Thursday, December 16, 2010

Matlamat perjuangan: Demi kuasa atau menegakkan keadilan?

Matlamat perjuangan: Demi kuasa atau menegakkan keadilan?


Matlamat perjuangan: Demi kuasa atau menegakkan keadilan?

Posted: 16 Dec 2010 11:15 AM PST

Oleh Beduk Canang.blogspot.com a.k.a Nazli Ibrahim

Mana satu matlamat perjuangan PKR sebenarnya? Adakah untuk menumbangkan kezaliman sekaligus menegakkan keadilan atau hanya kerana ingin berkuasa semata-mata?

Ekoran kenyataan sokongan reformis terhadap tindakan Chegu Bard yang menuntut agar JPP membuat siasatan telus dan memberikan jawapan terhadap aduan-aduan sepanjang pemilihan parti telah mencetuskan pelbagai pandangan pro dan kontra di blog ini.

Apa pun di atas prinsip kebebasan memberikan pandangan, ia merupakan satu perbahasan yang bagus dan amat tidak wajar bagi mana-mana pihak yang beremosi ketika membahaskan isu ini.

Dalam isu yang dilihat semakin berlarutan ini dan pada masa yang sama pilihan raya DUN Sarawak dan PRU 13 yang semakin hampir, persoalan asas mengapa Umno dan BN harus dinyahkan dari tampuk kuasa patut ditanyakan kepada diri sendiri.

Adakah penolakan terhadap UBN adalah semata-mata disebabkan perasaan benci dan meluat yang meruap-ruap terhadap parti itu semata-mata? Adakah semata-mata bagi memenuhi tuntutan nafsu yang mahu merasai nikmat memegang kuasa? Adakah disebabkan UBN harus ditolak kerana kegagalan parti itu memberikan keadilan kepada rakyatnya?

Penulis percaya tentunya ramai di antara kita yang memilih sebab ketiga iaitu faktor kegagalan UBN menegakkan keadilan untuk semua rakyatnya sebagai penyebab utama yang mendorong kepada kesungguhan untuk menolak UBN dalam PRU kelak.
Bagaimanapun, benarkah kita menolak UBN disebabkan keinginan melihat keadilan dapat ditegakkan untuk semua lapisan masyarakat negara ini? Benarkah prinsip untuk menegakkan keadilan itu adalah paksi utama dalam perjuangan kita?

Jika prinsip menegakkan keadilan merupakan paksi utama perjuangan, maka seharusnya keadilan wajar ditegakkan tanpa mengira siapa mangsa dan siapa pemangsanya.

Keadilan hakiki tidak tertegak seandainya perjuangan hanya digerakkan tatkala pemangsanya adalah UBN sahaja, manakala apabila keadilan dituntut di kalangan sesama sendiri ia hanya dilihat sepi dengan alasan menjejaskan persiapan untuk Putra Jaya.

Sekiranya kita hanya mentertawakan sambil berkata 'padan muka' kepada seorang penyokong UBN yang dizalimi oleh parti yang disokongnya itu sendiri tanpa berbuat apa-apa, maka jelas perjuangan kita hanyalah keinginan untuk berkuasa semata-mata. Apatah jika ia berlaku dikalangan kita sendiri.

Jika menegakkan keadilan merupakan misi utama dalam penglibatan seseorang dalam politik, maka seharusnya keadilan harus ditegakkan tanpa mengira masa dan siapa mangsa dan pemangsanya.

Sedangkan asas utama untuk ke Putra Jaya itu sendiri kononnya untuk menumbangkan kezaliman dan memberikan keadilan kepada semua pihak atau rakyat negara ini. Prinsip keadilan juga tidak boleh dilihat secara berpilih-pilih.

Kelompok yang mahukan agar isu penyelewengan dalam pemilihan PKR disenyapkan bagi memberi laluan kepada persiapan menghadapi pilihan raya bolehlah ditafsirkan sebagai kelompok yang meletakkan keutamaan untuk menumbangkan UBN sebagai keutamaan mereka.

Bagaimanapun, amat malang apabila kelompok ini sanggup membelakangkan keadilan yang dituntut oleh kelompok lain apabila melihat tuntutan ini boleh menjejaskan peluang ke Putra Jaya.

Dalam erti kata lain, ianya adalah sama dengan konsep yang diaplikasikan oleh UBN sendiri untuk mempertahankan tampuk kekuasaan mereka iaitu dengan 'matlamat menghalalkan cara'.

Maka perjuangan seperti ini boleh disimpulkan sebagai perjuangan yang berasaskan untuk menolak UBN dari terus berkuasa semata-mata dan prinsip menegakkan keadilan adalah perkara sampingan yang dijadikan penyedap telinga massa bagi meraih sokongan.

Lantaran itu, sekiranya kelompok ini berjaya menakluki Putra Jaya kelak, lambat laun ia semakin menyerlahkan wajah sebenar yang kelihatan semakin lama makin menyerupai wajah UBN ketika berkuasa sebelumnya. Ini adalah akibat daripada perjuangan yang didasari keinginan untuk berkuasa semata-mata.

Ianya sama keadaannya kita menukarkan Perdana Menteri dari Mahathir kepada Abdullah Badawi dan Abdullah kepada Najib. Perdana Menteri bertukar, tetapi dari sudut keadilan untuk rakyatnya, ia tidak memberikan apa-apa makna.

Sama juga keadaannya dalam isu penyelewengan dalam PKR ini. Keadilan harus ditegakkan atau sekurang-kurangnya memberi peluang kepada pihak-pihak yang merasakan tidak memperolehi keadilan perjuangkan apa yang mereka percayai.

Kesan kemelut dalaman PKR terhadap prestasi dalam PRU

Sejauh mana kesannya terhadap prestasi PKR dalam PRU-13 nanti, ia bergantung kepada kecekapan JPP mentangani isu ini. Makin cepat JPP menyelesaikan aduan-aduan di atas meja, makin minimalah kesan terhadap prestasi PKR dalam PRU nanti dan begitu juga sebaliknya.

Walau apa pun, kesan penyelewengan dalam PKR sedikit sebanyak tetap akan memberi kesan. Cuma beban kini tergalas kepada bagaimana JPP dan kepimpinan parti menyelesaikan masalah ini sekaligus meminimakan kesannya.

Jika PKR menghadapi PRU dalam keadaan kemelut dalaman yang masih tidak diselesaikan lagi, bakal memberikan kesan terburuk sekali terhadap prestasi parti itu sendiri.

Tindakkan cuba menutup mulut para pengkritik atau mengarahkan Chegu Bard jangan buat yang 'bukan-bukan' adalah satu tindakkan yang tidak kemana-mana dan jauh sekali menyelesaikan masalah.

Melabelkan kelompok ahli parti yang berani mengkritik parti sendiri sebagai pengkhianat parti adalah sama keadaannya dengan pemimpin UBN melabelkan pengkhianat negara kepada pemimpin-pemimpin PR yang mengkritik pemerintahan UBN. Adakah kualiti pemimpin PKR adalah sama dengan UBN.

Ketika penulis menemubual Profesor Mohd Agus Yusoff ketika Pemilihan PKR telah berada di penghujungnya, beliau berkata, antara sebab utama kemelut yang berlaku dalam PKR disebabkan ketidakcekapan pemimpin parti itu dan JPP menguruskan masalah dalaman parti dalam mentangani aduan-aduan ketika pemilihan.

Katanya, pemimpin PKR dan JPP telah mengambil masa yang terlalu lama atau tidak kelihatan sebarang tindak balas hingga memberi persepsi aduan-aduan tersebut hanya disapu di bawah karpet menyebabkan dari luka kecil menjadi parah.

Malah, beliau juga percaya jika JPP mengambil langkah tegas semenjak mula pemilhan berlangsung bermula dengan aduan pertama yang diterimanya, kemungkinan besar belum tentu Zaid Ibrahim meninggalkan PKR.

Jadi, satu-satunya jalan yang ada buat PKR pada masa ini hanyalah segera menyelesaikan aduan-aduan yang diterima dengan telus dan adil serta mengambil tindakan terhadap pihak-pihak yang terlibat dengan isu penyelewengan dalam pemilihan.

Kalau kita mengandaikan Zaid Ibrahim sebagai trojan horse walaupun ia hanya persepsi, sekurang-kurangnya kini beliau sudah menjadi orang luar parti. Apa yang patut PKR bimbangkan sekarang apabila trojan horse yang hanya berjuang untuk kuasa berbanding keadilan, mengaplikasikan kaedah matlamat menghalalkan cara yang seacuan dengan Umno dan masih berada di dalam PKR.


che'GuBard setia tetapi demokrasi harus diselamatkan dalam parti

Posted: 16 Dec 2010 11:06 AM PST

Bekas calon jawatan ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Badrul Hisham Shaharin menegaskan, beliau tidak menyertai parti yang diterajui Datuk Zaid Ibrahim.

"Beberapa hari ini saya dihujani e-mel, SMS dan panggilan telefon bertanyakan mengenai betulkah saya meninggalkan Keadilan dan menyertai sebuah parti lain bersama Datuk Zaid Ibrahim.

"Malah ada SMS dari beberapa nombor tak dikenali dengan sengaja menghantar mesej sindiran-sindiran yang agak kasar," kata beliau dalam tulisan blognya hari ini.

Semalam, Zaid dipilih sebagai presiden Akim, yang namanya ditukar menjadi Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (Kita).

Katanya, beliau ingin menjawab dengan tegas tohmahan yang dilemparkan kononnya akan meninggalkan parti dan dipujuk oleh Zaid dengan bayaran tertentu.

"Sememangnya sejak dari ketika proses pemilihan saya sudah difitnah menerima wang daripada Datuk Zaid sebanyak RM400,000 kononnya bagi menyokong beliau.

"Mungkin menghormati saya, Datuk Zaid tidak pernah pun mempelawa saya menyertai beliau keluar parti dan memasuki parti lain," katanya.

"Saya juga tegaskan kesetiaan saya kepada Keadilan tidak pernah goyah. Cuma kritikan yang saya lontar ialah demi kebaikan parti ini. Saya tidak mahu jika terdapat masalah kita asyik 'menyapu' semua masalah dibawah karpet.

Bagaimanapun Badrul Hisham yang turut dikenali sebagai "Chegubard" mengucapkan tahniah kepada Zaid yang telah memilih 'kenderaan' politik baru.

"Saya dan teman-teman menghormati pendirian yang beliau ambil dengan menyertai Akim dan kemudian melalui mesyuarat agung tergempar beliau terpilih sebagai presiden dan keputusan diambil menukar parti tersebut kepada Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (Kita)," katanya.

Sekurang-kurangnya Zaid melilih untuk terus berjuang demi rakyat dan mempertahankan prinsip yang beliau yakini, kata Badrul Hisham.

"Sebagai seorang yang prodemokrasi saya mengajak diri saya dan semua melihat perkembangan ini dari persepsi positif.

"Saya juga berharap Datuk Zaid dapat menggunakan kenderaan politik baru yang beliau ada ini untuk menyemarakkan demokrasi, mendidik rakyat terbanyak mengenai hak seterusnya memperkasa rakyat," katanya.

Komen Sharpshooter - Belajar dari sejarah, pemimpin tergelincir dari landasan perjuangan sebab orang sekelilingnya asyik membodek..ya boss..ya boss..yes boss...semua ok boss...semua beres bosssss...

Chegubard dan sharpshooter lantang menegur kerana kita tidak mahu ada pemimpin dibuai oleh mimpi indah yang didendang ke telinga Anwar oleh orang sekeliling atau pendewa Anwar yang suka mengampu. Biarlah umno dengan budaya ampu nya, janganlah berjangkit dan merebak kepada Keadilan.

Kita marah kepada Speaker dewan Parlimen kerana tidak adil dalam memberi keputusan, tertuduh tidak diberi peluang membela diri. Adilkah begitu? sudah pasti tidak adil.

Ada juga ahli Keadilan yang digantung 6 bulan tanpa dipanggil membela diri. Adilkah begitu? sudah pasti tidak adil.

Sharpshooter ketika muncul di TV3 kes Fairus dulu, sharpshooter mahu dipecat oleh Zahrain kerana membongkar kes kuari melibatkan Fairus dan seorang lagi orang kanan Zahrain Jamil jari 6 (JJ6) kerana menipu pembayaran royalti kepada kerajaan negeri.

Hasil pendedahan sharpshooter, kerajaan Negeri siasat dan akhirnya memperolehi RM12 juta lebih dan orang kanan Zahrain, JJ6 yang juga pengusaha kuari didenda RM2 juta lebih. Inilah punca sebenar Zahrain terlalu marah kepada sharpshooter hingga mahu dipecat dari ahli Keadilan.

Adakah Fairus dan JJ6 dipanggil dan dikenakan tindakan? Fairus meletak jawatan tetapi JJ6 terlalu kebal disisi Zahrain.

Adakah jawatankuasa disiplin Pusat memanggil sharpshooter untuk membela diri di Pusat? Jawapannya tidak. Adilkah begitu? sudah pasti tidak adil.

Lalu kes sharpshooter dibawa ke mesyuarat MPP Pusat dan ketika itu Chegubard dan Saiful Izham Ramli adalah dua orang pejuang yang berani mempertahankan sharpshooter dan akhirnya sharpshooter digantung 6 bulan secara undi angkat tangan kerana kesalahan muncul di TV3 mendedahkan kesalahan pemimpin Keadilan.

Adakah sharpshooter tidak guna saluran dalaman. Jawapannya sudah digunakan tetapi apa yang berlaku, sharpshooter dipecat sebagai Ahli Majlis MPSP dan mahu dipecat sebagai ahli Keadilan kerana membongkar kes kuari dan akhirnya kerajaan Negeri P.Pinang memperolehi RM12 juta lebih.

Anwar berkata Fairus sambung belajar? benarkah? hanya budak-budak tadika KEMAS yang percaya. Akhirnya Fairus dan Zahrain yang melompat keluar parti. Sepatutnya Anwar ambil pengajaran dari peristiwa yang berlaku.

Bab sharpshooter difitnah tak payah nak citerlah tetapi mereka bacul kerana tidak berani bercakap secara terbuka terhadap tuduhan liar yang dilemparkan kepada sharpshooter dan begitulah juga kini fitnah terhadap Chegubard umpama cendawan tumbuh selepas hujan.

Kesimpulannya jangan kita "double standard" terhadap hukuman. Jika kita berkata Speaker Dewan Parlimen tidak adil menjatuhkan hukuman kerana tertuduh tidak dipanggil membela diri, kita juga wajib mengaku kesalahan kita yang juga menghukum ahli Keadilan tanpa tertuduh dipanggil untuk membela diri.

Jangan menghukum orang yang mendedah dan membongkar penyelewengan tetapi hukumlah orang yang melakukan perkara tersebut. Inilah politik baru yang rakyat mahukan. Inilah juga politik yang diajar oleh Nabi Muhammad SAW kepada kita. Nabi pernah bersabda "Jika Siti Fatimah mencuri, aku sendiri akan memotong tangannya.."

Sewajarnya kita mengambil sikap tegas Nabi itu sebagai panduan dan amalan kita, jika pimpinan kita bersalah, hukum mereka jika terbukti bersalah tetapi jangan menyapu kesalahan mereka di bawah permaidani indah. Barulah rakyat akan hormat dan sokong kita kerana prinsip dan ketegasan kita.

Rakyat benci umno kerana mereka melindungi kesalahan pemimpin mereka dibawah permaidani indah, adakah kita juga mahu mengikut jejak umno? UBAH SEBELUM PARAH UBAH DEMI MARUAH.

petikan http://sharpshooterblogger.blogspot.com/


My Third Place

Posted: 16 Dec 2010 09:46 AM PST

It's not home,
It's not workplace,
It's that special place in between where we meet to awaken our senses
to find inspiration, and
to make lasting connections.

The third place -
This is what we have become for you
our loyal customer, our friend.

Okay, anyone can guess where is the third place?

For the past 1.5 weeks i was studying in this third place... A place that provide a nice couch for me to sit and study. Guess what? I have just gotten my Project Manager Professional (PMP) Certification two days ago.

Anyway, back to this third place... I just obtained two of the trendy organizers...

Starbie 2011 planner

Two 2011 Starbie Planner

Hehehe... the third place is Starbie... Thanks to Bahija and Twilight for helping total 4 stamps on my first 2011 Starbie Planner...

BTW, It's Starbie 12 years birthday today... All Starbie offer free coffee from 10am-12pm... Just dropped by your nearest branch eh~

Happy Birthday Starbie 


2-in-1 harness buddy - good to restrain kid in malls! Janson @ Pavilion KL

Posted: 16 Dec 2010 10:46 AM PST

Mommy 'walking' Janson on Sun, 21 Nov, 2010.

Some people may not like the idea of 'leeching' a kid but I think the 2-in-1 harness buddy is such a cool device!

2-in-1 harness buddy is the way to go!

My earlier posting:This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

feeling inferior when want to be superior

Posted: 16 Dec 2010 09:35 AM PST

i had said it before… many times, many years ago, all the time, and now lo and behold, the minister in the prime minister department, nazri said it!

say what? that some muslim suffered from an inferiority complex. having this grandeur feeling of ketuanan melayu (malay superiority) or ketuanan islam (islam superiority) stems from them feeling inferior.

… or another thing  i like to say and had been saying many times (by 'say' i mean blogging on) is they have a 'lack of faith'.  e.g. when they protest against the use of the 'allah' word by other religions, when they disallowed their own muslim people to attend exhibition on christianity, when non muslim publication have to have the chop 'not for muslim', etc. etc.  (well yes, this lack of faith ties in with the inferiority complex)

this time, what made nazri came out to agree with me, was when some islamic scholars and a govt. think tank reject the idea of pluralism in religion, because to them, if they accept the pluralism, it means all religion are the same… and oh horror! it can't be lah! to them their beloved islam is superior to all religions!

nazri nicely and correctly said this:

"Why are they questioning this? Islam is not under any threat. If you so believe that Islam is a superior religion, why should you worry about any so-called "inferior" religion? They are suffering from (an) inferiority complex. Even if it's not guaranteed, why should you be scared? You should have enough faith to be confident of your own beliefs, and not belittle the beliefs of others. It all comes from inferiority complex."

see? "you should have enough faith….".  see what i mean by they have a lack of faith?

then you know what? after these islamic scholars hailed their religion as superior,  do you see other religion came out making noises ala-perkasa? NO! well if it's the other way round, i bet my bottom ringgit, perkasa and umnoputera will jumped up sky-high! the other religions instead of making noises arguing, prefer to have a dialogue with the islamic scholars.  ahh… dialogue… again something (like lack of faith and inferiority complex) i had been blogging about many times. dialogue? these extremists muslim will never want dialogue!! just look at the talk of the formation of the inter-religious council alone – they flatly rejected it because they don't want to dialogue… oh and also because they feel islam is superior so islam cannot be placed side by side with other religions. see? the superiority comes in again! oh gee, what an inferior bunch these extremists muslim are (eg perkasa, zulkifli nordin, IKIM).

on another topic (but related in a way), please don't forget  to read the very wise admonition of the perlis mufti towards those extremist umno-linked islamic scholars.The Devil's Tool

Posted: 16 Dec 2010 09:05 AM PST

Once upon a time it was announced that the devil
was going out of business and would sell all
his equipment to those who were willing to pay the price.

On the big day of the sale,
all his tools were attractively displayed.
There were Envy, Jealousy, Hatred, Malice, Deceit, Sensuality, Pride,
Idolatry, and other implements of evil display. Each of the tools was
Marked with its own price tag.

Over in the corner by itself was a harmless looking,
wedge-shaped tool very much worn, but still it bore a
higher price than any of the others.
Someone asked the devil what it was, and he answered,
"That is Discouragement."
The next question came quickly,
"And why is it priced so high even though
it is plain to see that it is worn more than these others?"

Because replied the devil,
"It is more useful to me than all these others.
I can pry open and get into a man's heart with that
when I cannot get near him with any other too
Once I get inside, I can use him in whatever way
suits me best. It is worn well because
I use it on everybody I can,
and few people even know it belongs to me."

This tool was priced so high that no one could buy it, and to this day it has never been sold.
It still belongs to the devil,
and he still uses it on mankind.

Author Unknown


Catch BFM's Interview On Animal-Assisted Therapy Again

Posted: 16 Dec 2010 08:00 AM PST

aNt's boyz at the vet not long ago
DATELINE: BANDAR UTAMA, PETALING JAYA

PETPOSITIVE PRESIDENT Anthony SB Thanasayan was on BFM radio station recently. 

He was featured in the Klang Valley broadcaster's The Big Picture talk show programme with host Meera Sivasothy.

Thanasayan spoke about his pet dogs and how the canines continue to help him - who is also a city councillor - stay on top of


Penemuan-penemuan Muslim Yang Mengguncang Dunia

Posted: 16 Dec 2010 09:23 AM PST

Penemuan-penemuan muslim yang mengubah dunia

Kehidupan moden tak lepas dari penemuan-penemuan ilmuwan muslim. Projek 1001 kembali mengingatkan sejarah 1000 tahun warisan muslim yang dilupakan.

"Ada sebuah lubang dalam ilmu pengetahuan manusia, melompat dari zaman Renaisance langsung kepada Yunani," ujar Pengerusi Yayasan Sains, Teknologi dan Peradaban Profesor Salim al-Hassani pemimpin 1001 Penemuan.

Penemuan 1001 di Pameran Museum Sains London mendedahkan banyak perkara yang menegaskan kembali sumbangan peradaban non-barat, seperti kerajaan muslim yang suatu waktu pernah meliputi Spanyol dan Portugis, Itali selatan dan terbentang seluas daratan China.

Inilah penemuan muslim yang luar biasa:

1. Operasi BedahSekitar tahun 1000, seorang doktor Al Zahrawi menerbitkan 1500 halaman ensiklopedia berilustrasi tentang operasi bedah yang digunakan di Eropah sebagai rujukan pakar perubatan selama lebih dari 500 tahun. Diantara banyak penemuan, Zahrawi yang menggunakan larutan usus kucing menjadi benang jahitan, sebelum menangani operasi kedua untuk memindahkan jahitan pada luka. Dia juga yang dilaporkan melakukan operasi caesar dan menciptakan sepasang alat penyepit untuk pembedahan.

2. KopiSaat ini warga dunia meminum sajian khas tersebut tetapi, kopi pertama kali dibuat di Yaman pada sekitar abad ke-9. Pada awalnya kopi membantu kaum sufi tetap terjaga ibadah larut malam. Kemudian dibawa ke Kaherah oleh sekelompok pelajrt yang kemudian kopi disukai oleh seluruh kerajaan. Pada abad ke-13 kopi menyeberang ke Turki, tetapi baru pada abad ke-16 ketika kacang mulai direbus di Eropah, kopi dibawa ke Itali oleh pedagang Venice.

3. Mesin TerbangAbbas ibn Firnas adalah orang pertama yang mencuba membuat konstruksi sebuah pesawat terbang dan menerbangkannya. Di abad ke-9 dia melakarkan sebuah perangkat sayap dan secara khusus membentuk layaknya kostum burung. Dalam percubaannya yang terkenal di Kordova Spanyol, Firnas terbang tinggi untuk beberapa saat sebelum kemudian jatuh ke tanah dan mematahkan tulang belakangnya. Desain yang dibuatnya secara tidak terduga menjadi inspirasi bagi seniman Itali Leonardo da Vinci ratusan tahun kemudian.

4. Universiti


Pada tahun 859 seorang putri muda bernama Fatima al-Firhi mendirikan sebuah universiti tingkat pertama di Fez Maroko. Saudara perempuannya Miriam mendirikan masjid indah secara bersamaan menjadi masjid dan universitas al-Qarawiyyin dan terus beroperasi selama 1.200 tahun kemudian. Hassani mengatakan dia berharap orang akan ingat bahwa belajar adalah inti utama tradisi Islam dan cerita tentang al-Firhi bersaudara akan menginspirasi wanita muslim di mana pun di dunia.

5. Aljabar


Kata aljabar berasal dari judul kitab ahli matematik terkenal Persia abad ke-9 'Kitab al-Jabr Wal-Mugabala', yang diterjemahkan ke dalam buku 'The Book of Reasoning and Balancing'. Membangun akar sistem Yunani dan Hindu, aljabar adalah sistem pemersatu untuk nombor rasional, nombor tidak rasional dan gelombang magnitud. Matematikawan lainnya Al-Khwarizmi juga yang pertama kali memperkenalkan konsep angka menjadi bilangan yang bisa menjadi kekuatan.

6. Optik


"Banyak kemajuan penting dalam studi optik datang dari dunia muslm," ujar Hassani. Diantara tahun 1000 Ibn al-Haitham membuktikan bahwa manusia melihat objek dari refleksi cahaya dan masuk ke mata, mengacuhkan teori Euclid dan Ptolemy bahwa cahaya dihasilkan dari dalam mata sendiri. Ahli Fizik hebat muslim lainnya juga menemukan fenomena pengukuran kamera di mana dijelaskan bagaimana mata gambar dapat terlihat dengan hubungan antara optik dan otak.

7. Muzik

Muzik muslim memiliki pengaruh signifikan di Eropah. Di antara banyak instrumen yang hadir ke Eropah melalui timur tengah adalah lute dan rahab, nenek moyang biola. Skala notasi musik modern juga dikatakan berasal dari alfabet Arab.

8. Berus Gigi


Menurut Hassani, Nabi Muhammad SAW mempopularkan penggunaan berus gigi pertama kali pada tahun 600. Menggunakan ranting pohon Miswak, untuk membersihkan gigi dan menyegarkan nafas. Substansi kandungan di dalam Miswak juga digunakan dalam ubat gigi moden.

9. Engkol


Banyak dasar sistem automatis moden pertama kali berasal dari dunia muslim, termasuk pemutar yang menghubungkan sistem. Dengan menukarkan gerakan memutar dengan gerakan lurus, pemutar memungkinankan objek berat terangkat relatif lebih mudah. Teknologi tersebut ditemukan oleh Al-jazari pada abad ke-12, kemudian digunakan dalam penggunaan basikal hingga kini

10. Penemuan Sabun di Dunia Islam


Salah satu penemuan penting yang dicapai umat Islam di era keemasan adalah sabun. Sejak abad ke- 7 M, umat Muslim telah mengembangkan sebuah gaya hidup higienis yang mutakhir. Menurut Ahmad Y Al-Hassan dalam bukunya berjudul, Technology Transfer in the Chemical Industries, kota-kota Islam seperti Nablus (Palestin), Kufah (Irak), dan Basrah (Irak) telah menjadi pusat industri sabun.''Sabun yang kita kenal hari ini adalah warisan dari peradaban Islam,'' papar Al-Hassan. Menurut Al-Hassan, sabun yang terbuat dari minyak sayuran, seperti minyak zaitun serta minyak aroma, pertama kali dihasilkan para ahli kimia Muslim di era kekhalifahan. Salah seorang sarjana Muslim yang telah mampu menciptakan formula sabun adalah Al-Razikimiawan legendaris dari Persia.

''Hingga kini, formula untuk membuat sabun tak pernah berubah,'' cetus Al-Hassan. Sabun yang dibuat umat Muslim di zaman kejayaan sudah menggunakan pewarna dan pewangi. Selain itu, ada sabun cair dan ada pula sabun basuh tangan. Bahkan, pada masa itu sudah tercipta sabun khusus untuk mencukur kumis dan janggut. Harga sabun pada 981 M berkisar tiga Dirham (koin perak) atau setara 0,3 Dinar (koin emas). Resepi pembuatan sabun di dunia Islam juga telah ditulis seorang doktor terkemuka dari Andalusia Sepanyol Islam bernama Abu Al-Qasim Al-Zahrawi alias Abulcassis (936-1013 M).

11. ROBOT
Patung-patung bergerak al-Jazari


Banyak yang menyangka Robot pertama diciptakan oleh sang genius Leonardo da Vinci di tahun 1495. Tapi lihat ini di Wikipedia. Di tahun 1206, seorang ilmuwan bernama Al-Jazari sudah menciptakan sebuah "mesin" yang bisa bergerak-gerak menggunakan tenaga air berbentuk manusia.

Ini, adalah salahsatu Robot pertama dalam sejarah manusia. Khususnya adalah robot pertama yang diprogram secara mekanis, the first programmable humanoid robots. Robot-robot ini berbentuk musisi yang secara otomatis boleh memainkan alat muzik bila dihidupkan. Lihat di Wikipedia : Robot, History of Robots. Para ilmuwan Islam sudah membuatnya jauh sebelum Leonardo Da Vinci.

12. Rumus graviti universalPenemuan "Hukum Graviti Universal" oleh Newton (Principia, 1687) dianggap sebagai salah satu puncak tertinggi dari seluruh eskalasi kecerdasan spesies manusia. Tapi lihat juga ini di Wikipedia. Seorang ilmuwan bernama Muhammad Ibn Musa di abad 9 sudah menciptakan hipotesis akan adanya suatu Daya Tarik raksasa dalam pergerakan benda-benda luar angkasa. Ilmuwan Islam bahkan sudah mendahului Newton.

13. Angka 0, 1-9Bayangkan saja angka-angka standar 0, 1-9 yang sekarang digunakan di seluruh dunia. Angka-angka ini diperkenalkan pertama kalinya oleh ilmuwan Islam. Nama ilmuwan genius itu adalah Al-Khwarizmi.

Dia juga menciptakan sistem penghitungan aljabar, yang dalam bahasa Inggris antarabangsa dikenal sebagai Algebra, yang diambil dari judul buku Al-Khwarizmi, Hisab al-jabr w'al-muqabala. Al-Khwarizmi dianggap sebagai Bapak Aljabar Dunia.

Dan Algorithma (algorithm) yang tentu menjadi inti flowchart pemecahan masalah dan sistem sebuah program komputer, berasal dari nama Al-Khwarizmi. Al-Khawrimi adalah seorang genius yang merubah seluruh dunia.


Genocide is ‘an American concern’ by Jeff Jacoby

Posted: 16 Dec 2010 06:06 AM PST

The Israeli prime minister, Golda Meir, has just been to the White House, where she implores President Nixon to press the Soviet Union to allow the emigration of Jews who wish to leave. In the Oval Office after she leaves, the president and his national security adviser, Henry Kissinger, are discussing her request.

"The emigration of Jews from the Soviet Union is not an objective of American foreign policy,'' Kissinger tells Nixon, tapping the table for emphasis. "And if they put Jews into gas chambers in the Soviet Union, it is not an American concern. It may be a humanitarian concern —''

"Well, we can't blow up the world because of it,'' Nixon responds.
"The emigration of Jews from the Soviet Union is not an objective of American foreign policy,'' Kissinger tells Nixon, tapping the table for emphasis. "And if they put Jews into gas chambers in the Soviet Union, it is not an American concern. It may be a humanitarian concern —''

"Well, we can't blow up the world because of it,'' Nixon responds.

. . THAT CONVERSATION, secretly recorded on March 1, 1973, is included in the latest batch of White House tapes released by the Nixon Library. Even after nearly 38 years, it is shocking to hear Kissinger's insistence that another Holocaust ought to be a matter of indifference to the United States. That opinion would be appalling coming from any American official; coming from a German-born Jew whose family fled the Nazis and who lost at least 13 close relatives in the concentration camps, it seems almost obscenely callous.

What would prompt Kissinger to say something so grotesque? Was it, as Shmuley Boteach writes in the Jerusalem Post, a "Jewish inferiority complex'' that had the first Jewish secretary of state "bending over backward to show he bears no special kinship with his people''? Was it "an instinctive affection for totalitarians of all stripes,'' as Christopher Hitchens poisonously claims? Was it just another instance of what Kissinger's biographer Walter Isaacson saw as an effort "to impress Nixon with gutsy hardline advice''?

I have no theory to offer about Kissinger's psychology. Nor do I think one is necessary. For the simple fact is that the position he took in that conversation with Nixon — that not even genocide should properly be considered "an American concern'' — has time and again driven US foreign policy.

When Jews in the 1940s really were being put into gas chambers, the Roosevelt administration didn't think it urgent to stop the Nazi genocide. FDR's State Department permitted only minuscule number of Jewish refugees to enter the United States, even as immigration quotas went unfilled. Rarely did Roosevelt denounce the extermination of Jews, and pleas to bomb the Auschwitz death camp or its rail lines were turned down the by War Department — despite the fact that US bombers were already flying over the area.

The Roosevelt administration's feeble response to one of history's most horrific mass-murders was not atypical. From the Armenian holocaust early in the 20th century to the staggering butchery of the Second Congo War in the 21st, US policymakers have consistently declined to see intervention against genocide as "an objective of American foreign policy.'' When Hutu militias were slaughtering Rwandans by the hundreds of thousands, Samantha Power wrote in 2001, "the US government knew enough about the genocide early on to save lives, but passed up countless opportunities to intervene.'' So unwilling was the Clinton administration to act, that "even as, on average, 8,000 Rwandans were being butchered each day, US officials shunned the term 'genocide' for fear of being obliged to act,'' Power wrote.

As a candidate for president in 2000, George W. Bush was asked about the American failure to intervene in Rwanda. "I think the administration did the right thing in that case,'' he answered, even though "it was a horrible situation.''

Seven years later, another presidential candidate was asked whether he would keep US troops in Iraq if withdrawing them might trigger a bloodbath. Barack Obama's answer, the AP reported, was that America "cannot use its military to solve humanitarian problems and that preventing a potential genocide in Iraq isn't a good enough reason to keep US forces there.''

Of course all these cases were more complex than a brief mention can convey. And of course US foreign policy, under presidents from Nixon to Obama, has accomplished enormous good in the world — including, at times, the saving of many lives.

Yet the good America has done is dwarfed by the good America could have done. Too often we have been willing to disregard unspeakable evil in the mistaken belief that preventing atrocities is not "an American concern.'' Kissinger's words to Nixon that day in 1973 were repellent. The mindset behind them has been all too common.

Jeff Jacoby can be reached at jacoby@globe.com.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Isu Wikileaks & Anwar Sebabkan MP Pakatan Rakyat Hilang Fokus Untuk Rakyat

Posted: 16 Dec 2010 06:30 AM PST

WikiLeaks tidak harus tenggelamkan harga naik

Pendedahan kontroversi WikiLeaks seperti mengaitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan kes liwat dan Datuk Seri Najib Razak dengan dakwaan skandal pembunuhan perempuan Mongolia, Altantuya Shaaribuu tidak seharusnya mengalihkan perhatian rakyat daripada isu kenaikan harga petrol, diesel, gas dan tepung pada 4 Disember lalu, kata Ketua Penerangan PAS Pusat, Idris Ahmad.

"Isu harga barang telah menimbulkan kemarahan rakyat, kerana mereka sudah mula terasa dengan kenaikan harga barang-barang keperluan harian," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut Idris, kerajaan BN semakin takut dengan kemarahan rakyat terhadap isu kenaikan harga barang dan ia telah menjadi bualan di kalangan rakyat peringkat bawahan termasuk di kalangan penyokong tegar Umno.

"Isu WikiLeaks telah memberi peluang kepada media untuk mengalihkan isu kenaikan harga barang pada ketika ini.

"Banyak jawapan Pak Pandir oleh pemimpin BN yang bertaraf Menteri untuk dijadikan halwa telinga, supaya rakyat jangan marah. Antaranya harga petrol lebih murah daripada Singapura, bukan kenaikan tetapi penyelarasan, bukan kenaikan tetapi subsidi dikurangkan, kerajaan kena naik harga minyak kerana mengelak daripada diseludup ke negara jiran," katanya.

Idris juga mendakwa media arus perdana pula diarahkan supaya jangan meletakkan tajuk petrol naik, sebaliknya mereka dikendaki mengunakan istilah penyelarasan.

"PAS mengingatkan kepada jentera penerangan di peringat akar umbi mesti menaikkan kain rentang dan gunakan media baru seperti face book, twitter, blog untuk menaikkan amarah rakyat kepada BN yang tidak bijak menguruskan negara.

"Mesti garapkan isu ini supaya rakyat bangkit menolak kerajaan BN dalam pilihan raya umum akan datang," katanya -mk

Ulasan GB

Tuan Ust Idris,

Yang mengalihkan pandangan kenaikan harga kepada Wikileaks tak lain tak bukan adalah ahli parlimen Pakatan Rakyat sendiri.

GB telah ulas hal ini semalam. Speaker Senget, Ahli Parlimen PR Pula Fokus Hal Wikileaks

Petikan:


GB telah berkali-kali menggesa agar ahli-ahli parlimen Pakatan Rakyat supaya bersatu untuk mengusul undi tidak percaya kepada speaker.

Tetapi sehingga kini ia tidak dilakukan.

Sekarang rasakanlah sendiri dipermain-mainkan oleh Speaker yang senget itu. Bila dah nak kena gantung, baru masing-masing terhegeh-hegeh keluarkan kenyataan begitu begini. Sebelum ini, ahli-ahli parlimen PR tidur, ada yang tidak hadir semasa undi belah bahagi, melancong ke Indonesia tatkala Parlimen sedang bersidang. Lansung tidak ada disiplin dan tanggungjawab serta tidak menghormati amanah rakyat. Serupa sahaja perangainya dengan UMNO BN, walaupun lebih baik sedikit daripada mereka.

Semua YB-YB kita sudah berlagak bijak dan berlagak pandai sehingga tidak mahu menerima pandangan rakyat. Wikileaks yang diperdebatkan, isu yang rendah revelansinya kepada rakyat, cuma tinggi untuk Anwar. Hal-hal seperti kenaikan harga barang dan seumpamanya yang penting kepada rakyat tidak diberikan keutamaan. Anwar yang didahulukan, rakyat dikemudiankan, sama binatang dengan UMNO BN perangainya.

Sekarang UMNO BN sudah boleh mendapat majoriti dua pertiganya semula apabila nanti ahli-ahli parlimen PR digantung. UMNO BN telah bertindak lebih cepat dari wakil-wakil rakyat PR apabila mereka berjaya menggunakan senjata "kuasa speaker".

Jika peranan sebagai pembangkang pun sudah gagal di tangan BN, bagaimana PR mahu memerintah?


Nampaknya 4 orang MP Pakatan Rakyat akan makan gaji buta. Berhasrat untuk tumbangkan BN tetapi nampaknya PKR yang tumbang lebih dahulu.

Sebabnya: Anwar bersama dengan pendewa-pendewanya merasa diri mereka lebih hebat dari Tuhan. Boleh melakukan sesuka hati seperti UMNO BN. Menipu ahli mereka di dalam pemilihan. Ingat! Allah Yang Maha Tahu itu tidak pernah tidur, Dia Maha Berkuasa. Anda marah anda berempat digantung tanpa membela diri tetapi PKR sendiri yang telah melakukannya terlebih dahulu terhadap ahlinya. Ini buktinya:


Ketelusan PKR: Zamri digantung tanpa dipanggil bela diri

Oleh Nazli Ibrahim

Ketika ini, tindak-tanduk Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) Parti Keadilan Rakyat (PKR) lebih banyak mengundang persoalan berbanding jawapan termasuk tindakan menggantung Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Rasah, Zamri Vinoth baru-baru ini.

Ketelusan JPP parti yang mendakwa mendukung demokrasi semakin dipertikaikan apabila Zamri yang menunggu untuk dipanggil mengadap JPP mahupun Jawatankuasa Disiplin akhirnya digantung keanggotaan oleh parti.

Sekaligus keputusan JPP tersebut mengesahkan lagi dakwaan bahawa JPP tidak menjalankan siasatan yang menyeluruh dan telus terhadap aduan-aduan yang diterima sebelum tindakkan diambil.

Tindakan JPP yang dibuat dengan tidak memanggil Zamri mengadap untuk membolehkan keterangannya diambil dan membela diri adalah satu langkah yang jelas membelakangkan prinsip keadilan itu sendiri.

Hari ini PKR bukan sahaja merupakan parti pertama yang melaksanakan sistem satu ahli satu undi malah juga merupakan parti politik pertama yang menjatuhkan hukum kepada pemimpinnya dengan tidak memanggil tertuduh untuk membela diri. ..


Hukum Karma, Golden Rule, sunatullah... apa juga yang anda namakan, ia seperti yang kita selalu dengar dan anaksungaiderhaka mengulanginya: you will get what you give.

Musnahkan musuh yang ada di kalangan kita terlebih dahulu sebelum dapat kalahkan musuh di luar kita. Itu yang GB nak pesan kepada Pokok Sena yang telah mengemukakan teori kononnya perlu kalahkan UMNO BN dahulu seperti kenyataannya sebelum ini.

Bagi pejuang reformasi tulen, kebenaran dan keadilan akan tetap diperjuangkan tetapi PR akan terlebih dahulu dibersihkan dari mangkuk-mangkuk yang mengkhianati rakyat ini. PR akan ke Putrajaya tetapi tanpa mereka yang nyata tidak menghormati rakyat.

Yang GB tahu, Anwar akan dikalahkan Tuhan lagi selepas ini, begitu juga yang bersama dengannya dan yang membelanya. Begitulah juga yang memberi pentas kepadanya. Yang menulis menyokongnya. Yang menjadi pendewa-pendewanya. Bukalah mata sekarang siapa bertiga yang kena. Semuanya pembela Anwar belaka.

Teruskan memaki GB lagi, GB akan terus berpahala dan akan terus yakin bahawa PR akan ke Putrajaya tanpa mereka.


Nik Aziz sumbang 1/3 simpanan untuk PAS

Posted: 16 Dec 2010 12:10 AM PST


Black Pots, Burmese-Chinese generals’ name calling ‘Kalar’ would not made Indians darker

Posted: 16 Dec 2010 04:56 AM PST

Nay Aung Kyaw With Sayar Nay Win Myint

XXX Oo Hey. You look smart but Sayar Nay Win Myint looks like real Ka Lar Gyi ( Old Indian from southern India). P:

Ko Ko Gyi Because Dr NAK's grandpa came from Turkey !
Although Sayar Nay Win Myint looks like real Ka Lar Gyi, he IS a Myanmar citizen and Buddhist. But I don't see or care about his creed, skin colour, religion…He is a great writer, intelligent an…d good citizen of Myanmar. I respect him and love him.    It is a sad state in Myanmar that Chinese Buddhists could disguise as PURE Bama but Indian Buddhists R called Ka Lar.  

No wonder, there is a saying: once an Indian was angry because he was called Ka Lar, he eat pork infront of others and was called Wet Thar Sar Tet Ka Lar.  

So he decided to enter monkhood and was known as Ka Lar Phone Gyi.
 So nowadays Burmese Muslims wear Beards and Head scarfs because they know their status won't change.
My uncle (U Aung Khin) was called a Ka Lar by his teacher and since then, he keep his beard, from teenage to now.
I was called Ka Lar by the BIGOT RACIST DGME (Paediatrician who is now in HELL) so I migrated. It was a blessing in disguise. I even need to thank him for pushing me out of Yae Mee Sharr country.
Nay Aung Kyaw This story was told to me by Dr AH Kamal, now he is in Australia, happy and healthy..:)

Ne Win (Hakka) Leader of Burma from 1960s to 1980s
Khin Nyunt (Hakka) [20] – Former Prime Minister (2003–2004) and Chief of Intelligence (1983–2004) of Myanmar
San Yu (Hakka) - President of Burma (1981–1988)
Aung Gyi[11] – Ne Win's former depu…ty/co-conspirator in the 1962 coup
Major General Kat Sein - former Minister of Health
Dr. Kyaw Myint – (Minister of Health)
Myo Thant - Former Minister of Information under SLORC
Colonel Tan Yu Sai - Minister of Trade under Ne Win's government
Colonel Kyi Maung- NLD member (1989–2004) and Army Commander of Rangoon in 1960s  See More Burmese-Chinese here

Ko Ko Gyi Name calling is a technique most frequently employed within political discourse. Name calling is a cognitive bias and a technique to promote propaganda. Propagandists use the name-calling technique to incite fears or prejudices with the int…ent that invoked fear (based on fearmongering tactics) will encourage those that read, see or hear propaganda to construct a negative opinion, about a person, group, or set of beliefs or ideas that the propagandist would wish the recipients to believe.
The method is intended to provoke conclusions and actions about a matter apart from an impartial examinations of the facts of the matter. When this tactic is used instead of an argument, name-calling is thus a substitute for rational, fact-based arguments against an idea or belief, based upon its own merits, and becomes an argumentum ad hominem.
  See More


4 Pegawai Penjara Terbunuh, Bas Terhumban Ke Dalam Gaung

Posted: 16 Dec 2010 05:03 AM PST

Empat Kakitangan Penjara Tawau Terbunuh Kenderaan Jatuh Gaung

Gambar: SEBAHAGIAN anggota penyelamat mengeluarkan mangsa kemalangan apabila bas yang dinaiki terhumban ke dalam gaung di Kilometer 30, Jalan Penampang-Tambunan di Moyog, Penampang. Empat pegawai dan kakitangan Jabatan Penjara Tawau maut manakala 21 cedera. - Foto Datu Ruslan Sulai

PENAMPANG: Empat kakitangan Penjara Tawau terbunuh dalam satu kemalangan apabila bas kepunyaan jabatan itu terbabas lalu terjatuh dalam gaung di Kampung Moyog, Penampang, pada 10.10 pagi ini.

Mengikut senarai yang dipamerkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat di tempat kejadian, mereka dikenali sebagai Madinh Alhmdullah, Selamat Idris, Muslimin Muhammad dan Sabirin Murad.

Mereka adalah antara 25 penumpang bas itu yang sedang dalam perjalanan dari Keningau ke Kota Kinabalu selepas menyertai kejohanan bolasepak Piala Pengarah Penjara Sabah di Keningau semalam.

Penumpang yang cedera dihantar ke beberapa hospital berhampiran. - BERNAMA


Bekas Timb Pengarah Imigresen Didapati Bersalah Kerana Rasuah

Posted: 16 Dec 2010 05:46 AM PST

Bekas Timbalan Pengarah 1 Jabatan Imigresen Didapati Bersalah Terima Rasuah

Gambar: TIMBALAN Pengarah I Jabatan Imigresen, Yusof Abu Bakar, 56, (kiri) keluar dari Mahkamah Sesyen, Jalan Duta, hari ini diiringi peguamnya atas kesalahan 14 pertuduhan rasuah berjumlah RM121, 500 bagi meluluskan lanjutan pas lawatan warga negara China dan bagaimanapun mahkamah menetapkan 20 Disember ini untuk menjatuhkan hukuman terhadapnya. - Foto Ghazali Bujang

KUALA LUMPUR: Bekas Timbalan Pengarah 1 Jabatan Imigresen, Yusof Abu Bakar didapati bersalah oleh Mahkamah Sesyen di sini, Khamis, terhadap 14 pertuduhan menerima rasuah berjumlah RM121,500 bagi meluluskan lanjutan pas lawatan warganegara China.

Mahkamah kemudian menetapkan Isnin untuk menjatuhkan hukuman.

Hakim Abu Bakar Katar membuat keputusan itu selepas pihak pendakwaan yang diwakili Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Sazilee Abdul Khairi berjaya membuktikan pertuduhan terhadap Yusof, 56, melampaui keraguan munasabah.

Pada 14 Oktober 2008, Yusof didakwa menerima rasuah berjumlah antara RM500 dan RM18,500 pada setiap transaksi daripada seorang pengurus jualan antara 21 Mac dan 25 Jun 2008.

Menurut kertas pertuduhan, Yusof didakwa melakukan kesalahan itu di pejabat beliau bertugas di Bahagian Kawalan Aras 7, Jabatan Imigresen Malaysia, Blok 2G4, Presint 2, Putrajaya; di Federal Hotel, Jalan Bukit Bintang; dan di Stesen Minyak Caltex, Jalan Pudu.

Kesemua pertuduhan itu mengikut Seksyen 11 (a) Akta Pencegahan Rasuah 1997 dan boleh dihukum menurut Seksyen 16 Akta yang sama.Jika disabit kesalahan, beliau boleh dipenjara tidak kurang dari 14 hari dan tidak lebih 20 tahun, dan boleh didenda tidak kurang daripada lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000, atau mana-mana yang lebih tinggi.

Pada 14 November 2008, Yusof yang diwakili peguam Mohammed Azmi Mohd Said turut didakwa di Mahkamah Sesyen Klang terhadap empat pertuduhan yang sama dan satu pertuduhan di Mahkamah Sesyen Petaling Jaya melibatkan pertuduhan yang sama.

Kesemua kes itu telah dipindahkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur yang bermula pada 22 Februari lalu untuk perbicaraan. Seramai 15 saksi pendakwaan dikemukakan sepanjang kes itu.


Mahkamah Tangguhkan Kes Sosilawati Ke 27 Januari

Posted: 16 Dec 2010 02:57 AM PST

Kes Pembunuhan Sosilawati Ditangguh Ke 27 Januari

Gambar: N. Pathmanabhan (kanan) yang juga seorang peguam, dituruti T.Thilaiyalagan, R.Matan dan R.Kathavarayan yang bergari, dibawa keluar dari kenderaan polis semasa tiba untuk mendengar permohonan pendakwaan kes pembunuhan Datuk Sosilawati Lawiya di Mahkamah Majistret , Telok Datok, Banting di sini hari ini.

BANTING: Kes pembunuhan kejam jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya ditetapkan untuk sebutan semula di Mahkamah Majistret Telok Datuk di sini pada 27 Januari depan.

Majistret Hurman Hussain menetapkan tarikh itu selepas membenarkan permohonan yang dipersetujui semua pihak bagi menunggu prosiding rayuan dan semakan oleh dua pekerja ladang yang mengaku salah melupuskan bahan bukti pembunuhan itu di Mahkamah Tinggi Shah Alam, dekat sini.

Permohonan tersebut yang difailkan oleh K.Sarawanan dan U.Suresh akan didengar pada 10 Januari depan.

N.Pathmanabhan, T.Thilaiyalagan, R.Matan dan R.Kathavarayan didakwa membunuh Sosilawati bersama pegawai bank CIMB, Noorhisyam Mohamad, peguam Ahmad Kamil Abdul Karim dan pemandu Kamaruddin Shamsuddin.

Semua mangsa dilaporkan hilang setelah menuju ke Banting untuk bertemu seorang peguam dipercayai atas urusan jual beli tanah.

Pada prosiding Khamis, peguam Ravi Neko yang mewakili Khatavarayan memaklumkan bahawa anak guamnya telah dipukul semasa berada dalam tahanan reman.

Hurman mengarahkan tertuduh untuk membuat laporan polis berhubung perkara tersebut.


Penyelidik Qatar Temui Planet Baru

Posted: 16 Dec 2010 01:30 AM PST

Planet baru ditemui penyelidik Qatar

DOHA - Sepasukan ahli astronomi diketuai Qatar bagi mencari planet baru di cakerawala telah menemui sebuah planet yang mengelilingi sebuah bintang yang terletak sejauh 500 tahun cahaya dari Bumi.

Planet tersebut dinamakan Qatar-1b, sempena nama negara Asia Barat itu.

Planet itu sebahagian besarnya terbentuk daripada gas dan 20 peratus lebih besar berbanding Musytari iaitu planet kelima dan terbesar dalam sistem suria.

Yayasan Qatar Bagi Pembangunan Pendidikan, Sains Dan Komuniti semalam memberitahu, penemuan planet baru itu akan dilaporkan dalam jurnal bulanan, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

"Penemuan planet Qatar-1b merupakan pencapaian yang hebat sekali gus membuktikan komitmen Qatar untuk menjadi pelopor dalam bidang sains inovatif dan penyelidikan," kata ketua bancian sistem planet luar suria yang juga pengarah penyelidikan yayasan berkenaan, Dr Khalid Al Subai.

Seorang lagi ahli astronomi dalam penyelidikan itu, Professor Keith Horne dari Universiti St. Andrews di Scotland berkata, planet Qatar-1b membuat pusingan lengkap mengelilingi bintangnya setiap 1.4 hari bermakna satu tahun di planet itu menyamai 34 jam di Bumi.

Sebahagian planet itu menghadap bintangnya berbeza dengan Bumi yang berputar pada setiap 24 jam yang menyebabkan berlakunya siang dan malam. - AFP


Terus setia dengan KEADILAN dan terus berusaha menegak keadilan

Posted: 16 Dec 2010 02:06 AM PST

Beberapa hari ini saya dihujani email, sms dan panggilan telefon bertanyakan mengenai betulkah saya meninggalkan KEADILAN dan menyertai sebuah parti lain bersama Datuk Zaid Ibrahim. Malah ada sms dari beberapa nombor (hantu) tak dikenali dengan sengaja menghantar masej sindiran-sindiran yang agak kasar.

Pertama sekali saya ingin mengucapkan tahniah kepada Datuk Zaid yang telah memilih 'kenderaan' politik baru baginya. Saya dan teman-teman menghormati pendiran yang beliau ambil dengan menyertai AKIM dan kemudian melalui mesyuarat agong tergempar beliau terpilih sebagai Presiden dan keputusan diambil menukar parti tersebut kepada Parti Keadilan Insan Tanah Air (KITA).

Sekurang - kurangnya beliau melilih untuk terus berjuang demi rakyat dan pertahan prinsip yang beliau yakini. Sebagai seorang yang pro-demokrasi saya mengajak diri saya dan semua melihat perkembangan ini dari persepsi positif. Saya juga berharap Datuk Zaid dapat menggunakan 'kenderaan' politik baru yang beliau ada ini untuk menyemarakkan demokrasi , mendidik rakyat terbanyak mengenai hak seterusnya memperkasa rakyat.Saya juga yakin selagi beliau dan teman-temanya berpegang pada prinsip memperjuangkan rakyat maka beliau punya peranan dan kekuatan penting dalam lanskap politik negara. Saya ada sedikit keyakinan beliau bukan seperti kawan-kawan yang lain yang keluar dari KEADILAN yang hanya dijadikan alat regim seperti sebelum ini.

Saya dengan ini ingin menjawab dengan tegas tohmahan yang dilemparkan kononya saya meninggalkan parti dan dipujuk oleh Datuk Zaid dengan bayaran tertentu. Sememangnya sejak dari ketika proses pemilihan saya sudah difitnah menerima wang dari Datuk Zaid sebanyak RM400,000 kononya bagi menyokong beliau.

Mungkin menghormati saya Datuk Zaid tidak pernah pun mempelawa saya menyertai beliau keluar parti dan memasuki parti lain. Saya juga tegaskan kesetiaan saya kepada KEADILAN tidak pernah goyah. Cuma kritikan yang saya lontar ialah demi kebaikan parti ini. Saya tidak mahu jika terdapat masalah kita asyik 'menyapu' semua masalah dibawah karpet.

Saya sayang parti ini dan kerana sayangkan parti inilah saya tegur, saya sayngkan negara ini kerana sayangkan negara inilah saya ingin pastikan KEADILAN menjadi sesempurna mungkin sebelum memasuki Putrajaya.

Saya masih yakin demokrasi dan ketelusan dalam keadilan belum mati (tetapi mungkin gering teruk), namun untuk memastikan keadilan, demokrasi dan ketelusan dalam KEADILAN sebur mekar maka kita perlu keberanian mendesak.

Saya menerima nasihat YB Setiausaha Agung iaitu sabar dan jangan buat bukan - bukan. Namun sampai bila saya harus menanti.........

Saya tegaskan ini bukan persoalan kewangan atau jawatan kerana itu saya tegaskan saya tolak semua lantikan. Tanpa jawatan pun kita sebenarnya mampu menyumbang terhadap gerakan kalau kita mahu.

Namun saya juga ingin berpesan kepada teman - teman saya yang bersama berkongsi aspirasi ini agar turut bersabar dengan sindiran dan cubaan provokasi pihak tertentu..... mereka ialah golongan yang tidak mahu suara pendesak ada dalam KEADILAN, mereka mahu kita lakukan sesuatu tak terkawal untuk mudah mereka mencari alasan menyingkirkan kita.

Ingat KEADILAN ini parti rakyat, ia parti kita....... kerana itu saya dan teman-teman yang berkongsi aspirasi terus menjalankan program di perbagai peringkat.

Anak muda terus bangkit mengasak keadilan meratah kezaliman.


World’s most expensive Christmas tree?

Posted: 16 Dec 2010 12:39 AM PST

A hotel in the oil-rich emirate of Abu Dhabi, UAE, is bidding for an entry in the Guinness World Records for housing the world's most expensively decorated tree.

World most expensive Christmas tree in Abu Dhabi
The $11m Xmas tree at Emirates Palace Hotel. Image by Abdul Rahman @ Gulfnews

The luxurious Emirates Palace Hotel has decorated a 13-meter (Christmas) tree with 131 jewellery and sets made of gold and precious and semiprecious stones that are worth more than 40 million DH (~ $11 million USD).

ADVERTISEMENTS

World's most expensive Christmas tree? from YeinJee's Asian Blog


Robot reviews 2010

Posted: 16 Dec 2010 12:09 AM PST

A summary of robotic technology developments around the world in 2010…

Robot reviews 2010 from YeinJee's Asian Blog


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Petula Clark

Posted: 16 Dec 2010 12:17 AM PST


A tous ceux qui ont aimé
Je veux montrer à quel point je t'aime
A tous ceux qui ont rêvé
Je veux montrer que de toi je rêve
Et que je t'aime trop !

Et tous ceux qui ont un cœur
Me prendraient dans leurs bras et m'aimeraient
Mais tu peux bien avoir un cœur
Et pourtant m'abandonner comme une inconnue
Qui serait perdue

Chaque fois que tu t'en vas
Mon cœur se dit "Finie, cette chance"
Car vraiment je t'aime trop
Vivre sans toi n'est plus l'existence
Non, ne me quitte pas !

Car tous ceux qui ont un cœur
Me prendraient dans leurs bras et m'aimeraient
Mais tu peux bien avoir un cœur
Et pourtant m'abandonner comme une inconnue
Qui serait perdue

Non, ne me quitte pas !
Car tous ceux qui ont un cœur
Me prendraient dans leurs bras et m'aimeraient
Mais tu peux bien avoir un cœur
Et pourtant m'abandonner comme une inconnue

Et tous ceux qui ont un cœur me comprendront
Oui, tous ceux qui ont un cœur pleureront
S'ils ont pleuré rien qu'une seule fois comme moi

{ad lib:}
Et tous ceux qui ont un cœur me comprendront
Et tous ceux qui ont un cœur pleureront
S'ils ont pleuré rien qu'une seule fois comme moi


Si tu veux de moi
Pour t'accompagner au bout des jours
Laisse-moi venir près de toi
Sur le grand chariot de bois et de toile
Nous nous en irons
Du côté d'où montera le jour
Dans les premiers reflets du ciel
Avant la chaleur du soleil
Sous la dernière étoile

{Refrain:}
La plaine, la plaine, la plaine
N'aura plus de frontière
La Terre, la Terre, sera notre domaine
Que j'aime, que j'aime
Ce vieux chariot qui tangue
Qui tangue, qui tangue

Si tu veux de moi
Pour dormir à ton côté, toujours
L'été, sous la lune d'argent
L'hiver, dans la neige et le vent
Alors dis-le-moi, je pars avec toi


Cœur blessé, torturé
Par tout le mal que tu m'as fait
Au fond c'était perdu d'avance
Il ne reste aucune chance
Alors adieu moi je m'en vais

J'ai le cœur blessé
A tout jamais
Il y a de quoi vous rendre fou
Quand on a tout perdu d'un coup
Adieu je m'en vais le cœur gros
Il faut croire que c'était trop beau

Cœur blessé, torturé
Par tout le mal que tu m'as fait
Rien ne pourra calmer ma peine
Je sais, quoi qu'il advienne
Je ne pourrai plus t'oublier

J'ai le cœur blessé
A tout jamais


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

No comments: