Friday, May 21, 2010

The ‘1Malaysia’ Pose

The ‘1Malaysia’ Pose


The ‘1Malaysia’ Pose

Posted: 21 May 2010 09:42 AM PDT

Sambutan Hari Pekerja highlight: Dato' Raja Nong Chik menyuruh semua untuk membuat '1Malaysia' "pose". Hanya saya sahaja bertegas untuk tidak berposing begitu.


Usah takutkan pelajar untuk berpidato: Saifuddin

Posted: 21 May 2010 08:04 AM PDT

Kementerian Pengajian Tinggi meminta institusi pengajian tinggi awam supaya tidak terlalu cepat mengambil tindakan tatatertib terhadap pelajar yang meluahkan pandangan berbeza dengan arus perdana dan dasar kerajaan ketika berdebat di Sudut Pidato.

Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah, berkata tindakan sedemikian hanya akan menimbulkan rasa takut dan bimbang di kalangan pelajar untuk berpidato.

Beliau berkata, IPTA sebaliknya harus mewujudkan suasana yang lebih kondusif supaya pelajar tidak takut untuk menyuarakan apa saja pendapat mereka termasuk mengenai politik, bagi menyemarakkan budaya berfikir secara kritis di kalangan mereka.

"Saya nak ingatkan supaya sekiranya dalam Sudut Pidato itu pelajar menyuarakan sesuatu yang dianggap bertentangan atau berlainan jangan hukum. Kalau dia salah betulkan dengan cara yang bijaksana.

"Kalau kita mula menghukum siapa pun tak nak pergi ke Sudut Pidato, menghukum itu harus menjadi tindakan yang akhir," katanya kepada pemberita selepas Majlis Konvokesyen Ke-2 Kolej Antarabangsa Taj, di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini hari ini.

Saifuddin sebelum ini menyuarakan kekecewaan apabila Sudut Pidato yang disediakan di IPTA tidak mendapat sambutan.

Antara sebab yang dikenal pasti ialah kebimbangan dikenakan hukuman sekiranya meluahkan pendapat berbeza dengan arus perdana.


Allegations that the Malaysian Government is involved in the funding of the 9/11 Mosque at Ground Zero, New York

Posted: 21 May 2010 07:46 AM PDT

I believe it is our money being poured in there. Watch this to the end.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

The Demise of Tokyo's Master Builder

Posted: 21 May 2010 07:36 AM PDT


Is London a perfect hideout?

Posted: 21 May 2010 08:25 AM PDT

London seems to be the most favorite hideout for Malaysian's good, bad and ugly. Also, one of best picks to do business.

Some of them who once were big names in local business are finding solace in London after their regime took a tumble or lost the government's favor. They started to relocate elsewhere - to the Middle East, Indonesia, Vietnam, China and other countries. South Africa is of no exemption.

Where are the likes of Tajudin Ramli, Halim Saad, Nazri Abdullah (ex-group editor of Berita Harian), Uncle Sam and other corporate figures who suddenly 'disappeared' from local arena?

Even Kalimullah has chosen London for his 'hide and seek' ever since Pak Lah retires as Prime Minister. Who else?

Then, another trend emerges. Those who made headlines as being among the 'most wanted' figures for what they had done - whether its right or wrong - are also turning London as their best hideout.

Blogger Raja Petra Kamarudin and private investigator P Balasubramaniam are also in London. Afraid to come home for investigation, I suppose. RPK didnt come home when his son who is now behind bars was hospitalised recently.

Bala, too didnt come home to face the MACC. Both RPK and Bala are involved in making statutory declarations about the murder case involving Mongolian's Altantuya Shaariibuu. Their families are in London too.

How long will they enjoy London is not an issue. The question is - is it save for them?


Cheng Beng Meet-up at Starbucks

Posted: 21 May 2010 05:20 AM PDT

On 5 of April 2010, I applied leave and came back from my National Service Camp. My leave applied quite last minute because I was kinda new there and all leave applied should be like 3 days before the exact day but then we, not I, we applied a day before and the teacher there was like WTF and kinda angry with us cause we were very last minute. But then they couldn't do anything because we got a lot of people applying last minute and Cheng Beng is important! XD

IMG_8435 by nicholaschan.

However, I didn't go to Cheng Beng praying though. It was just sleep and meet-up with usual friends. On that night, missing out Chen Yuen, there's me, Yiphing, Chai Wei, Arron and Chien Chern and we went to Starbucks at Queensbay Mall, drink coffee, sit down, talk and play Left 4 Dead.

IMG_8422 by nicholaschan.

That time we were kinda addicted to Left 4 Dead and Chien Chern has the game in his laptop and he brings it anywhere. I didn't want coffee because I want to sleep at night so I ordered a venti size of hot chocolate, yummy!

IMG_8423 by nicholaschan.
The couple of Arron and Yiphing.

IMG_8426 by nicholaschan.
Hello Arron, sorry Yiphing, you are out of focus.

IMG_8432 by nicholaschan.
Chien Chern doing his face.

IMG_8428 by nicholaschan.
Chai Wei was quiet that night, very the quiet.

IMG_8427 by nicholaschan.
I see Nokia X6. Cool.

Happy meet-up. Haha.

 


Buli Balik

Posted: 21 May 2010 06:11 AM PDT


I just don't understand what had happened to teenagers nowadays. I was fetching my small cousin from school. She was crying because was bullied by 3 boys. Sigh.

Before that, I read the news about a high school boy died due to bully in school in one of my local schools. The gang was known as 4Ts (tendang, terajang, tampar, tumbuk). Pity the boy. This evening I heard from some of the housewives in a kindergarten that one of the housewives' son being beaten up by form 5 boys. Her son is form 1 student. See, I don't know why the teenagers nowadays, pandai-pandai tunjuk samseng. Sekolah pun tak habis.

Worst, in some cases, the teachers are no more be able to control the students. They even being beaten up by the students. Teachers nowadays are more stressful. So what's wrong with society today? Who to blame? Parents? Teachers?

If they teachers took stern action, the parents will strike back by bringing the case to court. During my time, I still remember, if my mum knew I was being punished by my teacher, she will add some punishments after that. Ha ha ha ha ha. But parents today, instead of knowing the real situation, they are quickly lodging report and end up in court. Sometimes, I pity the teachers too. Because, you might lost your temper and can no more tahan with some of the students' attitudes, yang macam sial.

So, who to blame?

My advice, pandai-pandai lah ajar anak tu.

p/s: I was being bullied too before. Want to know the story? I think I put it once in my blog. I don't know at which post....you go find out lar. hahahaha.


Rayuan Anwar Ditolak Lagi, Hairankah Kita?

Posted: 21 May 2010 06:06 AM PDT

Mahkamah Rayuan hari ini menolak permohonan Datuk Seri Anwar Ibrahim bagi menangguhkan perbicaraan kes liwat melibatkan beliau sebagai tertuduh sementara menungggu keputusan rayuan beliau terhadap keputusan Mahkamah Tinggi mengetepikan permohonannya bagi mendapatkan kenyataan saksi, yang juga penuduhnya, Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Panel hakim terdiri Datuk Sulong Matjeraie, Datuk Ramly Ali dan Datuk Zaharah Ibrahim memutuskan bahawa adalah tidak wajar bagi mereka meluluskan penangguhan itu sementara menunggu keputusan rayuan berkenaan.

Sulong berkata keputusan Mahkamah Tinggi itu dibuat ketika berlangsungnya suatu perbicaraan dan tidak mengetepikan hak pihak terbabit.

"Sekiranya permohonan perayu kepada Mahkamah Rayuan diterima, saksi SP1 (Mohd Saiful) masih boleh dipanggil semula untuk disoal pada mana-mana peringkat perbicaraan sebelum penghakiman dibuat dan prosiding sewajarnya bagi mencabar keterangan saksi itu masih boleh diadakan," kata beliau.

Hakim Zaharah menggantikan Hakim Mohamed Apandi Ali, yang secara sukarela menarik diri daripada mendengar permohonan itu, selepas peguam Karpal Singh yang mewakili Anwar, membantah kehadiran beliau dengan alasan hakim itu mempunyai hubungan dengan Umno pada masa lampau.

Bercakap kepada pemberita kemudiannya, Karpal Singh berkata beliau akan mengemukakan permohonan kepada mahkamah supaya menetapkan pendengaran rayuan itu sebelum 31 Mei.

Mahkamah Tinggi menetapkan 31 Mei sebagai tarikh bagi menyambung semula perbicaraan kes itu.

Anwar mahu pihak pendakwaaan memberikan kepada beliau kenyataan saksi Mohd Saiful kerana mendakwa terdapat perkara yang tidak konsisten antara keterangan Mohd Saiful dan pertuduhan liwat yang dikenakan terhadapnya.

Pihak pembelaan berhujah bahawa Mohd Saiful berkata perbuatan liwat yang didakwa berlaku itu dibuat tanpa kerelaannya tetapi Anwar dituduh mengikut Seksyen 377B Kanun Keseksaan berkaitan hubungan seks secara rela.

Anwar mengemukakan permohonan kepada Mahkamah Rayuan supaya menangguhkan perbicaraan kes itu selepas Mahkamah Tinggi menolak permohonannya untuk berbuat demikian pada 13 Mei.

Anwar, 63, dituduh meliwat bekas pembantunya itu di Unit 11-5-1 Kondominimum Desa Damansara, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, antara 3.01 petang dan 4.30 petang 26 Jun 2008.

Jika disabitkan kesalahan, beliau boleh dikenakan hukumaan penjara sehingga 20 tahun dan disebat.

Dalam hujahnya hari ini, Karpal Singh berkata perbicaraan itu akan menjadi sia-sia sekiranya Anwar berjaya dalam rayuannya dan permohonan bagi menangguhkan perbicaraan ini tidak diluluskan.

Hujah beliau bahawa keputusan Mahkamah Tinggi menolak permohonan Anwar bagi mendapatkan kenyataan tersebut boleh dirayu telah dibantah oleh Peguam Cara Negara II Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden, yang mengetuai pihak pendakwaan dalam perbicaraan kes liwat itu.

Mohd Yusof berkata keputusan Mahkamah Tinggi itu dibuat ketika berlangsungnya satu perbicaraan dan tidak boleh dirayu kerana ia adalah perintah muktamad. — Bernama

Ulasan GB

Walaupun Hakim Md Apandi Ali menarik diri dan digantikan dengan Hakim Datuk Zaharah Ibrahim, namun seperti yang pernah GB nyatakan sebelum ini di SINI

Ada beberapa kes terpilih yang mana Pakatan Rakyat atau mana-mana individu yang melawan institusi kerajaan akan PASTI ditewaskan apabila ianya sampai ke penal Mahkamah Persekutuan. Diantaranya kes Perak, kes liwat DSAI, kes melibatkan SPRM, kes melibatkan SPR, kes melibatkan PDRM.

Buka semula penghakiman kes-kes berkenaan Mahkamah Persekutuan, jika anda rasa GB tidak berkata benar.

Dan ingat juga kes correct, correct, correct. Si hakim bedebah yang membaca kertas penghakiman yang disediakan oleh peguam yang terlibat di dalam kes yang dibicarakan masih lepas bebas dan tidak diambil sebarang tindakan.


Dalam kes ini, belum pun sampai Mahkamah Persekutuan, baru Mahkamah Rayuan, dah ditolak.

Jadi hairankah kita bila hakim-hakim menolak permohonan Anwar ini?


I stayed at a longhouse homestay it was very nice!

Posted: 21 May 2010 06:37 AM PDT

The guests of Rumah Abel homestay, having breakfast of nasi goreng, half boiled eggs and roti kaya and coffee. Front right is Encik Alfred.

The exterior of Rumah Abel longhouse

The interior of Rumah Abel longhouse.

The hospitable owners of the Longhouse Homestay, Encik Alfred Ngelambung and his wife Siti


It was during the recent by-election that I managed to visit a long house for campaigning and since it was late I was offered a night stay at a longhouse homestay and it was very pleasant.
The Iban owners of the Rumah Abel longhouse, Alfred and his wife Suzanna, were very accommodating ans said they wished more would have come to visit their neck of the wood!


Banner - 创意让“您”更精彩

Posted: 21 May 2010 05:40 AM PDT

题目: Banner - 创意让"您"更精彩
作者: jor
制作软件/工具: illustrator & photoshop
对象: personal


Healthcare is a fundamental human right but privatised and commercialised

Posted: 21 May 2010 05:15 AM PDT

A course of chemotherapy after early stage breast cancer is around RM12,000 in the government sector (prices start at around RM20,000 in the private sector), but the government only foots the bill if you are a public sector employee. A triple coronary artery bypass procedure can cost up to RM40,000 and a bone marrow transplant for leukaemia around RM200,000.

In addition, the majority of private healthcare insurance schemes in Malaysia will not cover patients for existing healthcare conditions (which are the conditions you are most likely to need treatment for in the future) and disease relapse. Most healthcare insurance providers will not cover people over the age of 75 (a time of life when you are most likely to need to access healthcare).

Private insurance providers also impose ceilings on provision cover (even the top-end insurance policies tend not to pay out above RM250,000 within a person's entire lifetime – a figure that is easily reached if someone suffers from a chronic condition, needs treatment for one or more serious conditions such as cancer and cardiovascular disease, or has had a solid organ or bone marrow transplant).

As Malaysians, we need to realise that the right to health is a "fundamental human right indispensable for the exercise of other human rights" (Right to Highest Attainable Standards of Health 2000, UN Committee on Economic, Social and Cultural Rights).

Article 12(1) of the International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights 1966 (ICESCR) recognises the right of everyone to "the enjoyment of the highest attainable standard of physical and mental health".

Read all in Malaysiakini



Polis tak kisah bunuh Mat Sabu

Posted: 19 May 2010 04:48 AM PDT


The life of a vote

Posted: 20 May 2010 10:35 PM PDT


Excuses, Excuses And More Excuses ...

Posted: 21 May 2010 03:04 AM PDT

I'm not really a fan of badminton. I used to watch it and played it a little when I was a kid but it was my favourite sport. I'd rather watch all those ads on electronic cigarette's than watch badminton. Besides, I was more into sleeping being my favourite sport ... LOL! But I did enjoy watching the Thomas cup in the old days and especially when it was hosted in this country.

Well, we once again just recently hosted the Thomas and Uber cups and I seriously didn't give two hoots about it. Besides I wasn't expecting the team to do us proud. When it comes to sports in this country, Nicol David not withstanding, we suck at everything. So, it came as no surprise to me that we didn't get far in the tournament.

But what really got me shaking my head in astonishment is the excuses our badminton primadonas came out with for their loss. Here's an excerpt of what I read in the Star today.

The Thomas-Uber Cup players have blamed the failure to host centralised training in isolation as one of the many reasons for their poor performances.

These issues were brought up during a no-holds barred meeting with the Badminton Association of Malaysia (BAM) president Datuk Nadzmi Mohd Salleh yesterday.

Other grievances and excuses brought up by the shuttlers were that:

They were, culturally, not as mentally strong as the shuttlers from China and South Korea (So be more dedicated and train harder! Duh!)

There was too much disturbance from the media and their surroundings (at the hostel where they shared the facilities with athletes from other sports at Bukit Kiara) (So where did they prefer? The palace of the golden horses?)

The motivation camp was held too close to the Finals (Huh? And that is an excuse?)

They lost to Japan (2-3 in the group tie) because they did not get a chance to try out the stadium when Nigeria failed to turn up for their opening match. (Hahaha ... Didn't get to try out the stadium. Urmmm, wasn't the championship held here and don't you guys originate and train here? Didn't get to try out the stadium ... wahahahahahaha - I'm laughing so hard my sides hurt!)

Aiyooo, please la people, cannot play just say cannot play la ... no need so many excuses, we all understand, you're just lousy and we can live with that. And if you're going to make excuses, at least be a little more creative la.

*shaking head in disbelieve*
.


TDM’s family life

Posted: 21 May 2010 02:45 AM PDT

Tun Dr Mahathir, Malaysia's fourth prime minister, a "talented politician", had compartmentalised his life, and adopted a completely different rule book for politics, and for the family, Wain told Malaysiakini in an exclusive interview yesterday.
Through his conversations with Mahathir's  family, the author said, he found that outside of politics, Malaysia's longest-serving prime minister was in fact an upright family man.

"He taught his children _

  1. right from wrong,
  2. how to work hard,
  3. no short cuts to success,
  4. good manners
  5. and respect for authority.

Wain felt that Mahathir was so hell-bent on pushing Malaysia up the development scale that he would stop at nothing to fulfil his dream.

"You are left with the impression that he was so determined in his political career that it would be almost impossible to cut him out in any way," he said of the string of events which many believe had heavily influenced Malaysia's political landscape.

Wain added that Mahathir was entirely consumed by his vision for Malaysia, that it occasionally brought him to tears – an act which his detractors dismissed as mere theatrics.

"I didn't think he was acting at all. He was in tears because he was genuinely overcome with emotion," he said.

"Somewhere along the line I guess (Mahathir) expected Abdullah to follow what he prescribed… he had no doubt whatsoever that his way is the right way.

"Mahathir and Anwar are probably the two most talented politicians Malaysia has seen in the last decades," he said.



Masyarakat Cina Mula Memahami Perjuangan PAS

Posted: 21 May 2010 02:40 AM PDT

Air mata berlinangan mendengar ceramah Mat Sabu

"Kami orang PAS menghormati anutan agama lain. Kami tak boleh paksa orang mengikut adat kami. Kalau kamu (bukan Islam) nak minum arak, minumlah! Kamu nak makan babi, makanlah! Saya tak boleh halang..."

Demikianlah kata-kata pemimpin PAS Mohamad Sabu, yang mungkin tidak asing untuk komuniti Cina di Semenanjung Malaysia yang pernah mengikuti ceramahnya, tetapi sesuatu yang bukan sahaja baru, tetapi terharu buat penduduk Cina di Sibu, Sarawak.

Semasa Mohamad Sabu berucap di Sungai Merah, berkempen untuk DAP dalam PRK Sibu, seorang wanita Cina didapati berlinangan air matanya mendengar kata-kata ini. Wong Shu Qi, wartawan MerdekaReview menceritakan pemerhatian seorang jurugambar, ketika berkongsi pengalamannya dalam satu forum bertemakan PRK Sibu, semalam.

Forum yang dianjurkan bersama oleh MerdekaReview, Jawatankuasa Sosial-Ekonomi Dewan Perhimpunan Cina KL-Selangor semalam menarik kira-kira 100 orang hadirin. Selain Wong Shu Qi, barisan ahli panel termasuklah ahli parlimen Batu-PKR Tian Chua, ADUN Teratai-DAP Jenice Lee, dan Penyelaras Sibu Election Watch (SEW) Ong Boon Keong.

Perubahan suasana politik

Suasana politik yang berbeza antara Malaysia Timur dan Barat mungkin antara faktornya SUPP memainkan semula isu "Negara Islam" di kalangan komuniti Cina-bukan Islam, biarpun isu ini terbukti hilang mujarabnya setelah dicuba MCA di Semenanjung, semasa dan selepas PRU ke-12.

Untuk beberapa hari SUPP cuba mengasak isu ini kepada DAP, namun serangan ini berjaya dipatahkan apabila pemimpin PAS seperti bekas Menteri Besar Perak, Mohd Nizar Jamaluddin, Mohamad Sabu dan lain-lain tampil untuk meredakan keresahan dan keraguan komuniti Cina-bukan Islam.

Sesungguhnya, suasana politik Sibu diselubungi ketakutan, lantaran kawalan sosialnya yang begitu ketat, bukan sahaja perisik di merata tempat, tetapi jalinan hubungan yang rapat dalam komuniti tersebut sehingga hilang kerahsiaan peribadi. Penduduk didapati masih bersikap dingin terhadap politik, takut diambil gambar dan menyatakan pendirian secara terbuka, kata Wong Shu Qi.

Namun demikian, keadaan berubah sedikit demi sedikit sebagaimana yang diperhatikan dalam PRK Sibu ini. Jenice Lee berkata, biarpun ramai pengundi yang menunjukkan sokongan terbuka mereka kepada SUPP, tetapi mereka sebenarnya menyokong DAP-PR secara senyap-senyap ketika memangkah undi. Malah, Lim Kit Siang yang 10 tahun lalu perlu disorok di hotel sebelum dan selepas ceramah, kini lebih disenangi dan disambut mesra oleh penduduk tempatan.

"10 tahun yang lalu, suasana begitu janggal, di mana komuniti tempatan bimbang ancaman 'pengaruh luar', iaitu dari semenanjung, tapi kali ini mereka mengalu-galukan kedatangan kami, malah mengundang kami supaya lebih kerap melawat tempat mereka," kata Jenise Lee.

Strategi SUPP berkecamuk

Langkah SUPP nyata berkecamuk apabila berdepan dengan serangan DAP-PR. Dalam beberapa hari yang terakhir, SUPP dikatakan mengupah wartawan senior dari Kuching untuk menyediakan bahan kempen, malah mengupah syarikat pengiklanan untuk mereka iklan SUPP-BN, kata Wong Shu Qi.

Pemilikan media cetak mungkin antara faktornya SUPP merasakan dirinya tidak memerlukan media internet, lantas bersikap kurang mesra kepada wartawan media internet yang datang dari Semenanjung Malaysia. Jika dibandingkan dengan perang media yang dilancarkan oleh DAP, yang memanfaatkan sepenuhnya kemudahan sms, email dan sebagainya, SUPP jelas masih belum menyesuaikan diri dengan pengunaan media baru.

"Wartawan (khususnya media internet) mengadu kerana gagal menemui calon SUPP-BN. Kain rentang mereka masih ditulis dengan tangan. Mereka hanya menyediakan kenyataan media mereka dalam hard copy, meminta pendrive daripada wartawan pula apabila diminta soft copy-nya, seolah-olah tiada konsep 'email' untuk mereka," kata Wong Shu Qi.

Sebaliknya, DAP lebih tersusun dalam mengatur serangan kempennya. Menyedari bahawa calonnya, Richard Wong Ho Leng yang dianggap "kurang mesra", menurut hasil soal selidik sebelum bermula PRK Sibu, maka DAP menampilkannya imejnya yang mesra dalam bahan kempen pusingan pertama.

Malah, Wong Shu Qi mendapati bahan kempen DAP-PR sebenarnya menyentuh hati pengundi, apabila isu yang dibangkitkan mengusik apa yang terpendam dalam hati pengundi. Misalnya, masalah generasi muda berpindah ke luar negeri untuk mencari nafkah, berikutan pembangunan Sibu yang semakin menjunam, ditampilkan dengan poster orang tua menunggu kepulangan anak setahun sekali.

Selain daripada itu, Jenice Lee juga menceritakan bagaimana DAP-PR menangkis serangan SUPP-BN, yang menaikkan papan dengan mesej "undi kepada DAP adalah undi kepada PAS, yang akan berakhir dengan ketidakaslian mee kampua. Mee Kampua ialah makanan tempatan kesukaan penduduk Sibu, yang dimasak dengan daging dan minyak khinzir. Mesej tersirat dalam iklan ini adalah, negara Islam yang ditubuhkan PAS akan mengharamkan daging khinzir.

DAP-PR lantas membalas dengan iklan "rambut putih dalam Mee Kampua lebih dahsyat", menyasarkan serangan kepada Ketua Menteri Sarawak, Taib Mahmud yang sudah 29 tahun menguasai bumi kenyalang itu, yang semestinya mencungkil rasa tidak puas hati orang ramai, kata Jenise Lee.


Apa yang lebih menarik, ketika menangkis serangan slogan "gai bian" (Jom Ubah) daripada DAP, SUPP menggunakan slogan "gai ge" (reformasi), satu slogan yang sekian lama dilaungkan oleh pembangkang sekiranya diterjemah ke dalam bahasa Melayu.

"Revolusi warga emas"

Berbeza dengan pola pengundian PRU ke-12 dan PRK selepasnya, di mana pengundi muda lebih memihak kepada PR, PRK Sibu ini menyaksikan bagaimana warga tua turut menyumbang kepada kemenangan DAP-PR. Berdasarkan maklumat yang dikumpulkan oleh Ong Boon Keong, kebanyakan pemuda bekerja di luar negeri, yang dijangka mencakupi 10%-15% jumlah pengundi, atau 6,000 hingga 9,000 orang.

Malah, pengundi yang berada dalam lingkungan usia antara 21 hingga 29 tahun adalah 9%, dan 30 hingga 39 tahun ialah 25%. Ong Boon Keong menyifatkan kemenangan DAP-PR dalam PRK Sibu sebagai revolusi warga emas!

Ini krisis kepada SUPP-BN, apabila orang tua yang pada asalnya penyokong BN, kini juga berpaling untuk menyokong PR, kata Tian Chua. Jenice Lee pula berkata, masalah geran tanah dengan hak milik pajakan 66 tahun menjadi pukulan maut kepada SUPP-BN, biarpun Ketua Menteri mengumumkan pengurangan bayaran pada saat-saat akhir.

Keadaan ini berlaku kerana seandainya seseorang membeli rumah pada sekitar umur 30 tahun, beliau terpaksa merunsing dengan masalah tanah kerana kemungkinan besar tanah yang dibelinya akan digaris merah (untuk kegunaan pembangunan kerajaan), pada akhir tempoh luput gerannya. Seandainya ia berlaku, ia membawa makna pelaburan seseorang akan menjadi tidak terjamin.

"Mungkin sebab ini orang tua bangkit menuntut perubahan," seloroh Jenice Lee .

Beri wang hanya jika menang:
Pengundi rasa dirinya terhina, Tian Chua


Ketua Biro Strategi PKR, Tian Chua menuding jari kepada Najib Razak, yang mengubah "pendekatan tradisional" Barisan Nasional, dengan mengenakan syarat apabila menabur gula pilihan raya, sehingga pengundi rasa dirinya terhina, dan akhirnya menjurus kepada kekalahan BN dalam PRK Sibu.

Ketika mengulas keputusan beberapa PRK yang lalu, dari Bagan Pinang, Hulu Selangor sehinggalah Sibu, Tian Chua menganggap tema dan mesej kempen BN cukup jelas dan konsisten, iaitu penekanan kepada gagasan "1 Malaysia " dan "pembangunan".

Namun demikian, berbeza dengan pendekatan BN sebelum ini, iaitu menabur peruntukan dana tidak kira menang atau kalau, pendekatan Najib yang mengenakan syarat "beri (peruntukan) hanya jika menang", mencungkil rasa jijik di kalangan pengundi. "Ia menyentuh soal maruah, pengundi merasakan diri mereka terhina (insulted)," kata Tian Chua.

Perdana Menteri merangkap Pengerusi BN, Najib Razak menjanjikan peruntukan RM 3 juta kepada SRJK (C) Rasa ketika berkempen dalam PRK Hulu Selangor, kemudian membuat janji yang sama dengan penduduk Rejang Park semasa PRK Sibu, dengan menambah peruntukan kepada RM5 juta. Janji ini jelas tidak membawa "pulangan yang setimpal" kepada BN apabila pengundi Rasa memberi 82% sokongan kepada PKR-PR dalam PRK Hulu Selangor, dan pengundi Rejang Park pula menambah sokongannya kepada DAP-PR dalam PRK Sibu.

Berdepan secara langsung dengan khalayak yang berbilang kaum

Demikianlah analisa Tian Chua dalam satu forum yang membincangkan PRK Sibu, anjuran MerdekaReview bersama Jawatankuasa Sosial-Ekonomi Dewan Perhimpunan Cina KL-Selangor, semalam. Selain Tian Chua, barisan ahli panel termasuklah ADUN Teratai-DAP Jenice Lee, Penyelaras Sibu Election Watch (SEW) Ong Boon Keong dan wartawan MerdekaReview, Wong Shu Qi.

Kemenangan DAP di Sibu bagaimanapun dilihat sebagai kemenangan bersama parti komponen PR oleh Tian Chua, menjelaskan bagaimana PKR dan PAS membentuk satu pakatan yang berbilang kaum dengan DAP untuk menentang SUPP-BN. Tian Chua melihat "kepelbagaian" sebagai kekuatan PR, yang boleh diuji secara terbuka. Barisan pimpinannya yang terdiri daripada pelbagai kaum, perlu berdepan dengan khalayak yang juga daripada pelbagai kaum.

"Maka, Nizar (pemimpin PAS) perlu berdepan dengan pengundi kristian yang mempertikaikan PAS," jelas Tian Chua, sebaliknya BN walaupun memperlihatkan kepelbagaian lantaran tekanan yang dihadapinya sejak kemunculan PR, tetapi ia berbentuk "kepelbagaian secara berasingan". Tian Chua berkata, BN masih beroperasi dalam model di mana pemimpinnya hanya berdepan dengan kelompok yang khusus secara berasingan, tetapi bukan berdepan secara langsung khalayak yang majmuk.

Bagaimana golongan bawahan dimanfaatkan secara langsung?

Dalam keadaan sedemikian, Tian Chua yakin bahawa PR akan terus mendominasi wacana politik tempatan, sehingga PRU yang akan datang. Persoalannya, sejauh manakah PR berjaya mengolah persetujuan golongan bawahan bahawa politik baru yang didukung PR boleh memanfaatkan mereka secara langsung?

"Dalam sistem demokrasi, seandainya anda gagal meyakinkan pengundi bahawa idealisme politik anda memanfaatkannya, anda perlu menerima haknya untuk tidak mengundi anda," kata Tian Chua. Pemerhatiannya dalam beberapa PRK yang lepas menyimpulkan bahawa, sesungguhnya penduduk kampung merestui politik baru yang dianjurkan PR, namun mereka memberikan undi kepada BN apabila kepentingan disalurkan secara langsung kepada mereka dalam bentuk peruntukan dana, subsidi dan sebagainya.

Ahli parlimen Batu ini berkata, penduduk rumah panjang turut menyedari bahawa mereka akan dimanfaatkan dengan wujudnya sistem dua parti. Ini kerana dengan wujudnya persaingan antara dua parti, maka peruntukan yang ditaburkan oleh parti politik kepada mereka akan bertambah.

Meramalkan pilihan raya negeri yang akan datang

Kemenangan DAP-PR dalam PRK Sibu ini semestinya cukup memberangsangkan buat penyokong PR, malah menyuntik keyakinan mereka dalam pilihan raya negeri Sarawak, seandainya DUN Sarawak dibubarkan. Tetapi, Tian Chua masih meluahkan kekhuatirannya setelah melihat kepada apa yang berlaku ketika beliau berkempen di sana.

Tian Chua menganggap DAP, malah PKR masih memberi persepsi "parti elit", melihat kepada calonnya yang berkecimpung di arena politik sebagai peguam. PR amat memerlukan pemimpin dan kekuatan yang dibina di peringkat akar umbi. Tian Chua mengambil contoh aduan bahawa pemimpin PR diusir dari rumah panjang, kononnya kerana tekanan daripada pihak musuh politik. Beliau menganjurkan pandangan bahawa kemungkinan pemimpin pembangkang diusir kerana kekurangan dari segi ekonomi yang dihadapi Tuai Rumah.

"Mengikut adat kaum asli, tuai rumah perlu melayan tetamunya dengan jamuan. Namun, keadaan ekonomi yang terjejas kerana monopoli beberapa kerabat di Sarawak, menyebabkan Tuai Rumah kini serba kurang dari segi ekonomi. Kedatangan kami mungkin menyusahkan, malah mengaibkan mereka seandainya mereka tidak mampu menyembelih haiwan untuk dijamukan kepada kita," jelasnya.

Malah, Tian Chua berkongsi pengamatannya bahawa jentera pilihan raya kecil kali ini diambil alih oleh pusat, satu fenomena yang dikongsi bersama BN mahupun PR. Kekurangan dari segi kerahan tenaga diisi dengan orang dari Semenanjung. Namun demikian, Tian Chua mempertikaikan sejauh manakah model kempen ini diterapkan kepada peringkat akar umbi tempatan, agar mereka boleh menjana jentera ini sendiri apabila masuk gelanggang pilihan raya negeri, malah pilihan raya umum.

Pilihan raya bukan masa terbaik untuk promosi demokrasi

Golongan akar umbi, golongan yang tidak boleh dipandang remeh dalam politik, kerana ia merupakan sumber undi. Ong Boon Keong sebagai pemerhati pilihan raya, dan aktivis yang giat menggerakkan pendaftaran pengundi di Malaysia Timur, menyeru agar lebih ramai menyertai usaha mereka.

"Pada hakikatnya, tempoh pilihan raya bukanlah masa terbaik untuk mempromosi demokrasi, kerana penduduk tempatan akan menganggap bahawa kita mempunyai motif politik," katanya.

Ong Boon Keong juga menyindir pemimpin PR yang hanya mengadu "penyelewangan dan ketidakadilan" Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), seandainya kalah dalam pilihan raya. "Dalam PRK Kuala Terengganu, pemimpin PAS memuji SPR setelah menang," sambungnya, sebelum menambah, "Padahal, penyelewengan berlaku setiap kali dalam pilihan raya..." -MerdekaReview



Kerjasama PAS-DAP, Cina kini fahami Islam

Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata kerjasama parti itu dengan DAP telah banyak membantu masyarakat Cina di negara ini memahami Islam.

Katanya, masyarakat Cina juga kini bukan sahaja memahami Islam tetapi mereka juga tidak lagi beranggapan masyarakat Islam sebagai golongan ekstremis.

PAS, menurut beliau tidak akan bekerjasama dengan Umno kerana parti lawan itu lebih kuat daripadanya.

Mengenai kerjasama dengan Barisan Nasional, Nik Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan berkata pengalaman lalu juga mengajar PAS agar tidak mengulangi kesilapan bekerjasama dengan Umno sebelum disingkir.

"...kita ditendang begitu sahaja apabila kita tidak diperlukan. Pengalaman itu sudah cukup memberi pengajaran kepada kita, kita tidak akan bekerjasama dengan mana-mana parti yang lebih kuat daripada kita," kata Nik Aziz pada kuliah mingguannya, di Kota Bharu hari ini.

Nik Aziz berkata PAS mempertimbangkan faktor kekuatan setara itu berasaskan prinsip 'menang-menang' yang hanya boleh dicapai jika kedudukan kedua-dua parti sama kuat.

"Islam mengajar supaya kita bekerjasama dengan pihak lawan, jika kedudukan kita sama kuat barulah kerjasama itu mencapai matlamat, kalau tidak kita mudah ditindas," katanya. -malaysiakini


Gays Denied Healthcare - bbc online

Posted: 21 May 2010 02:36 AM PDT

Most gay men in Asia-Pacific region 'denied HIV care' <!-- S BO --> <!-- S IIMA -->
HIV-positive Indians have been campaigning for better healthcare
<!-- E IIMA --> <!-- S SF -->Some 90% of gay men in the Asia-Pacific region are denied access to HIV/Aids help because of discriminatory laws in many states, a UN-backed report says.Almost half the region's


A LICENCE FOR TEACHERS? ARE YOU KIDDING ME?

Posted: 21 May 2010 02:25 AM PDT

This evening, Free Malaysia Today posted THIS ARTICLE about how teachers may be required to sit for an exam to obtain their teaching licence to pursue their teaching profession just like doctors and lawyers, if the Education Ministry's proposal is accepted.

The article said:

Deputy Education Minister Puad Zarkashi said the licensing was proposed as an initiative to ensure professionalism in the teaching profession and to prevent bogus teachers or those involved in criminal activities to remain in the profession.

"Professionalism in teaching is our utmost priority and the ministry is always looking at ways to improve and safeguard the quality of teachers.

"That is why we feel teachers must go through an assessment test before being given a licence to teach, just like doctors, lawyers or accountants," he told reporters after a Parent-Teacher Association meeting at Sekolah Menegah Kebangsaan Kemumin near Pengkalan Chepa today.

Puad said since the proposal was only at the initial stage, a detailed study was needed and many factors taken into consideration.

"It will not be an easy task to carry out such a licensing process since there are about 390,000 teachers in the country, but the proposal must be given a serious thought," he said.

I honestly do not know how to react. Should I be happy or horrified at this proposal? The current standards of education are definitely on the downhill trend. Mastery of English is weak, standards of Maths are low, students are not trained to think and not as competitive in the international circuit as they used to be. The smarter ones are leaving in droves on scholarships from a certain neighbouring country and those who have graduated are also doing the same to greener pastures.

And will this make teachers love to impart more knowledge to students or will it be sending a different message?

Instead of this proposal, why can't the Ministry of Education take a GOOD look at the methodology of teaching used by teachers? Rather than assessing their competence based on ONE exam, teachers must be appraised annually by not just their principal but at other levels.

When I was lecturing, we had peer-to-peer appraisal and even student-lecturer appraisals. Staff performance benefits were based on assessments on all levels and one-on-one interviews.

Apart from classroom observations and appraisals, the MOE MUST seriously revamp the syllabus of MANY (if not all) of the subjects taught in schools and look at what is being taught in countries such as Singapore, Australia etc.

Then they should compare the type of answers being regurgitated by candidates at public exams and compare these with the standard of answers with students from across the Causeway.

They need to RAISE standards of public examinations instead of making SPM and STPM a means to churn out students who may score many distinctions but are unable to compete in international exams such as the A-level exams conducted by UCLES or the International Baccalaureate.

Bloom's Taxonomy of Learning Domains should be incorporated both in the delivery of syllabus and also the testing methods used in schools and also in public examinations.

Apart from that, the MOE must be manned and headed by experts in the education sector.

The worsening standards of education in our country cannot be corrected by ONE LICENSE. A teacher cannot become professional in behavior, ethics or attitude with just ONE LICENSE. All that would INCUR $$$$ and NOT IMPROVE the standards of teaching! To be a good teacher, one must have a love for teaching, for students, a desire to challenge and mould minds and the awareness that their profession is a nation-building one.

And how will the Education Ministry do this? Are they willing to make the necessary changes to ensure that OUR YOUTH are trained to be competent and competitive to build our nation to be one of the best in the region? Or are there some in our midst who would prefer that the next generation is one that is docile, subservient and conforms easily to expectations without demonstrating much independent or critical thinking skills or maturity of thought? If so, how then can the next generation be an enlightened one to vote and to live effectively to propel the nation forward?

So tell me now, do teachers need to take another exam for a license to prove their competence? It could even be a slap in the face for the institution of higher learning which trained them to be teachers and who is in charge of those institutions???????


Lotteria Tower Cheese Burger

Posted: 21 May 2010 12:52 AM PDT

Japan Lotteria Tower Cheese BurgerJapan's Lotteria fast food chain has introduced a Tower Cheese Burger at selected outlets.

It's an ordinary single 160 Yen cheese burger but you can stack up to 10 patties for 100 Yen each.

In reality it doesn't look half as appetising as the advert, but I won't mind having one just for the sake of trying. Bet my cholesterol level will be jumping sky high after that.

Lotteria Tower Cheese Burger from YeinJee's Asian Blog


Perasmian Padang Futsal dan Dialog Dengan Penduduk Taman Mesra

Posted: 21 May 2010 12:29 AM PDT

23 Mei 2010
3.00 petang
Taman Mesra, Seksyen U1, Shah Alam


No comments: