Saturday, September 18, 2010

Ah-Pek (Uncle) @ Starbucks

Ah-Pek (Uncle) @ Starbucks


Ah-Pek (Uncle) @ Starbucks

Posted: 18 Sep 2010 10:30 AM PDT

I was sipping my Ice Shaken Lemon Tea in Central Point Starbucks. There is one uncle, i heard that he has not married yet. The three aunties was trying to look for someone to be his girlfriend / wife. If i was not mistaken, they were trying to match up this uncle and another lady. Not sure how the lady looks like...

Anyway, i used my iPhone to take a snapshot to show all of you why i have this special title for my post... Look at how he sat on the couch in Starbie? For your information, he was barefooted and he placed his foot on top of the sofa... what a disgusting sitting in the public especially in Starbie... It's so Yucky~


What do you think? Even though, the sofa in Starbie is comfortable but they didn't ask you to make yourself comfortable like HOME...  I could not believe people can have this kind of action in Starbie.


Kes Sosilawati: Kerajaan Juga Sepatutnya Terima Hakikat

Posted: 18 Sep 2010 10:40 AM PDT

Kes Sosilawati: Semua terutama keluarga diminta terima hakikat

Setiausaha Politik Perdana Menteri Datuk Jailani Ngah hari ini meminta semua pihak terutamanya keluarga mangsa pembunuhan kejam yang berlaku baru-baru ini supaya menerima hakikat kehilangan orang kesayangan walaupun sukar.
"Saya akui memang sukar untuk menerima hakikat kehilangan orang tersayang.

"Kadang-kala kita mahu melihat keajaiban berlaku tetapi hakikatnya ia sudah ketentuan yang ditetapkan jadi kita perlu menerimanya," katanya ketika berucap selepas majlis bacaan Yasin dan doa selamat di rumah jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya di Taman Harmonis di sini malam ini.

Beliau yang hadir mewakili Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak juga meminta supaya kes pembunuhan yang berlaku tidak dijadikan isu politik demi menjaga ketenteraman awam.

"Saya minta supaya ia tidak dijadikan isu politik.

"Saya percaya ramai yang terasa dengan kejadian yang berlaku tetapi ia tidak sewajarnya dijadikan satu isu politik dan saya juga berharap supaya mereka yang bersalah akan dibawa ke muka pengadilan.

"Selain itu, saya yakin mereka yang terlibat dalam kes ini pasti tidak akan dapat lari," katanya lagi.

Sosilawati, 47, dilaporkan hilang ketika urus niaga tanah di Banting pada 30 Ogos lalu selepas kali terakhir dilihat pada majlis berbuka puasa Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Selangor di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam dua hari sebelum itu.

Turut hilang bersama beliau ialah peguam dari Tetuan Kamaruddin & Partners dari Putrajaya Ahmad Kamil Abdul Karim, 32; pegawai bank dari CIMB Bank Kampung Baru, Noorhisham Mohammad, 38; dan pemandu peribadi Sosilawati Kamaruddin Shansuddin, 44.

Kehilangan mereka hampir terungkai apabila polis menahan lapan suspek termasuk seorang peguam bergelar "Datuk" baru-baru ini.

Empat daripada mereka mengaku telah membunuh kesemua mangsa, sebelum membakar mangsa dan abu mereka dibuang dalam Sungai Panchau, Tanjung Sepat, Kuala Langat.

Kira-kira 500 orang terdiri daripada keluarga, kawan Sosilawati dan jiran hadir ke majlis tersebut yang dipimpin oleh imam Surau Al-Khairiah Mohd Nor Syarun.

Turut hadir Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Mashitah Ibrahim.

Sementara itu, anak sulung Sosilawati, Erni Dekritawati Yuliana Buhari, 25, mengucap terima kasih kepada semua pihak kerana banyak memberikan sokongan kepada keluarga mereka.

"Saya ingin mengucapkan terima kasih kerana telah banyak memberikan sokongan kepada kami sekeluarga semenjak kejadian ini berlaku.

"Saya juga mengucapkan terima kasih kepada polis kerana telah menjalankan tugas dan menyelesaikan perkara ini," katanya.

The Malaysia Insider difahamkan kesemua keluarga mangsa hadir tetapi tidak dibenarkan untuk menemui mereka.

Semalam Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Datuk Seri Mohd Bakri Zinin berkata laporan lengkap siasatan kes pembunuhan Sosilawati dan tiga individu lain dijangka dikemukakan kepada Jabatan Peguam Negara minggu hadapan.

Beliau juga berkata keputusan ujian asid deoksiribonukleik (DNA) pada serpihan tulang yang dipercayai milik mangsa pembunuhan kejam itu yang dijumpai di sekitar tempat kejadian, hanya akan diperoleh sekurang-kurangnya empat hari lagi. -TMI

Ulasan GB

Yang sewajarnya ialah KERAJAAN perlu terima hakikat bahawa:

Kadar jenayah di negara ini belum menurun seperti yang diwarwarkan oleh PM dengan NKRAnya. Masyarakat amat meragui kenyataan Pengarah Komunikasi bagi GTP di Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (Pemandu) di Jabatan Perdana Menteri, Alex Iskandar Liew, bahawa indeks jenayah keseluruhan pada Januari hingga Ogos telah menurun 16.24 peratus berbanding tempoh sama tahun lepas.

Kenapa hanya menilik dari sudut perbandingan kadar peratusan, tetapi mengabaikan severiti setiap satu kes jenayah? Di situ letaknya kepincangan NKRA. Hakikat itu perlu diterima.

Dan yang nyata ialah KERAJAAN juga perlu terima hakikat supaya tidak lagi memperkudakan PDRM sebagai alat untuk parti politik pemerintah mencapai matlamatnya. Dengan melakukan demikian, PFRM ternyata menjadi mandul di dalam usaha membenteras jenayah. Mereka menjadi petugas yang cuai, yang lalai dan yang terbuai sehingga akhirnya, keselamatan negara tergadai dan terbarai.

Salam kepada Najib yang hanya menghantar Setiausaha Politiknya ke rumah keluarga Allahyarhamah. Najib mengucapkan takziah hanya setelah ditegur kenapa beliau berdiam diri sekalipun mangsa telah dibunuh sejak seminggu lalu. Macamlah Najib itu terlalu besar sangat pangkatnya sehingga hanya menghantar setiausaha politik dan dah tak boleh menziarah rumah mangsa yang juga rakyat Malaysia yang telah dibunuh dengan kejam.


the wheels of life

Posted: 18 Sep 2010 10:03 AM PDT

… which one are you at now?Khurafat Dan Tahyul Dalam Filem Melayu. Mana Mufti, JAKIM Dan LPF?

Posted: 18 Sep 2010 09:42 AM PDT

Tahyul: Siaran tv hari raya tidak bina minda

Ahli Parlimen Jerai, Mohd Firdaus Jaafar membidas kerajaan yang membenarkan siaran berunsur tahyul dan tidak berfaedah di televisyen sepanjang sambutan hari raya Aidilftri.

Beliau berkata, sepatutnya Kementerian Penerangan mengkaji semula semua siaran televisyen yang tidak menjurus kepada membina minda masyarakat.

"Mereka menghidangkan hiburan yang merosakkan minda rakyat yang menonton, khususnya remaja dan anak muda. Banyak siaran yang memaparkan kisah hantu dan tahyul seperti Susuk, Congkak, Jangan Pandang Belakang dan sebagainya tidak memberi manfaat.

"Apa sebenarnya yang ingin mereka paparkan ialah merendahkan martabat rakyat tanpa disedari. Rakyat juga diajar dengan kerja-kerja tahyul.

"Sepatutnya kementerian berasa malu kerana tahap program kita banyak menekankan perkara syirik dan palsu. Oleh kerana itu bagi mengubah sistem penyiaran ini, maka Pakatan Rakyat (PR) harus diberi peluang untuk menerajui Kerajaan Pusat," katanya lagi.

Beliau yang juga merupakan Pengarah Pilihan Raya Pemuda PAS Pusat turut menyatakan seandainya PR mampu menerajui Putrajaya, maka banyak program membina iman dan takwa akan dilaksanakan.

"Ini membuktikan Barisan Nasional (BN) sudah tidak mampu lagi untuk membina minda dan membentuk masyarakat melalui program-program yang membina.

"Kemungkinan besar mereka takut sekiranya minda rakyat dapat dibina melalui program kesedaran dan keimanan, maka sokongan kepada mereka akan semakin terhakis apabila kepalsuan dan retorik yang selama ini mereka amalkan terbongkar," ujarnya lagi. -harakahdaily

Ulasan GB

Penyemarakan unsur syirik, khurafat dan tahyul di dalam filem-filem Melayu mutakhir ini sperti cendawan tumbuh yang tidak terkawal.

Kita menjadi hairan dengan sikap berdiam diri para mufti, JAKIM dan lain-lain yang berautoriti di dalam hal-hal keagamaan di dalam negara kita. Lebih malang lagi apabila Lembaga Penapis Filem seperti menggalakkan kehadiran filem-filem tempatan yang merosakkan akidah umat Islam di negara ini.

Kita boleh saja terima jika filem itu dari dalam atau luar negara yang dihasilkan oleh mereka yang bukan beragama Islam, namun apa yang mendukacitakan ialah filem-filem berkenaan dihasilkan dan dilakonkan oleh mereka yang beragama Islam.

Apa sebenarnya agenda Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan dengan penerbitan dan penayangan filem berunsur syirik itu?


Umno-owned Utusan politicise, racialise and lies - FAILS '1Malaysia Test'!

Posted: 18 Sep 2010 10:24 AM PDT

Utusan Malaysia, the Umno mouthpiece, will not only fail these tests but will be among the most egregious offenders, breaching these three tests on a daily basis.
In fact, Utusan has reached a new low as illustrated by its irresponsible and contemptible attempt to racialise and politicise the heinous and gruesome mass murders of Datuk Sosilawati Lawiya and three others against the DAP when it has nothing to do whatsoever with DAP.
Utusan Malaysia is guilty of double lies against DAP as none of the suspect killers were DAP members let alone DAP life-members, but also because DAP had condemned the heinous and gruesome mass killings right from the beginning.
When news broke on Sept. 12 of the horrific mass murders of Datuk Sosilawati, DAP Secretary-General and Penang Chief Minister, Lim Guan Eng, who was in Shanghai tweeted his "shock", condemned the quadruple murders as "ghastly" and extended condolences to the families of the victims of the "horrible tragedy" of the mass murders.
I was also in Shanghai for the World Expo. In my first press conference and public statement on my return from Shanghai, made in Kota Kinabalu on Sept. 15, I condemned in the strongest possible terms the heinous, gruesome crimes of the mass murders of Sosilawati.
Yet Utusan Malaysia could publish such garbage the next day on Sept. 16 to insinuate that the DAP is siding with the mass murderers and had been silent on the mass murders either because the "Datuk" killer is DAP member or DAP "fights for the rights of a certain race only".
I have a video recording of my press conference in Kota Kinabalu on Sept. 15 condemning the mass murders of Datuk Sosiloawati and three others but I do not think the Utusan Malaysia editors would dare to ask to view them.
Coming back to Najib's 1Malaysia test. Najib should do something simpler – ask his Deputy Prime Minister, Tan Sri Muhyiddin Yassin and all his Ministers at next Wednesday's Cabinet meeting whether they are prepared to be Malaysians first and race second as a first step to show their support and loyalty to his 1Malaysia concept, and if not, to tell them that they have no place in his Cabinet and government if his 1Malaysia concept is not to be taken as an empty and meaningless slogan!


UMNO Terkedu, Hipokrit Terdedah, Kamalanathan Masuk Masjid Pijak Tempat Sujud

Posted: 18 Sep 2010 08:11 AM PDT

Khalid Samad dakwa Umno hipokrit, benarkan MP MIC masuk masjid

Gambar: Ahli Parlimen Hulu Selangor P. Kamalanathan bersama ADUN Umno menyerahkan sumbangan cek di dalam Masjid Sungai Tengi Selatan, yang menurut Khalid Samad timbul persoalan pendirian Umno-BN dalam isu bukan Islam masuk kawasan masjid. — Gambar ihsan blog Khalid Samad

KUALA LUMPUR, 18 Sept — Selepas akhir Ramadan baru lalu "disajikan" dengan serangan Umno dan Perkasa terhadap kehadiran Ahli Parlimen DAP Serdang Teo Nie Ching di sebuah surau, Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad mendakwa Umno berpura-pura dalam isu yang hampir sama yang melibatkan wakil rakyat Hulu Selangor dan juga ADUN BN.

"Sepanjang bulan Rejab, Shaaban dan Ramadan kita telah dihidang dengan bermacam-macam berita berhubung kononnya berlaku penyalahgunaan masjid dan surau apabila Selangor berada di bawah pentadbiran Pakatan Rakyat.

"Dengan bantuan pihak media yang telah bekerja keras di sepanjang bulan-bulan tersebut, rakyat Malaysia telah diberikan gambaran seolah-olah Islam tercemar dan terancam oleh kerana sikap 'tunduk kepada DAP' khususnya dan pengundi bukan Islam secara umumnya," kata Khalid dalam blognya.

Tulisan bertajuk "Umno, Kura-Kura dan Perahu", Khalid menambah, menurut Umno dan BN lagi, ia dilakukan demi memperoleh undi, khususnya oleh pemimpin-pemimpin PAS dan parti PAS itu sendiri.

"... iaitu demi kuasa, kata mereka lagi, kesucian Islam sanggup digadai sehingga orang bukan Islam dibenarkan masuk kerana surau dan masjid. Kehormatan ummat Islam tercemar kerana terpaksa menerima sumbangan wang dari orang bukan Islam dan sebagainya.

"Saya tidak berhajat untuk mengulas berkenaan isu bukan Islam memasuki ruang solat di masjid atau surau, bagaimanapun kepada yang berminat bolehlah mengikuti keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan berkenaan Hukum Pelancong Bukan Islam Memasuki Masjid Dan Ruang Solat Utama Di Dalam Masjid," kata beliau.

Sehubungan itu, kata Khalid, bagi yang mengenali Umno segala bentuk dakwaan sedemikian rupa tidak akan mendatangkan apa-apa mudarat.

"Bagi yang mengenali peranan Pengarah JAIS dan MAIS sebagai kesinambungan wadah kepuraan Umno dalam bersandiwara, ia turut tidak memberikan sebarang kesan.
"Tetapi bagi yang masih 'kabur', saya sajikan beberapa keping gambar yang menjelaskan sifat Umno yang berkura-kura berpura-pura, pembohong dan memutar-belit fakta tanpa syak lagi," katanya.

Kamalanathan memenangi pilihan raya kecil Hulu Selangor April lalu.

Antara gambar yang dipaparkan di blognya menunjulkkan wakil rakyat Umno memberikan tazkirah di Masjid Lama Hulu Bernam dan Masjid Felda Gedangsa.

Khalid menimbulkan persoalan sama ada wakil rakyat berkenaan mempunyai tauliah.

Selain itu beliau turut menyiarkan gambar Ahi Parlimen Hulu Selangor P. Kamalanathan bersama ADUN Umno menyerahkan sumbangan cek di dalam Masjid Sungai Tengi Selatan.

Ekoran insiden di Surah Al-Huda di Kajang, Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) berkata larangan ke atas bukan Islam memasuki ruang solat masjid dan surau di Selangor tidak terhad kepada Teo sahaja.

MAIS menegaskan larangan dikenakan ke atas Teo menerusi surat amaran, yang diterima wakil rakyat itu semalam, merangkumi semua orang bukan Islam di Selangor termasuk wakil rakyat dan ahli-ahli politik.

Setiausaha MAIS Datuk Mohammed Khusrin Munawi berkata larangan itu perlu dipatuhi demi menjaga kesucian dan kehormatan masjid dan surau.

"Dalam surat amaran yang diberikan Teo, kita melarang beliau daripada memasuki ruang solat masjid dan surau di negeri ini.

"Kalau beliau mahu buat program boleh buat di kawasan luar ruang solat... keputusan kita tegas," kata beliau.

Dalam surat amaran itu, MAIS meminta supaya beliau tidak lagi memasuki ruang solat masjid dan surau di Selangor.

MAIS juga menekankan arahan tersebut dikeluarkan atas titah perintah Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah.

Namun Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mempertahankan tindakan Teo.

Menteri Besar Kelantan itu berkata tindakan anggota Dewan Rakyat tersebut tidak menyalahi hukum Islam, malah sebaik-baik cara untuk mendekatkan mesyarakat bukan Islam kepada Islam.

Selain itu, Parti Keadilan Rakyat (PKR) menegaskan, sikap menghalang bukan Islam memasuki masjid atau surau bertentangan dengan semangat keputusan Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan dicapai awal tahun ini.

Perkasa meminta kerajaan mengadakan undang-undang baru menghalang bukan Islam memasuki masjid dan surau. -TMI

Ulasan GB

Baca GB Jawab 2 orang Yang Menonjol Diri Sebagai Ulamak.


Embracing Kindness In Unexpected Places

Posted: 18 Sep 2010 07:34 AM PDT

The manner in which the MSM and alternative media report political conflict gives the impression that we are living in a cold, impersonal world that does not revel in acts of kindness.For a long time, I have observed that kindness seems to be a rare gem that few can find easily today. We read about gruesome murders that could have been committed by serial killers. There is the tragic death of TBH that left a baby without a father and a widow without the man she loves. Then there are the students who are scarred by statements from those who are in positions of authority. When we weave our way round the streets of town, the random honking of road hogs or the sudden braking of the car in front of us to take revenge for others honking from behind are evidence of the stark scarcity of kindness in society today. Far too often, many tend to say words that hurt and break rather than build and give hope.

A friend of mine who had an operation recently related how she had to hobble her way at the airport to find a trolley for her luggage before she reached the check-in counter where she had already arranged for wheelchair assistance. While on crutches, she had to push two bags and no one helped her until a young man came and offered his assistance.

Honestly, don't you love being on the receiving end of acts of kindness? I am sure you would agree with me when I say that simple acts of caring can make our day! Such kindness can encourage, inspire, support and uplift us, especially on a bad day.

At the same time, we should also try to give acts of kindness by offering encouragement, inspiration, support and uplifting words to those who are feeling down.

Today, I embraced kindness in the most unexpected place.

After picking up my younger boy from his last BM tuition class that had been specially arranged to give them a boost of confidence for the UPSR next Tuesday, I headed to the nearby coffee shop in front of Chung Hwa Confucian High School where we had wan tan noodles for lunch.

Following that, I walked to the road divider where an old man was selling local cakes. He reminded me so much of my late father so I started talking to him while I made my selection of an assortment of chye kuih, 'malaikoh' and yam cake (had to stock up as when under pre-exam stress, my younger boy tends to have a voracious appetite).

My eyes fell upon a tray of nyonya style curry puffs. These are different from ordinary curry puffs as the pastry has the shell design on it in concentric circles, the preparation of which is a tedious process as it entails different methods of rolling the pastry. I learnt it in my younger days but never practised what I learnt as I feel it is more convenient to buy than to prepare it on my own.

"Are these curry puffs good?" I asked him with a smile.

"Yes, many come back to buy and there are those who order these for their parties," was his gracious reply.

"It's three for RM2 but 70 cents each." he continued.

"I'll take three then," I responded.

"Here, I'm giving you one as a present," said the old gentleman.

I was completely stunned. In a world where a smile is seldom seen, where drivers cut lanes and people raise their voices at hawkers who forgot to put more chillies etc, here was an old gentleman whom I had never ever met before who actually gave me a free curry puff. The total for my kuih was RM5 and I told him that I would pay for that extra curry puff.

"It is a present," he said. In fact, the actual words he used were "Wah sang lu chiak".

I had a lump in my throat and had to hold back my tears. His random act of kindness truly touched me deeply.

"Kam sia, Uncle," I replied.

Often times, we read about stinginess and calculativeness in people but here is an old man who still has to work to earn a living, one whom I had never met before and who had so much joy and a happy glow on his face.

He just went on to tell me about his work and how selling cakes made him happy. As I stood there listening to him, other customers came, presumably his regulars asking for this and that. One even asked if he would have those stuff in the evening and he said he only sold at about 7 each evening on school days.

As I walked towards my car, I wished in my heart that our citizens, especially politicians, would partake in more random acts of kindness to make the world a better place instead of shooting one salvo after another.

May you be an instrument of peace and kindness each day of your life. Take care and have a pleasant evening. Next post will be up at 6 a.m. tomorrow. Good night.


Doing what is right and forbid the wrongs

Posted: 18 Sep 2010 07:20 AM PDT

Source_

 1. Wikipedia:Enjoin what is good and forbid what is wrong 
 2. my scans from Quran Burmese translations
 3. Forbidding Wrong in Islam: An Introduction, Michael Cook, Cambridge University Press 2003, A book review by Danny Yee

It is a duty upon every Muslim to call others away from sinful behavior, and to do so with wisdom, within the limits of our various abilities. 

Our Prophet (peace be upon him) said:

 1. Whoever sees something wrong should change it with his hands.
 2. If he is unable to do so, then he should do so with his tongue.
 3. If he is unable to do so, then he should do so in his heart and that is the weakest of faith." [Sahîh Muslim]

Enjoin what is good and forbid what is wrong is an often quoted phrase, used in the Qur'an. This expression is the base of the Islamic institution of hisbah and sometimes referred to by this word. Hisbah forms a central part of Islamic doctrine, and is explicitly referred to in the two of the Shi'a Branches of Religion, Commanding what is Just and Forbidding what is Evil.

Quranic examples

Ye are the best of peoples, evolved for mankind, enjoining what is right, forbidding what is wrong, and believing in Allah. If only the People of the Book had faith, it were best for them: among them are some who have faith, but most of them are perverted transgressors.
Let there be people among you, who invite to the best [in religion]; and command that which is just, and forbid that which is evil; and they shall be happy.
Transliteration:
Waltakun minkum ommatun yadAAoona ila alkhayri waya/muroona bilmaAAroofi wayanhawna AAani almunkari waola-ika humu almuflihoon
 • Sura 7.157 translated by Sale
"Those who follow the apostle, the unlettered Prophet, whom they find mentioned in their own (scriptures), – in the law and the Gospel; – for he commands them what is just and forbids them what is evil; he allows them as lawful what is good (and pure) and prohibits them from what is bad (and impure); He releases them from their heavy burdens and from the yokes that are upon them. So it is those who believe in him, honour him, help him, and follow the light which is sent down with him, – it is they who will prosper."
Transliteration:
Allatheena yattabiAAoona alrrasoola alnnabiyya al-ommiyya allathee yajidoonahu maktooban AAindahum fee alttawrati waal-injeeli ya/muruhum bialmaAAroofi wayanhahum AAani almunkari wayuhillu lahumu alttayyibati wayuharrimu AAalayhimu alkhaba-itha wayadaAAu AAanhum israhum waal-aghlala allatee kanat AAalayhim faallatheena amanoo bihi waAAazzaroohu wanasaroohu waittabaAAoo alnnoora allathee onzila maAAahu ola-ika humu almuflihoona
 • Sura 9.71 translated by Sale
And the faithful men, and the faithful women are friends one to another: They command that which is just, and they forbid that which is evil; and they are constant at prayer, and pay their appointed alms; and they obey God, and his apostle: Unto these will God be Merciful; for He [is] Mighty [and] Wise.
Transliteration:
Waalmu/minoona waalmu/minatu baAAduhum awliyao baAAdin ya/muroona bialmaAAroofi wayanhawna AAani almunkari wayuqeemoona alssalata wayu/toona alzzakata wayuteeAAoona Allaha warasoolahu ola-ika sayarhamuhumu Allahu inna Allaha AAazeezun hakeemun
 1. It may be quite difficult for weak women, children, very poor and normal average persons who are not regarded as religiously well educated who have no much authority, ability or influence on others.
 2. How about the youngers or children to forbid or reprimand, rebuke, criticise or censure the elders and their own parents.
 3. How about the religious scholars?
 4. Could we criticize the authorities, government or rulers?
 5. Prying or spying or inquiring too inquisitively into a person's private affairs is wrong and private rebuke is to be preferred to public shaming.
 6. How about Moral Police or Relagious Enforcing Officers or Religious policing?
 7. Is is better for the normal public to generally restrict this duty to include only prevention, reserving punishment to the state authorities.
 8. Another option is the avoidance of the duty, by emigrating or otherwise avoiding situations likely to bring one into contact with wrongdoing.

Anyway, calling people away from wrongdoing is a religious duty in and of itself, and remains a duty upon a Muslim.

A man will be brought forward on the Day of Resurrection and thrown into the Fire. His entrails will come forth from his throat and he will hang from them going around like a donkey goes around a mill.

The inhabitants of the Fire will gather around him and ask: "What is the matter with you? Didn't you used to enjoin what is right and forbid what is wrong?"

He will reply: "Yes, I used to enjoin what is right but not do those things myself, and I used to forbid what is wrong but not refrain from them myself."

[Sahîh Muslim (2989)]

Qur'an which reads: "Do you enjoin right conduct on others and forget to practice it yourselves and yet you recite the Scripture? Do you not have any sense?" [Sûrah al-Baqarah: 44]

In this verse, Allah rebukes these people and punishes them because they turn away from the truth though they know it full well. This makes them different from those who are ignorant of the truth, who if the come to know it would most likely follow it. They are not being punished because they called others to right conduct while being sinful. The point this verse is making is that they know full well what is right – the proof for that being their calling others to what is right – but did what is wrong in spite of their knowledge. This is why the verse concluded with the rebuke "Do you not have any sense?"

Enjoin what is good and forbid what is wrong is part of Fard al-kifaya (Sufficiency duty)

 Fard al Kifaya is a duty which is imposed on the whole ummah. One is not required to perform it as long as a sufficient number of community members fulfil it. 

When this Fard al Kifaya is combine with Fard al-ayn (Individual duty) which is the group of tasks that are every Muslim is required to perform individually as a duty, such as daily prayer salah, hijab or the hajj (pilgrimage) to Mecca at least once in a lifetime etc. we called it Fard (الفرض).

Fard is what the Lawgiver strictly requires to be done, and whose obligatory character is proved by definitive evidence.

Fard is what the Lawgiver strictly requires to be done, and whose obligatory character is proved by definitive evidence. Someone who denies the fard is considered a disbeliever (kafir), as he or she is denying what has been ordained by clear-cut and decisive texts. (Quite dangerous now!)

 

Related Articles


Utusan Ada Agenda Tersembunyi Jatuhkan Najib?

Posted: 18 Sep 2010 05:33 AM PDT

Dulu Mahathir Guna Utusan Jatuhkan Pak Lah, Kini Hentam Najib Pula

Media milik Umno, Utusan Malaysia yang digunakan sebagai agen untuk memfitnah Pakatan Rakyat kini menjadi 'senjata makan tuan' apabila akbar itu mula merasai peranannya semakin mengkucar-kacirkan parti itu.

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata akhbar itu dilihat sedang digunakan sebagai platform untuk menghentam Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak oleh bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dalam usaha untuk menjatuhkannya.

Ujar beliau, bekas pemimpin Umno itu kini giat menggunakan Utusan untuk mengeluarkan kenyataan menyokong dan mengkritik antara satu sama lain termasuk satu ketika dahulu mendesak bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Badawi supaya melepaskan jawatannya.

"Saya melihat ada satu agenda tersembunyi yang didalangi oleh seseorang untuk menjatuhkan Najib. Ini satu krisis dalaman Umno dan saya tidak melihat tindakan akhbar itu sebagai hak kebebasan bersuara.

"Semua sedia maklum bahawa Tun Mahathir mempunyai peranan di Utusan untuk melakukan gerakan seperti mana yang dilakukan terhadap Pak Lah (Tun Abdullah Ahmad Badawi) satu ketika dahulu.

"Tun Mahathir sewaktu krisisnya dengan Pak Lah mengatakan bahawa (Timbalan Perdana Menteri) Muhyiddin Yassin lebih layak mengambil tempat Pak Lah kerana dia lebih berani daripada Najib untuk mendesak Pak Lah lebih cepat melepaskan jawatan,"
komen Ahli Parlimen Pokok Sena itu dalam laman blognya.

Katanya lagi, Abdullah pula menganggap Muhyidin merupakan orang yang menikamnya dari belakang dengan kenyataan yang dibuat di Singapura, dengan menggunakan negara jiran itu untuk mengkrtitik kepimpinan beliau.

Sehubungan itu Mahfuz berkata kini jelas kepada rakyat khususnya orang Melayu untuk menilai baik dan buruk Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) yang kononnya membela nasib orang Melayu.

"Sekarang ini terserah kepada orang Melayu untuk membuat penilaian bahawa nasib kaum Melayu bukan menjadi satu agenda kepada mana-mana pihak untuk dijadikan landasan perjuangan tapi hanya sebagai alat untuk politik dalaman Umno.

"Saya tidak nampak Perkasa membela nasib orang Melayu keseluruhannya, hanya sekadar merebut peluang di kalangan pemimpin mereka atas nama Melayu," kata beliau lagi. -SK


Umno mula rasa Utusan 'senjata makan tuan'

Umno kini mula sedar bahawa akhbar milik mereka, Utusan Malaysia yang selama ini diguna untuk memfitnah Pakatan Rakyat sudah menjadi 'senjata makan tuan'.

"Umno sudah terasa bagaimana peranan Utusan Malaysia mengkucar-kacirkan Umno tapi Umno lupa mereka menggunakan Utusan untuk memfitnah Pas dan Pakatan Rakyat selama ini,"

Utusan dilihat sedang digunakan oleh pihak pro Tun Dr. Mahathir untuk menjatuhkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

"Ini satu krisis dalaman Umno dan saya tidak melihat tindakan Utusan itu sebagai kebebasan bersuara tetapi saya milihat satu agenda tersembunyi yang didalangi oleh seseorang untuk menjatuhkan Najib.

"Semua sedia maklum bahawa Tun Mahathir mempunyai peranan di Utusan untuk melakukan gerakan seperti mana yang dilakukan terhadap Pak Lah (Tun Abdullah Ahmad Badawi) satu ketika dahulu,"

Bekas pemimpin Umno suatu ketika dahulu giat menggunakan Utusan untuk mengeluarkan kenyataan menyokong dan mengkritik antara satu sama lain termasuk untuk mendesak Tun Abdullah supaya melepaskan jawatan Perdana Menteri.

"Tun Mahathir sewaktu krisisnya dengan Pak Lah satu ketika dahulu mengatakan bahawa (Timbalan Perdana Menteri) Muhyiddin Yassin lebih layak mengambil tempat Pak Lah kerana dia lebih berani daripada Najib untuk mendesak Pak Lah lebih cepat melepaskan jawatan,"

Abdullah pula menganggap Muhyidin merupakan orang yang menikamnya dari belakang dengan kenyataan yang dibuat di Singapura, dengan menggunakan negara jiran itu untuk menikam perdana menteri daripada belakang.


Terserah kepada rakyat khususnya orang Melayu untuk menilai baik dan buruk Perkasa yang didakwa untuk membela nasib orang Melayu.

"Sekarang ini terserah kepada orang Melayu untuk menilai hakikatnya bahawa nasib kaum Melayu bukan menjadi satu agenda kepada mana-mana pihak untuk perjuangan membela Melayu tapi hanya menjadi alat untuk politik dalaman Umno.

"Saya tidak nampak mereka membela Melayu dalam isu ini, tapi untuk dapat peluang di kalangan pemimpin mereka atas nama Melayu
," - gemasuaraTerbukti Nyata Polis Bertindak Mengikut Telunjuk UMNO

Posted: 18 Sep 2010 04:54 AM PDT

TV Selangor Diarah Beri Kenyataan Kepada Polis

SHAH ALAM 18 SEPT: Polis Shah Alam hari ini mengarahkan kakitangan TVSelangor yang terbabit dalam menyiarkan laporan mengenai siasatan terhadap suspek utama dalam kes Sosilawati untuk memberi kenyataan.

Laporan itu bersabit dengan komen Ketua Angkatan Muda Keadilan Pusat, Shamsul Iskandar Mat Akin mengenai kegagalan polis mengambil tindakan terhadap suspek berkenaan sebelum pembunuhan Sosilawati dan tiga orang lain.

Bingkas bertindak terhadap TVSelangor, polis Shah Alam bagaimanapun belum memberi sebarang kenyataan bersabit laporan fitnah Utusan Malaysia yang mengaitkan DAP dengan suspek utama kes itu.

DAP Selangor hari ini membuat laporan polis terhadap laporan Utusan itu yang disifatkan berniat jahat dan berbentuk hasutan.

Dalam surat kepada TvSelangor yang dihantar ke pejabat TVS petang tadi, polis Shah Alam meminta editor, penulis dan penyampai berita memberi keterangan kepada pihaknya selewat-lewatnya hari isnin.

Siasatan polis itu bersabit laporan bertajuk 'Empat rekod jenayah suspek Sosilawati, Mengapa Tidak Ada Tindakan', disiarkan oleh TVSelangor pada 13 September lalu.

Shamsul, mempertikaikan siasatan polis sebelum ini terhadap kes-kes jenayah yang mempunyai hubung kait dengan suspek pembunuhan jutawan kosmetik Sosilawati ketika polis di bawah kepimpinan Tan Sri Musa Hassan.

Akhbar New Straits Times (NST) turut memaparkan rasa tidak puas hati orang ramai terhadap kelewatan polis bertindak atas laporan polis terhadap suspek adik-beradik berkenaan yang dibuat sejak 10 tahun lalu.

Namun setakat ini tidak ada tindakan dikenakan terhadap NST mahupun Utusan Malaysia yang merupakan akhbar arus perdana di bawah kawalan Umno-Barisan Nasional. -TVS

Ulasan GB

GB telah mengulasnya sebelum ini di SINI

Jika demikian sifat dan sikap polis, iaitu bertindak secara pilih kasih dan diskriminasi, maka tidak hairan mengapa jenayah terus-terusan berlaku. Jenayah dipandang ringan. Yang dipentingkan oleh PDRM ialah menekan Pakatan Rakyat. Yang dipentingkan ialah bertindak mengikut telunjuk pemimpin UMNO. Yang dipentingkan ialah hanya pangkat dan kedudukan. Yang dipentingkan menjalankan agenda UMNO untuk merampas Selangor.

Teruskan tangkap semua ahli Pakatan Rakyat jika anda mampu. Tembak dan bunuh semua jika anda mahu. Rakyat cuma ada peti undi yang akan jadi penentu.


Sosilawati Murder: Polis goyang kaki sambil makan gaji dan minum kopi?!

Posted: 18 Sep 2010 03:32 AM PDT


How did the police miss these 20 'missing-and-murdered' people? I shudder at the thought of the possibility of more 'non-Datuk' people murdered by these two 'lawyer' brothers if Datuk Sosilawati did not end up dead.

So, why did Najib congratulate the cops for solving the case fast when the cops should have acted much faster?!

In the meantime, a lawyer of Lawyers for Liberty, wrote an article for press release today. It is entitled 'Sosilawati's case: Don't be so quick to praise the police'.

So, what had the police been doing before the murder of Sosilawati and three others and while there were up 20 'missing-and-murdered' people? Goyang kaki sambil makan gaji dan minum kopi?


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Are we a Nation?

Posted: 18 Sep 2010 03:16 AM PDT

According to Benedict (Anderson, Benedict. 1991. Imagined Communities), a nation is defined as a group of people who share culture, ethnic origin and language, often possessing or seeking its own independent government. Some argue that a nation is different from a country in that a country is the land that belongs to a nation, and from a state in that a state we form the government of the nation and country.There is a lot of dispute about nationality and race because some argue that we should regard ourselves as Malaysians rather than to our respective races if we truly want to bring the 1Malaysia concept to succeed for the sake of national unity and nation-building objectives. Nationality and race are two separate concepts. Nationality is the status of belonging to a particular nation, whether by birth or naturalization. According to Abizadeh, Arash (2001)in "Ethnicity, Race, and a Possible Humanity", race refers to the classification of humans into populations or groups based on various factors such as culture, language, social practice or heritable characteristics. As a biological term, race describes genetically divergent populations of humans that can be marked by common phenotypic and genotypic traits - categorizations which are often used in forensic anthropology analyzing skeletal remains, biomedical research, and race-based medicine as argued HERE.

Many researchers and experts such as the few who wrote "Conceptualizing human variation". in Nature Genetics race, however, has no official biological taxonomic significance — all humans belong to the same hominid subspecies, Homo sapiens sapiens. Nor is there scientific basis for any racial or ethnic hierarchy.

After 53 years of existence, are we more united than we were forty years ago/ thirty years ago, or when our country wass at the point of achieving independence or are we more divided?

Despite more than half a century, why are political parties still along communal lines?

That is something I cannot understand.

In the Barisan Nasional Coalition, despite whatever proclaimations made, the truth remains that the component parties are divided along racial/ethnic lines with a few exceptions. It is the same with Pakatan Rakyat.

When can we truly see beyond the color, class and creed of our fellow countrymen to truly live together in harmony in one nation?

It is most disheartening when we see political rhetoric about how much has been achieved. Yes, there has been some achievement but ultimately, we have to come up close and personal with the situation and acknowledge the situation and not runa way from reality.

It is saddening that even murders can be politicized, not forgetting police investigations. Educational institutions are not spared and even the entertainment industry has been indirectly embroiled because of one person. There have been so many episodes occurring of late that it leaves a very bad taste in our mouth.

On National Day this year, some how the gaiety was not really in the air. In the past, I could see many flags flying from the mast or from office buildings and homes. Cars could be seen sporting flags from their side mirrors etc.

And this year?

What about Malaysia Day this year? Official speeches that were reported in MSM showed how much some are not ready or willing to face the harsh reality of our sad scenario.

Many are hurting but there are those who have the 'ability' to say that all is well. Is it?

It has to come from the top. When politicians stop hitting out at each other or at other groups and start making concrete statements about where we are heading as a nation, perhaps then the ambiance might be different.

The time has come for youth of today to prepare themselves for leadership positions in the future. I cannot imagine what sort of nation this will be if we continue to sustain a status quo that is bent on accenting differences without a real passion from their heart for breeding unity and concrete steps to bring development to our country.

So much has to be done in many areas of our country but some leaders idea of national development is securing their seats or securing a bigger majority in the next GE. How many people are really interested in caring for the rakyat?

We have heard from both sides of the divide about how much they want to do for the people. Let's see more action, achievements and appraisals by the people for their accomplishments, if any. And it must go beyond dishing out $$ or organizing functions.

Some areas of concern would be:

*Education
*Environment
*Economy - endless needs here
*Elderly
*Ethnic Minorities and NCR issues
*Development of many rural areas in so many areas of concern
*Infrastructure
*Investments
*Security
*Level of Corruption
*Democratic Principles etc

Of late, there have been so many issues of differences which I do not want to list again. We can recite them with eyes closed and I am sure MANY Malaysians are sick and tired, some maybe even numbed by facts, figures, statements.

Nothing seems to shock us anymore.

One begins to question, what are our politicians doing? It is time they look less at their internal elections and more to the next GE (think PKR) and inter-party (too many to list) and intra-party conflicts (Gerakan). Truly, with such divisive chasms that are forcing many apart, the time has come to bring people together.

And it has to begin with trust.

We need people with ethics, integrity, drive and accountability. Tragically, those with such qualities are the targets of merciless attacks to bring them down. Please stop all this and think of the people, of this country.

So, are we a nation in every sense of the word? Can we truly say we are 1Malaysia? It's really up to the political leaders to set the mood for change for the better. And I hope they will do so as soon as possible.

I have a dream...of a better Malaysia and I hope idealistic as it may sound, I will see it within my lifetime - that there will be political parties in the future that offer candidates based on their qualities, qualifications, abilities and not on race- who will put Malaysians first.

What makes us a nation? What do you think are the hindrances in our way and how can these be overcome? Do leave a comment to share your views. Thanks. Have a pleasant evening.

Always, RAKYAT FIRST!


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Kes Sosilawati: Liputan Meluas Seluruh Dunia

Posted: 18 Sep 2010 02:16 AM PDT

Kes bunuh Sosilawati: Liputan media negara jiran

KUALA LUMPUR: Kes pembunuhan kejam Datuk Sosilawati dan tiga individu lain bukan saja menggemparkan tanah air, tetapi turut mendapat liputan akhbar dari beberapa negara lain terutamanya negara jiran.

Liputan kebanyakannya dilaporkan melalui media baru atau 'online' yang memaparkan berita mengenai pembunuhan itu serta maklumat terbaru perkembangan kes.

Antara media asing yang membuat paparan mengenai kes pembunuhan itu selepas polis membuat pengesahan pada 12 September lalu adalah The Brunei Times, The Straits Times (Singapura), brisbanetimes.com.au (Australia), Asian Tribune (Bangkok) dan Telegraph.co.uk (England).

Kes itu mendapat liputan meluas media kerana ia membabitkan seorang usahawan berjaya serta berpangkat Datuk bersama tiga individu lain dan dibunuh dengan cara kejam iaitu diculik, diikat, dipukul, ditikam, dibunuh dan dibakar sebelum abunya dibuang ke dalam sungai.

Sosilawati, 47, bersama pemandunya Kamaruddin Shansuddin, 44, peguam Ahmad Kamil Abdul Karim, 32, dan pegawai bank CIMB, Noorhisham Mohammad, 38, dilaporkan hilang selepas berurusan dengan seorang peguam mengenai jual beli tanah. -HM
Unit Forensik Masih Masuk Lokasi Pembunuhan

Posted: 18 Sep 2010 01:50 AM PDT

Forensik masih masuki lokasi Sosilawati dibunuh

Kenderaan anggota forensik polis masih kelihatan memasuki kawasan lokasi pembunuhan jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya di Ladang Gadong milik suspek utama kes itu di sini.

Tinjauan Bernama berhampiran lokasi berkenaan melihat kenderaan forensik itu memasuki kawasan terbabit seawal pukul 8.30 pagi tadi dan keluar semula beberapa jam kemudian.

Sebuah kereta peronda MPV polis turut ditempatkan di laluan utama iaitu kira-kira 600 meter dari lokasi ladang milik suspek terbabit.

Kesemua kenderaan yang melalui laluan itu ditahan dan disoal sebelum diarahkan berpatah balik dan meninggalkan kawasan ladang.

Petugas media masih terus berkampung di sebuah kuil berhampiran bagi mengawasi dan memantau lokasi pembunuhan Sosilawati dan tiga yang lain yang dilaporkan hilang sejak 30 Ogos lepas sebelum didapati dibunuh dan dibakar di ladang berkenaan.

Selain petugas media, beberapa kenderaan yang melalui jalan utama turut memperlahankan kenderaan malah ada yang berhenti untuk melihat serta meninjau kawasan berhampiran.

Sementara itu, seorang lelaki yang merupakan pengusaha kantin di sekolah berhampiran dan hanya mahu dikenali sebagai Uncle berkata beliau masih sukar untuk mempercayai kejadian itu berlaku di lokasi berkenaan.

"Ketika hari awal kejadian saya nampak ramai orang saya ingat ada penggambaran filem, tetapi bila baca surat khabar dan tengok televisyen baru saya tahu ada kejadian bunuh," katanya. — Bernama


Rare Earth, Motown's blue-eyed group

Posted: 18 Sep 2010 01:05 AM PDT

Three Rare Earth albums in my collection of records. This group was one of the very few white groups signed by Motown Records to have ever made an impression anywhere. I was very excited with their sound. In those days, I liked rock groups that featured some horns and Rare Earth was one of them. I remember listening to these records in the mid-1970s and was going "wow" inside.

Side One: Good Time Sally, Every Now & Then We Get To Go On Down To Miami, Think Of The Children, Gotta Get Myself Back Home, Come With Your Lady Side Two: Would You Like To Come Along, We're Gonna Have A Good Time, I Couldn't Believe What Happened Last Night


This album is called simply Ma. In the United States, the album's cover featured a drawing of a grotesquely fat woman on a rocking chair.

My copy of this album, printed in England, sported a different cover and almost completely different songs too. The American version had a 17-minute version of the title track, Ma, while on my record, Ma had been whittled down to a mere 5:24 minutes. Apart from two other songs common to both albums, the remaining tracks on the British album were culled from Rare Earth's much earlier albums in the United States. It became almost a compilation album.

Side One: Ma, Big John Is My Name, Satisfaction Guaranteed (from "Ecology"), Hey Big Brother (from a 45rpm record), I Just Want To Celebrate (from "One World"), Hum Along And Dance
Side Two: Good Time Sally (from "Willie Remembers"), Get Ready (from "Get Ready")

Side One: I Just Want To Celebrate, Hey Big Brother, Born to Wander
Side Two: Get Ready
Side Three: What'd I Say, Thoughts
Side Four: (I Know) I'm Losing You, Nice to Be with You
ca-pub-5430283382112812


Laporan polis terhadap fitnah Utusan Malaysia dan Mohd. Azhid Md. Arip

Posted: 18 Sep 2010 12:10 AM PDT

Laporan polis oleh Setiausaha DAP Selangor dan ADUN Kampung Tunku Lau Weng San pada 18 September 2010 di Petaling Jaya:Laporan polis terhadap fitnah Utusan Malaysia dan Mohd. Azhid Md. Arip Saya di sini ingin membuat satu laporan polis terhadap Utusan Malaysia dan bekas Naib Ketua Angkatan Muda Parti KeADILan Rakyat (PKR) Mohd. Zahid Md. Arip yang cuba mengaitkan pembunuhan jutawan kosmestik


IDEAS Dinner

Posted: 17 Sep 2010 11:46 PM PDT

On Malaysia Day I attended a fundraising dinner organised by the Institute for Democratic and Economic Affairs (IDEAS) at Jalan Bangkung, Bangsar.

As mentioned earlier when I attended the launch of IDEAS I am friends with the three founders of IDEAS – YM Tunku Zain al-'Abidin Tuanku Mukhriz, Wan Mohd Firdaus Fuaad and Wan Saiful Wan Jan from my days in London. I like the fact that they're pushing policy-work to the forefront in Malaysia although I do not consider myself a libertarian as IDEAS is.

The highlight of the dinner were speeches by another friend, Karim Raslan (of Ceritalah fame) and Air Asia X CEO Azran Osman Rani. They focused on the need to focus on freedom. Truly wonderful speeches (and Azran was promoting their London flights to me – which I might consider!).

Will probably write my next Moving Forward column in the Edge on the points they made in their speeches which were really pertinent.


Datuk Shukri Buat Laporan Polis Terhadap Akhbar Kosmo Dan Utusan

Posted: 17 Sep 2010 11:46 PM PDT

Sepertimana yang telah diumumkan oleh Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan, Dato' Mohd Aiseri Alias, di dalam sidang media beliau di Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan pada 15 September 2010, satu laporan polis telah dibuat oleh Dato' Sukri Mohamed (gambar) ke atas akhbar Kosmo! di atas laporan (tentang sidang akhbar Dato' Sukri Mohamed di Pejabat Sultan Kelantan pada 14 September 2010) bertajuk "Gelaran ayah bonda ditarik" yang disiarkan oleh akhbar itu pada 15 September 2010.

Kandungan laporan akhbar Kosmo! yang dipertikaikan adalah:

1. "Sehari selepas dimasyhurkan sebagai Sultan Kelantan, Tengku Muhammad Faris Petra semalam bertindak menarik balik gelaran 'Tuanku' daripada ayahanda baginda, Sultan Ismail Petra."
2. "Turut ditarik balik ialah gelaran 'Tengku' yang diberikan kepada bondanya, Raja Perempuan Kelantan, Tengku Anis Tengku Abdul Hamid."
3. "Anggota Majlis Perajaan Negeri (MPN), Datuk Mohd. Shukri Mohamed berkata, penarikan kedua-dua gelaran itu dibuat kerana ia hanya diberikan kepada Sultan dan Raja Perempuan."

Tujuan laporan polis ini dibuat adalah kerana laporan akhbar Kosmo! ini menggambarkan bahawa Kebawah Duli Yang Maha Mulia al-Sultan Kelantan, Tuanku Muhammad Faris Petra Ibni Sultan Ismail Petra, telah bertindak zalim ke atas ayahanda dan bonda Baginda dengan menarik balik gelaran 'Tuanku' dan gelaran 'Tengku' daripada ayahanda dan bonda Baginda hanya sehari selepas Baginda dimasyhurkan sebagai Sultan Kelantan sedangkan pada hakikat sebenarnya Baginda tidak pernah berbuat demikian manakala Dato' Sukri Mohamed pula tidak pernah mengucapkan perkataan-perkataan demikian atau perkataan-perkataan yang membawa maksud demikian di dalam sidang akhbar tersebut.

Laporan akhbar Kosmo! ini telah membuat satu tuduhan yang amat berat kepada kedua-dua Kebawah Duli Yang Maha Mulia al-Sultan Kelantan dan Dato' Sukri Mohamed serta merupakan satu fitnah yang sengaja diada-adakan di mana perbuatan memfitnah adalah merupakan satu kesalahan jenayah di bawah Kanun Keseksaan. Siasatan ke atas laporan ini sedang dibuat oleh pihak polis.

Selain membuat laporan polis ini, Dato' Sukri Mohamed juga telah membuat satu permintaan bertulis kepada akhbar Kosmo! supaya mengemukakan permohonan maaf dan pembetulan secara bertulis di atas laporannya itu. Permohonan maaf dan pembetulan secara bertulis ini diminta dibuat di dalam akhbar itu di dalam masa 24 jam dari tempoh penghantaran notis itu.

Permintaan bertulis yang sama telah turut dibuat ke atas akhbar Sinar Harian di atas laporan bertajuk "Gelaran 'Tuanku' ditarik balik" yang disiarkan oleh akhbar itu pada 15 September 2010 di mana kandungan laporan akhbar Sinar Harian yang dipertikaikan adalah:

1. "Gelaran 'Tuanku' dan 'Tengku' yang dikurniakan kepada Sultan Ismail Petra Ibni Sultan Yahya Petra dan Raja Perempuan Tengku Anis Tengku Abdul Hamid akan ditarik balik berikutan pemasyhuran anakandanya, Tengku Muhammad Faris Petra sebagai Sultan Kelantan kelmarin."
2. "Ahli Majlis Perajaan Negeri (MPN), Datuk Shukri Mohamed berkata, penarikan balik gelaran itu dilakukan kerana gelaran tersebut hanya diberikan kepada Sultan dan Raja Perempuan."


Permintaan bertulis yang sama juga telah dibuat ke atas akhbar Utusan Malaysia di atas laporan bertajuk "Gelaran 'Tuanku' Sultan Ismail dan 'Tengku' pada Raja Perempuan Kelantan gugur" yang disiarkan oleh akhbar itu pada 15 September 2010 di mana kandungan laporan akhbar Utusan Malaysia yang dipertikaikan adalah:
1. "Gelaran 'Tuanku' yang dipakai bekas Sultan Kelantan dan 'Tengku' pada Raja Perempuan Kelantan sebelum ini gugur secara automatik berikutan pemasyhuran anakanda sulung baginda berdua, Tuanku Muhammad Faris Petra sebagai Sultan Kelantan di Istana Balai Besar kelmarin."
2. "Ketika menjelaskan perkara tersebut, jurucakap Istana Kelantan yang juga Ahli Majlis Perajaan Negeri (MPN), Datuk Shukri Mohamed berkata, gelaran 'Tuanku' dan 'Tengku' hanya diberikan kepada Sultan yang memerintah serta permaisuri baginda sahaja."

Salah satu dari tiga akhbar ini, iaitu akhbar Sinar Harian, telah mengemukakan permohonan maaf dan pembetulan secara bertulis di atas laporannya itu pada 16 September 2010.

Akhbar-akhbar Kosmo! dan Utusan Malaysia pula telah gagal mengemukakan permohonan maaf dan pembetulan secara bertulis di atas laporannya itu dan kini bakal berhadapan dengan tindakan undang-undang daripada Dato' Sukri Mohamed. -thekelantaninsider


KENYATAAN MEDIA DATO' SUKRI MOHAMED

Di atas titah Kebawah Duli Yang Maha Mulia al-Sultan Kelantan, Tuanku Muhammad Faris Petra Ibni Sultan Ismail Petra, Dato' Sukri Mohamed telah memberikan satu kenyataan media berhubung dengan pemasyhuran Baginda di Pejabat Sultan Kelantan pada 14 September 2010.

Berikut disiarkan kandungan kenyataan media Dato' Sukri Mohamed tersebut.

MEDIA STATEMENT

We wish to refer to the Malaysiakini article entitled "Sultan vows to challenge purported installation" dated 12th September 2010 wherein reference was made to a press statement made by a lawyer from the firm of Messrs Rashid Zulkifli on the basis that the said firm acts for His Royal Highness Sultan Ismail Petra Ibni Almarhum Sultan Yahya Petra.

We wish to state the following:

(a) Messrs Rashid Zulkifli's authority to act on behalf of His Royal Highness Sultan Ismail Petra is in dispute and is being challenged. The issue of Messrs Rashid Zulkifli's authority to act is presently the subject of determination before the Federal Court vide Petition No. 1 of 2010 and Petition No. 2 of 2010 in the light of His Royal Highness Sultan Ismail Petra's incapacity;

(b) Messrs Rashid Zulkifli has failed to provide any medical evidence whatsoever to substantiate that His Royal Highness Sultan Ismail Petra has the necessary capacity to instruct the said firm to act on His behalf in respect of the present court proceedings before the Federal Court; and

(c) Messrs Rashid Zulkifli also failed to disclose any medical evidence whatsoever to indicate that His Royal Highness Sultan Ismail Petra has the capacity to comprehend the contents of the petitions and affidavits filed before the Federal Court vide Petition No. 1 of 2010 and Petition No. 2 of 2010.

We also wish to state that:

(a) The laws of the Constitution of Kelantan, Second Part, can be and were already amended by way of proclamation by His Royal Highness the Regent of Kelantan with the consent and concurrence of the Council of Advisers;

(b) The two petitions that Messrs Rashid Zulkifli have previously purportedly filed before the Federal Court on behalf of His Royal Highness Sultan Ismail Petra are not relevant to the issue of whether amendments pursuant to Article 3 of the laws of the Constitution of Kelantan, Second Part, are valid or not; and

(c) The amendments do not in any way pre-empt any proposed decision of the Federal Court. The amendments are a separate and distinct issue from the two petitions that Messrs Rashid Zulkifli have purportedly filed on behalf of His Royal Highness Sultan Ismail Petra in the Federal Court.

KENYATAAN MEDIA

Kami ingin merujuk kepada artikel dalam Malaysiakini bertajuk "Sultan vows to challenge purported installation" bertarikh 12 September 2010 di mana ianya merujuk kepada satu kenyataan media yang dibuat oleh seorang peguam dari firma guaman Tetuan Rashid Zulkifli yang mendakwa firmanya mewakili Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Ismail Petra Ibni Almarhum Sultan Yahya Petra.

Kami ingin menyatakan seperti berikut:

(a) Perlantikan Tetuan Rashid Zulkifli sebagai peguam kepada Sultan Ismail Petra masih lagi dipertikaikan dan kini sedang dicabar. Isu perlantikan/perwakilan Tetuan Rashid Zulkifli ini merupakan satu perkara yang akan diputuskan oleh Mahkamah Persekutuan melalui petisyen No. 1, 2010 dan petisyen No. 2, 2010 ekoran ketidakupayaan (incapacitation) Sultan Ismail Petra;

(b) Tetuan Rashid Zulkifli telah gagal untuk mengemukakan apa-apa keterangan perubatan (medical evidence) untuk membuktikan Sultan Ismail Petra mempunyai keupayaan yang diperlukan untuk mengarahkan Firma tersebut bertindak bagi pihak Baginda berhubung dengan prosiding di depan Mahkamah Persekutuan sekarang; dan

(c) Tetuan Rashid Zulkifli juga gagal untuk mendedahkan apa-apa keterangan perubatan (medical evidence) untuk menunjukkan Sultan Ismail Petra mempunyai keupayaan untuk memahami kandungan petisyen dan affidavit yang didakwa difailkan di Mahkamah Persekutuan melalui petisyen No. 1, 2010 dan petisyen no 2, 2010 tersebut.

Kami juga ingin menyatakan bahawa:

(a) Undang-Undang Perlembagaan Tubuh Kerajaan Kelantan (Bahagian Yang Kedua) boleh dan telah dipinda dengan cara perisytiharan oleh Yang Maha Mulia Pemangku Raja Kelantan dengan izin dan persetujuan Majlis Penasihat Raja;

(b) Kedua-dua petisyen yang didakwa telah difailkan oleh Tetuan Rashid Zulkifli di Mahkamah Persekutuan bagi pihak Sultan Ismail Petra adalah tidak relevan dengan isu sama ada pindaan-pindaan berasaskan Perkara 3 Undang-Undang Perlembagaan Tubuh Kerajaan Kelantan (Bahagian Yang Kedua) adalah sah atau tidak; dan

(c) Pindaan-pindaan tersebut tidak sekali-kali mendahului (pre-empt) keputusan yang bakal diputuskan oleh Mahkamah Persekutuan. Pindaan-pindaan tersebut adalah satu isu yang berasingan dan berbeza daripada dua petisyen yang didakwa telah difailkan oleh Tetuan Rashid Zulkifli di Mahkamah Persekutuan bagi pihak Sultan Ismail Petra tersebut.Teng! Teng! Teng! EGM on auspicious 10.10.10 to oust Gerakan's Teng!

Posted: 17 Sep 2010 11:10 PM PDT

A group within the embattled Parti Gerakan, dubbed "voice of the grassroots", submitted 60 signatures to the state liason committee today calling for an extraordinary general meeting to get chairperson Teng Hock Nan to step down, appealing to the 393 state delegates to cast a vote of no-confidence against Teng (below) on Oct 10 and to decide the future direction of the party, which ruled Penang from 1969 until the March 2008 political tsunami.

NONEAccording to an anonymous source, two members submitted the petition for the EGM and a press conference scheduled for this evening had been called off.

Asked why was the signatures were submitted in a low key affair, the member said it was because it was an internal party matter.

The member hoped that other members will not make any personal attack or drag other elements into the EGM and said that they would not organise any big function to gain support but they would just publicly urge the delegates to vote actively.


Seperti Musa, Kini Seorang Hakim Berani Bersuara Hanya Selepas Pencen

Posted: 17 Sep 2010 10:46 PM PDT

Kritik kehakiman: Mengapa Gopal Sri Ram tak konsisten, soal pakar

Pakar perundangan mempersoalkan bekas hakim mahkamah persekutuan, Tan Sri Gopal Sri Ram yang mendakwa badan kehakiman negara telah gagal melaksanakan tanggungjawabnya mempertahankan hak minoriti sebagai "tidak konsisten" dalam pendirian sebelum dan selepas mengakhiri khidmat.

Prof A. Aziz Bari, ahli akademik dari Universiti Islam Antarabangsa berkata, pada pandangannya Sri Ram (gambar) tidak konsisten dalam melindungi hak asasi, tetapi kini mendakwa hak minoriti tidak dipertahankan oleh badan kehakiman.

"Sebab itu apabila dia kritik rakan-rakan yang masih berkhidmat, saya fikir ini fenomena orang pencen macam Tan Sri Musa Hassan (Ketua Polis Negara bersara Ahad lalu).

"Selepas mendapati kenaikan pangkat Gopal dipetisejukkan di Mahkamah Rayuan sedangkan rakan-rakan yang lebih junior dinaikkan pangkat.

"Gopal Sri Ram hanya dinaikkan pangkat ke mahkamah persekutuan beberapa bulan sebelum pencen," kata beliau dalam ulasannya mengenai pendirian Gopal Sri Ram yang disiarkan portal berita semalam.

Sri Ram, antara hakim yang menjadi tumpuan kes berprofil tinggi dan keputusan "kontroversi" dinaikkan pangkat sebagai hakim mahkamah persekutuan pada April 2009.

Beliau juga sering digambarkan sebagai hakim yang "kreatif" dalam mentafsir undang-undang dan perlembagaan negara.

Beliau juga menerima perhatian bekas Presiden Amerika Syarikat Bill Clinton dan media antarabangsa selepas memenjarakan wartawan Murray Hiebert.

Kata Aziz, sejarah menunjukkan bekas hakim mahkamah persekutuan ini mempunyai rekod tersendiri dalam banyak kes termasuk kes Lim Guan Eng, yang kini merupakan Ketua Menteri Pulau Pinang dan Setiausaha Agung DAP, dan projek empangan elektrik Bakun lebih satu dekad lalu.

"... yang dia sendiri jelas memberi kemenangan kepada kerajaan.

"Gopal Sri Ram ialah peguam Umno yang menghujah bahawa Umno haram pada 1987. Ini menyebabkan Tengku Razaleigh dan Team B gagal mencabar semula Dr Mahathir yang hanya menang dengan 43 undi.

"Selepas itu Sri Ram terus naik pangkat dengan dilantik terus sebagai hakim mahkamah rayuan," kata beliau.

Sri Ram, pada satu persidangan di ibu negara kelmarin berkata, badan kehakiman negara telah gagal melaksanakan tanggungjawabnya mempertahankan hak minoriti di negara ini.

Oleh kerana badan eksekutif itu dilantik oleh majoriti, maka ia mewakili hak majoriti, kata beliau sambil menambah, badan kehakiman mempunyai tanggungjawab untuk mempertahankan hak minoriti.

"Badan kehakiman yang sepatutnya melaksanakan tanggungjawab itu," kata beliau lagi.

Berhubung soalan sama ada badan kehakiman telah menunaikan tanggungjawab itu, beliau berkata, jawapan yang diberikan ialah "dengan tegasnya, tidak!"

Sri Ram seterusnya berkata ini berlaku kerana badan kehakiman telah menjadi "minda eksekutif" dan hakim telah menjadi alat kepada kerajaan.

"Hakim begitu gelisah untuk membantu eksekutif... dan apabila anda mengetepikan undang-undang untuk membantu mereka, hasilnya ialah penghakiman yang mengarut," kata beliau.

Sebagai contoh jelas Sri Ram, apabila mahkamah menyerahkan kepada mahkamah persekutuan untuk membuat keputusan yang diinginkan oleh kerajaan persekutuan.

Sehubungan itu katanya, campur tangan eksekutif itu jelas bertentangan dengan doktrin pengasingan kuasa.

Kes rayuan Lim yang menghadapi tuduhan di bawah Akta Hasutan dengar oleh Sri Ram.

"Jadi keputusan Gopal Sri Ram itu melemahkan pembangkang yang sebenarnya hanya berbuat sesuatu untuk memperkasakan demokrasi.

"Kenapa sekarang Gopal Sri Ram bercakap seolah-olah dia hakim yang hebat? Kes yang diputuskan pada 1997 itu turut mendapat simpati Datuk Seri Anwar Ibrahim yang ketika itu masih timbalan perdana menteri. Setahun selepas itu Datuk Seri Anwar dipecat.

"Gopal Sri Ram juga membuat keputusan yang membantu menyelamatkan projek kontroversi Bakun pada 1997. Sebelum itu di Mahkamah Tinggi Datuk James Foong memutuskan projek itu tidak sah. Malangnya di peringkat rayuan, sebagaimana kes Lim Guan Eng tadi, Sri Ram mengubah keputusan itu. Maka selamatlah projek Bakun," katanya lagi.

Kata Aziz, selain dua kes profil tinggi itu Sri Ram juga enggan mengiktiraf hak kebebasan beragama seorang budak yang dipecat dari sekolah hanya kerana dia memakai serban.

"Apa yang penting dalam kes Meor Atiqulrahman (2006) ini ialah keputusan memecat itu dibuat oleh guru besar sekolah rendah. Isunya apakah sekolah boleh menafikan hak yang dijamin oleh perlembagaan begitu sahaja?

"Apa yang jelas di sini ialah betapa Gopal Sri Ram tidak konsisten dan seolah-olah selektif. Dalam satu kes melibatkan Orang Asli, kes Sagong Tasi (2005), Sri Ram mentafsir Perlembagaan dengan cara yang begitu kreatif kerana beliau bersedia memberi Orang Asli sesuatu yang tidak disebut oleh undang-undang.

"Jadi, soalnya di sini, mengapa Gopal enggan mengiktiraf hak yang sedia ada sebagaimana dalam kes Meor Atiqulrahman tadi? Memakai serban boleh dimasukkan dalam Perlembagaan kerana di situ ada Perkara 11 yang menjamin hak kebebasan beragama," katanya. -TMI
Institusi Kehakiman Ghairah Bantu Eksekutif

KUALA LUMPUR 17 SEPT: Sebuah ucapan mengenai "kesihatan" badan perundangan negara oleh seorang bekas Hakim Mahkamah Persekutuan semalam gagal mendapat ruang dalam media arus perdana hari ini , mungkin untuk menutup mulut tokoh berkenaan.

Namun ucapan Gopal Sri Ram menzahirkan sentimen umum rakyat Malaysia, iaitu badan kehakiman di Malaysia semakin condong mempertahankan kepentingan kerajaan dan bukannya menegakkan keadilan.

Bagi seorang hakim yang baru bersara Febuari lalu, Sri Ram agak berani untuk tampil di sebuah forum awam mengenai integrasi nasional bagi menyatakan pandangan beliau.

Tentunya beliau terikat dengan kerenah birokasi dan tata tertib untuk tidak menyatakan pendiriannya itu ketika masih menjadi Hakim. Namun "kelewatan" itu tidak harus menghakis kepentingnan apa yang diluahkan oleh hakim berkenaan berasaskan pengamatan dan pemerhatian beliau.

Sri Ram berkata badan kehakiman kini bertindak seolah-olah mereka di bawah telunjuk kerajaan.

"Badan Kehakiman kelihatan ghairah untuk membantu eksekutif….dan apabila anda sanggup melenturkan undang-undang untk membantu Eksekutif , ia akan mengakibatkan keputusan-keputusan yang tidak masuk akal," kata Sri Ram.

Beliau seterusnya memberikan beberapa contoh keputusan mahkamah diubah menerusi Mahkamah Persekutuan supaya disesuaikan dengan kepentingan kerajaan persekutuan.

Sejak tahun lalu, beberapa pakar undang-undang dan bekas hakim mempersoalkan keghairahan Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan mengubah keputusan membabitkan kes bersabit rampasan kuasa di Perak dan perbicaraan Datuk Seri Anwar Ibrahim atas tuduhan liwat yang lebih menjurus kepada konspirasi politik.

Sri Ram menegaskan bahawa badan kehakiman bertanggungjawab mempertahankan Perlembagaan Negara dan kepentingan minoriti di Negara ini.

Sri Ram adalah peguam yang julung kali dilantik untuk terus menjadi Hakim Mahkamah Rayuan hampir 16 tahun lalu.

Tetapi oleh kerana ketegasannya untuk tidak bertolak ansur, beliau dikatakan tidak dipilih menjadi Hakim Mahkamah Persekutuan sehingga tahun lalu, beberapa bulan sebelum bersara. -TVSNo comments: