Wednesday, September 1, 2010

Buka Puasa dan Solat Maghrib di Surau Pangsapuri Sri Melewar, Shah Alam

Buka Puasa dan Solat Maghrib di Surau Pangsapuri Sri Melewar, Shah Alam


Buka Puasa dan Solat Maghrib di Surau Pangsapuri Sri Melewar, Shah Alam

Posted: 31 Aug 2010 11:17 AM PDT

1 September 2010
7.00 malam
Surau Pangsapuri Sri Melewar, Seksyen U1, Shah Alam
Bersama Ir. Izham Hashim, Ahli Majlis MBSA Zon 16


Listen to Yudhoyono

Posted: 01 Sep 2010 10:36 AM PDT

We wont go to war with Indonesia. There wont be any. Malaysia and Indonesia are like brothers. We share many special and common assets. Issues pertaining to our border dispute can be ironed out anytime and without prejudice.

So, why must there still be protest in front of the Malaysian Embassy in Jakarta? This time around, it involved thousands of university students. And why didnt Malaysians 'reciprocate' by hurling human feces to the Indonesian Embassy in Kuala Lumpur.

And why didnt there any reports about any Indonesians became victims of tit-for-tat in Malaysia?


There are more than two million Indonesians in Malaysia - some entered the country legally while the rest through back doors. They are safe, their security guaranteed not only by the government but also by Malaysians. So, we just dont understand why they are still against us.


Let's listen to Presiden Bambang Susilo Yudhoyono who described Indonesia-Malaysia relations as most important (read
here).

Yudhoyono said the two nations have historical and cultural relation and "We have the responsibility to nurture and continue this brotherhood," a relation which Yudhoyono claimed as the important pilar in the big family of ASEAN on which the four decades of robust growth of the region is based.

"At least two million of our fellow countrymen work in Malaysia, about 13,000 Indonesian students are studying in Malaysia and about 6,000 Malaysian student study in Indonesia. Malaysian tourists are the third largest coming into the country, and Malaysia has 285 investment projects in Indonesia in the last five years worth US$1.2 billion," he said in an address to his irritated nation last night.

So, to Indonesians and Malaysians - listen to Yudhoyono. He is among the best leaders both countries ever had.


Traitors – A Trademark & Tradition of Umno! (Martin Jalleh)

Posted: 01 Sep 2010 10:24 AM PDT

The Umno-dominated government stubbornly sticks to the same old tricks to try to sink the Opposition. One such stale attempt is to label as "traitors" those who refuse to suck up to its spent elite leaders.

And so Defence Minister Ahmad Zahid (AZ) who apparently ran out of steam to shut the Opposition up on the Scorpene submarines scandal, resorted to calling Nurul Izzah a "traitor".

It seems that the Member of Parliament (MP) has stained the nation's image by revealing on 4 Aug. 2010 in an interview with Kompas, a newspaper in Indonesia, that the country's first submarine cannot dive.

Below are his comments (in bold) followed by a response which when added up points to the ironic conclusion that it is the Defence Minister and Umno who could be the real traitors after all!

AZ: "The statement has damaged the country's image in the eyes of the world."

Strange, since when did the supremacists in Umno really bother about world opinion?

AZ: "She has undermined the country's reputation."

Bolehland already has such a bad reputation for her buckling economy, brain drain numbers, a "bunch of idiots" in the judiciary (N H Chan), bowed media and biased and brutal Police Force.

Added to that is the burgeoning bigotry, "bloody racists", brute-majority parliament, buffoons in the MACC and a badly "screwed-up" AG Chambers! What is left of our "reputation" that Nurul can do more harm to?

AZ: "It is an act as that of a "penderhaka" (traitor)."

What about Umno's self-serving sycophants who deceive, deny and deprive the poor Malays of what has been due to them, like the RM52 billion worth of shares allocated to the Malay community since 1971?

The Umnoputras betray their own race by bleeding this country dry and siphoning and stashing their ill-gotten gains overseas whilst making the non-Malays the scapegoat for the "failure" of the NEP!

AZ: "As a member of parliament, she should have been more ethical."

Does AZ mean "ethical" as in a trumped up sodomy case without penetration, a life blown up by a C4 explosion, a tragic death by "self-strangulation" and a colossal RM12.5 billion case of daylight corruption?

AZ: "The manner in which she disparages the Malaysian armed forces is disgraceful."

The Ministry of Defence (Mindef) does not need to be so defensive, for Nurul does not need to disparage the Armed Forces. With the help of greedy Umno cronies they often end up disgracing themselves.

Take for example, in 1985 Mindef bought 88 A4 Skyhawks from the US (which she used during the Vietnam War) and then left 35 of them parked in the Arizona desert. No one knows where they are now!

A defence attaché in the 80's commented on the purchase of certain tanks and armoured personnel carriers: "I hope to God Malaysia never gets into a war. They couldn't get out of their own footprints."

It was an utter disgrace when PSC-Naval Dockyard, owned by UMNO crony Amin Shah Omar, failed to fulfill its 1998 contract to build naval vessels. Yet, the Finance Ministry overpaid it about RM1 billion!

In fact, Najib, as Defence Minister, left a "disgraceful" legacy offinancial mismanagement, irregularities in procurement, wastage and even grave allegations of kickbacks, bribery and corruption.

In the 2002 acquisition of two Scorpene submarines for one billion euros (RM4.7 billion), the commission of 114 million euros was allegedly paid to Perimekar, a company of Razak Baginda (a close ally of Najib).

In 2003, Malaysia bought 18 Sukhoi fighter jets worth US$900 million. A commission of US$108 million was allegedly given to Umno stalwart Adib Adam the chairman of the local company handling the deal.

AZ must have found the disappearance of two F5-E jet engines worth RM50 million each from the Royal Malaysian Air Force (RMAF) base in Sungai Besi rather embarrassing and disgraceful.

Over the past 23 years, RM180 billion of the rakyat's money has been spent on national defence! Yet our military capability is still in such a scandalous state today. Can anything be more disgraceful than this?

AZ: "She has put the security of the nation at risk."

The real enemy is within. The country is at its greatest risk with Umno's rogues, racists, religious fanatics and rabble rousing newspapers – all of whom are allowed to roam and run riot!

AZ: "Politicians should stop politicising national defence issues."

Yes AZ, it is disgraceful for Umno to use national defence spending as a surefire money-spinner!

AZ: "Although we may have differences in opinion, we should stick to the truth…"

The truth is that Nurul was only reiterating what AZ had revealed inParliament on March 17 that one of the submarines was not being able to dive because of technical problems. Surely AZ is not a traitor?

Nurul nipped the Minister's nonsense (that her statement had threatened national security) in the bud by arguing that

  • the problems regarding the submarine were common knowledge
  • AZ had himself said that such technical problems were also faced by many other countries
  • information on the dive status of any submarine in the world was easily available.

She pointed out to the defensive minister: "If it is true that the minister is a patriot, why then is he not supporting the MACC's probe on the commission paid to Perimekar Sdn Bhd…?"

She added that the navy's revelation that it was only conducting its integrated navy exercise once, instead of three times a year in order to save cost (Bernama, 6 Aug.) was even a greater security threat!

Harebrained Home Minister Hishammuddin Hussein Onn jumped on to AZ's bandwagon and added that Nurul's criticism of Malaysia abroad "proved that PKR's struggles were not accepted in this country".

The Umno vice-president added that "the opposition pact clearly failed to win the hearts of the people to the extent that it had to go abroad to explain their struggles pertaining to national issues".

Why then did the PM have to go to the US to explain his policies to Obama and why pay RM50,000 in an attempt to get his opinion-editorial article published in one of the major newspapers in the US?

In inferring that Nurul was a traitor, he forgot that his grandfather was a "good traitor" who had formed two parties to fight against Umno and so was his father who refused to join Umno Baru until his death!

Minister in the PM's Department Jamil Khir Baharom said that Nurul had "sinned" by tarnishing the country's image. The ambitious Umno man forgot he had majored in many sins as a young major!

Alas, Nurul Izzah is a young MP who, by her own merit, is daring enough to dive deep in search for the truth and in spite of the uncertain implications. She just happens to be the daughter of Anwar Ibrahim.

In contrast, we have Umno's "old" men whose statements betray their shallowness and who, in trying to keep Umno afloat, are bent on using their silly scare tactics, sabre-rattling tricks and sinister theatrics.

(31 August 2010)



What is the Monkey doing?

Posted: 01 Sep 2010 09:29 AM PDT


penang for beng hock forum

Posted: 01 Sep 2010 09:15 AM PDT

There will be a "Penang For Beng Hock" Forum in Penang on 5/9 (Sun) 230pm as below :

Date : 5/9/10 (Sun)

Time : 2:30pm

Venue : Penang Island (Tentative Han Jiang College, TBC)

Speakers : Teoh Lee Lan, Toh Kin Woon (Campaign advisor,former Penang Exco), P. Ramakrishnan (Aliran President) & Ng Eng Kiat (Suaram Penang)

Jointly Organized by : Suaram Penang, Aliran, Sembang-Sembang Forum, Penang Liaison Committee of LLG Cultural Development Centre



raya nak dekat dah...

Posted: 01 Sep 2010 05:56 AM PDT

pejam celik pejam celik dah nak raya..lagi bape hari lagi kan...

cam ne ni uollss nak raya tapi akak dintis....

mak akak dah mula tunjuk2 kain langsir..tunjuk2 kaftan ala2 siti nurhaliza..tunjuk2 wonder bra..matilah ...

tp akak dintis...tunggu bos nak bg bonus raya..bagaikan menunggu acapan menjadi putih gitew...

ingat dulu mase kecik2..petik jari je mak belikan baju...kasut...sekarang bila dah versi2 adik2 ujung 20an ni..semua nak kena beli sendiri..azab tul kan...kang raya nak gak kena ulur duit raya kat budak2..sekarang ni budak2 bg singgit pandai jeling2 nak lagi...dulu2 akak 50 posen pun sebat...

sepuluh hengget je..give me another 20 plz...

bila citer2 ngan kawan akak diorang selalu citer bila raya jalan ramai2 pi raya umah orang..yang x kenal pun main terjah je..janji dapat duit raya...buat muka bodo je..

akak dulu x de pengalaman cam tu..sebab ape akak ni ni kan gadis pemalu...kalau main jalan je umah orang ..tu dia kena libas ngan mak akak....entah kenape x tau...bila akak tanya mak akak dian je..

eleh dalam ati akak tau ape dia cakap " hello my sometime girl sometime boy...we have our own class..x leh terjah2 ok"....kan..mati lah buat andaian cam tu...harus kena mintak ampun ni kan...

tapi bila raya paling akak suka time raya ialah time bermaafan pagi raya adik beradik tu..harus lah yang 1st salam mak akak salam bapak akak...dr suasana gumbira terus sayu...harus lah mak akak n kakak2 akak tukar mood jadi neng yatimah...ratu air mata katanya..mane tak nya sebeban dosa kau ..kan.... tu lah sape suruh melawan cakap laki...suruh beli barang dapur ko beli set pinggan acopal..senang raya nanti katanya...

tu dia..sesi neng yatimah bermula

yang penting ni akak pun feeling neng yatimah jugak...nak jugak..nak kata ape ..feeling woman kan...mane tak nya menipu mak n abanh berbakul2...konon2 puase penuh walhal mencekik kat umah member bagai nak rak tengahari...opsss matilah pecah lobang...

ape pun bila dah abis bermaafakn ..tadah tangan duit raya lah ni...kan kumpul banyak2..ujung mak kita amik katanya nak simpankan..then duit tu mane pegi tak tau lesap...bila tanya jawabnya..." tu baju raya kasut raya ko tu ingat beli pakai bulu"....kannnnn....kiranya ganti balik lah kan...hahahah..kelakar kan...

bila dah besar2 ni kalau beraya umah makcik2..dah macam xde soklan lain nak tanya...antara soklan wajib sedara2 kita tanya...

1) ko keje ape...kat mane..pangkat ape..
2) ni soklan paling x best n malas nak jawab..." bila nak kawen"

kalau dua soklan ni di tanya macam nak lari laju2 je kan...tp itu lah lumrah dunia kan...

dulu2 bila time nak raya..mak akak berlawan2 ngan jiran sape buat kuih paling banyak...time tu lah kuih entah ape2 thah di buatnya...asal banyak... adunan sama , mentega, gula tepung..gaul2 bakar...yang satu letak coklat..yang satu letak ceri..yang satu letak manik2 thah ape tah..asal nampak lain..bila rase..mmmm..same je...satu adunan lain bentuk..kretif kan...

ber tin2 kuih..mane simpan dalam almari..manekan bawah katil...tutup ketat2..x leh bukak sampai raya..takut lemau katanya...walhal takut anak2 bedal..kang x sempat nak raya...

nampak je banyak..rasenya semua same

sekarang ni..tunjuk2 ujung jari je..siap...asal ko banyak duit...x pun click2 internet ..maybank2u..tup tup sampai...kelassss...kalau dulu jangan harap..ko x buat xde lah kuih raya ko...nampak meletup je kuih ko..menarik..harga tip top..rase cam ketiak yenna..ape nak buat dah beli..hidang je lah..yang makan bukan kita..tetamu...kalau x sedap x lah malu..beli katanya...kannn

kalau baju raya lak..tu dia..setahun seblum raya dah plan nak jahit...tu dia kurung moden..kurung kedah...burung lain kipas blakang...corak bunga..macam2 lah..siap yang ade puff kat bahu..wow..chantek sangat lah mase tu...semua jahit sendiri..kalau nak tempah mahal..lepas tu semua baju mesti nak jahit tangan..tahan lama katanya..

dulu corak2 cam ni soooo intrend..sekarang suruh buat alas meja pun ko x nak

sekarang ko jalan je kat jalan TAR berlambak..sepasang 20 30 hengget...kalau kat mydin lagi lah..ko bawak 100 ko leh beli baju kurung seminggu raya.. kannn...

then sekarang pompuan2 dah feeling x nak pakai baju kurung..nak pakai kaftan..nak feeling2 dato siti..walhal raut wajah ayati tasrip.. pedulik ape..yang penting baju aku macam siti...kau ade...biar lah kain x resap peluh pun..asal aku paling meletop...kan...

tadaaaa chantek x aku...

tu dia..mengimbau kisah raya dulu2 katanya...ape pun dunia dah makin maju..dulu lain sekarang lain...kalau xde yang dulu xde yang sekarang...

ape pun korang dah bayar zakat ke..buat penat je pose x bayar zakat.. pi cepat...nak bayar tu pakai wangi2 skit..kang amik tu reject zakat korang sebab korang busuk...nak pi tu scaning2 skit bau mulut..mau termeninggal amil tu bau mulut korang cam bau kaki kang...

selamat bersoping-sopingan raya uolsssss


..


Myanmar poets and authors in Burmese

Posted: 01 Sep 2010 07:06 AM PDT

Demontrasi Cari Makan, Tanyalah Umno dan Ibrahim Ali

Posted: 31 Aug 2010 11:54 PM PDT

Jakarta, mengikut UM ada perkhidmatan penyediaan peserta demokrasi. Ia menjadi perniagaan. Untuk sebuah bas kecil yang boleh memuatkan 30 hingga 35 peserta, bayaran antara Rupiah 1.5 juta (RM522) hingga Rupiah 2 juta (RM696).

Bunyinya macam biasa dengar juga di negara kita. Bezanya cuma tak adalah satu agensi khas untuk membawa peserta meramaikan sesuatu majlis. Namun mereka akan dipunggah dengan bas-bas yang disediakan, makan ditanggung sepenuhnya, mendapat baju percuma serta duit poket lagi juga disediakan. Ini secara rahsia. Belanjanya menjadi lebih besar. Alah takkan tak biasa dengar, kenapa pula diriuhkan di Jakarta, di sini berlambak-lambak.

Kalau mengikut kata Sayuti Omar Merah Tinta, Ibrahim Ali selalu membuat kerja ini. Penyokongnya akan sentiasa diangkut ke majlis-majlisnya. Tidak lebih 360 orang dan hanya memerlukan 6 buah bas. Jadi muka yang sama akan mengadap Ibrahim, juga mengadap duit Ibrahim.

Jadi Utusan Malaysia, tanyalah Ibrahim...


Hishamuddin Hussein is an Idiot and Unbecoming of a Home Minister

Posted: 01 Sep 2010 01:01 AM PDT

Read here in Malaysia-Today

Read here related article," Melayu Membangsatkan Nama Islam"

Photobucket


Home Minister and UMNO vice-president Hishamuddin Hussein truly sank to a new low when he called Teo Nie Ching "dirty" and likened her presence in the surau to a "disaster". Read here for more

I question where Hishamuddin received the knowledge and moral authority to judge anyone to be dirty, least of all Teo Nie Ching who entered the surau in sincerity and with an open heart, and only because the surau leaders invited her in. She has already issued a humble public apology to all concerned.

teo nie chingI shudder to think if Hishamuddin considers Teo Nie Ching dirty because she is non-Muslim or simply because she is female.

Hishamuddin should look in the mirror to check if he himself is spotless and clean before judgment on others.

Hishamuddin's statement smacks of a holier-than-thou hypocrisy and is truly shameful for a cabinet minister who propogates this 1Malaysia concept which supposedly espouses unity among all Malaysians.

With that disparaging statement, Hishamuddin is once again fanning the flames of racial discontent like how he openly supported the Shah Alam cow head protestors last September. He backtracked later only upon public uproar.

Hishamuddin must immediately retract his statement and publicly apologise to Teo Nie Ching or he and 1Malaysia will forever have no credibility in the eyes of the public.


Iranian Newspaper Says French First Lady Deserves to Die

Posted: 01 Sep 2010 12:15 AM PDT


SURAU DI MALAYSIA SEMUA GEROMBOLAN PUNYA

Posted: 01 Sep 2010 12:06 AM PDT


PADAN MUKA

Posted: 29 Aug 2010 11:09 PM PDT


Fakta Buktikan K'tan Berhak Dapat Royalti -Husam Musa

Posted: 30 Aug 2010 12:11 AM PDT

Datuk Husam ditengah-tengah sokongan rakyat Kelantan..

KL 30 OGOS 10: Exco kerajaan negeri Kelantan, Datuk Husam Musa berkata, mereka yakin berada di pihak yang benar kerana segala fakta mengenai royalti petroleum termasuk Akta Pembangunan Petroleum 1974 jelas membuktikan Kelantan berhak mendapat royalti tersebut.

"Kita sebelum ini teleh menghubungi Petronas, Perdana Menteri dan membuat kenyataan yang menjelaskan kedudukan Kelantan dari segi hak petroleum seperti mana perjanjian petroleum 1974 dan Akta Pembangunan Petroleum 1974," katanya.

Menurutnya juga, tiada sebarang kekeliruan dalam perjanjian itu dan mendapat sokongan bekas pengerusi petronas pertama, Tengku Razaleigh Hamzah yang menandatangani perjanjian tersbut bagi pihak Petronas dengan negeri-negeri termasuk Kelantan.

Dalam perjanjian tersebut dinyatakan bahawa jika pengeluaran petroleum dan gas berlaku sama ada di daratan atau di lautan sesuatu negeri, maka negeri tersebut berhak mendapat royalti sebanyak lima peratus setahun.

Namun, royalti berkenaan tidak dibayar oleh Kerajaan Persekutuan kepada Kelantan sejak tahun 2004.

Manakala peguam kanan Tommy Thomas yang mewakili kerajaan Kelantan optimis untuk memnenagi kes tersebut berdasarkan pengalaman beliau berhadapan dengan Kerajaan Terengganu dalam kes yang sama.

"Kita yakin boleh menang kes ini dan kita sangat berharap dapat menang untuk mengembalikan hak rakyat Kelantan," katanya. (AK)


UMNO Terus Dipinggirkan, Rakyat Terus Undang Teo

Posted: 30 Aug 2010 01:05 AM PDT

Teo hadiri satu lagi majlis di surau

Meskipun dikecam hebat kerana mengunjungi sebuah surau dalam kawasan pilihan raya minggu lalu, ahli parlimen Serdang, Teo Nie Ching mengunjungi sebuah lagi surau semalam.

Teo dijemput ke surau Al-Muhajirin, Bukit Mahkota, di mana beliau juga menyumbangkan RM500 kepada RELA.

Bagaimanapun kali ini, beliau tidak memasuki ruang solat tetapi memakai selendang. Majlis tersebut berlangsung di bawah sebuah khemah dalam kawasan surau.

Dalam satu kenyataan hari ini, Teo berkata kunjungannya itu adalah berasaskan kepada prinsip berkhidmat kepada rakyat tanpa mengira kaum dan agama mereka.

Menurut Teo, beliau diberi sambutan yang baik sepertimana ketika beliau mengunjungi surau Al-Huda di Kajang, yang telah mencetuskan kontroversi.

Katanya, majlis tersebut berjalan lancar walaupun terdapat kecaman terhadapnya dan penyiaran siri laporan yang mengecamnya, terutamanya oleh akhbar berbahasa Melayu, Utusan Malaysia.

Malah, katanya, ada antara para hadirin yang bersalaman dengannya dan menyuara sokongan mereka kepadanya.

Teo yakin, selagi tindakannya itu berasaskan kepada prinsip, rakyat tidak akan mempercayai serangan bermotif politik terhadapnya.

Tambahnya, selain sumbangan dari kerajaan negeri, beliau juga turut mengedarkan kurma dan duit raya kepada anak-anak dari ibu tunggal.

Teo menjadi sasaran kecaman ahli-ahli politik BN, blog pro-BN dan akhbar Melayu ekoran kunjungannya ke Surau Al Huda pada 22 Ogos lalu.

Antara lain, mereka mendakwa Teoh telah melakukan penghinaan besar terhadap umat Islam kerana bercakap di depan dewan solat, yang dianggap suci dan dilarang dimasuki bukan Islam.

Ekoran itu, Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) telah mengambil alih pentadbiran surau tersebut dan akan menghantar surat amaran kepada Teo. -MK

Ulasan GB

Demikian, kebenaran tidak dapat disekat walaupun akhbar telah memutar isu tersebut untuk memburuk-burukkan imej Pakatan Rakyat, walau sultan telah dihasut dan dipujuk oleh pihak tertentu untuk menghalang kehadiran pemimpin yang rakyat mahukan.

Tahniah YB Teo. Jangan takut, teruskan kerja-kerja menjalankan tugas sebagai wakil rakyat. UMNO BN sudah tidak mempunyai apa-apa kekuatan lagi sebenarnya. Mereka sedang menunggu untuk rebah menyembam ke bumi. Pada masa itu tiada sultan yang akan membela mereka lagi!


Kelantan Tetap Haramkan Wang Ehsan Yang Dirampas UMNO

Posted: 31 Aug 2010 10:18 PM PDT

Mustapa: Pemberian wang ihsan atas nasihat Peguam Negara (AG)

Pemberian wang ihsan kepada Kelantan menerusi Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) oleh kerajaan persekutuan bukan dibuat secara membuta tuli sebaliknya atas nasihat peguam negara sebelum diagih-agihkan kepada rakyat yang layak.

Pengerusi badan perhubungan Umno Kelantan, Datuk Seri Mustapa Mohamed, berkata ia dibuat atas nasihat peguam negara yang juga berlandaskan undang-undang.

Beliau berkata, demikian kepada pemberita pada majlis berbuka puasa dan penyampaian bantuan kepada 75 anak yatim di masjid An-Nur, Badak di Pasir Puteh, petang semalam.

Isnin lalu, kerajaan negeri Kelantan memfailkan saman terhadap Petronas di Mahkamah Dagang di Kuala Lumpur kerana mendakwa syarikat minyak negara itu melanggar perjanjian selain menuntut Petronas melaksanakan perjanjian petroleum dengan negeri itu.

Mustapa yang juga menteri perdagangan antarabangsa dan industri yakin tindakan kerajaan ersekutuan itu adalah betul mengikut undang-undang sedia ada.

"Terserah kepada mahkamah untuk membuat keputusan siapa yang benar," katanya.

Kerajaan persekutuan meluluskan peruntukan RM25 juta sebagai pemberian wang ihsan pertama kepada negeri itu dengan sebahagian besarnya sedang diagih-agihkan bagi membantu lebih 70,000 pelajar. - Bernama

Ulasan GB

Memang telah dijangka bahawa si bedebah yang bernama Gani Patail yang menjadi Peguam Negara adalah PUNCA kepada banyak masalah yang berlaku di dalam negara ini.

Oleh kerana PM dan TPM Malaysia adalah diantara yang bebal di dalam hal undang-undang, mereka berdua terpaksa berpaut kepada "nasihat" Peguam Negara, sama seperti Pak lah dahulu sewaktu beliau menjadi PM.

Kelemahan PM-PM ini telah dipergunakan oleh Peguam Negara untuk melakukan pelbagai karenah diantaranya konspirasi untuk memenjarakan Anwar di dalam kes Liwat 2, konspirasi menutup kes Teoh Beng Hock dengan menubuhkan inkues sahaja daripada mewujudkan Suruhanjaya Diraja, pemusingan fakta di dalam kes Kugan, rampasan royalti rakyat Kelantan dan lain-lain konspirasi.

Kenyataan Mustapa di atas adalah bukti jelas bahawa Peguam Negara adalah orang yang bertanggungjawab secara terus memberi nasihat kononnya berdasarkan undang-undang untuk mengagihkan wang royalti sebagai ehsan kepada JPP Kelatan yang dikuasai UMNO Kelantan, bukan kepada Kerajaan Kelantan.

Sedang apa yang diputuskan oleh Peguam Negara tidak semestinya betul dan tidak semestinya mengikut peraturan undang-undang yang sebenarnya.

Kerana nasihat Peguam Negara ini tidak juga semestinya betul, malah beliau seorang yang bodoh di dalam perundangan. Buktinya, Malaysia telah TEWAS di dalam isu Batu Putih disebabkan oleh nasihat si bedebah seorang ini.

Baru-baru ini beliau dilaporkan ada hubungan sulit dengan pegawai bawahannya. Baca SINI

Peguam Negara bernama Gani Patail ini perlu didakwa, perlu dihukum dengan segera untuk Malaysia yang lebih aman dan sentosa.

Ingat Mustapa, wang royalti yang dirampas dari Kerajaan Negeri yang diberikan oleh JPP itu adalah hakmilik Kerajaan Negeri. Penasihat undang-undang Kerajaan Pusat yang bernama Gani Patail itu mempunyai rekod buruk dan justeru itu nasihatnya dalam hal royalti tidak terpakai. Kerajaan Negeri dan Rakyat Kelantan tetap mengharamkan wang ehsan yang kamu rampas itu.

Kepada Najib dan Muhyiddin, pastikan kamu melakukan perkara yang betul dengan tidak semudah-mudah mendengar "nasihat" Peguam Negara dalam hal yang kamu buta mengenainya. Kelak kamulah bapak kepada hal-hal yang haram itu dan meletakkan doa yang dibaca di setiap perhimpunan di hadapan bangunan JPM untuk mendapatkan rezeki yang halal hanya sebagai satu yang kamu permainkan di depan Allh s.w.t. semata-mata.

Sehinggalah nanti pecahlah perut-perut pemimpin UMNO mentadarah wang haram tersebut!

Namun yang menghairankan: mengapa hendak memakan harta orang lain? Tidakkah kamu semua takut kepada su'ul khatimah (saat kematian yang buruk)?


Benci dan cinta untuk kamu

Posted: 30 Aug 2010 09:22 AM PDT

Kamu begitu sukar dikenang
Sedang bertenang atau menendang

Kamu begitu sukar difahami
Sedang berjanji atau menyanyi

Kamu begitu sukar ditelah
Sedang bermadah atau berhelah

Bergolakan dan menyenangkan
Mengelirukan dan meyakinkan
Memalukan dan membanggakan

Kamu tahu kan
Benci dan cinta itu
Tipis sahaja bezanya

Ada yang minta aku benci kamu
Tapi aku pilih cinta untuk kamu

Ya, kamu
Kamu yang memelukku
Ketika ribut taufan menderu
Ketika angin lembut berlalu

Aku pilih cinta
untuk kamu, Malaysiaku

(Rakyat yang merdeka itu adalah mereka yang tidak menerima satu perkara itu sebagai satu perkara)

(dijemput menonton sisi lain episod kemerdekaan kita)



"Demi anak-anak, ku buang rasa malu...."

Posted: 31 Aug 2010 07:33 AM PDT

"Assalamualaikum, apa khabar kak? Maaf jika sms ini mengganggu kerehatan kakak.Ramadhan semakin menuju ke hujungnya, tapi saya rasa amat resah dan sedeh.Manakan tidaknya, anak-anak setiap hari bertanya bila hendak membeli pakaian baru menggantikan yang lama yang sudah ketat dan pendek.Anak-anak tidak kisah berbuka dan bersahur nasi putih dan kicap...tetapi saya harap dapat membeli makanan yang istimewa untuk dimakan di pagi raya.Suamiku walaupun sudah lebih setahun dibebaskan dari ISA,namun masih sukar mendapat pekerjaan sepertimana beliau belum kena ISA 5 tahun lalu.

Walaupun beliau telah bekerja lebih 10 jam,namun pendapatannya masih belum cukup untuk membiayai kehidupan kami sekeluarga. Kak Laila.... saya mohon sangat agar mendapat sedikit bantuan dari kakak dari masyarakt di Semenanjung sana.Saya amat malu meminta-minta begini,tetapi demi anak-anak, ku buang segala rasa malu itu....."


Kali terakhir aku bertemu Puan J ialah pada bulan September tahun lepas, ketika menyertai rombongan menyampaikan bantuan kemanusiaan ke Sabah.Lepas itu, hubungan kami terputus dan sms ini adalah yang terbaru ku terima tahun ini.

Selama hampir 8 tahun aku menjadi ahli keluarga mangsa ISA, amat sukar untuk kami mendapat bantuan dari pihak berkuasa yang begitu zalim mencantas rezki dan kasih sayang kami.Semua mangsa ISA menyambung kehidupan hasil dari pemberian orang ramai.

Di sepuluh terakhir Ramadhan ini, GMI berusaha mendapatkan sebanyak sumbangan yang boleh supaya dapat diserahkan kepada mereka yang dalam kesusahan itu.

Kepada anda yang belum menunaikan zakat fitrah, Gerakan Mansuhkan ISA bersedia menerima zakat fitrah anda untuk diserahkan kepada mereka , bekas tahanan ISA yang baru memulakan kehidupan dan juga untuk keluarga Tahanan ISA yang masih ditahan di Kem Kamunting.Sila hubungi Bendahari GMI , Pn Nashita Md Noor di hp 0132096373 dan masukkan di akaun May Bank 162209939776.Moga Allah balas tindakan ini dengan sesuatu yang terbaik.


SALAHKAH ORANG BUKAN ISLAM BAGI 'TAZKIRAH' [2]

Posted: 31 Aug 2010 11:51 AM PDT

[1]

Dalam Al-Quran, dinyatakan bentuk orang bukan Islam ini, iaitu, seperti difirman Allah SWT dari surah Al-mumtahanah, ayat ke 8;

لَا يَنْهَاكُمُ اللَّهُ عَنِ الَّذِينَ لَمْ يُقَاتِلُوكُمْ فِي الدِّينِ وَلَمْ يُخْرِجُوكُمْ مِنْ دِيَارِكُمْ أَنْ تَبَرُّوهُمْ وَتُقْسِطُوا إِلَيْهِمْ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُقْسِطِينَ

Maksudnya;
"Allah tidak melarang kamu untuk berbuat baik dan berlaku adil terhadap orang-orang yang tiada memerangimu karena agama dan tidak (pula) mengusir kamu dari negerimu. Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berlaku adil"

Dalam ayat ini, Allah SWT tidak melarang sesuatu kebaikan dan keadilan yang hendak dilakukan terhadap orang bukan islam yang tidak memerangi agama Islam dan umatnya. Golongan ini, diistilah dalam fiqh sebagai "Kafir Zimmi"

Ada satu lagi, adalah orang bukan Islam yang melawan islam. mereka melawan islam dengan beberapa factor, antara adalah;

Pertama, kerana kejahilan mereka terhadap islam. kedua, kerana kebencian mereka terhadap Islam, waima telah diterangkan kepada mereka bentuk-bentuk islam dari bentuk yang betul.

Ada pula, factor kebencian orang bukan islam terhadap Islam adalah disebabkan orang islam yang menerangkan islam kepada mereka tidak pandai memberi penerangan yang berkesan, malahan cara penerangan yang dilakukan melahirkan bertambah kebencian mereka terhadap islam. dan ada pula, mereka membenci islam itu, disebabkan provokasi dari pihak musuh islam, sama ada dari orang bukan islam, ataupun dari pihak orang yang bertopengkan islam.

Tidak dinafikan juga, wujud orang bukan islam yang membenci islam berpunca dari sikap dan tindakan yang dilakukan oleh orang islam sendiri. Islam digambarkan seperti agama kaum tertentu [macam UMNO sedang lakukan], atau tindakan orang islam tertentu seperti memperlihatkan seperti islam agama yang mendiskriminasi manusia yang tidak beragama islam [seperti UMNO sedang lakukan], walhal islam tidak sebegitu.

Apabila keadaan ini berlaku, kesalahan itu tidak boleh diletakan kepada orang bukan islam yang membenci islam, tetapi kesalahan itu hendaklah diletakkan kepada orang islam yang tidak pandai, atau bertindak dan bersikap sehingga melahirkan pandangan Islam dalam bentuk yang cukup buruk.

Adapun orang bukan islam yang sudah diterangkan konsep keadilan islam yang sebenar. Penerangan yang dilakukan pula, penuh seribu satu kebijaksanaan, tetapi tetap juga mahu memusuhi islam, dan berusaha menyerang islam, maka mereka ini adalah golongan tidak islam yang digelar sebagai "Harbi".

Dalam bahasa arab, "Harb" diterjemah sebagai perang. Dengan maksud, kalimah "harbi" memberi maksud menyerang. Orang bukan islam yang memusuhi Islam disebut sebagai "Kafir Harbi". Bagaimana pula kalau wujud orang islam yang menyerang Islam, seperti UMNO? Mungkin istilah yang paling tepat adalah, melayu Harbi?

[2]

Secara gambaran umumnya, kita dapati bahawa orang bukan islam itu terbahagi kepada dua, iaitu menyerang islam [zimmi] dan tidak menyerang islam [harbi].

Bagi orang bukan islam yang tidak menyerang islam [zimmi], tidak dilarang kepada mereka masuk ke masjid kecuali masjid Al-haram.

Larangan mereka masuk ke dalam masjid haram adalah firman Allah SWT;

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا إِنَّمَا الْمُشْرِكُونَ نَجَسٌ فَلَا يَقْرَبُوا الْمَسْجِدَ الْحَرَامَ بَعْدَ عَامِهِمْ هَذَا وَإِنْ خِفْتُمْ عَيْلَةً فَسَوْفَ يُغْنِيكُمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ إِنْ شَاءَ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ حَكِيمٌ

Maksudnya;
"Hai orang-orang yang beriman, Sesungguhnya orang-orang yang musyrik itu najis, maka janganlah mereka mendekati Masjidilharam sesudah tahun ini. Dan jika kamu khawatir menjadi miskin, maka Allah nanti akan memberimu kekayaan kepadamu dari karuniaNya, jika Dia menghendaki. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana."

[Surah At-taubah : 28]

Adapun mereka hendak masuk ke dalam masjid selain masjidil haram, maka itu dibenarkan berdasarkan banyak hadis-hadis. Antaranya adalah hadis Sumamah bin Usal yang telah diikat dalam masjid, yang ketika itu dia belum lagi beragama Islam. [Al-Bukhari : 442]

Adapun orang bukan Islam yang menyerang islam [harbi], adalah dilarang sama sekali kepada mereka masuk ke dalam masjid. Sama ada masjid itu adalah masjidil haram, ataupun masjid selain masjidil haram. Dalil larangan ini, dirujuk kepada larangan umum dari firman Allah dari surah At-taubah, ayat 28 di atas. Pendapat inilah yang didokong oleh Imam malik, Umar bin Abdul Aziz dan lainnya. [ada pihak menggunakan larangan umum ini, diletakkan kepada tempat yang khusus. Ini merupakan satu kesalahan dalam menukilkan pendapat ulama mazhab, kerana setiap mazhab itu ada disiplin istinbat mereka tersendiri].

[3]

Tazkirah diterjemah sebagai 'memberi peringatan'. Memberi peringatan ini, sama ada dalam perkara agama, ataupun dalam perkara yang tidak berkait dengan agama.

Orang bukan islam yang mahu memberi pesanan kebaikan, dari segi logic pun ia terpaksa diterima, waima ia berkait dengan perkara agama [seperti orang kafir sindir orang Islam yang tak solat, supaya menunaikan solat]

Umar bin Al-Khattab pernah berkata;

يا أيها الناس! تمسكوا بديوان شعركم في جاهليتكم؛ فإن فيه تفسير كتابكم

Maksudnya;
"Wahai manusia, berpeganglah dengan diwan syair-syair kamu semasa jahiliyyah kamu, maka sesungguhnya padanya dalam [membantu] menafsirkan kitab kamu" [Al-Muwafaqat : 1/58]

Begitujuga, selepas selesai peperangan badar, nabi SAW diberi cadangan oleh Umar agar membunuh semua tawanan perang, tetapi dicadangkan oleh Abu Bakar As-Siddiq agar tawanan yang pandai dan cerdik, bahawa mengajar kepada anak-anak islam, lalu pandangan Abu bakar itu diterima oleh nabi Saw.

Dari ini, membuktikan kepada kita bahawa, tidak salah mendengar pesanan baik yang disampaikan oleh orang bukan islam, selagi mana segala pesanan itu sememangnya betul dan tidak bercanggah dengan kehendak syarak.

Adapun pesanan yang buruk, dan sememangnya bercanggah dengan kehendak syarak, maka itu adalah terlarang, waima ia dari orang islam sendiri. seperti contoh, pesanan supaya melakukan perkauman sempit [sehingga boleh melahirkan diskriminasi yang diharamkan oleh Islam] yang disampaikan oleh seseorang mufti. Ini kerana, perkauman yang membawa diskriminasi adalah haram, sedangkan kaedah fiqh ada menyebut;

ما أدى الى حرام فهو حرام

Maksudnya;
"Perkara yang membawa kepada haram, maka ia juga adalah haram" [Al-Halal wa Al-haram Fi Al-islam : 31]

Sekian

Wallahu 'Alam

Al-bakistani


- Sri Indah [b] sg buloh
1 September 2010 * 2:48 pagi


POSTING 27: PROGRAM PEMANGKU RAJA KELANTAN BERSAMA RAKYAT

Posted: 31 Aug 2010 07:36 PM PDT

POSTING 27: PROGRAM PEMANGKU RAJA KELANTAN BERSAMA RAKYAT SEPANJANG BULAN RAMADHAN


Sumber: The kelantaninsider

Alhamdulillah, sepanjang bulan Ramadhan yang berkat ini, Pemangku Raja Kelantan, Tengku Muhammad Faris Petra, telah, sedang dan akan meluangkan masa Baginda untuk berbuka puasa dan bersolat bersama-sama rakyat di seluruh pelosok negeri.

Selain berbuka puasa dan bersolat, Baginda juga berkenan menganugerahkan sedikit kurniaan kepada rakyat yang kurang bernasib baik, sama ada di dalam majlis pengurniaan khas atau melalui keberangkatan Baginda ke rumah-rumah mereka.

Walaupun tanpa hebahan meluas, ternyata berita mengenai keberangkatan Baginda begitu cepat tersebar di kalangan rakyat setempat yang datang berduyun-duyun untuk berbuka puasa atau bersolat bersama-sama dengan Pemangku Raja yang mereka kasihi.

Pada kesempatan ini, kami di The Kelantan Insider ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada akhbar-akhbar tempatan yang telah memberikan liputan yang baik ke atas keberangkatan Pemangku Raja Kelantan bersama rakyat pada bulan Ramadhan ini.

Sebagai makluman, disertakan di sini lokasi-lokasi yang telah dikunjungi oleh Pemangku Raja Kelantan pada fasa pertama keberangkatan Baginda bersama rakyat pada bulan Ramadhan ini:

1. 5 Ramadhan 1431 bersamaan 15 Ogos 2010 (Ahad): Menunaikan solat asar dan menyempurnakan majlis pengurniaan kepada rakyat di masjid Mukim Perupok, Bachok; dan berbuka puasa serta menunaikan solat-solat Maghrib, Isyak dan Terawih di masjid Mukim Tepus, Bachok.

2. 6 Ramadhan 1431 bersamaan 16 Ogos 2010 (Isnin): Menunaikan solat-solat Isyak dan Terawih di masjid Mukim Tanjong Chat, Kota Bharu.

3. 7 Ramadhan 1431 bersamaan 17 Ogos 2010 (Selasa): Menyempurnakan majlis pengurniaan kepada rakyat, berbuka puasa serta menunaikan solat-solat Maghrib, Isyak dan Terawih di masjid Mukim Jeram, Pasir Puteh.

4. 8 Ramadhan 1431 bersamaan 18 Ogos 2010 (Rabu): Menyempurnakan majlis pengurniaan kepada rakyat, berbuka puasa serta menunaikan solat-solat Maghrib, Isyak dan Terawih di masjid Mukim Kok Keli, Tumpat.

5. 9 Ramadhan 1431 bersamaan 19 Ogos 2010 (Khamis): Menunaikan solat-solat Isyak dan Terawih di masjid Mukim Bunut Payong, Kota Bharu.

6. 10 Ramadhan 1431 bersamaan 20 Ogos 2010 (Jumaat): Berbuka puasa serta menunaikan solat-solat Maghrib, Isyak dan Terawih di Kem 8 Briged, Pengkalan Chepa.

7. 11 Ramadhan 1431 bersamaan 21 Ogos 2010 (Sabtu): Menunaikan solat-solat Isyak dan Terawih di masjid Mukim Kota, Kota Bharu.

8. 12 Ramadhan 1431 bersamaan 22 Ogos 2010 (Ahad): Menyempurnakan majlis pengurniaan kepada rakyat, berbuka puasa serta menunaikan solat-solat Maghrib, Isyak dan Terawih di masjid Mukim Paloh, Tanah Merah.

9. 13 Ramadhan 1431 bersamaan 23 Ogos 2010 (Isnin): Menyempurnakan majlis pengurniaan kepada rakyat, berbuka puasa serta menunaikan solat-solat Maghrib, Isyak dan Terawih di masjid Mukim Galang, Machang.

10. 14 Ramadhan 1431 bersamaan 24 Ogos 2010 (Selasa): Berbuka puasa serta menunaikan solat-solat Maghrib, Isyak dan Terawih di Ibu Pejabat Kontinjen Polis Kelantan, Kota Bharu.

11. 15 Ramadhan 1431 bersamaan 25 Ogos 2010 (Rabu): Menyempurnakan majlis pengurniaan kepada rakyat, berbuka puasa serta menunaikan solat-solat Maghrib, Isyak dan Terawih di masjid Mukim Batu Papan, Gua Musang.

Disertakan juga di sini lokasi-lokasi yang dijadual akan dikunjungi oleh Pemangku Raja Kelantan pada fasa kedua keberangkatan Baginda bersama rakyat pada bulan Ramadhan ini:

1. 20 Ramadhan 1431 bersamaan 30 Ogos 2010 (Isnin): Berbuka puasa serta menunaikan solat-solat Maghrib, Isyak dan Terawih di Stadium Sultan Muhammad Ke-IV, Kota Bharu.

2. 21 Ramadhan 1431 bersamaan 31 Ogos 2010 (Selasa): Menyempurnakan majlis pengurniaan kepada rakyat, berbuka puasa serta menunaikan solat-solat Maghrib, Isyak dan Terawih di masjid ar-Rahmah, Kota Bharu.

3. 22 Ramadhan 1431 bersamaan 1 September 2010 (Rabu): Menyempurnakan majlis pengurniaan kepada rakyat, berbuka puasa serta menunaikan solat-solat Maghrib, Isyak dan Terawih di masjid Mukim Teliar, Pasir Mas.

4. 23 Ramadhan 1431 bersamaan 2 September 2010 (Khamis): Menunaikan solat-solat Isyak dan Terawih di masjid as-Salam, Kota Bharu.

5. 24 Ramadhan 1431 bersamaan 3 September 2010 (Jumaat): Menyempurnakan majlis pengurniaan kepada rakyat, berbuka puasa serta menunaikan solat-solat Maghrib, Isyak dan Terawih di masjid Mukim Kadok, Kota Bharu.

6. 25 Ramadhan 1431 bersamaan 4 September 2010 (Sabtu): Menyempurnakan majlis pengurniaan kepada rakyat, berbuka puasa serta menunaikan solat-solat Maghrib, Isyak dan Terawih di masjid Mukim Air Lanas, Jeli.

7. 26 Ramadhan 1431 bersamaan 5 September 2010 (Ahad): Berbuka puasa serta menunaikan solat-solat Maghrib, Isyak dan Terawih di Dewan Teratai, Kota Darul Naim, Kota Bharu.

8. 27 Ramadhan 1431 bersamaan 6 September 2010 (Isnin): Berbuka puasa serta menunaikan solat Maghrib di Istana Balai Besar, Kota Bharu.

9. 28 Ramadhan 1431 bersamaan 7 September 2010 (Selasa): Menyempurnakan majlis pengurniaan kepada rakyat, berbuka puasa serta menunaikan solat-solat Maghrib, Isyak dan Terawih di masjid an-Nur, Tumpat.

Kepada rakyat yang belum berkesempatan untuk berbuka puasa dan bersolat bersama Pemangku Raja Kelantan atau sekadar untuk bertemu mata dengan Baginda, kami di The Kelantan Insider dengan sukacitanya menjemput anda menghadiri majlis-majlis ini.

Turut disertakan di sini sebahagian daripada laporan-laporan akhbar-akhbar tempatan mengenai keberangkatan Pemangku Raja Kelantan bersama rakyat pada bulan Ramadhan ini:

Pemangku Raja berangkat bertemu rakyat


Tengku Muhammad Faris Petra melihat kesengsaraan Mohd. Nor Aizan Mohd. Nor yang menderita sakit saraf di rumahnya di Kampung Peropok, Bachok, semalam.


BACHOK 16 Ogos - Pemangku Raja Kelantan, Tengku Muhammad Faris Petra menunjukkan keprihatinan baginda terhadap rakyat jelata apabila melawat dan beramah mesra dengan penduduk Kampung Peropok di sini semalam sempena Ramadan.

Baginda mengetepikan protokol istana apabila meluangkan masa beberapa jam sehingga waktu berbuka puasa berjumpa rakyat jelata di kampung itu dan memberi sumbangan kepada golongan yang memerlukan.

Ketibaan baginda ke kampung tersebut kira-kira pukul 5 petang disambut oleh hampir 200 penduduk yang mula menunggu dua jam sebelum itu.

Sejurus tiba, baginda yang mengenakan jubah berwarna krim menunaikan solat Asar di Masjid Mukim Peropok bersama kira-kira 300 jemaah.

Turut menemani baginda ialah Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr. Awang Adek Hussin serta Timbalan Presiden Pas yang juga Ahli Parlimen Bachok, Nasharudin Mat Isa.

Baginda kemudiannya menyampaikan pelbagai jenis bantuan antaranya wang zakat kepada warga emas, fakir miskin dan ibu bapa yang anak mereka berjaya melanjutkan pengajian ke institusi pengajian tinggi.

Tengku Muhammad Faris turut melawat sebuah rumah di kawasan berhampiran yang didiami oleh dua penghidap penyakit kronik.

Di rumah tersebut, baginda meluangkan masa selama hampir sejam berbual mesra dan menyelami perasaan Mohd. Nor Johor, 60, yang anaknya, Mohd. Nor Aizan, 37, mengalami masalah saraf sejak kecil.

Rumah Mohd. Nor turut ditumpangi oleh jirannya, Hasnah Ibrahim, 49, seorang penghidap penyakit kronik iaitu jantung, kencing manis, paru-paru berair dan strok.

Baginda turut berkongsi beberapa petua penjagaan kesihatan dan sempat bergurau dengan Hasnah.

"Mak cik kena makan ubat, jangan simpan dalam rumah saja. Jangan selang-seli, kalau terasa mahu muntah pun paksa juga makan.

"Insya-Allah kalau mak cik makan ubat ikut jadual akan sihat mungkin tidaklah gemuk macam Datuk (Awang Adek) atau saya, tapi makin sembuhlah badan mak cik," gurau baginda menyebabkan kebanyakan yang berada di dalam rumah itu tersenyum.



RAJA PRIHATIN


TENGKU Muhammad Faris Petra Ibni Sultan Ismail Petra (dua,kiri) beramah mesra dengan Setiausaha Kerajaan Kelantan, Datuk Mohd. Aiseri Alias (kiri) pada majlis berbuka puasa di Pengkalan Chepa, kelmarin. - BERNAMA


Pemangku Raja Kelantan, Tengku Muhammad Faris Petra meneruskan aktiviti baginda beramah mesra dengan segenap rakyat di negeri ini sepanjang bulan Ramadan.

Kelmarin, baginda bukan sahaja berbuka puasa bersama anggota Rejimen 506 di Kem 8 Briged, Pengkalan Chepa tetapi turut menunaikan solat tarawih bersama kira-kira 300 jemaah di Surau al-Hikmah sambil diimamkan Pegawai Agama markas tersebut, Mejar Muhammad Shukor Said.

Ketibaan baginda turut disambut oleh Panglima Dua Divisyen, Mejar Jeneral Datuk Mohd. Noor Daud dan Panglima 8 Briged, Brigadier Jeneral Abd. Rahim Abdul Mutalib.

Selepas menunaikan solat tarawih, baginda turut meluangkan masa selama kira-kira 15 minit berbual-bual dan beramah mesra dengan para jemaah yang ada.


Pemangku Raja ceriakan warga emas

Oleh MOHD. ZUHARMAN MOHAMMAD NOR
utusankelantan@utusan.com.my

Tengku Muhammad Faris Petra menyampaikan zakat kepada warga emas pada program Ziarah Ramadan di Masjid Kok Keli, Tumpat, kelmarin.- utusan/ MOHD. ZUHARMAN MOHAMMAD


TUMPAT 20 Ogos - Penantian seorang warga emas, Jusoh Mahassan, 68, untuk mendapat tongkat baru bagi memudahkannya bergerak, tercapai apabila menerima sebuah tongkat kaki tiga daripada Pemangku Raja Kelantan, Tengku Muhammad Faris Petra di sini, semalam.

Sebelum ini, Jusoh yang mengalami masalah saraf, sudah tujuh tahun menggunakan tongkat usangnya untuk berjalan kerana tidak mampu membeli tongkat baru disebabkan masalah kesempitan hidup.

Justeru, warga emas itu sangat terharu sewaktu menerima sumbangan tersebut pada satu majlis dinamakan program Ziarah Ramadan di Masjid Kok Keli di sini, semalam.

Selain bantuan tongkat, Jusoh juga menerima bantuan wang zakat daripada Tengku Muhammad Faris.

"Pemberian yang disampaikan Pemangku Raja sangat bermakna buat saya, hampir tujuh tahun saya menggunakan tongkat uzur yang hanya menunggu masa untuk patah.

"Sudah lama saya mahu mendapatkan tongkat berkaki tiga ini, tapi oleh kerana masalah kewangan menyebabkan saya terpaksa lupakan dulu hasrat tersebut buat sementara waktu.

"Tambahan pula, saya tidak mampu bekerja dan hanya bergantung kepada isteri untuk menyara kami suami isteri," katanya.

Pada majlis itu, Pemangku Raja turut menyampaikan zakat kepada pelajar cemerlang, ibu tunggal dan keluarga miskin.

Seorang ibu tunggal, Membunga Deraman, 62, melahirkan rasa syukur kerana bantuan wang zakat itu dapat meringankan bebannya menjelang sambutan Hari Raya Aidilfitri ini.

"Dapatlah saya menggunakan wang zakat ini untuk perbelanjaan sepanjang Ramadan dan untuk persiapan hari raya nanti," katanya gembira.

Ibu tunggal itu sebelum ini terpaksa melakukan pelbagai pekerjaan untuk menyara hidup selepas suaminya meninggal dunia enam tahun lalu, namun terpaksa berhenti kerja kerana menderita penyakit tibi.

"Kini saya tidak mempunyai sumber pendapatan lain selain hanya mengharapkan bantuan anak-anak, nak buat kerja tak boleh dah," katanya.


1,000 masyarakat Orang Asli gembira sambut ketibaan Pemangku Raja


Tengku Muhammad Faris Petra (dua dari kanan) melihat replika pelan pembangunan Jajahan Kecil Lojing Kelantan di Lojing, semalam.


LOJING 5 Ogos - Kampung Penangau, sebuah penempatan Orang Asli yang terletak di tepi jalan utama sempadan Gua Musang-Cameron Highlands bertukar meriah hari ini.

Ia berikutan kehadiran lebih 1,000 masyarakat tempatan menyambut ketibaan Pemangku Raja Kelantan, Tengku Muhammad Faris Petra ke kampung berkenaan secara rasmi buat pertama kali sejak dilantik memerintah negeri ini.

Kampung tersebut yang terletak hampir 300 kilometer dari Kota Bharu dan mengandungi kira-kira 50 buah rumah, mula sesak dengan kehadiran pelbagai peringkat usia masyarakat termasuk ratusan pelajar sekolah yang mula berhimpun seawal pukul 8 pagi.

Walaupun 'disambut' udara pagi dingin di tanah tinggi itu, penduduk dari beberapa kampung berdekatan seperti Kampung Jekjok, Kampung Mend Rod, Kampung Pos Brooke dan Kampung Sangwai A tetap tidak melepaskan peluang untuk melihat sendiri rupa paras bakal raja mereka itu.

Kehadiran Tengku Muhammad Faris ke kampung berkenaan adalah untuk melancarkan Lojing sebagai sebuah jajahan kecil bermula hari ini.

Turut hadir, Tengku Bendahara Kelantan, Tengku Muhammad Faiz Petra serta barisan pemimpin kerajaan negeri dan kaum kerabat baginda.

Tinjauan Utusan Malaysia mendapati kegembiraan jelas terpancar di wajah masyarakat Orang Asli di sini, malah sebaik ketibaan baginda yang segak dengan baju Melayu berwarna hijau kira-kira pukul 12 tengah hari, kesemua hadirin segera bersorak dan mengibarkan bendera negeri.

Selain itu, sebahagian daripada mereka tidak melepaskan peluang untuk bergaya dengan pelbagai jenis pakaian berwarna-warni.

Beberapa pelajar yang ditemui menyatakan rasa teruja kerana buat pertama kali Tengku Muhammad Faris lebih dekat dengan mereka.

"Memang saya gembira sebab dapat tengok baginda. Dari kelmarin cikgu cakap raja nak datang jumpa kami," kata Kiran Arwinda, 13, yang menuntut di tingkatan satu Sekolah Menengah Kebangsaan Ciku 2.

Rakannya, Azura Anjang, 13, ketika ditemui turut menyatakan rasa tidak sabar untuk melihat baginda.

Sementara itu, bagi Norain a/p Mat Nor, 13, kehadiran Tengku Muhammad Faris serta kerabat diraja yang lain membuatnya merasa lebih dekat dengan institusi diraja Kelantan.

"Syukur dapat tengok baginda sebab sebelum ini nampak dalam televisyen saja kalau selalu begini lagi bagus.

"Saya sayang raja dan kalau dapat mahu salam dengan baginda," kata pelajar cilik itu dalam pelat Orang Aslinya.


Mencari Lailatul-Qadr atau Mencarik Ramadhan??

Posted: 21 Aug 2010 02:50 PM PDT


No comments: