Sunday, March 20, 2011

Cheap flights

Cheap flights


Cheap flights

Posted: 20 Mar 2011 11:35 AM PDT

Here's a parody of the budget airlines. Don't laugh too much; it may come true for you:

ca-pub-5430283382112812


Libya Sudah Menjadi Medan Perang Antarabangsa?

Posted: 19 Mar 2011 10:53 PM PDT

Just saw the news@tv3@1.30pm. Sayu hati aku apabila menonton berita tengahari. Disiarkan berita mengenai pengeboman oleh Tentera Bersekutu (diketuai oleh Perancis dan di follow oleh Amareka dan Britain, Itali dan Canada) ke atas Libya dan mengakibatkan kematian tidak kurang dari 48orang rakyatnya.

Sedang kita di Malaysia sibuk memandang langit menonton fenomena bulan besar, mereka di sana berpesta membedil Libya dari Kapal Laut. Langit kita cerah diterangi cahaya bulan besar, langit Libya terang dek cahaya bom. :(

Bodoh laaa. Itukan masalah dalaman negara berkenaan, memang Gaddafi harem jadah tapi apa kaitan sampai Amareka dan Britain sibuk nak pergi share saham membedil negara orang? Ke saje nak test senjata baru? Nak naikkan harga minyak kan? Nak naikkan harga emas kan? Bukankah Libya mempunyai simpanan minyak yang banyak?


Ulama di Kerusi Empuk

Posted: 20 Mar 2011 03:42 AM PDT

Sayyid Hassan Nasrallah, pemimpin Hezbullah menjelaskan dalam mendokong kebangkitan 'orang tertindas' kita tidak harus memilih bulu (baca mazhab atau agama). Malahan penindasan atas nama mazhab adalah kezaliman dan penafian hak yang paling malang sekali. Jika tidak pun, hak asasi manusia wajar dipertahankan:

"The biggest injustice was to blockade these people and wound them under the banner of sectarianism. Here I salute all the Sunni movements, and I should salute the expressive stance of [Turkish Prime Minister Recep Tayyep Erdogan]. I ask some in the Arab and Islamic world who are remaining silent about the injustice that our brothers in Bahrain are facing: Why stay silent about these peaceful protests or condemn their movements? Is it because they are Shia? If someone in a country belonged to a certain sect, should he be relieved of his human rights? Is it because the majority of the Bahraini opposition belong to the Shia sect that they are relieved of their rights and fatwas are issued against them? Where is the justice in this? We stood as Shia and Sunnis with the Palestinian people. No one asked about the religion or sect of the Palestinian, Egyptian, Tunisian or Libyan people." - Sayyid Hassan Nasrallah, sumber sini.

Bandingkan dengan kenyataan Qaradhawi, yang penuh kebencian: "The other Arab revolutions, with a common denominator of the oppressed against the oppressor, the Bahraini one is a sectarian, with Shiites against Sunnis," - sumber sini.

Kenyataan beliau adalah kenyataan yang paling digemari Barat kerana umat Islam akan terus bermusuhan dan membiarkan boneka kesukaan mereka terus berkuasa.

Qaradhawi mahu bukti lebih tentang apa yang berlaku di Manama, Bahrain. Qaradhawi penerima anugerah dari kerajaan Saudi ini (King Faisal International Prize for Islamic Studies – 1994) tidak nampak apa yang Saudi lakukan adalah satu pembunuhan. Mungkin beliau patut ditunjukkan dengan foto-foto Ahmad Farhan seperti di bawah:

Atau nasib Issa Razi al Razi yang diculik tentera Saudi lalu dipukul sehingga mati dalam keadaan tengkorak kepalanya terburai seperti dalam gambar dan video di bawah:




Kasihan Qaradhawi, ilmunya 'tinggi' akan tetapi hatinya penuh kesumat dan keji. Ekoran empuk di Qatar maka ia tidak lagi terdaya bersuara. Dia tidak lagi nampak bahawa penindasan harus dibela oleh Islam dan itulah puncak kejihadan seperti yang dilakukan Rasulullah saw.



Penunjuk perasaan yang tidak bersenjata di Bahrain diburu bagai binatang.

Berada di kerusi empuk seseorang yang berilmu mungkin menggadai ilmunya.




Pembaca dipelawa mengundi, lihat birai kanan blog. Semua dipersilakan menekan punat seberapa yang anda suka malah boleh mengkafirkan penganut Syiah lebih dari sekali. Tetapi ingat, hidup di dunia ini akan disusuli dengan kehidupan di akhirat kelak


Melaka Negeri Maju

Posted: 20 Mar 2011 03:44 AM PDT

 Foto: Tandas (Foto Sebenar)
Jom 'Smackdown' beramai-ramai dalam tandas yang berharga RM 196 000 ini...hoorayyy...

DI petik dari Malaysiakini 20 Mac 2011:
MPHTJ pertahan kos tandas bertaraf 'banglo'
Sapiah Haron (Yang Dipertua Majlis Perbandaran Hang Tuah Jaya) berkata kos sebenar bukanlah sebanyak RM199,800 - angka yang dianggap tidak masuk akal dan membazir. Sapiah menjelaskan, kos berkenaan sebenarnya adalah RM196,000 dan ia adalah munasabah, malah 10 peratus lebih rendah daripada apa yang disasarkan. 

apa punya pembangkang
kecoh la
ini Melaka
negeri bermula segalanya
tambah pula melaka negeri maju
maka janganlah hairan dengan apa yang berlaku...

sebagai anak melaka
gua 'tak sabar'
'tak sabar' nak balik melaka
dan nak rasa kenikmatan 'smackdown' dalam tandas yang harganya lebih mahal dari rumah gua (yang gua ansuran selama 25 tahun).....

mari le ke melake be !




Masyarakat Dunia Terpegun Dengan Ketabahan Jepun

Posted: 20 Mar 2011 09:22 AM PDT

Ketabahan Jepun menghadapi tekanan tiga bencana besar sekaligus, yakni gempa bumi, tsunami, dan radiasi nuklear, memukau dunia. Reputasi antarabangsa Jepun sebagai negara kuat mendapat pujian meluas. Tak adanya jenayah rompakan sewaktu keadaan huru-hara menguatkan gambaran Jepun sebagai sebuah "bangsa beradab".

Kerajaan Jepun, terus memacu proses pemindahan dan pengagihan bantuan ke daerah bencana yang belum terjangkau sebelumnya. Seluruh kekuatan dan sumber dayanya dikerahkan maksimal ke Jepun timur laut, daerah yang terparah dilanda tsunami.

Evakuasi korban tsunami berjalan seiring dengan evakuasi ribuan warga yang terancam terpapar radiasi nuklear di Pembangkit Eelektrik Tenaga Nuklear Fukushima Daiichi, utara Tokyo. Wilayah Fukushima juga termasuk salah satu daerah korban gempa dan tsunami yang terjadi pada minggu lalu.

Televisyen, media cetak, radio, dan lamanweb berita online di seluruh dunia telah menerbitkan bencana itu. Hal yang mengkagumkan dunia, seluruh kejadian serta momen dramatis dan mendebarkan dirakam televisyen Jepun detik demi detik, sejak awal gempa, datangnya tsunami, hingga air bah itu "diam".

Jepun lalu mengkabarkan drama amuk alam yang menyebabkan lebih dari 10,000 orang terkorban dan 10,000 orang yang lain hilang ke seluruh dunia. Meski sempat panik, Jepun dengan cepat bangkit, mengerahkan seluruh kekuatannya, mulai dari tentera, kapal, hingga pesawat terbang. Jumlah tentara dinaikkan dua kali lipat dari 51,000 personel menjadi 100,000 personel. Sebanyak 145 dari 170 rumah sakit di seluruh daerah bencana beroperasi penuh.

Sekalipun kelaparan dan krisis air bersih mendera jutaan orang di sepanjang ribuan kilometer pantai timur Pulau Honshu dan pulau lain di Jepun, para korban sabar dan tertib menanti pengagihan logistik. Hingga hari keempat pasca-bencana, tidak terdengar aksi rompakan dan tindakan tercela lainnya.

Associated Press melukiskan, warga Jepun tenang menghadapi persoalan yang ditimbulkan bencana. Sisi lain yang diajarkan masyarakat Jepun ialah sikap sabar meski mereka diliputi dukacita akibat kehilangan orang-orang terkasih. Mereka sabar menanti bantuan. Kerajaan boleh mampu bersikap lebih tenang untuk memfokus pada evakuasi, penyelamatan, dan distribusi logistik.

Bencana terbaru adalah bahaya radiasi nuklear akibat tiga ledakan dan kebakaran pada Pembangkit Elektrik Tenaga nuklear Fukushima Daiichi. Dari enam reaktor nuklear, empat di antaranya telah bermasalah. Jepun belajar dari kes Chernobyl dan membangun sistem PLTN-nya lebih baik. Kerajaan menjamin tak akan ada insiden Chernobyl di Jepun.

"Pertubuhan Bangsa-Bangsa belum mengambil langkah-langkah selama belum ada permintaan. Jepun adalah negara paling bersiap sedia di dunia (menghadapi bencana)," kata Elisabeth Byrs, jurucakap Pejabat PBB untuk Koordinasi Urusan Kemanusiaan (OCHA), kepada Reuters.

Byrs melanjutkan, "Jepun menanggapi tiga darurat sekaligus, yakni gempa, tsunami, dan ancaman nuklear, dan melakukannya dengan sangat baik."

Para blogger dan pengguna lamanweb jejaring sosial berbahasa Inggeris memuji Jepun sebagai bangsa yang tabah (stoic) dan bertanya-tanya tentang kemampuan bangsa lain, terutama di Barat, jika digoncang tiga bencana besar sekaligus. Mereka memuji Jepun adalah sebuah bangsa yang hebat, kuat, dan beretika.

Profesor Harvard University, Joseph Nye, mengatakan, bencana telah melahirkan Jepun sebagai bangsa soft power. Istilah itu diciptakannya untuk melukiskan Jepun mencapai tujuannya dengan tampil lebih menarik bagi bangsa lain.

Saat bencana dan tragedi kemanusiaan mengundang simpati dari dunia Jepun, gambaran negara yang tertimpa bencana jarang mendapat keuntungan dari bencana tersebut. Pakistan, misalnya, menerima bantuan AS dan negara lain saat dilanda banjir bandang tahun lalu. Namun, bantuan individu sangat sedikit, yang disebabkan gambaran negeri itu di mata dunia. China dan Haiti juga menghadapi kritik atas penanganan gempa bumi tahun 2008 dan 2009.

Menghadapi keperluan akan dana membangun semula skala besar, Jepun masih menimbang tawaran antarabangsa. "Meski dilanda tragedi dahsyat, peristiwa menyedihkan, ada ciri-ciri yang sangat menarik dari Jepun," kata Nye kepada AFP.

"Terlalu awal untuk meramal apakah mereka berhasil memulihkan ekonomi. Tetapi, dilihat dari jauh, rakyat Jepun memperlihatkan ketabahan saat krisis. Hal ini berbicara banyak soal Jepun di masa depan," kata Wakil Pengarah Center for Strategic and International Studies Nicholas Szechenyi. -kompas


PASWED: Penyiasat MCMC/SKMM Yang Kelakar

Posted: 20 Mar 2011 08:52 AM PDT

http://www.youtube.com/watch?v=_54LGlqm3Mg

Cuba dengar pada minit ke 06:54 disebut - kod penyulitan & kod penyahsulitan, penyahsulitan tu kira Passwordlah... kata Pegawai MCMC/SKMM.

Bro...

Penyulitan - Encryption
Penyahsulitan - Decryption

Password - Kata Laluan

Pegawai MCMC/SKMM tu sekolah takat derjah berapa..? awat hangpa ni bodoh sangat..?

Mi no sepik Inglish...!!!


Pakatan Rakyat Akan Hapuskan Saman Ekor Bila Memerintah

Posted: 20 Mar 2011 04:15 AM PDT

Besut, 20 Mac: PAS sekali lagi mempertegaskan sikapnya membantah keras pelaksanaan saman ekor oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) kerana ia menyusah dan membebankan rakyat.

Justeru, Presidennya, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berjanji pihaknya akan menghapuskan peraturan saman tersebut sekiranya diberi peluang memerintah negara menerusi pilihan raya umum akan datang.

"Kita isytihar malam ini, kalau Pakatan Rakyat perintah (negara), saman ekor kita hapus. Itu jaminan kita kalau kita perintah," katanya.

Beliau menegaskan demikian di dalam ucapannya pada sesi ceramah sempena Himpunan Kebangkitan Rakyat – PAS Ganti Umno (HKR-PGU) Zon Besut - Setiu di Dataran PGU, di Jertih, malam tadi.

Perhimpunan selama dua hari bermula Jumaat itu merupakan siri kedua program seumpamanya dianjurkan Badan Perhubungan PAS Negeri Terengganu.

Siri pertama telah diadakan pada pertengahan Januari lalu di Dataran Tok Guru, Geliga, Kemaman.

Ceramah malam tadi merupakan acara kemuncak perhimpunan. Selain Abdul Hadi, turut menyampaikan ceramah mereka ialah Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Mohamed Azmin Ali, Timbalan Pengerusi DAP Kebangsaan, Dr Tan Seng Giaw dan Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri Terengganu, Datuk Abu Bakar Chik.

Menurut Abdul Hadi, kesemua parti dalam Pakatan Rakyat berkongsi pendirian mengenai berbagai perkara membabitkan kepentingan rakyat, termasuk soal saman ekor.

"Kita tahu rakyat tidak setuju (pelaksanaan) saman ekor dan PAS memang tidak setuju. DAP tak setuju, Keadilan (PKR) tak setuju. Yang setuju hanyalah Umno Barisan Nasional," ujarnya.

Beliau malah secara sinis menganggap pelaksanaan sistem saman ekor itu sebagai bukti BN benar-benar menghayati slogan "Rakyat Didahulukan".

Katanya, BN mendahulukan rakyat untuk merasai beban menampung kekurangan kewangan negara apabila terpaksa berbelanja lebih untuk melunaskan saman ekor itu.

Memahami tekanan hidup rakyat yang semakin meningkat, maka PAS dan Pakatan Rakyat juga katanya akan mengkaji semula harga runcit minyak. Langkah itu diyakini akan turut menghalang kenaikan berterusan harga barangan keperluan harian lain.

"Kita janjikan Negara Berkebajikan. Kita serius menjaga dan membela kebajikan rakyat. Ini bukan janji saja, kita akan buat insya Allah," tegasnya. -HD


Pendirian Nik Aziz : Jawapan Terhadap NST

Posted: 20 Mar 2011 07:45 AM PDT

Saya merujuk kepada artikel yang tersiar di muka 10, akhbar New Straits Time bertarikh 19 Mac 2011 yang bertajuk Nik Aziz's Outlandish Edicts (Fatwa Pelik Nik Aziz).

Saya kira penulis artikel tersebut Azmi Anshar berniat jahat dengan tujuan menjatuhkan kredibiliti al-Mursyidul Am PAS merangkap Menteri Besar Kelantan sewaktu menulis artikel yang sebahagian besarnya mengandungi unsur-unsur prejudis terhadap Dato' Nik Abdul Aziz bin Nik Mat.

Dari para pertama lagi, penulis menampakkan kedangkalannya apabila menyentuh berkenaan dengan gesaan YAB Tuan Guru supaya wanita Kelantan berpakaian sopan dan menutup aurat.

Penulis menyifatkan gesaan ini sebagai seemingly denuded women of their long-held rights to dress, appear and behave as they always had in Malaysia (kelihatan menafikan hak wanita selama ini yang bebas untuk berpakaian, muncul di khalayak dan menampilkan diri sebagaimana kebiasaan wanita di Malaysia).

Hairan sekali, apabila seorang penulis yang namanya mencerminkan dirinya sebagai seorang muslim boleh mempertikaikan apa yang disebut oleh Menteri Besar Kelantan itu. Sedarkah penulis, bahawa pakaian menutup aurat bukannya difardhukan oleh Nik Aziz, apa lagi Muhammad SAW, bahkan ia merupakan kefardhuan daripada Allah SWT. Tidak malukah penulis sebagai seorang muslim mempertikaikan kata-kata Menteri Besar Kelantan itu dalam keadaan dirinya masih merupakan seorang yang bersyahadah ; bersaksi bahawa tiada tuhan melainkan Allah dan Muhammad itu Rasulullah?

Perlu diingatkan, bermula tahun 1990, Tuan Guru Nik Abdul Aziz hanya menyebut isu aurat sebagai satu teguran kepada rakyat dan juga kakitangan wanita yang bekerja, tidak pernah ada satu tangkapan yang dibuat terhadap mereka yang tidak menutup aurat sehinggalah pada tahun 2005, barulah diperkenalkan kod berpakaian dan dikenakan denda kepada mereka yang melanggarnya. Adakah ini merupakan satu perkara yang pelik sehingga dianggap fatwa pelik oleh Azmi Anshar?

Sedarkah Azmi bahawa di Amerika Syarikat sendiri pada hari ini, fesyen berseluar londeh dan mendedahkan pakaian dalam juga telah dilarang demi memastikan keamanan dan ketenteraman awam. Tidakkah itu juga merupakan satu fatwa pelik? Atau Azmi Anshar ingin berkata bahawa PAS juga wujud di Amerika? Demikian juga di China, pakaian seksi sehingga menggangu mata orang lain juga turut dilarang di atas alasan menjaga ketenteraman awam. Apa jawapan Azmi Anshar terhadap langkah kedua-dua negara ini?

Artikel ini juga bagi saya penuh fitnah terhadap dasar Membangun Bersama Islam yang diperkenalkan di Kelantan. Seolah-olah kerana dasar inilah wanita di Kelantan ditindas. Barangkali Azmi Anshar ini seorang penghuni gua yang baru keluar melihat cahaya. Sedarkah beliau bahawa di Kelantanlah, golongan wanita dibela dengan pelbagai dasar kebajikan yang diperkenalkan oleh kerajaan negeri. Di sini terdapat skim perlindungan kepada armalah, cuti wanita bersalin selama 60 hari, penggalakan wanita yang bekerja di kilang-kilang agar diberikan shif bekerja pada waktu siang sahaja, perlantikan Senator daripada kalangan wanita dan juga perlantikan penghulu khas untuk golongan wanita. Semuanya ini merupakan cetusan perubahan yang dimulakan oleh kerajaan yang menindas wanita seperti yang digambarkan oleh penulis Azmi Anshar. Dan jangan lupa, di saat cuti dua hari seminggu yang dinikmati oleh kakitangan awam di seluruh negara pada hari ini termasuklah golongan wanita, ia bermula di negeri Kelantan yang mana Doctor In The House itu pernah melabelnya sebagai budaya pemalas!

Azmi Anshar juga mempertikaikan soal calon wanita yang bertanding mewakili PAS pada hari ini sebagai satu perubahan terhadap fatwa pelik Nik Aziz. Kasihan sungguh apabila beliau tidur selama dua dekad sehingga gagal untuk melihat punca wanita tidak digalakkan bertanding sekitar tahun 1970an – 1990an. Sedarkah Azmi Anshar, parti yang pertama meletakkan calon wanita ialah PAS melalui calonnya Khatijah Sidek yang bertanding di kerusi Dungun, Terengganu pada tahun 1955. Pada waktu itu, Tuan Guru Nik Abdul Aziz masih berada di luar negara dan masih belum mengeluarkan pandangannya (atau dalam istilah Azmi Anshar sebagai fatwa pelik).

Apa yang menyebabkan golongan wanita agak terkebelakang satu ketika dahulu ialah kerana permainan politik kasar UMNO yang menggunakan politik ala samseng dengan pemuda tahan lasaknya dan lain-lain. Senario ini meletakkan ahli politik terutama dari pembangkang seperti PAS dalam keadaan bahaya dan ini tidak sesuai untuk dipikul oleh golongan wanita. Lupakah kita kepada tragedi yang berlaku kepada Allahyarham Abdul Samad Gul, ahli parlimen PAS yang mati dibunuh satu ketika dahulu? Lupakah kita kepada insiden-insiden berdarah yang menimpa penceramah-penceramah PAS satu ketika dahulu?

Hari ini, senario tersebut beransur reda dan wanita dibenarkan kembali untuk berada di pentas politik ekoran keselamatannya yang sudah agak terjamin berbanding sebelum ini. Azmi Anshar perlu sedar, polisi tersebut bukannya satu fatwa, tetapi pendirian sementara mengikut senario semasa. Sepatutnya Azmi Anshar lebih fokus kepada agama yang diperalatkan oleh UMNO yang hanya bersifat sementara. Islam Hadhari sebagai contoh, di longkang mana ia dicampakkan pada hari ini setelah ia dijulang bagaikan ratib wajib satu ketika dahulu?

Melabelkan Tuan Guru Nik Abdul Aziz sebagai anti wanita ialah satu tuduhan songsang yang sangat tersasar. Jangan dilupa cadangan Tuan Guru agar diberikan peluang kepada Muslimat PAS menjawat jawatan sebagai Naib Presiden PAS beberapa tahun yang lampau. Bolehkah UMNO membuka pintunya seluas itu? Tentu sekali tidak, kerana jawatan dalam parti UMNO umpama lubuk yang boleh menjanjikan seribu satu projek dan tender.

Azmi Anshar tidak berjaya membuktikan apa-apa melalui tulisannya, hanya sekadar memenuhi separuh muka surat akhbar NST dengan satu tulisan sampah yang tidak mempunyai apa-apa nilai. Sekian.

Oleh : Ahmad Fadhli bin Shaari (20 Mac 2011)
- Penulis ialah Setiausaha Akhbar Menteri Besar Kelantan.


Gua Perongrong Dura

Posted: 20 Mar 2011 06:35 AM PDT

GUA PERONGRONG DURA 

kawan, sesudah terlena
sayap walet itukah
menyongsong kita datang
ke sarang purnama yang panjang?

ini malam kita menjadi putih
ini malam kita menjadi jernih
ini malam kita menjadi ganjil
ini malam kita menjadi kerdil
ini malam kita menjadi kisah
ini malam kita menjadi sumpah!

di sini mimpi kita berbeza --
kaupilih kilau tetesan air jernih dan
warna serangga yang terbang letih
kupilih rintih kepingan bayu lesu dan
desis ular yang tak mahu diganggu
akhirnya, kita saling merasa
indah pujian angin tuntutan
gundah kutukan angin tipuan.

kawan, sesudah terjaga
sayap kelelawar itukah
menyongsong kita pulang
ke gua perongrong dura?

Hazwan Ariff Hakimi
Nottingham, UK
1 September 2010

Dewan Sastera, Mac 2011

http://img96.imageshack.us/img96/4826/cavereflectionsbyvidguy.jpg
Sumber foto

 http://img821.imageshack.us/img821/3913/pembetulanterakhirprose.jpg
Pembetulan terakhir proses penciptaan Gua Perongrong Dura


Nizzam's Pursuit For Justice Continues...

Posted: 20 Mar 2011 08:44 AM PDT

PERSEPSI IBUBAPA ARWAH ADELIA TERHADAP 55 AYAT ISI KANDUNGAN LAPORAN RASMI DARIPADA TASKA ARWAH ADELIA; PEMBUKA KATA (Sebelum Ayat Pertama)

*Please click the image for a larger view, then click again on the picture to zoom in*

P.S: MNA @ Muhammad Nizzam Aminuddin
RS @ Roslina Salleh aka the one who made the police report (pengadu) on behalf of the taska.


TAIB’S ‘ENTREPRENEURSHIP’ IN MIRI – CORRUPTION REVEALED

Posted: 26 Feb 2011 08:19 PM PST


At the end of last year, during a ground breaking ceremony for the new Taman Tunku - Taman Jelita road in Miri, Taib Mahmud launched into his new big theme of condemning 'envy'.  As one onlooker recalls, the Chief Minister said:
"Sarawakians must reject politicians who perpetrate "anti-rich people" sentiments as this will only deter the state's quest for greater progress". 
 By this we can conclude that the Chief Minister does not like critics who question his enormous wealth! 

The Chief Minister has continued to warm to this 'our wealth benefits you' theme on numerous occasions since, stating that his own multi-billionaire status and the enormous wealth of his family are good for the rest of the people.
Miri's Taman Tunku -Taman Jelita Road a prime example!
Therefore, what better study to make of his claims than the very project he was launching on that day?  The nature of this 'enterprise' is a perfect example of how the Taib family has become rich.  However, it has very little to do with hard work, cleverness or inventiveness and everything to do with the corrupt exploitation of Government office by Mr Taib Mahmud.

Grand new offices! Parabena has clearly done well...
The road involved in this ground-breaking ceremony was, as the BN controlled Borneo Post describes it, a "RM 18 million access road, fringing the runway of Miri airport to be built by developer and landowner Kampulan Parabena Sdn Bhd".  The articlegoes on to explain that the Managing Director of Kumpulan Parabena is Taib's sister Raziah Mahmud. 
While the rest of the world wonders how the sister of the Chief Minister is in charge of a company that has received this chunk of state land and a state funded contract of this nature without a major issue arising over conflict of interest, the Borneo Post goes on to say that instead:
" Parabena is also mulling the proposal for a university campus, polyclinic and other infrastructures in this strategic location"
So, it is clear that if Raziah would like to be given state money to perform such projects (or at least sell the projects on to a real construction company to perform), then the option is hers!  Experience would prove this to be the case, since Parabena has received an extraordinary number of contracts of this nature.

Chief Minister launches the road project. Rich Venture is the company owned by crony Hii King Chiong, which was sub-contracted to do the actual work by Taib's own company Parabena!
Parabena's Miri bonanza
Sarawak Report has already documented how Kumpulan Parabena has been the recipient of hundreds of millions of ringgit worth of State and Native Customary Rights lands over recent years, usually under the thin disguise of numerous 'front companies' based at its office address in Kuching.  However, there can be no greater scandal than that attaching to the land that it has acquired in the prime airport area in Miri and in other prime sites in Sarawak's key oil town.

Prime airport location - given to Raziah and then sold off to others to develop!
Soon after he took power Taib handed an original 800 acres of this prime land to his own family company Concordance Holdings in November 1982.  This was later transferred to a Parabena, which is a subsidiary and then, according to the Borneo Post extended to a total of 2,000 acres of prime development land.  After 30 years of profitable housing development, which has reaped millions in profits for Raziah Mahmud, the project is now moving into its second phase, hence the need for the new government-financed road to get to the next part of the site.
People from Miri have explained to Sarawak Report that the original excuse for the land handout was that it supported a Bumiputera company, in order to develop local skills.  However, Managing Director Raziah Mahmud soon succumbed to the get rich quick alternative of selling on the land she had got for free for a fat profit to genuine developers like HSL – or, as in the case of the current road project, Rich Venture Construction Sdn Bhd, owned by the crony tycoon Hii King Chiong!
Who are the beneficial owners of Parabena?
Bearing in mind that the 2,000 acres involved are prime state land that has been largely given for free to Kumpulan Parabena thanks to the decision of the Minister for Resources and Planning, Abdul Taib Mahmud (one of his many key offices of state), it is worth pointing out the shareholders of this company.   

Family company. All these shareholder companies are owned by the Taibs. Taib himself owns a stake in Kumpulan Parabena through his personal registered shares in Mesti Bersatu, in turn an owner of Miri Properties and Dalam Development!

It turns out that the Chief Minister himself is personally one of the key shareholders of Kumpulan Parabena through his stakein Mesti Bersatu Sdn Bhd, which in turn holds shares in Miri Properties and Dalam Development.  Concordance Development, another shareholder in Parabena, is owned by CMS, the Taib's main family company!  The other shareholder companies are all owned by members of his own family, in particular his sister Raziah and her third husband Robert Geneid. 

Native people are marshalled in to decorate Taib's ground-breaking ceremony but what benefit have the natives received from the taking of their lands for developments like this?
Mesti Bersatu (and therefore the Chief Minister) is also a major stakeholder in the controversial Royal Mulu Resort, which has likewise benefitted from free land 'alienated' by Taib from the Native Customary Landowners of the area, as well as from massive state subsidies, again thanks to his decisions as Chief Minister and Finance Minister!
It is therefore only appropriate to question why Taib refers to the concept of useful enterprise in the context of Kumpulan Parabena, a family company which has flourished not out of hard work, but solely from exploiting government connections to grab land and contracts, which are then sold on for others to do the actual work?
 Secondly, what good it has done for the wider population of Sarawak that the Chief Minister and his family should have made so much money out of doing nothing but profit from the appropriation of huge tracts of land grabbed by the Chief Minister for himself?
How did such a corrupt acquisition of wealth benefit others and why is it wrong or indeed 'envious' to question and criticise this theft by the Taibs?

More corruption in Miri 

Prime site by the sea, handed by Taib to Majupun Sdn Bhd, another family company. The Chief Minister himself owns indirect shareholdings in the company!
Of course, Taib's smug appearance at his sister's ground-breaking ceremony in Miri is just one example of his series of 'enterprising' activities all over Sarawak.  Another major development in the town provides a further sickening example of the Mahmud family's destructive greed. 
In the early 1990s Taib's acquisitive eyes fell upon one of the city's prime sites by the sea, Taman Selara.  This was the gracious area occupied for over a hundred years by the traditional Residency, the District Officer's house and the District Medical Officer's house.  The three buildings were classic heritage buildings that defined the town and they adjoined a public park – all in a prime part of the city.
Taib grabbed 20 acres of this public recreation land for himself in order to develop what is now the modern Marriott Hotel.  The site also absorbed a public car park, in which the local council had just invested a million ringgit of public money, which was then destroyed. Raziah, who is the Director of the project, promised the Mayor to pay compensation, but 20 years later the City is still waiting! 
The company, to which the site was then given for a nominal amount, is Majupun Sdn Bhd.  The Directors of Majupun are again his sister Raziah, her Australian-Lebanese husband and Taib'sdaughter Hanifah.  Once again the shareholders of Majupan are two Taib family-owned companies, Noble Strike Sdn Bhd, and Bakraz Holdings.  And once again the Chief Minister himself holds a substantial interest in the companies through his shareholding in Mesti Bersatu and Miri Properties and Kumpulan Parabena!
Nice tidy profit

Owned by the Taibs. The Marriott in Miri.
In this manner Taib grabbed for himself and his family members one of the largest and most valuable parts of Miri,

The Unrepentent DAP Over Kitten Issue

Posted: 20 Mar 2011 09:00 AM PDT

Comments from The Owl:  (Pictures from PET+BLOGSPOT) Animal Rights and Civil Liberties activists met with a few DAP MPs in Parliement on Wednesday the 16th of March. It was not, we hear, a good meeting.

Prominently missing from this not-good meeting was the MCLM. So busy they must be with politics, that they have little time for civil liberties. Nor have they, to our knowledge, bothered to


Masyarakat Dunia Terpegun Dengan Ketabahan Jepun

Posted: 20 Mar 2011 09:24 AM PDT

Ketabahan Jepun menghadapi tekanan tiga bencana besar sekaligus, yakni gempa bumi, tsunami, dan radiasi nuklear, memukau dunia. Reputasi antarabangsa Jepun sebagai negara kuat mendapat pujian meluas. Tak adanya jenayah rompakan sewaktu keadaan huru-hara menguatkan gambaran Jepun sebagai sebuah "bangsa beradab".

Kerajaan Jepun, terus memacu proses pemindahan dan pengagihan bantuan ke daerah bencana yang belum terjangkau sebelumnya. Seluruh kekuatan dan sumber dayanya dikerahkan maksimal ke Jepun timur laut, daerah yang terparah dilanda tsunami.

Evakuasi korban tsunami berjalan seiring dengan evakuasi ribuan warga yang terancam terpapar radiasi nuklear di Pembangkit Eelektrik Tenaga Nuklear Fukushima Daiichi, utara Tokyo. Wilayah Fukushima juga termasuk salah satu daerah korban gempa dan tsunami yang terjadi pada minggu lalu.

Televisyen, media cetak, radio, dan lamanweb berita online di seluruh dunia telah menerbitkan bencana itu. Hal yang mengkagumkan dunia, seluruh kejadian serta momen dramatis dan mendebarkan dirakam televisyen Jepun detik demi detik, sejak awal gempa, datangnya tsunami, hingga air bah itu "diam".

Jepun lalu mengkabarkan drama amuk alam yang menyebabkan lebih dari 10,000 orang terkorban dan 10,000 orang yang lain hilang ke seluruh dunia. Meski sempat panik, Jepun dengan cepat bangkit, mengerahkan seluruh kekuatannya, mulai dari tentera, kapal, hingga pesawat terbang. Jumlah tentara dinaikkan dua kali lipat dari 51,000 personel menjadi 100,000 personel. Sebanyak 145 dari 170 rumah sakit di seluruh daerah bencana beroperasi penuh.

Sekalipun kelaparan dan krisis air bersih mendera jutaan orang di sepanjang ribuan kilometer pantai timur Pulau Honshu dan pulau lain di Jepun, para korban sabar dan tertib menanti pengagihan logistik. Hingga hari keempat pasca-bencana, tidak terdengar aksi rompakan dan tindakan tercela lainnya.

Associated Press melukiskan, warga Jepun tenang menghadapi persoalan yang ditimbulkan bencana. Sisi lain yang diajarkan masyarakat Jepun ialah sikap sabar meski mereka diliputi dukacita akibat kehilangan orang-orang terkasih. Mereka sabar menanti bantuan. Kerajaan boleh mampu bersikap lebih tenang untuk memfokus pada evakuasi, penyelamatan, dan distribusi logistik.

Bencana terbaru adalah bahaya radiasi nuklear akibat tiga ledakan dan kebakaran pada Pembangkit Elektrik Tenaga nuklear Fukushima Daiichi. Dari enam reaktor nuklear, empat di antaranya telah bermasalah. Jepun belajar dari kes Chernobyl dan membangun sistem PLTN-nya lebih baik. Kerajaan menjamin tak akan ada insiden Chernobyl di Jepun.

"Pertubuhan Bangsa-Bangsa belum mengambil langkah-langkah selama belum ada permintaan. Jepun adalah negara paling bersiap sedia di dunia (menghadapi bencana)," kata Elisabeth Byrs, jurucakap Pejabat PBB untuk Koordinasi Urusan Kemanusiaan (OCHA), kepada Reuters.

Byrs melanjutkan, "Jepun menanggapi tiga darurat sekaligus, yakni gempa, tsunami, dan ancaman nuklear, dan melakukannya dengan sangat baik."

Para blogger dan pengguna lamanweb jejaring sosial berbahasa Inggeris memuji Jepun sebagai bangsa yang tabah (stoic) dan bertanya-tanya tentang kemampuan bangsa lain, terutama di Barat, jika digoncang tiga bencana besar sekaligus. Mereka memuji Jepun adalah sebuah bangsa yang hebat, kuat, dan beretika.

Profesor Harvard University, Joseph Nye, mengatakan, bencana telah melahirkan Jepun sebagai bangsa soft power. Istilah itu diciptakannya untuk melukiskan Jepun mencapai tujuannya dengan tampil lebih menarik bagi bangsa lain.

Saat bencana dan tragedi kemanusiaan mengundang simpati dari dunia Jepun, gambaran negara yang tertimpa bencana jarang mendapat keuntungan dari bencana tersebut. Pakistan, misalnya, menerima bantuan AS dan negara lain saat dilanda banjir bandang tahun lalu. Namun, bantuan individu sangat sedikit, yang disebabkan gambaran negeri itu di mata dunia. China dan Haiti juga menghadapi kritik atas penanganan gempa bumi tahun 2008 dan 2009.

Menghadapi keperluan akan dana membangun semula skala besar, Jepun masih menimbang tawaran antarabangsa. "Meski dilanda tragedi dahsyat, peristiwa menyedihkan, ada ciri-ciri yang sangat menarik dari Jepun," kata Nye kepada AFP.

"Terlalu awal untuk meramal apakah mereka berhasil memulihkan ekonomi. Tetapi, dilihat dari jauh, rakyat Jepun memperlihatkan ketabahan saat krisis. Hal ini berbicara banyak soal Jepun di masa depan," kata Wakil Pengarah Center for Strategic and International Studies Nicholas Szechenyi. -kompas


House Adrift in Pacific Ocean off of Japan Coast: The force of nature vs man

Posted: 20 Mar 2011 08:08 AM PDT

Click on image to enlarge.

Alternatively, click here to see the photo.



Pendirian Nik Aziz : Jawapan Terhadap NST

Posted: 20 Mar 2011 07:45 AM PDT

Saya merujuk kepada artikel yang tersiar di muka 10, akhbar New Straits Time bertarikh 19 Mac 2011 yang bertajuk Nik Aziz's Outlandish Edicts (Fatwa Pelik Nik Aziz).

Saya kira penulis artikel tersebut Azmi Anshar berniat jahat dengan tujuan menjatuhkan kredibiliti al-Mursyidul Am PAS merangkap Menteri Besar Kelantan sewaktu menulis artikel yang sebahagian besarnya mengandungi unsur-unsur prejudis terhadap Dato' Nik Abdul Aziz bin Nik Mat.

Dari para pertama lagi, penulis menampakkan kedangkalannya apabila menyentuh berkenaan dengan gesaan YAB Tuan Guru supaya wanita Kelantan berpakaian sopan dan menutup aurat.

Penulis menyifatkan gesaan ini sebagai seemingly denuded women of their long-held rights to dress, appear and behave as they always had in Malaysia (kelihatan menafikan hak wanita selama ini yang bebas untuk berpakaian, muncul di khalayak dan menampilkan diri sebagaimana kebiasaan wanita di Malaysia).

Hairan sekali, apabila seorang penulis yang namanya mencerminkan dirinya sebagai seorang muslim boleh mempertikaikan apa yang disebut oleh Menteri Besar Kelantan itu. Sedarkah penulis, bahawa pakaian menutup aurat bukannya difardhukan oleh Nik Aziz, apa lagi Muhammad SAW, bahkan ia merupakan kefardhuan daripada Allah SWT. Tidak malukah penulis sebagai seorang muslim mempertikaikan kata-kata Menteri Besar Kelantan itu dalam keadaan dirinya masih merupakan seorang yang bersyahadah ; bersaksi bahawa tiada tuhan melainkan Allah dan Muhammad itu Rasulullah?

Perlu diingatkan, bermula tahun 1990, Tuan Guru Nik Abdul Aziz hanya menyebut isu aurat sebagai satu teguran kepada rakyat dan juga kakitangan wanita yang bekerja, tidak pernah ada satu tangkapan yang dibuat terhadap mereka yang tidak menutup aurat sehinggalah pada tahun 2005, barulah diperkenalkan kod berpakaian dan dikenakan denda kepada mereka yang melanggarnya. Adakah ini merupakan satu perkara yang pelik sehingga dianggap fatwa pelik oleh Azmi Anshar?

Sedarkah Azmi bahawa di Amerika Syarikat sendiri pada hari ini, fesyen berseluar londeh dan mendedahkan pakaian dalam juga telah dilarang demi memastikan keamanan dan ketenteraman awam. Tidakkah itu juga merupakan satu fatwa pelik? Atau Azmi Anshar ingin berkata bahawa PAS juga wujud di Amerika? Demikian juga di China, pakaian seksi sehingga menggangu mata orang lain juga turut dilarang di atas alasan menjaga ketenteraman awam. Apa jawapan Azmi Anshar terhadap langkah kedua-dua negara ini?

Artikel ini juga bagi saya penuh fitnah terhadap dasar Membangun Bersama Islam yang diperkenalkan di Kelantan. Seolah-olah kerana dasar inilah wanita di Kelantan ditindas. Barangkali Azmi Anshar ini seorang penghuni gua yang baru keluar melihat cahaya. Sedarkah beliau bahawa di Kelantanlah, golongan wanita dibela dengan pelbagai dasar kebajikan yang diperkenalkan oleh kerajaan negeri. Di sini terdapat skim perlindungan kepada armalah, cuti wanita bersalin selama 60 hari, penggalakan wanita yang bekerja di kilang-kilang agar diberikan shif bekerja pada waktu siang sahaja, perlantikan Senator daripada kalangan wanita dan juga perlantikan penghulu khas untuk golongan wanita. Semuanya ini merupakan cetusan perubahan yang dimulakan oleh kerajaan yang menindas wanita seperti yang digambarkan oleh penulis Azmi Anshar. Dan jangan lupa, di saat cuti dua hari seminggu yang dinikmati oleh kakitangan awam di seluruh negara pada hari ini termasuklah golongan wanita, ia bermula di negeri Kelantan yang mana Doctor In The House itu pernah melabelnya sebagai budaya pemalas!

Azmi Anshar juga mempertikaikan soal calon wanita yang bertanding mewakili PAS pada hari ini sebagai satu perubahan terhadap fatwa pelik Nik Aziz. Kasihan sungguh apabila beliau tidur selama dua dekad sehingga gagal untuk melihat punca wanita tidak digalakkan bertanding sekitar tahun 1970an – 1990an. Sedarkah Azmi Anshar, parti yang pertama meletakkan calon wanita ialah PAS melalui calonnya Khatijah Sidek yang bertanding di kerusi Dungun, Terengganu pada tahun 1955. Pada waktu itu, Tuan Guru Nik Abdul Aziz masih berada di luar negara dan masih belum mengeluarkan pandangannya (atau dalam istilah Azmi Anshar sebagai fatwa pelik).

Apa yang menyebabkan golongan wanita agak terkebelakang satu ketika dahulu ialah kerana permainan politik kasar UMNO yang menggunakan politik ala samseng dengan pemuda tahan lasaknya dan lain-lain. Senario ini meletakkan ahli politik terutama dari pembangkang seperti PAS dalam keadaan bahaya dan ini tidak sesuai untuk dipikul oleh golongan wanita. Lupakah kita kepada tragedi yang berlaku kepada Allahyarham Abdul Samad Gul, ahli parlimen PAS yang mati dibunuh satu ketika dahulu? Lupakah kita kepada insiden-insiden berdarah yang menimpa penceramah-penceramah PAS satu ketika dahulu?

Hari ini, senario tersebut beransur reda dan wanita dibenarkan kembali untuk berada di pentas politik ekoran keselamatannya yang sudah agak terjamin berbanding sebelum ini. Azmi Anshar perlu sedar, polisi tersebut bukannya satu fatwa, tetapi pendirian sementara mengikut senario semasa. Sepatutnya Azmi Anshar lebih fokus kepada agama yang diperalatkan oleh UMNO yang hanya bersifat sementara. Islam Hadhari sebagai contoh, di longkang mana ia dicampakkan pada hari ini setelah ia dijulang bagaikan ratib wajib satu ketika dahulu?

Melabelkan Tuan Guru Nik Abdul Aziz sebagai anti wanita ialah satu tuduhan songsang yang sangat tersasar. Jangan dilupa cadangan Tuan Guru agar diberikan peluang kepada Muslimat PAS menjawat jawatan sebagai Naib Presiden PAS beberapa tahun yang lampau. Bolehkah UMNO membuka pintunya seluas itu? Tentu sekali tidak, kerana jawatan dalam parti UMNO umpama lubuk yang boleh menjanjikan seribu satu projek dan tender.

Azmi Anshar tidak berjaya membuktikan apa-apa melalui tulisannya, hanya sekadar memenuhi separuh muka surat akhbar NST dengan satu tulisan sampah yang tidak mempunyai apa-apa nilai. Sekian.

Oleh : Ahmad Fadhli bin Shaari (20 Mac 2011)
- Penulis ialah Setiausaha Akhbar Menteri Besar Kelantan.


10 Perkara yang Perlu Anda Ketahui Tentang Tenaga Nuklear

Posted: 20 Mar 2011 04:46 AM PDT

Oleh: Mohd Faizal Aziz


  1. Loji tenaga nuklear menghasilkan tenaga elektrik melalui pemanasan air untuk menghasilkan wap panas yang akan menggerakkan turbin. Bagi menghasilkan wap, loji nuklear menggunakan haba yang terhasil dari penguraian bahan radioaktif – pembelahan nukleus atom bahan radioaktif (kebiasaannya Uranium)

  1. Amerika Syarikat memiliki 104 reaktor di loji nuklear yang menghasilkan 20 peratus jumlah penghasilan tenaga di seluruh negara tersebut. Pada tahun 2009, 13-14 peratus penjanaan tenaga elektrik seluruh dunia dihasilkan menggunakan tenaga nuklear.

  1. Jumlah keseluruhan reaktor tenaga nuklear peringkat komersial dianggarkan melebihi 440 buah yang beroperasi di 30 buah negara seluruh dunia.

  1. Terdapat 62 loji nuklear yang sedang dibina di seluruh dunia pada masa ini.

  1. Bencana loji tenaga nuklear berlaku apabila bahan radioaktif dalam teras reaktor mengalami pemanasan melampau dan mengalami pencairan. Situasi ini akan membebaskan bahan radioaktif yang tidak terkawal ke persekitaran.

  1. Bencana Chernobyl, Ukraine pada tahun 1986 dikategorikan sebagai bencana terburuk kemalangan loji nuklear di dunia. Ia mengorbankan 56 nyawa serta merta dan menyebabkan lebih 4000 pesakit kanser yang disebabkan pendedahan radiasi bahan radioaktif. Kerugian akibat dari kemusnahan loji nuklear Chernobyl dianggarkan sebanyak $7 bilion dolar Amerika.

  1. Bencana Reaktor Nuklear Three Mile Island adalah yang terburuk dicatatkan di Amerika Syarikat yang berlaku pada tahun 1979 di Pennsylvania. Dua unit reaktor di loji terbabit mengalami pencairan separa dan membebaskan radiasi sinaran radioaktif. Kesan daripada tragedi itu, projek peluasan tenaga nuklear Amerika Syarikat dibekukan serta merta buat sementara waktu.


  1. Kesan radiasi bahan radioaktif terjadi apabila seseorang terdedah kepada 1000 mSv per jam. Pekerja Chernobyl meninggal dunia dalam tempoh sebulan dan juga dalam masa seminggu apabila mereka terdedah kepada sinaran radioaktif sebanyak 6'000 mSv per jam dan 10'000 mSv kedua-duanya.

  1. Golongan yang menyokong penjanaan eletrik dari tenaga nuklear sentiasa memberi jamian bahawa penggunaan tenaga nuklear adalah bebas dari pencemaran dan pelepasan gas rumah hijau selain berkeupayaan menghasilkan jumlah tenaga yang murah serta banyak berbanding sumber tenaga konvensional. Mereka juga menegaskan bahawa loji tenaga nuklear seperti di US mengamalkan ciri-ciri keselamatan yang ketat

  1. Para penentang dan pengkritik penggunaan tenaga nuklear pula sentiasa berhujah tentang isu-isu keselamatan loji nuklear, isu rawatan sisa bahan radioaktif dan juga kos pembinaan loji nuklear yang yang tinggi.


Terjemahan bebas dari
Share on Facebook


Ikhwan Heading For A Cross-Road

Posted: 19 Mar 2011 12:43 AM PDT

Models for an Islamist political party

As the Muslim Brotherhood prepares to enter the political process openly and in an above-board manner, its leadership might consider three models for an Islamist political party, writes Hossam Tammam

Of all the Islamist groups, the Muslim Brotherhood will probably be the most affected by the profound social and political changes that are being ushered in by the 25 January Revolution. The revolution has brought the Brotherhood face-to- face with a number of urgent issues, after having brought down the Mubarak regime whose 30 years in power coincided with the history of the Brotherhood's participation in the political process.

The first thing the Brotherhood will have to resolve is the question of the relationship between the political party it plans to found in the coming weeks and the mother organisation. One of the key questions that will be discussed by its leadership and among concerned observers is whether the Brotherhood will emulate the experiences of other Islamist groups in the Arab and Islamic world, or whether it will seek to forge a course of its own in the light of the current circumstances in Egypt.

Certainly, this unique juncture in Egyptian history will put the Brotherhood to the test. It will need to address such crucial questions as the full and equal citizenship of all, especially as applied to women and Copts. It will also have to contend with its relationship with other political forces, which still eye the Brotherhood with suspicion, accusing it of dissimulation and political opportunism as regards its alliances, its participation in the democratic process and its commitment to democracy.

For the first time in contemporary history, the Muslim Brotherhood faces the challenge of participating in the political process openly and in an above-board manner. Brotherhood candidates will now run in elections not as independents, as they used to do under Egypt's previous regime, but as part of a legitimate party created to engage in politics and to compete electorally alongside other political parties. This brings to the fore many questions that thus far remain unresolved, not only for the rank and file of the Brotherhood, but also for the Islamist movement as a whole at a time of democratic transformation.

On a larger level, such questions converge upon the relationship between proselytising and politics and which activity or mode of operation is best suited for a movement of this sort in the context of its immediate environment and in the framework of the democratisation process. This dilemma has been thrown into bold relief during the course of the political experiences of Islamists in Jordan, Yemen, Algeria, Morocco and elsewhere since the early 1970s, all such groups being heavily infused with religiously-based ideologies, identity politics and campaign sloganeering.

Perhaps it would be best to begin with the approach that seeks to differentiate between proselytising and politicking, as this has been espoused by Harakat Al-Islah wal-Tawhid in Morocco (the Movement for Unity and Reform, or MUR). I first attempted to tackle this subject five years ago, when I was drawn to consider the theoretical discourse generated by this Islamist movement, which entered the party political fray and scored a landmark success in Morocco's 2002 legislative elections and went on to become the second largest parliamentary bloc after the country's 2007 elections.

What particularly inspired this theoretical work was the need to address the mounting controversy over the right to employ religious terms of reference in the political discourse and rhetoric of a party in a predominantly Muslim society whose government also has a strong basis of religious legitimacy.

Although MUR, the largest of the Islamist groups to have agreed to engage in the Moroccan political process, is virtually a representative of the Muslim Brotherhood project, it has refused to join the global Muslim Brotherhood umbrella movement that was founded in 1982 and has preferred instead to remain independent. Its political wing -- the Justice and Development Party (PJD) -- arose from the historic understanding the movement reached with Abdel-karim Al-Khatib, leader of the Moroccan Popular Democratic and Constitutional Movement Party (MPDC) in 1996. Following a process of restructuring that began in 1997, the party became the movement's political wing.

In 1998, in the light of its first successes in participating in the electoral process, the MUR began to clarify its relationship with the party. From this point onwards, the MUR leadership displayed an increasingly strong tendency to regard proselytising and religious education as its responsibility, leaving matters pertaining to the conduct of public affairs to the PJD, which was essentially a political organisation.

The 2003 Casablanca bombings and their various repercussions set the movement more firmly on course in terms of this functional differentiation, which soon evolved into a strategy that was explicitly laid out in a policy paper. Unveiled in 2006 after years of debate within the movement's organisational structures, this document, called Political Participation and the Relationship between the Movement (MUR) and the Party (PJD), topped the agenda of the MUR conference held in summer 2006 to mark the tenth anniversary of the movement's founding.

The MUR's strategy for separating religious proselytising from politics is based on the premise that the movement is an Islamic component of Moroccan society whose aim is to promote the faith. It exists together with other components of the society, and it cannot therefore present itself as an alternative to existing political and social forces. It follows that if the movement is to perform its central mission effectively, it needs to differentiate between the primary functions that form its raison d'ĂȘtre, namely proselytising and inculcating Islamic values and moral formation, and what the policy paper termed its "specialised functions", including political activity, even if both functions are part of an overarching Islamic frame of reference.

In practice, such a differentiation entails the complete separation of the movement and the party at the organisational and operational levels. PJD members do not necessarily have to be MUR members or vice versa, and each organisation has its own decision-making bodies and institutions. As mentioned above, the MUR engages in religious education, and its conditions of membership and internal promotion are largely inspired by moral considerations. The party's organisations on the other hand design policy, develop and mobilise party membership, and take political stances. Accordingly, commitment to the needs and aims of the party take precedence over moral considerations where matters of membership and promotion are concerned, as they do with other political parties.

The Moroccan Islamist movement has succeeded in resolving important issues connected with the presence of an Islamist player in the political domain. It has, for example, been able to show that political discourse can change according to the pragmatic needs of the world of politics. It has instructed its preachers and proselytisers not to put themselves forward for election or to come out in support of PJD candidates or participate in PJD electoral campaigns, arguing that these things would demean the MUR's Islamic frame of reference, the property of all Moroccan people, by embroiling it in political competition.

As a result, there has been a growing tendency in the MUR to concern itself with identity issues, leaving it to the party to focus on practical matters and people's daily and more immediate concerns. As a general rule, according to this outlook an identity issue should only be allowed to become a political issue backed by both the movement and the party in concert if there is a broad trend in support of that cause in Moroccan society as a whole. This has the advantage of helping to identify areas in which identity matters and questions of public morals intersect in political affairs.

The MUR has also made use of political practice in order to implement a hierarchical distinction between the movement and the party. It has argued that a separation between the religious leaders in charge of the MUR and the political leaders in charge of the PJD is the best guarantee of the party's continuity and political efficacy. The resignation of PJD leaders including the secretary-general and members of the secretariat from their posts in the MUR came as an affirmation of this principle of differentiation.

There are two other models that have a bearing on the relationship between an Islamist movement and the political party that might be formed from it should the movement take the decision to take part openly and legitimately in a pluralistic political party system. The first is to transform itself in its entirety into a political party, as has occurred in Algeria and Yemen, whereby the core of the movement becomes the core of the political party, modified only by the addition of some other public figures, whether tribal leaders or prominent businessmen.

However, this model is laden with risks for the party, especially in the event of an alliance between government and movement that might erode the latter's political and social assets, as occurred with the Movement of Society for Peace (HMS) in Algeria, or in the event that it finds itself faced with having to side with the regime, becoming an instrument of it, as occurred with the Yemeni Congregation for Reform in the 1970s.

The second of these two other models is furnished by the Jordanian case. Here, the Islamist movement has stressed its need to retain unity and cohesion as a religious organisation, while at the same time forming a political party, in this case the Islamic Action Front, which acts as its political wing and takes part in the electoral process. There is no attempt to draw a clear functional or organisational distinction between the mother movement and the political party.

The drawbacks of this second model are that the movement's religious work can make itself vulnerable to political dictates, given the vagaries of the social structure and an international climate that is averse to the religious frame of reference of the Islamist movements. This has been the case with the Jordanian movement, especially in the light of that country's relationship with Israel.

Yet, in spite of such drawbacks, I believe that the Jordanian model is nevertheless the closest to the thinking of the Egyptian Muslim Brotherhood and the one it will most likely opt for. There are two reasons for this. First, the Moroccan model is already quite remote from the political imagination of the Egyptian Muslim Brotherhood, and emulating the Moroccan model is even more remote to its way of thinking, given the Brotherhood's self-conception as the sole historical representative of the Islamist frame of reference by virtue of its political longevity and its identity as the first of all the Islamist movements.

The second and related factor has to do with the difficulty of implementing a differentiation between the movement and its prospective political party at the membership level, let alone at the functional and operational levels, as the Moroccan model demands. It is, therefore, difficult to envision an effective separation between proselytising and politicking in the political domain in terms of the figures involved, the rhetoric used and the campaign strategies employed.

It therefore seems most likely that the political party set up by the Muslim Brotherhood will resort to familiar religious sloganeering and attempt to mobilise the entire Brotherhood rank and file

Egypt's yes or no choice

This weekend's referendum on amendments to the constitution has polarised Egypt's political scene, with Islamists urging people to vote for and secular forces urging them to reject the amendments, reports Gamal Essam El-Din

Click to view caption
This crowd of hands waiting for bread could have been a scene from last year when the country was hit by an acute bread shortage. However, the photo was taken this week in the Upper Egypt city of Qena. Caught up in the spirit of reform, many are demanding higher wages, and their strikes and sit-ins have aggrevated the general economic slowdown and could ultimately affect the country's three-month emergency wheat reserves, leading to a dearth in the one food staple Egyptians need the most.

With only two days to go to the referendum on the proposed amendments to the country's constitution, Egypt's political forces are much divided about the vote. The country's Islamist forces, led by the Muslim Brotherhood, have opted for a "yes" vote, while secular trends are sticking to a decision to vote "no".

"This is the first step on a long journey out of the bottleneck we have been stuck in for years towards a period of stability," Brotherhood spokesman Mohamed Mursi told a press conference on 12 March.

The newly approved Al-Wasat Party, a moderate Islamist party with Brotherhood leanings, has also opted for a "yes" vote, with its chairman Abul-Ila Madi arguing that the constitutional amendments, proposed by an ad hoc committee on 26 February, are the best option for moving the country towards full-fledged democracy.

Even radical Islamists such as cousins Aboud and Tarek El-Zomor, members of the banned Jihad Party that masterminded the killing of late president Anwar El-Sadat in October 1981, said on 12 March, the day they were released after 30 years in jail, that the constitutional amendments proposed by a committee led by reformist judge Tarek El-Beshri were "a step in the right direction towards a new democratic Egypt."

Ironically, diehard members of ousted former president Hosni Mubarak's National Democratic Party (NDP) also announced on 12 March that they would be voting "yes" to the amendments. NDP Secretary-General Mohamed Ragab said that "all the party's members are urged to say yes because these amendments are a remarkable step on the road towards a democratically elected parliament and president."

Under the 11 proposed amendments -- eight amended, one cancelled and two added -- the presidential term would be reduced to four years with a two-term limit (Article 77). Future presidents would need to appoint a vice president within 60 days of taking office (Article 139). Presidential candidates would need either to secure the support of 30 members of the two houses of the country's parliament or the backing of 30,000 eligible voters across at least 15 governorates, or they would need to be nominated by a registered political party with at least one member elected to either the People's Assembly, the lower house of parliament, or the Shura Council, the upper chamber (Article 76).

The proposed amendments also necessitate the president be at least 40 years of age, and of Egyptian parents and no other nationality, and not married to a non-Egyptian (Article 75). They state that elections must take place under full judicial supervision (Article 88), and they give the Court of Cassation -- the country's highest judicial authority -- the final say about the legality of the membership of parliaments (Article 93), while also stating that the two houses should nominate a constituent assembly to draft a new constitution for the country (Article 189).

Article 179 of the present constitution empowering the president to refer civilians to military tribunals has been abolished as a step towards eliminating the 30-year-old emergency law. If they are approved in Saturday's referendum, the changes will lay the groundwork for parliamentary elections in June and a presidential vote in August or September.

However, in contrast to the "yes" vote supported by the Islamists, most secular political forces are saying that they are against the proposed amendments, urging voters to say "no" to them. These forces have been joined by several human-rights organisations, as well as judges, constitutional law professors and independent political analysts and activists, notably members of the Youth of the 25 January Revolution movement.

The country's two main presidential hopefuls -- present Secretary-General of the Arab League Amr Moussa and ex-chief of the International Atomic Energy Agency (IAEA) Mohamed El-Baradei -- have also expressed their opposition to the proposed amendments. El-Baradei has gone so far as to describe the amendments "as an insult to the achievements of the 25 January youth revolution," arguing that "an interim presidential council be tasked with drafting a new constitution within one year" instead and urging the cancellation of the present referendum.

For his part, Moussa has argued that "the best option for now is that a president be elected for only one four-year term, during which a new constitution would be drafted, a new parliament elected and the country gradually make a transition towards full democracy."

Secular political forces have charged that "personal and opportunist ends" have motivated Muslim Brotherhood and other Islamist forces to approve the amendments. Amr Hamzawy, a senior researcher with the Washington-based Carnegie Endowment for International Peace, told a conference on 13 March that the "Muslim Brotherhood supports the 'yes' vote because the amendments propose organising the parliamentary elections ahead of the presidential polls."

"This is in the favour of the Brotherhood because it is the most organised force and is capable of sweeping to victory in parliamentary elections," Hamzawy said.

Responding to such attacks, the Brotherhood's most senior official, Essam El-Erian, stressed that the group was not aiming to achieve overwhelming victory in the upcoming parliamentary polls and that it would only be fielding candidates in 40 per cent of districts. "This clearly indicates that we are not aiming for a parliamentary majority," El-Erian said, adding that "the group does not intend to field a candidate in the next presidential polls."

However, Brotherhood statements have not been enough to dispel the fears of secularists, with liberal and leftist forces, including the Wafd, Tagammu, Karama and Arab Nasserist Parties insisting that they are strongly opposed to the amendments. El-Sayed El-Badawi, chairman of the Wafd, said that "the amendments are a kind of patchwork, and they by no means live up to the great expectations of the 25th January youth revolution."

El-Badawi proposed that "a constituent assembly be formed instead during a six-month period tasked with drafting a completely new constitution, necessary to ensure a smooth transition to real democracy."

For its part, the Tagammu Party, voice of the country's leftists, joined forces with Hamzawy in charging that the committee tasked by the ruling Higher Council of the Armed Forces (HCAF) with proposing the amendments had included members from Islamist tendencies and this in itself was reason to vote no in the referendum. "This is not to mention that the amendments fall short of stripping any elected president of his draconian powers enshrined in the constitution," said party chairman Rifaat El-Said, who argued that "under these amendments, a new pharaoh could be elected."

Over and above these disagreements, there remains the larger question of what will happen if the result of the referendum is a "no" vote. Should this happen, the Islamist parties warn, the "country will face great risks, on top of which will be the fact that the HCAF will be encouraged to stay in power, and this would not be a good thing for the transition towards democracy."

In El-Erian's words, "saying 'no' in the referendum would mean that Egypt would be placed under direct military rule, possibly for years, thus taking the country back to square one and to the situation before the 25 January revolution or to an even worse one." A no vote in the referendum "would mean greater political and economic bottlenecks for Egypt, further delaying the country's return to normality."

"To defuse chaos and disorder, the army could impose martial law to dictate discipline while the economy would be left to suffer," El-Erian added.

Mohamed Attia, head of the judicial committee in charge of supervising the poll, warned that "if the result of the vote is no, then Egypt will be in a kind of constitutional void, and the army will be forced to fill it," thus remaining in power longer than the promised six-month period. Deputy Prime Minister Yehia El-Gamal also indicated that "in the case of a no vote, all the proposed amendments will be considered null and void, and the army will issue a 'constitutional declaration' for the transitional period during which a new constitution is drafted."

For its part, the army has so far kept silent about what could happen if Saturday's vote is a negative one. On its Facebook page, the HCAF has urged all political forces to rise above their differences and to put the interests of Egypt first. "When we took power on 13 February, we issued a constitutional declaration that created a favourable climate for freedom and the transition for democracy, achieved mainly in the form of drafting a number of highly cherished constitutional amendments," a HCAF statement said.

According to Amr El-Shobaki, an Al-Ahram analyst, "the HCAF's statement clearly shows that it is urging people to vote yes in spite of the fact that in the same statement it calls on people to make up their own minds in the poll and says that the result will be respected whether it is yes or no."

El-Shobaki agreed that political interests had motivated the positions of the different political forces in the country, adding that these forces would do better to recognise that the amendments had been proposed by a panel of judicial and legal experts without political axes to grind.

"The majority of ordinary Egyptians want to get out of the current political and economic crisis, and because of this the result of the referendum will be yes," El-Shobaki predicted, adding that "those who urge people to say no on the grounds that the amendments are not enough to keep 'pharaohs' out of power are simply wrong: the amendment to Article 189 clearly states that the parliament should select a constituent assembly to draft a new constitution within six months."

Nevertheless, members of the "no" camp do not see dangers in voting against the amendments in Saturday's referendum. If the result is no, the Tagammu's El-Said said, "the army will have no choice but to surrender to demands to draft a new constitution. We have the power of the people and the power of Tahrir Square behind us, and these will have to be respected by the army."

For his part, El-Badawi said on behalf of the Wafd Party that a "no vote will be respected and will not damage relations with the army. A no vote will also go down in the country's history as an occasion on which Egyptians had the right to refuse what was presented to them."

On at least the first of these two points El-Shobaki agreed, saying that "I don't think a no vote will necessarily bring greater troubles to the country or bring about chaos, because the military will respect the result and expedite the drafting of a new constitution."

(Constitutional articles in question, p2)

behind its electoral campaigns.


© Copyright Al-Ahram Weekly. All rights reserved








Puluhan Rumah Tertimbun Akibat Ledakan Gunung Merapi

Posted: 20 Mar 2011 05:45 AM PDT

Sleman - Banjir lahar dingin Merapi yang menerjang aliran Sungai Gendol malam semalam mengakibatkan puluhan rumah warga di Kecamatan Cangkringan dan Ngemplak, Kabupaten Sleman, Daerah Istimewa Jogyakarta tertimbun bahan vulkanik hingga setinggi satu meter.

"Dari data sementara ini ada 41 rumah yang tertimbun lahar dingin seperti di Dusun Jaranan, Guling dan Banaran di Desa Argomulyo, Kecamatan Cangkringan dan Dusun Tambakan dan Jambon di Desa Sindumartani, Kecamatan Ngemplak," kata Pelaksana Tugas Kepala Badan Penanggulangan Bencana Daerah (BPBD) Kabupaten Sleman Urip Bahagia, hari ini.

Menurutnya, puluhan rumah tersebut mengalami rosak berat akibat dihentam bahan vulkanik seperti pasir dan batu-batu Merapi yang berukuran sangat besar.

"Rumah warga tersebut mengalami kerosakan yang sangat parah sehingga tidak boleh ditempati lagi sehingga puluhan ketua keluarga terpaksa dipindahkan," katanya.

Ia menyatakan, jumlah rumah yang tenggelam bahan lahar dingin mencapai 41 unit yakni di Dusun Jaranan 22 rumah, Dusun Guling dan Banaran sembilan rumah kemudian Dusun Tambakan dan Jambon 10 rumah.

"Jumlah tersebut belum termasuk rumah yang rosak ringan, kami masih akan mengumpulkan data-data untuk rumah-rumah yang terkena kesan banjir lahar dingin tersebut," katanya.

Seperti diberitakan, hujan deras yang turun di lereng Gunung Merapi, petang semalam mengakibatkan banjir lahar dingin di aliran Sungai Gendol dan Sungai Opak di Kecamatan Cangkringan, Kabupaten Sleman hingga menyebabkan satu rumah roboh dan beberapa rumah kemasukan bahan vulkanik. Menurut Camat Cangkringan Samsul Bakri, hujan deras yang turun di lereng Merapi sejak sore mengakibatkan banjir lahar dingin dan luapan bahan vulkanik di Sungai Gendol dan Opak, selain sejumlah tanggul di aliran ke dua sungai tersebut jebol, banjir juga mengakibatkan satu rumah roboh dan beberapa rumah kemasukan bahan vulkanik.

Menurutnya, satu rumah yang roboh tersebut yakni milik warga di Dusun Guling, Desa Argomulyo, Cangkringan yang hanyut diterjang banjir lahar dingin melalui aliran Sungai Opak.

"Sedangkan rumah yang kemasukan bahan vulkanik semuanya juga di Desa Argomulyo diantaranya di Dusun Banaran sebanyak empat rumah, Dusun Jaranan tiga rumah," katanya.

Ia mengatakan, aliran banjir lahar dingin di Sungai Gendol juga mengakibatkan benteng di Dusun Besalen runtuh.

"Sedangkan aliran banjir lahar dingin di Sungai Opak selain mengakibatkan runtuhnya sejumlah benteng di sepanjang aliran sungai tersebut, juga mengakibatkan satu jembatan darurat yang sedang dibangunkan di Dusun Kliwang hanyut terbawa banjir," katanya.

Samsul mengatakan, bajir lahar dingin melalui Sungai Opak tersebut juga mengakibatkan satu rumah kemasukan bahan vulkanik.

"Bahkan pemilik rumah mengalami luka akibat bahan vulkanik yang menerjang rumahnya ternyata masih panas, namun setelah dibawa ke rumah sakit keadaannya mulai pulih," katanya.

Ia mengatakan, akibat banjir lahar dingin di dua aliran sungai berhulu Merapi tersebut ratusan warga yang berada di dekat aliran sungai dipindahkan ke tempat yang lebih selamat. "Kejadian banjir lahar dingin sebelumnya, ratusan warga juga harus dipindahkan ke tempat yang lebih selamat. Mereka ini berpindah di tempat saudaranya dan setelah selamat mereka akan kembali lagi ke rumahnya," katanya. -republika


Lelaki Pakistan Nikah Wanita Malaysia Sebab Mahu Dapatkan 'PR' & 'MyKad'

Posted: 20 Mar 2011 06:45 AM PDT

Kangar: Ramai penjual karpet warga Pakistan dikesan berkahwin secara mudah dengan wanita Melayu di selatan Thailand, dipercayai dengan niat tersembunyi untuk mendapatkan taraf Penduduk Tetap (PR) dan seterusnya kad pengenalan atau MyKad agar boleh terus tinggal dan berniaga di Malaysia.

Konsul Besar Malaysia di Songkhla, Encik Mohd Aini Atan, berkata sepanjang tahun lalu, 45 kes perkahwinan membabitkan wanita Malaysia dengan lelaki Pakistan direkodkan di selatan Thailand dengan sebahagian besarnya dilakukan di wilayah Songkhla.

Menurutnya, jumlah perkahwinan membabitkan lelaki Pakistan itu adalah yang tertinggi berbanding lelaki negara lain - iaitu sembilan melibatkan warga Bangladesh, lapan warga India dan tiga Nepal.

'Kami percaya mereka bernikah di selatan Thailand menggunakan jurunikah yang diiktiraf pihak berkuasa agama Islam Malaysia dan kemudian mendaftarkan perkahwinan dengan kami untuk tujuan pengesahan,' kata Encik Mohd Aini.

'Pihak berkuasa Malaysia perlu menjalankan siasatan terperinci berhubung perkahwinan di selatan Thailand, terutama yang melibatkan warga Malaysia dengan penduduk dari benua kecil India iaitu Pakistan, India, Nepal dan Bangladesh, juga warga asing lain dari seluruh dunia.

'Ini kerana kami curiga perkahwinan itu dilangsungkan dengan niat tersembunyi iaitu ingin memudahkan usaha mereka mendapatkan PR dan MyKad,' kata beliau. -hm



Jual anak tebus hutang karpet

Hashimah, 29 dipaksa ibu untuk bernikah dengan lelaki penjual karpet bangsa Pakistan yang bernama Bakti.

Kes kali ni melibatkan si ibu yang sanggup menjual anaknya dengan menikahkan pada si tukang karpet gara-gara si ibu yang tidak dapat menjelaskan hutang karpetnya. Ibu berkenaan tidak dapat menjelaskan hutang karpet sebanyak RM3000. Dia dikatakan membeli 4 helai karpet secara ansuran bulanan sebanyak RM30.

Oleh kerana si ibu tidak dapat jelaskan hutang berkenaan maka penjual karpet berkenaan meminta syarat supaya mengahwinkan anak kepadanya untuk melangsaikan hutang. Owh begitu mudah si ibu bersetuju sanggup jual anak.

Apa jadi selepas tu? Selepas 6 bulan perkahwinan, dia ditinggalkan begitu saja tanpa berita hah! padan muka. Dalam tempoh perkahwinan tersebut banyak rahsia penipuan terbongkar antaranya suami cuba menjual karpet dengan harga sekitar RM400 kepada penduduk kampung.P adahal karpet tersebut diambil dari kawannya dengan harga RM65 sehelai sahaja. -yokboktam




The Three Words That Improve Relationships

Posted: 20 Mar 2011 05:59 AM PDT

Three-Word Phrases can be tools to help develop every relationship.
There are many things that you can do to strengthen your relationships.
Often the most effective thing you can do involves saying just three words.
When spoken sincerely, these statements often have the power to develop
new friendships, deepen old ones and even bring healing to relationships
that have soured.
The following three-word phrases can be tools to help develop every relationship.



~Let me help:
Good friends see a need and then try to fill it.
When they see a hurt they do what they can to heal it.
Without being asked, they jump in and help out.

~I understand you:
People become closer and enjoy each other more when the other person
accepts and understands them. Letting your spouse know - in so many little ways -
that you understand them, is one of the most powerful tools for healing your relationship.
And this can apply to any relationship.

~I respect you:
Respect is another way of showing love.
Respect demonstrates that
another person is a true equal.
If you talk to your children as if they were adults you will
strengthen the bonds and become closer friends.
This applies to all interpersonal relationships.

~I miss you:
Perhaps more marriages could be saved and strengthened if couples simply
and sincerely said to each other I miss you.
This powerful affirmation tells partners they are wanted, needed, desired and loved.
Consider how important you would feel, if you received an unexpected phone call
from your spouse in the middle of your workday, just to say "I miss you."

~Maybe you're right:
This phrase is very effective in diffusing an argument.
The implication when you say maybe you re right is the humility
of admitting, maybe Im wrong. Lets face it.
When you have an argument with someone,
all you normally do is solidify the other persons point of view.
They, or you, will not likely change their position and you run the
risk of seriously damaging the relationship between you.
Saying maybe you re right can open the door to explore the subject more.
You may then have the opportunity to express your view in a way
that is understandable to the other person.

~ Please forgive me:
Many broken relationships could be restored and healed if people would
admit their mistakes and ask for forgiveness. All of us are vulnerable to faults,
foibles and failures. A man should never be ashamed to own up that he has been
in the wrong, which is saying, in other words, that he is wiser today
than he was yesterday.

~ I thank you:
Gratitude is an exquisite form of courtesy.
People who enjoy the companionship of good,
close friends are those who dont take daily courtesies for granted.
They are quick to thank their friends for their many expressions of kindness.
On the other hand, people whose circle of friends is severely constricted
often do not have the attitude of gratitude.

Count on me:
A friend is one who walks in when others walk out.
Loyalty is an essential ingredient for true friendship.
It is the emotional glue that bonds people.
Those that are rich in their relationships tend to be steady and true friends.
When troubles come, a good friend is there indicating you can count on me.

I'll be there:
If you have ever had to call a friend in the middle of the night,
to take a sick child to hospital, or when your car has broken down
some miles from home, you will know how good it feels to hear the phrase

I'll be there.
Being there for another person is the greatest gift we can give.
When we are truly present for other people, important things happen to them and us.
We are renewed in love and friendship.
We are restored emotionally and spiritually. Being there is at the very core of civility.

~ Go for it:
We are all unique individuals. Dont try to get your friends to conform to your ideals.
Support them in pursuing their interests, no matter how far out they seem to you.
God has given everyone dreams, dreams that are unique to that person only.
Support and encourage your friends to follow their dreams. Tell them to go for it.

~ I love you:
Perhaps the most important three words that you can say.
Telling someone that you truly love them satisfies a persons deepest emotional needs.
The need to belong, to feel appreciated and to be wanted. Your spouse, your children,
your friends and you, all need to hear those three little words: I love you.
Love is a choice. You can love even when the feeling is gone.

Thanks to Angela who sent me this post.

Have a wonderful Sunday evening, everyone!


No comments: