Monday, October 11, 2010

The one-and-only MP disrespectful to Chong, the foul-mouthed Ibrahim Ali!!

The one-and-only MP disrespectful to Chong, the foul-mouthed Ibrahim Ali!!


The one-and-only MP disrespectful to Chong, the foul-mouthed Ibrahim Ali!!

Posted: 11 Oct 2010 10:03 AM PDT

PARLIAMENT Opposition MPs today said they felt "utter disgust" with Ibrahim Ali (Ind-Pasir Mas), who allegedly did not stand up and continued talking on the phone as the House stood in one-minute silence as a sign of respect for Batu Sapi MP Edmund Chong Ket Wah.

PAS' Shah Alam MP Khalid Samad said the Perkasa president was being disrespectful and "deliberately provocative", and warned that the opposition bench may move a motion to reprimand Ibrahim while Johari Abdul (PKR-Sungai Petani) noted that not only was Ibrahim disrespectful to Chong, who died in a motorcycle accident on Saturday, but the independent MP also did not heed the speaker's orders and went against House rules which prohibits the use of handphones.
In a SMS text message to Malaysiakini late this evening, Ibrahim claimed that allegations against him were untrue, saying, "I stood up. I was a bit late. Not even one second (late). To say I didn't stand up to show respect is a big lie." 

Ibrahim's antics also earned him condemnation from the government bench, in form of Deputy Education Minister Wee Ka Siong who wrote on his Twitter page, "I'm disappointed with the controversial MP, neither from BN or Pakatan, who kept talking on the phone when the house was showing respect to the deceased MP. An MP must show respect to his deceased colleague without looking at one's skin colour."

Ibrahim Ali is not only a disgrace to his own race but also to the human race!Lagi Gambar-gambar Kemalangan Ngeri Di Km 223 PLUS

Posted: 11 Oct 2010 09:47 AM PDT


"Saya tengok, ramai penumpang bergelimpangan di atas jalan raya dan ada juga yang tersepit di dalam bas. Saya lihat, bas itu sudah dipenuhi darah manusia. Ada yang mengeluh kesakitan, ada yang sudah tidak bersuara lagi. Ada pula yang patah, cedera di kepala. Saya cuba membantu, tetapi tidak berdaya," katanya.....

Seorang lagi mangsa yang selamat, Nur Najlaa Aquilah Mohd Ghazali, 19, yang kehilangan sebahagian kulit dan daging di pergelangan tangan kirinya berkata dia berada dalam keadaan separuh sedar dan pening kerana bas itu berpusing dan terhoyong-hayang.

"Saya terhantuk dan kepala pening sebaik sahaja bas yang dinaiki terbabit dalam kemalangan. Apabila saya sedar, saya lihat pakaian saya dibasahi dengan darah," katanya.gambar dari: anaksungaiderhaka.


Abdul Rahman Palil Beri Perlindungan Politik Kepada Suspek Pembunuhan Sosilawati?

Posted: 11 Oct 2010 07:54 AM PDT

Apabila terdapat dakwaan menyatakan wujudnya seorang Ahli Dewan Undangan Negeri melindungi suspek utama pembunuhan kejam jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya, maka pelbagai tandatanya timbul, yang yang utama: Siapa ADUN tersebut?

Di dalam beberapa kes "orang hilang" dan kes terbaru iaitu pembunuhan Datuk Sosilawati bersama dengan tiga yang lain, didapati ianya menunjukkan tentang penglibatan suspek dalam urusan tanah dan malaysikini hari ini mendedahkan tentang wujudnya penglibatan bekas Exco Kerajaan Negeri Selangor, Abdul Rahman Palil di dalam sekurang-kurangnya satu syarikat yang di jalankan oleh suspek pembunuhan kejam berkenaan.

Penglibatan Abdul Rahman Palil sebagai seorang Pengarah di dalam syarikat yang dijalankan suspek menimbulkan persoalan sajuh manakah perlindungan politik yang telah dinikmati oleh suspek sebelum penahanannya.

Malaysiakini hari ini ada melaporkan:The involvement of a former Selangor exco member in the business dealings of at least one of the suspects in the Banting murders has raised questions of how much political backing the lawyers implicated in the case enjoyed before their arrest last month.

According to Companies Commission of Malaysia (CCM) documents obtained by Malaysiakini, former Selangor exco member and Sementa state assemblyperson Abdul Rahman Palil was a director in Ample Quality Sdn Bhd along with one of the suspects in the murder of cosmetics millionaire Sosilawati Lawiya and three others.


Abdul Rahman Palil pernah di dalam tahun 2006 diberikan notis bankrap sewaktu beliau masih seorang exco Selangor.Selain itu Abdul Rahman Palil dikatakan telah mengaut keuntungan berlipat kali ganda di dalam kes penjualan tanah di dalam kes PKFZ. Hal ini pernah didedahkan oleh Exco Dewan pemuda Pas Perak.


Exco Dewan Pemuda PAS Perak, Saudara Mohd Hafez Sabri mendakwa tidak mustahil Umno mengaut rasuah yang lebih besar dari skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) dinilaikan RM12 billion sekarang, bersandarkan pada beberapa kes yang melibatkan 'orang penting dalam Umno dan MCA sebelum ini.

Menurut beliau , "Sebelum ini, kita banyak membincangkan watak-watak pemimpin MCA, sehingga menenggelamkan watak sebenar (serta) kepentingan politik Umno itu sendiri. Keyakinan saya, Umno lebih banyak mendapat faedah dari skandal PKFZ terbabit berdasarkan beberapa pendedahan sebelum ini."

"(Antaranya) membabitkan Dato' Abdul Rahman Palil (bekas exco Selangor/Umno) iaitu Pengerusi Koperasi Pembangunan Pulau Lumut (KPPL) menjual tanah hanya RM3 sekaki persegi kepada Kuala Dimensi Sdn. Bhd. (KDSB). Kemudian, beliau (Rahman) juga selaku Lembaga Pelabuhan Klang (PKA) bersetuju untuk membeli (semula) tanah tersebut daripada KDSB dengan harga RM25 sekaki persegi." jelasnya.

"Ini bermakna dia (Rahman) dapat keuntungan 8 kali ganda (lebih kurang RM1.8 billion, termasuk faedah) dari skandal pembelian tanah tersebut." jelasnya.

Beliau juga mempersoal kengganan Perdana Menteri Malaysia Dato' Seri Najib Tun Razak untuk menubuhkan Suruhanjaya Diraja yang bebas demi membongkar penyelengan serta rasuah di PKFZ itu.

"Kalau Dato' Najib serius, seharusnya ia mendahulukan laporan PAC dalam sidang Parlimen depan seterusnya membentuk sebuah suruhanjaya diraja yang bebas. Skandal rasuah itu melibatkan beberapa individu dalam Lembaga (PKA) sendiri, bagaimana sebuah jawatan kuasa di bawahnya boleh melaporkan sesuatu tentang 'Tuan Lembaga'nya sendiri. Ia sesuatu yang mustahil dan diragui
."


Malah di dalam pilihanraya yang lalu, Abdul Rahman Palil telah didakwa bahawa beliau telah membeli calon PKR bagi membolehkannya menang tanpa bertanding di DUN Sementa pada hari pencalonan tersebut. Ketua Pemuda PKR Kapar Suzaimi Salam yang diumumkan untuk bertanding di kerusi DUN Sementa melawan Abdul Rahman Palil gagal hadir dan dikatakan bercuti di Port Dickson.

Justeru itu, rakyat seluruhnya mengharapkan satu siasatan penuh dilakukan untuk mempastikan setakat mana wujud perlindungan politik yang diberikan oleh bekas exco kerajaan Selangor berkenaan kepada suspek sehingga sudah sekalian ramai menjadi mangsanya.


Seorang Ahli Dewan Undangan Negeri didakwa melindungi suspek utama pembunuhan Datuk Sosilawati Lawiya ?

Seorang Ahli Dewan Undangan Negeri didakwa melindungi suspek utama pembunuhan kejam jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya. Ahli Parlimen S Manikavasagam (gambar kiri) berkata beliau mempunyai bukti wakil rakyat itu mempunyai kaitan dengan suspek tersebut.

Adalah dipercayai, suspek itu juga terbabit dalam beberapa kes orang hilang sebelum ini. Manikavasagam berkata beliau hanya akan mendedahkan identiti wakil rakyat itu bila tiba masanya.

"Saya mempunyai bukti, dan saya akan dedah siapa yang terlibat. Saya akan dedah!" kata Manikavasagam.

Sebelum ini, ahli Parlimen itu dibidas polis kerana menganggu siasatan, semasa beliau berkata mahu membawa isteri salah-seorang mangsa suspek ke lokasi pembunuhan.

Manikavasagam berkata, beliau tidak boleh mengelak apabila isteri kepada Allal Kathan Muturaja itu datang menemuinya, meminta pertolongan.

"Usharani datang dari India mencari saya untuk meminta bantuan. Beliau hubungi saya dan saya bantu. Tetapi saya kesal bila dibidas polis, yang kata saya campur siasatan. Saya sekadar mahu membantu dan polis sekurang-kurangnya patut berterima-kasih," kata Manikavasagam.

Beliau turut memaklumkan, Usharani yang telah pulang ke India akan kembali ke Malaysia untuk membawa lebih banyak bukti bagi membantu siasatan polis.

"Usharani akan kembali ke Malaysia. Dia nak bawa bukti, dan saya mahu bantu. Usharani akan bagi kerjasama dengan polis," ujar Manikavasagam.Update Kemalangan: Penumpang Kata Bas Cuba Potong Kenderaan Tapi Gagal

Posted: 11 Oct 2010 06:17 AM PDT

Seorang penumpang bas ekspres Delima yang terselamat dalam kemalangan maut yang mengorbankan 12 nyawa petang semalam, mendakwa dia melihat pemandu bas cuba memotong sebuah kenderaan, tetapi gagal dan bas itu mula terhoyong-hayang menyebabkan ia melanggar pembahagi lebuh raya sebelum melambung ke laluan bertentangan.

Tew Chi Ling, 18, pelajar Kolej Bandar Utama, berkata dia kini berada dalam keadaan trauma dan terkejut kerana dapat menyaksikan keseluruhan detik cemas, ketika kemalangan itu berlaku.

"Saya tengok, ramai penumpang bergelimpangan di atas jalan raya dan ada juga yang tersepit di dalam bas. Saya lihat, bas itu sudah dipenuhi darah manusia. Ada yang mengeluh kesakitan, ada yang sudah tidak bersuara lagi. Ada pula yang patah, cedera di kepala. Saya cuba membantu, tetapi tidak berdaya," katanya.

Dia sedih kerana banyak suara yang meminta tolong dari dalam bas yang remuk itu, apatah lagi terkejut dengan jeritan tanpa henti penumpang yang terbabit dalam kemalangan maut itu.

"Saya bernasib baik kerana selamat bersama seorang rakan kolej. Saya masih dirawat, tetapi rakan telah dibenarkan balik. Saya cuma mengalami cedera ringan dan luka di beberapa bahagian badan," katanya ketika ditemui di wad Hospital Tuanku Ja'afar (HTJ), di sini hari ini.

Sebahagian besar penumpang bas ekspres Delima itu sedang tidur ketika kenderaan itu melambung, terhempas dan melanggar beberapa kenderaan lain di Kilometer 223, Lebuh Raya Utara-Selatan berhampiran Plaza Tol Simpang Ampat, di Rembau.

Menurut beberapa penumpang yang terselamat, mereka melihat penumpang lain yang ketika itu ramai yang tidur melambung keluar dari bumbung bas yang pecah, selain beberapa lagi tersepit apabila bas itu terhempas di atas jalan raya.
Seorang lagi penumpang, Liow Sin Ren, 23, berkata dia tidak sedar apa yang berlaku kerana tidur dan hanya menyedari apabila bas sudah terbalik.

"Bila saya sedar seluruh badan terasa sakit. Saya buka mata perlahan-lahan dan terkejut apabila bumbung bas sudah tercabut," katanya yang mengalami keretakan pada tulang hidung dan pipi.

Katanya, doktor terpaksa menyedut serpihan kaca yang masuk ke dalam telinganya.

Seorang lagi mangsa yang selamat, Nur Najlaa Aquilah Mohd Ghazali, 19, yang kehilangan sebahagian kulit dan daging di pergelangan tangan kirinya berkata dia berada dalam keadaan separuh sedar dan pening kerana bas itu berpusing dan terhoyong-hayang.

"Saya terhantuk dan kepala pening sebaik sahaja bas yang dinaiki terbabit dalam kemalangan. Apabila saya sedar, saya lihat pakaian saya dibasahi dengan darah," katanya.

Beliau berkata, ramai penumpang yang mengerang kesakitan dan ada juga yang merangkak keluar dari bas yang sudah remuk.

"Saya menangis apabila melihat darah banyak mengalir dari pergelangan tangan dan dimaklumkan ia terkoyak semasa kemalangan itu berlaku," kata pelajar Universiti Malaya itu.

Sementara itu, beberapa lagi mangsa yang cedera tidak dapat ditemubual kerana masih berada dalam keadaan lemah dan trauma berikutan kejadian itu.

Turut kelihatan beberapa ahli keluarga mangsa yang terselamat di bilik wad berkenaan dan perkarangan menunggu di luar wad terbabit.

Sehingga kini, HTJ telah menerima 24 mangsa yang cedera di tiga wad iaitu wad pembedahan, wad Unit Rawatan Rapi (ICU) dan wad "High Dispency" (HDW) dan semua mangsa dilaporkan stabil serta diberi perhatian sebaik mungkin oleh doktor yang bertugas.

Seramai 12 orang terbunuh manakala lebih 40 dilaporkan cedera dalam kemalangan membabitkan dua buah bas, sebuah van dan dua kereta dalam pada 6.40 petang semalam.

Nahas itu berlaku apabila bas ekspres Delima yang dipandu laju, gagal dikawal dan terbabas dan melanggar pembahagi lebuh raya sebelum melambung ke laluan bertentangan dan melanggar van, bas sebelum menghempap dua kereta. - BERNAMA


Sosilawati: Siasatan Lambat & Lembab, Mengapa?

Posted: 11 Oct 2010 01:24 AM PDT

KL, 11 Okt 10: Ahli Parlimen Kubang Kerian, Salahuddin Ayub mempersoal kelambatan pihak-pihak terbabit dalam siasatan kes pembunuhan jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya. Salahudin ketika mengemukakan soalan tambahan dalam sesi soal jawab lisan di Parlimen hari ini berkata, kelambatan jelas berlaku dalam siasatan kes ini apabila laporan DNA sendiri belum diperoleh.

"Berdasarkan kepada laporan dan penyiasatan polis, kertas pendakwaan telah pun dikemukakan kepada peguam negara kemudian peguam negara telah menghantar balik kertas sisasatan tersebut untuk tindakan selanjutnya oleh pihak polis.

Ujarnya, laporan DNA seharusnya dikeluarkan dalam tempoh tidak lebih daripada seminggu. Namun sehingga kini laporan berkenaan belum dikeluarkan.

"Ini menunjukkan berlakunya beberapa beberapa lagi kekurangan-kekurangan untuk tindakan selanjutnya oleh pihak polis. Kalau laporan profesional DNA oleh jabatan kimia (sepatutnya) mugkin paling cepat (diperoleh) dalam masa satu atau pun dua hari atau tiga hari. Tetapi kita lihat laporan DNA pun masih lagi tidak dikeluarkan.

Sebelum itu, ahli Parlimen Ipoh Timur, Lim Kit Siang meminta Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Hussein menyatakan tarikh/jenis laporan-laporan polis yang dibuat terhadap adik-beradik peguam yang disyaki terlibat dalam pembunuhan beramai-ramai Datuk Sosilawati di Banting, serta tindakan terkini terhadap laporan-laporan polis berkenaan.

Menjawab soalan tersebut, Hishamuddin menegaskan bahawa pasukan siasatan sedang menjalankan tugas sepenuhnya tanpa henti untuk dibawa ke muka pengadilan.

"Dua agensi yang terlibat dalam siasatan ini, pertamanya pihak PDRM (Polis Diraja Malaysia), pasukan siasatan dan juga pihak peguam negara.

"Kedua-dua pihak ini, hari ini 24 jam sedang siasat dan memastikan bahawa ianya dapat dibawa secepat mungkin, tak boleh saya laporkan ke dewan ini hari ini," katanya.

Sementara itu, bercakap dalam satu sidang media selepas itu, Salahuddin berharap KDN dapat memastikan kes itu diselesaikan secepat mungkin. (AK)

Komen Blog Ibnu Hasyim: Siasatan lambat & lembab, mengapa?

Ikuti kes Sosilawati secara keseluruhan, dengan layari E-Perpustakaan IH Rak 1 E-Buku IH-1: 'Misteri Hilangnya Jutawan Datuk Sosilawati' sehingga selesai..


Ibrahim Ali accused of disrespect for late Chong

Posted: 11 Oct 2010 12:50 AM PDT


Puisi untuk Puisi

Posted: 11 Oct 2010 12:35 AM PDT


l'art pour l'art

(sajak T. Alias Taib)


There neither exists nor can exist any work
more thoroughly dignified... than the poem
which is a poem and nothing more - the
poem written solely for the poem's sake
- Edgar Allan Poe

laut di dalam dirinya laut seni
arus laut itu arus indah
menyeret perasaannya hingga ke tengah

di tengah laut dirinya
terapung gautier, baudelaire dan wilde
mengibarkan doktrin "seni untuk seni"

dia penyair tulen penulis puisi tulen
puisinya bukan untuk semua orang
tidak semua orang memahami puisinya

penyair tulen ialah pengagum estetika
kerana politik tidak nilai estetika
dan tidak menulis tentang politik

penyair tulen ialah pencipta kemurniaan
kerana didaktik tidak bersifat murni
dia tidak menulis tentang didaktik

penyair tulen ialah pemuja kejujuran
kerana dalam kejujuran ada keindahan
maka dia menulis tentang kejujuran

laut di dalam dirinya laut mengelombang
gelombang memukul dirinya tidak berhenti
dia pun hanyut di laut dirinya tidak bertepi.


Tanam semula: Ahmad Maslan guris perasaan peneroka

Posted: 11 Oct 2010 12:43 AM PDT

Nazri Abdullah (Harakahdaily)

KUALA LUMPUR, 11 Okt: Datuk Ahmad Maslan diminta menghentikan segera pembohongan dan dolak dalik berhubung isu Felda khususnya wang tanam semula kepada peneroka persendirian.

Gesaan itu dibuat Pengerusi Persatuan Anak Peneroka Felda (Anak), Mazlan Aliman merujuk kepada beberapa kenyataan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu yang dianggap bukan sahaja cuba memperbodoh peneroka malah tidak wajar keluar dari mulut seorang menteri.

Antaranya kenyataan Ahmad yang mendakwa kebun peneroka tanam sendiri menjadi hutan, penuh dengan babi, ular sawa, tikus dan kumbang.

Beliau juga mendakwa wang tanam semula RM17,000 diguna peneroka membeli motor, kereta dan membaiki rumah.

"Saya gesa beliau menarik balik kenyataan yang mengguris perasaan lebih 14,00 peneroka sawit yang mengurus kebun mereka secara persendirian dengan kadar segera.

"Jika tidak, laporan polis besar-besaran akan di buat di seluruh negara," kata Mazlan pada sidang media di parlimen hari ini.

Hadir sama pada sidang media tersebut, wakil-wakil peneroka yang menanam sendiri dan bekas kakitangan yang bekerja hampir 30 tahun Felda.

Selain itu beliau turut mempersoal adakah Felda memberi kebebasan kepada peneroka untuk mengurus kebun secara persendirian, sedangkan pada masa yang sama Felda juga mengeluarkan pekeliling melarang peneroka berbuat demikian.

"Kalau tiada paksaan, kenapa Felda mengeluarkan pekeliling mengugut peneroka agar mencabut anak sawit yang telah ditanam secara persendirian?" soalnya.

Menurutnya lagi, terdapat peneroka yang telah menanam sendiri hampir 10 tahun, namun wang tanam semula yang dijanjikan Felda tidak diperolehi.

Sehubungan itu, beliau juga mendesak Ahmad dan Felda jangan berdolak dalik, sebaliknya menjelaskan bayaran wang tanam semula dalam masa tiga bulan.

"3,000 peneroka di Pahang sekarang ini masih lagi menunggu wang tanam semula mereka.

"Jika gagal berbuat demikian, Anak akan atur rombongan peneroka setiap minggu ke Ibu Pejabat Felda di jalan Semarak setiap minggu," katanya lagi.

Kumpulan pertama yang akan dihantar adalah dari Felda Gugusan Sungai Dusun Ulu Selangor yang dijanjikan wang tanam semula oleh Felda pada pilihan raya kecil Hulu Selangor April lalu.

"Jika tidak dapat wang tanam semula, peneroka tidak teragak-agak membawanya ke mahkamah.

"Peneroka pilih mahkamah sebab itu jalan terakhir setelah perundingan dibuat begitu lama namun Felda belum bayar," jelasnya.


Nurul Izzah dalam persaingan kuasa PKR

Posted: 10 Oct 2010 11:24 PM PDT

"Fate rarely calls upon us at a moment of our choosing." - Optimus Prime

1. Ketika ini, persaingan jawatan dan kuasa dalam PKR lebih tertumpu pada pesaing-pesaing jawatan timbalan presiden, pertandingan berprofil tinggi yang sudah menarik perhatian sejak awal lagi.

Pertandingan jawatan ketua pemuda parti itu juga mendapat perhatian, walaupun masih tidak sehangat jawatan kedua tertinggi parti.

Secara umumnya, selain pertembungan aliran liberal dengan konservatif dalam parti, persaingan juga melibatkan kumpulan kecil tertentu, dan individu-individu yang dilihat bakal mewarisi kepimpinan parti.

Selain Azmin Ali, Datuk Zaid Ibrahim, Mutafa Kamil Ayub dan Tan Sri Khalid Ibrahim, Nurul Izzah Anwar merupakan individu yang banyak mendapat perhatian, kerana pelbagai sebab.

Selain menghadapi takdir dinobatkan sebagai "puteri reformasi" selepas reformasi tahun 1998, Nurul Izzah dilihat tidak dapat mengelakkan daripada terus mengharungi perjuangan politik, walaupun tidak semestinya sehaluan dengan apa yang disusuri bapanya.

Persaingan kuasa dalam PKR ketika ini, selain bakal menetapkan haluan fundamental parti yang bercita-cita menjadi parti liberal sebenar Malaysia itu, juga akan memberi kesan kepada perjalanan politik Nurul Izzah pada masa akan datang.

Siapa yang memenangi jawatan-jawatan tertinggi dalam parti akan secara langsung mendatangkan kesan kepada Ahli Parlimen Lembah Pantai itu.

Kerana itu, tidak dapat dielakkan lagi beliau mengambil bahagian yang aktif dalam pemilihan kali ini, sehingga mengambil kira kemungkinan bertanding jawatan naib presiden.

Berdasarkan suasana panas persaingan kali ini, usaha Nurul Izzah untuk mencapai kedudukan tinggi dalam parti dapat difahami, tanpa mengira sama ada keputusan beliau ialah keputusan sendiri atau sebaliknya. Selepas pemilihan, kuasa yang menang dijangka menguatkan lagi pengaruh, dan memberi kesan langsung kepada beliau.

Kesan itu berkemungkinan sama ada positif atau negatif, tetapi perkembangan semasa menunjukkan kemungkinan kesan negatif itu agak lebih boleh dijangkakan.

Masa ini dapat dinilai sebagai masa yang kritikal untuk Nurul Izzah membuat keputusan bertanding; menjelang Pilihan Raya Umum ke-13 di bawah kepimpinan baharu dan kemungkinan-kemungkinan melibatkan bapanya yang berdepan kes mahkamah.

Nurul Izzah juga berdepan cabaran besar melibatkan persepsi terhadap partinya, kerana hubungan kekeluargaannya dan harapan yang diletakkan oleh sesetengah pihak pada bahunya.

Sebagai ahli politik, Nurul Izzah mempunyai credential liberal yang agak boleh dipercayai (seperti juga Zaid, walaupun agak lama dalam Umno), walaupun masih dipengaruhi isu-isu melibatkan keluarganya.

Beliau berkelulusan sebuah universiti terkemuka di Amerika Syarikat, dan berdasarkan apa yang telah dilalui, jelas beliau sememangnya disiapkan untuk memikul tugas yang lebih besar. 

(Dalam kalangan pemimpin berprofil tinggi dunia yang pro-Barat, bapa beliau, Datuk Seri Anwar Ibrahim mempunyai beberapa persamaan dengan Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan. Kedua-dua pemimpin menjadi popular ekoran isu-isu yang hampir sama [dan terlibat dalam isu Israel pada masa yang hampir sama] dan mempunyai anak yang belajar di Universiti Johns Hopkins [anak lelaki Recep, Bilal Erdogan], yang dilihat bakal memainkan peranan penting dalam aliran politik yang dicetuskan oleh kedua-dua bapa terbabit. Pemikir Anwar juga ada menyuarakan pandangan agar Malaysia mencontohi Turki dalam beberapa perkara melibatkan politik.)

Nurul Izzah mempunyai wajah yang lebih mudah diterima rakyat pelbagai lapisan, dan tidak mempunyai bagasi sejarah seperti Azmin dan Zaid dan lain-lain.

Kekurangan ketara beliau ketika ini ialah pengalaman, yang jauh di belakang berbanding Azmin dan Zaid. Tetapi kekurangan ini mungkin boleh mendatangkan kesan persepsi bahawa beliau tidak berambisi besar, dan lebih selamat.

Apa yang paling jelas, kejayaan beliau selama ini bergerak dengan berhati-hati menunjukkan matlamat yang lebih jauh diletakkan, dalam kepimpinan parti dan juga di peringkat nasional.

Semua ini, akhirnya, bakal mendapat kesan yang besar daripada pemegang tampuk kekuasaan parti, selepas pemilihan tidak lama lagi.

2. Sejauh manakah PKR bersedia untuk menjadi sebuah parti liberal? Soal ini masih sukar dijawab, ekoran pragmatisme berlebihan parti itu yang dipandu sepenuhnya oleh seorang pemimpin, Anwar Ibrahim.

Sejurus selepas Pilihan Raya Umum ke-12, kemenangan beberapa orang wakil berhaluan kiri (yang sebenarnya agak sederhana dan pragmatik) memberi persepsi bahawa PKR bakal menerima input daripada pelbagai kumpulan.

Walau bagaimanapun, lama selepas penggabungan dengan PRM, hari ini dapat disaksikan PKR masih dikuasai satu kumpulan kecil, dengan Anwar sebagai ketua.

Kekalahan beberapa pemimpin berhaluan kiri di bahagian dalam pemilihan lalu memberi gambaran peminggiran yang sedang berlaku melibatkan mereka.

Pada masa sama, pemimpin liberal seperti Zaid turut cuba dipinggirkan oleh satu jumlah besar ahli dan pemimpin parti.

Dalam retorik politiknya, PKR masih cuba melayan tuntutan-tuntutan konservatif, dan bercakap dengan pelbagai bahasa kepada kelompok-kelompok berbeza.

Ini bagaimanapun tidak bermakna parti ini bergerak ke kanan. PKR kini menjadi lebih pragmatik dan tidak mahu ditafrifkan oleh mana-mana ideologi selain pasaran bebas dari sudut ekonomi dan pragmatisme dalam politik.


US physics professor: 'Global warming is the greatest and most successful pseudoscientific fraud I have seen in my long life'

Posted: 11 Oct 2010 12:03 AM PDT


Harold Lewis is Emeritus Professor of Physics at the University of California, Santa Barbara. Here is his letter of resignation to Curtis G. Callan Jr, Princeton University, President of the American Physical Society.

Anthony Watts describes it thus:

This is an important moment in science history. I would describe it as a letter on the scale of Martin Luther, nailing his 95 theses to the Wittenburg church door. It is worthy of repeating this letter in entirety on every blog that discusses science.

It's so utterly damning that I'm going to run it in full without further comment. (H/T GWPF, Richard Brearley).

Dear Curt:
When I first joined the American Physical Society sixty-seven years ago it was much smaller, much gentler, and as yet uncorrupted by the money flood (a threat against which Dwight Eisenhower warned a half-century ago). Indeed, the choice of physics as a profession was then a guarantor of a life of poverty and abstinence—it was World War II that changed all that. The prospect of worldly gain drove few physicists. As recently as thirty-five years ago, when I chaired the first APS study of a contentious social/scientific issue, The Reactor Safety Study, though there were zealots aplenty on the outside there was no hint of inordinate pressure on us as physicists. We were therefore able to produce what I believe was and is an honest appraisal of the situation at that time. We were further enabled by the presence of an oversight committee consisting of Pief Panofsky, Vicki Weisskopf, and Hans Bethe, all towering physicists beyond reproach. I was proud of what we did in a charged atmosphere. In the end the oversight committee, in its report to the APS President, noted the complete independence in which we did the job, and predicted that the report would be attacked from both sides. What greater tribute could there be?

How different it is now. The giants no longer walk the earth, and the money flood has become the raison d'être of much physics research, the vital sustenance of much more, and it provides the support for untold numbers of professional jobs. For reasons that will soon become clear my former pride at being an APS Fellow all these years has been turned into shame, and I am forced, with no pleasure at all, to offer you my resignation from the Society.

It is of course, the global warming scam, with the (literally) trillions of dollars driving it, that has corrupted so many scientists, and has carried APS before it like a rogue wave. It is the greatest and most successful pseudoscientific fraud I have seen in my long life as a physicist. Anyone who has the faintest doubt that this is so should force himself to read the ClimateGate documents, which lay it bare. (Montford's book organizes the facts very well.) I don't believe that any real physicist, nay scientist, can read that stuff without revulsion. I would almost make that revulsion a definition of the word scientist.

So what has the APS, as an organization, done in the face of this challenge? It has accepted the corruption as the norm, and gone along with it. For example:

1. About a year ago a few of us sent an e-mail on the subject to a fraction of the membership. APS ignored the issues, but the then President immediately launched a hostile investigation of where we got the e-mail addresses. In its better days, APS used to encourage discussion of important issues, and indeed the Constitution cites that as its principal purpose. No more. Everything that has been done in the last year has been designed to silence debate

2. The appallingly tendentious APS statement on Climate Change was apparently written in a hurry by a few people over lunch, and is certainly not representative of the talents of APS members as I have long known them. So a few of us petitioned the Council to reconsider it. One of the outstanding marks of (in)distinction in the Statement was the poison word incontrovertible, which describes few items in physics, certainly not this one. In response APS appointed a secret committee that never met, never troubled to speak to any skeptics, yet endorsed the Statement in its entirety. (They did admit that the tone was a bit strong, but amazingly kept the poison word incontrovertible to describe the evidence, a position supported by no one.) In the end, the Council kept the original statement, word for word, but approved a far longer "explanatory" screed, admitting that there were uncertainties, but brushing them aside to give blanket approval to the original. The original Statement, which still stands as the APS position, also contains what I consider pompous and asinine advice to all world governments, as if the APS were master of the universe. It is not, and I am embarrassed that our leaders seem to think it is. This is not fun and games, these are serious matters involving vast fractions of our national substance, and the reputation of the Society as a scientific society is at stake.

3. In the interim the ClimateGate scandal broke into the news, and the machinations of the principal alarmists were revealed to the world. It was a fraud on a scale I have never seen, and I lack the words to describe its enormity. Effect on the APS position: none. None at all. This is not science; other forces are at work.

4. So a few of us tried to bring science into the act (that is, after all, the alleged and historic purpose of APS), and collected the necessary 200+ signatures to bring to the Council a proposal for a Topical Group on Climate Science, thinking that open discussion of the scientific issues, in the best tradition of physics, would be beneficial to all, and also a contribution to the nation. I might note that it was not easy to collect the signatures, since you denied us the use of the APS membership list. We conformed in every way with the requirements of the APS Constitution, and described in great detail what we had in mind—simply to bring the subject into the open.<

5. To our amazement, Constitution be damned, you declined to accept our petition, but instead used your own control of the mailing list to run a poll on the members' interest in a TG on Climate and the Environment. You did ask the members if they would sign a petition to form a TG on your yet-to-be-defined subject, but provided no petition, and got lots of affirmative responses. (If you had asked about *** you would have gotten more expressions of interest.) There was of course no such petition or proposal, and you have now dropped the Environment part, so the whole matter is moot. (Any lawyer will tell you that you cannot collect signatures on a vague petition, and then fill in whatever you like.) The entire purpose of this exercise was to avoid your constitutional responsibility to take our petition to the Council.

6. As of now you have formed still another secret and stacked committee to organize your own TG, simply ignoring our lawful petition.

APS management has gamed the problem from the beginning, to suppress serious conversation about the merits of the climate change claims. Do you wonder that I have lost confidence in the organization?

I do feel the need to add one note, and this is conjecture, since it is always risky to discuss other people's motives. This scheming at APS HQ is so bizarre that there cannot be a simple explanation for it. Some have held that the physicists of today are not as smart as they used to be, but I don't think that is an issue. I think it is the money, exactly what Eisenhower warned about a half-century ago. There are indeed trillions of dollars involved, to say nothing of the fame and glory (and frequent trips to exotic islands) that go with being a member of the club. Your own Physics Department (of which you are chairman) would lose millions a year if the global warming bubble burst. When Penn State absolved Mike Mann of wrongdoing, and the University of East Anglia did the same for Phil Jones, they cannot have been unaware of the financial penalty for doing otherwise. As the old saying goes, you don't have to be a weatherman to know which way the wind is blowing. Since I am no philosopher, I'm not going to explore at just which point enlightened self-interest crosses the line into corruption, but a careful reading of the ClimateGate releases makes it clear that this is not an academic question.

I want no part of it, so please accept my resignation. APS no longer represents me, but I hope we are still friends.
Hal

Harold Lewis is Emeritus Professor of Physics, University of California, Santa Barbara, former Chairman; Former member Defense Science Board, chmn of Technology panel; Chairman DSB study on Nuclear Winter; Former member Advisory Committee on Reactor Safeguards; Former member, President's Nuclear Safety Oversight Committee; Chairman APS study on Nuclear Reactor Safety. Chairman Risk Assessment Review Group; Co-founder and former Chairman of JASON; Former member USAF Scientific Advisory Board; Served in US Navy in WW II; books: Technological Risk (about, surprise, technological risk) and Why Flip a Coin (about decision making)

Source here.


US physics professor: 'Global warming is the greatest and most successful pseudoscientific fraud I have seen in my long life'

Posted: 11 Oct 2010 12:07 AM PDT


Pemandu Yahudi Langgar Kanak-Kanak Palestin

Posted: 11 Oct 2010 12:09 AM PDTSumber di sini.


Kemalangan Ngeri : Angka Kematian Meningkat 15 Orang

Posted: 11 Oct 2010 12:45 AM PDT

Tiga lagi mangsa nahas kemalangan melibatkan dua bas, tiga kereta dan sebuah van di Kilometer 223 Lebuh Raya Utara-Selatan berdekatan Plaza Tol Simpang Ampat, Alor Gajah, Melaka, semalam, meninggal dunia hari ini.

Gambar: Salah seorang daripada 12 mangsa yang maut akibat kemalangan di kilometer 223, Lebuh Raya Utara-Selatan, dibawa ke bilik mayat Hospital Melaka untuk bedah siasat kira-kira 12 malam tadi. foto: BERNAMA

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Kong Cho Ha mengesahkan jumlah mangsa yang meninggal dunia setakat ini meningkat kepada 15 orang.

"Tiga lagi mangsa meninggal dunia ketika mendapatkan rawatan di hospital hari ini manakala 12 di tempat kejadian semalam," katanya di sini hari ini.

Kemalangan berlaku jam 7.12 malam apabila sebuah bas Ekspres Delima dari arah selatan menuju ke Kuala Lumpur terbabas ke laluan bertentangan dan bertembung dengan sebuah van di Kilometer 223 Lebuh Raya Utara-Selatan dekat Pedas malam tadi. Sebuah bas Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan tiga kereta turut terbabit dalam kemalangan itu.

Ketua Polis Daerah Rembau, Deputi Superintendan Mizan Md Dom, berkata kemalangan berlaku di lebuh raya menghala ke selatan, iaitu di antara Hentian Pedas-Linggi dan Plaza Tol Simpang Ampat.

"Sebahagian besar mangsa dihantar ke Hospital Tampin, Alor Gajah dan Melaka bagi memudahkan mereka menerima rawatan kerana kemalangan berlaku di lebuh raya menghala ke selatan," katanya kepada Berita Harian malam tadi.

Sementara itu jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat, berkata 24 pegawai dan anggota dari balai Rembau, Tampin dan Alor Gajah dihantar ke tempat kejadian untuk menyelamatkan mangsa.

Seorang penumpang bas ekspres yang cedera dan dihantar ke Hospital Tuanku Ja'afar Seremban (HTJS), Nur Najlaa Aqilah Mohd Ghazali, 19, berkata dia sedang tidur ketika kejadian.

Pelajar Universiti Malaya itu berkata, dia terkejut daripada tidur apabila bas bergoyang kuat dan berpusing beberapa kali sebelum terbabas di lebuh raya bertentangan.

"Bas menimpa sebuah kereta sebelum dirempuh sebuah bas dari arah bertentangan. Keadaan kelam kabut dan nasib baik saya hanya cedera ringan," katanya yang cedera muka dan tangan.

Difahamkan, bas JKM terbabit membawa bekas tentera yang menghadiri Perhimpunan Raksasa Persatuan Bekas Tentera Malaysia di Stadium Bukit Jalil, Kuala Lumpur, petang semalam.

Ulasan GB

Pemimpin PR tak seorang pun prihatin ke dalam bab-bab sebegini? Maisng-masing sibukkan jawatan dan sibukkan kuasa dan kedudkan semata-mata? Tak der seorang pun menziarahi mangsa? Mana Unit Amal yang sepatutnya dari petang semalam sudah menolong mangsa? Mana pemimpin PR Negeri Sembilan dan Melaka? Huiiiyooo, ingatlah, rakyat sedang membuka matanya, tatkala anda pemimpin-pemimpin PR sedang membaca bersahaja dan menutup mata.


GALAS II

Posted: 11 Oct 2010 12:10 AM PDT

(Foto di atas, diambil dari sini, adalah peringatan untuk diri.)

GALAS II

Guruh diam membisu
Antero suara adalah milik kami dan
Langit hanya mampu menangis
Antero suara adalah milik kami hanya
Sarung dan pelekat milik kamu.

- mudin001 -
bukan di Galas
11.10.10

©2010 Kecek2 Tok Mudin 4.0. All Rights Reserved.

.
Feed Ads By BidVertiser.comFeed Ads By BidVertiser.com

Related posts:

  1. GALAS Gerombolan tiba dengan pelbagai tawaran Ambillah semua ikhlas dari hamba...
  2. 2010 dan lain-lain pautan Aku tidak setuju ia disebut mimpi. Lebih tepat rasanya, ia...

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.


Children's computer and television time linked to psychological problems | Science | The Guardian

Posted: 10 Oct 2010 11:55 PM PDT

A study found that children who spent the most time in front of a computer or television were more likely to have psychological problems


Lagi Tentang Kesyiahan Einstein

Posted: 09 Oct 2010 08:40 AM PDT

Untuk penggemar Einstein, ini ada lagi kisah-kisah 'langka' yang belum tentu benar, dan belum tentu juga tidak benar. Sebagai insan yang kurang mesra teori fizik, saya difahamkan oleh "seseorang yang dekat" dengan saya (seorang astrofizis) bahawa kemungkinan Einstein itu seorang saintis yang beriman memang tingggi kebarangkaliannya.

* Albert Einstein, ilmuan fisika terbesar sepanjang masa dalam sebuah risalah terakhirnya menulis, Islam lebih utama, lebih sempurna dan lebih logis dibanding agama-agama dunia yang ada. Risalah ilmiahnya itu berjudul "Die Erklarung" yang ditulis dalam bahasa Jerman pada tahun 1954 di Amerika.

Risalah ini pada hakikatnya sama dengan surat rahasia yang ditulisnya kepada Ayatullah Al-Uzhma Boroujerdi. Dalam risalah ini, Einstein membuktikan teori relativitasnya dengan ayat-ayat Al-Quran dan hadis-hadis dari buku Nahjul Balaghah dan Bihar Al-Anwar. Ia mengatakan, hadis-hadis punya muatan seperti ini tidak bakal di mazhab lain. Hanya mazhab Syiah yang memiliki hadis dari para Imam mereka yang memuat teori kompleks seperti Relativitas. Sayangnya, kebanyakan ilmuannya tidak mengetahui hal itu.

Salah satu hadis yang menjadi sandarannya adalah hadis yang diriwayatkan oleh Allamah Majlisi tentang Mi'raj jasmani Rasulullah saw. Disebutkan, "Ketika terangkat dari tanah, pakaian atau kaki Nabi menyentuh sebuah bejana berisi air yang menyebabkan air tumpah. Setelah Nabi kembali dari Mi'raj jasmani, setelah melalui berbagai zaman, beliau melihat air masih dalam keadaan tumpah di atas tanah." Einstein melihat hadis ini sebagai khazanah keilmuan yang mahal harganya, karena menjelaskan kemampuan keilmuan para Imam Syiah dalam relativitas waktu. Menurut Einstein, formula matematika kebangkitan jasmani berbanding terbalik dengan formula terkenal "relativitas materi dan energi".

E = M.C2 >> M = E :C2

Artinya, sekalipun badan kita berubah menjadi energi, ia dapat kembali berujud semula, hidup kembali.

Dalam suratnya kepada Ayatullah Al-Uzhma Boroujerdi, sebagai penghormatan ia selalu menggunakan kata panggilan "Boroujerdi Senior", dan untuk menggembirakan roh Prof. Hesabi, ia menggunakan kata "Hesabi yang mulia".

Naskah asli risalah ini masih tersimpan dalam Safety Box rahasia London (di bagian tempat penyimpanan Prof. Ibrahim Mahdavi), dengan alasan keamanan.

Risalah ini dibeli oleh Prof. Ibrahim Mahdavi (tinggal di London) dengan bantuan salah satu anggota perusahaan pembuat mobil Benz seharga 3 juta dolar dari seorang penjual barang antik Yahudi.

Tulisan tangan Einstein di semua halaman buku kecil itu telah dicek lewat komputer dan dibuktikan oleh para pakar manuskrip.

Sumber.
Baca juga tentang al Kindi, di sini.


Coming in November from Matahari Books

Posted: 10 Oct 2010 10:40 AM PDT


More details will be posted later. In the meantime, a free book goes to the first Malaysian resident who can identify the photographer responsible for the front cover!


INI DIA KESAH PENIPU DAN PEMBELIT

Posted: 10 Oct 2010 11:40 AM PDT


Cerita Pagi

Posted: 10 Oct 2010 03:14 PM PDT

Balada Mustapa Mohamed Dan Sang Kurian

BERLAINAN betul nada dan irama percakapan Tok Empat Umno Kelantan, Mustapa Mohamed dalam menghadapi pilihan raya kecil Galas 4 November depan. Katanya Umno tidak akan mengadakan projek segera di Gua Musang. (Bermakna sebelum ini Umno melakukan kejelekan itu?). Bolehkah dipercayai kata-kata itu? Ayat-ayat cinta yang samalah pernah diucapkan oleh Perdana Menteri, Mohd Najib Razak berkali-kali dan berkali-kali sebelum ini.

Sampai berjebok (berbueh) mulut Najib berjanji yang Umno tidak akan mengadakan projek mee segera pada pilihan raya kecil untuk mempengaruhi dan me'ngencung' rakyat. Kononnya Umno akan menghadapi pilihan raya dalam keadaan telus dan penuh kejantanan yang memiliki syawat sehebat memberang.

Tetapi bila berlaku saja pilihan raya kecil maka berbillion projek segera diumumkan. Sampai angkanya sukar untuk ditulis. Semua menteri baik yang ada duit atau tidak, ikut sama membuat pengumuman. Ingatkah kita semua apa yang dijanjikan di Hulu Selangor, di Bagan Pinang, di Kuala Terengganu, di Bukit Gantang dan paling akhir di di Sibu? Sekiranya BN menunaikan semua apa yang dijanjikan itu kalau ianya melibatkan projek pembangunan rakyat, semua rakyat sudah memiliki rumah besar. Kerana setiap kali pilihan raya maka janji untuk baiki rumah rakyatlah yang diutamakan.

"Kita akan membina rumah rakyat, kita mahu rakyat hidup dalam keadaan selesa. Maka kerajaan dengan ini meluluskan sebanyak bla... bla..," begitulah kata Perdana Menteri kemudian disambut rakyat dengan tepukan gemuruh macam tahi kerbau jatuh ke bumi, pek..pek... pekkk... bunyinya.

Kalau janji itu hendak mengadakan jambatan, maka sudah terbentanglah jambatan emas dan perak di kawasan pilihan raya berkenaan. Tetapi tampaknya selepas berlalu pilihan raya, semua janji itu tinggal tidak janji. Kalaupun ia sempat didirikan hanya papan tanda tercegak macam hantu laksana batu nisan sebuah pembohongan. Berbagai alasan pula akan diberikan untuk tidak melaksanakannya. Soal teknikal, kontrektor lambat dan sebagainya.

Apabila Mustapa kata Umno tidak akan tawar projek, kalau boleh dipercayakan pun ialah kerana kerajaan tidak ada wang untuk ditaburkan kepada rakyat dalam pilhan raya Galas nanti. Mungkin apa yang belaku di Manik Urai memberi beban kepada Mustapa. Mungkin selepas pilihan raya Manik Urai dulu beliau didatangi berbondong-bondong kontrektor dari Kelantan yang datang meminta wang untuk melaksanakan projek berkenaan sehingga menyerabutkan otaknya.

Beberapa projek yang dijanjikan masih belum siapa sampai kini. Berbagai alasan mula diberikan. Sesetengah papan tanda yang didirikan sudah pun lusuh dan dimakan anai-anai. Sudah pasti segala projek itu tidak akan menjadi kenyataan dalam tempoh seminggu dua ini kerana Mustapa bukan Puteri Balkis atau memilik lampu Aladin.

Mengenangkan Mustapa menghadapi janji-janji Umno di Manik Urai itu samalah dengan tingkah laku Sang Kurian, watak dalam sebuah langeda Tangkuban Perahu di Bandung, Indonesia. Si Sang Kurian ini ingin berkahwin dengan seorang puteri bernama Dayang Sumbi. Dia tidak mengetahui yang Dayang Sumbi adalah ibunya sendiri. Sang Kurian sangat tergila-gilakan Dayang Sumbi sehingga ingin mengahwininya. Kegilaan itu meresahkan si ibu itu. Demi mengelak akan berlaku kecelakaan si anak berkahwin dengan ibu, maka Dayang Sumbi membuat satu helah.

Kata Dayang Sumbi, "duhai Sang Kurian... kalau kamu mahu kahwinkan aku kamu kena mematahui satu syarat".

"Apakah syarat itu duhai puteri?" tanya Sang Kurian penuh kegembiraan dan yakin akan dapat memenuhi syarat itu.

"Kau kena siapkan sebuah perahu besar untuk dijadikan pelamin perkahwinan kita. Kau siapkan dalam masa satu malam saja. Ertinya kalau kau membinanya malam ini ianya perlu disiapkan sebelum kokok ayam pertama pada diri hari esok", demikian jelas Dayang Sumbi akan syaratnya.

Sang Kurian merasa senang dengan syarat itu dan menyetujuinya. Tetapi diingat lagi oleh Dayang Sumbi agar Sang Kurian tidak kecewa kelak. "Ingat perahu itu harus siap menjelang kokok ayam pertama?

Sebaik menerima syarat itu Sang Kurian lalu memanggil segala macam sahabatnya didalam rimba untuk membantunya mempersiapkan perahu itu. Didapatinya sepohon kayu yang besar dan eluk untuk tujuannya. Semua sahabatnya dari rimba turun dan membina perahu berkenaan.

Bermula selepas Maghrib hingga menjelang tengah malam Sang Kurian bersama sahabatnya membina tanpa mempedulikan makan dan minum. Atas kegigihan itu menjelang dini hari akhirnya perahu itu hampir siap. Melihat keadaan itu Dayang Sumbi jadi resah. Fikirnya pasti perahu itu akan siap dan beliau terpaksa melaksanakan janjinya. Demi mengelakkan keaiban berlaku Dayang Sumbi menggunakan akalnya dengan mengambil berkodi-kodi lembar kain putih dan ditabir di sebelah Timur. Tatkala ayam jantan melihat lembar putih itu mereka semua berkokok kerana menduga hari sudah dini.

Begitu mendengar kokokan itu Sang Kurian dan semua kawan-kawannya menghentikan segala kerjanya. Fahamlah dia bahawa dia gagal untuk menyiapkan perahu itu pada masa yang ditetapkan. Dia sungguh kesal dan kecewa bercampur marah. Harapannya untuk mengahwini Dayang Sumbi termunsah sudah. Dan kerana terlalu marah akhirnya dia menyepak perahu yang dalam proses pembinaan itu sekuat hatinya.

Perahu itu melayang dan jatuh ke sebuah lembah. Kononnya gunung Tangkuban Perahu yang kini menjadi salah satu destinasi pelancongan di Bandung itu adalah dogengannya dari kisah Sang Kurian dan Dayang Sumbi. Pada tahun 1830 gunung berkenaan meletup dan membina kawah besar di tengah-tengahnya yang pada hari ini masih wujud dan aktif mengeluarkan sulfar dan belerang.

Begitu jugakah dengan Mustapa Mohamed dan Umno? Dalam pilihan raya kecil Manik Urai dulu mereka berjanji dengan rakyat membina projek duniawi. Sebanyak empat projek bernilai RM10.4 juta dijanjikan. Projek itu ialah membaiki rumah rakyat miskin (RM1.5 juga), membinaan jambatan Manikk Urai (RM8 juta) Gelenggang sukan di kampung Manjur (RM300 ribu) dan masjid Temaler (RM600 ribu).

Pilihan raya Galas akan berlangusng dalam seminggu dua lagi. Tidak mungkin Mustapa dan Umno dapat menyiapkan projek berkenaan dalam tempoh terdekat.

Dan sekiranya Mustapa dan Umno tidak terlebih dahulu menyiapkan projek di Manik Urai maka mereka tidak mampu untuk berjanji projek di Galas. Sama-sama kita tenguk akan nasib Mustapa di Galas nanti. Sudah tentu kalau dia tidak dapat menyiapkan projek itu pengundi Galas akan menedangnya dan Umno seperti Sang Kurian menendang perahu perkahwinannya kerana kecewa dan marah atas kebodohannya sendiri. Sesungguh pengundi Galas juga sama bijak dan sama pandai dengan Dayang Sumbi yang sudah tahu akan dosa dan perangai jelek Umno. Guana Mat...dah makan ke. Mat mana, Mat Maslan lah.. [wm.kl. 6:00 am 11/10/10]


Rakyat Malaysia Memiliki Teman Sosial Paling Ramai

Posted: 10 Oct 2010 04:42 PM PDT

Kajian yang dijalankan oleh sebuah syarikat untuk melihat perilaku online pengguna internet di seluruh dunia membabitkan 50,000 peserta dari 46 buah negara memberikan fakta berikut:

kawan online 470x247 Rakyat Malaysia Memiliki Teman Sosial Paling Ramai

Credit: John Lund

  • Rakyat Malaysia memiliki teman yang paling ramai di rangkaian sosial , sedangkan pengguna Jepun yang paling sedikit.
  • Secara purata, Malaysia mempunyai teman di rangkain sosial sebanyak 233, diikuti boleh Brazil sebanyak 231 dan Norway ditempat ketiga dengan jumlah 217.
  • Rakyat Jepun menduduki negara paling sedikit mempunyai teman di rangkaian sosial iaitu 29 diikuti China 68.
  • Rakyat Malaysia juga menjadi pengguna paling ramai menggunakan rangkaian sosial dengan purata 9 jam seminggu, diikuti Rusia 8.1 jam dan Turki 7.7 jam. ( rasanya penyumbang statistik Rusia pun rakyat Malaysia di sana….:lol: betul tak Ariffshah? )
  • Kajian juga menunjukkan lebih ramai pengguna internet menggunakan rangkaian sosial berbanding menggunakan email.

Sumber : www.bbc.co.uk/news/technology


Apa yang anda boleh lihat dari fakta ini? Terkena batang hidung sendiri, kan…:lol: Facebook saya ada 146 dan lebih dua pertiga darinya bukanlah 'teman' kerana tidak pernah pun berfungsi sebagai 'teman'. Kadang² add atas sebab serba salah takut orang terkecil hati. Mungkin akan berlaku proses pembersihan. Bukan angka jumlah yang saya targetkan walaupun dari segi faedah 'pemasaran' blog ianya adalah satu keuntungan. Saya bukan pengguna Facebook yang aktif.

©kujie – saya share sumber entri ini dari wall knizam. Facebook pun ada baiknya, cuma bersederhana cukuplah.


No comments: