Wednesday, August 4, 2010

Ceramah Pelancaran Pakatan Rakyat Kampar

Ceramah Pelancaran Pakatan Rakyat Kampar


Ceramah Pelancaran Pakatan Rakyat Kampar

Posted: 04 Aug 2010 10:19 AM PDT


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Those were the days

Posted: 04 Aug 2010 10:02 AM PDT

An old photo from late 80s, featuring a few of the very top Chinese pop stars then. Regrettably three of them were gone at considerably young age…

Danny Chan, Dave Wong, Anita Mui and Leslie Cheung

Danny Chan's mysterious death in 1993, aged 35, still puzzles many. Leslie Cheung took his life a decade later on April Fools' Day in 2003 when he was 46. While Anita Mui lost her battle against cancer later in the same year at age 40.

Dave Wong, the youngest of all, is now 47. He has recently announced that he's retiring from the showbiz in late 2010 after completing his current tour.

It's the end of an era. How time has passed.

Those were the days from YeinJee's Asian Blog


Lee Hyori – 10 Minutes music video

Posted: 04 Aug 2010 09:38 AM PDT

10 minute, a 2003 song from Korean pop diva Lee Hyori's first solo album Stylish…E. The song (and album) is a huge hit, and the rest is history…

Lee Hyori – 10 Minutes music video from YeinJee's Asian Blog


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

I-am-Malay-first Muhyiddin is really the one sabotaging Najib's 1Malaysia!!

Posted: 04 Aug 2010 09:00 AM PDT

@ Malaysiakini on April 15, 2010
Deputy Prime Minister Muhyiddin Yassin has reiterated that he will not make any apology for stating that he is Malay first and at the same time also said that the government will support all minority races.

Today, in Malaysiakini's column, MP speaks, YB Tony Pua asks the question, 'Who is really sabotaging 1Malaysia?'
It is Muhyiddin, not the opposition, who is instrumental in the failure of '1Malaysia' to unite Malaysians.

It was certainly ironical when Deputy Prime Minister Muhyiddin Yassin agreed with former prime minister Dr Mahathir Mohamad that Malaysians have yet to understand the 1Malaysia concept and argued that the public needed more time to fully understand it.


Siri Bergaduh dengan Miki – Quarreling with a two year old

Posted: 04 Aug 2010 08:57 AM PDT

1.

It was 8.30 in the morning and I was still at home. I was all ready for work, my handbag and my notebook bag has been kept in the car, the engine was running and I was supposed to be running too! I was so late for work.

And there was Miki, tousled hair and puffy eyed, just awoken from sleep and straight away watching tv. UmiZoomi was on Playhouse Disney and it was one of his favorite shows.

I said in Malay sternly, "Hurry up Miki, Mummy needs to go to work! Get up now and get into the car! Get up! Get up!"

He replied, "Alaaaaa…." without even looking at me.

"Get up now Miki, now! now! now!"

"Dah lama dah Miki tak tengok UmiZoomi ni Mummy… Dah lama tak tengok! Mummy duduk la Mummy! Duduk la… Dudukla…."

That morning was the first time I hear him use "dah lama dah" or "it has been a long time". Miki is 2 years 6 months old. I am always late for work.

2.

Last weekend was spent with Miki's grandparents. On Sunday, the weather was sunny and nice. From his Opah's garden Miki saw the Mini Market across the road. He begged for ice-cream.

Off we went to get some and on top of the small ice-cream cup for Miki we bought a tub of Nestle Trio Ice-Cream for everyone to share.

While we were crossing the road back to the house, Atuk drove pass us. He smiled and waved at Miki but the little boy was broken hearted. He said,

"Apa Atuk ni…. Miki beli ice-cream nak makan dengan Atuk… Atuk naik car pulak… Apa Atuk ni? Ngada-ngada sangat Atuk ni…."

His Daddy replied, " Takpe lah Miki nanti Atuk balik boleh makan ice-cream, ok?" but neither did he or myself wasn't too smitten by the heart warming generosity of our lil boy wanting to share his treats with the old man he meets 5  times a year.

3.

Miki has his way of driving me up the wall. By asking questions. He has been doing this for the past several months and at times he caught me up so good I don't know what to answer.

Everytime I scold him for doing something naughty, he would question my instruction and ask for justifications or alternatives for the misbehave that I forbid him from doing.

a)
Mummy – "MIKI JANGAN GIGIT REMOTE!!!"
Miki - "Alaa…. abih tu Miki nak gigit apa?? Haa… Takde apa-apa pun Miki nak gigit!!"

Eh eh.. perlukah ko menggigit sesuatu? Ko diam je tutup mulut tu tak boleh?!!

b) Mummy – "MIKI JANGAN JILAT SUSU TUMPAH ATAS MEJA, KOTOR!!"
Miki -  "Haaa??? Abih tu Miki nak jilat apa??" sambil buat muka frust giler dan teraniaya sebab kena deny privileged of menjilat meja.

*pengsan*

It's always, Abih tu Miki nak koyak apa? Abih tu Miki nak tumpahkan apa? Abih tu Miki nak pukul siapa? Korang bayangkan sendiri la situasinya…

Mummy loves you Miki. You are very smart but please don't argue so much with me. Especially when you still peepee in a diaper. You don't wanna be held responsible for my grey hair ok?

Muah!


DAP man acts against graft rumour

Posted: 04 Aug 2010 07:29 AM PDT

WED, 04 AUG 2010 13:49 By Rahmah GhazaliSHAH ALAM: A Selangor state assemblyman has moved swiftly to quash a rumour that his aides have been extorting money from hawkers.DAP's Lau Weng San, the assemblyman for Kampung Tunku, said today that both of the aides had, under his instruction, lodged police reports asserting their innocence.He said he warned them that they would be guilty of lodging


Muhyiddin Dan PERKASA Gagalkan Dasar 1Malaysia Najib

Posted: 04 Aug 2010 06:37 AM PDT

PAS hari ini membidas Umno, dan melabelkan parti itu sebagai punca kempen 1Malaysia yang diterajui oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menemui kebuntuan.

Ahli jawatankuasa pusat PAS, Dr Dzulkefly Ahmad mendakwa Najib keseorangan menjuarai kempen itu dan mendakwa malah timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin juga bertanggungjawab merobekkan 1Malaysia.

"Bersama kumpulan pelampau kanan Melayu, PERKASA, dengan sokongan Muhyiddin, maka jatuhlah (1Malaysia) Najib," katanya dalam sidang akhbar di ibu pejabat PAS di Kuala Lumpur.

"Musuh terbesar Najib adalah Umno. Ada pepatah mengatakan dengan kawan-kawan seperti ini, anda tidak memerlukan musuh."

Dr Dzulkefly berkata demikian ketika mengulas kenyataan Muhyiddin yang bersetuju dengan pandangan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa kerajaan tidak menjangkakan rakyat akan dapat memahami konsep itu selepas setahun ia diperkenalkan oleh Najib.

Mengulas lanjut, Dr Dzukefly yang juga ahli parlimen Kuala Selangor mendakwa pemimpin Umno sendiri yang mensabotaj dasar tersebut.

"Kalau begitu, Najib tidak perlu seteru politik seperti kami...," katanya.

Turut hadir dalam sidang media tersebut ahli jawatankuasa PAS Pusat Dr Lo' Lo' Ghazali; pesuruhjaya PAS Wilayah Persekutuan Mohd Noor Mohamad serta ahli parlimen Shah Alam Khalid Samad.

Mengupas perkara yang sama, Dr Lo Lo pula mempersoalkan mengapa Muhyiddin mengeluarkan kenyataan bahawa beliau bersetuju dengan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohammad bahawa konsep 1Malaysia telah gagal apabila Najib tidak berada dalam negara.

"Kenapa kata ia gagal apabila PM bercuti di luar negara? Adakah timbalan PM hanya berani apabila PM tidak ada dalam negara?" soalnya.

Beliau juga mendakwa seorang pegawai tinggi kerajaan yang pernah ditemui di satu majlis perkahwinan, menyatakan bahawa "Salam 1Malaysia" diucapkan oleh kakitangan kerajaan sebagai satu "protes" terhadap konsep yang diperkenalkan oleh perdana menteri.

Bagi Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad pula, konsep satu Malaysia adalah sesuatu yang sememangnya dimahukan rakyat namun Umno bukan wadah terbaik memperjuangkannya.

Malah katanya, Pakatan Rakyat sudah lama memperjuangkan perkara itu sejak dulu lagi berasaskan perinsip keadilan untuk semua kaum. -mk

Ulasan GB

GB telah lama melihat bahawa gagasan 1Malaysia hanyalah lipstik yang dipakaikan ke bibir orang tua, kedut wajahnya tetap kelihatan. 1Malaysia hendak diperjuangkan oleh parti perkauman UMNO? Tidak mungkin sama sekali menjadi kenyataan.

Apatah lagi pemimpin UMNO seperti Najib - pemimpin yang tidak datang dari kelas rakyat marhain tetatpi dari "istana kayangan" - dia tidak pernah mengenal erti kemiskinan, tidak pernah kenal erti penderitaan, tidak pernah kenal erti kesusahan - justeru pemimpin sebegini adalah pemimpin palsu yang kelak bakal menghancurkan agama dan bangsa. Hanya berslogan kosong sedangkan isinya hampas belaka.

Muhyiddin kita semua dah kenal, pemimpin nasionalisme Melayu kelas rendah yang kalau ditakdirkan menjadi PM, rosak binasalah negara. Baru jadi TPM dah terima tentangan dari bangsa lain menunjukkan kepada kita bahawa beliau tidak akan kekal lama memegang jawatannya.

Yang memperjuangkan intipati 1Malaysia hanyalah Pakatan Rakyat, tetapi tanpa slogan tanpa gendang. Rakyat mana-mana-mana bangsa boleh pilih mana-mana parti di dalam Pakatan Rakyat, PAS< PKR ataupun DAP - tiada halangan etnik, tiada perkauman.

Slogan 1Malaysia Najib saling tak tumpah slogan Islam Hadhari Pak Lah - akan pergi dibawa angin dengan perginya pemimpin UMNO tersebut yang dijatuhkan dan akan terus dijatuhkan oleh ahli-ahli mereka sendiri.


1 M'sia, PM Ditikam Dari Belakang..

Posted: 03 Aug 2010 10:02 PM PDT


KL OGOS 4, 10: PAS hari ini membidas Umno, dan melabelkan parti itu sebagai punca kempen 1Malaysia yang diterajui oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menemui kebuntuan.

Ahli jawatankuasa pusat PAS, Dr Dzulkefly Ahmad berkata Najib keseorangan menjuarai kempen itu dan mendakwa malah timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin juga bertanggungjawab merobekkan 1Malaysia.

"Bersama kumpulan pelampau kanan Melayu, PERKASA, dengan sokongan Muhyiddin, ia menandakan terkuburnya 1Malaysia," katanya pada sidang akhbar di ibu pejabat PAS di Kuala Lumpur.

"Musuh terbesar Najib adalah Umno. Ada pepatah mengatakan dengan kawan-kawan seperti ini, anda tidak perlu memerlukan musuh."

Seorang lagi ahli jawatankuasa pusat PAS, Dr Lo Lo Ghazali pula mempersoalkan mengapa Muhyiddin mengeluarkan kenyataan bahawa beliau bersetuju dengan bekas Perdana Menteri, tun Dr Mahathir Mohammad bahawa konsep 1Malaysia telah gagal apabila Najib tidak berada dalam negara.

"Kenapa kata ia gagal apabila PM bercuti di luar negara? Adakah timbalan PM hanya berani apabila PM tidak ada dalam negara?" soalnya.

Komen Blog Ibnu Hasyim: Kalau betul komen di atas dalam hal ini, nampaknya PM macam ditikam dari belakang oleh orang kanannya sendiri. (AK)


DPM agrees with Tun Mahathir that people don’t understand 1 Malaysia

Posted: 04 Aug 2010 03:07 AM PDT

PUTRAJAYA, Aug 3 — Tan Sri Muhyiddin agreed today with Tun Dr Mahathir Mohamad that Malaysians have yet to understand the 1 Malaysia concept after the former prime minister said it had failed to unite Malaysians as a whole.
Yesterday, Dr Mahathir criticised the Najib administration's 1 Malaysia slogan, claiming that the concept needed further "explanation" to prevent it from being interpreted differently by various races.

However, Muhyiddin defended the slogan and explained that public needed more time to fully understand 1 Malaysia.

"I agree with his (Dr Mahathir) opinion. We did not say that in a period of one year that everybody would understand the 1 Malaysia slogan launched by the prime minister but I am confident that many have understood. I believe that many have yet to fully understand the meaning of 1 Malaysia," he told reporters after chairing a committee meeting on youth development at Perdana Putra here.

The deputy prime minister added that certain groups are purposely sabotaging the 1 Malaysia concept.

"There is however a tendency that the understanding is influenced by certain groups. Even though it has been explained by the prime minister that 1 Malaysia is based on the country's constitution. Whatever the interpretation, it should not run far from the spirit of the constitution such as Bumiputera rights, Bahasa Malaysia, culture, religion and royalty.

"Since 1 Malaysia is dynamic and not static then certainly there will be certain groups that will try to interpret it according to their own interest. So steps must be taken by the government is to give explanation and programs to allow the public to better understand what is 1 Malaysia," he said.

Dr Mahathir's remarks came after a recent public opinion poll by the Merdeka Center found that a majority of non-Bumiputeras in the country considered Najib's 1 Malaysia slogan a mere political gimmick.

According to the poll, only 39 per cent of non-Bumiputeras accepted the 1 Malaysia concept despite the fact that it had been introduced for over a year.

Forty-six per cent out of 3,141 respondents interviewed felt that 1Malaysia was only a "tactic to win over non-Malay support", while another 16 per cent had either refused to answer the poll questions or claimed to have no understanding of the concept whatsoever.

Respondents were undecided on whether Malaysia had become more united under the Najib Administration, with 48 per cent saying yes and 43 per cent claiming that the country was still disunited.

Najib has been under a lot of fire lately as even veteran Barisan Nasional (BN) leaders have come out and openly mocked his 1 Malaysia campaign, in effect branding it a "hollow" cause.

Veteran Umno politician and one time finance minister Tengku Razaleigh Hamzah said recently that the 1 Malaysia slogan was "hollow" and had lacked direction and vision and even compared it to Dr Mahathir's Vision 2020.



Menurut Mereka Dr Ahmadinejad Kafir

Posted: 04 Aug 2010 02:57 AM PDT


...dia datang lambat, jadi dia solat di saf belakang seperti orang lain.


...hajinya seperti haji orang lain juga, merasai semuanya.

Saat menziarahi Nabi Muhammad saw, dia juga bersolat di raudhah.


Dia juga mencari 'ketenangan' ketika wukuf di Arafah.


Tetapi menurut sesetengah kita yang tak habis mengkaji dan mengaji - Dr Mahmoud Ahmadinejad dan sekian syiah adalah kafir. Hadis Rasulullah saw yang terdapat dalam Sahih Bukhari nombor 5752 bererti:

"Barangsiapa mengatakan kepada saudaranya dengan 'Wahai Kafir', maka kekafiran itu kembali kepada salah satunya."

Alasan mengkafirkan syiah ialah kerana mereka mengkafirkan sahabat. Kita terlupa sumber pengkafiran sahabat tersebut ada dalam sumber sunni kita sendiri.

Daripada Abu Hurairah, daripada Nabi saw.:

بَيْنَا اَنَا قَائِمٌ اِذَا زَمْرَةٌ حَتَّى اِذَا عَرَفْتُهُمْ خَرَجَ رَجُلٌ مِنْ بَيْنِى وَبَيْنَهُمْ فَقَالَ هَلُمَّ، فَقُلْتُ اَيْنَ؟ قَالَ إِلَى النَّارِ -وَاللهِ- قُلْتُ وَمَا شَأْنُهُمْ؟ قَالَ اِنَّهُمْ ارْتَدُوْا بَعْدَكَ عَلَى اَدْبَارِهِمْ القَهْقَرَى، ثُمَّ اِذَا زَمْرَةٌ حَتَّى اِذَا عَرَفْتُهُمْ خَرَجَ رَجُلٌ مِنْ بَيْنِى وَبَيْنَهُمْ فَقَالَ هَلُمَّ، قُلْتُ اَيْنَ؟ قَالَ اِلَى النَّارِ -وَاللهِ- قُلْتُ مَاشَأْنُهُمْ؟ قَالَ اِنَّهُمْ ارْتَدُّوْا بَعْدَكَ عَلَى اَدْبَارِهِمْ الْقَهْقَرَى. فَلاَ اَرَاهُ يَخْلُصُ مِنْهُمْ اِلاَّ مِثْلُ هَمَلِ النَّعَمِ.ااااابشنمبش

"Ketika aku sedang berdiri, terlihat olehku sekelompok orang. Setelah aku kenali mereka, ada seorang di antara mereka keluar dan mengajak kawan-kawannya, 'Ayuh, mari' Aku bertanya, ke mana? ia menjawab, 'ke neraka,' Lalu aku bertanya lagi, mengapa nasib mereka sampai demikian? Kemudian dijawab: 'Sesungguhnya mereka telah murtad sejak kau tinggalkan dan berbalik ke belakang (kepada kekafiran). Kemudian terlihat sekelompok lain lagi. Ketika aku kenali mereka, ada seorang di antara mereka keluar dan menyeru kawan-kawannya: 'Ayuh, mari' Aku bertanya, ke mana? Ia menjawab: 'Ke neraka' Lalu aku bertanya lagi, mengapa mereka? dijawab: 'Sesungguhnya mereka telah murtad sepeninggalmu dan kembali ke belakang. Kulihat tidak ada yang selamat dan lolos kecuali beberapa orang saja yang jumlahnya cukup sedikit, seperti jumlah unta yang tersesat dari rombongannya."

* Daripada Abu Hurairah, Rasulullah saw bersabda:

يَرِدُ عَلِيَّ يَوْمَ الْقِيَامَةِ رَهْطٌ مِنْ اَصْحَابِى، فَيُحْلَوْنَ عَنِ الْحَوْضِ فَأَقُوْلُ: يَارَبِّ اَصْحَابِى. فَيَقُوْلُ: إِنَكَ لاَ عِلْمَ لَكَ بِمَا اَحْدَثُوْا بَعْدَكَ، إِنَّهُمْ ارْتَدُّوْا عَلَى اَدْبَارِهِمْ الْقَهْقَرَى.

"Akan (datang) di hadapanku kelak sekelompok sahabatku, tapi kemudian mereka dihalau. Aku bertanya, wahai Tuhanku, mereka adalah sahabat-sahabatku. Lalu dikatakan: 'Kamu tidak mengetahui apa yang mereka perbuat sepeninggalmu. Sesungguhnya mereka murtad dan berpaling (dari agama).' (Sahih Bukhari, 8/150.)

* Daripada Abu Bakrah, Rasulullah saw bersabda:

لَيَرِدَنَّ عَلَيَّ الْحَوْضَ رِجَالٌ مِمَّنْ صَحِبَنِى وَرَآنِي، حَتَّى اِذَا رُفِعُوْا اِلَيَّ وَرَأَيْتُهُمْ آخْتَلَجُوْا دُوْنِى فَأَقُوْلَنَّ: رَبِّ اَصْحَابِى اَصْحَابِى. فَيُقَالُ: إِنَّكَ لاَتَدْرِى مَااَحْدَثُوْا بَعْدَكَ.

"Akan datang menjumpaiku di telaga (haudh) orang-orang yang pernah bersahabat dan melihatku. Ketika mereka dihadapkan denganku, dan aku kenali mereka, mereka terpelanting dariku. Maka aku berseru, 'Ya Rabbi, mereka adalah sahabatku.' Lalu dijawab, 'Engkau tidak mengetahui apa yang mereka perbuat sepeninggalmu.' (Musnad Ahmad,5/48 dan 50.)

* Daripada Ibnu Umar, ia mendengar Nabi saw bersabda:

لاَ تَرْجِعُوْا بَعْدِى كُفَّارًا، يَضْرِبُ بَعْضُكُمْ رِقَابَ بَعْضٍ.

"Janganlah kamu kembali menjadi kafir sepeninggalku nanti, sebahagian dari kamu menebas leher sebahagian yang lain."

Hadis yang sama juga diriwayatkan oleh Abu Bakrah, Jarir dan Ibnu Abbas daripada Nabi saw (Shahih Bukhari,9/63-64, Shahih Muslim, 1/58.)



Menyambut Pak Lah di Tehran dalam tahun 2008.


Menyambut pemimpin Hamas (Palestina) di Tehran dalam tahun 2008 juga.


Presiden Ahmadinejad berbuka puasa dengan staf di pejabatnya (kira-kira macam JPM) tahun lalu (1430 Hijrah). Tak tertanding sama sekali.

Dan begitulah, kerana tak habis mengaji dan mengkaji...Dr Ahmadinejad disalahertikan. Siapakah yang untung? Amerika Syarikat dan Zionis tentunya.

* Stail Pasukan Ragbi Perempuan Iran, berminat nak baca lanjut, klik sini.

* Menjelang Ramadhan, ayuh persiapkan diri. Berazamlah tidak diperbodohkan oleh mereka yang tak habis mengaji dan mengkaji lagi.


Iran Rejects Ahmadinejad Attack Reports

Posted: 04 Aug 2010 02:57 AM PDT


Jadual waktu berbuka puasa dan imsak bagi seluruh kawasan di Malaysia 1431/2010

Posted: 04 Aug 2010 02:38 AM PDT

Dalam masa seminggu lagi mungkin umat Islam akan memulakan ibadah puasa di bulan Ramadhan. Di kesempatan ini topo ingin mengambil kesempatan untuk memohon ribuan ampun dan maaf jika terkasar bahasa ataupun menyinggung perasaan sesiapa di blog ini. bersama-sama ini disertakan sekali jadual waktu berbuka puasa dan imsak bagi seluruh kawasan di Malaysia untuk tahun ini 1431/2010 dalam bentuk pdf:

Bil
NEGERI
ZON
1
MELAKA
MELAKA
2
JOHOR
ZON 1- PULAU AUR DAN PULAU PEMANGGIL
ZON 2- DAERAH JOHOR BAHRU,KOTA TINGGI,MERSING DAN PULAU BERDEKATAN
ZON 3-DAERAH PONTIAN DAN KLUANG
ZON 4-BATU PAHAT,MUAR,SEGAMAT DAN GEMAS JOHOR
7
PERAK
ZON 1- TAPAH, SLIM RIVER DAN TANJUNG MALIM
ZON 2- IPOH, BATU GAJAH, KAMPAR, SG. SIPUT DAN KUALA KANGSAR
ZON 3- PENGKALAN HULU, GRIK DAN LENGGONG
ZON 4- TEMENGOR DAN BELUM
ZON 5- TELUK INTAN, BAGAN DATOH, KG. GAJAH, SRI ISKANDAR, BERUAS, PARIT, LUMUT, SITIAWAN DAN PULAU PANGKOR
ZON 6- SELAMA, TAIPING, BAGAN SERAI DAN PARIT BUNTAR
ZON 7- BUKIT LARUT
4
SARAWAK
ZON 1-LIMBANG, SUNDAR, TRUSAN DAN LAWAS
ZON 2-NIAH, BEKENU, MIRI, SIBUTI, DAN MARUDI
ZON 3-TATAU, SUAI, BELAGA, PANDAN, SEBAUH DAN BINTULU
ZON 4-IGAN, OYA, BALINGIAN, MUKAH, DALAT, SIBU,KANOWIT, KAPIT DAN SONG
ZON 5-, MATU, DARO, SARIKEI, JULAU, BINTANGOR DAN REJANG
ZON 6-KABONG, LINGGA, SRI AMAN, ENGKELILI, LUBOK ANTU, BETONG, SPAOH, PUSA, SARATOK, ROBAN DAN DEBAK
ZON 7-SAMARAHAN, SIMUNJAN, SERIAN, SEBUYAU DAN MELUDAM
ZON 8-KUCHING, LUNDU, BAU DAN SEMATAN
5
SABAH
ZON 1-BAHAGIAN SANDAKAN (TIMUR),TOMANGGONG, SUKAU, BANDAR SANDAKAN,SAMAWANG, KOTA KINABATANGAN DAN BUKIT GARAM.
ZON 2-BAHAGIAN SANDAKAN (BARAT) TERUSAN, BELURAN, KUAMUT, JAMBONGAN, PAITAN, TELUPID, TONGOD DAN PINANGAH
ZON 3-BAHAGIAN TAWAU (TIMUR) TAMBISAN, SAHABAT, TUNGKU, SEMPORNA, SILABUKAN,LAHAD DATU DAN KUNA
ZON 4-BAHAGIAN TAWAU (BARAT) BALUNG, BANDAR TAWAU, PULAU SEBATIK, MEROTAI DAN KALABAKAN
ZON 5-(BAHAGIAN KUDAT) PULAU BANGI, PITAS, KOTA MARUDU, MATUNGGONG DAN KUDAT
ZON 6-GUNUNG KINABALU ( KETINGGIAN 4,101 M)
ZON 7-(BAHAGIAN PANTAI BARAT) RANAU, KOTA BELUD, TUARAN, PENAMPANG, KOTA KINABALU, PUTATAN DAN PAPAR
ZON 8- BAHAGIAN PEDALAMAN (ATAS) PENSIANGAN, NABAWAN, SOOK, SEPULUT, TAMBUNAN, DAN KENINGAU
ZON 9-BAHAGIAN PEDALAMAN (BAWAH) TENOM, LONG PA SIA, MEMBAKUT, BEAUFORT, KUALA PENYU, WESTON, MENUMBOK DAN SIPITANG
6
TERENGGANU
ZON 1- KUALA TERENGGANU DAN MARANG
ZON 2- BESUT DAN SETIU
ZON 3- HULU TERENGGANU
ZON 4- KEMAMAN DAN DUNGUN
7
KELANTAN
ZON 1-JAJAHAN KOTA BHARU, BACHOK, PASIR PUTEH,TUMPAT, PASIR MAS, TANAH MERAH, MACHANG, KUALA KRAI DAN DAERAH CIKU (JAJAHAN GUA MUSANG)
ZON 2-JAJAHAN JELI DAN GUA MUSANG TERMASUK DAERAH GALAS DAN BERTAM
8
SELANGOR
ZON 1-DAERAH GOMBAK, PETALING/SHAH ALAM, HULU SELANGOR, HULU LANGAT DAN SEPANG
ZON 2-DAERAH KLANG, KUALA LANGAT,KUALA SELANGOR DAN SABAK BERNAM
9
PAHANG
ZON 1-PULAU TIOMAN
ZON 2-KUANTAN, PEKAN, ROMPIN DAN MUADZAM SHAH
ZON 3-TEMERLOH, CHENOR, MARAN, JERANTUT DAN BERA
ZON 4-RAUB, BENTONG DAN LIPIS
ZON 5-GENTING SEMPAH, JANDA BAIK DAN BUKIT TINGGI
ZON 6-CAMERON HIGHLAND, BUKIT FRASER, GENTING HIGHLAND
10
WILAYAH PERSEKUTUAN
KUALA LUMPUR
PUTRAJAYA
11
WILAYAH PERSEKUTUAN
LABUAN
12
PERLIS
PERLIS
13
NEGERI SEMBILAN
ZON 1-JEMPOL DAN TAMPIN
ZON 2- SEREMBAN,REMBAU, PORT DICKSON, KUALA PILAH DAN JELEBU
14
KEDAH
ZON 1- DAERAH KOTA SETAR, KUBANG PASU DAN POKOK SENA
ZON 2- DAERAH PENDANG, KUALA MUDA DAN YAN
ZON 3- DAERAH PADANG TERAP, SIK DAN BALING
ZON 4- DAERAH KULIM DAN BANDAR BAHARU
ZON 5- DAERAH LANGKAWI
ZON 6- PUNCAK GUNUNG JERAI
15
PULAU PINANG
PULAU PINANG

sila tekan right click kemudian save as..

sumber daripada www.islam.gov.my/portal semoga Ramadhan yang penuh berkat ini menjadi perantara untuk kita lebih banyak beribadah dan mendekatkan diri kepada Allah..


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Thoughts on the ISA Vigil

Posted: 04 Aug 2010 01:12 AM PDT

This comes really late sorry, but it would be remiss of me not to write a bit about the vigil on Sunday night.

I think one of the things that struck me most was the behaviour of the police, and the mindset it revealed.

I confess I was really perplexed. A simple question: Why?

Why the need to tunjuk kuasa until like that? Why are the police so scared of a little bit of wax? Why is it such a problem to gather peacefully to state an opinion?

I can't say I've come up with any convincing answers.

None anyway that would explain the need to behave like territorially paranoid gorillas.

Although I sometimes wish I did, I really don't even see the threat we pose.

The closest thing I could see to a logical explanation is: pride?

In many ways, Sunday night was a little reunion for many of us, who used to meet every Sunday night in PJ to light candles for the exact same reason: to protest detention without trial.

The cops gave us a hard time then too.

I tried so hard to put myself in the mind of whoever was calling the shots on the police side.

What was the real cause of all that chest thumping? Did they stand to gain anything besides some warped perception of 'face'?

Do they consider the whole of PJ so confirmed going to Pakatan that they really didn't care how bad an impression they made on the public?

One arrest was one too many, but if other states had five or less arrests, what was it about us that necessitated 30?

Including so many who were just standing about, doing nothing much.

It really is an appetite for blood on the part of the PJ police that I don't understand at all.

They had to process 30 people, which meant the rest of us had to wait outside the police station until 5am, which meant they had to post FRU guards by the entrance in the off chance we went apeshit and decide to storm the place :|

All that effort, all those trucks, and for what?

The alternative? Oh I don't know, let us speak our minds for an hour, chant a few slogans, and then bugger off – everyone's gone by 9.30pm, no extra work for anyone, and Bob's your uncle.

Sigh. I really don't understand it. It's like trying to deal with infants. Or wild animals.

Anyway.

Nonetheless, it was good to see everyone again (*waves* :) And even better to see some new faces – young ones who I am very optimistic will carry the torch that leads the way to a better Malaysia.

As usual, great coverage from Merah Hitam and Ummu Asiah, there's a lot else out there too!


Padah Terlebih Cucuk

Posted: 30 Jul 2010 12:44 AM PDT

ferari proton Padah Terlebih Cucuk

Padah terlebih cucuk, barai la beb! Gua kalau bawak kete, bukan tak berani nak kejar kereta kereta mahal. Tapi risiko camni yang gua tak berapa nak. Sekali kena dah habis satu tahun pencarian gaji. Adoyai. Tapi nasib nie bukan gua!


Sapa kata Felda bankrap!

Posted: 04 Aug 2010 02:08 AM PDT


Assassination attempt on Iranian president reported but officials deny any attack (Updated)

Posted: 04 Aug 2010 05:08 AM PDT


Video Lucah Shahanim, Naib Ketua Puteri UMNO?

Posted: 03 Aug 2010 10:49 PM PDT

KL Ogos 4 10: Naib Ketua Puteri UMNO Malaysia, Shahanim Mohd Yusof mengakui sendiri, yang paling menghantuinya ialah apabila beliau dikatakan beraksi dalam VCD lucah, mempunyai skandal dengan seorang Menteri Besar serta membuat kekayaan menerusi politik. Tidak cukup dengan itu, baru-baru ini beliau dikatakan tidak sebulu pula dengan ketuanya. Katanya dalam satu pertemuan dengan Agendadaily hari ini.

Ketika ditanya oleh Agendadaily, adakah beliau berpendapat bahawa mungkin beliau tidak dilantik oleh Ketua Puteri, Datuk Rosnah Rashid Shirlin untuk memikul tanggungjawab penting seperti MT dan Biro keahlian kerana isu kononnya ada VCD lucah dan beberapa gosip lain?

Katanya,"Saya rasa mungkin sedikit sebanyak mempengaruhi keputusan beliau tetapi beliau kena ingat orang politik tak pernah lepas dari fitnah dan saya menjadi mangsa fitnah terbesar dan kini sudah sampai masanya saya nak clear everything."

Bila ditanya, bagaimana menghadapi fitnah kononnya ada VCD lucahnya disebarkan?

"Sebagai orang poiltik, saya boleh hadapi semua tohmahan dan fitnah ini, tetapi apabila anak-anak menjadi mangsa, saya tak tahan. Bayangkan apabila anak saya pulang dari sekolah dan beritahu kawan-kawan sekolahnya mengatakan mereka lihat gambar saya dalam YouTube…

"Perkara ini menjadi lebih sensitif apabila guru sekolah anak saya bertanyakan kepada anak saya sama ada saya dan suami sudah bercerai! Saya dan suami saya sudah 16 tahun berkahwin, tak pernah ada masalah. Sampaikan guru sekolah pun jadi macam itu. Saya terpaksa tukarkan sekolah anak saya dari Sungai Petani ke Kuala Lumpur.

"Saya berpegang, macam mana pun kita buat, kebenaran akan timbul sama ada cepat atau lambat. Saya bersyukur dapat suami yang amat memahami dan mengenali diri saya. Kepercayaan yang dia bagi adalah asas kekuatan diri saya.

Kenapa selama ini beliau berdiam diri terhadap gosip dan fitnah ini? Tanya Agenadaily lagi terhadap semua fitnah terhadapnya, termasuk VCD kes lucah ini.

"Masa mula-mula dulu saya bercadang nak buat laporan polis di Bukit Aman, tetapi beberapa pemimpin veteran UMNO kata dalam politik ini perkara biasa dan saya tak perlu heboh. Mereka kata kalau buat report berrmakna kita melatah. Tetapi seminggu sebelum PRU ke-12 pada 8 Mac 2008 tersebar SMS yang mengatakan VCD lucah saya akan disebarkan sekiranya nama saya naik jadi calon. Macam biasalah, dalam masa tak sampai lima minit, satu Malaysia dapat SMS itu. Maka orang sibuk mencari-cari VCD itu…termasuk saya sendiri. Sehingga hari ini mana ada?"

Menurutnya lagi, setakat gambar superimpose mukanya dicantum dengan badan pelakon…adalah. Dia sendiri nak tengok VCD itu kalau ada. Malah dia buat tawaran RM30ribu kepada sesiapa yang boleh buktikan dan tunjukkan VCD itu kepadanya. Sehingga hari ini tak ada pun orang datang dan tunjuk bukti fitnah itu betul atau tidak. Jelasnya.

"Selepas itu timbul gosip kononnya PKR sedang menyiarkan video Shahanim, Saya hantar orang pergi tengok tetapi tak ada pun. Ternyata cuma ceramah biasa PKR sahaja." Demikian pengakuannya dalam Agendadaily.(AK)


Mem''BOOM'' 1 Malaysia

Posted: 03 Aug 2010 11:49 PM PDT



Tahun-tahun akhir 1880 adalah tahun berpenyakit bagi seluruh pulau Ireland.Hawar menyerang tanaman ubi kentang, timbul penyakit berjangkit, dan seterusnya kebuluran menghinggapi penduduk.Semuanya susah. Semuanya sesak.Kematian ada dimana-mana hingga paderi sendiri tidak mampu mengurus pengebumian mayat. Paderi pun sakit!

Keadaan ini menyebabkan penghijrahan golongan berkemampuan ke tanah Amerika untuk mencari penghidupan baru semakin meningkat pada tahun itu.Siapa mahu hidup di pulau berpenyakit?

Namun hidup mesti diteruskan.Tidak terkecuali Eily, Michael dan Peggy.Tiga beradik ini menempuh hari-hari yang sukar di tahun yang sesak itu.Setelah ibubapa mereka tidak kunjung pulang selepas keluar rumah mencari makanan buat mereka.Ketidakpulangan ibubapa telah menyebabkan tiga beradik ini dihantar ke rumah perlindungan tetapi mereka bertiga melarikan diri semasa dalam perjalanan.

Di sinilah bermulanya pengembaraan mereka ke Castletaggart mencari nenek saudara mereka,Nano dan Lena yang selalu diceritakan olei ibu mereka di pertiduran.

Pengembaraan adik-beradik ini telah memperlihatkan dhasyatnya tahun-tahun sukar itu secara jujur dari kaca mata kanak-kanak--kita selalu dengar--kanak-kanak tidak berbohong!(?). Melalui mereka, rakyat Ireland dari dulu hingga kini dapat memahami penderitaan nenek moyang mereka dahulu dari dekat. Betapa hidup zaman itu terlalu sukar dan ia mesti dikenang supaya generasi baru sedar dan mudah lupa diri.

Itulah harapan penulisnya Marita Conlon-McKenna melalui novel kanak-kanak, Under The Hawthorn Tree terjemahan DBP, Di Bawah Pohon Hawthorn,"Buku ini ditulis untuk anak-anak saya dengan harapan melalui pengembaraan Eily, Micheal dan Peggy yang sungguh berani itu mereka dapat memahami se dikit sebanyak tentang sejarah negeri ini dan tentang zaman kebuluran yang teruk di Ireland."

Suara kanak-kanak adalah suara kejujuran!

Itu cerita dari Ireland.Cerita yang laris dari negara berkenaan dan diterima pasaran luar. Berjuta-juta telah terjual sejak diterbit tahun 1990 lagi.


Di Bawah Pohon Hawthorn
Marita Conlon-McKenna
DBP
Ramlah Muhamad(penterjemah)
Cetakan 2010
ISBN 978-983-46-0623-7

RM 12.80





Menoleh kembali di sini, kita sedar atau tidak, setakat ini belum ada novel(sastera) kanak-kanak Malaysia atau Melayu yang dapat mem''BOOOM'' SATU MALAYSIA. Dalam animasi atau kartun siri Upin dan Ipin telah berjaya mem''BOOM'' segenap pelusuk negara. Buku atau sastera kanak-kanak belum ada lagi.

Persoalannya mengapa?

Kebanyakkan kita akan berjawab, budaya membaca atau lebih besar lagi, budaya membeli buku di kalangan rakyat tidak memuaskan.Secara peribadi saya sangat tidak bersetuju dengan jawapan sedemikian.

Saya percaya kepada kelemahan karya sastera kanak-kanak di sini. Kelemahan itu merujuk kepada penceritaan, terlepas dari nilai sejarah, dan banyak meniru cara barat.Tetapi saya suka mengatakan kelemahan utama adalah ia terlepas dari nilai sejarah!Dari pembacaan saya beberapa sastera kanak-kanak antarabangsa, semua sastera kanak-kanak yang laris ia tidak dapat lari dari memberi penekanan kepada nilai sejarah dan budaya mereka.Ingat nilai sejarah dan budaya!Dan barulah adalah jalan ceritanya.

Semalam dalam rancangan In Person, Astro Awani, bos Les' Copaque, pengeluar produksi Ipin dan Upin berpandangan kelemahan ketara cerita-cerita kanak-kanak di Malaysia (kartun) adalah cara penceritaan(saya kata Upin dan Ipin kuat pada suara budak perempuan itu, apa namanya?).

Catatan: Sebenarnya saya malu bila ada orang Thailand tanya, ''Novel sastera kanak-kanak yang mana mem''BOOM'' di Malaysia?Sudahkah ia difilemkan? Kalau ia difilemkan saya nak tonton.'' Saya jawab,''Upin dan Ipin.''

p/s: Buat apa malu, kau pun orang Thailand juga!


Amalina - Ratu MLM di reman 4 hari

Posted: 04 Aug 2010 12:15 AM PDT

Ratu Scam MLM direman empat hari. Dipercayai jumlah aset yang dikumpulnya lebih RM10 juta. Wow ! Nur Amalina Mat Rashid, 23, yang menyerah diri kelmarin direman bermula semalam. Dia akan disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan kerana menipu. Wow ! Muda-muda lagi kaya. Bravo ! Jika tak sempat transfer milikan asetnya, semuanya akan lebur..tapi jika dia bijak dan pintar dan sempat buat magic, dia tetap akan kekal jutawan.

(*) Itu boy friend dia kaa..laki dia, baguih punya pelok. No komen..! Islam Hadhari kot ??

Berita Hairan : Lelaki berusia 20-an diberkas di Klang, cop tanda kerajaan turut dirampas

KUALA LUMPUR: Seorang lelaki dalam lingkungan usia 20 tahun dipercayai antara orang kanan sindiket skim cepat kaya (MLM) yang dilumpuhkan polis selepas serbuan di Bandar Sunway, Petaling Jaya, minggu lalu, ditahan di rumahnya di Klang, Selangor, malam kelmarin.

Lelaki itu dikatakan ahli sindiket skim cepat kaya didalangi seorang gadis yang menyerah diri kepada polis di Ibu Pejabat Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) di Bukit Perdana di sini, kira-kira jam 3 petang kelmarin.

Sumber berkata, lelaki itu ditahan hasil risikan polis selama seminggu dengan kerjasama JSJK Selangor.

Katanya, gadis dan lelaki itu direman selama empat hari bermula semalam bagi membolehkan polis menjalankan siasatan mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan kerana menipu.

Jika disabitkan kesalahan, kedua-dua suspek boleh dipenjarakan maksimum sepuluh tahun dan sebat dan boleh didenda.

"Hasil serbuan ke rumah suspek di Klang, kami turut menemui cop tanda kerajaan dipercayai digunakan untuk memproses surat pinjaman pelanggan mereka," katanya di sini, semalam.

Berita Harian semalam melaporkan, bekas kakitangan kerajaan yang juga wanita ikon skim cepat kaya menyerah diri selepas pergerakannya dipantau polis sejak seminggu lalu.

Gadis itu diintip sejak Selasa minggu lalu, selepas polis menumpaskan satu sindiket skim cepat kaya yang sedang mengumpul ahli baru dalam serbuan di Bandar Sunway, Petaling Jaya.

Sindiket skim itu menyasarkan golongan muda berikutan penahanan 100 orang dalam serbuan berkenaan di empat restoran di Mentari Court, Bandar Sunway.

Dalam serbuan itu, polis turut merampas 17 kereta mewah termasuk jenis Mercedes Benz, Nissan Fair Lady, BMW dan Mazda yang disyaki dijadikan umpan untuk menarik orang ramai menyertai skim itu.

Polis turut menyerbu sebuah syarikat jualan langsung di Jalan Teng Kat Tong Shin, Bukit Bintang, Jumaat lalu.

dan menyoal siasat pengurus besarnya berusia 40-an berhubung pembabitan syarikat berkenaan dalam skim berkenaan.



Eskatologi dan syurga pahlawan

Posted: 04 Aug 2010 01:31 AM PDT

Selepas filem 2012, yang sangat terkait dengan eskatologi, muncul Valhalla Rising, sebuah lagi filem yang tidak dapat tidak boleh menarik perhatian peminat kisah-kisah akhir zaman.

Watak yang menjadi perhatian dalam filem ini bermata satu, disebabkan sebelah mata telah cedera. Dia mempunyai kekuatan luar biasa dan dibawa ke Baitulmaqdis untuk menakluk kembali kota suci itu.

Cerita tentang kapal yang tersesat ke sebuah kawasan aneh mempunyai persamaan dengan kisah berkenaan dajjal dalam sebuah hadis.

Kisah ini berdasarkan mitologi bangsa Nordik, yang juga berkait dengan eskatologi.

Valhalla ialah syurga bagi pahlawan yang terbunuh, dijaga oleh Odin, dewa yang akan membawa pahlawan-pahlawan itu semua nanti ke pertempuran epik berciri armageddon.

Berdasarkan ulasan-ulasan, ternampak bahawa persamaan-persamaan dengan eskatologi agama samawi itu berjaya menarik minat kelompok yang lebih luas daripada sekadar warga Skandinavia, dan menunjukkan kejayaan industri budaya memanfaatkan kesedaran semasa orang ramai.

Valhalla pernah disebut dalam lagu Immigrant Song oleh kumpulan rock Led Zeppelin pada 1970, menceritakan penaklukan Viking. 

We come from the land of the ice and snow, 
From the midnight sun where the hot springs blow. 
Hammer of the gods will drive our ships to new land, 
To fight the horde, sing and cry: Valhalla, I am coming! 



No comments: