Saturday, November 20, 2010

47th Golden Horse Awards (2010)

47th Golden Horse Awards (2010)


47th Golden Horse Awards (2010)

Posted: 20 Nov 2010 10:22 AM PST

The 47th Golden Horse Awards – Chinese equivalent of American Oscars – were presented on Saturday in Taipei. Some red carpet pics and major winners below…

Ethan Ruan (best actor)
Ethan Ruan at Golden Horse Awards 2010 red carpet

Read the rest of this post »

47th Golden Horse Awards (2010) from YeinJee's Asian Blog


Young Offenders More Likely To Have Brain Injury

Posted: 20 Nov 2010 08:00 AM PST

From BBC Online: 10 November 2010 Last updated at 13:44 GMT
 Brain injury 'more likely' in young offenders, study says By Dave Lee BBC World Service
The findings show that those with multiple head injuries exhibited more violent crimes
Young offenders are more likely to have suffered a brain injury compared with the rest of society, a


Kumpulan Dedah Payu Dara Popular Di Ukraine

Posted: 20 Nov 2010 07:55 AM PST

Kumpulan dedah payu dara jadi popular di Ukraine

GAMBAR fail menunjukkan seorang anggota polis menangkap seorang anggota pertubuhan wanita Femen yang mendedahkan payu dara di depan sebuah ibu pejabat polis di Kiev, Ukarine pada 9 November lalu.

KIEV, Ukraine - Bagaimanakah cara untuk memprotes keganasan domestik, rasuah dan lawatan Perdana Menteri Rusia, Vladimir Putin ke Ukraine?

Jawapannya ialah tanggalkan coli anda.

Sekumpulan aktivis muda termasuk wanita semakin menjadi popular kerana mereka melancarkan protes dengan tidak memakai baju.

Wanita-wanita yang mendedahkan payu dara itu turut bergelut dengan anggota-anggota polis yang menangkap mereka.

"Jika seksualiti digunakan untuk menjual kereta dan biskut, kenapakah tidak menggunakannya untuk tujuan sosial dan projek politik," kata seorang pemimpin kumpulan aktivis itu, Anna Hutsul, 26.

Dia yang menjadi anggota pertubuhan Femen berkata: "Kadangkala anda perlu menunjukkan payu dara anda untuk tujuan ideologi."

Kumpulan itu yang ditubuhkan dua tahun lalu kini menjadi pergerakan yang popular sehingga mendapat liputan berita, program bual bicara dan blog gosip.

Anggota-anggota kumpulan itu menjadi amat popular sehinggakan Hutsul merancang untuk melancarkan parti politik bagi bertanding mendapatkan kerusi di Parlimen. - AP


Lim Kit Siang Sudah Nampak, Peringatkan Pemimpin PR Selesaikan Masalah Dalaman

Posted: 20 Nov 2010 07:26 AM PST

PRU-13: Kit Siang ingatkan PR, BN jangan hanyut dibuai mimpi

KUALA LUMPUR, 20 Nov —Lim Kit Siang mengingatkan kedua-dua rakan dan pesaingnya - BN dan Pakatan Rakyat (PR) agar tidak terlampau yakin bahawa keputusan pilihan rakyat umum ke-13 pastinya akan memihak ikatan masing-masing.

Pemimpin veteran ini (gambar) mendakwa BN dan PR berhadapan dengan "malapetaka" andaian politik hanya berdasarkan perkembangan semasa.

"Kesilapan besar bagi BN ialah mengandaikan bahawa ia masih boleh mengekalkan Putrajaya dan boleh menang balik kerajaan negeri Kedah dan Selangor daripada PR berdasarkan kejayaan dalam pilihan raya kecil Galas, Batu Sapi, Hulu Selangor dan Bagan Pinang," kata penasihat DAP ini di Kota Kinabalu hari ini.

Kenyataannya dikeluarkan di ibu negara.

Beliau berkata pemimpin-pemimpin BN kelihatan terlalu yakin selepas membaca komen bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa perikatan itu boleh merampas balik Kedah dan Selangor, negeri terkaya dan paling maju.

Ahli Parlimen Ipoh Timur juga berkata PR juga berhadapan dengan risiko jika pakatan itu terlalu yakin dengan menganggap bahawa perjalanan mereka untuk menawan Putrajaya daripada penguasaan BN sudah tidak boleh "dihalang lagi."

"Pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat mesti dengan segera memulihkan kehilangan keyakinan rakyat ke atas Pakatan Rakyat, bukan sahaja ekoran kekalahan di Galas dan Batu Sapi, tetapi juga daripada masalah-masalah dan pergolakan dalaman parti-parti Pakatan Rakyat," tegas Lim.

Lim berkata pemimpin-pemimpin PR sewajarnya dengan segera mengatasi kesemua masalah yang wujud sekarang dan mengembalikan keyakinan awam yang terhakis.

Justeru kata beliau, PR tidak boleh selesa atau memandang mudah cabaran serius dan ancaman yang diperlihatkan oleh BN sama ada di peringkat Parlimen atau Dewan Undangan Negeri.

BN dan PR masing-masing akan bertapak di Putrajaya di sebalik spekulasi bahawa pilihan raya umum akan diadakan tahun depan.

Beberapa komponen BN melihat pendirian terbaru Dr Mahathir mengenai prestasi perikatan itu pada pilihan raya umum ke-13 ada kebenarannya, tetapi pada masa yang sama mereka menyifatkan ia sebagai satu "kenyataan psikologi balikan" agar mereka tidak terus "seronok dan selesa."

Malah, sebahagian besar mereka memperlihatkan keyakinan yang lebih tinggi dengan berpendapat BN berpeluang merampas sehingga tiga negeri termasuk kemungkinan Kelantan pada pilihan raya umum ke-13, yang disebut-sebut akan diadakan awal tahun depan

Dr Mahathir ketika bercakap kepada Bloomberg berkata BN berupaya untuk merampas balik satu atau dua negeri daripada PR dalam pilihan raya umum ke-13 atas alasan perikatan muda tiga komponen itu berada dalam keadaan goyah.

Bagaimanapun beliau berkata, BN kemungkinan "tidak akan mendapat majoriti dua pertiga (di Parlimen) bagi membolehkan mereka menerajui kerajaan (persekutuan) dengan majoriti selesa."

Dr Mahathir melahirkan pendirian itu di sebalik spekulasi bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang juga Pengerusi BN kemungkinan akan memanggil pilihan raya umum pada suku pertama tahun depan.

Malah Dr Mahathir juga menyifatkan kepimpinan Najib memperlihatkan "perubahan besar" berbanding era Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Pun begitu beberapa pemimpin PR berkata, mereka yakin akan mengekalkan negeri-negeri yang mereka menang dua tahun lalu.

Hari ini BN memperkenalkan beberapa pindaan peraturan, langkah yang bertujuan menjana sokongan yang hilang pada pilihan raya umum 2008.

Ulasan GB

Apa yang dinyatakan oleh Lim Kit Siang tersebut adalah secara umum. Namun kita dapat memahami secara khususnya ia ditujukan kepada Anwar dan PKR supaya selesaikan segera hal Pemilihan yang pincang.

Kit Siang juga memberitahu kita agar jangan terlalu konfiden ke Putrajaya sedangkan masalah dalaman parti yang menjadi komponen PR masih belum diselesaikan.

Jika Kit Siang tidak berpuas-hati dengan perkembangan yang melanda PKR, beliau kini berhak untuk tuntut jawatan Ketua Pembangkang daripada DSAI kerana DAP kini mendominasi PR.

Anwar perlu sedar dan cermin diri. Jawatan yang disandangnya itu adalah ehsan orang lain. Tetapi jika beliau masih cuba melaksanakan konspirasinya untuk mengekalkan kuasa-kuasa orang pilihannya dan menyerang orang-orang yang tidak disukainya, maka tidak mustahil ahli-ahli PKR sendiri yang akan bangun menentangnya satu hari nanti.


Anggota PKR Adakan Protes Minta Anwar Dan Azmin Berundur

Posted: 20 Nov 2010 06:14 AM PST

Anggota PKR Adakan Protes Minta Anwar Dan Azmin Berundur

Gambar: Ahli perniagaan, S. Kottapan (dua, kanan) yang juga calon ketua cabang Kota Raja bertikam lidah bersama penyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim semasa mengadakan demonstrasi secara aman terhadap Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim semasa Majlis Rapat Umum Keadilan Negeri Selangor bersama Anwar Ibrahim yang diadakan di Dewan MBSA di sini, malam ini.

Kira-kira 100 anggota Parti Keadilan Rakyat (PKR) mengadakan protes dan berhimpun di Dataran Shah Alam di sini pada Jumaat meminta Penasihat parti itu Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Naib Presiden Mohamed Azmin Ali supaya keluar daripada parti tersebut.

Protes itu diadakan bermula pukul 8 malam sempena perhimpunan "Rapat Umum Keadilan Selangor bersama Anwar Ibrahim" yang diadakan di Auditorium Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) di sini yang turut dihadiri oleh kedua-dua pemimpin terbabit.

Ketua Bahagian PKR Kota Raja K.S Kottapan yang mengetuai protes itu berkata perhimpunan berkenaan juga diadakan ekoran kegagalan kepimpinan tertinggi PKR menangani aduan membabitkan pemilihan parti oleh beberapa calon kepimpinan di peringkat cabang di Selangor.

"Hari ini kita adakan demonstrasi di hadapan bangunan MBSA adalah untuk memberitahu pemimpin PKR bahawa kita membantah pemilihan di peringkat cabang hingga ke Majlis Pimpinan Pusat (MPP).

"Kita turun ramai-ramai dari semua cabang untuk protes bahawa pemilihan kali ini dijalankan dengan begitu kotor," katanya kepada pemberita.

Ditanya sama ada beliau akan membuat aduan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung perkara itu, Kottapan berkata beliau tidak akan berbuat demikian kerana ia membabitkan hal dalaman parti.

Ulasan GB

Rupa-rupanya diantara yang hadir di bangunan MBSA malam tadi ada juga orang yang tidak suka kepada Anwar dan Azmin.

Yang menarik tulisan di banner tu: Anwar Love Azmin.

Nampaknya, lagi lama, lagi ramai yang berani memprotes. Tapi pemimpin dan penyokong tegar Anwar masih dengan sindrom penafian.

Cahaya kebenaran TETAP menjelma. Anwar dan Azmin akan tetap tergolek jua.

Zaid? GB sama sekali tiada kaitan dengannya.

Yang GB serang kini ialah kezaliman dan penipuan yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin kanan PKR di dalam isu Pemilihan. Itu saja.

Blogger yang memperjuangkan kebenaran dan keadilan tidak bersubahat dengan sebarang penipuan waimma siapa pun yang melakukannya.

Sebelum kita berjaya melawan UMNO, kita kena berjaya melawan "musuh" dalam diri kita terlebih dahulu, iaitu mereka yang menipu.

Macamana kutuk UMNO, jika kamu sendiri bawa perangai mereka di dalam Pemilihan kamu?

SHIT - kata Shahnon Ahmad.

INGAT JUGA: Kamu boleh menipu sesetengah manusia di dalam sesetengah masa, tetapi kamu tidak boleh menipu semua manusia dalam semua masa!


Happy Birthday To My Dear Boy!

Posted: 20 Nov 2010 04:32 AM PST

Facebook could trigger asthma attacks

Posted: 20 Nov 2010 04:06 AM PST

Surce: Facebook could trigger asthma attacks. http://www.todayonline.com/World/Worldinbrief/EDC101120-0000042/Facebook-could-trigger-asthma-attacks

Italian doctors warn that Facebook could trigger attacks in depressed asthmatics following the case of an 18-year-old man who had an attack after he saw how many men his former girlfriend had friended on the site.

In a letter to the Lancet medical journal, Dr Gennaro D'Amato and colleagues said the man's asthma condition was under control but deteriorated when his girlfriend dumped him – and, worse, unfriended him on Facebook.

Using a new nickname, the man re-friended her on the social networking site, only to find out that she had new male friends.

After consulting a psychiatrist, the man decided not to log onto Facebook any more.

That stopped the asthma attacks. APKongres PKR, Keputusan Mahkamah Terhadap Saman Pemula Jenapala Mungkin Memberi Kesan

Posted: 20 Nov 2010 04:57 AM PST

Belum ada cadangan tangguhkan kongres nasional PKR

KUALA LUMPUR: Parti Keadilan Rakyat (PKR) berharap kongres nasional parti itu yang akan berlangsung selama tiga hari bermula 26 November ini dapat diteruskan seperti yang dirancang sungguhpun terdapat kekangan termasuk tindakan undang-undang.

Pengarah Strategi PKR, Tian Chua, berkata beberapa usul telah dikenalpasti untuk dibahaskan pada kongres itu termasuk usul ucapan dasar presiden, dasar parti, ekonomi, pendidikan dan sosial.

Ditanya kemungkinan kongres itu ditangguhkan berikutan saman pemula oleh bekas timbalan setiausaha agung PKR, P Jenapala, Tian Chua berharap perkara ini tidak akan berlaku.

"Saya tidak tahu apa yang Jenapala mahu, tapi kita harap kongres ini akan tetap diteruskan seperti yang dirancang.

"Mengenai apa yang failkan di mahkamah, saya tidak mahu komen," katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Pada Khamis lalu, Jenapala memfailkan saman pemula bagi memohon perisytiharan mahkamah bahawa pemilihan bagi jawatan timbalan presiden parti itu tidak sah.

Jenapala turut memohon injunksi bagi menghalang PKR daripada mengisytiharkan mana-mana calon yang dipilih bagi jawatan itu.


Mengulas keputusan pemilihan parti, Tian Chua berkata, mereka yang memenangi jawatan dalam Majlis Pimpinan Pusat (MPP) akan diumumkan oleh Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP).

"Sama ada ia akan dibuat ketika kongres atau sebaliknya, itu terserah kepada JPP. Saya harap mereka (JPP) akan umumkan dalam kongres itu nanti," katanya.

Sementara itu, Timbalan Presiden PKR, Dr Syed Husin Ali, berkata jumlah usul yang akan dibawa dalam kongres nasional tahunan parti itu berkemungkinan akan diputuskan pada Isnin ini.

"Ucapan dasar presiden sudah tentunya akan dibahaskan. Sekarang ini masih diteliti. Mungkin hari Isnin baru boleh diketahui apa dan berapa banyak usul yang akan dibawa ke dalam kongres," katanya ketika dihubungi.

Kongres Nasional Tahunan PKR dijadual berlangsung di Dewan Sivik, Majlis Bandaraya Petaling Jaya, Selangor. - BERNAMA


Polis Tembak Mati Remaja Lagi, Keluarga Ambil Tindakan

Posted: 20 Nov 2010 02:47 AM PST

Polis didakwa tembak mati remaja, kata peguam

PETALING JAYA, 20 Nov — Polis didakwa menembak mati dua remaja — menggunakan alasan merompak sebuah stesen minyak di Shah Alam Sabtu lalu dan ia menimbulkan banyak keraguan, kata peguam keluarga mereka N. Surendran hari ini.

Mohd Shamil Hafiz Shapiei, 15, Hairul Nizam Tuah, 20, dan Mohd Hanafi Omar, 22, dilaporkan ditembak mati oleh polis selepas kejadian mengejar awal pagi 13 November lalu di Glenmarie.

Sambil melahirkan kesangsian dengan kematian mereka, beliau menggambarkan ia sebagai tindakan membunuh seseorang cara "bumi kumpulan geng."

"Kami sudah mengumpulkan cukup bukti," kata peguam ini yang mewakili keluarga Shamil dan Hairul pada sidang media di ibu pejabat polis Petaling Jaya hari ini.

Kata beliau, kejadian terbaru ini menunjukkan pentingnya satu suruhanjaya diraja siasatan dibentuk ekoran kejadian menembak mati remaja berusia 14 tahun Aminulrasyid Amzah di Shah Alam pada 26 April lalu.

Kes mahkamah membabitkan anggota polis yang terlibat dalam kejadian Aminulrasyid sedang berlangsung di mahkamah.

"Tiada budak yang (nampaknya) selamat di jalan-jalan kita. Mana-mana budak yang keluar awal lagi terdedah kepada kejadian ditembak oleh polis," kata Surendran.

Gambar: Ibu Shamil Hafiz menangis ketika ditemui di pekarangan ibu pejabat polis daerah Petaling Jaya hari ini.

"Kita memerlukan suruhanjaya diraja (siasatan)," kata beliau. Pada awal pagi Sabtu lalu, tiga orang yang dilabelkan sebagai penjenayah, dipercayai anggota "Geng Minyak", ditembak mati oleh polis di Jalan Kerjaya, Glenmarie.

Timbalan Ketua Polis Selangor Datuk A. Thaiveegan berkata ketiga-tiga lelaki itu yang baru sahaja selesai merompak sebuah stesen minyak di Jalan U1/1 kira-kira 4.15 pagi bertembung dengan sepasukan polis yang sedang melakukan rondaan mencegah jenayah di kawasan itu.

Katanya, mereka cuba melarikan diri dengan sebuah kenderaan sebelum terbabas di bahu kiri jalan kira-kira dua kilometer dari stesen minyak yang disamun.

"Ketiga-tiga suspek yang bersenjatakan parang kemudian keluar dan cuba menyerang polis menyebabkan anggota saya tiada pilihan selain melepaskan beberapa das tembakan menyebabkan kesemua mereka tersungkur di tempat kejadian," katanya.

Thaiveegan berkata kesemua suspek terbabit dipercayai berasal dari Cheras, Selangor dan dalam tempoh sebulan lepas, geng itu disyaki terbabit dalam kejadian samun stesen minyak di Monteres dan Bukit Subang, di sini dan terbaru di Glenmarie.

Katanya, seorang daripada suspek itu berumur 20 tahun, seorang lagi remaja lelaki bawah umur berusia 16 tahun manakala seorang lagi tiada pengenalan diri ditemui padanya.

Kesemua mayat itu kemudian dihantar ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang untuk bedah siasat.

Bagaimanapun Surendran menolak dakwaan itu dengan menyifatkannya sebagai pembohongan. "Ini pembohongan oleh pihak polis," kata peguam hak asasi manusia.

Kata beliau, berdasarkan penemuan keluarga pada badan mangsa, Shamil, Hairul dan Hanafi masing-masing mempunyai dua kesan tembakan iaitu di kepala dan dada.

Kata beliau, kesemua tembakan dilepaskan pada bahagian kepala dan dada manakala peluru-peluru pula keluar rendah.

"Ia menunjukkan bahawa tembakan dilepaskan dari jarak dekat, yang mana ia tidak konsisten (dengan dakwaan polis) bahawa tembakan dilepaskan untuk mempertahankan diri," kata beliau.

Malah kata beliau, trajektori peluru pada badan Hairul juga menunjukkan penembak mangsa itu melepaskan peluru dari kedudukan yang tinggi.

"Ini menunjukkan bahawa mangsa-mangsa melutut. Badan Hairul juga mempunyai tanda hitam di bahagian mata," kata Surendran.

"Tembakan Shamil adalah terus pada dahinya dan (peluru) itu keluar," kata beliau. Surendran menambah, keluarga mangsa akan mendapatkan pandangan patologi forensik berhubung kejadian itu.

"Kami akan mendapatkan temu janji dengan patologi forensik Hospital Tengku Ampuan Rahimah di Klang," kata beliau lagi.

Selain itu katanya, keluarga Shamil dan Hairul juga mendesak agar anggota-anggota polis yang terlibat dalam kematian mangsa digantung dan dikenakan tuduhan membunuh.

"Ini satu pembunuhan oleh polis," kata Surendran yang turut memberitahu bahawa mereka mahukan permohonan maaf daripada polis yang menyifatkan mereka sebagai penjenayah.

Kedua-dua keluara itu membuat laporan polis di ibu pejabat polis daerah Petaling Jaya hari ini. "Esok adalah hari jadi Shamil," kata ibunya, Nor Hafizah Mad Razali dengan menitiskan air mata.

Dalam laporan polis, ahli perniagaan berusia 36 tahun itu berkata anaknya tiada sebarang rekod jenayah dan tidak tahu memandu kereta.

"Anak saya seorang budak yang baik, yang menghadiri kelas agama," katanya. Dalam pada itu,

Ahli Parlimen Subang R. Sivarasa menggesa agar diadakan siasatan bebas berhubung kematian mangsa dan mahu anggota polis berkenaan didakwa.

"Kami akan meminta kerajaan menubuhkan satu siasatan diraja siasatan. Saya akan membawa perkara ini ke Parlimen," kata Naib Presiden PKR ini. -tmi

Ulasan GB

GB sebenarnya sudah ulas hal ini tetapi terlupa untuk klik untuk diposkan ke blog. Sila ikuti:


Tiga anggota geng minyak tumpas di Glenmarie Shah Alam

SHAH ALAM -- Tiga penjenayah dipercayai anggota"Geng Minyak" ditembak mati oleh polis di Jalan Kerjaya, Glenmarie di sini awal hari ini.

Timbalan Ketua Polis Selangor Datuk A. Thaiveegan berkata ketiga-tiga lelaki itu yang baru sahaja selesai merompak sebuah stesen minyak di Jalan U1/1 pada kira-kira 4.15 pagi bertembung dengan sepasukan polis yang sedang melakukan rondaan mencegah jenayah di kawasan itu.

Mereka cuba melarikan diri dengan sebuah kenderaan sebelum terbabas di bahu kiri jalan kira-kira dua kilometer dari stesen minyak yang disamun.

"Ketiga-tiga suspek yang bersenjatakan parang kemudian keluar dan cuba menyerang polis menyebabkan anggota saya tiada pilihan selain melepaskan beberapa das tembakan menyebabkan kesemua mereka tersungkur di tempat kejadian," katanya kepada pemberita di tempat kejadian.

Turut hadir Ketua Polis Daerah Shah Alam, ACP Noor Azam Jamaludin dan Pemangku Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor, ACP Omar Mamah.

Thaiveegan berkata kesemua suspek terbabit dipercayai berasal dari Cheras, Selangor dan dalam tempoh sebulan lepas, geng itu disyaki terbabit dalam kejadian samun stesen minyak di Monteres dan Bukit Subang, di sini dan terbaru di Glenmarie.

Seorang daripada suspek itu berumur 20 tahun, seorang lagi remaja lelaki bawah umur berusia 16 tahun manakala seorang lagi tiada pengenalan diri ditemui padanya.

Pemeriksaan polis di dalam kereta yang dilaporkan dicuri di Jinjang, Kuala Lumpur, enam bulan lepas itu menemui dua mesin tunai dipercayai milik stesen minyak itu, tiga parang dan peralatan untuk merompak serta hasil-hasil rompakan mereka, katanya.

Thaiveegan berkata, modus operandi geng itu ialah menjadikan stesen minyak terpencil sebagai sasaran.

"Kita percaya suspek ini bergiat aktif dalam kejadian samun di sekitar Lembah Klang dan kita akan bekerjasama dengan polis Kuala Lumpur berhubung kejadian ini.

"Anggaran kerugian membabitkan geng ini belum diketahui manakala jumlah kerugian di stesen minyak yang baru disamun itu, masih dalam siasatan," katanya.

Kesemua mayat itu kemudian dihantar ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) Klang untuk bedah siasat. -- BERNAMA

Ulasan GB

Ada beberapa persoalan yang timbul di dalam berita berkenaan.

1) Ketiga-tiga remaja yang ditembak mati hanyalah "suspek", ertinya belum terbukti melakukan jenayah.

2) Ayat "geng itu disyaki terbabit" - pun menjelaskan tidak ada kepastian polis

3) Ketiga-tiga suspek yang "bersenjatakan parang" - tiada senjata pistol tetapi parang. Tetapi remaja berkenaan ditembak mati.

Dan anehnya kesemua akhbar pada waktu itu cepat melaporkan kononnya ia "geng minyak" berdasarkan kenyataan Timbalan Ketua Polis Selangor Datuk A. Thaiveegan tersebut. Ia dilaporkan pertama kalinya oleh Bernama tanpa menghiraukan lansung samada fakta itu benar atau tidak, malah lebih kepada rekaan bersandarkan kepada istilah-istilah seperti "disyaki", "dalam siasatan", "dipercayai" dan seumpamanya. Rakyat melihat ia hanya sebagai satu "cover-up" untuk menutup dengan cepat kes tembakan terhadap remaja oleh polis berkenaan.

Former PM TAAB (Pak Lah): We must be firm in turning back Rohingya

Posted: 20 Nov 2010 01:56 AM PST

SOURCE: Abdullah: We must be firm in turning back Rohingya by PICHAI CHUENSUKSAWADI AND PATTNAPONG CHANTRANONTWONG in Bangkok Post

http://www.bangkokpost.com/news/local/12370/abdullah-we-must-be-firm-in-turning-back-rohingya Published: 27/02/2009 at 12:00 AM Newspaper section: News

//

Countries affected by the influx of Rohingya refugees must be firm in turning them back, says Malaysian Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi.  

"We don't want to be unkind. But the problem has been about people who come without permits"

In an exclusive interview with the Bangkok Post before the Association of Southeast Asian Nations summit, Mr Abdullah said Malaysia was faced with a similar problem to Thailand, which has recently come under heavy criticism for its handling of the Rohingya issue.

NOTE: The full text of the interview with Mr Abdhullah is here. http://www.bangkokpost.com/news/asian/136918/

Thai authorities have been accused of abusing Rohingya boat people, tying their hands behind their backs before towing their boats out to sea.

Prime Minister Abhisit Vejjajiva has strongly denied the allegations, saying "there is no reason [for Thai authorities] to abuse human rights in dealing with these people despite the fact that they are illegal migrants".

Mr Abhisit has also said there are criminal gangs involved in illegal trafficking of some Rohingya into Thailand and the Department of Special Investigation is now looking into the matter.

The prime minister has called for regional cooperation in dealing with the Rohingya issue at the Asean summit and also in line with international-level meetings such as the Bali Process in March.

"This is not just Thailand's problem. It's a problem for all the region's countries, whether they are countries of origin, countries of destination or countries of transit," Mr Abhisit said.

Mr Abdullah said he welcomed the Thai suggestion and Malaysia would participate. Malaysia has a similar problem, he said. Most Rohingya arriving on Malaysian shores came from Thailand.

"We feel that they are being pushed onto us instead of Thailand accommodating them somehow. They come to us and when they come to us of course we know they come from Myanmar [Burma]," he said.

But when Malaysia has approached Burma on this issue, Burmese authorities have asked what evidence Malaysia has that they originated from Burma.

Mr Abdullah said some Rohingya refugees tear up their documents when they arrive on Malaysian shores.

"There has to be a lot of understanding on how to control this at the border. We have to be very firm in dealing with this situation. If we are not, then all of us will have a problem," Mr Abdullah said.

"From Thailand they come to us, from us they go to Indonesia. We don't want to be unkind. But the problem has been about people who come without permits.

"If they come as workers with permits which have been approved, then we can regulate them. But the problem is those Rohingya who just turn up. So what do we do with them?"

 

Premier Abdullah (R) with Post editor-in-chief Pichai.

Asked if he saw a role for international organisations in a regional meeting on the Rohingya issue, Mr Abdullah said: "They are very concerned and at times they are critical of actions taken by governments. But if we cannot be firm we cannot deal with this problem. We have to be firm at all borders. We have to turn them back.

 

"If they [the organisations] help, we will be very happy," he said.

In a separate exclusive interview with the Bangkok Post, Singapore Prime Minister Lee Hsien Loong said this was a humanitarian issue and the Asean leaders would be discussing the issue at their meeting in Cha-am this weekend.

With regard to the origins of the Rohingya, Mr Lee said where the people came from could not be a matter of opinion.

"It is a matter of geography. It is not a matter of dispute. It can be ascertained," he said.

"And then we can work out what the conditions are, what needs to be done.

"The leaders are meeting and the leaders will be talking about this."

<!–

Give us your ideas!

What do you want to see at the website? We need your input! We appreciate your suggestions.

Take survey

–>

Related Articles


Our AidilAdha 2010

Posted: 20 Nov 2010 01:34 AM PST

AidilAdha 2010 was celebrated with a twist. We were at home in Chateau Diyanazman instead of celebrating with our big families in Penang or Kedah. The first reason for that is the fact that the holiday fell on a Wednesday and secondly my Mom aka Miki's Opah Penang was away in Mecca for Hajj.  It felt rather funny…

We stayed at home, just the three of us, getting up early in morning… I cooked and Azman cleaned up the garden. Then came the AidilAdha prayers, then the eating until all the worms in our intestines screamed in suffocation. No korban this year. No naming our bull Coco or Chico or Kuci-Kuci… No worrying about cholesterol level while pigging out on beef beef beef!  No hanging out with our brothers and sisters. And no my Mom.

Not as fun as usual. But as long as there were the three of us, happiness always engulf me. Thank you God The Almighty.

I cooked a delicious batch of chicken rendang to be served with lemang and Miki's favourite spaghetti bolognese. Since it was the first time we 'beraya' in our new house we tried to take nice photos of ourselves. Let's look at them:-


chewah Miki!

Lemang 2 batang, a whole bird of chicken rendang plus pasta. That's actually a lot for 2 adults and I kid but at the end of the day they were all finished anyway. Look how empty the table was. So sunyi! I am not used to sunyiness really! Love my big noisy family!

Geram tengok muka Miki tu… he officially turned 2 years 10 months on Hari Raya Haji.

Below is the first attempt of taking our family pic:


Not so bad right but Miki was very mengada-ngada, he put Amok the Cat in his songkok and insisted to wear Daddy's songkok. Hishhh… pastu bila sengih kan songkok besar dah jatuh tutup mata?!

TANGKAP GAMBAR LAIN!!

Click!


Apsal ko nganga Miki???

Snap another one please!!

Click!

Apsal ko tarik rambut Mummy Miki???

TANGKAP YANG LAINNNNN!!

Click!


Eh tertengok TV pulak.hehe

Next!

We really wanted to take a pic of just the two of us so we shooed Miki away and Azman took his songkok back. I like this picture a lot. But…..

Miki sudah meroyannnnn…

And launched an attack to get the songkok back!

"Ada aku kisah?" thought his Dad sambil gelak evil:-

Maka Miki pun melalak-lalak-lalak sekuat-kuat hati! Mummy tetappp maintain control rambut Shakira.


Sungguh syahdu sekali tak dapat songkok lantas berkepit di ketiak Mummy… Cuddle! Cuddle! I am Miki's favourite teddy bear!


Daddy pun jealous jugak so he came to join us peluk-peluk sekali…

Haha! So that's our Raya Haji story. Sila muntah darah tengok muka we all banyak giler.

Selamat Hari Raya!! :)


Perjuangan Anwar Tak Sama Dengan Suu Kyi

Posted: 20 Nov 2010 01:12 AM PST

Anwar tak sama dengan Suu Kyi, kata penulis Amerika

Pemimpin utama PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak boleh menyamakan diri beliau dengan pejuang demokrasi Burma Aung San Suu Kyi, kata seorang penulis laman web berhaluan kanan Amerika.

Rachel Motte, yang menulis dalam New Ledger, sebuah penerbitan laman web Amerika yang menyiarkan pendapat berhaluan tengah-kanan, berkata persamaan itu tidak wujud kerana kes peribadi yang dihadapi Anwar berbeza dengan yang dihadapi Suu Kyi.

Tambahan lagi, kata penulis itu, landskap politik Malaysia jauh bezanya dengan yang terdapat di Burma.

"Jika ada manusia yang menderita kerana memperjuangkan demokrasi, maka Suu Kyilah orangnya... bukan Anwar Ibrahim, kerana beliau diberi peluang menghadapi perbicaraan, dibenarkan mendapat khidmat kumpulan peguam, diberi akses kepada media tempatan dan antarabangsa, dibenar bergiat dalam parti politik pimpinannya dan diberi kebebasan untuk bergerak ke seluruh dunia.

"Anwar bukan Aung San Suu Kyi. Sebenarnya, tindakan beliau sebagai pengasas bersama sebuah badan yang memperjuangkan Persaudaraan Islam Sejagat menunjukkan beliau jauh berbeza dengan Suu Kyi, yang telah banyak berkorban untuk memperjuangkan demokrasi," tulis Motte.

Penulis berkenaan mendakwa Anwar menggunakan pembebasan Suu Kyi baru-baru ini untuk menarik perhatian ramai kepada masalah politiknya ketika beliau berucap tentang keadilan sosial dan demokrasi di Sydney, Australia awal minggu ini. -Bernama


Anwar Ibrahim is no Aung San Suu Kyi

Tagged Anwar Ibrahim, Global Muslim Brotherhood, International Institute of Islamic Thought, Malaysia, Malaysia Watcher, Myanmar's Aung San Suu Kyi, Nobel Peace Prize, Pope John Paul II, Suu Kyi, Terror financing, U.N. Secretary General Kofi Annon.
Malaysian opposition leader Anwar Ibrahim is in Australia this week, speaking on social justice, democracy, and his own legal woes. He has also addressed the recent release of Aung San Suu Kyi, the Burmese opposition politician, declaring that her release will mean nothing until she is permitted to take her place as the elected leader of Myanmar. Anwar has used Suu Kyi's release to attract attention to his own political problems, arguing that Australia ought to speak out in the face of atrocities in both Myanmar and Malaysia:

"But I think they're ill-advised if they proceed in this way…. I'm not suggesting that [the Australian government] should interfere, but they should express their views, they should promote civil society, as a vibrant democracy they've a duty…. But I think the issue of democracy, human rights, rule of law, they're not something that you can just ignore. But I'm of course appreciative of the fact that Foreign Minister Kevin Rudd took time, and we had very, very useful discussions, some issues affecting both countries, and of course my personal predicament. But I always make it a point that they should extend the issue, the issue of freedom, human rights. It goes beyond Anwar's personal case."

The problem here is that "Anwar's personal case" is very different from Suu Kyi's, and Malaysia's political landscape has little in common with Myanmar's.

Aung San Suu Kyi was awarded the Nobel Peace Prize in 1991 for "her non-violent struggle for democracy and human rights". Her father, Aung San, who negotiated Burma's independence from the British Empire in 1947, was killed by his political rivals when Suu Kyi was only two years old. When her mother, a Burmese ambassador, died in 1989, Suu Kyi dedicated her life to fighting for democracy in Burma as her parents had done. She was active in Burma's pro-democracy movement, and as a result was placed under house arrest in 1989; no charges were brought against her, and no trial occurred. Despite her confinement she won a landslide victory in the 1990 election, and would have become Prime Minister had the military not intervened.

Suu Kyi was released from house arrest just days ago, on November 13. During her confinement, which spanned fifteen of the past twenty-one years, she was usually separated from her family. She saw her husband, Michael Aris, only five times during the decade that preceded his death; even the intervention of such figures as U.N. Secretary General Kofi Annon and Pope John Paul II could not persuade her captors to allow Aris to join her. She was also separated from her two sons and lived in less than ideal physical conditions, sometimes without access to electricity.

Suu Kyi chose to live under these restraints rather than abandon her pro-democracy work; she was offered freedom in exchange for her leaving her country, but she refused.

If anyone has suffered for the cause of democracy, Suu Kyi has—yet Anwar Ibrahim, who has enjoyed the benefits of a trial, a team of lawyers, access to local, national, and international media outlets, his own political party, and the freedom to travel the globe, told Australians this week that "Australia needs to be more pronounced in its support for democracy… Otherwise you have a strong position on Burma, but not on the atrocities in Malaysia."

Anwar is no Aung San Suu Kyi. Indeed, his actions as the co-founder of a front organization for the Global Muslim Brotherhood indicate that he is in fact opposed to the democratic ideals she has sacrificed so much for.

In the 1970's and 1980's, while Suu Kyi busied herself with the work that would later imprison her, Anwar served as a trustee for the World Assembly of Asian Youth. The Pew Forum describes the Assembly as being so intertwined with the Muslim Brotherhood that it is difficult to tell them apart.

In 2002, Suu Kyi took advantage of a brief respite from imprisonment to continue her work on behalf of Burmese freedom. Meanwhile, Anwar's International Institute of Islamic Thought (IIIT) was named in a class-action suit brought on behalf of 9/11 family and survivors against organizations that helped fund radical Islamism.

In 2007, when Suu Kyi made her first state media address in the four years since her then current confinement had begun, the Muslim Brotherhood named Anwar's IIIT in a list of twenty-nine of "our organizations and the organizations of our friends."

Though Anwar clearly equates his own political and legal troubles in Malaysia to the human rights abuses Suu Kyi has worked to end in Myanmar, no one else should. Anwar and Suu Kyi may both be political opposition leaders in their respective nations, but their similarities end there. -New LedgerIf …..(Eng and Burmese)

Posted: 20 Nov 2010 12:25 AM PST

Source_Wikipedia: If— http://en.wikipedia.org/wiki/If%E2%80%94

If you can keep your head when all about you
Are losing theirs and blaming it on you;
If you can trust yourself when all men doubt you,
But make allowance for their doubting too;
If you can wait and not be tired by waiting,
Or, being lied about, don't deal in lies,
Or, being hated, don't give way to hating,
And yet don't look too good, nor talk too wise;
If you can dream – and not make dreams your master;
If you can think – and not make thoughts your aim;
If you can meet with triumph and disaster
And treat those two imposters just the same;
If you can bear to hear the truth you've spoken
Twisted by knaves to make a trap for fools,
Or watch the things you gave your life to broken,
And stoop and build 'em up with wornout tools;

If you can make one heap of all your winnings
And risk it on one turn of pitch-and-toss,
And lose, and start again at your beginnings
And never breathe a word about your loss;
If you can force your heart and nerve and sinew
To serve your turn long after they are gone,
And so hold on when there is nothing in you
Except the Will which says to them: "Hold on";
If you can talk with crowds and keep your virtue,
Or walk with kings – nor lose the common touch;
If neither foes nor loving friends can hurt you;
If all men count with you, but none too much;
If you can fill the unforgiving minute
With sixty seconds' worth of distance run –
Yours is the Earth and everything that's in it,
And – which is more – you'll be a Man my son!

ေဒၚေအာင္ဆန္းစုၾကည္ "အကယ္၍"

 အကယ္၍ (ေဒၚေအာင္ဆန္းစုၾကည္)'s sound file from VOA:

http://www.voanews.com/burmese/news/arts-entertainment/–arts_and_artists_11-17-10-108758574.html

အကယ္၍
မင္းအသုိင္းအ၀ုိင္း တုန္လႈပ္ေျခာက္ျခားၿပီး
ဒါေတြဟာ မင္းေၾကာင့္လုိ႔ ၀ုိင္း၀န္းအျပစ္တင္ၾကတဲ့အခါ
မင္းဟာ တည္ၿငိမ္စြာနဲ႔ ရင္ဆုိင္ႏုိင္မယ္ဆုိရင္ . . .

အကယ္၍
အားလုံးက မင္းကုိ မယုံသကၤာျဖစ္လာတဲ့အခါ
သူတုိ႔ကုိ နားလည္စြာ ခြင့္လႊတ္ရင္းနဲ႔
မင္းကုိယ္မင္း ယုံၾကည္မႈ အျပည့္ရွိမယ္ဆုိရင္ . . .

အကယ္၍
ေစာင့္သင့္တဲ့အခ်ိန္ကုိ ေစာင့္ႏုိင္ၿပီး
အဲဒီအတြက္လည္း မေမာမပန္း ေနႏုိင္မယ္ဆုိရင္ . . .

ဒါမွမဟုတ္
မင္းရဲ႕အေၾကာင္း မဟုတ္မတရား မုသားစကားၾကားရတဲ့အခါ
မင္းကလည္း အလိမ္အညာေတြနဲ႔ မတုန္႔ျပန္ဘူးဆုိရင္ . . .

ဒါမွမဟုတ္
မင္းကုိ လူတကာက ၀ုိင္း၀န္းမုန္းတီးတဲ့အခါ
မင္းကလည္း အမုန္းေတြ ျပန္မပြားဘူးဆုိရင္ . . .

အကယ္၍
စိတ္ကူးယဥ္အိပ္မက္ေတြဟာ
မင္းအေပၚ မလႊမ္းမုိးေစဘဲ
စိတ္ကူးႏုိင္မယ္ဆုိရင္ . . .

ၿပီးေတာ့
အေတြးအေခၚ စိတ္ကူးေတြဟာ
ေမွ်ာ္မွန္းခ်က္သက္သက္သာ မျဖစ္ေစဘဲ
ေတြးေခၚႏုိင္မယ္ဆုိရင္ . . .

အကယ္၍
ေအာင္ျမင္မႈသုခနဲ႔ ဆုံး႐ႈံးမႈဒုကၡေတြကုိ ၾကံဳေတြ႕ရတဲ့အခါ
တူညီေသာ ေလာကဓံတရားေတြပါလားရယ္လုိ႔
ခံယူထားႏုိင္မယ္ဆုိရင္ . . .

အကယ္၍
မင္းရဲ႕ အမွန္စကားေတြကုိ
လူလိမ္လူညာေတြက လွည့္စားေျပာင္းလဲၿပီး
မုသားအျဖစ္ ေထာင္ေခ်ာက္ဆင္ ညစ္တဲ့အခါ
မင္းဟာ တည္ၿငိမ္စြာနဲ႔ နာၾကားႏုိင္မယ္ဆုိရင္ . . .

အကယ္၍
မင္းဘ၀တစ္ခုလုံးေပးၿပီး
အရိပ္တၾကည့္ၾကည့္နဲ႔ ျဖည့္ဆည္းခဲ့ရတဲ့ အရာရာကုိ
ဖ်က္ဆီးခံလုိက္ရၿပီးတဲ့ေနာက္
အင္မတန္မွေသးငယ္တဲ့ တန္ဆာပလာ အရာရာနဲ႔
ျပန္လည္တည္ေဆာက္ႏုိင္မယ္ဆုိရင္ . . .

အကယ္၍
မင္းႏုိင္ခဲ့သမွ်ေတြအားလုံး
ေႂကြတလွည့္ၾကက္တခုန္ပမာ
တလွည့္တခါတည္းနဲ႔ ဆုံး႐ႈံးသြားခဲ့ရင္ . . .

ၿပီးေတာ့
အစကေန ျပန္စႏုိင္မယ္ဆုိရင္ . . .

ၿပီးေတာ့တခါ
ဆုိးလွတဲ့ကံၾကမၼာရယ္လုိ႔
ဘယ္ေသာအခါမွ ညည္းညဴမေနဘူးဆုိရင္ . . .

အကယ္၍
သူမ်ားတကာေတြ လုပ္ၿပီးသြားၾကလုိ႔
အခ်ိန္အေတာ္ၾကာမွ မင္းအလွည့္ေရာက္လာတဲ့အခါ
မင္းတေယာက္တည္းနဲ႔ပဲ
အားနဲ႔မာန္နဲ႔ ဇြဲသတၱိရွိရွိ ဆက္ႀကိဳးစားႏုိင္မယ္ဆုိရင္ . . .

အဲဒီလုိပဲ
မင္းမွာ စိတ္အင္အားကလြဲလုိ႔ ဘာဆုိဘာမွ မရွိေတာ့တဲ့အခါ
အဲဒီစိတ္အင္အားကုိ ခုိင္မာစြာနဲ႔ပဲ
လက္ဆုပ္လက္ကုိင္ ထားႏုိင္မယ္ဆုိရင္ . . .

အကယ္၍
လူေတြနဲ႔ ထိေတြ႕ဆက္ဆံ ေျပာဆုိတဲ့အခါ
ကုိယ္က်င့္သိကၡာကုိ ေစာင့္ထိန္းႏုိင္မယ္ဆုိရင္ . . .

ဒါမွမဟုတ္
မင္းဧကရာဇ္ေတြနဲ႔အတူ လမ္းေလွ်ာက္ေနရေပမယ့္
မာန္၊ မာန ေသြး မႂကြဘူးဆုိရင္ . . .

အကယ္၍
ရန္သူကျဖစ္ေစ၊ မိတ္ေဆြကျဖစ္ေစ
မင္းကုိ နာက်ည္းေအာင္ မလုပ္ႏုိင္ေစရင္ . . .

အကယ္၍
လူတုိင္းကုိ တန္ဖုိးထားေလးစားေပမယ့္
စြဲလမ္းမႈ သံေယာဇဥ္ေတြ ထားမေနဘူးဆုိရင္ . . .

အကယ္၍
တုိေတာင္းလွတဲ့ မပစ္ပယ္ႏုိင္တဲ့ တမိနစ္အတြင္းမွာ
အဓိပၸာယ္ရွိတဲ့ စကၠန္႔ေျခာက္ဆယ္အျဖစ္ အသုံးခ်ႏုိင္မယ္ဆုိရင္ . . .

ငါ့သားေရ
မင္းဟာ အရာရာရွိတဲ့ အရာရာျဖစ္တဲ့ ကမာၻႀကီးကုိ ဆုပ္ကုိင္လုိ႔
အရာရာ ဘာမဆုိ မင္းစြမ္းႏုိင္ၿပီေပါ့
အဲဒီေတာ့ မင္းဟာလည္း ေယာက္်ားေကာင္းတေယာက္ပဲေပါ့။ ။

(ေဒၚေအာင္ဆန္းစုၾကည္ ဘာသာျပန္ဆိုသည္)

Source of this Burmese translation here_http://komoethee.blogspot.com/2010/06/blog-post_3077.html

Related Articles


MM Lee: I don't Facebook

Posted: 19 Nov 2010 03:18 PM PST


Enjin Bas Meletup, Pelajar Kolej Melecur Jatuh Dalam "Lubang Berapi"

Posted: 19 Nov 2010 10:33 PM PST

Kuala Lumpur: Tiga pelajar kolej kejururawatan cedera, dua melecur teruk selepas enjin bas dinaiki tiba-tiba meletup menyebabkan mereka terjatuh ke dalam 'lubang berapi' di bahagian enjin yang terbakar.

Dalam kejadian kira-kira jam 7 malam kelmarin di Jalan Tun Sambanthan, Brickfields, di sini, ketiga-tiga mangsa jatuh ke dalam lubang itu sejurus lantai bas berkenaan runtuh akibat letupan yang berlaku.

Ketika kejadian bas itu berhenti di persimpangan lampu isyarat dan ketiga-tiga mangsa yang dalam perjalanan pulang ke asrama di Subang Bestari, dekat sini, selepas membeli-belah di ibu kota sempena cuti Aidiladha, duduk di kerusi paling belakang.

Seorang mangsa, Nurzilawati Hussin (gambar), 20, berkata sedang rancak berbual, enjin bas di bawah lantai tempat mereka duduk tiba-tiba meletup, menyebabkan dia terus terperosok masuk ke bahagian enjin.

"Kejadian berlaku sekelip mata dan api menyambar kaki serta baju kurung dipakai saya hingga paras punggung. Dalam keadaan cemas itu saya sempat ditarik keluar rakan ke tempat selamat.


"Dalam keadaan terbaring kesakitan di tepi jalan, seorang lelaki yang simpati mencurahkan air ke kaki saya yang panas akibat terbakar," katanya.

Nurzilawati dibawa ke Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), namun dipindahkan ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) berikutan kecederaan melecur dialaminya serius dan memerlukan pembedahan segera.

"Doktor memberitahu hampir 26 peratus tubuh saya melecur. Malah saya terpaksa menjalani pembedahan lebih tiga jam pagi tadi (semalam) memulihkan kulit melecur teruk," katanya.

Menurutnya, dia belum lagi memaklumkan kejadian menimpanya kepada ibu bapanya di Batu Rakit, Terengganu kerana bimbang mereka sukar menerimanya.

"Saya sedih kerana kecederaan yang saya alami menyebabkan saya tidak dapat menduduki peperiksaan kolej bakal bermula 13 Disember depan.

"Saya mungkin terpaksa mengulangi semula semester ini dan membayar yuran kira-kira RM10,000. Itu satu lagi beban kerana bapa saya hanya bekerja sebagai penjual sate," kata Nurzilawati.

Menurutnya, kesan kebakaran itu menyebabkan kulit bahagian punggung hingga tapak kakinya sakit seperti dihiris benda tajam selain menyebabkan dia tidak boleh bergerak.

Dia yang cedera paling teruk berbanding dua rakan lain mendakwa memerlukan tempoh sekurang-kurangnya dua bulan untuk sembuh dan dibenarkan keluar hospital.

Seorang lagi mangsa, Nur Nadia Husna Arshad, 20, turut melecur 11 peratus dari paha ke bawah.

Menurutnya, sebelum enjin bas itu meletup dia bersama Nurzilawati dan seorang lagi kawan, Nur Aisyah Abd Samad, 20, duduk di kerusi belakang bas dengan penutup enjin terletak berdekatan kaki mereka.

"Sebaik bas berhenti di satu persimpangan lampu isyarat, enjin bas tiba-tiba meletup dan mengeluarkan percikan api sebelum asap memenuhi bas.

"Kami bertiga kelam-kabut selamatkan diri dan saya tidak boleh melihat dengan jelas. Ketika hendak lari ke pintu bas, saya terjerumus ke dalam lubang di lantai bas.

"Saya terperosok di bahagian enjin hingga paras pinggang mengakibatkan kedua-dua kaki sangat pedih akibat terkena wap panas dan percikan api," katanya yang ditemui di PPUM, semalam.

Nur Nadia berkata, selepas jatuh dia menguatkan diri keluar dari lubang itu dan merangkak ke pintu bas sebelum Nur Aisyah memapahnya keluar.

"Doktor beritahu saya perlu masa tiga hingga empat minggu untuk pulih, itupun jika menggunakan ubat khas yang agak mahal kosnya dan perlu dibayar tunai.

"Wakil syarikat bas datang melawat dan berjanji menanggung segala kos. Kalau benar saya harap mereka dapat bayar segera kerana saya ingin menduduki peperiksaan Disember ini," katanya.

Sementara itu, Nur Aisyah yang dibenarkan keluar berikutan hanya melecur di tapak kaki kanan pula berkata, dia bersyukur ketiga-tiga mereka selamat walaupun berdepan insiden paling bahaya pernah mereka alami. -hm


Price of clothes up next month - The Star

Posted: 19 Nov 2010 09:54 PM PST


'Kampung WiFi' becomes white elephant - Borneo Post Online

Posted: 19 Nov 2010 09:54 PM PST


Hakim Bukan Islam Bela Umat Islam Di Masjid Kata Tiada Siapa Berhak Halau Mereka Keluar

Posted: 19 Nov 2010 03:53 PM PST

Dua MP Pakatan antara 17 bebas tuduhan sertai perhimpunan Bersih

KUALA LUMPUR, 19 Nov — Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini membebaskan 17 orang termasuk dua Ahli Parlimen Pakatan Rakyat - Tian Chua dan N Gobalakrishnan daripada tuduhan menyertai perhimpunan tidak sah anjuran Gabungan Pilihan Raya bersih dan Adil (Bersih) tiga tahun lalu.

Turut dibebas tuduhan ialah ahli jawatankuasa kerja PAS pusat Mohamad Sabu.

Dalam keputusannya, Hakim Jagjit Singh berkata, pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie bahawa perhimpunan itu haram dan wujud kecacatan dalam pertuduhan.

Perbicaraan itu mengambil masa tiga tahun.

Dalam pilihan raya yang diadakan lima bulan selepas perhimpunan itu, Chua dan Gobalakrishnan yang bertanding atas tiket PKR, masing-masing menang di kerusi Batu dan Padang Serai.

Antara lain hakim berkata pihak pendakwaan gagal untuk membuktikan bahawa tertuduh berada di tempat perhimpunan, malah kesemua 17 tertuduh sudah bersurai selepas diarahkan berbuat demikian.

Kesemua tertuduh didakwa menyertai perhimpunan haram yang diadakan di pelbagai lokasi di ibu negara termasuk Masjid Negara dan kompleks membeli-belah Sogo.

Perhimpunan Bersih 2007 telah diadakan pada 10 November 2007 dan tidak mendapat permit polis.

Ia dianjurkan oleh pertubuhan bukan kerajaan Bersih, yang turut disertai pelbagai parti pembangkang, yang bertujuan mahu menuntut pilihan raya yang adil.

Perhimpunan itu dilaporkan disertai oleh 100,000 orang.

Dalam memorandum tersebut, Bersih mengemukakan empat tuntutan iaitu penyemakan semula daftar pemilih yang lengkap demi memastikan segala kesalahan dan ketempangan yang sedia ada dapat dihapuskan, penggunaan dakwat kekal untuk menghalang pengundian berganda, pemansuhan sistem pengundian pos kecuali untuk para diplomat dan pengundi lain di luar negara dan akses media yang adil kepada semua pihak dalam pilihan raya supaya semua parti politik boleh menjelaskan dasar dan manifesto mereka kepada rakyat Malaysia.

Selain Chua, Gobalakrishnan dan Mohamad, turut terlepas daripada pertuduhan itu ialah Mohd Zad Abdullah, Mohd Salim Yeslam, Abdul Razali Abdul Rahman, Razali Abdul, Mohd Asri Ahmad, Mohd Harith Fathillah, Saleh Mohd Tahir, Azahar Yusop, Sulaiman Ahmad, Taib Abdullah, Mohd Shafie Ismail, Mohd Nazreen Mohd Nasir, Mohd Abi Salam Ariffin dan Ishak Othman.

Hakim Jagjit dalam penghakimannya berkata, berdasarkan keterangan saksi pendakwaan, tertuduh ke-16 iaitu Mohamad dan tertuduh ke-17 iaitu Chua mendapati, pihak pendakwaan hanya bergantung kepada pita rakaman semata-mata dan tiada keterangan saksi menunjukkan kedua-dua tertuduh berhimpun di Istana Negara yang boleh memudaratkan kepentingan awam.

"Kedua-dua tertuduh berada di situ (Istana Negara) untuk menyerahkan memorandum kepada pihak istana dan mereka telah diberikan masa yang secukupnya oleh pihak polis untuk menyerahkan memorandum itu dan selepas menyerahkannya mereka beredar. Maka tidak timbul isu enggan bersurai dan wujudnya perhimpunan haram di tempat itu," katanya.

Selain itu, penangkapan kedua-kedua tertuduh turut dipersoalkan kerana tangkapan dibuat jauh dari Istana Negara. Mohamad Sabu ditangkap di Tol Juru, Pulau Pinang manakala Chua ditangkap di Johor Bahru.

Bagi tertuduh ke-10 iaitu Gobalakrishnan, Jagjit berkata tiada keterangan oleh mana-mana saksi yang menunjukkan tertuduh terlibat dalam perhimpunan di Jalan Tun Perak di sini kerana pihak pendakwaan hanya bergantung kepada video rakaman semata-mata.

"Dalam video rakaman menunjukkan kehadiran tertuduh, namun tiada keterangan saksi pendakwaan yang mengatakan bahawa tertuduh terlibat dalam perhimpunan itu. Di dalam video itu juga menunjukkan tertuduh tidak berpakaian berwarna kuning ataupun merah yang tertera perkataan "Bersih" ataupun "Unit Amal". Persoalannya, bagaimana nak mengaitkan tertuduh terlibat dalam perhimpunan tersebut," katanya.

Bagi 14 tertuduh yang lain yang ditangkap di beberapa lokasi seperti Masjid Negara dan Jalan Raja Laut di sini telah menunjukkan kehadiran mereka di situ, bagaimanapun pihak pendakwaan gagal membuktikan bahawa kehadiran mereka mengganggu ketenteraman awam.

"Saya berpendapat orang awam berhak berada di dalam masjid kerana ia merupakan tempat beribadat dan tiada sesiapapun yang berhak menyuruh mereka keluar daripada masjid dan apa jua halangan daripada berada dalam masjid adalah satu perbuatan yang melanggar Perkara 11 Perlembagaan Persekutuan iaitu melanggar kebebasan beragama," katanya.

Mengikut pertuduhan, kesemua tertuduh didakwa menyertai perhimpunan itu dan mengingkari arahan polis untuk bersurai di beberapa tempat di sekitar ibu negara seperti Jalan Raja Laut, Jalan Istana Baru dan Jalan Tun Perak antara pukul 1 petang hingga 4 petang, 10 November 2007.

Kesemua mereka didakwa mengikut Seksyen 143 Kanun Keseksaan dan mengikut Seksyen 27 (4) Akta Polis 1967.

Pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwa Raya Ishak Mohd Yusoff yang mengemukakan seramai 36 saksi manakala barisan pembelaan diketuai oleh Hanifa Maidin. -TMI

Imbasan tulisan GB Pada 10 Nov 2007


Gelombang Kuning - Terciptanya Satu Sejarah

Gelombang Kuning - itulah namanya! 10 November 2007 akan terpahat di dalam lipatan sejarah negara ini sebagai satu kemenangan rakyat merobek kesombongan dan keangkuhan Kerajaan UMNO/BN yang dari awal-awal telah berusaha untuk menggagal perhimpunan keramat ini.

Langit persis merestui dan mengasihani rakyat yang berhimpun, mencurahkan hujan rahmat disamping membersihkan kotoran gas pemedih mata yang disemburkan oleh anggota FRU ke arah mereka, sementara laluan ke Istana Negara sekalipun sesak dengan lautan manusia, dipermudahkan jalannya oleh Allah s.w.t. untuk peserta-peserta perhimpunan tiba menjunjung kasih ke bawah Duli Yang Dipertuan Agong.

Inilah rakyatmu Tuanku, yang datang dari pelbagai ceruk bandar dan desa, tiba ke Istanamu setelah menempuh pelbagai susah payah, halangan, ujian dan dugaan, ingin memohon simpati dan belas ikhsan tuanku, agar mendengar aduan dan rayuan kami tentang salahlaku kerajaan yang ada terhadap perjalanan sistem pilihanraya di negara ini.

Hasrat rakyat itu berjaya disampaikan oleh pemimpin-pemimpin NGO dan parti pembangkang yang dibenarkan masuk ke Istana Negara diantaranya Presiden PAS, Tuan Guru Dato' Seri Abdul Hadi Awang, Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharudin Mat Isa, Tan Sri Khalid Ibrahim, Tim Presiden Keadilan, wakil NGO dan Bersih, Anuar Tahir, Naib Presiden KeADILan, Sivarasa Rasiah dan Setiausaha Agung PAS, Dato' Kamarudin Jaffar.

Siapa menduga, setelah diancam dan diugut berkali-kali oleh pihak berkuasa yang semuanya bertujuan untuk menggagal missi perhimpunan tersebut, ianya tidak mampu untuk membendung gelora kebangkitan rakyat. Tepat sekali kata-kata TG Nik Abdul Aziz, Menteri Besar Kelantan : "Bagaikan tabie air, rakyat pun begitu. Sebarang usaha menyekat dan membenteng air yang turun dari gunung akan menunggu bencana di hari depan, di satu masa dan ketika nanti."

Kita amat terkilan dengan tindakan Unit Simpanan Persekutuan (FRU) yang dengan ganas dan zalim melepaskan semburan asid kepada orang ramai yang berada di hadapan bangunan bank OCBC, setesen LRT, dan kedai-kedai yang berada di sepanjang jalan bawah LRT.

Harakahdaily melaporkan Bendahari PAS Pusat, Dr Hatta Mohd Ramli yang merupakan ketua peserta himpunan di Masjid Jamek terus meminta semua peserta mara ke Dataran Merdeka.

Dalam keadaan para peserta sedang mara ke Dataran Merdeka, FRU sekali lagi menghala semburan kepada mereka menyebabkan keadaan menjadi kecoh dan kelam kebut dan mereka berlari bertempiaran sambil menjerit-jerit.

Beberapa minit kemudian, para barisan FRU yang terdiri daripada 10 orang sekali gus melepaskan tembakan gas pemedih mata di hadapan Stesen LRT Masjid Jamek dan di celah lorong ke Masjid India menyebabkan para peserta himpunan lari menyelamatkan.

Ada di antara peserta yang terpaksa kembali ke masjid untuk mengelak dari terkena gas pemedih mata malah ada di kalangan mereka terbahak-bahak sehingga termuntah kerana terhidu gas pemedih mata.

Segerombolan FRU mengejar para peserta himpunan menyebabkan mereka terpaksa berlindung di kawasan masjid, di samping itu kira-kira 20 orang FRU berbaris sambil memegang perisainya di hadapan pintu pagar masjid menyebabkan para peserta himpunan tidak dapat keluar.

Hampir setengah jam, para peserta tidak kira tua, muda, remaja, bahkan kanak-kanak terpaksa berlindung seketika di dalam Masjid Jamek sambil membersihkan muka yang terkena semburan asid dari FRU.

Akhirnya peserta himpunan berunding dengan pihak FRU untuk keluar dari kawasan masjid dan memberitahu mereka para himpunan akan bersurai.

Kelihatan para peserta memecat semula baju kuning mereka sebagai taktik untuk keluar dari perkarangan masjid kemudian selepas itu mereka memakai semula 'T-Shirt Bersih untuk sama-sama berarak ke Istana Negara.

Dan kita mengkagumi semangat waja yang ditunjukkan oleh pasukan Unit Amal Malaysia (tentera merah) yang menjadi benteng pertahanan rakyat dari dikasari dan dizalimi oleh anggota FRU sekalipun beberapa anggota Unit Amal telah ditangkap tatkala mereka nekad merempuh sebuah trak water canon yang menghala kepada orang ramai yang berkumpul di stesen LRT Masjid Jamek.

Semuga Allah membalas jasa mulia mereka serta memberikan kehinaan ketas anggota FRU yang ganas dan kejam itu.

Ada hikmahnya apabila Dataran Merdeka ditutup. Peserta-peserta perhimpunan terpaksa berpecah kepada beberapa tempat sehinggakan gerombolan lebih 50,000 yang dipimpin oleh Presiden PAS telah tiba di Istana Negara, yang terpaksa merempuh pelbai halangan yang dibuat oleh polis sekitar jalan ke Istana Negara.

Mana mungkin melupai detik bersejarah ini dan semuga ia menjadi titik mula untuk mempastikan kita akan dapat menikmati sistem demokrasi yang sebenar, bertanding di tanah yang seimbang dengan sistem pilihanraya yang adil, telus dan bersih.Hujan Kata-kata

Posted: 07 Nov 2010 02:54 PM PST

Semalam
hujan kata-kata
kutadahkan
cangkir sajak
dingin maknanya
kusiram
api persoalanmu.

Muar-Pagoh-Kuala Lumpur


Laying the track for high-speed rail

Posted: 17 Nov 2010 07:52 AM PST

Transportation Secretary Ray LaHood announced the second round of recipients selected to receive funding for intercity rail projects under the administration's High-Speed Intercity Passenger Rail Program on October 28, 2010. These projects will bring us one step closer to realizing the benefits of greener transportation. CAP has the story.

The graph below shows the projects currently under development as a result of the High-Speed Intercity Rail Program's funding, which includes Recovery Act funding and funding from the Passenger Rail Investment and Improvement Act of 2008. Some projects are in the planning stages while others such as California's existing corridors (solid red) are already built and are being developed or expanded. The Milwaukee to Madison line and projects in Ohio will likely be canceled by incoming governors for those states (see "Passenger rail is not in Ohio's future": New GOP governors kill $1.2 Billion in high-speed rail jobs).

This is a shame, because these projects create jobs. The California High-Speed Rail Authority estimates that building the corridor connecting San Diego, Los Angeles, San Francisco, and Sacramento will create 600,000 jobs.

Intercity passenger rail received $8 billion total from the Recovery Act, which is a huge increase in funding. It traditionally receives much less federal funding than highways and air travel.

We've written in this space before about the Obama administration's new emphasis on building high-speed and intercity passenger rail that connects communities and economic centers around the country, and complements highway, aviation, and public transit systems. But there are other benefits to high-speed rail: It spurs job creation, decreases dependence on fossil fuels, and reduces greenhouse gas emissions that cause global warming.

Intercity rail, some of which is high speed, is also more energy efficient than commuter rail systems—and much more efficient than automobiles or aircraft when compared using British thermal units, or BTUs per passenger mile.

A national high-speed rail system is a long way off, but even systems that connect a few major cities pay environmental dividends. The California High-Speed Rail Authority estimates that their proposed system from Los Angeles to San Francisco will remove 12 billion pounds of carbon dioxide per year by 2030 because it uses electricity generated from wind, solar, and other renewable resources. And it will save 12.7 million barrels of oil by 2030.

Those kinds of benefits combined with high-speed rail's job-creation potential make the administration's investments a worthy endeavor.

– A CAP cross-post.


No comments: