Monday, February 21, 2011

Siri Bercakap Dengan Miki – Runnaway Foursquare

Siri Bercakap Dengan Miki – Runnaway Foursquare


Siri Bercakap Dengan Miki – Runnaway Foursquare

Posted: 21 Feb 2011 08:24 AM PST

I scolded Miki again just now because he was being naughty and disobedient. Sulking, he turned to his Daddy and told him what happened. In between sobs, he said;

"Daddy marah Miki! Mummy marah Miki! Semua marah Miki… Kang Miki keluar rumah pastu Miki pergi tempat lain…"

When asked where "the other place" is, he only said "Nanti Miki keluar, Miki naik car… Miki pergi tempat lain…"

I am sure "tempat lain" is very far. He needed to drive a car! How swell… My three years old threatened to run away…
Not cute Miki… Not cute…

Our little boy is constantly listening to our conversation and when we least expect it, he would "menyampuk" to our grown-up conversations.

Lately Azman and I liked to compete in having the most Foursquare Mayorships. He even laughed at me on a couple of times, when he successfully stole my hard-earned Mayorship. Little did we know Miki has his ears perked up and absorbing all we said like sponge.

Now, whenever he is crossed with me, he could say very mockingly "Tapi Mummy tu tak Mayor!"
When he saw his Dad pulled out his phone from a pocket he would ask "Daddy nak check in (Foursquare) ke?"
To gain his Daddy's approval over mine, he'd say… "Daddy Mayor kan? Mummy tak Mayor…. Hahaha!"

Once when we were outside, I told Miki I left the phone at home so that he couldn't play with it. Instead of telling me how disappointed he is for not being able to play Cut The Rope, Miki acted surprised and said;

"Habis tu, camana Mummy nak check in? Nanti Mummy tak Mayor camana?" sambil buat muka surprised kaw-kaw nyerrr… Tampor kang!

Indeed nowadays Miki is very much obsessed with all the gaming applications on top having this super high imagination.

Sometimes we tell him that if his meal is unfinished, won't buy him candy ever. Simple as that. Miki practically used the same modus operandi, only his threats are much crazier. Like the latest threaten –

" Kalau Daddy tak nak main dengan Miki nanti Miki ambik Daddy buang kat tong sampah. Pastu crocodile tu ambik Daddy, dia gigit Daddy nyom nyom nyommmm (sambil buat aksi), pastu Miki ambik Iphone Daddy; MIKI MAIN GAME!! HAHHHAHAH HAHAHAHAHA (sambil gelak evil)"

Panjang giler kan ugutan tu? Dahla sebenarnya putar belit nak amik phone.
Sighh… Three years Miki… Only three years…

May God give me the patience, strengthen my mind and bones untuk membesarkan budak kenit banyak akal ini! Amin!


Din Tai Fung: Xiao Long Bao, Shanghainese Drunken Chicken for dinner! 8D

Posted: 21 Feb 2011 08:22 AM PST

Xiao Long Bao as advertised in the flyer...

Here are the real Xiao Long Baos...

Simply yummy!

Wantan soup...

Shanghainese Drunken Chicken & Pork Chop Fried Rice

Long beans...

Din Tai Fung @ Pavilion, The Gardens Mid Valley City & Empire Shopping Gallery


Monkey Murderers Still On The Prowl

Posted: 21 Feb 2011 08:00 AM PST

Monkey killers still unknown Submitted by Najiah on Monday, February 21st, 2011
Wildlife Department continues probe into mystery culling at Bukit Gasing
A. FUAD PAIZ Monday, February 21st, 2011 12:15:00 SHOOTING SCENE: Up to 15 men armed with rifles were


Exco Selangor dirombak?

Posted: 21 Feb 2011 06:47 AM PST

Penat menjawab soalan dari media dan kawan-kawan sejak semalam tentang berita Exco Selangor akan dirombak. Jawapan saya, saya tidak tahu. Kami tidak pernah bincang di peringkat Exco. Menteri Besar juga tidak pernah membangkitkannya.

Kerajaan Negeri di Selangor adalah pakatan 3 parti. Ia bukan kerajaan 1 parti. Sebarang keputusan sebesar ini perlu dibincang dengan ketiga-tiga parti. Sebagai Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri Selangor, Menteri Besar yang juga Pengerusi Pakatan Rakyat Selangor belum lagi menjemput saya atau PAS Selangor untuk membincangkan sebarang rombakan.

Iskandar A. Samad
21 Februari 2011


idol fever.

Posted: 21 Feb 2011 07:46 AM PST




"What kind of guy would i be if i walked out when she needed me most?"


Chris Medina








One day after IGP said public places safer, my friend's handbag almost got snatched at Bukit Bintang!

Posted: 21 Feb 2011 06:03 AM PST


February 17, 2011 22:37 PM

IGP Ismail Omar (2nd right), greeting an Australian tourist at Bukit Bintang, Kuala Lumpur. Accompanying him is KL CPO Zulkifli Abdullah (3rd right). Pic: Samsudin MohamedKUALA LUMPUR, Feb 17 (Bernama) -- Public places are now safer and the security situation will be maintained in efforts to reduce crimes, said Inspector-General of Police Tan Sri Ismail Omar.


Expressing his satisfaction on the safety of public places such as shopping complexes, he said the safe environment was felt by traders and tourists.

"Traders, revellers and tourists used to worry on the security situation. Now the level of safety is better and they have expressed their satisfaction with what we are doing," he told reporters after a walkabout in the Bukit Bintang commercial area here Thursday.

Bukit Bintang used to be one of 11 crime hotspots in the capital besides Brickfields, Kuchai Park, Taman Midah, Taman Connaught, Alam Damai, Bandar Sri Permaisuri, Jinjang Utara, Metro Prima Kepong and Danau Kota.

Ismail said the walkabout was featured in the police high-profile programme and was one of the initiatives under the National Key Result Areas which aimed at reducing crimes, particularly street crimes.

"I will go on another walkabout in Selangor tomorrow and followed by other states later," he said.

He said under the high performance programme, senior police officers and their men were required carry out surveys and meet the public.

-- BERNAMA


[Bergambar & Video] Kisah Seorang Padri Katolik Peluk Islam

Posted: 21 Feb 2011 08:42 AM PST

Bukan saya yang mencari Islam, Islam yang menemukan saya," kata Idris Tawfiq. Ia berucap di hadapan para ahli akademik dan keluarga besar Universiti Cambridge. Di perguruan tinggi ini sedang berlansung acara tahunan Experience Islam Week, satu acara untuk pengenalan Islam dan toleransi.

Ia mengaku, tak ada masalah dengan masa lalunya. "Saya mencintai pekerjaan dan masa lalu saya, namun hati saya seperti dipandu memilih Islam," katanya. "Setelah menjadi Muslim, saya menemukan kedamaian yang tak pernah saya temukan sebelumnya."

Menurutnya, keputusannya memilih Islam adalah keputusan terbesar dalam hidupnya. Ia masih melakukan pelayanan, ketika kemudian hatinya berbicara lain. Sampai suatu ketika, timbul keberanian untuk menyatakan behenti dan letak jawatan (sebagai paderi). "Saya merasa sendirian setelah itu," katanya.

Pertama kali, ia menyatakan berhenti menjadi paderi. Namun, ia tetap memegang kayakinan lamanya, sambil terus belajar Islam. "Saya tidak bermaksud mengubah iman saya itu bukan bahagian dari rencana saya sama sekali," katanya.

Ia menyatakan, tinggal dan besar di Britain selama 40 tahun, ia punya pandangan stereotip tentang Muslim. Tapi saat menghabiskan cutinya di Mesir, ia bertemu dan berteman dengan banyak orang Muslim, dan mengatakan bahwa ia mulai menyadari persepsi tentang keyakinan Islam. "Keyakinan lama saya perlahan luntur, dan Islam menjadi lebih menarik perhatian saya," katanya.

Menurutnya, ajaran Islam sebenarnya sangat indah. "tak benar Islam mengajarkan kekerasan. "Jika anda menyelami ajaran Islam, anda akan menemukan ajaran agama ini benar-benar sangat indah, sangat lembut, dan manis," katanya.

Ia menyarankan satu hal bagi mereka yang tengah belajar Islam. "Sebelum anda membuah keputusan, tarik nafas dalam-dalam dan dengarkan apa kata Islam. Kemudian, penahi pola pikir anda," katanya.

Ketika ini, Tawfiq memutuskan untuk tinggal di Mesir. Ia mengaku tak mudah dengan perubahan politik di negeri itu. "Satu hal yang diajarkan Islam adalah, jangan pernah terkejut dengan apapun yang datang dalam kehidupan kita. Di Mesir, semua terbukti. Siapa yang menduga hanya dalam tiga minggu penzalim yang 30 tahun lebih berkuasa boleh tumbang," katanya.










Power Play

Posted: 21 Feb 2011 06:45 AM PST

It will be nice, won't it, to see Regiments against Regiments and Brigades against Brigades, lining up opponents against the wall, and blowing away their pathetic brains, with a new order?

War and History, Ancient and Modern


Since General Arshad asked about the military taking over.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Finding Joy In The Journey

Posted: 21 Feb 2011 06:22 AM PST

If you have ever been discouraged because of failure, please read on.

Far often, achieving what you set out to do is not the important thing. Let me explain.

Two brothers decided to dig a deep hole behind their house. As they were working, a couple of older boys stopped by to watch.

"What are you doing?" asked one of the visitors.

"We plan to dig a hole all the way through the earth!" one of the brothers volunteered excitedly.

The older boys began to laugh, telling the younger ones that digging a hole all the way through the earth was impossible.

After a long silence, one of the diggers picked up a jar full of spiders, worms and a wide assortment of insects. He removed the lid and showed the wonderful contents to the scoffing visitors.

Then he said quietly and confidently, "Even if we don't dig all the way through the earth, look what we found along the way!"

Their goal was far too ambitious, but it did cause them to dig. And that is what a goal is for - to cause us to move in the direction we have chosen; in other words, to set us to digging!



But not every goal will be fully achieved. Not every job will end successfully. Not every relationship will endure. Not every hope will come to pass. Not every love will last. Not every endeavor will be completed. Not every dream will be realized.

But when you fall short of your aim, perhaps you can say, "Yes, but look at what I found along the way! Look at the wonderful things which have come into my life because I tried to do something!"

-Author Unknown -


Siapa Padam Mesej SMS Pada Telefon Bimbit Teoh?

Posted: 21 Feb 2011 07:13 AM PST

Kes Teoh: Suruhanjaya arah analisis SMS telefon Teoh

KUALA LUMPUR, 21 Feb – Suruhanjaya Siasatan bagi menyiasat kematian Teoh Beng Hock hari ini memutuskan untuk menyerahkan telefon bimbit dan kad sim milik setiausaha politik exco Selangor itu kepada penyiasat persendirian bagi siasatan lanjut.

Hakim Mahkamah Persekutuan Tan Sri James Foong Cheng Yuen, yang mempengerusikan suruhanjaya itu, turut meminta beberapa khidmat pesanan ringkas (SMS) berbahasa Cina diterjemah bagi mengetahui isi kandungannya.

Beliau pada awalnya kelihatan terkejut dengan penjelasan pegawai pengendali, Timbalan Pendakwa Raya Kwan Li Sa bahawa sebelum ini (prosiding inkues), tiada pihak yang meminta penjelasan mengenai isi kandungan SMS itu walaupun terdapat beberapa data penting.

Penyerahan telefon dan kad sim itu juga bertujuan mendapatkan data penting lain termasuk bila ia dimatikan dan dihidupkan kembali kerana timbul persoalan siapa yang membuka dan membaca SMS Teoh selepas beliau meninggal dunia.

Pendedahan mengenai SMS itu ditimbulkan oleh peguam mewakili Majlis Peguam Christopher Leong yang mendapati rekod SMS milik Teoh telah dibaca pada 16 Julai 2009 dan seseorang berkemungkinan bertindak mematikan telefon bimbit selepas itu kerana SMS pada 17 Julai 2009 masih berstatus ''unread'' (belum dibaca).


Selain itu, suruhanjaya itu juga memerlukan maklumat lebih terperinci mengenai data yang telah dipadamkan daripada telefon itu kerana sehingga kini pihak forensik yang menyiasat telefon tersebut gagal memperoleh sebarang maklumat.

Dalam prosiding hari ini, pegawai penyiasat Seksyen Jenayah Komputer Inspektor Mohd Zaidi Abu Hassan memberitahu bahawa beliau gagal mendapatkan maklumat yang dibangkitkan suruhanjaya kerana peralatan yang digunakan di makmal polis tidak dapat mengesannya.

Bagaimanapun beliau mengesahkan bahawa telefon bimbit Teoh berada dalam keadaan ''off'' ketika menerimanya untuk siasatan dan tiada sebarang kata kunci untuk membukanya.

Pada prosiding inkues lepas seorang pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) memberitahu bahawa telefon Teoh telah diserahkan kepada Teoh sejurus selesai sesi merakam percakapannya dan seorang pegawai SPRM menjumpai telefon itu bersama dengan beg sandangnya di atas sofa.

Ekoran gagal menemui Teoh, pegawai SPRM terbabit bertindak menyimpannya sebelum diserahkan kepada pegawai penyiasat.

Sementara itu, pegawai penyiasat DSP Sharul Othman Mansor yang turut memberi keterangan berkata beliau memeriksa tempat kejadian untuk kali kedua kerana mendapat arahan daripada pihak atasan yang tidak berpuas hati dengan siasatan sebelum itu.

Katanya peguam Gobind Singh Deo yang mewakili keluarga Teoh telah memintanya melakukan siasatan di beberapa tempat termasuk di meja Ping Pong dan pantr Tingkat 14 di Pejabat SPRM tetapi tiada sebarang kesan ditemui.

Mengenai kesan tapak kasut yang dijumpai di bawah bingkai tingkap, Sharul berkata beliau tidak dapat mengesahkan saiz kasut yang digunakan kerana ia samar-samar.

Teoh, 30, setiausaha politik anggota exco Selangor, Ean Yong Hian Wah, ditemui mati pada 16 Julai 2009 di koridor tingkat lima Plaza Masalam, Shah Alam, Selangor selepas memberi kenyataan di pejabat SPRM yang terletak di tingkat 14 bangunan itu.

Selain Foong, suruhanjaya ini juga dianggotai bekas Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Abdul Kadir Sulaiman, bekas Hakim Mahkamah Rayuan Datuk T. Selventhiranathan, Pakar Perunding Patologi Forensik, Jabatan Perubatan Forensik Hospital Pulau Pinang Datuk Dr Bhupinder Singh dan Pakar Perunding Psikiatri Forensik serta Dekan Fakulti Perubatan Kolej Universiti Sains Perubatan Cyberjaya Profesor Dr Mohamed Hatta Shaharom.

Penubuhan suruhanjaya itu diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak pada 26 Januari lepas, antara lain bagi menyiasat punca kematian Teoh selepas Mahkamah Koroner membuat ''keputusan terbuka'' berhubung kes itu.

Prosiding disambung esok. – Bernama


Facebook and China (or Irrelevant)

Posted: 20 Feb 2011 06:05 PM PST

Never really one to share comics, but this one touches on two key parts of my team's work: Facebook and China. According to Dilbert, that makes relevant. Being described as "relevant" by Dilbert may be something to worry about!


Masturah, Calon Yang Hilang Menang Pilihanraya Kampus

Posted: 21 Feb 2011 05:46 AM PST

Kumpulan Pro Mahasiswa (Pro-M) Universiti Malaya (UM) termasuk calon yang hilang Masturah Abu Bakar memenangi pilihan raya kampus universiti yang diumumkan lewat petang ini.

Dalam keputusan yang diumum tadi, Pro-M memperoleh 23 kerusi termasuk kesemua sembilan kerusi umum manakala barisan Pro Aspirasi yang menguasai 16 kerusi dan dua lagi oleh 'calon' Bebas.

Sebanyak 41 kerusi termasuk sembilan umum dipertandingkan kali ini.

Keputusan pengundian yang dijalankan menggunakan sistem elektronik diumumkan pada pukul 6 petang tadi.

Masturah dilaporkan hilang kira-kira 30 jam sejak petang kelmarin, ditemui selamat tengah malam tadi.

Pelajar jurusan syariah dan sains politik Islam memenangi kerusi umum.

Dia dikatakan hilang ketika berkempen di blok pangsapuri Pantai Permai, Pantai Dalam di sini, yang menjadi tempat penginapan luar pelajar UM. -TMI


Punca kehilangan Masturah masih misteri

Punca kehilangan calon umum Pro-Mahasiswa (pro-M), Masturah Abu Bakar terus menjadi misteri apabila dia tidak mahu menjawab soalan wartawan mengenai apa yang telah berlaku terhadapnya ketika dia dilaporkan hilang kelmarin.

Sebaliknya, dia hanya menunjukkan isyarat tangan yang dia tidak mengulas apa-apa mengenai kejadian itu.

Masturah kelihatan tenang, tetapi diam sepanjang sidang akhbar yang diadakan di Akademi Pengajian Melayu, Universiti Malaya petang ini.

Bagaimanapun, ketika itu kedengaran seseorang yang berdiri di belakang ibunya - Mariam Abdul Rashid - berkata dia (Masturah) tidak sedar apa yang berlaku.

Selepas itu, ibunya mencelah: "Kita serahlah kepada polis untuk menyiasat siapa yang bertanggungjawab dan sebab-sebabnya. Polis bekerjasama dan melakukan siasatan selanjutnya."

Mariam menambah, polis telah merakamkanya kenyataan anak ketiganya itu.

Kelmarin, rakannya telah membuat laporan polis selepas Masturah hilang ketika berkempen untuk pilihan raya kampus UM.

Dia bagaimanapun ditemui di sebuah masjid di Bangi kira-kira jam 12.30 malam tadi.

Sementara itu, ketika bercakap dalam sidang akhbar tersebut, Marian menyifatkan kehilangan Masturah sebagai satu perkara yang tragis kepada keluarganya

Hadir sama dalam sidang akhbar pada jam 2.20 petang ini ialah bapanya - Abu Bakar Din - serta empat sepupunya yang bertubuh sasa dan berkaca mata hitam, difahamkan menjadi pengawalnya.

Masturah hanya berdiam diri sepanjang sidang akhbar tersebut.

"Saya tidak menyangka kerana anak saya ini, adalah seorang yang baik sejak kecil hingga sekarang.

"Saya harap kehilangannya tidak dimanipulasi oleh mana-mana pihak. Kehilangan anak saya ini, ada pihak yang bertanggungjawab melakukannya," tambah Mariam.

Ditanya mengenai pihak yang bertanggungjawab terhadap kehilangannya anaknya itu, Mariam berkata:

"Kita tidak mengesyaki sesiapa, saya bercakap secara umum dan kebetulan ia berlaku dalam suasana kempen pilihan raya kampus.

"Saya tidak tuduh mana-mana pihak kerana ia berlaku dalam kesibukan kempen pilihan raya kampus," katanya.

Mariam bagaimanapun, kesal kerana kehilangan anaknya itu dilaporkan oleh kawan-kawannya tetapi bukan pihak universiti.

Bagaimanapun, katanya, timbalan naib canselor UM ada menghubunginya.

Ketika wartawan bertanya Masturah sama ada beliau sedar apa yang berlaku, ibunya terus mencelah dengan berkata:

"Kita tidak tahu. Suasana masih baru bagi dia. Jadi, tidak adil kita menekan dia, (dengan) menanyakan apa yang berlaku.

"Sebagai keluarga saya memberi ruang dan tempoh untuk berehat. Nanti dalam tempoh yang baik, selepas pulih, kita mungkin akan dapat maklumat," katanya.

Mariam berkata, Masturah menelefonnya tengah malam tadi, sambil menangis, dengan menggunakan telefon yang dipinjam dari seorang peniaga dekat masjid tersebut.

Selepas itu, kata Mariam, beliau bercakap dengan pemilik telefon tersebut untuk mengetahui lokasi Masturah ketika itu, sebelum bergegas ke sana.

Mengenai spekulasi yang Masturah kemungkinan ada kaitan dengan 'makhluk halus' Mariam berkata: "Saya tidak tahu, tetapi yang penting ada orang bawa dia. Saya minta rujuk kepada polis." -mk



Laporan Pilihanraya Kampus: Pro-M Menang Di UM, Tumbang Di UPM Berdemo Di UKM

Posted: 21 Feb 2011 04:36 AM PST

Pro-M menang di UM

Kumpulan pro-Mahasiswa Universiti Malaya memenangi pilihan raya kampus universiti itu hari ini.

Mereka menyapu bersih semua 9 kerusi umum dan mendapat 14 kerusi fakulti.

Lawan mereka hanya berjaya mendapat 16 kerusi fakulti.

Manakala calon bebas menang dua kerusi fakulti.

Keputusan diumumkan pada jam 6 petang tadi. Manakala tempoh bantahan ditetapkan sehingga jam 8 malam ini.

Bantahan tersebut akan diteliti esok dan keputusannya akan diumumkan lusa.

UPM: Pro-M tumbang

Sementara itu, keputusan tidak rasmi di Universiti Putra Malaysia (UPM) menunjukkan Pro-Aspirasi terus berkuasa.

Kumpulan Pro-Mahasiswa hanya berjaya mendapatkan 12 kerusi daripada 44 yang dipertandingkan.

Daripada jumlah 11 kerusi itu, 2 adalah kerusi umum, 8 kerusi fakulti manakala sebuah kerusi siswazah lanjutan.

Pro-Aspirasi pula mendapat 31 kerusi. -mk



Gagal isytihar kelayakan calon Pro-A, Pro-M UKM berdemo

Pro-M UKM bantah berhubung kelayakan calon Pro-A bagi kerusi Fakulti Ekonomi dan Pengurusan.

PETALING JAYA: Pilihan raya kampus di lima buah universiti masih berlangsung hari ini dengan kumpulan Pro-Mahasiswa (Pro-M) dan

Pro-Aspirasi (Pro-A) masing-masing bersaing sengit dalam merebut jawatan yang dipertandingkan.

Antara universiti itu termasuklah Universiti Malaya (UM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Sains Malaysia (USM) dan Universiti Teknologi Malaysia (UTM).

Namun menerusi Khidmat Pesanan Ringkas (SMS) yang diterima FMT lewat petang ini mengatakan mahasiswa Pro-Mahasiswa UKM akan mengadakan demonstrasi dihadapan Pusat Penjumlahan Undi universiti terbabit.

SMS yang diterima daripada Ahli Majlis Tertinggi Pro-M UKM, Hilman Idham menyatakan demonstrasi itu akan diadakan jam 8 malam ketika penjumlahan undi diadakan.

Demonstrasi itu berikutan bantahan bertulis pihak Pro-M UKM berhubung kelayakan calon Pro -A bagi kerusi Fakulti Ekonomi dan Pengurusan pagi tadi.

Menurut jurucakap Pro-M, Faiz Ismail ketika dihubungi FMT berkata calon Pro-A Nur Elfarra Mohammad didakwa tidak layak bertanding ekoran gagal menghadiri bengkel kursus yang diwajibkan pihak unversiti.

Namun setelah perjumpaan bersama Pengerusi Jawatankuasa Pelaksana Pemilihan MPP Musa Zainal Abidin kira-kira jam 12 tengah hari tadi menemui jalan buntu.

Menurut Faiz, pihaknya mendesak agar pencalonan calon Pro-A digugurkan, namun Musa mahu Pro-M menampilkan bukti berhubung dakwaan mereka mengenai Elfarra.

"Pihak Jawatankuasa Pelaksana terima bantahan bertulis itu dan mahu kami kemukakan bukti. Kami tampilkan dua saksi yang merupakan pelajar dari Fakulti Perniagaan yang mengenali Elfarra.

"Bukti utamanya adalah senarai calon yang hadir ke bengkel itu yang bukan ditokok tambah. Maka kami desak agar Musa memberi kerjasama dengan menyerahkan senarai itu, tapi beliau enggan kerana itu untuk rujukan beliau semata-mata," katanya yang dihubungi FMT.

Bersikap 'berat sebelah'

Faiz yang juga pelajar tahun akhir Fakullti Pendidikan mendakwa Musa yang bertindak sebagai Pengerusi Jawatankuasa Pelaksanaan tidak sepatutnya bersikap 'berat sebelah'.

"Bukti utama ada ditangan Musa…..beliau sepatutnya tidak berat sebelah dalam hal ini. Beliau patut beri kerjasama bagi bukti. Namun beliau enggan kerana beliau kata itu hak dia. Kami tanya staf UKM lain, mereka kata hanya Musa yang ada maklumat tersebut," dakwa Faiz.

Faiz berkata akan berlaku kejutan pada malam ini, namun enggan mengulas lanjut mengenainya.

Malah pihak calon daripada Pro-M bersiap sedia untuk sebarang kemungkinan seperti mengambil tindakan undang-undang.

Sementara itu, Musa gagal dihubungi FMT bagi ulasan lanjut berhubung perkara ini. -FMT




The case of Said Musa shows why we cannot graft democracy onto Islamic societies by Andrew C. McCarthy

Posted: 21 Feb 2011 03:26 AM PST

On NRO Friday, Paul Marshall lamented the Obama administration's fecklessness, in particular the president's appalling silence in the face of the death sentence Said Musa may suffer for the crime of converting to Christianity. This is in Afghanistan, the nation for which our troops are fighting and dying — not to defeat our enemies, but to prop up the Islamic "democracy" we have spent a decade trying to forge at a cost of billions.

This shameful episode (and the certain recurrence of it) perfectly illustrates the folly of Islamic nation-building. The stubborn fact is that we have asked for just these sorts of atrocious outcomes. Ever since 2003, when the thrust of the War On Terror stopped being the defeat of America's enemies and decisively shifted to nation-building, we have insisted — against history, law, language, and logic — that Islamic culture is perfectly compatible with and hospitable to Western-style democracy. It is not, it never has been, and it never will be.

This is not the first time an apostate in the new American-made Afghanistan has confronted the very real possibility of being put to death by the state. In 2006, a Christian convert named Abdul Rahman was tried for apostasy. The episode prompted a groundswell of international criticism. In the end, Abdul Rahman was whisked out of the country before his execution could be carried out. A fig leaf was placed over the mess: The prospect of execution had been rendered unjust by the (perfectly sane) defendant's purported mental illness — after all, who in his right mind would convert from Islam? His life was spared, but the Afghans never backed down from their insistence that a Muslim's renunciation of Islam is a capital offense and that death is the mandated sentence.

They are right. Under the construction of sharia adopted by the Afghan constitution (namely Hanafi, one of Islam's classical schools of jurisprudence), apostasy is the gravest offense a Muslim can commit. It is considered treason from the Muslim ummah. The penalty for that is death.

This is the dictate of Mohammed himself. One relevant hadith (from the authoritative Bukhari collection, No. 9.83.17) quotes the prophet as follows: "A Muslim . . . may not be killed except for three reasons: as punishment for murder, for adultery, or for apostasy." It is true that the hadith says "may," not "must," and there is in fact some squabbling among sharia scholars about whether ostracism could be a sufficient sentence, at least if the apostasy is kept secret. Alas, the "may" hadith is not the prophet's only directive on the matter. There is also No. 9.84.57: "Whoever changes his Islamic religion, then kill him." That is fairly clear, wouldn't you say? And as a result, mainstream Islamic scholarship holds that apostasy, certainly once it is publicly revealed, warrants the death penalty.

Having hailed the Afghan constitution as the start of a democratic tsunami, the startled Bush administration made all the predictable arguments against Abdul Rahman's apostasy prosecution. Diplomats and nation-building enthusiasts pointed in panic at the vague, lofty language injected into the Afghan constitution to obscure Islamic law's harsh reality — spoons full of sugar that had helped the sharia go down. The constitution assures religious freedom, Secretary of State Condoleezza Rice maintained. It cites the Universal Declaration of Human Rights and even specifies that non-Muslims are free to perform their religious rites.

Read the fine print. It actually qualifies that all purported guarantees of personal and religious liberty are subject to Islamic law and Afghanistan's commitment to being an Islamic state. We were supposed to celebrate this, just as the State Department did, because Islam is the "religion of peace" whose principles are just like ours — that's why it was so ready for democracy.

It wasn't so. Sharia is very different from Western law, and it couldn't care less what the Universal Declaration of Human Rights has to say on the matter of apostasy. Nor do the authoritative scholars at al-Azhar University in Cairo give a hoot that their straightforward interpretation of sharia's apostasy principles upsets would-be Muslim reformers like Zuhdi Jasser. We may look at Dr. Jasser as a hero — I do — but at al-Azhar, the sharia scholars would point out that he is merely a doctor of medicine, not of Islamic jurisprudence.

The constitution that the State Department bragged about helping the new Afghan "democracy" draft established Islam as the state religion and installed sharia as a principal source of law. That constitution therefore fully supports the state killing of apostates. Case closed.

The purpose of real democracy, meaning Western republican democracy, is to promote individual liberty, the engine of human prosperity. No nation that establishes a state religion, installs its totalitarian legal code, and hence denies its citizens freedom of conscience, can ever be a democracy — no matter how many "free" elections it holds. Afghanistan is not a democracy. It is an Islamic sharia state. National Review

1 | 2 | Next >


Muslims in Myanmar should open our hearts and minds to our non-Muslim friends

Posted: 21 Feb 2011 03:15 AM PST

Symbol of the major religions of the world: Ju...

Image via Wikipedia

Muslims in Myanmar should open their hearts and minds, practice "Engaged Islam" concept  in this world of globalization, especially so in a multiethnic community like Myanmar.

As Myanmar is a non-Islamic country, it is more important for us not to be introvert and isolate our-selves. We must communicate, relate, discuss and have a dialogue with our Buddhist, Christian and other friends. 

No man is an island. We should not just stay in our own religious atmosphere.

We have a lot of things to do in unity despite of our differences in religions.

We need to rebuild our beloved country.

We should work together to eradicate hard core poor, social and welfare works for the peace, stability and progress of Myanmar. 

We should cooperage extensively in various social and welfare works. We all should look after and work together for the less privileged of our country. The poor, the aged, ill patients, orphans and people out of job, drug addicts, ex-addicts, ex-criminals, socially out cast people like beggars, prostitutes, HIV positives, school drop outs, delinquent children, domestic violent victims are few of the people we want to mention here. Instead of just monetary donation, we should consider the holistic approach as the saying goes, "Give a man a fish and you feed him for a day; teach a man to fish and you feed him for a lifetime." They need shelters, food, medical care, Psychological counselling, vocational training, investment and trade know-how etc to be able to stand up on their own again.

Works of merits like building schools, extension of schools, opening free or subsidised clinics and hospitals, renal dialysis centres, rehabilitation centres, rest-houses and resting places for the travellers, digging wells, building ponds, cleaning the streets and city etc could be co-ordinated and done together by the various social and welfare groups regardless of the difference of religion. 

Those voluntary works should become the regular meeting centres of co-operation for the people of different religions. By working closely together, we can build mutual trust and understanding.



Tragedi FELDA Kepis : Pesakit Mental Tikam Ibunya

Posted: 21 Feb 2011 03:27 AM PST

Lelaki saksi isteri ditikam anak

SOHAIMI menunjukkan tempat Jemelah ditikam anaknya sebelum meninggal dunia Sabtu lalu.

BAHAU – Seorang lelaki tidak dapat melupakan saat-saat ngeri isterinya menjerit-jerit meminta tolong ketika ditikam oleh anak lelaki mereka di sebuah rumah di Felda Kepis di sini Jumaat lalu.

Selepas kejadian pada pukul 8 malam, mangsa Jemelah Muhammad, 53, meninggal dunia kira-kira 17 jam dirawat di Hospital Tuanku Ja'afar (HTJ) akibat cedera di beberapa bahagian badannya.

Mengimbas semula kejadian itu, suami mangsa, Sohaimi Maidin, 53, berkata, ketika kejadian dia sedang bersembang bersama seorang rakan di luar rumahnya sebelum terdengar isterinya menjerit meminta tolong.

"Tiba-tiba saya mendengar isteri saya jerit, bang tolong, bang tolong! Sebaik masuk ke dalam (bilik) saya terkedu melihat anak saya sedang menikam arwah yang berada di atas katil dengan senjata tajam.

"Saya terus pukul anak saya dan menarik dia daripada mencederakan ibunya," katanya menceritakan kejadian itu ketika ditemui di rumahnya di sini semalam. -kosmo


BAHAU – Gara-gara tidak makan ubat, seorang pesakit mental menikam ibunya yang tidur hingga mati di sebuah rumah di Felda Kepis, dekat sini, Jumaat lalu.

Mangsa, Jemelah Muhamad, 53, seorang pekerja kantin sekolah, di sini, maut ditikam anaknya, yang mengalami masalah mental sejak enam tahun lalu.

Dalam kejadian kira-kira jam 8 malam itu, anak lelaki mangsa yang berumur 28 tahun itu dipercayai menikam beberapa kali dada ibunya yang sedang tidur di dalam bilik.

Kejadian itu disedari suami mangsa, Sohaimi Maidin, 53, yang sedang berbual bersama rakan di luar rumah apabila mendengar jeritan isterinya meminta pertolongan.

Sohaimi berkata sebaik mendengar jeritan isterinya, dia segera ke bilik dan mendapati anaknya sedang menikam dada Jemelah beberapa kali.

"Tanpa berfikir panjang, saya segera memukul dan menariknya dari situ, sementara isteri lari keluar rumah dalam keadaan berlumuran darah," katanya ketika ditemui di sini, semalam.

Sohaimi berkata, anak kedua daripada empat beradik yang tidak mempun-yai pekerjaan itu, tidak melawan dan hanya mendiamkan diri, seolah-olah terkejut dengan apa yang berlaku.

"Saya segera membawa isteri ke hospital dengan bantuan jiran untuk mendapatkan rawatan kecemasan.

"Hari Sabtu, saya menerima berita menyedihkan apabila doktor di Hospital Tuanku Ja'afar, Seremban, memaklumkan isteri saya meninggal dunia sekitar jam 1 tengah hari," katanya.

Sohami berkata, dia tidak pernah terfikir perkara itu boleh berlaku kerana anaknya tidak pernah bertindak di luar jangkaan.

"Saya sedih dan terkilan dengan kejadian itu kerana saya dan arwah melayan mangsa bagaikan menatang minyak yang penuh.

"Mungkin anak saya melakukannya kerana tidak memakan ubat sakit mental yang dialaminya sejak beberapa hari lalu," katanya.

Jenazah mangsa selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Felda Kepis dekat sini, semalam.

Difahamkan, suspek ditahan untuk membantu siasatan turut diberikan peluang melihat arwah ibunya buat kali terakhir.

Ketua Polis Daerah Kuala Pilah, Superintendan Jaafar Baba ketika dihubungi berkata, kes diklasifikasikan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan, yang jika disabitkan kesalahan boleh dikenakan hukuman gantung sampai mati. -SH



Tariq Ramadan Obscures the Truth about Muslim Brotherhood

Posted: 21 Feb 2011 02:32 AM PST

The Muslim Brotherhood is set to play a significant role in Egyptian politics after the ouster of President Hosni Mubarak. The organization may have been caught flat-footed by the protests that drove Mubarak from office, but the Muslim Brotherhood will not remain in the wings now that Mubarak is gone. On Feb. 15, 2011, the Associated Press reported that the Muslim Brotherhood plans to form a political party to participate in future elections.

The Muslim Brotherhood's participation in elections does not translate into a commitment to democracy and individual rights. The behavior of Hamas since its electoral victory in early 2006 and the recent hijacking of Lebanon's government by Hezbollah demonstrate that well-organized Islamist groups such as the Muslim Brotherhood can use violence, or the threat of violence, to seize the reins of power after an election. The manner in which Muslim extremists came to dominate Iran after a broad coalition of groups including secularists and Marxists ousted the Shah of Iran in 1979 is instructive.

Given the consequences, American people have great need for accurate information and insightful commentary about Muslim Brotherhood and its ideology. One place many Americans will look for this information and commentary is the pages of The New York Times, which in the past few days have been graced by Tariq Ramadan, whose grandfather founded the organization in 1928, and Essam El-Errian, a leader of the organization itself. Both of these articles portray the Muslim Brotherhood as a peace-loving reform group intent on playing by the rules of democracy in the years ahead.

Ample evidence suggests that readers of The New York Times who rely on Ramadan and El-Errian's testimony about the nature of the Muslim Brotherhood will be making a mistake similar to the one made by people who trusted Walter Duranty's blinkered coverage of the Stalinist regime in Soviet Union in the 1930s.

Numerous sources demonstrate that the organization's leaders have embraced a violent authoritarian agenda that could threaten whatever freedom the Egyptian people have won for themselves with Mubarak's ouster.

The Article

Tariq Ramadan's piece, "Whither the Muslim Brotherhood?" appeared in the International Edition New York Times on Feb. 8, 2011. In this piece, Ramadan, a well-known Muslim scholar born and raised in Switzerland, writes that the Muslim Brotherhood

… began in the 1930s as a legalist, anti-colonialist and nonviolent movement that claimed legitimacy for armed resistance in Palestine against Zionist expansionism during the period before World War II. The writings from between 1930 and 1945 of Hassan al-Banna, founder of the Brotherhood, show that he opposed colonialism and strongly criticized the fascist governments in Germany and Italy. He rejected use of violence in Egypt, even though he considered it legitimate in Palestine, in resistance to the Zionist Stern and Irgun terror gangs. He believed that the British parliamentary model represented the kind closest to Islamic principles.

There is an obvious contradiction between Ramadan's description of the Muslim Brotherhood as a "nonviolent" movement that nevertheless supported "armed resistance" in pre-1948 Palestine. Moreover, Ramadan's assertion that Muslim Brotherhood was opposed to violence in Egypt is false. In addition to engaging in acts of violence against Jews in Palestine, the Muslim Brotherhood's military wing was responsible for the murder of several prominent Egyptian politicians – including the prime minister – in the 1940s.

The Muslim Brotherhood was also responsible for stoking anti-Jewish hostility – not just in Palestine – but in Egypt as well. Matthias Küntzel, author of Jihad and Jew Hatred: Islamism, Nazism and the Roots of 9/11 (2009, Telos), reports that the Muslim Brotherhood was a "driving force" behind "a shift in direction in Egypt from a rather neutral or pro-Jewish mood to a rabidly anti-Zionist or anti-Jewish one, a shift that changed the whole Arab world and affects it to this day." This shift, Küntzel states, took place between 1925 and 1945 and was stoked by a 1936 boycott against Jewish business owners in Egypt organized by the Muslim Brotherhood. Küntzel writes "In mosques, schools, and workplaces, the Brotherhood worked up the believers with the legend that the Jews and British wished to destroy the holy places of Jerusalem, tear up the Koran, and trample it underfoot." (Page 21)

Ramadan's Grandfather

Ramadan also offers distorted testimony about his grandfather, Hassan al-Banna, founder of the Muslim Brotherhood. Ramadan reports that al-Banna condemned fascist movements in Italy and Germany. Nevertheless, al-Banna drew inspiration from these movements. In a "Letter to the Young" quoted by Caroline Fourest in her book Brother Tariq: The Doublespeak of Tariq Ramadan (Encounter, 2007), Al-Banna holds up the Third Reich as a model for an Islamic movement charged with the creation of a worldwide Muslim government based on Islamic foundations.

This government, al-Banna envisioned would free Muslims from tyranny and "bring them together as one whole." Al-Banna writes: "If the German Reich makes it a principle to protect all those with German blood in their veins, well then Muslim faith makes it a principle for every Muslim to act as the protector of all those who have taken to heart the teachings of the Koran."

Ramadan's assertion that his grandfather opposed colonialism is tenable if one is speaking solely about Western colonialism, for in fact, al-Banna explicitly called for the restoration of a previously existing "Islamic Empire." This empire would include territory that previously "had the good fortune to harbor Islam for a certain period of time" before "fate decreed that the light of Islam be extinguished in these lands that returned to unbelief." Al-Banna continues:

Thus Andalusia [Spain], Sicily, the Balkans, the Italian coast, as well as the islands of the Mediterranean, are all of them Muslim Mediterranean colonies and they must return to the Islamic fold. The Mediterranean Sea and the Red Sea must once again become Muslim seas, as they once were, even if Mussolini has usurped the right to rebuild the Roman Empire. This so-called empire of ancient times was founded on cupidity and lust. It is thus our duty to rebuild the Islamic Empire, that was founded on justice and equality and that spread the light of the true way among the people.
Al-Banna's colonialist impulse is also evident in a tract titled "Our Mission." In this piece, written by al-Banna to explain the goal of the Muslim Brotherhood, the author states that Islam has ordained "the conquest of countries and lordship over the earth" and "has sent out conquerors to carry out the most gracious of colonizations and the most blessed of conquests. This is what He, the Almighty, says "Fight them till there is no longer discord, and the religion is God's." [Q.2:193]. This passage is from Five Tracts of Hasan Al-Bana (1906-1949): A Selection from the Majmu at Rasail al-Imam al Shahid Hasan al-Banna translated by Charles Wendell and published by the University of California Press in 1978, pages 49-50.)
In light of this passage, it is evident that Ramadan's assertion that al-Banna was an anti-colonialist is false.
The historical record contradicts Ramadan's assertion that his grandfather was an anti-fascist. In his text Terror and Liberalism (2004, W.W. Norton), Paul Berman reports:
The Muslim Brotherhood's founder, Hassan al-Banna, expressed—I am quoting now from Melise Ruthven, from his A Fury for God"considerable admiration for the Nazi Brownshirts." His organization did choose to designate its organizational units as kata'ib, or phalanges, in the Franco style. (Berman, page 59)

Jessica Stern, author of Terror in the Name of God: Why Religious Militants Kill (2003, HarperCollins Publishers), offers testimony that further undermines al-Banna's allegedly anti-fascist credentials as offered by Ramadan. She writes "Hassan al-Banna was strongly influenced by revolutionary totalitarian movements from the far left as well as the far right, including the glorification of the military and a fascination with violence, a cult of martyrdom, and the Russian revolutionaries' idea of the 'propaganda of the deed.'" This fascination apparently extended into the membership of the Muslim Brotherhood itself. Stern reports:

By the late 1930s, revolutionary junior officers, including those affiliated with the Brotherhood, had established links with Nazi Germany. Although the Brotherhood had started out as a charitable and cultural organization, it soon had a paramilitary wing, which took on fascist like slogans and practices. From the very beginning, one of its explicit goals was to counter liberal democratic principles. (Stern, page 45)
The willingness of Muslim Brotherhood members to affilate with Nazi Germany should not come as a surprise given al-Banna's admiration of Hitler. In an essay "To What Do We Summon Mankind?" translated by Charles Wendell and included in the Five Tracts mentioned above, al-Banna marveled at Hitler's success, invoking it to demonstrate how movements that are "weak in their beginnings and so feeble in their resources" can through patience and endurance can achieve "the pinnacle of the success their leaders were hoping for." After listing a number of Muslim leaders who achieved power and success, Al-Banna writes: "And who would have believed that that German workingman, Hitler, would ever attain such immense influence and as successful a realization of his aims as he has?" (Pages 96-97)
Clearly, al-Banna was fascinated with fascism and promoted the creation of a Muslim empire and yet Ramadan portrays him as an anti-fascist with strong anti-colonialist beliefs. Ramadan's depiction of his grandfather is untenable.

Where's Sayyid?

To be sure, the Muslim Brotherhood's political thought does not end with al-Banna. The group's intellectual history also includes the writings of Sayyid Qutb, a virulent anti-Semite who depicted the Jews as enemies of humanity, Islam and God. Israel's creation in 1948 was, for Qutb, an affront to the Muslim nomos or sense of order that needed to be rectified with its destruction. He offered this message in his text Our Struggle With the Jews written sometime in the 1950s. Interestingly enough, Qutb, whose writings are hugely influential amongst Muslim believers decades after his death, is not even mentioned in Ramadan's vague summary of the organization history after al-Banna's death.

This is a telling omission.

In his summary of the Muslim Brotherhood's post-al Banna history, Ramadan makes two gambits. First, he acknowledges in passing the undeniable bothersome aspects of the Muslim Brotherhood's ideology, which he reduces to a call for the violent overthrow of the state. This inoculates him against charges of ignoring the problem altogether.

Once he weakly acknowledges the Muslim Brotherhood's radicalism, Ramadan then portrays these radical elements in the Muslim Brotherhood as competing for influence with other groups in the organization who see things differently than the extremists in the organization. As Ramadan calls it, some of these groups favor gradual reform and others have come "into direct contact with the European tradition of democratic reform" and have apparently embraced these traditions.

Interestingly enough Ramadan does not openly assert that the members of the Muslim Brotherhood who have been exposed to the European tradition of democratic reform have actually internalized the principles of individual freedom, but instead lets readers draw this hopeful conclusion for themselves.

This is an important issue, because being exposed to the principles of democracy does not dictate that these principles be internalized. For example, Tariq's older brother Hani was also exposed to the influences of Western democracy while growing up on Switzerland, but is clearly and openly committed to the imposition of sharia law and has little use for man-made law. "Muslims are convinced of the necessity to return to the divine law in all places and at all times." (Fourest, Kindle Location 1068)

Nevertheless, in Ramadan's description, the Muslim Brotherhood is a pluralistic organization in which "contradictory influences are at work. No one can tell which way the movement will go."

This depiction is undermined by the public statements of Muslim Brotherhood leaders revealing the group as an extremist organization intent on clashing with the West. For example, Mustafa Mashur, who served as the leader of the Muslim Brotherhood from 1996 to 2002 wrote a book titled Jihad is the way. In this text, translated by Palestinian Media Watch, Mashur reiterates the Muslim Brotherhood's goal of establishing an Islamic state – the goal first introduced by Ramadan's grandfather, Hassan al-Bana. Here is one passage:

The Muslim youth on the path of Jihad should know that the sphere of their Jihad for Allah is not limited to the specific region of the Islamic countries, since the Muslim homeland is one and is not divided, and the banner of Jihad has already been raised in some of its parts, and it shall continue to be raised, with the help of Allah, until every inch of the land of Islam will be liberated, the State of Islam will be established, and Allah's Da'wa (Islamic missionary activity) will reach all mankind.

These are not the thoughts of an organization whose members are struggling to adapt the principles of democracy individual freedom and anti-colonialism. This is an expansionist, theocratic, utopian and triumphalist ideology with little regard for notions of democracy and individual rights.

Then there are the public statements of Yusef Qaradawi, who was twice offered the position of Supreme Guide of the Muslim Brotherhood and who is described as the movement's spiritual leader or father figure. In January 2009 he stated that Hitler was a "divine tool" sent to punish the Jewish people for their sins. He also called on Allah to "take this oppressive, Jewish, Zionist band of people. Oh Allah, do not spare a single one of them. Oh Allah, count their numbers, and kill them, down to the very last one." (Qaradawi, who is mentioned nowhere in Ramadan's piece, offered a prayer in the 1995 funeral of Tariq's father, Said Ramadan.)


Can anyone truly committed to democracy belong to an organization whose leaders speak and write like this? Does Tariq Ramadan truly expect people to believe what he writes about his grandfather and the organization he founded? Camera


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Tamparan Tepat Ke Muka Ali Rustam: Negeri Maju Tiada Elektrik

Posted: 21 Feb 2011 02:37 AM PST

Beberapa bulan lalu, Melaka diisytiharkan sebagai 'negeri maju' oleh ketua menterinya, Datuk Seri Mohd Ali Rustam.

Bagaiamanapun, C Ragunathan tidak bersetuju.

Rumahnya yang berusia lebih 25 tahun terletak di atas sebidang tanah milik swasta di sebuah estet kelapa sawit di Kampung Paya Yoki, kira-kira 6km dari pekan Merlimau dan kira-kira 500 meter dari kawasan kejiranan yang paling hampir.

Hanya lima tahun lalu Ragunathan mendapat sambungan bekalan elektrik ke rumahnya, itupun bukan melalui cara yang sepatutnya.

Selepas bertahun-tahun permohonannya asyik ditolak, beliau membayar RM30,000 kepada seorang juruteknik bagi membuat penyambungan 'haram' bagi mendapatkan bekalan elektrik. Ini dilakukan dengan pemasangan tiang ke rumahnya dari grid tenaga yang terletak kira-kira 2km jaraknya.

Namun, bagi rumahnya yang didiami oleh lebih 10 orang itu, mereka masih tidak menikmati bekalan air bersih.

Ragunathan, ayah kepada tiga anak itu berkata, bekalan air harian kini diperolehi menerusi sebuah kolam di belakang rumah mereka. Bagi air minuman, bekalan diperolehi dari sebuah perigi.

"Saya masih bertanya kepada pihak berkuasa bila boleh dapat bekalan air paip. Malah, sehingga hari ini, saya terus telefon mereka," katanya ketika ditemui.

"Mereka (pihak berkuasa) kata tidak dapat bekalkan keperluan itu kerana tidak ada orang tinggal di kawasan ini tetapi, bukankah kita juga orang?"

Terdapat lebih kurang 20 pemilik tanah yang masih tinggal di kawasan yang sama. Ada yang telah berpindah kerana terlalu sukar bagi meneruskan kehidupan tanpa keperluan asas.

Menjelang pilihan raya kecil ini, Ragunathan berharap masalahnya dapat diselesaikan.

Awal bulan ini, pembantu ketua menteri Melaka melawat kawasan itu bersama pegawai Tenaga Nasional Bhd, dan berjanji masalah mereka akan diselesaikan sebelum pengundian bagi pilihan raya kecil DUN Merlimau pada 6 Mac ini.

"Saya telah undi dacing (logo BN) sejak beberapa pilihan raya lalu, dan ini kali pertama ada orang yang bertanyakan mengenai kehidupan kami.

"Keluarga saya ada 12 undi… kita akan lihat apa yang berlaku pada pilihan raya kecil nanti," kata Ragunathan, yang juga mendakwa dirinya sebagai penyokong MIC. -mk


Kes Bunuh Sosilawati: Sarawanan Dan Suresh Dipenjara 20 Tahun

Posted: 21 Feb 2011 01:30 AM PST

Dua pekerja ladang yang didakwa melupuskan bahan bukti pembunuhan jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga individu lain kini bakal meringkuk di penjara selama 20 tahun selepas Mahkamah Tinggi di sini pada Isnin, meminda hukuman asal mereka iaitu 7 tahun.

Gambar: U Suresh dan K Saravanan dibawa keluar dari Mahkamah Tinggi Shah Alam selepas Mahkamah menjatuhkan hukuman 20 tahun terhadap mereka hari ini. - FOTO Roslin Mat Tahir.

Hakim Datuk Wira Mohtarudin Baki membuat keputusan itu selepas berpendapat tempoh 7 tahun adalah tidak berpatutan dengan kesalahan serius yang dilakukan oleh K.Sarawanan dan U.Suresh.

Pada 15 Oktober tahun lalu, Sarawanan, 20, dan Suresh, 27, mengaku bersalah atas tuduhan melupuskan bahan bukti pembunuhan Sosilawati, 47, dan tiga individu yang didakwa hilang bersamanya.

Mereka ialah pegawai bank CIMB cawangan Kampung Baru, Noorhisham Mohammad, 38, peguam Ahmad Kamil Abdul Karim, 32, dan pemandu, Kamaruddin Shamsuddin, 44.

Sarawanan didakwa melakukan kesalahan itu dengan cara membakar mayat mangsa manakala Suresh didakwa membuang abu mayat ke dalam Sungai Panchau, dekat sini.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di sebuah ladang di Lot Nombor 2001, Jalan Tanjung Layang, Tanjung Sepat, Banting. -mstar


Something Is Amiss

Posted: 21 Feb 2011 12:18 AM PST

I have been reading the news diligently for the past few days and have this uneasy feeling that something is cooking, something is amiss. Unlike the past when there was a particular emphasis in the direction of the news, report or even special features, the web content seems to be haphazard and confusing. It almost seems as though the air is heavy with expectation, suspense and yet no one knows what may happen.



Of late, the hot topics of discussion include:

* Teoh RCI
* Sodomy II Trial
* EPF dividend
* Emphasis on East Malaysia and the impact of voter decisions, not forgetting the endless tirade about Taib and his team
* PAS
* Utusan Malaysia
* Penang Inter-faith dialogue
* The setting sun of PPSMI
* Interlok
* NS deaths

etc etc

If we were to study these topics objectively, each of them have a different slant and are not really related. Some have been used time and time again in the past few by-elections. The sum total of these issues seem to have reduced many to passivity or indifference. Could this be due to overexposure or even subtle psychological manipulation of media content?

What is really worrying is that unlike the 2008 elections, there are fewer pet topics for the Opposition to work with.

The bottom line is - I hope the Opposition is working OVERTIME to prepare for the next GE. Time to get cracking if they do not want to be cracked at the next elections.

To all Opposition parties, please prepare your election manifesto, slogans and all aspects of your election machinery. Already, the propaganda is being played to the hilt such HERE, this link, this article, this report, and others you can find easily in the net.

Let's really study the situation and do whatever we can to put into place a better government than what we have been getting for over five decades.

Yup -it's time for change! And it is up to all of us to make that happen.

Together, we can!


No comments: