Thursday, September 9, 2010

What is Eid without forgive and forget...

What is Eid without forgive and forget...


What is Eid without forgive and forget...

Posted: 09 Sep 2010 10:01 AM PDT


Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir dan batin

To Allah SWT, forgive me for my sins,

To Omak and Abah, forgive this son of yours for being too busy,

To my siblings, let's forgive and forget,

To my family, I have forgiven you a long time ago,

To my relatives, let's forgive, forget and be one big family again,

To my bro Rockybru, let's call it 0-0 and forget that I used to borrow from you (issshkk...),

To the government, I am sorry for criticizing (once in a while),

To the Opposition, let's shake hands (for the time being),

To my fellow bloggers, go on with you good work,

To my readers, forgive me for I am not perfect,

To friends, let's keep on forgiving and forgetting before we die,

To those who dont like me, I like you and I forgive you,

To all Malaysians, let's celebrate this Eid in the spirit of friendship and without prejudice,

To Muslims in the United States, sorry that your Eid falls on Sept 11 (brave it!),

To Muslims in Palestine, Iraq and Afghanistan, go on protecting yourself, and

To non-Muslims worldwide, Islam is not a religion of terror! Forgive yourself!

Malaysia Negara Saman?

Posted: 09 Sep 2010 09:33 AM PDT

Bersempena dengan musim kita semua ramai yang balik kampung beraya, ada baiknya semua berhati-hati di sepanjang perjalanan. Bacalah doa sebelum berlepas/turun dari rumah untuk ke kenderaan dan baca Basmalah bila masuk kenderaan diikuti dengan doa manaiki kenderaan. Bagi yang menaiki pesawat terbang (apa jenis sekali pun-murah, mahal, kelas ekonomi/business), harap tak lupa juga berdoa seperti menaiki kereta. Dalam perjalanan pula tidaklah dilalaikan dengan percakapan kosong (lagha) dan bercerita sampai lupa kepada Allah. Sebaiknya berzikir dan baca al-Quran, sesuai dengan amalan Ramadhan. Semoga perjalanan anda sekalian bergerak dengan rahmat Allah SWT.

Sambil-sambil itu, ingatlah setiap perjalanan kita ni akan diawasi dan dicatit sentiasa oleh Malaikat. Amat tidak disenangi, bila ada polis trafik turut memerhati kita. Paling tidak suka juga, bila polis itu sekat dan beri notis saman. Mungkin paling mengejutkan bila ada singal, ada speed track (saman ekor di selekoh depan). Maka, sebelum pulang tu, ambillah masa sikit baca ANALISIS di bawahuntuk dijadikan imbauan dan peringatan.


Kisah saman-menyaman

Kisah saman menyaman hangat diperkatakan kebelakangan ini. Mungkin ia hangat ekoran daripada tindakan Kerajaan Barisan Nasional menguatkuasakan "senarai hitam" kes-kes saman ekor oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM). Paling hangat lagi, apabila mangsa yang disaman dan tersenarai dalam senarai hitam pihak PDRM itu berhadapan dengan tamat cukai jalan dan dihalang memperbaharuinya di Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ). Ia berlaku kerana sudah dilakukan hubungan maklumat mana-mana kenderaan yang disenarai hitam oleh PDRM, maka akan 'terkunci' peluang memperbaharui cukai jalan di JPJ.

Akibatnya ramai pemilik kenderaan yang 'terkena' senarai hitam naik berang, merungut malah menyumpah pihak berkuasa, hatta pemimpin Barisan Nasional. Lalu muncul pula beberapa kerat pemilik kenderaan yang tidak dapat menerima hakikat tindakan PDRM itu. Mereka itu sanggup membawa perkara itu ke mahkamah––mahu saman balik pihak PDRM dan JPJ––kerana menganggapnya tidak adil dan bercanggah dengan peraturan yang ada.

Sampai satu peringkat pihak PAS melalui Naib Presidennya, Datuk Mahfuz Omar telah menawar khidmat untuk membuat "move" para pemilik kenderaan yang terlibat agar tampil bersatu untuk mendesak pihak kerajaan Barisan Nasional menarik balik tindakan saman ekor itu. Move itu kemudian dilaksanakan oleh Pemuda PAS Pusat dengan melancarkan kempen tanda tangan online membantah saman ekor. Walhasilnya, pihak JPJ terpaksa berhubungan semula dengan PDRM, kerana sudah ramai kenderaan yang tamat cukai jalan tetapi pemiliknya enggan membayar cukai jalan baru. Kini JPJ sudah merosot pendapatannya. Seiringan itu, pihak PDRM tidak kurang juga ternganga, bila mana ada pemilik yang disaman ekor sudah tegar dan berkeras tidak mahu membayar. Mereka itu adalah antara yang bersetuju dengan saranan move oleh Mahfuz Omar. Akhirnya, move itu sudah menampakkan hasil apabila pihak Kerajaan Barisan Nasional yang mengimpikan rakyat membayar saman ekor sudah membuat keputusan menangguhkan penguatkuasaan senarai hitam itu.

Perkembangan terbaru (mulai 1 September 2010) saman ekor telah ditarik balik tindakan senarai hitam dan mereka terlibat boleh membayar secara ansuran sehingga 28 Mac 2011. Mulai 1 Mac 2011 mereka yang tidak membuat pembayaran akan disenarai hitam sekali lagi malah mereka juga dilarang membuat bayaran secara berkala. Maka saman ekor sudah tidak mengerunkan orang yang menjadi mangsa saman. Malah mereka sedia menyaman balik Kerajaan Barisan Nasional!

Saman Felda

Bulan lepas Kementerian Dalam Negeri gagal meperbaharui permit penerbitan Suara KeADILan kerana antara lain tidak berpuas hati dengan penyiaran berita yang dikatakan memfitnah Felda atas dakwaan 'bangkrap.' Ia tidak berhenti di situ, kerana pihak Felda melalui Ketua Penerangan Umno telah bertindak menyaman parti KeADILan atas isu 'Felda bangkrap' yang disiarkan muka depan Suara KeADILan. Berlakulah saman fitnah dengan pengiraan kos dituntut supaya KeADILan membayar sebanyak RM200 juta. Saman Felda tetap menjadi realiti, namun parti KeADILan terus bersuara atas isu Felda bangkrap. Meskipun, Suara KeADILan sudah tamat permitnya, namun pemimpin KeADILan tetap boleh bersuara. Parti itu melalui pemimpinnya 'sanggup' berdepan dengan saman RM200 juta. Mereka terus bersuara mempertahankan dakwaan 'bangkrap' itu dengan laras bahasa berbeza. Pemimpinnya, Datuk Zaid Ibrahim dan Ketua Pemuda, Shmasul Akmal terus mendedahkan Felda yang sudah tenat.

Sekadar ingatan, sebelum ini Felda telah disaman oleh masyarakat peneroka Kemahang kerana membeli buah sawit secara menipu. Pihak peneroka menang dan fakta kes penipuan itu telah dijaja di seluruh Negara. Malah peguam, Wan Rahimi yang memenangkan kes itu telah menjaja ke segenap ceruk masyarakat Felda betapa ada penipuan itu. Terbaru, mahkmamah Rayuan sekali lagi tidak menyebelahi Felda dan mengekalkan perintah membayar RM11 juta kepada peneroka Kemahang yang pernah ditipu sebelumnya.

Kononnya, cerita penipuan itu tidak tamat di Kemahang sahaja. Malah pihak Pengerusi Anak, Mazlan Aliman turut mendedahkan 22 penyelewengan dan salah urus pihak Felda di dalam projek dan tugasannya. Kelantangan Mazlan, membuatkan Felda hilang sabar. Sampai peringkat berlaku cabar-mencabar mahu berdebat antara Mazlan dengan Ahmad Maslan. Kedua-dua dari Johor itu sudah bersidang media di parlimen dan bersetuju berdebat. Tetapi kesungguhan berdebat itu tidak disambut RTM. Tidak seperti Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan Datuk Ahmad Shabery Cheek satu ketika dulu yang jadi berdebat atas isu harga petrol. Mungkin RTM dulu lain, sekarang lain. RTM sekarang dipengaruhi Datuk Seri Utama Rais Yatim hanya suka meraih publisiti peribadi, tetapi tidak suka membuat publisiti untuk menteri lain.

Mazlan saman Felda

Berikutan kesungguhan Mazlan mendedahkan penyelwengan Felda kepada masyarakat peneroka, maka bulan Mac lalu beiau dicekup polis, direman dan ditahan serta disoal siasat. Hanya atas kes tindakan seorang PDRM berpangkat inspektor bertindak kononnya atas lunas undang-undang dengan menuduh Mazlan menceroboh kawasan Felda Lembah Klau, Pahang. Mungkin Mazlan baru terpikir, kerana pada awal Ogos baru tindakan saman dibuat di Temerloh. Peguam yang mewakilinya adalah hero peneroka Kemahang, Wan Rahimi. Beliau telah menyaman pihak terbabit dan menuntut bayaran 'kerugian' akibat ditahan PDRM itu sebanyak RM20 juta. Jelaslah isu saman menyaman sudah jadi budaya dan 'orang' nampaknya tidak takut lagi kepada saman dan suka pula untuk menyaman balas. Mazlan adalah 'orangnya' yang turut pandai saman balas. Kesannya, pihak mahkamah dan peguam pula yang terpaksa pikul beban yang sudah banyak terbeban kerana terlalu banyak kes tertangguh.

Isu saman Felda itu tidak tamat di situ sahaja. Satu lagi saman dikemukakan pada 9 Ogos 2010 oleh sekumpulan 766 orang peneroka Felda Serting Hilir dan Gugusan Raja Alias Negri Sembilan. Asas saman atas dakwaan Felda menipu gred buah sawit mereka. Saman berjumlah RM200 juta di Mahkamah Tinggi Seremban (Malaysianinsider, 9 Ogos 2010). Menurut peguam yang mewakili peneroka, Sivarasa Rasiah, selama ini Felda telah melakukan penyelewengan dan penipuan terhadap peneroka-peneroka di kedua-dua rancangan Felda tersebut.

Semoga gelombang kesedaran warga peneroka tersebut akan turut membuka minda dan keberanian seluruh warga peneroka untuk menuntut hak meraka serta bersatu menghentikan penyelewengan Felda.

Saman royalti minyak

Muka depan akhbar Sinar Harian (edaran Kelantan, 26 Ogos 2010) mempamerkan wajah Exco Kerajaan Negeri Kelantan, Datuk Husam Musa dengan tajuk "Jumpa di mahkamah" yang menyentuh keputusan mesyuarat majlis mesyuarat Kerajaan Negeri Kelantan pada Rabu, 25 Ogos bersetuju meneruskan saman terhadap Petronas Writ saman dicadang dikemukakan pada Isnin (30 Ogos) di Mahkamah Tinggi Jalan Duta, Kuala Lumpur. Tujuan saman adalah bagi menuntut royalti minyak seperti mana yang termaktub dalam Akta Pembangunan Petroleum 1975. Ekoran itu pada Isnin 30 Ogos 2010, tindakan saman itu telah menjadi realiti dan sah Petronas sebagai pihak yang saman kerana dikatakan tidak mematuhi butiran perjanjian dengan Kerajaan Negeri Kelantan.

Kesan daripada saman itu Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad (Harakahdaily, 2 September 2010) melihat ia sudah menjadi ketakutan kepada pemimpin BN. Beliau merujuk kepada kenyataan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan, Datuk Seri Mustapa Mohamed (Sinar Harian, 2 September) yang mengatakan keputusan menukar wang royalti kepada wang ehsan itu adalah atas khidmat nasihat Peguam Negara. Sudah nampak sangat BN tidak mahu bertanggungjawab, sedangkan yang membuat keputusan adalah Kabinet BN sementara nasihat Peguam Negara itu kini sedang dicabar di mahkamah. Sewajarnya, Peguam Negara menjadi saksi penting di mahkamah nanti. Apa pun tunggu keputusan pengadilan yang mungkin memberi harapan baru kepada rakyat Kelantan.

Semoga perhimpunan solat hajat (28 Januari 2010) di Stadium Sultan Muhammad IV yang menghimpunkan puluhan ribu rakyat bakal menjadi realiti. Apa yang utama, sokongan rakyat telah menolak tindakan mempolitikkan wang hasil minyak apabila angkara pemimpin BN menukarnya kepada wang ehsan. Maka, tindakan dan usaha serta perjuangan kepimpinan Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz sedang bergerak dilandasan yang betul demi maruah dan harta rakyat Kelantan. Justeru sepakat kita menolak gerakan politik songsang pemimpin BN itu yang sudah tergelincir daripada kehendak dan aspirasi rakyat.

Khatib mahu saman

Khatib Zakaria Ahmad memberi tempoh dua hari kepada beberapa individu, akhbar arus perdana dan sebuah stesen televisyen membuat permohonan maaf secara terbuka atau berhadapan tindakan saman berhubung kontroversi doa khutbah Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng. Samannya berasaskan tidak puas hati dengan pihak berkenaan yang memutar belitkan fakta berkaitan doa khutbah ke dua solat Jumaat yang dibacakannya di beberapa masjid sekitar Pulau Pinang. Malah terdapat sebilangan pihak cuba menjatuhkan reputasi khatib itu yang seolah-olah jahil di dalam agama Islam ekoran kenyataan dan berita yang boleh menimbulkan salah faham orang ramai. Sasaran samannya adalah dua akhbar arus perdana, sebuah stesen televisyen dan beberapa individu yang dikenalpasti sebagai memutar beli berita mengenainya.

Antara individu yang paling awal membangkitkan isu doa dalam khutbah ialah Pengerusi Badan Perhubungan Umno Pulau Pinang, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi. Diikuti oleh Setiausaha Badan Perhubungan Umno Negeri, Datuk Azhar Ibrahim yang menyatakan kesediaan untuk menampilkan saksi khatib yang membacakan doa tersebut. Sementara televisyen yang begitu ghairah mensensasikan cerita doa dalam khutbah pula mungkin televisyen milik pihak berkuasa.

Walau bagaimanapun, peristiwa ahi parlimen Sepang (22 Ogos lalu) belum ada pihak yang ingin menyaman ekoran tindakannya memasuki Surau al-Huda, Kajang tanpa tutup aurat. Jika ada pihak yang ingin menyaman, mungkin banyak sangat peristiwa sebegitu boleh disaman. Ini kerana ekoran kebelakangan ini sudah banyak pendedahan dibuat mengenai tindakan yang serupa, termasuk melibatkan isteri orang kenamaan.

Saman penyelesai?

Justeru itu, apakah saman menyaman itu boleh menguraikan segala kekusutan, kecacatan dan kebobrokan semacam apa yang berlaku antara KeADILan dengan KDN, peneroka dengan Felda, Mazlan dengan Ahmad Maslan, PDRM-JPJ dengan pemilik kenderaan 'senarai hitam' atau antara mahkamah dengan peguam serta antara khatib dengan media?

Mungkin kata kunci untuk menyelesaikan kesemuanya itu adalah keadilan. Persoalannya di manakah keadilan itu? Hanya Tuhan Yang Maha Mengetahui, tetapi rakyat di negara ini sudah menunggu untuk menjawabnya. Mungkinkah, salah satu petunjuk protes rakyat terhadap saman menyaman itu adalah perubahan kuasa dalam pilihan raya umum (PRU) 13? Maksudnya PRU13 nanti, mungkinkah parti Mazlan atau parti Ahmad Maslan yang akan dipangkah rakyat. Ataukah dacing terus berkuasa? Perdana Menteri ada jawapannya, kerana tarikh membubar parlimen ada padanya dan SPR sedia menetapkan waktu untuk rakyat memangkah nanti.

Wan Nik Wan Yussof,
Setiausaha Politik Menteri Besar Kelantan.

1Malaysia 'Ambassador' Namewee Is Fast Gaining Facebook Fans

Posted: 09 Sep 2010 08:40 AM PDT

On Aug 31, we blogged that some 243,700 people like Namewee's official Facebook page.
When we checked yesterday, his Facebook has close to 319,400 fans. That's an increase of 75,700 fans in a span of just 8 days, or averagely 9,500 (to round up the figure) signing up daily.
Anwar Ibrahim's Facebook has 162,800 fans while Najib Razak's has 352,255 as at this moment. We predict that by the weekend, Namewee will have more Facebook fans than the prime minister.
Malaysians, please ask yourself why this is so. This is a serious question.
Namewee's not even a pop star nor cut any record album yet. For comparison, Siti Nurhaliza's official Facebook page has 220,700 fans.
Yes, granted that social media is something trending with the young (and Najib is not young) but still it doesn't take anything away from Namewee's feat — he'll be in pole position before Rosmah finishes nibbling her first batch of Raya cookies.
If the young upstart has this legion of followers, he must be doing and saying something that so many Malaysians are able to connect with.
Is it fair to say that the pro-establishment types and the risk-free poseurs given airtime by longtime opposition leaders like Kit Siang are patently falling flat despite the loudhailers they've been provided?
Namewee's runaway success is the obverse to the abject failure of our society that's not able to understand Malaysian youths. That he has become their leading voice shows how powerless and voiceless the younger generation are to articulate their aspirations and fears and frustrations.
For every slur that people like Chua Soi Lek and the politicians throw at Namewee, they are getting double the blowback. In the land of hypocrites, the foul-mouthed but honest (Namewee) is prince.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
As at 11:22 PM, Namewee has 321,921 fans while Najib has 353,953 fans.


To me, Namewee is focused on 1 thing, that is 1Malaysia = anti-racism. Though his music video is peppered with expletives, it has clearly drove home the point that racism would not be tolerated in 1Malaysia!

"It doesn't mean that If I see something wrong in my country, I will remain quiet because I am Malaysian. I am anti-racism and support 1 Malaysia," Namewee said.


Diskopi Condemns Quran Burning Plan

Posted: 09 Sep 2010 08:17 AM PDT

Geng Diskopi menyelar rancangan Gereja Evangelican untuk membakar Al-Quran untuk menandakan serangan 9/11. Pengumuman Pastor Gereja Dove World Outreach Centre itu amat biadap dan tidak menghormati kepercayaan orang lain.

We hereby strongly condemn with great disgust the plan to burn the Quran by the Dove World Outreach Centre Church. The action is not only a crying shame but also contradictory to Christian believes. The pastor should be reminded that Jesus taught to turn the other cheek, and to love thy enemy.


Salam Idulfitri: Kekalkan hidup beragama

Posted: 08 Sep 2010 11:31 PM PDT

Oleh Nik Abdul Aziz Nik Mat
 Firman Allah SWT (bermaksud): "(Tuhan yang membuka jalan kemenangan itu) Dialah yang menurunkan semangat tenang tenteram ke dalam hati orang-orang yang beriman (semasa mereka meradang terhadap angkara musuh) supaya mereka bertambah iman dan yakin berserta dengan iman dan keyakinan mereka yang sedia ada; pada hal Allah menguasai tentera langit dan bumi (untuk menolong mereka) dan Allah adalah Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana." (Al-Quran, surah Al-Fath 48:4)

Segala kebesaran milik Allah SWT yang telah mengizinkan kita untuk terus berabdi dengan beribadat di sepanjang bulan Ramadhan dan seterusnya menyambut Hari Raya Idulfitri, 1 Syawal 1431H ini. Sesungguhnya kesempatan setiap Ramadhan disediakan oleh Allah SWT wajar dimanfaatkan dengan sebaik-baiknya dengan memperbanyakkan amal ibadah demi meningkatkan ketaqwaan selari dengan tujuan berpuasa.

Asas kehidupan manusia yang beriman dan bertaqwa sudah pasti berpandukan agama. Ini kerana ajaran agama menyediakan perlembagaan hidup yang sebenar. Maka kehidupan orang yang taqwa sudah pasti hidupnya selari dengan agama, yakni perlembagaan hidup yang berteraskan agama. Justeru kehidupan seorang yang beragama adalah terlalu jauh bezanya dengan kehidupan berpandukan perlembagaan buatan (digubal) manusia. Ini kerana tuan punya dunia ini telah menetapkan adanya hari pembalasan dan ini wajib diulang-ulang berbelas-belas kali setiap hari di dalam solat (maliki yaumid din). Oleh yang demikian, apalah sangat pihak yang menggubal perlembagaan, apakah mereka dapat menjamin bahawa roh perlembagaan yang digubal manusia itu dapat memuaskan hati pihak hakim di akhirat kelak iaitu Allah SWT? Tanpa ada sebarang keraguan di mahkamah Allah (without any shadow of doubt). Bolehkah perlembagaan buatan itu dapat menyelamatkan seseorang manusia itu daripada neraka Allah SWT?

Perlembagaan sebenar (alsirat al-mustaqim) ialah al-Quran yang kita tadarus, yang kita baca di dalam solat, di pejabat, di dalam perjalanan ke pasar atau ke mana-mana. Ia mengandungi nur iaitu cahaya.

Cahaya itu bukan cahaya matahari, bulan, bintang tetapi cahaya yang menyuluhi qalbu insan, bagi menentukan halal dan haram, dosa pahala, taat maksiat dan syurga neraka. Tanpa adanya cahaya ini manusia akan meraba-raba dalam kegelapan. Itulah gunanya al-Quran, iaitu untuk menimbal kelemahan-kelemahan manusia.

Sebab itu di dalam saat manusia berhibur pada hari ini, galak dengan makan minum, pakaian yang baru, manusia tetap disuruh, melaungkan Allahuakbar sekuat-kuatnya, di merata-rata tempat, bukan sahaja di masjid dan di surau. Ini kerana jika Allahuakbar adalah Akbar, terbesar, terpenting, maka segala urusan hidup lain menjadi kecil, boleh diketepikan bila bertembung dengan kehendak Allah SWT. Di negara kita, umat Islam masih agak terikat dengan budaya bertakbir di masjid dan di surau sahaja. Saya mencadangkan agar kita mempelopori suasana yang baru, berteraskan sunnah, iaitu kita bertakbir di mana-mana tempat (di mana yang sesuai).

InsyaAllah jika semangat takbir ini dihayati sepenuhnya, banyak permasalahan yang berlaku di dalam negara dapat diselesaikan. Masyarakat dapat hidup aman dan damai tanpa sebarang pertembungan yang melibatkan keturunan dan kebudayaan. Kita sudah tentu mengimpikan masyakarat di negara kita khususnya dapat hidup sejahtera tanpa sebarang gangguan dan ancaman yang terhasil dari perbezaan kaum dan keturunan. Melayu misalnya dapat menerima menantu dari keturunan Cina, India tidak merasa kekok untuk bemertuakan seorang Melayu bahkan Melayu dengan senang hati berjemaah dan berimamkan seorang Cina atau India yang Muslim. Ini boleh terhasil apabila semangat takbir dapat dilaksanakan sepenuhnya dan bukan hanya sekadar meniti di bibir semata-mata.

Alhamdulillah, ini dapat kita saksikan sepanjang Ramadhan khususnya apabila masjid-masjid dan madrasah-madrasah dipenuhi dengan kaum Muslimin. Tanpa mengira bangsa, semua kita melafazkan amiin apabila imam menghabiskan bacaan al-Fatihah. Kita tidak merasa kekok apabila bahu kita bersentuhan dengan saudara seagama dari kaum lain ketika mengerjakan solat. Kita tidak berasa janggal untuk menghulurkan salam kepada rakan sebelah yang berbeza keturunan. Persoalannya, kenapakah perasaan ini tidak muncul di luar masjid dan madrasah? Jawapannya, kerana kebesaran Allah SWT hanya diikrarkan di dalam masjid sahaja dan tidak dibawa keluar sebagai asas kehidupan.

Oleh yang demikian, besarlah harapan saya agar hari raya yang disambut pada tahun ini dan tahun-tahun yang seterusnya berjaya menjadi alat penyatuan di antara kaum yang berbeza dengan berteraskan kalimah takbir. Laungan takbir ini jauh lebih menjamin keselamatan dan keamanan jika dibandingkan dengan laungan perkauman yang dikumandangkan oleh golongan-golongan yang tertentu. Bahkan masyarakat non muslim sendiri pun tentunya merasa jauh lebih terjamin keselamatan dan ketenteraman mereka di bawah syiar Islam dibandingkan dengan syiar bangsa dan keturunan. Insya Allah, jika ini dihayati, matlamat untuk menyatu padukan masyarakat Malaysia akan tercapai.

Pada kesempatan ini juga, tidak lupa saya berpesan agar anak-anak Kelantan di perantauan dapat berhati-hati semasa pulang berhari raya, terutama di sepanjang perjalanan. Perlulah diingat bahawa kepulangan kita ditunggu-tunggu oleh orang yang tersayang. Janganlah pula kepulangan di hari raya disambut dengan kedukaan.

Akhir kata, marilah kita sama-sama berdoa agar setiap amalan yang kita lakukan sepanjang Ramadhan khususnya diterima sebagai amalan yang soleh dan akan diganjari oleh Allah SWT dengan sebaik-baik ganjaran.

Salam Idulfitri. Minal 'aidin wal faizin.

Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Bin Nik Mat,
Menteri Besar Kelantan.

I Syawal 1431


Perutusan Hari Raya Nurul Izzah Anwar 1 Syawal 1431

Posted: 09 Sep 2010 07:25 AM PDT

Sekali lagi umat Islam menyambut Hari Raya Aidilfitri dengan meriahnya tahun ini, walaupun baru sahaja dikenakan potongan subsidi minyak dan gula ditambah pula dengan kenaikan kos hidup. Ternyata, semangat Hari Raya terserlah walaupun dengan permasalahan ini.

Bagi saya inilah kali ketiga saya menyambut Hari Raya sebagai Ahli Parlimen.

Agama Islam mengajar bahawa sambutan Aidilfitri ini melambangkan kesucian kita yang kembali kepada fitrah atau asal kita, selepas melaui proses sebulan berpuasa.

Tidak kira miskin atau kaya, umat Islam menahan diri daripada lapar dan dahaga selama sebulan. Dan pada malamnya dimeriahkan pula dengan solat tarawikh dan ada juga yang bertadarus.

Pada musim inilah umat Islam juga diwajibkan membayar zakat fitrah bagi membantu meringankan beban golongan yang kurang bernasib baik. Dalam konteks sejarah Islam, semangat pembayaran zakat fitrah ini adalah merapatkan golongan bernasib baik dengan yang kurang bernasib baik.

Zakat fitrah memastikan yang papa tidak terus merana, dan yang kaya tidak melupakan mereka yang miskin. Ia satu bentuk zakat yang cukup spesifik tujuannya.

Daripada konsep zakat fitrah inilah saya melihat kawasan Parlimen saya yang penuh dengan kepelbagaian taraf ekonomi.

Yang bernasib baik di Bukit Pantai, Bukit Bandaraya dan Bangsar Baru, mungkin tidak banyak berurusan bersama dengan mereka yang mendiami Kampung Kerinci, Pantai Dalam atau Kampung Pasir sekiranya tidak kerana Hari Raya.

Walaupun tidak saling mengenali, saya percaya mereka ada berselisih ketika membeli juadah untuk berbuka puasa atau ketika membuat persiapan mendapatkan barang keperluan Hari Raya.

Sepanjang Ramadhan lalu, saya telah berpeluang berbuka serta bertarawikh bersama sebahagian pengundi-pengundi saya.

Selain daripada pelbagai program kawasan yang sudah saya langsungkan sejak lebih dua tahun lalu, dari masjid-masjid jugalah saya dapat melihat pelbagai keperluan dan kehendak ekonomi mereka yang berbeza-beza.

Saya harap, bersempena semangat Hari Raya ini, penduduk Lembah Pantai yang lebih bernasib baik dapat cuba mengenali mereka yang kurang berada. Alhamdulillah sebelumnya ramai yang telah sudi menyalurkan bantuan melalui saya.

Bukan setiap kali kita mengharapkan bantuan kewangan. Silaturrahim itu diperkukuhkan sekadar solat berjemaah di masjid di kawasan Kerinchi atau Pantai Dalam demi menghulurkan salam perkenalan.

Salah satu cara yang dapat difikirkan adalah kepada yang tinggal di Bangsar untuk  bersolat Hari Raya di Pantai Dalam atau di Kerinchi, saling bermaafan-maafan dari penduduk kejiranan yang lain. Begitulah juga bagi mereka di kawasan lain.

Inilah sahaja laungan "perpaduan Melayu" yang dapat saya cadangkan. Perpaduan yang  bermakna dan merangkumi kasih sayang sesama insan.

Semenjak dua Hari Raya yang lepas, saya sendiri bergerak di celah-celah kepelbagaian di Lembah Pantai ini dalam memahami negara saya dengan lebih dekat. Selain komposisi kaum, kemajmukan dalam kedudukan ekonomi ini menjadikan Lembah Pantai cerminan yang baik kepada negara kita Malaysia. Kerana itulah saya sangat berterima kasih kepada pengundi tempatan yang telah memberikan peluang kepada saya untuk menjadi wakil mereka.

Dalam kegusaran saya yang berterusan menjadi sasaran serangan ahli-ahli politik sepanjang Ramadhan lalu, terubat sedikit apabila melihat kemeriahan warga Lembah Pantai dalam kesibukan bersedia untuk Hari Raya.

Secara peribadi, saya sedar banyak lagi perkara yang mahu saya lakukan di sini kerana masih ada kekurangan yang patut diatasi di Lembah Pantai dan Hari Raya ini adalah peluang terbaik untuk saya menilai kembali khidmat yang telah saya berikan sejak lebih dua tahun lalu.

Saya percaya penduduk Lembah Pantai juga akan dapat melakukan perkara sama, ketika menyambut hari kita kembali kepada fitrah ini.

Oleh itu, jika ada salah dan silap, saya, Shahrir, Safiyah dan Harith mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf  Zahir dan Batin.

Nurul Izzah Anwar

1 Syawal 1431

You Want Me To Kill You?

Posted: 09 Sep 2010 06:45 AM PDT

It's going to be a long weekend for us. The Hari Raya celebrations start tomorrow and it'll be a holiday, a nice long one that is and I'm really looking forward to it. It's been a crazy day for me today.

I was looking forward to a quiet day in the office seeing as how most people were already in the holiday mood but the moment I stepped into the office, my accounts girl comes up to me and tells me the two people in the production studio had a big fight.

I have two people working for me in the production studio, both are foreigners and come from two different countries. One is from Myanmar and the other is from Bangladesh. The one from Myanmar is a girl and the Bangladeshi is a guy.

Okay, the problem I regularly have in the studio is they both have communication problems. The Myanmar girl speaks English and doesn't understand Malay and the Bangladeshi doesn't understand English but speaks a smattering of Malay, enough to get by on a daily basis.

So when my partner or me give them instructions for things to do, we have to speak in both languages to them. The Myanmar girl has been with us for awhile and is much more experienced than the Bangladeshi. Today, she apparently gave him some instructions and due to the language barrier between them, things got a little dicey with him in the end threatening to kill her.

The moment I walk in my accounts girl comes up and tells me about the problem. I'm the kind of person who really doesn't care much about people fighting among themselves. As far as I'm concerned they can kill each other but just don't make too much of a mess doing it. It's something I've seen countless of times in the previous places I've worked in. People tend to fight and squabble quite a bit. But then, this time being part owner of this company, I had no choice but to intervene seeing as how my partner wasn't around. I normally let him handle staff issues.

I call each of them individually into my room and gave them a chewing out that they won't forget for quite a while. I really didn't know I could chew people out like that cos I've never had to handle stuff like this before. In fact, I think they were quite surprised with the tongue lashing I gave them cos they've never really seen me lose my temper before. Between my partner and me, I'm always the more easy going one and he's the more stricter one.

Well, I can't even remember what the heck I screamed at them but all I know it did calm things down cos after that they both got back to work with no one threatening to kill anyone anymore ... LOL! Why can't people just work without fighting and squabbling. I've got better things to do with my time, like blogging (LOL!) than having to settle internal office problems.

Owning your own company with your own staff is a lot more hectic than just having to do client servicing alone. There are so many more things to be responsible about. After that incident I probably need to go for one of those Branson vacations I've read so much about and the long weekend might just give me the opportunity to do that :D

Okay, I can already hear the fireworks in the background, so let me take this opportunity to wish all my Muslim friends a Selamat Hari Raya :D Remember that while we're all happy and having loads of fun, please do drive safely when you're out on the roads, ya.
.

Serangan DDOS Terhadap Blog Anwar, FMT Dan Laman RPK

Posted: 09 Sep 2010 06:24 AM PDT

Selain blog Anwar, FMT dan laman Raja Petra turut digodam

Blog Ketua Umum Pakatan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim bersama portal berita freemalaysiatoday.com (FMT) dan laman web Raja Petra Kamarudin tidak dapat diakses hari ini dipercayai ekoran serangan siber.

Penyelaras media kepada Anwar, Mohd Eekmal Ahmad juga mengesahkan blog ketua pembangkang itu tidak boleh diakses hari ini.

"Kami masih menyiasat punca gangguan tetapi ketiga-tiga insider dilihat terjadi secara kebetulan," katanya.

Editor FMT, K. Kabilan berkata portal itu berhadapan dengan gangguan Distributed Denial of Service (DDOS) sekejab-kejab sejak dua tiga minggu lalu sebelum tidak dapat diakses sama sekali mulai pukul 3 pagi tadi.

DDOS adalah satu bentuk serangan berterusan untuk mengelak laman web daripada berfungsi secara berkesan dengan menyalurkan permintaan-permintaan luaran secara berlebihan.

"Kami sedang melakukan yang terbaik untuk memulihkan hubungan hari ini," kata Kabilan kepada The Malaysian Insider.

Menurut Kabilan, laman web malaysia-today.net juga tidak dapat diakses ekoran gangguan sejak awal minggu ini.

Dalam pada itu, ketua pegawai teknikal FMT Thirun Nadason dalam satu kenyataan yang dikeluarkan berkata pihaknya percaya yang DDOS adalah kerja mereka yang profesional dalam bidang ICT.

"Pasukan kami sedang mengambil tindakan untuk memastikan perkhidmatan boleh disediakan sedia kala tanpa gangguan," katanya.

Pengarang Urusan FMT Phllip Rodrigues mengecam tindakan itu.

"Ini kali kedua insiden seperti ini terjadi tetapi FMT tidak akan terganggu dengan tindakan-tindakan tidak bertanggungjawab dan akan terus membuat laporan tanpa rasa bimbang dan takut," katanya.

"FMT ingin memohon maaf kepada pembaca kami atas sebarang ketidakselesaan yang wujud," katanya.

Semalam, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) memberitahu pihaknya telah mengesan peningkatan ketara dalam jumlah laman web dalam Negara yang digodam bulan ini, dan sedang bekerjasama dengan pemilik-pemilik laman web berkenaan untuk memulihkannya.

Pengarah Jabatan Komunikasi Korporat SKMM Zeti Marziana Muhamed berkata bilangan laman web yang digodam meningkat kepada 262 kes minggu pertama bulan ini berbanding 168 kes bulan lepas.

"SKMM ingin mengingatkan semua pemilik laman web untuk meningkatkan ciri-ciri keselamatan dan mengemaskini pelayan serta aplikasi-aplikasi yang berkaitan pada laman web itu.

"Ia bertujuan untuk mengurangkan risiko penggodaman sekiranya terdapat kelemahan pada ciri-ciri keselmatan laman web," katanya.

Katanya pemilik laman web juga disaran mengambil langkah-langkah yang mencukupi supaya keselamatan web mereka terjamin dan diberi perhatian sewajarnya semasa cuti perayaan. -TMI

Salam Syawal

Posted: 09 Sep 2010 06:04 AM PDT

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin daripada Diyana, Azman dan Luth Mikael.Mohon ampunkan segala silap dan keterlanjuran kata.

Berhati-hati di jalan raya…

The Koran-burning stunt is a stupid and pointless provocation -- sound familiar?

Posted: 09 Sep 2010 04:40 AM PDT

How do you know your vacation has been too short? You leave behind one charlatan, whose concept of "building bridges" is a patently offensive project to build a giant Islamic center on a site where the remains of the thousands killed by Islamist terrorists are still being found, and then return to deal with another charlatan, one whose idea of nurturing a Christian community is to rally it to the gratuitously offensive gesture of burning Korans.

It's a shame that we need to waste time condemning minister Terry Jones. He's obviously a nincompoop. But I suppose the fact that he's being universally condemned for this useless provocation is an improvement. Remember the classified prisoner-abuse photos that the Obama administration was hot to disclose last year, until a groundswell of protest from the military and the public finally impelled Congress to act responsibly when the president wouldn't? That, too, was a gratuitous provocation that would have served no purpose other than to pull the hair-trigger of Muslim rage. Yet the Left — including the Justice Department — was indifferent to the threat posed to our troops by that action. The pictures simply had to be disclosed because they may have made the United States and the Bush administration look bad, and anything that can make the United States and the Bush administration look bad is worth doing, no matter the cost.

We were able to stop that, and let's hope someone is able to talk some sense into the Rev. Jones. But as we reflect on what a moron he is, it is worth examining this episode through the prism of moronic rationalizations offered by Ground Zero mosque proponents to justify their enterprise — and, in Imam Feisal Rauf's case, to excuse terrorism.

For instance, I'm wondering whether President Obama, after his always clarifying "Let me be clear," has yet been heard to say, I believe that Christian ministers have the same right to free expression as everyone else in this country. And that includes the right to torch a Koran on private property in Florida, in accordance with local laws and ordinances. This is America, and our commitment to free expression must be unshakeable. The writ of the Founders must endure.

The president can always come back the next day and explain that he wasn't talking about the wisdom of burning Korans, only the irrelevant fact that a jackass has a right to be a jackass. And what of Imam Rauf? Strangely, he has not yet explained that "in the most direct sense, the Rev. Jones was made in the K.S.A. — the Kingdom of Saudi Arabia." Given its Wahhabist breeding and its financial backing of jihadists, coupled with sharia measures that (along with subjugating women and executing apostates) mandate the burning of Bibles, crucifixes, and Stars of David, you could easily see why the Rev. Jones feels he's been "humiliated" and had his passionate feelings "ignored" by Saudi Arabia and other purveyors of Islamist ideology. Maybe he just "feels the need to conflagrate."

Here's an interesting thing about the man behind the mosque. A few months back, a controversial court ruling in Malaysia held that "Allah," the Arabic word for God, was not the exclusive property of Muslims. A Christian monthly, the Herald, had decided it would use "Allah" to refer to God — as Imam Rauf is fond of saying, Judaism, Christianity, and Islam are all Abrahamic faiths whose adherents worship the same deity, right? So why not use the same name? Continue to page 2 of Andrew C McCarthy's article in the National Review, on Imam Rauf and Malaysia

The Downhill Slide

Posted: 09 Sep 2010 03:58 AM PDT

The Malaysian Insider reported HERE that Malaysia has dropped two spots in the World Economic Forum (WEF) competitiveness index, coming in 26th out of 132 countries, with security, productivity and higher education identified as areas for improvement. Last year, Malaysia dropped from position #21 to # 24. Are we surprised?The WEF noted in its report, however, that the country's four-year decline in the quality of institutions that pushed Malaysia from 17th in to 43rd has finally halted, with the country remaining stable at 42nd place this year.

"The main drag within this pillar remains the security situation (80th, up five)," said WEF.

The report recommended that Malaysia must improve its higher education system, with particularly low enrolment rates at the secondary and tertiary levels. For productivity enhancements, they encouraged the use of ICT.

For two years, our country has experienced a downhill slide but will it slide the same way for the third year? Idally, it should not as our government has embarked on transformation efforts to boost its competitiveness globally. If indeed it slides downwards for the third year running, it means that something is SERIOUSLY wrong with the policies and the manner in which these are implemented.

But at closer look, do you think the reason given by WEF is valid? It cites low enrolment rates at secondary and tertiary levels. I do not think this premise is valid because more than ever before, there is an over-supply of colleges, university colleges and even universities in the nation.

But what about the quality of education in the country both at school and tertiary level?

There is a lot that has to be done but I am not sure if our politicians are concentrating on the right priorities.

The current trend seems to be an over-emphasis on issues that DO NOT bring any good to the development of the nation (such as issues pertaining to racism, intra-party and inter-party fighting, putting out bush fires when allegations of corruption etc arise. Our government needs to re-focus and divert energy, time and resources to address the needs of this nation such as improving:

* international competitiveness
* quality/mobility/supply of labour
* infrastructure and telecommunication needs
* ethics and reducing/eliminating corruption
* security of the nation
* standards of education and meeting the needs of students and various industry
* attracting FDIs
* tourism key selling points
* providing easier access to credit and financing through equity markets, banks, and venture capital to improve the banking sector
* financial market development
* R & D areas in our various industry
* improving public trust in our government
etc etc etc

I would want to see politicians giving SUGGESTIONS instead of ALLEGATIONS and ACCUSATIONS as to how this country can move forward. Of course, we know the long term measure in the next GE but in the mean time, the elected leaders themselves have to invest their time, expertise and manpower to help the rakyat and this nation in tangible terms and not partake and delight in rhetoric.

When responding to the report, Minister of International Trade and Industry Datuk Seri Mustapa Mohamed said, "Among the proactive measures to enhance Malaysia's competitiveness are the New Economic Model, which emphasises achieving high income, the Government Transformation Programme to enhance government efficiency, and the implementation of initiatives under the 10th Malaysia Plan.

"As these initiatives begin to take effect, we can expect to see improvements in Malaysia's overall competitiveness soon," he said.

Yes, we know all that. Perhaps the Ministry or authorities concerned can give the rakyat quarterly reports to let us know how the progress achieved by NEM, GTP and the 10MP. Making such vital information public can also boost the business confidence of investors and increase the international competitiveness of our country.

Finally, for all our sake, parties such as the famous newspaper, the famous Perkasa etc. should stop harping on issues that divide and come up with practical measures to let us know HOW they are going to help this nation to move forward. Similarly, PKR and other PR component parties can do the same.

Perhaps then, it will be easier for the rakyat to breathe normally when we see facts and figures that show positive development rather than listening to negative reports that truly DEPRESS rather than IMPRESS anyone.

Over to you, the elected government to take this country on an uphill climb to boost our nation's position.

In the mean time, if you are driving around to visit your friends for Hari Raya Open Houses on on a balik kampung journey, take care and drive safely. Selamat Hari Raya Puasa and happy holidays!

Selamat Hari Raya Maaf Zahir & Batin

Posted: 09 Sep 2010 03:58 AM PDT


Asalamualaikum & Salam mesra,
Kepada Muslimin & Muslimat dikesempatan ini, saya mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada anda semua, tak kira dimana anda berada.

Sila pandu dengan cermat, berhati-hati dijalan raya, ingat orang yang tersayang,
Berjimat cermat dan jangan boros ok.....


From ,
Bro Rickywan Melaka........

The books I read

Posted: 09 Sep 2010 03:48 AM PDT

My pal Emily sent me a book, Breath, and after the first chapter and the first few pages, I knew I wasn't going to like it. I persevered, because it was given to me, and I felt like I was letting her down for not liking it (she must have liked it, or she wouldn't have sent it to me, no? So how could I not like it. So bad lah I), but I just couldn't do it. So, I had to put it down, and go look for something to take the taste of Breath out of my mouth.


I reached for Sue Grafton's T is for Tresspass and it seemed tame enough. I felt it would be an easy read, and I'd just read it with no emotional ties. I was wrong. And even though she writes simply, and the plot seemed SO SIMPLE, it was well executed: the characters were well defined and real, the situations were not something that would never happen in anyone's life, and the end was nail-bitingly wonderful.


Perhaps after Breath some may think me a plebeian. Well, perhaps I am one. But do I care? :)


Which brought me to 'confessing' to Em that I didn't quite like the book she'd sent. I just had to, what if she sent me more of the same? Then, I'd be lying, wouldn't I? And how to repair that?!


SO, honesty was the policy I opted for. And I said that perhaps we weren't such twins after all - save for our love for Patrica Cornwell and Elizabeth George!


Em came fighting back with a list of her own, which I have 'lost' - yes lah. It can be done, even in cyberspace. And I didn't know where to look for it. It wasn't in my bin. So I guess I deleted it forever, and it's somewhere on its way to cyber hell or something.


Horrors!!!!!

On her list was Grisham - but I am off Grisham right now. The last two books of his I read sucked. And I feel he's imagining screenplays for movies as he writes these days. So, I'm off him. His early work is still the best.

Another was Kingsolver - I have read one of her books, and I think I liked it. But the next one was just too 'heavy' for me, so I junked it. No, not in the trash (purleeeese!), but back on my shelf for another day lah.

Another I remember was Irving - whom, aside from Garp, which I read in the early eighties - when everyone thought I was mad - I have not dared venture into. Cider House Rules - I've heard people rave about, but I've not been tempted.

The others on her list I cannot remember, and I might have read, but the names don't ring a bell . 

So who is left for me to read?

I love PD James, and I've re-read her books over and over again. Love her to death.

My leanings are towards murder mystery, and I tend towards the English author, as opposed to the American. IMHO they seem to be all hoping that their work will be taken up by the Hallmark channel (oh please, lord, deliver us from from Hallmark), or better (worse?) yet, made into a movie with Julia Roberts and used-to-be-cute Tom Cruise, who's now just sad lah. Australians seem to be trying too hard with images and other crap, to make their books artsy and relevant and critic-happy - the story is lost on me. 

Yes, thou shalt not generalise. And I always have to eat my words, because I am enjoying a wonderful Australian author now:  Liane Moriaty: What Alice forgot. I am on page 20 and it's going to be something I like.

I sometimes read for the story, but if it's badly written, I cannot continue. I usually give a book 50 pages, and if by then, I'm not hooked, I leave it. Sometimes I return.

One of the books I felt was SO badly written, but I persevered to the end was The Da Vinci Code by that Dan Brown fellow. Interesting angle, and now so done to death, don't you think? Everyone has an idiotic story about Jesus and his seven wives or something. Sheesh! Think of something else already.

So, Dan Brown sucks. And Angels and Demons was the next rage and everyone was reading that. Someone lent me a copy, and I started on it. But it so sucked I gave up. I saw the movie with Tom Hanks running around and panting again - I guess he didn't recover from running around in the previous movie, eh?! - and I could see why I gave up on reading the book. Talk about a plot so thin . . . .

One 'return' was the John Mortimer Rumpole series. I think one of my sisters gave me an old tattered copy, written off from library, and I just left in on my shelf. I remember leafing through it's pages and thinking it was such rot, and putting it back where it was. And then, on another day, it must have called out to me: because I just went to it, and picked it up, and could NOT put it down. Simply beautiful and so strangely wonderful. Sigh.

So sometimes, I want something deep that will transport me back in time (World without end, Pillars of the world), or send me into the future (can't remember the name of the book I read, lah. Growing old.) At other times, I just want fluff. Which, Em tells me is the name of a book, but I've not read it, and not anything else by that author either :(

And that's my madness in a nutshell. I could go on, but I'm sure you get the drift: I am a nut. You cannot predict what I'll like, because: neither can I!!!!


Kedudukan Malaysia Jatuh Lagi Dalam Daya Saing Global

Posted: 09 Sep 2010 02:47 AM PDT

Daya saing global: Malaysia jatuh ke tangga 26

Malaysia merosot dua anak tangga ke tempat ke 26 daripada anak tangga ke-24 sebelum ini dalam Laporan Daya Saing 2010-2011 Forum Ekonomi Dunia yang dikeluarkan hari ini.

Penarafan negara telah berada pada trend menyusut untuk tiga tahun berturut-turut daripada kedudukan ke-21 pada 2008/09, kata laporan itu sambil berkata bidang latihan dan kesediaan teknologi antara teras yang harus dipertingkatkan.

Dalam indeks daya saing keseluruhan, bagaimanapun, negara berada pada kedudukan yang hampir sama iaitu 4.88 daripada tujuh berbanding 4.87 yang dicapai pada 2009.

"Di kalangan negara-negara Asia-Pasifik, Malaysia berada pada tempat ke-8, mendahului China, Thailand, India, Indonesia dan Filipina," kata satu kenyataan daripada Kemterian Perdagangan Antarabangsa dan Industri di Kuala Lumpur hari ini.

Malaysia mencapai kedudukan tertinggi pada Indeks Hak Perundangan, bersama-sama Hong Kong dan Singapura.

Negara itu juga mencapai kedudukan tertinggi pada kekuatan melindungi pelabur, tempat ke-4 selepas New Zealand, Singapura dan Hong Kong.

Sepuluh negara teratas dalam laporan itu adalah Switzerland, Sweden, Singapura, AS, Jerman, Jepun, Finland, Belanda, Denmark dan Kanada.

Arab Saudi dan Israel, masing-masing berada pada tempat ke 21 dan 24, telah mendahului Malaysia.

Laporan itu meliputi 139 negara, yang mana enam, iaitu Angola, Cape Verde, Rwanda, Swaziland, Iran dan Lubnan adalah negara-negara baharu.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed, berkata sementara kementerian itu mengakui terdapat banyak bidang yang perlu diberi perhatian, ia gembira melihat laporan itu menggariskan beberapa elemen psoitif terhadap ekonomi Malaysia.

Mustapa berkata Malaysia juga dinilai mempunyai pembangunan pasaran kewangan yang maju dengan kemudahan pembiayaan menerusi ekuiti tempatan, mendapat tempat ke-11 daripada ke-15 sebelum ini, dan kemudahan mendapatkan pinjaman pada tempat ke-10.

"Kesediaan modal teroka, kekukuhan bank, peraturan bursa saham dan ketelusan peraturan dalam pertukaran sekuriti turut menyumbang kepada pembangunan pasaran kewangan di Malaysia," katanya.

Beliau berkata pencapaian Malaysia juga memuaskan dalam kategori yang lebih kompleks seperti kecanggihan perniagaan (ke-25) dan inovasi (ke-24).

Mengenai kebimbangan yang ditimbulkan oleh laporan itu, beliau berkata kerajaan telah pun melancarkan inisiatif kebangsaan untuk menanganinya.

"Antara langkah-langkah proaktif untuk meningkatkan daya saing Malaysia adalah Model Baru Ekonomi, yang menekankan pencapaian pendapatan tinggi, Program Transformasi Kerajaan untuk meningkatkan kecekapan kerajaan dan perlaksanaan inisiatif di bawah Rancangan Malaysia ke-10.

"Apabila inisiatif ini mula menampakkan hasil, kita menjangka dapat melihat peningkatan daya saing Malaysia secara menyeluruh dalam masa terdekat," katanya. -- Bernama

A Special Hari Raya Puasa Post For Muslim Readers

Posted: 09 Sep 2010 01:36 AM PDT

At this point of time, my Muslim friends and blog readers all over the world must be busy either heading home or are at home finalizing the preparations for Hari Raya Puasa. Despite being a non-Muslim, I believe that this festival has deep significance and is a very meaningful one to Muslims.Hari Raya Aidilfitri is the Malay term for the Muslim festival of Eid ul-Fitr. Hari Raya is also known as Lebaran. This festival is celebrated by Muslims in Malaysia and other Muslims throughout the world. If we were to look at the term, "Hari Raya" literally means "Day of Celebration". Usually, the main greeting used in Malaysia when greeting each other is "Selamat Hari Raya" which means "Happy Eid" in Malay.

This time, Hari Raya Aidil Fitri is all the more meaningful to me because a blogger friend Chahya has been faithfully posting meaningful and spiritual posts on Hari Raya in her blog with beautiful excerpts from the Quran, inspirational thoughts and pictures as well. Personally, it was a very refreshing experience to read the excerpts from the Quran in her blog and I am simply astounded by the beautiful language used, especially since it has been a long time since I read anything as beautiful in Malay.

For the benefit of foreign readers, here's some information to help you to better understand HariRaya. The month leading up to Hari Raya is known as Ramadhan and during this time, Muslims must to fast from dawn to dusk. All Muslims except those who are young, old or the infirm must fast. Muslims must also abstain from pleasures such as smoking cigarettes and intimate activities during the daylight of the fasting month.

Hari Raya Aidil Fitri is actually a joyous occasion for Muslims as it signifies the personal triumph of the believer and the a victory of self-restraint and abstinence from food for a month. Symbolically, it symbolises purification and the renewal. It is not easy to fast - honestly. I have the greatest respect for Muslims because of the willpower, commitment and discipline to fast ffrom dawn to dusk for one whole month.

Fasting is definitely a very good practice and is encouraged in Christianity and other religions as well. When fasting, one concentrates on God and attention is diverted from worldly things. I am very sure that after the fasting period, my Muslim friends are definitely renewed in their minds and bodies and for sure, the celebration is a joyous one.

For my country Malaysia, the period of fasting ends when the new moon is sighted on the evening of the last day of Ramadhan which could be today as indicated by the lunar calendar. The actual sighting is conducted by state appointed religious officials at various vantage points (usually at hilltops) throughout the country. Once the crescent is sighted, there is an official announcement made over the air in the evening to declare the following day as the first day of Aidil Fitri - the beginning of the 10th month of the Muslim calendar Syawal.

Even though Aidilfitri is celebrated for the whole month of Syawal, in Malaysia, only the first two days are observed as public holidays. This year, regardless of whether it falls or Sunday or Monday, Malaysians enjoy Monday and Tuesday off. Public schools are closed for ten days and many Muslims take the first week off from work to make their annual pilgrimage to their hometowns in a journey popularly called balik kampung (which means return to the village) to be with parents, relatives and old friends. Places like Kuala Lumpur will be relatively quiet during the festive season of Aidil Fitri.

On the morning of the first day Hari Raya, Muslims congregate at mosques for morning prayers. decked out in their traditional best to mark the special occasion after which they will enjoy breakfast at home with the family, followed by a visit to the cemetery where deceased loved ones are remembered; graves are cleaned and cleared of overgrowth, and prayers are offered to Allah.

Children and old folks are given duit raya or gifts of money, in small green packets. (Chinese do the same during Chinese New Year except these are given in red packets). Usually, the first three days are busier as many Muslims including Ministers and political parties, hold 'open house' throughout the month, where friends and neighbours of other races are invited to join in the celebrations. During such occasions, an array of Malay delicacies such as rendang (a dry beef curry which is cooked over a slow fire for many hours) and ketupat (picture above), serunding, traditional dishes and cookies are served. Visiting each other regardless of colour or creed is a Malaysian practice that certainly binds us together as Malaysians.

Personally, I believe that Hari Raya Puasa, as well as the other festivals of other Malaysians, is a very beautiful and meaningful festival because it is a time of reflection, a time of forgiveness and reconciliation, a time to reunite and to strengthen not only family ties but also to forgive and forget past quarrels with friends and loved ones. Muslims greet each other with "Maaf Zahir Batin" which means "I seek forgiveness (from you) physically and spiritually". It is an act to ask for pardon which is done in order of seniority. The younger members of a family approach their elders (parents, grandparents etc) to seek forgiveness, to salam (Muslim equivalent of a handshake), then kiss the hands of the older person as a sign of respect, truly a very beautiful act indeed.

I would like to wish all my Muslim friends, blogger friends especially Nick, Cat-in-Sydney, Tupingera, Wah Sharif, mokjadeandelle, Art Harun, Hussein Hamid, Walski, ismi, other Muslim blogger friends and readers/visitors and relatives "Selamat Hari Raya Aidil Fitri". May you all have safe journeys to and fro wherever you may go and may you be blessed with meaningful moments with your loved ones.As you make your way in your balik kampung journey, drive safely, take care and don't forget to visit my blog again and send me digital serunding, lemang etc...:-). Just kidding. Take care and keep in touch. Next post will be up in an hour or so.

Corruption Index

Posted: 09 Sep 2010 12:19 AM PDT


raya.

Posted: 09 Sep 2010 12:08 AM PDT


ketupat palas.nasi impit.lemang.nasi putih.
rendang daging.serunding ayam.ayam masak merah.

lontong.kuah lodeh.kuah kacang.begedel daging.

rempeyek kacang tanah n kacang dal.tumpi.
tart nenas.
popia serunding n kacang.
biskut nestum.cornflakes madu.
rockbun.
kerepek sukun,ubi,ubipedas,keladi, kek marble.

kuih choc top.biskut butter.


salam aidilfitri 2010.
maaf zahir batin.


Timbalan Presiden PKR : MUAFAKAT Cadang Kekalkan Yang Ada

Posted: 08 Sep 2010 10:55 PM PDT


Muafakat Cadang Wan Azizah, Syed Husin Kekalkan Jawatan

Majlis Muafakat Kepimpinan KEADILAN Negeri Selangor (MMKKNS) mencadang untuk mengekalkan status quo dua jawatan tertinggi parti bagi menyelesaikan apa yang sebut sebagai kemelut pertandingan merebut jawatan Timbalan Presiden pada Pemilihan Parti 2010 pada November depan.

Timbalan Pengerusinya, Abdul Kudus Omar berkata majlis tersebut mencadangksn agar jawatan Presiden terus disandang oleh Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sementara Timbalan Presiden kekal di tangan Senator Dr Syed Husin Ali.

"Dengan cara ini kami yakin kemelut pertandingan jawatan Timbalan Presiden akan dapat diselesaikan.

"Dengan ini calon-calon yang telah menawarkan diri untuk bertanding bagi jaatan Timbalan Presiden hendaklah menarik diri," kata Abdul Kudus ketika membaca kenyataan media bagi pihak Pengerusi, Syed Shahir Syed Mahamud.

Sekiranya muafakat dan kata sepakat tidak mampu dicapai bagi menyelesaikan isu jawatan Timbalan Presiden, MMKKNS mencadangakan alternatif kedua iaitu jawatan Presiden ditandingi Datuk Seri Anwar Ibrahim yang kini menyandang sebagai Ketua Umum sementara Timbalan Presiden pula diberikan kepada Dr Wan Azizah.

"Saya ingin tegaskan kami bukan menggalakkan dasar nepotisme dalam parti. Dalam isu ini ia bukan di antara Anwar Ibrahim dan isterinya tetapi di antara dua orang tokoh yang telah diuji. Cuma secara kebetulan Dr Wan Azizah adalah isteri kepada seorang manusia hebat bernama Anwar. Dr Wan Azizah pula adalah satu manusia cemerlang, telah terbukti kemampuannya memimpin sebuah parti walaupun baru dan tidak besar tetapi ia telah mencapai kejayaan yang belum ada tolok bandingnya," jelas Abdul Kudus yang juga Ketua Cabang Tanjong Karang ketika ditanya media.

Beliau juga berkata dakwaan bahawa calon Timbalan Presiden, Datuk Zaid Ibrahim memporak perandakan parti adalah tidak benar.

"Kami tidak menyelar beliau dan tidak nampak dia memporak perandakan parti cuma kita mahukan satu cara yang lebih teratur dan lebih terpelihara dari sudut sopan dan santun.

Bagaimanapun beliau melihat amalan pertandingan merebut jawatan dalam sebuah parti adalah sesuatu yang sihat.

"Itu hak mereka. Kita parti yang mengamalkan demokrasi sepenuhnya tetapi kami berkeyakinan mereka juga adalah tokoh-tokoh yang berpengalaman. Kami pasti mereka akan mengambil keputusan yang bakal memberi keuntungan dan faedah kepada semua pihak terutamanya parti. Kami tahu mereka mementingkan kepentingan parti, mendahulukan parti daripada diri sendiri.

"Ini menjadi petanda baik. 'Everybody explore their own channel' dan pasti nanti kita akan dapat satu cara yang paling baik. Kami mengharapkan inilah cara yang terbaik," ujar Abdul Kudus lagi.

Beliau juga ditanya samada cadangkan MMKKNS akan memberi kesan kepada keputusan Dr Syed Husin terhadap jawatanya sebagai Timbalan Presiden.

"Kalau kita melihat dahulu Dr Syed Husin ada memberi petanda mungkin beliau mahu berundur tetapi kebelakangan ini beliau hanya berdiam diri. Ini menunjukkan kematangannya kerana beliau mahu melihat keadaan sebelum membuat keputusan muktamad. Beliau mahu melihat disekeliling dulu sebelum beri kata putus," kata beliau.

Abdul Kudus juga tidak melihat sebarang masalah dalam pertandingan merebut jawatan Naib Presiden.

"Bagi jawatan Naib Presiden kami rasa tidakmenjadi isu besar kerana calon-calon yang menyandang dan juga yang baru adalah daripada kalangan yang berfikiran dingin, mudah diatur. Tidak ada masalah langsung dan kami yakin mereka berlapang dada apabila menawarkan diri menjadi calon," tambah beliau.

MMKKNS berpendapat usaha strategis perlu dilakukan bagi mmastikan proses pemilihan kepimpinan parti akan datang dapat dilaksanakan secara demokratik dan harmonis serta dapat memperkasa perpaduan dan kejituan parti.

"Maka amalan-amalan politiking dan budaya politik kotor seperti yang membarah pada tubuh parti lawan hendaklah disekat dan dimusnahkan sejak dari awal lagi.

"Justeru itu beberapa pendekatan baru dalam mengurus proses pemilihan barisan pimpinan parti perlulah diperhalusi dan diolah. Kami berpandangan usaha ini perlu bermula dengan penyelesaian konflik pemilihan jawatan Timbalan Presiden parti.

"Kami penuh insaf bahawa tugas ini bukan sahaja untuk melaksana tanggungjawab meraikan demokrasi malah lebih jauh sebagai menunaikan Tanggungjawab Ketuhanan yang akan dipersoalkan satu masa nanti," kata Abdul Kudus. -SK

Ulasan GB

Bernas.

Kalau nak bertanding, bawa bersabar dulu. Sampai kita dah tawan Putrajaya. Dua-dua, Azmin dan Zaid perlu berkorban. Bukan sekat demokrasi, tapi kukuhkan parti terlebih dahulu.

Bagi PAS pula, memang kena ubah. Kalau tak ubah alamat tercicirlah nak ke Putrajaya bersama PKR dan DAP. Rakyat tak nak hantar pemimpin-pemimpin sekerat belut sekerat ular ke Putrajaya. Jangan perasan kita dah bagus sangat sedangkan rakyat pandang kita macam hampas. Tak payah rayu-rayu kepada rakyat supaya sokong PAS gantikan UMNO. Tu kerja bodoh namanya. Rakyat akan pilih PAS bila dilihat pemimpin PAS berkualiti, bukan kerana rayu simpati! Kalau menang atas dasar rayu simpati, kalau tak betul rakyat akan hempas kita kembali. Tetapi, kalau kita dipilih kerana kita berkualiti, rakyat sayang kita sampai dia mati. Hah, itu pun pemimpin dalam parti GB tak reti-reti.

Apa lagi buat ler kerja tingkatkan integriti parti, bukan sekadar ceramah sampai ke pagi. Kalau tak da agenda nak perkasakan parti, muktamar akan datang, jangan mengada-ngada tawarkan diri. GB dengan blogger-blogger lain akan belasah cukup-cukup nanti.


Soi Lek melampau. Perkasa tak melampau: Cops grill Soi Lek over Perkasa's report

Posted: 08 Sep 2010 10:34 PM PDT

MCA president Dr Chua Soi Lek today had his statement recorded by the police over his alleged inflammatory speech which had angered Malay pressure group Perkasa.

NONEThe police was acting on a report previously lodged by Perkasa against Chua for allegedly questioning the special rights of the bumiputras in his speech at the MCA organised Chinese Economic Congress last month.

Speaking to the press after he met the police for about 50-minutes this morning, Chua said he had given a copy of his speech to the police.

Chua maintained that his speech was not racially motivated in any way and it was purely focused on the liberalisation of Malaysia's economy.

Chua said, "Whatever I said was for the good of the country, especially the economy... There was no ulterior motive."

Sikap Pasif KDN Terus Dikecam

Posted: 08 Sep 2010 08:32 PM PDT

Aminulrasyid: Perhitungan terakhir

Pada 8 September 2010, Lawyers for Liberty mendampingi keluarga Allahyarham Aminulrasyhid Amzah serta ahli keluarga mangsa-mangsa penembakan polis bagi menyerahkan memorandum tuntutan keadilan kepada Menteri Dalam Negeri Hishamuddin Hussein Onn.

Amat dikesalkan mereka dilayan dengan sikap sambil lewa dan acuh tidak acuh oleh para pegawai Kementerian Dalam Negeri. Pihak Kementerian tidak menunjukkan sebarang usaha untuk melihat perkara ini dan hanya berminat untuk menerima memorandum serta secepatnya mahu kumpulan ini dihantar pergi. Inilah sikap pihak kementerian dan polis yang sering terjadi saat rakyat datang dengan rintihan mereka.

Tahun ini, remaja Aminulrasyid Amzah tidak lagi dapat merayakan sambutan Hari Raya bersama keluarga dan teman-temannya. Beliau kini dalam persemadian, perjalanan singkat hidupnya ditamatkan pada 26 April lalu dengan peluru anggota polis.

Bagi keluarganya, musim Aidil Fitri ini menajamkan keperitan segugus rasa kehilangan yang pedih. Beliau, satu-satunya anak remaja di kalangan adik beradiknya yang telah dewasa. Aminulrasyid, anak bungsu yang menghidupkan semangat kekeluargaan di Hari Raya. Beliau adalah lambang kegembiraan silaturahmi sebuah perayaan dan kini beliau telah pergi.

Keluarga beliau amat terpukul dengan tragedi tidak terduga ini. Demi menjaga maruah, keluarga beliau sabar dan tenang memikul kesedihan mereka dalam menghadapi rintangan pihak berkuasa. Keberanian senyap mereka amat berlawanan dengan tindakbalas biadap pihak berkuasa, cuba mengelak dengan tidak jujur menutup peristiwa jenayah yang berlaku. Hanya seorang anggota polis sahaja didakwa untuk kematian sedangkan jelas lebih dari seorang terlibat. Mereka mengarang bukti, dengan membuat dakwaan palsu menemukan parang di dalam kereta. Mereka sanggup menuduh Aminulrasyid dan sahabatnya Azamuddin Omar berusia 15 tahun itu, disyaki sebagai penjenayah. Mereka membuat dakwaan palsu bahawa Aminulrasyid cuba memandu keretanya ke belakang, menghala ke arah pihak polis. Kenyataan palsu ini merupakan suatu jenayah, namun tiada seorangpun dalam hirarki pangkat polis yang didakwa atas sebarang kesalahan jenayah.

Barangkali, ianya memang tidak menghairankan. Hal ini memandangkan Ketua Polis Selangor Khalid Abu Bakar sendiri merupakan salah seorang yang membuat kenyataan tersebut. Dalam keadaan tiadanya lembaga saluran pengaduan salah laku polis yang bebas, siapakah yang akan menyiasat kesalahan Ketua Polis Selangor sendiri?

Tentunya juga bukan Ketua Polis Negara (kini pencen), yang menanggapi kemarahan orang ramai dengan mengancam untuk menarik balik kesemua anggota polis daripada bertugas di jalanan. Lebih buruk lagi, remaja yang masih bersekolah ini diserang oleh beberapa orang anggota polis setelah kenderaannya diberhentikan. Sehingga kini belum ada anggota yang dihadapkan ke mahkamah. Ianya merupakan kegagalan Peguam Negara Abdul Gani Patail kerana beliau memiliki kuasa untuk mengawasi dan menjalankan siasatan polis secara langsung.

Namun beban kegagalan paling buruk sekali terletak di atas bahu kerajaan negara ini. Biarpun sebelum peristiwa pembunuhan Aminulrasyid ini, telah dicatatkan sejumlah angka yang amat menganggu berkenaan peristiwa penembakan sewenang-wenangnya oleh pihak polis, tetapi kerajaan gagal campur tangan untuk mereformasikan pasukan polis. Bahkan ketika Aminulrasyid ditembak, suatu kempen sedang berlangsung bagi menuntut keadilan buat Norizan Salleh yang ditembak sebanyak lima kali tanpa sebarang kewajaran, pada bulan Oktober tahun sebelumnya.

Sebaliknya, kerajaan dengan cepat membela tindakan pihak polis yang berdepan dengan kritikan para peguam dan kumpulan hak asasi manusia. Andai kata, mereka memperhalusi peringatan tersebut, mungkin Arwah Aminulrasyid berkesempatan menyambut Hari Raya pada hujung minggu ini.

Dalam perhitungan terakhir ini, pihak kerajaan sedang bergelumang dengan darah Arwah Aminulrasyid. Sekali lagi, harapan kami biarlah ianya menjadi peristiwa yang terakhir. Kami menyeru agar keadilan wajib dilaksanakan terhadap kes Allahyarham Aminulrasyid dan Azamudin ini. -MRKDN Dibidas Tak Peduli Aduan Rakyat Dizalimi Polis

PUTRAJAYA 9 Sept - Lawyers For Liberty, sebuah inisiatif yang memperjuangkan hak asasi dan reformasi undang-undang hari ini menyerahkan memorandum bantahan terhadap Kementerian Dalam Negeri yang bersikap peluk tubuh berhubung beberapa kes berkaitan kejadian tembakan polis ke atas orang awam, kematian semasa dalam tahanan dan dakwaan penyeksaan oleh pihak polis.

Seramai 10 orang peguam daripada badan itu mengiringi ahli dan keluarga mangsa, mangsa sendiri dan Ketua Angkatan Muda KEADILAN, Shamsul Iskandar Mohd Akin untuk menyerahkan memorandum pada seorang pegawai KDM pada pukul 11.30 pagi semalam.

Mereka pada awalnya ingin menyerahkan memeorandum tersebut kepada Menteri Dalam Negeri, Dastuk Seri Hishammuddin Hussein atau Ketua Setiausaha, Datuk Seri Mahmood Adam namun mereka dikatakan sudah bercuti sempena Hari Raya Aidilfitri,

Mangsa yang hadir termasuk Norizan Salleh, 30, yang ditembak sebanyak lima das oleh polis pada 30 Oktober 2009, dua daripadanya terkena pada lengan dan pergelangan tangan, satu pada dada, di samping dua lagi terlepas tetapi meninggalkan luka.

Norizan juga mendakwa beliau telah ditendang sehingga patah dua tulang rusuknya semasa merangkak keluar dari kereta setelah polis melepaskan tembakan kepadanya.

Turut hadir juga termasuk keluarga remaja 14 tahun, Aminulrashid Amzah yang ditembak mati oleh polis di Shah Alam 26 April lalu serta keluarga kawan mangsa Azammuddin Omar disamping keluarga A Kugan, 23, yang mati semasa dalam tahanan polis di lokap Balai Polis USJ 8, Subang Jaya pada 20 Jan 2009.

Disamping keluarga remaja 18 tahun, Mohd Afham Arin yang ditembak mati oleh polis pada 20 Oktober 2009 di Taman Johor Jaya, Johor dan juga Shahril Azlan Ahmad Kamil, 26, yang menjadi mangsa tembakan polis pada 16 April 2009.

"Adakah tidak ada keadilan di Malaysia? Bolehkan pihak polis menyalahguna kuasa ikut suka hati mereka dan kemudiannya tidak didakwa di hadapkan ke muka pengadilan, dakwaan jenayah dan tindakan disiplin ke atas semua kejadian tembakan rambang, kematian dalam tahanan dan penyeksaan ke atas tahanan?

"Kami ingin mengingatkan Menteri Dalam Negeri berhubung kes kekejaman polis sejak dua tahun lalu yang masih menunggu jawapan dan keadilan. Ahli keluarga, penyokong, peguam mereka tidak akan membenarkan pihak berkuasa menipu mereka melalui tindakan separuh serius dengan harapan ia kelamaan akan luput daripada ingatan," kata badan itu dalam satu kenyataan.

Lawyers For Liberty juga menegaskan perlantikan Ketua Polis Negara yang baru memberi peluang untuk memperbaiki imej pasukan polis yang sekian lama tercalar dan dicemari dengan anggapan kekejaman, bertinbdak sesuka hati, menembak secara rambang, korup dan bertindak sebagai pelindung kepada golongan kaya dan berkuasa yang menindas rakyat miskin dan lemah.

Menteri pula bertanggungjawab mengembalikan keyakinan rakyat terhadap kredibiliti dan profesionalisme pasukan polis yang diakui oleh mana-mana anggota polis berada pada tahap yang amat rendah.

"Tidak ada jalan pintas untuk mereformasi dan menebus kembali kegagalan polis. Keputusan tegas perlu diambil dan sudah tentunya mereka yang berada di dalam kedudukan kuasa akan cuba menghalang," tegas badan itu lagi.

Badan itu mendesak Hishammuddin mengambil langkah segera termasuk mendakwa tanpa rasa takut pesalah dalam pasukan polis termasuk Ketua Polis Selangor dan bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan yang didakwa terlibat dengan jenayah serta pelanggaran disiplin.

Penubuhan Suruhanjaya Bebas Salahlaku dan Aduan Polis (IPCMC) hendaklah disegerakan seperti mana cadangan Suruhanjaya Penambahbaikan Perjalanan dan Pengurusan Polis DiRaja Malaysia pada 2004.

Badan itu juga mendesak penyemakan semula prosedur operasi standar berhubung penggunaan senjata api dan penahanan atau interogasi disamping mencadangakan supaya Perdana Menteri dan Kabinet memohon maaf secara terbuka kepada mangsa dan keluarga mereka terhadap tindakan menyalahi undang-undang yang dilakukan oleh pihak polis yang selama ini dianggap kebal daripada sebarang tindakan.


No comments: