Saturday, December 19, 2009

Program Minum Petang di Fiesta Anak Muda

Program Minum Petang di Fiesta Anak Muda


Program Minum Petang di Fiesta Anak Muda

Posted: 19 Dec 2009 09:16 AM PST

20 Disember 2009
4.00 - 5.30 PM
Dewan Serbaguna Seksyen 5, MBPJ (dekat dengan Stesen KTM Petaling)
Panelis: Nik Nazmi Nik Ahmad, YB Gan Pei Nei, Nalini E, Hilman Idham
Program lain: Persembahan band Couple, Mistikus, dll; Tayangan filem 'Gadoh: Aku Bangsa Malaysia', dll.


Konvensyen Pakatan Rakyat & Penangkapan Aktivis AMK

Posted: 19 Dec 2009 09:08 AM PST

Alhamdulillah Konvensyen Pakatan Rakyat berlangsung dengan jayanya.

Ketika UMNO tidak mahu Konvensyen BN diadakan kerana tidak mahu dikritik rakan-rakan komponen BN, Pakatan mengadakan Konvensyen dan melahirkan Dasar Bersama. Dalam beberapa perkara yang wujud perbezaan pendapat, masing-masing matang menerima teguran dan pandangan.

Pelbagai dasar-dasar dikemukakan, berasaskan falsafah ringkas, mengembalikan kuasa kepada rakyat. Sekian lama, kuasa rakyat terhakis kepada pihak penguasa. Tetapi berasaskan falsafah karamah insaniah, Pakatan komited memulakan proses mengembalikan kuasa kepada rakyat.

Saya terharu melihat pemimpin PAS mengibarkan bendera DAP, pemimpin Keadilan mengibarkan bendara PAS dan pemimpin DAP mengibarkan bendera Keadilan.

Lagu Konvensyen, Angin Pendamai menggarap imej perjuangan keringat dan darah rakyat sehingga lahirnya Pakatan Rakyat. Saya sayu melihat gambar Allahyarham Ustaz Fadzil Noor, seorang pemimpin berpandangan jauh yang berkorban besar sehingga Pakatan Rakyat dapat mewarisi semangat Barisan Alternatif 1999.

Malangnya, Konvensyen ini sedikit-sebanyak tercemar dengan tindakan polis menahan Naib Ketua Angkatan Muda Keadilan Malaysia / Ketua AMK Selangor Sdr. Khairul Anuar Zainuddin (Jonah) dan Timbalan Ketua AMK cabang saya, Sdr Azizi Ahamad. Mereka mengedarkan risalah tentang meminta agar proses pengadilan kes Qazaf dalam isu fitnah liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim dipercepatkan. Namun polis menahan mereka di bawah Akta Hasutan semalam, dan hari ini mereka direman 3 hari.

Apa yang menghasut tentang risalah tersebut? Mengapa mereka perlu direman 3 hari sedangkan risalah tersebut sudah pun di tangan polis dan polis menyiasatnya? Bukankah lebih baik ruangan lokap itu digunakan untuk menahan penjenayah yang benar-benar mengancam rakyat, bukannya tahanan politik?


Mariah Carey's rendition of Joy To The World - Disney Parade 2004

Posted: 19 Dec 2009 08:33 AM PST

This 'Joy to the world' sung by Mariah Carey, has only three out of the four stanzas (refer to my previous post for the four-stanza 'Joy to the world').


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Joy to the world: Worship video with lyrics

Posted: 19 Dec 2009 08:20 AM PST

This 'Joy to the world' Christmas carol has all the four stanzas that give the song its full meaning. Personally, I like the third and fourth line of the third stanza the most - 'He comes to make His blessings flow, Far as the curse is found, Far as the curse is found, Far as, Far as the curse is found.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Dokumen Bersama PR Martabat Demokrasi, Manusia dan Hak

Posted: 19 Dec 2009 07:51 AM PST

Dalam satu suara kesepakatan, gagasan kerajaan alternatif Pakatan Rakyat memulakan persidangan dengan ucapan perdana dari tiga pemimpin tertinggi Pakatan Rakyat.

Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat Anwar Ibrahim menyorot perhatian perwakilan kepada misi utama pembentukan gagasan ini - meleburkan dasar perkauman yang membelit kesedaran rakyat Malaysia.

"Kali pertama dalam sejarah politik negara, dasar pakatan rakyat adalah dasar yang cukup jelas. Prinsip kita ialah meleburkan dasar perkauman yang sempit," tegas Anwar.

"Dengan kepercayaan yang diberikan, kita harus memartabatkan demokrasi dari kepimpinan yang tertinggi hingga ke peringkat akar umbi," tambahnya lagi disambut tepukan gemuruh para hadirin.

Mantan Timbalan Perdana Menteri ini menambah bahawa membasmi indoktrinasi 50 tahun pemerintah Umno-BN melalui dasar pecah dan perintah bukanlah satu tugas yang mudah.

Ia memerlukan pengorbanan, ketegasan prinsip, dan yang lebih utama kematangan yang tinggi dari semua komponen masyarakat, bukan sekadar menuntut majoriti mengalah kepada tuntutan demokrasi.

"Saya ingin mengesyorkan supaya kaum-kaum Cina, India atau Iban supaya meleburkan sikap perkauman yang ada dalam diri," katanya.

"Maka dengan inilah, keyakinan dari semua bangsa dan agama di negara dapat diraih seraya menjadikan dasar bersama Pakatan Rakyat suatu realiti," tegas Anwar.

Beliau berkata demikian di hadapan 1,500 perwakilan serata negara hari ini. Persidangan hari ini dijangka meluluskan Dokumen Bersama pembentukan Pakatan Rakyat sebagai satu gagasan rasmi.

Dokumen ini memuatkan dasar-dasar umum yang dikongsi PKR, Pas dan DAP sebagai tujahan melawan cengkaman Umno-BN.

Perkara utama yang dituntut Dokumen Bersama ini adalah penerapan demokrasi telus dan tulen dalam proses politik tanahair.

Pakatan Rakyat berikrar untuk mempertahankan Perlembagaan Persekutuan sebagai panduan melestarikan demokrasi dan hak asasi setiap warganegara.

Pakatan Rakyat juga komited mempertahankan kedudukan agama Islam sebagai agama Persekutuan dan melindungi kebebasan beragama untuk masyarakat bukan Islam, serta memartabatkan bahasa Melayu sebagai lingua franca serantau.

Titik-bengit pertelagahan politik hari ini seringkali berbangkit dari isu keistimewaan Melayu dan Bumiputera. Dalam isu ini, Pakatan Rakyat berjanji bahawa kedudukan ini tidak akan dipertikaikan, bahkan dipertahan selaras dengan tuntutan Perlembagaan.

"Jangan percaya pada 1Malaysia, tetapi percayalah pada kemampuan Pakatan Rakyat untuk mempertahankan hak semua bangsa dan agama di negara ini," tegas Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng.

Lim Guan Eng dalam ucapannya berkata perhimpunan ini berbeza dari retorik Umno-BN, Pakatan Rakyat membuktikan komitmen yang jitu.

"Kita harus rapatkan barisan dan kekal utuh, dan dengan itu rakyat akan percaya pada perjuangan kita," tambah beliau.

Amanat Presiden Pas Abdul Hadi Awang kepada 1,500 delegasi menyimpulkan sejauh mana komitmen dan tolak-ansur semua komponen Pakatan Rakyat.

"Pertimbangan hari ini adalah memetakan laluan menuju kejayaan. Keutamaan harus diberikan pada perkara-perkara yang telah kita persetujui. Isu-isu berbangkit yang lain boleh ditangani kemudian," kata Hadi. -TVS
This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Sibu In The Blue Ocean - Part 36

Posted: 19 Dec 2009 04:52 AM PST

Education has been at the core of Sibuians' concern. From pre-school to tertiary levels, Sibuians have never let education be compromised. The flurry of comments/feedback on Tan Kee Hian's "Polytechnic" University Strategy bears testimony to this point.

The first Key Capability for "Sibu In The Blue Ocean" is "Changing Mindset, Values and Beliefs". The critical Blue Ocean Mindset involves the following:

Get out of the comfort zone
-More of the same is not good enough, "Business is not usual"

"Execution and transaction" is not sufficient for breakthrough

Inveast in thinking and innovation

Find and create your own space

Development is about creating economic and social value first......Not just building more houses and shops

Creating exceptional value for customers
-Outside-in, know your customers

Control your own destiny

The picture shows Sibu Lantern Festival 2009. Like what Kee Hian said, Sibu needs to invest in thinking and innovation to bring in tourists. Photo: Wong Meng Lei


AMK Berdemo Aman Desak Pembebasan Jonah Dan Azizi

Posted: 19 Dec 2009 04:45 AM PST

Satu demonstrasi secara aman diadakan di hadapan Auditorium Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) bagi membantah tindakan polis menahan dua pemimpin kanan Angkatan Muda Keadilan (AMK).

Ketuanya Shamsul Iskandar Md Akin berkata, kedua-dua mereka ditahan ketika sedang mengedarkan risalah meminta Mahkamah Syariah menangani campurtangan politik dalam permohonan kes Qazaf Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Menurut Shamsul, Ketua AMK Selangor Khairul Anuar Ahmad Zainuddin dan Timbalan AMK Kelana Jaya, Azizi Ahamat ditahan di bawah Akta Hasutan.

Khairul Anuar atau lebih dikenali dengan panggilan Jonah dan Azizi dikatakan telah mengedarkan risalah yang dikatakan bertujuan menghasut orang ramai menghadiri satu demonstrasi yang akan diadakan hari ini di Dataran Shah Alam.

Menurut Shamsul beliau mempunyai bukti kukuh melalui Khidmat Pesanan Ringkas (SMS) yang menyatakan keterlibatan Ketua Polis Negeri dalam penahanan tersebut.

Ujar Shamsul AMK hanya bercadang mengadakan demonstrasi secara aman di dalam Dewan MBSA pada hari ini berkaitan dengan konvensyen ulung Pakatan rakyat yang berlangsung siang tadi dan bukanlah seperti yang dituduh oleh pihak polis.

Kira-kira 50 orang ahli Angakatan Muda Keadilan terlibat dalam demonstrasi di hadapan Auditorium MBSA ini ketika persidangan ditangguhkan seketika pada jam 1 tengahari tadi.

Kandungan risalah adalah untuk mendesak Mahkamah Syariah supaya menyegerakan proses mendengar kes liwat membabitkan Saiful. Risalah itu juga menyatakan wujudnya campur tangan pihak atasan agar kes terhadap Anwar dilewatkan daripada didengar.

Ketua Polis Selangor Datuk Khalid Abu Bakar sebelum ini dilaporkan berkata Jonah dan Azizi ditahan untuk siasatan lanjut di Ibu Pejabat Polis Daerah Shah Alam disiasat mengikut Seksyen 4 (1) Akta Hasutan 1948, dan Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984.

Anwar telah membuat laporan di bawah kesalahan qazaf terhadap Saiful Bukhari Azlan yang mendakwa bekas majikan itu telah meliwatnya Jun 2008.

Beliau dituduh meliwat bekas pembantunya itu di Unit 11-5-1, Desa Damansara Condominium, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara antara 3.01 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun 2008. Kesnya kini didengar di mahkamah sivil. -FMT


DAP: We'll win over PAS on local council polls

Posted: 19 Dec 2009 04:40 AM PST

UPDATED 7.15PM The period of racial consideration determining candidates is dead and gone, it's all about hard work now, says DAP.

Earlier in her policy, DAP assemblyperson Hannah Yeoh expressed concerns over the issues surrounding local government elections and said that political leaders should neither worry about who would be elected nor about the racial composition because when elections were held, it would make the councillors work harder and this would automatically improve the productivity of the local government.


UMNO Pengkhianat - TuanGuru Nik Aziz

Posted: 19 Dec 2009 03:58 AM PST

Mursyidul Am PAS TuanGuru Nik Abdul Aziz Nik Mat telah turut serta di Konvensyen Pakatan Rakyat dan ketibaannya mendapat tepukan gemuruh daripada 1,500 perwakilan yang hadir.

"Saya orang yang menyokong kuat satu masa dulu dalam gabungan dengan umno dulu, sebagai orang Melayu Islam saya ada perasaan itu, tapi umno khianat," demikian antara ucapan Nik Aziz.

"Rampasan kuasa di Perak, cara Islam pun tak betul, cara demokrasi pun jauh sekali, maka betapa jijiknya UMNO," tambahnya.

"Saya jadi MB kelantan semua rakyat, Melayu, Cina, India adalah rakyat saya. Berapa kali saya pergi kuil dan tokong dan mereka datang cari saya.

Saya tengok dengan mata saya sendiri terasa serupa dengan berada dalam dunia baru sesuai dengan ilmu dan pengajian saya." katanya sebelum mengakhiri ucapannya.

Menyentuh tentang Karpal Singh, Nik Aziz Nik Mat menyifatkan 'di dada Karpal Singh ada bulan', merujuk kepada lambang PAS adalah bulan.

Sebelum Nik Aziz, Karpal telah memberikan ucapan dengan berkata, dia bukan sahaja duduk di sebelah Nik Aziz hari ini tetapi di antara Nik Aziz dan 'Tok Guru Abdul Hadi'.

Karpal berkata demikian ketika menceritakan bahawa pihak sekretariat konvensyen yang bimbang bila beliau (Karpal) akan memberikan ucapan penutup.

"Jika Karpal beri ucapan penutup, bermakna dia akan duduk di sebelah Tok Guru Nik Aziz... apa salahnya... saya bukan sahaja duduk di sebelah Nik Aziz tetapi antara Tok Guru Aziz dan Tok Guru Haji Hadi hari ini," kata Karpal yang mendapat tepukan gemuruh dari para perwakilan.


Konvensyen Kecam Politik Perkauman Sempit UMNO BN

Posted: 19 Dec 2009 03:10 AM PST

Ketiga-tiga orang pemimpin tertinggi parti komponen Pakatan Rakyat menjadikan politik perkauman sempit sebagai sasaran serangan dalam ucapan perdana, ketika merasmikan Konvensyen Pakatan Rakyat pertama di Auditorium MBSA, Shah Alam, hari ini.

PR yang terdiri daripada PKR, DAP dan PAS, selama ini dihujani dengan tuduhan "pengkhianat bangsa" daripada musuh politiknya, Barisan Nasional yang didominasi UMNO. Dasar Ekonomi Baru, institusi Raja, Negara Islam antara isu yang digunakan untuk menyerang pakatan politik yang terbentuk selepas tsunami politik 8 Mac 2008.

Hadi Awang: Rakan kita bukan pendatang

Presiden PAS, Abdul Hadi Awang mengaku kenyataan bahawa Malaysia dibentuk di atas masyarakat majmuk, di mana semua kaum besar di Asia berada di sini.

"Sepatutnya kita membuka mata dengan realiti yang ada, sehingga kita tidak boleh menganggap rakannya adalah pendatang, bukan penduduk asal," katanya sambil disambung tepukan daripada perwakilan, "...kerana kita semua tidak berasa asing di sini, bahkan bila kita bertemu di luar negara kita terasa bersama daripada satu negara."

Malah, Abdul Hadi Awang menyusul dengan pengalamannya yang singgah di lapangan kapal terbang luar negeri, ketika menziarahi Anwar Ibrahim yang menjalani pembedahan di Munich.

"Kami nak sembahyang, tak tahu kiblat, tak tahu timur barat. Saudara Gobalakrishnan pergi tanya mana kiblat," katanya menggelakkan satu dewan, sebelum menyambung dengan "walaupun dia tak sembahyang".

Guan Eng: Anak Malaysia berhak menikmati keadilan

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng juga menzahirkan rasa terharunya ketika mengungkit pengalamannya dipenjarakan kerana membantu sebuah keluarga Melayu lebih 10 tahun yang lalu. Beliau berkata, "saya dinasihatkan, 'mengapa buat macam ni? You bantu keluarga Melayu dapat apa? Hilang semua (kehilangan segala-galanya) orang Melayu pun tak akan mengenang budi.'"

"Itu 10 tahun lepas. Bila hanya seorang dua yang memperjuangkan ke-Malaysia-an. Saya masih ingat pada masa itu, saya jawab, kalau kita anak Malaysia, semua anak Malaysia berhak untuk menikmati keadilan dan keluhuran undang-undang," kata-katanya menerima tepukan daripada perwakilan.

Beliau menyambung, "Masa itu saya seorang dua memperjuangkan konsep berbilang kaum ke-Malaysia-an. Sebelas, dua belas tahun kemudian, saya amat terharu. Sekarang bukan sekadar seorang dua, tapi kita boleh lihat beribu-ribu, berpuluh-puluh ribu, beratus-ratus ribu malah berjuta-juta menyokong konsep ke-Malaysia-an."

Anwar Ibrahim: Lawan perkauman dengan keadilan

Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim pula memetik pemimpin gerakan kaum berkulit hitam di Amerika Syarikat, Martin Luther King, "A nation where its people will not be measured by the color of their skin but by the content of thier character" untuk menyeru agar rakyat keluar dari kepompong perkauman yang dibikin oleh ahli-ahli politik yang berfikiran kecil dan sempit, setelah 50 tahun merdeka.

"Maka yang mendasari segala dasar dan kebijakan yang kita bentangkan hari ini adalah prinsip moral sejagat. Ini bukan gimik politik. Kita yakin perjuangan yang tidak dipandu oleh prinsip moral sejagat akan menemui jalan buntu, tidak akan membawa keadilan dan kesejahteraan untuk semua," sambungnya.

Anwar menegaskan, "kita berpegang kepada prinsip moral kerana rakyat mahu ahli-ahli politik meleburkan kerangka pemikiran usang dan jumud. Inilah falsafah kebangsaan yang kita maksudkan, satu kebangsaan yang inklusif, adil, tanpa diskriminasi."

Malah, beliau memetik ayat Surah al Hujurat ayat 13, untuk menyeru agar rakyat keluar dari belenggu perkauman sempit.

"Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu)."

"Prinsip karamah insaniah dan litaarafu inilah yang menggembeling keyakinan baru di kalangan umat Melayu dan bumiputera untuk membanteras sikap perkauman dan membantah sebarang dasar yang meminggirkan golongan lain atas pertimbangan ras," katanya.

"Justeru itu jangan ada yang mahu menggantikan satu bentuk rasisme dengan rasisme yang baru, dengan membidas perkauman Umno semata-mata dari perspektif kepentingan kaum tertentu. Kepada kaum Cina, India, Kadazan, Iban dan Melayu, ingin saya jelaskan di sini perkauman sempit tidak boleh ditewaskan dengan perjuangan serta tuntutan perkauman sempit juga."

Beliau mengingatkan, "Jika ini berlaku, maka tidak akan ada kemajuan dalam perjuangan melawan perkauman. Perjuangan melawan perkauman hanya akan berjaya jika didorong oleh keadilan sejagat dan kesederhanaan sikap."

"Dengan muafakat yang kita perolehi, bangsa Malaysia boleh bergerak ke hadapan mengharungi abad ke-21 dengan penuh keyakinan, bangsa Melayu punyai keyakinan, bangsa Cina perolehi keyakinan, bangsa India perolehi keyakinan, bangsa Iban perolehi keyakinan dan bangsa Kadazan perolehi keyakinan. Kita tidak membina satu muafakat dengan rasa ketakutan atau rasa tidak selamat," simpulnya. -MR


RMAF JET ENGINE GONE MISSING!

Posted: 19 Dec 2009 02:42 AM PST

I was awakened by a call from a friend this morning who had asked me if I knew anything about the news of a stolen RM50 million jet engine from the RMAF base at Sg. Besi, Kuala Lumpur. I replied that I knew nothing about the stolen jet engine, and he then asked me to quickly get the NST papers for the news.

Sure enough, the news was splashed in NST bottom front page and the story continued on page 9. I just could not believe in what I read; a whole jet engine i.e. a General Electric J8-21A afterburner turbojet engine for the F-5E Tiger 11 and RF-5E Tigereye, and including the service and maintenance record as well. I do not know whether to laugh or cry; a whole jet engine gone missing reportedly since late last year. This is a kind of story that makes a good movie, and I believe many producers from Bollywood would want to capitalised on such a story.

The news report says that a joint RMAF/PDRM investigation have revealed the involvement of four people i.e. three civilians and one RMAF personnel. It is believed that the engine is no longer in the country, and its whereabouts was not disclosed.

Obviously, there is a serious lapse in security at the RMAF base i.e. a facility that is guarded by armed RMAF personnel on a 24 hours basis, with no alternative route out, other then the one main entrance/exit route.

The concern now is what else are likely to be stolen. If a jet engine could pass the main gates, probably on a 3 ton lorry, I see no reason for smaller items to get pass as well. Could that small item be weapons, and weapons can be dismantled in smaller pieces, and hidden in the most inconspicuous places. As reported, the former Chief of Air Force who is currently the Chief of Defence Force has said that, "the stolen engine might just be the tip of the iceberg", implying that there might be other equipments gone missing "as far back as 2007". Or is he in the full knowledge that there are indeed other equipments missing, but kept under wraps.

Such a statement by a former Chief of Air Force does not bode well for the RMAF. And indeed, he has to accept a portion of blame and responsibility for the loss, that I would dubbed the 'mother of all losses'.

I suppose this loss is no big deal when compared to the PKFZ fiasco, or the costs overran for the double tracking electric train project. And when I called a friend to ask him for his views regarding this unusual loss, his reply was simply, "Malaysia Boleh". And I suppose, if it was a whole aircraft gone missing, the reply would be the same.

I am curious to know what will be the action taken by the RMAF and the government over this incredible incident. Will there be heads rolling, and if there are, whose heads will fall first. Your guess is as good as mine.


CRUSADE AGAINST CORRUPTION


KL shares set to move in tight range

Posted: 19 Dec 2009 12:44 AM PSTMalaysian shares are likely to move in a tight range next week, with investors reluctant to actively trade ahead of the year-end holidays, dealers said.

"The market was completely in a holiday mood. Stocks were just moving up and down, amid thin trading, with no certain direction," a dealer said.

The dealer said any gains next week would encourage investors to lock in profits, as there is lack of catalyst to follow-through.

However, the dealer expects the FTSE Bursa Malaysia Kuala Lumpur Composite Index (FBM KLCI) to move steady at between 1,250 and 1,280 next week.


"Despite the holiday season mood, we foresee technical indicators remaining bullish over the longer term, with 1,300 as the ultimate target," the dealer added.

The dealer also said the Malaysian bourse would be pressured by the strengthening US dollar, which will encourage investors, to shift funds to Japan or the United States for a higher yield.

The greenback is likely to be attractive after the US central bank kept its overnight lending rate unchanged, in a range of zero to 0.25 per cent.

However, the dealer did not foresee any huge impact as there was not much foreign holdings in the local stock market.

Another dealer said the local bourse would be generally quiet but the index may not fall sharply as investors still like banking and commodity stocks, amid a positive outlook for these sectors.

The banking sector is expected to perform well amid a healthy loan growth and the plantation industry due to good demand and prospects of tight supply.

For the holiday-shortened week, the market was quiet and traded within a tight range with players on leave for the school holidays.It was closed on Friday for the Awal Muharram (Muslim New Year) holiday.

On a Thursday-to-Friday basis, the FBM KLCI rose seven points to 1,266.97 from last week''s 1,260.

The FBM Emas Index increased 39.0 points to 8,432.99, the FBM Top 100 Index added 46.0 points to 8,255.25 and the FBM70 Index jumped 48.0 points to 8,153.35.However, the FBM Ace Index fell 45.0 points to 4,195.5.

The Finance Index was 96.0 points higher at 10,985.05, the Plantation Index jumped 112.0 points to 6,358.42 and the Industrial Index gained three points to 2,673.10.

A total of 2.388 billion shares worth RM3.456 billion changed hands for the week compared with the 3.035 billion shares worth RM4.142 billion previously.

Volume on the main market fell to 1.889 billion shares valued at RM3.328 billion against last week's 2.490 billion shares valued at RM3.940 billion.

However, the volume of call warrants declined to 73.442 million units worth RM11.860 million versus the 110.603 million units worth RM20.056 million before.

The ACE Market volume slipped to 273.072 million shares valued at RM95.118 million from the 286.857 million shares worth RM110.603 million the week last week.-- Bernama


Pakatan pledges sweeping reforms, carrots for East M'sia

Posted: 19 Dec 2009 02:18 AM PST

1ST PAKATAN CONVENTION The three-member Pakatan Rakyat coalition today took another step in its bid to capture Putrajaya by unveiling a common policy document.

In a direct response to its race-based rival Barisan Nasional, Pakatan's common policy promises to reduce race-based policies and enacting a Race Relations Act.

At the institutional level, Pakatan pledged to ensure full independence and transparency of the Judicial Appointment Commission to restore public confidence in the judicial system.

On the economy, Pakatan aims to decentralise state economic management which the policy document said will boost efficiency, productivity and balanced geographical development.

(Source: Mkini - Support Mkini - Subscribe to Mkini!)


LIVE KONVENSYEN: Pakatan Rakyat Isytihar Jihad Lawan Rasuah

Posted: 18 Dec 2009 10:49 PM PST

Rasuah musuh nombor satu negara. Menindas dan meminggirkan mereka yang layak untuk segelintir yang mampu 'membeli' kemewahan negara.

Di konvensyen hari ini, Pakatan Rakyat mengisytihar jihad memerangi rasuah dan dasar ekonomi pincang yang menguntungkan segelintir elit semata-mata.

"Kita membantah dasar Umno-BN seperti Cukai Perkhidmatan Umum (GST) yang membebankan rakyat kebanyakan. Sekiranya kita bentuk kerajaan Pusat, Pakatan Rakyat mahu memperkenalkan dasar ekonomi baru, dan jihad memerangi rasuah," kata Setiausaha Penerangan DAP Tony Pua Kiam Wee.

"Juga, Pakatan Rakyat sekali menegaskan bahawa kita akan dan mahu menyerahkan royalti minyak 20 peratus kepada negeri-negeri pengeluar minyak, khususnya Kelantan, yang dinafikan haknya oleh pemerintah hari ini," kata Tony Pua.

Dokumen Bersama Pakatan Rakyat yang dibentangkan di Konvensyen hari ini bermatlamat untuk menyelaraskan sistem ekonomi negara kepada prinsip Perlembagaan Persekutuan.

Pakatan Rakyat memberi tumpuan kepada memperbaiki operasi penyampaian kerajaan kerana rakyat membayar cukai untuk jenis pentadbiran yang cekap, teratur dan pantas.

Pakatan Rakyat berpendapat warga kebanyakan membanting-tulang siang dan malam, dan sebahagian dari titik-peluh mereka diagihkan kepada kerajaan dalam bentuk cukai.

Demikian itu, kecekapan perbelanjaan turut menjadi tumpuan gagasan kerajaan alternatif ini. Pakatan Rakyat mahu memperbaiki displin ringgit yang rosak akibat penyalahgunaan kuasa, penyelewengan dan pembaziran dibawah pentadbiran hari ini.

"Yakini kita akan pertahan hak saudara kita dari semua kaum dan agama. Dengan kepercayaan yang diberi, kita akan pertahan hak saudara di ceramah-ceramah, di majlis perbandaran, dan dimana-sahaja," kata Naib Presiden Pas Salahuddin Ayub.

Dokumen Bersama Pakatan Rakyat memperincikan ikrar gagasan untuk melaksanakan formula geran pembangunan berdasarkan faktor jumlah penduduk, kadar kemiskinan, kos dan pendapatan kasar per kapita supaya negeri-negeri miskin tidak ketinggalan dari arus ekonomi perdana.

Langkah ini dilihat perlu bagi mengurangkan pembangunan di Lembah Klang dan mengalihkan pelaburan dan projek berdaya saing ke negeri-negeri serata Malaysia.

Bagi melicinkan kecekapan, kuasa pentadbiran ekonomi dan pembangunan prasarana diagihkan kepada kerajaan negeri.

"Tidak ada Malaysia tanpa Sabah dan Sarawak. Tidak ada Malaysia tanpa Kedah, Johor dan Kelantan. Tidak ada Malaysia tanpa sokongan dan restu negeri-negeri lain," kata Ahli Parlimen DAP Anthony Loke.

"Namun kita lihat hari ini bahawa pemusatan modal dan pembangunan tertumpu di beberapa negeri sahaja, mengenepikan fakta bahawa negeri-negeri lain turut menyumbang kepada ekonomi negara," tambahnya lagi. -TVS
How I fell in love with books...

Posted: 18 Dec 2009 08:24 PM PST

My sister was probably cleaning up stuff cos I saw piles of books in the boxes. So I went through the piles and oh, it brings me back... to the days where I was so crazy about the books! I still am :)

My parents, having brought up in a not-so well-off families, have always believed that the only way for one to change their lives is through education. That is probably why they made all of us love books (and everything about books) since we were all small. They've made all of us love to read. I remember how my brother learned letters from car plate numbers and huge bill boards. My siblings and I had known how to read at the age of 5. Eventually, all of us had khatam Quran by 6-7 years old as well.

Ladybird books were one of the favourites. We had loads of them! From 1A to err... 16C of something... This is only 1/10 of the whole collection.

From a beginner to advanced, Abah would call us after dinner and made us read to him. He would correct our pronunciations, asked us the meaning or whether we understood what we read, taught us new vocabularies and so on. My parents would buy us all sorts of books and mark them. For example, this book below was bought in 1986. My eldest sister was 6 years old that time.Mak, although not well-versed in English herself would also made an effort to learn with us. She made us have a dictionary all the time and an exercise book to write all the words that we didn't understand. She would mark the books bought. We would underline the words in the book and wrote the meaning on top of it, for references to others who will read them in the future.


All of us looked forward to new books every time. From Tom & Jane books, we moved to the Ladybird Country Tales. I used some of these books in my story-telling competitions when I was in primary school too!
We moved to US in 1990 for a year, stayed in Ohio and then moved to Sacremanto. And we couldn't be happier! Because we got more and more books CHEAPER! Hahahah.. like Dr. Seuss's books!I haven't got photos for everything. But my elder sisters have collections of Sweet Valleys, Babysitters' Club and I got myself started with the Enid Blyton series. And I look forward to my birthdays because my parents would buy me 2 extra Enid Blyton books on my birthday! Yep, I didn't need a fancy walkman or shiny shoes or new gowns. Just books :pI don't know how my parents did it, but they managed to instill the habit of reading into all of us from the very beginning. And I would say, that was probably one of the reasons why all of us did well in school. We didn't get tired of books. We had a mini-library, a place where I can spend hours going after one book after another.

Time flies of so fast.. From fairy tales, I moved on to Sci-Fi and romance novels (yeah, like Judith McNaught, Danielle Steel, Nora Roberts and all). Now, I'm into Governance, Politics and Religions. I do read Malay novels (mainly because my elder sisters bought them.. haha). So I had to read. See?Well, it's different now I suppose. Kids are more interested in Cartoon Network on ASTRO more than books. And their little laptops they use to play Barbie and Sonic and whatever cartoon games available. My parents only installed ASTRO when all of us had finished school. It's all about prioritising, Mak would say. She can't understand why people would waste RM60-RM100 monthly on ASTRO than just RM30 a month to buy interesting and exciting new books for their children! Hehe. She's a headmistress. Go figure :p

Anyway, do you still have your childhood book collections?


Penang Getaway...

Posted: 18 Dec 2009 07:07 PM PST

I'm in the food paradise of Malaysia... yup~ the island up north... The Penangkia land.

Friday
07:00 Left KL for Penang
09:30 Arrived Kuala Kangsar, visiting my uncle and aunty.
10:00 Take our late breakfast @ Sin Hong Huat, Kuala Kangsar.
11:00 Left Kuala Kangsar for Penang
13:00 Lunch @ my aunty place
14:30 Visit another aunty.
18:00 Dinner @ my aunty place. Lots of chatting, drinking and eating... :p
20:00 Chatting in the living room.

I drank 3 glasses of wine and 2 cans of beer last nite during dinner... It's was a nice catch up with all my uncle, aunty and my cousins.... :p

Saturday
07:00 Marketing @ Sungai Ara Market.
08:00 Hokkien Mee (Har Mee) for breakfast.
09:00 Back to aunty's place
13:00 Lunch @ my aunty place. [Plan]
16:00 Gym @ Island Plaza. [Plan]
18:00 Dinner (not sure where will be) [Plan]
20:00 Free slot [Plan]

Sunday
08:00 Left Penang for KL. (bye bye Penang.... See you in CNY) [Plan]

Basically, it's a simple getaway with just spending most of my time with all my uncles, aunties and cousins who came back from Australia and Hong Kong.

P/s: the connection over here is extremely slow... I couldn't even upload 2 photos into the repository @ Flickr.com... Will post some photo later eh~


Global Warming??!!

Posted: 18 Dec 2009 08:02 PM PST

What deal? What pact? Tell us!
Copenhagen Global Warming Conference!

Yeah..we know that drastic climate changes are taking place..and in the future because of the rising sea-levels, some countries will disappear from the map.

In simple terms, we're having a life-threatening climatic change!
The earth is slowly approaching its doomsday.

What I would like to know is what little thing WE can do at the moment to make sure our children, grandchildren and our future generations still have that chance of enjoying their lives under a safe, healthy, considerably comfortable world climate!

What deal was President Obama talking about? Some agreed some were disappointed..
please enlighten us in the simplest way!
Why were there different reactions and mixed feelings?

In our urban and rural areas, we are still not alarmed because we live in our normal way.
Nothing extravagant..we don't go and collectively make a big hole in the ozone layer.

We do not spray our hair often.

We seldom burn rubbish..in fact not at all!

We are not sure how the hell or who in the world caused all this global warming to become a very disastrous topic today!

So anyone? What on earth is going on??
Explain a bit! In the simplest jargon please...Thank you!


I'm back

Posted: 18 Dec 2009 07:23 PM PST

Many were taken by surprise when I announced that I wanted to stop blogging. Many disagreed, many don't care and some said I would eventually start writing again. I guess the latter is rather true. I'm a LEO after all. I cannot not go into the lime light for too long. LOL.

It was only after my mom told me that an 11-year old (a daughter of her friend) has been following my writings and inspired by it (to learn English, excel in her studies, etc.)... and others (I guess, she was giving hints since she probably has known by now that I wanted to stop blogging), that I begin to have second thoughts. Most of the time, we don't realise that the little things we do/say/write may affect other people be it in a positive or negative way.....

Hurmmm....


Lintas Lansung Konvensyen Pakatan Rakyat (updated)

Posted: 18 Dec 2009 09:48 PM PST

Lintas lansung Konvensyen Pakatan Rakyat di Selangor hari ini.

Datuk Seri Anwar telah memulakan Konvensyen dengan menyatakan bahawa "Kali pertama dalam sejarah politik negara, dasar pakatan rakyat adalah dasar yang cukup jelas. Prinsip kita ialah meleburkan dasar perkauman yang sempit," tegas Anwar.

Datuk Seri Anwar juga menyatakan "Dengan kepercayaan yang diberikan, kita harus memartabatkan demokrasi dari kepimpinan yang tertinggi hingga ke peringkat akar umbi," tambahnya lagi disambut tepukan gemuruh para hadirin.

Setiausaha Agung DAP yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang baru saja tamat memberikan ucapannya. Guan Eng di dalam ucapannya menyatakan "Kita harus rapatkan barisan dan kekal utuh, dan dengan itu rakyat akan percaya pada perjuangan kita,"

Siapa Pemecah-belah PAS Yang Sebenarnya?

Posted: 18 Dec 2009 07:35 PM PST

PAS DAN BLOGGER
oleh Tok Pepijat

Semasa dan selepas era reformasi, blogger politik lahir bagai cendawan tumbuh lepas hujan. Pengunjung warung kopi yang bergelar "Penganalisa, speaker, ahli politik dan wakil rakyat" bertukar tempat. Dari warung ke komputer. Mereka mula mainkan peranan lebih berkesan.

PAS juga mendapat manfaat hasil ledakan "revolusi pemikiran dan teknologi" ini. Hasilnya keputusan PRU 12 juga impak sedikit sebanyak daripada penulisan blogger politik yang pro PAS dan PR.

Mereka tanpa upah siang malam mengadap komputer menaip membongkarkan kejahatan dan kezaliman UMNO dan BN. Sasaran "peluru" mereka hanyalah BN. Tiada yang lain.

Selepas PRU 12, keadaan sudah berubah. Beberapa negeri dapat diperintah PR. Wakil rakyat PAS bertambah. Peranan blogger politik pro PAS juga berubah. Mereka mula kritik apa-apa yang menyalahi prinsip parti.

Mereka begitu sayang kepada PAS. Teguran mereka ada kalanya betul dan tepat. Misalnya tentang rundingan dengan UMNO Selangor untuk kerajaan campuran. Ada pimpinan tertinggi tidak dimaklumkan.

Para blogger menegur tindakan tersebut. Akhirnya pimpinan "mengakui kesalahan" mereka. Tutup kes.


Malangnya ada segelintir blogger masih mengungkit-ngungkit perkara tersebut. Malah perkataan dalam penulisan mereka begitu biadap terhadap pimpinan ulamak. Mereka juga mula membahagikan PAS kepada dua pecahan.

Satu kumpulan pro TG Nik Aziz dan satu lagi kumpulan TG Haji Hadi. Mereka cuba lagakan antara pimpinan tertinggi ulamak.

Kita mula terfikirkan apa tujuan kumpulan blogger ini? Apa motif mereka ? Blogger ini juga mula menyerang peribadi pimpinan.

Kalau sebelum PRU 12, sasaran mereka hanya UMNO dan BN, kini sasaran mereka bertambah satu lagi. Sedihnya, sasaran mereka sesama PAS.

Malah serangan mereka terhadap pimpinan PAS lebih hebat dari serangan media barua UMNO lagi. Dengan memaki hamun dan melaga-lagakan sesama pimpinan.
Kita mengakui PAS bukannya 100% sempurna.

Kita juga mengakui pimpinan PAS juga tidak maksum. Dan kita juga mengakui hak peranan blogger menegur pimpinan. Tetapi biarlah ikut lunas-lunas peradaban dan akhlak Islam.

Sempena perjumpaan blogger di Taman Melewar Ahad ini, kita mengharapkan satu titik persefahaman bakal tercipta antara blogger dengan pimpinan parti.

Apa yang penting, kita masih berpegang, " Orang paling "jahat" dalam PAS, itulah orang yang paling "baik" dalam UMNO ".

Hey kawan ! Sasarkan Kalasnikov AK47 anda hanya kepada UMNO dan BN ! Jangan sia-siakan peluru anda.

Ulasan GB

Satu tulisan yang saya terbaca di harakahdaily pagi ini serentak dengan saya cuba untuk membuat lintas lansung Konvensyen Pakatan Rakyat yang berlansung pagi ini.

Sekali imbas, membaca tulisan Tok Pepijat kita sudah dapat menyelam apa yang igin disampaikannya. tetapi malang, ia tak ubah tulisan dari sekelompok "Pengampu Yang Menjahanamkan Parti" seperti yang dimaksudkan oleh Presiden PAS, Datuk Seri Abd Hadi Awang.

GB menyatakan dan mengakui BENAR bahawa sasaran peluru blogger kini telah bertambah satu lagi, bukan sekadar kepada UMNO BN, tetapi kepada sesama ahli parti. Maka carilah dengan kejujuran sebab-sebabnya blogger terpaksa mengambil langkah sedemikian.

Tok Pepijat menyatakan "Mereka begitu sayang kepada PAS. Teguran mereka ada kalanya betul dan tepat. Misalnya tentang rundingan dengan UMNO Selangor untuk kerajaan campuran. Ada pimpinan tertinggi tidak dimaklumkan.

Para blogger menegur tindakan tersebut. Akhirnya pimpinan "mengakui kesalahan" mereka. Tutup kes.
"

Benarkah kes sudah ditutup? Apa kes dengan pertemuan Hassan Ali dan Nasaruddin Mat Isa dengan blogger UMNO baru-baru ini sehingga ia kini menjadi kes yang disiasat oleh Jawatankuasa Disiplin?

Memaki hamun. Siapa yang memaki hamun sebenarnya? Siapa yang menyumpah dan mencarut sebenarnya? Siapa yang menggunakan perkataan-perkataan tidak berkahlak sebenarnya?

Kalau bukan kerja si penhgampu!

Serangan kepada pimpinan. Siapa yang menyerang Mursyidul Am PAS? Siapa yang mengutuk dan mencaci Mursyidul Am PAS?

Kalau bukan kerja si pengampu!

Siapa yang mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang menhentam pengkritik-pengkritik parti termasuk terhadap prof Abdul Aziz Bari yang cuba membetulkan parti seperti yang berlaku di Seminar Memperkasakan Parti tempohari?

Kalau bukan kerja si penhgampu!

Pemikiran jumud yang meletakkan wala membabi-buta tanpa menyedari sikap itu merugikan parti perlu dibenteras sebersih-bersihnya.

Saya menyatakan dengan tegas pendirian saya bahawa konvensyen blogger yang akan diadakan esok adalah konvensyen pengampu-pengampu atau usaha ke arah untuk meramaikan blogger pengampu di persada maya ini kerana ia diusahakan oleh mereka yang telah dikenali sifat pengampu mereka.

Saya menyatakan dengan tegas pendirian saya bahawa PAS bakal kecundang di dalam pilihanraya akan datang selagi PAS masih dipenuhi dengan pengampu-pengampu ini.

Saya menyatakan dengan tegas bahawa para blogger boleh menutup blog-blog mereka sekarang juga seandainya pimpinan dan pengampu hanya meLihat dan menuding dengan menyalahkan orang lain tetapi terlupa untuk melihat tudingan empat jari ke arahnya. Dulang paku serpih!

HIJRAH menuntut perubahan. Perubahan segenap aspek didalam parti jika betul-betul mahu PAS diperkasakan.

Penyakit di luar badan lebih mudah untuk diubati dari penyakit yang ada di dalam badan. Musuh di luar parti lebih mudah untuk dihadapi daripada musuh sebenar yang ada di dalam parti. Pengampu namanya. Itu musuh dalam parti.

Harakahdaily memang gemar menyiarkan tulisan blogger pro-UG tetapi tidak akan menyiarkan tulisan yang anti-UG. Itu sebab mengapa jualan harakah juga merudum sekarang ini kerana dipimpin oleh mereka yang sifatnya pengampu.

GB sudah puas dituduh dengan pelbagai tuduhan demi menegakkan kebenaran dan keadilan. Malah Seminar Blogger yang diadakan esok boleh mengutuk atau mengusul GB dipecat keahlian PAS jika mahu. GB akan redha dengan keputusan itu. InsyaAllah.


No comments: