Tuesday, October 6, 2009

Fucking, Austria. Fucking since at least 1070 - Wikipedia, snopes.com - nizar nizar nizar nizar nizar najib altantuya

Fucking, Austria. Fucking since at least 1070 - Wikipedia, snopes.com - nizar nizar nizar nizar nizar najib altantuya


Fucking, Austria. Fucking since at least 1070 - Wikipedia, snopes.com - nizar nizar nizar nizar nizar najib altantuya

Posted: 06 Oct 2009 10:58 AM PDT


(Image source: Wikipedia)
Well, what were you thinking???

Obviously, not what you think what this 'Fucking' is.

Yes, there really is a place in Austria called 'Fucking'.

Just google for 'fucking austria' and you will find info about it. Wikipedia is top on the list.

Also, there is the snopes.com to verify the claim that Austria is home to a town called 'Fucking'. True or false? True!


ABC Song - SuperSimpleSongs - Janson enjoys it!

Posted: 06 Oct 2009 09:48 AM PDT

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Visit to Wat Chalong temple in Phuket

Posted: 06 Oct 2009 08:30 AM PDT

Buddhist temple or also known as Wat is one of the attraction in Thailand. I can't say that I am a fan of temples, but I kinda like to visit to some well-known temples to take a look, make some prayers, look at the old old buildings and take some photos.

IMG_4581 by you.

I was in Phuket and how could I not visit their temple at there? On my one day inner Phuket tour, the tour guide brought us to one of the famous temple and it's called Wat Chalong. I don't really know where it is located, but it's not very far from their little so-called Phuket city.

IMG_4575 by you. IMG_4585 by you.

IMG_4568 by you. IMG_4605 by you.

There's nothing much you can do there. It's just do some prayers if you are Buddhist, take some photos and look at the statue and the monument. That's all.

IMG_4588 by you.

IMG_4545 by you.

IMG_4595 by you.

IMG_4542 by you.

IMG_4536 by you.

IMG_4542 by you.

Do you like to visit to temples?

While on the way home, I saw the big giant Buddha statue on top of the hill. According to the tour guide, it was still under construction, so I guess it's already done by this time.


Era Najib Altantuya : Pengundi Bukan Melayu Kekal Undi PAS Di Bagan Pinang

Posted: 06 Oct 2009 08:57 AM PDT

Selain pengundi pos berjumlah 4,604, kumpulan pemilih yang turut mencorakkan arus sokongan kepada mana-mana parti dalam Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (Dun) Bagan Pinang, 11 Oktober nanti ialah pengundi bukan Melayu. Bezanya, jika undi pos pada pilihan raya umum lalu ketara memihak kepada Barisan Nasional (BN), undi bukan Melayu pula menyebelahi PAS.

Sudah jenuh didedahkan kemenangan BN dengan lebih 2,300 undi jelas disebabkan adanya undi pos. Daripada lebih 4,500 pemilih pos, lebih tiga ribu mengundi BN dan hanya tidak sampai seribu memihak kepada PAS.

Tidak sukar dicongak betapa tanpa dicampur undi pos kekuatan kedua-dua parti di medan pertarungan sebenar adalah seimbang. Masing-masing berjaya mengumpul sokongan sekitar tiga ribu undi pemilih awam.

Kumpulan pengundi yang menjadi sasaran dan sandaran kekuatan PAS secara tradisi ialah pengundi Melayu. Di Bagan Pinang kumpulan pengundi ini membentuk kira-kira 66 peratus daripada 13,664 pemilih berdaftar. Sebahagian besar pengundi pos juga orang Melayu.

Meski pun pengundi Melayu tetap menjadi fokus utama kekuatan PAS, sokongan kumpulan pengundi ini terhadap parti itu dikatakan sudah mencapai tahap maksima. Jumlah 1556 undi diperolehi calon PAS pada Pilihan Raya Umum 2004 boleh dijadikan asas ukuran.

Dengan mengandaikan ketika itu para pengundi bukan Melayu hampir tidak ada yang mengundi parti Islam itu, maka jumlah itu boleh dikatakan sepenuhnya datang dari pengundi Melayu.

Undi PAS bagaimana pun melonjak kepada 4,097 pada 2008. Ia bertambah lebih 2,500 undi, sedangkan undi BN meningkat hanya tidak sampai 500 undi.

Lonjakan itu bagaimana pun dikaitkan sebahagian besarnya hasil perubahan sikap pengundi bukan Melayu yang tidak lagi PAS-fobia. Ia berasaskan kepada sekian banyak analisa perubahan sikap pengundi Cina dan India dalam pilihan raya lalu.

Dikatakan fenomena peralihan sokongan mereka kepada parti-parti pembangkang berlaku secara besar-besaran. Ada yang menyebut sekitar antara 60 hingga 80 peratus pengundi kaum berkenaan tidak lagi memilih BN.

Telahan itu dikukuhkan dengan fakta bahawa pengundi India membentuk kira-kira 20 peratus pemilih berdaftar di Bagan Pinang, manakala pengundi Cina pula lebih 10 peratus. Jumlah keseluruhan mereka lebih 4,300 orang.

Dengan jumlah keluar mengundi keseluruhan adalah 81.59 peratus, maka jumlah pengundi India dan Cina yang mengundi adalah sekitar 3,500 undi. Andaikan pula 70 peratus mereka mengundi PAS, maka jumlah mereka adalah kira-kira 2,400 orang.

Berbekalkan modal asal lebih 1,500 undi, maka agak munasabah perolehan undi PAS itu adalah hasil lonjakan sokongan bukan Melayu. Malah, menurut laman web rasmi PAS Negeri Sembilan, dari lapan peti undi di Dun Bagan Pinang, calon parti itu menang tiga iaitu di kawasan majoriti India.

Menurut perangkaan terbaru, seramai 13,664 pemilih berdaftar akan terbabit dalam plihan raya kecil 11 Oktober nanti, iaitu masing-masing 9,060 pemilih biasa dan 4,604 pemilih pos. Jumlah itu merosot kira-kira 500 undi berbanding pilihan raya umum lalu.

Peratusan pengundi mengikut kaum bagaimana pun tidak banyak berubah. Pengundi Cina dan India masih membentuk lebih 30 peratus pemilih berdaftar.

Momentum sokongan mereka kepada pakatan pembangkang juga dikatakan masih kekal, malah semakin meningkat. Jika dalam pilihan raya umum lalu penyertaan PAS tidak digabung secara rasmi dengan kekuatan DAP dan PKR, realiti kini sudah banyak berubah. Hubungan dan kerjasama antara ketiga-tiga parti semakin mantap.

Di pihak BN pula, imej dan kredibilitinya sebagai pembela rakyat belum berjaya dipulihkan. Ia bahkan semakin lemas dan terumbang-ambing dengan pelbagai masalah. Pergeseran dalaman semakin memburuk dalam semua parti komponen utamanya, sama ada Umno, MCA mahu pun MIC.

Restu yang diberikan para pemimpin BN terhadap penubuhan parti Makkal Sakhti dilihat salah satu usaha terdesak parti pemerintah itu memenangi hati masyarakat India. Ia bagaimana pun satu tamparan hebat dan penghinaan secara terbuka terhadap MIC yang disifatkan sudah gagal mewakili dan membela kepentingan kaum India negara ini.

Cuma perlu diingat, kegagalan MIC adalah juga bererti kegagalan BN. Jika parti yang sudah lebih separuh abad setia bersama BN itu pun tidak berdaya memenuhi aspirasi perjuangan masyarakat India, bagaimana diharapkan sesuatu yang lebih hebat dari sebuah parti yang baru muncul?

Pengundi bukan Melayu sebenarnya tidak ada sebab munasabah untuk menarik balik sokongan kepada PAS di Bagan Pinang. BN masih gagal memperbetulkan kepincangan dan kesilapannya terhadap rakyat, terutama bukan Melayu.

Isu-isu seperti insiden mengarak dan memijak kepala lembu di Shah Alam dan bantahan pemindahan lokasi pusat sembelihan babi di Alor Setar tentunya tidak terlepas pandang oleh masyarakat India dan Cina di seluruh negara, termasuk di Bagan Pinang. Tidak sukar dibuktikan bahawa dalang dan pemain utama menggagalkan usaha Pakatan Rakyat meraikan kepentingan dan hak bukan Islam dalam kedua-dua isu tersebut ialah para pemimpin Umno.

Pengundi bukan Melayu ada sebab untuk meningkatkan sokongan kepada PAS di Bagan Pinang. - Mat Zain Mat Isa


His praise fills the temple...

Posted: 06 Oct 2009 09:00 AM PDT

This song came to me this evening as I was leaving the office building and walking to my car across the road:

His praise fills the temple
His peace fills my heart
His joy and His glory
He did wondrously impart
The blest name of Jesus
Brought me freedom from sin
Now His praise fills the temple
And His spirit dwells within!


Chow Yun Fat plays Confucius

Posted: 06 Oct 2009 07:36 AM PDT

The first official trailer for Chinese movie Confucius, starring Chow Yun-Fat, Chen Jianbin and Zhou Xun etc. has been released…

Read the rest of this post »

Chow Yun Fat plays Confucius from YeinJee's Asian Journal


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Era Najib Altantuya : Media Dilarang Lapor Rekod Rasuah Isa Samad

Posted: 06 Oct 2009 08:45 AM PDT

Pucuk pimpinan Umno-Barisan Nasional melarang media arus perdana melapor penggantungan Tan Sri Isa Samad dalam Umno kerana rasuah politik, bagi memastikan kemenangan beliau pada pilihanraya kecil DUN Bagan Pinang Ahad depan.

Kumpulan Media Prima telah menyebarkan arahan itu kepada semua stesen televisyen yang dikuasainya, termasuk Tv3, TV8, Ntv7 dan akhbar New Straits Times serta Berita Harian.

Arahan secara lisan itu turut diberikan kepada Utusan Malaysia dan akhbar-akhbar Cina serta RTM, menurut sumber-sumber media.

Arahan itu dilihat sebagai penting untuk mempengaruhi pengundi supaya menolak rekod Isa sebagai pemimpin Umno yang terpalit dengan tuduhan rasuah. Isa akan ditentang calon PAS, Zulkefly Mohd Omar.

Dalam pemilihan Umno pada tahun 2004, Isa memenangi jawatan Naib Presiden Umno dengan undi terbanyak. Kemenangan itu bagaimanapun dibatalkan kemudiannya selepas Isa didapati terbabit dalam politik wang.

Antara lain beliau disabit sebagai menyogok perwakilan dengan mengadakan jamuan, disamping merasuah mereka untuk membeli undi.

Berikutan itu, Isa digantung keahlian selama enam tahun, atau dua penggal, tetapi hukuman itu dikurangkan kepada tiga tahun selepas beliau membuat rayuan. Tempoh penggantungannya tamat tahun lepas.

Tokoh-tokoh veteran Umno sebelum ini menasihati Perdana Menteri Najib Razak supaya tidak meletakkan Isa sebagai calon kerana ia menjejaskan kredibiliti Umno dan menempelak usaha untuk mengubah imej parti itu sebagai sarat dengan amalan politik wang dan rasuah di peringkat tertinggi.

Namun Najib membelakangkan nasihat oleh tokoh-tokoh seperti Mahathir Mohamad dan Razaleigh Hamzah kerana dikatakan ingin membalas jasa Isa dalam membantu menjaga kepentingan Najib pada masa lalu.

Najib turut mengharapkan bahawa populariti Isa di Bagan Pinang akan membolehkan Umno mencatat kemenangan pertamanya dalam pilihanraya kecil, setelah Umno-BN tewas pada kesemua tujuh pilihanraya kecil di Semenanjung sejak pilihanraya umum Mac tahun lalu.


'Najib responsible for my daughter's death' - altantuya nizar nizar nizar nizar

Posted: 06 Oct 2009 08:10 AM PDT

Altantuya Shaariibuu's father says it again in a statement to the French media, pressing for attention to the circumstances surrounding her death in Malaysia. In the statement, Shaariibuu regretted that he was unable to see Najib as he had been admitted to the hospital.

Oooooo...Shaariibuu's shadow is following Najib as long as Najib is in the 'light'. ;-)

Where can Najib's soul run to???

Anyway, I think Shaariibuu's wanting to see Najib is a total waste of time.


Era Najib Altantuya : Media Rancak Mengipas

Posted: 06 Oct 2009 06:44 AM PDT

Rakyat Malaysia secara amnya menerima hakikat media arus perdana di negara ini di bawah kawalan Umno-Barisan Nasional. Ia diterajui oleh barisan editor yang akan berbuat apa sahaja untuk "mengipas" Perdana Menteri Najib Razak yang merestui pelantikan mereka.

RTM, misalnya, kini memulakan semua siarannya dengan slogan "Salam Satu Malaysia". Ini agak melucukan. Bagaimanapun ia boleh diterima sebagai hak stesen itu. Begitu juga di TV3 dan NTV 7. Keghairahan untuk memastikan setiap acara Rosmah Mansor, isteri Perdana Menteri mendapat liputan luas dalam semua buletin juga adalah hak stesen berkenaan. Namun umum juga tahu motif mereka berbuat demikian jauh menyimpang dari nilai-nilai kewartawanan.

Yang memualkan ialah apabila media arus perdana yang sekian lama menolak tulisan-tulisan blog di internet, tiba-tiba menjadikannya sebagai bahan berita utama dalam akhbar atau siaran berita mereka. Yang di pilih tentunya ialah artikel yang dimuatkan untuk menghentam, melemparkan fitnah dan memburuk-burukkan pemimpin pembangkang dan parti yang mereka wakili.

Artikel-artikel yang mempersoalkan kewibawaan pemimpin BN tidak pula mendapat tempat dalam media arus perdana walaupun ruang siber saban hari sarat dengan artikel dan laporan yang ditulis oleh tokoh-tokoh berpengalaman, secara bernas bersandarkan alasan tuntas.

Akhbar Star dan Utusan Malaysia sudah membuka standard baru dalam kewartawanan di negara kita dengan mula memilih artikel-artikel di ruang siber untuk membidas pemimpin-peimpin kanan Pakatan Rakyat. Mungkin mereka kekurangan bahan berita untuk memenuhi kuota mingguan membidas pembangkang. Mungkin ia mencerminkan agenda sempit pengarang dan ketua pengarang. Apapun ia mencerminkan satu trend yang hanya akan mengakibatkan standard kewartawanan negara menggelongsor lebih teruk.

Lebih mengejutkan, Utusan dan The Star bersengkongkol dalam melakukan "jenayah" kewartawanan ini. Ia dikatakan kegiatan jenayah kerana artikel-artikel itu tidak bersandarkan fakta, dan tidak pula timbul sebarang usaha untuk mendapatkan reaksi daripada pihak yang dikritik.

Segala asas keadilan yang menjadi tiang kewartawanan dirobek dan dipinggir begitu sahaja, asalkan tuan punya media dapat "mengipas' Perdana Menteri dengan sebaik mungkin.

Ia juga satu persengkongkolan kerana setiap laporan fitnah dalam Utusan Malaysia akan diambil, diciplak dan digunakan oleh akhbar Star sehari dua kemudian; seolah-olah ini dilakukan secara terancang.

Kes terbaru ialah tulisan blog Saiful Bukhari Azlan yang membuat tuduhan sempit bahawa Anwar Ibrahim menyalahgunakan sistem mahkamah kononnya untuk melengah-lengahkan perbicaraan kes liwatnya. Sehari selepas itu dimuatkan pula reaksi daripada S.Nallakarupan, presiden Parti Demokratik India yang kononnya bersetuju dengan tulisan Saiful. Sehari selepas itu laporan sama "tiba-tiba" wujud dalam The Star.

Anehnya kedua-dua akhbar itu tidak rasa terpanggil untuk mendapatkan reaksi daripada peguam Anwar atau pun pakar-pakar perundangan yang berwibawa.

Tidak pula dirujuk langsung, sikap berdolak dalih, berpeluk tubuh yang diambil oleh Jabatan Agama Islam dalam mengendalikan saman Qazaf yang difailkan oleh Anwar terhadap Saiful.

Tidak pula dirujuk keengganan dan kemudiannya kelewatan pendakwaraya menyerahkan bukti-bukti terhadap Anwar bagi membolehkan beliau menyediakan pembelaannya. Atau bagaimana dua perancang utama dalam kes Anwar – Ketua Polis Negara Musa Hassan dan Peguam Negara Gani Patail cuba memalsukan bukti terhadap Anwar dalam kes mata lebam, sebagaimana yang diakui oleh pegawai penyiasat dalam kes berkenaan. Semua ini adalah dalam rekod awam (public domain).

Ada banyak lagi aspek yang sengaja tidak disentuh dalam laporan Utusan dan The Star. Tidak perlulah diteka kenapa dua akhbar arus perdana yang menggelar diri "Penyebar Fikiran Rakyat" (Utusan) dan "Akhbar Rakyat" (The Star) berbuat demikian.

Sebelum ini Utusan dan Star turut menyiarkan laporan-laporan misteri di Internet semata-mata untuk menguatkan alasan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) kononnya Teoh Beng Hock adalah mangsa angkara pemimpin Pakatan Rakyat sendiri!

Utusan turut menyiarkan artikel dari blog Zulkifli Nordin, seorang ahli Parlimen Parti Keadilan Rakyat apabila beliau membidas Khalid Samad mengenai isu tunjuk perasaan kepala lembu. Namun akhbar sama tidak pula sanggup menyiarkan jawapan balas Khalid.

Berdasarkan kepada fenomena terbaru ini, tidak keterlaluan mengatakan jenis kewartawanan yang dibawa oleh Utusan dan The Star membuka satu lagi "detik hitam" dalam kewartawanan negara, sehingga membawa perbandingan kepada amalan media milik rejim di Myanmar dan Korea Utara.

Wartawan dan bekas-bekas wartawan dari akhbar Star khususnya semakin bimbang melihat akhbar itu dimanipulasi oleh pengurusan baru yang dilantik oleh presidennya Ong Tee Keat.

Dalam usaha untuk memenangi sokongan dan mengipas Najib, Tee Kiat telah membawa masuk seorang pengarah urusan baru yang ghairah masuk campur dalam keputusan-keputusan "editorial" semata-mata untuk melindungi kepentingan politik Ong.

Oleh kerana itulah, penjelasan-penjelasan yang diberikan oleh musuh politik Ong, Chua Soil Lek hampir-hampir digelapkan sepenuhnya oleh akhbar The Star. Yang ditonjolkan ialah berita-berita bagaimana Presiden MCA ikhlas dalam segala tindakannya. Yang dipadamkan ialah bagaimana orang sama menggunakan kapal terbang mewah secara percuma daripada syarikat yang mempunyai urusan dengan kementeriannya. Turut ditutup ialah butir-butir penuh pihak yang mendakwa memberikan RM10juta sebagai derma kepada Presiden MCA.

Rasanya kertas tidak akan mencukupi untuk menghuraikan berita-berita yang dipadam, diolah fakta dan diputarbelitkan oleh Utusan, Berita Harian dan New Straits Times. Begitu juga TV3 dan RTM.

Cukuplah sekadar merumuskan rakyat akan terus disajikan dengan berita-berita fitnah oleh akhbar-akhbar seperti The Star, Utusan Malaysia, New Straits Times, Berita Harian, TV Tiga, RTM dan sebagainya untuk sekian lama lagi.

Selagi Barisan memerintah, keadaan ini akan berterusan. Penguasaan Umno ke atas Utusan, NST, Berita Harian, TV 3 dan sebagainya dan MCA ke atas The Star terlampau sukar untuk dilepaskan parti-parti berkenaan.

Akhbar-akhbar dan stesen televisyen telah begitu lama menjadi alat politik dan propaganda paling utama bagi menjamin kelangsungan Umno-Barisan Nasional.

Itulah hakikatnya. Selagi parti politik tidak memutuskan ikatan mereka dengan akhbar dan media elektronik, selagi itulah kewibawaan media arus perdana di Malaysia akan terus menggelongsor. -TVA


Henry Ting Chi Gick & Fong Chaan Lan Tied The Knot

Posted: 06 Oct 2009 05:31 AM PDT

A rousing welcome to the two.
A group photo of Ting's family.

We joined the bride and groom for a shot.


It came the champagne time.

It was time to give a toast. 5th and 6th from left are Sing Kwong (Yian's second elder brother) and Mrs.

It was a big day for Ting's family!

Henry Ting, a nephew of Yian, chose to tie the knot with Fong Chaan Lan on October 3 (or the 15th day of the eighth month of Lunar Calendar). The day was auspicious and the wedding was solemn. As they walked the red-carpeted aisle, we shared their happiness.
Henry and Fong beamed day-long on their great day. Their wedding brought all the relatives for a gather-together at the wedding lunch reception. It was heartwarming and joyous to chat away, mingling to warm up during that two-hour banquet.
Let's give them our best wishes!
The last photo shows Sing Seng (Yian's third elder brother) and Sing King (Yian's younger sister) on the stage giving a wonderful duet.


Google Reader : Ninja Mode

Posted: 06 Oct 2009 04:53 AM PDT

Get your daily dose of Delirium via Reader or delivered via Email

Remember back in the day when you play Konami games and there was sequence of codes that get you a extra power? Wel google reader has that too! Try this: Up arrow, Up arrow, Down arrow, Down arrow, Left arrow, Right arrow, Left arrow, Right arrow, B key, and lastly A key It brings up a Ninja and [...]


Era Najib Altantuya : Mansuhkan Dulu PPSMI Baru Bercakap Bulan Bahasa

Posted: 06 Oct 2009 05:44 AM PDT

Banyak pihak menyelar sikap Timbalan perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin yang mengisytiharkan Oktober sebagai Bulan Bahasa Kebangsaan dan semua kementerian, kerajaan negeri dan agensi kerajaan diarah melaksanakan program bahasa peringkat masing-masing sepanjang bulan ini.

"Ia adalah satu usaha terdesak UMNO untuk mendapat sokongan kaum Melayu sempena pilihanraya kecil Bagan Pinang dimana Muhyiddin menyedari kekalahan BN di dalam pilihanraya kecil yang lepas-lepas, sebahagiannya disumbangkan oleh faktor bantahan masyarakat terhadap sikap kerajaan yang berdolak-dalik di dalam isu PPSMI," tegas soerang pensyarah bahasa di sebuah IPT.

Muhyiddin yang juga menteri pelajaran berkata pelbagai acara yang dianjurkan sepanjang bulan ini memberikan kesempatan kepada rakyat untuk melibatkan diri dalam pelbagai kegiatan bahasa dan persuratan kebangsaan.

Sementara itu usaha untuk "memartabatkan" lagi bahasa Melayu melalui penguatkuasaan oleh Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) tidak akan berkesan selagi kerajaan tidak memansuhkan dasar pengajaran mata pelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI), kata seorang sasterawan negara.

Datuk A Samad Said juga berkata beliau tidak nampak keberkesanan penguatkuasaan bahasa kebangsaan itu, yang diumumkan sejak 2005.

"Saya rasa laporan berita itu tidak lengkap kerana sebelum ini pun DBP sudah ada unit khas untuk ambil tindakan terhadap mereka yang guna bahasa salah dalam iklan," katanya ketika diminta mengulas perkara itu, yang merupakan salah satu resolusi satu persidangan bahasa Melayu semalam.

Media melaporkan, Persidangan Antarabangsa Bahasa Melayu Bahasa Dunia, telah meluluskan resolusi untuk "mendesak kerajaan memberi kuasa penguatkuasaan kepada DBP bagi memartabatkan bahasa Melayu."

"Apa yang saya nampak, setakat inipun usaha ini masih tidak berjalan. Tapi itu bukan masalah pokok, masalah pokok adalah penggunaan bahasa Melayu," kata aktivis sastera itu ketika dihubungi Malaysiakini semalam.

Jelasnya, kerajaan sepatutnya mengambil langkah memansuhkan PPSMI supaya dasar pengajaran selari dengan undang-undang.

"Apa yang saya nampak, kerajaan setakat ini terus menghina bahasa Melayu manakala bahasa Inggeris pula didewa-dewakan," katanya yang mesra dengan panggilan Pak Samad.

"Bahasa Inggeris sudah ada diberikan dana sebanyak RM5 billion untuk mantapkan bahasa itu, tapi untuk memartabatkan bahasa Melayu, tidak ada," kata Pak Samad yang turut mengetuai beberapa siri demonstrasi membantah dasar PPSMI Mac lalu.

"Kerajaan mestilah mengikut dan meluhuri Akta Bahasa Kebangsaan tersebut dan bukannya melanggar undang-undang, itu setakat yang saya nampaklah," katanya yang

Beliau berkata, DBP sememangnya tidak berkuasa untuk menguatkuasa bahasa Melayu, malah beliau mengetahui ramai di kalangan kakitangan DBP sendiri yang tidak bersetuju dengan PPSMI.

"DBP tidak boleh buat apa-apa, tapi kerana ia berada bawah kuasa kementerian pelajaran, jadi dia kena ikutlah. Kalau ditanya secara rahsia, ramai yang tidak setuju. Tapi apa yang mereka boleh buat kerana mereka orang makan gaji," jelasnya lagi.

Tambahnya, resolusi berkenaan yang diputuskan persidangan anjuran bersama DBP itu masih di peringkat cadangan.

"Itu permintaan, apakah kementerian akan terima atau tidak permintaan ini? Dalam usaha baru ini saya tidak tahu DBP akan buat macam mana," kata Pak Samad lagi.

Mengulas mengenai satu lagi resolusi persidangan yang meminta kerajaan mewujudkan jawatan atase bahasa dan kebudayaan di setiap pejabat misi Malaysia di luar negara, beliau berkata ia adalah usaha yang baik.

"Itu tak apalah kalau kerajaan rasa ia boleh mengembang dan membantu masyarakat mengguna bahasa. Tapi saya rasa yang penting adalah usaha di tanah air sendiri, masih samar-samar pelaksanaannya.

"Yang penting adalah supaya kerajaan tidak terus melanggar Akta Bahasa. Bermakna kerajaan mesti memansuhkan PPSMI," tegasnya.


CAMPAIGNING IN MILITARY CAMPS

Posted: 06 Oct 2009 04:36 AM PDT

It surprised me to see a picture of the BN candidate for the Bagan Pinang by-election, Isa Samad being received by a group of Army Officers in what was reported to be a meeting of Isa Samad with members of the Armed Forces Employee Union, and the Negeri Sembilan Defence Ministry Staff Club at Port Dickson recently. The photo appeared in the Sun tabloid dated October 6, 2009.

I am appalled at what I saw, and several questions comes to mind. Firstly, in what capacity is Isa Samad meeting the civilian employees of the Defence Ministry in Port Dickson? Secondly, what has the Army Officers got to do with the meeting, knowing full well that Isa Samad is merely a candidate for the by-election, and does not hold any official position in government nor in the party. Thirdly, don't Isa Samad knows that he has no right to get into a military camp to campaign, and if he wants to meet the civilian employees of the Defence Ministry (for whatever reason), it has to be done outside the confines of a military camp? Fourthly, whoever was the army officer that had instructed his subordinate officers to receive Isa Samad, knowing full well that it is going to be an election campaign, is deemed to have acted partisan in favour of the BN candidate. Had I been the superior officer in the camp, I would have sacked the officer.

Now my question to Isa Samad is this; what if the opposition candidate decides to do the same as what you did? Will you cause a furore or will you say that the opposition candidate has every right to do the same? I doubt very much that Isa Samad will agree with the latter. And even if Isa Samad does not say anything, I am quite sure that the Election Commission will be jumping sky high to claim that the opposition candidate had violated the rules governing election campaigning. For this, the opposition candidate will be disqualified to stand for the election.

Being a retired senior army officer, I am saddened that Isa Samad has dragged in the army officers into his political game, and I deemed this to be a devious act. Isa Samad had served the government before as a Menteri Besar and a federal minister, and I am quite sure he knows the rules relating to the involvement of military personnels in his political campaign. Or is Isa Samad saying that the meeting was just to get to know the civilian staffs, but why during this period of the by-election when he is the candidate? Say what he wants, certainly Isa Samad has violated the 'sanctity' of the military camp, and should he still wants to visit the camp, he has to wait until he win the by-election and is pronounced the Menteri Besar. And when that time comes, I am quite sure the military will only be too glad to accord him the Regimental Quarter Guard.

I would like to hear a response from Army Headquarters concerning the above matter, and if nothing is forthcoming, I then will assume that it is proper for the opposition to be given the opportunity to campaign in military camps in the future.


CRUSADE AGAINST CORRUPTION


Era NAjib Altantuya : Mahathir Salahkan Pak Lah, Khairy Terkedu

Posted: 06 Oct 2009 05:30 AM PDT

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, imej UMNO tercalar disebabkan budaya rasuah diamalkan sebahagian pemimpin dan ahlinya yang berleluasa semasa era pemerintahan Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Beliau berkata, masalah tersebut timbul semasa Abdullah menjadi Presiden UMNO apabila sebahagian ahli dan juga pemimpin UMN0 tetap diberi sokongan walaupun mereka didapati secara jelas melakukan kerosakan atau terlibat dengan rasuah.

Beliau berkata, perkara itu berlaku mungkin kerana pemimpin terlibat menerima sogokan dalam bentuk wang, kontrak atau kerana takut kepada pemimpin mereka.

"Kalau kita bertindak dalam politik berasaskan kepentingan diri bukan kerana kepentingan bangsa, agama dan tanah air, maka sudah tentulah kepentingan bangsa dan tanah air akan rosak dan matlamat tidak tercapai," katanya pada satu sidang media selepas menyampaikan ucaptama bertajuk Ketuanan Melayu di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Dungun, di sini, semalam.

Sehubungan itu, beliau menyarankan agar setiap ahli dan pemimpin UMNO bersungguh-sungguh menangani gejala rasuah dalam parti sekiranya mereka ingin melihat parti itu terus relevan dan diterima rakyat.

Dr Mahathir menegaskan, jika ada pemimpin UMNO yang melakukan sesuatu bertentangan dengan peraturan dan etika, maka ahlinya mesti berani membuat teguran.

Sementara itu, Dr Mahathir menegaskan beliau tetap dengan pendiriannya tidak akan berkempen untuk membantu calon Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang, Tan Sri Mohd Isa Samad.

Beliau yang sebelum ini mahu supaya Mohd Isa yang juga Ketua UMNO Bahagian Teluk Kemang itu tidak dicalonkan pada pilihan raya kecil di kawasan terbabit mendakwa, beliau amat tegas dengan pendiriannya kerana tidak ingin berkempen bagi calon yang sudah terbukti terlibat dengan rasuah seperti mana pendiriannya sebelum ini.


Dr Mahathir berkata beliau enggan berkempen kerana tidak ingin orang berpandangan negatif terhadap calon yang dikatakan pernah terlibat dengan gejala politik wang.

"Saya tidak boleh berkempen dan berkata benda yang saya kata berlainan dahulu, jadi orang akan kata apa orang ini, sekejap kata macam ini, sekejap kata macam tu, bagilah orang lain kempen," kata nya.

Dr Mahathir dijemput UiTM Dungun untuk menyampaikan amanat bagi membuka minda penuntut Melayu mengenai masa depan dan hala tuju sekiranya kaum bumiputera itu hilang kuasa politik, ekonomi dan pendidikan. -SH

Ulasan GB

It is a pot calling the kettle black.

Kenyataan Mahathir itu juga satu tamparan ke muka menantu Pak Lah yang terlibat dengan politik wang di dalam pemilihan Ketua Pemuda UMNO baru lalu yang kini sibuk membantu Isa Samad di Bagan Pinang.Era Najib Altantuya : Tuduh Kelantan Mundur, Muhyiddin Dikecam

Posted: 06 Oct 2009 04:47 AM PDT

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin perlu membandingkan jumlah banglo Melayu di Kuala Krai dan di Pagoh terlebih dahulu sebelum membuat dakwaan kononnya Kelantan adalah negeri yang mundur, kata Ketua Penerangan PAS, Ustaz Idris Ahmad.

"Saya percaya Muhyiddin sebelum ini berulang alik ke Kuala Krai untuk berkempen dalam pilihan raya kecil Manek Urai.

"Saya harap dia ada mata untuk melihat berapakah jumlah banglo Melayu di sekitar pekan Kuala Krai dan sebagai wakil rakyat Pagoh, cuba kira berapa banyak pula banglo Melayu di sekitar pekan Pagoh. Saya tidak mahu sebut Pasir Mas kerana bimbang tidak padan dengan Pagoh."

"Selepas itu, baru bercakap tentang soal pembangunan di Kelantan," kata beliau.

Idris juga menjemput Muhyiddin dan juga calon Barisan Nasional bagi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri Bagan Pinang, Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad yang turut memperkecilkan pembangunan di Kelantan melawat negeri itu.

"Tak perlu susah-susah buat kajian sana-sini. Muhyiddin dan Isa bawa payung dan kerusi, selepas itu duduk depan Tesco di Kota Bharu untuk melihat sendiri kuasa beli rakyat di negeri itu."

"Setiap hari minggu Tesco Kota Bharu memungut lebih RM1 juta sehari sehingga ia bercadang hendak menambahkan cawangannya di Kelantan sedangkan Tesco di Kuantan, di negeri perdana menteri sendiri, telah ditutup akibat masalah ekonomi setempat.

"Kalau Kelantan mundur seperti yang digambarkan oleh Muhyiddin dan Isa, rakyatnya tidak akan mempunyai kuasa beli sedemikian rupa," kata beliau.

Menurut Idris, beliau sengaja tidak mahu mengemukakan statistik untuk menyedarkan Muhyiddin kerana beliau tidak yakin Timbalan Presiden Umno itu sanggup mendedahkan statistik tentang kadar kemiskinan di negara ini.

"Jawapan perdana menteri di Dewan Rakyat pada 3 September 2007 menunjukkan dengan jelas bahawa bilangan isi rumah dalam kategori miskin tegar di Perak, Kedah, Terengganu, Sabah dan Sarawak ternyata lebih besar berbanding negeri Kelantan."

"Muhyiddin buat apa ketika statistik itu dinyatakan di Dewan Rakyat? Tidak datang ke dewan? Tidur?" beliau mempersoalkan.

Berdasarkan jawapan perdana menteri di Dewan Rakyat itu, Sabah mempunyai bilangan isu rumah dalam kategori miskin tegar yang tertinggi iaitu 32,297, diikuti Terengganu (8,300), Perak (5,730), Sarawak (5,243) Kedah (4,938) dan Kelantan (3,550).

"Ketika perdana menteri memberikan statistik itu, Terengganu, Perak dan Kedah semuanya berada di bawah pemerintahan BN.

"Lebih buruk lagi, statistik itu juga menunjukkan BN sengaja membiarkan Sabah dan Sarawak mundur sedangkan rakyat Sabah dan Sarawaklah yang paling setia dengan BN," kata Idris.

Beliau walau bagaimanapun yakin rakyat di Bagan Pinang tidak akan terpengaruh dengan sikap bodoh sombong kedua-dua pemimpin itu. -harakahdaily


355 km Rekod Perjalanan Rosmah Ketika Altantuya Dibunuh

Posted: 06 Oct 2009 04:41 AM PDT

Isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor membuat perjalanan 355 kilometer dalam tempoh tiga hari antara 19 hingga 21 Oktober 2006. Persoalannya, ke mana beliau pergi?

Mengikut rekod dan kenyataan pemandunya yang hanya dikenali sebagai Fauzi, Rosmah meninggalkan kediaman rasmi Timbalan Perdana Menteri (TPM) di Putrajaya jam 6.48 pagi pada 19 Oktober, menaiki kereta WLQ 11 untuk ke rumahnya di Taman Duta.

Meter perjalanan ketika itu menunjukkan angka 86,197 dan Rosmah pada hari sama, menghadiri satu majlis di bangunan Tabung Haji dan hanya pulang ke kediaman rasmi jam 11.20 malam.

Keesokannya, Rosmah keluar rumah jam 6.32 pagi dengan menaiki kereta sama ke Taman Duta dan tidak pulang sehingga jam 1.01 pagi. Meter perjalanan menjadi 86,315.

Pada hari ketiga, Rosmah mengulangi rutin sama. Keluar rumah jam 6.40 pagi untuk ke Taman Duta dan pulang ke Putrajaya jam 9.34 malam. Meter perjalanan mencecah 86,550.

Mengikut buku log yang didedahkan Malaysia Today, kediaman TPM dikunjungi dua pegawai tentera pada 19 dan 20 Oktober, masing-masing pada jam 10.01 malam dan 6.05 pagi tapi sebab kehadiran tidak disebut.

Bermakna, kedua-dua pegawai itu berada di kediaman TPM ketika Altantuya Shaariibuu dibunuh menggunakan C4 kerana laporan rasmi menyatakan wanita Mongolia itu mati antara jam 10.00 malam hingga 1.00 pagi.

Pada 10.01 malam sehingga jam 6.05 pagi, kedua-dua pegawai itu mengunjungi kediaman TPM lagi selama lapan jam antara jam 10.01 malam hingga 6.05 pagi, mengikut buku log.

Persoalannya, benarkah mereka benar-benar berada di premis itu? Jika ya, ia bukan masa sesuai untuk mengunjungi sesiapapun, apatah lagi seorang TPM. -TVA


Najib Altantuya Letak Kroni Di Petronas

Posted: 06 Oct 2009 04:38 AM PDT

Perlantikan Mustapha Omar Ong, bekas Pegawai Khas Datuk Seri Najib Razak ketika masih Timbalan Perdana Menteri, menduduki Lembaga Pengarah Petronas, menimbulkan kecurigaan rakyat.

Ia memberi gambaran seolah-olah kerajaan mahu campur tangan dalam urus tadbir syarikat terkemuka itu, sedangkan ia bertentangan dengan tradisi Petronas.

Apatah lagi, lulusan Oxford itu pernah melanggar kontrak perjanjian pelajaran dengan syarikat minyak itu dan mengambil tindakan undang-undang ke atas beliau pada 2001.

Selepas lapan tahun, Mustapha dicadang sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) tapi awalnya, ditolak lembaga pengarah tapi kini, anak muda berusia 37 tahun itu, sah sebagai Pengarah bukan eksekutif.

Ia berikutan Petronas terletak dalam bidang kuasa Perdana Menteri dan sebarang pelantikan tidak berlaku tanpa kehendak dan pengesahan Najib walaupun banyak kecaman dibuat.

Pelantikan itu menjadikan Mustapha sebagai Pengarah bukan eksekutif yang kedua di Petronas selepas Abdul Kadir Md Kassim, seorang peguam bela dan peguam cara.

Senario itu mengingatkan orang ramai dengan fenomena 'Tingkat Empat' pada zaman pentadbiran bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi yang banyak campur tangan politik.

"Kebimbangan ini boleh difahami kerana dalam pentadbiran Abdullah, persekongkolan "Tingkat Empat" dan "budak-budak PM" telah mencetuskan pelbagai kontroversi..." kata bekas Ketua Pengarang Kumpulan NSTP, A Kadir Jasin lewat blognya.

Beliau menganggap kepentingan dan kewibawaan Petronas wajib dipertahan dan sebarang tindakan yang mengancam kepentingan dan kewibawaan Petronas oleh sesiapa pun wajib didedah dan disekat.


Era Najib Altantuya : PAS Selar Tindakan SPR Turunkan Bendera

Posted: 06 Oct 2009 04:34 AM PDT

NPresiden PAS, Datuk Mahfuz Omar menyifatkan tindakan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menurunkan bendera-bendera parti yang tidak bertanding di Bagan Pinang sebagai satu perbuatan yang kurang bijak.

Ujarnya, selain daripada terpaksa mengerah tenaga kakitangan dengan tugasan yang tidak sepatutnya, SPR dan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) wajar memikirkan soal kos dan rasional tindakan mereka.

"Ini bagi saya dikap berat sebelah oleh pihak SPR dan PBT. Jadi kepada mereka yang tidak ada kena mengena dengan Barisan Nasional, yang dilihat ada hubungan dengan BN walaupun tidak berdaftar dengan BN seperti IPF diberi hak menaikkan bendera dan tidak diambil tindakan".

"Jadi saya lihat pihak SPR dan juga PBT harus menghentikan operasi ini kerana ia tidak memberi apa-apa keuntungan kepada pihak PBT dan SPR malah menghabiskan duit" ujarnya.

"Parti-parti politik menaikkan bendera, tetapi mereka buang. Jadi kerja mereka menghabiskan duit sedangkan mereka sendiri tidak dapat duit dari parti lain. Jadi biarlah mereka hendak naikkan bendera kemudian mereka sendiri yang akan menurunkan bendera tersebut selepas daripada pilihanraya".

Sambil mengulas tindakan SPR melarang parti yang tidak bertanding daripada mengibarkan bendera, logo dan gambar pemimpin, Mahfuz turut mempertikaikan bagaimana UMNO mempunyai hak untuk berbuat demikian di Bagan Pinang.

Tegas beliau, sekiranya SPR mahu menghadkan aktiviti menaikkan bendera yang menjadi simbolik terhadap proses pilihanraya, SPR seharusnya bersikap adil kepada kedua-dua pihak yang bertanding.

"Bagi saya walaupun UMNO itu berdaftar dengan Barisan Nasional, dalam satu parti komponen Barisan Nasional yang didaftarkan, kalau kita mahu menghujahkannya, kita boleh persoalkan apa perlunya bendera UMNO dinaikkan di Bagan Pinang. Bagi saya tidak salah untuk menaikkan bendera UMNO. Sama juga maksudnya tidak salah untuk menaikkan bendera Keadilan dan juga DAP".

Menurut Mahfuz lagi, tidak ada undang-undang mahupun peruntukan yang melarang mana-mana parti menaikkan bendera, logo mahupun gambar pemimpin mereka pada pilihanraya.

Malah SPR juga gagal membuktikan dari mana mereka mendapatkan garis panduan untuk menurunkan bendera DAP di pilihanraya kecil Bagan Pinang.

"SPR sendiri tidak boleh menunjukkan yang mana satu undang-undang yang melarang menaikkan bendera daripada parti-parti politik. Ini tidak ada dalam undang-undang. Bila tidak ada dalam undang-undang maka ia tidak menyalahi. Walaupun parti itu tidak bertanding, tetapi untuk menyatakan dokongan dan sokongan kepada rakan parti lain, menaikkan bendera untuk menyatakan sokongan dan dokongan kepada satu perjuangan yang sama". -TVA
This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Era Najib Altantuya : Senarai Pengundi Bertindih Dikesani

Posted: 06 Oct 2009 02:13 AM PDT

PAS akan mengadakan pertemuan dengan Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia berhubung bukti terbaru berlakunya pertindihan undi di DUN Bagan Pinang esok.

Pengarah Pilihan Raya PAS Salahuddin Ayub berkata delegasi berkenaan akan diketuai oleh Pengarah Pilihan Raya PAS Pusat Datuk Abdul Halim Abdul Rahman.

Menurutnya bukti terbaru menunjukkan senarai dalam daftar pemilih yang ditemui mengandungi beratus-ratus nama pengundi yang bertindih.

"Kita punya bukti yang akan dibawa esok terdapatnya pertindihan undi nama sama menggunakan kad tentera dan kad pengenalan awam dan terbukti mengundi di dua tempat".

"Kita lihat isu pemutihan daftar pengundi sebenarnya masih lagi jadi isu besar dalam pilihan raya di negara kita," katanya pada sidang mediannya di Markas Induk PAS.

Menurutnya PAS akan mendesak pemansuhan undi pos bagi menjamin kesuburan demikrasi dan kebajikan rakyat.

Salahuddin berkata ia bertentangan dengan Perkara 8 Perlembagaan Malaysia.

Beliau turut mempersoalkan tindakan SPR yang hanya memberi tempoh dua hari kepada pengundi pos untuk melaksanakan tanggungjawab mereka.

Katanya semasa Pilihan Raya Umum ke-12 lalu pengundi pos di kebanyakan kem di Bagan Pinang diberi tempoh lima hari untuk membuang undi.

"Tarikh pembuangan undi pos pada 8 dan 9 haribulan, 10 haribulan itu yang menjadi tanda tanya".

"Kita tidak menuduh tetapi berhak untuk rasa curiga," katanya.

Salahuddin berkata setakat ini hanya satu kem yang akan dijadikan pusat pembuangan undi iaitu di Pusat Latihan Asas Tentera Darat.

Beliau membantah arahan yang menyatakan bahawa hanya seorang agen polling yang dibenarkan untuk sesebuah parti bertanding.

"Kita hanya diizinkan menghatar satu polling agen sahaja. Perkara sangat kita tidak puas hati, ada 4000 pengundi mana mungkin satu parti boleh memantau satu kem".

"Ini perkara yang saya cukup bimbang, bersetuju pada peringkat SPR pusat tetapi bila sampai pada pihak kem saya bimbang kem ada kuasa sendiri yang diarahkan oleh pimpinan-pimpinan Umno-Barisan Nasional," katanya. -TVA


Era Najib Altantuya : Pemuda PAS Sngor Turut Buat Laporan Polis Tentang Bendera Yang Dicabut & Dibuang

Posted: 06 Oct 2009 02:08 AM PDT

Baru suku pertama kempen bermula, sudah dua laporan polis dibuat PAS dan PKR berhubung pemidang dan bendera yang dibuang pihak lawan.

Semalam, satu lagi laporan polis telah dibuat di Balai Polis Lukut, Port Dickson, oleh Dewan Pemuda PAS Negeri Selangor (DPPNS) selepas Angkatan Muda Keadilan (AMK) membuatnya pada hari yang sama.

Laporan polis yang dibuat DPPNS itu berikutan bendera PAS yang telah dipasang sehari sebelumnya oleh jentera Pemuda PAS di pintu masuk Ladang tersebut telah diturun dan dibuang di dalam parit berhampiran oleh pihak Barisan Nasional (BN).


Menurut petugas PAS yang membuat laporan, Muhamad Habib Bin Museri berkata, mereka memasang bendera PAS sekitar jam 2.00 petang – 5.00 ptang semalam (4 Oktober 2009).

Menurutnya, sewaktu memasang bendera tersebut di Simpang Tiga Ladang Bradwall dan jalan utama menuju ke dalam ladang, bendera BN belum banyak kelihatan di situ.

"Dan semasa kami hendak menaikkan bendera tersebut, pihak keselamatan yang bertugas di pondok pengawal Ladang Bardwall meminta kami menurunkan bendera tersebut dan meminta bendera tersebut dipasang rendah,

"Walaupun kami tidak berpuas hati dengan arahan itu, tetapi kami akur dengan arahan tersebut," jelasnya.


Kesal dengan kejadian itu, DPPNS turut mempersoalkan, kenapa pihak keselamatan tersebut tidak menegur dan membiarkan sahaja pihak BN menanggal dan membuang bendera PAS di situ serta menutup semua bendera PAS dengan bendera dan lambang BN.

Jelasnya lagi, selepas selesai memasang bendera disitu, pada waktu malamnya sekitar jam 8.00 malam sehingga 12.00 tengah malam kami telah membuat program di dalam ladang tersebut dan kami dapati bendera yang dipasang masih berada didalam keadaan yang baik.

Namun pada keesokkan paginya pada jam 10.30 pagi semasa kami membuat rondaan di tempat tesebut kami dapati banyak bendera PAS telah tiada dan tempat tersebut dipenuhi dengan bendera BN, dan setelah disiasat kami menjumpai banyak bendera PAS dibuang di dalam parit berhampiran ladang tersebut, katanya lagi.

Ekoran kejadian itu, laporan polis telah dibuat jam 12.00 tengahari di Balai Polis Lukut oleh, Muhd Habib Museri diiringi oleh Ahli Jawatankuasa (AJK) DPPNS, Mohd Faizal Mohd Barja dan beberapa orang aktivis DPPNS.


No comments: