Sunday, December 13, 2009

Karpal Desak Peguam Negara Serah Fiat Dakwa VK Lingam

Karpal Desak Peguam Negara Serah Fiat Dakwa VK Lingam


Karpal Desak Peguam Negara Serah Fiat Dakwa VK Lingam

Posted: 13 Dec 2009 07:06 AM PST

Peguam terkenal negara, Karpal Singh mendesak Jabatan Peguam Negara menyerahkan sijil perintah untuk memberi kuasa kepadanya mendakwa VK Lingam mewakili pihak kerajaan.

Peguam yang mempunyai syarikat guaman sendiri ini juga mendakwa kerajaan telah menghina Raja kerana gagal mengambil tindakan terhadap Lingam meskipun Suruhajaya Siasatan DiRaja mencadangkan ia perlu dilakukan.

Karpal berkata, selepas sebulan beliau menerima cabaran daripada Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Nazri Aziz untuk mendakwa Lingam, namun sehingga kini Jabatan Peguam Negara belum meyerahkan sebarang sijil perintah kepadanya.

"Nazri Aziz dan Peguam Negara harus menentukan saya dapat sijil itu. Dalam fikiran saya ada beberapa kesalahan yang dilakukan VK Lingam semuanya dibuktikan dalam pita video yang disiarkan kepada umum,"katanya.

Sehubungan itu, Karpal memberi tempoh tujuh hari kepada kedua-dua pihak untuk menyerakah sijil berkenaan.

"Saya memberi seminggu untuk sijil itu dikeluarkan. Dan saya akan berjumpa dengan Peguam Negara untuk memberi sebab-sebab tertentu untuk ia dikeluarkan kepada saya," katanya.

Terdahulu, Karpal bulan lalu menerima cabaran Nazri supaya beliau mewakili pihak kerajaan mendakwa Lingam dan Nazri akan menasihati Peguam Negara supaya mengeluarkan sijil perintah bagi membolehkan Karpal berbuat demikian.

Peguam Datuk V.K. Lingam dikaitkan dengan skandal melobi dan mempengaruhi urusan pelantikan hakim-hakim setelah klip video perbualan telefon beliau tersebar.

Ahli Parlimen Bukit Gelugor itu juga mengingatkan bahawa Nazri pernah berjanji untuk menasihati Peguam Negara, Tan Sri Gani Patail untuk mengeluarkan sijil berkenaan. -TVS
This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Hindraf man nabbed for 'wearing anti-ISA badge' - nizar nizar nizar nizar nizar nizar nizar nizar nizar

Posted: 13 Dec 2009 08:09 AM PST

UPDATED 8.35PM Watch out! Trendy looking anti-ISA badges, stickers and T-shirts appear to be high on the police wanted list.

A short prayer ceremony to mark the Internal Security Act (ISA) detention of five Hindraf leaders two years ago was marred by the arrest of one of the movement's key leaders S Jayathas whose was wearing an anti-ISA button badge.

hindraf isa prayer 131209 handcuff A uniformed police officer grabbed Jayathas as he was leaving leaving a Hindu temple in Bangsar Utama where the prayers were held. He said the arrest was because Jayathas had sported the button badge.

Though Jayathas offered no resistance, he repeatedly asked the surrounding police personnel if the badge was illegal, but this was met with silence.

Why police has nothing better to do than to catch civilians wearing badges? If it's not illegal, than it's not a crime. When is police going to catch the snatch thieves that are roaming on the streets so freely?


Manikavasagam Cabar Ahmad Said Jawab Pemberian Kontrak Uniform SPRM

Posted: 13 Dec 2009 06:50 AM PST

Ahli Parlimen Kapar, S. Manikavasagam membuat laporan polis terhadap Ketua Pesuruhjaya, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Seri Ahmad Said Hamdan yang didakwa memberi kontrak uniform agensi itu tanpa memalui tender terbuka.

Katanya, kontrak pembekalan peralatan pakaian yang bernilai 7.5 juta ringgit itu diberikan kepada sebuah syarikat yang tidak mempunyai kepakaran dalam bidang itu.

Manikavasagam berkata, berdasarkan maklumat carian syarikat dari Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) mendapati syarikat ini hanya berdaftar sebagai pembuat Medal serta kraftangan berasaskan logam, diberi kontrak secara rundingan terus.

"Dato Seri Hj Ahmad Said bin Hamdan selaku ketua SPRM atau sebelum dikenali sebagai BPR telah memberi satu kontrak pembekalan Head to Toe baju sejumlah nilai hampir 7.5 juta untuk 1,000 orang. Selalu SPRM siasat sama polis, siasat sama Ahli Parlimen, sekarang ketua dia buat, siapa mahu siasat? Saya pun tidak tahu, hari ini saya buat laporan polis, saya ingat menyalah guna kuasa ini, adakah polis mempunyai kuasa tangkap atau siasat ini ketua?", katanya yang ditemui Tv Selangor.

Beliau bercakap kepada pemberita sebelum membuat laporan polis di Ibu Pejabat Daerah Klang pagi tadi.

Manikavasagam turut mempertikaikan tindakan berdiam diri Kementerian Kewangan yang mengecualikan pemberian kontrak ini melalui tender terbuka kerana seolah-olah menghalalkan pemberian kontrak secara rundingan terus.

Katanya, mengikut prosedur pembekalan kerajaan, mana-mana pembekalan melebihi 200 ribu ringgit hendaklah melalui proses tender terbuka di bawah Kementerian Kewangan.

Beliau turut mempersoalkan kenaikan lebih 150 peratus harga peralatan yang dibekalkan syarikat itu berdanding harga semasa melalui tender terbuka.

"Masa dulu BPR dia tukar kepada MACC, uniform, beg, tali pinggang, semua ada, jadi satu tali pinggang harga dia markup 150 peratus", jelasnya.

Ekoran itu, Manikavasagam mencabar Ahmad Said yang akan meletakkan jawatan pada 31 Disember ini untuk menjelaskan mengenai dakwaan berkenaan.

"Jadi punca Ahmad Said nak letak jawatan dua saja, pertama isu Teoh tekanan dia yang meninggal, dan kedua ialah isu ini kontrak ini saya mahu sebelum beliau letak jawatan, bagi tahu saya cabar beliau jawab hari ini saya buat laporan polis ini dan Teoh bagi tahu dalam surat khabar isu Teoh bukan besar, isu Teoh adalah besar. Awak tangkap, awak bawa dia, awak campak mati, itu bukan besar kah?", tambahnya lagi. - NIZAM (TVS)
This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Nazri Perlu Minta Maaf Kepada Pemandu Teksi - Karpal

Posted: 13 Dec 2009 06:42 AM PST

Ahli parlimen Bukit Gelugor, Karpal Singh menyelar tindakan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz yang disifatkannya sebagai kurang ajar.

Karpal berkata, Nazri perlu meminta maaf secara terbuka kepada pemandu-pemandu teksi secara keseluruhannya kerana kata-kata beliau terlalu biadap dan seolah-olah menindas rakyat yang terdiri daripada kelas bawahan.

Malah ujarnya, sebagai seorang menteri, Nazri haruslah bertindak bijak dan lebih spesifik terhadap siapakah pemandu teksi yang dimaksudkan gagal memberikan perkhidmatan dengan baik.

"Antara perkataan seperti dalam bahasa Inggeris seperti yang dilaporkan dalam Star, their do the bad drive texi drivers was worse then toilet. Perkataan-perkataan seperti itu, menunjukkan Nazri Aziz kujang ajar.Adalah satu keperluan untuk Nazri Aziz minta maaf kepada semua pemandu teksi kerana tidak menentukan siapa yang melakukan, iaitu over charging dan pelbagai eligasi dibuat oleh dia".

"Dia seorang menteri, dia boleh mendapat laporan menunjukkan siapa pemandu-pemandu teksi yang melakukan perkara ini. Dia tidak ada hak untuk membuat lebih dari satu pertuduhan eligasi kepada pemandu-pemandu teksi" ujar Karpal.

Nazri dalam laporan akhbar berbahasa Inggeris, The Star Jumaat lalu dilaporkan berkata perkhidmatan teksi lebih teruk dari tandas.

Dalam laporan bertarikh 9 Disember lalu, Nazri dikatakan telah mendakwa kajian ke atas pelancong yang datang ke negara ini mendapati perkara pertama yang tidak mereka sukai ialah perkidmatan teksi dan yang kedua adalah keadaan tandas di negara ini.

Namun Nazri berpendirian perkhidmatan teksi adalah lebih teruk berbanding tandas.

Sebelum ini Persatuan Usahawan Pemilik Teksi Eksekutif Malaysia (Pupteksm) mendesak Nazri melepaskan portfolio Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) ekoran kenyataan beliau yang didakwa mencemarkan imej pemandu teksi. -TVS
This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Kaji Semula Struktur Pengeluaran Tenaga Untuk Elak Kenaikan Tarif Eletrik

Posted: 13 Dec 2009 06:31 AM PST

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim berkata, tarif elektrik yang mungkin dinaikkan pada awal tahun hadapan boleh diatasi sekiranya kos pengeluaran tenaga boleh dijimatkan.

Ujarnya, kerajaan seharusnya mengatur satu langkah bijak untuk mengatasi kenaikan tarif elektrik kerana ia hanya akan membebankan rakyat sedangkan kualiti elektrik masih ditakuk lama.

"Saya rasa harga tenaga ini dilihatkan kepada kos tetapi saya nampak, kalau betul-betul direncanakan kos pengeluaran tenaga boleh direndahkan. Oleh itu kalau kos boleh direndahkan, sudah tentu harga tidak perlu dinaikkan" ujar Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim.

Terdahulu pada minggu lalu heboh diperkatakan tarif elektrik baru mungkin diperkenalkan Januari tahun depan sekiranya diluluskan oleh kabinet.

Menterinya, Datuk Seri Peter Chin Fah Kui berkata, tarif elektrik dinilai setiap enam bulan dan kenaikannya bergantung kepada harga minyak.

Namun menurut Khalid, kerajaan boleh menyelesaikan masalah kenaikan tarif elektrik ini dengan menyemak semula kontrak-kontrak lama dengan syarikat Tenaga Penjana Bebas (IPP).

Katanya, kontrak kepada sembilan IPP ini membebankan TNB kerana TNB dipaksa membeli tenaga dari IPP dengan harga yang ditentukan oleh syarikat konsesi berkenaan.

"Walau bagaimanapun apa yang menyebabkan kos tenaga dinaikkan, ialah kontrak-kontrak lama yang telah dilakukan berasaskan dengan value added pricing, maknanya harga-harga ditambah dari segi kos. Bukannya dari segi usaha untuk menjimatkan kos".

Menurut Khalid, tindakan menaikan tariff elektrik bukanlah jalan penyelesaian yang terbaik sebaliknya ia boleh doatasi dengan mengkaji semula struktur pengeluaran tenaga.

Khalid juga mencadangkan, sekiranya TNB masih perlu membeli sumber tenaga daripada IPP, apa yang perlu dilakukan ialah, harga haruslah ditentukan oleh TNB dan bukannya dari syarikat konsesi berkenaan.

Katanya, TNB juga perlu menentukan IPP dapat memberikan tenaga yang lebih efisyen.

"Jadi untuk menyelesaikan masalah ini, bukanlah dengan menaikkan harga, tetapi mengkaji bagaimana struktur pengeluaran tenaga ini dapat diolah supaya apa yang dianggap economy soft skill yang mana akhirnya kos dapat direndahkan dan harga boleh dikurangkan".

"Tetapi menentukan mereka mengeluarkan tenaga lebih efisyen daripada Tenaga Nasional. Jadi dari dasar kecekapan dan daya saing barulah kita dapat kos yang sebenar" tambahnya lagi. -TVS
This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Coptic Christian congratulate Swiss people on Historic Minaret Vote

Posted: 13 Dec 2009 04:59 AM PST

USA: December 4, 2009. (PCP) Dottore Architetto Ashraf Ramelah, President of Coptic Voice said that Sunday, November 29, 2009 will be remembered as a turning point in the protection of our democracy and freedom. I believe that all of the West must congratulate every Swiss citizen that voted to ban the building of Minarets as well as those who agreed to allow them to be built.

This is the democracy that western women and men were brought up on prior to the introduction of political correctness, more appropriately called �shut your mouth.�

Swiss citizens as well as all westerners are in great need to sit back and analyze the facts without any exaggeration or undermining the issues. All of us have a great responsibility towards our children and grandchildren. History will remember us as a great people who fought to keep democracy and freedom, or rather, a people who were unable to protect it.

Referendum plays an important role in democracy and through democracy power is given to every citizen. The result of any referendum is sovereign, and governments are obligated to follow the desire of their citizens.

In the early 1970�s I had the opportunity to observe two important referendums in Italy. The first was in favor of divorce, the second was for abortion. Both referendums were against Catholic teaching. In spite of the fact that the Vatican is in the center of Rome, the Italian capitol, and the head of the Catholic Church is also the Bishop of the eternal city, I never heard any instigation from the Church, its leaders, or political conservatives at that time.

I grew up convinced that I could disagree with your idea but I still respect you. Arabs, on the other hand, think and act differently than this. Arab-Muslim leaders throughout the whole world condemned the Swiss referendum. Some Arab leaders instigated their followers to rise aggressively against such a decision. I am sure that we will soon read and hear about the boycott of Swiss products, and maybe Swiss embassies will be closed in some Arabs countries.

Various western voices including some Vatican officials condemned the result of that referendum. I wonder if those leaders forgot that in a democracy the power belongs to the people, or can it be that such political leaders cannot stay away from so-called political correctness. The question remains that if political correctness were really correct, would one use it to criticize the will of the people, or instead accept the outcome in spite of any disagreement.

In western society there is a tendency to please strangers without consideration to their own people. Furthermore, instead of condemning the referendum results, I was hoping that our political leaders would be more effective in putting pressure on dictatorial and fascist regimes ruling in Arab Islamic countries in order to bring democracy and freedom to those populations. How dare those Arab leaders criticize a Swiss citizen for his choice in his own homeland concerning strangers, while the same Arab leaders do not give any respect to a citizen with a different face living in his own country.

The Grand Mufti of Cairo was very angry about the result of the referendum, criticizing the Swiss people for lacking respect for freedom of religion. Wow!! I wish the Egyptian regime could give Egyptians even one-half of one percent of the freedoms that the Swiss people enjoy. I do not want to take the time to describe the 1400 year history of oppression, discrimination and political correctness that Copts have endured in their own land.

Is there any political or religious leader in all of Egypt who would be willing to stand up honestly and admit that Copts have been under siege for more than 1400 years? Is there any political leader in the West who would be willing to stand up and put aside his political correctness to demand that those who wish to build a Minaret in someone else�s home must first respect basic human rights in his own home. It is time that everything be called by its own name, without hiding the facts, and with no special privilege given to any ethnic group or religion.

On behalf of Voice of the Copts, I urge all the citizens of the European Union to promote a similar referendum in each country along with a demand to their political leaders to put pressure on those regimes in order to help the religious minority in those countries to have basic human rights, democracy and human respect.

The real issue of this referendum was the goal of putting an end to the building of Minarets (architecture) and not the banning of the construction of Mosques as Arab-Muslim leaders and those with politically correct views would have us believe. Pakistan Christian Post


Headquarters of Turkish campaign for EU membership is… a confiscated Christian building - December 12th, 2009

Posted: 13 Dec 2009 04:50 AM PST

Turkey's political elite is obsessed with joining the European Union. But senior players in the EU – in a rare moment of clarity amid their delusional fantasies of a federal Europe – are reluctant to let in a country which is increasingly hard to distinguish from the rest of the Islamic world. Here's a tip for Turkish campaigners for EU membership: if you want to win over Herman Van Rompuy, best not set up your headquarters in a building confiscated from your country's oppressed Orthodox Christian minority.

This how the UN:Dhimmi website reports the controversy:

Unbelievable but true: the headquarters of the Secretariat for the entry of Turkey into the European Union is a building confiscated from the Orthodox Christian community in the 90s. The building is located in Istanbul, in the well-known area of Ortakoy, under the first bridge over the Bosphorus.

Before the seizure, the building was used as a primary school for children of the minority Orthodox in Ortakoy. Here once lived a thriving Orthodox community, now non-existent because of past purges against minorities, executed by the "secular" Turkish State.

And some background:

Turkey is often portrayed as a "secular" modern Muslim state. This was indeed the founding vision of the Republic's "Father", Mustafa Kemal Atatürk, when he created the republic out of the ashes of the Ottoman Empire in the 1920s.

However, since late 2002, when Erdoğan's AK Party came to power, a creeping Islamisation of Turkey has been embarked upon – and the small Christian community has been subjected to increasing harassment and persecution (a social norm in Muslim countries – ask any Christian in Egypt or Pakistan, for example).

And it's not just the government. A recent survey of Turks revealed:

More than half of Turks oppose non-Muslim religious meetings

59 percent of those surveyed said non-Muslims either "should not" or "absolutely should not" be allowed to hold open meetings where they can discuss their ideas.

54 percent said non-Muslims either "should not" or "absolutely should not" be allowed to publish literature that describes their faith.

49 percent of those surveyed said they would either "absolutely" or "most likely" not support a political party that accepted people from another religion.

The theory that these prejudices will melt away once Turkey is admitted to the EU strikes me as quite fatuous. Ask yourself: has the protective generosity of the welfare state made Islamic immigrants to Britain any more accommodating to our liberal traditions? Telegraph


Rainbow Tangyuan

Posted: 13 Dec 2009 05:36 AM PST

Rainbow Tangyuan
Stuffing: Red bean paste.

Dong Zhi is still 10-day away, but the temptation of homemade tangyuan had already overwhelmed us.
Very much motivated by Tan Kee Hian's Blue Ocean Strategies, Yian put her brain to work to come out with Rainbow Tangyuan. Top on her priority list is healthy style of cooking. As such, she included all natural colourings in her recipe. Freshly squeezed pandan juice, blended dragon fruits, mashed sweet potatoes and blended black sesame seeds turned out to be excellent colourings healthy for consumption.
The tangyuan ( stuffed with red bean paste and covered with desiccated coconut) looked tempting!
Yian also prepared some traditional tangyuan (coated with ground peanuts and soya beans) for us to sample.
My mom and my kids said absolutely there was only one word for the above: Yummy!
The picture shows the traditional tangyuan.Pandangan Tariq Ramadan Dipersetujui Pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat

Posted: 13 Dec 2009 06:25 AM PST

Kehadiran pemikir reformis Islam, Tariq Ramadan ke rumah ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim semalam dalam sebuah siri pembincangan intelek mengenai Islam, mendapat sambutan beberapa pemimpin politik tanah air.

Antara yang turut hadir, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim yang begitu menyenangi pandangan yang dilemparkan oleh pemikir Islam berdarah Mesir-Swiss itu.

"Saya bersama rakan-rakan berterima kasih kepada kerana dapat mengikuti satu perbincangan intelektual Islam seorang pemikir Islam walaupun diperdebatkan tetapi mempunyai makna yang besar kepada ummah".

Menurut Khalid, pandangan Ramadan yang lebih bersifat global dalam membawa Islam itu sebagai sebuah agama yang bersifat universal, begitu bersesuaian sekali dipelajari sama ada untuk pembangunan negara Islam pada hari ini atau akan datang.

"Yang telah memperkenalkan kita bagaimana pemikiran untuk masyarakat Islam ke abad 21. Pada beliau, sekarang bukan hanya untuk kita membincangkan isu-isu tentang fiqh ataupun syariah tetapi ia juga perlu melihat ia sebagai satu visi untuk perkembangan Islam untuk membawa Islam ke satu taraf yang mana ianya telah dapat mensesuaikan dalam abad yang akan datang".

Malah menurut Khalid, sepanjang tempoh satu jam mendengar pandangan Ramadan, beliau dapat membuat satu kesimpulan, sesuatu yang kita pelajari pada zaman pemerintah ulung Islam dahulu tidak seharusnya ditiru bulat-bulat sebaliknya haruslah melalui proses adaptasi bagi mengikut kesesuaian masa dan zaman.

"Selalunya apabila perbincangan mengenai syariah, kita asyik memikirkan apa yang telah dilakukan oleh pemikir-pemikir atau perkara-perkara terdahulu, tapi sekarang, kita mesti membuat satu adaptasi yang mana Islam ini lebih luas daripada itu. Jadi fiqah ini mesti dihubungkan dengan maqasid al-syariah maknanya asal-usul mengapa undang-undang ini dilakukan".

Sementara itu, ahli parlimen Kulim Bandar Baharu, Zulkifli Nordin juga mempunyai pandangan yang sama dengan Khalid.

Ujarnya, Ramadan memberikan gambaran yang cukup jelas tentang apa itu negara Islam tanpa memberikan tumpuan yang terlalu dekat kepada hukum-hakam sebaliknya turut meneliti nilai sesuatu perkara itu terlebih dahulu.

"Yang memberikan kita gambaran lebih global tentang Islam, ia tidak mengasingkan tetapi ia global khususnya bagi kita yang hendak memperjuangkan Islam, kita tercari-cari Islam jenis apa? Kita selalu disogok dengan soalan modul apa kita hendak pakai? Islam jenis apa? Dan ini yang diberikan oleh Tariq Ramadan bahawa Islam ini ia ada nilainya. Value yang kita perlu laksanakan bukan menumpu sangat terhadap soal hukum-hakam tetapi soal nilai" katanya. -TVS
This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Fiesta Anak Muda

Posted: 13 Dec 2009 02:18 AM PST


Date:
Sunday, December 20, 2009
Time:
8:30am – 11:30pm
Location:
Dewan Serbaguna Seksyen 5, Jalan 5/46, Petaling Jaya (dekat dengan Petaling stesen KTM)

Fiesta Anak Muda


Nostalgia : Wawancara DETIK Bersama "mahazalim"

Posted: 13 Dec 2009 01:35 AM PST

Semua tuan web (webmaster) hompej yang menyokong Anwar atau yang anti-kerajaan menyembunyikan identiti dan operasi mereka. Kebanyakan laman ini ditempatkan di pelayan di luar negara (termasuk cermin web); manakala e-mel yang percuma dijadikan alat komunikasi interaktif dua hala antara pengunjung dengan tuan web.

Laman web reformasi yang paling popular, Laman Reformasi atau dikenali juga "mahazalim" - kerana alamat URL-nya, barangkali - berjaya dikesan dan tuan webnya ditemubual oleh Editor DETIK pada 2 Januari lalu. Ikutilah pandangan "mahazalim" melalui wawancara eksklusif di bawah:

DETIK: Apakah anda rasa selamat merekabentuk laman-laman web ini? Atau, anda selalu berhati-hati agar tidak dikesan oleh SB, pihak keselamatan negara?

Membina laman web yang ada kaitannya dengan kes Datok Seri Anwar memang mempunyai risiko yang tinggi kerana dikejar dengan rasa takut sekiranya identiti kami diketahui. Apatah lagi, selama ini Laman Reformasi telah banyak mendedahkan "x-files" di dalam usaha kami mendedahkan konspirasi yang berlaku. Kami menyedari bahawa pembikinan laman web kami dimantau oleh pihak berkuasa, namun apalah ertinya sebuah perjuangan seperti membina sebuah rumah ditepi pantai jika takut menghadapi gelombang!

Apakah yang anda ingin capai (matlamat) apabila anda membangunkan laman web ini?

Matlamat utama kami ialah untuk mendedahkan konspirasi yang berlaku dan selama ini rakyat nampaknya tidak berupaya untuk menentang kezalimanPM. Kami yang memiliki ilmu I.T. ini merasa terpanggil dan berkewajipan untuk menggunakan internet sebagai medan baru perjuangan, untuk menentang media massa yang bersekongkol dengan PM di dalam menjayakan konspirasi mereka, apatah lagi mereka selama ini menginjak-injak falsafah kebebasan rakyat untuk bersuara. Ringkasnya perjuangan kami ialah mengembalikan hak pemerintahan kepada Al-Khalik (Maha Pencipta) supaya negara diperintah dengan hukum-hukum luhur yang terpancarmelalui Al-Quran dan hadis. Selagi ia tidak tercapai, selagi itu perjuangan ini akan diteruskan.

Apakah komen anda terhadap kebebasan media/maklumat di Malaysia?

Baik akhbar mahupun siaran TV/Radio utama, kesemuanya telah dikuasai oleh kerajaan (PM)yang merupakan jarum halus yang masuk ke dalam benak rakyat di dalam usaha mereka menyebarkan maklumat palsu untuk menjayakan konspirasi mereka. Maruah mereka kini berada di dalam tong najis layaknya kerana membiarkan mereka dilacuri untuk mengembangkan satu sistem ala Ataturk, yang jauh dari nilai-nilai kebenaran dan taqwa.

Apakah komen anda terhadap Dr. Mahathir & gaya kepimpinannya?

Diakui atau tidak, Mahathir sebenarnya adalah seorang Diktator zaman baru. Tiada siapa yang boleh membantah atau menentang pendapatnya dan tiada siapa yang selamat jika menjadi Timbalannya. Beliau menjadikan agama sebagai senda-gurau dan mainan bibir tanpa takut serta jauh dari meletakkan agama sebagai dasar pemerintahannya. Malah di beberapa ketika, agama diperalat dan diletakkan sama dan sebaris dengan isme-isme ciptaan manusia dan akibatnya, negara diperintah dengan nafas sekularisma yang tebal yang jauh dari barakah dan rahmat dari langit.

6. Mungkinkah Anwar dibebaskan (boleh menang kesnya)? Kenapa?

Sukar untuk Anwar dibebaskan kerana Mahathir masih hidup dan oleh itu konspirasinya akan terus berjalan. Rangkaian (networking) di antaraJPM, Polis, Peguam Negara, Hakim dan Media Massa terlalu kukuh sehingga rakyat kadang-kala terpukau dengan sandiwara semasa sehingga kelihatan seolah-olah kebatilan menjadi benar dan kebenaran menjadi menjadisalah. Mahathir adalah sebenarnya seorang munafik di peringkat yang paling tinggi (hypocrite at the highest level).

Apakah yang rakyat patut lakukan untuk menjatuhkan Mahathir?

Pertama, wajar Mahathir di"ajar" supaya menerima hakikat bahawa beliau tidak boleh "menipu" selama-lamanya. Rakyat perlu jatuhkan beliau dengan apa cara sekalipun asalkan dibenarkan oleh syarak. Samada melalui pilihanratya atau desakan reformasi, beliau mesti diturunkan segera agar kesejahteraan rakyat di dalam segala seginya dapat dimartabatkan semula. Kedua, rakyat perlu menadah kelangit, memohon dan merayu kepada Allah, Tuhan Sekalian Alam agar Mahathir segera diambil atau dicabut pemerintahan negara darinya supaya rakyat terselamat dari cengkamannya. Hanya Dia kini yang boleh menolong dan sesungguhnya Dia memang sebaik-baik Penolong. wassalam.

Wawancara ini dipetik dari majalah DETIK (Februari, 1999) di halaman 54 dan 55


SURAT DARI MAHAZALIM

Bersua kembali

Peminat Laman Reformasi tercinta,

Semenjak tiga hari yang lepas, tiada sebarang pengemaskinian dilakukan ke atas laman web Laman Reformasi dan sepastinya menimbulkan pelbagai persoalan di hati semua peminat laman ini.

Saya juga menerima beratus-ratus email khusus menanyakan akan hal tersebut, dan tiba-tiba hati ini menjadi sebak serta merasakan berkewajipan untuk menerangkan hal yang sebenar.

Benar, semenjak Laman Reformasi ini dibina pada dua bulan yang lalu, ia tidak putus-putus menerima kunjungan dari pengunjung-pengunjung di dalam negeri manhupun di luar negeri sehingga mencecah angka 5 juta pada penghujung bulan November lalu.

Laman Reformasi menjadi laman yang yang amat digemari dan telah dijadikan laman web utama pada browser-browser di makmal-makmal universiti. Serama lebih dari 100, 000 pengunjung Laman Reformasi sehari dan jika cuma satu peratus sahaja dari pengunjung ini menghantar email kepada mahazalim, ini bererti mahazalim menerima 1,000 pucuk email dan sepastinya tidak mencukupi kantong surat yang berada di hotmail.

Dan sdra/i dapat membayangkan isi kandungan yang diterima oleh mahazalim, tentunya ada yang memuji dan ada juga email yang tak diundang dari pihak di sebelah sana.

Pernah beberapa ketika Laman Reformasi cuba diceroboh. Mahazalim menerima jawaban "password" dari Hotmail menandakan ada pihak yang telah cuba menerjah masuk ke kantong surat Mahazalim dan menekan butang "forgot password". Sehinggakan ada pihak yang menghantar surat/email kepada Tripod supaya membuang terus Laman Reformasi. Mahazalim telah menerima surat dari Tripod dan telah meyakinkan Tripod supaya Laman Reformasi diteruskan dan telah berjaya mendapat tambahan ruang.

Namun itu semua adalah cabaran yang terus memasyurkan dan menguatkan iltizam pembina Laman Reformasi. Dan perlu diketahui Laman Reformasi dibina hasil dari tenaga "seorang" insan yang selama ini berhempas pulas meneruskan agenda perjuangan reformasi melalui alam siber yang kadang-kadang diundang ketakutan dan keresahan apabila menerima kunjungan dari mereka yang tidak dikenali.

Bukan semua email dan tetamu perlu dilayan. Untuk, makluman ada email sehingga mengajak kepada membuat "dating" dengan mahazalim sedangkan surat itu diketahui adalah SB yang menyamar sebagai penyundal!

Tiada sesiapa mengenal mahazalim sekalipun rakan karibnya.

Dan oleh kerana Mahazalim berbulan-bulan bersendirian menulis, menyunting, menterjemah dan menyusun laman web ini setiap hari, maka pada malam tiga hari yang lepas mahazalim terpaksa dipapah ke klinik untuk menerima rawatan. Kesihatan Mahazalim terganggu kerana terlalu lama menghadap komputer dan terlalu lama berada di bilik sejuk! Itulah berita yang kurang enak ditulis namun terpaksa diluahkan agar pengunjung Laman Reformasi tidak menjadi hampa.

Saya akur dengan sunnatullah, bahawa manusia ini bersifat lemah, rupa-rupanya semangat yang waja juga tidak mencukupi jika keperluan jasmaniah tidak diindahkan. Muga Allah mengembalikan kesihatan saya dan mengurniakan kekuatan untuk meneruskan agenda perjuangan menegakkan kebenaran dan keadilan. Dan internet ini adalah medan terkini pertarungan.

Meskipun begitu, perjuangan ini belum berakhir. InsyaAllah, saya akan terus membina laman web ini dengan kadar yang termampu dan memohon agar ada yang bersimpati terutama dari kalangan webmaster yang lain untuk membantu meneruskan Laman Reformasi ini. -petikan dari lamanweb mahazalim.KHAS buat ~mahazalim.

Memang hilang sedikit kemeriahan reformasi tanpa pengemas-kinian Laman Reformasi oleh saudara/ri ~mahazalim.

Saya berdoa ~mahazalim selamat dan akan dapat meneruskan perjuangan yang ikhlas dan murni ini. Perjuangan saudara bukan calang-calang perjuangan. Cuba bayangkan sebuah laman persendirian tempatan berupaya melepasi 6 juta kunjungan dalam jangka waktu sesingkat ini! Sebetulnya ~mahazalim telah mencipta sebuah rekod tanahair (ada can masuk Malaysian Book of Records tak?) Malah Laman Reformasi cukup masyhur sehingga turut mendapat liputan berita antarabangsa!

Dan semua ini dicapai dan dikecap sedangkan identiti saudara/ri langsung tidak dikenali/anonymous! ~mahazalim mungkin seorang abang, kakak, adik, pakcik ataupun makcik(?) yang berselisih dengan kita sewaktu berjalan-jalan tadi. Cuba bayangkan perasaan ~mahazalim ketika itu, mungkin terdetik di dalam hatinya, "kalau kau nak tahu, akulah Tuan Laman Reformasi!"

Sememangnya naluri manusia begitu. Ingin dihargai akan kejayaan. Namun saya dapat rasakan beliau bukanlah pengemis publisiti murahan. Berbeza dengan ahli politik kita yang ceramahnya hanya dihadiri dua-tiga kerat manusia secara terpaksa, tetapi diulang tayang berkali-kali di kaca tv semata-mata untuk memuaskan nafsu politik masing-masing; bergaji besar, bermotokar besar, beristana besar, berperut besar,, ~mahazalim sekadar yang kecil-kecilan, selera makan pun mengecil sehingga terpaksa mendapat rawatan perubatan tempoh hari. Namun percayalah, pengaruh anda jauh melebihi mereka itu semua, anda tidak perlu menjaja agenda ke pelusuk negara. Bahkan rakyat yang mengerumuni Laman anda tanpa dipaksa. Dan semua ini tanpa ganjaran material.

Sebagai akhir bicara, saya berdoa ~mahazalim akan dapat mengatasi kesulitan yang sedang dihadapi. Ingatlah, sesungguhnya kita semua berada dalam peliharaan Allah SWT.

(Saya berharap satu hari nanti, setelah tamat mimpi ini, tergari sudah tangan-tangan para pengkonspirasi, kita semua akan mengenali juga siapa sebenarnya... ~mahazalim.)

dari Red Dragon.


Jawapanku:

Surat di atas diterima dan dibaca dengan cucuran airmata oleh saya… sekembali menghadap komputer kecil saya bersebelahan dengan katil.

Benar, Laman Reformasi kehilangan sengatnya, Laman Reformasi telah tidak bertuan sejak empat hari yang lalu. Laman Reformasi tiba-tiba telah menghampakan pengunjung-pengunjungnya tanpa sebarang pengemaskinian.

Itu sebabnya tiba-tiba airmata saya mengalir, kerana rasa bersalah membiarkan pengunjung tertanya-tanya: apa dah jadi dengan Laman Reformasi. Air mata terus mengalir dengan ulasan Red Dragon di atas yang menyatakan bahawa pengunjung LR sebenarnya tidak mengenali siapa sebenarnya ~mahazalim.

Selepas ~mahazalim mengeluarkan kenyataan pertama tentang kesihatan ~mahazalim yang terganggu sedikit hari lalu, selain dari surat Red Dragon di atas, ada berpuluh-puluh pucuk email lain yang tiba ke kantong surat ~mahazalim. Satu demi satu dibaca dan rasa terharu menyelubungi jiwa ini, dan menyedari betapa di luar sana, begitu ramai yang simpati akan diri kerdil ini sehingga ada yang bangun bersembahyang hajat agar ~mahazalim segera pulih.

Demikian hebat sokongan yang diberikan dan saya sedar bahawa sokongan itu bukan semata-mata kerana Laman Reformasi itu membawa kelainan laporan atau diri ~mahazalim yang terlalu masyur. Tetapi sokongan itu adalah sokongan terhadap missi yang ~mahazalim perjuangkan, "menegakkan kebenaran dan keadilan".

Mungkin tiada siapa yang mengenali ~mahazalim, biarlah, namun di sisi Tuhan, saya menyedari bahawa diri saya hanyalah seorang hamba kerdil yang cuba berjuang dengan cara tersendiri…. Biar diri ini tidak dikenali, asalkan perjuangan ini diterima dan diakui …. Dan muga Tuhan merestui serta menerima amal kecil ini…

Ya, ~mahazalim dinasihatkan oleh seorang doktor pakar supaya berehat lagi sehingga benar-benar sembuh. Hari itu, tatkala cuba berjogging, saya terjatuh lagi, akibat terlalu berat kaki ini untuk melangkah dan telah terus di bawa ke klinik.

Demi Allah, perjuangan ini tidak dibayar dan diupah oleh sesiapa, meskipun ada juga hamba yang bersimpati untuk menghulurkan bantuan material.

Ibu pula menasihatkan saya supaya berehat dan dia kurang faham tentang sikapku yang dua-tiga bulan lalu asyik menghadap komputer. Sekali-kali terjengah juga dia melihat Laman Reformasi yang saya kendalikan… dan katanya agar saya berhenti dulu….

Lantas saya teringat akan kata-kata nabi tatkala ayahnya menyuruh beliau berhenti dari perjuangan menegakkan Islam di kalangan Quraisy. "..Sekalipun mereka meletakkan matahari di tangan kananku dan bulan ditangan kiriku untuk aku berhenti di dalam perjuangan ini.. sekali-kali tidak!…"

Itulah ajaran yang telah saya terima dan itulah sikap saya sekalipun menerima ujian Tuhan ini… dan hanya airmata mengalir kerana saya menyedari siapa diri saya ini di sisiNya!

InsyaAllah, saya akan menyerahkan tugas pengendalian LR ini kepada seorang sahabat sementara menunggu kesihatan saya benar-benar pulih. Saya akan tetap menulis untuk laman web ini dengan kadar yang termampu.

Teruskan sokongan saudara/i dan marilah kita berdoa agar perjuangan suci menegakkan haq dan keadilan ini akan termakbul jua akhirnya serta mereka yang melaksanakan konspirasi jahat itu akan dilemparkan ke lembah yang paling hina…

Untuk Red Dragon, maaf kerana menyiarkan suratmu di atas tanpa izinmu.

Wassalam.

ALLAHUAKBAR ALLAHUAKBAR ALLAHUAKBAR

Ulasan GB Kini

Kini, Lutfi terpaksa melalui satu zaman kritikal di dalam hidupnya, sama yang pernah GB harungi satu ketika dahulu. Bezanya waktu itu, GB menanggung sakit sendirian. Apakah ini meungkin dilalui Lutfi juga. Tidak, usah biarkan seorang amilin ini menderita. Sekalipun, GB pernah merasa terlalu "manis"nya perjuangan sekalipun tiada manusia sekeliling membantu. Kerana pada ketika itu Allah menguji kita dan menguji hamba-hambaNya yang lain juga.

Mengikut laporan terkini dari SongkokPutih:

"Ahmad Lutfi belum lagi membuat pembedahan yang sepatutnya dilakukan pada 11/12/200. Atas sebab - sebab tertentu pembedahan tersebut terpaksa ditangguh. Beliau dijangka akan menjalani pembedahan pada Isnin 14/12/09, Teruskan berdoakan keselamatan beliau..."

Dari seorang sahabat, kudoakan Allah segera menyembuhkan Lutfi. Marilah bersama untuk kita hulurkan bantuan. Sumbangan boleh dilakukan terus melalui akaun Maybank anak Sulong Ahmad Lutfi Othman iaitu Ahmad Luqman Hakim bin Ahmad Lutfi bernombor 162179670906.


European cargo plane, found to be transporting heavy weapons

Posted: 13 Dec 2009 02:33 AM PST

An east European cargo plane, found to be transporting heavy weapons and detained by Thai authorities during its stop at Bangkok's domestic Don Mueang airport, sits on the tarmac at the airport in the Thai capital yesterday.

Thai authorities have detained five people who landed in Bangkok in the cargo plane full of heavy weapons that originated in North Korea, officials told AFP.

Some reports said the 45 ton lethal cargo was destined to Sri Lanka. However, defence officials in Colombo said they were expecting no weapons cargo from North Korea or any other country. AFP


Perak grab unlawful: Zambry Hopes For An End To Crisis - nizar nizar nizar nizar

Posted: 13 Dec 2009 12:44 AM PST

December 13, 2009 11:34 AM

Zambry Hopes For An End To Crisis In Perak

From Kamarul Ariffin Md Yasin

LONDON, Dec 13 (Bernama) -- Perak Menteri Besar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir hopes that all the parties involved in the constitutional crisis in the state will look into developing its economy rather than continuing to harp on the same issues.

He said there was a need to restructure the state's economy and bring back Perak's glorious economic status.

Many Perakians felt that the politicans should not raise the issues any more, and "we must be looking very hard to correct the past if we want to correct the perception," he told Malaysian students in the United Kingdom in a meeting at King's College here Saturday.

"At the end of the day, people judge you (politicians) on what you are and what your vision is. It's about bringing new politics, and about change.

" Politics is about looking at the people so that people can live peacefully. We should go ahead with economic development. Cannot too much on politics," he said.

Most of the questions raise by the students were on the Perak constitutional crisis, and they wanted to know what really transpired in February when the Barisan Nasional came back to power with a simple majority.

The BN regained control of the state after three assemblymen from Parti Keadilan Rakyat and DAP declared themselves independent and supported the BN, while a former Umno state assemblyman, who jumped ship to join PKR, rejoined Umno.

Zambry said that the people were now beginning to look at what he and the new state government had done in Perak.

-- BERNAMA

Hopefully, the students are smart enough to not listen to Zambry's story only. After all, didn't Tun Mahathir also say Perak grab unlawful?


1Petronas Akan Terbalik Dan Pecah Perut?

Posted: 13 Dec 2009 12:09 AM PST

Tiga orang, termasuk dua beradik berusia 7 dan 14 tahun rentung dalam tragedi ngeri apabila sebuah lori tangki minyak Petronas meletup setelah terbabas dan merempuh sebuah rumah di Kampung Ulu Klawang, semalam.

Kemalangan kira-kira jam 9 pagi itu berlaku ketika lori tangki dipandu Shamsulkahar Bahudin, 36, dalam perjalanan dari Port Dickson untuk menghantar bekalan minyak di Kuala Klawang, dikatakan menghadapi masalah brek di Kilometer 13, ketika menuruni jalan Seremban-Simpang Pertang di Bukit Tangga.

Pemandu lori, Shamsulkahar, yang berasal dari Melaka, sempat keluar daripada lori dan mati di tempat kejadian, manakala dua beradik yang rentung, Mohd Hafiz Hanapiah, 7, dan kakaknya, Anisah, 14.

Ketua Polis Daerah Jelebu, Deputi Superintendan Setapa Yusoff berkata, semasa melalui satu selekoh di Kilometer 18, lori tangki itu merempuh sebuah kereta Mercedes Benz yang diletakkan di tepi jalan sebelum terbabas ke bawah dan merempuh sebuah rumah kampung yang didiami ibu tunggal dan dua anaknya.

Lori itu terbalik lalu terbakar, tetapi Shamsulkahar sempat keluar dari kenderaan itu, namun dia menghembuskan nafas terakhir di tepi rumah itu dengan kesan terbakar pinggang ke bawah.

Sementara itu, Mohd Hafiz dan Anisah yang dipercayai sedang tidur ketika kejadian, tercampak akibat rempuhan kuat ke dinding bilik mereka.

Ketua Balai Bomba Jelebu, Adzhar Che Onn berkata, mayat Shamsulkahar ditemui pada jam 10 pagi, manakala mayat, Mohd Hafiz dan Anisah pula ditemui rentung bawah timbunan batu kira-kira 20 minit kemudian.

Beliau berkata, akibat kemalangan itu, lori terbabit meletup dua hingga tiga kali dan anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat mengambil masa satu jam setengah untuk memadamkan api.

Adzhar berkata, ini kemalangan kedua membabitkan rumah sama kerana kira-kira lima bulan lalu, apabila sebuah lori membawa kepingan getah terbabas lalu merempuh bahagian dapur rumah itu, tetapi tiada yang cedera.

Rumah milik Mariani Cembeng, 45, itu runtuh sepenuhnya, tetapi menurut penduduk kampung, ketika kejadian dia tiada di rumah kerana menghadiri kursus keusahawanan di bandar Kuala Klawang.

Suami Mariani meninggal dunia dua tahun lalu. Dua lagi anaknya yang sudah dewasa tidak tinggal di situ, seorang bekerja di Kuala Lumpur dan seorang lagi menuntut di sebuah politeknik dekat Port Dickson.

Selepas kejadian, seorang lelaki berusia awal 20-an dipercayai salah seorang abang kepada adik beradik yang meninggal itu dilihat 'mengamuk' dan terpaksa ditenteramkan penduduk kampung serta rakannya yang lain.

Seorang jiran kepada keluarga malang itu, Azuman Abu Bakar, 35, ketika ditemui berkata, ketika kejadian dia sedang tidur di rumah apabila terdengar jeritan ibunya.

"Rumah Maria terbakar, rumah Maria terbakar. Api menjulang setinggi pokok kelapa dan ada letupan menyebabkan orang kampung tidak dapat menghampiri rumah berkenaan," katanya.

Sebelum ini pada awal tahun. sebuah lori tangki membawa bahan petroleum milik Petronas juga telah terlibat dengan satu kemalangan dengan sebuah kereta, di persimpangan Alor Tempoyak, Dungun pada 12.30 petang 17 hb 1, 2009.

Lori tangki berkenaan terbalik namun tidak meletuo seperti kejadin yang berlaku di Kuala Klawang kelmarin. Walau bagaimanapun tiada kehilangan nyawa berlaku di dalam kejadian yang mengerikan itu.


Petronas Dagangan sedang menyiasat insiden di mana sebuah lori tangki minyak merempuh sebuah rumah di Batu 18, Kampung Ulu Klawang di Jelebu, Negeri Sembilan sehingga mengorbankan pemandunya dan dua beradik kirakira 8.40 pagi tadi.

Menurut kenyataan Petronas Dagangan, pihak berkuasa dan wakil Petronas Dagangan serta operator flit pengangkutan yang membawa produk untuknya berada di tempat kejadian untuk menyiasat punca insiden.

"Petronas Dagangan melahirkan rasa kesal dan takziah dan akan memberi segala bantuan yang perlu kepada keluarga mangsa insiden.

"Syarikat akan mengambil tindakan yang perlu terhadap operator pengangkutan yang terbabit dalam kejadian ini," kata kenyataan itu.

Dalam kejadian itu, lori tangki berkenaan yang sedang membawa 21,000 litre petrol dan 10,000 liter diesel terbabas dan merempuh sebuah rumah lalu terbakar.

Pemandu lori tersebut mati dalam kejadian itu termasuk dua beradik yang sedang berada di dalam rumah berkenaan semasa kejadian.-BERNAMA


Ulasan GB

Petunjuk sudah ada. Sebelum ini, Petronas Dagangan telah mencatatkan penyusutan keuntuntungan kepada RM823.188 juta berbanding RM849.700 juta dalam tempoh suku kedua berakhir 30 September tahun ini berbanding keuntungan sebelum cukai tahun lalu.

GB dapat merasakan bahawa berita "buruk" untuk Petronas akan terus terhidang di dada media selagi Petronas gagal menunaikan kewajipannya membayar royalti kepada pihak yang sepatutnya menerimanya.

1Petronas juga bakal terbalik dan pecah perut?Hanya 26 Orang Sertai Demo Bantah Kenyataan Nga Kor Meng

Posted: 12 Dec 2009 06:25 PM PST

Kumpulan yang berhimpun membantah pertikaian Ahli Parlimen Taiping, Nga Kor Meng berhubung peruntukan dana pembinaan masjid di sini semalam tidak mendapat sambutan dan hanya dihadiri oleh 26 orang, harakahdaily dipetik.

Mereka dipercayai mewakili tiga Pertubuhan Bukan Kerajaan dan sebuah parti politik bertindak membuat bantahan di hadapan Masjid Daerah Seberang Perai Utara di Teluk Air Tawar.

Mereka sebelum itu bertindak membut pengumuman dengan pembesar suara kepada jemaah yang hadir menunaikan fardhu Jumaat bagaimanapun ia masih gagal menarik penyertaan jemaah.

Tiga NGO itu ialah Pertubuhan Gabungan Suci Asli Malaysia (GSAM), Ikatan Rakyat Insan Muslim Malaysia (IRIMM) dan Kongres India Muslim Malaysia (KIMMA) manakala parti politik yang dimasudkan ialah Pergerakan Pemuda Umno Bahagian Tasek Gelugor.

Apa yang ingin dibawa oleh pihak penganjur itu tidak mendapat perhatian jemaah yang dilihat tidak berminat menyertai bantahan tersebut kerana rata-rata mereka megetahui perkara sebenar berhubung isu tersebut.

Baru-baru ini timbul kontraversi apabila Nga Kor Meng berucap di parlimen berikutan kegagalankerajaan memberi dana kepada agama lain berbanding 611 buah masjid seluruh negara dalam tempoh tahun 2000 sehingga 2008.

Sehari selepas itu, Nga Kor Meng menafikan kenyataanya bermatlamat menimbulkan ketidak puasan hati masyarakat Islam sebaliknya sekadar merujuk kepada jawapan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop yang mempertuntukan RM748.26 juta manakala kepada agama lain sekadar RM9 juta atau 1.2 peratus sahaja.

Dalam perkembangan berkaitan, Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) menggesa kerajaan memberi lebih perhatian kepada bukan Islam, termasuk menambah peruntukan untuk rumah ibadat mereka.

"Kita memahami apa yang disebut (oleh DAP), dan (ia) bukan berhasrat untuk mempertikaikan agama Islam," kata timbalan presidennya Amidi Abd Manan kepada Malaysiakini.

"Jadi kita menggesa kerajaan memberi perhatian yang lebih kepada bukan Islam."

Kenyataan Nga, juga setiausaha DAP Perak, itu merujuk jawapan seorang menteri bahawa kerajaan memperuntukkan RM748.26 juta untuk membina dan menyelenggara 611 masjid tetapi hanya RM9 juta diagihkan untuk tujuan agama bukan Islam, iaitu 1.2 peratus sahaja.

Amidi, yang kini memangku jawatan presiden Abim, berkata kerajaan seharusnya mengikut contoh Rasulullah yang bersikap adil kepada penganut agama lain sewaktu memimpin di Madinah.

"Jadi selaku kerajaan yang memerintah, kerajaan juga seharusnya mencontohi Rasulullah SAW, terutama dari sudut peruntukan kepada bukan Islam," katanya.

Beliau berkata, ABIM menyokong jika kerajaan juga memberi perhatian kepada kesejahteraan agama lain memandangkan masalah sosial yang semakin banyak berlaku.

Disoal sama ada kerajaan harus menambah peruntukan bukan Islam, Amidi berkata kerajaan bukan sahaja harus menambahkan peruntukan tetapi juga perhatian untuk melahirkan masyarakat beragama di Malaysia.

Bagaimanapun pembahagian itu juga harus menepati lunas Perlembagaan Persekutuan yang meletakkan Islam sebagai agama rasmi negara.

"Maka satu masyarakat yang beragama harus menjadi satu ciri kepada rakyat Malaysia," katanya.

"Ia juga membolehkan masyarakat agama lain mempraktikan ajaran agama mereka tanpa dipengaruhi oleh mana-mana pihak."

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Kanak-Kanak 6 Tahun Berjaya Tarik Kereta 1,670 Kg

Posted: 12 Dec 2009 02:50 PM PST


T.Santhosperumal,6, kelihatan seperti kanak-kanak lain yang sebaya dengannya, tetapi dia mempunyai kekuatan luar biasa. Dia mencatat sejarah sebagai kanak-kanak paling muda yang mampu menarik kereta jenis Mercedez Benz 240E pada jarak 120 meter semalam dan berazam menarik sebuah pesawat selepas ini.

KLANG: T.Santhosperumal,6, kelihatan seperti kanak-kanak lain yang sebaya dengannya, tetapi dia mempunyai kekuatan luar biasa.

Dia mencatat sejarah sebagai kanak-kanak paling muda yang mampu menarik kereta jenis Mercedez Benz 240E pada jarak 120 meter semalam dan berazam menarik sebuah pesawat selepas ini.

Lebih suka dikenali dengan panggilan Santhos 10 sempena nama karakter kartun yang diminatinya iaitu Ben 10, dia berjaya menarik kereta Mercedez Benz 240E yang membawa empat penumpang dewasa sejauh 120 meter dengan menggunakan tali pinggang yang diikat pada pinggangnya.

Diiringi tepuk sorak orang ramai, Santhos dengan mudah menarik kereta tersebut di atas tarmak simen tempat kerja bapanya di Kampung Jawa, di sini.

Bapanya, N.Thiagu, 42, berkata Malaysia Book of Records (MBR) akan mencatatkan nama Santhos sebagai rakyat Malaysia paling muda yang mampu menarik sebuah kereta.

"Santhos seorang kanak-kanak yang sangat gigih. Jika dia buat keputusan mahu menarik sebuah kereta, dia akan lakukan.

"Sebenarnya, dia mula memandu sebuah kereta Kancil ketika berumur empat tahun. Sebulan kemudian, dia mula memandu forklif di kawasan tempat kerja milik kami," katanya. Thiagu menambah bahawa Santhos juga boleh memandu lori tiga tan.

"Kami mahu mencatatkan kejayaannya memandu kereta dalam MBR tetapi ditolak kerana dia masih di bawah umur.

"Namun itu tidak mematahkan semangat Santhos. Pada 5 November lalu, dia buat percubaan menarik sebuah kereta Kancil sebelum cuba menarik kereta Mercedez,'' kata Thiagu.

Ibu Santhos, M.Chelvee, 42, berkata anaknya akan melakukan senaman ringan untuk memanaskan badan termasuk merenggangkan otot serta senaman pernafasan sebelum menarik kereta.

"Santhos tidak mengambil apa-apa makanan khusus. Tetapi dia makan lima biji telur dan bijirin untuk sarapan, sebelanga ayam bercili untuk makan tengah hari dan minum beberapa gelas minuman bertenaga pada waktu malam," tambahnya.

Santhos yang meminati watak kartun Ben 10, yakin dia mampu melahirkan kekuatan dalaman seperti watak kartun kegemarannya itu.

"Saya berhasrat untuk menarik sebuah pesawat jika pihak AirAsia membenarkan saya berbuat demikian," jelas Santhos yang pemalu.

No comments: