Thursday, September 30, 2010

ANA Pokemon Jets

ANA Pokemon Jets


ANA Pokemon Jets

Posted: 30 Sep 2010 10:27 AM PDT

Photos of Pokemon Jets which are operated by Japan's All Nippon Airways (ANA). The company first introduced the Pokemon-themed airplane in 1999 and they're currently flying a few of these cartoonish jets around. Image by Hideyuki

All Nippon Airways Pokemon Jet

Read the rest of this post »

ANA Pokemon Jets from YeinJee's Asian Blog


Clara Chung – Offbeat music video

Posted: 30 Sep 2010 09:33 AM PDT

English music video of Offbeat by Korean-American singer-songwriter Clara Chung – a Youtube sensation and winner of Asian-American talent show Kollaboration earlier this year. Pretty good song; loving her voice…

Offbeat is the second track from Clara's debut album, The Art In My Heart, which was released a couple of days ago. You can order her stuff on Bigcartel, and follow her updates via offical Facebook or Youtube account.

ADVERTISEMENTS

Clara Chung – Offbeat music video from YeinJee's Asian Blog


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

4minute, Ceci, Canine

Posted: 30 Sep 2010 09:07 AM PDT

Korean girl group 4minute is featured on October issue of Ceci magazine [Kr] with some cute little doggies…

4minute Gayoon on Ceci magazine

Read the rest of this post »

4minute, Ceci, Canine from YeinJee's Asian Blog


The Economist: Umno constitutes the biggest threats to political stability

Posted: 30 Sep 2010 08:30 AM PDT

All evidence seems to point against snap polls happening any time soon, with persisting uncertainty in support for the ruling BN coalition and a potential tussle between Umno's top two leaders, according to the 2011-2014 country report compiled by The Economist Intelligence Unit. The England-based news organisation pointed out that senior Umno leaders had indicated they were not confident that BN will perform well overall based on these two considerations - the hazy perception of support for their party and the extent to which coalition partners have rebuilt their support bases among non-Malays. It also cited concerns among Umno members that the BN's efforts to regain non-Malay support are being undermined by Malay rights group Perkasa, claiming the right-wing organisation is supported by former premier Dr Mahathir Mohamad and current Umno deputy president Muhyiddin Yassin, who is a potential spanner in the works for Umno president and Prime Minister Najib Abdul Razak...The report stated that political intrigues within Umno, coupled with its determination to stay in power at all costs, therefore constitute the the biggest threats to political stability in Malaysia.Kejutkan Tonga Dan Sifu Di Galas, UMNO Pasti Terkangkang Dengan Isu Royalti

Posted: 30 Sep 2010 10:35 AM PDT

BN Jangka Isu Royalti Minyak Dibangkitkan Di Galas : Mukhriz

NILAI, 30 Sept (Bernama) -- UMNO dan Barisan Nasional (BN) akan berusaha untuk menjelaskan sebaik mungkin isu royalti minyak yang mungkin ditimbulkan oleh PAS dalam kempen pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri Kelantan kawasan Galas nanti, kata Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir.

"Kita yakin pada pilihan raya kecil Galas ini kita akan dapat terus menjelaskan sebaik mungkin apa keadaan sebenarnya kerana yang kita lihat kerajaan negeri PAS di Kelantan khususnya kerap kali memutarbelitkan fakta dan mengelirukan rakyat yang akhirnya ianya sebenarnya menjadi isu politik semata-mata," katanya kepada pemberita selepas merasmikan pembukaan kilang Astra Manufacturing Sdn Bhd di Mantin dekat sini pada Khamis.

Kerusi Galas kosong berikutan kematian penyandangnya Chek Hashim Sulaima, 46, daripada PAS kerana barah usus pada Ahad lepas.

Mengenai pelantikan Anggota Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah sebagai pengarah pilihan raya BN bagi pilihan raya kecil itu, Mukhriz berkata pelantikan itu sangat tepat memandangkan kerusi Galas terletak di kawasan Parlimen yang diwakili Tengku Razaleigh.

"Tengku Razaleigh mempunyai pengaruh yang besar di kawasan tersebut dan saya kira dengan pengaruh itu ianya akan dapat memberi kelebihan kepada kita," katanya. -- BERNAMA


Kalau Umno nak marah, marahlah – Ku Li

KUALA LUMPUR, 2 Feb: Mantan Pengerusi Petronas, Tengku Razaleigh Hamzah tidak bermasalah biarpun Umno mahu mengambil tindakan terhadapnya ekoran sokongannya kepada kerajaan Kelantan menuntut royalti minyak.

Beliau berkata, sokongan terhadap kerajaan Kelantan dibuat berdasarkan undang-undang bahawa Kelantan berhak mendapat royalti seperti perjanjian yang dibuat dengan Petronas.

"Saya tidak kisah, saya buat keputusan ikut apa yang benar berdasarkan undang-undang bukan nafsu, kalau Umno nak marah, marah lah.

"Dengan Mahathir pun saya berani lawan, saya tidak takut siapa," katanya berseloroh.

Isu hak Kelantan mendapat royalti juga, jelasnya tidak perlu dipolemikkan dan tidak perlu dijadikan isu kerana ianya telah diselesaikan pada tahun 1974 lagi sewaktu beliau menjadi Pengerusi Petronas.

Asas penubuhan Petronas, jelasnya adalah untuk menyatupadukan rakyat di Malaysia bagi mengekalkan satu Persekutuan.

"Apabila saya dipilih menjadi Pengerusi Petronas, berundinglah dengan semua kerajaan negeri dan ketua-ketua kerajaan negeri.

"Kita buat perjanjian, kerajaan negeri perlu serah hak minyak kepada Petronas selama-lamanya, dan kalau Petronas dapat sahaja minyak, Petronas kena bayar lima peratus walaupun dua sen sekalipun, wajib dibayar,"
jelasnya.

Beliau berkata demikian dalam pertemuan sewaktu kunjungan hormat Dewan Pemuda PAS Pusat ke kediamannya, di sini.

Tengku Razaleigh adalah satu-satunya pemimpin Umno yang menyokong usaha kerajaan Kelantan mendapatkan hak royalti.

Beliau pada 28 Januari lalu juga telah memenuhi jemputan kerajaan negeri bagi menjelaskan kedudukan tuntutan tersebut kepada rakyat negeri itu.

Ekoran sokongan kepada kerajaan PAS Kelantan itu, Umno berkemungkinan akan mengambil tindakan terhadap Razaleigh yang Ketua Umno Bahagian Gua Musang.

Ditanya, sama ada beliau sedang diperalat parti pembangkang, beliau menolak dakwaan tersebut.

"Saya bukan alat mana-mana pihak sama ada pembangkang ataupun kerajaan, saya hanya alat rakyat," katanya. -harakahdaily


Ulasan GB

Mukhriz resah gelisah jika isu royalti dibangkitkan di dalam PRK Galas. Bukan sahaja isu itu boleh menyatukan selruh rakyat Kelantan menentang UMNO BN, malah isu juga itu juga akan memerangkap Pengarah Pilihanraya UMNO BN, Tengku Razaleigh Hamzah yang selama ini vokal dan tegas memperjuangkan hak negeri Kelantan terhadap royalti minyak.

Beliau (Mukhriz) sedar bahawa UMNO BN bakal terkangkang apabila saja isu royalti dikemukakan di Kelantan. Kerana beliau tahu bahawa isu tidak mungkin boleh dijawab oleh mana-mana menteri dan pemimpin UMNO BN.

Justeru itu, PRK GALAS: Masa terbaik royalti diperjuangkan. Pakai baju merah ini di Galas nanti. Kejutkan Si Tonga dan Si Sifu dan suruh mereka keluar beramai-ramai tuntut royalti minyak.


Serigala Berkulit Bebiri. Konspirasi Azmin Jatuhkan MB Selangor Didedahkan.

Posted: 30 Sep 2010 07:35 AM PDT

Konspirasi Azmin jatuhkan Khalid?

Seorang bekas Ahli Majlis Tertinggi PKR hari ini mendedahkan perbualan telefon tentang 'konspirasi' untuk menumbangkan Menteri Besar selangor oleh pesaingnya, Azmin Ali.

Ng Lam Yong, salah seorang veteran parti dan pengasas parti menyifatkan pendedahan beliau seperti 'Lingam-gate', dan meminta kepimpinan parti menubuhkan sebuah jawatankuasa khas untuk menyiasat kes ini.

"Sepuluh hari lalu, saya menerima sebuah CD dari penghantar yang tak dikenali melalui pos." jelasnya.

CD tersebut mengandungi rakaman perbualan telefon diantara dua lelaki sepanjang kira-kira 10 minit.

"Dalam perbualan tersebut, Ramlan (Abu Bakar), Presiden Reformis, yang mengetuai protes 'Skuad bogel' dihadapan pejabat Menteri Besar Selangor, memberitahu bahawa dia di arahkan oleh Azmin untuk menjatuhkan Khalid." Ng memberitahu, dan menambah bahawa dia mengecam suara Ramlan tetapi tidak mengenali suara lagi satu.

"Ramlan juga mengakui kepada indidivu tersebut bahawa dia dijanjikan ganjaran yang merupakan sebuah lot berniaga di pasar malam dari Azmin. Ng memberitahu dalam sidang media tersebut.

"Ramlan juga memberitahu bahawa Azmin telah membekalkan dokumen-dokumen tentang rasuah untuk menjatuhkan Khalid."

Ng memberitahu, perbualan didalam Cd tersebut menunjukkan Azmin telah merancang untuk menjatuhkan Khalid sejak sekian lama.

"Saya ingin bertanya Azmin: apakah tujuannya menggunakan Ramlan untuk melancarkan kempen terhadap Khalid sedangkan Khalid juga adalah ahli PKR dan Menteri Besar Selangor?"

Walaubagaimanapun, Ng memberitahu dia tidak mempunyai niat jahat, dan menambah bahawa tujuan mendedahkan perbualan ini kepada umum adalah untuk menjelaskan keadaan demi kebaikan parti.

"Saya masih lagi ahli parti dan sayang kepada parti. Saya tidak mau menghancurkan parti. Saya telah banyak berkorban sepanjang 10 tahun yang lalu." kata Ng, yang bertanding sebagai Calon Parlimen Tanjong Malim sebelum ini tetapi menolak untuk bertanding di Wangsa Maju pada tahun 2008.

Beliau menambah, apa yang dilakukannya di Wangsa Maju (dimana Wee Choo Keong sekarang MP) sedangkan beliau sepatutnya menjadi MP menunjukkan bahawa dia bukan lapar kuasa.

"Saya bukan gila kuasa. Saya disini atas kehendak diri saya sendiri dan tidak dipaksa atau dibayar oleh sesiapa pun." katanya.

Dia menjelaskan sebab utama dia mendedahkan rakaman perbualan ini kerana mahukan parti membersihkan nama rakan-rakannya (termasuk Azmin dan Khalid) dengan mendedahkan is ini sebelum rakaman tersebut tersebar luas.

"Semalam, Syed Husin Ali menghantar SMS kepada saya meminta dihentikan sidang media ini. Tetapi saya merasakan saya perlu meneruskannya. Saya tidak menuduh sesiapa. saya hanya mahukan penjelasan dan mahukan parti mengambil serius perkara ini." katanya. Ng juga menerima panggilan dari Naib Presiden Dr. Lee Boon Chye dan Tian Chua.


Azmin dakwa MB Selangor tak berubah meskipun ditegur

SHAH ALAM, 26 Jun - Kepimpinan Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim menerajui Selangor tidak memperlihatkan perubahan meskipun telah ditegur secara terbuka ketika Kongres Nasional PKR Keenam akhir bulan lalu, dakwa Naib Presidennya Azmin Ali hari ini.

Bagaimanapun Ahli Parlimen Gombak itu menegaskan, beliau tidak pernah mendesak Khalid akan diturunkan daripada jawatan Menteri Besar Selangor.

"Semasa kongres ahli parti telah menegur Khalid dan barisan exconya supaya peningkatkan sistem pentadbiran negeri.

"Tetapi malang selepas sebulan kita masih belum nampak satu tindakan proaktif yang diambil beliau terhadap setiap teguran yang dibuat," kata beliau ketika ditemui di sini sesi pemukiman PKR di sini petang ini.

Beliau berkata tindakan ahli parti menegur Khalid bukan bermaksud mahu beliau meletakkan jawatan tetapi hanya sekadar teguran yang membina.

"Kita tidak pernah suruh Khalid meletakkan jawatan, cuma saya dan pemimpin lain merasakan beliau dan barisan kepimpinannya perlu memberikan perhatian secara serius terhadap teguran yang dibuat.

"Kita tegur berdasarkan rungutan yang diterima daripada rakyat. Jadi sebagai pemimpin yang bertanggungjawab kita perlu memberikan teguran yang membina supaya setiap kelemahan itu dapat diatasi," katanya.

Tiga hari lalu Azmin meletakkan jawatan sebagai pengarah anak syarikat kerajaan negeri, Perbadanan Kerajaan Negeri Selangor (PKNS), yang banyak pihak melihat sebagai petunjuk rasa tidak senang beliau terhadap kepimpinan Khalid.

Bagaimanapun Azmin juga menafikan andaian itu.

PKR memulakan sesi pemukiman dua hari petang tadi.

Azmin menjadi tumpuan isu baru menyelubungi PKR khususnya Selangor ekoran laporan bahawa 15 Ahli Parlimen dikatakan akan mengemukakan petisyen kepada Penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim agar menukar kepimpinan Menteri Besar Selangor.

Isu itu dijangka menjadi salah satu agenda perbincangan sesi pemukiman kali ini.

Azmin berkata kerajaan negeri perlu meningkatkan sistem pentadbiran negeri supaya agenda untuk merakyatkan ekonomi dapat diteruskan.

"Kerajaan negeri perlu memastikan pelaburan ditingkatkan supaya pendapatan negeri juga akan meningkat.

"Kalau tiada peningkatan dari segi pendapatan macam mana nak mengagihkan kekayaan negeri kepada rakyat.

"Jadi tidak mungkin kita boleh meneruskan agenda merakyatkan ekonomi kalau negeri ini bangkrup. Jadi kerajaan negeri harus memperkemaskan pengurusan pentadbiran dengan cekap," katanya.

Azmin menambah pentadbiran kerajaan negeri juga harus menghentikan birokrasi dengan serta-merta.

"Birokrasi yang ada dalam sistem pentadbiran perlu dihentikan dengan serta-merta kerana jika terlalu banyak birokrasi ekonomi akan menjadi lembab.

"Selain itu, setiap permohonan yang dibuat perlu diberikan kelulusan dengan cepat, telus dan bertanggungjawab serta mengikut prosedur yang ditetapkan," katannya. -TMI


Ulasan GB

GB telah lama menghidu hal ini dan telah menyatakan hal ini secara halus di SINI. GB tidak dapat menuduh secara pasti sebelum ini kerana tiada bukti. Hari ini Allah s.w.t. membenarkan firasat GB itu dengan pendedahan dari seorang veteran PKR, Ng Lam Yong.

Petikan tulisan GB sebelum ini:

Itu belum lagi diambilkira aduan-aduan penduduk Bukit Antarabangsa dan Gombak yang mengadu bermacam-macam hal tentang sukarnya untuk menemui wakil rakyat mereka bernama Azmin, kata mereka. Azmin, pada mereka tidak berbeza dari YB-YB UMNO sebelumnya.

Saya faham Azmin bercita-cita tinggi, kerusi MB Selangor jadi sasarannya. Tetapi perlukan beliau gopoh? Kegopohan akan menggelincirkan seseorang jauh ke dalam jurang.


Beliau kini sedang mendahului pencalonan Timbalan Presiden dengan meninggalkan lawannya dengan jurang yang besar.

Dan GB menyatakan sebelum ini:

Dah jadi ADUN, dah jadi MP, dah jadi Ketua PKR Negeri, kini berebut nak jadi orang no 2 dalam parti untuk membolehkan beliau merampas kerusi MB.

Siddiq Ghouse pula yang mengulas mengenai isu "serigala yang berkulitkan bebiri" juga pernah menunjukkan secara halus siapa serigala itu.

Yang pastinya orang itu bukan Datuk Zaid Ibrahim kerana semasa Nurul memberi amaran serigala dalam PKR di Kota Kucing tempohari, dia dengan jelas menyatakan bahawa ahli-ahli PKR harus memberi tempat kepada tokoh seperti Zaid Ibrahim.

Takkan pula Nurul nak sokong seorang tokoh yang bersifatnya "Serigala yang menyamar sebagai Bebiri" yang akan membaham mati ahli dan parti yang diperjuangkan. Jadi tak mungkin serigala itu bernama Zaid.

Nak kata naib presiden nombor satu, Azmin Ali itu berwatak serigala dalam PKR, barangkali tak mungkin juga kerana Azmin diketahui sangat rapat dan disayangi ketua umum. Takkan pula "serigala itu boleh masuk kandang bebiri sampai begitu dalam dan berkampung begitu lama" malah bergandingan erat pula dengan ketua umum.

Banyak "bual kosong" orang politik di kota yang berjiran dengan kota Kucing, heboh "menggosip" perihal gandingan mantap Azmin-Anwar yang sedang diatur sekarang ini dan gandingan itu katanya turut mahu "membaham" Zaid Ibrahim.


Lihat ayat Siddiq di atas. Siddiq menafikan secara tegas bahawa Zaid itu serigala yang dimaksudkan oleh Nurul, tetapi menggunakan istilah "barangkali" untuk menafikan orang itu adalaH Azmin. Beliau menambah lagi di akhir perenggan:

Ahli parti yang sempat mendengar dan faham mungkin sudah mulakan sesuatu untuk menghalau serigala ini. Namun ia tidaklah semudah meneriakkannya kerana serigala tersebut mungkin sudah punya ramai sekali pengikut dari kalangan "bebiri yang pekak dan bisu" yang sedang berkira-kira nak menjadi "ketua umum kepada Ketua JKKK" apabila serigala itu sudah memperoleh kuasa dalam PKR dan kerajaan Pakatan Rakyat tahun depan.

Cukuplah... kan GB dah cakap dulu, kebenaran itu kebenaran. Berarak awan hitam maka tampaklah cahaya matahari yang terang benderang menyuluhi segala yang kelam sebelum ini.


Usharani Selesai Beri Keterangan Kes Suaminya Yang Hilang

Posted: 30 Sep 2010 06:45 AM PDT

Usharani selesai beri keterangan kes usahawan India hilang

Gambar: Isteri ahli perniagaan India, S. Usharani, 27, yang memakai baju kurung meninggalkan dari Ibu Pejabat Polis Daerah Kuala Langat sambil diekori petugas media setelah memberi kenyataan berhubung kes kehilangan suaminya Allal Kathan Muthuraja dekat sini, hari ini.

BANTING, 30 Sept – S. Usharani, isteri kepada usahawan India, Allal Kanthan Muthuraja yang dilaporkan hilang di negara ini sejak awal tahun ini, selesai memberikan keterangan berhubung kehilangan suaminya di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Langat di sini hari ini.

Usharani, 27, tiba di IPD berkenaan kira-kira pukul 11.30 pagi tadi untuk menandatangani keterangan yang diberikan sebelum ini.

Beliau berada di IPD tersebut kira-kira sejam dan ketika ditemui, Usharani berkata beliau yakin polis dapat menyelesaikan kes tersebut dengan secepat mungkin.

"Saya puas hati dengan kerjasama yang diberikan polis selama keterangan saya diambil," katanya.

Bagaimanapun, beliau enggan mengulas lanjut mengenai keterangan tersebut dan menurutnya beliau akan pulang ke Ramapuram, Chennai, India kira-kira pukul 9.30 pagi esok.

Sebelum ini beliau telah membuat laporan polis mengenai kehilangan suaminya pada 8 September lepas dan memberi keterangan berhubung perkara itu di IPD ini pada 23 September dan semalam.

Kehilangan Muthuraja, 34, itu turut dikaitkan dengan suspek utama kes pembunuhan Sosilawati dan tiga yang lain apabila mangsa dilapor hilang selepas dijemput oleh kedua-dua peguam, di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur sebaik tiba di Malaysia 18 Januari lepas. – Bernama


Beyond Words and Understanding is...

Posted: 30 Sep 2010 06:17 AM PDT

I am thankful for readers who email me to share their responses about posts or to share jokes and other inspirational stuff with me. If not for blogging, I would not have made friends with these wonderful friends whom I have yet to meet. This evening, I want to dedicate the following post to a reader named Beng whom I have never met. All I know is that he started to subscribe to my feeds on 3rd August this year and is from Penang.

Since then, Beng would email on and off, short emails of one or two sentences and sometimes he would send me jokes. Fearful that this old lady (me that is) may be more myopic with all the blogging that I do :-), he would sometimes amuse me by increasing the font size of his mail or using bold or colored fonts.

This month, I did not hear from him much and was wondering what had happened to him. And then his email came - a real shock to me and I am teary-eyed as I write this.

The doctor at GH Penang confirmed he has carcinoma of the tongue.

:-( Sighs.

I responded by asking him if I could visit him and his response really moved me to tears. At the point of writing this, I have yet to reply his email and tears are rolling down my face as I type this.

You know, there are many things I have learnt from my readers and certainly Beng is one of them. He has taught me courage in the face of adversity and how humor can dispel gloom. I am inspired by his strength, his humor, his caring nature and his warm and jovial persona despite the difficult situation that he is in.

Excerpt from his email (in response to my request to visit him) which made me cry and laugh simultaneously:

my dear teacher,

I am being warded among other cancer and cancer to be patients and it is crowded. I strongly discouraged you and your friends to visit me in this environment which is not healthy congested with cancer airborne germs! Everybody will be wearing face mask and patients after operation/surgery will be moving slowly with tubes hanging out from their nose. Also many of those after going through TRACHEOSTOMY (sorry for my typo-error earlier) with their visible plugs stuck thru their neck and some old seniors with their worn out holes (dried unstitched like a bullet hole) walking around like aliens looking loss!

Wait...no wonder Malaysia is appointed by the United Nations as the 1st contact country for E.T. from outer space !!!

What a joke!!! I better stay alive long enough for my country to humour me so that I can carry on with my bitter sweet cancerous life!

Anyway being non-compliant to the hospital procedures, the doctors have given me an eviction order verbally henceforth I shall be walking alone like a zombie aimlessly waiting for that touch & go moment. Meantime, I expect to receive more humorous reads to uplift my spirits of hope. (incld beer & wine)
Dear Beng, I hope you do not mind that I have put up your letter. I did it to inspire others who may be in the same position that they may be inspired by your strength and grit to overcome obstacles. I pray for your speedy recovery and a miraculous journey to wholeness for you.Angela is a fine example of a cancer patient who is in remission. She is my cyber buddy, my sister, my confidante and my mother sometimes and at this moment, she is belly-dancing away at the gym and had yoga class earlier in the day. People like Beng and Angela are truly icons of inspiration.

I just want to request readers to leave messages in the comment box to inspire and to encourage Beng. I will then collect these and forward to him via email.

If you wish to send him get-well messages instead, you can email me at mwsmithunplugged@gmail.com and I will forward them to Beng.

Thanks, dear reader. We are all in the same blogosphere and even though we may not have met face to face, thank you for being a part of my blog, for visiting and for sharing Beng's journey to recovery.

Take care and may you and yours cherish life always!! Here's a special dedication for Beng and all of you out there.

Sometimes, circumstances are beyond words and comprehension...God bless you all!


A Lesson in Life

Everything happens for a reason. Nothing happens by chance or by means of good or bad luck. Illness, injury, love, lost moments of true greatness and sheer stupidity all occur to test the limits of your soul. Without these small tests, if they be events, illnesses or relationships, life would be like a smoothly paved, straight, flat road to nowhere.

If someone hurts you, betrays you , or breaks you heart, forgive them. For they have helped you learn about trust and the importance of being cautious to who you open your heart to.

If someone loves you, love them back unconditionally, not only because they love you, but because they are teaching you to love and opening your heart and eyes to things you would have never seen or felt without them.

Make every day count. Appreciate every moment and take from it everything that you possibly can, for you may never be able to experience it again.

Talk to people you have never talked to before, and actually listen. Hold your head up because you have every right to. Tell yourself you are a great individual and believe in yourself, for if you don't believe in yourself, no one else will believe in you either.

You can make of your life anything you wish. Create your own life and then go out and live it.


Ku Li Pengarah Galas. Tak Sukar & Tak Gusar Untuk PAS Menang

Posted: 30 Sep 2010 05:30 AM PDT

Galas: PAS dakwa norma luar biasa Umno lantik Ku Li pengarah

Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub menyifatkan Umno keluar daripada norma biasa apabila melantik Ketua Umno Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah sebagai pengarah pilihan raya kecil DUN Galas.

Katanya, sebelum ini jawatan itu dipegang oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin selaku Timbalan Presiden Umno dan Timbalan Pengerusi BN.

Salahuddin berkata persoalan sekarang mengapa Muhyiddin lari daripada tanggungjawab tersebut.

"Kenapa Umno lari daripada norma biasa di mana Tan Sri Muhyiddin Yassin yang setiap kali berlaku pilihan raya kecil mesti timbalan perdana menteri yang jadi pengarah pilihan raya.

"Kenapa kali ini beliau lari?" kata beliau di sini hari ini.

Beliau turut menimbulkan persoalan mengenai janji-janji pilihan raya kecil kerusi Manek Urai Julai 2009.

"Mana janji beliau satu jambatan di Manek Urai, mana janji untuk memberi sumbangan RM1,000 sebulan kepada warga tua, mana janji beliau di Manek Urai," katanya.

Ahli Parlimen Kubang Kerian itu bagaimanapun enggan menyentuh tentang pelantikan Tengku Razaleigh.

"Saya tidak mahu sentuh pasal Tengku Razaleigh tapi kenapa kali ini Timbalan Perdana Menteri lari daripada tangunggjawab.

"Itu persoalannya, lagi pun PAS tiada masalah dengan Ku Li, malah kita bersama dalam beberapa itu sebelum ini termasuk royalti minyak," katanya.

Semalam, Muhyiddin mengumumkan bahawa Tengku Razaleigh telah dilantik sebagai pengarah pilihan raya Umno-BN di Galas.

Ia salah satu kerusi DUN dalam bahagian Parlimen yang diterajui Tengku Razaleigh.

Muhyiddin berkata keputusan itu diambil dalam mesyuarat Jawatankuasa Pengurusan Umno semalam. Pengerusi Perhubungan Umno negeri Kelantan Datuk Seri Mustapa Mohamed pula dilantik timbalan pengarah dengan dibantu jentera parti di peringkat negeri dan pusat.

Muhyiddin berkata, beliau yakin dengan kepimpinan Razaleigh yang amat berpengalaman, berpengaruh lagi amat dihormati pengundi di DUN Galas.

Kerusi Galas kosong berikutan kematian wakil rakyatnya Che Hashim Sulaima dari PAS akibat barah usus, Isnin lalu. Kekosongan kerusi itu membuka laluan kepada pilihan raya kecil ke-12 sejak Mac 2008.

DUN Galas selama ini dikuasai Umno, namun dalam pilihan raya lalu Che Hashim berjaya menawan kerusi itu dengan menewaskan calon Umno, Mohamad Saufi Deraman dengan majoriti 646 undi.

Menurut Salahuddin, PAS memandang serius pilihan raya kecil DUN Galas dan menyifatkan cabaran yang bakal dihadapi nanti perlu ditangani dengan bijak.

"PAS anggap ini satu cabaran besar, jentera PAS perlu bersiap sedia jangan 'terlalu over confident', jangan rasa selesa yang penting PAS akan meningkatkan keupayaan dan komitmen.

"Cabaran PAS untuk menghadapi rintangan ini dengan bijak," katanya.

Tambahnya satu mesyuarat khas pemimpin PAS akan diadakan pada 3 Oktober ini dan isu DUN Galas akan menjadi agenda utama.

"Mungkin pada hari itu Presiden PAS akan mengumumkan siapa yang akan menjadi pengarah pilihan raya bagi PAS," katanya.-TMI


Aziz Bari: Pelantikan Cubaan Singkir Ku Li Dari Umno

SHAH ALAM 30 SEPT: Pensyarah Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIA) Profesor Dr Aziz Bari percaya pelantikan Tengku Razaleigh Hamzah sebagai Pengarah Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas, sebagai cubaan halus Umno untuk menyingkirkan Ahli Parlimen Gua Musang itu.

Beliau berkata Umno nekad dengan meletakkan tekanan kepada Teng Razaleigh atau Ku Li bagi menyulitkan kedudukan beliau yang sering berpihak kepada kerajaan Kelantan pimpinan Pas yang memperjuang royalti minyak.

"Saya menganggap ini amaran kepada Ku Li sama ada terus kekal atau keluar Umno. Walaupun kita melihat beliau konsisten tidak senada dengan Umno tetapi dia masih belum keluar," katanya kepada TV Selangor, hari ini.

Ku Li selama ini didesak pelbagai pihak supaya keluar Umno dan menyertai Pakatan Rakyat berikutan kecenderungannya memihak kepada kerajaan Kelantan dalam isu royalti minyak dan beberapa perkara lain.

Kerusi DUN Galas kosong berikutan kematian wakil rakyat Pas, Che Hashim Sulaima akibat barah usus, mendorong laluan kepada pilihan raya kecil ke-12 sejak Mac 2008.

Mengulas mengenai peluang Pas memenangi pilihan raya kecil itu, Aziz percaya keputusan pilihan raya kecil itu secara matematiknya berpihak kepada Pas walaupun Ku Li memimpin kempen Umno Barisan Nasional.

Beliau berkata, Umno BN tampak tidak bersedia untuk menghadapi pilihan raya kecil mengejut walaupun mahu menunjukkan kemampuan mereka merampas semula kerusi DUN yang terlepas ke tangan PAS pada 2008.

Katanya, kemerosotan pengundi Umno BN dijangka berlaku melibatkan undi pos berikutan masyarakat orang Asli di Kelantan khususnya DUN Galas semakin selesa dengan kepimpinan Pas. -tvs


Ulasan GB

Tak sukar dan tak gusar bagi PAS sekalipun Ku Li menjadi Pengarah PRK Galas.

Perlantikan Ku Li jelas menunjukkan UMNO sendiri sudah hilang pemimpin berwibawa untuk mengetuai PRK kerana TPM, Muhyiddin sebelum ini telah dimalukan dengan beberapa kekalahan apabila mengetuai PRK.

Siapa lagi yang mampu mengetuai UMNO untuk PRK? Najib? Oh lagi banyak majoriti yang Pakatan Rakyat akan perolehi.

p/s Seperti kempen-kempen pilihanraya terdahulu Radio gb.fm akan cuba dikeudarakan di sepanjang tempoh kempen pilihanraya Galas ini. Doakan kesihatan GB dan hulurkan sedikit sumbangan jika ada simpati di hati. Kerja ini kerja sukarela saja tanpa apa-apa support dari parti walaupun GB dah berulangkali berperit tekak meminta parti mengerti. Meminta mereka "mengerti" bukan bermaksud meminta sedekah dari YB-YB atau parti, tapi parti dan YB mestilah tahu tunaikan kewajipan terhadap ahli-ahli parti supaya bukan saja radio GB, tetapi supaya lebih ramai ahli-ahli dapat menyumbang bakti dengan bakat dan kebolehan masing-masing apabila suda ada faktor motivasi. Selama ini, sekalipun parti melupai GB, tetapi GB tetap disini dipayungi Ilahi.


Some unethical specialists in Myanmar and Malaysia

Posted: 30 Sep 2010 04:12 AM PDT

Your words reminded me of a popular joke (but a little bit old already) told by the emcees (the MCs or the Masters of Ceremonies) during the wedding receptions.

"After married, husband will become the head the future family, must be respected by the wife and made a 'GENERAL' of the family. The wife should be satisfied as the lower ranking 'MAJOR' position in the family.

After that if there is any 'General problems' it will be the General husband's duty to decide. But all the 'Majour decisions' must be left for the 'Majour' wife to decide."

So I used to treat General patients as a General Practitioner and need to refer all the majour problems and majour diseases to relevant specialists.

But I had learned a lot of lessons in referring the patients to the Specialists in Myanmar and Malaysia.

Just after finishing my house surgeon (HO here) post, I opened my evening clinic at my parents' house at 30th street Mandalay and opened another clinic in Sar Doe, Myitnge Set Kwe (or Condensed milk Factory corner or bend). On the Rangoon-Mandalay highway, there was a "Broker shop" (or Pwe Yone) from Myingyan.

I was called for a house-visit to a Postpartum (or postnatal) patient having high fever with chills and rigor. As that area was a Malaria endemic area I had done a thorough history taking and physical examination and diagnosed that she was having UTI. Her left kidney was ballotable, tender and Urine FEME was full with pus cells. I took her urine and checked at the minilab at the back of MU3, Prof U Tun Thin's ward, because there was no private lab in Mandalay back in 1977.

I took my father's jeep next day and sent to the GP of one of my Lecturer Consultant Specialists. After he checked, he asked me in Burmese, infront of the patient, whether I was sure it was not a Malaria patient with the large spleen. After that he continue to scold me (in front of my patient) for being bold to give the possible diagnosis of Pyelonephritis or Renal Abscess.

But I feel proud as at last after admission to the hospital and after undergoing all available investigations, the patient had to undergo a left sided nephrectomy. (I felt vindicated  because I was still a young doctor but I felt sadness for the patient.)

Second patient was a teenage girl from the Talingyi village, far off the main road, about 7 miles away on the side of Myitnge River. The girl was the unmarried girl and the daughter of the landlord of my temporary mobile clinic. As she was suffering from hysterical hyperventilation followed by carpopedal spasm and also complaint of palpitation, insomnia etc., I had explained the parents and had given mildest relax medicine available, Releasin Tablets.

Later when she complaint of massive discharge with SPA pain, I had given some antibiotics without checking the VE and decided to send to one of the consultant OG specialist.

I took my father's jeep again and sent the patient and her mother to the above OG's clinic. That "Ma Ma" OG (not Ma Ma Kyu or U Soe Myint) scolded me in front of the patient again (in Burmese) telling that any idiot standing at the road side platform could give those pills and accused me as unethical for treating that kind of patient without specialists training in Psychiatry and Gynaecology.

I was sad and shy but never talk back nor complaint to the pt and relatives. But pts' mother was a very intelligent person and when I sent them to their relative's house when they were going to stay overnight, she remarked that she did not like the rude attitude of that OG and threw away her medicines. She thanked me and asked me not to feel bad. Then only she revealed that she decided not to give the presents she brought from her village, big tin of oil, a bag of rice and her firm products and asked me to accept them, in addition to the presents she intend to give to me.

I continued to work there in Myitnge daily and visited their remote village twice a week as a mobile clinic work. The girl's disease was uneventful till another 5 years. Since then, I never send any patients personally to any specialists but just sent them with a referral letter if really need only. And I learned a lesson; I used the general terms with the vague diagnosis as if I was not sure.

When I arrived Malaysia, I thought the Specialists here are better ethically but I found out that they are acting like their counterparts in my country and some of them had scolded my patients for relying on GPs and not seeing them directly in first place.

Once I referred a child with the ear injury to an ENT Surgeon in a Private Hospital in Ampang, KL. The whole family is my regular patients, the mother told me that while she was digging the ear of her daughter, the younger daughter pushed her and she accidently injured her child's ear.

It is no need for a GP like me or other doctors to even check the child as her ear was full of blood and the blood was oozing out from the external auditory meatus. As the mother's employer was a Big International company and used to cover the Medical Benefits at the private hospitals (if the panel doctors like me referred) I sent her to that hospital's Medical Officer @ A&E.

The STUPID so called specialist later wrote a letter complaining and blaming me that I HAD injured the child's eardrum. Even if she could not read my handwriting on the referral letter, as a specialist, she should know how to take a proper history. The pt's mother immediately came to the clinic when I rang up to her about the letter. She apologized me and told me that when she explain in Bahasa Malaysia, that that dr never even listen properly to her but was worried more about the payment mode as she was going to charg about five thousand to do the examination and treatment under anaesthesia.

I complained to the Director of that hospital and tried to call her clinic few times but she tried to avoid me. But I never get any apology from her or from the relevant hospital authorities.

Another unfortunate incident was when my regular pt, a Ph D doctor, businessman, IT/Multimedia specialist had a chest pain. His whole family members are my regular patients and even the eldest son who was studying and now working in US used to visit me if he comes back to KL. Younger son is also studying in an expensive private school. Now he is working as the senior officer in the present PM's office at the media /press section. I even had published his wife's picture shaking hands with TDM at my daughter's wedding.

When he complaint about his Angina Chest pain only on running fast on the treadmill that day, I took his BP, which was normal as usual. And he is the thinnest, fittest in the whole family. (No need to see the records as I knew the whole family medical history very well) ECG was completely normal but I took his blood samples and sent to Pathlab for the Cardiac Infarct. But I had given him Asprin (Casprin 100 mg 3 Caps), GTN, Isoket and also given the referral letter to the private hospital against their unwillingness to admit to hospital or to do any procedures. I strongly advised his wife to cancel her planned trip to USA the next day, although her tickets and all the travel arrangements were already done and confirmed by her son who is working in USA. I even rang up to his business partner because of his wife's request to help persuade him to see the cardiologist. To make it short the blood results returned in the evening shown the strong possibility of Myocardial Infarct. I rang up to them and had to advise strongly and repeatedly to go to hospital because he was relieved of all the pains and so comfortable after my palliative treatment. In short he was diagnosed as MI and operated.

But he and his wife's repeated praising of me in front of the Cardiac Surgeon may had irritated him and that Specialist Cardiologist told them that GPs are unreliable (up to now we never know or meet each other as he is practising in Damansara side and I am at the opposite side of the town). The Cardiac Surgeon baselessly alleged that my ECG machine is useless like other GP's. (May be he became jealous as that keep on telling that although ECG was normal, I had correctly diagnosed, treated him well and ultimate safe his life.) Actually it is his fate and Allah's will. So all the praises should be directed to Allah only.

After discharged from the hospital, before going back home, MashaAllah, Alhamdulillah, pt dropped at my clinic counter to thank me in front of the all my patients. He and his wife tried to compete telling about how I had saved his life and the bad mouthing of the specialist.

Never mind, I found out later that cardiologist insists on giving anti-hypertensive medication although he never suffered and never high and because of that my pt's got a hypotension and almost got another MI. I referred back to him and he stopped that medicine.

I wrote this in response to my friend doctor and my pt's in my FB_

FB comment after sharing this posting_
Naing Wai Win ‎
‎"A human being should be able to change a diaper, plan an invasion, butcher a hog, conn a ship, design a building, write a sonnet, balance accounts, build a wall, set a bone, comfort the dying, take orders, give orders, cooperate, act alone, solve equations, analyze a new problem, pitch a manure, program a computer, cook a tasty meal, fight efficiently, die gallantly.
Specialization is for insects." Heinlein quote. Thus, i'm proud to be a jack of all trades.
And I believe Sayar Dr. Ko Ko Gyi is a generalist too.
He quit the specialist road after passing MRCOG part 1.
Although the world needs specialists, generalists rule the world. Is that right? Ko Myo Min ?
Yes Ko Naing. The world is the generals' world. Not those Generals! The mother Earth is for jacks. Thus we have such elective diversities and never get bored in life. It's enough one Ibrahim Lincoln, but not his dynasty to continuously have son Lincoln, grand son Lincoln and so on. Otherwise, Obama will now be just day dreaming on the bank of Mississippi.I mean, USA have such a jack of all political system and that is what it takes to be what USA is today about.

Related Articles


Sports Toto Sebar Berita Ada Yang Menang RM47j

Posted: 30 Sep 2010 03:00 AM PDT

Ahli Perniagaan Menang Loteri Terbesar RM48 Juta

PETALING JAYA: Seorang ahli perniagaan telah memenangi wang tunai sejumlah RM47.82 juta yang merupakan cepumas loteri atau jackpot terbesar di Malaysia.

Sports Toto Malaysia Sdn Bhd berkata, cepumas tertinggi sebelum itu adalah RM20.9 juta yang dikeluarkan pada Disember 2008.

Difahamkan, ahli perniagaan yang berusia 50an itu mengetahui kemenangan tersebut menerusi laman web Sports Toto pada malam Selasa selepas keputusan diumumkan.

"Dia tidak percaya tentang berita itu sehingga tergamam untuk seketika sebelum meminta isterinya mengesahkan kemenangan itu berulang kali," kata jurucakap Sports Toto dalam satu kenyataan semalam.

Jurucakap itu berkata, pasangan berkenaan amat gembira sehingga tidak dapat tidur dan tidak sabar untuk menebus hadiah wang tunai daripada ibu pejabat Sports Toto di Kuala Lumpur. -petikan dari Mstar

..... snipped...


UMNO dan Sports TOTO

Sports Toto Malaysia diasaskan pada tahun 1969 dengan nama asal syarikat berkenaan ialah Unilite Electrical Industries Berhad. Setelah itu pada tahun 1987 ia ditukar nama kepada Far East Asset Berhad dan dalam penstrukturan semula pada tahun 1992, ia diambil alih oleh Berjaya dan dikenali sebagai Berjaya Sports Toto Berhad.

Sehingga kini Sports Toto mempunyai 681 kedai judi di seluruh negara dan mempunyai dua syarikat perjudian di luar negara iaitu Philippines Berjaya Toto dan pada tahun 1997 membantu kerajaan Ghana menyusun kegiatan loteri di negara berkenaan.

Syarikat ini adalah merupakan anak syarikat milik penuh Berjaya Group Berhad yang dimiliki oleh Tan Sri Vincent Tan, kroni yang rapat dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Mahathir Mohamad.

Berdasarkan carian yang dibuat Pengerusi Perhubungan Umno Wilayah yang juga Setiausaha Kerja Umno Malaysia, Tengku Adnan Tengku Mansor masih memegang saham di dalam Berjaya Group Berhad yang memiliki Sports Toto.

Pegangan Tengku Adnan sebanyak 3.5 juta saham dibuat melalui Cimsec Nominees.

Ini menjadikan Tengku Adnan `mewakili Umno di dalam syarikat perjudian Sports Toto melalui pegangan saham Berjaya Group Berhad.

Selain itu, Sports Toto Malaysia juga mempunyai dua pengarah yang merupakan bekas pegawai kanan Polis Diraja Malaysia yang kebetulan orang Melayu dan beragama Islam. Mereka ialah Tan Sri Jaafar Abdul dan Mohamed Saleh Gomu.

Selain dua bekas pegawai kanan polis tersebut, antara muka Melayu yang menjadi pengarah syarikat di bawah kumpulan Berjaya yang turut memiliki saham dalam Sports Toto Malaysia ialah Datuk Annuar Zaini dan Datuk Sulaiman Mohd Noor yang menjadi pengarah Berjaya Group Berhad yang memiliki 292,336,584 saham di dalam Sports Toto.

Manakala dua lagi pengarah Melayu iaitu Datuk Adnan Shuaib dan Arsam Damis masing-masing menjadi pengarah Berjaya Land Berhad yang memiliki 284,644,046 saham di dalam Sports Toto.

Daripada carta ini jelas Umno punya `wakil dalam syarikat judi dan bekas polis turut `melindungi kegiatan judi berkenaan.-visi-sufi


Ulasan GB

Berita di atas disebarluaskan oleh Sports Toto sendiri.

Hasratnya ialah untuk mengkhabarkan bahawa ada orang dah menang RM47 juta dengan bermain nombor dengan Toto.

Ini sekaligus akan menggalakkan orangramai berpusu-pusu ke kedai toto untuk menikam nombor dengan harapan menjadi jutawan.

Taktik ini digunakan bagi meraih keuntungan yang lebih besar untuk syarikat dan juga pemegang-pemegang saham Toto yang terdiri dari beberapa pemimpin UMNO dan bekas-bekas pegawai tinggi kerajaan.


Sandiwara "Pulangkan" Banyak Kelemahan

Posted: 30 Sep 2010 01:48 AM PDT

Exco Pulau Pinang dakwa ada pihak desak warga emas pulang wang ihsan

GEORGE TOWN, 30 Sept — Tindakan sekumpulan warga emas yang memulangkan semula wang bantuan RM100 setiap seorang kepada kerajaan Pulau Pinang hanyalah satu sandiwara, kata Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Negeri Abdul Malik Abul Kassim (gambar).

Beliau berkata, ada kemungkinan warga emas yang memulangkan wang ehsan itu tidak mendaftar lagi dalam sistem yang disediakan oleh kerajaan negeri dan mereka mungkin dipengaruhi oleh sesetengah pihak.

"Mungkin ada pihak yang telah mendesak mereka," katanya kepada pemberita bagi mengulas tindakan 40 warga emas memulangkan semula wang bantuan daripada kerajaan negeri itu kerana wang itu dikatakan daripada sumber judi lumba kuda.

Isu status wang itu didedahkan oleh sebuah blog yang mendakwa ia dari sumber judi, dan ini menimbulkan keresahan dalam kalangan penerima beragama Islam.

Dipetik Bernama, Abdul Malik sekali lagi mengulangi bahawa wang itu bukan daripada hasil judi, sebaliknya hasil yang diperoleh kerajaan negeri daripada amalan perbelanjaan berhemah sejak Pakatan Rakyat mengambil alih pentadbiran negeri.

Kumpulan itu menyerahkan wang berkenaan kepada Setiausaha Badan Perhubungan Umno negeri Datuk Azhar Ibrahim untuk dikembalikan kepada kerajaan negeri, semalam.

Azhar yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Penaga berkata, pihaknya menganjurkan majlis tersebut selepas diminta oleh warga emas sekitar kawasan Parlimen Kepala Batas yang mahu memulangkan wang ihsan berkenaan.

"Bukan Umno yang suruh mereka (warga emas) bagi balik duit berkenaan, sebaliknya mereka yang hubungi saya untuk minta pulangkan wang itu kerana tidak sanggup guna wang dari sumber haram," katanya yang juga Ketua Pembangkang di DUN Pulau Pinang.

Azhar juga berkata lebih ramai warga emas akan berbuat demikian dalam masa terdekat dan pihaknya akan mengumpulkan semua wang tersebut sebelum menyerahkan kepada Pemuda Umno Pulau Pinang untuk dikembalikan kepada Ketua Menteri Lim Guan Eng.

Pemuda Umno negeri mendakwa kerajaan Pulau Pinang menggunakan sumbangan sebuah syarikat perjudian sebagai wang ihsan kepada warga emas negeri itu.

Dakwaan itu berdasarkan sepucuk surat yang dikeluarkan Pejabat Ketua Menteri kepada Pengurus Besar Kelab Lumba Kuda Pulau Pinang, Leow Khin Ming berhubung baki sumbangan cek bernilai RM500,000 untuk program tersebut.

Dalam kenyataannya selepas itu, Lim yang mengakui menerima sumbangan tersebut berkata ia digunakan bagi program membasmi kemiskinan tegar dengan menerimanya adalah bukan Islam, bukan untuk penghargaan warga emas.

Sebelum ini, Abdul Malik menafikan sekeras-kerasnya dakwaan Pemuda Umno bahawa kerajaan negeri menggunakan hasil sumber judi untuk tujuan pembayaran wang ihsan melalui program penghargaan warga emas.

Katanya, dakwaan sebuah blog dan Pemuda Umno pusat awal bulan ini adalah berdasarkan kepada imaginasi, berniat jahat serta fitnah yang tidak berlandaskan fakta dan kebenaran.

Menurut beliau lagi kerajaan negeri yang mengamalkan amalan berjimat cermat melalui konsep cekap, akauntabiliti dan telus telah berjaya menjimatkan jumlah peruntukkan dalam bajet kerajaan negeri sebanyak RM20 juta bagi program tersebut.

"Daripada peruntukkan yang diberikan kita telah membelanjakan sebanyak RM10.7 juta dan masih mempunyai lebihan RM9.3 juta untuk meneruskan program penghargaan warga emas.

"Suka ditegaskan di sini bahawa wang ihsan tersebut bukan hasil dari sumber judi. Ia adalah hasil dari pungutan cukai tanah serta sumber selain dari judi.

"Kerajaan negeri juga tidak mempunyai kuasa mutlak untuk meluluskan lesen judi sedangkan kerajaan pusat sahaja yang mempunyai kuasa untuk meluluskan semua lesen judi yang ada dalam negara kini," katanya beliau kepada The Malaysian Insider. -TMI

Ulasan GB

Bila ditinjau gambar duit itu dekat-dekat di dalam tong dan di tangan warga emas itu, kita nampak wang itu semuanya serupa. Note RM50. Seorang dua keping.

Ah, baru keluar dari bank. Siapa punya? Yang pasti semua duit itu dipinjamkan kepada warga emas tersebut kemudian di"pulang"kan kepada tuannya.

Ini kisah Ahmad Nisfu yang ambil balik duit dari "pelakon sementara" di dalam cerita 3 Abdul.

"abdul wahud...abdul wahud...kita nak kasi dia marah...balik-balik kita yang marah....kasi balik duit aku...kasi balik...kasi balik"

Tapi seperti yang GB ulaskan di sini, Kerajaan negeri berhak untuk tuntut RM4 ribu yang kononnya dikatakan dipungut semula dari warga emas tersebut. Kalau pun betul wang itu pungutan dari warga emas, memang wajar YB Penaga itu perlu menyerahkan semula kepada Kerajaan Negeri. Jika tidak YB Penaga itu boleh ditahan dan ditangkap kerana menipu warga emas berkenaan dengan melarikan wang ihsan itu. Kalau wang itu bukan wang ihsan tetapi milik YB Penaga sendiri tetapi cuma dilakonkan saja, dia sepatutnya ditahan juga kerana menipu.

Amacam YB. Ini bab mahu tipu satu Malaysia sudah tahu.

Tapi tropi sandiwara lucu sukar dimenangi sandiwara "Pulangkan" ini. Kelemahannya ketara. Manakala sandiwara "I'da World" lakonan Hang Kebun yang tak bergigi yang serahkan cek replika RM4b di Kelantan rasanya mendapat undi sms terbanyak.

Kata Sudin di dalam Seniman Bujang Lapok: Main-main kasar ..sekali aku cekik…gigi wak mana?...pergi bikin!


Another public relations coup for Najib

Posted: 28 Sep 2010 10:21 PM PDT


How the govt victimises vernacular schools

Posted: 26 Sep 2010 10:23 PM PDT


Di bawah bintang mengerdip - A. Samad Said

Posted: 29 Sep 2010 09:00 AM PDT

Di Bawah Bintang Mengerdip


Di bawah bintang mengerdip
Aku ingin bersunyi
Tiada buku, tiada lagu, tiada rindu
Tapi siapa dapat percaya
Bulan turut berduka 
Ketika dunia asyik berpesta ria

Di bawah bintang mengerdip aku ingin bersayu
Tiada ayahanda, tiada bonda, tiada kanda
Tapi siapa sanggup percaya
Malam turut berhiba..........

Dengarkan deklamasi sajak dengan iringan gambus.... di sini

~cikgunormah@klcitizen~


N45Galas : The Ku Li factor.....

Posted: 29 Sep 2010 09:12 AM PDT

In the run-up to the Galas by-election, the 12th since the 2008 general election, both PAS and Umno are hellbent on getting Gua Musang MP Tengku Razaleigh Hamzah on their side. Although he carries an Umno membership card and heads the Gua Musang division, the former finance minister has been more than critical of his party and the BN-led federal government of late.

Razaleigh had raised eyebrows lately by publicly throwing his support behind the PAS-led Kelantan government in its bid to claim oil royalty payments from the federal government. He has even offered to testify in the state government's lawsuit filed against Petronas last month, as he had drafted the Petroleum Development Act 1974.

Razaleigh, popularly known as Ku Li, will be an influential - if not decisive - factor in the Galas by-election, as the state seat is located within his parliamentary constituency. Kelantan PAS election chief Abdul Fatah Harun told party organ Harakahdaily yesterday that they are confident that Razaleigh will have his own way of dealing with the by-election.

"We cannot underestimate the Ku Li factor, but we are certain that his own mood regarding BN is not so great these days," Abdul Fatah who is also the Bukit Tuku assemblyperson.

"We hope that he will maintain a low profile since he has been edged out by the BN leadership all this while."

'Working for BN'

However, Razaleigh has indicated that he will be "working for BN to regain the seat", which Umno lost to PAS in March 2008. But he has appeared to attach conditions, saying that his role would be more effective if he is able to move about and oversee the preparations, as top leaders do.

"I will work hard with the other leaders in the division to ensure the state seat comes back to the BN fold," he told Malay-language daily Berita Harian. Bernama reported later today that Razaleigh has been appointed BN/Umno election director for the upcoming Galas by-election. Deputy Prime Minister Muhyiddin Yassin in a statement said the decision was taken at a meeting of Umno's management committee in Kuala Lumpur today.

"With the blessings of Umno president (Najib Abdul Razak), I have contacted Tengku Razaleigh to inform him of the party's decision and he as agreed," said Muhyiddin, who is also Umno deputy president and deputy chairman of the BN. Kelantan Umno chief Mustapa Mohamed has been appointed deputy election director.

Muhyiddin said he was confident that under the leadership of Razaleigh, who had vast experience and influence in the constituency, the BN's chances of wresting the seat from PAS were much brighter. The Galas state seat fell vacant following the death of its assemblyman Chek Hashim Sulaima, 46, from PAS, on Monday due to cancer.

Incumbent Che Hashim Sulaima, 48, died in Kuala Lumpur on Monday after a long battle with colon cancer. He defeated Saufi Deraman of BN in 2008 with a majority of 646 votes when he garnered 4,399 votes. The state seat, which has 10,330 voters, consists of 65.4% Malays, 22.3% Chinese, 1.8% Indians and 10.5% others, mainly the Orang Asli. The Election Commission, which was formally notified yesterday about the vacated seat according to Bernama, has yet to fix a date for nominations and polling.- Regina Lee

Baca 'Ku Li jadi tumpuan p'raya kecil DUN Galas' di sini.

Baca 'Perpaduan Melayu: Nik Aziz ajak ahli Umno sertai PAS' di sini.

Baca 'Pilihanraya Kecil Galas Menyulitkan Tengku Razaleigh' di sini.

source:malaysiakinicheers.


Ku Li Pengarah PRK BN Galas, Tamparan Pada PAS

Posted: 29 Sep 2010 01:31 PM PDT

Lepas ini masih boleh bersama beginikah? Datuk Husam bersama Ku Li...

KL 29 Sept. 10: Anggota Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah telah dilantik sebagai pengarah pilihan raya UMNO/BN untuk pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri Kelantan kawasan Galas.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam satu kenyataan berkata, keputusan itu diambil dalam mesyuarat Jawatankuasa Pengurusan UMNO hari ini.

"Dengan restu Presiden (UMNO) Datuk Seri Najib Tun Razak, saya telah menghubungi Tengku Razaleigh untuk memberitahu beliau mengenai keputusan parti melantik beliau dan beliau setuju," kata Muhyiddin yang juga Timbalan Presiden UMNO dan Timbalan Pengerusi Barisan Nasional. - Bernama

Komen Blog Ibnu Hasyim: Apakah ianya suatu tamparan hebat pada PAS, kerana sebelum ini Ku Li menyokong tuntutan royalti minyak bagi rakyat Kelantan tajaan PAS?

--------------------------------------------

Gendang perang PRK DUN Galas sudah dipalu, sila lihat analisis di e-Buku IH-14, 'P/Kecil DUN Galas' Antara kandungannya...

Bab 1

Insya Allah liputannya bersambung hingga selesai pilihan raya kecil ini.


Chinese Rapper NAMEWEE Made a Cult Hero by PERKASA Street Thugs

Posted: 29 Sep 2010 02:39 PM PDT

Read here and here for more

Malay rights pressure group PERKASA has declared 'WAR' against controversial rapper and film-maker NAMEWEE, whose real name is Wee Meng Chee, following the launch of his debut album last night.

About 70 people turned up at the Chinese Assembly Hall in Jalan Maharajalela here tonight to stage a protest against Namewee.

Photobucket

Photobucket

The group was seen carrying Perkasa banners and Namewee's pictures that were later set on fire, while some hurled abuse at the rapper who was launching an album in the hall.

Namwee said he is not afraid of Perkasa and believes that the police will protect him.

The young performer will kick off the tour tomorrow at the private New Era College in Kajang. It is owned by Chinese education NGO Dong Zong.

Its youth chief Arman Azha Abu Hanifah said members are ready to act as "panglima perang dan hulubalang Melayu (Malay warriors)," and are willing to tail the rapper throughout his upcoming promotional tour.

"If he was so brave why didn't he step out yesterday?...If he is trying to act like a Tionghua (Chinese) hero, then why did he not have the guts to face Malay warriors last night? We only wanted to talk. We accept news (of his tour) with open arms. If he performs inside (a hall), we will 'perform' outside too," he said when contacted today.

He added that Wee could only hide behind his Youtube account previously, and that he hopes to hide now behind the police and the electronic media.

About 100 policemen, including the Federal Reserve Unit from Dang Wangi, were present to ensure peace and safety.

Wira Perkasa Malaysia head Arman Azha Abu Hanifah, who headed the gathering, tried to enter the hall but was prevented by police.

The group later wanted the police to call Namewee out of the hall but police did not heed their request.

Arman Azhar later told reporters that the gathering was to protest against Namewee who had disgraced the nation through his controversial video clips and albums which were racists in nature.

Arman Azhar said, "We want him (Namewee) to openly apologise to not only the Malays but the people of Malaysia. What he has done has certainly damaged racial harmony and unity."

Namewee said this is NOT the issue, as his intention is to "address racism".

Meanwhile, Dang Wangi police chief ACP Zulkarnain Abdul Rahman said nobody was arrested during the protest since they followed police instructions and dispersed when instructed by police."We asked them to disperse within 40 minutes and they followed the instructions," he said.


PM MAKAN DUIT HARAM?

Posted: 29 Sep 2010 02:38 PM PDT

Masya Allah. tingginya hasil kutipan. Perniagaan yang menguntungkan. Malaysia Darul Kasino. Tapi Siapa kaya dengan keuntungan ini?


Najib ni, bukan Perdana Menteri Monggolia? ops... Macam mana orang Monggolia boleh kaya, dapat hasil dari Malaysia?Apakan daya kan???


Sedekah Ilmu Melalui Buku; Pengganti Sedekah Wang dan Barangan

Posted: 29 Sep 2010 03:17 PM PDT

http://www.bookcafe.com.my/my/senarai-wakaf-ramadan-2010-my/
Bulan Ramadan yang berlalu pergi mencatatkan 1001 kenangan dalam ingatan. Selain daripada dapat lagi bertemu dengan ibadah-ibadah sunat dan wajib yang hanya didapati dalam bulan Ramadan seperti berpuasa dan bertarawih, amalan-amalan sunat lain juga rancak berlangsung.

Masing-masing daripada kalangan umat Islam berebut-rebut menggondol ganjaran pahala dengan tawaran yang hebat daripada Allah sehinggakan pahala ibadah sunat diganjarkan dengan pahala ibadah wajib dan sebagainya. Ini tidak termasuk jika seseorang itu dipilih Allah bertamu kepada malam lailatul-qadr, malam seribu bulan.

Tidak salah jika dikatakan bulan Ramadan adalah bulan yang paling dinanti-nantikan oleh anak-anak yatim yang kurang bernasib baik dan sebagainya. Semoga bulan Ramadan juga menjadi bulan hiburan buat mereka walaupun agak tidak patut mereka hanya diberi perhatian pada bulan Ramadan sahaja.

Sedekah

Antara amalan sunat yang sangat dituntut dalam bulan Ramadan antaranya adalah sedekah. Rasulullah sendiri sebagaimana yang dilaporkan oleh isterinya Aisyah, menjadi sangat pemurah dalam bulan Ramadan.

Rasulullah menjelaskan melalui katanya yang direkod Imam Bukhari yang diambil daripada Abu Dzar yang bermaksud, "Beberapa orang sahabat Nabi Muhammad pernah berkata kepada beliau, 'Kaum hartawan memperolehi pahala yang lebih banyak. Mereka solat seperti kami solat, puasa seperti kami puasa dan bersedekah dengan sisa harta mereka.'
Jawab Rasulullah, "Bukankah Allah telah menjadikan berbagai macam cara untuk kamu bersedekah? Setiap kalimah tasbih adalah sedekah; setiap kalimah takbir adalah sedekah; setiap kalimah tahmid adalah sedekah; setiap kalimah tahlil adalah sedekah; amar makruf dan nahi mungkar (mengajak kepada kebaikan dan melarang kepada yang mungkar) adalah sedekah; bahkan pada kemaluanmu pun terdapat pula unsur sedekah."
Mereka bertanya, 'Kalau begitu, adakah kami mendapat pahala jika kami memuaskan nafsu syahwat kami?'
Jawab Rasulullah, "Jika kamu melakukannya dengan yang haram, tentunya kamu berdosa. Sebaliknya jika kamu melakukannya dengan yang halal, kamu mendapat pahala.""
Beberapa ayat al-Quran juga menjelaskan mengenai kelebihan bersedekah.
Allah menjelaskan dalam Surah al-Baqarah ayat 195 yang bermaksud, "Dan belanjakanlah (apa yang ada pada kamu) kerana (menegakkan) agama Allah, dan janganlah kamu sengaja mencampakkan diri kamu ke dalam bahaya kebinasaan (dengan bersikap bakhil) dan baikilah (dengan sebaik-baiknya segala usaha dan) perbuatan kamu; kerana sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berusaha memperbaiki amalannya."
Dalam surah yang sama ayat 261 pula Allah menjelaskan kelebihan bersedekah dengan firmannya yang bermaksud, "Bandingan (derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya di jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya dan Allah Maha Luas (rahmat) kurniaNya, lagi Meliputi ilmu pengetahuan Nya."
Banyak lagi ayat al-Quran mahupun hadis Rasulullah yang menjelaskan tentang kelebihan bersedekah. Ini ditambah pula dengan kehadiran Ramadan yang menjanjikan segala amalan dinilai dengan nialaian yang berganda-ganda.

Di Malaysia juga tidak dinafikan ramai individu dan kumpulan-kumpulan tertentu yang mengambil peluang mengadakan program infaq mereka sendiri kepada anak-anak yatim, ibu tunggal dan lain-lain. Kebiasaannya sedekah ini adalah berbentuk makanan dan pakaian dan perkara yang berkaitan dengannya. Tidak kurang juga dengan membiayai perbelanjaan mereka menyambung pelajaran, membayar bil-bil tempat mereka dan sebagainya.

Namun, tanpa sedar masih ada sisi sedekah yang sangat penting kurang mendapat perhatian daripada masyarakat kita. Ianya adalah sejenis sedekah yang mampu menjana pahala yang berpanjangan sekaligus memberi mereka ilmu bagi digunakan di dunia dan akhirat.

Sedekah Ilmu

Beberapa pemerhatian dan soal selidik dibuat sekitar rumah anak yatim Lembah Kelang dan pihak kami mendapati hampir 90% daripada rumah anak-anak yatim ini tidak mempunyai perpustakaan bahkan sudut membaca sekalipun. Apatah lagi buku-buku bagi mengisi gizi tumbesaran minda dan sakhsiah mereka itu sendiri.

Ini adalah satu kerugian yang besar kerana peluang bagi anak-anak ini diasuh minat membaca adalah sangat besar.Mereka yang menginap di asrama mempunyai banyak lebihan masa yag wajar dididik agar lebih berminat membaca buku daripada asyik menonton televisyen dan sebagainya.

Justeru, pihak rumah penerbitan PTS Publication & Distributor Sdn. Bhd. bersetuju menjalankan program infaq Ramadan dengan menyedekahkan buku-buku yerpilih kepada rumah-rumah anak yatim tersebut.

Penyerahan yang dilakukan secara berperingkat mengikut rumah sukan masing-masing bebas memilih lokasi rumah anak yatim yang mahu mereka serahkan buku-buku beserta sebuah rak. Selain buku, pihak pengurusan juga berbesar hati memberikan sejumlah wang RM800 kepada setiap rumah sukan bagi digunakan sewajarnya bertujuan juga disedekahkan kepada rumah anak yatim tersebut. RM800 itu juga boleh ditukar dengan buku tambahan bagi mereka yang tidka mahu memberikan selain daripada buku dalam proses infaq mereka itu.

Berkongsi Program Sedekah Ilmu

Berita baik kepada sesiapa sahaja di luar sana yang berminat memberikan infaq ilmu yang diyakini pahalanya berpanjangan ini adalah pihak PTS juga sudah membuka penyertaan kepada mereka yang berminat bagi turut menyumbang sama dalam program 'Wakaf Buku PTS 2010' ini.

Dengan hanya bermodalkan RM200, para penyumbang boleh memilih sendiri pakej yang mereka ingini serta lokasi yang mahu dihantarkan buku-buku tersebut. Buku-buku tersebut juga sudah didiskaunkan sebanyak 20% bagi setiap pakej. Ini dilihat sebagai satu peluang kepada mereka di luar sana turut berpeluang menyumbang dalam program wakaf ini.

Program yang bermula 17 Ogos lalu dan akan berakhir pada 31 Disember 2010 ini dijangka akan mendapat sambutan yang baik daripada masyarakat di luar sana yang mencintai kebajikan dan ilmu.

Bagi maklumat lanjut, tuan puan boleh melayari alamat: http://www.bookcafe.com.my/my/senarai-wakaf-ramadan-2010-my/ atau terus menghubungi pejabat PTS di nombor 03-6188 0316.


No comments: