Friday, October 15, 2010

Oct 18 - Bloggers and Felda

Oct 18 - Bloggers and Felda


Oct 18 - Bloggers and Felda

Posted: 15 Oct 2010 10:54 AM PDT

Remember when Anwar Ibrahim and his team bombarded Felda, accusing the corporation as having major problems and almost bankrupt? It took Prime Minister Najib Tun Razak and some of his officials, including Felda chairman Yusof Nor to come to its defense.

So, is Felda really in trouble?

I must commend this effort organised by Felda corporate team to clear the air. So, journalists and bloggers (including those of the Opposition) who wish to square off with the corporation, your better read this.

Felda is inviting you to a dinner on Monday, Oct 18 at 8pm at Felda D'Villa, Jalan Semarak. There will also be briefings on Felda and its subsidiaries and Q & A with Yusof Nor.

Let everybody gets a clear picture of what is actually happening at the corporation before making any posting. Get the fact right before agreeing to what Anwar had said.

Those attending would be CEOs of Felda Palm Industries, Felda Plantation, Felda's GM, FASSB and others. They will also answer your questions.

Ada berani ka?[Bergambar] Tertuduh Guna Pacuan Empat Roda Angkut Abu Mayat Untuk Dibuang Ke Sg Pancau

Posted: 15 Oct 2010 10:45 AM PDT


Sebuah kenderaan pacuan empat roda yang digunakan untuk melupuskan bukti pembunuhan Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga individu lain dekat Ladang Gadong telah dibawa ke Mahkamah Majestret Telok Datuk, Banting, hari ini.

Ketika prosiding itu, Majistret Hurman Hussain, pasukan pendakwaan dan pembelaan turut keluar sebentar daripada mahkamah untuk melihat salah satu eksibit yang dibawa oleh pihak polis iaitu sebuah kenderaan Isuzu D-Max berwarna kelabu yang digunakan mengangkut abu mayat keempat-empat mangsa untuk dibuang ke dalam Sungai Panchau.

K Sarawanan, 19, dan U Suresh, 26, yang masing-masing menghadapi empat pertuduhan didakwa mengikut Seksyen 201 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga tujuh tahun dan boleh didenda.

Majistret Hurman menjatuhkan hukuman penjara tujuh tahun bagi setiap pertuduhan dan memerintahkan hukuman penjara itu berjalan serentak bermula dari tarikh tangkap pada 9 September lalu.

Mereka adalah antara lapan orang yang ditahan di antara 9 dan 12 September lalu bagi membantu siasatan polis berikutan laporan kehilangan Sosilawati pada 30 Ogos lalu.

Sarawanan dituduh menghilangkan bukti itu dengan membakar mayat Sosilawati, 47, pegawai bank CIMB Cawangan Kampung Baru, Noorhisham Mohammad, 38, peguam

Ahmad Kamil Abdul Karim, 32, dan pemandu Sosilawati, Kamaruddin Shamsuddin, 44.

Bekas mekanik itu didakwa membakar mayat keempat-empat mangsa itu di Lot No 2001, Jalan Tanjung Layang, Tanjung Sepat Banting pada 30 Ogos lepas antara 9.45 malam dan 12.00 tengah malam.

Suresh yang tidak mempunyai pekerjaan tetap pula didakwa menghilangkan bahan bukti itu dengan membuang abu mayat Sosilawati, Noorhisham, Ahmad Kamil dan Kamaruddin di Sungai Panchau, Jalan Morib Banting pada 31 Ogos lalu antara 8 pagi hingga 10 pagi.

Mereka berdua didakwa melakukan perbuatan itu bagi mengelakkan empat-empat tertuduh di dalam kes pembunuhan Sosilawati dan tiga yang lain daripada tindakan undang-undang.

Rabu lalu, peguam N Patmanabhan, 41; pekerja ladang T Thilaiyalagan, 19; R Matan, 20; dan R Khatavarayan, 30, didakwa di Mahkamah Majistret yang sama mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan dan dibaca bersama Seksyen 34 kanun yang sama atas tuduhan membunuh Sosilawati, Noorhisham, Ahmad Kamil dan Kamaruddin.

Pada proseding mahkamah yang bermula pada 11.15 pagi tadi, Sarawanan dan Suresh diwakili oleh peguam M Puravelan, Mohd Naguib Abdul Malik dan Roslie Sulie, manakala pendakwaan diketuai oleh Timbalan Pendakwaraya Ishak Mohd Yusoff dan dibantu oleh Saiful Edris Zainuddin dan Idham Abdul Ghani.

Pertuduhan ke atas kedua-duanya dibacakan di dalam Bahasa Tamil oleh jurubahasa di dalam mahkamah yang dipenuhi wartawan dan orang ramai termasuk adik perempuan Suresh berusia 25 tahun.

Sementara itu, dalam rayuannya, Puravelan memohon mahkamah mengambil kira faktor latar belakang dan kebolehan tertuduh apabila menjatuhkan hukuman.

"Kedua-dua tertuduh memohon maaf di atas kesalahan yang mereka lakukan," katanya.

Roslie berkata, Sarawanan yang bekerja sebagai mekanik motosikal sebelum ini
adalah tempat keluarganya bergantung hidup dengan pendapatan RM800 sebulan bagi menyara bapanya yang mengidap sakit jantung dan ibunya seorang suri rumah.

"Tertuduh yang juga anak bongsu daripada empat beradik telah kematian abang dan dua lagi kakaknya sudah berkahwin dan kini menetap di Ipoh," kata Roslie.

Katanya, beliau percaya Sarawanan tidak mempunyai kesalahan lampau dan pengakuan tertuduh perlu diambil kira kerana menjimatkan masa dan kos perbicaraan serta perlu dipertimbangkan untuk hukuman yang lebih ringan.

Mohd Naguib pula berkata, anak guamnya, Suresh tidak mempunyai pekerjaan
tetap dan mempunyai pendapatan RM700 sebulan bagi menyara adiknya yang sudah bertunang dan ibunya pula bekerja sebagai seorang tukang cuci dengan pendapatan RM800 sebulan.

Bapanya sudah meninggal dunia dan ibunya memerlukan lebih RM300 bagi mendapatkan rawatan penyakit kencing manis, darah tinggi dan alahan kepada
ubat-ubatan, katanya.

"Anak guam saya mohon diberikan peluang kedua dalam situasi ini," kata Mohd
Naguib.

Roslie dan Mohd Naguib memohon supaya Sarawanan dan Suresh dikenakan hukuman penjara serentak bagi kesalahan mereka.

Bagaimanapun, Ishak berkata di bawah Seksyen 201 Kanun Keseksaan mereka berdua boleh dikenakan penjara maksimum tujuh tahun bagi setiap pertuduhan dan juga boleh didenda.

Beliau memohon kepada mahkamah supaya tidak memberikan sebarang diskaun hukuman kepada kedua-dua pesalah dan perlu dikenakan hukuman maksimum yang dijalankan secara berasingan bagi memberikan peringatan kepada yang lain daripada melakukan jenayah yang sama.

"Perbuatan mereka menghapuskan bahan bukti dalam kes pembunuhan Sosilawati dan tiga yang lain serta kesan tindakan mereka terhadap mangsa dan keluarga mereka yang terbabit juga perlu diambil kira," katanya.

Hurman ketika menjatuhkan hukuman itu berkata, beliau mengambil kira tindakan tertuduh memusnahkan bahan bukti kes perbicaraan pembunuhan, kesan tindakan mereka terhadap keluarga simati dan kepada masyarakat selain daripada latar belakang tertuduh yang mempengaruhi mereka melakukan jenayah itu.

Selepas Hurman menjatuhkan hukuman, Sarawanan dan Suresh memberitahu mahkamah bahawa mereka memohon maaf kepada keluarga mangsa dan masyarakat di atas perbuatan yang mereka lakukan dan telah insaf.

Kedua-dua tertuduh bercakap dalam Bahasa Tamil dan diterjemahkan ke Bahasa Malaysia oleh jurubahasa mahkamah.
Youths Hang Puppy In Defiance!

Posted: 15 Oct 2010 09:36 AM PDT

PETPOSITIVE NEWSFLASH!
DATELINE BRICKFIELDS, KL:SEVERAL ANIMAL RIGHTS AND WELFARE GROUPS - PETPOSITIVE AMONG ONE OF THEM - will be assembling at the Brickfields Police Station this morning against the picture you see on the right.

They will be making a police report against the two young men in the photograph bearing a puppy which they had hung.

The shocking picture was widely publicised


Menara 100 Tingkat Dibina, Tapi Subsidi Untuk Rakyat Terus Dipotong

Posted: 15 Oct 2010 10:09 AM PDT

Najib: Warisan Merdeka 100 tingkat, satu lagi pencakar langit di KL

KUALA LUMPUR, 15 Okt – Permodalan Nasional Bhd akan membangunkan projek bersepadu berharga RM5 bilion, yang membabitkan menara 100 tingkat, yang dijadual siap pada 2020, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Kita berasa sungguh bangga kerana ke mana sahaja kita pergi, semua orang mengetahui tentang Menara Berkembar Petronas.

"Satu lagi mercu tanda yang akan dibangunkan oleh Permodalan Nasional Bhd ialah Warisan Merdeka, yang dijadual siap pada 2020," katanya semasa membentangkan Bajet 2011 di Dewan Rakyat hari ini.

Menara itu akan menjadi menara tertinggi di Malaysia. Projek itu akan mengekalkan Stadium Merdeka dan Stadium Negara sebagai warisan negara.

Kos projek berjumlah RM5 bilion, dengan menara dijangka siap pada 2015. – Bernama

Ulasan GB

Baru-baru ini kerajaan BN baru sahaja memotong subsidi untuk rakyat sehingga harga barang keperluan seperti minyak, gula, dan lain-lain meningkat.

Tetapi kerajaan mampu untuk melakukan satu lagi pembaziran semata-mata untuk membina sebuah lagi bangunan tertinggi dalam negara.

Menara kembar Petronas yang dibina mencakar langit sehingga kini masih lengang di dalamnya tanpa penyewa.

Hanya untuk bermegah kita mempunyai bangunan tertinggi sedangkan pada hakikatnya kita menyembunyikan fakta bahawa itu hanyalah monumen yang ditegakkan di atas penderitaan dan kesengsaraan rakyat.

Kesilapan Mahathir terus diulang oleh Najib.


Bajet RM (Rosmah Mansor)

Posted: 15 Oct 2010 07:45 AM PDT

Nama Rosmah juga diheret dalam Bajet 2011

Pembentangan bajet oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Abdul Razak Najib terganggu seketika dengan nama isterinya ditimbulkan oleh pihak pembangkang ketika beliau mengumumkan langkah menjadikan Malaysia destinasi utama membeli-belah di rantau Asia.

Ia bermula apabila Najib mencadangkan supaya duti import ke atas kira-kira 300 barangan pelancongan dan rakyat tempatan dimansuhkan.

"Barangan ini merangkumi kegunaan harian seperti beg tangan, kasut, sut, baju kanak-kanak, dompet, pewarna rambut..." kata Najib sambil kedengaran gelak ketawa dari ahli parlimen.

Beberapa ahli parlimen kemudiannya melaungkan "Rosmah!" disambut gelak ketawa rakan-rakan mereka.

Najib senyum sinis dan memperlahankan bacaan teks ucapannya sambil menyambung: "Pakaian malam, seluar dan seluar dalam serta wangi-wangian, termasuklah kelambu."

Dan sekali lagi lebih ramai yang ketawa.

Namun, sindiran paling tajam dilemparkan ketika Najib mengumumkan peruntukan RM111 juta untuk program PERMATA yang dinaungi oleh Rosmah.

NONEDatuk Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena) dengan kuat menjerit "Rosmah! Rosmah!", sambil sekali lagi disambut Najib dengan senyuman sinis.

Peruntukan itu meliputi projek pembinaan fasa II Kompleks Sekolah Permata Pintar, bagi membina 32 Pusat Anak Permata Negara (PAPN) serta membiayai operasi 52 PAPN yang telah siap.

Peruntukan itu turut meliputi program Permata yang lain seperti PERTAMA Pintar, Seni, Insan dan Remaja.

Pembangkang, khususnya PAS berang kerana walaupun Rosmah tidak mempunyai sebarang jawatan rasmi, namum program PERTAMA yang diuruskannya didakwa seakan mendapat bajet 'istImewa'.

Ini berbanding peruntukkan RM95 juta sebagai bantuan per-kapita untuk sekolah agama rakyat (SAR) rendah dan menengah.

Pembentangan bajet ini juga mendapat sambutan serta bidasan di twitter.

"Pengurangan cukai untuk beg, penyembur rambut, minyak wangi... hadiah Krismas awal Najib untuk Rosmah? Tulis MP Serdang Teo Nie Ching.

"Ini macam Bajet RM (Rosmah Mansor)," jawab MP Bukit Bendera Liew Chin Tong. -mk


Bajet: 'Rosmah' dapat RM111 juta, SAR RM95 juta

KUALA LUMPUR, 15 Okt: Program Permata yang dipopularkan oleh Datin Seri Rosmah Mansor, isteri kepada Perdana Menteri turut mendapat manfaat dari Bajet 2011.

Datuk Seri Najib Tun Razak yang juga Menteri Kewangan I mengumumkan sebanyak RM111 juta diperuntukkan bagi agenda Permata memperkasa pendidikan awal negara.

Peruntukan itu meliputi projek pembinaan Fasa II Kompleks Sekolah Permata Pintar, membina 32 Pusat Anak Permata Negara (PAPN) serta membiayai operasi 52 PAPN yang telah siap.

Peruntukan itu turut meliputi program Permata yang lain seperti Permata Pintar, Seni, Insan dan Remaja.

Walaupun Rosmah tidak mempunyai sebarang jawatan rasmii dalam kerajaan, khususnya Kementerian Wanita, Keluarga dan Masyarakat serta Kementerian Pelajaran Malaysia tetapi program Permata yang diuruskannya nampaknya seakan mendapat bajet 'istemewa'.

Ini kerana, pertadbiran Najib hanya memperuntukan RM95 juta sebagai bantuan perkapita untuk sekolah-sekolah agama rakyat (SAR) rendah dan menengah. -harakahdaily2 Tertuduh Yang Kena 7 Tahun Penjara Jadi Saksi Perbicaraan

Posted: 15 Oct 2010 07:23 AM PDT

Tertuduh Lupus Bahan Bukti Jadi Saksi Perbicaraan

BANTING: Dua lelaki yang dihukum kerana melupuskan bahan bukti kes pembunuhan kejam pengasas kosmetik Novelles Visages, Datuk Sosilawati Lawiya akan tampil sebagai saksi pendakwaan dalam perbicaraan kes itu kelak.

Perkara itu dimaklumkan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Ishak Mohd Yusoff selepas Majistret Telok Datok di sini, Hurman Hussain menjatuhkan hukuman penjara terhadap K. Sarawanan dan U. Suresh pada Jumaat.

"Kedua-dua tertuduh akan dipanggil sebagai saksi untuk perbicaraan. Justeru itu, mereka akan diletakkan secara berasingan," katanya.

Terdahulu, sebaik sahaja prosiding bermula, seorang peguam Avtar Singh Dhaliwal yang dilantik oleh keluarga Sarawanan pada prosiding reman, memaklumkan hasratnya untuk menarik diri.

Sarawanan, 19, dan Suresh, 26, mengaku bersalah melupuskan bahan bukti pembunuhan Sosilawati, 47, dan tiga individu lain yang dilaporkan hilang selepas ke Banting untuk bertemu seorang peguam berhubung urusan pembelian tanah.

Tiga individu tersebut adalah pegawai bank CIMB cawangan Kampung Baru, Noorhisham Mohamad, 38, peguam peribadi, Ahmad Kamil Abdul Karim, 32, dan pemandu, Kamaruddin Shamsuddin, 44.

Pendakwaan hari ini adalah kali kedua selepas peguam yang merupakan suspek utama kes tersebut, N. Pathmanabhan, 41, dan tiga pekerja ladang dihadapkan ke mahkamah sama pada Rabu lalu, atas tuduhan membunuh.

Turut didakwa ialah T. Thilaiyalagan, 19, R. Matan, 20, dan R. Kathavaravan, 30.

Seperti biasa, mahkamah dipenuhi bukan sahaja oleh petugas media dan keluarga tertuduh, tetapi juga orang awam yang berhasrat melihat sendiri muka suspek kes yang mendapat liputan meluas itu.

Petugas media mula 'berkampung' di mahkamah seawal jam 7 pagi.Tertuduh tiba kira-kira sejam selepas itu dengan dikawal rapi termasuk menggunakan kereta Mitsubishi Lancer Evo dan dua kereta peronda.

Mereka dibawa masuk ke galeri mahkamah pada pukul 10.40 pagi bagi membolehkan pertuduhan dibacakan.

Tertuduh dibawa keluar dari mahkamah pada puku 12.45 tengah hari dengan menaiki trak polis. -mstar


YAB PM’s recent TWEETS that I like

Posted: 15 Oct 2010 06:58 AM PDT

Dear YAB PM Datuk Sri, there is a saying,"Imitation is the sincerest form of flattery".

Please kindly allow me to Burmanize your TWITS , I got from the message you sent to your FB Friends.

[In Wikipedia, Flattery (also called adulation or blandishment) is the act of giving excessive compliments, generally for the purpose of ingratiating oneself with the subject. Historically, flattery has been used as a standard form of discourse when addressing a king or queen. In the Renaissance, it was a common practice among writers to flatter the reigning monarch, as Edmund Spenser flattered Queen Elizabeth I in The Faerie Queene, William Shakespeare flattered King James I in Macbeth and Niccolo Machiavelli flattered Lorenzo II di Piero de' Medici, ruler of Florence and Duke of Urbino, in The Prince. Flattery is also used in pick-up lines used to attempt to initiate romantic courtship.]

Najib Razak

Najib Razak Dear online friends, at 4pm today I will be tabling the 2011 Budget for Malaysia. I know from comments received here and on my blog that there is much interest in the announcement. You will be able to follow my Budget announcement live on Twitter at http://twitter.com/PMOMalaysia. You can also follow live updates via m…y blog at http://bit.ly/bsG3ok. I look forward to your feedback.

Official Press Office Twitter account for the Prime Minister of Malaysia.
 1. "Malaysia is our homeland where we were raised, seek opportunities, achieve success and here we shall be laid to rest"
 2. "We are not dreamers. We are realists. Our success is the result of clear and careful planning as well as firm implementation"
 3. We want a Malaysia where everyone can attain success through hard work and perseverance.
 4. Government will extend tax relief of up to RM5,000 to help parents w/ expenses such as daycare, caretakers & other daily needs
 5. RM6.4 billion is allocated for development expenditure to build and upgrade schools, hostels, facilities and equipment
 6. RM29.3bn allocated for Ministry of Education, RM10.2bn for Ministry of Higher Education + RM627m for Ministry of Human Resource.
 7. The Government proposes that sales tax be exempted on all types of mobile phones.
 8. Import duty and sales tax exemption on broadband equipment are also extended for two years until 2012.
 9. The Govt proposes that import duty on approximately 300 goods preferred by tourists and locals, at 5% to 30% be abolished.
 10. To further encourage ownership of hybrid cars, import duty and excise duty exemption will be extended until 31 December 2011
 11. Existing income tax relief of up to RM6k for employees contributions to EPF will extend to Private Pension Fund contributions
 12. Civil servant burden in coping with schooling expenses to be reduced by providing a Special Financial Assistance of RM500.
 13. Government will allow flexibility to self-determine fully-paid maternity leave, not exceeding 90 days from the current 60 days.
 14. Government will also allocate RM50m to Multimedia Development Corporation to train graduates in ICT


Beauty of language

Posted: 15 Oct 2010 06:02 AM PDT

In the last few days, I have been reacquainted with several choice words and expressions in the English language, thanks to the pomposity of the legal minds making their case in the British High Court. It wouldn't have happened if not for the high profile case of the sale of Liverpool Football Club and the threat of the club plunging into administration. Can you see what we are missing from not learning the English language well?

unconscionable 
most outrageous abuse of process 
scurrilous allegations 
epic swindle 
grand conspiracy 
wild and scurrilous 
absolute poppycock 
abusive, vexatious and oppressive 
grotesque parody 
preposterous 
incorrigible 
sitting and giggling 
impoverished
ca-pub-5430283382112812


Govt should take over highways

Posted: 15 Oct 2010 12:43 AM PDT


Don’t criticise your leaders

Posted: 14 Oct 2010 07:15 PM PDT


A Tale Of Two Dissidents

Posted: 15 Oct 2010 03:06 AM PDT

So the beat goes on. From one side we are assured that Liu Xiaobo is a traitor, an American agent (despite the fact that even the PRC authorities have not made this claim) based on allegations that he received support from organisations like PEN and the US-funded National Endowment for Democracy. From the other side we hear that awarding the Nobel Prize to him was counter-productive. As Nick Young, whose article making this claim in last week's Guardian I criticised, explained to me in an email:

Over the years I came to understand that, alongside the many tensions inherent in China's fast-forward change processes, state-society relations were on the whole adversely affected by the conceited self-righteousness of foreign China-bashers in general, and, in particular, of some internatioal human rights 'advocacy' organisations that busied themselves looking for disaffected Chinese citizens and turning them into prison fodder. That remains my view.


This, of course, from a man who was thrown out of China for writing on political issues.

The main position on both sides appears to be that foreign involvement with Chinese dissidents serves only to dirty them in the eyes of the Chinese public and put them in danger of government reprisals. The supposition appears to be that, had Liu Xiaobo not received support from foreign organisations, then he would perhaps have avoided prison. Unfortunately we cannot go back in time and see what might have happened had he never been associated with foreign organisations.

Or can we? Liu Xiaobo is far from the only dissident held by the Chinese authorities on charges of 'subversion'. We have also the example of former Nanjing Normal University professor, Guo Quan. Unlike Liu Xiaobo, Guo Quan has publicly eschewed association with foreign human rights organisations, and his writings have struck a decidedly nationalistic tone.

Did this save Guo? Clearly not. In fact it is remarkable that, whilst Liu, who cultivated links overseas, is now the subject of high-profile international appeals for his release, Guo Quan remains virtually forgotten even in his own country. Even were there a domestic campaign for Guo's release this would be unlikely to achieve anything, since it would be nigh-on impossible for it to make head-way against government censorship.

Whilst I disagree with Nick Young's characterisation of people like Guo and Liu as merely disaffected individuals, we must admit that they Liu and Guo exist in every society, and would exist with or without foreign assistance. The decision, then, is not whether they should be 'created' (in Nick Young's parlance "[turned] into prison fodder"), but whether to support people who will work to improve their society whatever foreign observers do.


How Malaysia's right-wing Islamist party became the country's best hope for political reform

Posted: 14 Oct 2010 07:37 PM PDT


The Not-Do List: 9 Things You Need To Stop Doing

Posted: 14 Oct 2010 11:55 PM PDT


Galas Sudah Semakin Hangat

Posted: 15 Oct 2010 02:00 AM PDT

Kehangatan bahang Pilihan Raya Kecil (PRK) N45 Dewan Undangan Negeri (Dun) Galas sudah mula terasa biarpun hari penamaan calon akan berlangsung 11 hari lagi.

Tinjauan awal Harakahdaily mendapati, parti-parti bertanding khususnya PAS dan Umno mula tekun mempersiapkan segala kelengkapan menempuh fasa kempen tidak lama lagi.

Bagi PAS, pejabat parti di Gua Musang menjadi markas induknya yang kini siap diubah suai untuk melancarkan perjalanan kempen nanti.

Difahamkan petugas parti dari seluruh Kelantan sudah mula berkampung sejak pengumuman tarikh PRK itu oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) minggu lalu.

Mereka kini selesai menjalankan persiapan-persiapan awal termasuk persediaan untuk majlis Pelancaran Jentera Pilihan Raya Dun Galas pada 19 Oktober ini.

Pelancaran tersebut akan disempurnakan Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang juga Menteri Besar Kelantan.

Manakala petugas dari luar dijangka tiba beberapa hari sebelum tarikh pengumuman calon PAS yang dijadual 22 Oktober ini.

Bagi Dewan Pemuda PAS Kawasan Gua Musang pula, mereka telahpun melancarkan program Perkampungan Futsal bermula 9 Oktober lalu dan akan berlangsung sehingga hari pengundian 4 November nanti.

Menurut ketuanya, Abdullah Hussin, inisiatif tersebut bagi mendekati golongan belia sekaligus memberi kesedaran politik kepada mereka.

"Ini salah satu cara kita nak mereka semua sentiasa dekat dengan kita sehingga hari mengundi.

"Di samping bersukan kita juga terapkan nilai agama pada mereka.

"Tidak pernah ada orang buat, sebelum bermain, kita solat hajat, solat Isyak dan tazkirah dalam gelanggang futsal," katanya.

Selain futsal, beberapa aktiviti sukan lain turut dipertandingkan sepanjang pilihan raya ini.

Lebih menarik, setiap pemain yang menyertai pertandingan perlu mendaftar sebagai pemilih.

Selain parti-parti yang bertanding, turut sibuk membuat persiapan termasuk kedai-kedai makan, rumah penginapan dan hotel.

Beberapa pengusaha homestay yang ditemui memberitahu, kos sewa untuk tiga minggu sepanjang pilihan raya mencecah RM12 ribu bagi teres dua tingkat berbanding hanya RM350 sebulan bagi kadar hari biasa.

Walaupun peningkatan ketara, kami difahamkan semua penginapan telah penuh ditempah jentera parti dan media khusunya dari luar Kelantan bermula 16 Oktober hingga 6 November nanti.

Dijangkakan, bandar Gua Musang akan mula sibuk menjelang hari penamaan 26 Oktober nanti.

Galas mempunyai 13 Unit Peti Undi (UPU) iaitu Bdr Baru Gua Musang, Bdr Lama Gua Musang, Bihau, Belatim, Balar, Sungai Ber, Lojing, Hau, Kampung Pulai, Lepan Tupai, Kampung Baru, Sungai Terah dan Kampung Batu Papan.

SPR sebelum ini menetapkan tarikh PRK Galas pada 4 November ini. -harakahdaily


APO NAK DI KATO

Posted: 14 Oct 2010 11:52 PM PDT


Hairuddin Harun: Sains Islam Memperkaya Budaya Intelektual | ummahonline.com

Posted: 15 Oct 2010 12:47 AM PDT

Where is the Wisdom we have lost in Knowledge? Where is the knowledge we have lost in Information? Alas, Where is the life we lost in living?


Khazanah pakat with EPF?

Posted: 15 Oct 2010 12:26 AM PDT


hilang...

Posted: 14 Oct 2010 07:35 PM PDT

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Where is the Life we have lost in living?
Where is the wisdom we have lost in knowledge?
Where is the knowledge we have lost in information?
The cycles of Heaven in twenty centuries
Brings us farther from God and nearer to the Dust.

T.S Eliot (1888-1965)

Jujurnya, saya kurang membaca apatah lagi mendalami karya berbahasa inggeris. Tambah lagi yang berbentuk puisi. Namun, petikan puisi T.S Eliot di atas menggamit saya. Asalnya saya baca petikan ini dalam wawancara antara aqil fithri dan hairudin harun berkenaan sains Islam. Ada dimuatkan di ummahonline. Manakala puisi di atas saya ambil di sini

Semoga hari ini lebih baik dari semalam…

wassalam


Oil prices mixed in Asia, supported by US dollar nosedive

Posted: 14 Oct 2010 11:52 AM PDT


Skandal Pembinaan Istana Negara Baru

Posted: 14 Oct 2010 11:54 AM PDT


No comments: