Wednesday, June 9, 2010

Masa Depan PAS Bersama Pakatan Rakyat Bentuk Malaysia Baru

Masa Depan PAS Bersama Pakatan Rakyat Bentuk Malaysia Baru


Masa Depan PAS Bersama Pakatan Rakyat Bentuk Malaysia Baru

Posted: 09 Jun 2010 10:31 AM PDT

Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mencipta sejarah dengan membuka muktamar tahunan ketiga-tiga sayapnya serentak sambil menegaskan, masa depan politik adalah bersama Pakatan Rakyat untuk membina Malaysia baru.

Sehubungan itu kata beliau, PAS perlu mengisi keperluan tersebut dengan tidak mengasingkan bidang agama dan politik sebagaimana dilihat oleh Umno-BN dan negara-negara lain.

Nik Aziz juga meminta supaya PAS bersama dengan DAP dan PKR dalam Pakatan Rakyat agar menarik pengundi Melayu dan bukan Melayu dengan mengambil kira perkembangan ketika pilihan raya kecil Hulu Selangor dan Sibu.

"Dengan ini akan membentuk satu kerajaan yang memenuhi aspirasi rakyat," kata beliau yang genap 20 tahun memerintah Kelantan Oktober ini.

Menteri Besar Kelantan itu berkata demikian ketika berucap merasmikan Muktamar Tahunan Dewan Ulama, Pemuda dan Muslimat di Pusat Tarbiyah Islamiah Kelantan di sini sebentar tadi.

Nik Aziz berkata beliau melihat kehadiran DAP dan PKR dalam Pakatan Rakyat ini semacam satu kifarah Allah SWT kepada kita semua pejuang PAS.

"Ini kerana setelah beberapa lama alim ulama kita termasuk tok-tok guru di pondok-pondok tidak melaksanakan tugas dakwah menyebarkan Islam kepada kumpulan bukan Muslim (Cina, India, Siam atau Orang Asli) menyebabkan sebaran dakwah baik di pondok atau di sekolah-sekolah Arab hanya berkisar di kalangan sesama Islam sahaja.

"Melayu ajar Melayu sahaja. Maka secara politiknya kita berpakat, namun pakatan itu hendaklah bersama tugas dakwah. Sekarang rakan kita adalah madu kita," kata beliau.

Kata beliau, strategi sebegini amat penting kerana nilai perjuangan suci PAS adalah tidak boleh lagi bersekongkol dengan pihak yang menyuburkan maksiat, lantaran kita telah melihat sendiri kesan politik dan pentadbiran kerajaan Barisan Nasional yang menimbulkan pelbagai kekalutan kepada rakyat dan negara.

"Berlaku semakin serius gejala maksiat, buang bayi, pembunuhan, rompakan, rasuah, kemelesetan dan sebagainya," kata beliau.

Atas alasan inilah, tegas Nuk Aziz, beliau mahu PAS dan Pakatan Rakyat menjadi alternatif kepada Barisan Nasional bagi menghadapi pilihanraya umum nanti.

"Pilihan raya tidak berlaku empat atau lima tahun sekali," katanya.

"Bagi orang yang beragama, pilihan raya berlaku setiap saat antara nafsu ammarah, lawwamah dan mutmainnah.

"Kita mahu eratkan hubungan dengan DAP dan PKR dan kita mahu rakyat memberikan mandat kepada kita," katanya.

Justeru itu, kata Nik Aziz, PAS hendaklah berani menawarkan alternatif terbaru – Pakatan Rakyat dan sedia berikrar kepada semua rakyat termasuk Cina, India, Siam dan seumpamanya bahawa "kita akan membuang semua unsur-unsur kerosakan yang ada di dalam kerajaan Umno pada hari ini dan menggantikannya dengan amalan pentadbiran bersifat urus tadbir baik iaitu berintergeriti, adil, bermoral, cekap, telus dan bertanggungjawab.

"Kerana memang begitu ajaran Islam, itulah kelebihan kita bergerak di atas landasan Islam. Ia turun daripada Allah bukan diseludup masuk daripada Eropah.

"Kita yakin dengan tawaran ini, misi kita bersama-sama Pakatan Rakyat dalam pilihan raya umum ke-13, bakal membentuk sebuah kerajaan yang benar-benar memenuhi aspirasi semua lapisan rakyat. Kerana tidak asatu pun ajaran Islam yang boleh memudaratkan manusia tanpa mengira bangsa," katanya.

Sehubungan itu, kata Nik Aziz, beliau amat berharao agar pihak parti dapat menterjemah sebaik mungkin apa-apa langkah dan usaha atau strategi yang berkesan ke arah memastikan realiti PAS adalah sebenar-benar memimpin perubahan menghadapi pilihan raya umum ke-13.

Nik Aziz juga berkata, pilihan raya umum yang ke-12 dan siri pilihan raya kecil yang berlaku selepasnya, termasuklah terbaru di Hulu Selangor dan Sibu, jelas sekali bagaimana Barisan Nasional telah ditolak secara total oleh pengundi bukan Melayu.

"Hari ini, tidak dinafikan bahawa yang menjadi tongkat Barisan Nasional ialah pengundi Melayu," kata beliau.

Nik Aziz mengingatkan agar memerhati perkembangan itu dengan serius.

Ini kerana menurut beliau, PAS sebagai alternatif kepada Umno perlu bergerak dengan lebih cergas dalam meraih sokongan pengundi Melayu.

"Jangan dibiarkan orang-orang Melayu terus ditipu hidup-hidup dengan momokan 'Ketuanan Melayu' yang merupakan dongengan pemimpin Umno.

"Orang-orang Melayu perlu diingatkan bahawa keris yang dijulang oleh pemimpin Umno itu bukannya untuk memperjuangkan Melayu tetapi hanyalah untuk merobek perpaduan kaum dan menikam bangsa sendiri yang tidak sehaluan dengan mereka.

"Buktinya, Kelantan sebagai negeri yang majoritinya Melayu dinafikan hak untuk mendapatkan royalti minyak daripada buminya sendiri," kata beliau.

Justeru, menurut beliau, demi memastikan orang-orang Melayu turut bersama kita dalam pelayaran bahtera perubahan ini, PAS perlu bergerak dengan lebih efektif agar dterima rakyat.

"Jika ditanya Kelantan apakah formulanya, saya suka menjawab bahawa formulanya ialah mendidik jiwa rakyat dengan agama, suburkan sanubari mereka dengan taqwa kepada Allah agar hati mereka tidak mati, tidak keras untuk menerima siraman hujan kebenaran.

"Usaha ini dilakukan setiap masa, bukan lima tahun sekali tatkala menjelang pilihan raya," katanya. -TMI


Kerajaan perpaduan Umno-PAS tidak boleh, tegas Nik Aziz

KOTA BARU, 9 Jun - Isu idea kerajaan perpaduan yang mendominasi muktamar tahunan PAS lalu dua tahun berturut-turut kemungkinan besar tidak akan mendapat tempat kali ini sambil Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat pula menegaskan, pihaknya tiada minat langsung untuk menerokai usaha tersebut.

"Tidak," kata Nik Aziz dalam pertemuan dengan The Malaysian Insider di pejabatnya di sini hari ini.

Bagaimanapun menurut beliau, kebimbangan mengenai isu kerajaan perpaduan pernah wujud di peringkat awal selepas pilihan raya umum 2008 dan ketika Pakatan Rakyat dibentuk, tetapi kini tidak, di mana usaha ditumpukan untuk memperkukuhkan ikatan PAS-DAP-PKR itu.

Menteri Besar Kelantan mengulangi pengalaman PAS menyertai Barisan Nasional (BN) pada 1971 ekoran permintaan daripada Allahyarham Tun Razak ketika itu.

"Bila kami masuk BN, PAS Kelantan jadi empat. Bila Umno rasa gagah, tendang kami. ini Umno," katanya.

"Sekarang ini pilihan raya umum ke-12, (selepas) lima buah negeri jatuh, dia minta PAS masuk balik. Saya kata 'i know who are you', penipu kamu... tidak boleh," katanya.

Bagaimanapun tegas Nik Aziz, keputusan menolak menyertai kerajaan perpaduan bukan keputusan beliau seorang semata-mata.

"Ini jangan fikir saya (seorang yang membantah), ini keputusan muktamar di Ipoh (2008) dan di Shah Alam (2009). Ini keputusan muktamar. Saya menyokong (sahaja)," kata beliau yang Mursyidul Am PAS yang selama ini dilihat sebagai "orang kuat" membantah idea sedemikian.

Dalam pertemuan dengan The Malaysian Insider kelmarin, Ketua Penerangan PAS Idris Ahmad juga berkata PAS menganggap isu kerajaan perpaduan yang dikaitkan dengan PAS dan Umno-BN sejak selepas pilihan raya umum 2008 sudah selesai dan tidak akan menjadi antara agenda utama pada muktamar tahunan di Kelantan minggu ini.

Sehubungan itu kata beliau, pucuk kepimpinan juga tidak akan menghalang jika ada mana-mana perwakilan yang mahu membangkitkan semula isu berkenaan pada muktamar kali ini.

Malah katanya, PAS juga tidak akan menapis kandungan topik perbahasan para perwakilan.

Idris berkata, pihaknya menganggap perkara itu sudah selesai selepas pemimpin-pemimpin menjawabnya ketika sesi penggulungan Muktamar Tahunan PAS di Shah Alam, Jun lalu.

Sesi penggulungan ketika muktamar lalu dilihat menjadi 'panas' dengan isu kerajaan perpaduan.

Dalam ucapan dasarnya tahun lalu, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, Pakatan Rakyat dan kerajaan Umno-BN sendiri menyokong gagasan kerajaan perpaduan yang dicadangkannya untuk menyelesaikan masalah negara yang berlaku.

"Semua pihak termasuk Pakatan Rakyat perlu memahami dahulu konsep secara terperinci kerana ini merupakan perkara yang baru di Malaysia dan untuk memastikan ia dapat dilaksanakan dengan baik," katanya.

Antara lain, beliau menjelaskan bahawa PAS bergerak secara kolektif bersama Pakatan Rakyat kerana mempunyai tanggungjawab bersama untuk menangani krisis ekonomi, politik, global dan sosial yang berlaku di Malaysia.

Ekoran itu, Nik Aziz mencadangkan parti itu mengadakan muktamar khas bagi membincangkan isu "dua tiga kerat pemimpin bermasalah", termasuk Hadi dan timbalannya.

Desakan Nik Aziz itu dibuat ekoran kemarahannya terhadap beberapa lagi pemimpin parti berhubung isu kerajaan perpaduan walaupun dianggap sudah selesai Jun lalu.

The Malaysian Insider difahamkan perkara itu menjadi perhatian semula sejak kebelakangan ini, sehingga kemungkinan dibangkitkan lagi dalam muktamar kali ini.

Ia antara lain ekoran penekanan semula Timbalan Presiden PAS Nasharudin Mat Isa pada majlis pelancaran buku Natrah: Cinta, Rusuhan dan Air Mata Mac lalu.

Nasharudin dipetik berkata yakin usaha mewujudkan perpaduan di kalangan parti politik yang mewakili umat Islam boleh dicapai jika semua pihak berusaha bersungguh-sungguh ke arah itu.

Bagaimanapun dalam penjelasan kepada The Malaysian Insider, menurut Idris, Nasharudin telah menjelaskan kepada pucuk kepimpinan konteks dan maksud ucapannya itu pada majlis tersebut.

Ketika ditanya sama ada isu idea perpaduan boleh dibangkitkan lagi kali ini, Nik Aziz berkata, "kalau hendak bangkit boleh, tak mengapa."

"Tapi kita lawan hujah lah. Masuk ke dalam Umno untuk buat apa?" kata beliau lagi.

"Pertama Umno menipu, ada bukti yang tegas. Keduanya, dulu kita lawan Umno, sebelum BN kita lawan Umno, sebab apa Umno tolak Islam, Islam adalah daripada Allah.

"Kenapa kamu tolak, kalau cahaya matahari kamu tak tolak, udara daripada Allah kamu tak tolak, air hujan dari langit kami tak tolak, mengapa kamu tolak islam... ini kamu betul-betul boneka kepada Eropah, bila Eropah kata agama politk lain, kamu pun kata agama politik lain," katanya.


Nik Aziz juga menegaskan, Eropah bukan ajaran agama Nabi Muhammad S.A.W.

Dalam penjelasannya, Nik Aziz juga membandingkan isu idea kerajaan perpaduan dengan konsep ketuanan Melayu dan ketuanan Islam.

"Ini tidak betul. Kamu sebut ketuanan Melayu, saya sebut ketuanan Islam, kalau ketuanan Melayu, Cina marah, India marah, tetapi ketuanan Islam, Cina boleh fikir, kalau masuk tak apa, kalau tidak masuk Islam kamu bertanggungjawab, kamu boleh sokong PAS, tidak masuk islam tak mengapa," katanya.

Tambah Nik Aziz: "Antara ketuanan Melayu dan ketuanan Islam, saya pilih ketuanan Islam."

"Islam ini kita panggil titik persamaan, orang Melayu terima Islam, orang Cina terima Islam, orang India terima Islam tapi tidak semestinya masuk Islam. terima prinsip dan konsep, cukup," katanya.

Berhubung soalan sama ada idea kerajaan perpaduan masih wujud, Nik Aziz berkata, berdasarkan pengalaman beliau sudah tidak ada sekarang.

"Dulu-dulu ada lah... bimbang, tak percaya sebab ia perkara baru kan. Macam kahwin lah, malam pertama takut lah, lama-lama OK lah," katanya. -TMI


Ulasan GB

Hairan, The Malaysian Insider lebih cekap dan pantas membuat liputan dan ulasan dari media parti sendiri, harakahdaily.say no to the ugly tilting arches

Posted: 09 Jun 2010 10:16 AM PDT

this is about the arches at the botanical gardens, penang.

received this from the sembang-sembang google group:

The Ministry of Tourism is conducting a survey on the 2 huge controversial arches at the entrance to the Penang Botanic Gardens. Established in 1884, the Garden is the only Botanic Gardens in this country, beloved to the people of Penang and visitors,  and currently being mismanaged and abused with inappropriate and massive development projects.

The arches have become symbolic of this mismanagement. Please vote NO and show your displeasure to the Ministry and the State so that the situation may be addressed and hopefully improved.

Please visit the Ministry of Tourism website and take the survey. The survey is right on the main page as you open the site.

Please take note that the question is 'Should the arches be RETAINED?'  I hope you agree that the answer should clearly be NO.
The Unproductive Blogger

Posted: 09 Jun 2010 09:39 AM PDT

I am going through what appears to be the most unproductive phase of my blogging life. The laptop getting a replacement motherboard and possible a replacement hard disk drive as well at the Dell service centre for one week is one of the causes but by no means the major one. I simply did not have the urge to blog.

Wuan and I have been cooking up a storm on weekends, meals for two, well, that is still a storm to us, albeit in a cooking pot. My days have been a hive of activity lately which makes a lot of interesting things to write about. However, I just could not translate thoughts into words in a coherent manner.

Anyway, the laptop is coming back later today. There will be applications to install, usernames and passwords to remember, and personalising the system to my preferences again. That alone may take a few days. Hopefully, in between that, I can rediscover my blogging mojos again. There is so much that I want to put into words.

Related posts:

  1. My Broken Dell XPS M1330 Repaired The engineer came as arranged to replace the motherboard. I...
  2. Integrated Network Connector Busted My Dell XPS M1330 laptop could not connect to the...
  3. Blogging In The Nude I blog in the nude sometimes. No, I am not...
  4. The Digital Awakening Turns Seven This blog turned seven on January 28 and it totally...
  5. There Is Nothing Interesting Here This blog has not been updated for the past few...


Animal groups protest against animal testing in Malaysia - malaysiakini

Posted: 09 Jun 2010 09:11 AM PDT

'Mouse' and beauty queen condemn animal testing
author_photo("Joseph Sipalan & Gavaskar Brian Raj")
Joseph Sipalan & Gavaskar Brian Raj
Jun 9, 10
1:25pmOver a dozen animal rights activists assembled in front of the Indian High Commission in Kuala Lumpur today to protest against the planned animal testing lab in Alor Gajah, Malacca.Organised by People for the Ethical Treatment of


Najib Razak - many who like Anwar Ibrahim like him

Posted: 09 Jun 2010 08:27 AM PDT

He he...
So, we can conclude that at least 72% like Anwar based on the above 'analysis' since Najib's approval rating has hit a record high at 72 percent.

What an amazing analysis!DOES PARLIAMENT NEED A NEW BUILDING?

Posted: 09 Jun 2010 08:16 AM PDT

At a time when the nation is struggling with its 'book-keeping', talks of relocating the Parliament House to Putra Jaya is abuzz that will cost the government an estimated RM800 million. At least Khairy Jamaludin is sensible enough to break ranks, and to disagree with the proposal which he says the money can be used for more beneficial purposes; I suppose that to mean people oriented purposes.

It puzzles me to hear the millions to be used, with zeroes keeps adding at every new project. Where on earth do we get the money now, and from what I gather from friends working in the various ministries, their operating expenditure has been drastically curtailed? I was told by a school teacher recently that even duplicating papers are running short with some teachers having to buy papers from their own pocket. Schools with a filthy rich PIBG will have no problem of course, but is this the responsibility of PIBG?

The existing Parliament House is a historical landmark with its fine and well manicured garden that is prominently perched on a hill overlooking the city and with lots of greenery around it. It also proudly displays its deer stock that roams freely within an enclosed compound. What is wrong if the parliament building is renovated to accommodate a larger gallery to cater for an anticipated increase in the number of MPs? All these renovation works will not take up RM800 million. And my other concern is the fondness of the government to change something that is working well, and several millions have been used up for major renovations works over the last few years; of course not forgetting for the leaking episode. And does building a new Parliament House got anything to do with this country being a developed nation by 2020?

Rather than move Parliament House, why not think of moving Mindef to Putra Jaya instead, and the present complex be taken up entirely by the Armed Forces, thus giving some breathing space for the Armed Forces. At the present moment the complex is not Mindef per se, but it is also the HQ of the Army, Navy, Air Force and the Joint Force HQ. And surely this will not take up RM800 million……….see you have some savings here.

I would like to suggest that given the tight financial constraint of the nation, let's stop taking about grandeur projects for a moment. Think of creating smaller projects where more medium and small scale contractors can participate directly without having to take on sub contract works from the much larger contractors. More importantly, the project has a direct impact on the ordinary people.

I am told that the larger and costlier the project, the better it is for some because these super rich contractors being small in numbers, has a better chance of getting such contracts. It is the medium and small scale contractors who will be placed at the mercy of the super rich contractors.

And as I had mentioned earlier, it is the construction industry that is the most corrupt industry in this country. I just do not know how much of the RM800 million will go to grease the pockets of corrupt officials.

CRUSADE AGAINST CORRUPTION


Keji - Pembantu Rumah Ludah Dalam Masakan

Posted: 09 Jun 2010 08:55 AM PDT
Bro Rick Says.....
Apa korang rasakan?? marah or benci or sakit hati ???? fikir-fikirkan......


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Nak menangis dengar kisah PASTI ini

Posted: 09 Jun 2010 03:27 AM PDT

Nak menangis saya mendengar coretan seorang bapa dan PASTI pada pautan berikut http://whitewakgreen.blogspot.com/2010/06/meluntur-buluh-biar-dari-rebung.html

Tahniah kepada semua yang terlibat dalam pendidikan anak-anak peringkat rebung di Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI) di seluruh Malaysia. Walaupun gajinya tak seberapa , tetapi nilainya teramat tinggi dalam Islam.

Teruskan perjuangan para penggerak dan guru PASTI juga kepada semua guru-guru agama dan pentadbir institusi pendidikan agama di Malaysia ini.

Terima kasih kepada semua ibu bapa dan penjaga yang menghantar anak mereka ke PASTI.


BUTA BUDAYA BUTA SEJARAH

Posted: 09 Jun 2010 03:15 AM PDT


Etnisiti, Kewarganegaraan, dan Nation

Posted: 08 Jun 2010 10:30 PM PDT


Ruhanie Ahmad

Malaysia negara majmuk. Kajian keselamatan mengketagorikan negara seperti ini sebagai state-nation, bukannya nation-state seperti Jepun. Kemajmukan Malaysia ini dimanifestasikan menerusi struktur kewarganegaraannya yang dimaktubkan dalam Perlembagaan Persekutuan.

State-nation dan nation-state adalah berpaksikan kepada perkataan nation yang ditakrifkan sebagai sekelompok besar umat manusia yang berkongsi warisan budaya yang serupa dan hidup di sebuah lokasi geografi yang sama (Buzan 1983:45).

Berdasarkan definisi di atas, Tanah Melayu sebelum era penjajah mulai 1511, adalah sebuah nation-state kerana pada ketika itu majoriti penduduk Tanah Melayu adalah sekelompok besar manusia yang berkongsi warisan budaya yang sama, iaitu budaya Melayu, dan hidup di lokasi geografi yang sama, iaitu Alam Melayu.

Bagaimanapun, status Tanah Melayu ini berubah menjadi state-nation setelah merdeka pada 31 Ogos 1957. Ini kerana para pejuang kemerdekaan tanah air kita sanggup bertolak-ansur untuk memberikan kewarganaan kepada rakyat asing dan sekaligus negara ini menjadi negara pelbagai keturunan.

Biarpun begitu, para pejuang kemerdekaan yang multi-etnik juga bersetuju mengekalkan elemen nation-state Tanah Melayu secara simbolik dengan memaktubkan beberapa Fasal strategik di dalam Perlembagaan Persekutuan mengenai agama Islam, Bahasa Melayu, Raja-Raja Melayu, serta keistimewaan Melayu dan Bumiputera.

Oleh itu, walaupun Malaysia sebuah negara yang majmuk atau state-nation, kemajmukan ini sebenarnya berpaksikan kepada elemen-elemen nation-state Tanah Melayu di era pra penjajah.

Hakikat ini difahami oleh para pejuang kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu. Malangnya, elemen nation-state inilah yang kini menjadi duri dalam daging dan sentiasa dipolemik dan dipolitikkan oleh elit-elit sosial, politik, dan ekonomi rakyat Malaysia bukan Melayu dan bukan Bumiputera.

Soal inilah yang kini menjadi punca kepada pelbagai tuntutan rakyat bukan Melayu dan bukan Bumiputera di Malaysia. Soal inilah juga yang menjadikan orang Melayu dan Bumiputera berasa cemas dan lemas.

Apa tidaknya? Fasal 153 Perlembagaan Persekutuan mengenai keistimewaan Melayu dan Bumiputera sentiasa diungkit-ungkit oleh bukan Melayu dan bukan Bumiputera kontemporari. Dasar-dasar affirmative kerajaan dikatakan menindas. Dasar pendidikan kebangsaan dipersoalkan. Dasar Ekonomi Baru yang semangatnya diterapkan ke dalam Dasar Pembangunan Nasional dijadikan isu politik. Status Islam sebagai agama Persekutuan mahu disamatarafkan dengan agama-agama lain. Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan juga mahu disamaratakan dengan Bahasa Cina dan Tamil.

Semasa Singapura berada dalam Malaysia, perjuangan seperti ini digerakkan menerusi Malaysian Malaysia---sama rata, sama rasa. Hari ini, sesetengah elit politik dalam Barisan Nasional sendiri bersuara lebih vokal daripada suara Lee Kuan Yew di era Malaysian Malaysia.

Saya yakin masalah yang berpunca daripada struktur Perlembagaan Persekutuan yang memanifestasikan secara simbolik elemen-elemen nation-state Tanah Melayu ini akan terus menjadi masalah strategik dalam pembinaan bangsa Malaysia.

Kepada pihak yang buta sejarah, khususnya elit-elit sosial, politik, dan ekonomi bukan Melayu, saya cadangkan mereka kaji kedudukan beratus ribu warga keturunan Korea dan China yang menetap di Jepun, sejak dulu hingga ke hari ini.

Negara Jepun mengamalkan model differential exclusion dalam soal kewarganegaraannya (Yamanaka 2004:69). Ini kerana Jepun sebagai sebuah nation-state mahu mengekalkan satu rupa bangsa yang tunggal, iaitu bangsa Jepun. Negara Jepun mengamalkan model ini kerana ia menganggap kemajmukan rakyatnya akan mengancam status Jepun sebagai nation-state.

Oleh itulah hingga ke hari ini Jepun tidak memberikan taraf kewarganegaraan kepada 700,000 keturunan Korea dan 200,000 keturunan China yang nenek moyang mereka berhijrah ke Jepun di era penjajahan Jepun di Korea dan China.

Kelompok ini mengalami social exclusion, tidak mempunyai civil rights, dan hidup dalam prejudis. Generasi kedua dan generasi ketiga kelompok ini menerima layanan dingin daripada kerajaan Jepun, warga korporat Jepun menyifatkan mereka sebagai pekerja sementara, dan rakyat Jepun mengkategorikan mereka sebagai kelas bawahan (Yamanaka 2004:67-68).

Bagaimana agaknya jika rakyat keturunan Cina dan India di Malaysia menerima layanan seperti generasi kedua dan generasi ketiga Korea dan China di Jepun? Bagaimana agaknya jika di era menjelang kemerdekaanj tanah air seluruh orang Melayu bersikap seperti orang Jepun?

Oleh itu, jangan kita bercakap mengenai etnisiti, kewarganegaraan dan nation secara melulu. Hakikatnya, Malaysia kontemporari adalah sebuah state-nation. Pakar-pakar keselamatan berpendapat, sesebuah negara seperti ini perlu dibina menerusi dasar kerajaan yang tegas.

Jika di sesebuah nation-state, bangsa yang membina negara, di sesebuah state-nation, negara yang berperanan penting membina bangsanya. Oleh sebab itulah Gagasan IMalaysia adalah satu daripada mekanisme penting ke arah pembinaan bangsa Malaysia.

Oleh sebab itu jangan kelirukan 1Malaysia dengan Malaysian Malaysia. Ini kerana bangsa Malaysia tidak boleh dibina menerusi Malaysia Malaysia yang dulu diperjuangkan oleh Lee Kuan Yew, dan kini dijuarai oleh DAP dan beberapa elit BN yang buta sejarah. Sebabnya, pendekatan ini adalah konfrontasional serta menjejaskan struktur Perlembagaan Persekutuan.

Akhir sekali, kerajaan perlu bertegas untuk mengekalkan status quo dasar yang digubal dan dilaksanakan berasaskan Fasal-Fasal strategik dalam Perlembagaan Persekutuan. Jika tidak, negara Malaysia yang majmuk ini boleh jadi kacau-bilau. Jika tidak, pasti akan ada pihak yang akan menginjak-injak kepala orang Melayu dan Bumiputera.

Mereka akan bertindak sedemikian kerana mereka tidak mahu menerima hakikat bahawa Malaysia, yang dulunya dikenali sebagai Persekutuan Tanah Melayu, adalah sebuah nation-state bernama Tanah Melayu di era pra penjajahan.

[Saya menyepikan diri selama enam bulan kerana misi peribadi. Jutaan maaf saya pinta daripada seluruh pengunjung].


Faris, Fakhry settle Bentley issue

Posted: 09 Jun 2010 07:17 AM PDT

Sultan Kelantan princes Tengku Muhammad Fariz (right pic) and Tengku Muhammad Fakhry Petra finally showed their spirit of family and brotherhood when both agreed to settle the tussle over a Bentley luxury car used by their father.

Fakhry, who is Tengku Temenggong had earlier today withdrew his lawsuit against his eldest brother on the wishes of the Sultan, who will determine who should have the car later on (read here).


He filed a lawsuit against Faris in September 2009 to seek a High Court declaration that he had the right to use a Bentley Brooklands car worth 1.6 million ringgit ($480,000).

Fakhry alleged he had paid for the car in 2008 for his own and his father's use, even though the sultan was registered as the official owner. In July, representatives of Faris took away the car while Fakhry was abroad and refused to return it to him.

Faris, however, didnt explain why he took away the car.

Fakhry managed to use the car recently and has no objections if his brother also wants to use it.


Sport Betting license issued to Berjaya?

Posted: 09 Jun 2010 06:52 AM PDT


Selangor tawar RM5000 untuk banteras kegiatan curi pasir

Posted: 09 Jun 2010 06:09 AM PDT

KENYATAAN AKHBAR9 JUN 2010KERAJAAN NEGERI TAWAR RM5,000 UNTUK BANTERAS KEGIATAN CURI PASIRSHAH ALAM: Kerajaan Selangor menawarkan ganjaran RM5,000 kepada Ketua Kampung, Ahli Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK) dan kakitangan kerajaan yang berjaya melumpuhkan kegiatan mencuri pasir di kawasan kampung mereka.Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) yang bermesyuarat hari ini


PDRM Diresapi Agen Zionis, UMNO Tetap Guna APCO

Posted: 09 Jun 2010 05:34 AM PDT

Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata Umno-Barisan Nasional berusaha menghalang beliau daripada terus bersuara mengenai firma pro-Zionis, Apco Worldwide di parlimen dan cuba menggantung keanggotaan beliau sebagai ahli parlimen dengan menghadapkan beliau ke Jawatankuasa Hak dan Keistimewaan.

Malah ketika dipanggil oleh jawatankuasa itu semalam beliau tidak dibenarkan oleh pengerusi untuk mendapatkan nasihat peguamnya semasa sesi pendengaran.

"Saya telah mengemukakan bukti di parlimen kenapa kita harus menolak langsung penglibatan Apco Worldwide dalam mana-mana institusi di negara ini. Di parlimen, saya mendedahkan perjanjian antara Apco dengan Israel pada tahun 1991, dan kemudian perjanjian antara kerajaan Umno-BN dengan Apco pada tahun 2009.

"Perjanjian ini jelas membuktikan kaitan Apco yang amat rapat dengan Isreal, dan walaupun begitu, kerajaan Umno-BN meneruskan juga perjanjian dengan Apco," tegas Anwar.

Ketika berucap dihadapan lebih 3,000 penyokong pada ceramah 'Yahudi dan Judi' di Stadium Majlis Perbandaran Selayang semalam, Anwar berkata beliau mahu dihukum kerana mendedahkan kaitan Apco dengan rejim Zionis Israel tetapi pada masa yang sama Umno-BN sendiri bertindak secara tidak langsung menyokong Israel dan tidak ada apa-apa tindakan diambil.

"Kerajaan Israel melancarkan One Israel pada tahun 1999, mungkin mengikuti nasihat Apco dan pada tahun 2009, kerajaan Umno-BN pimpinan Datuk Seri Najib Razak melancarkan 1 Malaysia. Tepat 10 tahun, kita anggap kebetulan sahajalah.

"Saya juga mempunyai bukti menyatakan terdapat dua pegawai perisikan Israel yang pernah berada di ibu pejabat Bukit Aman yang bekerja memnbangunkan sistem pelaporan polis. Mereke ini bekerja untuk Asiasoft, sebuah syarikat IT dengan pejabatnya di Singapura.

"Tetapi, ibupejabat Asiasoft terletak di Israel. Bayangkan betapa banyak rahsia negara yang telahpun di bawa keluar daripada ibu pejabat polis, dengan memberikan perisik Israel ini akses penuh kepada semua komputer?

"Ini juga satu daripada nasihat Apco untuk membawa Asiasoft. Jelas perancangan Apco sejajar dengan Israel, apa jawpan kerajaan Umno-BN terhadap fakta ini?" tegas beliau lagi. -SK


TRANSIT comments on the proposed MRT plans

Posted: 08 Jun 2010 09:36 PM PDT

TRANSIT noted with great interest the recent proposals for as many as 3 MRT lines in the Klang Valley as well as the return of the proposal for a high-speed rail link between KL and Singapore.

The proposals are timely given the upcoming 10th Malaysia Plan and the recent power shift and attempts to consolidate political power in a certain BN-component party. Not to mention, a construction & engineering sector that is frustrated by the lack of megaprojects (including the delays to the LRT extension projects).

Unfortunately, there is a lot of information to go through, so TRANSIT will only be able to give a quick, short-term analysis of the various stories that have been published in such a short time. We will go into the longer-term implications soon.

Key Details:

  • Cost of more than RM30 billion (possibly RM50 billion);
  • At least 2 or 3 "MRT" lines – Sg. Buloh to Kajang, Sg. Buloh to Serdang, and a loop line serving the KL Central Business District;
  • The proposal, coming from the MMC-Gamuda joint venture, is unsolicited – other companies may be invited to bid for the project if it is approved;
  • The Prime Minister is "positive" on the proposal.

Articles:

Read the articles below and refer to our comments. You can find our analysis at the bottom of the post.

The first set of articles is from the Edge Financial Daily, which published the story on 7 June 2010.

KL to have MRT system, say sources (The Edge)
By Au Foong Yee
Monday, 07 June 2010

The city's infrastructure, a subject of increasing criticism, is likely to be boosted by a new mass rapid transit (MRT) system that could be put into place soon to complement the role of the monorail and LRT systems.

Sources said the government was in the final stage of considering the MRT project, believed to be planned for within the confines of the city which was experiencing growing traffic congestion.

The names of at least two industry players have been bandied about for the MRT project — Gamuda Bhd and MMC Corporation Bhd.

Sources said the two were being considered to jointly undertake the MRT job, or a section of it, due to their expertise and track record for the design and construction of the multiple awards-winning SMART Tunnel.

Lending credence to the possibility of a new MRT system for KL is that at least one developer in KL city, sources said, had been told to redesign its upcoming billion ringgit mixed-development project to incorporate an MRT station.

Meanwhile, it is not immediately known if the earlier proposed extensions to the LRT lines would unfold as intended.

The KL monorail has been designed to complement and interface with KL's existing and planned urban transportation systems. The LRT, meanwhile, radiates into the suburbs.

Introducing an MRT would not only alleviate KL's traffic congestion, rendering the city attractive to work and live in, but also enhances real estate values in areas that will stand to benefit, both directly and indirectly.

LRT, MRT, what's next? Bullet Train? (The Edge)
By OSK Research
Monday, 07 June 2010

THE BUZZ
The Edge reported today that Kuala Lumpur could have its own Mass Rapid Transit (MRT) system, which would serve to complement the monorail and Light Rail Transit (LRT). Sources claimed that the Govt is in the final stages of evaluating the project. At least 2 industry players have been indentified for the job, namely Gamuda and MMC Corp.

OUR TAKE
Less talk and more action, please. We find this piece of news rather surprising considering that the much talked about RM7bn LRT extension has yet to kick off. How is the proposed MRT going to complement the LRT when plans for its extension have yet to be finalized? For example, we understand that the Ampang line's alignment may be altered as some "well connected" developers have been lobbying for the route to pass through their developments.

Also, the proposed new Kota D'sara-Cheras line, which is supposedly to pass through Kuala Lumpur city centre, has not even been concluded. We do not expect the proposed MRT job to kick off anytime soon, if at all.

The "what if" question. Should the proposed MRT be implemented, we think that it is likely to be an underground circle line within Kuala Lumpur city centre. The existing LRT lines will serve as feeders into the circle line. Players such as Gamuda and MMC stand a good participating chance here if this proposal is implemented. Recall that the Gamuda-MMC JV constructed the underground 4km SMART Tunnel. Also, Gamuda was previously involved in the construction of the Kaohsiung MRT in Taiwan.

Turning cautious. We are turning cautious on the sector. In our view, the bulls of there being more positive news flow could be offset by the bears in the form of tightening Government coffers, implementation delays and spiraling material costs. As such, we are altering our sector rating from Overweight to UNDER REVIEW, with a downside bias. There are no changes to our estimates and calls for Gamuda (NEUTRAL, TP: RM2.75) and MMC (TRADING BUY, TP: RM2.54).

The second article is from the Malaysian Insider, which responded to the proposed MRT as well as a high-speed rail link proposal between KL and Singapore.

Putrajaya mulls multi-billion rail deals (The Malaysian Insider)
June 08, 2010

KUALA LUMPUR, June 8 — The Najib administration is considering proposals costing nearly RM50 billion on two rail projects to improve public transportation in the Klang Valley and for a high-speed rail link to Singapore, say government officials familiar with the deals.

On the table is a proposal from a MMC Corporation Bhd and Gamuda Bhd joint venture to construct a new mass rapid transit (MRT) system with a price tag of at least RM35 billion.

The other proposal for a high-speed rail link connecting KL and Singapore is from a Barisan Nasional (BN) component party to form a special purpose vehicle with capital from some of its other partners in the ruling coalition.

The Malaysian Insider understands that Prime Minister Datuk Seri Najib Razak is "positive" on the proposals.

[TRANSIT: Of course he would be 'positive' given the enormous potential for economic gain from these projects.]

"But no final decision has been made yet," a source said.

The KL-Singapore link proposal could cost between RM8 billion and RM10 billion, similar to a 2006 bid by YTL Corporation Berhad which owns a 50 per cent stake of the Express Rail Link between KL Sentral and KL International Airport.

But the lion's share would be for the MRT project which could take up to ten years to complete. It remains unclear if the new MRT line would replace or be in addition to the proposed Kota Damansara-Cheras line.

It is understood that MMC-Gamuda had made an unsolicited offer to build and design the MRT system. The Edge Daily yesterday reported both firms are bidding separately but government officials say both made a joint bid.

As a result the government is considering the use of a "Swiss Challenge" philosophy to tender the project out with MMC-Gamuda maintaining an advantage in being awarded the contract.

A Swiss Challenge is a form of public procurement in usually less-developed countries whereby public authorities receiving an unsolicited bid for a project invites third parties to match or exceed it.

The public authority would also usually give the original proponent an advantage in a competitive bidding process.

Using this principle, competitive bids would have to substantially lower or more cost effective to defeat any proposal from MMC-Gamuda.

A source familiar with the MMC-Gamuda proposal told The Malaysian Insider that MMC-Gamuda appeared to have gained an unusual advantage with its unsolicited bid because of the Swiss Challenge philosophy.

This was because the joint venture would only be involved in the "design-build" phase as contractors and would undertake almost no risk. Syarikat Prasarana Negara Berhad, the national infrastructure company, would ultimately own and operate the MRT line.

[TRANSIT: Sounds like a risk for the National Infrastructure Company instead - a company that may ultimately have to be bailed out by taxpayers in the event of a significant loss on the MRT project.]

The huge price tag of "at least RM35 billion" for the MRT system could also rise further because it is understood that a major portion of the system would be underground.

Some underground sections of the new line being proposed would be constructed near or parallel to the existing underground sections of the Kelana Jaya Light Rail Transit (LRT) line.

But the new line would be underneath the LRT subway, escalating cost further.

[TRANSIT: Eeek]

The Malaysian Insider also understands that a BN component party that put forward its proposal to Najib to revive the KL-Singapore high-speed project had received favourable response.

Under the proposal, the BN party's investment arm would set up a new joint venture with capital contributions from a number of other BN parties to undertake the construction of the bullet-train type service.

YTL Corporation had been an original proponent of a bullet-train service which it said it would build for RM8 billion. It had then proposed cutting down travelling time to 90 minutes between KL and the island state.

But the YTL proposal, mooted soon after it had completed the KLIA Express Rail Link (ERL), had been put off by the government in 2008 due to the high costs involved.

It is understood that the new proposal by the BN component party is being looked at positively because of improved bilateral ties with Singapore and the possibility of a third bridge being built across the Causeway.

The third set of articles is from the NST, which published the story & feedback today (09 June 2010)

RM30b MRT plan

2010/06/08
By Kang Siew Li and Jeeva Arulampalam
news@nst.com.my

KUALA LUMPUR: A special task force has been set up within the Cabinet Committee on Public Transport to study a proposal for a new three-line mass rapid transit (MRT) system costing more than RM30 billion.

Sources told the New Straits Times that Gamuda Bhd and MMC Corp Bhd had submitted a joint proposal to the government for a new MRT system to improve public transport in the Klang Valley.

While it aims to integrate the monorail and light rail transit (LRT) systems, the MRT lines will also connect the northwest and southeast of the Klang Valley.

The committee is chaired by Prime Minister Datuk Seri Najib Razak.

It is understood that one of the lines will run through Sungai Buloh, Kota Damansara, Kuala Lumpur and Cheras until Kajang. Another line will connect Sungai Buloh, Kepong, Kuala Lumpur and Serdang. The third line will loop around Kuala Lumpur's central business district, providing a link between the monorail and LRT services.

[TRANSIT: We have not seen the 'official' proposal but we think we know what they are talking about. See the proposal from Fikir Runding, posted below.]

It is believed that Malaysian Resources Corp Bhd may have to redesign an upcoming development to facilitate this MRT line.
[TRANSIT: This may be the NU Sentral project at KL Sentral - or it may not be.]

"The MRT lines will be mostly underground with stops every 500m to 1km in high-traffic areas like the Golden Triangle in Kuala Lumpur. The concept is similar to the MRT systems in Hong Kong and Singapore," said a source.

Although the original proposal was submitted by Gamuda and MMC Corp, the project will be open to bidding.

"Instead of direct negotiations, what is being suggested is a variant of competitive bidding. This means the project is open to competitive bidding by third parties but Gamuda and MMC Corp have the option to outbid the best bid," sources said. Because of the project size, it may take as long as 10 years to be completed.

When contacted yesterday, Gamuda, which was involved in the construction of the Kaohsiung Metropolitan MRT in Taiwan, declined to comment. The local MRT project will not be the first collaboration between MMC Corp and Gamuda.

Both are working on the electrified double-tracking project between Ipoh and Padang Besar. They also built the underground SMART tunnel here.

Research houses do not expect the MRT project to kick off soon even if it gets the go-ahead as the LRT extension project has not been awarded yet.

"In addition, there has been no news on the new LRT line as the focus is on getting the extension line project underway quickly," said Kenanga Research in a report issued yesterday.

This refers to the proposed new LRT line from Kota Damansara to Cheras.

The NST also published a quick set of comments on the LRT from various sources. Please note that some of the information provided was a bit inaccurate – but we include the articles for information purposes:

TRANSIT Says

We "heard it all before, heard it all before, heard it all before…."

It has also been discussed before – check out this discussion forum (for example)

Proposed rail network for the Klang Valley from back in 2007 - image courtesy of Fikir Runding.

See a larger version of the above image here.

The proposals for an MRT system and KL-Singapore high speed rail link came as a minor surprise to us – but we at TRANSIT were expecting some big news to be made.

Anytime there is a political shift or a megaproject to be announced, you can expect the media and the construction industry to jump up and take as many chances as possible to get attention.

Unfortunately, the reality is that these projects are quite far down the list of "realistic possibilities" with the exception (perhaps) of the Kota Damansara – Cheras LRT line.

Before any investment is made in public transport, there must be projected numbers of passengers that justify the cost of construction & operations.

Has anyone seen or heard of any such numbers that justify the construction of an MRT? Do all the people cheering for public transport realize that an MRT station needs 40,000 passengers passing through per day in order to be financially viable – otherwise it will lose money.

Despite all the announcements and the promises, we have not even seen any inkling of improvements in the capacity of the mass-transit network in the Klang Valley.

The LRT extensions are seeing strong objections because Prasarana seems to have decided that they can 'railroad' the LRT through the objections rather than planning in a careful & cost-effective manner. They may underestimate the strength of these people, who are frustrated by a lack of communications & consultations during the early stages of planning.

At the same time, the plans are also facing delays because developers are trying to get the LRT to come to their areas, without intending to cover any of the extension costs. A good example of this is Sunway, which is trying hard to get an LRT extension to the area.

Overall, the same problems will continue to befall public transport – a lack of honest & open consultation, unclear and incomplete planning, too much 'contribution' by the private sector, and too much of "NATO" (or "No Action, Talk Only").

Will we see these lines in our future? It is possible, but not in the manner proposed. The LRT from Kota Damansara – Cheras will likely be built, but hopefully it will pass through Jalan Parlimen rather than Brickfields. The Sg. Buloh-Serdang line may be built in another form, and the circle line may end up as a monorail serving the west side of KL between KL Sentral and Titiwangsa.

TRANSIT invites your feedback on the proposed MRT lines and the KL-Singapore High Speed Rail project. Please comment in the space below or email us at klangvalley.transit@gmail.com.

Thank you!


Tagged: commuters, construction, Extension of LRT lines, Feedback, forums on public transit, LRT, Malaysian Government, MRT, Planning, Prasarana, Public Transport, SPAD, statements on public transit, Updates


Umno-BN Hanya Berpura-pura Kutuk Rejim Zionis Israel

Posted: 09 Jun 2010 03:56 AM PDT

Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata Umno-Barisan Nasional mengaburi mata rakyat dengan berpura-pura mengutuk rejim Zionis Israel secara luaran sahaja tetapi hakikatnya bersekongkol secara senyap malah mengupah firma pro-Zionis untuk menasihatinya.

Anwar menegaskan tindakan Umno-BN mengambil Apco Worldwide sebagai penasihat komunikasi kerajaan dengan bayaran RM77 juta setahun serta membenarkan dua individu yang merupakan bekas anggota badan perisik tentera Israel menyusup masuk ke dalam Polis DiRaja Malaysia adalah bukti jelas kerjasama rapat pentadbiran pimpinan Datuk Seri Najib Razak dengan pihak Zionis.

Ini jelas dilihat apabila pihak polis bertindak menahan empat ahli Dewan Pemuda PAS kerana didakwa menganjurkan ceramah di Taman Bolton, Batu Caves tanpa permit semalam.

Ceramah yang bertajuk 'Judi dan Yahudi' itu kemudian terpaksa dipindahkan ke Stadium Majlis Perbandaran Selayang kerana tekanan pihak berpolis yang menghalau orang ramai serta peniaga yang sejak awal berada di lokasi asal.

"Kita hendak membincangkan isu yang sama kita bincangkan di parlimen, dan saya rasa tidak patut polis bertindak sedemikian sedangkan ini isu yang sama dan bukannya bertujuan menghasut rakyat.

"Tindakan ini jelas membuktikan bahawa kerajaan Umno-BN ini hanya cakap sahaja menentang Israel tetapi di belakang menyokong secara diam. Dalam parlimen, kerajaan Umno-BN dan ahli parlimen Pakatan rakyat telah bersetuju dengan 15 ketetapan dalam usul mengenai Israel.

"Tetapi, apabila kita nak bincangkan dengan masyarakat, beginilah tindakannya menghalang kita daripada mendedahkan kezaliman, keangkuhan dan keburukan Isreal. Bukankah ini satu tindakan menyatakan kerajaan Umno-BN menyokong Israel sebenarnya.

"Jika kita lihat isu Iran, apabila Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak melawat Presiden Amerika Syarikat, Barrack Obama, Amerika Syarikat telah membuat kenyataan bahawa negara itu telah memberhentikan semua eksport petroleum ke Iran atas alasan Iran membangunkan senjata nuklear.

"Najib pula, serupa 'pak turut', angguk sahaja dan membuat kenyataan yang sama di Malaysia serta telah memberhentikan jualan hasil petroleum ke Iran. Persoalannya sekarang, Israel pun sama juga, membangunkan senjata nuklear dan sejak 20 tahun lalu memiliki senjata nuklear. Kenapa Najib tidak membuat sekatan yang sama terhadap Israel?.

"Dengan Palestin pun sama, apabila Hamas memenangi pilihan raya umum bebas pada tahun 2006, Israel tidak mahu mengiktiraf kemenangan Hamas, tetapi menyokong PLO yang diketahui umum sebagai kroni Israel dan parti rasuah.

"Bila Israel tak nak iktiraf, Amerika pun sama mengganguk dan tak nak mengiktiraf. Dan apabila Amerika tak nak iktiraf kemenangan Hamas, kerajaan 'pak turut' Umno-BN sama mengangguk sahaja dengan Amerika dan tak nak mengiktiraf kemenangan Hamas. Mana perginya pendirian kerajaan mengenai isu ini? Sekejap sokong, sekejap bantah," tegas Anwar dihadapan lebih 3,000 penyokong.

Kata beliau disebabkan tindakan beliau mendedahkan hubungan Apco dengan Zionis Israel, firma tersebut telah melancarkan kempen antarabangsa terhadap beliau.

"Badan Yahudi sedunia, organisasi Yahudi terbesar di dunia telah mengeluarkan kenyataan mengatakan saya, Anwar Ibrahim, adalah musuh nombor satu Israel dan semua pihak yang berhubungan dengan saya dari Amerika mesti memulaukan saya.

"Saya nak tegaskan kepada anda semua, saya menentang sekeras-kerasnya kezaliman, keangkuhan, dan kebiadapan Israel, dan saya akan terus berjuang sehingga kerajaan kita dapat membuat pendirian yang tegas terhadap Israel," kata beliau lagi.

Anwar yang kini disiasat oleh Jawatankuasa Hak dan Keistimewaan berkaitan pendedahan Apco berkata jika beliau didapati bersalah dan digantung keanggotaan sebagai ahli parlimen, masa penggantungan akan digunakan sepenuhnya untuk menjelajah seluruh Malaysia untuk berkempen menentang Israel. -SK


FOR CRYING OUT LOUD, WHAT MOTION?

Posted: 09 Jun 2010 02:49 AM PDT

By the time I finished reading THIS ARTICLE in Malaysiakini and the comments therein, I was fuming mad. It said that the famous Kinabatanan MP Bung Mokhtar filed a motion under Standing Order 26(1)(P) to investigate the pandemonium that erupted in the Senate Lounge in Parliament today.

According to the report, opposition MPs were hosting a round table discussion on the lack of government scholarships for non-bumiputera students when a heated argument broke out between opposition MPs and several BN MPs who entered the lounge, including Bung Mokhtar Radin.

Bung Mokhtar alleged that there were outsiders in the lounge and this could have jeopardised "the safety of MPs" whereas BN's Tangga Batu MP Idris Harun said he entered the lounge because he had heard participants cursing Umno and BN, and wanted to tell them that this was not appropriate. Thereafter, he said that some of the participants started shouting, telling him to leave and pushed him. Subsequently, Idris said that he retreated quietly as he was outnumbered.

There are a few issues at stake here.

Firstly, it is obvious that opposition MPs were doing their job as elected representative of the rakyat by hosting a round table discussion about the lack of government scholarships for non-bumiputera students. This is a serious problem that has plagued the nation for decades!

We all know that education standards have dropped so much that it is very easy to score straight A's in public examinations. Why can't the Education Ministry RAISE the bar so that it is tougher to score distinctions? It is meaningless for students to be star students and yet be unable to compete favorably at the international level. The current scenario makes a mockery of examinations. To exacerbate the situation, instead of raising the bar, the MOE has introduced the ridiculous A* system.

With the ease in scoring, surely there are MORE non-bumiputera students who would work as diligently as they can in order to secure a scholarship. In sharp contrast, we all know that some Malaysians have an easier path to attain educational qualifications.

Is it too much to ask for the government to take serious steps to:

a) arrest the brain drain of our country by providing more scholarships to deserving non-bumiputera students who have excelled in public examinations? Such scholarships are investments in the human resources of the country which can ensure that the quality of labour is being upgraded for the future.

Yet, most pathetically, the authorities choose to turn a blind eye to the pleas and it is almost as though they are pleased that the non-bumiputera students are leaving in droves to neighbouring countries on scholarships. Don't they realize that Malaysia has lost FAR TOO MUCH to the benefit of other countries who have lured our star pupils to their country? No wonder Singapore has grown many times faster and better than Malaysia. They value our star pupils and offer them what our leaders do not seem to want to consider!

b) The authorities have said that there aren't enough scholarships. Well, just as they can with the click of a mouse or the flick of a signature make policy changes, why can't they be fair and heed the request of the people? These young students worked for their results and it is only fair and right that the government invests in these youth rather than spend millions on bridges, submarines, buildings and other unnecessary expenditure. This is ONE expenditure that will pay dividends in MANY areas!!! Is it too much to ask for the government has to provide scholarships to these brilliant students? It's a drop in the ocean compared to the obscene amount spent on other unnecessary projects such. All these students are going to be the brains needed for a country that is going to compete globally. Doesn't the country want our rakyat to progress? Doesn't the government want to show the rakyat that they put the people first? Talk is easy. We want to see real action!

c) If indeed there were outsiders in the lounge:

* how did they get past the security guards in the first place?
* who were they and what evidence can Bung Mokhtar provide that there were actually outsiders there?
* how could these characters have jeopadized the safety of MPs? What did they do?

d) Who picked the fight first? The photograph in Malaysiakini shows the blazing eyes of certain characters. I wonder who were the real aggressors.

An update by Malaysiakini reported that:

DAP Vice-chairperson M Kulasegaran told reporters later that the discussion was going on when Idris and Bung barged in and disrupted the meeting.

"Parliament is the place for the people to come and articulate their cause. It should be accessible to the public," he said adding that the two MPs were neither invited nor welcomed.

Padang Serai MP N Gobalakrishnan concurred and explained that Kulasegaran had earlier obtained permission from the parliamentary affairs office to conduct the discussion.

"This is a private meeting and Parliament had sanctioned it," he said.

Opposition leaders who attended the roundtable discussion were Puchong MP Gobind Singh Deo, former Perak menteri besar and Bukit Gantang MP Nizar Jamaluddin, Sungkai state assemblyperson A Sivanesan, Kapar MP S Manickavasagam, Sungai Siput MP Xavier Jeyakumar, Bukit Mertajam MP Chong Eng, Teluk Intan MP M Manogaran and Rasah MP Anthony Loke.

One of the NGO participants, Federation of Malaysian Indian Organisations President A Rajaretinam said the lack of government scholarships for non-bumiputera students was a 'violation of democratic rights'.

"Last year there were about 10,000 students with SPM 8As and above. Overall, there are about 10,000 scholarships offered by government and corporations. So it should be enough for all the top students," he explained.

However, he added, the current system was such where some students were offered more than one option while some others were totally snubbed.

Of all persons, it was the infamous Bung Mokhtar who filed the motion.

Can a person who has broken the law himself and done things to hurt those in his family have the moral standing to make statements or file motions or express concerns for the safety of other MPs???? Worse still, consider the manner in which the two barged in and disrupted the meeting.

For crying out loud, one should observe law and order and not be a gate-crasher at a meeting. One should get things right in one's own house before trying to be a busybody in other matters in the House of Representatives!!!!

So what motion are we talking about? Someone should go back to the backwoods where he belongs and pass his own motion there!!!!!
Apabila Peranan Blogger Tidak Dihargai..

Posted: 09 Jun 2010 01:10 AM PDT

Di muktamar yang lalu GB ada membuat ulasan mengenai Urusetia Muktamar Berperangai Macam Ahli UMNO Terhadap Blogger.

Di tulisan itu GB memetik tulisan GB juga yang ditulis di SINI :


Sumbangan media baru khususnya media siber termasuk portal berita dan blog memainkan peranan untuk menyediakan maklumat alternatif kepada rakyat yang selama ini di cengkam oleh media arus perdana yang dikuasai kerajaan UMNO BN telah berjaya mencelikkan rakyat sehingga memilih Pakatan Rakyat dalam pilihanraya kecil yang diadakan selepas pilihanraya umum lalu, kata Presiden PAS, Dato' Seri Abdul Hadi Awang.

Sebenarnya, walaupun tiada majlis penghargaan khusus untuk para blogger dan wartawan internet pada majlis muktamar pada tahun ini. Namun pengiktirafan yang diberikan oleh Presiden PAS itu telah lama ditunggu oleh para blogger sekalian yang telah bertungkus-lumus selama ini memperjuangkan kebenaran dan keadilan melalui alam siber membantu Pakatan Rakyat mencapai kemenangan. Moga-moga ibadah dan perjuangan kita ini dapat membantu kita berhadapan dengan ALLAH SWT di akhirat kelak.


Kini GB merasakan persepsi sedemikian tidak dapat GB pertahankan apabila terbukti nyata bahawa blogger cuma dapat menjadi pemerhati sahaja, lebih hina daripada media Utusan yang mendapat keistimewaan khas..

Rupa-rupanya PAS bukan parti yang menghargai blogger!

Apatah lagi Presiden PAS sendiri sekalipun sebelum ini mengakui "blogger memainkan peranan untuk menyediakan maklumat alternatif kepada rakyat telah berjaya mencelikkan rakyat sehingga memilih PR dalam pilihanraya kecil yang diadakan selepas pilihanraya umum lalu", tetapi hakikatnya Presiden sendiri bukan dari kalangan yang membaca blog. Maka sebab itu tidak appresiatif daripada pimpinan PAS terhadap peranan blogger.Oleh kerana faktor itu, setiap kali muktamar blogger disisihkan, blogger diketepikan.

GB telah memberi amaran di dalam tulisan sebelum ini dan GB tambah sedikit lagi:

Jangan salahkan rakyat, jangan disalahkan ahli PAS, jangan salahkan blogger dan jangan di salahkan Tuhan dan para malaikatnya - jika PAS terus ditimpa musibah di setiap kali keputusan pilihanraya yang melibatkan PAS selepas ini.

"Dan apa jua yang menimpa kamu dari sesuatu kesusahan (atau bala bencana) maka ia adalah disebabkan oleh apa yang kamu lakukan (perbuatan salah dan berdosa) dan (dalam pada itu) Allah memaafkan sebahagian daripada dosa kamu." (Surah Asy-Syura: ayat 30).


Blogger PAS, Pakatan boleh pohon 'pas pemerhati'

KUALA LUMPUR, 9 Jun: Ketua Penerangan PAS Pusat, Idris Ahmad pagi ini mencadangkan para blogger pro Pakatan Rakyat yang gagal mendapatkan pas media supaya memohon untuk mendapatkan pas pemerhati daripada ad-hoc Muktamar Tahunan PAS ke-56 di Kota Bharu.

Cadangan tersebut sebagai respons pada rungutan beberapa blogger pro PAS dan Pakatan Rakyat yang kononnya tidak dilayan oleh ad-hoc muktamar ketika memohon pas media sejak kelmarin.

"Opsyen yang ada, blogger-blogger kita ini boleh cuba pohon pas pemerhati," ujar beliau ketika dihubungi Harakahdaily.

Bagi beliau, tidak ada sebab untuk ad-hoc menghalang mana-mana pihak membuat liputan tentang muktamar PAS.

Ini kerana, PAS menurut beliau sebenarnya mengamalkan dasar terbuka untuk mana-mana pihak untuk mengakses muktamar PAS.

"Setakat yang saya tahu, muktamar kita terbuka," ujar beliau.

Sehubungan itu, beliau tidak menolak kemungkinan bahawa tindakan ad-hoc muktamar enggan memberi pas media kepada para blogger mungkin disebabkan mereka kurang mengenali para blogger terbabit.

Bagaimanapun, beliau berjanji untuk merujuk semula isu terpencil tersebut daripada ad-hoc di Kota Bharu, petang ini.

Bagi beliau, tidak ada gunanya PAS menghalang para blogger dari membuat liputan tentang muktamar PAS sebagaimana Umno menghalang media alternatif dan media baru (blog) dari membuat liputan tentang pemilihan agung Umno parti itu sebelum ini.

"Yang menghalang media buat liputan tentang pemilihan hanya Umno saja, itu beza kita dengan mereka," ujarnya lagi.

Tindakan tersebut, bagi beliau, akhirnya mencemarkan nama parti itu sendiri.

Ditambah dengan perkembangan teknologi maklumat di samping realiti dunia tanpa sempadan sekarang, bagi beliau, sudah tentu membolehkan media-media baru untuk mengakses muktamar PAS walaupun ad-hoc cuba menghalang mereka dari berbuat sedemikian.

Isnin lalu, Utusan Malaysia melaporkan bahawa Pengarah Muktamar, Datuk Takiyuddin Hassan membenarkan akhbar pro kerajaan untuk membuat liputan tentang muktamar PAS.

Beliau yang juga Exco Kerajaan Kelantan berkata, kematangan yang ditunjukkan oleh PAS sebenarnya demi menghormati profesionalisme media pro kerajaan tersebut. -harakahdaily


Si Rambut Mop

Posted: 09 Jun 2010 12:49 AM PDT

The contractors are working on final touch ups at the house.Last night we have already moved several boxes, loads of clothing and a small couch all by ourselves and stuff them in the store under the stairs. Today they are double checking if there are leakages on the pipes, cleaning our floors and polishing my sinks.

Although the house is already clean but my floors are still dull despite being mopped several times. I believe all my broken marble needs is a special kind of polishing mop. Right?

It is okay, fret not! Miki can do it for Mummy. WITH HIS HAIR! hahaha!

Haha! Just kidding! Miki was goofing around in the empty rooms, he ran about, hop about, guling-guling, golek-golek, tonggeng-tonggeng all over the place.

Miki o Miki, our tiny little boy, our huge gigantic source of joy and laughter… Mummy loves you Miki!  :)


Bendera Israel berkibar di Malaysia?

Posted: 09 Jun 2010 12:28 AM PDT

artikel di bawah ini ialah petikan dalam UTUSAN Malaysia (kitab Umno) membuktikan lagi betapa hipokritnya regim Bn dalam melawan Zionis, tapi apa nak heran bendera Israel juga pernah berkibar di PWTC (rumah utama Umno)


Oleh Zaini Hassan

KAPAL Zim USA yang didaftarkan di Israel ini kali terakhir memasuki Pelabuhan Klang pada 20 Jun.


BENAR seperti kata negarawan ulung, Tun Dr. Mahathir Mohamad, kita mudah lupa. Ingat lagi semasa Gaza diserang bertalu-talu, seluruh rakyat Malaysia, terutamanya orang Islam bagai nak gila. Demonstrasi sana-sini. Minta diboikot itu dan ini, barangan yang dikeluarkan oleh Yahudi dan yang diasaskan dari Israel.

Lepas sebulan serangan ke atas Gaza tamat, pemikiran kita mula lembam, enam bulan selepas itu sedikit demi sedikit mula lupa dan selepas setahun terus lupa.

Kempen-kempen boikot dan amarah kita sudah hilang sehinggalah seminggu ini. Sejak minggu lalu kita bangkit semula. Solat hajat diadakan semula di sana-sini. Televisyen dan akhbar-akhbar penuh dengan berita dan komentari (termasuklah Cuit ini hari ini) mengenai kisah Israel, Yahudi dan kekejamannya. Jika Israel tahu mengenai sindrom mudah lupa kita, sudah pasti mereka akan ketawa terbahak-bahak. Tapi bangsa Yahudi ini bijak, mereka memang tahu tabiat kita, terutamanya umat Islam dan orang Melayu kita ini. Kita ini hanya akan melompat ikut musim. Itu pasal Israel suka menyerang ikut musim. Ada musim-musim tertentu mereka akan bertindak dan sekali gus dunia (terutamanya dunia Islam) akan melompat. Kemudian senyap.

Tujuan mereka ialah supaya semua orang ingat akan (kewujudan) negara Israel itu.

Dari segi dasar kerajaan, Malaysia memang konsisten. Kita adalah antara segelintir negara Islam dan di dunia yang tidak menjalinkan hubungan diplomatik dengan Israel. Langkah kerajaan itu amat kita sanjung. Kita berharap selagi ada negara Yahudi haram itu, kita tidak akan mengiktiraf kewujudannya sampai bila-bila.

Begitu juga hubungan dagangan dengan negara itu. Secara automatik hubungan itu tidak berlaku, kerana kita tiada hubungan diplomatik. Mengikut undang-undang antarabangsa, Israel tidak boleh juga menahan rakyat kita kerana kita tiada hubungan yang sah dengannya. Dalam kes yang berlaku ke atas kapal misi kemanusiaan ke Gaza itu, rakyat Malaysia ditahan di laut antarabangsa - bukan dalam kawasan perairannya, itu lagi salah.

Namun, walaupun kita tidak mempunyai hubungan itu, difahamkan ada juga barangan dari negara rejim Yahudi ini memasuki negara ini. Mungkin bukan terus, tapi dari negara ketiga.

Tapi benarkah kapal Israel dibenarkan memasuki ke pelabuhan kita dan melakukan perdagangan dengan negara ini secara terus?

Benarkah itu berlaku? Apakan kerajaan sedar ia berlaku?

Melalui maklumat seorang sahabat yang terlibat secara terus dalam bidang perkapalan, saya melakukan siasatan. Satu maklumat kepada saya kemudiannya mendedahkan senario bagaimana halusnya rejim itu menjalinkan hubungan dagang dengan kita.

Kita jangan cakap perkakasan yang canggih dan besar-besar yang dihantar untuk kegunaan kita di sini dari negara ketiga. Kita cuma bercakap mengenai soal buah epal dan buah oren yang dihantar oleh kapal mereka ke pelabuhan kita. Rakan yang mendedahkan maklumat itu geram kerana kapal kemanusiaan kita dihalau dan diserang, sebaliknya kapal Israel sewenang-wenangnya berlayar dan berdagang di negara ini! Bolehkah pula kapal MISC kita memasuki Pelabuhan Haifa di Israel? Jawapannya, tidak.

Begini bunyi maklumat itu (yang diterjemah dalam bahasa Melayu):

Zim Israel Navigation Company ialah syarikat perkapalan milik Israel. Statusnya lebih kurang macam MISC, syarikat perkapalan nasional kita.

Maklumat mengenai syarikat perkapalan Zim boleh dilayari melalui www.zim.co.il. Di bawah tajuk sejarah, ditulis: Bermula dengan permulaan bersejarah pada 1945 sebagai kapal pengangkut imigran (kaum pendatang) dari wilayah berperang Eropah ke negara harapan bernama Israel, ZIM kini menjadi salah sebuah syarikat perkapalan terbesar yang beroperasi di seluruh dunia. (From historic beginnings in 1945 as a carrier of immigrants from war-torn Europe to the nascent state of Israel, ZIM has become one of the world's largest shipping companies with operations throughout the world.)

Kelmarin (7 Jun kapalnya bernama Zim Genova) berlabuh di Pelabuhan Klang membawa kargo-kargo yang besar.

Secara puratanya kapal itu panjangnya kira-kira 253 meter, lebar 32 meter dan boleh membawa muatan sebanyak 4,000 Teu atau bersamaan 4,000 buah kontena 20 kaki. Ia berlayar keluar dari pelabuhan itu kira-kira pukul 7 pagi semalam (8 Jun).

Selain Zim Genova, kapal-kapal Zim lain yang berulang-alik ke Pelabuhan Klang ialah Zim USA (didaftarkan di Israel), Zim Kingston, Zim Monaco (pelabuhan terakhir: Pelabuhan Klang enam hari lalu), Zim Dalian dan Zim Lovorno (yang kesemuanya didaftarkan di beberapa buah negara lain).

Zim USA, misalnya kali terakhir memasuki Pelabuhan Klang ialah sekitar 20 Mei lalu, kira-kira tengah hari (Sila layari http://www.marinetraffic.com/ais/shipdetails.aspx?mmsi=428000109).

Di serombong asapnya (funnel) terpampang bendera Israel – tujuh bintang yang dengan megahkan berlabuh di pelabuhan kita!

Kebanyakan pegawai kapal-kapal itu terdiri daripada rakyat Israel.

Satu lagi e-mel yang diterima berbunyi:

Zim Israel Navigation Company atau Zim Lines juga mempunyai anak syarikat penuhnya iaitu Gold Star Line. Nama kapal-kapalnya ialah: New Asia Middle East Express, China Vietnam Express, East Mediteranean Express, Far East Africa Express dan Chittagong Malaysia Express.

Gold Star Line ini berpangkalan di Hong Kong. Di negara Islam seperti Pakistan, Bangladesh, Indonesia - Zim beroperasi di bawah nama Gold Star Line.

Menurut sumber itu, ada antara kargo dari kapal Zim dikatakan melalui proses pelabelan semula (relabelling) di Singapura sebelum memasuki Malaysia. Difahamkan antara kargo yang dibawa masuk ke Malaysia ialah buah oren dan epal di bawah nama HIFA.

E-mel itu menulis lagi: Sekiranya kita tiada hubungan dua hala dengan Israel, mengapa dibenarkan kapal-kapal mereka memasuki perairan kita? Mengapa berdagang dengan mereka? Apa yang berlaku ini?

Saya tidak boleh jawab soalan itu. Saya hanya boleh tulis dan sampaikan. Jika betul, kita minta -- Kementerian Pengangkutan, Lembaga Pelabuhan Klang (LPK) serta pengendali pelabuhan yang diswastakan iaitu Pelabuhan Barat (West Port) dan Pelabuhan Utara (North Port) - sila jawab, jika salah sila jelaskan.


No comments: