Friday, November 19, 2010

Hakim Bukan Islam Bela Umat Islam Di Masjid Kata Tiada Siapa Berhak Halau Mereka Keluar

Hakim Bukan Islam Bela Umat Islam Di Masjid Kata Tiada Siapa Berhak Halau Mereka Keluar


Hakim Bukan Islam Bela Umat Islam Di Masjid Kata Tiada Siapa Berhak Halau Mereka Keluar

Posted: 19 Nov 2010 10:55 AM PST

Dua MP Pakatan antara 17 bebas tuduhan sertai perhimpunan Bersih

KUALA LUMPUR, 19 Nov — Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini membebaskan 17 orang termasuk dua Ahli Parlimen Pakatan Rakyat - Tian Chua dan N Gobalakrishnan daripada tuduhan menyertai perhimpunan tidak sah anjuran Gabungan Pilihan Raya bersih dan Adil (Bersih) tiga tahun lalu.

Turut dibebas tuduhan ialah ahli jawatankuasa kerja PAS pusat Mohamad Sabu.

Dalam keputusannya, Hakim Jagjit Singh berkata, pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie bahawa perhimpunan itu haram dan wujud kecacatan dalam pertuduhan.

Perbicaraan itu mengambil masa tiga tahun.

Dalam pilihan raya yang diadakan lima bulan selepas perhimpunan itu, Chua dan Gobalakrishnan yang bertanding atas tiket PKR, masing-masing menang di kerusi Batu dan Padang Serai.

Antara lain hakim berkata pihak pendakwaan gagal untuk membuktikan bahawa tertuduh berada di tempat perhimpunan, malah kesemua 17 tertuduh sudah bersurai selepas diarahkan berbuat demikian.

Kesemua tertuduh didakwa menyertai perhimpunan haram yang diadakan di pelbagai lokasi di ibu negara termasuk Masjid Negara dan kompleks membeli-belah Sogo.

Perhimpunan Bersih 2007 telah diadakan pada 10 November 2007 dan tidak mendapat permit polis.

Ia dianjurkan oleh pertubuhan bukan kerajaan Bersih, yang turut disertai pelbagai parti pembangkang, yang bertujuan mahu menuntut pilihan raya yang adil.

Perhimpunan itu dilaporkan disertai oleh 100,000 orang.

Dalam memorandum tersebut, Bersih mengemukakan empat tuntutan iaitu penyemakan semula daftar pemilih yang lengkap demi memastikan segala kesalahan dan ketempangan yang sedia ada dapat dihapuskan, penggunaan dakwat kekal untuk menghalang pengundian berganda, pemansuhan sistem pengundian pos kecuali untuk para diplomat dan pengundi lain di luar negara dan akses media yang adil kepada semua pihak dalam pilihan raya supaya semua parti politik boleh menjelaskan dasar dan manifesto mereka kepada rakyat Malaysia.

Selain Chua, Gobalakrishnan dan Mohamad, turut terlepas daripada pertuduhan itu ialah Mohd Zad Abdullah, Mohd Salim Yeslam, Abdul Razali Abdul Rahman, Razali Abdul, Mohd Asri Ahmad, Mohd Harith Fathillah, Saleh Mohd Tahir, Azahar Yusop, Sulaiman Ahmad, Taib Abdullah, Mohd Shafie Ismail, Mohd Nazreen Mohd Nasir, Mohd Abi Salam Ariffin dan Ishak Othman.

Hakim Jagjit dalam penghakimannya berkata, berdasarkan keterangan saksi pendakwaan, tertuduh ke-16 iaitu Mohamad dan tertuduh ke-17 iaitu Chua mendapati, pihak pendakwaan hanya bergantung kepada pita rakaman semata-mata dan tiada keterangan saksi menunjukkan kedua-dua tertuduh berhimpun di Istana Negara yang boleh memudaratkan kepentingan awam.

"Kedua-dua tertuduh berada di situ (Istana Negara) untuk menyerahkan memorandum kepada pihak istana dan mereka telah diberikan masa yang secukupnya oleh pihak polis untuk menyerahkan memorandum itu dan selepas menyerahkannya mereka beredar. Maka tidak timbul isu enggan bersurai dan wujudnya perhimpunan haram di tempat itu," katanya.

Selain itu, penangkapan kedua-kedua tertuduh turut dipersoalkan kerana tangkapan dibuat jauh dari Istana Negara. Mohamad Sabu ditangkap di Tol Juru, Pulau Pinang manakala Chua ditangkap di Johor Bahru.

Bagi tertuduh ke-10 iaitu Gobalakrishnan, Jagjit berkata tiada keterangan oleh mana-mana saksi yang menunjukkan tertuduh terlibat dalam perhimpunan di Jalan Tun Perak di sini kerana pihak pendakwaan hanya bergantung kepada video rakaman semata-mata.

"Dalam video rakaman menunjukkan kehadiran tertuduh, namun tiada keterangan saksi pendakwaan yang mengatakan bahawa tertuduh terlibat dalam perhimpunan itu. Di dalam video itu juga menunjukkan tertuduh tidak berpakaian berwarna kuning ataupun merah yang tertera perkataan "Bersih" ataupun "Unit Amal". Persoalannya, bagaimana nak mengaitkan tertuduh terlibat dalam perhimpunan tersebut," katanya.

Bagi 14 tertuduh yang lain yang ditangkap di beberapa lokasi seperti Masjid Negara dan Jalan Raja Laut di sini telah menunjukkan kehadiran mereka di situ, bagaimanapun pihak pendakwaan gagal membuktikan bahawa kehadiran mereka mengganggu ketenteraman awam.

"Saya berpendapat orang awam berhak berada di dalam masjid kerana ia merupakan tempat beribadat dan tiada sesiapapun yang berhak menyuruh mereka keluar daripada masjid dan apa jua halangan daripada berada dalam masjid adalah satu perbuatan yang melanggar Perkara 11 Perlembagaan Persekutuan iaitu melanggar kebebasan beragama," katanya.

Mengikut pertuduhan, kesemua tertuduh didakwa menyertai perhimpunan itu dan mengingkari arahan polis untuk bersurai di beberapa tempat di sekitar ibu negara seperti Jalan Raja Laut, Jalan Istana Baru dan Jalan Tun Perak antara pukul 1 petang hingga 4 petang, 10 November 2007.

Kesemua mereka didakwa mengikut Seksyen 143 Kanun Keseksaan dan mengikut Seksyen 27 (4) Akta Polis 1967.

Pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwa Raya Ishak Mohd Yusoff yang mengemukakan seramai 36 saksi manakala barisan pembelaan diketuai oleh Hanifa Maidin. -TMI

Imbasan tulisan GB Pada 10 Nov 2007


Gelombang Kuning - Terciptanya Satu Sejarah

Gelombang Kuning - itulah namanya! 10 November 2007 akan terpahat di dalam lipatan sejarah negara ini sebagai satu kemenangan rakyat merobek kesombongan dan keangkuhan Kerajaan UMNO/BN yang dari awal-awal telah berusaha untuk menggagal perhimpunan keramat ini.

Langit persis merestui dan mengasihani rakyat yang berhimpun, mencurahkan hujan rahmat disamping membersihkan kotoran gas pemedih mata yang disemburkan oleh anggota FRU ke arah mereka, sementara laluan ke Istana Negara sekalipun sesak dengan lautan manusia, dipermudahkan jalannya oleh Allah s.w.t. untuk peserta-peserta perhimpunan tiba menjunjung kasih ke bawah Duli Yang Dipertuan Agong.

Inilah rakyatmu Tuanku, yang datang dari pelbagai ceruk bandar dan desa, tiba ke Istanamu setelah menempuh pelbagai susah payah, halangan, ujian dan dugaan, ingin memohon simpati dan belas ikhsan tuanku, agar mendengar aduan dan rayuan kami tentang salahlaku kerajaan yang ada terhadap perjalanan sistem pilihanraya di negara ini.

Hasrat rakyat itu berjaya disampaikan oleh pemimpin-pemimpin NGO dan parti pembangkang yang dibenarkan masuk ke Istana Negara diantaranya Presiden PAS, Tuan Guru Dato' Seri Abdul Hadi Awang, Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharudin Mat Isa, Tan Sri Khalid Ibrahim, Tim Presiden Keadilan, wakil NGO dan Bersih, Anuar Tahir, Naib Presiden KeADILan, Sivarasa Rasiah dan Setiausaha Agung PAS, Dato' Kamarudin Jaffar.

Siapa menduga, setelah diancam dan diugut berkali-kali oleh pihak berkuasa yang semuanya bertujuan untuk menggagal missi perhimpunan tersebut, ianya tidak mampu untuk membendung gelora kebangkitan rakyat. Tepat sekali kata-kata TG Nik Abdul Aziz, Menteri Besar Kelantan : "Bagaikan tabie air, rakyat pun begitu. Sebarang usaha menyekat dan membenteng air yang turun dari gunung akan menunggu bencana di hari depan, di satu masa dan ketika nanti."

Kita amat terkilan dengan tindakan Unit Simpanan Persekutuan (FRU) yang dengan ganas dan zalim melepaskan semburan asid kepada orang ramai yang berada di hadapan bangunan bank OCBC, setesen LRT, dan kedai-kedai yang berada di sepanjang jalan bawah LRT.

Harakahdaily melaporkan Bendahari PAS Pusat, Dr Hatta Mohd Ramli yang merupakan ketua peserta himpunan di Masjid Jamek terus meminta semua peserta mara ke Dataran Merdeka.

Dalam keadaan para peserta sedang mara ke Dataran Merdeka, FRU sekali lagi menghala semburan kepada mereka menyebabkan keadaan menjadi kecoh dan kelam kebut dan mereka berlari bertempiaran sambil menjerit-jerit.

Beberapa minit kemudian, para barisan FRU yang terdiri daripada 10 orang sekali gus melepaskan tembakan gas pemedih mata di hadapan Stesen LRT Masjid Jamek dan di celah lorong ke Masjid India menyebabkan para peserta himpunan lari menyelamatkan.

Ada di antara peserta yang terpaksa kembali ke masjid untuk mengelak dari terkena gas pemedih mata malah ada di kalangan mereka terbahak-bahak sehingga termuntah kerana terhidu gas pemedih mata.

Segerombolan FRU mengejar para peserta himpunan menyebabkan mereka terpaksa berlindung di kawasan masjid, di samping itu kira-kira 20 orang FRU berbaris sambil memegang perisainya di hadapan pintu pagar masjid menyebabkan para peserta himpunan tidak dapat keluar.

Hampir setengah jam, para peserta tidak kira tua, muda, remaja, bahkan kanak-kanak terpaksa berlindung seketika di dalam Masjid Jamek sambil membersihkan muka yang terkena semburan asid dari FRU.

Akhirnya peserta himpunan berunding dengan pihak FRU untuk keluar dari kawasan masjid dan memberitahu mereka para himpunan akan bersurai.

Kelihatan para peserta memecat semula baju kuning mereka sebagai taktik untuk keluar dari perkarangan masjid kemudian selepas itu mereka memakai semula 'T-Shirt Bersih untuk sama-sama berarak ke Istana Negara.

Dan kita mengkagumi semangat waja yang ditunjukkan oleh pasukan Unit Amal Malaysia (tentera merah) yang menjadi benteng pertahanan rakyat dari dikasari dan dizalimi oleh anggota FRU sekalipun beberapa anggota Unit Amal telah ditangkap tatkala mereka nekad merempuh sebuah trak water canon yang menghala kepada orang ramai yang berkumpul di stesen LRT Masjid Jamek.

Semuga Allah membalas jasa mulia mereka serta memberikan kehinaan ketas anggota FRU yang ganas dan kejam itu.

Ada hikmahnya apabila Dataran Merdeka ditutup. Peserta-peserta perhimpunan terpaksa berpecah kepada beberapa tempat sehinggakan gerombolan lebih 50,000 yang dipimpin oleh Presiden PAS telah tiba di Istana Negara, yang terpaksa merempuh pelbai halangan yang dibuat oleh polis sekitar jalan ke Istana Negara.

Mana mungkin melupai detik bersejarah ini dan semuga ia menjadi titik mula untuk mempastikan kita akan dapat menikmati sistem demokrasi yang sebenar, bertanding di tanah yang seimbang dengan sistem pilihanraya yang adil, telus dan bersih.Why RM65m to refurbish Seri Perdana?

Posted: 19 Nov 2010 08:34 AM PST

A whooping RM65 million to renovate Seri Perdana? That's too much, sir... too much money going to waste! Why such a big budget and what are there to be refurbished? The master bedroom? Or the guest rooms? Gold toilet bowls, perhaps?

During Pak Lah's era, the PM's official residence spent RM15 million of taxpayers' money for some 'improvement works'. And now its Najib's turn.

Many think it was not Najib who asked for the renovation budget. Then, who? Such a budget could produce another Seri Perdana elsewhere!

I hope the Prime Minister call it off or ask for a smaller budget instead. That RM65 million could may as well be spent on more important projects i.e establishing a special training centre for local maids (and we dont need to depend on the Indonesians and Filipinos again).

Its really beyond comprehension, thou. Its a habit that each time new ministers, deputy ministers and other high-ranking officials take over a new portfolio, they will ask for some refurbishments to be done to their office.

They will ask for new desk and chairs, new cabinet, new wooden paneling and all sorts of items to replace the 'not so old' ones used by their predecessors. I dont think its necessary. And in some cases, their spouses became their advisor when it comes to choosing what furniture to buy, and of course, some are imported!

This is a waste of money, the government's and the taxpayers'. We should control this 'bad' habit...

Dont you think so, sir?


Ban On Dog-Shooting No Excuse For Pet-Owners To Be Irresponsible

Posted: 19 Nov 2010 08:00 AM PST

PETPOSITIVE SAYS:  Here is an excellent letter that was featured in The Star yesterday. It is written by Noah's Ark of Ipoh's protem president Malika Ramiah. Malika's comments captures the real - and root - cause why dogs often get a bad image among local councils - irresponsible owners!We also feature yesterday report - also in The Star - an interview with the Department of Veterinary Services


Kereta Jatuh Ke Dalam Gaung, Tiada Unsur Jenayah

Posted: 19 Nov 2010 08:13 AM PST

Kia Spectra dalam gaung tiada unsur jenayah

Gambar: PASUKAN penyelamat menggunakan kren untuk mengeluarkan Kia Spectra yang ditemui dalam gaung sedalam 100 meter di Kilometer 35.4 Genting Sempah, hari ini.

KUALA LUMPUR - Polis menolak wujudnya unsur jenayah atau kemalangan yang boleh dikaitkan dengan penemuan sebuah kereta jenis Kia Spectra dalam gaung sedalam 100 meter di Kilometer 35.4 Genting Sempah dekat sini semalam.

Ketua Polis Daerah Gombak, Asisten Komisioner Abdul Rahim Abdullah berkata, ini kerana polis tidak menemui sebarang bukti untuk dikaitkan unsur jenayah dengan penemuan kereta itu.

"Kalau ada berlaku kemalangan mesti pembahagi jalan sudah remuk seperti dilanggar atau jika ada jenayah mesti ada mangsa di sekitarnya," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Abdul Rahim berkata, polis masih cuba mengenal pasti pemilik kenderaan itu dan masih meneruskan usaha mencari bukti di kawasan berkenaan.

"Kereta tersebut tiada nombor pendaftaran menyebabkan pemiliknya sukar untuk dicari dan kita sendiri tidak ada menerima sebarang laporan tentang kehilangan ahli keluarga," katanya.

Kereta itu ditemui pada 3 petang semalam oleh seorang pemandu trak tunda yang kebetulan lalu di kawasan itu. - Bernama


Kereta tanpa pemandu ditemui terbalik dalam gaung

KUALA LUMPUR - Sebuah kereta jenis Kia Spectra tanpa pemandu ditemui terbalik dalam gaung sedalam 100 meter di Kilometer 35.4 Genting Sempah dekat sini.

Kenderaan itu ditemui pada 3 petang tadi oleh seorang pemandu trak tunda yang kebetulan lalu di kawasan tersebut serta membawa sebuah kereta lain, yang terlibat dalam kemalangan.

Wong Kam Way, 31, bertindak turun untuk melihat kereta tersebut yang terbalik di dalam lumpur sebelum menghubungi pihak polis.

"Ketika itu saya sedang mahu menunda sebuah kereta Proton Satria Neo yang terlibat dalam kemalangan di sini, sebelum terpandang sebuah kereta terbalik dalam gaung," katanya kepada pemberita ketika ditemui di tempat kejadian.

Sementara itu, Pegawai Operasi Jabatan Pertahanan Awam (JPAM) Nik Syahrul Kamal Johari berkata pihaknya mendapat panggilan kira-kira 4 petang, dan sehingga kini masih mengesan pemandu kereta berkenaan. -BernamaDr Sun Yat Sen Centennial Celebrations Attract Foreign Delegates

Posted: 18 Nov 2010 05:06 AM PST


S’wak to become regional leader in training of workplace safety

Posted: 19 Nov 2010 01:44 AM PST


Himpunan Bersih: Mohamad Sabu, 16 lagi dibebaskan

Posted: 19 Nov 2010 02:22 AM PST


Foreign student numbers face cuts

Posted: 18 Nov 2010 11:29 AM PST


Scent of general election filling the air

Posted: 19 Nov 2010 02:02 AM PST


Japan to develop cheap satellite for emerging markets

Posted: 18 Nov 2010 04:06 PM PST


Jambatan Sungai Jelai Roboh Lagi

Posted: 18 Nov 2010 10:15 PM PST

Kuala Lipis: Kira-kira 1,000 penduduk dari 12 kampung di pesisiran Sungai Jelai berdekatan Kampung Gemunchor meminta sebuah jambatan konkrit dibina di situ bagi menggantikan jambatan kayu yang sering roboh setiap kali musim tengkujuh.

Gambar: JAMBATAN Sungai Jelai yang menghubungkan 12 kampung terputus selepas dirempuh balak ketika arus deras.

Jambatan konkrit itu penting bagi mereka kerana ia juga dapat menyediakan kemudahan lebih baik kepada penduduk untuk meningkatkan ekonomi setempat.

Ini disebabkan ketika ini mereka terpaksa bergantung sepenuhnya kepada jambatan kayu untuk membawa keluar hasil tani seluas kira-kira 800 hektar yang dilaksanakan penduduk kampung dengan pelbagai tanaman dan Estet Mini RISDA seluas kira-kira 100 hektar tanaman kelapa sawit.

Jambatan kayu yang merentangi Sungai Jelai hampir 20 tahun itu yang juga nadi utama perhubungan penduduk itu bagaimanapun kerap runtuh setiap kali hujan lebat yang akan membawa arus deras dan menghanyutkan sisa balak yang akhirnya akan menghentam tiang jambatan kayu hingga roboh.

Penduduk 12 kampung itu antaranya Kampung Baru Gemunchor, Kampung Kemunchor, Kampung Tanjung Jelai, Kampung Batu Bor, Kampung Batu Tunggal, Kampung Batu Balak, Kampung Tulus, Kampung Mempelas, Kampung Tanjung Aur, Kampung Kuala Kenong, Kampung Jeram Bungor Seberang dan Kampung Kecau kini terputus lagi hubungan apabila jambatan itu sekali lagi roboh awal pagi Selasa lalu.

Ketua Penerangan Belia 4B Penerus Gemilang dan Mela, Mohd Safri Salleh, 30, berkata pembinaan jambatan baru itu perlu disegerakan kerana selain untuk kegunaan perhubungan, ia dapat meningkatkan pengeluaran hasil pertanian.
"Estet mini RISDA akan lebih aktif dengan ramai pengusaha kampung berdekatan dan pekebun dari beberapa kampung berkenaan yang mempunyai kebun di kawasan itu dapat memasarkan hasil pertanian mereka," katanya ketika ditemui di sini, semalam.

Sementara itu, Ahli Jawatankuasa Belia Penerus Gemilang dan Mela, Amirul Haidil Ismail, 19, berkata ramai belia turut mengerjakan kebun getah di Kampung Gemunchor dan jambatan itu sebagai nadi untuk mereka bergerak ke seberang.

"Sejak jambatan ini runtuh, kami tidak dapat mengerjakan kebun kami kerana kesukaran ke seberang dan cara lain hanyalah dengan menggunakan perahu untuk menyeberang sungai kira-kira 300 meter dengan meredah arus deras yang merbahaya," katanya.

Penghulu Mukim Cheka 1, Abdullah Mat Isa, berkata beliau bimbang penduduk di situ makin berkurangan dan terus ketinggalan serta mungkin berpindah jika jambatan lama masih belum diganti dengan konkrit.

"Jika hal ini berlarutan, mungkin kampung berkenaan menjadi kampung tinggal dan semua hasil pertanian mereka akan ditinggalkan serta mewujudkan masalah baru seperti kadar kemiskinan meningkat," katanya. -BH


Penang withdraws stop-work order on double-track project

Posted: 17 Nov 2010 06:26 PM PST


Greater KL MRT project on fast track under PM's instruction

Posted: 17 Nov 2010 06:34 PM PST


China remains world's largest gold producer

Posted: 18 Nov 2010 11:56 AM PST


Chapter on Noam Chomsky from forthcoming title on the philosophical history of Artificial Intelligence

Posted: 16 Nov 2010 01:36 PM PST

Chapter on Noam Chomsky from forthcoming title on the philosophical history of Artificial Intelligence

On Chomsky: Beyond Generic Human Beings. By J.D. Casten. Chapter from fortcoming title from Post Egoism Media, 2012.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Penghargaan Untuk Ustadz Hassan Shukri - Terlewat, Tetap Bermakna.

Posted: 19 Nov 2010 07:09 AM PST

Majlis Syura hargai pengorbanan Ustaz Hassan

KUALA LUMPUR, 18 Nov: Majlis Syura Ulama PAS menghargai pengorbanan dan jasa Almarhum Ustaz Hassan Shukri yang menggangotai majlis itu selama 20 tahun.

Timbalan Mursyidul Am PAS, Datuk Dr Haron Din yang mewakili Mursyidul Am, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan seluruh jawatankuasa menyampaikan surat penghargaan dan plak kepada isteri Almarhum Ustaz Hassan, Ustazah Hamidah Abdul Mutalib di rumahnya di Taman Melewar, pagi ini.

Menurut Dr Haron, Jawatankuasa Majlis Syura pada mesyuaratnya telah memutuskan untuk memberi penghargaan kepada Almarhum Ustaz Hassan dalam bentuk sesuatu yang dapat dilihat untuk dijadikan kenangan kepada anak-anak dan cucu beliau.

"Kami datang untuk berziarah dan menyampaikan penghargaan secara rasmi Majlis Syura sebagai menghargai bakti Almarhum Ustaz Hassan yang menjadi Ahli Majlis Syura sejak sesi 1990 hingga 2010," ujar beliau yang turut disertai isterinya, Datin Khadijah Mohd Salleh.

Beliau juga menyatakan kesyukuran kerana Almarhum Ustaz Hassan telah dipanggil oleh Allah dalam keadaan yang cukup baik (husnul khatimah) yang telah menyumbang bakti kepada perjuangan Islam.

Menurutnya, Almarhum telah memberikan pandangan yang bernas berhubung dengan tahaluf siasi dalam mesyuarat Majlis Syura Ulama.

"Almarhum telah memberikan fikiran yang berguna dan sentiasa konsisten hadir pada mesyuarat Majlis Syura Ulama," ujarnya.

Beliau yang menyimpan banyak kenangan pahit manis bersama Ustaz Hassan menyifatkan Almarhum sebagai pakar perlembagaan PAS.

Katanya, jika tiada buku peraturan PAS dibawa pada sesuatu mesyuarat, maka Almarhum Ustaz Hassan dijadikan sebagai rujuk mengenai perlembagaan PAS.

Selain pakar perlembagaan, ujarnya Almarhum Ustaz Hassan juga amat mengambil berat tentang organisasi PAS di semua peringkat.

Sementara itu, Ustazah Hamidah mengucapkan berbanyak terima kasih kepada Majlis Syura Ulama PAS yang telah menyampaikan penghargaan tersebut.

Ustaz Hassan Shukri meninggal dunia pada 14 Jun bersamaan 1 Rejab lepas di Hospital Selayang. -harakahdaily

Ulasan GB

Syukur alhamdulillah. Akhirnya PAS membuka mata untuk menghargai tokoh yang tak dapat dicari ganti seperti Allahyarham Ust Hassan Shukri.

GB telah menulis banyak kali tentang perlunya PAS menghargai sumbangan pemimpin-pemimpin PAS yang telah banyak mengorbankan tenaga, masa malah diri mereka sendiri untuk perjuangan menegakkan kebenaran dan keadilan. Memang mereka semua itu tidak mengharapkan balasan - kerana keikhlasan perjuangan di tangan Allah yang membalasnya - namun menjadi kewajipan kepada mereka yang memegang jawatan tinggi-tinggi di dalam PAS untuk menghormati dan menghargai sumbangan mereka berkenaan.

GB perlu mengulas isu tersebut di SINI. Petikan:

Pemergian Allahyarham Ustaz Hassan Shukri sebaik sahaja Muktamar PAS Ke 56 melabuhkan tirainya.

GB sebelum ini telah menulis betapa perlunya PAS menghargai tokoh-tokoh PAS sebagai agenda di dalam muktamar atau ap-apa program yang perlu dianjurkan oleh parti seperti Anugerah Maal Hijrah dan seumpamanya. Petikan:

Banyak perkara boleh dibuat oleh PAS, tapi tak buat. PAS boleh anjurkan program Maal Hijrah sendiri untuk iktiraf pejuang2 PAS yang dah berkorban utk parti seperti Hassan Shukri, Subky Latif, bekas2 PJ Negeri-negeri, tapi pemimpin PAS tak buat, lebih seronok bertenggek atas pentas VIP majlis Maal Hijrah pihak lawan.


Sehinggalah semalam, PAS masih tak lakukan kerja-kerja menghargai mereka yang telah bertungkus-lumus untuk parti. Jangan kata blogger, yang dihadiahkan herdikan "Luncai", sehinggakan seorang bekas Timbalan Presiden dan Setiausaha Agong yang semua ahli lama PAS mengenalinya sebagai artitek yang telah mendraf Perlembagaan PAS, Allahyarham Ustadz Hassan Shukri, dilupakan.


Inilah PAS yang ada kini.

Apa-apa pun kepada keluarga Allahyarham, kita ucapkan TAKZIAH. Semuga Allah mencucuri rahmat ke atas roh Allahyarham dan semuga dihimpunkan Allahyarham di kalangan hamba-hambaNya yang soleh dan ditempatkan di syurga jannatun-naim.

Shut up Muslim Refugee killer ! You have no right to condemn others

Posted: 19 Nov 2010 06:26 AM PST

Source_MInsider: Just stay silent, Pak Lah http://www.themalaysianinsider.com/breakingviews/article/just-stay-silent-pak-lah-the-malaysian-insider/

In the court of law where there is a rule of law, in any murder case or massacres, the mastermind is guilty as the person who committed the actual killings. So the person who told the Bangkok Post, Thai newspaper, to push off the Rohingya Muslim refugee boats back into the deep Indian sea (to let them die) should Just stay silent.

There was a time when Malaysians used to cling to every word and promise of the then-Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi. It was around 2003-2006 when he captivated the electorate with Islam Hadhari, "work with me" and "I am the prime minister of all Malaysians".

He projected himself as a moderate Muslim leader and spun the yarn that the country he led was a moderate Muslim country.

It was a yarn, make no mistake about it. While he was making speeches abroad about Malaysia being a progressive Islamic country, his Home Minister Datuk Seri Syed Hamid Albar was signing decrees depriving Christians their right to use the word Allah.

While he was preaching to the world about Malaysia's success story as an inclusive Islamic country where the rights of non-Muslims were protected and where major strides in governance were made, this is what was happening at home:

A) Bibles in Bahasa Indonesia were being seized by the authorities on account of being a source of confusion.

B) Corruption rocketed to levels unheard of before.

C) A journalist was locked up under the Internal Security Act for ostensibly her own protection.

D) Public confidence in the police and judiciary hit low levels.

E) The issue of religious conversion of non-Muslims and the rights of the family of the person who converted to Islam silently reared its ugly head. Remember the case of Mount Everest climber M. Moorthy.

Beneath the veneer of normalcy, there is much wrong in Malaysia. We pretend everything is good. We are akin to the head of the family who points to the number of cars in the garage and size of the bungalow as an indicator that everything is hunky dory with the family. And yet behind the facade, debts are piling up and there is neglect of the children.

Like that family, the Malaysian government loves to project the image that everything is good. Yet, teenage pregnancies are high, drug addiction remains a major problem, corruption at all levels is endemic, religious intolerance and racial polarisation has reached unheard of levels, profligacy and looting of government coffers is unprecedented, the moral compass of government officials has been turned wayward, the integrity of public officials including senior politicians and members of the judiciary is questionable, the rights of non-Muslims to build houses of worship is still being deprived.

So is Datuk Seri Anwar Ibrahim wrong for saying he considers it an insult when countries hail Malaysia as a modern Islamic nation.

No, he is not wrong. He is just being honest about the real situation here.

So if he can't be truthful, Abdullah should just stay silent.


One main reason why motorists drive dangerously

Posted: 19 Nov 2010 06:04 AM PST

Source_Star: One main reason why motorists drive dangerously

SPEEDING, tailgating, switching lanes, dangerous overtaking, jumping red lights, using hand-held devices, driving under the influence of drugs or alcohol and sleepiness have been blamed for road accidents. Surprisingly, there is only one main reason why motorists drive dangerously – they are in a rush.

Perhaps a fresh approach is needed to make road safety campaigns more effective by focusing on underlying factors.

Those caught in such situations and using hand-held devices while driving are courting bigger disasters. However, some motorists are just habitual rushers. They always rush for no good reason and are a nuisance on the road by driving recklessly, weaving in and out of traffic and posing a danger to others.

Then there are those who always wait until the last minute, whether it is starting a journey or paying a bill. As monthly bills are usually paid 30 days apart, choosing to pay just before the deadline for the first bill is likely to be continued in subsequent months.

Likewise, for driving, it is better to wait at the point of arrival than departure. Many vehicles are driven at high speed when approaching KLIA and LCCT, probably to make up for lost time for being held up in traffic along the way.

The Road Safety Council should develop certain auto-suggestion techniques for motorists to train their minds and ingrain in them that it does not pay to be in a rush under any circumstances.

Unfortunately for some, that realisation comes too late, after tragedy has struck.

Y.S. CHAN,
Kuala Lumpur.

Related Articles


Pemilihan PKR Ternyata Pincang Dan Tidak Bermoral

Posted: 19 Nov 2010 06:25 AM PST

PKR sedia batal keputusan cabang dipertikai, kata Dr Molly Cheah

PETALING JAYA, 19 Nov — Parti Keadilan Rakyat (PKR) bersedia membatalkan keputusan pemilihan membabitkan cabang-cabang yang dipertikaikan, tetapi menolak gesaan calon timbalan presiden Mustaffa Kamil Ayub agar proses pengundian yang berbaki dua hari lagi dibatalkan.

"Saya seorang sahaja tidak boleh membuat keputusan penangguhan tetapi kalau ada bukti yang betul, kita hanya boleh membatalkan keputusan kemenangan (cabang-cabang terbabit).

"Saya seorang sahaja yang mendengar aduan mereka, keputusan tidak boleh dibuat melainkan selepas kita melihat secara terperinci," kata Ketua Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) Dr Molly Cheah kepada The Malaysian Insider selepas mengadakan pertemuan sejam dengan dua wakil Mustaffa pagi ini.

Ketika ditanya jumlah cabang yang mungkin terlibat, Dr Cheah berkata, beliau sendiri tidak dapat memberi maklumat terperinci.

"Ini kerana saya baru dengar sebelah pihak," kata beliau lagi.

Kata Dr Cheah juga berkata, JPP juga akan memanggil pengawas-pengawas yang menyelia pemilihan di cabang-cabang yang dipeertikaikan untuk memberi keterangan.

Beliau menambah, laporan hasil pertemuan hari ini akan dibawa ke mesyuarat JPP.

"Saya sendiri akan menghubungi Presiden (Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail) untuk memaklumkan butiran-butiran khususnya tentang cabang Teluk Intan," katanya.

Bukti berkaitan dengan cabang Teluk Intan turut dibawa oleh wakil Mustaffa hari ini.

Dua wakil itu ialah Ketua Penerangan PKR Perak Dzulkifly Ibrahim dan Yusoff Kamaruddin yang juga pengurus kempen bagi Mustaffa.

Pertemuan itu ekoran Mustaffa sendiri, yang sebelum ini dua kali mendesak penangguhan dan pembatalan proses pemilihan pusat yang didakwanya wujud penyelewengan.

Dr Cheah berkata, pihaknya turut bersedia membuat pengiraan semula undi di beberapa cabang yang dipilih secara rawak sekiranya Dzulkifly dan Yusoff mampu menunjukkan bukti penyelewengan dalam proses pengiraan undi.

Dzulkifly, dalam satu kenyataan media selepas menemui Dr Cheah mendedahkan beberapa bukti terbaru berhubung penyelewengan proses pengiraan undi di cabang Teluk Intan, Sabtu lalu.

"Kiraan petugas untuk calon ke-84 MPP (Majlis Pimpinan Pusat) Nik Mahmood Nik Hassan hanya mendapat satu undi tetapi apabila kita membuat semula kiraan, beliau mendapat 21 undi.

"Begitu juga dengan Noraini @ Ahmad Faidah Saidi, calon MPP ke-85 mendapat dua undi sahaja, tetapi selepas kita buka balik peti dan buat kiraan semula, beliau mendapat 53 undi.

"Calon MPP ke-86 Nordin Mahmood yang begitu popular di Perak pun hanya dapar satu undi, takkan dia dapat satu undi kerana isterinya, emak, anak-anak dan menantunya mengundi dia (Nordin).

"Kalau inilah bukti yang ada di Perak, tidak mustahil ditempat lain pun ada," tegas Dzulkifly yang juga Ketua PKR Tambun.

Dzulkifly berkata Dr Cheah wajar menangani beberapa aduan lain berhubung kecacatan proses pemilihan di Perak, Kelantan, Selangor dan Sabah.

Di Perak, Setiausaha PKR Pasir Salak Hishamuddin Ali dan Maknor Yahya selaku anggota di cabang itu pada 5 September lalu membantah proses pencalonan Osman Abdul Rahman sebagai ketua cabang kerana status kedua-dua wakil calon Osman dianggap bukan anggota ekoran tidak membayar yuran keahlian.

Pemilihan jawatan cabang itu dimenangi Osman.

Kemenangan Zamsuri Zakaria sebagai timbalan ketua cabang Pasir Salak pada 25 September lalu turut dipersoal kerana beliau telah menghantar surat penarikan diri bertarikh 19 September kepada setiausaha cabang Hishamuddin Ali.

Peranan Fatmawati Salim menjadi ejen pengiraan undi di cabang Gopeng turut diadu kepada JPP kerana beliau adalah calon Majlis Pimpinan Wanita Pusat.

Pencalonan Azman Marjohan sebagai ketua cabang Tanjong Malim turut dipersoal kerana peribadi terbabit bukan lagi anggota parti di cabang terbabit.

Di Kelantan, Intan Rohani Tan selaku salah seorang wakil calon Mustaffa meminta keputusan pengundian cabang Kota Baru dibatalkan ekoran wujudnya unsur pengundi hantu.

The Malaysian Insider difahamkan, jumlah kehadiran ketika pengundian cuma 204 anggota tetapi kertas undi yang didapati dalam peti undi adalah sebanyak 213.

Di Selangor, Dzulkifly mengadu semula insiden kekecohan pemilihan cabang Kota Raja pada 26 September lalu.

The Malaysian Insider difahamkan, insiden tersebut merujuk pada proses pengiraan undi yang kecoh ekoran tindakan kumpulan tertentu rampas kertas undi dan peti undi.

Sebanyak 18 peti undi tersebut dibawa ke ibu pejabat PKR untuk dikira dengan kawalan polis.

Kekecohan itu melibatkan ketua cabang tersebut Dr A. Xavier Jayakumar, yang juga Exco Kerajaan Negeri Selangor dan saingannya S. Kottappan dan M. Telaiamblam.

Di Sabah, Anthony Dass Joseph Vandort membangkitkan insiden pengiraan undi di luar pusat pengundian cabang Tenom iaitu di Hotel Cititel Express, Kota Kinabalu yang meragukan.

Lanjutan dari itu, Dzulkifly menuntut beberapa tuntutan segera daripada JPP.

JPP dituntut supaya memanggil kesemua pengadu untuk memberi penjelasan, siasatan segera dibuat lalu diputuskan keputusan siasatan sebelum berlangsungnya Kongres PKR Nasional hujung bulan ini.

Malah, JPP turut digesa menubuhkan satu jawatankuasa khas yang bebas untuk menyiasat kesemua aduan lanjutan yang diberikan oleh pasukan Mustaffa hari ini.

Kata Dzulkifly lagi, jika aduan berhubung anasir penyelewengan di cabang Pasir Salak dibuktikan benar, JPP wajar mengumumkan semula status Mustaffa yang kalah pada persaingan peringkat cabang sebelum ini bagi merebut jawatan ketua cabang.

Dzulkifly turut menuntut supaya dilakukan pengiraan semula kertas undi bagi semua jawatan tertinggi parti iaitu timbalan presiden, naib presiden, ketua wanita, ketua Angkatan Muda Keadilan dan MPP.

Minggu lepas, Mustaffa ketika menyerahkan memorandum kata dua 48 jam kepada Dr Cheah mendesak supaya proses pemilihan ditangguhkan serta-merta.

Ulasan GB

Dari kaedah JPP bekerja, terserlah kelemahan yang ketara disamping cuba untuk menyumbunyikan banyak rahsia, terutama rahsia konspirasia peringkat tertinggi parti.

Buktinya:

Saya sendiri akan menghubungi Presiden (Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail) untuk memaklumkan butiran-butiran khususnya tentang cabang Teluk Intan

Apa hal pula JPP yang sepatutnya sebagai sebuah badan bebas dan berintegriti perlu menghubungi Presiden terlebih dahulu? Kemudian Presiden pula akan menghubungi Ketua Umum dan SUA(?)

Sewajarnya kesemua mereka diheretkan ke mahkamah untuk menjawab persoalan PENIPUAN yang berlaku di dalam Pemilihan. Kesemuanya perlu dibongkar dari A sampai Z. Dan jika terbukti bersalah, kesemua mereka yang terlibat perlu sangat dipenjarakan sebagai pengajaran kerana MENGKHIANATI amanah. Demi kebenaran dan keadilan, saya berdoa ke arah itu.


Shu Qi on Harper’s Bazaar China

Posted: 19 Nov 2010 05:06 AM PST

Taiwanese actress Shu Qi looking sexy and sophisticated on December issue of Chinese Harper's Bazaar [Cn] magazine.

Shu Qi on Harpers Bazaar China

Read the rest of this post »

Shu Qi on Harper's Bazaar China from YeinJee's Asian Blog


No comments: