Saturday, January 1, 2011

Gone! Money for RTM extra channel

Gone! Money for RTM extra channel


Gone! Money for RTM extra channel

Posted: 01 Jan 2011 10:26 AM PST

On February 10, 2006 Kadir Sheikh Fadzir announced that Radio Televisyen Malaysia (RTM) would have another TV channel by September that year. It would serve Kuala Lumpur, Shah Alam, Petaling Jaya, Klang and Seremban before going nationwide (read here).

However, nothing happened. No extra channel, not extra announcement, even after Kadir resigned and Ahmad Shabery Chik took over the portfolio.

The Finance Ministry was said to have pumped in about RM80 million for the purpose, hoping RTM to be more competitive with the private TV operators.

Although the new digital channel was again mentioned during Shabery's era (and Pak Lah's), it fell short of expectation. Again, nothing happened and nobody knew where the money had gone to.

And under Datuk Rais Yatim, few of his officers told me the money was no more there. Where did it go? Back to Treasury or being siphoned to other Info Ministry's projects?

Who should answer this - Kadir, Shabery or Rais? (I dont think Rais knows about it...)


Hari-Hari Terakhir Seorang Seniman- Anwar Ridhwan

Posted: 31 Dec 2010 11:46 AM PST

Pak Hassan, seorang tua berkelana bersama cinta isterinya, Selamah. Namun Selemah lekas dipanggil tuhan membiarkan Pak Hassan meniti hidupnya bersama dua orang cahaya mata untuk dijadikan pengubat rindunya kepada Selamah. Seorang dara sunti yang perawan, Senah dan seorang teruna yang kurang akalnya, Mat Junuh. Dari hari ke hari, rindunya kepada Selamah tidak pernah surut. Pusara Selamah dikunjungi Pak Hassan saban waktu. Kadang-kadang Pak Hassan merintih menceritakan derita hidupnya semenjak Selamah meninggalkan dia. Kadang-kadang Pak Hassan hanya sepi dan sayu melihat nisan pusara isterinya. Kadang-kadang Pak Hassan hanya akan singgah untuk melapangkan kuburan isterinya dari dirumpuni lalang lalang liar. Kadang-kadang Pak Hassan hanya akan melihat kuburan isterinya dari jauh, membacakan Al-Fatihah sejurus sebelum pulang.

Ketika zaman Jepun menjajah Tanah Malaya, Pak Hassan-lah yang menghiburkan malam desa dengan cerita-cerita hikayatnya. Cerita Si Gembang atau Teluk Bidung Kota Lama berlagu lancar dari mulut Pak Hassan memikat pendengar kecil, tua dan muda, lelaki atau wanita, teruna dan dara menopang dagu mendengarkan cerita Pak Hasan sepenuh tekun sampai ada yang menghafalnya dengan mafhum.

Lama dahulu, hijrah Pak Hassan ke desa kecil itu disenangi penduduk desa bagaikan memeluk kedatangan seorang sahabat lama yang karib. Imam Mahali yang mesra dan dermawan selaku kepala desa menawarkan sebidang tanah untuk dibuat rumah sebagai perteduhan Pak Hassan anak beranak, dan sepetak sawah buat penyambung rezeki. Lalu bergotong-royonglah penduduk desa membinakan rumah Pak Hassan dan sepetak sawahnya. Ramli, jiran yang budiman selalu menghulurkan tangannya yang ringan membantu isi rumah Pak Hassan. Begitulah suasana desa dan semangat memberi-menerima yang menyulam dan menekat benang perhubungan antara penduduk-penduduk di kampung kecil itu.

Kehidupan Pak Hassan selalu dirundung mendung malang yang tidak terduga. Perawannya, Senah diperkosa oleh Mansoor yang durjana. Lalu Senah membawa dirinya meninggalkan Pak Hassan dan Mat Junuh hingga tidak pulang. Kemudian itu, Mat Junuh pula lari meninggalkan Pak Hassan kerana ingin mencari kakaknya. Senah itu sudah bagai ibu bagi Mat Junuh yang juling dan pendek akal walaupun usianya besar, tapi perwatakannya masih seperti anak-anak dan pergaulannya pula hanya dengan kanak-kanak kecil desa seperti Aziz anak Ramli dan Salleh.

Semenjak kehilangan kedua-dua orang anak kesayangannya, seniman tua itu mulai terkontang kanting hidupnya. Pak Hassan semakin akrab dengan cerita hikayatnya. Sampaikan watak watak dalam ceritanya seperti Tuan Puteri Manik Urai, Kuncam Perang Gelombang Perang Alun Tujuh Gelombang Tujuh, Megat Gembang ditukarkannya menjadi Tuan Puteri Selamah, Raja Senah Alun Tujuh Gelombang Tujuh dan Megat Junuh. Begitu berahi rindunya dia.

Hari-hari terkahir seorang seniman, dihabisi dengan panggilan ajal. Malah hari-hari terakhir setiap manusia adalah menerima jemputan ajalnya. Pak Hassan mati berputih mata kerana mencari kepercayaan pada kisah dongeng sepohon beringin yang songsang di mana dibawahnya duduk seorang tua menyirat jala tali terap. "Aku akan tebarkan jala ini ke atas dunia. Aku mendapat segala-galanya yang baik dan buruk. Yang baik aku letakkan di sebelah kanan. Yang buruk aku asingkan di sebelah kiri".


Filed under: Uncategorized Tagged: buku, Orang tua, ulasan


Kritikan Buku Dr Mujahid: Adakan Wacana & Diskusi Sihat

Posted: 31 Dec 2010 11:52 AM PST


Dr Mujahid terbuka terima kritikan buku 'Menuju PAS Baru'

GEORGE TOWN, 31 Dis10: Ahli jawatankuasa kerja PAS Pusat Dr Mujahid Yusuf Rawa berkata beliau bersikap terbuka terhadap kritikan daripada mana-mana pihak berhubung buku terbarunya "Menuju PAS Baru: Krisis, Peluang dan Dinamisme", yang dihasilkannya dengan hasrat untuk memperbaiki organisasi parti.

"Jika ia baik untuk parti saya berbangga kerana telah menjalankan tanggungjawab saya tetapi sekiranya tidak diterima sekalipun saya bersyukur kerana telah berusaha ke arah melihat masa depan PAS yang pastinya akan menjadi parti arus perdana dalam negara ini," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata menjadi tanggungjawabnya untuk menjelaskan segala kekeliruan yang timbul hasil daripada penulisan bukunya itu termasuk keputusan Dewan Ulama PAS Kedah yang menolak pandangannya dalam buku itu sepertimana yang disiarkan beberapa akhbar tempatan baru-baru ini.

Dewan Ulama PAS Kedah dalam satu kenyataan pada Rabu lepas berkata dewan itu menolak tulisan Dr Mujahid dalam buku itu yang antara lain mahu mengubah konsep kepimpinan ulama dalam parti itu dan bahawa PAS perlu berpijak di bumi nyata dan harus "dinasionalkan".

Dr Mujahid berkata buku tulisannya itu merupakan usaha untuk melihat masa depan PAS dengan mengambil kira aset perjuangan parti sejak lebih 50 tahun lepas.

"PAS juga melalui fasa-fasa kepimpinannya dan buku "Menuju Pas Baru" hanyalah garapan saya terhadap masa depan organisasi parti yang perlu difikir oleh generasi muda.

"Kekeliruan dari sudut istilah-istilah yang digunakan dalam buku tersebut boleh dijelaskan dengan mengadakan wacana dan diskusi yang sihat bagi membudayakan sikap keterbukaan kepada pandangan-pandangan yang berbeza," katanya. — Bernama.

Sila teliti.. Klik gambar

E-Buku IH-18: 'PAS & Pemikiran Dr Mujahid'

E-Buku IH-18: 'PAS & Pemikiran Dr Mujahid'


[Bergambar] Berita Bencana Dunia Pada 1.1.11

Posted: 01 Jan 2011 07:35 AM PST

Tahun Baru 2011 membuka tirainya dengan pelbagai bencana menimpa di beberapa bahagian dunia. Diataranya:

Gambar: Banjir besar melanda Australia. Air naik sampai ke bumbung

Puting beliung ragut enam nyawa di AS

CHICAGO: Puting beliung memusnahkan wilayah Arkansas, Missouri dan Illinois, Amerika Syarikat (AS), dan mengakibatkan sekurang-kurangnua enam terbunuh serta merosakkan sumber tenaga elektrik di kawasan sekitarnya, Jumaat (waktu tempatan).

Pejabat pengurusan kecemasan wilayah Arkansas dalam satu kenyataan berkata, tiga yang maut dilaporkan dari daerah Washington.

Polis berkata, ia yang memecah Arkansas berlaku kira-kira jam 6 pagi, dan memusnahkan empat daerah lain sehingga menyebabkan lapan tercedera. - AFP

22 bandar ditenggelami air dalam banjir besar di Australia

Kawasan terjejas lebih luas daripada gabungan Perancis dan Jerman

SYDNEY: Banjir di timur laut Australia menenggelamkan kawasan lebih besar daripada saiz Perancis dan Jerman yang digabung, menjejas 22 bandar dan menyebabkan 200,000 penduduk terkandas.

Ia memaksa lombong utama arang batu di Queensland dan pelabuhan utama eksport gula dan arang batu ditutup.

Banyak firma perlombongan seperti Anglo American, Rio Tinto, BHP Billition, Xstrata dan Peabody Energy Corp terpaksa memperlahan atau menghentikan operasi.

Banjir terburuk dalam tempoh 50 tahun itu berpunca daripada gejala La Nina yang membawa hujan lebat di timur laut Australia sepanjang dua minggu lalu.

Sebanyak 41 kawasan di Queensland kini diisytihar kawasan bencana, kata Ketua Menteri Queensland, Cik Anna Bligh.

'Ini satu tragedi yang sungguh meluas. Sebanyak 22 bandar kini ditenggelami air atau terputus hubungan. Ia menjejas 200,000 penduduk meliputi kawasan yang luasnya melebihi saiz Perancis dan Jerman yang digabungkan,' kata beliau. AFP

Bom meletup di kawasan berek tentera Nigeria

ABUJA: Bom meletup di sebuah pasar, terletak di dalam berek tentera di ibu kota Nigeria, Abuja menjelang sambutan tahun baru, kata ketua tentera dan awam, Jumaat (waktu tempatan).

"Terdapat sebutir bom meletup di dalam pasar Mammy. Bom terbabit meletup ketika orang ramai sedang makan," kata Ketua pertahanan sivil bagi ibu kota Rabi Saidu.

Ketua tentera Nigeria, Marsyal Udara Oluseyi Petirin, berkata ia adalah satu kejadian yang menyedihkan apabila ada pihak yang meletakkan bom di kawasan orang ramai berehat.

Beliau berkata, serangan terbaru itu sama seperti kejadian di Jos di mana serangan berangkai dilaukan di Jos sehingga mengakibatkan ramai yang terbunuh. - AFP

5 maut, 14 cedera serangan bom gereja di Mesir

KAHERAH: Sekurang-kurangnya lima terbunuh manakala 14 yang lain cedera susulan serangan gereja Kristian di utara bandar Mesir, awal pagi tadi.

Petugas penyelamat berkata, kadar kematian dijangka bertambah berdasarkan jumlah kenderaan yang digunakan untuk membawa mangsa ke hospital.

Katanya, Serangan itu berpunca daripada sebuah kereta yang dipasangkan dengan bom meletup di sebelah tepi gereja, di daerah Sidi Bechr. - AFP

Gempa bumi 5.2 gegarkan wilayah Xinjiang, China

BEIJING: Gempa bumi sederhana pada magnitud 5.2 melanda barat jauh China di wilayah Xinjiang, hari ini, kata ahli seismologi.

Jabatan Kajiselidik Geologikal Amerika Syarikat (USGS), berkata gempa yang melanda jam 10 pagi tadi (waktu tempatan) pada kedalaman 10 kilometer dengan catatan pusat gempa 68 kilometer barat Kashi.

Menurut agensi berita China, Xinhua, tiada laporan kecederaan atau kematian diterima sehingga kini. - AFP
GABUNG PAS – UMNO : KERUGIAN DAKWAH DAN POLITIK

Posted: 01 Jan 2011 08:06 AM PST

Sekali lagi negara berkocak dengan isu kerajaan perpaduan. Sukar untuk menafikan berita yang tersebar bahawa wujud pertemuan sulit buat kali kedua, antara wakil dari PAS dan wakil dari UMNO. Kesukaran ini adalah kerana, di awal kecelaruan isu ini, ternyata wujud penafian di peringkat awal oleh pimpinan PAS, tetapi kemudiannya terbukti berita yang tersebar itu bahawa sememangnya benar wujud pertemuan sulit antara wakil PAS dan Wakil UMNO dalam usaha gabung antara dua parti besar itu. Malahan, pihak yang menafikan diperingkat awal itu mengakui kewujudan pertemuan sulit tersebut.

Walaubagaimana pun, jika dinilai balik. Gabungan antara dua parti besar, iaitu PAS dan UMNO ini, ia amat memberikan kerugian kepada dakwah islam, juga kerugian yang bakal tertimpa kepada PAS dari sudut politik.

Antara alasan-alasannya adalah seperti berikut;

KERUGIAN DARI SUDUT DAKWAH

Apabila PAS bergabung dengan UMNO, antara implikasi yang bakal tertimpa adalah seperti berikut;

Pertama :

PAS akan dilihat sebagai parti melayu yang sanggup bergabung dengan parti melayu yang lain, waima parti melayu itu terbukti adalah zalim. Malahan sebelum ini, pimpinan PAS sendiri mengakui bahawa UMNO adalah parti yang zalim.

Menggabungkan dengan parti Zalim, tidak ada lain, kecuali akan dilihat sebagai cenderung kepada kezaliman, walhal perkara itu diharamkan oleh Allah SWT.

Firman Allah;

وَلَا تَرْكَنُوا إِلَى الَّذِينَ ظَلَمُوا فَتَمَسَّكُمُ النَّارُ

Maksudnya;
"Jangan kamu cenderung kepada mereka yang zalim, maka kamu disambar oleh neraka"

[Hud : 113]

Tindakan melayu membantu melayu yang zalim, adalah boleh disifatkan sebagai assobiyyah yang tidak diakui umat oleh Rasulullah SAW.

Sabda Nabi SAW;

لَيْسَ مِنَّا مَنْ دَعَا إِلَى عَصَبِيَّةٍ وَلَيْسَ مِنَّا مَنْ قَاتَلَ عَلَى عَصَبِيَّةٍ وَلَيْسَ مِنَّا مَنْ مَاتَ عَلَى عَصَبِيَّةٍ

Maksudnya;
"Bukan dari kalangan kami mereka yang menyeru kepada Assobiyyah. Bukan dari kalangan kami mereka yang berperang atas dasar assobiyyah. Bukan dari kalangan kami mereka yang mati atas dasar Assobiyyah".

[Abu daud : 4456]

Dalam menafsirkan makna Assobiyyah, kitab 'Aun Ma'bud menafsirkan;

مَنْ يَدْعُو النَّاس إِلَى الِاجْتِمَاع عَلَى عَصَبِيَّة وَهِيَ مُعَاوَنَة الظَّالِم

Maksudnya;
"Mereka yang menyeru manusia kepada himpunan Assobiyyah adalah, membantu terhadap orang zalim"

[Aun Al-Ma'bud : 11/161]

Kedua :

Ia akan melahirkan persepsi yang buruk terhadap Islam yang diperjuangkan oleh PAS di mata-mata dan hati orang bukan islam. Menjaga persepsi ini adalah amat ditekankan oleh nabi SAW.

Pernah suatu hari, Umar bin Al-Khattab pernah meminta izin dari Rasulullah SAW untuk memancung kepada Abdullah bin Ubai bin Salul, ketua munafiqin Madinah. Tetapi permintaan Umar itu tidak diizinkan oleh nabi SAW dengan sabda baginda;

لَا يَتَحَدَّثُ النَّاسُ أَنَّهُ كَانَ يَقْتُلُ أَصْحَابَهُ

Maksudnya;
"tidak, kerana bimbang manusia bercakap bahawa [Muhammad] membunuh sahabatnya"

[Al-Bukhari : 3257]

Apabila PAS bergabung dengan UMNO, Islam yang diperjuangkan oleh PAS akan dilihat oleh non Muslim di Malaysia sebagai agama yang menyokong kezaliman, Islam adalah agama melayu, dan Islam menyokong perkauman, walhal Islam tidak sekali-kali begitu.

Ketiga:

Tindakan PAS bergabung dengan UMNO, akan menyebabkan non Muslim yang mahukan kepada keadilan sejagat, akan menjauhkan diri dari melihat keadilan islam yang wujud dalam Al-Quran dan As-Sunnah. Sudah pasti, ia menyekat mereka dari memahami islam dalam bentuk yang sebenar.

Tindakan ini, secara tidak langsung mencegah mereka dari memahami islam. Tindakan itu, dihalang oleh Allah SWT dalam firman-Nya;

يَسْأَلُونَكَ عَنِ الشَّهْرِ الْحَرَامِ قِتَالٍ فِيهِ قُلْ قِتَالٌ فِيهِ كَبِيرٌ وَصَدٌّ عَنْ سَبِيلِ اللَّهِ وَكُفْرٌ بِهِ وَالْمَسْجِدِ الْحَرَامِ وَإِخْرَاجُ أَهْلِهِ مِنْهُ أَكْبَرُ عِنْدَ اللَّهِ

Maksudnya;
"Mereka bertanya kepada kamu [Wahai Muhammad] berkenaan berperang pada bulan haram. Katakanlah, berperang pada bulan haram adalah dosa besar. [namun] MENCEGAH DARI JALAN ALLAH, kufur terhadap Allah, masjidil haram dan mengeluarkan ahlinya daripadanya adalah lebih besar dosanya disisi Allah SWT"

[Al-Baqarah : 217]

KERUGIAN DARI SUDUT POLITIK

Dari sudut politik pula, PAS mempunyai banyak kerugian. Iaitu seperti berikut;

Pertama :

Di situ kerusi PAS, maka disitu kerusi UMNO. Kalau bergabung, macam mana pula timbul pembahagian kerusi? Adalah amat mustahil, jika UMNO mahu memberi kerusi PAS lebih majoriti. Jika keadaan ini berlaku, PAS tetap berada dibawah ketiak UMNO, dan tidak mustahil setelah UMNO semakin gagah, mereka akan merancang untuk menyepak PAS keluar.

Dan lagi, apa untungnya PAS bergabung dengan UMNO? Kerusi yang ditandingi oleh PAS sama dengan UMNO. Kalau Pas menang, UMNO akan kalah. Kalau UMNO menang PAS akan kalah. Mana yang bertambah kerusi orang Islam di Parlimennya? Mana yang memerintah Islam 100% di parlimennya? [komen seorang teman]

Kedua :

Dari sudut moral, PAS akan dimeluati oleh rakyat. Mereka akan melihat PAS dari sudut persepsi mereka bahawa PAS adalah sebuah parti yang tidak mempunyai prinsip dalam menentang kezaliman.

Apabila keadaan ini berlaku, tidak mustahil PAS tidak akan diundi oleh rakyat dalam PRU. Sudah pasti, ia akan mengundang kekalahan besar kepada PAS dalam PRU akan datang.


Ketiga :

Isu gabung PAS – UMNO, ia tidak dibincang secara bulat dan terperinci. Ekoran itu, sebilangan besar pimpinan PAS yang tidak bersetuju, termasuk Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Nik Abdul Aziz. Malahan, Tuan Guru mengambil sikap menentang habis-habisan usaha tersebut, sehingga menggelarkan idea kerajaan perpaduan ini sebagai "boneka UMNO", "mengarut" dan sebagainya.

Sekian

Wallahu 'Alam

Al-Bakistani

- Sri Indah [b] Sg buloh
2 Januari 2010 * 12:06 pagiKonsert Wali Band : Pemuda UMNO Kelantan Dinasihati Memahami Enakmen Kawalan Hiburan 1998

Posted: 31 Dec 2010 09:17 PM PST

utusan 010111

1. Dewan Pemuda PAS Negeri Kelantan (DPPNK) tertarik untuk mengulas kenyataan yang dikeluarkan oleh Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Kelantan, Saudara Anuar Safian seperti yang tersiar di dalam akhbar Utusan Malaysia 1 Januari 2011 (muka 24). Kenyataan yang sama turut tersiar di dalam akhbar Sinar Harian 1 Januari 2011 (muka N7). Beliau di dalam kenyataan tersebut mempertikaikan langkah kerajaan negeri membenarkan penganjuran persembahan kumpulan dari Indonesia, Wali Band sempena sambutan tahun baru 2011 di Stadium Sultan Muhammad V, Kota Bharu, Kelantan.

2. DPPNK ingin memberikan penjelasan bahawa setiap persembahan hiburan di Kelantan haruslah mematuhi Enakmen Kawalan Hiburan dan Tempat-tempat Hiburan 1998. Inilah pendirian kerajaan Kelantan sejak memperkenalkan Dasar Membangun Bersama Islam dan tidak timbul timbul soal mengubah pendirian untuk menarik golongan muda seperti yang dinyatakan oleh Anuar.

3. Di dalam Enakmen Kawalan Hiburan dan Tempat-tempat Hiburan 1998, sudah disenaraikan bentuk-bentuk larangan yang dikenakan terhadap semua aktiviti persembahan hiburan di Kelantan dan persembahan konsert Wali Band tidak langsung melanggar Enakmen tersebut. Manakala penganjur konsert, Anjung Tulus Corporation Sdn. Bhd. telah diberikan syarat agar memastikan tidak berlakunya percampuran di antara penonton lelaki dan perempuan bukan mahram sepanjang persembahan berlangsung. Inilah juga peraturan yang dikenakan terhadap semua penganjur aktiviti hiburan di Kelantan termasuklah Jom Heboh yang dianjurkan oleh Stesyen TV Portal TV3 pertengahan tahun lepas.

4. Sebarang kelemahan di dalam penguatkuasaan Enakmen tersebut tidaklah sama sekali boleh menafikan hasrat positif yang terkandung di dalamnya.

5. DPPNK ingin menasihatkan Pemuda UMNO Kelantan khususnya ketuanya sendiri agar membaca dan memahami dahulu Enakmen Kawalan Hiburan dan Tempat-tempat Hiburan 1998 sebelum mengeluarkan apa-apa kenyataan yang hanya menampakkan kedangkalan semata-mata.

6. Saudara Anuar Safian juga turut membangkitkan berkenaan status kumpulan tersebut sebagai 'orang luar' yang kononnya diutamakan berbanding dengan kumpulan tempatan. Alasan yang remeh seperti ini sepatutnya tidak keluar dari seorang ketua pergerakan pemuda parti yang mendakwa mendokong 1Malaysia. Barangkali Pemuda UMNO Kelantan mahu menyindir kerajaan Barisan Nasional yang mengambil syarikat perunding APCO Wordwide menjadi penasihat dengan bayaran RM77 juta setahun!

7. Sewajarnya Pemuda UMNO Kelantan lebih prihatin terhadap langkah UMNO membenarkan penganjuran konsert yang terang-terang melanggar syariat seperti persembahan artis gay yang penuh kontroversi, Adam Lambert mengadakan konsert di Stadium Putra Bukit Jalil pada 13 Oktober 2010 yang lepas. Tidurkah Pemuda UMNO Kelantan ketika itu?

8. Justeru, DPPNK melihat kenyataan yang dikeluarkan oleh Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Kelantan tersebut hanyalah kenyataan remeh temeh dan hanya bertujuan untuk mengelakkan tanggapan bahawa Pemuda UMNO Kelantan sudah kekeringan isu untuk bersuara. DPPNK ucapkan, selamat bersuara!

Sekian, terima kasih.

Yang menjalankan tugas,

AHMAD FADHLI BIN SHAARI

Ketua Penerangan,

Dewan Pemuda PAS Negeri Kelantan (DPPNK)

Bertarikh : 26 Muharam 1432 / 1 Januari 2011


EXPOSED!! UMNO Minister and UMNO ADUNs in Allegations of Rape and Sex Scandals

Posted: 01 Jan 2011 06:07 AM PST

Read here for more in SABAHKINI

PAK LAH HALALKAN ROGOL, UMNO HALALKAN ZINA?

by

"MALAYSIALEAKS"

 1. PhotobucketTindakan Mantan Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Abdullah Badawi (Tun) bersubahat menyembunyikan kes 376 Kanun Keseksaan yang dilakukan oleh Menteri Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Warisan, (Februari 2006 sehingga 15 Februari 2008) Datuk Seri Utama Rais Yatim pada 2007 merupakan tindakan tidak bermaruah Perdana Menteri ketika itu.


 2. PhotobucketPak Lah juga menyembunyikan kes perzinaan Menteri Besar Perlis, Datuk Seri Shahidan Kassim dengan membenar beliau bertanding dalam pilihanraya umum ke 12 telah menandatangani watikah perlantikan Shahidan sebagai Menteri Besar Perlis sekalipun tanpa persetujuan Raja Perlis.

  Ketika itu, Pak Lah meresetui perzinaan antara Shahidan dengan seorang gadis sehingga gadis tersebut mengandung dan Shahidan memaksa gadis berkenaan menggugurkan kandungan.

  Murut fakta kes, mangsa telah bertemu Pak Lah bersama Doktor yang menggugurkan kandungannya dan beberapa VIP yang mengetahui Skandal Seks Shahidan, namun Pak Lah enggan mendengar aduan mereka kerana begitu sayang kepada Shahidan.

  Perkara ini bukan rahsia lagi kerana semua jemaah menteri tahu Skandal Seks Shahidan, namun Pak Lah mempertahankan Shahidan atas sebab yang tidak diketahui.

  Walaupun selepas 10 Adun telah menulis surat rasmi kepada Pak Lah untuk menolak kepimpinan dan perlantikan Shahidan sebagai Menteri Besar Perlis, namun Pak Lah mengganggap sepuluh adun berkenaan memfitnah Shahidan.

  Bahagian Penerangan UMNO Perlis telah menghubungi Bernama Kuala Lumpur memaklumkan bahawa Shahidan akan mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Perlis di Istana Raja Perlis di Kuala Lumpur ketika itu.

  Menurut satu sumber, Hashim Suboh yang memainkan peranan sebagai jurucakap media Shahidan dan mengetuai pakatan untuk menjatuhkan Setiausaha Agung UMNO, Datuk Mohd Radzi bagi membolehkan Shahidan mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar dan enggan mendengar nasihat dan pandangan menteri kanan seperti Radzi.

  Ketika itu, Shahidan telah mengarahkan Hashim memungut nama para pemberita dan wartawan yang membantu beliau dalam kempen pilihanraya umum ke 12 lalu dengan menjanjikan Pakej Umrah secara percuma.

  Mereka ini mengatakan bahawa Tuanku Raja Perlis lembut hati dan akan tetap melantik Shahidan sebagai Menteri Besar.

  Menurut maklumat daripada sumber terdekat dengan Istana bahawa pada hari tersebut sahaja, Shahidan telah berulang alik sebanyak tiga kali dari Kuala Lumpur ke Perlis untuk mengejar Raja Perlis agar merestui perlantikannya sebagai Menteri Besar.

  Namun, Baginda Raja Perlis masih enggan menandatangani Watikah Perlantikan Shahihan atas sebab kebejatan moral walaupun Pak Lah telah memberi watikah sendiri kepada Shahidan dan meminta Shahidan berundur.

  Selain skandal seks berkenaan, Shahidan turut terpalit dengan pelbagai skandal kerana disifatkan ramai pemimpin Perlis sebagai 'Beraja Di Mata dan Bersultan Di Hati.'

  Tanpa mempedulikan Skandal Seks Shahidan, UMNO Malaysia pula menghalalkan perlakuan zina dengan melantik Shahidan sebagai Timbalan Badan Perhubungan UMNO Perlis pada 27 Disember 2010.

  Selain kebejatan moral pemimpin UMNO Semenanjung, Pak Lah turut melindungi Skandal Seks pemimpin UMNO Sabah dan berkenan memilih mereka sebagai calon yang bertanding pada pilihanraya umum Mac 2008.

 3. PhotobucketAdun Lahad Datu, Datu Nasrun Datu Mansur (Datuk) terpalit juga dengan Seksyen 376 Kanun Keseksaan dengan isteri orang yang juga bekas pekerja di syarikat guamannya.

  Walaupun Nasrun telah membayar sejumlah RM500,000 kepada suami mangsa dan mangsa telah menarik balik laporan polis, namun kes berkenaan telah ditutup begitu sahaja, termasuk Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) sehingga ramai penduduk Lahad Datu beranggapan bahawa 'Rogol' bukanlah kes jenayah kerana boleh ditutup sekalipun semua bukti telah terdedah.

 4. Photobucket Seorang lagi Adun yang mengalami kebejatan moral yang dipilih bertanding mewakili UMNO ialah Adun Tempasuk, Datuk Haji Musbah Jamli yang mempunyai Skandal Seks dengan pembantu rumah dan adik iparnya serta mempunyai kes dengan BPR, namun Pak Lah telah memilih beliau mewakili Tempasuk. 5. PhotobucketManakala seorang lagi Adun yang pernah menjadi banduan di Indonesia, Datuk Haji Harman Mohammad yang dibenarkan bertanding di DUN Sulabayan, Sabah sekalipun beliau tidak layak kerana baru setahun dibebaskan daripada penjara Indonesia (atas ehsan UMNO) sedangkan Anwar terpaksa menunggu selama lima tahun sebelum boleh aktif dalam politik.


RELATED ARTICLE

RAIS YATIM di Desak Letak Jawatan


by

SURIATI MAHMUD

Read here for more

PARTI Keadilan Rakyat Sabah mendesak Menteri Komunikasi, Multimedia dan Warisan, Datuk Seri Rais Yatim meletakkan jawatan SERTA MERTA .

Beliau mencabar Peguam Negara, Tan Sri Gani Patail menjalankan siasatan dan mendakwa Rais di mahkamah atas kesalahan melakukan jenayah di bawah Seksyen 376, Kanun Keseksaan; sebagaimana yang didedahkan Wikileaks.

Ketua Cabang PKR Silam, Johani Abdul Halim ketika menghubungi Sabahkini.net sebentar tadi kesal kerana Kabinet Malaysia di era Pak Lah melindungi menteri berkenaan yang telah mencemarkan kesucian agama Islam, menjatuhkan imej Negara dan melakukan jenayah ROGOL terhadap pembantu rumahnya pada 2007.

Photobucket
Robengah -the Indonesian Maid

"Jika pemimpin yang rendah moral seperti ini dilindungi, maka ramai lagi akan bertindak mencemarkan imej Malaysia di mata dunia. Jika pemimpin Pakatan Rakyat dilemparkan pelbagai tuduhan, kini tibalah masanya pemimpin UMNO/BN membuktikan kejujuran dan ketegasan mereka membanteras jenayah," ujar Johani yang kesal kerana Mantan Perdana Menteri tergamak bersubahat menutup kegiatan sumbang yang dilakukan oleh menteri kabinet.

Johani memuji sebuah NGO, Migrant Care yang dilaporkan telah menemuramah pembantu rumah yang menjadi mangsa keganasan seksual Rais sebagaimana laporan yang didedahkan Wikileaks.

Sehubungan itu, Johani turut mencadangkan agar gelaran 'Datuk Seri' Perogol berkenaan ditarik balik kerana mencemarkan duli Sultan yang menganugerahkan pingat kebesaran berkenaan.

BERIKUT merupakan dokumen yang didedahkan Wikileak yang menyebut nama Rais tetapi hitamkan atas tujuan tapisan.

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Umno 'RAPIST ' in Cabinet:
In the Name of Justice, Form a Public Probe


by

Mariam Mokhtar

Read here for more

I did not name him but others did.

Who is the Rapist in UMNO?


'HE' is Malaysia's Cabinet minister who allegedly raped his Indonesian maid 3 years ago.

He is a lawyer by profession and obtained his PhD from King's College London.

Sudden Withdrawal of Malaysia's Nominee for Commonwealth Sec-General in 2008

In 2007 Malaysia nominated its Minister of Culture, Arts and Heritage to replace the outgoing Commonwealth secretary-general, Don McKinnon, whose term would have expired in March 2008.

This minister was a strong contender for the post having once served as Foreign Minister.

There had never been a secretary–general from Asia before and a Malaysian 'victory' was imminent. Countries in the region – Singapore, Brunei and New Zealand, also supported Malaysia's bid.

Malaysia's High Commission in London where the Commonwealth secretariat is based was geared up to lobby support for its candidate.

Visiting Commonwealth heads of state were ready to meet this man.

As part of Malaysian's campaign, the candidate even planned a visit to London to rally support.

Then out of the blue, the nominee dropped his bombshell.

The strange thing was that hours earlier, he had been discussing the Malaysian campaign strategy with Foreign Minister Syed Hamid Albar at a Cabinet meeting.

The nominee's announcement to withdraw from the race apparently shocked the Cabinet and stunned the government.

So what happened in those crucial hours from the time he finished discussing his campaign, to the time he made his personal announcement?

Who did this man speak to? More importantly, who had contacted him? What was discussed that 'persuaded' him to withdraw his candidacy?

The proper procedure would have been for the government to announce any changes in the Malaysian Commonwealth bid.

But this man did not, or could not wait.

Why?

Was he given an ultimatum or was he told that that was the best solution for all?

The reasons he gave in his sudden announcement was that he had 'pressing duties to oversee celebrations of Malaysia's 50th year of independence'.

He said, "My responsibilities (for the Merdeka celebrations) are far more important and furthermore, it is already too late (to campaign). So it's better that I withdraw".

Noble words indeed but they only added to intense speculation that something had cropped up that was being swept under the carpet.

Wikileaks and other cyber whispers have edged us closer to the truth and finally, the last piece of the puzzle provides us with a clue and answers those questions that were asked in 2007.

This man was allegedly accused of RAPE .

UMNO-BN Govt Cover-Up of the Rape

The Prime minister at the time, Abdullah Ahmad Badawi and his deputy, Najib Abdul Razak were privy to this distasteful revelation.

But true to fashion, they had to protect the 'good name' of Umno. And themselves.

The matter was serious enough and could have brought down a government, but NO investigation was carried out to see if there was any truth in the allegation.

Perhaps, senior members of Umno already know that there are several rapists, murderers and psychopaths making up their ranks.

Justice for the rape victim was the last thing on the collective minds of these men. What mattered most was to protect Umno.

The leaders knew that under normal circumstances, the alleged rapist could have carried on with his job and play an important role in society, like nothing had happened.

This is Malaysia, after all, where whitewashing is a favourite pastime.

The fact that this man had put his name up for nomination for the post of Commonwealth secretary-general complicated matters. The fact that Malaysia's bid was going to be successful did not help.

If this man was selected as Secretary-General of the Commonwealth that March 2008 he would have to be based in London.

If the girl who was raped managed to successfully press charges or if some stubborn journalist got wind of the story and unearthed the sordid details, this man's past and his crime, would have been exposed.

Scotland Yard or Interpol would have had to detain him and carry out investigations. The Commonwealth, Malaysia and Indonesia would have a diplomatic scandal of cataclysmic proportions. Our name would be "mud".

So Abdullah Badawi and Najib did the next best thing. They persuaded the candidate to withdraw his nomination and blame it on "personal matters". That way it would not tarnish the administration. They too, played their part and professed 'shock' at his 'sudden' announcement.

They must have told the alleged rapist that although they could easily protect him in Malaysia, their power and influence could not extend to the United Kingdom where the rule of law is adhered to.

But for Wikileaks and the cyberwhispers, all these rape allegations have blown out into the open.

This is the same minister who, in early 2010, warned Muslims to not immerse themselves in the Internet and told Malaysians that "….Twitter and Facebook are tools of the West that can erode Malaysian culture…"

No wonder he told us to be wary of the Internet. How ironic then that in the end it was the internet that brought about his downfall.


GRO/Pelacuran: Adakah Dr. Fadzilah Kamsah mengemukakan penafian?

Posted: 01 Jan 2011 06:20 AM PST

27 Muharram 1432H - Assalamualaikum. Teman-teman dan tuan-tuan / puan-puan masih ingat post saya bertajuk "Betulkah Dr. Fadzilah Kamsah kata boleh melacur jika darurat?" Sudahkah Dr. Fadzilah Kamsah mengeluarkan penafian atau pencerahan akan kenyataannya yang dipetik akhbar tersebut? Tolong berikan sebarang pautan berkaitan, jika ada.

Sekiranya tidak, saya akan lancarkan BOIKOT terhadap buku-bukunya! To be honest, I'm not JOKING HERE. I'M DAMN SERIOUS!!


Baca@ Disember / Buku Pilihan 2010

Posted: 01 Jan 2011 06:39 AM PST

Aku hanya menambah satu buku sahaja kepada bilangan buku yang dibaca untuk tahun 2010 pada bulan Disember. Buku tersebut ialah You've GOT to Read This Book!: 55 People Tell the Story of the Book That Changed Their Life, susunan oleh Jack Canfield & Gay Hendricks. Buku ini mengumpulkan 55 kisah oleh selebriti dari pelbagai bidang seputar buku-buku yang telah mengubah hidup dan meletakkan mereka ke tempat mereka sekarang. Antaranya adalah John Gray, Stephen Covey dan ramai lagi.

Dengan itu, mencukupkan bilangan buku yang kubaca sepanjang 2010 sebanyak 33 buah, peningkatan sebanyak 4 buah buku berbanding tahun sebelumnya.

Dan tiga buku pilihan aku untuk 2010 adalah yang berikut:

1. Beruk, Azizi Abdullah (Fiksi – Novel)

2. 1 Funny Malaysia, Zunar (Komik)

3. Team of Rivals: The Political Genius of Abraham Lincoln, Doris Kearns Goodwin (Bukan Fiksi – Sejarah/Biografi)

Nah, bagaimana dengan kalian?

©2011 Kecek2 Tok Mudin 4.0. All Rights Reserved.

.
Feed Ads By BidVertiser.comFeed Ads By BidVertiser.com

Related posts:

 1. Tahniah GR-MY: Sasaran kolektif 2010 tercapai. Status terkini pembacaan ahli2 GR-MY setakat jam 6.14 PM, 5...
 2. Baca@ Oktober Eh, ingatkan bila dah tukar kerja baru, banyaklah sikit masa...
 3. Baca@ November 3 buah buku yang kuhabiskan sepanjang bulan lalu adalah: 1....

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.


Church of Risen Christ re-dedication (Air Itam)

Posted: 01 Jan 2011 08:24 AM PST
Congratulating Bishop Antony SelvanayagamTalking to nun from Little Sisters of the Poor (Air Itam)


My first activity in year 2011 is attending the re-dedication of Risen Christ CHurch , Air Itam. It is a Catholic CHurch and started out as a small hut in 1968.

It is a historical moment on 1-1-11 as it marks the opening of the new building.

Chief Minister YAB Lim Guan Eng also attended the function to witness the auspicious ocassion.Full photos courtesy of Facebook of CM Lim Guan Eng


Mimicking Bird Songs

Posted: 01 Jan 2011 08:00 AM PST

1 January 2011 Last updated at 08:07 GMT Simple rubber device mimics complex bird-song By Mark Kinver Science and environment reporter, BBC News The project's "holy grail" was replicating the complex song of the zebra finch  A simple rubber device that replicates complex bird songs has been developed by a team of


Tiba-tiba Dia Menjerit: Kahwinkanlah Aku, Kahwinkanlah Aku!

Posted: 01 Jan 2011 09:00 AM PST

Inilah Empat Manfaat Kenapa Kita Harus Menikah

Pernikahan tentu memerlukan usaha bersungguh-sungguh. Jika setelah menikah anda mendapat kebahagiaan dalam sebahagian besar hidup. Anda dan pasangan akan mendapatkan banyak keuntungan terutama dari segi kesihatan.

"Orang yang sudah menikah dapat memiliki sebuah sistem saling membangun dukungan dan jaringan sosial. Salah satu darinya anda mungkin dapat memberi dukungan pada yang lainnya untuk makan lebih sihat atau saling bersemangat untuk bersukan atau untuk berhenti merokok, " jelas Alice Domar, Ph.D, salah satu penulis di Live a Little.


Lalu apa manfaat pernikahan ?

1. Turunnya Risiko terkena penyakit kencing manis atau diabetes.

Wanita dengan catatan glukosa dalam darah tinggi sangat cenderung berakhir dengan diabetes kronik. Risiko lebih besar jika mereka tinggal sendirian dibandingkan jika tinggal dengan pasangan. Hal ini menurut penelitian yang diterbitkan dalam jurnal Diabetes Care.

2. Jarang terkena hipertensi (Tekanan Darah Tinggi)

Para peneliti dari Brigham Young University menemukan bahwaa orang-orang yang bahagia dalam pernikahan mereka memiliki tingkat tekanan darah yang bagus, kecuali yang pasangannya melakukan Kekerasan Dalam Rumah Tangga (KDRT).

3. Merokok atau minum-minum akan berkurang

Orang yang tidak menikah, bercerai atau janda lebih dalam hal merokok dan minum – minum. Hal ini menurut Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit.

4. Berumur Lebih panjang

Orang yang tidak menikah 58% lebih memiliki kecenderungan meninggal dunia lebih cepat. Hal ini diungkapkan sebuah studi dalam Journal of Epidemiology and Community Health.(Erabaru/ngrh)

Selingan:

- Dari kitab Irsyadul 'Ibad Ilasabilirrasyad

Seorang solehin dahulunya jika ditawarkan supaya berkahwin pasti menolak, tiba-tiba pada suatu hari dia bangun dari tidur dan berkata; "Kahwinkanlah aku, kahwinkanlah aku."

Orang ramai pun bertanya; "Mengapa tiba-tiba kamu minta kahwin padahal selama ini engkau sentiasa menolak?"

Jawabnya; "Semoga aku mendapat anak, lalu mati ketika masih kecil sehingga menjadi perintis bagiku ke Akhirat."

"Apa maksud kata-kata kamu ini?" tanya orang lagi.

"Aku telah bermimpi seakan-akan hari Kiamat telah tiba dan aku berdiri bersama orang ramai di Mahsyar, dengan rasa yang amat haus sehingga hampir mematahkan leherku.

Tiba-tiba aku nampak anak-anak kecil membawa gelas-gelas perak yang ditutupi sapu tangan dari cahaya. Anak-anak itu mencelah-celah di kalangan orang ramai untuk memberi minum satu-satu.

Aku pun menghulurkan tanganku pada mereka dan berkata; berikan padaku kerana aku juga sangat haus. Tiba-tiba anak-anak kecil itu melihat padaku dan berkata; anda tidak mempunyai anak di kalangan kami dan kami ini hanya memberi minum kepada ibu dan ayah kami. Aku pun bertanya; siapakah kamu? Jawab mereka; kami anak-anak kecil yang mati dari kaum Muslimin.

Moralnya:

Nasihat GB kepada anak dara atau janda, pemuda atau duda, segeralah bernikah demi mengelakkan diri dari tercebur ke lembah dosa dan noda.

Kalau boleh dapat secara halal, kenapa nak pilih secara haram?
Kelau benar kata cinta, beritahu dia, kenapa kita tak nikah saja?
Kerana entah esok lusa salah seorang dari kita, atau kedua-dua, mungkin tiada.
Dalam akhbar sentiasa ada berita, Tuhan ambil nyawa, tak kira masa dan ketika, ada kemalangan yang lansung tak terduga. Sebagai peringatan buat semua.

Gelombang dan gelora untuk melakukan zina pula semakin hari semakin menggila - menunggu mangsa bila-bila masa, walaupun seorang merasa iman dan Islamnya dah cukup kuat pun, tamsilnya di hari hujan yang lebat, payung besar mana pun, tempiasnya tetap terkena jua. Kita masing-masing tak tahu keadaan "mati" kita macamana. Itu sebab kita dianjur supaya sentiasa berpesan-memesan sesama kita:

Demi masa
seseungguhnya manusia itu dalam kerugian
kecuali mereka yang beriman dan beramal saleh
pesan-memesan dengan kebenaran
pesan memesan dengan kesabaran

- Al-Ikhlas


Merry Christmas & Happy New Year 2011 (Part 1)

Posted: 01 Jan 2011 07:27 AM PST

Hi friends! Merry Christmas & Happy New Year 2011!

Too late? Well, they say that it's better late than never! Amen?

Unlike previous years when I made New Year Resolutions on Dec 31, this year I don't make any! What I intend to do, I just do it on January 1 and hopefully the rest of the year too. Less talk, more work, they say.

Besides, resolutions are not easy to keep. So here I am, back on my blog, writing again on New Year's Day. Wish me luck.

Notice that I call this Part 1. This is because once I start writing I can hardly stop. So by calling it Part 1, at least I know when to stop.

Since this is about both Christmas and New Year, Part 1 deals only with my Christmas. So what did I do for Christmas? Or where did I go for my Christmas Eve Mass?

You may not believe it. It's an unlikely place.

For the second year running now, I have been going to Shangri-La's Rasa Ria Resort at the scenic Dalit beach in Tuaran, my home district. Hometown Tamparuli is under the jurisdiction of the Tuaran district.

But a Mass in a hotel? Yes, some of the top brass of the resort are Catholics or Christians and they made special arrangement for a priest to say Mass for their Catholic staff, family members and hotel guests. Very thoughtful of them, isn't it?. Thank you Shangri-La.

As expected, most of the Catholic hotel guests who attended the Mass were tourists from overseas. They too were pleasantly surprised.

"My family and I certainly did not expect the convenience of being able to attend a Christmas Eve Mass right here in the hotel. Very thoughtful of Shangri-La," said Mr Brendan Lyne from New Zealand.

He and his family (picture) were on a first-time visit to Sabah and looked forward to returning.


Cheras Leisure Mall:Normal Parking Rates - RM0.50 increase wef 01.01.11

Posted: 01 Jan 2011 06:50 AM PST

There is an increase of RM0.50 for subsequent hour (Mon-Fri) and per entry on Sat, Sun & Public Holidays w.e.f 1 January, 2011.

Normal Parking Rates

Monday-Friday
First 4 hours: RM1.00
Subsequent hour: RM2.50

Saturday, Sunday & Public Holidays
Entry: RM3.50 per entry
(old rates here)


[Bergambar] Berita Bencana Dunia Pada 1.1.11

Posted: 01 Jan 2011 07:35 AM PST

Tahun Baru 2011 membuka tirainya dengan pelbagai bencana menimpa di beberapa bahagian dunia. Diataranya:

Gambar: Banjir besar melanda Australia. Air naik sampai ke bumbung

Puting beliung ragut enam nyawa di AS

CHICAGO: Puting beliung memusnahkan wilayah Arkansas, Missouri dan Illinois, Amerika Syarikat (AS), dan mengakibatkan sekurang-kurangnua enam terbunuh serta merosakkan sumber tenaga elektrik di kawasan sekitarnya, Jumaat (waktu tempatan).

Pejabat pengurusan kecemasan wilayah Arkansas dalam satu kenyataan berkata, tiga yang maut dilaporkan dari daerah Washington.

Polis berkata, ia yang memecah Arkansas berlaku kira-kira jam 6 pagi, dan memusnahkan empat daerah lain sehingga menyebabkan lapan tercedera. - AFP

22 bandar ditenggelami air dalam banjir besar di Australia

Kawasan terjejas lebih luas daripada gabungan Perancis dan Jerman

SYDNEY: Banjir di timur laut Australia menenggelamkan kawasan lebih besar daripada saiz Perancis dan Jerman yang digabung, menjejas 22 bandar dan menyebabkan 200,000 penduduk terkandas.

Ia memaksa lombong utama arang batu di Queensland dan pelabuhan utama eksport gula dan arang batu ditutup.

Banyak firma perlombongan seperti Anglo American, Rio Tinto, BHP Billition, Xstrata dan Peabody Energy Corp terpaksa memperlahan atau menghentikan operasi.

Banjir terburuk dalam tempoh 50 tahun itu berpunca daripada gejala La Nina yang membawa hujan lebat di timur laut Australia sepanjang dua minggu lalu.

Sebanyak 41 kawasan di Queensland kini diisytihar kawasan bencana, kata Ketua Menteri Queensland, Cik Anna Bligh.

'Ini satu tragedi yang sungguh meluas. Sebanyak 22 bandar kini ditenggelami air atau terputus hubungan. Ia menjejas 200,000 penduduk meliputi kawasan yang luasnya melebihi saiz Perancis dan Jerman yang digabungkan,' kata beliau. AFP

Bom meletup di kawasan berek tentera Nigeria

ABUJA: Bom meletup di sebuah pasar, terletak di dalam berek tentera di ibu kota Nigeria, Abuja menjelang sambutan tahun baru, kata ketua tentera dan awam, Jumaat (waktu tempatan).

"Terdapat sebutir bom meletup di dalam pasar Mammy. Bom terbabit meletup ketika orang ramai sedang makan," kata Ketua pertahanan sivil bagi ibu kota Rabi Saidu.

Ketua tentera Nigeria, Marsyal Udara Oluseyi Petirin, berkata ia adalah satu kejadian yang menyedihkan apabila ada pihak yang meletakkan bom di kawasan orang ramai berehat.

Beliau berkata, serangan terbaru itu sama seperti kejadian di Jos di mana serangan berangkai dilaukan di Jos sehingga mengakibatkan ramai yang terbunuh. - AFP

5 maut, 14 cedera serangan bom gereja di Mesir

KAHERAH: Sekurang-kurangnya lima terbunuh manakala 14 yang lain cedera susulan serangan gereja Kristian di utara bandar Mesir, awal pagi tadi.

Petugas penyelamat berkata, kadar kematian dijangka bertambah berdasarkan jumlah kenderaan yang digunakan untuk membawa mangsa ke hospital.

Katanya, Serangan itu berpunca daripada sebuah kereta yang dipasangkan dengan bom meletup di sebelah tepi gereja, di daerah Sidi Bechr. - AFP

Gempa bumi 5.2 gegarkan wilayah Xinjiang, China

BEIJING: Gempa bumi sederhana pada magnitud 5.2 melanda barat jauh China di wilayah Xinjiang, hari ini, kata ahli seismologi.

Jabatan Kajiselidik Geologikal Amerika Syarikat (USGS), berkata gempa yang melanda jam 10 pagi tadi (waktu tempatan) pada kedalaman 10 kilometer dengan catatan pusat gempa 68 kilometer barat Kashi.

Menurut agensi berita China, Xinhua, tiada laporan kecederaan atau kematian diterima sehingga kini. - AFP
<a rel="nofollow" href="http://news.xinhuanet.com/english2010/china/2011-01/01/c_13673416.htm">China-Russia oil pipeline officially starts operations</a>

Posted: 01 Jan 2011 12:00 AM PST

Siasat Rais Segera!

Posted: 01 Jan 2011 04:36 AM PST

Laman web dedah gambar mangsa rogol menteri

Gambar: Pembantu rumah yang ditemuramah oleh Migrant Care yang dikatakan menjadi mangsa keganasan menteri yang bernama Rais Yatim.

KUALA LUMPUR, 31 Dis: Kisah tentang menteri yang didakwa merogol pembantu rumahnya tidak boleh disembunyikan lagi apabila sebuah laman web menyiarkan gambar mangsa rogol tersebut semalam.

Laman web itu, Sabahkini.net, juga turut menyiarkan kenyataan seorang pemimpin PKR Sabah agar menteri berkenaan meletakkan jawatan.

Laman itu juga menyiarkan nama menteri berkenaan serta laporan bertulis yang dibuat oleh sebuah NGO yang menjaga kepentingan pekerja Indonesia, Migrant Care yang menyiasat kes ini sejak Julai 2007 lalu.

Blogger Rocky Bru atau nama sebenarnya Ahiruddin Atan pula membandingkan negara Yahudi Israel pernah memenjarakan menterinya yang didapati bersalah merogol pembantunya.

Namun, tulis Rocky, laporan yang dibuat pada tahun 2007 itu dipercayai diperap sahaja oleh Perdana Menteri ketika itu.

"Tak boleh biar orang tuduh pemimpin kita melakukan jenayah terkutuk tanpa siasatan. Tapi pasal kita dah tak siasat dan kes tu dah terpendam, sekarang ni tampak macam kita telah cuba mengabui mata rakyat," tulis Ahiruddin dalam blognya.

Sebelum ini, Ahirudin pernah disiasat oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SCMM) ekoran tindakannya mendedahkan dalam blognya anak seorang menteri mendapat projek dari kementerian yang dijaga oleh menteri berkenaan.

Sementara itu, Ketua Unit Media Baru Pemuda Umno, Tun Faisal mahu menteri yang merogol pembantu rumahnya itu diambil tindakan.

Tun Faisal yang menjawab pertanyaan seorang rakan twitter berkata, "ambik tindakan, apa masalah." apabila ditanya "@tunfaisal mcm mana dgn menteri rogol.apa cer?"

Harakahdaily sebelum ini sudah empat kali menyiarkan cerita ini termasuk tiga pendedahan mengenainya.

Ini kerana, selepas didedahkan oleh WikiLeaks dan laporan oleh Ahiruddin Atan melalui blog Rocky Bru nya, Harakahdaily menebual sendiri Country Coordinator Migrant Care, Alex Ong mengenai penyiasatan Migrant Care.

Alex mengesahkan laporan itu dan mengesahkan Migrant Care telah membuat siasatan terperinci mengenainya pada bulan Julai 2007.

Pada 1 Ogos 2007, Alex bersama dua lagi pemimpin Migrant Care telah menandatangani satu kenyataan media mengenai kes mangsa rogol yang bernama Robengah ini.

Kenyataan ini kemudiannya didedahkan semula oleh NGO Tenaganita pada 27 Disember lepas apabila kes ini timbul semula ekoran pendedahan WikiLeaks. -harakahdailyPKR DESAK RAIS YATIM LETAK JAWATAN

PARTI Keadilan Rakyat Sabah mendesak Menteri Komunikasi, Multimedia dan Warisan, Datuk Seri Rais Yatim meletakkan jawatan SERTA MERTA dan mencabar Peguam Negara, Tan Sri Gani Patail menjalankan siasatan dan mendakwa Rais di mahkamah atas kesalahan melakukan jenayah di bawah Seksyen 376, Kanun Keseksaan; sebagaimana yang didedahkan Wikileaks.

Ketua Cabang PKR Silam, Johani Abdul Halim ketika menghubungi Sabahkini.net sebentar tadi kesal kerana Kabinet Malaysia di era Pak Lah melindungi menteri berkenaan yang telah mencemarkan kesucian agama Islam, menjatuhkan imej Negara dan melakukan jenayah rogol terhadap pembantu rumahnya pada 2007.

"Jika pemimpin yang rendah moral seperti ini dilindungi, maka ramai lagi akan bertindak mencemarkan imej Malaysia di mata dunia. Jika pemimpin Pakatan Rakyat dilemparkan pelbagai tuduhan, kini tibalah masanya pemimpin UMNO/BN membuktikan kejujuran dan ketegasan mereka membanteras jenayah," ujar Johani yang kesal kerana Mantan Perdana Menteri tergamak bersubahat menutup kegiatan sumbang yang dilakukan oleh menteri kabinet.

Johani memuji sebuah NGO, Migrant Care yang dilaporkan telah menemuramah pembantu rumah yang menjadi mangsa keganasan seksual Rais sebagaimana laporan yang didedahkan Wikileaks.

Sehubungan itu, Johani turut mencadangkan agar gelaran 'Datuk Seri' Perogol berkenaan ditarik balik kerana mencemarkan duli Sultan yang menganugerahkan pingat kebesaran berkenaan.

Selain daripada Rais, seorang menteri Kabinet Sabah juga dikatakan mempunyai Skandal Seks dengan gadis bawah umur sejak dua tahun lalu namun didiamkan oleh ibu bapa dan keluarga gadis kerana bimbang dengan pengaruh menteri berkenaan dan setelah mendapat imbalan yang cukup besar.

Manakala seorang Pembantu Menteri yang masih berkhidmat di Sabah juga mempunyai rekod merogol pembantu rumah dan adik iparnya namun kes tersebut ditutup begitu sahaja. Pembantu menteri berkenaan kini mempunyai Skandal Seks dengan Ketua Puteri UMNO. Sabahkini.net akan membuat pendedahan lengkap setelah mendapat nasih peguam.

Berikut merupakan dokumen yang didedahkan Wikileak yang menyebut nama Rais tetapi hitamkan atas tujuan tapisan.

-sabahkini


SEMUA AHLI ADALAH AGEN PENERANGAN PAS

Posted: 01 Jan 2011 05:54 AM PST


Goodbye, Hello ...

Posted: 01 Jan 2011 06:07 AM PST

I wasn't planning to write anything but I couldn't let myself not post anything on the first day of a new year :D Before I even begin, I'd like to wish all readers of Anything Goes!, what little there are anyway, a very happy new year.

It's just ten hours and fifteen minutes into the new year and so far life has been pretty good. I really can't believe the previous year went by just like that. A lot has happened in my life and most of them has been for the good.

The new year is the time for making new resolutions and all that but I've never been one to make any resolutions, not that I haven't tried. I just simply won't be able to keep them even if I did make one. These days, my mantra in life is just live life for the moment and keep tomorrows worries for tomorrow. And with a mantra like that who needs resolutions :P

I ended the year by being totally amazed to find out that the church I've been going to has an upstairs seating area that resembles a cinema ... LOL! Wifey, the boys and me went for the new years eve midnight mass last night and the church happened to be filled with people by time we got there.

Now while we knew there was an upstairs seating area, we just didn't know how big it was. Shows you how much I pay attention in church ... LOL! I really gotta look around the church a little more, who knows I just might find a locker hidden in some nook for the Sunday school children or even a gym locker for some secret church training or something.

The year started off with me biting into a nice chunk of curry puff, just as the clock struck midnight, that was given to everyone who attended mass last night and I must say that it tasted pretty good. I thought it was a nice gesture to be handing out a little snack after mass. They did the same thing after the Christmas eve mass though it was chicken pie at that time and it tasted pretty good too. Makes me wanna go for mass every week ... LOL!

With that said and done, hope the new year has been treating all you kindly and may it be a fruitful, healthy and blessed year for everyone :D

Happy New Year!

Urrmmm, if anyone knows of any lockers for sale, please do let me know but don't even ask me why I'm looking for lockers!
.


Kisah 3 Datuk Seri Menyamai Kisah Tiga Sami Buddha

Posted: 01 Jan 2011 06:04 AM PST

3 Naib Presiden UMNO vs 3 Sami Buddha Oleh: MOHD YATIM SUHAILI

FILEM bisu Tiga Sami Buddha (Chinese: San ge he shang) yang masyhur selepas Revolusi Kebudayaan di China menzahirkan pepatah China purba yang menyebut; "Seorang sami boleh membawa dua baldi air, sami kedua akan membantu tetapi jika ditambah seorang lagi sami, tidak ada yang mahu mengangkat air."

Filem Epik Tiga Sami Buddha berlaku di sebuah Kuil kecil di atas bukit yang yang dihuni oleh 'Sami Kecil' yang rutin kerjanya setiap hari mengangkat air, mengumpul benang ulat sutera, menambah air ke dalam botol di atas meja sembahyang dan menjaga agar tikus tidak mencuri makanan pada waktu malam. Kerjanya lancar dan selesa.

Tidak lama kemudian, datang seorang 'Sami Tinggi' dan meminum setengah jar air di meja sembahyang dan 'Sami Kecil' meminta Sami Tinggi mengambil air, namun Sami Tinggi meminta Sami Kecil membantunya mengambil air. Mereka hanya dapat membawa satu baldi sahaja yang dipikul di tengah-tengah kayu pemikul yang diletakkan ke atas bahu mereka; sekurangnya masih ada air untuk diminum.

Kemudian datang pula seorang 'Sami Gemuk' dan kehausan dan meminta air untuk diminum tetapi tiada air dalam jar dan kedua-dua sami tadi meminta Sami Gemuk mengambil sendiri air. Sami Gemuk mengambil satu baldi air dan meminumnya sehingga habis.

Sejak daripada itu, tiada seorangpun di antara mereka yang mengambil air dan kuil berkenaan tiada air untuk diminum kerana mereka sibuk dengan kerja masing-masing dan tidak ada siapa yang mahu mengisi jar berkenaan.

Suatu malam, seekor tikus datang untuk mencuri makanan tetapi kesemua mereka berpura-pura tidak melihat sehinggalah tikus berkenaan terlanggar lilin sehingga menyebabkan kebakaran. Ketiga-tiga sami berkenaan bergegas untuk memadamkan kebakaran secara bersepakat dan sejak daripada itu, kuil berkenaan tidak lagi kekurangan air.

Kini Cerita Epik mungkin akan benar-benar berlaku dalam UMNO setelah ketiga-tiga Datuk 'Seri' Naib Presiden UMNO; Datuk Zahid Hamidi, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal dan Datuk Seri Hishamudin Tun Hussien tidak lagi 'berseri' dalam UMNO setelah jawatan mereka sebagai Pengerusi Perhubungan UMNO Pulau Pinang, Kedah dan Trengganu ditamatkan pada 27 Disember 2010.

Perlantikan mereka sebagai Pengerusi Perhubungan UMNO hanya sekadar meneruskan Formula 'Merry Go Round' yang diasaskan Tun Dr Mahathir yang menggilirkan jawatan Ketua Menteri Sabah kepada tiga suku kaum utama di Sabah; cuba diteruskan Presiden UMNO dengan melantik 'Tiga Datuk Seri' mewakili tiga negeri yang bermasalah ketika itu kerana jatuh ke tangan pembangkang dan berlaku perebutan kuasa selepas pilihanraya umum 2008.

Formula Najib ini tidak dapat diterima oleh pemimpin UMNO dan Ahli UMNO di ketiga-tiga negeri berkenaan sehingga memaksa beliau mengubah pada saat akhir sebagai persediaan untuk merampas kembali dua negeri berkenaan dan membaikpulih UMNO Trengganu agar tidak jatuh kembali ke tangan Pakatan Rakyat.

Ketiga-tiga Datuk Seri berkenaan mengikut resam 'Tiga Sami' sehingga terlalu mementingkan diri sendiri sedangkan jika mereka bersatu, mereka boleh mentadbir UMNO Kedah, Pulau Pinang dan Trengganu dengan baik dan tidak kedengaran sosek-sosek di kalangan pemimpin dan ahli UMNO negeri-negeri berkenaan. Mungkinkah mereka bersatu kembali setelah dibuang daripada kedudukan terhormat berkenaan sebagaimana 'Tiga Sami' yang berjaya memadam kebakaran kuil?

Ke manakah mereka, terutama Shafie akan pergi selepas ini? Apakah Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak berani mengambil risiko mengembalikan Shafie ke Sabah sebagai Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Sabah untuk memimpin pilihanraya umum akan datang atau mengekalkan Datuk Seri Musa Aman sebagai Ketua Perhubungan UMNO Sabah dan Ketua Menteri Sabah?

Dengan pengukuhan dana pembangunan sejumlah RM1 juta bagi setiap ADUN pada 2011, siapakah yang berani menderhaka kepada Musa Aman dan mengalihkan sokongan kepada 'Sami Pendek' (Shafie)?

Walaupun konspirasi demi konspirasi dilancarkan Shafie dan kuncu-kuncunya, namun tidak berkesan untuk mencantas Musa Aman dari persada politik Sabah kerana ketokohannya telah membius minda Najib bahawa tidak ada tokoh yang dapat menggantikan Musa Aman untuk memimpin BN menghadapi Pakatan Rakyat di Sabah bagi memastikan 24 kerusi parlimen kekal di dalam genggaman BN dan merampas satu kerusi daripada Pakatan Rakyat (DAP).

Penghantaran anak saudara Shafie ke Hong Kong untuk misi khas Pakatan Rakyat masih gagal menjatuhkan Musa Aman, sebaliknya semakin perkasa menambat hati Najib dengan pelancaran 'Susu 1Malaysia' yang diterajui Datuk Nasir Yeo Guan Hock, sekaligus mengikat kontrak Musa untuk satu tempoh yang panjang.

Tidak ada siapa yang dapat menduga politik era Musa Aman dan Najib kerana mereka bagaikan aur dengan tebing tanpa mempedulikan banjir dan arus yang bakal menghancurkan mereka; kerana mereka sepakat menjaga 'Fixed Deposit' untuk memastikan 25 kerusi parlimen di Sabah meneruskan kontrak Najib sebagai Perdana Menteri dan 325 perwakilan UMNO Sabah untuk kekal sebagai Presiden UMNO! -sabahkini


No comments: