Tuesday, September 1, 2009

[Highlight] ISA to stay to uphold ‘ketuanan melayu/islam’?

[Highlight] ISA to stay to uphold ‘ketuanan melayu/islam’?


ISA to stay to uphold ‘ketuanan melayu/islam’?

Posted: 01 Sep 2009 10:27 AM PDT

ISA_badgethat is what the katak ibrahim wants, when he lead his perkasa (pertubuhan pribumi perkasa malaysia) members to hand over a memo to the home ministry, asking for ISA to be used to detain anyone who questions or debates the role of islam, the status of the malay rulers, special position of bumiputeras and bahasa malaysia as the national language.

whoa! this is really a case of abusing ISA! all the more ISA should go! abolished!!

ok ok if you say so, then what about those who insult or shame islam? hey, all those recent 'cow-head' protestors had shamed islam! they also shouted "allah akhbar" – bringing in allah's name. why, the are insulting their own allah! also, don't forget the protestors who can use a vulgar word together with the word 'islam' (see this article in the malaysian insider) – that is clearly shaming islam! what about those who insult the malay rulers? if going by your logic, then all these bumiputera people should be put under ISA!

those who question bahasa as the national language need to be ISAed too? how do you define 'those who question bahasa…'? it is very subjective and if you want to talk about the issue of teaching maths and science in bahasa – why then, mahathir then should be ISAed too as he was for teaching of maths and science in english.

anyway, isn't malay rights already enshrined in the constitution, so why need to hide behind ISA?

btw, kerismuddin, the home minister had commanded perkasa for meeting him with the memo to voice their intentions. why wasn't that a surprise. he and perkasa are sama bangsa, sama ugama, so it is easy for perkasa to meet him, he is willing to meet them.

look at what happened at the recent proposal of the catholic lawyers society plan of handing over a memo to the home ministry, regarding the non action on the al-islam journalists defiling a catholic ritual. they never even got started to go to the home ministry, they were already threatened not to do so! apparently some certain weak-faith parties felt that the christians were out on a vendetta against islam, so they try to prevent the handing over of the memo. fact is they themselves felt threatened (oh ye of little faith) so need to put a stop to the handing over of memo by the christian group… just like how they felt threatened at the set up of the inter-religious council (IRC).

another way to look at it is the ketuanan islam again. they felt islam is superior to all religions, bebasISA-bigso islam and other religions should not come together as one council body.

well i'm sure perkasa is gunning for ketuanan islam/melayu (islam/malay supremacy), that's why they want ISA to be used on non muslim who 'talk' about islam/malays!! i guess their reason for not abolishing ISA is now crystal clear! the sad part is that, i'm sure, it is not only perkasa members who hold this thought but many other bigots muslims for example the PKR MP from kulim.


Info pasal H1N1 (pengalaman family pesakit)...EAT MINIMUM 6 GREEN APPLES A DAY AND FRESH ORANGE JUICE

Posted: 01 Sep 2009 09:49 AM PDT

Yup....yup.....Mine also worried coz last week kena high fever & flu...then 2 day later my kid also getting high fever...ape lagi...my self become panic...I am quarantine myself at my rooom...I never had feeling demam sebegitu in my life...menggigil mcm deman denggi...kalu tak tahan badan boleh cramp coz demam tu panas sangat with high temp

anak2 & wife duduk kat luar...idup lah I mcm org sakit H1N1...coz sympton I dpt look like H1N1....My wife usually enggage one of Ustaz from Kota Bharu..Kebiasaan if anything we just give a call to Ustaz getting advice & petua from him..

He mention...Just eat 5-6 apple hijau on day time...malam makan buah oren....following day pon sama....My wife asking him why....Dia cuma jawab ini kerja Allah kita tak boleh tau...

I ape lagi....makan lah apple hijau & orange as per Tuan Haji advice.....Next 2 day...I am decide to test H1N1 seem deman I look OK cket...Alhamdullillah...I am free from H1N1...Betapa suka nya I & my kids soon later dia pon dah OK...

My wife call again Tuan Haji....Tuan Haji mention I am look OK now...then baru lah dia bg tau...fever I itu nak ke-arah H1N1....So...EAT MINIMUM 6 GREEN APPLES A DAY AND FRESH ORANGE JUICE....boleh practice & I bukan mention ini penawar dia...can try it..

Just imagine kawan...I am so scared dengan penyakit nie....Call up all friends yg dlm medical line...for better & proper test H1N1 (H1N1 Screening Test using our Air Liur)...dia org advice pg kat spital Sungai Buloh & KL coz kat situ sahaja yg ade H1N1 centre & specialist...

JUST A SMALL BUT MEANINGFUL INFO F R M ME TO YOU AND YR FRIENDS...MY PERSONAL EXPERIENCE OF H1N1 SINCE IT PRACTICALLY HIT US LIKE A TIME BOMB.....

My staff was crying herself sick on Tuesday morning...was told that her son was confirmed of H1N1 in his Uni at Kangar, Perlis...worse was that when he was bedridden 2 days the warden didnt even bother to sent to hospital till his dad came fm KL and with his friends assistance brought him to GH Kangar....

No one bothered in the hospital and he was put in the normal ward for another 2 days!!! (imagine the amount of people he has infected!!) .....after 2 days and his eyes were turning yellow and saliva greenish...he was put in quarantined room...

Called his mom to say...minta maaf and ampun la dosa dia, etc...she practically fainted just telling me the story.. cant do much cos she x have enough money to go to the north with the father...

First thing we did was made her call the hospital and insist that they sent him to Sg.Buloh Hospital or any other hospital in KL since they seemed to be more alert and more equipt...they refused of course...so I sent her off to Kangar the same day to solve the problem.

Whilst this was happening, SUBHANALLAH, I had a call from one Ustaz who was in town to "help cure" another H1N1 child in Shah Alam....and was told this simple prescription by him.....of course kena redha pada ALLAH and niat dengan sesungguh nya...selawat 3x...

EAT MINIMUM 6 GREEN APPLES A DAY AND FRESH ORANGE JUICE , for those with sore throat please blend the apples and keep on taking till your fever disappear and yr symtoms are gone....I cannot explain it but the child in Shah Alam was ok too after taking this tip....

ALHAMDULILLAH...my staff's son was given the apple juice for the whole day on Monday/Tuesday and dengan kuasa ALLAH he was out of the fever yesterday Wednesday....she called me and was crying on the phone to say that her son was out of ICU and was able to eat normally...all these happened within just 4 days today (thursday 6 august)...

This is just to share with my fellow sisters and brothers and hope this small info could assist others as well, INSYA'ALLAH!!!!!!!!!! No harm in trying and kuasa ALLAH anything can happen!!!!



Jangan terlalu mencari Kesempurnaan...

Posted: 01 Sep 2009 09:48 AM PDT

sOmeTiMeS tHe bESt WaY To HoLd,

OntO sOmEtHiNG Is To LEt iT GO

Jika kamu memancing ikan....
Setelah ikan itu terlekat di mata kail,
hendaklah kamu mengambil ikan itu....


Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia
semula ke dalam air begitu saja....
Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya
ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.


Begitulah juga ........

Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN
kepada seseorang...
Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya....
Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja....


Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu
dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu. ...

Jika kamu menadah air biarlah berpada,
jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh.....

cukuplah sekadar KEPERLUANmu. ...
Apabila sekali ia retak.... tentu sukar untuk kamu menampalnya semula.... Akhirnya ia dibuang....

Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi....
Begitu juga jika kamu memiliki seseorang,

TERIMALAH seadanya....
Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu ISTIMEWA....

Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya. ...
akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya.

Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya....

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi...
yang kamu pasti baik untuk dirimu.

Mengenyangkan. Berkhasiat.
Mengapa kamu berlengah,

cuba mencari makanan yang lain..
Terlalu ingin mengejar kelazatan.
Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. Kamu akan MENYESAL.

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan.....yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu.

MENYAYANGIMU. ... MENGASIHIMU. ..
Mengapa kamu berlengah,

cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain.
Terlalu mengejar KESEMPURNAAN.
Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain..

Kamu juga yang akan MENYESAL....



Opening This Week 03/09/09

Posted: 01 Sep 2009 09:42 AM PDT

There's 3 movies premiering in cinema this week, I'm very excited of one of them, another one is a documentary Hong Kong movie and one more does not interest me that much.

The Final Destination 3D, this movie is going to be in 3D and I am so excited for it, hopefully the film censorship board doesn't cut it and it's still good. One thing is that I am under 18, wonder can I sneak in for the movie or not. Hehe. Must watch!

The Unbelievable 怪谈 Movie. Have not been watching the Hong Kong supernatural TV show for quite some times since they have remove it from YouTube, and now they made a movie, sounds cool.

In the Electric Mist. Not interesting to me, and it's already available on PPS.tv by the way. =)

By the way, I watched The Orphans last week and it's a very good movie, if you haven't watch it, quickly go to your nearest cinema now. Another movie that I watched last weekend was Vangeance, it's a peace of film noir art. The gun shots are more than talking in the movie, so it depends on whether you like this kind of movie or not, it's not so exciting, but cool.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

MADNESS LA, THIS PEOPLE! TSKTSK!

Posted: 01 Sep 2009 06:44 AM PDT


This happened over the weekend, I was out with Nic walking along the escalator at Dhoby Ghaut MRT.

Nick: I think I need a haircut.
Me: Orh. It doesn't look that long to me though.
Nick: Because I am going to be the emcee for the seminar on Tues (today)
Me: ooooH. if not u would look 披头散发 is it? (i used that because i cant think of anything to describe that in english)
Nick: huh?! what is that?
Me: I said. 披头散发.
Nick: uh… eh SPLIT HEAD FLICK HAIR ah ?!

FAINTS.

By the way. This is the definition: 头发长而散乱。形容仪容不整。

I know Nic is lazy and so, I shall be nice and translate for you.

Which in English is to describe the hair being long and untidy.

.

Next.

.

Deborah, Shelin, Vanessa, Joanna and I was standing outside the toilet talking. This happened today~!!!

Somehow someway, we talked about our Econs class and Vanessa goes:

"I KNOW THE HUSKIE ONE LOR~!" ( in caps of course! because she VERY VERY confidently said that sentence.

Shelin + Joanna + Me: HUSKIE. U SURE AH?!
Vanessa: Eh sorry sorry. I mean Slutsky la~!!!
Deborah: *lost in the wonderland*
Me: oooorhhh. HUSKIEEEEEEEE uhhh.
Vanessa: eh. Slutsky and Hickians merge together lor.
Shelin: No lor. how to merge. merge liao its HICK-SKI can. not huskieeee lor!
Deborah: *Digesting what we have said*
Vanessa: I missed Nick's dog can?
Deborah: OOORH. You all talking about Econs huh?! the Slutsky and Hickian effect is it.. HAIYO. I THOUGH WHAT SIA. Lost lor!

.

Next.

.

One fine day, I CHOP the PARROT first and then I decided to CHOPE the CARROT..

and finally. I decided to. CHOP THE CARROT!

Shelin and Vanessa. TELL ME YOU LOVE MY JOKE~!! HAHA~!


najib altantuya Hisham to meet Section 23 residents - nizar nizar

Posted: 01 Sep 2009 09:06 AM PDT

What a homey Home Minister!

I wonder if he is going to meet GMI and many other NGOs who protested in the past.

I guess not.

He is only homey to a small group of people. A large group of people terrorizes him. ;-)


najib altantuya: 'Spiderman' conquers Twin Towers on third try - nizar nizar nizar

Posted: 01 Sep 2009 08:09 AM PDT



(Photos courtesy of Malaysiakini)
Frenchman Alain Robert began climbing the 88-storey building before dawn and reached the top of the tower before being discovered by security officials.MORE

Wah! Free publicity for 1Malaysia! So good! 1Malaysia boleh! ;-)


Era Najib Altantuya : Harga Minyak Naik Bebankan Rakyat

Posted: 01 Sep 2009 07:42 AM PDT

Tindakan menaikkan harga minyak hanya akan menzahirkan lagi bebanan kepada rakyat dengan penyusulan kenaikan harga barangan lain, pada bila-bila masa.

Secara sindiran, Ketua Angkatan Keadilan Malaysia, Shamsul Iskandar Mohd Akin, berkata, kenaikan harga minyak ini adalah hadiah merdeka daripada kerajaan UMNO-Barisan Nasional, sempena sambutan kemerdekaan Negara, semalam.

"Saya merasakan kenaikan harga minyak merupakan hadiah merdeka daripada kerajaan UMNO-Barisan Nasional, ini merupakan perkara yang bertentangan dengan slogan yang sering dilaungkan oleh media propaganda milik kerajaan Barisan Nasional iaitu Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan," katanya.

Semalam, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan kenaikan harga minyak RON95 dari RM1.75 kepada RM1.80 dan RON97 dari RM1.80 kepada RM2.05 seliter, bermula hari ini.

Biarpun alasan yang diberikan ekoran kenaikan harga minyak dunia AS$40 setong kepada AS$82 setong, namum persoalannya adakah tindakan ini wajar memandangkan Malaysia adalah sebuah negara pengeluar minyak.

Menurut beliau, tindakan yang dilakukan oleh kerajaan merupakan penindasan hak rakyat, tambahan ketika ini negara sedang mengalami masalah ekonomi yang agak meruncing.

"Sudah jelas dengan kenaikan harga minyak, negara Malaysia merupakan negara pengeluar minyak dan tindakan kerajaan ini merupakan tindakan menindas hak rakyat di dalam di mana negara kita sedang mengalami masalah ekonomi yang meruncing dan dalam masa yang sama rakyat ditekankan dengan kenaikan harga barang. Jadi sudah pastilah, kenaikan harga minyak ini akan membebankan lagi tambahan rakyat sedang bersedia menghadapi hari raya aidilfitri,"katanya.

Mengulas lanjut, beliau berkata tindakan ini adalah tindakan yang tidak bertanggungjawab dan dilakukan bagi mengaburi mata rakyat.

"Bagi kita, ini tidak bertanggungjawab kerana kerajaan hanya menggunakan semula mantera , sebelum ini yang mengatakan harga minyak di negara kita lebih murah berbanding dengan negara-negara jiran. Kenyataan Datuk Ismail Sabri semalam jelas menyatakan kita guna RON95, RON97 terlalu tinggi untuk negara kita. Ini termasuk hujah-hujah yang tidak masuk akal di mana mereka cuba menjustifikasikan harga minyak," katanya.

Shamsul berkata, tindakan kerajaan ini merupakan tindakan yang amat malang kepada rakyat dan Pakatan Rakyat berharap rakyat mengambil sikap dengan menolak kerajaan Barisan Nasional pada pilihan raya akan datang.

Ketika diminta mengulas lanjut mengenai negara Malaysia sebagai sebuah negara pengeluar minyak, beliau berkata tindakan itu amat malang kepada rakyat dan menggesa agar kerajaan memulangkan hasil kekayaan bumi kepada rakyat.

"Saya lihat ini soal pengurusan, so kita lihat negara seperti Venezuela contohnya, kerajaan mereka telah memulangkan semula hasil masyur dari negara mereka kepada rakyat.

"Mereka meletakkan kepentingan ini kepada rakyat tetapi tidak di Malaysia, dalam keadaan pasaran harga minyak di luar negara dinaikkan, harga minyak tetap dinaikkan. Dalam keadaan harga menurun, pun dinaikkan juga," katanya.

Beliau meminta menteri yang bertanggungjawab untuk memberikan alasan yang konkrit dalam hal ini dan bukan memperbodohkan rakyat.

Dalam pada itu, Pengarah Pusat Penyelidikan PAS, Zulkifli Ahmad menegaskan kerajaan harus bijak mengurus kekayaan minyak negara.

"Kita selaku megara pengeluar minyak yang merupakan pengeluar minyak bersih, tidak wajar menunjukkan bahawa kenaikan yang seperti ini berbanding dengan negara- negara pengeluar minyak. Jadi kalau kita bandingkan dengan negara Singapura, negara- negara yang tidak punya minyak, itu bukan perbandingan yang baik. Ini jelas menunjukkan bahawa perlu ada satu political wheel untuk benar-benar mengizinkan dan mengurus harta kekayaan minyak kita ini yang mesti pada akhirnya rakyat mendapat manafaat itu," katanya.

Tambah beliau, kerajaan perlu membuktikan bahawa tadbir urus ekonomi negara ini boleh dilaksanakan dengan baik.

"Sebagai negara pengeluar minyak, kita tidak menunjukkan bahawa kita adalah penjaga yang baik dalam mengurus harta kekayaan kita,"katanya.

Sementara itu, Presiden Parti Keadilan Malaysia, Wan Azizah Wan Ismail membidas pucuk pimpinan yang menaikkan harga petrol ketika rakyat sedang dibelit kegawatan ekonomi dunia dan bakal berdepan dengan kos berlipat kali ganda, menjelang musim perayaan pertengahan September ini.

Beliau mempersoalkan, apakah ini hadiah Perdana Menteri Najib Razak kepada rakyat yang membuta tuli menyokong pentadbiran pemimpin yang popular dengan slogan 1Malaysia, Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan.

"Sambutan hari merdeka diberikan kepada kita, naik harga minyak. Belum lagi 1 September, naik harga minyak. Padahal kita diberitahu bahawa 1 September barulah minyak petrol naik harga, tapi belum habis kita merasa 31 Ogos, harga minyak dah naik,"katanya. TVA/TVS





This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Era Najib Altantuya : Kenapa Kepala Lembu Jadi Mangsa?

Posted: 01 Sep 2009 07:02 AM PDT

Tak perlu pijak atau ludah kepala lembu yang sudah mati jika nak sampai mesej, kata Setiausaha Politik Menteri Besar, Nik Nazmi Nik Ahmad.

Menurutnya, lembu juga adalah makhluk ciptaan Allah dan tak perlu diperlakukan sebegitu semata-mata untuk untuk membantah cadangan memindahkan kuil yang boleh dikaitkan sebagai binatang suci kepada masyarakat india.

Mengulas kenyataan Presiden Perkasa, Ibrahim Ali di akhbar hari ini, Nik Nazmi menegaskan Islam mengajar umatnya supaya menghormati antara satu sama lain, termasuk masyarakat bukan Islam dan bukan melakukan perkara yang dianggap menghina agama lain.

"Saya fikir itu pandangan Dato' Ibrahim Ali, tetapi kalau walau apa pun objektifnya tidak perlu dibawa kepala lembu yang sudah mati untuk dibuat pointnya, sedangkan dalam islam sendiri pun kita di ajar supaya saling hormat-menghormati sesama manusia serta haiwan ciptaan Allah." Katanya.

Menurut Nik Nazmi, kelakuan pihak yang mengheret kepala lembu yang masih berdarah ke pintu masuk bangunan SUK Selangor sebaik sahaja selepas solat Jumaat pada bulan yang mulia ini, merupakan satu tindakan yang menjejaskan imej Islam itu sendiri.

"Sebab hari itu hari jumaat, seharusnya dalam bulan ramadhan seperti ini banyak jalan penyelesaian terbaik boleh dibuat."Katanya lagi.

Menurutnya, protes dengan kepala lembu tidak bertepatan langsung dengan rasa marah penduduk yang membantah tindakan kerajaan negeri dalam soal ini.

Dalam perkembangan lain, beliau menyelar kenyataan mantan Menteri Besar, Khir Toyo yang kononnya kerajaan pakatan rakyat gagal menyelesaikan masalah rakyat dan akan tumbang kerana kelemahan ini.

"Itu saya fikir satu pendapat peribadi beliau, secara umumnya kita tengok pelbagai perkara dapat kita perkenalkan bahkan dapat merakyatkan Ekonomi Negeri Selangor,.Pemberian 20 meter padu air percuma dapat diperkenalkan yang selama dua penggal Khir Toyo pegang ia tidak dapat dilaksanakan"Katanya.

Malah, katanya lagi Kerajaan Pakatan Rakyat pimpinan Tan Sri Khalid telah banyak menyelesaikan masalah penduduk seperti di Kampung Berembang dan masalah lain yang merupakan warisan daripada kerajaan umno Barisan Nasional.

Malah pentadbiran Pakatan Rakyat Selangor sejak setahun lalu, banyak mencapai kejayaan, khususnya dalam kegawatan ekonomi ketika ini.

"Bayaran zakat misalnya,turut meningkatkan pelaburan dalam negeri tahun lalu yang mencatatkan keupayaan kadar yang tinggi .Jadi ini menunjukkan keyakinan serta kepercayaan orang ramai kepada pengurusan zakat di selangor. -TVS




This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Wedding Tea Ceremony – The Elders

Posted: 01 Sep 2009 06:09 AM PDT

Wuan and I had registered our civil marriage in 2007. Many of my relatives in Penang do not know of that. The wedding banquet held recently was to bring our relatives from both sides of the family together, inform them of our marriage and personally introduce ourselves to them. The highlight of the occasion was the traditional wedding tea ceremony that preceded the dinner.

Peter & Wuan's Traditional Chinese Wedding Tea Ceremony - Wuan's parents
Wuan's parents who are also my parents now.

Peter & Wuan's Traditional Chinese Wedding Tea Ceremony - Ah Lan Ee
Ah Lan Ee – I grew up eating her cooking.

Peter & Wuan's Traditional Chinese Wedding Tea Ceremony - 7th paternal uncle and aunt
Chit Chek and Chit Chim – 7th paternal uncle and his wife.

Peter & Wuan's Traditional Chinese Wedding Tea Ceremony - Eldest maternal uncle and aunt
Tua Ku and Tua Kim – Eldest maternal uncle and his wife.

Peter & Wuan's Traditional Chinese Wedding Tea Ceremony - 2nd maternal aunt
Jee Ee – 2nd maternal aunt.

Peter & Wuan's Traditional Chinese Wedding Tea Ceremony - Youngest maternal aunt and uncle
Say Han Ee and Ah Tneoh – Youngest maternal aunt and her husband.

Related posts:

  1. Till Death Do Us Part Wuan's pink roses and red berries hand bouquet, our gold...
  2. Venue Hunting For Our Wedding Banquet Tanjung City Marina at dusk.Photo by Wuan. Most of my...
  3. First Wedding Anniversary One year ago today, Wuan and I officially sealed our...
  4. Rekindling Kinship This Chinese New Year Wuan and I made a quick trip to Melaka...
  5. Penang Drivers Are Crazy! The thing most prominent about Penang now is not its...


Era Najib Altantuya : PAS Gesa Musa Tidak Disambung Kotraknya Sebagai KPN

Posted: 01 Sep 2009 06:49 AM PDT

Pas menggesa kerajaan menimbang semula kontrak untuk menyambung tugas Ketua Polis Negara (KPN), Tan Sri Musa Hassan berikutan kadar jenayah yang semakin meningkat dan pelbagai dakwaan penglibatan polis dengan konspirasi kongsi gelap.

Naib Presidennya Mahfuz Omar berkata, pelbagai dakwaan mengenai integriti dan kreadibiliti polis, membuktikan kegagalan Musa Hassan dalam mengemudi pasukan polis.

"Satu persoalan yang amat besar terhadap intergriti dan kredibiliti KPN sendiri sebagai seorang yang bertanggungjawab mengetuai pasukan polis dan menjaga keselamatan negara ini.

"Saya mohon kerajaan mempertimbangan kembali apakah keperluan untuk menyambung kembali tugas dan perkhidmatan KPN sepertimana yang diwar-warkan, dikatakan KPN akan disambung tugasnya," katanya pada sidang media pagi tadi.

Mahfuz menegaskan, kontrak tugas Musa tidak wajar disambung bagi membolehkan satu penstrukturan semula pasukan polis dilakukan, seterusnya membebaskan pihak polis daripada konspirasi kongsi gelap seperti yang didakwa pelbagai pihak.

Mahfuz turut memohon campurtangan Yang DiPertuan Agong agar menolak cadangan kerajaan untuk menyambung kontrak Musa demi keselamatan rakyat di negara ini.

"Saya mohon campurtangan Yang DiPertuan Agong yang mempunyai kuasa terakhir untuk menolak cadangan kerajaan bagi menyambung perkhidmatan Musa Hassan sebagai KPN.

"Kes ini sangat serius berkaitan dengan masa depan keselamtan negara, saya mohon Yang DiPertuan Agong menolak sebarang usaha dan permohonan yang dibuat oleh Perdana Menteri untuk menyambung tugas KPN dan sekiranya telah dikemukakan dan direstui, oleh kerana tarikh tamat tempoh dan pengumuman rasmi belum dibuat maka Yang Dipertuan Agong boleh menarik balik perkenaan berkenaan," katanya.

Mahfuz turut menggesa satu siasatan menyeluruh dilakukan terhadap dakwaan ke atas Musa Hassan dan pegawai polis yang terlibat dengan dakwaan pengaruh kongsi gelap dan penyalahgunaan kuasa.

Sehubungan itu, beliau meminta supaya satu Suruhanjaya Diraja ditubuhkan bagi menjamin keselamatan dan masa depan negara.

"Saya minta satu Suruhanjaya DiRaja, kes-kes seperti ini saya rasa tidak boleh lagi disiasat oleh polis sendiri kerana tidak berupaya menyiasat kes yang membabitkan penglibatan polis dan konspirasi polis dengan kegiatan kongsi gelap.

"Siasatan harus dibuat, termasuk ke atas KPN sekarang Musa Hassan dan pegawai lain yang difikirkan oleh suruhanhjaya untuk memastikan mereka yang terlibat dalam konspirasi kegiatan kongsi gelap ini harus dibersihkan dari pasukan polis," katanya.

Mahfuz juga menyentuh mengenai surat Timbalan Menteri Dalam Negeri Johari Baharum bertarikh 29 Ogos 2007 kepada Menteri Dalam Negeri yang diterajui Tun Abdullah Ahmad Badawi seperti yang didedahkan Malaysia Today.

Surat berkenaan merupakan pemakluman dan meminta pertimbangan daripada Perdana Menteri terhadap laporan mengenai kesan terhadap tindakan mahkamah yang diambil ke atas Goh Cheng Poh.

Cheng Poh merupakan penjenayah yang telah dibuang daerah oleh kerajaan kerana penglibatannya dalan jenayah negara.

Mahfuz berkata, menerusi laporan berkenaan terdapat unsur yang menunjukkan KPN dan Peguam Negara cuba memihak kepada Cheng Poh.

"Saya hairan mengikut laporan ini pada waktu itu ada ura-ura KPN dan Peguam Negara akan membuat satu afidavit yang berasingan selepas Cheng Poh mengemukakan saman terhadap Kementerian Dalam Negeri dan Timbalan Menteri Dalam Negeri.

"KPN dan Peguam Negara cuba untuk membuat satu afidavit yang berasingan yang mendedahkan satu pertentangan dengan keputusan yang telah dibuat oleh Kementerian Dalam Negeri," katanya.

Terbaru, dakwaan bahawa Musa terlibat dengan kegiatan kongsi gelap, diperkuatkan lagi dengan kemunculan satu lagi akuan bersumpah oleh pegawai kanan polis yang pernah berkhidmat di pejabatnya.

Akuan bersumpah itu juga didedahkan oleh Malysia Today.




This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

FBM KLCI ends 0.3pc down

Posted: 01 Sep 2009 05:08 AM PDT

MALAYSIA'S FTSE Bursa Malaysia KLCI Index fell 2.99, or 0.3 per cent, to close at 1,171.28, the lowest level since August 25.

Twenty-one stocks slid and six rose on the 30-member measure.

The market was closed on August 31 for a public holiday.

In the market, 499 million shares changed hands, lower than the three-month daily average of 1.1 billion shares.
Bumiputra-Commerce Holdings Bhd, Malaysia's second-biggest bank, climbed 2.7 per cent to RM10.22, the most since July 31.

Tanjong Plc, a betting and power group, added 0.8 per cent to RM15.44, the second-best performer on the key stock index today.

RHB Research Institute said in a report today the two stocks are among its top picks investors should buy for the "long term" because they're "undervalued."

Malaysian Airline System Bhd dropped 2.5 per cent to RM3.07 ringgit, snapping a three-day, 7.5 per cent gain.

The stock is among a list of "overvalued" stocks that RHB said investors should sell.

DRB-Hicom Bhd, a vehicle assembler and construction group, fell 1.8 per cent to RM1.12, the most since August 21.

The company said first-quarter net income fell 92 per cent to RM47.7 million because a one-time gain of RM567.6 million
from the sale of an affiliate a year earlier wasn't repeated.

Sales increased to RM1.6 billion from RM1.5 billion, the company said in a statement.

Lion Industries Corp, a steelmaker, slid 4.5 per cent to RM1.49 , the lowest close since July 23.

The company said it had a loss of RM79 million in the fiscal fourth quarter compared with a profit of RM454.2 million a year earlier. Sales slid to RM988.1 million from RM2.18 billion ringgit, the company said in a statement.

Media Prima Bhd, a television broadcaster, declined 1.4 per cent to RM1.46, the biggest drop since August 27.

The company said second-quarter net income fell 72 per cent to RM8.5 million from a year earlier. Sales dropped to RM178 million from RM198.5 million, the company said in a statement. - Bloomberg


Era Najib Altantuya : Tolak Politik Perkauman UMNO BN - Wan Azizah

Posted: 01 Sep 2009 04:52 AM PDT

Rakyat Malaysia perlu terus menolak politik perkauman dan terus berjuang atas landasan yang sama untuk membina sebuah negara yang dinamis.

Presiden Parti Keadilan Rakyat PKR, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail berkata cubaan pihak tertentu untuk memperalatkan perbezaan kaum dan agama bagi tujuan politik sempit tidak akan berjaya jika rakyat bersatu untuk mencapai kepentingan sama dan tidak termakan dengan slogan-slogan yang di canangkan oleh Umno-Barisan Nasional.

"Saya seorang isteri, tidak lebih daripada itu. Juga seorang doktor tetapi apabila dilakukan kezaliman tiap- tiap kita punya potensi. Tapi kita punya hati, perasaan untuk sama- sama berjuang. Marilah sama- sama kita berjuang. Ini negara kita. Tidak kira Melayu, Cina atau India. Darah yang mengalir dalam badan kita sama. Kita sama- sama sakit, gembira, sedih. Kita satu keluarga dan kita mampu menjaga dan membina negara kita dengan lebih baik," kata Azizah.

Azizah berucap sempena sambutan hari kemerdekaan anjuran Pertubuhan Pembangunan Wanita WDO di Kelang selangor malam tadi.

WDO adalah pertubuhan yang memberi tumpuan kepada program-program pembangunan ekonomi dan sosial wanita serta masyarakat umumnya.

Azizah berkata kaum wanita mempunyai peranan yang besar dalam pembangunan sesebuah negara.
Sehubungan itu beliau menyeru kaum wanita negara ini bangkit sama berjuang mengimbangi kuasa monopoli kaum lelaki dari segenap sudut termasuk pendidikan, ekonomi, sosial dan juga politik.

"Peranan wanita dalam membangunkan negara sungguh besar. Kita sama- sama bergandingan bukan bersaing. Dan negara kita ini perlukan penglibatan kita. Bukan setakatkita lihat dan tunggu apa yang akan jadi," ujar Azizah lagi.

Sementara itu, Exco Selangor, Roziah Ismail menyeru golongan wanita negara ini supaya merapatkan jurang sesama mereka dalam usaha memacu negara dipersada dunia.

"Sebenarnya masalah wanita belum cukup kita tangani dengan baik. Adanya jurang yang besar antara wanita Cina, Melayu dan India. Bila kita bercakap tentang wanita tidak ada beza dalam mana- mana pun. Tanpa wanita, sesebuah keluarga itu tidak akan berperanan dengan baik," kata Roziah.



This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Era Najib Altantuya : Polis Lembab Dan Double Standard - Mahfuz

Posted: 01 Sep 2009 04:48 AM PDT

Naib Presiden Pas, Mahfuz Omar menyifatkan polis bertindak terlalu lembab dalam menangani isu demontrasi kepala lembu yang berlarutan sejak Jumaat lalu.

Beliau mempertikaikan tindakan polis yang hanya mengakui kesilapan menempatkan anggota yang tidak berpengalaman dalam menangani demonstrasi berkenaan.

Mahfuz yakin, ia didalangi Umno-Barisan Nasional demi kepentingan politik mereka untuk memburuk-burukkan kerajaan pakatan rakyat Selangor dengan mengupah kumpulan berkenaan mengadakan bantahan.

"Nampak terlalu lembab tindakan pihak polis yang hanya mengatakan bahawa silap mereka menghantar polis yang terlalu baru.

"Saya lebih melihat bahawa isu ini adalah isu yang ada kepentingan politik kepada Umno-BN yang mengadu domba hubungan antara kaum yang selama ini harmoni dalam negara untuk mencetuskan satu keadaan tegang," katanya pada sidang medianya pagi tadi.

Menurutnya, perbuatan berkenaan kononnya dilakukan untuk mengembalikan sokongan orang Melayu terhadap Umno, tetapi akhirnya memberi tamparan hebat kepada parti berkenaan.

"Saya minta pemimpin Umno yang mengupah mereka membuat protes seperti ini terlebih dahulu merujuk kepada mufti dan minta pandangan mufti dalam kes ini harus tampil ke hadapan untuk membuat pernyataan yang betul.

"Saya minta pemimpin Umno menghentikan sebarang bentuk provokasi perkauman dan keagaaman yang sempit semata-mata untuk mengadu domba demi kepentingan politik mereka," katanya.

Beliau turut menafikan dakwaan terdapat ahli Pas terlibat dalam demonstrasi berkenaan.

Jumaat lalu, kira-kira 50 orang mengheret kepala lembu di hadapan pintu masuk bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor, selepas solat Jumaat.

Tunjuk perasaan berkenaan dilihat sebagai cubaan pihak tertentu menghasut penduduk Islam supaya membantah permindahan sebuah kuil dari Seksyen 19 ke sebuah tapak, jauh dari kawasan perumahan di Syeksyen 23. -TVA



This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Era Najib Altantuya : Dia Muncul Di Celah Kepala Lembu

Posted: 01 Sep 2009 03:35 AM PDT

Saya sudah jangka bahawa Datuk Ibrahim Ali akan muncul di celah-celah kepala lembu bersama keperkasaannya. Selaku Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa) beliau tidak boleh berdiam diri. Barangkali ada yang menuduhnya menyibuk, itu tidak menjadi hal kerana Perkasa sememangnya memperjuangkan keperkasaan Pribumi.

Di tengah hujan yang saban hari mencurah di Lembah Klang, pihak Perkasa bergegas ke Seksyen 23 Shah Alam. Mereka membuat tinjauan dengan menemuramah penduduk. Maka hasil tinjaunan tersebut mendapati bahawa penduduk tidak mendapat hasutan daripada mana-mana pihak. Penduduk juga tiada niat menghina mana-mana kaum, terutamanya penganut Hindu.

Kata Ibrahim Ali, kepala lembu itu sebagai simbolik menunjukkan bahawa Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan barisan Exco kerajaan negeri yang "bodoh" seperti lembu yang mudah dicucuk hidung.

Bernas sungguh hasil tinjauan oleh anak buah Ibrahim Ali. Saya percaya Ibrahim Ali "bercakap benar" kerana YB Pasir Mas, Kelantan ini tidak suka berbohong. Kalau "lompat" katanya, dia betul-betul lompat. Kalau derhaka katanya, dia betul-betul derhaka. Malah dia juga ada kesungguhan dalam tindakan. Siapa yang kenal dia pasti tahu bagaimana dia memujuk dan merayu Tok Guru menyokongnya dalam PRU 2008. Selepas menang, Ibrahim Ali pun jadi seperti Ibrahim Ali yang dulu-dulu.

Cuma terdapat sedikit kemusykilan. Kenapa baru sekarang, selepas 1Malaysia mengutuk tindakan provokatif dan kurang cerdik itu, barulah kepala lembu "diletakkan" ke atas kepala MB dan barisan Exconya? Alangkah baiknya kalau pada hari perarakan tersebut, terus beritahu bahawa kepala lembu ini tiada kaitan dengan mana-mana kaum, apatah lagi berniat menghina penganut Hindu, melainkan sebagai simbolik memprotes tindakan MB dan kerajaan negeri.

Sewaktu perarakan bukan main bersemangat. Kepala lembu dipijak dan ditendang. Marah kepada Kerajaan Selangor, tetapi kepala lembu yang dipijak. Cerdik sangatkah perbuatan itu? Seandainya kepala lembu boleh bercakap, pastinya ia akan berkata: "Baculnya manusia ini. Marah orang, kepala aku yang ditendang. Kalau berani, kalau jantan, pergilah tendang kepala orang yang kamu marah tu!"

Akibatnya 1Malaysia mengutuk sekeras-kerasnya. UMNO, MIC, PKR dan PAS melahirkan kekesalan masing-masing. Harap-harap kekesalan itu bukan kepura-puraan. 100 laporan polis dibuat. Desakan diambil tindakan tegas ke atas mereka yang bertanggungjawab dilaungkan di sana sini. Maka gedeber-gedeber yang "tersilap" langkah mula kecut telur. Tiada siapa mengaku membawa kepala lembu. Menurut penduduk Seksyen 23, tindakan provokatif itu dilakukan oleh pihak luar.


Lain kali kalau ada pihak luar datang ke tempat kita ingin melakukan tindakan provokatif, kita wajib menegahnya. Tempat kita adalah tanggungjawab kita.

Walau apapun alasannya, siasatan polis yang bakal siap akan membongkar segala persoalan. Diharapkan semua pihak bersabar dan tidak mengeruhkan lagi keadaan. Parti politik, NGO atau individu usahlah mengambil kesempatan menangguk di air keruh kerana isu keagamaan bukan sebarangan isu kerana ia mudah mencetuskan perbalahan.

Sekiranya kontroversi ini sukar untuk diselesaikan, adalah bijak Kerajaan Selangor merujuk kepada Sultan yang merupakan lambang perpaduan rakyat berbilang kaum. Nasihat daripada Baginda Sultan boleh dijadikan jalan penyelesaian. -satumalaysia


Era Najib Altantuya : SPR Kekalkan ADUN Siputeh

Posted: 01 Sep 2009 02:33 AM PDT

Seperti yang dijangkakan, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memutuskan telah tidak berlaku kekosongan pada kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kota Siputeh, Kedah, dan ia masih disandang wakil rakyat Barisan Nasional (BN), Datuk Abu Hassan Sarif.

Perkara ini diumumkan Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof, dalam satu kenyataan media sebentar tadi.

Tindakan SPR tersebut jelas menunjukkan bahawa mereka terus-terusan menjadi kuda tunggangan UMNO.

Yang nyata ialah ADUN Siputeh Datuk Abu Hasan Sarif, telah gagal hadir ke sidang Dun dua kali berturut-turut tanpa izin Speaker. Ini sepatutnya telah melucutkan keanggotaan ADUN berkenaan jika mengikut undang-undang tubuh negeri Kedah.

Tetapi sepertimana yang rakyat 1Malaysia tahu, UMNO BN adalah di dalam keadaan yang tidak bersedia untuk menghadapi sebarang ppilihanraya kecil lagi setelah tewas sebanyak tujuh kali di tangan Pakatan Rakyat.

Sementara itu, banyak pihak membidas tindakan SPR yang disifatkan sebagai menjadi agen kepada parti UMNO/BN.

"Sekalipun mungkin mereka merujuk kepada Peguam Negara, namun yang nyata keputusan mereka ternyata tidak mematuhi undang-undang tetapi lebih kepada cuba untuk menyelamatkan kerusi itu dari dirampas oleh Pakatan Rakyat," kata seorang pemimpin PR.

"Datuk Aziz boleh keluarkan apa juga alasan, tetapi penipuan sepertimana yang berlaku semasa isu DUN Behrang dan Changkat Jering dimana SPR memperakui surat yang diterima dari ADUN-ADUN berkenaan untuk menghalang kekosongan kerusi berkenaan jelas menunjukkan SPR hanyalah kuda tunggangan UMNO-BN," tambahnya.


FOOD FOR THOUGHTS

Posted: 01 Sep 2009 02:31 AM PDT

UPDATE: BRING DOWN RELIGIOUS WALLS
THIS article is self-explanatory... but just my two cents: I was in Turkey early last month and I was told that during fasting month, only the Malaysian Embassy personnel observe the Ramadhan. The others are free to do what they like, the shops, including eateries are open as usual, being patronise just about everybody. And it is almost 100% Muslim. Food for thoughts...

THE MYTH OF A MODERATE MALAYSIA

But most strikingly, Malaysia (along with next-door Indonesia) can claim something increasingly rare in the Muslim world: a large non-Muslim population. About four in 10 Malaysians are Buddhist, Christian, Hindu , Sikh or Confucian. (By contrast, Turkey, the poster-child for an Islam at peace with the 21st century, is 99.8% Muslim.) Recognising the power of this statistic in our multicultural age, Tourism Malaysia promotes the country's allegedly harmonious blend of Malay, Chinese and Indian communities with an odd but nonetheless catchy slogan: Malaysia, Truly Asia.

The reality, of course, is a lot less sunny. Unlike neighbouring Singapore, which shares the same colonial past and ethnic mix — albeit with a Chinese rather than a Malay majority — Malaysia has rejected secularism in favour of a kind of ethnoreligious apartheid that belongs more in a medieval kingdom than in a modern democratic republic.

In Malaysia, Islam is the state religion. Higher education, the bureaucracy and vast swathes of the economy are operated as a kind of spoils system almost exclusively for Malays, whom the state defines as Muslim. Race and religion determine everything from your odds of getting into medical school to the amount you're expected to put down for an apartment. MORE


Era Najib Altantuya : Arak Kepala Lembu Memalukan

Posted: 01 Sep 2009 01:28 AM PDT

Demo mengarak kepala lembu berdarah tidak selesai di Shah Alam sahaja bahkan semua pihak ingin memberikan pandangan masing-masing.

Ini kerana demo yang secara kasarnya memperlihatkan kemarahan umat Islam setempat kepada kerajaan negeri yang didakwa menyokong penganut agama Hindu, tidak boleh diterima oleh Islam itu sendiri.

Bagi mereka, tindakan ini bertentangan dengan Islam sendiri kerana asas rujukan Islam sebenar iaitu Al Quran menolak tindakan sedemikian.

Di Kelantan, negeri yang sekian lama diperintah oleh parti Islam, PAS, tindakan itu ditolak oleh kebanyakan pemimpin mereka.

Bekas Pengerusi Abim Kelantan, Datuk Mohamad Mustafa yang kini Adun PAS Demit, Kelantan, berkata tindakan menghina agama Hindu dengan mengarak kepala lembu ini bertentangan dengan ajaran Islam.

"Mereka ini cuba menunjuk hero apabila mencanangkan merekalah pembela agama tetapi langkah membawa kepala lembu yang diletakkan di pejabat SUK Selangor adalah perbuatan yang tidak bertanggung jawab dan memalukan umat Islam di negara ini," ujarnya lagi.

Pandangan beliau ini selaras dengan tindakan kerajaan negeri Kelantan dalam toleransi beragama. Di Kelantan ada kuil dan patung Budha terbesar di Asia Tenggara dan kekal di situ sehingga kini walaupun PAS sudah berpuluh tahun memerintah negeri itu.

Oleh itu, jika tindakan mengarak kepala lembu dan menghina agama Hindu mahu dikaitkan dengan Islam ia ternyata meleset bahkan ia sebenarnya ada motif lain.

Exco kerajaan negeri Kelantan, Datuk Husam Musa menyarankan agar semua pihak bertindak secara bijaksana, tidak terpengaruh dengan unsur emosional dalam menilai kebenaran sesuatu berita sebelum mempercayainya secara keseluruhan.

Saranan demikian dibuat ekoran tekanan politik pihak tertentu yang sanggup melakukan apa sahaja termasuk sentuhan sentimen seperti mencetuskan isu perkauman dan isu agama peri mengembalikan kuasa yang hilang.

Bagi beliau, apa yang berlaku adalah kemungkinan adanya kumpulan tertentu bersama agendanya yang tersendiri di sebalik perbuatan itu yang sengaja mencuri kesempatan politik bagi memprovokasi satu pihak lain dengan mengapi-apikan isu perkauman masyarakat dalam negara melalui isu tersebut.

Sehubungan itu beliau meminta pihak polis bertindak segera menangani isu berkenaan bagi mengelak timbulnya impak yang lebih buruk antara hubungan kaum.

Husam menegaskan kegagalan polis berbuat demikian boleh menimbulkan kecurigaan yang lebih besar. Malah membiarkan peristiwa ini berlaku sekaligus menunjukkan kelemahan inteligent polis samada dari sudut kemahiran ataupun sikap yang tidak jitu dalam etika kepolisannya.

Di samping itu beliau kagum serta menghormati sikap bertenang yang diambil oleh penduduk Selangor samada dari kalangan orang Islam mahupun bukan Islam dalam menghadapi isu berkenaan.

"Mereka tidak bertindak negatif. Keadaan itu menandakan kepercayaan rakyat kepada kerajaan Pakatan Rakyat tetap teguh, sukar dikhianati dengan mudah oleh mana-mana pihak,"
kata Husam semasa ditemui selepas majlis berbuka puasa di Dun Semerak, Pasir Puteh dekat sini.

Jumaat lepas media melaporkan sekumpulan penduduk Seksyen 23 Shah Alam bersama beberapa NGO Melayu mengarakkan kepala lembu ke bangunan Setiausaha Kerajaan Selangor bagi membantah langkah kerajaan negeri mahu memindahkan kuil Hindu di Seksyen 19 ke Seksyen 23, kawasan kejiranan mereka.

Manakala Setiausaha Gabungan NGO Malaysia, Mohd Jurit Ramli berkata, beliau difahamkan kepala lembu itu sebagai simbol pemimpin yang dicucuk hidung. Bagaimanapun beliau menegaskan bahawa membawa kepala lembu itu bukan inisiatif pihaknya.

Dalam pada itu Husam percaya orang yang bertanggungjawab membawa kepala lembu dalam perarakan tersebut sengaja ingin menimbulkan huru hara di kalangan masyarakat dengan hasrat untuk merampas kerajaan Selangor. -Mohd Zuharman


Era Najib Altantuya : Musa Tak Perlu Dilantik Semula

Posted: 01 Sep 2009 01:12 AM PDT

Parti Islam SeMalaysia memohon Yang Dipertuan Agong supaya tidak memperkenankan cadangan kerajaan untuk menyambung perkhidmatan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan yang akan berakhir 14 September ini, lapor harakahdaily.

Naib Presiden PAS Dato' Mahfuz Omar berkata, Yang Dipertuan Agong berkuasa penuh untuk menolak cadangan tersebut.

"Yang Dipertuan Agong berkuasa penuh untuk menolak cadangan ini. Yang Dipertuan Agong pernah menolak cadangan Perdana Menteri sebelum ini untuk menyambung perkhidmatan Ketua Hakim Negara," kata beliau dalam satu sidang media di ibu pejabat PAS hari ini.

Gesaan itu dibuat berikutan kegagalan pihak polis menangani kadar jenayah yang semakin meningkat di negara ini.

Beliau juga mencadangkan satu penstrukturan semula dibuat terhadap pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM) termasuk pembersihan ke atas semua anggota yang didakwa terlibat dengan kumpulan kongsi gelap seperti yang pernah didakwa.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena turut mendesak satu suruhanjaya diraja ditubuhkan untuk menyiasat segala dakwaan yang membabitkan Musa sendiri.

Penubuhan suruhanjaya berkenaan penting ujarnya kerana pihak polis sendiri tidak berupaya menyiasat kes membabitkan pasukan polis dengan kumpulan kongsi gelap.

"Saya mintak satu suruhanjaya diraja ditubuhkan untuk menyiasat segala dakwaan membabitkan ketua polis negara sendiri.Ia tak boleh lagi disiasat oleh polis sendiri kerana polis sendiri tak dapat menyiasat kes yang membabitkan penglibatan polis dengan kumpulan kongsi gelap," katanya.

Mahfuz juga yakin masih ramai calon yang layak menggantikan tempat Musa sebagai Ketua Polis Negara.

"Saya percaya sudah tentu ada calon yang terbaik dalam negara kita dan itu kita serah kepada Yang Dipertuan Agong untuk mempertimbang calon-calon di kalangan pegawai polis yang mempunyai integriti yang tinggi," katanya.

Pada 2007, Musa Hassan didakwa terbabit menerima suapan sebanyak RM2.1 juta bagi melepaskan sekumpulan gengster.

Blogger Raja Petra Kamaruddin dalam blognya Malaysia Today Sabtu lalu pula menyiarkan akuan bersumpah yang didakwa dibuat seorang pegawai polis yang pernah menjadi pembantu peribadi Musa.

Antara dakwaan pegawai polis itu, Musa membiarkan penjenayah memanipulasi kenaikan pangkat anggota polis dan jawatan mereka.

Beliau juga mendakwa diarahkan untuk menyelaraskan arahan mengenai pangkat dan jawatan para pegawai polis berdasarkan draf dan cadangan yang dibuat oleh (ketua sindiket) BK Tan.

Musa juga dituduh mengarahkan supaya diwujudkan blog tanpa nama pemiliknya untuk menuduh timbalan menteri dalam negeri ketika itu Datuk Mohd Johari Baharum menerima rasuah RM5.5 juta daripada tiga kepala penjenayah.

Sehubungan itu, Mahfuz meminta kerajaan mempertimbang cadanagn untuk menyambung perkhidmatan Musa yang jelas tecalar dengan dakwaan-dakwaan negatif.

Video Berkaitan




This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Marriage, marriage, marriages

Posted: 31 Aug 2009 11:05 PM PDT

A busy month of marriages in Chinese and Korean showbiz.

Hong Kong star Miriam Yeung and husband Real DingHong Kong celebrity couple Gaile Lok and Leon Lai
Chinese celebrity couple Yu Quan and Xia YuKorean actress Lee Young-ae

Read the rest of this post »

Marriage, marriage, marriages from YeinJee's Asian Blog


No comments: