Tuesday, January 5, 2010

Diskusi Amin Iskandar Mengenai Allah

Diskusi Amin Iskandar Mengenai Allah


Diskusi Amin Iskandar Mengenai Allah

Posted: 05 Jan 2010 09:17 AM PST

Satu ketika dahulu semasa saya masih lagi di bangku sekolah rendah, dalam kelas Pendidikan Islam, ustazah sering menyuruh kami sekelas berzikir 99 nama-nama Allah yang juga dikenali sebagai Asma ul Husna.

Secara kebetulan pada ketika itu jika menonton televisyen, sebelum masuk waktu Maghrib, zikir Asma ul Husna seringkali dimainkan. Rasa tenang jiwa apabila mendengarkan zikir 99 nama-nama Allah tersebut.

Tidak tahu pula sama ada masih ada zikir Asma ul Husna dimainkan di televisyen sebelum waktu Maghrib masakini oleh kerana saya sendiri sudah lama tak menonton televisyen.

Pada 31 Disember 2009, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur telah membuat keputusan untuk mengenepikan larangan Kementerian Dalam Negeri (KDN) terhadap penggunaan perkataan "Allah" oleh akhbar "The Herald" terbitan gereja Katolik.

Keputusan ini mengundang pelbagai reaksi. Ahli Parlimen Kulim Bandar Baru, YB Zulkifli Noordin mengumpamakan keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur itu seperti kes Natrah yang berlaku pada tahun 1950an dulu.

"Keputusan itu mengingatkan saya kembali kepada kes Natrah @ Maria Hertough pada tahun 1950 dimana Mahkamah penjajah Inggeris dimana Hakimnya yang bukan Islam telah, dalam keputusannya membatalkan keislaman Natrah dan perkahwinannya kepada Almarhum Mansor Adabi, langsung tidak mengambil kira perundangan syariah dan sensitiviti umat Islam semasa itu. Akhirnya tercetuslah rusuhan dan huru hara yang tidak membawa menafaat kepada sesiapa pun". (zul4kulim.blogspot.com)

Ketua Pembangkang negeri Selangor, Datuk Seri Dr Khir Toyo menganggap keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur itu sebagai padah akibat daripada perpecahan orang-orang Melayu dari segi politik. Malahan Dr Khir turut menggangap keputusan mahkamah tersebut sebagai mengenepikan hak agama Islam sebagai Agama Persekutuan.

"Keputusan Mahkamah Tinggi membenarkan pendakwah Kristian di negara ini menggunakan nama Allah sebagai terjemahan daripada 'God' dalam risalah dakwah berbahasa Melayu mereka sangat menyedihkan dan pada hemat saya mengenepikan kedudukan Islam sebagai Agama Persekutuan.

"Sungguhpun masih ada ruang rayuan, namun keputusan ini menunjukkan satu isyarat kepada orang Melayu dan Islam bahawa segala status quo orang Melayu dan agama Islam di negara ini boleh berubah pada bila-bila masa bila ada orang Islam sendiri menjadi pengkhianat dan menyokong kumpulan yang mahu melemahkan kedudukan Islam di negara ini". (www.drkhir.com)

Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat menyifatkan tidak salah bagi penganut agama Samawi bagi menggunakan kalimah Allah. Akan tetapi beliau bimbang jika perkataan "Allah" disalahgunakan oleh pihak-pihak tertentu. Oleh itu beliau mencadangkan agar pimpinan Islam mengadakan rundingan dengan pemimpin agama Kristian mengenai isu tersebut.

Ahli Parlimen Shah Alam, YB Khalid Samad mengatakan bahawa Al-Quran sendiri mempunyai banyak ayat-ayat yang menunjukkan bahawa orang bukan Islam menggunakan perkataan "Allah" apabila memaksudkan Tuhan semesta alam.

"Al-Quran sendiri mempunyai banyak ayat-ayat yang menunjukkan bahawa orang bukan Islam, samada golongan musyrikin, Yahudi mahupun Nasrani menggunakan perkataan 'Allah' apabila mereka memaksudkan Tuhan semesta alam. Maka, sekiranya kita ingin menentukan hukum berhubung persoalan ini, Al-Quran adalah rujukan pertama. Sekiranya Al-Quran sendiri mengiyakannya, bagaimana kita hendak menafikannya? Di mana hendak kita simpan ayat-ayat yang mengatakan orang bukan Islam juga menggunakan perkataan Allah untuk memaksudkan Tuhan semesta alam seperti 'Wa Kaalatil Yahudu Uzair ibnu Llah' yang bermaksud 'Dan berkata orang-orang Yahudi Uzair adalah anak Allah'?" (www.khalidsamad.com).

Bekas Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin menyatakan bahawa tidak salah jika manusia ingin memanggil Tuhan dengan nama Allah oleh kerana Allah adalah tuhan yang sebenar. Akan tetapi beliau tidak bersetuju jika berhala dinamakan Allah.

"Ya, manusia memang patut memanggil Tuhan dengan panggilan Allah. Itulah Tuhan yang sebenar. Sebelum kedatangan Nabi Muhammad SAW pun, nama Allah telah digunakan untuk memanggil Tuhan. Namun meletakkan nama tersebut dengan tujuan menghina adalah patut ditentang. Ini seperti jika menulis nama Allah pada berhala". (www.drmaza.com)

Setelah membaca pandangan-pandangan daripada ahli-ahli politik dan bekas mufti, saya cuba untuk mendapatkan pandangan-pandangan daripada dua orang anak muda Melayu-Islam yang mempunyai latarbelakang pendidikan dan profession yang berbeza.

Yang pertama ialah Kharis Idris, anak muda berkelulusan universiti tempatan yang kini bekerja sebagai Pengarah kepada My Future Foundation.

Amin Iskandar: Pandangan saudara mengenai keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membenarkan penggunaan perkataan Allah oleh penerbitan Katolik, The Herald?

Kharis Idris: Ini satu hal yang "trivial" serta remeh mengenai teknikal bahasa dan bukannya keagamaan. Allah merupakan terjemahan Arab untuk Tuhan. God merupakan terjemahan English untuk Tuhan. Di negara timur tengah, penganut-penganut Kristian juga menggunakan Allah bagi merujuk kepada Tuhan. Malahan turut menggunakan perkataan "Sabda".

Di Indonesia juga Allah diterima sebagai rujukan kepada Tuhan bagi penganut agama Kristian. Sebenarnya tidak ada masalah dalam isu ini melainkan penguasa Islam di Malaysia tidak bermuzakarah dengan Melayu-Islam di sini supaya Islam itu menuju kearah progresif dalam era globilasasi.

Ini adalah masalah utama Umat Islam di Malaysia. Seringkali terperangkap dengan perkara yang remeh temeh. Bila orang bukan Islam menggunakan kalimah Allah, mereka marah. Bila anak muda sambut tahun baru, mereka marah dan mengatakan bahawa itu adalah tahun baru orang kafir. Akan tetapi Umat Islam di Malaysia masih lagi mengamalkan rasuah, merompak, merogol dan membunuh. Sepatutnya perkara yang lebih besar begini yang patut dibisingkan.

Amin Iskandar: Keputusan Mahkamah Tinggi tersebut telah menimbulkan kemarahan segelintir pihak. Zulkifli Nordin, Ahli Parlimen PKR menyifatkan keputusan mahkamah itu umpama isu Natrah yang menyinggung sensitiviti umat Islam. Tun Dr Mahathir, Khir Toyo dan Mukriz Mahathir juga menentang keputusan mahkamah ini secara terbuka dan menyifatkan keputusan mahkamah tersebut sebagai tidak peka kepada perasaan Umat Islam di Malaysia. Apa komen saudara?

Kharis Idris: Soal sensitiviti dan kononnya tidak mahu umat Islam di negara ini keliru bukanlah perkara pokok. Perkara ini perlu di ambil langkah yang rasional dan penerangan yang terperinci perlu dilakukan.

Bukan dengan cara mengharamkan atau membuat sekatan apabila terdapat isu sebegini. Tindakan ini akan menyebabkan umat Islam lebih keliru. Tidak perlu kenyataan dari ahli politik kerana ianya menjurus kepada mempolitikkan keadaan.

Amin Iskandar: Sebagai seorang anak muda Melayu-Islam professional, apa yang saudara ingin jelaskan kepada masyarakat terutamanya majoriti orang-orang Melayu mengenai penggunaan perkataan "Allah" bagi bukan Islam?

Kharis Idris: Penerangan dan diskusi mengenai sejarah penggunaan perkataan "Allah" perlu dilakukan. Golongan muda perlu menjadi lebih rasional dan bukannya emosional disamping perlunya menjadi orang yang berpengetahuan dan bukannya hanya melatah seperti golongan tua. Dunia sedang memerhatikan dan mungkin juga sedang ketawa melihat Muslim di Malaysia membesar-besarkan isu remeh temeh sebegini.

Berikut pula adalah pandangan daripada Zulhazry Mohd Yusoff, seorang graduan daripada Timur Tengah yang fasih berbahasa Arab. Beliau kini berkerja sebagai penterjemah di sebuah negara di Timur Tengah.

Amin Iskandar: Beberapa hari lalu, Mahkamah Tinggi telah membuat keputusan bahawa larangan Kementerian Dalam Negeri (KDN) terhadap penggunaan perkataan 'Allah' adalah tidak sah. Dengan ini akhbar The Herald dalam versi Bahasa Melayunya dibenarkan untuk menggunakan perkataan "Allah" sebagai terjemahan kepada "God" atau Tuhan. Apa komen saudara?

Zulhazry Mohd Yusoff: Perkataan Allah itu sebenarnya pun bukan milik bahasa Melayu jadi apakah hak Kementerian Dalam Negeri untuk menafikan hak satu pihak lain untuk menggunakan perkataan Allah?

Faktor utama ialah terjemahan God itu sendiri tapi apakah Allah itu merujuk kepada Allah bagi orang Islam? Itu secara umum jika kita merujuk sudut terjemahan. Ia hanya sekadar terjemahan maksud tetapi bukannya makna.

Allah di dalam Bible merujuk kepada Father, Son and Holy Spirit, manakala Allah di dalam Al Quran pula merujuk kepada Allah Yang Esa, yang juga mempunyai 99 nama yang lain. Sangat mudah, bagi yang faham atau pun bagi mereka yang tidak faham langsung.

Amin Iskandar: Keputusan Mahkamah Tinggi tersebut telah menimbulkan kemarahan segelintir pihak. Zulkifli Nordin, Ahli Parlimen PKR menyifatkan keputusan mahkamah itu umpama isu Natrah yang menyinggung sensitiviti umat Islam. Tun. Dr. Mahathir, Khir Toyo dan Mukriz Mahathir juga menentang keputusan mahkamah ini secara terbuka dan menyifatkan keputusan mahkamah tersebut sebagai tidak peka kepada perasaan Umat Islam di Malaysia. Apa komen saudara?

Zulhazry Mohd Yusoff: Mengapa umat Islam di Malaysia harus tersinggung sedangkan perkataan Allah itu bukan hak milik mutlak orang Islam, apatah lagi bangsa Melayu.

Mungkin mereka merasakan, jika God diterjemah sebagai Allah, maka ia seperti merampas Allah atau pun memaksa mereka berkongsi Allah sedangkan itu sudah merujuk kepada sudut akidah dan perinciannya secara ringkas kita tidak berkongsi apatah lagi Tuhan kita dirampas.

Perlu diingat, Yahudi, Nasrani dan Islam adalah tiga agama langit dan kita berkongsi pelbagai perkara yang melibatkan para Rasul, akidah, ibadat dan sebagainya.

Jika sekiranya kita sensitif dengan isu ini, bagaimana pula dengan terjemahan Jesus yang merujuk kepada Nabi Isa a.s? Sewajarnya Nasrani mempunyai hak ke atas "perkataan" Isa kerana Injil diturunkan terlebih dahulu sebelum Al Quran.

Jangan samakan dengan isu Natrah kerana ia melibatkan rampasan fizikal dan akidah seorang makhluk. Jangan sombong dan bongkak, kerana agama Islam bukan milik orang Melayu sahaja dan bahasa Arab juga bukan milik orang Islam sahaja.

Amin Iskandar: Dikatakan bahawa gereja-gereja di Lubnan dan Mesir menggunakan perkataan "Allah" merujuk kepada tuhan. Apakah pernah timbul bantahan daripada Umat Islam disana? Apakah Umat Islam disana pernah terkeliru dengan penggunaan Allah sebagai tuhan bagi penganut Kristian?

Zulhazry Mohd Yusoff: Sepanjang pengetahuan saya, belum pernah timbul sebarang bantahan yang melibatkan isu perkataan ini. Mereka faham, ia adalah bahasa Arab, jadi ia bukan milik mutlak umat Islam, kerana bahasa Arab itu sudah wujud sebelum kedatangan Nabi Muhamad s.a.w lagi.

Kekeliruan juga rasanya tidak pernah timbul kerana ia seperti mendengar seorang penganut Kristian memberikan salam yang menjadi satu perkara normal di Jordan, Lebanon, Syria dan Mesir. Apatah lagi mereka memang berbahasa Arab, jadi tiada sebab mereka melihat menyebut Allah itu sebagai sesuatu yang meragukan.

Jika yang berucap ketika sambutan Hari Natal itu seorang paderi, maka Allah itu bukanlah merujuk kepada Tuhan umat Islam. Begitulah sebaliknya. Jadi, jika kamu membaca akhbar The Herald dan bertemu dengan perkataan Allah, maka kamu perlu tahu bahawa itu adalah penerbitan milik Kristian dan sudah pasti ia tidak merujuk kepada Allah Yang Esa.

Amin Iskandar: Apakah nasihat saudara kepada Umat Islam di Malaysia berhubung dengan penggunaan perkataan "Allah" bagi penganut Katolik dalam penerbitan The Herald dalam bahasa Melayu?

Zulhazry Mohd Yusoff: Jangan menyalahkan orang lain atas kelemahan diri kita sendiri. Saya faham jika umat Islam di Malaysia bimbang sekiranya "Allah" itu terpaksa dikongsi dengan Kristian dan sekaligus akan menyebabkan kekeliruan pembaca, khususnya mereka yang kurang arif dengan ilmu agama, walaupun secara asas.

Mereka bimbang dengan Kristianisasi, mereka bimbang sekiranya selepas ini dakwah Kristian akan lebih mudah disebarkan seiring dengan penerbitan berbahasa Melayu, apatah lagi perkataan Allah digunapakai untuk merujuk kepada terjemahan God.

Sebenarnya begini, mengapa tidak umat Islam di Malaysia, pihak yang berwajib dalam bidang agama Islam di Malaysia, mencermin diri sendiri terlebih dahulu. Mengapa mereka tidak memperluaskan dakwah Islam itu secara lebih intensif dan komprehensif.

Bagaimana pendekatan mereka dalam membawa umat Islam kembali semula kepada ajaran Islam yang sebenar dan bukan sekadar taklid, bukan sekadar agama yang diwarisi. Jika pemahaman umat Islam telah sekian lama kukuh, pasti tidak timbul isu-isu sebegini. Jika mereka boleh menerbitkan risalah dakwah di dalam Bahasa Melayu, mengapa tidak kita terbitkan seribu risalah dakwah dalam bahasa Inggeris, Tamil, Mandarin dan sebagainya?

Terjemahan Al Quran yang mahu dibuat di dalam bahasa Iban pun ditolak, kumpulan saudara baru dibiarkan tanpa perhatian sehingga mereka kembali semula kepada agama asal, penerapan konsep tajdid (pembaharuan) di dalam Islam juga ditolak dan pelbagai karenah birokrasi lain. Mereka hanya berkokok ketika isu sebegini muncul sedangkan pada waktu lain, ketika mereka sepatutnya aktif mendepani pembangunan rohani umat Islam di Malaysia, suara mereka langsung tidak kedengaran.

Begitulah serba sedikit pandangan-pandangan mengenai isu Allah. Cadangan saya, jika ada orang-orang Islam yang marah atau merasa terancam dengan penganut agama Katolik menggunakan perkataan Allah, mulakanlah memenuhkan masjid dan surau pada setiap waktu solat. Terutamanya solat Subuh.

Begitu juga solat Zohor, Asar, Maghrib dan Isyak. Jangan biarkan masjid hanya penuh pada solat Jumaat. Adalah satu pembaziran membiarkan masjid dan surau kosong dan marah apabila kerajaan tak buat masjid dan surau. Jika umat Islam di Malaysia sentiasa memenuhkan masjid pada setiap waktu solat, maka itu adalah satu isyarat bahawa Islam itu kuat di Malaysia. Jika ini tidak dapat dilakukan, tok sahlah nak marah-marah. Lebih baik baca buku dan cari guru serta belajar lebih mendalam mengenai Allah. -Amin Iskandar


Daughter of the King

Posted: 05 Jan 2010 07:47 AM PST

One of the biggest problems most people will face when researching their family history is that as they go back through the generations they will find fewer and fewer women. The women were there, of course; after all, they make up fully half of anyone's genealogy. But in days gone by, women were commonly ignored in official records. When you're looking at generations that are beyond the reach of family stories and memories, lack of documentation means a lot of people, especially women, will remain as blank spots on your family tree. This problem affects men too (I don't know who the parents of Alexander MacVay and Elizabeth Armour were, for example), but there will usually be cases where you can find at least the name of a male ancestor — and maybe more information as well — but his spouse has been left behind by history; it's almost never the other way around. For example, some old census records only recorded heads of households; their wives remain anonymous, unless we find information on them from other sources. Even when we can find some information about our female ancestors, it's usually not as much as what we know about their male counterparts. We often don't know their real family names, who their parents were, where they were from, etc. It's even worse in Malaysia: I only need to go back to Leen's great-grandparents to find blank spaces where I wish I could find the names of the women who belong in those spaces. It's sad.

The good news is that while stories about my female ancestors are few and far between, I do know some stories, about fascinating women who lived fascinating lives in fascinating times. One story I find particularly fascinating is that of the woman who became the matriarch of my maternal grandmother's family, the Martells.

The story begins in Paris, France, in the year 1668. It was in that year that 23-year-old Marguerite L'Amirault said goodbye to her family and set out on a journey that would take her to the New World, never to see France again. She was going to Quebec (then called New France) with many other French women as part of a program called Les Filles du Roi — The Daughters of the King. None of these women were actually daughters of the king; most came from families that couldn't afford to pay dowries, which meant it was difficult for these young women to find husbands. Fortunately for them, there was a fairly large population of French men who couldn't find wives. Unfortunately, those men were on the other side of the Atlantic Ocean, where they had gone to establish New France. To entice poor French women to go to New France and marry the Frenchmen there, the French government offered not only free transport but also attractive dowries to women willing to make the move. Here's a good description of the program from a recent post at a great genealogy website:

Starting in 1663, the French government recruited eligible young French women who were willing to travel to New France to find husbands. The King of France offered to pay for transportation to New France of any eligible young woman. He also offered a dowry for each, to be awarded upon her marriage to a young Frenchman. Each woman's dowry typically consisted of 1 chest, 1 taffeta kerchief, 1 ribbon for shoes, 100 needles, 1 comb, 1 spool of white thread, 1 pair of stockings, 1 pair of gloves, 1 pair of scissors, 2 knives, about 1,000 pins, 1 bonnet, 4 laces, and 2 silver livres (French coins). Many also received chickens, pigs, and other livestock. Because the King of France paid the dowries instead of the parents, these women were referred to as the "Daughters of the King," or "Filles du Roi."

Their travels must have been difficult. In 1664, the Conseil Souverain reported to the French minister for the colonies, Jean-Baptiste Colbert, that sixty of the 300 people who embarked at La Rochelle the previous year had died at sea before reaching New France.

Since most of the women who took up the offer were from poor families, and the voyage was not without its dangers, not to mention the fact that life as a pioneer in New France would be rough, it might come as a surprise that some of the Filles du Roi came from relatively well-to-do families. Marguerite L'Amirault was one of them. When she stepped out of her house on Rue des Poullies she was right in front of the Louvre. Her father, Francois L'Amirault, was a coachman for the Royal Household. She certainly didn't need the dowry, and probably could have found a suitable husband right there in the centre of Paris. So why did she get on a ship and go to New France?

The plot thickens upon Marguerite's arrival in New France. She could have received a dowry befitting her status by marrying an officer. Instead, she chose to marry a common solider, and therefore got a lower dowry. Not only that, but the soldier she married, Honoré Martel, was 36 years old. He was 13 years Marguerite's senior, and older than most of the other soldiers. He had been a soldier for some time and had seen a lot of fighting. Now he wanted to settle down. Why would Marguerite L'Amirault give up her comfortable life in Paris and sail all the way to the New World just to marry a common soldier who could only offer her a life of hard work?

At least one researcher (here, and here if you can read French) has a theory that to me sounds like a reasonable explanation. Honoré Martel was a son of Jean Martel and Barbe Marie Duschesne. Jean Martel, whose parents were Jean Martel and Anne Marizy, was a horse merchant in Paris. Jean and Barbe Marie lived on Rue des Ursulines, mere blocks away from where Marguerite's family lived (Marguerite's street, Rue des Poullies, no longer exists, but Rue des Ursulines is still there). Also, the fact that Honoré's father worked as a horse merchant would almost certainly have put him into contact with Marguerite's father, who was a coachman, especially since Jean's business was on Rue de Richelieu, near the Louvre. So it's quite possible (I daresay probable) that Honoré and Marguerite knew each other growing up in Paris. There are all sorts of possible reasons that Marguerite left Paris to marry an aging ex-soldier in the wilderness of New France. Maybe she just wanted an adventure. But I think there was more to it than just adventure. I think she did it all for love.

Honoré and Marguerite, my great-great-great-great-great-great-great-great-great-grandparents, were married in 1668 and had many children, who in turn had many children, and so on. Their life in what would one day be Canada was hard — neither of them was really prepared for the life of a farming family in New France — but they built a life and a family together despite the hardships they faced. Marguerite died fairly young, at the age of 62, on 17 October 1706, at a hospital called l'Hôtel-Dieu de Québec; Honoré married Marie Marchand a year later, so his youngest children would have a mother. But he and Marie never had any children. Honoré and Marguerite's offspring grew into a family that probably appears in the family trees of most people with a significant number of Acadian ancestors. You can see some members of the Martel/Martell family (13 generations of them!) at my fourth cousin (twice removed) Bob Martell's site.

I guess this means I have a good reason to visit Paris someday!


Lawan Sampai Ke Penghujung: Pegawai SPRM Diusul Supaya Dikenakan Tindakan Hina Mahkamah

Posted: 05 Jan 2010 09:05 AM PST

Abang kepada mendiang Teoh Beng Hock, Teoh Meng Kee, hari ini memfailkan usul supaya seorang pegawai Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM), Raub Ghani dikenakan tindakan menghina mahkamah.

Notis usul itu difailkan melalui firma guaman Tetuan Karpal Singh & Company di pejabat Pendaftar Mahkamah Majistret di sini hari ini.

Peguam Karpal Singh ketika ditemui pemberita selepas memfailkan notis usul itu berkata, usul itu difailkan kerana mendakwa Raub (dlm gambar, Raub seblh kiri) telah menghina mahkamah melalui laporan polis yang dibuatnya terhadap ahli patologi dari Thailand, Dr Pornthip Rojanasunand, seorang daripada saksi dalam inkues kematian Beng Hock.

"Kami memohon perintah bagi (Raub) dikenakan tindakan menghina mahkamah kerana dalam laporan polis itu, beliau mengesyaki Dr Pornthip telah membongkar maklumat mengenai bedah siasat kedua (ke atas Beng Hock). Pada pendapat kami, itu adalah perbuatan cuba menakut-nakutkan saksi kami.

"Kami meminta Mahkamah Koroner menggunakan bidang kuasanya untuk menghukum Raub Ghani bagi menghina mahkamah atau alternatifnya memberikan surat tunjuk sebab kenapa beliau tidak boleh dikenakan tindakan menghina mahkamah," katanya.

Beliau berkata, permohonan itu dibuat mengikut Perkara 26, Jadual Ketiga Akta Mahkamah-mahkamah Rendah 1948.

Karpal berkata, Dr Pornthip perlu dibenarkan memberikan keterangan tanpa sebarang ancaman daripada mana-mana pihak.

"Kami panggil beliau (Dr Pornthip) datang ke sini dan tidak akan tunduk kepada sebarang ancaman, kami akan berikan perlindungan sepenuhnya kepadanya bagi memastikan beliau dapat memberikan keterangan di mahkamah dan biar mahkamah buat keputusan," katanya.

Dalam afidavit yang disertakan dalam notis usul itu, Meng Kee, 34, berkata pada 1 Januari lalu, Raub dari Jabatan Penyiasatan SPRM Putrajaya telah membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah Shah Alam terhadap Dr Pornthip.

Katanya, Raub di dalam laporannya berkata beliau mengesyaki Dr Pornthip telah membongkar maklumat mengenai bedah siasat kedua Beng Hock yang dijalankan pada 22 November tahun lalu kepada pihak-pihak yang tidak sah.

Meng Kee turut memohon supaya mahkamah mengarahkan Peguam Negara untuk membuat laporan polis terhadap Raub untuk didakwa mengikut Seksyen 5 Akta Melarikan Orang dan Mengugut Saksi Secara Jenayah 1947, di mana jika sabit kesalahan pesalah boleh dihukum penjara sehingga 10 tahun.

Beng Hock, 30, setiausaha politik kepada Exco kerajaan negeri Selangor, Ean Yong Hian Wah, ditemui mati pada 16 Julai tahun lalu di tingkat lima, Plaza Masalam, Shah Alam, selepas memberi keterangan di pejabat SPRM Selangor yang terletak di bangunan sama.

Inkues kematian Beng Hock dijadual bersambung Khamis ini. - Bernama


'Allah' row: Dr M says law cannot solve it

Posted: 05 Jan 2010 08:28 AM PST

The former premier disagrees with the government's attempt to seek a solution for the 'Allah' controversy through the courts.

For more info, just click on picture below to go to Che Det's blog:Burj Khalifa facts and figures

Posted: 05 Jan 2010 06:33 AM PST

56 random facts and figures of Burj Khalifa, the world's tallest structure…

Burj Khalifa in Dubai, United Arab Emirates, tallest building in the world

Read the rest of this post »

Burj Khalifa facts and figures from YeinJee's Asian Blog


Chest = shame! Button = nipple!

Posted: 05 Jan 2010 07:53 AM PSTA few days ago, I was going through the book 'ABC Visual Dictionary' with Janson. When we came came to the picture 'Chest', he showed his chest, then pointed to mine and said, 'Shame!'

Today, he pointed to my 'nipple' and said, 'Button!'

Hehe...All because this daddy is most of the time topless at home. ;-)


Beng Hock’s family files motion to cite MACC officer for contempt

Posted: 05 Jan 2010 06:24 AM PST

SHAH ALAM: The elder brother of the late Teoh Beng Hock, Teoh Meng Kee, on Tuesday filed a notice of motion to commit a Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) officer, Raub Ghani, for contempt of court.

Meng Kee filed the motion through Messrs Karpal Singh & Company at the Magistrate's Court registrar here.

In his affidavit, Meng Kee, 34, said that on Jan 1, Raub, of MACC Putrajaya's investigation division, lodged a police report at the Shah Alam police headquarters against Thai pathologist Dr Pornthip Rojanasunand, a witness in the inquest into the death of Beng Hock.

Raub, in his report, had said that he suspected that Pornthip had leaked the information on the forensic report to unauthorised people.

Met at the court's lobby, lawyer Karpal Singh said the family was asking an order for Raub to be held in contempt of court for the report.

"We are asking the coroner's court to invoke its power to punish Raub for contempt of court or to show cause as to why he shouldn't be held in contempt of court," he said.

Karpal said Dr Pornthip should be allowed to give evidence without fear.

"We call upon her to come and not to bow to any threat," he said. The inquest into the death of Beng Hock will resume on Thursday. -- Bernama


1Malaysia: Orang Asli denied water and electricity!

Posted: 05 Jan 2010 06:10 AM PST

High Court rules against Orang Asli Christians over village church

By Debra Chong

Lawyer Annou Xavier (right) explains the High Court decision to the Orang Asli petitioners. — Pictures by Choo Choy May

TEMERLOH, Jan 5 — A group of Orang Asli Christians here today lost a two-year court battle against local and state authorities, seeking basic amenities at their village church.

The High Court here struck out the 2007 suit by a group of Jahut Christians from Kampung Pasu against the Temerloh Land and District Office and the Pahang state government for disconnecting power and water supplies to their village church in Kampung Pasu here.

"The application for a judicial review was dismissed with cost," Pahang state legal adviser Kamal Azira told The Malaysian Insider.

The amount for cost will be determined by the court later, he said.

Kamal, who was acting for the state and local authorities, said the judge, Datuk Akhtar Tahir, had only given a summary decision in chambers and will supply the written grounds of judgment later.

A view of the church's interior.

The government lawyer added that the judge also made a brief reference to Sections 6 and 7 of the Aboriginal Peoples Act 1954, which supposedly gives the state authorities the power to gazette an area as "Aboriginal Land."

Pressed to explain the implication of the court ruling, Kamal, who asked not to be photographed, repeated that the law says "the state authorities are the ones to gazette if an area is [an] Orang Asli area."

Lawyers for the Jahut Christians told The Malaysian Insider they plan to file an appeal with the Court of Appeal in Putrajaya next week.

Controversy over the village church, which follows the popular East Malaysian Sidang Injil Borneo (SIB) denomination first erupted in 2003, Annou explained.

Some 70 Christians in Kampung Pasu had pooled together their money to build a small church in the backyard of village elder, Wet bin Ket — with his permission — in July of that year.

But within the same month, the Temerloh Land and District Office, better known by its Malay initials PTD, issued a letter warning that it regarded the church as encroaching on government land and demolished it three years later.

The Christian villagers complained to then Prime Minister Datuk Seri Abdullah Badawi who subsequently compensated them RM35,000 to rebuild the church.

But their bid for water and electricity to be supplied to the rebuilt church was rejected by the PTD.

A child in the settlement looks on with the church in the foreground.

In a letter dated October 8, 2007, the PTD explained that the church should not be given water and electricity because it is an illegal structure built on ungazetted land and the church had no approval from the state government to be built, as is required under state law for non-Muslim places of worship.

Wet, who embraced Christianity in 2000, then tried to challenge the local and state authorities in the Temerloh High Court in 2007, but was also blocked.

Last August, a three-man bench in the Court of Appeal led by Datuk Zainun Ali, unanimously ruled to allow the Jahut Christians the right to challenge the PTD's refusal.

The appeals court also ordered the PTD to pay RM5,000 in costs to Wet, 59, and his 33-year-old son, Yaman.

Counsel for the Christian villagers, Annou Xavier stressed that they will "fight" the decision all the way to the Federal Court, if needed.

"These people are only asking for the basics of livelihood, water and electricity, why deprive these people?" quizzed Annou's co-counsel, Kenny Ng.

"They are the orang asal of this country. We may have the Twin Towers but if we can't take care of these people, it's an utter disgrace, a sad day for 1 Malaysia," he added, making pointed references to Prime Minister Datuk Seri Najib Razak's unity slogan.


Cameron Highlands - Jungle trekking

Posted: 05 Jan 2010 04:55 AM PST

More photos Jungle Trekking on Cameron Highlands, my son taking the lead, my youngest daughter in purple sweatshirt.

The queen and myself almost out of breath... mengah!

The earth were wet and soggy, walking precariously among the slope.

So many hazards of fallen trees.

Mushrooms among the fallen logs.

After almost an hour walking in the jungle and not knowing the destination, everybody started to doubt and a meeting was called, chaired by the Queen.


Si Buta Nak Mengajak Orang Lain Buta Sepertinya

Posted: 05 Jan 2010 04:31 AM PST

Ada orang berpendapat isu kalimah Allah tidak boleh ditangani seperti orang buta meraba gajah. Gambaran gajah bagi orang buta bergantung kepada mana satu anggota gajah yang dipegangnya.

Pendapat itu benar. Namun, ada beberapa persoalan yang berlegar di kepala.

Adakah orang Islam di Malaysia masih seperti orang buta meraba gajah? Adakah tidak ada di sana orang celik yang mampu menjelaskan kepada orang buta mengenai hakikat sebenar gajah?

Benar, kita bimbang keputusan mahkamah yang terbaru bakal menjadi duluan mengikat kepada keputusan mahkamah pada masa hadapan. Soalnya, adakah kita yakin bahawa keputusan mahkamah yang lebih tinggi selepas ini bukan seperti sekarang?

Kalau seperti sekarang juga, bagaimana?

Dan, katakan keputusan mahkamah selepas ini adalah berbeza dengan keputusan mahkamah sekarang, adakah orang Islam sudah tidak lagi menjadi sibuta yang meraba gajah?

Justeru, isu kalimah Allah bukan dapat dirungkai oleh mahkamah. Apa pun keputusan mahkamah, tanggungjawabnya tetap terpulang ke atas pundak orang Islam juga.

Raja-raja kita adalah orang Islam. PM, TPM, sebahagian besar menteri, sebahagian besar timbalan menteri, MB, sebahagian besar KM, sebahagian besar exco, sebahagian besar pegawai kanan kerajaan, general tentera, Ketua Polis Negara, Tim KPN, dan… adalah orang Islam.

Kita ada berbelas mufti, timbalan mufti, jabatan agama, JAKIM, YADIM, IKIM, puluhan universiti Islam, fakulti pengajian Islam dengan ratusan profesornya, semuanya adalah orang Islam.

Itu belum termasuk panelis Halaqah, Forum Perdana Ehwal Islam,… mana mungkin ada yang tidak Islam.

Dengan semua itu, masih ramai lagi orang Islam yang menjadi sibuta meraba gajah?

Kita boleh marah kepada orang bukan Islam menuntut apa yang mereka anggap sebagai hak mereka, tetapi adakah kemarahan kita itu menguntungkan Islam atau kemarahan itu menjadikan wajah Islam semakin hodoh?

Wajah Islam bukan menjadi hodoh kerana diconteng oleh orang bukan Islam yang menuntut apa yang mereka anggap sebagai hak mereka, tetapi menjadi hodoh kerana orang Islam sendiri. Dia menyangka dia menyolek Islam dengan tindakannya, pada hal dia menconteng arang ke muka Islam.

Lupakah kita kepada penjelasan al-Quran bahawa Allah akan mengganti kaum lain sebagai pembawa Islam sekiranya kaum yang sedia ada tidak lagi berkemampuan membawa Islam?

Apa kita ingat Islam adalah hak mutlak orang Melayu? Atau, kita syok sendiri kerana dilahirkan sebagai orang Islam? Atau, kita ingat Islam adalah hak mutlak dan ekslusif orang Islam sahaja?


Bagaimana kalau ada orang bukan Islam ingin mengamalkan Islam dalam kehidupannya? Kita ingin melarangnya? Kalau ada orang bukan Islam ingin mengaku Allah sebagai Tuhannya, kita menafikannya?

Harap-harap kita tidak menjadi penghalang petunjuk Islam daripada sampai kepada orang lain. Jangan kerana kita buta, kita juga mahu orang lain turut buta seperti kita. -Ustadz Zorkharnain Abidin

Ulasan GB

Memang betul apa yang dikatakan oleh Ustadz Zorkhanain di atas.

Esok, berkemungkinn keputusan yang ditetapkan oleh Mahkamah Tinggi akan diterbalikkan oleh mahkamah Rayuan, dan bersorak sorailah Melayu di dalam UMNO dan geng Perpaduang dalam PAS.

Namun setidak-tidaknya PAS telah pun menyuarakan kebenenaran dengan lantang bahawa tidak ada kesalahan untuk ssiapa pun menggunakan kalimah Allah. Sekalipun keputusan Jawatankuasa Lajnah Politik malam tadi mengambil dalil bahawa penggunaan kalimah Allah telah digunakan oleh penganut agama samawi, namun ini tidak bererti bahawa kalimat itu dibataskan hanya untuk mereka, jauh sekali hanya untuk umat Islam.

Islam adalah untuk semua, begitulah Allah adalah Tuhan untuk semua, bukan hanya untuk penganut Islam kerana kalimat itu bukan milik umat Islam tetapi milik mutlak Allah.

Allah adalah satu nama bagi Zat Yang Maha Agong dan Maha Mulia. Ia tidak boleh direbut dan dibataskan mengikut kehendaki hati sesiapa kecuali Dia. Allah akan memerangi mereka yang melampaui batas yang cuba mengurung kalimat itu hanya untuk menjadi pesakanya.

Yang disembah bukan kalimat "Allah" itu tetapi adalah Zat yang empunya nama tersebut.


Ayam, 20 sen!

Posted: 05 Jan 2010 04:05 AM PST

KUCHING: Consumers will have to pay 20 sen more for every kilogramme of standard and live chicken purchased effective today.Kuching and Samarahan Divisions Livestock Breeders' Association chairman Lee Jin Chiaw said the retail price for standard chicken would be increased from RM7.50 to RM7.70 per kg while live chicken will now be RM5.80 per kg.

Read more here..


-------------------------------------------------------------------------------


Sigh. Yes, I'm sighing. Can't eat chicken anymore. No more KFC, thank God I'm not KFC-regular customer. But, sigh. The increased price was due to price hike of chicken feed. Really? The chicken feed is added with sugar? Fishy....

Sigh. If the goods price is continuously increasing, erm, alamat tak makan lah.

p/s: Apa kaitan gula dengan ayam? Erm.


The War on Christmas

Posted: 05 Jan 2010 04:01 AM PST

The ACLU has nothing on Sheikh Yousuf Al-Qaradhawi. In a Dec. 11 sermon, Al-Qaradhawi, a Qatari imam described by the Middle East Media Research Institute as "Sunni Islam's most prominent cleric," denounced Christmas:

I could almost ask what kind of society we are living in--Muslim or Christian? What is going on in the shops and on the streets of Doha--all these celebrations of the so-called birth of Jesus, the so-called Christmas? It is as if we are living in a Christian European country! . . .

Sheik Yousuf Al-Qaradhawi: Celebrating Christmas in Muslim Countries Is ProhibitedWe do not even celebrate [the birth] of the Prophet Muhammad, but we celebrate Christmas?! Christmas trees, four or five meters high, are erected in shops, which are owned by families known to be Muslim. What is this?! It means that the nation is abandoning its Muslim identity. Islam wants us to maintain our Islamic uniqueness. . . .

Are the Muslims in Europe and America--and there are millions of them in some countries--able to celebrate Ramadan and the Muslim holidays in the city centers, like some people do in our Arab and Muslim countries and cities, in the Arabian Peninsula? Is this conceivable?! What has happened to this nation?!

In fact, in September America.gov, a U.S. State Department Web site dedicated to "engaging the world," published a report on American Muslims' celebrations of Eid-al-Fitr, the end of Ramadan:

The crowds at Atlanta Masjid reflect the region's large and growing Muslim population, now estimated at 75,000. But the fact that Eid fell on a normal Sunday holiday this year increased the numbers, Saddiq points out. After the service, worshippers gathered in native dress and traditional Islamic attire, highlighting the diversity of Atlanta's Muslim-American community. Families came from more than 50 countries, including Nigeria, Ghana, Saudi Arabia, Egypt, India, Pakistan, Bangladesh and Malaysia.

In many respects, American Muslims, whatever their backgrounds, celebrate Eid and the completion of a month of Ramadan fasting--one of the five pillars of Islam--much like the rest of the more than 1 billion Muslims around the world. Two weeks later, a Muslim from Nigeria allegedly attempted to transform Christmas into "12/25." You've heard the story by now unless you were vacationing with us, but here's a summary from ABC News: In full by James Taranto in the WSJ


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Allah

Posted: 05 Jan 2010 03:21 AM PST


Kenyataan rasmi Presiden Pas mengenai isu kalimah Allah
Ditulis oleh Presiden PAS

PAS sebagai parti Islam, amat menghormati prinsip kebebasan beragama seperti mana yang ditekankan oleh Islam kerana manusia tidak boleh dipaksa untuk menerima mana-mana agama melainkan ia merupakan pilihan sendiri.

Prinsip kebebasan beragama ini juga telah termaktub di dalam Perkara 11 Perlembagaan Persekutaan.

Walaupun demikian dalam konteks masyarakat di Malaysia, suasana dan keadaan setempat perlu diambil kira di atas kepentingan awam bagi memelihara keharmonian berbagai kaum dan agama. Setiap warganegara Malaysia wajib memelihara suasana dan keadaan ini.

PAS ingin menjelaskan bahawa berdasarkan kepada kaedah Islam, penggunaan nama Allah pada asasnya adalah dibenar untuk digunakan oleh agama samawi seperti Kristian dan Yahudi.

Walau bagaimanapun, penggunaan kalimah Allah secara salah dan tidak bertanggungjawab mestilah dielakkan supaya ianya tidak menjadi isu yang boleh menjejaskan keharmonian kaum dan agama dalam negara ini.

PAS memberikan peringatan kepada semua pihak supaya tidak menyalahgunakan perkataan Allah bagi mengelirukan atau menjadikan politik murahan untuk mendapatkan sokongan rakyat.

Al-Quran telah menyarankan cara yang betul menggunakan perkataan Allah, sebagaimana yang dinyatakan dalam Surah Al Imran ayat 64 yang bermaksud.

''Katakanlah: Hai Ahli Kitab,marilah (berpegang) kepada suatu kalimat (ketetapan) yang tidak ada perselisihan antara kami dan kamu, bahawa tidak kita sembah kecuali Allah dan tidak kita persekutukan Dia dengan sesuatu pun dan tidak (pula) sebahagian kita menjadikan sesama manusia seperti pemimpin dan sebagainya sebagai tuhan selain Allah''

Pas dengan tegasnya ingin menolak sebarang bentuk tindakan agresif dan provokatif jahat yang boleh mengugat keharmonian dan mencetuskan ketegangan masyarakat.

PAS dengan segala rasa penuh tanggungjawab bersedia untuk menjelaskan isu ini kepada semua pihak bagi mewujudkan suasana yang harmoni berdasarkan kepada prinsip keadilan sebagaimana yang termaktub dalam perlembagaan dan dijamin oleh Islam.

Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang
Presiden
Parti Islam Semalaysia (PAS)


Burj Khalifa, world’s tallest building opens in Dubai

Posted: 05 Jan 2010 12:56 AM PST

Burj Khalifa (Khalifa Tower), the world's tallest building, was officially opened on January 4 in Dubai, United Arab Emirates…

Formerly known as Burj Dubai, the skyscraper was renamed as Burj Khalifa after the ruler of Abu Dhabi and president of the United Arab Emirates.

Burj Khalifa is 828m in height with 160-floors; it surpasses Taipei 101 (509m) as the world's tallest building and is also the tallest man made structure ever.

An outdoor observation deck (namely At The Top), located on its 123-124 floor, will be opened to the public later this month.

Check next post for Burj Khalifa's facts and figures.

[video via Trackingdubai@Youtube]

ADVERTISEMENT

Burj Khalifa, world's tallest building opens in Dubai from YeinJee's Asian Blog


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Han Hyo-joo is Ceci’s New Year cover girl

Posted: 04 Jan 2010 11:31 PM PST

Han Hyo-joo is the cover girl on the new year issue of Korean Ceci magazine. The 22-year-old was one of the most sought after Korean TV actresses in 2009 and is likely to shine through 2010 as well with some hugely anticipated projects…

Korean actress Han Hyo-joo on Ceci magazine

Read the rest of this post »

Han Hyo-joo is Ceci's New Year cover girl from YeinJee's Asian Blog


I salute from the bottom of my heart Senior Minister Mr LKY, for your excellent views

Posted: 04 Jan 2010 11:46 PM PST


 1. If we don't strive to be No. 1, you will be No. 10. You try to be No. 1, you might be No. 2 or No. 3. Do your best. You don't have to be No. 1, but do your best and try to be No. 1. That's our attitude.
 2. We've got ethnic Chinese and ethnic Indians in Singapore. The settled ones have become less hard-driving and hard-striving.
 3. We've got recent migrants. They are hungry. They're determined to succeed, having uprooted themselves and they're doing better.
 4. (This) worries the old citizens. They say, look, this is fierce competition, my children won't be getting the scholarships, (the immigrants) push their children very hard.
 5. In fact, they need no pushing. They come here from China with no English. But they know that without English, they won't get (ahead). So there are many cases of boys and girls from China, aged 12 to 13, they come into our secondary schools and by the time they finish (school), they top the class in English.

 1. The spurs are not stuck on the hinds (of settled Singaporeans). They are part of the herd — why go faster? But when you're lagging behind, you must go faster to catch up with the herd.
 2. I'm sure the children of migrants strive arduously. (But) when they grow up in the same schools as Singaporeans, and they begin to adopt Singaporean habits in the ways of living and thinking, I'm quite sure they'd become like us.
 3. Most Chinese here are Buddhists or Taoists… I'm one of them,
 4. These youngsters, the educated ones, now they are all English-educated, their mother tongue is the second language. Therefore, they begin to read Western books… So they begin to question: What is this mumbo-jumbo, ancestors and so on? And then (there are) Christian groups who go out and evangelise. They catch them in their teens, when they're malleable and open to suggestion. And they become very fervent evangelists themselves.
 5. My granddaughter is one of them. She's now 28. My wife used to tell her (to look for someone to marry. But my granddaughter says) God will arrange it.
 6. They (evangelical Christians) know that if they get politically active, they will incite the Buddhists, the Taoists, the Muslims, the Hindus.
 7. We're losing part of (Chinese culture) because the Chinese schools have disappeared. We're trying to preserve it in English-speaking schools, but the teachers now were also educated in English-speaking schools and have lost the old traditions. So we're trying to get them to go to China and see how they preserve these qualities. But we find that in the (Chinese) cities, they're also changing.
 8. But (I've no regret emphasising English). I'm a pragmatist and you can't make a living with the Chinese language in Singapore.
 9. The first duty of the Government is to be able to feed its people. Singapore has no hinterland and no farming. You have got to trade. You have got to get people to buy your goods or services and get multinationals to come here and manufacture for export.
 10. So we brought the semiconductor factories here. We became a vast centre for the production of computers and computer peripherals. But they all speak English — (including) multinationals from Japan, Europe.
 11. The Chinese-educated were losing out. They were disgruntled because they got the poorer jobs and lesser pay. Eventually, our own Chinese-educated MPs said we have got do something. We're ruining these people's careers.
 12. By that time, (Nanyang University) was also losing its good students. Because they took in poor students, they graduated them (with) lower marks and so the degrees became valueless. So when you apply for a job with a Chinese university degree, you hide your degree and produce your school certificate.
 13. I tried to change it from within. Most of the teachers (at Nanyang) had American PhDs. They did their theses in English but they'd forgotten their English as they'd been teaching in Chinese. It couldn't be done. So I merged them with the English-speaking university.
 14. Great unhappiness for the first few years. But when they graduated, we put it to them: Do you want your old university degree or do you want the English university degree? All opted for the English university degree. That settled it.
 15. (China's ascent would) make no difference (to the emphasis on English). We are not going to tie ourselves to China to the extent that it makes us hostage. We have many investments there because the older generation are Chinese-educated, they feel comfortable. But the younger generation, they have enough Chinese to go there and do business and they can ramp up (their language skills) if they want.
 16. And not everybody wants to go there. We've been offering scholarships to their top universities — Beijing, Qinghua — but very few takers. They say: "Nah, I want to go to America or Britain." They know they're coming back here and competing in English.

The above is the extracts from: Malaysian Insider's 'Singapore is a nation in the making', says LKY . The Straits Times


WHISTLE-BLOWER POLICY

Posted: 04 Jan 2010 11:37 PM PST

Port Klang Authority (PKA) is reported to have agreed to adopt a Whistle-Blower Policy (WBP) that is intended to curb corruption and abuse in the future, and hopefully never again on the scale that was blatantly seen in the Port Klang Free Zone (PKFZ) unprecedented financial scandal that costs billions in tax-payers money. Such a policy is long overdue, and there has been talks about it in the past, but never was there a political will to realise a national policy with clearly defined legal framework to support it.

What is actually hindering the formulation of such a wanting policy is beyond everyone's comprehension. Time and again, we so often hear our political masters preach about the urgent need to fight corruption and abuse. Despite this, it remains public knowledge that corruption and abuse is still snarling ferociously in almost every department of the government that has direct business dealings with the public. They say that corruption has become so deep rooted that public trust and confidence in every government agency is beyond redemption; hence international opinion that Malaysia need to do more to fight corruption cannot be totally wrong.

The Ministry of Defence (Mindef) is no exception, and I have been writing persistently to expose some of the abuses and corruption, particularly in the Armed Forces, that was reported to me by both serving and retired military officers who are disgusted to witness the rot that has infected the noble profession. I admit that corruption is not a recent phenomena in the Armed Forces, but the level of abuse now has become so endemic. Even junior officers are known to be corrupt, and this is well illustrated in the recent revelation concerning the stolen RMAF jet engines that had shamed the nation in the eyes of the international community. I believe the scourge of corruption in the Mindef (Armed Forces including that of its civilian component) will never cease for as long as there is the fear and unwillingness of those who are privy to the acts to come forward, unless there is a legal framework to protect the whistle-blowers.

R. Nadeswaran of the Sun in an article dated January 4, 2009 have alluded to the Government Transformation Programme that proposes to eliminate, or a best, to reduce the scourge of corruption and abuse in the public sector. To eradicate it completely will not be possible, but with punitive measures meted speedily upon offenders (regardless of one's status) will draw a positive impact upon public perception, that the government is now going serious in dealing with abuses and corruption.

Nadeswaran's article listed a number of measures to curb corruption and influence public perception, that if it is to be implemented to the letter, is surely to revive public trust and confidence in the government.

I hope the authorities in Mindef gets to read the above mentioned article, and at the same time to emulate the decision taken by PKA by formulating a WBP for the ministry. A policy will only be good if there is the attendant will to fulfill the aim and objectives of the policy.


CRUSADE AGAINST CORRUPTION


“阿拉”事件示威具煽动性及藐视法庭 –警方为何不自行报警?

Posted: 05 Jan 2010 12:07 AM PST

高庭法官拿督刘美兰已经于2009年12月31日,根据联邦宪法第11及12条款,裁决《先驱报》有权使用马来文"阿拉"(Allah)的字眼,以作为向天主教徒传授教义之用。高庭所做出有关"阿拉"字眼的裁决引起不少争论,不少极端的右翼组织在全国各地示威,以表示他们对这项来自高庭的裁决的不满及抗议。假若这些示威行为一直被有关当局所纵容,我国的种族和谐关系势必受到影响,但是,问题是为何警方不针对这些右翼组织的极端行为自行投报,然后展开调查呢?由于这些右翼分子的示威行将破坏我国的国民团结,他们的行为已经足以让警方对他们采取行动。很显然的,他们的言行正是煽动极端宗教情绪,应该受到调查,且这类行为也违反"一个马来西亚"精神。我想知道的是,当警方针对槟城首席部长林冠英以及雪州行政议员欧阳捍华的言论及文告自行投报时,为何对于这些右翼分子的煽动及藐视法庭行为却视而不见呢?


Isu Kufur Kerana Sokong Guna Kalimah Allah, Harun Din Patut Letak Jawatan

Posted: 05 Jan 2010 12:15 AM PST

Kenyataan tokoh ulama PAS Datuk Dr Haron Din - yang mengaitkan sokongan kepada keputusan mahkamah kes kalimah 'Allah' boleh membawa kepada kekufuran - dipertikaikan.

Membidas pengamal perubatan Islam itu, Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata, Dr Haron patut memberikan pandangan yang rasional dan tidak menafsirkan dengan salah pendapat orang lain.

"Saya hendak tanya Dr Haron, kalau kita dengar orang bukan Islam berkata, 'Allah menciptakan alam', adakah kita hendak ambil tindakan pada mereka?

"Adakah kita hendak suruh mereka kata tuhan lain yang menciptakan alam?" kata bekas mufti Perlis.

Sementara ahli majlis syura PAS, Ahmad Awang pula berpendapat isu akhidah dan keputusan mahkamah merupakan dua hal yang berbeza sama sekali.

"Kefahaman bahawa kalimah Allah itu eksklusif untuk orang Islam sahaja, saya percaya (kefahaman) itu lagi sesat.

"Sedangkan Allah itu tuhan semesta alam, tuhan kepada semua manusia," katanya, sewaktu diminta mengulas pandangan timbalan mursyidul am PAS.


Dr Haron hari ini dilaporkan berkata umat Islam yang menyokong keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur – membenarkan mingguan Katholik Herald The Catholic Weekly menggunakan kalimah Allah dalam penerbitannya – boleh membawa kepada kekufuran.

Beliau dipetik berkata, menurut kaedah ilmu akidah, bersetuju dengan penggunaan nama Allah oleh Kristian membawa maksud menyekutukan Allah kerana agama itu mempercayai konsep tritunggal (trinity). - malaysiakini

Ulasan GB

Saya baru mengulas mengenainya sewaktu memaparkan kenyataan media PAS mengenai isu pembenaran kalimat Allah. GB menyatakan:

"Sekalipun pada malam tadi GB tertanya-tanya mengenai kenyataan Timbalan Mursyidul Am PAS yang "mengkafirkan" mereka yang menyokong penggunaan Allah di kalangan non-Muslim dan kenyataan itu digunakan oleh sesetengah pihak untuk menghentam GB sepuasnya, namun apabila ianya diselesaikan dan dimuafakati oleh pimpinan jemaah, jelas penghukuman itu salah dan tidak wajar."

Jelas sikap Datuk Haron Din TIDAK SESUAI samaskali untuk beliau memegang jawatan Timbalan Mursyidul Am. Kita bermohon agar Allah menyelamatkan parti/jemaah kita dari dipimpin oleh orang sebegini.

Beliau perlu meletakkan jawatan.

Malah:

"GB ingin menekankan semula, sepatutnya tiada mana-mana pimpinan pun mengeluarkan kenyataan sebelum adanya pertemuan dan perbincangan oleh pimpinan dan kenyataan-kenyataan seperti kenyataan Ustaz Nasharuddin, Ustaz Idris sendiri, kenyataan Tuan Ibrahim sehingga memberi amaran kepada Ahli Parlimen Shah Alam untuk tidak mengeluarkan kenyataan yang kononnya bertentangan dengan dasar parti dan kenyataan Datuk Dr Haron Din sehingga mengkafirkan orang yang menyokong penggunaan kalimah Allah s.w.t."

Pada hemat GB, demi keutuhan parti dan jemaah, mereka itu (Ust Nasharuddin, Ust Idris dan Tn Ibrahim) perlu meletakkan jawatannya juga kerana telah mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang memperoak-perandakan jemaah sebelum ini yang mana ia juga bertentangan dengan aspirasi munaqasyah yang meminta pemimpin-pemimpin tidak mengeluarkan kenyataan yang bercanggah diantara satu sama lain akibat tidak dapat mengelak diri dari teruja dengan mikrofon media.


Cameron Trip - Jungle trekking

Posted: 04 Jan 2010 11:30 PM PST

Sorry, it has been quite some time, too many things is happening in December and too many chores to settle..., fetching my daughter in Melaka, too many public holidays, going on holidays to Cameron Highlands, balik kampung to Johor Bahru & Kota Tinggi... very tiring.

Anyway, here are some photos during our adventure in Cameron. The first day was raining cats & dogs, second day was fair but last day rain again. Traffic was heavy up there during school holidays. strawberry were out of season and scarce, many were upset not able to individually picked the fruits.

Anyway, it was enjoyable, we went for jungle trekking on the second day, but most of the time shopping, shopping, shopping. The first day was my son's 19th birthday, 20th December.

Heading for the jungle, passing through some TNB quarters and farms.

Path leading to some Hills, don't remember, probably Mentigi.

Heading to the Robinson waterfall. Pictures of the waterfall.

Further into the Jungle, without knowing where to go. Somebody volunteered to guide but halfway he was gone, so we had to be on ourselves.

My son leading the pack, the queen in maroon sweater, giving command.


More photos to come...


No comments: