Friday, January 22, 2010

Sultan Selangor Lebih Terbuka Daripada UMNO dan J/K Disiplin PAS

Sultan Selangor Lebih Terbuka Daripada UMNO dan J/K Disiplin PAS


Sultan Selangor Lebih Terbuka Daripada UMNO dan J/K Disiplin PAS

Posted: 22 Jan 2010 10:04 AM PST

Khalid Samad yang menghadap Sultan Selangor pagi ini telah dititah agar mengemukakan apa jua syor berkaitan dengan Enakmen Agama Bukan Islam (Kawalan Pengembangan di Kalangan Orang Islam) 1988 termasuk soal penggunaan kalimah "Allah".

Semalam Khalid mendakwa enakmen itu sudah ketinggalan zaman.

Sultan Sharafuddin Idris Shah juga tidak mahu isu mengenai kalimah "Allah" berpanjangan sehingga menjadi polemik politik.

Ahli Parlimen Shah Alam dari PAS itu berkata dalam pertemuan lebih sejam pagi ini, Sultan Selangor turut ada menyentuh polemik semasa membabitkan beliau dengan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) dan Majlis Agama Islam Selangor (Mais).

"Walaupun kunjungan ini bertujuan mendapatkan wawasan Tuanku mengenai Shah Alam, baginda juga ada membangkitkan isu semasa yang berkaitan dengan kalimah Allah dan pertikaian membabitkan Jais dan Mais.

"Baginda bertitah bahawa jika ada apa-apa pandangan hendak dicadangkan, tulis kepada Mais dan Tuanku, baginda akan memberi pertimbangan.

"Bagi saya ini satu respons positif daripada Tuanku, sikap terbuka baginda, yang menyatakan kesediaan baginda untuk mendengar pandangan semua pihak," katanya.


Khalid menambah beliau menjelaskan kepada Sultan Selangor bahawa pendiriannya selama ini termasuk menerusi ceramah dan forum hanya bertujuan menangkis pandangan Jais dan Mais yang mengapi-apikan orang ramai dengan tindak-tanduk mereka.

Ketika ditanya sama ada beliau akan berhenti bercakap isu kontroversi kalimah "Allah" serta Jais dan Mais selepas ini, Khalid yang juga Yang Dipertua PAS Shah Alam berkata, oleh kerana ada jaminan Sultan Selangor maka beliau akan memenuhi apa yang dititahkan.

Khalid juga menambah, beliau akan membawa pandangan Sultan Selangor kepada pucuk kepimpinan PAS.

"Saya akan bawa kepada parti termasuk peringkat PAS Selangor... terpulang kepada pucuk kepimpinan untuk memberi pandangan berkaitan syor yang boleh dikemukakan kepada Sultan dan Mais," katanya.

Selangor merupakan antara negeri yang mengguna pakai Enakmen Agama Bukan Islam (Kawalan Pengembangan di Kalangan Orang Islam) 1988.

Ia antara lain melarang orang bukan Islam menggunakan secara bertulis atau lisan 25 perkataan.

Antara perkataan itu adalah, Allah, firman Allah, nabi, mubaligh, syariat, wahyu, mufti, Kaabah, hadis, rasul, iman, ibadah, fatwa, haji, kiblat, Ilahi, Injil, ulama, khalifah, wali, Syeikh, Iman dan dakwah.

Bukan Islam juga dilarang menggunakan 10 perbahasan seperti subhanallah, insya-Allah, astaghfirullahlah, masya-Allah dan Allahuakbar sama ada berbentuk lisan ataupun penulisan.

Kunjungan hormat Khalid, Ahli Parlimen penggal pertama, diadakan sehari selepas beliau menafikan tuduhan 16 pertubuhan bukan kerajaan bahawa beliau memberikan ucapan mencabar, memperlekeh dan mempertikaikan kedudukan Sultan Selangor ketika menyampaikan ceramah pada 12 Jan lalu.

Tegas Khalid, usaha mengheret institusi di bawah naungan Sultan Selangor ke dalam kancah politik dilakukan oleh golongan yang berkepentingan, bukan beliau.

Pada 18 Jan lalu 16 NGO lagi telah membuat laporan polis terhadap Khalid berhubung isi ucapannya di MPSJ bahawa Khalid telah mencabar, memperlekeh dan mempertikaikan kedudukan Sultan Selangor, dan mengheret baginda ke kancah politik.

"Usaha mengheret institusi di bawah naungan Sultan ke dalam kancah politik jelas kelihatan apabila demonstrasi diadakan di dalam Masjid Negeri pada 8 Jan.

"Demonstrasi tersebut disebut umum sebagai anjuran Jais dan Mais walaupun dinafikan oleh mereka kemudiannya," katanya.

Beliau juga mahu kepimpinan dua institusi agama di Selangor - Jais dan Mais - dirombak selaras dengan pentadbiran kerajaan negeri Pakatan Rakyat agar isu-isu semasa menyentuh umat Islam di negeri itu dapat ditangani dengan harmoni.

Khalid berkata beliau akan membawa syor itu ke peringkat atasan termasuk kepada Sultan Selangor jika mendapat peluang. -MI

Ulasan GB

Khalid Samad lagi. Sultan Selangor berlapang dada dan bersikap terbuka dengan meminta Khalid menulis kepada MAIS dan baginda jika ada apa-apa pandangan hendak dicadangkan setelah diketahui Khalid mengkritik Enakmen Agama Bukan Islam (Kawalan Pengembangan di Kalangan Orang Islam) 1988 sudah ketinggalan zaman.

Baginda dilaporkan sedia mempertimbangkan.

Ia sekaligus menjadikan laporan polis oleh 16 NGO terhadap Khalid yang kononnya Khalid menderhakai Sultan Selangor tidak benar.

Ia juga menunjukkan Lembaga Disiplin PAS sendiri terutama DATUK Tuan Ibrahim Tuan Man tidak bersikap terbuka dan berlapang dada seperti Sultan Selngor apabila Khalid mengkritik Pesuruhjaya PAS Selangor, apabila kritikan itu dilihat sebagai satu "kesalahan".

Tuan Ibrahim telah beberapa kali dilihat bias dengan 'menghentam' Khalid terutama di dalam isu kalimah Allah sekalipun terbukti pendirian Khalid sejajar dengan pendirian parti. Sedangkan pendirian Tuan Ibrahim sendiri mengenai isu kalimah Allah lansung terpesong dari pendirian parti.


PAS arah Khalid Hentikan Kenyataan Tak Selari Dengan Parti

PAS mengarahkan Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad supaya berhenti daripada mengeluarkan sebarang kenyataan yang bertentangan dengan pendirian parti berhubung keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membenarkan majalah Herald-The Catholic Weekly menggunakan kalimah Allah dalam penerbitannya.

Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, Yang Dipertua PAS Shah Alam itu juga seharusnya lebih berhati-hati dalam mengeluarkan pandangannya bagi mengelakkan timbulnya kekeliruan di kalangan ahli dan juga masyarakat.

"Dalam isu ini saya fikir YB (Yang Berhormat) Khalid perlu lebih berhati-hati.

"Isu ini sangat sensitif, kalau kita tersalah memberi pandangan, impaknya sangat besar," katanya kepada mStar Online di sini hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas mengenai perbalahan terbuka antara Khalid dan Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin berhubung keputusan kontroversi Mahkamah Tinggi itu.

Media hari ini melaporkan bahawa Zulkifli mendesak supaya Khalid keluar dari PAS dan menyertai parti lain termasuk DAP kerana menyokong keputusan tersebut.

Zulkifli juga mendakwa kenyataan Khalid itu telah merosakkan imej PAS sebagai parti yang memperjuangkan Islam.

Desakan Zulkifli itu dibuat sebagai respons kepada kenyataan awal Khalid yang dimuatkan dalam blognya iaitu Allah bukan Tuhan kepada orang Islam semata-mata tetapi Tuhan kepada seluruh alam semesta, termasuk orang bukan Islam dan Rasulullah tidak pernah menghalang penggunaan perkataan Allah oleh orang bukan Islam.

Katanya, al-Quran sendiri mempunyai banyak ayat yang menunjukkan bahawa orang bukan Islam, sama ada golongan Musyrikin, Yahudi mahu pun Nasrani menggunakan perkataan Allah apabila mereka memaksudkan Tuhan semesta alam.

Bagaimanapun Tuan Ibrahim yang juga Pengerusi Jawatankuasa Disiplin PAS beranggapan bahawa kenyataan Ahli Parlimen Shah Alam itu merupakan pandangan peribadinya dan tidak mewakili parti.

"Itu hanyalah pandangan peribadi beliau, bukan pandangan PAS secara keseluruhannya," katanya.

Ditanya sama ada pihaknya akan mengambil sebarang tindakan terhadap Khalid, Tuan Ibrahim berkata: "Saya fikir tak perlulah sampai nak ambil tindakan disiplin terhadap beliau.

"Kita dalam PAS sentiasa mengamalkan dasar terbuka apabila mengeluarkan pandangan, tapi dalam hal ini beliau bercakap mengikut pandangannya berdasarkan hukum ciptaan iaitu tuhan kepada semua manusia ialah Allah."

Mengulas sama ada tindakan Khalid itu akan menjatuhkan imej PAS kerana masyarakat melihat wujudnya perselisihan pandangan di kalangan pemimpin parti itu terutamanya dalam isu-isu sensitif, Tuan Ibrahim berkata, pihaknya sememangnya tidak menyekat kebebasan bersuara.

"Kita tak sekat ahli-ahli PAS yang ramai ini untuk memberi pandangan, tapi pandangan yang menjadi dasar PAS adalah datang dari enam peringkat tertinggi dalam parti iaitu Mursyidul Am dan timbalannya, Presiden dan timbalannya, Setiausaha Agung serta Ketua Penerangan.

"Kenyataan mereka ini kita anggap sebagai kenyataan rasmi parti," katanya.

Tambah Tuan Ibrahim lagi, pendirian PAS adalah jelas bahawa parti itu sememangnya membantah kebenaran yang diberikan oleh Mahkamah Tinggi itu berhubung penggunakan kalimah Allah.

"PAS membantah sekeras-kerasnya mengenai perkara ini dan kami menyokong semua usaha termasuk rayuan yang akan dilakukan Jabatan Perdana Menteri (JPM) dan Kementerian Dalam Negeri (KDN) terhadap keputusan itu," katanya. -MSTAR


Pendirian parti:

Beliau (Presiden PAS - TG Abdul Hadi Awang) yang juga Ahli Parlimen Marang turut mengulangi ketetapan PAS seperti yang diputuskan oleh Lajnah Politik dan tulisannya sebelum ini.

"Pandangan kita (PAS) seperti yang saya tulis sebelum ini, seperti yang diputuskan (dalam Lajnah Politik) sebelum ini," jelasnya.

"Kita tidak boleh melarang mereka (penganut agama samawi) menggunakan perkataan Allah di kalangan mereka sendiri walaupun salah maksud dan maknanya yang asal mengikut bahasa kita," dipetik dari kenyataan rasmi Ustaz Abdul Hadi pada 7 Januari lalu.


Ini kenyataan Tuan Ibrahim pula:

Tambah Tuan Ibrahim lagi, pendirian PAS adalah jelas bahawa parti itu sememangnya membantah kebenaran yang diberikan oleh Mahkamah Tinggi itu berhubung penggunakan kalimah Allah.

"PAS membantah sekeras-kerasnya mengenai perkara ini dan kami menyokong semua usaha termasuk rayuan yang akan dilakukan Jabatan Perdana Menteri (JPM) dan Kementerian Dalam Negeri (KDN) terhadap keputusan itu," katanya. -MSTAR

Dari pendirian itu ternyata Tuan Ibrahimlah yang perlu dihadapkan ke Jawatankuasa Disiplin.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Persecution of Christians in Muslim countries

Posted: 22 Jan 2010 08:11 AM PST

They whine about Christian biblical verses inscribed in gun sights in a majority Christian nation, they want Jesus erased. Yet, the Christians are tolerant. Just look at the atrocities below committed in Muslim majority countries on their minorities, no amount of spin can hide this :

1. Indonesia: Christians Most Hit by Religious Freedom Violations

2. Malaysia: Church Buildings Attacked in Malaysia Following Court Decision

3. Pakistan: Two Christians Critically Wounded at Wedding in Pakistan

4. Somalia: Compass Direct News' Top 10 Stories of 2009

5. Egypt: Coptic Christians Gunned Down after Christmas Service

6. Iran: Authorities Arrest, Coerce Christians over Christmas Season

7. Pakistan: Muslim Mob Wounds Christian Family

8. Christians in Jos, Nigeria Fear Further Attacks

9. Algerian Church Continues in Spite of Burnt Building

10. Pakistan: Accused Christian Says Muslims Tried to Coerce Him

11. Turkey: Court Seeks to Link Murder of Christians to 'Cage Plan'

12. Indonesia: Massive Muslim Mob Damages Church Building

13. Pakistan: Muslims Gun Down Christian Friend

14. Pakistan: Muslims Allegedly Poison Christian Employees to Death


Malaysia and the Myth of Islamic Tolerance

Posted: 22 Jan 2010 07:49 AM PST

Malaysia is often held up as the model of what a modern Muslim-majority nation can be. The ruling class, the bumiputra (literally "princes of the earth") are largely, though not entirely, Muslim. But when Malaysia's High Court ruled in late December to lift a government ban on non-Muslims using the word "Allah," Christian churches became the targets of fire-bombing attacks. This eruption of violence suggests that there is trouble brewing just beneath the surface even in this supposed paradise of Islamic moderation.

At last count, eleven Christian churches and one Sikh temple have been attacked in Malaysia. That makes twelve attacks against places of worship in half a month's time. What does it say about Islamic values when the impetus for these attacks was the use of a particular word?

Everyone agrees that the word "Allah" pre-dates the birth of the Islamic prophet Muhammad. In Malaysia, as in most of the Muslim of the world, Allah simply means God, the same God that, according to the Quran itself, both Christians and Jews worship. Nonetheless, use of the word Allah among non-Muslims has long been prohibited by law in Malaysia. A December 31 ruling by a Malaysian court overturned that law, a move that upset many of the nation's Muslims, who make up about sixty per cent of the populace. They claim that non-Muslims will use the word to corrupt Muslims into accepting infidel beliefs.

Once again, we are presented with evidence of Islamic intolerance and insecurity. To his credit, Malaysian Prime Minister Dato' Sri Mohd Najib condemned the attacks, which undermine both his "One Malaysia" policy and his re-election prospects. But no matter how much tolerance the leader of this nation may preach, the actions of his co-religionists speak much louder. Emboldened by an increasingly aggressive, violent, world-wide Islamic resurgence over the last few decades, this episode reveals what expatriates who have lived in Malaysia have long claimed: that the supposed harmony of Malaysia is nothing but a glossy veneer that barely covers up the inequities and prejudices of this society.

The Malaysian constitution grants special privileges to the bumiputra, or as they are called in the constitution, Malays. Malays are defined as those citizens who profess the religion of Islam, habitually speak the Malay language and conform to Malay customs. The constitution directs the King of Malaysia (Malaysia is a constitutional monarchy) to safeguard the special position of the Malays and to ensure that a certain percentage of public services and scholarships and other similar educational privileges are reserved by the federal government for the benefit of Malays.

The bumiputra enjoy other advantages as well. A certain percentage of stock in publicly-traded companies is reserved for the bumiputra. Traditionally, they pay less for real estate than other Malaysian citizens. This is clearly a separate and unequal society. Which is not to say that Malaysia is not governed in a more liberal fashion than reactionary Muslim nations like Iran and Saudi Arabia. Western clothing can be found on the streets of Kuala Lampur. Christians, Buddhists and Hindus, if less than equal compared to their Muslim masters, are at least allowed to practice their faith in relative peace.

Or rather they were allowed to worship in relative peace. The government of Malaysia has officially condemned the attacks, even as it tries to have the troublesome court ruling that set off the firestorm reversed. Troops have been dispatched to protect non-Islamic houses of worship, but it seems unlikely that many of the 2.3 million Christians who live in Malaysia feel safe going to church.

Even in this most mainstream of Muslim-ruled nations, supposed Islamic tolerance has been once again shown to be a matter of style, not substance. AINA By Rich Trzupek in Frontpage Magazine. Myth of tolerance? Here is a video clip by an Arab, talking about Islam's tolerance of other religions.


Bertemu Penduduk Ladang Glenmarie

Posted: 22 Jan 2010 09:29 AM PST

ladglen001

Pada malam Jumaat lalu saya mengadakan Klinik Khidmat Rakyat di Balai Raya Ladang Glenmarie bagi bertemu penduduk di kawasan Ladang Glenmarie, Flat Melewar dan Taman Mesra.

Seperti biasa, majoriti orang ramai yang bertemu saya memohon bantuan kebajikan. Majoriti besarnya dari Ladang Glenmarie dan berbangsa India (malah masyarakat Melayu dan Cina di Ladang Glenmarie juga boleh berbahasa Tamil!) Kebanyakannya warga emas dan ibu tunggal. Ada wanita yang masih berkahwin namun suami menghilangkan diri.

ladglen002

Ramai di antara mereka yang memerlukan rawatan perubatan. Namun mereka berhadapan masalah pengangkutan. Mereka terpaksa ke PPUM di Kuala Lumpur, Hospital Besar Klang atau Hospital Sg. Buloh. Hospital Shah Alam yang dirancang pula terlewat akibat beberapa masalah serius. Tambahan pula, pengangkutan awam terlalu sukar di Ladang Glenmarie, mereka terpaksa menukar bas sebanyak dua kali ataupun menggunakan teksi yang mahal dan sukar.

Pagi Jumaat pejabat saya menelefon RapidKL agar dialog dapat diadakan dengan penduduk bagi mencari jalan penyelesaian masalah ini bersama-sama MBSA. Pada masa sama saya akan membawa ke DUN agar Projek Terminal Bas Shah Alam yang terletak di Seksyen U1 Shah Alam (di dalam DUN Seri Setia) akan menjadi realiti secepat mungkin.

ladglen003

Gambar-gambar boleh dilihat di sini.


Tiada Yang Kekal Di Dunia.. Sultan Johor Mangkat

Posted: 22 Jan 2010 09:10 AM PST

Sultan Johor, Sultan Iskandar Al-Marhum Sultan Ismail mangkat di Hospital Pakar Puteri, jam 7.15 malam tadi.

Kemangkatan baginda diumumkan Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman pada sidang akhbar, sebentar tadi.

Jenazah Al-Marhum Sultan Iskandar akan disemayamkan di Makam Diraja Bukit Mahmoodiah jam 2 petang esok.

Tengku Mahkota Johor, Tunku Ibrahim Ismail Sultan Iskandar, yang dilantik Pemangku Raja petang tadi, akan dimasyurkan sebagai Sultan Johor pada jam 1 petang di Istana Besar esok.

Esok juga diisytiharkan cuti umum untuk seluruh negeri dan Johor akan berkabung selama tujuh hari.

Terdahulu, Tegnku Mahkota Johor, Tunku Ibrahim Ismail mengangkat sumpah sebagai Pemangku Raja selepas dilantik Jumaah Majlis Diraja Johor bagi menjalankan tugas Raja dalam satu majlis di Istana Besar, di sini petang tadi.

Pelantikan berkenaan disaksikan Raja Muda Johor, Tunku Ismail Ibrahim dan Tunku Bendahara Johor, Tunku Abdul Majid berikutan kegeringan Sultan Johor, Sultan Iskandar yang dimasukkan ke Hospital Pakar Puteri, di sini.

Dalam majlis berlangsung selama 10 minit bermula jam 5.10 petang itu, Tunku Ibrahim yang kelihatan sedih sepanjang upacara dan sesekali mengesat mata itu mengangkat sumpah sebelum menandatangani watikah pelantikan sebagai Pemangku Raja.

Tunku Ibrahim ketika mengangkat sumpah pada majlis itu berjanji bahawa Baginda akan memerintah dengan saksama dan bertimbangrasa kepada penduduk dan rakyat negeri ini

"Selain itu, saya bersumpah akan memelihara dan menghormati agama Islam dan adat istiadat Melayu dan berpegang kepada undang-undang tubuh kerajaan negeri Johor. Barang disokong Allah akan saya," titahnya.


Sultan Iskandar ibni Almarhum Sultan Ismail
Wikipedia

DYMM Sultan Mahmud Iskandar Alhaj Ibni Al-Marhum Sultan Ismail (diputerakan pada 8 April 1932) adalah Yang di-Pertuan Agong Malaysia yang kelapan antara 26 April 1984 hingga 25 April 1989, serta Sultan Johor yang terkini.

Putera sulung kepada Sultan Ismail ibni Almarhum Sultan Ibrahim dengan isterinya Sultanah Ungku Tun Aminah binti Ungku Paduka Bena Sri Maharaja Utama Ahmad, putera ini dinamakan Tunku Mahmood Iskandar.

Tokoh yang kontrovesi di Malaysia, Tunku Iskandar menjalani hidup yang pelbagai. Dilantik sebagai Tengku Mahkota pada 1959, baginda disingkirkan daripada jawatan tersebut oleh ayahandanya apabila didapati bersalah atas tuduhan menyerang oleh mahkamah. Bagaimanapun, Sultan Ismail berlembut pada akhir hayatnya dan mengurniakan kembali Tunku Iskandar pangkat dan gelarannya sepuluh hari sebelum kemangkatan.

Berminat dengan tentera, Sultan Iskandar sering tidak seiring dengan Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir bin Mohamad ketika beliau menjadi Sultan Johor. Bagaimanapun, setelah dilantik sebagai Yang di-Pertuan Agong, Sultan Iskandar berbaik dengan Perdana Menteri dan ini mencapai kemuncaknya apabila Tun Dr. Mahathir Mohamad dikurniakan dengan "Darjah Pertama Kerabat Diraja Mahkota Johor", sesuatu yang tidak pernah dianugerahkan kepada orang kebanyakan.

Sultan Iskandar telah bercerai dengan ibu Tengku Mahkota, Josephine Trevorrow, dan kemudiannya berkahwin dengan Tengku Zanariah binti Tengku Panglima Raja Ahmad daripada kerabat diraja Kelantan. Tengku Zanariah kini merupakan Sultanah Johor.


ALFATIHAH


ANTI-KORUPSI: Lim Kit Siang-Ong Tee Keat SAMA GENG

Posted: 22 Jan 2010 08:36 AM PST

A rare moment when a minister and an opposition leader find themselves on the same page - against graft.

No more letters of support, says Tee Keat
by Husna Yusop

Datuk Seri Ong Tee Keat

PUTRAJAYA (Jan 20, 2010): The Transport Ministry will no longer issue any letters of support for bidders or lobbyists for all government tenders, be it those called by the ministry or other ministries.

Its minister, Datuk Seri Ong Tee Keat, said today this was in line with the cabinet decision last week made after a brainstorming session at the National Key Results Areas (NKRA) laboratories.

"I would also want to seek cooperation from others, especially the people's representatives, legislators, political leaders and grassroot leaders, not to issue such letters because at the end of the day, this would not be entertained," he told a press conference at the ministry.

"This decision was made in line with the cabinet decision following our NKRA workshop deliberations."

He expressed the hope that others would understand that political leaders should not entertain requests for letters of support made by people in their constituencies or individuals and companies involved in tenders.

Stressing good corporate governance, Ong also said he has decided to extend the recommendations made by the ad hoc committee on good corporate governance, set up last year to tackle the Port Klang Free Zone (PKFZ) issue.

"What was recommended can be used not only by the Port Klang Authority (PKA) but is also suitable for use by other government agencies under this ministry," he said.

"So, the good corporate governance that we have been talking about that I had received sometime ago from the committee is going to be extended to all agencies or port commissions under this ministry."

He said the various taglines spelt out by the committee include the requirement for one third of the board of directors to comprise independent or non-partisan members.

The good corporate governance will also see a new initiative called the whistle-blowing policy which Ong is expected to launch tomorrow.

Asked the reason for the cabinet's decision, Ong said he would not elaborate further but said he felt the decision was relevant to the ministry's effort to create a positive culture in the ministry.

Asked whether the decision was made based on the PKFZ issue, Ong said: "This particular
directive is not linked to PKFZ."

Meanwhile, Ong also announced the new secretary-general for the ministry is Datuk Long See Wool, who is taking over from Datuk Seri Zakaria Bahari effective Jan 26.

Meanwhile, the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) clarified that letter of support sincerely issued without offering or demand for bribery is not an offence.

In a statement, the chief commissioner office's corporate communication unit stated that the issuance of letter of support will be liable to an offence under the MACC Act 2009 if:

> The letter is issued to an individual or company, which has conflict of interest to the writer himself, relatives or associates;

> Someone is forced to bribe for the issuance of the letter of support; and

> Someone, relatives, or associates are promised of bribe should a project is approved as a result of the letter of support.

@ Lim Kit Siang's blog

Away with support letters, cries DAP leader

by Rahmah Ghazali | Malaysiakini

DAP veteran leader Lim Kit Siang urged government ministries to get cracking for a total ban on government support letters for those tendering for its projects.

In response to Transport Minister Ong Tee Keat's statement on the a move by the ministry on Wednesday, Lim had said it was a step in the right direction.

The Ipoh Timor MP said ministries should, instead, replace the questionable support letters with the open tender system.

"The prime minister, PM's department and other ministries should impose a total ban on support letters and practise open tenders, so questions over the letters would vanish.

"If there are open tenders, then there would be accountability and transparency. They would be open to public scrutiny and all will depend on the merits and demerits of the proposals," said Lim when contacted.

Anti-graft warriors sleeping on the job?

On Wednesday, the Malaysian Anti Corruption Commission (MACC) had justified support letters, saying no corrupt practices were involved.

However, the English daily New Straits Times reported that it was against the law to issue a support letter to an individual or company in which the issuer or his family or partners had a vested interest.

Despite that Ong said the ministry will impose the ban in order to instill a culture of good governance and as a result of the exchange of ideas at the National Key Result Ares (NKRA) laboratories.

Meanwhile, Petaling Jaya City Council (MBPJ) councillor Derek Fernandez told Malaysiakini that the support letters could impact negatively on the image of a particular administration.

According to him, it would still be acceptable if the intent in issuing the letter for endorsement was "in a nature for character reference or legal or administrative purposes.

"However, if the letter is intended to put pressure on the ultimate decision maker directly or indirectly, then that would be improper," he said.Virus Spreading...

Posted: 22 Jan 2010 07:01 AM PST

Sneeze Sneeze here and Sneeze Sneeze there
Cough Cough here and Cough Cough there

All this sneezing and coughing sound you could hear clearly in my office... Seems like everyone are sick... The virus spreading in the office widely and faster than I expected...

First was my team member... he has been sick since i first joined. Then my another colleagues whom sitting besides me. *sneeze sneeze* Another colleagues whom sitting opposite me *cough cough*... So how could i resist of the virus spreading... I have been trying to avoid but unfortunately my body gave way to the virus... *Sob Sob*

I have missed my gym for third days now due to the virus attack and the rainny day. Guess what? One of my friend commented in my Facebook stated that "poor poor stalker waiting for you @ FF". The stalker must have been missing me... Wow~ i have stalker in the gym... is it a good things or a bad things?

Anyway, i hope i could recover during this weekend...


Khalid Lebih Layak Pimpin PAS Selangor

Posted: 22 Jan 2010 08:20 AM PST

Wanita PKR menyokong gesaan ahli parlimen Shah Alam Khalid Samad supaya pentadbiran Majlis Agama Islam Selangor (Mais) dan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) ditukar dengan ulama yang "bebas daripada fahaman politik".

Ketuanya, Zuraida Kamaruddin berkata, gesaan Khalid itu senada dengan pandangannya yang pernah disuarakan pada 1 November lalu di Parlimen, termasuk meminta kedudukan Pengarah Jais Datuk Mohd Khusrin Munawi dinilai semula.

Dalam kenyataannya kepada Malaysiakini hari ini, ahli parlimen Ampang itu membayangkan dua badan agama itu 'menganiayanya' berikutan cadangannya dua bulan lalu itu.

Beliau mendakwa, Jais menyenaraihitamkan namanya, termasuk mengeluarkannya sebagai ahli panel daripada sebuah forum keagamaan malam esok di Klang.

"Saya difahamkan oleh penganjur bahawa nama saya dikeluarkan oleh Jais tanpa alasan, dan mereka enggan menyatakannya dalam bentuk hitam-putih (bertulis)," katanya.

"Bagaimanapun, saya akan tetap hadir dan lihat apa yang terjadi. Saya percaya Jais kembali kepada saya ekoran penglibatan saya dalam kes bekas mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin."

Zuraida antara pemimpin politik yang menghadiri kuliah mufti kontroversi itu ketika beliau ditangkap atas dakwaan mengajar tanpa tauliah hujung tahun lalu.
Rancang menghadap Sultan Selangor

Zuraida selepas itu konsisten mengecam tindakan tersebut.

Zuraida juga berkata, seperti Khalid, beliau juga merancang menghadap Sultan Selangor dalam masa terdekat bagi mencadangkan pertukaran pentadbiran Jais dan Mais.

Semalam, Khalid mengulangi desakan supaya pentadbiran Jais dan Mais ditukar dengan mereka yang berpengetahuan agama, yang bebas dari kefahaman politik selain politik Islam.

Katanya ramai ulama yang berpengalaman seperti Daeng Sanusi Daeng Mariok, Datuk Ismail Kamus dan Datuk Haron Din, boleh diberi peluang untuk menerajui pentadbiran baru.

Khalid yang juga bekas timbalan pesuruhjaya PAS Selangor mengadap Sultan Selangor pagi ini. Isu itu dijangka dibangkitkan dalam pertemuan empat mata dengan baginda. -malaysianinsider


Khalid Samad
oleh Datuk Zaid Ibrahim

Khalid Samad dari PAS adalah seorang pemimpin politik yang saya hormati kerana beliau berani mempertahankan perkara atau prinsip yang benar walau pun mungkin ada orang anggap ia akan rugi dari segi politik. Itulah yang membezakan ahli politik yang ada intelek dan integriti dengan orang politik yang bersifat murahan dan oportunis. Orang yang rakus biasanya tak faham isu yang diperkatakan, atau kalau pun dia faham isu, orang jenis itu akan terus berdrama dan berlakon untuk mendapat sokongan orang ramai dengan diperalatkan melalui ucapan sensasi dan penuh emosi.

Saya melihat Khalid sebagai seorang manusia yang berani apabila beliau mengatakan Enakmen Agama Islam Selangor 1988 yang membuat larangan penggunaan perkataan-perkataan seperti ilahi, nabi, wahyu, masjid dan sebagainya kepada orang bukan Islam adalah tidak lagi sesuai dan perlu rombakan. Cadangan bernas beliau sebaliknya telah memberi ruang kepada kumpulan NGO Islam untuk membuat laporan polis terhadap Khalid atas alasan kononnya menghina Islam dan Sultan. Inilah reaksi kumpulan yang tidak biasa dengan muzakarah dan musyawarah serta perbezaan pendapat. Mereka hanya mahu Khalid dihukum dan ditutup mulut dan mindanya. Usaha untuk memahami dan membincangkan pandangan beliau tidak penting langsung bagi kumpulan NGO Islam. Yang penting bagi mereka, Khalid mesti dihukum.

Sebenarnya maksud Khalid, pada hemat saya, adalah begini: Larangan terhadap orang bukan Islam daripada menggunakan perkataan tertentu oleh Majlis Agama Islam di mana-mana negeri sekali pun mestilah difahami dalam kontek sabenar. Apa pun prinsip atau peraturan mesti dilihat dan dikaji dalam kontek tertentu. Kontek larangan untok orang bukan Iswlam dari menggunakan perkataan tertentu mesti dilihat dari kontek larangan Perlembagaan Persekutuan yang tidak membenarkan orang agama lain memujuk dan berusaha untok "convert " atau menukar agama Islam itu. Jadi tujuan Enakmen itu ialah secucok dengan dan berasaskan kepada Perlembagaan Persekutuan. Undang-undang negeri termasuk Enakmen Islam tidak sah kalau ia melanggar undang-undang Persekutuan. Di bawah Perlembagaan kita memang orang dari agama lain tidak dibenarkan memujuk atau mempengaruhi orang Islam untuk peluk agama mereka. Ini larangan yang telah ditetapkan oleh Perlembagaan. Jadi kalau mereka berniat nak pujuk atau dakwahkan agama mereka kepada orang Islam, maka sebab itulah mereka tak boleh gunakan perkataaan yang diwartakan di bawah Enakmen itu.

Maksudnya larangan menggunakan perkataan yang disenaraikan itu termasuk nama Allah hanyalah dalam konteks apabila seseorang itu cuba mempengaruhi orang Islam. Sebagai contoh, jika seorang paderi atau sami yang beberapa kali bertemu dengan seorang Islam memperkatakan tentang bagaimana agama Kristian itu sesuai dengan sanubari si polan Islam itu dengan menggunakan perkataan Allah, nabi dan wahyu, maka di situlah asas larangan yang sah. Ini adalah kerana perkataan itu digunakan dalam konteks untuk menarik orang Islam menukar agamanya. Itu lah maksud Enakmen itu.

Tetapi penggunaan perkataan Allah, wahyu, nabi, masjid dan sebagainya dalam konteks percakapan biasa tidak boleh dilarang. Contohnya, kalau anak Ah Chong menyanyikan lagu negeri Selangor atau Johor yang memohon Allah melanjutkan usia Sultan atau Sami Velu bertanya jirannya "Ahmad, kamu nak ke masjid ke petang ini?", maka itu tidak boleh menjadi kesalahan. Mana ada undang-undang dalam dunia yang sah boleh melarang orang awam menggunakan sesuatu perkataan. Apa asas larangan itu? Apa rasa orang Melayu kalau orang India kata jangan gunakankan nama Iswara pada kereta Proton kerana Iswara adalah salah satu nama tuhan Hindu? Begitu juga jika orang Melayu diminta jangan menggunakan perkataan Sanskrit seperti syurga, neraka, dosa, pahala dan sebagainya.

Jadi Khalid memang patut dipuji kerana mahu menegakkan kebenaran. Kerana mahu memperjelaskan dan kemaskini Enakmen itu. Orang Islam kena faham apa tujuan larangan itu dan apa tujuan Enakmen yang tidak jelas itu. Kumpulan NGO Islam sepatutnya menyokong usaha supaya Ebnakmen 1988 itu diperkemas dan diterangkan dengan jelas . Barulah orang kata kita orang Islam ini faham agama sendiri dan faham undang undang Negara.. Jika ikut sentiment dan emosi dengan menolak kebenaran, maka jangan salahkan orang lain jika mereka tuduh orang Islam takut kepada bayang bayang. Takut kapada dialog dan diskusi, dan hanya suka hukum orang saja. Samoga Khalid menang lagi di SelangorKalimah Allah: Kenyataan Khalid Samad Disokong
Oleh ydppasputrajaya.blogspot.com

PUTRAJAYA; Bantahan demi bantahan telah dilakukan oleh pelbagai pihak ekoran keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang membenarkan penggunaan kalimah ALLAH oleh penganut kristian termasuk dalam penerbitan akhbar Herald-The Catholic Weekly. UMNO telah menjadi juara dalam hal ini yang akhirnya membuatkan banyak pihak terutama pihak Menteri Agama, KDN dan lain-lain terpaksa bertindak membuat rayuan semula di Mahkamah. Namun umpama kata pepatah 'nasi sudah menjadi bubur' tindakan berani membakar gereja adalah kemuncaknya.

Yang DiPertua PAS Putrajaya Ustaz Mohamad Nazir dalam kenyataannya berkata; "Kita hairan bagaimana pelbagai pihak khususnya badan-badan, NGOs, persatuan-persatuan yang mewakili orang melayu rata-rata membantah keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur tanpa membawa alasan dan dalil yang jelas kenapa mereka menentang penggunaan kalimah Allah oleh agama lain. Kenapa pemimpin-pemimpin khususnya dari UMNO begitu bersungguh-sungguh membantah perkara ini, hanya dengan alasan pihak kristian mempunyai agenda yang tersembunyi.

Kenapa mereka sangat takut aqidah orang-orang melayu tergugat padahal merekalah yang menggubal dasar pendidikan negara, berbangga dengan sumbangan mereka dalam bidang pendidikan. Apakah mereka sudah lupa, bahawa merekalah yang telah mempunahranahkan tulisan jawi dari orang-orang melayu sedangkan tulisan jawilah yang banyak membantu orang-orang melayu memahami agama mereka.

Ternyata setelah 53 tahun UMNO memerintah negara, dasar pendidikan agama dikesampingkan. Mereka gagal memberi pendidikan agama yang secukupnya kepada rakyat untuk menjadi benteng mempertahankan aqidah mereka. Hari ini ilmu aqidah berada di mana? Sedangkan menurut hiaraki ilmu maka ilmu tauhidlah berada di kemuncak persada berbanding ilmu-ilmu lain. Namun apa yang berlaku hari ini ialah sebaliknya ilmu-ilmu tentang keduniaan lah mengambil tempat utama dalam hearaki ilmu. Maka sekarang mereka berkokok takut aqidah umat melayu diselewengkan dari penggunaan perkataan Allah oleh pihak lain.

Kenapa kita takut sekiranya ilmu aqidah yang diajar di sekolah-sekolah rendah kebangsaan dan menengah kebangsaan begitu mantap diajar kepada anak-anak kita. Masalahnya sekarang mereka yang bangkit menentang tidak pernah bangkit mempertahankan aqidah umat melayu, malah mereka sendiri tidak tahu ujung pangkal tentang aqidah. Mufti-mufti pula asyik mencampuri urusan politik kepartian dan tidak lagi menjadi seperti mufti-mufti terdahulu yang bertungkus lumus mengajar aqidah kepada umat. Malah ada mufti yang pandai mendedahkan bilangan sejumlah 250,000 umat Islam telah murtad tetapi tidak pandai memperbetulkan dasar pendidikan hari ini yang telah menjauhkan umat dari mengenali Allah yang sebenarnya, hingga ada di kalangan umat yang sanggup mempermain-mainkan hukum Allah.

Berbalik kepada isu perkataan Allah yang menjadi kontroversi hari ini, sepatutnya tidak menjadi sebarang masalah kepada kita membenarkan sesiapa sahaja menggunakan perkataan Allah untuk merujuk kepada Tuhan yang Esa yang menjadi kemuncak kepada pegangan murni umat manusia. Sesesat dan sejahat mana pun mereka naluri bertuhankan Tuhan Yang Sebenar (ALLAH) wujud di dalam jiwa mereka. Bahkan di dalam al-Quran sendiri ada menjelaskan bagaimana manusia yang ditimpa musibah seperti dilambung ombak yang dahsyat, pada ketika itu tidak ada yang lain yang mereka harapkan selain pertolongan Tuhan Yang Sebenar (ALLAH).


Ulasan GB

Khalid Samad adalah seorang tokoh pemimpin sekalipun kini sedang menunggu keputusan jawatankuasa disiplin PAS terhadap kononnya melakukan dua kesalahan iaitu pertama, membuat ucapan terbuka mengkiritik pesuruhjaya PAS Selangor yang mengkritik isu tatatertib oleh jawatankuasa pilihan khas mengenai keupayaan, kebertanggungjawaban dan ketelusan (Selcat).

Kedua, kerana Khalid telah menulis dalam blognya, mendedahkan minit mesyuarat badan perhubungan PAS selangor pada 27 September 2009.

Kedua-dua kesalahan tersebut semacam sengaja dibawa ketengah untuk mengimbangi seorang lagi yang dihadapkan ke jawatankuasa disiplin parti iaitu Pesuruhjaya PAS Selangor sendiri iaitu Datuk Hassan Ali.

Khalid dalam banyak hal lebih mendapat sokongan dari majoriti ahli Pakatan Rakyat, samada PAS, PKR atau DAP.

Yang tidak suka kepada Khalid ialah UMNO dan fraksi UMNO dalam PAS (biar kita berterus terang saja).

Di dalam isu kalimah Allah misalnya, Khalid telah memberikan pandangan awalnya yang kemudian dilihat lebih menepati keputusan dan pendirian yang diambil oleh parti.

Apa yang dikatakan kesalahan yang dilakukan oleh Khalid sebenarnya bukan kesalahan tetapi keberaniannya mendedahkan kebenaran, dan kesanggupannya untuk berkata benar tanpa gentar. "Berkata benar di hadapan pemimpin yang zalim adalah jihad yang afdhal" - mafhum hadith.

Tidak dinafikan bahawa Khalid lebih layak memimpin PAS Selangor.


Man Finally Sees Justice Over Son's Death

Posted: 22 Jan 2010 08:20 AM PST

January 22, 2010 20:09 PM

Man Finally Sees Justice Over Son's Death

KUALA LUMPUR, Jan 22 (Bernama) -- A construction worker wanted justice over his son's death.

So, for the past three years, Soy Chew Seng, 54, never missed a day of the trial of Chin Choon Keat -- the man charged with his son's manslaughter.

On Friday, the grieving father can finally look forward to resuming his normal life after the Sessions Court sentenced 32-year-old Choon Keat to 12 years' jail for causing the death of Soy's son, Chaan Wei, in 2006.

When the sentence was pronounced to begin Friday, Soy rushed towards Deputy Public Prosecutor Geethan Ram Vincent to confirm the verdict delivered by the judge, Mohamad Sekeri Mamat.

"I am happy with the court decision. Now, I can go on with my life and take care of my three other children," the long-suffering father told reporters.

On Dec 22, last year, Choon Keat's younger brother, Choon Mun, 30, received a 30-day jail sentence and fined RM1,000 when he pleaded guilty to causing hurt to Chaan Wei.

In his judgement, Mohamad Sekeri said the court found Choon Keat guilty as he had chosen to remain silent and failed to raise any doubt in the prosecution's case.

The judge also did not allow his counsel, Thong Seng Kong, to stay the sentence and told him to file a formal application for the court to consider.

Choon Keat was charged with the manslaughter of Chaan Wei, 27, who was his friend, at 2-6-6 Kondo Prisma Cheras, Taman Midah Cheras, about 3pm on Jan 24, 2006.

According to the facts of the case, the brothers had a misunderstading over some money owed by the victim who worked with his mother in running a transport business.

On the day of incident, the duo had invited the victim to their house and while discussing how to settle the issue, Choon Keat attacked the victim with a torchlight and he died later in the hospital.

In mitigation, Choon Keat's counsel told the court that he had been under remand for nearly 10 months before his bail was posted, and was remorseful over his act.

The court heard that Choon Keat was now living with his mother after he and his wife parted ways.

Geethan submitted that the victim was defenceless during the attack and Choon Keat's action had caused the victim's family to suffer in silence.

-- BERNAMA


'9/11, mission impossible for poor at planning Arabs'

Posted: 22 Jan 2010 07:30 AM PST

UPDATED 8PM 'These people are not good at planning, they just strap bombs to themselves and storm into a crowd,' says former premier Dr Mahathir.

Oh no...Mahathir is embarrassing (and contradicting!) himself. He said a lot of people in America (the apologists would dismiss them as conspiracy theorists) questioned whether the towers collapsed because the planes crashed into them or that something else caused them to come down and had watched a wide-distributed video showing the attack and the collapse of the towers, pointing out certain peculiar features such as the manner of their collapse was akin to multi-storied buildings being demolished by demolition experts.

Simply put, the towers fell because there were 'INVISIBLE' demolition experts who planted 'INVISBLE' explosives around the buildings days and possibly weeks before 9/11 and the explosives were set off at the timing of the planes crashing into the building on 9/11! How smart!


Obama was carried into office on the wings of the flying unicorns called “hope” and “change,” not “anger” and “frustration.”

Posted: 22 Jan 2010 07:38 AM PST

Denial, arrogance, and self-pity are ingredients for a pretty toxic cocktail. And yet it seems that the occupants of the White House bunker, shell-shocked by Scott Brown, are coping by mixing all three with a little Kool-Aid. In an interview with ABC's George Stephanopoulos, the president offered his nuanced analysis of the Bay State Götterdämmerung and his first year in office.

In short: "I did nothing wrong."

Well, with one caveat: "One thing I regret this year is that we were so busy just getting stuff done . . . that I think we lost some of that sense of speaking directly to the American people. . . . I think the assumption was, if I just focus on policy, if I just focus on the, you know, this provision, or that law, or are we making a good, rational decision here, that people will get it."

Cue the record-scratch sound effect! Look, Fidel Castro can get away with saying something like that. He's been cloistered away on life support, unable to give his epic speeches to rent-a-crowds. But Obama? Barack Obama? In his first year as president, Obama has broken all records for talking directly to the American people. According to CBS News, he has delivered 411 public "speeches, comments, and remarks" and 158 interviews — more than one public statement per day and roughly an interview every other day. The supposedly aloof Obama already personalizes things more than a host on The View. Every address is so laden with "me," "myself," and "I," you'd think he was trying to fix the economy with a massive stimulus of personal pronouns.

Obama is a near-permanent fixture not just of news-magazine covers but all magazine covers, including Men's Fitness and American Dog — which, admittedly, he shared with a three-legged pooch named Baby. He's schmoozed with Oprah and given plenty of in-depth interviews on 60 Minutes. Next week, the president will give his first State of the Union address. If that seems strange, it's because it will be his third nationally televised address to a joint session of Congress. The only way the White House communications shop could cram more Obama down our throats would be if it required, as part of the health-care bill, that we have Obama-message receivers installed in our fillings.

The arrogance runs deeper. Over and over, Obama says he's gotten all of the policies exactly right. Whenever Stephanopoulos asked him whether he did anything wrong, Obama responded that he had no choice but to tackle the "big problems." "Now, I could have said, well, we'll just do what's safe. We'll just take on those things that are completely noncontroversial."

What nobility! What courage! What a crock.

The question isn't, "Do you regret tackling these issues?" The question is, "Do you regret how you tackled these issues?" According to Obama, there was no other way than his way. And these ungrateful, confused, angry voters just don't understand that. That is, if they're really mad at him at all. Obama whines that Massachusetts voters are really blaming him for someone else's mistakes. Guess who? George Bush, of course.

"Here's my assessment of not just the vote in Massachusetts, but the mood around the country: The same thing that swept Scott Brown into office swept me into office. People are angry, and they're frustrated. Not just because of what's happened in the last year or two years, but what's happened over the last eight years." White House spokesman Robert Gibbs tried to shovel the same stuff Wednesday, saying that the "anger and the frustration" that swept Brown to victory on Tuesday swept Obama to power a year ago. Except, wait a second. Obama was carried into office on the wings of the flying unicorns called "hope" and "change," not "anger" and "frustration." Besides, if voters are frustrated with the slow pace of reform, why did they just elect a guy promising to slow down Obama's agenda?

Not only is the White House in denial that giving Nancy Pelosi and Harry Reid control of domestic and economic policy wasn't what voters wanted in 2008, they're in denial that it isn't what voters want in 2010. Instead, the White House is going to play the populist card, attacking the banks they bailed out and the insurance companies they struck sweetheart deals with. The president who mocked Scott Brown's truck — made by GM, a company Obama actually owns — is now going to grab a pitchfork and join the mob at the White House gates.

I don't know how they'll do it, but one thing's for sure: We'll get even more Obama. Jonah Goldberg in The National Review


Dr. Syah (UHKL) and Dr Fari (HKL): wedding

Posted: 22 Jan 2010 05:45 AM PST


 

 


Professor Azmi Hassan — a geostrategist at the Universiti Teknologi Malaysia gives an half arsed assessment on jet fighters

Posted: 22 Jan 2010 03:18 AM PST

If this kind of so called experts give advice to our defence planners, God help us.

Jet claim flies in the face of facts — William Choong

JAN 22 — In 1990, David North became the first Western journalist to fly one of the most advanced Soviet aircraft then — the Sukhoi-27. The former United States Navy fighter pilot and editor-in-chief of Aviation Week and Space Technology made a quick assessment: The Su-27 was more comparable to America's improved performance F-15 Strike Eagle, rather than to the earlier model F-15. Apparently without the privilege of flying one, Professor Azmi Hassan — a geostrategist at the Universiti Teknologi Malaysia — made a similar claim: US-made fighters like the F-5, F-15 and F-16, like those in the Republic of Singapore Air Force, "cannot beat the Su-30", an advanced variant of the Su-27. Also, the Russian Su-30 is better than the US-made next-generation F-22 Raptor, Azmi wrote in Utusan Malaysia last month.

The thrust of his article was simple: Malaysia should purchase 18 Su-30s to replace its ageing inventory of MIG-29 aircraft. But the article left out some obvious facts: For one thing, Malaysia already has 18 Su-30s. And to argue that the Su-30 is better than the F-22 — a stealth aircraft with cutting-edge capabilities — is patent nonsense, say experts.

To some extent, one could compare the airframe performances of two aircraft from roughly the same generation. It has been reported extensively that the Su-30 beat American aircraft such as the F-15 in Red Flag exercises in the US, thanks to its manoeuvrability and high angle of attack. In a widely watched YouTube video, for example, a US Air Force pilot concedes that Su-30s in the hands of competent Indian pilots will "regularly defeat" earlier versions of the F-16 and the F-15. (He did, however, highlight some of the Su-30's weaknesses).

But the assertion that the Su-30 is better than other US-made aircraft is too simplistic, argues Dzirhan Mahadzir, the Malaysia-based correspondent for Jane's and a former lecturer at the Malaysian Armed Forces Defence College. "This is the kind of statement that amateurs or those with limited knowledge of military issues make," he said. One cannot pitch one aircraft against another, given that air forces fight in "systems", or suites of capabilities. These include airborne warning and the ability to rearm, refuel and deploy aircraft into combat quickly.

It is a truism that a platform — that is, an aircraft — does not equate to an effective capability, notes Dr Alan Stephens, a visiting fellow at the University of New South Wales and a former pilot with the Royal Australian Air Force. "It's the total system that matters. For example, if the Battle of Britain were refought today with the Luftwaffe flying Hurricanes and Spitfires and the Royal Air Force (RAF) flying Bf-109s, the result would still be the same," he said, referring to the RAF's excellent early warning radar network and superior leadership.

Individual skill is another important factor, argues Professor Bernard Loo, a defence analyst at the S. Rajaratnam School of International Studies. "A half-past-six weapon in the hands of a skilled operator is better than a top-notch weapon in the hands of a half-trained monkey," he says. "The bottom line," he adds, is as follows: "Unless and until the Royal Malaysian Air Force (RMAF) uses its combat platforms in a coherent system, their possession of technically superior platforms will not change the strategic situation in South-east Asia one iota."

More importantly, Azmi's argument that 18 Su-30s will make the RMAF the dominant air power in the region is faulty. Even if it is valid — and many experts beg to disagree — the statement misses the whole point about air power. As early as 1921, air power strategists such as Giulio Douhet, an Italian air force officer, argued that air power, like other forms of military force, was merely a means to an end in a strategy to crush an opponent's will. To paraphrase Carl von Clausewitz, mere hardware is nothing without an overarching grand strategy.

Moreover, there has been growing circumspection about air power, particularly after the Vietnam War. In his 1996 work, Bombing To Win: Air Power And Coercion In War, Robert Pape argued that American air power had achieved little — and would achieve little — in coercing America's enemies.

Utusan Malaysia — an Umno-owned newspaper that has seen its circulation fall in recent years — has a penchant for making controversial statements. In October 2000, for example, a reporter asked then Senior Minister Lee Kuan Yew where the 100 AIM-120C air-to-air missiles (AAMs) Singapore was buying from the US would face. He replied: "The missiles will face nowhere, but they are there to welcome whoever intends harm."

Nobody took exception to the remark until four days later, when Utusan carried a front-page story headlined "Kuan Yew: Sila Serang Singapura", or "Kuan Yew: Please attack Singapore". (Interestingly, Lee had referred to a letter to the New Straits Times by Dzirhan, arguing that the US-made missiles put the Republic on a par with Malaysia's AA-12 Adder AAMs).

It is bad enough that Azmi's commentary is full of faulty logic and bereft of any theoretical heft. It would be worse if his comments were to impair the otherwise good political and military relations between two neighbours. — The Straits Times

* This article is the personal opinion of the writer or publication. The Malaysian Insider does not endorse the view unless specified. Malaysian Insider


Jawapan ‘Siapa Pembunuh Altantuya’ - Minggu Depan

Posted: 22 Jan 2010 04:47 AM PST

Jawapan kepada pembunuhan Altantuya Sharibuu akan diketahui umum pada hujung minggu hadapan apabila buku 'Siapa Bunuh Altantuya' diedarkan kepada umum. Buku ini mampu merungkai misteri dan membuat rakyat berfikir kebenaran disebalik kisah pembunuhan yang menjadi isu panas negara.

Menurut penulisnya, Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) PKR, Badrul Hisham Shaharin, sebelum menulis buku ini beliau sudah memikirkan risiko dan kemungkinan yang bakal dihadapi apabila terbitnya buku tersebut.

"Kita mengambil tanggungjawab ini untuk melihat kebenaran dan membawa masyarakat berfikir di landasan yang betul mengenai isu ini," tegas Badrul Hisham.

Beliau berkata, isu Altantuya dibangkitkan bukan sahaja kerana popularitinya, malah kerana isu itu merupakan jenayah yang besar dan melibatkan pembohongan yang terpaksa ditutup oleh pihak yang berkepentingan.

"Kita tiada pilihan selain berdepan dengan negara yang 'dilihat' mengamalkan demokrasi ini. Negara ini dikatakan kelihatan adil dan kerana itu kita akan mengandakan usaha untuk membongkar segalanya.

"Kita jangkakan buku ini akan dihalang penerbitannya. Namun kita akan mengatur pelbagai strategi dan tidak lagi menggunakan cara konvensional untuk mempromosikannya. Kita juga akan mempromosikan isu ini dalam media baru," jelas beliau.

Buku yang bertajuk 'Siapa Bunuh Altantuya' ini dijangkakan akan berada di pasaran pada hujung minggu hadapan dengan 3000 terbitan eksklusif dan akan dijual dipasaran dengan harga RM15.00. -erapakatan


Ceramah PAS Kelana Jaya

Posted: 22 Jan 2010 03:42 AM PST

22 Januari 2010
9.00 malam
SS 5 Kelana Jaya
Penceramah: YB Dr. Abdul Rani Osman (PAS – Meru), YB Ng Swee Lim (DAP – Sekincan), Nik Nazmi Nik Ahmad (Keadilan – Seri Setia)


Solat Isyak dan Hadir di Ceramah Agama Bulanan Blok 7 Desa Mentari

Posted: 22 Jan 2010 03:33 AM PST

22 Januari 2010
8.30 malam
Blok 7 Desa Mentari, PJS 5


Solat Jumaat di Madrasatul Islamiah SS 8

Posted: 21 Jan 2010 05:27 PM PST

22 Januari 2010
1.00 tengahari
Madrasatul Islamiah SS 8, Kelana Jaya


Ceramah di Bukit Sentosa Bersama Datuk Seri Anwar Ibrahim

Posted: 22 Jan 2010 02:28 AM PST


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Presiden PAS Nafi Kenyataan Pak Lah

Posted: 22 Jan 2010 02:07 AM PST

Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menjelaskan bahawa Muzakarah Pakar anjuran Institut Kefahaman Islam Malaysia (Ikim) semalam sebenarnya tidak membuat apa-apa resolusi, demikian lapor harakahdaily.

Penjelasan tersebut sekaligus dilihat berbeza dengan berita 'God bukan Allah -Ikim' seperti yang dilaporkan akhbar arus perdana bahawa ahli muzakarah sebulat suara bersepakat penggunaan kalimah Allah sebagai terjemahan bagi ganti nama 'God' atau 'Tuhan' adalah tidak tepat.

"Ya, muzakarah itu tidak mempunyai apa-apa resolusi, laporan itu tidak betul," jelasnya ketika dihubungi petang ini.

Pun begitu, beliau menegaskan bahawa kalimah Allah tidak boleh disalah guna untuk mengelirukan umat Islam.

"Penggunaan kalimah Allah oleh umat Islam secara dalaman jelas mengEsakan Allah, penggunaan yang boleh mengelirukan orang Islam tidak dibenarkan sama sekali," jelasnya.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Marang turut mengulangi ketetapan PAS seperti yang diputuskan oleh Lajnah Politik dan tulisannya sebelum ini.

"Pandangan kita (PAS) seperti yang saya tulis sebelum ini, seperti yang diputuskan (dalam Lajnah Politik) sebelum ini," jelasnya.

"Kita tidak boleh melarang mereka (penganut agama samawi) menggunakan perkataan Allah di kalangan mereka sendiri walaupun salah maksud dan maknanya yang asal mengikut bahasa kita," dipetik dari kenyataan rasmi Ustaz Abdul Hadi pada 7 Januari lalu.


Dua hari sebelum itu, Lajnah Politik PAS Pusat mengingatkan semua pihak supaya tidak menyalahgunakan nama Allah untuk mengelirukan atau meraih sokongan politik murahan daripada rakyat.

Semalam, dilaporkan Ahli Majlis Kepimpinan Tertinggi (MPT) PKR, Dr Mohd Nur Manuty, bekas Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainal Abidin, Pengarah Pusat Kajian Ekonomi dan Kemasyarakatan Ikim Dr Mohd Sani Badron dan Felo Pusat Kajian Syariah, Undang-Undang dan Politik Ikim, Md Asham Ahmad.

Muzakarah tersebut dipengerusikan oleh Ketua Pengarah Ikim, Nik Mustapha Nik Hassan itu turut disertai oleh Pengerusi Ikim yang juga bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi, pensyarah dari Jabatan Usuluddin dan Perbandingan Agama Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Prof Madya Dr Kamar Ainiah Kamaruzzaman, Penasihat Agama kepada Perdana Menteri Malaysia, Datuk Dr Abdullah Md. Zain.


Muzakarah: Penggunaan Kalimah Allah Sebagai Terjemahan Kepada 'God' Tidak Tepat

KUALA LUMPUR: Muzakarah Pakar, yang disertai tujuh ilmuwan Islam, anjuran Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM) hari ini bersetuju bahawa penggunaan kalimah Allah sebagai terjemahan atau ganti nama kepada "God" adalah tidak tepat.

Pengerusi IKIM Tun Abdullah Ahmad Badawi berkata muzakarah itu merumuskan bahawa terjemahan kalimah Allah sebagai "God" juga menyalahi hakikat sebenar kerana bercanggah dengan konsep Tuhan yang dianjurkan oleh agama Islam di Malaysia.

"Dalam perbincangan ini, kita semua setuju bahawasanya kita perlu menghormati dan menjunjung Perlembagaan Malaysia yang memberikan kebebasan beragama diteruskan dalam suasana aman dan harmoni," katanya pada sidang akhbar selepas muzakarah itu.

Tujuh pakar itu ialah Prof Madya Dr Kamar Oniah Kamaruzzaman dari Jabatan Usuluddin dan Perbandingan Agama, Universiti Islam Antarabangsa; Penasihat Agama kepada Perdana Menteri Datuk Dr Abdullah Md Zin; Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang; anggota Majlis Pimpinan Pusat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Dr Mohd Nur Manuty; bekas Mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin; Pengarah Pusat Kajian Ekonomi dan Kemasyarakatan IKIM Dr Mohd Sani Badron dan Felo Pusat Kajian Syariah, Undang-Undang dan Politik IKIM Md Asham Ahmad.

Muzakarah bertajuk "Terjemahan God Sebagai Allah: Mengenalpasti Punca Permasalahan dan Penyelesaiannya" berlangsung selama lapan jam dari pukul 8.30 pagi, dipengerusikan Ketua Pengarah IKIM Datuk Nik Mustapha Nik Hassan.

Abdullah berkata muzakarah itu berjaya mencapai matlamat penganjurannya iaitu mengenal pasti punca dan penjelasan latar belakang permasalahan daripada perspektif agama, bahasa, sosial dan undang-undang.

"Muzakarah ini juga dapat menegaskan kefahaman dan konteks penggunaan Allah dalam Al-Quran, memurnikan tafsiran ke atas sumber-sumber hukum Islam berkaitan kebenaran penggunaan kalimah Allah oleh agama dan budaya selain Islam dan membentuk kesatuan fikiran di kalangan tokoh agama serta pemimpin umat Islam," katanya.

Abdullah berkata pendirian muzakarah itu akan dibawa kepada perhatian kerajaan dan akan dibincangkan dalam siri muzakarah akan datang bertajuk "Mengurus Krisis Antara Agama" anjuran IKIM pada 25 Januari ini.

Beliau berkata muzakarah yang membabitkan semua pemimpin agama serta Majlis Perundingan Malaysia Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Tao (MCCBCHST)bertujuan mengenalpasti krisis, jalan penyelesaian dan mencari persefahaman untuk keharmonian semua kaum di negara ini.

Abdullah berkata IKIM berharap agar semua penganut agama menghormati batas-batas agama masing-masing agar tidak berlaku lagi kekecohan seperti yang berlaku pada masa ini. BERNAMA


Ulasan GB

GB mengucapkan terima kasih dan tahniah di atas penjelasan Presiden PAS hari ini terhadap laporan BERNAMA yang jelas cuba untuk mengelirukan orangramai mengenai isu kalimah Allah.

Bernama melaporkan bahawa Pengerusi IKIM Tun Abdullah Ahmad Badawi berkata muzakarah itu merumuskan bahawa terjemahan kalimah Allah sebagai "God" juga menyalahi hakikat sebenar kerana bercanggah dengan konsep Tuhan yang dianjurkan oleh agama Islam di Malaysia

Ahli PAS pula diharap tidak perlu terkeliru lagi dengan penjelasan dan penafian Tuan Presiden sendiri mengenai laporan berkenaan.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Marang turut mengulangi ketetapan PAS seperti yang diputuskan oleh Lajnah Politik dan tulisannya sebelum ini.

"Pandangan kita (PAS) seperti yang saya tulis sebelum ini, seperti yang diputuskan (dalam Lajnah Politik) sebelum ini," jelasnya.

"Kita tidak boleh melarang mereka (penganut agama samawi) menggunakan perkataan Allah di kalangan mereka sendiri walaupun salah maksud dan maknanya yang asal mengikut bahasa kita," dipetik dari kenyataan rasmi Ustaz Abdul Hadi pada 7 Januari lalu.In Defense of YBs Khalid Samad, Dr Dzul,TGNA and Nizar.

Posted: 22 Jan 2010 12:05 AM PST

The Star Online today published what I think is a mischievous article here. In my humble opinion,it depicts YB Khalid Samad as either 'being forced to' or 'summoned' to the palace to be 'put in his place' by the Sultan. 'Embattled' was how Christina Tan chose to paint YB Khalid, but is he really embattled? I have not heard calls for his resignation reigning loudly other than from official UMNO mouthpieces.Its irritating to see The Star report the matter as though NGOs were leading the charge against YB Khalid today, when a Google search reveals a Star Report, just months ago, that the leader of the so-called Belia Bersatu Shah Alam chairman,Azahari Shaari,and the UMNO Youth Head of Shah Alam is one and the same person. Not surprisingly, En Azahari was also one of the four UMNO Youth leaders who mobbed YB Karpal and was fined a measly RM 1,000 for disrepecting Parliament, an elected representative, and a disabled person all at once.See Here
 
The way I see it,UMNO has taken extra pains to nail three PAS MPs- Dr Dzul, Khalid Samad and Ir Nizar.Now, they are attempting to take down Tuan Guru Nik Aziz as well. The reason is quite obvious- these are the MPs that the non Muslims have warmed up to.YB Khalid Samad has been labelled 'Khalid Gereja' for entering the church of Divine Mercy in his capacity as the MP for all residents of Shah Alam.Just because the previous MPs from BN never bothered to visit the church, YB Khalid's simple action earned him instant popularity among most Catholics in the country.So in all honesty, Pakatan MPs have an unfair advantage over BN. The overwhelming insensitivity and racism practised by many BN leaders have caused minorities like the Catholics, Sikhs and such, to hunger for simple actions and words to feel that they too, are a part of Malaysia.Back to the Khalid Gereja issue, what exactly is wrong with visiting a church?If it is wrong,what about the rightly guided Caliph Ali? History tells us not only did he visit the church, he ordered its reconstruction, and funded it!  Even till today, the keys to the Church is held by two Muslim families,the family of Nuseibeh and another family, the Juebehs.The current key holder is one Mr Wajeeh Nuseibeh, you can actually call him if you would like to visit the Church.His phone number is 02-6285910 from Jerusalem.So is Mr Nuseibeh, who is acting on an old, multiple generational command by Caliph Ali , also a Wajeeh Jaga Gereja? Mind you, the Church of the Holy Sepulchure is a much more popular church than the Church of the Divine Mercy.
 
If Khalid is Khalid Gereja, can Najib be called Najib Gereja, now that he has visited Metro Tabernacle?Or could he labelled a step higher, Najib Pembina Gereja, as he also donated 500,000 ringgit to a new building for that church. What about Ir Nizar? If he is accused to be a tool of the Ngeh-Nga cousins, what about Dr Mah? Can Dr Mah be considered a puppet of the Zambry-Hamidah Osman team?At least with Pakatan, there was a balance in power, and all races were represented in the government. I, unfortunately cannot say the same about the current 'government' of the day in Perak.This name calling,that I see as part of a concerted effort to 'burn PAS' bridges' with the non Muslims, hopefully fails.Not so much for political reasons alone, but for the sake of national unity. Never would I have dreamed the day before March 8th, 2008, that I would see the picture of a Muslim religious teacher being worn by templegoing Hindu youth in a t-shirt. If that is not religious acceptance, I don't know what is. Granted, the acceptance mentioned has its roots in political reasons, but in the end, the end is more important than the means, no? Some people see an oppressed citizen idolizing someone who stood up for him. Some see an ignorant youth who does not know what exactly he is wearing, just following the hype. But I see a non Muslim, truly  recognizing and accepting that a Muslim religious spiritual teacher is a good man,and worthy to lead him.All this, I believe was a direct result, rightly or wrongly, directly or indirectly, of the political tsunami of 308.
 
It is said that the strongest of relationships is forged only after thorough and difficult,strenous tests. And I believe that the new generation of PAS leaders have been been weighed, measured and judged enough to say they truly stand up for the minority, as what I would like to believe a good believer of any religion should do.And that, in today's Malaysia, is something to cheer about.Windows 7: Find the right PC for you. Learn more.


No comments: