Friday, December 18, 2009

Ustaz Hassan Shukri Tokoh Maal Hijrah Selangor

Ustaz Hassan Shukri Tokoh Maal Hijrah Selangor


Ustaz Hassan Shukri Tokoh Maal Hijrah Selangor

Posted: 18 Dec 2009 10:39 AM PST

Bekas Timbalan Presidn PAS, Ustaz Hasan Shukri telah dipilih sebagai Tokoh Maal Hijrah peringkat Negeri Selangor.

TV Selangor melaporkan mantan Senator, Hassan Shukri dianugerahkan Tokoh Ma'al Hijrah Peringkat Negeri Selangor.

Beliau yang merupakan pentadbir Sekolah Agama Darul Tarbiah, Gombak telah memegang jawatan Senator selama enam tahun.

Penglibatan beliau dalam aktiviti persatuan, politik, dan program peringkat antarabangsa melayakkan beliau menerima anugerah itu.

"Yang pertama saya bersyukur kepada Allah dan menyembah kasih kepada DYMM sultan Selangor yang telah menyampaikan anugerah kepada saya, tokoh maal hijrah 1431 Hijrah," kata beliau.

Beliau membawa pulang wang tunai sebanyak RM10,000 dan cenderahati.

Ditanya apa yang akan dilakukan dengan wang saguhati yang diterima, beliau berkata,

"Bagi saya tiada apa insyallah itu perkara biasa dan saya syukur lah. Mudah-mudahan kita akan gunakan juga sedikit sebanyak akan saya sumbangkan," katanya.

IMBAUAN


Hassan, dikenang pejuang terbilang
Azamin Amin

Belum sempat pun pejuang-pejuang Sungai Manik tiba di Kuala Selangor untuk turun 'bermandi darah' di Kuala Lumpur, dia sudah terpacul tetap menantikan kedatangan mereka. Dan ketika berdiri di jeti Feri Kuala Selangor dengan badan tegap laksana panglima, dia secara tenang meminta para pejuang itu pulang semula ke Perak.

Niatnya hanya satu, mengelakkan lebih banyak nyawa yang terbunuh dan tidak mahu Sungai Klang bertukar merah. Tanpa perlu berpencak, atau menghunus sunding yang tersisip di pinggangnya,dia bersuara penuh tertib dan tegas gayanya.

Tidak ada satu biji mata pun melainkan dia, yang mampu berdepan para pejuang yang digeruni itu. Bimbang suasana akan lebih kecamuk Pengerusi Majlis Gerakan Negara ketika tragedi 13 Mei 1969, Allahyarham Tun Abdul Razak secara peribadi meminta dia menahan pendekar-pendekar dari kumpulan "parang terbang dan selempang merah" untuk mara ke ibu kota.

Dek kerana menghormati ayahnya yang pernah terlibat dan bertempur dalam beberapa siri dengan peperangan di Sungai Manik pada zaman dulu, para pejuang yang sedang mengelodak jiwa dan amarah itu akhirnya akur dengan permintaannya lalu kembali ke kampung halaman masing-masing
.

Namanya cukup tersohor dan hebat di mata kawan dan lawan. Malah ketika negara dilanda krisis Tun Razak sendiri menghubunginya setiap hari. Sehari kadang-kadang sampai dua kali!

Kini nama Hassan Shukri yang selalu meniti dibibir pejuang dan penyokong PAS selama ini agak kelam dan menyepi. Entah mengapa, bekas Timbalan Presiden PAS yang juga antara pejuang terawal parti tertua di Malaysia ini umpama membawa diri. Namun rajuknya tidak kemana kerana batang tubuhnya masih sebati dengan perjuangan ini.

Hassan Shukri yang dipanggil 'Ustaz' masih dekat di hati kebanyakan ahli PAS malah kelibat beliau sering kelihatan, sekiranya ada acara rasmi dan majlis ilmu yang dianjurkan di Markas PAS Taman Melewar, Gombak. Kadang-kadang tanpa segan, beliau menebas dan mencangkul di depan Markas walaupun para pemimpin dan ahli PAS sedang menyertai aktiviti di situ.

Baginya kerja-kerja kebun dan kampung sudah berakar umbi di benaknya apatah lagi kediaman dan lamannya pula bersebelahan markas itu. Markas yang dahulunya dikenali sebagai 'Headquartes' pejabat PAS dan Pusat Tarbiyah sebelum berpindah ke Jalan Raja Laut Kuala Lumpur begitu sinonim dengan Hassan Shukri.

Masakan tidak idea penubuhan Markas itu, datang dari hati nurani ikhlasnya. Bermula dengan modal RM20,000 beliau membeli sebidang tanah di situ, sebagai tapak awal untuk membina Markas. Kemudian beliau berbincang pula dengan Yang Dipertua PAS Allahyarham Yusuf Rawa, Pesuruhjaya PAS Perlis Ustaz Hashim Jasin dan Ustaz Nakhaei untuk mereka sama-sama membeli tanah dengan harga sekitar RM26,000 bagi meluaskan kawasan Markas sekitar tahun 1982.

Selain menerima sumbangan wang, Markas itu turut didirikan secara bergotong royong pada peringkat awalnya. Kemudian dengan kebijaksanaan Hassan, beliau mengarahkan setiap satu cawangan PAS menyiapkan satu tiang bangunan tanpa menggunakan jengkaut untuk menggali lubang tapak asas.

Semenjak itu, Markas PAS Taman Melewar telah menjadi tempat persinggahan atau bermalam paling murah di Kuala Lumpur kepada orang ramai yang mahu melancong atau berurusan di ibu kota malah hari minggu atau cuti sekolah, banyak bas persiaran serta bas sekolah singgah dan memenuhi laman markas itu.

Lebih menarik ianya menjadi persinggahan paling penting kepada rombongan haji sebelum melapor diri di Lapangan Antarabangsa Subang sebelum wujudnya KLIA dan Pusat Transit Tabung Haji Kelana Jaya.

Pejuang Islam tidak akan susah...

Cetusan idea Hassan itu kemudiannya menjadi buah mulut orang dan menjadikan PAS terkenal di pelusuk negara. Ya, Hassan dikenali sebagai tokoh yang membangunkan Markas PAS dan ramai yang tidak tahu, beliau adalah individu penting di sebalik perlembagaan PAS dan merupakan 'buku undang-undang PAS' yang masih hidup serta sentiasa menjadi rujukan.

Menceritakan kisah penyertaannya secara tidak rasmi dengan PAS sewaktu berusia 14 tahun pada 1951; Hassan memberitahu tindakannya itu didorong oleh satu peristiwa unik yang mencetuskan semangatnya untuk mendekati PAS.

Walaupun usia telah menjangkau 70an', Hassan masih kelihatan gagah dan berupaya mengingati satu persatu sejarahnya bersama PAS dan wawancara yang berlangsung hampir dua jam itu, terasa begitu singkat rasanya memandangkan kepetahan dan nada selorohnya, membuatkan saya pegun dan asyik dengan kisah lamanya.

"Tulislah dan saya suka bila orang mahu tahu sejarah saya dan PAS.

"Bukan apa, setelah saya tiada nanti, apa yang anda tulis itu akan jadi satu dokumentasi sejarah," katanya tersenyum semula.

Mengakhiri perbualan yang 'berlangsung' di kediamannya sendiri baru-baru ini. Hassan sempat menyuntik semangat kepada ahli-ahli PAS seluruh negara supaya sentiasa mengukuhkan perjuangan dan menolak sama sekali fikiran jumud bahawa jika bersama PAS, mereka akan menemui kesukaran dan kepayahan hidup.

"Percayalah... sesiapa yang memperjuangkan Islam, dia tidak akan susah. Mungkin tidak kaya tetapi tidak ada yang susah atau tidak makan... Saya sendiri tidak pernah rasa gaji besar tetapi kehidupan saya tidak susah dan alhamdulillah makin bertambah baik.

"Bagi pejuang Islam, apa jua cabaran dan dugaan akhirnya Allah akan tolong juga dan bantu kita untuk teruskan kehidupan...," katanya sambil mecebiskan nasihat kepada pemimpin agar sentiasa merapatkan saf antara satu sama lain termasuk dengan golongan bawahan, supaya parti akan terus kukuh, disegani dan bertambah kuat di masa mendatang.


Ulasan GB

Kenapa pimpinan PAS yang ada tak pernah melakukan sesuatu untuk menghormati dan mengenang jasa-jasa para pemimpin PAS terdahulu di dalam muktamarnya setiap tahun? Apakah mereka merasakan perjuangan PAS ini hanya hasil usaha dan titik peluh mereka tanpa pengorbanan para pejuang terdahulu ini?

Ramai yang telah dilupakan. Memang menyedihkan apabila Presiden, Timbalan Presiden dan Setiausaha Agung tidak mempunyai agenda mengenang jasa pimpinan PAS terdahulu ini sehinggakan rakan sendiri yang mengangkat bekas pimpinan PAS ini menjadi tokoh Maal Hijrah.

Timbalan Presiden khususnya, can u please answer me what have you done for the party so far except creating problems with your statements with the press?


SPRM Dibenar Siasat Tanpa Had, Kerajaan Negeri Bertegas Lindungi Kakitangan

Posted: 18 Dec 2009 09:43 AM PST

Kerajaan Negeri Selangor tetap tegas dengan pendirian bahawa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM)tidak boleh menyoal siasat kakitangannya selepas waktu pejabat.

Exco Kebajikan, Hal Ehwal Wanita, Sains Teknologi dan Inovasi, Rodziah Ismail berkata, tindakan itu dibuat bagi menjaga keselamatan kakitangannya.

"Kerajaan negeri tetap bahawa hanya boleh siasat pada waktu pejabat dan kita tidak mahu siasatan dibuat di luar kawasan sebab kita tidak mahu kesan yang melibatkan mendiang Teoh Beng Hock berulang," katanya.

Rodziah berkata demikian ketika mengulas mengenai keputusan Mahkamah Rayuan bahawa SPRM dibenarkan menjalankan soal siasat selepas waktu pejabat dan tanpa had masa yang ditetapkan.

Keputusan itu dibuat oleh panel tiga hakim mahkamah tersebut yang diketuai oleh Hakim Datuk Hassan Lah sebulat suara memutuskan waktu siasatan tidak boleh dibataskan atau terhad dalam tempoh masa bekerja yang biasa.

Rodziah berkata, SPRM tidak memerlukan tempoh masa yang panjang bagi menyoal siasat saksi untuk mendapatkan maklumat kerana prosedurnya berlainan dengan soal siasat yang dilakukan terhadap penjenayah.

"Sebenarnya siasatan itu tidak sepatutnya sebagai penjenayah hanya untuk mendapat maklumat. Ia tidak perlu begitu lama dan sebagainya dan saya rasa sekadar waktu pejabat adalah sesuai dan wajar,"katanya.

Mantan Setiausaha Politik Exco Kerajaan Negeri, Teoh Beng Hock ditemui mati keesokan harinya di tingkat lima Plaza Masalam selepas disoal siasat SPRM.

Sehingga kini, Inkues terhadap kematiannya masih disiasat dan bedah siasat kali kedua ke atas mediang terpaksa dibuat setelah pakar patologi yang dilantik kerajaan negeri, Dr Pronthip Rojanasunand mendedahkan bahawa 80 peratus kemungkinan Beng Hock dibunuh.
This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Edar RisalahLiwat, Dua Pemimpin AMK Ditahan

Posted: 18 Dec 2009 09:30 AM PST

Solat Jumaat di Masjid Negeri Shah Alam hari ini menyaksikan ketumbukan Unit Simpanan Persekutuan (FRU) mengepung perimeter masjid.

Polis dikerah ke bangunan suci ini bagi membendung tindakan Angkatan Muda Keadilan mengedar risalah memorandum, sejurus selepas solat.

Dipercayai risalah tersebut diedar bagi mendesak Mahkamah Syariah lebih telus dan bebas daripada campurtangan pihak pemerintah.

Ketua AMK Selangor, Khairul Anwar Ahmad Zainuddin dan Timbalannya, Azizi Ahmad ditahan dan dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah Shah Alam untuk disoal-siasat.

Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar berkata, pihaknya akan mendapatkan perintah reman ke atas kedua-dua yang ditahan dan akan disoal siasat di bawah akta Mesin Cetak kerana mengedar risalah tanpa permit.

"Kita menahan dua orang kerana mengedar risalah tanpa permit, di bawah Akta Mesin Cetak apabila hendak mengedar risalah mesti ada permit. Kalau mengedar risalah tanpa permit ini menjadi satu kesalahan kita akan tangkap. Kita akan mintak reman.

"Saya ingin memberi amaran parti-parti politik dan juga NGO di Selangor, jangan cuba hendak mencabar polis untuk mengadakan demonstrasi haram, forum-forum khususnya forum yang menyentuh perbicaraan Anwar Ibrahim

Sementara itu, Khairul yang dihubungi berkata, Ketua AMK, Shamsul Iskandar Md Akin hadir ke IPD bersama Peguam, Abd Razak Jamil dalam usaha membebaskannya.

Risalah yang diedarkan juga mendesak Mahkamah Syariah Kuala Lumpur menyegerakan prosiding kes Qazaf yang difailkan Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

AMK juga menggesa Mahkamah Syariah seluruh negara bersikap berani, adil dan telus serta tidak terpengaruh dengan sebarang campurtangan politik.

AMK turut mendesak supaya martabat mahkamah itu diperkasa dan dipertahan serta megesa seluruh badan pendakwaan dan kehakiman mahkamah tersebut tidak tunduk kepada campurtangan politik.

Memorandum berkenaan turut mengecam kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Mneteri, Mejar Jeneral Datuk Jamil Khir Baharom yang menyatakan kes qazaf Anwar tidak boleh dibicarakan kerana ia sedang berjalan di mahkamah sivil.

AMK dalam memorandum itu menyifatkan kenyataan Jamil Khir sebagai menghina Mahkamah Syariah kerana menjatuhkan martabat dan maruah mahkamah berkenaan.

Ulasan GB

Dah lama tak dengar dan lihat Datuk Khalid Abu Bakar, Ketua Polis Selangor yang amat diketahui amat memusuhi kerajaan PR Selangor yang dipilih oleh rakyat.

Khalid berkata "jangan cuba hendak mencabar polis untuk mengadakan demonstrasi haram", tetapi malangnya ayat ini hanya sah untuk demo yang dibuat oleh PR. Khalid tidak pernah pula membuat seruan yang serupa kepada demonstrasi yang dianjurkan oleh UMNO atau BN.
This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

CHANGE OF ADDRESS

Posted: 18 Dec 2009 08:05 AM PST

As usual, the month of November and December are months where most weddings are held. I have accumulated no less than 50 wedding invitations, and I must apologies to some for not being able to accept their kind invitation. I will always try wherever possible, to attend every invitation, but this year around, I missed quite a number; the reason being that I have moved to our new home in Ampang, Selangor.

The new occupant of our former home called me to say that he is in possession of my letters, and upon collecting them, I realised that most of it were wedding invitations; some of the invitation dates have long passed.

Here, I wish to sincerely apologise to those friends of mine who had send me a wedding invitation, and for my failure to respond to the invitation.

For the benefit of those who reads this blog, I wish to tender my new home address as under:

No. 49, Jalan SU 2A, Sering Ukay, 68000 Ampang, Selangor Darul Ehsan.

Please note that although I am now closer to Kuala Lumpur where most of my family members lives, I have not abandoned Selangor, the state where I was born.


CRUSADE AGAINST CORRUPTION


Idris Jala asks for 12 months to deliver on NKRA

Posted: 18 Dec 2009 08:34 AM PST

By Neville Spykerman

SUBANG JAYA, Dec 18 – Datuk Seri Idris Jala said today that the government was going out on a limb by making public the initiatives of its NKRAs, and should be judged by the end of next year on whether targets are met.

Datuk Seri Idris Jala given talk on the stage. – Pictures by Jack Ooi

"It's like being fully pregnant; we cannot be carrying a baby inside for beyond nine months. You must deliver," said the Minister in the prime minister's department, while addressing the public at the National Key Results Areas exhibition at the Sunway Convention Centre today.

Idris, who is also the chief executive officer of the Performance Management and Delivery Unit (Pemandu) Board, said the public will be able to see for themselves if the targets are met by the end of next year.

"We will be transparent and the public will be able to see what targets have been met and what were not from annual reports, which will be published," he said, adding that no other government had undertaken such a massive transformation programme.

The NKRAs are access to quality and affordable education, crime prevention, reducing corruption, addressing poverty, upgrading infrastructure in the rural areas and improving public transportation

These are the areas which concern Malaysians, according to public perception surveys and media reports.

"We learned that people don't want incremental changes. They want big results, fast," said Idris, who added that the prime minister himself is "rock solid" behind this change.

"The prime minister himself is leading a weekly steering committee to remove the roadblocks to achieve the Government Transformation Programme (GTP)."

Abu Bakar Ahmad (right) of the Crime Lab briefing Lim Kit Siang and Datuk Seri Idris Jala.

Idris described the GTP as the engine to achieving Vision 2020, the year where Malaysia is targeting to become a fully developed country.

"We won't get there without work and clear direction," he said.

He said 240 civil servants, who have been working in eight labs, have been working hard to develop the initiatives.

"In just six weeks, they have rated 10,000 schools and we know which school is number 1 and which one is number 10,000," Jala cited as an example.

They have also identified 44,000 hardcore poor people who are at the point of starvation, and these people were now getting aid from the government, he said.

"Poverty does not recognise skin colour or race."

To tackle crime, the labs have identified 50 hotspots and additional policemen have been sent to these areas.

"For rural development, we know exactly which roads we intend to build now and which houses will get water and electricity," he said.

Idris pointed out that his own village in Sarawak did not have electricity and added the matter was close to his heart.

To upgrade the transportation system, the government is planning to build another bus terminal in Gombak to alleviate congestion at the Pudu bus station.

Currently 1,000 buses go through Pudu daily while 40,000 cars pick up passengers from the stations.

He described Pudu as "hell on earth" and pointed out the new Gombak bus terminal could accommodate 500 buses.

However, he acknowledged the initiatives were not exhaustive and invited the public to share their views.

"We are all made by God to be beautifully imperfect, we don't have all the wisdom and we welcome your feedback."

(Source: The Malaysian Insider)

Sad to hear about Idris Jala's own village in Sarawak not having electricity. Why after 52 years of Merdeka, a simple thing as electricity cannot be provided to a village? If the quality of life of these villagers stays the same after the 53rd year of Merdeka, then Idris Jala had better kick himself in the butt and out of the Ministership for failing his own people.


'Vision 2020 likely to be put back by 10 years'

Posted: 18 Dec 2009 08:12 AM PST

Malaysia's vision of becoming a developed nation by the year 2020 will be delayed by 10 years, said the country's best known economist, Dr KS Jomo who is a senior United Nations official, the average GDP (gross domestic product) growth of 9 percent before the 1997/1998 financial crisis have been slashed to only around 5 percent.

Yesterday, Jomo met with senior Selangor government leaders to give a private briefing on the global economic crisis and its impact on Malaysia's most industralised state. During the briefing, Jomo provided an example of the public-private partnership (PPP) model that benefits both the government and the private investors as one of the way to propel the state forward but he cautioned the state against embarking the old PPP model which promotes corruption.


Introducing the harp guitar

Posted: 18 Dec 2009 06:52 AM PSTThis posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Going against conventional wisdom

Posted: 18 Dec 2009 06:15 AM PST

Facebook Learning Beyond Schooling: Going against conventional wisdom:

"It is empowering to know and act upon the fact that there are alternatives to educating our children and actually exercising our right as parents to adopt them. Through homeschooling, our children has grown in ways others thought were not possible.

As challenging as it may be to be going against conventions, we believe that this is what makes a real difference. A difference that comes from our hearts for the love of our children and an appreciation of the world they will live in the future.

We invite you challenge convention wisdom to find your own alternatives. The world in the future is way beyond schools as we understand today.

(A brief reflection of the day)

Warmly,
KV&WL"


Merry Christmas and a Happy New Year 2010

Posted: 18 Dec 2009 05:37 AM PST

To all my loved ones, relations, friends, Christians and people who acknowledge Christ the world over, may there be Peace On Earth And Goodwill To Mankind.

rangers,christmas

Photobucket

With the fondest of wishes from me
Bing Crosby's Adeste Fideles. Click to hear this classic. It's absolutely beautiful!


The Hypocrisy of Islam's Indignation

Posted: 18 Dec 2009 04:32 AM PST

In view of the precarious situation of religious minorities in Islamic countries, the uproar in the Islamic world over the Swiss referendum banning the construction of minarets is exaggerated and hypocritical, says author and media researcher Khaled Hroub

Reflecting "Swiss conditions"

But aside from this, we have to consider the situation of minorities in Islamic countries. It is without a doubt a bitter fact that the "Swiss conditions" bemoaned by Muslims are rapidly beginning to resemble the human rights situation that minorities in their own countries of origin already experience, although there is one decisive difference:

In Switzerland the government and all leading political parties, associations, representatives of Christian and Jewish religious communities, and civil society organizations stood at the side of their Muslim fellow citizens and supported their right to freely practice their religion.

By contrast, in nearly all Islamic countries a powerful ruling elite stands at the head of a broad front of politicians and opinion makers who oppose the construction of churches along with the building of sacred buildings for members of other religions. Read it all in the Qantara.de


Golongan Pengampu Jahanamkan Parti - Hadi Awang

Posted: 18 Dec 2009 05:26 AM PST

Jangan meramaikan pengampu dalam PAS
Saidah Hairan

Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang mengingatkan seluruh pimpinan PAS negeri Selangor supaya menjadi pemimpin berjiwa besar serta bersikap terbuka dan tidak meramaikan pengampu kerana ia akan menjahanamkan masa depan parti.

Beliau menegaskan, menjadi pemimpin mesti rela dikritik jangan takut dikritik dan jangan berdegil untuk mempertahankan diri setelah dikritik kerana itu akan menjatuhkan maruah seorang pemimpin.

Katanya, menjadi pemimpin bukan saja untuk meraih kemenangan dalam pilihan raya tetapi lebih penting bertanggngjawab terhadap Allah SWT. Beliau berkata demikian dalam ucapan perasmian Seminar Memperkasa Parti Memperkukuh Pakatan PAS Selangor di dewan MBSA, Shah Alam, Sabtu lalu.

Tambah beliau, apabila sudah menjadi pemimpin jangan memutuskan hubungan dengan parti (PAS) memelihara hubungan dengan masyarakat begitu juga dengan raja kerana raja merupakan sebahagian daripada perlembagaan.

"Pemimpin perlu menjaga hubungan dengan pegawai kerajaan kerana jika hubungan tidak baik apa saja perancangan akan tergendala kerana tidak mendapat sokongan daripada mereka," tegasnya.

Walaupun PAS mengalami `pasang surut' dalam pilihan raya katanya tetapi ahli PAS mencecah satu juta orang dan keistemewaan PAS kerana mempunyai ketahanan yang hebat.

Beliau berkata, PAS berjaya memecah tembok pemisah dengan pengundi bukan Islam apabila ditubuhkan Kelab Penyokong PAS disamping mengadakan tahaluf Siyasi (persefahaman politik) dengan parti dan kumpulan bukan Islam.

Katanya sokongan daripada orang bukan Islam kepada PAS disebabkan pimpinan PAS mempunyai harga diri serta prinsip dan diatas keistimewaan itu mereka menilai keberkesanan PAS.

Menurut beliau, PAS perlu membina dan memperkukuhkan kekuatan diatas asas pencapaian pengundi Islam yang menjadi tonggak sebenar kekuatan Islam, dalam masa yang sama hendaklah mendapat undi bukan Islam sebaik mungkin itu realiti politik dalam negara bermasyarakat majmuk.

Beliau turut mengingatkan peserta seminar dengan petikan hadis bermaksud; "Barang siapa yang mencari keredaan Allah walaupun dimarah oleh manusia, Allah meredai dan Allah menjadikan semua makhlum meredainya, ..."

"Keredaan ini sangat penting dan perlu bagi kita sebagai pejuang parti Islam. Kita perlu mempunyai hubungan yang kuat dengan Allah," tegasnya dihadapan pimpinan PAS Kawasan dan negeri.

Menurut beliau, PAS menjadi parti paling berpengalaman pernah menjadi pembangkang bersendirian di peringkat negeri dan pusat begitu juga memerintah kerajaan negeri secara bersendirian.

PAS juga pernah menyertai kerajaan campuran dan pernah menyertai BN di semua peringkat dan kembali bersendirian, seterusnya bekerjasama dalam bentuk angkatan perpaduan ummah dan pakatan dengan parti lain.

Justeru, ahli-ahli PAS boleh menerima keputusan pilihan raya dengan sabar dan istiqamah walaupun memakan masa dan generasi maka PAS hendaklah belajar daripada pengalaman itu secara positif.

Beliau menekankan sekarang PAS mengambil pendekatan `Tahaluf Siyasi' iaitu persefahaman politik melalui proses yang teguh di atas prinsip dan batas kebijaksanaan yang berlandaskan al-Quran dan sunnah al-Ijmak Ulamak dan Qiyas yang nyata dengan pengamatan siyasah syari'yyah mengikut Perlembagaan PAS.

"Alhamdulillah strategi kerjasama dalam bentuk tahalus siyasi itu berjaya merombak kesombongan yang wujud dalam BN sehingga kini mereka berhadapan dengan keretakan dalam BN,"tegasnya.

Selain itu beliau turut menekankan PAS akan terus bersama dengan Pakatan Rakyat untuk memimpin rakyat ke arah perubahan yang hakiki dengan memainkan peranan yang lebih aktif.

Di akhir ucapan itu beliau berharap semua pencapaian yang diperolehi PAS perlu dimuhasabah kejayaan dan kelemahan di semua peringkat sama ada kerajaan negeri, Adun dan ahli Parlimen serta memperkasakan Kelab Penyokong PAS secara aktif bagi meningkatkan kejayaan sehingga ke tahap mencapai kemenangan yang lebih besar.

Ulasan GB

Nampaknya pengampu-pengampu Presiden menerima tamparan paling keras di muka mereka dengan kenyataan di atas.

Ada kemungkinan Datuk Seri Presiden menyedari bahawa tindakan melampau pengampu-pengampunya menyebabkan integriti dan kredibilitinya tercalar teruk apabila terdapat sang pengampu ini telah terlajak jauh dengan kebebalan dan salah tafsir pengertian "wala'" dan "tsiqah" sepertimana yang dituntut di dalam 'amal jamiyy. Wala' membabi buta tanpa ilmu menjadi harakah hancur binasa lantarannya.

Kita melihat sikap Presiden yang berlapang dada menerima teguran tetapi terdapat sang pengampu yang mencemarkan imej parti sepertimana yang berlaku di dalam kes kecaman beberapa pengampu ke atas pengkritik-pengkritik parti sebelum ini. Semasa Datuk Presiden membuat keputusan untuk mengadakan Seminar Memperkasakan Parti untuk mendengar sendiri luahan Prof Abdul Aziz Bari, pengampu ini tiba-tiba membelasah dan mengecam Professor tersebut seperti kenyataan-kenyataan Abu Bakar Chik, Idris Ahmad, Tuan Ibrahim Tuan Man, Nasruddin Hassan Tantawi dan beberapa pemuka-pemuka parti sehingga Datuk Presiden sendiri menerima tempias "malu" dan "dihinakan" ekoran dari tindakan pengampu-pengampu ini.

Sehinggakan golongan pengampu ini menganjurkan Seminar Blogger hujung minggu ini nak brainwash blogger-blogger supaya menjadi pengampu seperti mereka.

Tidak cukup sekadar itu, terdapat pengampu-pengampu dari kalangan mereka terdiri dari webmaster dan blogger yang senegeri dengan Datuk Presiden sendiri menyerang habis-habisan mereka yang mengkritik pimpinan, seolah-olah hanya kumpulan mereka saja yang betul dan boleh menyertai syurga Ilahi dengan cara memaki hamun itu.

Kita melihat bagaimana pengkritik-pengkritik parti (samada ahli atau pun tidak) seperti Topeng Perak, Tulang Besi, Al-Bakistani, ManjongMari, GB sendiri, dan beberapa blogger lain telah diserang hebat oleh golongan pengampu ini. Malah Mursyidul Am PAS dan mereka yang cuba mempersetujui idea pengkritik seperti Peguam PAS, Sdra Hanipa Maidin juga diserangnya bertubi-tubi. Tidakkah betul GB umpamakan kerja mereka sebagai kerja gila?

GB dituduh dengan pelbagai gelaran, pemecah-belah parti, munafiq, agen talibarut UMNO ... Apa nak GB katakan lagi? Hanya bersyukur asalkan Allah meredhai dan menerima diri kita.

Walhal Datuk Presiden sentiasa mendengar dan menerima kritikan walau betapa tajam dan pedas. Itu lambang pemimpin berjiwa besar tetapi sayangnya ia dicemari dengan tindakan pengampu yang berjiwa kerdil yang bakal menjahanamkan parti.

Dan GB telah mencoretkan hal ini di dalam mesej sempena sambutan Maal Hijrah:-


Maal Hijrah : PAS Perlu Bersedia Menerima Perubahan

Ulasan GB

PAS kini sedang melalui proses perkembangan dan kematangan sebagai sebuah organisasi dakwah dan politik sehingga timbul fenomena yang dilihat seperti ianya digoncang sekuat-kuatnya bagi melihat keutuhannya untuk mengharungi cabaran di era baru.

Zaman transisi dari sebuah organisasi dakwah yang sifatnya begitu tradisional kepada sebuah organisasi yang progresif untuk berdepan dengan cabaran-cabaran baru seperti globalisasi, ledakan teknologi maklumat, diikuti dengan kehadiran golongan masyarakat yang berdasarkan pengetahuan (k-community) dan seumpamanya memerlukan perubahan kepimpinan dan struktural.

Ia sekaligus menyaksikan sudah berlalunya zaman "zon selesa" untuk pemimpin dan organisasi parti untuk sekadar mempertahankan status quo.

Tulisan diatas GB bawa untuk sama-sama kita renungkan mengenai kepincangan yang sedang dialami oleh PAS kini, sebagai satu bahan penelitian untuk menerima seadanya apa yang berlaku kini sebagai satu "sunatullah" untuk mentransformasikan PAS kepada sebuah organisasi dakwah dan politik yang lebih berjaya.

Suka atau tidak suka, perubahan pasti berlaku. Tidak ada dua hari yang bernar-benar serupa pada manusia dan sekalian alam, begitulah kepada PAS. Kesemua faktor perubahan berlaku dengan mengakui adanya nilai konstans - iaitu dasar perjuangan yang tetap.

Hari ini tidak ada sesuatu pun yang tersembunyi lagi. Kejayaan dan kegagalan, kekuatan dan kelemahan sesebuah organisasi dan kepimpinannya diteliti, dibedah, disiasat, dianalisa dan didokumentasikan di bilik-bilik kuliah universiti di dalam pelbagai matapelajaran di dalam bentuk "case study" dan PAS tidak terlepas darinya.

Malah dalam beberapa keadaan ia kini menjadi desertasi untuk seseorang bergelar sarjana dan pemegang PhD.

Zaman untuk merajuk, zaman untuk bersembunyi, zaman untuk mempertahankan sikap "futur" telah tersangat semalam.

Persoalan "adab jemaah" yang ditimbulkan oleh beberapa rakan di lingkaran usrah-usrah kini perlu ditafsirkan dengan parameter baru. "Adab jemaah" bukan lagi dengan mengakui keperluan untuk mengkritik secara berbisik atau apa yang dikatakan "mengikut saluran parti". Cara itu sudah terlalu semalam, sudah ketinggalan zaman.

Kini sudah ada istilah-istilah baru yang mengambil tempat yang diterima sebagai "adab jemaah", seperti "wistle-blowing" - satu kaedah di mana ahli organisasi mendedahkan kepincangan yang dikesannya secara terbuka, "pengurusan strategik" di mana penetapan visi, misi dan objektif organisasi dibuat secara telus dan dipacu bersama oleh pemimpin dan ahli serta "etika professional" dimana nilai-nilai sejagat diakui diterima pakai oleh segenap lapisan petugas dan pekerja organisasi. Mereka yang berdiam diri terhadap kepincangan dan berrahsia untuk menutup kelemahan dilihat sebagai "tidak beradab" malah dikira bersubahabat dengan kegagalan organisasi di zaman kontemporari ini.

Tanpa melupai fakta bahawa sebagai sebuah organisasi dakwah, PAS akan menghadapi tribulasi-tribulasi, tetapi di dalam bentuk baru. PAS akan menempuh gelombang tribulasi Badar, Uhud dan Khandaqnya sendiri, malah PAS akan mengharungi "Perjanjian Hudaibiyah" dan "fathul Makkah"nya sendiri.

Sebagai entiti politik pula PAS perlu bersedia untuk berdepan dengan mehnah baru. Perlu memperlengkapkan diri untuk diheret ke mahkamah bila-bila masa. Perlu bersedia menghadapi tantangan daripada ahlinya sendiri yang akan mencabar kepimpinan yang futur (lembab). Perlu menerima hakikat bahawa struktur yang ada boleh dirombak bila-bila masa pabila ia dilihat sudah tidak mampu menatangi zamannya. Kitar hayatnya (Life cycle) akan menetapkan bahawa proses kematangan parti tidak lagi menunggu pasang-surut sokongan terhadapnya.

Sebagai entiti politik zaman baru juga PAS perlu sentiasa melakukan penyelidikan dan analisa SWOT (Strength, Weakness, Opportunities, Waknessess)nya sendiri. Perlu melakukan matriks pengurusan dan kajian "market share" yang diperolehi untuk mengetahui kedudukan dan status quo dirinya berbanding dengan parti-parti politik lain.

Zaman untuk mendengar ceramah retorik sudah berlalu. Contohnya, kelmarin Datuk Mahfuz Omar baru menempelak dan mendesak Ariffahmi untu meletak jawatan tetapi pada hari ini. Mahfuz sendiri boleh ditempelak untuk meletakkan jawatan kerana mementingkan urusan peribadi daripada parti. Dan langkah terbaik bagi Mahfuz ialah: senyumlah menerima kritikan itu, akur dan berterima kasih kerana peringatan serta dalamasa yang sama perbaiki diri. Kerana yang mengkritikmu itu adalah cerminan bagi dirimu sendiri. Kelmarin engkau menempelak, hari ini engkau ditempelak. Yang yang menempelak itu, "hakikat"nya adalah dari Tuhanmu, yang bukan membencimu tetapi mengasihmu. Begitulah juga pengajaran untuk pemimpin parti yang lain.

Tertinggallah mereka yang masih menguleti mimpi untuk menjadi "kerajaan yang dinanti" jika masih bertegang urat, menelan pil khayal untuk bermakian-makian menjadi penyokong yang akhinya membawa parti rebah ke bumi.H1N1: Be vigilant against second wave of A(H1N1), people told

Posted: 18 Dec 2009 08:32 AM PST

Friday December 18, 2009

Be vigilant against second wave of A(H1N1), people told

PUTRAJAYA: Health director-general Tan Sri Dr Ismail Merican has urged Malaysians who have visited countries in the northern hemisphere and are now experiencing influenza-like illness (ILI) to get immediate medical attention.

He said this is important to avoid a second wave of Influenza A(H1N1) from spreading in the country.

Dr Ismail said those who were planning to visit countries in the northern hemisphere, especially those which were already facing the second wave of influenza should take measures to prevent infection.

"We also encourage travellers going to cold countries to take the seasonal influenza vaccine to reduce the risk of being infected with flu," he said.

Dr Ismail said a total of 537 new patients with ILI were warded in hospitals nationwide between Dec 6 and 12, adding that 503 patients were discharged within the same period.

"The ministry will continue to monitor the pandemic very closely. We would like to remind the public not to take things lightly just because the situation has improved in Malaysia.

"Do not ignore the preventive measures that we have in put place and the ministry will continue to update the public on the situation through our website," he added.

(Source: The Star Online)


The Poll thus far...............

Posted: 18 Dec 2009 01:42 AM PST

it does not look too great for our Great Leader

Click on image to enlarge.

1. There 3.9% who think he is the Father of Democracy, I wonder which political school, they went to.

2. 9.1 % think he is the Father of Technology.

3. 11.7 % think of him as the Father of modern Malaysia.

4. 11.7 % a same percentage think of him as the Saviour of the Malays.

5. 15.6 % think of him as the Father of Development.

6. 68.8 % think of him as a Dictator.

7. 79.2 % think of him as the Father of Cronyism.

8. 79.2 % think of him as the Destroyer of Institutions.

9. 72.7 % think of him as the Father of all racists.

10. 83.1 % of him as the Father of Corruption.

The poll will be running until Jan 15th 2010. So people take the poll. Looking at the polls thus far the end result might not be a flattering of him, after ruling Malaysia for 22 years. That might be his legacy.


PRINCELY GIFT FOR THE WRONG REASON

Posted: 18 Dec 2009 01:36 AM PST

A house is reportedly being built by the government as a 'gift' for former Prime Minister Tun Abdullah Badawi at the cost of RM12 million, at a time when Prime Minister Najib had announced that his government will undertake measures to cut excessive spending, and in the knowledge that petroleum revenue that is the nation's lifeline is fast depleting, and where issues relating to the eradication of the nation's hardcore poor still persist.

The issue was raised by an opposition member in parliament recently, and was it not a surprise that even the Deputy Finance Minister was not fully aware as to where the budget for the construction of the house is derived from. RM12 million for a 'gift house' is not cheap, and many would wonder (and certainly I do), what is so deserving that Tun Abdullah should be presented with such a costly house. Is he so poor that he cannot even built a house that is reasonably suitable for him? Does being a former Prime Minister entitles him to such a house at tax payers expenses? And what about the previous Prime Ministers? Were they given such a palatial house upon their retirement? Or will this be a precedence for future retired Prime Ministers? I am puzzled too that the MSM has been eerily silence over this issue, as if RM12 million is only a pittance, and is therefore of no news value.

I do not know if the RM12 million 'gift house is a reflection of the slogan, 'Rakyat didahulukan, Pencapaian diutamakan', or the 'One Malaysia' that is being so widely spoken off these days. I would believe in the slogan if the RM12 million is spent to built homes for the poor, or anything to alleviate the plight of the hardcore poor that is a common sight, even in the city of Kuala Lumpur.

If one were to ask me which of our Prime Ministers deserve a princely gift like a RM12 million home, I would say it is only our first Prime Minister Tengku Abdul Rahman. I do not wish to argue my reasons out here, but to me it is pretty obvious.

Spending huge sums of tax payers money to benefit an individual is to my opinion immoral, and ought to be criticized. I simply cannot understand the moral behind the gift, and why has the decision by the government (or was it the decision of an individual) made in the quite. A decision made in such a manner will only arouse public perception that is bad and hurtful for the government.

Over the last few months, there has been too many negative issues affecting the government, created by individuals/officials linked with the government, that has made the government to be seen in bad light. The 'PKFZ mother of all scandals', 'money laundering' acts by senior state politicians and spouses of reputable personalities, corrupt officers linked to senior politicians, and with one acting like 'little napoleon'.

I think, I am old enough to criticized many in government today, and this also includes politicians. Let me be blunt with all unscrupulous and corrupt individuals/officials of the Malay race who claim themselves to be leaders, that you are answerable for your acts (bad or otherwise) to the people that you lead on earth, and to the Almighty upon death. It will be easy to lie and deny your wrong doing on earth, but there is no escape in the hereafter. Have you all not been told about this, or are you all just plain dumb and ignorant? To you all, the wrath of the Almighty is severe and extreme, and worse still, the Attorney General will not be there to help you. God bless you all.


CRUSADE AGAINST CORRUPTION


Visiting the house that was…

Posted: 17 Dec 2009 10:22 PM PST

As mentioned in my previous posting, yesterday, together with a fellow volunteer and Mr R, a representative from a particular organisation, we went to visit Hana's old house to assess if Mr R's organisation would be willing to help out with the house repairs.

Initially, we planned to meet up at 3 pm, but yesterday morning itself, Mr R got a call requesting him to attend another function. We couldn't simply cancel or postpone the visit, because Hana had arranged to take leave from work to be able to be home during our visit. So, it was decided that we meet up at 4 pm instead. But you know how it is to get away when you're attending whatever functions… so we only finally made a move from Ipoh around 4.45 pm.

Just as we were leaving Ipoh, it rained… cats & dogs!! I was really hoping it would be dry at Hana's place as it would be difficult to climb up to her old house in the rain. For one thing, it would be slippery and we wouldn't want to injure ourselves in trying to help others…

As we exited the highway, I said, "Thank God it's dry here." Immediately it started to drizzle. Uh oh… I spoke too soon, didn't I?

But no, it wasn't raining when we reached Hana's house but it looked like it would rain anytime. We headed straight to the house that Hana is renting, parked the car there, and up I went to call Hana so we could together go to the old house needing repairs.  The old house was less than 50 meters away anyway. While at first I confidently climbed up to get to the old house, halfway through I got a bit confused and I let Hana show the way. I could no longer recognise the house.

"Ni ha rumahnya," said Hana. "Bahagian depannya pakcik saya dah tolong robohkan sebab dah jadi sarang penagih dadah."

No wonder lah I couldn't recognise the house!

The front section of the house was the one unfit for occupation. That was where Hana fell and broke her arm. Unable to afford repairs, they decided to rent a nearby house for safety reasons. So the old house was left empty. Apparently drug addicts seem to get along very well with empty houses, so the house finally became a "port" for the addicts. That was when Hana's uncle decided to tear down the whole section.

The only section that's left now is the kitchen section which is locked and so others can't go in. Both Mr R and myself took some photos of the house. After a while it started raining and so we walked down and headed back to Hana's rented house. Hana gave me the receipts of her purchases of the children's schooling needs, plus the list of items which need to be bought at their school co-op at the end of this month. I was in a rush so I couldn't really sit down to calculate everything. So based on what Hana told me, that the whole total was "Empat Ratus lebih", I gave Hana RM400 and told her I'd transfer the balance into her bank account once I manage to calculate everything. She needed cash to buy a second pair of uniforms for her children (she was short of cash, so she had bought one pair each first). Next year even her youngest son will start schooling, so she has 3 of them with schooling needs.

By the time we left, it was raining… cats and dogs… again! Seemed like the rain was following us.

Anyway, Mr R told me to get a copy of the title of the land, and asked me to do a short write up, detailing Hana's family background and needs. Hopefully I will be able to do that soon.


Merry Christmas and Happy 2010!

Posted: 17 Dec 2009 10:02 PM PST

A bit early I know… I'm already in holiday mood, and needed a break for housekeeping and to make some preparation for my Korean trip.

Haruhi Suzumiya anime Christmas wishes

The blog will be rested for the remainder of 2009… see you all again in 2010 ;)

Merry Christmas, and Happy New Year!

Merry Christmas and Happy 2010! from YeinJee's Asian Journal


Kobukuro & Yui Aragaki – Akai Ito music video

Posted: 16 Dec 2009 10:32 PM PST

A cute Japanese MV for Akai Ito by Kobukuro and Yui Aragaki. Same song, two feel, released in 2008, with a season-fitting ending…

Story plot… girl's heart broken > guy comforted her > started dating > blah, blah > girl saw ex, still couldn't get over him > guy not happy, broke up (poor girl, dumped twice) > missed each other > happy ending > Merry Xmas.

Lesson of the day… guys must always carry a clean and beautiful handkerchief.

[video via kk72341@Youtube]

Kobukuro & Yui Aragaki – Akai Ito music video from YeinJee's Asian Journal


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

2009 Year-End Google Zeitgeist: Malaysia

Posted: 17 Dec 2009 11:19 PM PST

2009 was a year for Malaysians to forge closer ties with one another and look up out-of-touch friends and family as evidenced by the presence of facebook, Friendster, MySpace, Twitter and Tagged in the top and fastest-rising searches for Malaysia. It was also a year that saw new faces, led by YouTube sensation Zee Avi in the entertainment field and politican Elizabeth Wong on the newsmakers list. Malaysians were also clearly interested in the recently-announced 1Malaysia F1 team that was granted permission to compete in next year's Formula One season. Check out the lists below to get a better sense of the Malaysian Zeitgeist, or spirit of the times, in 2009!

Searches for jawatan kosong (job vacancies) in Malaysia, 2008-2009

Fastest rising searches of 2009
 1. facebook login
 2. michael jackson
 3. elizabeth wong
 4. utusan malaysia
 5. dragonica
 6. oh bulan
 7. jobsmalaysia
 8. twitter
 9. tagged.com
 10. 4shared
Most popular searches of 2009
 1. facebook
 2. friendster
 3. yahoo
 4. myspace
 5. yahoo mail
 6. gmail
 7. berita harian
 8. tagged
 9. malaysia kini
 10. youtube
Fastest rising newsmakers
 1. elizabeth wong
 2. manohara odelia pinot
 3. zakiah anas
 4. nizar
 5. kartika
 6. fasha sandha
 7. khalid samad
 8. najib
 9. ong tee keat
 10. sufiah yusof
Fastest rising headlines
 1. h1n1
 2. earth hour
 3. 1malaysia
 4. budget 2010
 5. 15 malaysia
 6. khidmat negara 2010
 7. super typhoon parma
 8. solar eclipse
 9. padang indonesia
 10. tsunami 2009
Fastest rising song searches in Malay
 1. khatimah cinta
 2. cinta gila
 3. cari jodoh
 4. dan sebenarnya
 5. pakai buang
 6. situasi
 7. tanpa
 8. bunga angkasa
 9. jeritan batinku
 10. kucing hitam
Fastest rising entertainers
 1. zee avi
 2. yuna
 3. hafiz af
 4. aril af
 5. tiz zaqyah
 6. julie woon
 7. stacy
 8. tomok
 9. bunkface
 10. linda onn
Fastest rising sports
 1. 1malaysia F1
 2. kelate.net
 3. f1 sepang
 4. motogp
 5. BAM malaysia
 6. FAM
 7. lee chong wei
 8. hijau kuning
 9. gofutsal
 10. badminton super series
Fastest rising food searches in Malay
 1. masakan melayu
 2. kuih tradisional
 3. puding karamel
 4. biskut raya
 5. kek coklat
 6. nasi beriani
 7. puding roti
 8. karipap
 9. daging
 10. cucur udan


Isu Satu Lambang PR : Ust Zol Tak Setuju, GB Setuju

Posted: 17 Dec 2009 11:13 PM PST

Konvensyen PR esok menjadi salah satu batu tanda penting hubungan parti-parti dalam PR. Dalam suasana Umno / BN amat berharap parti-parti dalam PR bercakaran sesama sendiri, tiba-tiba konvensyen ini berlangsung.

Sehingga kini belum ada komen pemimpin Umno / BN mengenai konvensyen ini. Mungkin mereka masih terkejut dengan kejadian di parlimen 14 Dis yang lalu.

PR guna satu lambang seperti BN? Saya harap konvensyen ini tidak mengeluarkan resolusi begitu. Kenapa?

Penting sangatkah lambang? Kecuali sistem pilihanraya kita berubah, ada cara lain selain lambang untuk membolehkan pengundi memilih parti yang mereka mahu, lambang masih sangat penting.

PAS berbeza dengan PKR dan DAP sama seperti Umno berbeza dengan MCA dan MIC. Perbezaan ini harus diiktiraf sama seperti pengiktirafan terhadap wujudnya persamaan. Apa yang mustahak, perkukuhkan keserasian dengan perbezaan yang wujud itu.

Lelaki dan perempuan berbeza tetapi mereka tidak perlu memakai baju yang sama untuk memaklumkan kepada umum bahawa mereka adalah pasangan suami isteri. Cukuplah dengan mereka menaiki kereta bersama, membeli-belah bersama, makan angin bersama, ketawa dan menangis bersama, memegang tangan anak-anak ketika berjalan bersama, itu sudah memadai.

Jiran-jiran tahu, kawan-kawan tahu, bahkan orang yang tidak mengenali mereka pun tahu bahawa mereka pasangan suami isteri bila melihat mereka begitu.

Apa yang mengikat mereka? Ya, selain dokumen perkahwinan, mereka diikat oleh kebersamaan mereka menghadapi situasi. Ada ketika mereka berkelahi, berbalah, bergaduh, tetapi kemudiannya mereka kembali bersama malah lebih intim lagi. Demi siapa? Ya, demi anak-anak, masa depan mereka.

PAS, PKR dan DAP tidak perlu menggunakan lambang yang sama. Lebih selesa, tenang kita memakai lambang sendiri seperti sekarang. Cukuplah, kita berarak bersama, kita berkempen bersama, kita bermarkas bersama, orang sudah tahu bahawa kita berkawan. Dunia sudah tahu itu semua.

Kita tidak perlu menipu rakyat seperti BN. Ke sana sini memikul dacing, tapi Umno menikam Melayu, MCA dan MIC pun tidak setara mana membela kaum mereka. Orang yang terbela ialah orang yang berkuasa, pemimpin mereka.

Dengan satu lambang itu, pada hari ini rakyat tidak kemana. Kekayaan negara mereka punggah dan difaraidkan sesama mereka. Rakyat ditipu dengan satu lambang. Satu lambang, kononnya simbol perpaduan. Akhirnya, mereka memang berpadu tetapi untuk tipu kita.

Kita tampil di hadapan rakyat dengan wajah kita. PAS, PKR dan DAP dengan wajah masing-masing. Kita suarakan idealisme kita. Fokus kita ialah rakyat, masa depan mereka.

Politik tipu rakyat dengan satu lambang tidak harus kita warisi. Kita mesti berbeza daripada BN. Kita perlu melakar wajah politik baru untuk Malaysia.

Berikan rakyat Malaysia peluang yang luas untuk menentukan masa depan mereka. Jangan ikat dan berkas mereka dengan lambang seperti BN. Andai PR berkuasa, lebih baik kita berikan rakyat Malaysia banyak pilihan, PAS, PKR dan DAP daripada kita mengikat mereka dengan dua pilihan sahaja, PR dan BN.

Rakyat akan lebih memberontak jika mereka diikat berbanding mereka diberikan banyak peluang dan pilihan.

BN telah memenjara rakyat dengan 'dacing'. Hari ini rakyat memberontak. Ahli atau penyokong Umno tidak mampu beralih kepada parti lain dalam komponen BN, ahli atau penyokong MCA tidak beralih kepada Gerakan misalnya, kenapa? Kerana mereka jemu dengan 'idealisme' dacing itu. Kesudahannya mereka meninggalkan terus 'dacing'.

PR mesti memberi peluang kepada ahli atau penyokongnya terus bersama PR sekali pun dia mungkin tidak mahu bersama dengan salah satu parti dalam PR. Bukankah itu lebih menguntungkan politik kita? Dia tidak selesa dengan A, boleh pilih B, namun masih bersama PR.

Justeru, saya tidak bersetuju PR menggunakan satu lambang sahaja. Lebih baik terbuka, lebih selesa bebas, lebih mesra beridentiti. Dada tidak sempit, fikiran tidak kusut.

Bukan saya seorang tetapi saya yakin rakyat Malaysia juga begitu. Rakyat Malaysia sudah fobia dengan satu lambang, 'dacing'. -bongkarsauh

Ulasan GB

Demikian pendapat dan pandangan Ust. Zolkharnain.

Bagi GB, tidaklah menjadi satu masalah besar mengenai isu penggunaan satu lambang ini. Boleh ada boleh juga tiada. tetapi lebih baik ada.

Kita melihat dari sudut positif jika ianya diadakan. Ia mampu mengeratkan hubungan dalam ertikata kita berada di dalam satu bahtera yang sama - bernama Pakatan Rakyat - untuk mwujudkan semangat kekitaan yang lebih berkesan untuk menghadapi lawan.

Tiada lagi pemisahan yang didasarkan faktor keperbezaan politik kepartian samada PAS, PKR atau DAP. Sementelah lagi ketiga-tiga parti telah mampu keluar dari kepompong etnik tertentu, tak seperti BN yang setiap komponennya dilihat mewakili hanya kelompok-kelompok etnik tertentu.

Evolusi kematangan berpolitik rakyat di dalam negara kita telah menjurus ke arah penolakan parti politik "assabiyah" yang berteraskan etnik dan ini memudahkan untuk Pakatan Rakyat mendapat sokongan rakyat tanpa mengira bangsa untuk membuat pilihan lain selain BN.

Benar kata Ust.Zol, "Cukuplah, kita berarak bersama, kita berkempen bersama, kita bermarkas bersama, orang sudah tahu bahawa kita berkawan. Dunia sudah tahu itu semua". Namun bagi GB, ia akan lebih indah dan mantap apabila setiap dari kita, tak kira PAS, PKR atau DAP menggunakan baju atau topi yang berlambang sama. Ia untuk mengukuhkan kesatuan hati, kesatuan pemikiran dan kesatuan tindakan bagi meruntuhkan BN.

Analogi kita berada di padang bola, dua pasukan bertarung. BN versus PR. Jadi agak tidak berapa berjaya jika BN dengan warna biru pekatnya sedangkan pemain PR menyarung jersi dengan tiga warna berbeza. Setentunya, ia memeningkan spectator (penonton), terlebih pening lagi di kalangan pemain-pemain PR sendiri.

Seperkara lagi, kita ingin menampakkan bilangan kita ramai di dalam satu-satu perhimpunan, bersesuaian imbauan firmanullah...wa addilahum masta ta'tum min quwwah... Kita tidak ingin bertelagah untuk menyatakan PAS ramai, PKR sedikit, DAP cuma seorang dua apabila ia dikenali dengan lambang-lambang yang berbeza-beza. Dengan pemakaian satu lambang tiada lagi rasa kekok apabila sesorang ahli DAP, misalnya yang ingin turut serta menyokong calon PAS atau PKR. We are all one, PR.

Apa-apa pun kita serahkannya kepada semua peserta konvensyen esok apa yang terbaik untuk Pakatan Rakyat.


The Gossips! Its True!

Posted: 17 Dec 2009 11:40 PM PST

We are so often duped into believing politicians saying this and that to appease some of the rakyat's frustrations.

We know that they're human.
Sometimes they have no other choice but to play the 'bohong' game.

Yesterday, my friend Meedah said that Bung Moktar denied he had married actress Zizie Ezette.
Both of us were pouring over the news at Harian Metro while enjoying our coffee cuppas with karipaps and keria keledek.

Apparently, a very grand reception had been held at one of the very posh hotels in KL.

"Takkanlah Zizie tu berani nak hint dia dah kawin with that fellow kalau its not true!" I said.
" I rasa betul tapi dia malu nak mengaku!"

When I went to lunch Meedah's famous nasi ayam today, there was in Sinar Harian Zizie's photo again..and Datuk Bung Moktar.

MP Seri Gading Datuk Mohamad Aziz who happens to be Bung's close friend confirmed the story that yes..both these lovebirds have tied the knot.

Being a very loud and outspoken MP, Bung Moktar should not have humbly said hes not handsome enough for that sexy, juicy looking actress. If you want sympathy, well..Zizette boleh pujuk you in private..you're not that bad looking for a wargamas laah!

As long as you've got TONS of money, just flaunt it and you'll win any voluptuous young gal!
An ancient trick that works..absolutely!

If you're handsome but your cash flow is always on drought level, hey..no pretty empty-headed young girl will want to cling to you for long.

So Bung..after this, when I switch on the telly and they show you giving a fiery debate speech in Parliament , I hope your fellow MP near you or within smelling distance will accidentally let loose a good long rotten egg smell!!


No comments: