Tuesday, October 20, 2009

After Lala’s Mini Concert at Gurney Plaza

After Lala’s Mini Concert at Gurney Plaza


After Lala’s Mini Concert at Gurney Plaza

Posted: 20 Oct 2009 09:46 AM PDT

Feel free to check out my live mobile blogging blog, awayfromcomputer.com. =)

IMG_1499 by you.

After checking out Taiwanese singer, Lala Xu Jia Ying's mini concert at the entrance of Gurney Plaza, I spent like half an hour standing at the entrance with Alvin, Min Xiang and Zhang Ying because we were trying each other's camera gear. I didn't really know why we did not find a spot to sit down and instead standing there, playing with the camera.

IMG_1487 by you.

Lost and found Rapid Penang's concession card.

IMG_1498 by you.

IMG_1506 by you.

Alvin bought himself a Nikon D90 lately and now, he and Min Xiang are in a same gang right now because both of them are Nikon users. As for me, I still stick with my Canon because once I went Canon, I can't turn back anymore. I do love my camera a lot and still got no intention to get a new model until mine is dead. 2 more months and my Canon EOS 400D will be 2 years old under my ownership.

IMG_1503 by you.

DSC_0293 by you.

Photo by Alvinyang.

I then met Povy and Jane at there. They were there for shoppings.

IMG_1522

IMG_1514 by you.

IMG_1515

Alvin and me had dinner at Gurney Plaza, we walked back home, he was going to his car which he parket at my apartment and I was going home. While passing Gurney Drive hawker center, I saw the silver man statue was there doing his street art again and for this time, I have a camera with me, so we took photos. =)

Cool.


Nizar Bidas Tuduhan UMNO

Posted: 20 Oct 2009 09:09 AM PDT

Satu isu yang sering dimainkan oleh Barisan Nasional (BN) ialah orang Melayu menolak Pakatan Rakyat (PR). Ini kerana Umno mendakwa bahawa PR gagal menjaga kepentingan kaum Melayu terutama di Perak dan hanya menjadi boneka kepada DAP.

Bagaimanapun perkara ini dinafikan oleh Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin. Menurutnya, Umno hanya memainkan propaganda tetapi hakikatnya setelah berjaya mentadbir Perak selama 11 bulan rakyat khususnya orang Melayu telah melihat cara pemerintahan PR yang berpaksikan dasar dan nilai universal (al-Islam).

"Kini orang Melayu telah mula membuka minda dan mata bahawa rupanya ada orang lain atau parti lain yang boleh urus tadbir Perak atau Malaysia. Bahkan lebih wibawa, cekap dan penuh amanah. Akhirnya orang Melayu Perak mulai sedar dan menghampiri setiap program anjuran PR," katanya.

Tetapi beliau mengakui perkara ini agak sukar dan memakan masa untuk meraih sokongan secara total kerana selepas kemerdekaan, Umno berjaya mencekam jiwa orang Melayu dengan slogan dan pelbagai jenama Islam tetapi tidak Islam sejati. Asalkan namanya Islam, orang Melayu tak kisah.

Nizar yang juga ahli parlimen Bukit Gantang melahirkan rasa gembiranya dengan sokongan yang diterima dari masyarakat bukan Melayu di Perak. Bahkan ramai di kalangan mereka yang mengaku turut di pengaruhi oleh mainan jahat Umno-BN terhadap PAS.

Ada di antara mereka yang menyatakan kami dulu pantang dengar PAS atau Islam kami cukup anti dan memusuhi PAS. Propaganda peringkat antarabangsa musuh Islam terhadap Islam juga memberi kesan kuat ke atas persepsi mereka kepada Islam dan sekali gus kepada PAS.

"Alhamdulillah sekarang mereka cukup yakin menyokong PAS hingga ke anak cucu. Buat pertama kali kaum Cina mengundi saya mewakili Pakatan Rakyat sejumlah 85 peratus yang terbesar di Parlimen Bukit Gantang pada 7 April 2008 yang lalu," jelasnya.

Perkara ini berbeza dengan Umno yang dilihat sebagai parti perkauman malahan memainkan sentimen perkauman malah setiap masa dan kewujudannya sendiri di atas landasan dan fahaman kebendaan, Assobiyah atau perkauman.

Tegasnya, Umno cuba untuk mempamerkan satu pendekatan dan imej Islam lebih-lebih lagi di zaman 1Malaysia Najib. Tetapi mereka tidak dapat menuju ke arah itu kerana budaya kebangsaan perkauman yang membarahi Umno kini.

Apa yang pasti tidak lagi pendekatan politik Malaysia di masa akan datang adalah politik lita'arafu. Yakni saling mesra bermesra dan hormat menghormati di antara satu kaum dengan kaum lain.

Ini bermakna mana-mana parti politik yang masih tidak berubah dalam sifat dan semangat fahaman perkauman mereka dengan sendirinya tertinggal atau diubah oleh masyarakat. Sekarang ini pun telah jelas kelihatan Umno, MCA , MIC dan semua parti perkauman dalam BN akan luput dan pupus satu demi satu.

Adalah lumrah sebagaimana Allah jadikan kepada kaum 'Aad, Thamud dn Firaun, yang semuanya hebat suatu zaman dahulu. Namun di atas ketuanan bangsa dan kaum mereka, Allah 'azabkan mereka dan hari ini mereka telah tiada walupun kesan peninggalan ketamadunan mereka masih segar bugar di Timur Tengah.


Era Najib Altantuya : Rosmah Gantikan Peranan Khairy

Posted: 20 Oct 2009 08:57 AM PDT

Dulu Khairy, sekarang Rosmah menjadi kepala "Tingkat 4" pejabat Perdana Menteri.

Pegawai kanan Kementerian Kewangan dikatakan semakin gusar dengan campurtangan Rosmah Mansor, isteri Perdana Menteri, dalam urusan Perbendaharaan Negara,termasuk penyediaan Belanjawan 2010 dan pemberian kontrak dan tender kerajaan.

sumber-sumber kerajaan berkata campurtangan itu sudah di "tahap kritikal' dengan Rosmah mempertikaikan keputusan tertentu Timbalan Perdana Menteri Muhyyiddin Yassin dan Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan.

Campurtangan Rosmah itu tidak menerima sebarang teguran daripada Najib walaupun beliau adalah juga Menteri Kewangan.

Sumber-sumber memberitahu Suara Keadilan, Rosmah menaruh minat yang amat mendalam terhadap penyediaan Bajet 2010 yang akan dibentangkan oleh Perdana Menteri di Parlimen pada sesi Persidangan Dewan Rakyat 23 Oktober depan.

Isteri kedua Najib itu dikatakan mempunyai akses kepada semua bahan-bahan serta dokumen yang berkaitan dengan belanjawan tersebut sehinggakan menimbulkan rasa gelisah dan tidak senang hati di kalangan pegawai tinggi kementerian.

Campurtangan Rosmah dalam keputusan pada peringkat tertinggi kerajaan meletakkan pengurusan negara dalam keadaan bahaya dan kewibawaannya di kompromi.


Sumber juga memberitahu Rosmah memperlihatkan keghairahan beliau terhadap semua aspek perbelanjaan setiap kementerian terutama yang berkaitan dengan pembelian atau "procurement" serta pemberian kontrak-kontrak.

"Rosmah memberi perhatian mendalam kepada aspek penyediaan Bajet 2010 terutamanya yang berkenaan dengan pembelian dan kontrak-kontrak kementerian yang penting," kata sumber itu.

Walaupun tidak memegang sebarang jawatan rasmi Rosmah mempunyai sebuah pejabat di Pejabat Perdana Menteri dan mempunyai beberapa kakitangan bagi membantu beliau.

Malah pelancaran laman website beliau, www.pmo.gov.my/datinrosmah telah mengundang kritikan kerana didakwa menggunakan dana awam dan salahguna kuasa untuk menyenggara laman web peribadinya.

Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamarudin berkata sebagai isteri Perdana Menteri beliau sepatutnya menjadi pemanis dan penyokong kepada suaminya bukan mencampuri urusan pentadbiran kerajaan.

"Saya meletakkan kelemahan perjuangan pembudayaan dan agenda wanita dan remaja di negara ini di atas bahu Shahrizat (Jalil) selaku menteri yang bertanggungjawab.

"Disebabkan menteri gagal maka Rosmah pun mengambil kesempatan ini untuk menonjolkan diri sebagai juara wanita di negara ini.

"Saya tidak lihat kerjasama yang tulen antara Rosmah dan Shahrizat untuk memajukan golongan wanita malah mereka kelihatan bersaing. Kalau Shahrizat sekadar menjadi penghias kabinet lebih elok biar Rosmah bertanding," cabar Ketua Wanita KEADILAN itu.

Zuraida mendakwa Rosmah juga masuk campur semasa kempen pilihan raya kecil Bagan Pinang baru-baru ini dengan menghadiahkan tiga buah rumah teres kepada kampung Bagan Pinang untuk dijadikan pusat remaja. Gula-gula politik itu diberikan atas nama program Permata Negara di bawah naungan beliau.

Rosmah juga dikatakan telah campurtangan membuat keputusan-keputusan penting bersabit bantuan untuk pelarian Palestin dengan membelakangkan ahli jawatankuasa Penaung Tabung Kemanusiaan Palestin yang mempunyai baki dana RM11 juta.

Di kalangan kenalan dan mereka yang mengenal beliau secara rapat, Rosmah diketahui mempunyai cita-cita yang tinggi.

Malah seorang kenalan sekolah beliau semasa belajar di Kolej Tunku Kursiah mengatakan Rosmah pernah mendabik dada bahawa beliau pasti akan berkahwin dengan seorang Perdana Menteri pada satu hari kelak.


Era Najib Altantuya : Zaid Komited Dengan PR

Posted: 20 Oct 2009 08:51 AM PDT

Datuk Zaid Ibrahim berkata keputusan beliau mengambil cuti daripada tugasan harian parti untuk tempuh enam bulan hanya semata-mata untuk merealisasikan penubuhan Pakatan Rakyat sebagai sebuah parti politik yang mendokong nilai-nilai asas yang sama.

Justeru beliau menolak cubaan media arus perdana dan pimpinan Umno kononnya bercadang meninggalkan KEADILAN.

"Dalam tempuh enam bulan saya berharap dapat meningkatkan usaha untuk memantapkan Pakatan Rakyat. Saya kini sibuk menyiapkan rangka dasar persetujuan bersama Pakatan Rakyat yang bakal dibentangkan pada Konvensyen Khas Pakatan Rakyat Disember ini," kata Zaid.

"Saya akan terus bekerja kuat untuk menterjemahkan prinsip perjuangan parti dan Pakatan bagi kebaikan rakyat," tambah beliau.

Zaid berkata hubungan beliau dengan semua pemimpin Pakatan terutamanya KEADILAN adalah baik dan menekankan bahawa beliau tetap komited menjadikan Pakatan Rakyat "satu gagasan politik alternatif yang kuat dan berwawasan."

"Kita mahu menggantikan BN sebagai kerajaan pusat dan sudah tentunya banyak kerja perlu dilakukan. Langkah pertama ialah konvensyen Disember dan saya melihat ia sebagai satu langkah amat penting untuk mencarta perjalanan perjuangan Pakatan seterusnya," tambah bekas Menteri Undang-Undang itu. -TVA


THURSDAYS WITH...

Posted: 20 Oct 2009 08:55 AM PDT

WOW! The following is a posting I did about a year ago. Simple yet readable. Which got me thinking. May be I will dedicate Thursdays again for such snippets. I know, it is only Wednesday. But that's why I post this today. Cause I will begin tomorrow. A new life

Thursday, 11 September 2008
THURSDAYS WITH....

EEBOT: We have to be on our toes every second of our life.
BUDDY: Wow! What a saying. Why the sudden serious note, friend?
MINNIE: Yeah, why you sound like a pessimistic person Eebot?
BUDDY: Pessimistic? Now you too sound serious!
MINNIE: No, am not. Am just asking our friend here another question.
EEBOT: Frankly, the world as a whole, in the last few weeks had got me thinking about life. The hurricane in the USA, plane crash in Spain, earthquakes in Indonesia, protest in Mexico, resignation in Japan.... you name it, its all there. We seem to be heading for the drain.
MINNIE: Well, those natural disasters and what not are not new. They happened now and then. So what's the fuss?
EEBOT: I am also taken aback by events in our own country. Perhaps we all should go for a study tour to, I don't know, Taiwan may be and learn about natural disasters or agriculture or something like that.
BUDDY: Ha ha ha ha! How about limiting your study tour within the country? You could learn how to deface somebody's picture and be given a slap on the wrist for it!?
EEBOT: That too. We have to learn the art of it.
MINNIE: Now I am lost. Hey, you two better drink your coffee. Its getting cold you know.
EEBOT: May be it is good to let the coffee cool down first before drinking it.
BUDDY: By the way Eebot, standing on our toes is very tiring you know. Only ballet dancers can do that.
MINNIE: Toes? Disasters? Touch wood, let us all be well and live.
EEBOT: My prayer, exactly.


nizar najib altantuya: Pua asks MACC to probe auditor-general's findings - nizar nizar nizar nizar nizar nizar nizar

Posted: 20 Oct 2009 08:30 AM PDT

According to Tony Pua, development allocation in BN states goes directly to the MPs while in Pakatan Rakyat states it is channelled via the Finance...

The funds are channelled via the Finance Ministry Implementation and Coordination Unit through the local district office.

No surprise to know that the federal government is practising preferential treatment!

1Malaysia for BN states only!

No doubt over MACC's impartiality to probe! I believe the dead will rise if MACC probes!

(Image source)


Janson bring the book, daddy read to you. Come...

Posted: 20 Oct 2009 07:54 AM PDT


Janson, 1-year-5-and-a-half-month old
In this video, Janson's right leg stuck...then, daddy asked him to bring the book!

Thank You Jesus that Janson is growing in wisdom, stature, in favour with God and men!


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Demokrasi Lembu

Posted: 20 Oct 2009 06:42 AM PDT


Sering diperkatakan bahawa adalah penting untuk sesebuah negara untuk mempunyai demokrasi. Hanya dengan demokrasi sahaja kemajuan dapat dicapai. Namun pada asasnya ramai yang tidak tahu apa sebenarnya itu demokrasi. Keadaan sedemikian menyebabkan pemimpin-pemimpin melaung retorik-retorik demokrasi tetapi sebenarnya konsep ini membawa banyak masalah. Yang ada akhirnya adalah pemimpin-pemimpin, yang pertamanya tidak membawa apa-apa perubahan dan hanya menunggu masa untuk hilang, dan keduanya,  mereka yang pseudo-demokratik dan cacat.

Setiap kali dibicarakan dasar atau prinsip untuk majukan negara, antara perkara pertama yang mesti disebut adalah demokrasi, baik dari mereka yang setakat retorik atau mereka yang idealis tetapi tidak mencapai apa-apa. Difikirkan kembali, kenapa perlunya demokrasi?

Secara asasnya, demokrasi itu hanya melambangkan 'herd mentality'. Jika dilihat keadaan negara, inilah yang berlaku. Semua ikut tanpa bertanya, asalkan semua lakukan begitu. Tapi apakah sebenarnya yang diikuti? Seringkali disebut sahaja Agenda Melayu? Tetapi apa sebenarnya agenda Melayu? Daripada 50 tahun dulu hingga sekarang, apa yang berkembang? Ekonomi Malaysia secara keseluruhannya masih lagi bergantung pada minyak dan hasil pertanian, secara keseluruhannya. Sekiranya tidak tepat sekalipun, boleh dikatakan bahawa ekonomi Malaysia hanya ekonomi bahan mentah. Ini yang menyebabkan Malaysia dieksploitasi. Mengeksport minyak dan kelapa sawit dulu, kini, dan selamanya.

Tapi ada juga yang ikut. Semua juga ikut. Perkongsian kuasa? Adakah betul ada konsep sebegitu? Yang ada cuma 'yang menurut perintah'. Baru-baru ini ada mereka yang melaungkan pembaharuan. Reform? Ini satu lagi cubaan untuk lebih demokratik. Tetapi demokratik untuk apa? Selalunya tidak ada pun konsep demokrasi. Dikatakan demokrasi penting untuk lebih terbuka. Tetapi hakikatnya demokrasi tidak pernah begitu. Yang ada cuma sekumpulan elit sahaja yang buat keputusan kemudian yang lain ikut serta. Selalunya begitu. Bukan sahaja dulu tidak demokratik. Sekiranya ingin demokratik pun, tidak akan ada demokrasi kerana demokrasi tidak pernah jadi.

Yang ada hanya mereka yang ikut sahaja. Ikut beramai-ramai, kononya seperti faham agenda tetapi sebenarnya tidak.

Di rantau Asia, tidak ada lagi satu negara yang mencapai kemajuan dengan demokrasi. Jepun, Korea, Taiwan, yang dikatakan antara negara paling maju di Asia, tidak memeluk demokrasi secara jatinya. Sekarang China, yang dikatakan 'superpower' terbaru, merupakan negara berpolitik komunis.

Tidak ada hujah untuk mengatakan bahawa demokrasi diperlukan. Baru-baru ini, masalah yang berlaku Malaysia timur, negeri-negeri Selangor, Pulau Pinang dan pada mulanya juga Perak, perlihatkan tiada kepimpinan yang tegas dan utuh. Demokrasi?

Demokrasi tidak diperlukan. Yang diperlukan hanya ideologi dan kepimpinan tegas. Itu sahaja yang diperlukan.


Safe Period Calculator: Make Love Without Fear

Posted: 20 Oct 2009 06:09 AM PDT

Get the <a href="http://www.widgetbox.com/widget/safe-period-calculator">Safe Period Calculator</a> widget and many other <a href="http://www.widgetbox.com/">great free widgets</a> at <a href="http://www.widgetbox.com">Widgetbox</a>! Not seeing a widget? (<a href="http://docs.widgetbox.com/using-widgets/installing-widgets/why-cant-i-see-my-widget/">More info</a>)

"You can avoid pregnancy by remembering some dates. By simply giving your last period date and longest and shortest period cycle, SAFE PERIOD CALCULATOR finds out the safe and unsafe dates of your menstrual life cycle." 

To calculate safe and unsafe dates
"If a women's menstrual cycle varies from 26days to 31days cycle,
The shortest cycle [26days] minus18days=8th day.
The longest cycle [31days] minus 10days=21st day Thus, 8th to 21st day of each cycle counting from first day of menstrual period is considered as fertile period. That is UNSAFE PERIOD. Period other than this fertile period in a menstrual cycle is considered as SAFE PERIOD"


Hehe.. Found this while browing.. Hope everyone gains extra knowledge.. After all, prevention is better than cure... Practice safe sex.. It would be better if you do not have sex before marriage.. Having sex to keep up a  boyfriend and girlfriend relationship is plain stupid.. Don't be sooo stupid and naive to trust the person that he/she would marry you in the end..


HEROES OF THE SKY

Posted: 20 Oct 2009 05:27 AM PDT

I was at Kajang Town this evening to hold an unscheduled meeting with some old kampung friends. Upon my arrival, someone remarked, "Here comes the Hero of the Sky". I was a bit puzzled and said, "Are you referring it to me?". The person said, "Yes, and are you not from the Air Force?". I replied that I am just a foot slogger, and the heroes of the skies were the air force pilots that flies in the army, in and out of the jungle. He then said that he has been reading my blog, especially the article on the Pingat Tentera Udara, and he thought that I was an Air Force officer as well.

Upon returning home, the 'Heroes of the Sky' remark is something I could write about, to refer to those RMAF helicopter pilots who were supporting the army throughout the period of the Communist Insurgency from 1969 until their eventual surrender in 1989, in both Sarawak and the peninsular.

My first 'hairy experience' on a helicopter was in 1969 operating in Batu Melintang, Kelantan. I was ordered to act as the advance party of my platoon, to reconnoiter a suitable landing point for the rest of the platoon in the Belum area. There were only to be four of us on the Allouette helicopter, excluding the pilot. To get to the Belum area, we had to cross the main mountain range and I could not imagine what it would be like to cross the high mountain range on an Allouette helicopter.

When the helicopter arrived, we were given the thumbs up by the pilot to alight the helicopter. We scrambled into the helicopter with our haversacks filled with 14 days of pack rations. I was invited by the pilot with a smile, to take the seat besides him. Little did I realised that the smiling pilot was my course mate, the late Lt Nasir Ma Lee. I could not recognised him because he had his pilot's helmet on, and he must have recognised me first; hence the smile.

As we were nearing the designated area, Nasir informed me that he was trying to located a suitable landing point to drop us off. I was by then a bit disoriented, not knowing actually where were we. I only noticed a large river, and Nasir pointed to me on his map that it is Sg. Belum. We circled the area several times with Nasir looking out to see if he could land the helicopter on firm ground.

As we flew along the river, Nasir pointed out to a patch of sand dune in the river that he intends to drop us off. I nodded to him, not realising that Nasir was not going to land the helicopter on the sand dune but instead, we had to jump off the helicopter.

Nasir brought the helicopter slowly down and at about the height of 6 feet, we threw out our haversacks and started jumping out of the helicopter, one at a time. This was to be my first jump out of a helicopter and we landed safely without any broken limbs. I gave Nasir the thumbs up to thank him, only to know that he left the Air Force several years later to join a private helicopter service. I would say that Nasir and me were true buddies, because a few days before he crashed with a trainee pilot a few years ago, he wrote me an email to ask me to watch the sky in Kuala Lumpur for the 'flying advertising plane'.

If one could recall sometimes in the 70's, Nasir was the pilot who was involved in the rescue of some building occupants during the burning of Bank Bumiputra in Jalan Ampang.

It was a sad day for me to see Nasir die in an aircrash, and I was there at the mortuary of the Kuala Lumpur General Hospital to bid him farewell. I was glad to be at the mortuary because I was able to meet Nasir's brother, Hj Mustafa Ma who happened to be my teacher in Kuala Lumpur back in the late 50's.

Another 'hairy experience' on a helicopter was during a routine resupply flight on a Nuri helicopter in the Gunung Inas forest reserve around the Kulim area some times in the early 70's. I accompanied the flight to drop off rations to my troops operating in the area. The drop point was constructed along a hill slope, since the troops were operating high on the hills, and they could not find a safe area where the helicopter could land. I could not recall who the pilot was, and due to the nature of the terrain in relation to the drop point, the pilot had to lower the helicopter vertically. The approach was tight for the helicopter and as we decended slowly, the helicopter suddenly dropped and swayed. The pilot reacted quickly to gain contol of the helicopter, with me muttering all the Quranic verses that I knew. I think I went white, but upon watching the pilot and the crew who seemed so confident and cool, I began to regain my composure.

I could continue to write my experiences flying on an RMAF helicopter, but surffice for me to say that the skills of our helicopter pilots is second to none. Many had sacrificed their lives, and I lost many friends too. But now that the nation is at peace, people tend to forget our helicopter pilots who were there when the army needed them. Never have they failed us, and I remembered an instant where we had to do a casualty evacuation when it was already getting late, but yet the helicopter came in even during fading light.

These are the 'Heroes Of The Sky', and to you Nasir, Chong, Nor and many others who have supported the army in the jungle during the period of the Communist Insurgency, we will forever remember you and salute you.

So why is the goverment having the big fuss of depriving some of the 'Heroes Of The Sky' of their gallantry allowances especially for all recipients the Pingat Tentera Udara? Are the pilots considered a lesser hero just because they are in the sky?

To our political masters, you will never know how our pilots have endured, flying the helicopters under the threat of being shot down like birds off the sky.


CRUSADE AGAINST CORRUPTION


Second Wedding Anniversary

Posted: 20 Oct 2009 05:26 AM PDT

Today marks the second year Wuan and I officially registered our union with the Registrar of Marriage at the Thean Hou Temple. Nothing special is planned as Wuan is working. Every day that we are together is already a celebration. May we be blessed with many more years together.

Related posts:

 1. First Wedding Anniversary One year ago today, Wuan and I officially sealed our...
 2. Living In Mortal Sin Today, I was made aware that as long as my...
 3. Bridal Photo Albums Wuan and I collected the two albums for our...
 4. Till Death Do Us Part Wuan's pink roses and red berries hand bouquet, our gold...
 5. Wedding Tea Ceremony – The Elders Wuan and I had registered our civil marriage in 2007....


Era Najib Altantuya : Memang PAS dipimpin Oleh Pro-UMNO

Posted: 20 Oct 2009 04:52 AM PDT

Sewaktu saya menulis tulisan Sanggahan Idris Yang Karut, saya terlepas pandang tulisan Prof Abd Aziz Bari yang memang ada menukilkan
Dengan itu mungkin sudah sampai masanya Pas membuat langkah drastik, sama ada mendisiplinkan Exco Selangor, Datuk Dr Hasan Mohamed Ali atau menyingkirkannya terus. Dalam beberapa portal berita Hasan dilihat sebagai liabiliti kepada Pakatan umumnya dan Pas khususnya. Bagaimanapun, ini tidak mudah untuk berlaku kerana Hasan dilihat mewakili golongan yang pro-UMNO dalam Pas seperti Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Nasharuddin Mat Isa dan penyokong mereka.


Dan Ketua Penerangan PAS telah melakukan pembelaan terhadap Ustadz Hadi dan sekalian barisan pimpinan dari tuduhan bahawa mereka pro-UMNO.

Idris bertanya:

Apa asas beliau mengatakan pimpinan PAS pro Umno (Sinar Harian 19/10/09). Adakah semata-mata kerana buat rumah terbuka orang Umno datang maka orang ini dianggap pro Umno.

Ia telah diketahui umum bahawa isu Kerajaan Perpaduan (UG) yang ditaja oleh Presiden PAS adalah barah yang telah memecah belahkan jemaah selama ini.

Saya telah menulisnya di sini:

NASYA MASIH PERTAHANKAN KERAJAAN PERPADUAN PAS UMNO
93% TOLAK IDEA KERAJAAN PERPADUAN
UNITY GOVERNMENT - BARAH UMNO YANG ADA DALAM PAS
UNITY GOVERNMENT : PANGGILAN YANG MELECEHKAN KEMENANGAN ISLAM

Memang pun isu UG telah dikuburkan, tetapi hantu-hantunya masih dibawa oleh para pimpinan sehingga sikap itu jelas ditunjukkan oleh Pesuruhjaya PAS Selangor di dalam kerajaan Pakatan Rakyat Selangor yang tindakannya itu pula dibela oleh pimpinan tertinggi PAS Pusat.

Justeru itu tidak salah untuk mana-mana pihak termasuk Abd Aziz melakukan rumusan atau mempunyai pandangan bahawa barisan tertinggi PAS yang ada adalah pro-UMNO.

Dengan kekhilafan untuk tidak menyedari Abd Aziz ada mendakwa bahawa Abdul Hadi adalah pro-UMNO, saya meminta maaf TETAPI selebih isi kandungan yang menyangkut persoalan kelembapan pimpinan tertinggi PAS terutama watak yang menyamai watak Tun Abdullah memimpin UMNO tetap saya pertahankan kerana itu yang menjadi fokus tulisan Abd Aziz Bari, bukan soal pro-UMNO -GB


Three more called in for psychiatric interviews - nizar nizar nizar nizar nizar nizar nizar najib altantuya

Posted: 20 Oct 2009 04:41 AM PDT

Three more members of the Selangor government were called in for psychiatric interviews in connection with investigations into the mysterious death of Teoh Beng Hock.

Malaysiakini has been informed that the three individuals instructed to appear before the panel are Ean Yong's confidential secretary Hiew Kim Boon, Kajang municipal councillor Tan Boon Wah and DAP MP Teresa Kok's assistant Mandy Hui.

Ok, so this is
first ever use of forensic psychiatry in the country...now, I know.


Era Najib Altantuya : Sanggahan Idris Yang Karut

Posted: 20 Oct 2009 04:00 AM PDT

Saya membaca sanggahan Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustadz Idris Ahmad terhadap pandangan Prof Dr Abdul Aziz Bari dan mendapat sanggahan Ketua Penerangan PAS itu kesasar dan lansung tidak sepatutnya disiarkan oleh Harakahdaily.

Pertama, tidak ada di dalam pandangan Prof Abdul Aziz Bari yang menyatakan Ustadz Abdul Hadi itu sebagai pro-UMNO.

Abd Aziz hanya menyatakan

"Dalam kekecohan di Selangor Abdul Hadi membisu sehingga di dalam parti sudah ada yang berkata bahawa Abdul Hadi adalah watak bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi dalam Pas."

Apa yang disampaikan oleh Abd Aziz adalah persoalan "watak" dan "perwatakan" Abdul Hadi yang menyamai watak Tun Abdullah Ahmad Badawi yang diketahui umum lembab, suka tidur, bangang, mudah dipengaruhi orang lain dan pemalas.

Justeru itu kenyataan Idris yang menyatakan Abd Aziz "melabelkan seorang dalam kepimpinan PAS ada yang pro Umno adalah tuduhan yang berat" adalah kesasar dan lansung terpesong dari itipati persepsi Abd Aziz mengenai watak Abd Hadi.

Apakah justifikasi Idris membuat tuduhan sedemikian atau telah terasa pedasnya cili apabila tergigit di hujung lidah?

Lain-lain sanggahan Idris diabaikan kerana ia lansung tidak relevan dan kesasar dari apa yang sepatutnya dituliskan.

Ramai ahli PAS selama ini mengkagumi pandangan Abd Aziz yang berterus terang dan berani mengkritik pimpinan PAS, seperti beliau berterus terang dan berani mengkritik kerajaan Malaysia dan hakim-hakim mahkamah yang membuat keputusan yang selalu terbabas dari neraca kebenaran dan keadilan, tetapi kita hairan mengapa Idris melenting apabila Presiden parti yang melantiknya sebagai Ketua Penerangan PAS dikritik.

Apakah sindrom ampu dan terhutang budi masih belum lekang seperti ampu dan terhutang budi Roslan Mohd Shahir kepada Pesuruhjaya PAS Selangor yang telah melantiknya sebagai Ketua Penerangan PAS Selangor?

Umum mengetahui mengenai sikap Abd Hadi yang meragukan apaila beliau telah mengutarakan gagasan Unity Government (UG), namun ahli-ahli merasa lega apabila beliau telah kembali sedar untuk mengakui fakta bahawa UMNO bukan parti yang boleh dibuat baik dengannya, seperti pandangan yang pertama kali dan kerap dilontarkan oleh Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat.

Dan ahli-ahli PAS gembira apabila gagasan UG ditutup dan dikuburkan.

Tetapi persoalan kini ialah persoalan professionalisme di dalam kerja, persoalan efisyien dan efektif di dalam menjalankan amanah, persoalan kredibiliti dan integriti sebagai bukan sahaja pemimpin tetapi "pengurus" sebuah jemaah untuk membawa jemaah ke mercu kecemerlangan.

Abd Hadi dilihat tidak berkeupayaan menunjukkan prestasi yang cemerlang itu. Sama halnya dengan Abdullah sewaktu memimpin UMNO. Itu saja yang ditulis oleh Abd Aziz. Mengapa melenting tentu pasal bawa cerita lain kononnya Hadi pemegang MA yang tak jadi pensyarah dan seumpamanya?

Di dalam banyak ketika Hadi lebih banyak menumpukan perhatian di dalam program-program luar negara daripada menjaga dan menumpukan fokusnya terhadap hal-ehwal parti yang beliau diamanahkan menjadi presidennya.

Terkini Abd Hadi menyatakan PAS rela kalah kerana yang dikejarkan oleh PAS adalah "mardhatillah" (keredhaan Allah).

Semudah itu untuk meletakkan alasan sedangkan mardhatillah itu urusanNya yang kita perlu ketahui bahawa Allah telah mensyaratkan kita untuk "bekerja bersungguh-sungguh" di dalam sesuatu urusan jika keredhaanNya menjadi buruan.

Dalam hadith Baginda saw telah bersabda (lihat al-Baihaqi, Bab al-Amanah, Hadith 5313 & 5315 1990:334-335):

Bermaksud: Sesungguhnya Allah suka apabila seseorang daripada kamu membuat suatu kerja dengan itqan (berkualiti).

Bermaksud: ...Allah suka seseorang pekerja apabila bekerja ia sentiasa membaiki mutu (prestasi) perkhidmatannya.

Kini, sudahkan pimpinan PAS, terutama Presiden, Timbalan Presiden, Setiausaha Agong dan Ketua Penerangannya telah melaksanakan tuntutan hadith di atas sedangkan kita dimaklumkan bahawa Presiden selama ini begitu banyak kali mengabaikan tugas-tugasnya selaku ketua jemaah apabila hanya mementingkan program-program di luarnegara yang lebih menjurus kepada penaikan populariti?

Apa program PAS yang boleh dibanggakan yang dihasilkan oleh barisan tertinggi PAS ketika ini sedangkan post-mortem Bagan Pinang itu sendiri mengambil masa hanya setalah lebih seminggu baru hendak ditubuhkan jawatankuasa menkajinya?

Apakah itu bukan lembab namanya?

Belum lagi saya tonjolkan hal-hal lain terutama dalam bab ekonomi, sosial, perundangan malah poltik sendiri yang menampakkan PAS parti yang tidak bermaya sehingga ungkapan, "PAS sebagai kerajaan yang dinanti" hanya ucapan retorika yang diucapkan oleh si Jenin yang pemalas!

Sewaktu seorang pesakit sedang nazak, sepatutnya sekalian doktor berusaha untuk membantu dan mencari jalan bagi mempastikan kelansungan hidup pasien, agar amanah terlaksana.

Tetapi di dalam kes kekalahan Bagan Pinang, saya ingin bertanya Ustadz Idris berapa kali pimpinan tertinggi PAS telah bertemu membincangkannya?

Sedangkan kisah yang pernah dilalui oleh umat Islam tatkala kalah di Perang Uhud, hanya tak sampai satu hari post-mortem dilakukan dan umat Islam telah bangun kembali keesokannya untuk menebus maruah yang tercalar ekoran kekalahan tersebut.

Justeru itu tidak salah Abd Aziz menyatakan memang Presiden (dan saya menambah sekalian barisan pimpinan tertinggi) PAS lembab dan pemalas seperti Tun Abdullah yang telah hampir menghancurkan negara. Saya bertanggungjawab di atas dakwaan tersebut kerana sememangnya gerak kerja pemimpin tertinggi PAS di bagan Pinang begitu mengecewakan.

Saya ingin bertanya berapa hari Presiden, Timbalan Presiden, Setiausaha Agong dan Ketua Penerangannya berada di Bagan Pinang?

Maaf cakap, ada para blogger nampaknya lebih hebat dari Ketua Penerangan PAS sendiri kerana mereka lebih bersungguh-sungguh untuk menyampaikan risalah kebenaran di sana waktu itu tanpa mengenal penat lelah dengan ada yang meninggalkan rumahtangga dan kerja, tetapi usaha mereka tidak pernah mendapat pengiktirafan dari pimpinan tertinggi PAS.sampai hati ko kan!

Posted: 19 Oct 2009 11:13 PM PDT

sungguh besar ujianmu ya tuhan..kenape ko uji aku sebegini besar...kenape aku selalu mendapat ujian yang hebat2 dari kamu ya allah...

ape aku nak cakap pada semua orang...ape aku nak cakap pada mak bapak aku...mesti mereka malu...orang kampung dah mula cakap2...sedara dah mula umpat mengumpat..kawan2 dah mula sent sms berbaur hina...

kawan kerja dah mula ketawakan akak sikit2..jumpe akak je pekok mulut tahan gelak...ape akak nak buat uolsss... duit dah banyak habis... cerita mula dah tersebar luas....cam ner ni...

baju dah akak tempah

kasut dah di sediakan

mac dah anta mekap sponcer

nurul syukur dah beribu kali talifon akak nak make-up kan akak

baju tambahan dah satu trailer sampai

backing vokal dah lama practice

peminat dah di kumpulkan jadi penyokong

paparazzi dah x sudah2 amik gambar n buat interview

orang kampung dah mula ber picket buat bising

bila akak call beyonce...

akak : nyah sampai ati ko postpone concert..akak dah buat persiapan uolss..mane akak nak letak muka ni..malu tau..duit dah banyak kuar ni...orang kampung dah mula mengumpat ni...

beyonce : nyah mak bukan sengaja nak postpone uolss...tapi tapi......mmmm

beyonce : mak takut uolss rampas mic macam kanye west rampas mic taylor swift nanti..mak tau uolss lebih ramai peminat..tu mak cancel tu...mak tak bersedia uolsss

akak terus pengsan uolsssss....

nak kata ape....sudah past ni akak nak jumpe PM nak propose Lady gaga wat koncert lak...
so lepas ni lady gaga akan berduet ngan lady gajah..tamat..
..


altantuya: Najib fails human rights test - nizar nizar nizar nizar

Posted: 20 Oct 2009 04:10 AM PDT

The premier has a poor score after 200 days in office, based on a report issued by watchdog Suaram.

Human rights watchdog Suaram has indicted premier Najib Abdul Razak for his administration's "blatant disregard" of human rights during his first 200 days in office.

In a just-released report, it cited such "serious violations" as:

 • Continued use of emergency laws and those dealing with detention without trial
 • Racial and religious intolerance
 • Crackdowns on assemblies and peaceful civil disobedience
 • Curbs on media freedom and attacks on the alternative media
 • Abuses by law enforcement agencies
(Source: Mkini - Support Mkini - Subscribe to Mkini!)


By Adding FUN

Posted: 19 Oct 2009 10:49 PM PDT

Get your daily dose of Delirium via Reader or delivered via Email

Have a look at the video below. I think its a brilliant idea how by just adding FUN to the equation, the results automatically doubles its self up and the best part, you feel good about it! Maybe its time to re-evaluate how things are done ha!


Dogs: licence to bitch

Posted: 19 Oct 2009 10:50 PM PDT

Based on all the reports I read the next day, the first ever dog forum organised by MBPJ being held recently was a great success. Even though I didn't stay until the end, the morning session was enough to convince me to make it a point to attend in future forums.

The highlight of the day was when it was announced by YB Ronnie Liu, the state exco member that the Selangor government will waive the licence fee for the disabled and elderly who wishes to own a dog.

Free dog licence will definitely encourage more people from this group to keep dogs as pet as it is well known they make good companionship.

Being a non-dog owner/lover, the move wouldn't make any difference but I'm all for anything that's beneficial to those who are in need.

But apparently not everyone took the announcement well. I was told an officer from the local council feels it's not necessary to waive the licence charge as the existing fee is relatively cheap, affordable even to the unfortunate groups.

So in other words what this bitch said is to pay the exact amount for the licence like everyone else does if the disabled and elderly want to be treated equally.

To the officer, this is how she cynically defines equal rights, the campaign synonymously advocated by the disabled group.

OH FINALLY. At long last we get to hear someone in the authority council barks around upholding the rights.

The question is why only now? For a mere dog issue finally the definition breaks through their thick skull when equality of rights should be extended to numerous other issues since ages ago.

When the disabled group demanded accessibility to shop houses, unscrupulous developers still get the green light to operate the building by the same bunch of authority.

When we asked for wheelchair-friendly curbs on roadsides, it took them ages to approve only a stretch.

When we constantly brought forward our decades-old transport woe, only one van is provided to cater to thousands disabled PJ residents.

And our endless woe keeps piling up...

Yet when it comes to dog licence suddenly their version of equal rights takes into effect.

For a few hundred bucks she's denying a little privilege the not-so-fortunate group hopes to be able to enjoy.

If there's any left, her rationality to oppose such a good cause is that her employer will go bust for giving free dog licence.

Imagine that. MAJLIS PERBANDARAN TEMPATAN MUFLIS GARA-GARA LESEN ANJING, and PJ will be left without any local council to man the district.

But come to think of it, not that it makes much difference anyway.


kehanjengan!

Posted: 19 Oct 2009 09:20 PM PDT

alkisahnya pagi sebelum akak pi keje..akak pun minum2 kopi kat taman umah akak..feeling kat paris lah kan..sambil tunggu kakak ipar n abang akak anta anak2 hantunya ke umah mak akak...

mak akak sebagai nenek petir penjaga cucu kaedahnya...lepas kami semua pose2 wanita perancis berbreakfast di taman..kakak n abang akak pun start motor berambus pi keje..tetiba akak terdengar suara vokal yang nyaring dan mantap...

setahu akak kat kawasan umah akak xde lain yang bervokal mantap selain akak sendiri dan cik noriah...kami mmg terkenal dengan vokal yang mampu membuatkan makcik2 tua yang dah pekak mendengar kembali dengan jelas...

rupa2nya kakak ipar akak kena gigit dek anjing atas moto uolsss...akak terus berlari kejalan tengok ape terjadi..moto dah tergolek..akak ipar akak tengah tarik kain baju kurung kat mulut anjeng...


sambil2 tu akak ipar akak menjerit2...then anjeng tu lepas n trus lari bawah kereta tuan dia..akak ipar akak jerit2 kat tuan dia x kuar2 pulak...

then ape lagi memekak lah kakak ipar akak macam cerita padayappa...

dey padayappa!

ohhh..mak akak x puas hati ni...capai kayu..siap kumpul batu lagi ...

muka bengis macam gangter nak pegi serang anjeng tu balik ni....sambil membebel2...

ujung2 akak tengok mak akak bertukar menjadi G-Shanti berlari kerana di kejar anjeng itu..azab..akak hanya mampu ketawa guling2 melihat gelagat kakak ipar n mak akak...

wow mama u run so fast!

then terpakse lah akak ipar akak tukar baju kerana baju kurung tadi telah di gigit anjeng itew...
dan terpakse lah akak pulak yang kena anta dia pegi keje...

bila akak lalu umah yenna yang bela anjeng tu...akak tengok anjeng itew telah di tambat sambil mulutnya di ikat...sempat akak tempar kayu..kena kat kepala anjeng tu..rase kan...

tunggu balik keje nanti akak akak balas dendam...

..


Pasar Tani Take Two

Posted: 19 Oct 2009 10:05 PM PDT

Pasar tani Ipoh
The stalls at the pasar tani at the Ipoh Stadium car park.

We may go on another road trip next week. Hopefully, nothing unexpected crops up to spoil the plans again to visit the pasar tani (farmers market) in Ipoh. Nevertheless, we have plans to visit the one at Section 15 Shah Alam which is said to be in the vicinity of the stadium and near Giant Hypermarket. As we are not familiar with Shah Alam, we have to depend heavily on the GPS device to guide us.

Plants at the pasar tani Ipoh
A wide selection of plants for sale at the pasar tani in Ipoh.

The pasar tani is the place to shop for the local produce which may not be as fresh or commonly available at the wet markets. This include herbs and vegetables, preserved and salted seafood, and even plants. When we went to the one in Ipoh, I was amazed at the types of edible plants in black poly bags on display. There were lemon grass, lengkuas, basil, chilli padi, curry leaf, kaffir lime, betel, coconut and banana, among others.

Ylang ylang
Ylang ylang – kenanga – Cananga odorata forma genuina.

Mum used to cultivate many of these plants in the garden – some were destined for the kitchen while others were sold to an ulam seller. He would come in his bicycle every few weeks to harvest whatever was available. He was known as "buah kanna." I have no idea what that meant. Every month or so, an Indian coconut seller would also come to pluck the coconuts from the two trees that we had in the garden.

Ikan bilis kasar at the pasar tani in Ipoh
Dried anchovies – ikan bilis kasar.

There are stalls offering food and beverages at the pasar tani. These are mostly Malay food. Apart from that, the other things at the pasar tani is similar to those available at pasar malam (night market) like apparels, toys, traditional medicine, watches and perfume. There are also stalls selling beef, mutton and fish like those at the wet markets. The pasar tani has a carnival-like atmosphere with some hawkers using loud hailers to draw customers to their stalls.

Salted fish at the pasar tani in Ipoh
Salted fish – ikan masin.

The one thing that I have been looking for a while now is tapai. It is a culture of yeast infused into a flattened round dough about 3cm in diamater. The tapai is used to make fermented glutinous rice which is alcoholic. Both the black or white glutinous rice can be used to make the alcoholic paste which is called tapai pulut. I hope to find tapai at the pasar tani. Or if anyone knows where tapai (the yeast) is available, please leave a message here. You will have my eternal gratitude.

Related posts:

 1. To The Pasar Tani We Will Go Heh bee – dried prawns – udang kering Another road...
 2. Leaning Tower Of Teluk Intan We did not make it to the Ipoh pasar tani...
 3. Acar Ikan A low-salt, low-fat, low-purine and low-everything diet is one that...
 4. Recipe: Acar Hu – Nyonya Fish Pickle Acar hu – Nyonya fish pickle. Wuan bought some very...
 5. Daun Kaduk The daun kaduk is endemic to the tropical regions....


No comments: