Tuesday, September 28, 2010

ok, this si sepet mata will balik cina!

ok, this si sepet mata will balik cina!


ok, this si sepet mata will balik cina!

Posted: 28 Sep 2010 11:30 AM PDT

… with my kaki botol friend, muthu, who will balik india.

whooa!! there seems to be no end to racist remarks directed at non malays these days… i'm sure you noticed.

everybody remember only too well the racist remarks from the principal in johor… when this has not died down yet, popped came another… this time, horror! from a deputy director of the BTN (national service bureau). remember sometime back, there were a lot of hue and cry over the national service? when many youth fell sick and die or many youth were bullied and we also heard of youth sticking to their own race… now we know why… the BTN has a racist deputy! also, wonder if you guys remember the hue and cry about BTN indoctrination course being very racist.  there were even real witnesses speaking up – malay youth in BTN who testified that the course was racist.

and now we heard it right from the mouth of the deputy director of BTN – testimony to him being racist, so of course strengthen what was said about the BTN course being racist.

what is becoming of our country? racial tension seems to be growing! don't forget… just recently, our very own ex PM too making racist comments when he talked about malay losing power if a non malay become a PM. look way further… our DPM acknowledging he is a malay first, malaysian second.

if our leaders themselves are racist, what more the 'little napoleons' and the civil servants! and all these will, i fear, rub on the younger generation. once someone at facebook related a story that he and his wife were walking along in jalan hartamas, KL, when they ran into a group of about 5 – 6 young malay men. as they approached near this group, a few of them began to tease him and his wife and then one started to shout "balik cina lah!" and the others joined in.  frightening eh? will it come to one day that non malays fear to walk on the streets?Kes Sosilawati Memang Kes Besar, Bukan Diperbesarkan

Posted: 28 Sep 2010 11:07 AM PDT

Kes Sosilawati: AG bimbang kes diperbesar, laporan polis hujung minggu

Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail hari ini melahirkan kebimbangan berhubung kemungkinan siasatan kes pembunuhan jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga individu lain, akan diperbesar-besarkan.

Beliau berkata terdapat banyak kenyataan yang dibuat pelbagai pihak dalam kes itu, dan media sepatutnya melaporkan hanya fakta tanpa sebarang penambahan kerana ia mungkin menjejaskan kes berkenaan.

"Saya fikir ikut sahaja nasihat KPN (Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar). Bertenanglah dan biarkan kami lakukan tugas kami.

"Saya rasa pada masa yang betul dan apabila siasatan telah selesai, mereka akan memberi satu kenyataan yang wajar serta mendedahkan segalanya. Ketika itu, tiada sebarang masalah," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis sambutan Hari Raya anjuran Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di sini.

Gani (gambar) ditanya sama ada beliau melihat campur tangan pelbagai pihak yang tampil membuat kenyataan berhubung kes itu, termasuk keluarga ahli perniagaan India, akan menjejaskan siasatan kes pembunuhan itu.

Ahad lepas, Ismail mengingatkan media agar tidak menulis cerita berunsur spekulasi berhubung kes itu, sebaliknya menunggu pengesahan daripada polis.

Peringatan itu dibuat berikutan laporan media bahawa dua kubur telah ditemui di ladang tempat Sosilawati dan tiga yang lain didakwa dibunuh.

Sosilawati, 47, pemandu peribadi Kamaruddin Shansudin, 44, peguam Ahmad Kamil Abdul Karim, 32, dan pegawai bank CIMB cawangan Kampung Baru, Kuala Lumpur Noorhisham Mohammad, 38, dilaporkan hilang pada 30 Ogos lalu, selepas mereka ke Banting, Selangor, untuk urusan penjualan tanah.

Pada 13 September lepas polis mengesahkan kesemua mangsa telah dibunuh dan mayat mereka dibakar serta abunya dibuang ke dalam sungai berhampiran Ladang Gadong, Banting.

Polis menemui tulang serta barangan lain dari sungai berkenaan dan telah menahan lapan suspek, termasuk dua adik beradik peguam, bagi membantu siasatan berhubung pembunuhan kejam itu.

Ditanya jika Jabatan Peguam Negara boleh meyakinkan orang ramai bahawa akan ada satu keputusan di akhir siasatan kes berkenaan, Abdul Gani berkata: "Setahu saya, dalam semua siasatan, sesuatu akan berlaku iaitu sama ada kami dakwa atau tidak. Itu adalah sesuatu yang pasti," katanya.

Mengulas mengenai kertas siasatan kes berkenaan yang dikembalikan kepada polis, beliau berkata tidak ada tarikh akhir untuk penghantarannya.

"Saya perlu menunggu mereka menghantarnya (kertas siasatan). Biar mereka siasat kes tersebut secara terperinci kerana ia membabitkan kepentingan awam.

"Terdapat banyak perkara yang perlu disiasat. Saya tidak boleh memberikan tarikh akhir kepada mereka, tetapi saya tahu mereka sedang bertungkus-lumus.

"Dan mereka akan memberikannya kepada saya secepat mungkin. Malah, saya bertemu dengan mereka hampir setiap hari," katanya.

Mengenai kawasan yang perlu disiasat semula, beliau berkata: "Banyak, tetapi saya tidak boleh memberitahu anda mengenai kelemahannya," katanya.

Sementara itu, Pengarah Siasatan Jenayah Polis Diraja Malaysia Datuk Seri Mohd Bakri Zinin berkata, pihaknya akan berbincang dengan Jabatan Peguam Negara mengenai kertas siasatan kes Sosilawati dalam tempoh dua atau tiga hari lagi.

"Kita mempunyai kertas siasatan yang boleh dianggap sebagai mantap, tetapi terpulang kepada perbincangan kita dengan pihak Jabatan Peguam Negara. Iaitu sama ada mereka memerlukan kami untuk mencari bahan-bahan tertentu lagi dalam siasatan kami terhadap kes ini," katanya kepada pemberita ketika ditemui di rumah terbuka Ibu Pejabat Kontinjen Kuala Lumpur hari ini.

Ditanya mengenai laporan DNA kes itu, Mohd Bakri berkata polis masih menunggu laporan daripada Jabatan Kimia.

Beliau turut mengingatkan semua pihak agar tidak memberi tekanan kepada Jabatan Kimia berhubung perkara itu kerana mereka memerlukan masa bagi menjalankan tugas yang rumit.

"Kita mesti berikan mereka masa, pakar patologi, Jabatan Kimia, bagi menganalisis tulang yang kita jumpa. Untuk mendapatkan DNA, bukanlah sesuatu yang mudah," katanya.

Mohd Bakri juga mengulangi amaran bahawa polis tidak akan teragak-agak mengambil tindakan sewajarnya terhadap pemberita yang salah melaporkan kes Sosilawati.

"Saya mesti memberi amaran kepada anda (pemberita) kerana saya akan mengambil tindakan sewajarnya, kami telah memberikan peluang secukupnya bagi anda mendapatkan maklumat, namun bukan untuk menulis sesuatu yang tidak benar, jika tidak, kami akan mengambil keterangan daripada anda," katanya.

Sementara itu, Mohd Bakri berkata polis akan melawat beberapa lokasi lagi di sekitar Ladang Gadong, Banting untuk mencari bukti terbaru berhubung kes yang melibatkan suspek kes pembunuhan Sosilawati, berdasarkan beberapa petunjuk baru yang muncul dalam siasatan mereka.

"Anda semua perlu ingat, kita menyiasat dalam dua aspek, satu kes yang kita siasat sekarang iaitu kes (pembunuhan) Sosilawati bersama tiga orang, dan satu lagi ialah berkenaan kehilangan tiga orang, dan satu kes pembunuhan yang berlaku di Banting," katanya. – Bernama

Ulasan GB

Saya hairan dengan sikap Peguam Negara dan PDRM di dalam hal ini.

Kes pembunuhan Sosilawati adalah satu kes yang besar, bukan sengaja dibesar-besarkan, dan justeru tentulah banyak andaian dan spekulasi timbul di kalangan semua pihak selagi siasatan terhadapnya belum lagi muktamad.

Sepatutnya Peguam Negara dan PDRM berterima kasih di atas perbincangan yang banyak kerana ia mungkin input-input berguna yang boleh membantu siasatan. Tetapi apa yang berlaku ianya tidak dihargai malah cuba disekat di atas alasan "mengganggu siasatan".

Masyarakat begitu prihatin dengan kes ini. Apa tidaknya, seolah-olah baru semalam mangsa hidup kemudian tiba-tiba dibunuh dengan kejam. Kemanusian apakah lagi yang ada pada si pembunuh?

PDRM menjalankan tugasnya, dan rakyat pula tetap akan tertanya-tanya terhadap tragedi itu, lantas pelbagai teori diketengahkan. Ia tidak boleh disekat. Mustahil untuk menyekatnya. Setiap orang melihat dari sudutpandangnya yang berbeza dan justerunya timbul pelbagai cerita

Kerana apa? Untuk mengelakkan tragedi yang serupa tidak berulang lagi ke atas mana-mana anggota masyarakat kita.

Yang nyata, sepertimana diakui oleh Ketua Polis Negara, tragedi itu sebenarnya BOLEH DIELAKKAN jika polis telah bertindak pantas semenjak hari pertama mangsa dilaporkan hilang. Ketika itu polis sudah pun menunjukkan kecekapannya untuk menciumi gerak suspek. Tetapi, polis tidak efektif di dalam strateginya bagi menyelamatkan mangsa.

Teruskan kerja. Kami tidak berhasrat lansung untuk menganggu tugas polis. Malah kita mahu semua pihak berkerjasama dengan polis supaya kes ini dapat diselesaikan dengan cepat, tepat dan berkesan.


Highway Robbery: Some More Good News

Posted: 28 Sep 2010 08:06 AM PDT

Saw this in The Star today:

The blatant use of gangster tactics to collect outstanding instalment payments and repossess vehicles will soon be outlawed when a nationwide law is introduced.

The Domestic Trade, Cooperatives Affairs and Consumerism Ministry is drafting a law to govern matters relating to collection of instalment payments and repossession of vehicles.

Deputy Minister Datuk Rohani Abdul Karim said yesterday the Government had to step in and regulate the business as the rough tactics were becoming too blatant.

Many financial institutions use the services of third parties to collect outstanding instalments or repossess vehicles.

There have been complaints that some third parties use scare and gangster tactics when carrying out their work.

"We cannot allow such methods to continue. There have been cases of gangsters going around ambushing vehicle owners in the streets, in offices and even breaking into their homes to ask for payment and to repossess vehicles."

Rohani said the new law would require all third parties involved in vehicle repossession and collection of outstanding instalments to be licensed.

"Anyone wanting to get involved in this business must set up a proper company and register with the ministry.

"Those employed must be professionally trained and be governed by a code of ethics.

"These companies must adhere to guidelines. They cannot simply hire thugs and gangsters to do their job for them,'' she told a press conference here during her Hari Raya visit to the ministry's Miri division office.

Rohani said the draft of the law would be tabled at the next Dewan Rakyat sitting.

Asked about the severity of gangster involvement, she said there was no proper data, but based on public complaints and feedback, the problem was widespread in cities and towns nationwide.

It's about time.


Perkasa anti anti-racism, anti-1Malaysia. Support Namewee=1Malaysia! Namewee's poster torched outside KLSCAH

Posted: 28 Sep 2010 09:56 AM PDT

Malaysiakini reported:
A group of 50 protesters from Malay rights group Perkasa gathered outside the Kuala Lumpur and Selangor Chinese Assembly Hall (KLSCAH) in Kuala Lumpur tonight to protest against controversial rapper Namewee as he was about to speak at a youth forum.

Asked by journalists for his reaction to the protest, Namewee said: "I have no comment, I'm not politician. I came here to for an anti-racism event."

But they came for you?

It's not my problem.

They burn your photos...

Not my business - they burn my photo, not me.

Will you apologise as demanded by Perkasa?

No, apologising is not the point. I'm here to help solve the issue of racism.

Are you scared of Perkasa?

I'm not scared. I believe the police will protect me.100 policemen against 50 Perkasa members!

Posted: 28 Sep 2010 09:31 AM PDT

About 50 people staged a peaceful anti-Namewee demonstration in front of the Chinese Assembly Hall in Jalan Maharajalela, Kuala Lumpur around 8.30pm last nite.

The demo was a usual one, just like others. However, when some 100 policemen came to disperse them, it turned out to be a farce. 100 against 50! When I organised the demo at the Australian High Commission earlier this year, there were only about 30 policemen against 500 demonstrators.

I guess the presence of Perkasa members sent down shiver, either to the police or those inside the Hall. Namewee, now a 'superstar' in inciting racial disharmony, was inside for his latest album recording (here).

Wira Perkasa Malaysia head Arman Azha Abu Hanifah who headed the gathering tried to enter the building but he was prevented by the police.

I can see that the label 'Perkasa' is getting strong recognition from the non-Malays. Good la...


Islam Yang Ajarkah Jika Dah Sampai Ke Peringkat Mencarut?

Posted: 28 Sep 2010 10:09 AM PDT

Namewee lancar album, 50 orang diketuai Perkasa bakar poster

Gambar: Ketua Wira Perkasa, Arman Azha Abu Hanifah membakar poster Namewee di pekarangan Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor malam tadi.

KUALA LUMPUR, 28 Sept – Di luar pekarangan Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor di Jalan Maharajala di sini malam ini menjadi kecoh dengan kehadiran kira-kira 50 orang termasuk anggota Perkasa bagi membantah tindakan Namewee yang melancarkan albumnya yang dikatakan berunsur perkauman.

Mereka dilihat tiba ke pekarangan dewan itu kira-kira pukul 8.45 malam dengan beberapa dari mereka membawa sepanduk Perkasa dan gambar Namewee yang dibakar (gambar), sebelum melontarkan kata-kata kesat dan mencarut kepada Namawee atau nama sebenarnya Wee Meng Chee.

Kira-kira 100 anggota polis termasuk Pasukan Polis Simpanan (FRU) dari Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi dilihat mengawal kawasan itu sejak pukul 8 malam ini.

Ketua Wira Perkasa, Arman Azha Abu Hanifah yang mengetuai perhimpunan itu dilihat berunding dengan seorang anggota polis untuk memasuki dewan tersebut, namun dihalang polis dengan menutup pagar dewan itu.

Mereka kemudiannya meminta polis memanggil Namwee keluar dari dewan itu namun tidak diendahkan.

Arman Azhar yang ditemui pemberita berkata perhimpunan itu diadakan bagi membantah tindakan Namewee yang dianggap penghianat terhadap negara kerana menghasilkan klip-klip video dan album yang boleh mencetuskan kontroversi dan perkauman.

"Kami desak, minta dia (Namewee) minta maaf secara terbuka kepada keseluruhan rakyat Malaysia, bukan sahaja pada orang Melayu, atas perbuatan yang dia lakukan. Ternyata apa yang dia lakukan merosakkan muhibah kaum."

Sementara itu Ketua Polis Daerah Dang Wangi ACP Zulkarnain Abdul Rahman berkata perhimpunan itu tidak melibatkan penahanan mana-mana pihak kerana mereka mengikut arahan polis supaya bersurai.

"Kita arahkan mereka bersurai dalam masa 40 minit, dan mereka akur," katanya. – Bernama

Ulasan GB

Pertama: apakah demikian caranya "Melayu" bertindak? Melontarkan kata-kata kesat dan mencarut? Bagaimana kalau anda-anda yang berbangsa Melayu dicaruti semula? Islam tidak mengajar kita melampaui batas sehingga mengeluarkan perkataan mencarut.

Kedua: Jikalah yang berdemo itu dari Pakatan Rakyat, belum sempat disuruh bersurai, dah pukul, dibalun, disepak, diterajang malah ditahan dan ditangkap.
保存乡音乡语,维护大马华人身份认同

Posted: 28 Sep 2010 07:47 AM PDT

(My article published in Sin Chew Daily Opinion Page)上个月,海内外华侨对中国广州和香港两地掀起的保护粤语热潮为之震惊。事情过后虽然冷静下来,但是对于普通话(华语)和广东话(粤语)之间的关系,海内外华人同胞依然议论纷纷。马来西亚舆论界也出现同样的讨论,但由于马来西亚华裔社群的多元性,其讨论空间不仅局限在华语—粤语的关系,也涉及华语—方言的关系,甚至粤语—其他方言之间的关系。虽然马来西亚粤系籍贯人口粤语成为马来西亚华裔的强势方言,但是在这近500万的华裔人口当中,福建籍华裔占大多数约40%(约5%为福州话为主的闽东方言、约0.6%包括莆田、仙游和福清为主的闽中方言和35%以厦门话为标准的闽南方言),接着是客家人(24.5%)、广东人(18.3%)、潮州人(11%)和海南人(3.7%)。


Video: Kereta Lotus Terbakar Di GP Singapura Kelmarin

Posted: 28 Sep 2010 07:26 AM PDT

Grand Prix Singapura berakhir dengan suram buat Lotus Racing apabila jentera Heikki Kovalainen terbakar pada pusingan terakhir sekaligus menyaksikan kedua-dua pemandu pasukan itu gagal menamatkan perlumbaan.

Jarno Trulli sebelum itu menghadapi masalah kegagalan hidraulik pada lap 26, menamatkan cabaran beliau selepas permulaan yang baik pada awal perlumbaan.

Walaupun dihalang oleh pelbagai rintangan, prinsipal pasukan itu, Tony Fernandes tetap positif.

"Perlumbaan malam ini menandakan satu anjakan ke hadapan buat kami," ujar Tony.

"Kami akan menggunakan semua yang dipelajari hari ini untuk memastikan kami kembali dengan lebih hebat pada 2011."

Kovalainen pula sudah semakin hampir untuk menamatkan perlumbaan sebelum jenteranya terbakar.

"Saya rasa injap pelepas tekanan minyak kereta saya pecah lalu menyebabkan kebakaran tersebut.

"Kami sudah hampir pasti tamat di tempat ke-15 tapi apakan daya, inilah perlumbaan," gurau beliau.

Kekecewaan pula menyelubungi Trulli selepas masalah hidraulik yang seringkali menyukarkan beliau sepajang musim menyerang kembali.

"Permulaan saya agak baik tapi masalah mula timbul lama kelamaan," menurut Trulli.

"Minggu ini agak sukar bagi saya tapi saya berharap dapat menebus kekecewaan di Suzuka, yang merupakan antara litar kegemaran saya." -astroarena
This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

20, married, but already a single mother…

Posted: 28 Sep 2010 07:06 AM PDT

When Liza told me she'd be coming to Ipoh GH on 28th September for her appointment, I told her to bring the necessary supporting documents to help her apply for financial help for her child. I promised to meet up with her then. When she was first referred to us Buddies, I wasn't on duty, so I had not met her personally.

Yesterday I sent Liza a text message asking what time she expected to reach Ipoh. Since she said she should be in Ipoh before 10 am, this morning when it was almost 10 am, I made a move from the Buddies center, heading to the hospital.

By 10.10 am, I was already at the O&G clinic, where Liza was supposed to be. I tried calling Liza, but there was no answer. I then sent a text message, there was no reply. We had never met each other before, so how was I to recognise her if she didn't answer my calls or reply my messages? I tried looking around, trying to look for a young pregnant lady who came alone… there were quite a number of them. (well, some came with their husbands, but their husbands sat far away…)

10.35 am… there was still no reply from Liza. I decided to walk back to my car and maybe try to call her a bit later, maybe meet up with her after she was done with her appointment. I had already walked halfway when finally Liza's text message came. Apparently she was a bit late this morning and when I called earlier she was in the bus and didn't hear her phone ringing.

So I walked back to the O&G clinic, and called Liza again to find out which one was her. Again, my call wasn't answered. By then I knew she was already there, so I sent her a message, telling her I was sitting near the big Malaysia flag, wearing a maroon colour tudung. After a while, finally Liza came over to me.

Liza, at 20, seemed a lot mature than her age. And I mean she looked and acted mature, not old. While many 20 year olds I know are still enjoying life out there, Liza had gone through a whole lot, and although officially she is not yet a single mother, in reality she already is.

Liza found out about her HIV at the age of 18, when she was pregnant with her first child. At that time, she was staying and working in KL and so her appointments too were in KL. While Liza was mature for her age, her husband, just one year older, was not. He was not responsible enough to stick to a proper job, and most of the time, it was Liza supporting the family. She takes her job responsibility seriously, as compared to her husband who went to work as he pleased, causing him to lose his jobs.

Liza didn't mind. After the birth of their first child, Liza worked even harder to support the family. Her husband stayed home to look after their child. But usually if the breadwinner is the husband, and the wife stays home, the wife would be looking after the child, cleaning up the house, cooking, etc etc. In Liza's case, since she was the breadwinner, and the husband was the one who stayed home to look after the child, that was about all he did… look after the child. (I guess women are better at multi-tasking huh?) By the time Liza got home, the house was in a mess and no food cooked. After a long tiring day in the office (and husband relaxing at home just "looking" after their child), the husband would complain if Liza decided to take a short rest.

Liza did complain that he was not helping out with the housework.

"Itu kan kerja orang perempuan?" said the husband.

"Habis tu yang cari rezeki untuk keluarga ni bukan kerja orang lelaki ke?" Liza snapped back.

Sometimes Liza wanted to do overtime to earn more income for the family since the husband was not working. But the husband wouldn't let her. He wanted her to carry out what he said were her duties as his wife… to see to his needs!

In addition to that, the husband was also the jealous type. Very jealous. Whenever he fetched Liza back from work, sometimes he'd see Liza talking to some of her male colleagues.

"Handsome boyfriend baru awak? Patutlah selalu nak buat overtime. Awak tu bini orang, jangan lupa."

Personally I think he actually felt insecure. He knew he wasn't doing his job as a good husband, but not wanting to admit it, he looked for Liza's faults instead.

After a while, Liza got fed up. She filed for divorce. But before the case was called, her sisters-in-law coaxed her to give him a second chance. The husband promised to change.

Liza, still feeling some love for the husband, decided to give him a second chance. They moved to a new place. The husband did manage to get himself a job. Although by then they already knew about their HIV status, they did not practice safe sex. Liza got pregnant again. And the husband fouled up again, losing his job and leaving Liza as the sole breadwinner again. When Liza complained, this time he slapped Liza's face.

"Tangan pun dah naik tu saya tak tunggu dah lah kak," said Liza to me while I took her out for lunch today after she was done with her appointment.

When one day her husband didn't even come home, she decided there and then to leave him, and she went to stay with her sister. The sister was the one closest to Liza and the only one amongst the siblings who knew of Liza's HIV. She and her husband had no problems having Liza stay with them. When Liza went out to work, the sister would take care of Liza's child.

After a while, the sister's mother-in-law coaxed them to move back to Perak as she needed her son to help her out. Liza followed them back to Perak (she grew up in Perak) but she felt it wasn't appropriate for her to stay with her sister as the sister stays at her mother-in-law's home. So Liza now stays with an aunt nearby. Liza's parents had moved to a southern state since last year to stay with Liza's eldest brother.

Only problem now is, Liza's aunt doesn't know of Liza's HIV status even though she knew of Liza's marital problems. And knowing the aunt as the kaypoh type, Liza certainly doesn't want the aunt to know. Initially she found herself a job at a minimarket at a nearby town, but after the employer found out that she was pregnant, and not wanting to pay her for nothing when she goes on maternity leave, decided to terminate her employment before she was confirmed.

So Liza figured she might as well wait until she delivers before she attempts to find another job,

I asked Liza about staying at her brother's house together with her parents. But Liza is reluctant because other than her closest sister, the rest of the family doesn't know of her HIV. Liza and her sister did finally tell the mother, resulting in the mother not letting her prepare all the food at home for fear of the virus spreading to other members in the family. So nope, staying with her parents is not an option. At least not for the moment.

As far as possible Liza wants to move out before she delivers, because if after delivery she goes back to stay with the aunty, chances are there'd be lots of questions asked… especially when the aunty finds out that she won't be breastfeeding the baby. Even as it is, the aunty is asking all sorts of questions why Liza needed to come to Ipoh for her appointments.

If possible Liza wants to move back to KL. She already knows her way around and she knows where to find openings to get herself a job after she delivers.

And Liza also plans to file for divorce after she delivers. If she has to go through life like a single mother, she might as well make it official.

Right now I need to ask around if there is a place for Liza to stay, at least temporarily until she can get herself a job.


Framing the Political Debate

Posted: 28 Sep 2010 06:34 AM PDT

Language always comes with what is called "framing." Every word is defined relative to a conceptual framework. If you have something like "revolt," that implies a population that is being ruled unfairly, or assumes it is being ruled unfairly, and that they are throwing off their rulers, which would be considered a good thing. That's a frame.'Conservatives understand what unites them, and they understand how to talk about it, and they are constantly updating their research on how best to express their ideas.'
-George Lakoff

If you then add the word "voter" in front of "revolt," you get a metaphorical meaning saying that the voters are the oppressed people, the governor is the oppressive ruler, that they have ousted him and this is a good thing and all things are good now. All of that comes up when you see a headline like "voter revolt" - something that most people read and never notice. But these things can be affected by reporters and very often, by the campaign people themselves.

Here's another example of how powerful framing is. In Arnold Schwarzenegger's acceptance speech, he said, "When the people win, politics as usual loses." What's that about?

Well, he knows that he's going to face a Democratic legislature, so what he has done is frame himself and also Republican politicians as the people, while framing Democratic politicians as politics as usual - in advance. The Democratic legislators won't know what hit them. They're automatically framed as enemies of the people.

Why do conservatives appear to be so much better at framing?

Because they've put billions of dollars into it. Over the last 30 years their think tanks have made a heavy investment in ideas and in language. In 1970, [Supreme Court Justice] Lewis Powell wrote a fateful memo to the National Chamber of Commerce saying that all of our best students are becoming anti-business because of the Vietnam War, and that we needed to do something about it. Powell's agenda included getting wealthy conservatives to set up professorships, setting up institutes on and off campus where intellectuals would write books from a conservative business perspective, and setting up think tanks. He outlined the whole thing in 1970. They set up the Heritage Foundation in 1973, and the Manhattan Institute after that. [There are many others, including the American Enterprise Institute and the Hoover Institute at Stanford, which date from the 1940s.]

And now, as the New York Times Magazine quoted Paul Weyrich, who started the Heritage Foundation, they have 1,500 conservative radio talk show hosts. They have a huge, very good operation, and they understand their own moral system. They understand what unites conservatives, and they understand how to talk about it, and they are constantly updating their research on how best to express their ideas.

Why haven't progressives done the same thing?

There's a systematic reason for that. You can see it in the way that conservative foundations and progressive foundations work. Conservative foundations give large block grants year after year to their think tanks. They say, 'Here's several million dollars, do what you need to do.' And basically, they build infrastructure, they build TV studios, hire intellectuals, set aside money to buy a lot of books to get them on the best-seller lists, hire research assistants for their intellectuals so they do well on TV, and hire agents to put them on TV. They do all of that. Why? Because the conservative moral system, which I analyzed in "Moral Politics," has as its highest value preserving and defending the "strict father" system itself. And that means building infrastructure. As businessmen, they know how to do this very well.

Meanwhile, liberals' conceptual system of the "nurturant parent" has as its highest value helping individuals who need help. The progressive foundations and donors give their money to a variety of grassroots organizations. They say, 'We're giving you $25,000, but don't waste a penny of it. Make sure it all goes to the cause, don't use it for administration, communication, infrastructure, or career development.' So there's actually a structural reason built into the worldviews that explains why conservatives have done better.

Back up for a second and explain what you mean by the strict father and nurturant parent frameworks.

Well, the progressive worldview is modeled on a nurturant parent family. Briefly, it assumes that the world is basically good and can be made better and that one must work toward that. Children are born good; parents can make them better. Nurturing involves empathy, and the responsibility to take care of oneself and others for whom we are responsible.

On a larger scale, specific policies follow, such as governmental protection in form of a social safety net and government regulation, universal education (to ensure competence, fairness), civil liberties and equal treatment (fairness and freedom), accountability (derived from trust), public service (from responsibility), open government (from open communication), and the promotion of an economy that benefits all and functions to promote these values, which are traditional progressive values in American politics.

The conservative worldview, the strict father model, assumes that the world is dangerous and difficult and that children are born bad and must be made good. The strict father is the moral authority who supports and defends the family, tells his wife what to do, and teaches his kids right from wrong.

The only way to do that is through painful discipline - physical punishment that by adulthood will become internal discipline. The good people are the disciplined people. Once grown, the self-reliant, disciplined children are on their own. Those children who remain dependent (who were spoiled, overly willful, or recalcitrant) should be forced to undergo further discipline or be cut free with no support to face the discipline of the outside world.

'Taxes are what you pay to be an American, to live in a civilized society that is democratic and offers opportunity, and where there's an infrastructure that has been paid for by previous taxpayers.'
-George Lakoff

So, project this onto the nation and you see that to the right wing, the good citizens are the disciplined ones - those who have already become wealthy or at least self-reliant - and those who are on the way. Social programs, meanwhile, "spoil" people by giving them things they haven't earned and keeping them dependent.

The government is there only to protect the nation, maintain order, administer justice (punishment), and to provide for the promotion and orderly conduct of business. In this way, disciplined people become self-reliant. Wealth is a measure of discipline. Taxes beyond the minimum needed for such government take away from the good, disciplined people rewards that they have earned and spend it on those who have not earned it.

From that framework, I can see why Schwarzenegger appealed to conservatives.

Exactly. In the strict father model, the big thing is discipline and moral authority, and punishment for those who do something wrong. That comes out very clearly in the Bush administration's foreign and domestic policy. With Schwarzenegger, it's in his movies: most of the characters that he plays exemplify that moral system. He didn't have to say a word! He just had to stand up there, and he represents Mr. Discipline. He knows what's right and wrong, and he's going to take it to the people. He's not going to ask permission, or have a discussion, he's going to do what needs to be done, using force and authority. His very persona represents what conservatives are about.

You've written a lot about "tax relief" as a frame. How does it work?

The phrase "Tax relief" began coming out of the White House starting on the very day of Bush's inauguration. It got picked up by the newspapers as if it were a neutral term, which it is not. First, you have the frame for "relief." For there to be relief, there has to be an affliction, an afflicted party, somebody who administers the relief, and an act in which you are relieved of the affliction. The reliever is the hero, and anybody who tries to stop them is the bad guy intent on keeping the affliction going. So, add "tax" to "relief" and you get a metaphor that taxation is an affliction, and anybody against relieving this affliction is a villain.

"Tax relief" has even been picked up by the Democrats. I was asked by the Democratic Caucus in their tax meetings to talk to them, and I told them about the problems of using tax relief. The candidates were on the road. Soon after, Joe Lieberman still used the phrase tax relief in a press conference. You see the Democrats shooting themselves in the foot.

So what should they be calling it?

It's not just about what you call it, if it's the same "it." There's actually a whole other way to think about it. Taxes are what you pay to be an American, to live in a civilized society that is democratic and offers opportunity, and where there's an infrastructure that has been paid for by previous taxpayers. This is a huge infrastructure. The highway system, the Internet, the TV system, the public education system, the power grid, the system for training scientists - vast amounts of infrastructure that we all use, which has to be maintained and paid for. Taxes are your dues - you pay your dues to be an American. In addition, the wealthiest Americans use that infrastructure more than anyone else, and they use parts of it that other people don't. The federal justice system, for example, is nine-tenths devoted to corporate law. The Securities and Exchange Commission and all the apparatus of the Commerce Department are mainly used by the wealthy. And we're all paying for it.

So taxes could be framed as an issue of patriotism.

It is an issue of patriotism! Are you paying your dues, or are you trying to get something for free at the expense of your country? It's about being a member. People pay a membership fee to join a country club, for which they get to use the swimming pool and the golf course. But they didn't pay for them in their membership. They were built and paid for by other people and by this collectivity. It's the same thing with our country - the country as country club, being a member of a remarkable nation. But what would it take to make the discussion about that? Every Democratic senator and all of their aides and every candidate would have to learn how to talk about it that way. There would have to be a manual. Republicans have one. They have a guy named Frank Luntz, who puts out a 500-page manual every year that goes issue by issue on what the logic of the position is from the Republican side, what the other guys' logic is, how to attack it, and what language to use.

What are some other examples of issues that progressives should try to reframe?

There are too many examples, that's the problem. The so-called energy crisis in California should have been called Grand Theft. It was theft, it was the result of deregulation by Pete Wilson, and Davis should have said so from the beginning.

Or take gay marriage, which the right has made a rallying topic. Surveys have been done that say Americans are overwhelmingly against gay marriage. Well, the same surveys show that they also overwhelmingly object to discrimination against gays. These seem to be opposite facts, but they're not. "Marriage" is about sex. When you say "gay marriage," it becomes about gay sex, and approving of gay marriage becomes implicitly about approving of gay sex. And while a lot of Americans don't approve of gay sex, that doesn't mean they want to discriminate against gay people. Perfectly rational position. Framed in that way, the issue of gay marriage will get a lot of negative reaction. But what if you make the issue "freedom to marry," or even better, "the right to marry"? That's a whole different story. Very few people would say they did not support the right to marry who you choose. But the polls don't ask that question, because the right wing has framed that issue.

Do any of the Democratic Presidential candidates grasp the importance of framing?

None. They don't get it at all. But they're in a funny position. The framing changes that have to be made are long-term changes. The conservatives understood this in 1973. By 1980 they had a candidate, Ronald Reagan, who could take all this stuff and run with it. The progressives don't have a candidate now who understands these things and can talk about them. And in order for a candidate to be able to talk about them, the ideas have to be out there. You have to be able to reference them in a sound bite. Other people have to put these ideas into the public domain, not politicians. The question is, How do you get these ideas out there? There are all kinds of ways, and one of the things the Rockridge Institute is looking at is talking to advocacy groups, which could do this very well. They have more of a budget, they're spread all over the place, and they have access to the media.

Right now the Democratic Party is into marketing. They pick a number of issues like prescription drugs and Social Security and ask which ones sell best across the spectrum, and they run on those issues. They have no moral perspective, no general values, no identity. People vote their identity, they don't just vote on the issues, and Democrats don't understand that. Look at Schwarzenegger, who says nothing about the issues. The Democrats ask, How could anyone vote for this guy? They did because he put forth an identity. Voters knew who he is.

*This article was written by Linguistics Professor George Lakoff of University of Berkeley and extracted from here.


Siapa Serigala Berkulit Bebiri Dalam PKR?

Posted: 28 Sep 2010 06:30 AM PDT

Ada serigala dalam PKR? Oleh Siddique Ghouse

Bila Nurul Izzah menyebut adanya "serigala berkulit bebiri" dalam PKR beberapa hari yang lalu, kebanyakan ahli parti itu tercengang-cengang kehairanan; Bila pula adanya serigala seperti itu dalam PKR?

Apakah kenyataan seperti itu suatu sandiwara atau apakah ini benar-benar suatu peristiwa? Kalau Nurul bersandiwara, ahli parti kena tarik balik gelaran srikandi yang diberi padanya.

Jika ini peristiwa yang benar, ahli parti kena ambil berat dan tidak boleh main-main. Ini bukan sekadar cerita penglipur lara "The Shepherd Boy and the Wolf" dalam koleksi ceritera yang ditulis oleh Aesop.

Jika "serigala" itu hanya dijumpai di kota Kuching, tempat Nurul meneriakkan amaran serigala dan hanya akan "membaham bebiri" di persekitaran kota Kucing, barangkali Nurul tidaklah "cemas" sangat.

Dia mungkin boleh bisik-bisik kepada ahli dan pimpinan PKR di kota Kuching supaya "berjaga-jaga" kerana serigala itu sudah kelihatan di situ.

Tetapi apabila Nurul melihat serigala itu sudah merayau-rayau ke seluruh pelusuk kota dan desa di negeri satu Malaysia, untuk menjadikan dirinya "ketua bebiri" dan nantinya akan membaham lebih banyak bebiri dalam PKR, makanya Nurul sudah tentu menjadi amat cemas lalu meneriakkan amaran dengan nyaring "Awas ! Awas! Serigala itu sudah datang !!"

Dia memakai kulit bebiri, dia mahu jadi ketua bebiri! Dia akan membaham bebiri! Parti bebiri akan hancur tinggal tulang! Yang boleh bunuh; bunuh! Yang tidak boleh bunuh; lari! Lari!

Barangkali itulah teriakan dalam hati srikandi yang namanya Nurul itu. Hebat juga srikandi Nurul ini.

Tak nampak

Ahli-ahli parti juga hairan bagaimana srikandi Nurul boleh mengenali serigala itu walhal hampir semua pemimpin besar dalam PKR macam tak "perasan" adanya seekor serigala seperti itu dalam PKR.

Takkanlah ketua umum tidak nampak dan beri amaran awal. Takkan presiden, timbalan, naib, setiausaha dan pemimpin kanan PKR lain tak nampak. Hatta ketua strategik yang bertanggungjawab ehwal keselamatan PKR pun macam tak nampak juga.

Atau mungkin juga mereka betul-betul tidak nampak kerana barangkali kulit serigala itu "sebijik" macam kulit orang-orang besar dalam PKR.

Bila cerita serigala ini di dedahkan oleh srikandi Nurul, ramai orang tertanya-tanya dan pelbagai soalan timbul; macam mana Nurul boleh kenal serigala itu?

Bila agaknya kulit bebiri yang dipakai serigala itu terselak dan ternampak oleh wajah sebenar serigala itu?

Di mana Nurul nampak wajah sebenar serigala itu ? Di tengah-tengah majlis parti, atau di pejabat parti atau di rumah ketua parti - tempat di mana bebiri selalu bertemu dan berkumpul.

Dan persoalan yang paling dinantikan jawabannya ialah siapakah gerangannya pemimpin dalam PKR yang dikatakan serigala berkulitkan bebiri itu?

Mengikut Nurul pemimpin seperti serigala ini tidak harus diangkat menjadi pemimpin PKR. Jika baru masuk harus ditendang. Jika sudah lama di dalam parti dia harus diterajang, kerana itulah layanan selayaknya kepada serigala yang ganas yang menyembunyikan jatidirinya semata-mata untuk mempastikan matlamatnya dicapai, iaitu membaham mampus seluruh warga bebiri dan memusnahkan terus "parti bebiri" yakni parti PKR.

Siapa serigala PKR?

Apapun jua soalan yang dikemukakan, srikandi Nurul mungkin tidak akan mendedahkannya kepada umum siapakah yang dimaksudkan itu. Kecuali orang yang bertanya itu kenalan rapat Nurul atau orang yang dipercayai Nurul.

Yang pastinya orang itu bukan Datuk Zaid Ibrahim kerana semasa Nurul memberi amaran serigala dalam PKR di Kota Kucing tempohari, dia dengan jelas menyatakan bahawa ahli-ahli PKR harus memberi tempat kepada tokoh seperti Zaid Ibrahim.

Takkan pula Nurul nak sokong seorang tokoh yang bersifatnya "Serigala yang menyamar sebagai Bebiri" yang akan membaham mati ahli dan parti yang diperjuangkan. Jadi tak mungkin serigala itu bernama Zaid.

Jadi siapakah yang dimaksudkan?

Nak kata naib presiden nombor satu, Azmin Ali itu berwatak serigala dalam PKR, barangkali tak mungkin juga kerana Azmin diketahui sangat rapat dan disayangi ketua umum. Takkan pula "serigala itu boleh masuk kandang bebiri sampai begitu dalam dan berkampung begitu lama" malah bergandingan erat pula dengan ketua umum.

Banyak "bual kosong" orang politik di kota yang berjiran dengan kota Kucing, heboh "menggosip" perihal gandingan mantap Azmin-Anwar yang sedang diatur sekarang ini dan gandingan itu katanya turut mahu "membaham" Zaid Ibrahim.

Tidak mungkin juga serigala itu naib presiden Mustafa Kamil Ayub kerana Mustafa amat dikenali sebagai budak baik, kerja rajin dalam PKR. Macam-macam projek dia buat untuk mempromosi PKR cumanya kekadang dia lebih banyak memperaga wajahnya yang lawa itu lebih dari imej PKR. Taring Mustafa belum nampak ada "kesan darah membaham bebiri"

Terbakar dan bisa

Kalau bukan dua Naib Presiden tersebut maka siapa lagi serigala itu kerana serigala yang dimaksudkan oleh Nurul itu adalah yang mahu menonjolkan dirinya sebagai pemimpin kanan PKR.

Barangkali serigala itu mengikut Nurul mahu menjadi timbalan presiden atau naib presiden kanan. Kalau serigala itu setakat mahu bertanding AJK Pusat, mungkin Nurul tidak kisah sangat dan tidak akan "sibuk-sibuk" menimbulkan isu yang panas seperti ini. Dia pasti akan turut "terbakar" akibat kepanasan isu ini, kerana "ngauman serigala" itu "bisa" membakar sesiapa sahaja yang berani mengganggu pelan strategiknya.

Jadi ahli parti kena mula teropong jauh ke dalam parti mengenalpasti serigala itu. Jangan sampai sudah banyak yang terkorban baru para ahli nak berkonvensyen dan merumuskan resolusi menghapuskan sang Ssrigala itu.

Dalam pemilihan PKR kali ini srikandi Nurul sudah memberi isyarat awal bahawa serigala itu sedang bersiap sedia untuk menjadi pemimpin utama parti dan Nurul amat resah jika serigala itu kali ini berjaya lagi sebab itu dia berteriak nyaring kali ini.

Mesej Nurul adalah supaya ahli parti segera menganalisis watak serigala ini dan segera mengenalpasti orangnya dan segera menghalau atau membunuhnya dari perkampungan PKR.

Orang yang berwatak serigala yang menyamar sebagai bebiri ini mengikut Nurul tidak boleh dibenar memimpin parti PKR.

Begitulaj mesej Nurul yang terkandung dalam ucapannya di kota Kuching, Sarawak yang dipetik oleh media alternatif yang ulung, yang antara lain berbunyi; "they should be aware of leaders who were just like a wolf wearing a sheepskin. It means he is being deceitful, dishonest and not to be trusted"

Berita ini tidak sempat berlegar luas di media alternatif lain kerana ia tiba-tiba tenggelam atau sengaja dipadam, selepas bermulanya pencalonan bagi jawatan utama PKR yang sedang rancak berjalan sekarang ini.

Ahli parti yang sempat mendengar dan faham mungkin sudah mulakan sesuatu untuk menghalau serigala ini. Namun ia tidaklah semudah meneriakkannya kerana serigala tersebut mungkin sudah punya ramai sekali pengikut dari kalangan "bebiri yang pekak dan bisu" yang sedang berkira-kira nak menjadi "ketua umum kepada Ketua JKKK" apabila serigala itu sudah memperoleh kuasa dalam PKR dan kerajaan Pakatan Rakyat tahun depan. -mk


Wallpapers or wallcoverings

Posted: 28 Sep 2010 06:18 AM PDT

is making me excited! hehe..

The guys are working on wallcoverings in my living room right now. The one in my bedroom is done, it's very pretty!!! Maybe I'll share the pics here later…


Kelana Jaya LRT to KLCC with Penang People

Posted: 28 Sep 2010 05:53 AM PDT

Last weekend was an awesome, wet, tiring, reunion and fun Saturday to me. I get to go to downtown Kuala Lumpur for a walk, to see the magnificent twin towers which had become boring to me, see the gorgeous Pavilion shopping mall, the crowded but not as crowded as Singapore's Orchard Rd's Bukit Bintang. =D

From Bandar Sunway to Kuala Lumpur. I have found a way to get there fast, save expensive parking cost at Kuala Lumpur's shopping mall and that is park your car or go to Kelana Jaya LRT then then the LRT straight to the city. I know people here might know it already, but there's still from Penang still don't know.

Haha. You need to use your Touch N' Go to part at the LRT and you need to use the LRT service in order to have your car park fee at RM3 the whole day or else you will be charged hourly. Arron asked me why I knew about this, because I Google-d. LOL.

That day was a wet day because it's raining on and off, cats and dogs, Tom and Jerry. Sometimes big, sometimes, small. Made going place difficult only.

That days attendee were me your blogger, Arron from Penang, Tee Jin, from Penang, Pin Hoong from Penang, Carmen from Penang, Xiu Xin from Penang, and Jing Min from Penang. OK, they are all from Penang. I don't know what am I talking about. >.< It's Saturday, it's weekend and everyone took a day off from study. Some come far from Shah Alam, some come far from Damansara and the furthest was Sepang, which is 45 minutes ride from there. Woo.

I don't know why, I have tell you before. I have something on subways and LRT. I just like riding on it. It's fun. At here in Kuala Lumpur, there's the KTM and LRT. KTM is nearer to me and I get free parking by parking at Carrefour carpark, but then I don't want to use the service because of the slowness, and dirty. LRT is much more faster, frequency is like 5 minutes per train and I can go KLCC directly, though a Ringgit more expensive.


What is this?!

I tell you LRT user, or whatever commuter user in KL, go get a Touch N Go car for your ride, save up time and make Malaysia more high tech. Utilize it, it's not just for toll. I have one, bought from Penang and I pay for Penang Bridge for only RM5.60 instead of standard toll rate RM7.00. Special privilege.

Actually, there's reason I go to KLCC because my lecturer asked me to go check out the HOMEDEC exhibition which is related to my studies. My friends who are not in the course were so kind to acompany me go there. You guys rocks. Thank you.


Super expensive chocolate, who can buy for me?

When we reached KLCC, we wanted to go to the KLCC, which is the convention centre but sadly it rain super heavily because there's no shade or covered walkway or underground passes going there, do they? We didn't know so we waited the rain to stop only then we walk there.

I don't really know around in there, I seriously need a pro to guide me. That would be my dad, but he's not around in Kuala Lumpur. Perhaps the next exhibition, I shall ask him along then explain each and everything to me. =) Superman dad rocks.

Bought some cheap magazine at there to do some references at home.

After KLCC HomeDec, the sky rained again! @#&%(*%)! We wanted to call the Sun come out but we didn't have his number so in the end, we wait wait wait, then we take taxi go to Pavilion. Haha. The first taxi really shit, quoted us RM10 for just a walking distance, the next one was better, RM5, we 5 person hopped on and another 2 were under the umbrella. Next stop, Pavilion, Bukit Bintang and go back home. ^.^


Wiki founder: M’sia should ditch press censorship

Posted: 28 Sep 2010 05:56 AM PDT

Source_MKini's Wiki founder: M'sia should ditch press censorship

Jimmy Wales wikipedia founderBUTTTTT…….

But although Wiki is a very good site, because of its "BIAS" editors' quick summary punishments on innocent oppressed contributors without trying to know the basic cause of EDIT WARS, Wikipedia could be even labelled as practising CENSORSHIP!!!

Wikipedia's NPOV or Neutral Point of View was unfairly invoked frequently on downtrodden Muslim minorities by the non-Muslim majority editors of that country e.g. Burma. The oppressed views could not just view as Bias Views of Extreme minorities but if there are references WIKI should accept them. There is no such thing as NPOV between aggressors and victims. And without valid reasons Wiki editors used to cut the long articles into multiple short articles. Suddenly some editors started to merge them again. In the process of those MINDLESS SHUFFLINGS, many facts are LOST IN ACTION.

A co-founder of online encyclopedia Wikipedia said on a visit to Malaysia today that the country should ditch censorship which is a damper on economic growth.

 

Jimmy Wales said censorship was counter-productive for Malaysia, which ranked 131 out of 175 nations on the 2009 Reporters Without Borders press freedom index because of its tight controls on print and broadcast media.

"This is a country that has a fairly mixed record… there is still some censorship in this country and I think we are beginning to see that it is no longer an effective strategy, certainly not an effective strategy when we think about economic growth," he said.

"When you think about making sure that the people have the information they need, make good decisions in their lives, it's absolutely important that we have a very open flow of information," he told a financial conference.

"I want to write that information (on sites like user-generated Wikipedia) so that my fellow citizens have the knowledge they need so they can't be oppressed."

Prime Minister Najib Razak, who took office in the mainly Muslim country in April last year, promised to promote openness and transparency but has since faced accusations that his administration is trying to silence critics.

Sodomy II spooks investors

On Monday, British tycoon Richard Branson told a different conference in Kuala Lumpur that the ongoing sodomy trial against opposition leader Anwar Ibrahim was discouraging investors from coming to Malaysia.

Anwar, a former deputy premier who was sacked and jailed on separate sex and corruption counts a decade ago, has said that the new allegations – of illicit relations with a young male aide – have been concocted to end his career.

Major newspapers and broadcasters are closely linked with the ruling coalition, so the Internet has become a lively forum for dissent and debate in Malaysia.

Unlike the mainstream press, the web and online media have remained relatively free, despite occasional raids, bans and government criticism.

Last Friday, police detained political cartoonist Zulkifli Anwar Ulhaque – better known as Zunar – over his new comic book, which has a caricature of Najib's wife on the front cover and contains cartoons on numerous controversial issues such as Anwar's sodomy trial and police shootings. - AFP

Related Articles


Tujuan Rekod: Gambar Sekitar Solat Jenazah ADUN Galas

Posted: 28 Sep 2010 05:59 AM PDT8 Syawal 1431H.

GUA MUSANG : Dianggarkan sekitar 3000 orang yang hadir dalam solat jenazah ADUN Galas, Chek Hashim Sulaima awal pagi tadi. Sembahyang diimamkan oleh YAB Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Berikut ini adalah koleski gambar yang diambil oleh Blogger Topeng Perak dan Blogger Tok ggawo.

dari : idhamlim.blogspot.comUlasan GB

Buat bangsal di Pulau Daik
Menahan taut sambil mengilau
Kalau asal benih yang baik
Jatuh ke laut menjadi pulau

Ikan berenang di dalam lubuk.
Ikan belida terkena panah.
Adat pinang pulang ke tampuk.
Adat jasad pulang ke tanah.

Ayam rintik di pinggir hutan
Nampak dari tepi telaga
Nama yang baik jadi ingatan
Seribu tahun terkenang juga

Anak haruan berlima-lima,
Mati ditimpa punggur berdaun,
Budi tuan dalam perjuangan kami terima,
Terhutang sampai bertahun-tahun.


Bikini models on Chinese streets

Posted: 28 Sep 2010 05:01 AM PDT

Folks at China's Chengdu City were treated with some eye candies last weekend with several bikini-clad ladies walking on streets…

Bikini model in Chengdu, China

Read the rest of this post »

Bikini models on Chinese streets from YeinJee's Asian Blog


Shelby and Osiris

Posted: 28 Sep 2010 04:46 AM PDT

I have not been blogging on sopo issues for the past two days because of post-UPSR merdeka :-). Today, I took my younger boy to register for his identity card. It was a breeze at the Sungei Ara Jabatan Pendaftaran. When we arrived, they were attending to Customer # 1066. Since we were # 1068, I asked him to hurry in filling up the form. I was filling in my details when our number was called. In less than 10 minutes, we left the place happily and headed to Suan's house nearby. Suan's husband and partners run Home's Cafe at D'Piazza, Bayan Lepas.We spent a lot of time chatting over moon cakes and coffee after which the topic of our conversation was her daughter's pet tortoise, Shelby, who is a most unusual creature indeed. If you look at the collage carefully, you can see that he has outgrown his shell which does not grow in size. He also hates to be in the water!! Debra cleans him thoroughly with a soft towel daily~

It was Debra's grandmother who found Shelby one afternoon when she was walking along the road near her house at Jelutong. She almost stepped on him but stopped in the nick of time and carried him home. Then, his face was a bit distorted, probably a facial injury of some sort. Debra adopted him about 6 years ago and they have been inseparable.

He is completely house-trained and is free to roam downstairs. A very disciplined tortoise, Shelby will wait for his mistress, Debra, at the foot of the stairs around 8am, 2pm and again at 9pm. He does not like to be in the water and you can see from the pics, he is well-fed and rather obese.

In the evenings, he sleeps on his rug and Debra will cover him with his blanket. Under the rattan sofa, Shelby will snuggle comfortably until the next morning. Occasionally, Debra cuddles him while watching television and falls asleep with Shelby on her chest. Suan will then pick him up and put him to bed under the sofa.

Shelby has not eaten vegetables for years. Once, Debra gave him some kangkung and he almost choked to death. Suan then slapped his back and he threw up the kangkung bits which he could not chew. He is on a diet of pellets. When he loses his appetite, Debra gives Shelby her dad's Transfer Factor!!! Very expensive indeed!

If you look at Shelby's photograph, you can see he is indeed a very beautiful tortoise. Suan worries about what might happen if Shelby were to die one day. I should know because I am banned from having pets since it took me ages to get over the death of my dogs and my hamsters :-(.

Anyway, allow me to introduce you to my older boy's pet - Osiris, a bearded dragon...Eeeeeew!!!! And my son says Osiris is one cute darling! Hmmm....! My husband was speechless when he found out about Osiris!I have yet to meet Osiris but will do so soon when I am in KL. Is there anyone out there who has pet tortoises or pet bearded dragons? Do share your experiences via the comment box. Take care and have a lovely evening. I will put up my sopo post later in the evening. Do swing by to check. Thanks!!


Our long nose is the source of discrimination in ‘Yae-Mee-Sha’ and Malaysia

Posted: 28 Sep 2010 04:46 AM PDT

The Adventures of Pinocchio (1996 film)

Image via Wikipedia

Just because of a longer (or rather sharp) nose and thicker body hairs, in 'Yae-Mee-Sha' country, we were looked down, discriminated, called names; Kalas, Kaladane, mixed blooded people.

[NOTE: 'Yae-Mee-Sha' = Myanmar's new name given meaning sarcastically because of the scarcity of electricity and water which rhymes with its closed friends in ASEAN, Malaysia and Indonesia]

Once we arrives Malaysia, supposedly an Islam dominated country, we were still again treated like above because of our long nose and body hairs. We are surprised that most of the Malay political leaders from both side of the divide are mixed blooded persons with the Aryan blood from, India, Arab, Turkey and Portuguese etc. we are discriminated due to our race. Once I met a VIP (now deceased) former Chief Minister of a State at a function in PERKIM. He jokingly told me that they wish to accept back the minority Muslims from Thailand, Cambodia and Burma but Burmese Muslims like me are not accepted in their special arrangement because I have a LONG NOSE! He went on to explain that Bamas look like Malays and the Pashus or Burmese Malays are different from us we have some features from the Indian subcontinent.  

I started to write this in peacemeal as the multiple comments on the wall of one of my Face Book friends writtings as below. He just wittingly wrote that when compete with the Chinese girls and other colleges he always "win by a nose" because his nose is longer.

(Win by a nose = A term from horse racing where the winning horse is only ahead of the second place finisher by its nose. Therefore an extremely close race. Compare to similar terms such as win by a head; length; half a length; or some number of lengths – all references to the horse or part thereof. Wikianswers.)

Naing Tun အလုပ္ထဲက တရုပ္မေလးေတြနဲ႕ တျခားလုပ္ေဖၚကိုင္ဖက္ေတြနဲ႕ က်ေနာ္နဲ႕ တူတူယွဥ္လိုက္ရင္ က်ေနာ္အျမဲ ႏွာတစ္ဖ်ားသာပါတယ္။ ( အဟဲ.. အေနာ့ ႏွာေခါင္းက နဲနဲပိုရွည္တာကိုး :-P )

As long as the nose is not like Pinocchio, no problem.
And as long as it is not BIG, OK. (in Burmese)
Don't angry, be happy, just kidding.

Because we all have some genes from Arian in addition to Mongols. our long nose are the indirect proof of Arayan blood. Although a little bit exaggerated when compare to short flat nose rulers of Burma or Myanmar, we could claim that we have more Sakian blood than them.
The Sakians or Th…arki-win min myo (Royal blooded) high-caste Hindus are what they are in virtue of the Aryan blood they inherited.
The British divided the entire spectrum of Indian ethnic groups into two categories: a "martial race" and a "non-martial race". The martial race was thought of as typically brave and well built for fighting. The non-martial races were those whom the British believed to be unfit for battle because of their sedentary lifestyle.
The Indian rebellion of 1857 may have played a role in British reinforcement of the martial races theory. During this rebellion, some Indian troops, particularly in Bengal, mutinied, but the "loyal", Sikhs, Punjabis, Dogras, Gurkas, Garhwalis, Devars, and Pakhtuns (Pathans) did not join the mutiny and fought on the side of the British Army.
The term Aryan originates from the Sanskrit word ārya, in origin an ethnic self-designation, in Classical Sanskrit meaning "honourable, respectable, noble".
The Aryan race is …a concept historically influential in Western culture, in the period of the late 19th century and early 20th century. It derives from the idea that the original speakers of the Indo-European languages and their descendants up to the present day constitute a distinctive race or subrace of the larger Caucasian race.
The word Aryan was adopted to refer to the Indo-European speakers as a whole, of these languages originated from a common root—now known as Proto-Indo-European—spoken by an ancient people who must have been the original ancestors of the European, Iranian, and Indo-Aryan peoples. The ethnic group composed of the Proto-Indo-Europeans and their modern descendants was termed the Aryans.
Now you all can deduct from my postings that not only my nose is long, my tongue is also long. (Think in Burmese please)
A Hindu ruler was bound by the holy scriptures to govern as a Dharma-Raja (Just Rule), with the main duties being protection of his subjects and livestock. The Rig Veda states (RV, VII. 33.17):"People ruled by Aryans are led by the Divine l…ight." If a person possessed the qualities of action, will, aggression, and energy, seek honor, power, status and have a martial and political temperament, they would be represented by the color Red (rajas = energetic; the color of blood, sacrifice). Those that belong to this color belong to the Kshatriya class.http://en.wikipedia.org/wiki/Kshatriya
Gautama Buddha and Mahavira are two Kshatriya sages who made a lasting impression on the world. Many of the ancient rulers such as Ashoka Maurya were ardent followers of this faith and promoted it throughout the Mauryan empire.
http://en.wik…ipedia.org/wiki/Kshatriya
Those who believe the Mahabharata, Ramayana and Puranas were verbatim documents feel that modern Kshatriyas are descended from the Vedic Kshatriyas. Most of the Kshatriya communities descend from Surya, Chandra, or Agni. The Surya (Thuriya …in Burmese) descendants claim descent from the Sun Dynasty (Suryavanshi). Rama also belonged to this dynasty, and the Suryavanshis, who trace this lineage via Rama's son, Luv) trace their linage back to him. Maharaja Agrasen also belonged from the same descent. The Chandra descendants claim descent from the Lunar Dynasty (Chandravansh). Krishna also was born in this dynasty. Chandravanshi Kshtriyas consider him as an ancestor. This is mentioned in the Rig Veda and other Puranas as well as in Great epics, the Ramayana, the Mahabharata and the Raghuvamsa.
In the past people looked upon Kshatriyans to protect them from all dangers. Kshatriyans were kings and warriors in the army, all soldiers knew basics of Kshatriyan martial arts. The Kshatriyans were held in respect by everybody. The Kshatr…iyans were always members of some Royal – Families or Raja-kudumba's.The folklore talks of some great Kshatriyans and legends. The status of Kshatriyans was clearly exalted. Legends tell that Kshatriyan could be told by sight because of his tall, strong and muscular male look. They were supposedly able to fight blindfolded and archers could hit a target by just sound in the dead of the night. Stories of exemplary courage still circulate by word of mouth and are recorded as folk-tales. Some stories reveal a darker side. Non-Kshatriyans were rejected in the Kshatriyan society even if they did a Kshatriyan's job better than a Kshatriyan.
 

", were the governors, or "protectors", of the Persian Empire's provinces.kshatrapa"king". In Persia, the satraps, or " racha"to rule", cognate to the Latin rex "king", the German Reich "empire/realm", and the Thai  rāj"ruler, king" from a root  rājawas an adjectival form of  Rājanya). kšatrīya(or  rājanyacar), are also derived from it. The term denotes aristocratic status. In the early Vedic civilization, the warrior caste was called  Satria(pity I sell of my  satriaor  kesatria" or "warrior", knight, and the Malay word for "kasat"to rule, govern, possess". The Thai word for "king",  kṣī, meaning "roof, umbrella, dominion, power, gove…rnment" from a root kṣatraKshatriya (Sanskrit) traditionally constituted the military and ruling elite of the Vedic-Hindu social system outlined by the Vedas and the Laws of Manu. In Sanskrit, it is derived from
Related Articles


Isu Si-Sepet Dan Si Botol Dibawa Ke Galas

Posted: 28 Sep 2010 04:24 AM PDT

Ungkapan 'Si Sepet' & 'Si Botol', MCA Mahu Tindakan Tegas

KUALA LUMPUR 28 SEPT : MCA hari ini menggesa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) menyiasat dan bertindak terhadap Timbalan Pengarah Biro Tata Negara (BTN), Hamim Husin jika terbukti mengeluarkan kata-kata berbaur perkauman terhadap kaum Cina dan India.

"Jika perlu, polis harus mendakwa Hamim mengikut Akta Hasutan 1960 kerana menghina masyarakat itu.

"Sudah tiba masanya menghentikan tindakan bongkak dan tidak bertolak ansur di kalangan fanatik itu," kata Timbalan Ketua Biro Publisiti MCA, Loh Seng Kok dalam satu kenyataan hari ini.

Mengikut Malaysiakini, Loh berkata, MCA terkejut seorang pegawai kanan kerajaan yang tanggungjawab utamanya untuk memupuk semangat patriotik, menjadi begitu rasis dan terhadap komuniti minoriti di negara ini.

"Adalah memalukan seorang kakitangan awam yang digajikan BTN yang melatih bakal kakitangan awam sanggup menggunakan kata-kata seperti 'si sepet mata dan 'si kaki botol' ke atas rakyat Malaysia keturunan Cina dan India.

Hamim semasa sesi tertutup dengan Puteri Umno semalam dilaporkan The Malaysian Insider sebagai berkata adalah hak memerintah negara di tangan kaum Melayu dan menggesa mereka bersatu mempertahankan hak itu.

"Hak Melayu adalah untuk memerintah negara. Melayu mesti bersatu menghadapi anacam," katanya yang dilapor turut berkata, "Melayu tidak boleh memerintah sendirian. Sebab itu kita berkawan dengan MCA dan MIC."

"Si mata sepet tidak pernah menjejak ke masjid atau surau tetapi mempunyai satu undi. Si botol hanya tahu naik dan turun ke Batu Caves dan juga mempunyai satu undi," Hamin dilaporkan berkata. -TVSSi sepet, si botol: Itulah wajah sebenar Umno

KUALA LUMPUR, 28 Sept: Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub menganggap api perkauman yang ditiupkan Biro Tata Negara (BTN) semalam dengan gelaran menghina kaum Cina dan India amat menjijikkan.

Anggapan itu merujuk kepada ucapan seorang pegawai BTN yang dilaporkan memberikan gelaran rakyat berbangsa Cina dan India masing-masing sebagai 'si mata sepet' dan 'si kaki botol' dalam induksi dalaman Puteri Umno Malaysia di PWTC.

"Membuat suatu analogi yang begitu menjijikkan, itulah wajah sebenar Umno. Mereka akan jadi lebih rasis, mereka akan jadi lebih ekstrem dalam memainkan isu perkauman," ujarnya di Pejabat Agung PAS.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian berkata, insiden terbaru yang dialporkan itu seakan mengulangi tindakan rasis Datuk Nasir Safar, pegawai khas bagi Perdana Menteri pada Konvensyen 1Malaysia di Melaka.

Nasir pada 2 Februari dulu dilaporkan mencemuh rakyat berbangsa Cina sebagai 'wanita jual tubuh', manakala kaum India dihina sebagai 'pengemis' di tanah air.

"Satu lagi kesalahan berulang, tidak cukup yang dilakukan oleh Datuk Nasir Safar, seorang pegawai khas Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak)," ujarnya.

Baginya, slogan 1Malaysia yang dipopularkan oleh Najib, Presiden Umno merangkap Pengerusi BN sebelum ini sekadar untuk menutup wajah sebenar Umno.

"Mereka sebenarnya telah terlalu benci kepada orang Cina dan India dalam negara kita, cuma mereka cuba sembunyikan perasaan mereka itu di sebalik 1Malaysia.

"Itulah wajah sebenar mereka, mereka tidak pernah menghilangkan warna diri mereka yang sebenar," katanya.

Sehubungan itu, beliau menyuarakan rasa yakin bahawa rakyat sama ada Melayu, Cina, India dan kaum-kaum lain kian sedar dengan bahaya politik perkauman yang ditiupkan oleh Umno dan BTN itu.-harakahdaily


Ulasan GB

Mulai sekarang pastikan semua isu dikumpulkan untuk dibawa ke Galas termasuk isu perkauman UMNO seperti tiada tindakan ke atas pengetua rasis dan juga isu si sepet dan si botol di atas.

Masyarakat bukan-Melayu mempunyai banyak isu ekoran dari semangat perkauman yang dimainkan UMNO bersama-sama dengan Perkasa.

Sementara isu tempatan seperti isu royalti minyak sepatutnya boleh mendominasikan kempen PRK Galas nanti.

Yakin boleh!


China vs global air pollution

Posted: 28 Sep 2010 03:03 AM PDT

Canadian researchers Aaron van Donkelaar and Randall Martin at Dalhousie University have created a map which shows the air pollution around the world…

China and global air pollution map

Published via NASA, the map takes into account the density of fine particulate matter – particles that are 2.5 micrometers or less in diameter – which can get past the body's normal defences and penetrate deep into the lungs.

China's unsurprisingly looks the most hazardous of all. The map does count in natural particles such as the desert dust, which obviously clouded the Sahara and Middle East, and also contributing to China's yellow dust storm each year.

But it's probably an undeniable fact that China's factories, which the the small-medium industries which are based on primitive technology, are producing large amount of airborne pollutions over the past two decades. And it seems that the situation is getting worse from a recent official environmental report.

ADVERTISEMENTS

China vs global air pollution from YeinJee's Asian Blog


No comments: