Monday, June 21, 2010

Government scrapping UPSR, PMR to avoid ‘producing machines’

Government scrapping UPSR, PMR to avoid ‘producing machines’


Government scrapping UPSR, PMR to avoid ‘producing machines’

Posted: 20 Jun 2010 11:50 PM PDT


Nazir is NEP product too, says Ibrahim Ali

Posted: 21 Jun 2010 02:57 AM PDT


Saman Ekor Bukan Menyusahkan Tetapi Menganiayakan

Posted: 21 Jun 2010 05:10 AM PDTDari Blog Mohd Sayuti Omar http://msomelayu.blogspot.com/2010/06/ilham-ahad.html

SEMUA rakyat yang sayangkan negara mengalu-alukan langkah kerajaan berusaha untuk menambahkan pendapatan negara. Dalam keadaan ekonomi meleset manakala pemimpin pula terkial-kial mencari idea macam mana untuk menambah pendapatan, apa juga ikhtiar oleh kerajaan perlu disokong oleh rakyat. Kerjasama dan sokongan rakyat sangat penting. Kalau tanpa sokongan rakyat usaha yang baik kerajaan tidak akan berhasil dan tanpa sokongan rakyat ia tidak membawa berkat.

Bagaimana pun dalam hal ini kerajaan hendaklah memahami masalah rakyat. Janganlah semata-mata kerana kerana hendak tambah wang perbendahraan negara maka rakyat jadi mangsa. Dikikis wang dari saku rakyat. Memang pun rakyat perlu dimangsakan, tetapi jangan melampau sehingga menyusahkan.

Ada beberapa tindakan kerajaan menunjukkan kerajaan begitu terdesak kerana ketiadaan wang dan rakyat dimangsakan sesuka hatinya.

Salah satu ialah mengenai tindakan pihak polis dan Jabatan Pengakutan Jalan (JPJ) yang tiba-tiba jadi iseng menguatkuasakan tindakan menyenaraihitamkan kenderaan yang disaman sehinggakan sukar untuk empunya memperbahari cukai jalan adalah satu tindakan menganiayakan rakyat.

Pelik, sebelum ini kenderaan yang disaman ekor tidak disenaraihitamkan. Tetapi mulai April lalu ianya telah disenarai hitamkan. Saman yang tertunggal beberapa tahun sebelum yang diberikan pengecualian tiba-tiba dikenakan tindakan tegas. Sikap tiba-tiba menjadi iseng oleh JPJ dan polis ini menunjukkan keterdesakan kerajaan dalam mencari wang!

Tindakan itu bertentangan dengan slogan Najib Razak Rakyat Didahlukan Pencapaian Diutamakan. Memahami dari seruan Najib itu, PM itu mahu memberikan kesenangan dan keselesaan kepada rakyat disamping para pegawai kerajaan dan agensinya pula berusaha sebaik mungkin mempertingkatkan mutu kerja. Apakah bagi polis dengan menguatkuasakan tindakan itu sebahagian kerja baik mereka?

Kalau polis atau JPJ menyahut seruan Najib ini sudah pasti tindakan menguatkuasakan tindakan menyenarai hitam kenderaan ini tidak dilakukan sewenang-wenangnya. Ataupun kalau hendak dikuatkuasakan haruslah dinotiskan dulu dan tidak melaksanakan undang-undang ikut suka hati dan nafsu saja.

Mungkin kalangan rakyat yang terlibat dengan masalah ini dapat merasakan bagaimana kerajaan khasnya pihak polis dan JPJ menganiaya mereka. Bayangkan berapa seseorang kena bayar kalau mereka ada dua atau tiga saman? Bukankah separuh gaji mereka harus diberikan kepada Polis hanya untuk mendapat cukai jalan baru. Ini tidak adil kerana kesalahan yang ditunding kepada mereka belum pasti lagi betul atau tidak.

Saya baru mendapat tahu hal ini dari beberapa orang rakan yang menghadapi kesulitan untuk memperbaharui cukai jalan masing-masing. Rata-rata mereka mengeluh dan menyatakan kerajaan tidak adil, menyusahkan dan menganiayakan.

Sebelum ini kenderaan yang disaman ekor (saman poerangkap laju) tidak dikenakan tindakan kenderaan disenarai hitamkan. Tuan punya masih boleh memperbaharui kenderaan masing-masing. Hanya saman di sekatan jalan yang ditanda tangani langsung oleh pemandu saja yang dikuatkuasakan. Mana-mana saman demikian kalau tidak dilunasi pihak JPJ tidak akan memperaharui cukai jalan melainkan selepas menjelaskan kepada pihak polis.

Rasanya kelonggaran ini ada baiknya dan masih dirasakan tidak begitu menganiayakan rakyat. Manakala saman yang ditandan tangani patutlah kuatkuasakan. Ada alasannya kerana saman yang ditanda tangani itu jelas kenderaan itu melakukan kesalahan. Polis dan pemandu kenderaan itu sendiri dapat mengetahui akan kesalahan mereka.

Berlainan dengan saman ekor, (perangkap laju) di mana polis bersembunyi di dalam semak atau di balik tembok. Di mana tuan punya kenderaan tidak mengetahui apakah dan dimana kesalahan mereka. Selalu terjadi bila mana kenderaan mereka dibawa oleh orang lain. Walaupun pihak polis ada mengeluarkan surat minta penjelasan siapa yang memandu kenderaan tempoh hari, tetapi surat penjelasan itu tidak pratikal.

Adakalanya surat tidak sampai kerana pertukaran alamat. Kalau mengikut prosuder biasa mana-mana saman yang tidak diserahkan sendiri kepada si pesalah ianya tidak boleh dibawa ke mahkamah?

Peraturan atau sistem saman sebegini tidak praktikal sebenarnya. Ia juga lebih kepada menganiaya rakyat. Rata-rata kalau saman ekor ini di bawa ke mahkamah saya rasa mahkamah akan menolaknya. Ada pendapat mengatakan saman ekor ini tidak valid untuk dibicarakan kerana ia tidak menurut peraturan-peratusan mengenai perundangan. Tetapi kerana sikap rakyat kita malas berurusan dengan mahkamah dan ingin mengelekkan berlaku 'kelecean' ke mahkamah menyebabkan mereka terus sahaja membayarnya.

Mungkin baik juga kalau ada sesiapa yang menghadapi kenderaan mereka disenaraihitamkan ekoran tidak melunas saman ini membawanya ke mahkamah. Biar ianya menjadi precedent apakah saman itu valid atau sebaliknya. Persatuan-persatuan penggunan mungkin boleh menguruskan hal ini. Banyak perkara yang berlaku dalam negara ini di mana rakyat diminta bayaran sedangkan ianya tidak sepatutnya.

Berbalik kepada tindakan iseng Polis menyenaraihitamkan kenderaan yang disaman ekor kerana tidak melunasi kompoun itu perlulah dikaji balik. Musim ini musim 'kaat' - musim rakyat sesak janganlah menyusahkan lagi rakyat dengan kesusahan-kesusahan baru. Harapnya Perdana Menteri peka dan prihatin mengenai hal ini ada kemungkinan juga tindakan iseng Polis ini sebahagian dari ciri-ciri mensebotajkan dan menterbalikan seruan Najib itu, rakyat hendaklah disusahkan!


Wakil rakyat kita tahu kerja ke tidak ?

Posted: 21 Jun 2010 05:20 AM PDT


Adakah wakil rakyat kita samada Ahli Parlimen atau Ahli Dewan Undangan Negeri tahu apa tugas dan tanggungjawab mereka ?

Adakah rakyat pula faham apa tugas dan tanggungjawab wakil rakyat ?

Kekecohan politik di Malaysia terutama orang Melayu ialah akibat dari tiada panduan khusus apa bidang tugas seorang wakil rakyat.

Yang rakyat tahu , kalau ada masalah jumpa wakil rakyat. Walhal kadang-kadang sesuatu masalah itu lebih cepat diselesaikan kalau rakyat berhubung terus dengan agensi kerajaan.

Nak derma jumpa wakil rakyat, nak minta duit jumpa wakil rakyat, nak buat program jumpa wakil rakyat.

Apa elaun wakil rakyat ni RM 100,000.00 ke sebulan ? Guru besar lagi tinggi gaji dari wakil rakyat, pegawai bank lagi tinggi gaji dari wakil rakyat, jurutera kilang lagi tinggi gaji dari wakil rakyat.

Kerajaan , parlimen , dewan undangan negeri , televisyen , radio dan akhbar harus memberi penerangan kepada rakyat , apa sebenarnya bidang tugas seorang wakil rakyat , berapa gaji wakil rakyat dan sebagainya.

Tapi sebelum beri pemahaman kepada rakyat, wakil rakyat kita tahu ke apa kerja mereka ?

Di bawah ini adalah pandangan peribadi saya bidang tugas dan tanggungjawab seorang wakil rakyat :

1. Menyediakan pusat khidmat masyarakat serta dimaklumkan kepada penduduk setempat waktu berurusan , sekiranya kerajaan negeri memberi peruntukan untuk menyediakan pusat khidmat masyarakat. Jika tiada peruntukan bolehlah jadikan mana-mana tempat awam, masjid atau surau sebagai tempat bertemu dengan masyarakat dan mendengar masalah mereka.

2. Mengetahui keluasan kawasan yang diwakilinya antaranya daerah, kampung-kampung serta taman perumahan.

3. Mengenali ketua-ketua kampung, pengerusi persatuan penduduk, imam serta nazir masjid/surau, ketua-ketua agama , pengerusi belia , pengerusi wanita di kawasan yang diwaklili.

4. Mengenali ketua-ketua jabatan kerajaan dan badan berkanun di kawasan yang diwakili.

5. Mengadakan lawatan berkala meliputi seluruh daerah yang diwakili untuk mengenal pasti permasalahan semasa yang dihadapi oleh rakyat.

6. Menyalurkan maklumat serta permasalahan yang dibangkitkan oleh rakyat di kawasan yang diwakilinya kepada agensi-agensi kerajaan dan badan berkanun yang berkaitan.

7. Memberi penerangan kepada rakyat dasar-dasar kerajaan yang sedang dan yang akan dilaksanakan yang melibatkan kepentingan rakyat setempat.

8.Menyediakan kemudahan kepada rakyat yang diwakili untuk mengemukakan cadangan atau aduan melalui Sistem Khidmat Pesanan Ringkas (SMS) , sistem faksimili , borang maklumbalas , alamat surat menyurat atau laman web.

9. Melantik pembantu sebagai wakil untuk memudahkan urusan rakyat apabila berada di luar kawasan atas urusan rasmi atau pun urusan peribadi.

10. Menjadi jambatan penghubung antara rakyat serta agensi-agensi kerajaan dan badan berkanun.

11. Menyuarakan permasalahan serta pandangan rakyat di kawasan yang diwakili semasa sidang Dewan Undangan Negeri atau Parlimen agar dapat diselesaikan di peringkat kerajaan negeri atau kerajaan pusat.

************************
Role of Canadian Members of Parliament

Representing Constituents in Parliament
Members of parliament represent the regional and local concerns of the constituents in their ridings (also called electoral districts) in the House of Commons. Members of parliament solve problems for constituents on a wide variety of federal government matters - from checking on individual problems with federal government departments to providing information on federal government programs and policies. Members of parliament also maintain a high profile in their ridings and take part in local events and official functions there.

Making Laws
While it is public servants and cabinet ministers who have direct responsibility for drafting new legislation, members of parliament can influence legislation through debates in the House of Commons and during all-party committee meetings to examine legislation. Even though members of parliament are expected to "toe the party line," both substantive and fine-tuning amendments to legislation are often made at committee stage. Votes on legislation in the House of Commons are usually a formality following party lines, but can be of significant strategic importance during a minority government. Members of parliament can also introduce legislation of their own, called "private members bills," however it is rare that a private members bill passes.

Watchdogs on Government
Canadian members of parliament can influence federal government policy by participating in House of Commons committees which review federal government department activities and spending, as well as legislation. Government members of parliament also raise policy issues in caucus meetings of members of parliament of their own party and can lobby cabinet ministers. Members of parliament in opposition parties use the daily Question Period in the House of Commons to raise issues of concern and bring them to the attention of the public.


Party Supporters
A member of parliament usually supports a political party and plays a role in the operation of the party. A few members of parliament may sit as independents and do not have party responsibilities.

Offices
Members of parliament maintain two offices with corresponding staff - one on Parliament Hill in Ottawa and one in the constituency. Cabinet ministers also maintain an office and staff in the departments for which they are responsible.

http://canadaonline.about.com/cs/parliament/a/rolemps.htm


Tak dapat ulamak PAS....Dr Asri pun boleh....?

Posted: 21 Jun 2010 05:10 AM PDT

Dr Asri diberitakan di jemput masuk parti asabiyyah Melayu yang amat sensasi iaitu UMNO.Mereka, iaitu UMNO dan Dr Asri khabarnya dah bertemu dan berbincang mengenai hal ini...

Menarik...amat menarik berita nih...Ye lah...tak lama lagi PRU13...dalam suasana MCA kurang sihat dan MIC juga agak demam, tentunya sokongan orang Melayu amat didambakan untuk memastikan survival/kelangsungan politik pemimpin lambang dacing . Dua tahun lalu, rakyat amat kecik hati dan agak kecewa dengan PAS kerana diberitakan telah bertemu mantan PM , Pak lah dengan tujuan dan niat untuk bersama UMNO menyelamatkan Islam, ugama orang Melayu dan menyelamatkan parti orang Melayu ... Tapi....syukur Alhamdulillah...semua usaha murni UMNO itu telah ditolak mentah-mentah oleh TG Nik Aziz .Kenapa ya? Salah satu alasan nya ialah, lebih 50 tahun berkuasa, UMNO bukanlah nak membela Islam yang di anuti oleh orang Melayu...tapi hanya menjaga kepentingan rakyat yang mengisi borang UMNO je.

Itu cerita lama....nampaknya PAS dan UMNO dah berkerat rotan berpatah arang...tiada peluang lagi UMNO nak berbaik dengan PAS...
Apa lagi yang boleh diguna oleh UMNO untuk mengembalikan keyakinan orang Melayu bahawa parti itu memang "benar-benar" ingin membela Islam?
Jika ulama-ulamak PAS dah tak sudi bersama UMNO...nampaknya, ulamak yang pernah di di tangkap ketika sedang berceramah di Ampang dan media labelkan beliau sebagai "wahabi" seperti Dr Asri ni pun berguna juga...
Apa kata anda?


Type your summary here Type rest of the post here


10th Malaysia Plan- The Great March Backward?

Posted: 21 Jun 2010 05:36 AM PDT


Pudu jail wall torn down

Posted: 21 Jun 2010 08:43 AM PDT


2010 dan lain-lain pautan

Posted: 21 Jun 2010 09:00 AM PDT

Aku tidak setuju ia disebut mimpi. Lebih tepat rasanya, ia adalah azam kami. Kalian rasa kalian adalah salah seorang yang bakal membantu kami merealisasikan azam 2010 ini? Sertai kami di GR-MY.

Pautan-pautan lain ingin dikongsi:

1. Kepada yang sedang aktif menghadiri temuduga (akulah tu!): How to Shine in a Job Interview

2. Sajak-sajak Charles Bukowski II

Jumpa lagi. Wassalam.

©2010 Kecek-kecek Tok Mudin 3.0. All Rights Reserved.

.
Feed Ads By BidVertiser.comFeed Ads By BidVertiser.com

Related posts:

  1. PBAKL 2010 King Binjai telefon, bagaimana dengan temujanji kami ke pesta...
  2. Entri pemanas PBAKL 2010 (2) Perbualan telefon dengan Adam Naqiuddin beberapa minggu lalu. AN:...
  3. Pautan Pilihan: Torres tak tahan lagi! Sila baca apa yang menyebabkan Torres tak tahan lagi...

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.


Kerajaan Islam Spanyol..serupakah nasib kita?

Posted: 21 Jun 2010 06:34 AM PDT


Selesai membaca Rindu Andalusia karya Radwa Ashour hati terasa memmbuak-buak jadi ingin tahu sejarah tanah Andalusia. Saya ditemukan dengan buku Kerajaan Islam Spanyol di Pustaka Darul Salam.

Siapa yang menyebarkan agama Islam di bumi Sepanyol? Tak lain dan tak bukan lah pahlawan terbilang kita Tariq bin Ziad dan Musa bin Nusair. Betapa bangganya kita sebagai umat Islam dengan kejayaan pahlawan-pahlawan ketika itu dan betapa terkejut beruk penguasa Sepanyol yang zalim. Tariq hanya membawa tentera yang kecil jumlahnya berbanding puluhan ribu tentera kafir. Benar kekuatan kita bukan pada jumlah bala tentera tetapi kepada kekuatan iman. Tariq dan Musa bin Nusair punya tujuan yang sama mahu mengembangkan agama dan jihad.

Selepas kedua pemimpin hebat ini bumi Sepanyol diurus oleh pemimpin-pemimpin yang bersilih ganti. Ada yang hebat , warak , cintakan ilmu dan melaksanakan tangungjawab dengan sebaik mungkin. Ada yang mengambil Islam secara separuh-separuh. Dan ada pemimpin yang membelakangi Quran dan sunah. Subhanallah. Kedamaian bumi Spanyol ada turun dan naiknya. Mengikut pemimpin yang meneraju negara.

Rasa sakit hati bila sampai bahagian pemimpin yang menjual maruah agama bersekongkol dengan pemimpin Kristian. Setiap kali diserang tentera kafir pemimpin Islam Spanyol pun terhegeh-hegeh meminta bantuan kerajaan Islam di Magribi. Sedangkan depa yang salah sebab berperang sesama Islam. Berkelahi untuk berkuasa dan mengumpul harta. Yang menjadia mangsa adalah rakyat jelata.

Paling sedih kerana kerakusan pemimpin seperti Abu Abdillah dan pengikut-pengikutnya akidah rakyat tergadai. Semua rakyat Spanyol yang beragama Islam dimurtadkan. Sesiapa yang tetap menjalankan kewajipan sebagai orang Islam akan diseksa atau dibunuh. Segala kitab-kitab ilmu dibakar dan diambil lalu disimpan di tempat mereka sebagai rujukan mereka pula.

Membaca Rindu Andalusia adalah cerita dari sisi sebuah keluarga yang hidup pada zaman kejatuhan Islam di Spanyol.
Buku Kerajaan Islam Spanyol..serupakah nasib kita pula menerangkan kepada kita dari sisi sejarah. Apa yang kita dapat pelajari daripada kesilapan-kesilapan oleh mereka yang terdahulu? Saat rakyat Granada sangat mengharapkan bantuan daripada kerajaan Islam yang lain mereka dihampakan. Dengan mudah maruah pemimpin yang bernama Islam dibeli oleh Fernando dan Isabella. Apa bezanya yang berlaku kepada negara Palestin hari ini. Kita mengulang sejarah.. mengulang sejarah lagi dan lagi..Sejarah cuma tercatat pada kertas dan tiada makna bagi yang tidak mahu belajar.


UMNO Membisukan Ulama'

Posted: 21 Jun 2010 01:08 AM PDT

1. Kesempatan saya menziarahi bumi Sana'a dimanafaatkan sepenuhnya untuk bermujaalasah bersama ulama' - ulama' al amilin yang hebat dan terbilang di Yaman . Insyaallah , saya akan ceritakan kemudian beberapa mutiara ilmu dan berkongsi pengalaman berharga dengan sahabat - sahabat sekelian.

2. Ulama' adalan insan yang dimuliakan oleh Allah swt dengan ilmu dan keperibadiannya yang menepati ilmu yang dimiliki . Pun begitu , sebahagian ulama' ada yang mendapat kemurkaan dan kutukan Allah swt lantaran mereka mengkhianati ilmu yang dimiliki.

3. Menjual agama demi mendapatkan habuan dunia , mendiamkan diri tatkala berdepan maksiat dan mungkar , menyembunyikan kebenaran dan bertindak tidak berasaskan ilmu adalah contoh pengkhianatan terhadap ilmu Islam . Ulama' yang mengkhianati ilmu dan agama Islam ini turut digelar sebagai ulama' as Suu' [ jahat ] atau Syaithan Akhras [ bisu ] .

4. Sehari dua ini riuh rendah negara dengan berita kononnya 100 ulama' yang bertaraf sarjana dan memiliki Phd akan menyertai UMNO . Berita ini sekali lagi menjadi fenomena sensasi negara, mungkin untuk menghiburkan rakyat yang sedang menderita ekoran peningkatan kadar jenayah dan kemungkaran yang melampau atau mengalih pandangan rakyat dari isu - isu negara [ seperti : rasuah , judi dll ] yang menuntut kesedaran dan kebangkitan mereka untuk membuat perubahan .

5. UMNO dan BN adalah sebuah parti yang tidak meletakkan Islam sebagai dasar perjuangan mereka malah aktiviti mereka kadangkala tidak menghiraukan dosa dan pahala . Bahkan kerajaan yang mereka pimpin juga sering menganjurkan kemungkaran tanpa sedikitpun rasa bersalah sebaliknya mereka pertahankan segala dasar yang bertentangan dengan wahyu Allah swt .

6. Ulama' sebagai institusi yang hampir dengan agama dan dekat pula dengan Allah swt sewajarnya arif dan faham , dimanakah wajarnya untuk menempatkan diri mereka agar diredhai oleh Allah swt . Mereka jua selayaknya bijak menilai flatform manakah sesuai untuk mereka berperanan dan menjalankan tugas mengimarahkan ilmu yang mereka miliki .

7. UMNO dan BN bukanlah sukar untuk dinilai . Malah sebelum ini UMNO pernah dianggotai oleh para alim ulama' sehingga wujudnya biro agama dalam UMNO . Tetapi sejarah telah memahat satu iktibar yang perlu diinsafi sepanjang zaman oleh semua termasuk para alim ulama' sendiri . Membantah kemungkaran yang dilakukan oleh UMNO pada waktu itu termasuk judi yang dihalalkan oleh UMNO , maka sekumpulan ulama' yang dipimpin oleh Al Fadhil Ustaz Ahmad Fuad Hassan , Al Fadhil ustaz Hj Ahmad Maliki , Al fadhil ustaz Hj Ahmad Badawi , Al Fadhil Tuan Guru Tuan Hj Ahmad Tuan Husein , Al Fadhil Tuan Hj Mansur dan ramai lagi telah keluar daripada UMNO lalu menubuhkan persatuan Ulama' Se Malaya dan kemudiannya menjadi Persatuan Islam Se Malaya dan kini PAS [ Parti Islam Se Malaysia ] .

8. Realitinya UMNO tidak sesuai untuk ulama' berperanan dan berfungsi sebagai pejuang , pemimpin serta penyelamat ummah yang meletakkan kepentingan agama mengatasi segalanya. Kecuali ulama' kelas kedua seperti ulama' dunia , ulama' jahat , ulama' cari makan , ulama' kuda kepang , ulama' terompah kayu dan ulama' bisu .

9. Ulama' yang masih kekal berada di dalam UMNO sehingga hari ini ialah ulama' bisu yang hanya mampu melihat kemungkaran dan kemaksiatan berlaku dihadapan mereka tanpa mereka mampu berbuat apa - apa . Sebaliknya ulama' - ulama' ini dijadikan alat untuk menyerang PAS . Mereka diam membisu tanpa sepatah kalimah apabila kerajaan menambah dan meluluskan lesen judi . Mereka membutakan mata dan memekakkan telinga tatkala berdepan dengan aktiviti mungkar yang dianjurkan oleh kerajaan UMNO dan BN . Lebih menyedihkan apabila ulama' ini diperlaku bagaikan lambakan kain buruk yang tidak bernilai dan hanya digunakan bila perlu . Itu pun sekadar untuk membaca doa di majlis keraian , mengeluarkan fatwa menyokong tindakan kerajaan dan berhujjah menghadapi hujjah dari PAS .

10. Menyertai UMNO seperti terperangkap di pasir jerlus . Sukar untuk menyelamatkan diri . Nilai hebat sebagai ulama' tidak diiktiraf sebaliknya mereka tidak ubah seperti orang awam malah lebih rendah daripada itu apabila peranan mereka dibatasi dan dihalang . Entah tidak diketahui sejak bila pula UMNO tahu menilai dan menghargai ulama' kecuali ulama' sering menjadi bahan cercaan pemimpin - pemimpin mereka . Hanya sehari dua ini UMNO berteriak mencari sokongan dan menggamit alim ulama' menyertai parti mereka. Jelas kelihatan mereka sangat desprade untuk mengekalkan pengaruhi mereka dikalangan ummat Islam .

11. Bagaimana mahu menambah 100 orang lagi ulama' ? jika ulama' yang sedia ada seperti Datuk Jamil Khir , mufti - mufti seluruh negara , Datuk Mashitah , Datuk Nakhaei , Hamid Othman , Yusuf Noor dan ramai lagi tidak dilihat mampu berfungsi dan berperanan membawa UMNO keluar dari perangkap jahiliyyah moden yang bertunjangkan fahaman sekular .

12. Isu ini menjadi menarik apabila sahabat saya Al Fadhil Dr Asri Zainal Abidin turut dikaitkan sebagai salah seorang dari 100 ulama' yang akan menyertai UMNO . Saya berdoa agar Dr Asri dan para alim ulama' tidak menyertai UMNO untuk meperkasakan dan memperkuatkan lagi perjuangan UMNO dan BN yang bathil . Bahkan hati kecil saya merasakan bahawa Dr Asri tidak akan menyertai UMNO . Kerana menyertai UMNO dan BN akan mencemarkan kewibawaan beliau sebagai seorang ulama' yang disegani dan dihormati oleh pelbagai lapisan masyarakat . Wallahua'lam bissowab , hidayah dan petunjuk adalah milik Allah swt dan ia mengurniakannya kepada siapa yang ia kehendaki .

13. Platform yang paling sesuai dan terbuka sebagai ruang untuk mereka para alim ulama' berfungsi dan berperanan mendaulatkan syariat dan memartabatkan syiar agama Allah swt ialah Parti Islam Se Malaysia [ PAS ] .Umno tarbiyah ulamak.?

Posted: 21 Jun 2010 07:46 AM PDT

Kalau macam ni dah jadi kacau bilau. Sepatutnya golongan ulamak yang patut tarbiyahkan umno. Ini lain pulak yang jadik. Umno pulak yang berjaya tarbiyahkan ulamak untuk join umno.!

Pelik jugak aku.! Ulamak jenis apa dan taraf apa yang umno sudah kasi tarbiyah ni..? Kalau sorang tu kira ok la lagi tapi kalau sampai 100 orang tu..fuhhh.! Tak tau pulak aku kat malaysia ni ada ramai sungguh ulamak.


Aku pun nak jugak tau macamana umno mengulamakkan mereka ni. Apa kriteria yang diguna pakai untuk ditauliahkan sebagai ulamak.

Apakah sekadar tunjuk muka dalam Forum Perdana Ehwal Islam atau Motivasi Pagi sudah cukup untuk mendapat gelaran ulamak?

Tapi kalau Shahidan Kassim lah yang berjaya mentarbiyah Dr.Asri untuk masuk umno, bagi aku Shahidan Kassim itu sebenarnya lebih jauh ulamaknya dari Dr.Asri.

Fullamak...!!!!


Kecuaian Memetik Sumber Berita

Posted: 21 Jun 2010 06:23 AM PDT

Berita Harian hari ini, menyiarkan sebuah berita berjudul Tokoh Sunnah Dihukum Gantung (lihat di sini). Berita Harian telah memetik sumber berita AFP. Perenggan awal berita tersebut berbunyi: Ketua kumpulan Jundallah, sebuah pergerakan pemisah Sunnah Iran, Abdolmalek Rigi dihukum gantung awal semalam selepas didapati bersalah mencetuskan pemberontakan hingga menyebabkan pertumpahan darah di wilayah tenggara negara itu, Sistan-Baluchestan.

"Abdolmalek Rigi digantung pada pagi Ahad di penjara Evin selepas hukuman diputuskan oleh tribunal revolusi Iran," lapor agensi berita IRNA.

Siapakah Abdul Malik Rigi? Beliau adalah pengganas yang bersekongkol dengan Taliban (lihat sini)

Adakah beliau benar-benar mewakili masyarakat ahlus sunnah wal jamaah di Iran?

Abdul Malik digantung sampai mati pagi kelmarin berdasarkan hukuman yang dikeluarkan oleh Mahkamah Revolusi Islam di balai hukuman penjara dengan kehadiran beberapa orang sanak saudara mangsa kekejaman kumpulan pengganasnya.

Maklumat ini telah disampaikan kepada wartawan oleh Mahkamah Awam dan Revolusi Tehran. Abdul Malik telah didapati bersalah dengan 79 jenayah kejam yang disabitkan dengan akta 190, 191, 186, 185 dan 183 Kanun Hukuman Islam selama perbicaraan di salah sebuah mahkamah Tehran.

Kelmarin, sebelum hukuman seperti mana tuntutan undang-undang Islam, beliau sempat dipertemukan dengan keluarga korban lantas menyatakan penyesalan atas aksi ganasnya dan memohon ampun daripada keluarga mangsa.

Dan, keluarga mangsa enggan memaafkan beliau dan menuntut bunuh dibalas bunuh.

Kumpulan pengganas Jundullah yang dipimpin Abdul Malik sudah pun mengakui hubungannya dengan pagawai Nato di Afghanistan dan agensi perisikan asing CIA.

Jundullah yang berpengkalan di Pakistan telah melakukan kegiatan pengeboman, pembunuhan, penyembelihan dan mengorbankan sekurang-kurangnya 40 jiwa di selatan Iran.

(* Foto Abdul Hamid) Sebelum ini adiknya juga yang bernama Abdul Hamid Rigi juga telah dijatuhkan hukuman sama. Abdul Hamid mengakui telah membunuh isterinya Faizah Mansuri ketika tidur dan iparnya Shahab Mansuri pula telah disembelih oleh Abdul Malik dan video penyembelihan ini telah dikirim ke televisyen al-Arabiyyah.

(* Foto Faizah Mansuri yang dibunuh suaminya, Abdul Hamid).

( * Foto ipar Abdul Hamid yang disembelihnya dengan kejam)

Abdul Hamid ketika diziarahi mertuanya di penjara telah mengakui bahawa beliau telah dipengaruhi abangnya sambil bersumpah, itulah punca beliau sanggup menembak isterinya yang sedang tidur.

Tanpa mengetahui keadaan sebenar di Iran, kecuaian mencuplik rangkaian berita yang beragenda, boleh sahaja menimbulkan salah faham yang kritikal antara umat Islam di saat perpaduan dan keperluan untuk memperjuangkan masalah ummah yang lebih besar adalah mendesak.


Serangan Pengganas talian hayat akhir untuk Umno.

Posted: 21 Jun 2010 07:17 AM PDT

Kenyataan ketua Polis negara kononnya akan ada serangan kumpulan pengganas keatas rumah kuil Batu Cave dan kuil kuan yin Air Itam adalah sangat dikesali.Kenyataan tersebut menunjukan satu pakatan politik jahat antara umno/bn dan Polis untuk menimbulkan ketakutan dan kemarahan masyarakat bukan Islam terhadap Islam dan kumpulan kumpulan Islam sekaligus secara halus untuk menjauhkan masyarakat bukan Islam dari PAS yang merupa Parti Politik Islam yang mendapat tempat dikalangan masyarakat bukan Islam.Inilah kebimbangan yang menghantui umno bila PAS secara terbuka menyatakan pada rakyat tentang gerakan persediaan PAS bersama PR mengambil alih Putrajaya.Umno mengharap bantuan Musa Hassan serta PDRM bagi melindungi kepentingan kuasa politik mereka daripada gerakkan PAS untuk kePutrajaya bersama PR bagi membawa perubahan kearah Malaysia baru yang lebih maju.Bagi umno isu serangan pengganas adalah antara talian hayat terakhir umno.

Kenyataan Musa juga sudah pasti akan disusuli dengan penahanan dibawah ISA keatas induvidu yang takkan dapat dibukti sebarang bentuk pengakuan yang bakal diskrip dramakan untuk tujuan politik murahan umno.Tindakkan ini sama seperti isu provokasi kalimah Allah bilamana umno cuba menampil diri sebagai juara mempertahan Islam dalam usaha terdesak untuk mendapatkan kembali sokongan orang melayu Islam pada umno.Isu tersebut berakhir dengan pembakaran gereja dan surau untuk menimbulkan ketegangan dan menakutkan rakyat.semua itu berlaku hasil dari provokasi jahat umno,tetapi ternyata rakyat mengambil tindakkan bijaksana dalam isu kalimah Allah dengan menolak provokasi jahat umno.

Kini sekali lagi umno/bn cuba membawa pendekatan lapuk yang dirangka olih majlis keselamatan negara puluhan tahun lalu untuk menakutkan rakyat dengan isu isu keselamatan dan pembanggunan(KESBAN).Ternyata umno masih tidak berubah dalam usaha mempertahankan kuasa sedangkan pemikiran rakyat sudah beganjak jauh meninggalkan umno.Rakyat meminta integriti,demokrasi dan reformasi dalam urustadbir negara.Tetapi umno/bn membawa pendakata autokerasi dan kuku besi.

Rakyat perlu menghentikan perbuatan umno mengadu dombakan rakyat pelbagai kaum dan agama.Sebaliknya rakyat mesti menunjuk jalan keluar pada umno untuk meninggalkan politik negara untuk diurus tadbir olih PR bagi membawa pembaharuan untuk negara dan rakyat yang lebih sejahtera.

Dato'Mahfuz Omar
Naib Presiden PAS
Ahli Parlimen Pokok Sena.


Komisyen 100 Juta Euro Diselindungi Sebagai Latihan Kapal Selam Scorpene?

Posted: 21 Jun 2010 07:08 AM PDT

Ahli Parlimen Batu, Tian Chua mempersoalkan tindakan Kementerian Pertahanan membelanjakan 100 juta euro yang didakwa kos latihan kepada 500 anggota Tentera Laut Diraja Malaysia.

"Saya ingin tahu 500 anggota ini dilatih untuk apa? Adakah untuk menyelenggara atau mengendalikan kapal selam Scorpene sedangkan menurut spesifikasinya ianya hanya memerlukan 20 orang untuk mengendalikannya.

"Jumlah tersebut tidak munasabah dan kita juga ingin tahu di mana dan mengapa dan yang begitu besar perlu untuk tujuan latihan itu?," soal Tian Chua.

Kata Tian Chua lagi, pada pandangannya 100 juta euro itu sebenarnya kemungkinan besar adalah komisen yang telah dibayar kepada pihak terbabit termasuk bayaran kepada ahli politik di Perancis yang terlibat dalam proses jual beli kapal selam tersebut.

"Kes kapal selam ini sekarang di bawah siasatan pendakwaraya Perancis dan kita juga dimaklumkan oleh pihak Perancis tiga minggu yang lalu, satu tindakan tergempar merampas dokumen mengenai kapal selam Scorpene ini daripada pengilangnya, DCN di Paris," tegas beliau.

Tambah Tian Chua lagi, kertas siasatan tersebut telah dibuka dan dimulakan dan beliau berharap kerajaan Umno-Barisan Nasional telus untuk menjawab isu ini dan bagaimana wang itu diagihkan sebagai komisyen.


Penjara Pudu

Posted: 21 Jun 2010 07:05 AM PDT

Di depan Penjara Pudu
Kami berteleku
Menangisi warisan

Ratusan
Hiba, sayu
Menghitung detik perebahan

Ini tanah tinggalan
Diwariskan lapangan hukuman
Buat yang terkhilaf, bernoda

Ada duka di sini
Ada sengsara di sini
Ada insaf di sini
Ada maut di sini

Di depan Penjara Pudu
Kami berteleku
Menangisi warisan

Dengar
Dengar
Dengar

Wahai anak cucu kami
Maafkan kami
Generasi ini mati naluri
Pemimpin tak punya akal budi
Buta mata
Buta hati

Di depan Penjara Pudu
Kami berteleku
Menangisi warisan

Penjara Pudu
Jalan Hang Tuah
10.00 malam


PUDU 1895-2010

Posted: 21 Jun 2010 06:30 AM PDT

Hari ini kalau aku
berada di langit Kuala Lumpur
akan ku berdiri di hadapan
tembok Penjara Pudu
yang akan divonis gantung mandatori
supaya generasi
tidak lagi akan mengerti
tentang sejarahlihatlah! generasi jurutera pembina
bangunan hebat dan gah
pantas akan ditegak
namun setiap lorek lukisan dan seni
dilukis di balik besi
berjuta duit melimpah sekalipun
tidak mungkin dapat diganti


hari ini
yang tinggal
hanyalah puisi
sejarah 100 tahun
esok, tidak lagi
diingati!


malaysia is no better than guantanamo bay

Posted: 21 Jun 2010 10:35 AM PDT

what a hypocrite malaysia is! condemnning guantanamo bay for its torturing when tortures happens a lot of time right in malaysia. especially in police station… we hear so much of how detainees in lock-up getting beaten and tortured. the most recent case…  the jet engine theft where 2 scapegoats (low profile officers) were arrested for the theft. one of them, tharmendran, his father had spoken up how his son was beaten like a cow while under remand.

reading about this really made my blood boil. first of all, these 2 are only scapegoats – the top level people escaped! secondly, the torture. why? why need to beat them up? is this how the police or the RMAF often works – forcing people into confession by torturing them? shame on you, malaysia! shame no you, najib!

for the benefit of those who don't subscribe to malaysiakini, i had copied here the full article from malaysiakini on how tharmendran was tortured, according to his father. please click on 'read more' to read.

——————————————————————-

Dad: Son beaten like a cow, framed for jet engine theft

Joseph Sipalan and Gavaskar Brian Raj
Jun 17, 10
12:53pm

The father of Royal Malaysian Air Force (RMAF) sergeant N Tharmendran today alleged that his son was tortured into confessing to the theft of two jet engines while under remand. 

"They beat him like a cow," said N Nagarajah, 71, after lodging a police report on the matter at the Brickfields police headquarters today.

Nagarajah was accompanied by human rights lawyer N Surendran and three PR members of parliament – DAP's M Manogaran (Teluk Intan) and PKR's S Manikavasagam (Kapar) and Low Gwo Burne (Kelana Jaya).

Nagarajah (left) claimed that two RMAF officers, a Major Azam and a Major Ismail, had beaten and mistreated his son over a period of nearly three weeks from July 2 to 17 last year.

He claimed that Major Ismail made Tharmendran wear a crash helmet, which he then proceeded to hit repeatedly using a golf club and a cricket bat alternatively.

Nagarajah said Major Ismail told his son that he had written the names of all those he had tortured , including Tharmendaran's on the crash helmet

Nagarajah also claimed that his son was stripped to his underwear in a room where the air-conditioning was going full-blast, and that he was not allowed to sleep, with regular interrogations after midnight.

"All the time, they kept asking him to confess he had stolen the two F5E fighter jet engines from Sg Besi TUDM Base.

"Major Ismail also threatened to shoot my son and (co-accused) Rajandran Prasad," he said in his report.

Nagarajah also alleged that the officers had told Tharmendran, who is currently under remand at the Sungai Buloh prison, to also confess to stealing other airplane spare parts and air force property.

Surendran, acting as lead counsel for Tharmendran and his family, claimed the Attorney-General was fully aware of the torture and yet proceeded to charge him with the theft of the jet engines.

"The fact that he was tortured to confess suggests that he is not guilty. Why is it that an armed forces personnel can be tortured severely on a military base?," he asked.

'No chance to give his side of story'Surendran added that the RM150,000 bail set by the Sessions Court is highly questionable as Tharmendran has not had a chance to give his side of the story since the incident made headlines last year.

Manogaran said they will demand for a Royal Commission of Inquiry into the case, and at the same time present a memorandum to the Inspector-General of Police and raise it in Parliament next week.

"Only through a royal commission can we have a fair investigation. We need to know how many are involved, who is involved, how long it has been going on, who is buying and how much is it all worth.

"Does it go all the way up to the generals? If they can sell spare parts, they can sell information too," Manogaran said.

Tharmendran and businessman Rajandran were both charged in the Sessions Court in January this year in relation to the stolen jet engines.

Tharmendran was charged with stealing and abetting in the crime while Rajandran faces a charge of handling stolen properties. Both were also charged with conspiring to steal the engines.

Tharmendran was also charged with conspiring in the theft of the two engines with senior serviceman Mohamad Shukri Mohamad Yusop at the material processing shed (Matra 1) of the RMAF base in Sungai Besi.

Tharmendran's and Rajandran's trial has been set for July 19 at the Petaling Jaya sessions court.Too haste an announcement, DPM!

Posted: 21 Jun 2010 10:27 AM PDT

Abolishing UPSR and PMR. Is it a good idea or the otherwise. Leaving it to teachers and parents, to me, is a rotten idea. Why? They may be divided, one who support and the others oppose.

The Education Ministry and the Higher Education Ministry have enough experts to conduct a study on this matter. Dont tell me they only know how to attend to their respective daily duties rather than allowing Muhyiddin to simply make such a suggestion to the Press.

Had he been fed by some proposals from whoever they are, I think he shouldnt have come up with that idea so abruptly. Now that the people, especially teachers and students are beginning to contemplate, the matter is not going to stop just there.

The ministry will have to answer many questions not only from the public but also from the NGOs and, of course, the Opposition. Unless we are already equipped with tangible explanation, then it should be okay. Otherwise, be prepared for some 'bombings' at the Parliament.

It was just a year ago when the teaching of mathematics and science in English caused an uproar nationwide. People are still talking about it, especially those 'badly' affected by the sudden turnaround of education regulations.

The English issue was left openly for public debate. It tore the nation into half but finally it was the ministry that got the final say.

Why cant we do our homework first before making any announcement?

I remember when the English medium primary school was abolished in 1978 (if I am not mistaken), we regretted over the poor English command among those who enrolled in Sekolah Kebangsaan after that, notably the Malays.

It was only in the late 80s that a special attention was given towards the language, recognising it an asset for one to pursue studying abroad. But still, we dont see much changes to the present day. The Malay students are still very much so poor in English.


ARE YOU IN IT - TO WIN IT? by Chris Widener<br><br>Have you ever

Posted: 21 Jun 2010 09:14 AM PDT

ARE YOU IN IT - TO WIN IT? by Chris Widener

Have you ever heard this? "It isn't whether you win or lose. It is how you play the game." I am sure you have. But do you know who said it? Some guy who came in second place!

You see, I have a problem with that statement. It presupposes, or at least strongly suggests that winning and playing the game "right" are mutually exclusive propositions. Perhaps we ought to have this as our goal as we pursue success: We want to win, while playing the game right! I totally disagree with the statement that we should win at all costs. Instead, we should do everything good that we can to win at this game we call life. And we ought also do all that we can to help others win.

With all of that...here are some thoughts on being in the game - to win!
Any "game" worth playing is a game worth pursuing a win in. If I get into a game, I play to win. What nobility is there is playing like a slacker? What virtue is purposeful mediocrity? None! I live my life to be a winner - Spiritually, financially, physically, emotionally, relationally - every area of my life! If it is worth doing, it is worth playing for the win!

It is good to win. We live in an age now where people have reacted to sore winners by saying that we shouldn't strive for winning. Many of our schools have abandoned the idea of competition, and our educational scores show that. Kudos to all of the teachers out there who still tell their kids that they can be winners! It is good and noble to win! It is something to strive for. It is good to push ourselves, to stretch and reach for victory. It is a grand thing to want to win!

There doesn't have to be a loser in life. Yes, in teamed competition, there are always losers (but more on that in a bit), but in life, you can all win! We can all strive for the best and give it our all to win.

Winners are the ones who move families, businesses, organizations, cities and countries ahead. Winners are the ones who push progress. You don't think that couch potato is the one who will cure cancer or open up the next great technology do you? No - it will be a person who has chosen to be a winner!

Losing can mean winning. Just because your score in a game or contest is the least at the end of the game doesn't mean all is lost. You can still be a winner in that you gave it your all, you competed at your highest level, you learned new skills and strategies, and you became a better player and person. That is winning in my book!

Winners help others win. That is right, good people, people who pursue winning by excellence, are also people who stop to help others so that they, too, can enjoy the spoils of victory. Pursue the win, but help others achieve all that they can as well! Winners make everyone better. When I get into athletic matches I want to play against the best. Yes, I may come up short in the score, but I will be better because that winner will make me grow in every area of my game! Winners stretch the losers so they can become winners too!

Questions for reflection:
Are you afraid of winning?
Do you think it is wrong to win?
Are you living each area of your life as though you are a winner?
Are you enjoying your wins?
Are you helping others win with you?
Friends, we need to be in the game of life full force! We need to be in it, and we need to be in it to win it!


Muslim acquitted! Woot!

Posted: 21 Jun 2010 07:52 AM PDT

Published: Monday June 21, 2010 MYT 7:15:00 PM

Man acquitted of posting offensive remarks about Perak Sultan

By YUEN MEIKENG

KUALA LUMPUR: A self-employed factory owner was acquitted and discharged from three counts of posting offensive remarks about the Sultan of Perak on the Perak state government's official website last year.
Muslim Ahmad, 55, walked out a free man after Sessions Court judge S.M. Komathy Suppiah ruled that the prosecution could not prove a prima facie case against him.
Lawyer K. Periasamy, who represented Muslim, said it was believed that this was the first time a court ruling has been made over a case charged under the Communications and Multimedia Act 1998.
Muslim was among six charged in courts nationwide for similar offences.
In her ruling, Komathy said the prosecution failed to prove that the time of the Internet connection concurred with the time the comments were posted.
She also ruled that although Muslim was a suspect in the case as the comments were made from his Internet account, it was common knowledge that more than one person could use a single account.
Muslim was also represented by lawyer N. Nathan while deputy public prosecutor Azlina Rasdi appeared for the prosecution.
On March 13 last year, Muslim claimed trial for allegedly leaving offensive remarks on the Sultan online.
Muslim was alleged to have posted an offensive comment on www.perak.gov.my at 2.21pm on Feb 7, 2009 with the intention of hurting people's feelings.
He was also charged with two similar offences at 2.27pm on the same day and at 4.39pm on Feb 8, 2009 respectively.
All three offences were allegedly committed at 1, Jalan 5/26, Taman Sri Rampai, Setapak.
Muslim was charged under Section 233(1)(a) of the Communications and Multimedia Act 1998 which is punishable under Section 233(3) of the same Act.
Upon conviction, an offender under this provision can be fined up to RM50,000 or sentenced up to one year's jail or both.
Those guilty will also be liable to a further fine of RM1,000 for every day during which the offence is continued after conviction.

Original version:

Copycat version:
No comments: