang ingin keluar. Dari masa naiki bas untuk gi ktm. Bas disediakan. Tujuan untuk bawa pelajar, dan digunakan pelajar. Pengorientasian bahawa bas digunakan untuk bawa pelajar. Pelajar menjadi subjek, diperhatikan, sistem yang hanya dibentuk untuk mengstrukturkan hidup pelajar. Sama juga semasa naik ktm, guna teksi, moto. Semua diperhatikan. Semua didaftarkan.

Internet tidak kurangnya. Yang guna facebook turut diperhatikan. Dikawal dan dibentuk oleh sistem yang disediakan. Bagaimana cara bertutur, komunikasi, cara berhubung, semua disediakan. Semua disistemkan. Pelajar hanya perlu ikut. Ikut sistem yang telah dibentuk. Ikut arahan yang diberikan.

Plihanraya kampus? Sistem pemerhatian dan pengawalan yang teramat canggih. Antara sistem yang tercanggih kerana merupakan sistem yang mempunyai paling banyak kawalan, tetapi pada masa sama dipercayai dan selalu ditonjolkan dan dibuktikan dengan keras-kerasnya bahawa merupakan sistem yang paling adil dan transparen. Nama calon didaftar. Ketua calon didaftar. Nama perlu diambil. Pengundi perlu didaftar. Perlu ikut peraturan. Jentera diperhatikan. Ada yang semua telah dibentuk dan sedia ada. Cuma perlu manusia (pelajar) sahaja untuk ikut dan jalankan. Semua diperhatikan dan disistemasikan. Tetapi ingat, pilihanraya kampus adalah bebas.

Akhirnya yang ada hanya pelajar yang telah siap diprogram dan diorientasikan untuk menjalankan kehidupan yang asalnya telah disediakan, dibentuk. Pelajar-pelajar berguna yang dilatih menjadi binatang yang boleh bekerja dan dieksploitasi dan pada masa sama dungu, menurut, dan fungsi cuma untuk menyokong sistem.

Tapi pelajar tetap bebas. Bebas untuk memilih.


najib altantuya: 92 celebrate as Malaysians on Malaysia Day

Posted: 16 Sep 2009 08:34 AM PDT

By Asrul Hadi Abdullah Sani

Hishammuddin (centre) said Malaysians should not take the country for granted. — Pictures by Jack Ooi

PUTRAJAYA, Sept 16 — 92 Malaysians celebrated a very special Malaysia Day when they received their Malaysian citizenship papers from Datuk Seri Hishammuddin Hussein today.

Together with their families, they eagerly waited for the Home Minister to arrive today at the National Registration department here.

The 92 — of every age, race and background — were waiting for what they and their families have been struggling for so many years to achieve: the right to finally call themselves Malaysians.

There was much heartache before today as many lacked access to proper education and health care, or travel because they did not have any citizenship papers. Some were even teased and regarded as foreigners.

Joy showed on the families' faces when one after another received letters confirming their status from Hishammuddin.

One, Leong Chwee Chun, even hugged Hishammuddin later and exclaimed: "I am the happiest person in Malaysia today!"

New citizens proudly display their citizenship papers

The 64-year-old from Kuala Pilah had applied for citizenship when she was 28 years old, and told reporters that her father had lost the documents during the Japanese occupation.

Another, Sim Hua, a 68-year-old grandmother, had to wait for nine years after asking MCA Klang for assistance in her application.

Her parents were illiterate and did not know how to register her birth when she was young.

"I am very happy and would like to thank Datuk Seri Hishammuddin," her daughter told reporters while holding Sim's hand.

However, the darlings of the ceremony were seven-year-old twins Lavinya and Nikita Vikram.

The adorable twins did not have citizenship papers because their parents had them before marriage. The mother was also Russian and under 21 years of age at the time.

"There was no future for them but the future is now bright. I am so happy today. Thank you Datuk Seri," father Vikram told reporters.

"We love Malaysia!" the twins cheered.

"We love Malaysia!" Two young girls wave flags after today's ceremony

At a press conference held after the ceremony, Hishammuddin said that 70 per cent of the 32,927 applications for citizenship from 1997 to December 2008 had been processed.

He said the government hoped the remaining 30 per cent would be processed by the end of the year.

Hishammuddin added that today should be a reminder for Malaysians not to take the country for granted.

"The fact that people want to apply to be citizens of Malaysia, there must be something of value. There must something special about Malaysia, that people want to become citizens of Malaysia.

"It is just that sometimes we ourselves who have been citizens of Malaysia for so long take things for granted," he said.

(Source: The Malaysian Insider)

I guess these 92 were left with no choice and Malaysia was the only country that they could apply for citizenship. So, sure happy lah!


Era Najib Altantuya : Pintu Belum tertutup Untuk Anwar Batalkan Kelayakan Pendakwa

Posted: 16 Sep 2009 07:14 AM PDT

Sekalipun Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim gagal dalam permohonannya untuk melucutkan kelayakan keseluruhan pasukan pendakwaan berhubung perbicaraan kes liwatnya, namun pintu untuk beliau belum tertutup lagi.

Hakim Mahkamah Tinggi (Bahagian Rayuan dan Kuasa-Kuasa Khas), Datuk Alizatul Khair Osman Khairuddin memutuskan perkara tersebut kerana Anwar gagal untuk mematuhi syarat-syarat permohonan semakan semula kehakiman.

Hakim berkata, permohonan bagi semakan kehakiman di bawah Peraturan 53 Kaedah-Kaedah Mahkamah Tinggi 1980 adalah bagi mencabar satu keputusan, perbuatan atau peninggalan pihak berkuasa.

"Saya memutuskan berdasarkan kes undang-undang, ia mesti ada perbuatan tertentu atau kesalahan tertentu ataupun penyalahgunaan kuasa tertentu.

"Ini adalah perkara dasar bagi sesuatu permohonan semakan kehakiman," katanya.

Anwar memfailkan permohonan untuk melucutkan kelayakan keseluruhan pasukan pendakwaan dalam kes liwatnya pada 11 Ogos lalu, dengan menyebut alasannya sebagai "sama seperti mempersenda keadilan".

Beliau menamakan Peguam Cara 1 Datuk Idrus Harun, Peguam Cara II Datuk Mohamed Yusof Zainal Abiden, para Timbalan Pendakwa Raya Datuk Nordin Hassan, Mohamad Hanafiah Zakaria, Wong Chiang Kiat, Shamsul Sulaiman dan Noorin Badaruddin, Pendakwa Raya dan Kerajaan sebagai responden.

Hakim Datuk Alizatul Khair Osman Khairuddin menyatakan keputusannya adalah berdasarkan kepada fakta bahawa Anwar telah membuat permohonannya di mahkamah yang salah.

"Dalam kes ini, Datuk Seri Anwar tidak mencabar mana-mana Akta yang spesifik terhadap tindakan salahguna kuasa atau menyalahi undang-undang oleh seorang pendakwaraya," katanya, merujuk kepada Peraturan 53 Kaedah-Kaedah Mahkamah Tinggi 1980.

"Dalam perkataan lain, apa yang pemohon inginkan ialah pembatalan ketujuh-tujuh responden. Pada hemat saya, untuk tujuan permohonan itu, mahkamah yang sesuai ialah mahkamah jenayah dan bukan mahkamah ini," katanya.

Peguam Anwar, Sivarasa Rasiah mennyatakan hakim berkenaan masih membuka pintu terhadap usaha Anwar untuk melucutkan kelayakan pihak pendakwa.

Sivarasa, yang juga naib-presiden PKR – menambah bahawa Anawar ada dua pilihan.

Beliau berkata Anwar boleh memfailkan satu permohonan baru di bahagian jenayah Mahhkamah tinggi di sini; atau merayu di Mahkamah Rayuan di Putrajaya terhadap keputusan Alizatul.


Friday Is A HOLIDAY!

Posted: 16 Sep 2009 05:28 AM PDT


Books contribution to MBPJ Community Library

Posted: 16 Sep 2009 09:26 AM PDT

I have given away more than 500 books in Malay, Chinese and English worth RM7,500 to MBPJ Community Library today. Also attending is Petaling Jaya Mayor, Dato' Roslan Sakiman, Petaling Jaya councillors S. Ramakrishnan and Tiew Way Keng.According to Mayor Roslan Sakiman, this is the first time that an elected representative donates books to the community library. The books I donated are mostly


Pink And Me ...

Posted: 16 Sep 2009 03:56 AM PDT

I'm a huge fan of Tesco when it comes to doing my groceries. I think I've heaped loads and loads of praises on them in numerous previous posts that they should start paying me for promoting them and their products ... LOL!

I don't really go to any other place (besides Cold Storage) for all my shopping needs that I know exactly where every product is placed on their aisles. In fact, there are people (you know who you are ... LOL!) out to trip me cos I visit Tesco so much.

I actually enjoy shopping at Tesco cos of their in-house products. They simply have one of the best in-house products available compared to the other three hypermarket giants here. I've shopped at all of their establishments and they simply cannot compare with Tesco when it comes to their in-house products.

For me and especially for wifey, packaging plays an important part for us in determining whether we would buy a certain product or not. Now Tesco, whomever they employ to work on their packaging really does a good job for them as far as I'm concerned. It's mostly tastefully done and attractive enough to make me wanna pick up their products and take it home. In fact, it's not just the packaging that is good but the contents of their product tastes pretty good if not excellent as well.

A week or so ago, during our normal grocery shopping session, we came across this new (at least to me anyway) product called Pink Salmon Fillets in brine in the canned food aisle and it instantly caught my attention. It was snuggled in among all the other local products of the same kind and this one was the most outstanding one of all. I'll bet you've all seen how lousy the local packaging for these kinds of food (sardines, tuna, etc) are when you shop haven't you?

I instantly bought two of them (the other was called Pick Salmon in mustard and dill sauce). I wanted to buy more but wifey said let's at least taste it before we buy out the entire store ... LOL! Yes, we have this habit of hoarding stuff if we like them a lot. And suffice to say it was pretty tasty so much so that I'm going to buy as much as I can afford to the next time I go shopping.

We had them with spaghetti, I know it's not the best combination, but trust me, it tasted just nice and blended in well with the spaghetti. But the best way to enjoy this is on it's own with some vegetables and maybe some creamy chicken or mushroom soup, which is exactly the way I'm going to try it next :D Between the two, I prefer the Pink Salmon Fillet in brine to the Pink Salmon Fillet in mustard and dill sauce though I recommend both of them.

I can't wait to go to Tesco this weekend and get more of this stuff. At the rate I'm going, I'm most definitely going to have to find the best weight loss supplement's pretty soon to curb the pounds I'm packing! All I've been doing the past two weeks is eating, eating and more eating!

Damn you Tesco for coming up with all these darned good products ... LOL! By the way, in case any of you people at Tesco do happen to read my blog, it would be nice if you gave me loads of discount coupons for promoting your company and your products. I know, I have no shame whatsoever ... LOL!
.


Era Najib Altantuya : Kahar Bakal Beraya Dalam Penjara

Posted: 16 Sep 2009 05:17 AM PDT

Selepas tiga tahun mengelak daripada dibicarakan, ketua ajaran sesat 'Rasul Melayu', Abdul Kahar Ahmad, bakal menyambut Aidilfitri dalam penjara apabila Mahkamah Tinggi Syariah di sini , Rabu memerintahkan supaya dia ditahan sehingga tarikh perbicaraan akan datang.

Hakim Syarie Abu Zaky Mohammad mengeluarkan arahan itu selepas membenarkan permohonan Ketua Pendakwa Syarie Selangor Abdul Shukor Abdul Hamid agar Abdul Kahar, 59, ditahan kerana beberapa kali gagal hadir pada perbicaraan kesnya walaupun waran tangkap telah dikeluarkan.

Mahkamah turut menetapkan 24 Sept ini untuk sebutan bagi menyambung waran tahanan terhadapnya.

Abdul Kahar ditahan pasukan penguatkuasa Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) pada 9.45 pagi tadi di Sungai Long, Kajang.

Terdahulu, Abdul Shukor berkata kehadiran Abdul Kahar di mahkamah bukan atas kerelaan atau kesedarannya tetapi kerana telah ditangkap oleh penguatkuasa Jais, dan oleh itu, mahkamah perlu mengeluarkan waran tahanan terhadapnya sehingga tarikh perbicaraan akan datang pada 7 Okt ini.

"Tertuduh banyak kali mengelak untuk hadir ke mahkamah. Walaupun tindakan menahan tertuduh boleh memudaratkan kesihatannya tetapi mahkamah perlu pandang satu lagi kemudaratan lebih besar (iaitu) kepada agama Islam jika tertuduh dijamin," katanya.

Abdul Kahar mendakwa kegagalannya hadir pada perbicaraan sebelum ini disebabkan dia menerima beberapa ugutan bunuh sehingga terpaksa melarikan diri.

Tertuduh berkata sehingga kini dia juga masih gagal mendapatkan khidmat peguam dan memohon mahkamah memberi peluang kepadanya untuk mencari peguam bagi mewakilinya.

"Saya merayu agar mahkamah membenarkan saya dijamin bagi membolehkan saya menyambut hari raya bersama keluarga. Saya bukan nak mengelak tetapi takut dengan ugutan bunuh dan sekiranya saya ditahan saya tidak akan dapat menjalankan tanggungjawab saya kepada keluarga.

"Saya berjanji jika saya dijamin saya tidak akan melakukan apa-apa tindakan termasuk sebar risalah dan juga akan menghadiri perbicaraan," katanya.

Peguam pemerhati bagi Persatuan Peguam Muslim Malaysia Zainul Rijal Abu Bakar ketika merujuk dakwaan ugutan bunuh yang diterima tertuduh berkata, sekiranya tertuduh ditahan dalam penjara, keselamatannya akan terjamin kerana akan dikawal sepanjang masa berbanding jika dia berada di luar tahanan.

Abdul Kahar dituduh telah menyatakan, mendakwa dan mengisytiharkan diri sebagai "rasul orang Melayu di zaman ini" sedangkan pernyataan dan dakwaan tersebut adalah bertentangan dengan ajaran Islam.

Dia juga didakwa menjelaskan doktrin palsu yang bertentangan dengan hukum syarak berhubung agama Islam, antaranya menyatakan sembahyang hanya cukup sekadar mencegah daripada membuat perkara keji dan mungkar, dan ibadah haji pula sia-sia dan merugikan.

Bagi tuduhan ketiga, Abdul Kahar didakwa mengingkari dan melanggar arahan Mufti iaitu masih menjelaskan amalan dan mengajar Ajaran Kahar Ahmad sedangkan ia telah difatwakan sebagai menyeleweng daripada Islam.

Pertuduhan keempat menyebut bahawa tertuduh didakwa telah mempersendakan amalan Islam dengan menyatakan: "Ibadah haji ialah perkara yang diada-adakan oleh kerajaan Arab Saudi dengan tujuan mengaut keuntungan" dan "Buat apa sembahyang tunggang-tonggek, membebel sendirian dan ia umpama orang mabuk dan berjudi".

Abdul Kahar juga dituduh menyebarkan pendapat dan ajaran, antaranya rasul tidak benar, yang bertentangan dengan hukum syarak dan fatwa yang masih berkuat kuasa di Selangor.

Tertuduh, yang tidak bekerja, didakwa melakukan kesalahan itu di kediaman bernombor 44, Jalan Bunga Ros, Kampung Kemensah, Hulu Klang, antara 19 Mei dan 23 Jun 2005.
This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Today in History - September 16th

Posted: 16 Sep 2009 02:13 AM PDT

Is it a lucky day for TZ or what? As everyone knew that I was waiting for a call from all the companies that i have my resume deposit into... unfortunately TZ's phone was so quiet until this afternoon... TZ was down for the past weeks. Thanks to all my friends around me who supported me move on day by day. 

So what happened on September 16th today in TZ's book of history... hehehe... back in 1996, i started my first job in a MNC company... i got hired straight after a walk-in-interview. My start date was 091696 or 160996. Anyone wanna to buy 4 digits? here u go the number 0916 or 1609 :p

Hehehe...  this afternoon it happened again ... I got a call from one of the company that i submitted my resume in this morning... wow! so efficient...  although it's a short conversation between us but it's a good conversation. I think i would stand a chance to get this job as they need some experiences that i have obtained from my work in my previous company... I hope i could start to go back to the Corporate World on Oct 2009... Here i come again my working life... *clap clap* Blek~


Flavio Leaves Renault

Posted: 16 Sep 2009 04:58 AM PDT

Get your daily dose of Delirium via Reader or delivered via Email

On the day that we found about the 1Malaysia F1 team, Renault F1 team have announced that managing director, Flavio Briatore and its executive director of engineering, Pat Symonds, have left the team.This has probably something to do with the below statement? ING Renault F1 Team will not dispute the recent allegations made by the FIA [...]


Lunch time at Ko Phi Phi Don Island

Posted: 16 Sep 2009 04:22 AM PDT

So we have been to the Maya Bay, Monkey Bay and went snorkelling, now we are now going to the real Phi Phi island with human inhabitants. According to the dictionary, Ko means island in Thai, Phi Phi Don is the name for the island I guess and this is the place where there's shops, a pier and hotels.

IMG_4912 by you.

During my Phuket trip, I went to this Phi Phi Islands tour and one of the stop was the Ko Phi Phi Don and this was where we had our lunch break. The lunch provided was included in our one day trip.

IMG_4918 by you.

The place is kinda small with a narrow street connecting to a few hotels and shops are just along the street. There's no car at there, it's all on walking as it's so small. I still can't imagine what it was when the tsunami strikes 4 years back, it sure must be a nightmare.

IMG_4917 by you.

Lunch we had were typical Asian Thai food and there's spaghetti and salad for the caucasian friends.

IMG_4921 by you.

IMG_4914 by you.

IMG_4915 by you.

After lunch, we had like about 30 minutes to roam around the place. It's really very small and the time we had was short, so we didn't go anywhere far, we were just walking on the street that connects directly to the pier in case we don't get lost there. The place is pretty quiet when compare to the beaches at Phuket, mostly because this is just a island.

IMG_4925 by you.

There's shops selling shirt, Thai souvenirs, tour service, diving, snorkelling service and stuff like that. I saw this cliff jumping thing and got excited, I wonder when only I get to try it. It must be thrill, scary, exciting, cool, refreshing and screams.

Since hotels are not built right in front of the pier, it's very common to see Thai boy pulling the cart filled with luggage bags and shouting to give away.

IMG_4929 by you.

IMG_4955 by you.

IMG_4930 by you.

IMG_4938 by you.

IMG_4939 by you.

I saw a lot of tourist coming in from the pier and look at the hotel board to see the photos and room rate of hotel. The place is like a starting point or transit point for them before going to another place because there's tour service to almost everywhere in Thailand. Pretty cool.

We got back to our speedboat and off to another island and it's the last stop for our one day Phi Phi Islands trip. =)


No comments: