Friday, March 11, 2011

Foundation’s project has improved Sungai Way River’s water quality

Foundation’s project has improved Sungai Way River’s water quality


Foundation’s project has improved Sungai Way River’s water quality

Posted: 11 Mar 2011 11:42 AM PST

Friday March 11, 2011By The Star Metro CHRISTINA LOWchristinalow@thestar.com.myTHE Guinness Anchor Berhad (GAB) team's commitment in cleaning the Sungai Way River near their office has produced results.Three years into the project, the group is proud to say that the river is a model for a rehabilitated urban river.Its water quality index has improved from a class five — being the worst — to a


Protest At DAP Headquarters On Kitten Killer Today

Posted: 11 Mar 2011 08:00 AM PST

DATELINE PETPOSITIVE THERAPY CENTRE, PETALING JAYA

ANIMAL LOVERS are getting more and more furious with two top Democratic Action Party (DAP) officials for holding a press conference for a self-confessed kitten killer last Saturday. 

Although the duo, Seri Kembangan assemblyman Ean Yong Hian Wah and Serdang Member of Parliament Teo Nie Ching, claim they organised the event to serve only as


Tsunami Datang Lagi. Ada Berita Baikkah Untuk Rakyat Malaysia?

Posted: 11 Mar 2011 08:56 AM PST

Tahun 2004. Amat ngeri untuk mengingatinya. Lebih ngeri daripada Tragedi 13 Mei, Rusuhan Baling, Rusuhan Natrah dan lain-lain. Tak ada sesiapa pun (mungkin kalau ada cuma sebilangan) yang menjangkakan tsunami akan melanda Malaysia. Ingatkan Malaysia ini selamat, aman, makmur, kaya-raya. Rupa-rupanya tak terlepas juga daripada bencana alam. Nah, bukankah ini suatu bukti mudah bahawa kita sentiasa berada dalam genggaman Allah?

"Maha Suci Allah yang di dalam genggaman kekuasaan-Nya seluruh kerajaan dan Dia Maha Kuasa atas segala sesuatu..."- Surah al-Mulk ayat 1

Dan apakah yang berlaku selepas daripada itu?

Petunjuk daripada tsunami 2004 itu, lanskap politik Malaysia rupa-rupanya mengalami perubahan. Pilihanraya 2008 menyaksikan "tsunami" berlaku dimana keputusan pilihanraya umum ke-12 memeranjatkan semua pihak. Baik dari parti pemerintah mahupun parti pembangkang. Barisan Nasional (BN) menang dengan majoriti mudah tetapi hilang penguasaan dua pertiga di parlimen.

BN gagal untuk mempertahankan kekuasaan di beberapa buah negeri seperti Selangor, Perak Kedah dan Pulai Pinang sementara Kelantan gagal ditawan dan kekal di bawah pemerintahan PAS. Semua kerusi parlimen di Kuala Lumpur dirampas oleh pakatan pembangkang kecuali Setiawangsa berjaya dipertahankan oleh Zulhasnan Rafique.

Selatan tanahair yang menjadi kubu kuat BN juga "dirobek" sedikit demi sedikit sehinggakan BN Negeri Sembilan hilang majoriti dua pertiga.

Di Melaka, DAP berjaya menawan lima kerusi DUN dan satu kerusi parlimen. Johor yang merupakan negeri kelahiran Umno juga tidak ketinggalan menjadi mangsa apabila DAP mendapat empat kerusi DUN dan satu kerusi parlimen sementara PAS pula mendapat dua kerusi DUN.

Peralihan undi yang besar kepada pakatan pembangkang tanpa dijangka itu, menyebabkan ramai penganalisa politik menggelarkannya sebagai situasi ini sebagai Tsunami.

Buat pertama kalinya Barisan Nasional (BN) yang ditubuhkan pada 1973 hilang kuasa dua pertiga di parlimen dan mengulangi sejarah Perikatan pada pilihanraya 1969.

Pakatan BN yang ditubuhkan sebagai formula baru untuk mengatasi kegagalan Perikatan pada pilihanraya 1969 akhirnya tempang selepas 38 tahun berdiri gagah.

Prestasi BN pada pilihanraya umum 2008 lebih teruk daripada Perikatan pada pilihanraya tahun 1969 oleh kerana kehilangan lima negeri kepada pakatan pembangkang.

Abdullah Ahmad Badawi telah berjaya mencipta sejarah apabila menjadi ketua BN pertama yang menyebabkan kehilangan majoriti dua pertiga, tulis Amin Iskandar secara sinis.

Keputusan pilihanraya umum 2008 juga menyaksikan beberapa menteri dan timbalan menteri mengalami kekalahan yang mengejut.

Shahrizat Jalil tewas ditangan Nurul Izzah yang kali pertama bertanding dalam pilihanraya umum. Samy Vellu yang menjadi Ahli Parlimen Sungai Siput semenjak tahun 1974 terpaksa akur dengan Dr Jeyakumar.

Manakala Zainuddin Maidin yang menjadi Menteri Penerangan sebelum ini dimalukan oleh Johari Abdul di Sungai Petani. Di Shah Alam, Aziz Shamsuddin terpaksa akur dengan kemenangan Khalid Samad.

Mengapakah ini terjadi?

BN yang menang besar dalam pilihanraya umum 2004 menjadi begitu kuat sehinggakan tiada kuasa pengimbang dalam menentukan hala tuju negara. Dalam bahasa yang mudah, BN boleh membuat apa sahaja dengan kuasa dua pertiga mereka di parlimen.

Selepas pilihanraya 2004 sehingga 8 Mac 2008 rakyat dibebani dengan kenaikan kos hidup yang mendadak. Kenaikan harga minyak, tol, pengangkutan awam dan barang keperluan harian telah menyebabkan ramai yang hidup menderita.

Tambahan lagi apabila wujudnya "watak-watak jahat" seperti Samy Vellu yang bersungguh-sungguh mempertahankan kenaikan harga tol telah menyebabkan rakyat mula menyesal kerana memberikan mandat begitu besar kepada BN dalam pilihanraya umum 2004.

Dan kini amaran tsunami datang lagi.

Memberi peringatan kepada UMNO BN di bawah pemmerintahan Najib bahawa rakyat bakal melakukan perubahan lagi terhadap lanskap politik di negara ini.

Jika dahulu UMNO BN pernah mentertawakan pembangkang yang berhasrat untuk menghapuskan majoriti dua pertiga di Dewan Rakyat, kerana kelihatan ia seperti mustahil berlaku, tetapi pilihanraya 2008 menyaksikan UMNO BN benar-benar kehilangan majoriti dua pertiga itu.

Begitu juga jika sebelumnya UMNO BN mempersendakan Projek Tanjung tajaan DAP, tetapi pilihanraya 2008 benar-benar menjadi kenyataan malah UMNO BN menderita bukan sahaja kehilangan Pulau Pinang, malah kehilangan Selangor, Perak, Kedah di samping gagal menawan Kelantan.

Najib kemudian dengan cara yang tidak demokratik merampas Perak. Menggunakan segala jentera kerajaan termasuk Polis, PDRM, SPR, SPRM, Peguam Negara dan sekalian agensi kerajaan pusat untuk menekan dan menindas kerajaan-kerajaan negeri di bawah pemerintahan kerajaan Pakatan Rakyat.

Segala tipu daya dan muslihat digunakan untuk memenangi pilihanraya-pilihanraya kecil dengan SPR menjadi kuda tunggangan paling hebat.

Dan kini loceng amaran berbunyi lagi. Tsunami kini menggegar negara Jepun, tempias kecilnya kini dirasai di pantai Kuala Terengganu yang terdedah di hadapan Laut Cina Selatan.

Gempa bumi terburuk dalam 140 tahun di Jepun, yang melanda timur laut negara itu tengah hari ini (waktu Malaysia), meragut 59 nyawa dengan angka kematian dijangka terus meningkat.

Bencana ini bukan sahaja mencetuskan tsunami 10 meter, tetapi menyebabkan kebakaran loji penapisan gas asli di Tokyo.

Perdana Menteri Jepun Naoto Kan berkata gempa bumi menyebabkan "kemusnahan besar" di bahagian timur laut Jepun.

Laporan Reuters menyebut sebuah kapal yang membawa 100 orang dihanyutkan oleh tsunami.

Itu di Jepun.

UMNO BN sepastinya mengharapkan tsunami itu tidak datang menimpa Malaysia. Itu harapan mereka. Tetapi tiada siapa tahu perancangan dan pekerjaan Allah s.w.t.

Apakah Najib akan terus angkuh dan sombong untuk melakukan pengkhianatan terhadap federalisma dan akan terus menekan negeri-negeri Pakatan Rakyat seperti mengebas wang royalti Kelantan disamping cuba membuli kerajaan-kerajaan negeri Pakatan Rakyat?

Kita katakan: Silakan. Ketawakanlah kami seperti mana kamu pernah tertawakan kami sewaktu kami menyatakan kami akan hapuskan majoriti dua pertiga UMNO BN di Dewan Rakyat.

Tsunami akan datang lagi untuk mengajar kamu-kamu dari UMNO BN untuk ayuh bungkus dari Putrajaya bagi memberi laluan kepada pemerintah baru Malaysia - semestinya dari Pakatan Rakyat! -GBGempa Magnitud 8.8 Skala Richter Landa Jepun, Wisma Putra Buka Bilik Operasi

TOKYO: Satu gempa bumi kuat bermagnitud 8.8 pada skala richter berlaku di Pantai Timur Honshu, Jepun pada Jumaat dan mencetuskan tsunami setinggi 10 meter (30 kaki) hingga menghanyutkan kereta dan bangunan di sepanjang pandai berkenaan.

Di beberapa lokasi di sepanjang pantai Jepun, tayangan televisyen memaparkan berlakunya banjir dengan puluhan kereta, kapal serta bangunan dihanyutkan air.

Menurut rakaman stesyen televisyen Nasional NHK, terdapat sebuah kapal besar yang dibawa arus deras melanggar pemecah ombak di Bandar Kesunnuma di Wilayah Miyagi.

Gempa yang melanda kira-kira pukul 2.46 petang waktu tempatan diikuti dengan beberapa siri gempa susulan termasuk magnitud 7.4 sekitar 30 minit kemudian.

Agensi meteorologi mengeluarkan amaran tsunami bagi kawasan pantai Pasific seluruh Jepun.

Stesyen televisyen nasional NHK mengeluarkan peringatan kepada sesiapa yang masih berada di kawasan berdekatan pantai supaya berpindah ke kawasan tanah lapang yang lebih selamat.

Pusat Amaran Tsunami Pasifik di Hawaii berkata, amaran tsunami dikeluarkan kepada Jepun, Rusia, Pulau Marcus dan Marina Utara.

Manakala amaran berjaga-jaga dikeluarkan kepada Guam. Taiwan, Filipina, Indonesia dan Hawaii, Amerika Syarikat.

SEMENTARA itu, Jabatan Kajicuaca Malaysia menggesa orang ramai menghindari kawasan pantai Labuan dan Sabah ekoran kebimbangan ombak besar dan kenaikan paras air laut akibat gempa bumi di Jepun.

"Paras air dijangka naik di pantai sekitar Labuan dan Sabah menjelang jam 6 petang hingga tengah malam ini," kata jabatan berkenaan.

Dalam pada itu, Bilik Operasi Wisma Putra berhubung gempa bumi di Jepun telah diaktifkan.

Orang ramai yang ingin mendapatkan maklumat lanjut bolehlah menghubungi talian-talian berikut; 03-88874570; 03-88892746; 03-88892830; 03-88892380 dan 03-88884770. -mstar


POLIS trafik berkawal dan memberi amaran kepada orang ramai di Pantai Batu Buruk, Kuala Terengganu supaya bersurai kerana dikhuatiri tsunami yang melanda Jepun merebak ke pantai terbabit. - Foto Rozainah ZakariaWaspada: Ubat Herba Antara Punca Sakit Buah Pinggang

Posted: 11 Mar 2011 07:03 AM PST

Alor Setar - Masyarakat di negara ini diingatkan supaya tidak mudah terpengaruh dengan ubat-ubat herba yang dijual di pasar atau kaki lima kerana dikhuatiri mengandungi racun yang boleh menyebabkan sakit buah pinggang.

Pengarah Kesihatan Kedah Datuk Dr Marzukhi Md Isa berkata penyakit buah pinggang bukan terjadi dengan sendiri tetapi antaranya disebabkan pemakanan ubat herba yang dijual tanpa kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

"Sebenarnya dalam ubat herba yang dijual itu mempunyai banyak racun yang kita tidak tahu, mungkin kita selesa makan ubat itu, tapi tanpa kita sedari ubat itu menjadi penyebab sakit buah pinggang.

"Masyarakat jangan terlalu mudah terpengaruh dengan herba-herba yang dijual kerana ia akan mendatangkan penyakit, ada ubat-ubat herba itu berdaftar dengan KKM tetapi ia tidak mendapat kelulusan KKM, itupun perlu diambil berat," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Program Jalan Sihat Hari Buah Pinggang Sedunia 2011 Peringkat Negeri Kedah di sini Jumaat.

Selain itu, katanya cara hidup masyarakat sekarang juga mendorong kepada sakit buah pinggang.

"Cara pemakanan yang tidak sihat akan menyebabkan mereka mendapat kencing manis, dan secara tidak langsung ia turut melibatkan sakit buah pinggang dan jantung," kata Marzukhi.

Beliau berkata di Kedah terdapat 1,159 pesakit buah pinggang yang menjalani rawatan dialisis di 35 pusat dialisis pada 2009.

"Daripada jumlah itu, sebanyak 1,116 pesakit menggunakan mesin dialisis manakala 43 pesakit lagi menggunakan kaedah Peritoneum Peritoneal Dialisis (PPD) iaitu memasukkan air dalam perut selama empat hingga lima jam dan selepas itu perlu dikeluarkan semula untuk membuang toksin racun dalam badan tanpa menggunakan mesin hemodialisis," katanya.

Beliau berkata terdapat antara 3,000 hingga 4,000 pesakit baru yang menjalani dialisis setiap tahun.

"Kita jangkakan 10 peratus daripada jumlah penduduk di Malaysia mengalami sakit buah pinggang. Jadi, saya seru kepada masyarakat supaya menjalani cara hidup sihat untuk kesejahteraan hidup," katanya.

-- BERNAMA


Peeing on 1Malaysia in Taiwan

Posted: 11 Mar 2011 07:08 AM PST

I love to get pissed drunk but I do not piss in my pants. After getting pissed drunk, I "molest" my wife, as the case is until today, even after 27 years of marriage. I love my whiskies and my beers. Well, in this case below, people who say alcohol is bad for you and gambling is "haram", should direct it to right people, not the Non Muslims. Most of the time we, when overseas, we try our utmost to not disgrace the country. I wonder what the Minister of Tourism has to say about this subordinate of hers, hello YB Ying Ying Yang or whatever yearning, she must have, to hide her face in shame, maybe in a night soil bucket.The video clip is in Mandarin. Though, I got this "lebih kurang" translated. The video is being currently widely circulated in FBverse, according to this news report, this 'Deputy Director' of the Malaysia Tourism Board in Taiwan, was charged with molesting a sales girl in a mall when he was drunk..and peed in his pants when he was arrested and questioned.. so this is what happens when here in the homeland they are trying to ban all sorts of drinking and gambling and what not, a bloody disgrace to Malaysia.. a Deputy Director, on our very own tourism board. Source via e-mail. Thank you. There is no news on this anywhere but in this video clip


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Amacam Sampai Boleh Ada 3 Profail DNA Di Dubur Saiful?

Posted: 11 Mar 2011 06:12 AM PST

Tiga profail DNA keliling dubur, Saiful enggan komen

Belum sempat pihak pendakwaan kes liwat membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim menutup kes mereka, peguam bela utama Karpal Singh memohon untuk memanggil semula saksi utama pendakwa, Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Alasan Karpal, beliau ingin bertanya berkaitan hasil penemuan dua DNA oleh ahli kimia, Dr Seah Lay Hong di dalam rektum (saluran dubur) mangsa.

Peguam Cara Negara II, Datuk Yusof Zainal Abiden bagaimanapun membantah kerana menurutnya ia bukan bahan bukti. Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Datuk Mohd Zabidin Mohd Diah kemudiannya menangguhkan perbicaraan san semua pihak bermesyuarat di kamar hakim.

Mohd Saiful kemudian dipanggil semula dan Karpal memintanya menceritakan kejadian dan pemeriksaan di Hospital Kuala Lumpur.

Karpal: Adakah awak pergi tandas?

Saiful: Ya, tapi saya tidak berak antara 26 hingga 28 Jun.

Karpal: Tandas, di mana?

Saiful: Ada beberapa.

Karpal: Menurut keterangan Dr Seah ada tiga profail DNA daripada orang berlainan di keliling dubur awak. Maknanya (awak) ada dua atau tiga rakan?

Saiful: Tidak. Saya tak boleh komen penemuan (Seah) itu.

Semasa diperiksa semula oleh Yusof, Saiful berkata dia mandi di rumah dan juga membuang air di tandas rumahnya.

Yusof kemudiannya membuat dua permohonan kepada mahkamah. Pertama, beliau mahu semakan ke atas penghakiman perbicaraan dalam perbicaraan.

"Ketika itu, kita tidak tahu alasan. Kami mempunyai waran, apa yang dica(tat) dalam waran adalah pertuduhan," katanya.

Permohonan keduanya, pihak pendakwaan mahu mahkamah memaksa Anwar membekalkan sampel DNA untuk tujuan profailing. Bagaimanapun permintaan itu dibantah oleh Karpal.

Mahkamah kemudiannya ditangguhkan sehingga Isnin ini.


Geng Samun Kereta Mewah Tepi Jalan Tumpas

Posted: 11 Mar 2011 05:14 AM PST

Kuala Lumpur – Taktik penyamun kereta mewah dengan cara langgar dan kebas akhirnya lumpuh dengan tertangkapnya 11 suspek dalam Ops Lejang Elite.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Bakri Mohd Zinin berkata, kesemua suspek berusia antara 20 dan 35 tahun itu dipercayai aktif di sekitar Lembah Klang sejak awal tahun ini, melibatkan lebih 10 kes samun kereta mewah.

Katanya, lapan kenderaan bernilai kira-kira RM1 juta, termasuk Toyota Alphard, BMW, Mitsubishi Air Trek, Honda Civic dan Toyota Altis, turut dirampas.

Polis percaya masih terdapat ahli sindiket itu yang masih bebas dan pihaknya akan terus memburu kumpulan terbabit.

Menurutnya, melalui operasi sama di Johor, polis menahan lima orang dan merampas dua kenderaan.

"Modus operandi kedua-dua sindiket itu sama, mengekori mangsa dan melanggar kereta dari belakang di kawasan sunyi.

"Apabila mangsa keluar untuk berunding, suspek bertindak mengacu senjata seperti parang dan kayu untuk menakutkan mangsa, kemudian melarikan kereta itu," katanya pada sidang media di Maktab Polis Diraja Malaysia di sini, semalam.

Menurutnya, suspek selalunya bertindak antara dua hingga empat orang ketika melakukan samun itu dan turut melarikan barangan berharga milik mangsa.

Menurutnya, dalam perkembangan berasingan, polis berjaya melumpuhkan sindiket menyeludup kereta ke negara jiran dengan tertangkapnya enam suspek di Perlis hasil rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di Bukit Kayu Hitam.

Katanya, sejak 2009, kira-kira 100 kes samun kereta mewah melibatkan kira-kira RM10 juta, dilaporkan

"Berdasarkan siasatan, kebiasaannya kereta mewah itu diseludup ke luar negara antaranya, Dubai dan Afrika Selatan.

"Polis akan siasat sama ada terdapat 'orang dalam' syarikat perkapalan terlibat dalam kegiatan ini," katanya.

Menurutnya, bagi kereta kurang berjenama, sindiket menggunakannya untuk kegiatan jenayah seperti samun atau meleraikan komponennya bagi dijual sebagai alat ganti.

Berikutan itu, beliau menasihati orang ramai berhati-hati ketika berhadapan dengan senario dilanggar kenderaan lain dari belakang.

Menurutnya, jika berlaku kemalangan, orang awam dinasihatkan segera ke balai berhampiran.

Sementara itu, seorang ahli perniagaan yang tidak mahu identitinya dikenalkan, dedahkan pengalamannya disamun tiga lelaki di Lebuh Raya Utara Selatan (Plus), bulan lalu.

Menurutnya, ketika dalam perjalanan dari USJ ke rumahnya di Shah Alam, pada tengah malam, dia dilanggar kereta dari belakang.

"Saya keluar dari kereta dan seorang daripada mereka meminta maaf dalam keadaan mabuk.

"Tiba-tiba seorang lagi acu parang ke leher saya sebelum melarikan kereta, telefon bimbit dan dompet saya," katanya. -SH


Komplot samun kereta tepi jalan

KUALA LUMPUR - Taktik licik 11 lelaki yang giat melakukan kegiatan menyamun kereta mewah dengan cara melanggar belakang kereta di kawasan sunyi tumpas apabila polis menahan anggota-anggota sindiket itu dan merampas lapan buah kereta mewah bernilai RM1 juta.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Mohd. Bakri Zinin berkata, kesemua lelaki berumur 20 hingga 35 tahun itu ditahan sejak dua minggu lalu yang dipercayai terbabit dalam lebih 10 kes samun kereta mewah di lebuh raya di sekitar Lembah Klang sejak awal tahun ini.

Salah seorang daripada 11 suspek itu merupakan ketua sindiket itu. Ketua sindiket itu merupakan bekas tahanan Simpang Renggam, Johor.

"Antara kereta mewah yang berjaya dirampas ialah Toyota Alphard, BMW, Mitsubishi Airtrek, Honda Civic dan Toyota Altis.

"Modus operandi kumpulan ini adalah dengan sengaja melanggar kereta mangsa di kawasan sunyi sebelum melarikan kereta serta barangan berharga mereka. Mangsa pula akan ditinggalkan di tepi jalan," kata beliau pada sidang akhbar di sini semalam.

Daripada tangkapan itu, menurut beliau, polis turut menjumpai parang, kayu dan pistol yang mungkin digunakan suspek sebagai senjata untuk mengugut mangsa. -kosmo[Bergambar & Video] China Dilanda Gempa Bumi - 25 Maut, 250 Cedera

Posted: 11 Mar 2011 03:35 AM PST

Beijing: Gempa bumi memusnahkan lebih 1,000 rumah dan pangsapuri di barat daya China berdekatan sempadan Myanmar mengakibatkan sekurang-kurangnya 25 terbunuh dan menyebabkan 250 cedera, kata kerajaan hari ini.

Gambar kejadian itu menunjukkan gempa bumi yang melanda semalam menunjukkan bangunan melambung dan tingkat bawah retak teruk.

Polis, anggota boomba dan askar bergegas ke tempat kejadian bagi mengeluarkan orang ramai yang terperangkap termasuk seorang lelaki dan kanak-kanak perempuan dalam bangunan empat tingkat, kata stesen China Central Television.

Bahagian sebuah pasaraya dan hotel turut roboh manakala laluan tepi jalan menyaksikan ramai yang mengalami kecederaan diberikan selimut dan diberikan payung bagi melindungi daripada terik matahari.

Kementerian Hal Ehwal Awam negara itu berkata, 25 orang terbunuh di wilayah Yunnan membabitkan daerah Yingjiang.

Dalam pada itu, kira-kira 250 orang mengalami kecederaan termasuk 134 cedera parah, kata kementerian itu dalam pengumuman menerusi laman web. - AP
Would DAP Organise A Press Conference For A Rapist?

Posted: 11 Mar 2011 03:04 AM PST

Animal rights groups take Ean Yong and Teo to task Malay Mail Friday, March 11th, 2011 (Pictures by PET+BLOGSPOT)
CECILIA VICTOR
Friday, March 11th, 2011 14:05:00
PETALING JAYA: Animal rights group accused Seri Kembangan assemblyman Ean Yong Hian Wah and Serdang Member of Parliament Teo Nie Ching for


Capitalist or Socialist?

Posted: 11 Mar 2011 03:00 AM PST

A young woman was about to finish her first year of college.

Like so many others her age group in college, she considered herself to be very liberal, and among other liberal ideals, was very much in favor of higher taxes to support more government programs, in other words redistribution of wealth.She was deeply ashamed that her father was a rather staunch conservative, a feeling she openly expressed. Based on the lectures that she had participated in, and the occasional chat with a typical liberal professor, she felt that her father had for years harbored an evil, selfish desire to keep what he thought should be his.

One day she was challenging her father on his opposition to higher taxes on the rich and the need for more government programs. The self-professed objectivity proclaimed by her professors had to be the truth and she indicated so to her father.

He responded by asking how she was doing in school. Taken aback, she answered rather haughtily that she had a 4.0 GPA, and let him know that it was tough to maintain, insisting that she was taking a very difficult course load and was constantly studying, which left her no time to go out and party like other people she knew. She didn't even have time for a boyfriend, and didn't really have many college friends because she spent all her time studying.

Her father listened and then asked, "How is your friend Audrey doing?" She replied, "Audrey is barely getting by. All she takes are easy classes, she never studies and she barely has a 2.0 GPA. She is so popular on campus; college for her is a blast. She's always invited to all the parties and lots of times she doesn't even show up for classes because she's too hung over."

Her wise father asked his daughter, "Why don't you go to the Dean's office and ask him to deduct 1.0 off your GPA and give it to your friend who only has a 2.0. That way you will both have a 3.0 GPA and
certainly that would be a fair and equal distribution of GPA."

The daughter, visibly shocked by her father's suggestion, angrily fired back, "That's a crazy idea, how would that be fair! I've worked really hard for my grades! I've invested a lot of time, and a lot of hard work! Audrey has done next to nothing toward her degree. She played while I worked my tail off!"

The father slowly smiled, winked and said gently, "Welcome to the capitalist side of the fence."

If anyone has a better explanation of the difference between capitalist and socialist or progressive or neocon I'm all ears. If you ever wondered what side of the fence you sit on, this is a great test!

If a capitalist doesn't like guns, he doesn't buy one.
If a socialist doesn't like guns, he wants all guns outlawed.

If a capitalist is a vegetarian, he doesn't eat meat.
If a socialist is a vegetarian, he wants all meat products banned for
everyone.

If a capitalist is down-and-out, he thinks about how to better his situation.
A socialist wonders who is going to take care of him.

If a capitalist doesn't like a talk show host, he switches channels.
Socialist demand that those they don't like be shut down.

If a capitalist is a non-believer, he doesn't go to church.
A socialist non-believer wants any mention of God and religion silenced.(Unless it's a foreign religion, of course!)

If a capitalist decides he needs health care, he goes about shopping for it, or may choose a job that provides it.
A socialist demands that the rest of us pay for his.

If a capitalist reads this, he'll forward it so his friends can have a good laugh.
A socialist will delete it because he's "offended".

Well, I posted this for you thanks to Angela who sent it to me this afternoon. Take care, keep well and be happy!


Earthquake & tsunami strike Japan

Posted: 11 Mar 2011 01:49 AM PST

Japan was hit by a massive 8.8 magnitude earthquake this afternoon, which trigger a tsunami up to 10 metres high. Video shows the three-metres wave hitting Sendai. Tsunami alerts have also been issued in other Pacific countries.

The tremor hit at 1446 local time, 130km off Japan's Pacific coast. It's the strongest earthquake ever recorded in the country. The death toll stands at 26 at the time of writing, with many feared missing. God bless.

Earthquake & tsunami strike Japan from YeinJee's Asian Blog


[Bergambar & Video] Gempa Bumi 8.9 Gegar Jepun, Tsunami 6 Meter

Posted: 11 Mar 2011 02:39 AM PST

Tokyo — Kawasan pantai timur laut Jepun dilanda tsunami enam meter susulan gempa bumi besar pada ukuran 8.8.

Seorang dilaporkan maut dalam kejadian terbaru ini.

Dua minggu lalu New Zealand berhadapan dengan gempa bumi terburuk dengan menyebabkan lebih 100 orang terbunuh.

Siaran televisyen menunjukkan kereta, kapal dan bangunan di kawasan Fukushima, kira-kira 400 kilometer dari Tokyo, dibawa arus tsunami.

Pegawai-pegawai berkata kawasan itu dilanda tsunami setinggi enam meter (20 kaki).

Amaran tsunami juga dikeluarkan di Rusia, Filipina, Taiwan, Hawaii, dan Indonesia.

Ekoran gempa bumi sekitar yang berlaku sekitar pukul 1.46 tengah hari tadi, agensi berita Kyodo melaporkan lapangan terbang Narita turut ditutup.

Lapangan terbang Sendai juga berhadapan dengan tsunami.

Sebuah kapal besar "disapu" ketika tsunami mengalir ke arah bandar raya Kesennuma di wilayah Miyagi, demikian menurut NHK.

Satu lagi siaran televisyen menunjukkan terjadi kebakaran di kawasan industri Isogo di Yokohama.

Kebakaran juga dilaporkan di bandar raya Sendai.

Bandar raya juga dilanda tsunami kecil manakala sebuah jejantas turut musnah dalam kejadian terbaru ini.

Pegawai-pegawai sedang menilai kemusnahan dibawa oleh tsunami dan gempa bumi.

In Memory Of The Sweets

Posted: 11 Mar 2011 03:58 AM PST

The sense of calmness is sweeping inside my soul.
I am finally accepting my blessings behind the divorce.
By this 15th, my iddah period will end..I feel like the divorce happened only yesterday.

Though initially I was so stupidly depressed and got myself cooped up in the house most of the time, I am now like a beautiful butterfly (chewaah) flapping its colourful wings, ready to face the ever-challenging world.

I have discovered a few more good points about myself.
And I may have found the 'sleeping angel' in me..sheesh! Tidur rupanya hang!
In conclusion, I am not too bad afterall..yes!

Spiritually more focused than before, I will still karaoke the night again and have thought of going out for a John Travolta dance if I ever find a suitable candidate. *pant pant*

And I have learnt not to take my love ones for granted.
Maybe..that was one of the main reasons why my marriage blew apart..or maybe not.

Having so many emotionally supportive people kept me at bay.
They are...
1) my extremely precious children and daughter-in-law, then,
my future son-in-law, my siblings, relatives, friends, acquaintances and strangers who came fleeting into my life.
A whole room of robustful cheer-leaders!
Thank you so much to all my darlings and cheerios!

I have yet to squeeze out my painful tears of despair..
after 34 years of being together, who says there's none?
It's still contained in a reservoir deep at heart..waiting for the floodgates to be opened.

I'll officiate and release them out totally should I ever get to stand in front of the Kaabah..InsyaAllah.
I want to do it there.. buckets of boohoos flowing softly from the depths of a broken heart..so dramatic!

Nevermind..no more lengthy regrets.
I'll find my way to some unexpected future happiness as long as I continue to seek guidance diligently from the Almighty..InsyaAllah.
I know HE is still testing my endurance and patience in facing my new life as a divorcee.

But really, syukur Alhamdullillah I have been brought home onto to the right path.
I've had my fair share of playing truant towards my daily prayers and taking religion lightly for so many years!

My late parents were both religious teachers.
I am grateful their blood flow in my veins.
I must remind myself not to shame them..
Anak siapa? Anak ustad ustadzah!

And now, I do feel a bit more recharged..
like an old battery that was left for so long in the garage and has just been given a jumpstart! :D

I am not fighting my destiny anymore.
I am moving on with the tide..hopefully with no drownings in the horizon!

After falling right below to the bottom of the idiotic pit, where else can I move but upwards right?
Hello..be brave and do something real on your own okay?

And whether I am going to do it the right way or be a fool, I have to try.
If I can jump in and join all those who succeeded in grabbing a jubilant end after experiencing a traumatic failure in life's journey..that'll be just awesome.

I am not looking back anymore..
My marriage is over..but what the heck, it was all quite a rewarding experience.
There were loads of love once upon a time..even though it's history now.

Time will definitely heal all the hurt and disappointments inside..InsyaAllah.
I love my freedom now..I have already listed what my priorities are for the rest of my life.

p.s. Typing with a pair of wayward reading glasses is such a chore..beware!! :D


The Last Queen Supayalat

Posted: 11 Mar 2011 01:20 AM PST

Terbakar Lagi - 2 Beranak Nyaris Maut

Posted: 11 Mar 2011 01:28 AM PST

Bandar Jerantut – Dua beranak nyaris maut apabila kereta jenis proton Wira yang dipandu seorang wanita tiba-tiba mengeluarkan asap sebelum terbakar dalam kejadian kira-kira 1.05 petang semalam.

Mangsa iaitu seorang suri rumah, Hasliza Sharif, 34, bersama anak lelakinya, Izul Hazim Zahari, 5, ketika itu dalam perjalanan pulang ke rumah selepas mendapatkan rawatan di Hospital Jerantut.

Menceritakan detik cemas itu, Hasliza berkata, ketika kejadian, dia baru sahaja keluar dari arah lampu isyarat kompleks kerajaan menuju ke rumah setelah membawa anaknya ke hospital untuk mendapatkan rawatan akibat asma.

Menurutnya, mereka mendengar siaran radio ketika kejadian itu namun ia tiba-tiba terpadam sendiri.

"Radio itu tidak berbunyi dan mati dengan sendirinya dan secara tiba-tiba, keluar kepulan asap kecil dari arah radio dalam kereta.

"Mujur saya tidak panik dan cepat bertindak dengan memberhentikan kereta di bahu jalan. Saya mendukung anak dan berlari keluar untuk mendapatkan perlindungan agak jauh sedikit dari kereta itu," katanya ketika dihubungi Sinar Harian.

Hasliza berkata, selepas keluar, asap hitam tebal mula memenuhi kereta diikuti percikan api yang seterusnya marak membakar seluruh kereta.

Menurutnya, dia tidak pernah berhadapan dengan kes kemalangan dan kejadian itu pertama kali ditempuhinya sepanjang memiliki lesen dan memandu kenderaan.

"Walaupun kereta musnah terbakar, saya amat bersyukur kerana kami dua beranak selamat. Hanya nyawa yang difikirkan ketika itu dan bantuan orang ramai menghubungi bomba juga amatlah dihargai sepenuhnya.

"Bekalan ubat yang diperoleh dari hospital juga turut terbakar bersama kereta, namun dokumen penting sempat diselamatkan," katanya.

Sementara itu, saksi kejadian, Mohd Ali Abdul Rahman berkata, dia sendiri terkejut apabila pertama kali melihat insiden kereta terbakar.

Menurutnya, tiada sesiapa berani mendekati kenderaan itu kerana bimbang ia meletup, namun dia dan anaknya nekad untuk berjumpa mangsa dan memberikan pertolongan termampu.

"Syukur semuanya selamat dan atas bantuan orang ramai serta bomba, keadaan dapat diselamatkan daripada menjadi lebih teruk," katanya.

Catat empat kes kebakaran kenderaan

Sementara itu, Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Jerantut, Yahaya Hanafi berkata, kejadian kebakaran kereta semalam merupakan kes keempat dicatatkan berlaku pada tahun ini.

Menurutnya, kes kenderaan terbakar itu membabitkan tiga kereta dan sebuah lori pada awal tahun ini.

"Kita masih menyiasat punca kenderaan semalam terbakar dan pemandu diharap tidak panik jika berdepan dengan kes sebegini.

"Jika berlaku masalah, mereka diharap dapat bertindak segera dengan memberhentikan kenderaan di bahu jalan dan keluar menyelamatkan diri terlebih dahulu," katanya.

Bagi Ketua Operasi Balai Bomba Penyelamat Jerantut, Osman Malik pula berkata, satu jentera dengan kekuatan enam anggota bergegas ke tempat kejadian sejurus mendapat aduan semalam.

Menurutnya, tiada sebarang kecederaan berlaku berikutan mangsa sempat menyelamatkan diri, manakala operasi memadam kebakaran itu tamat sepenuhnya kira-kira sejam kemudian. -SH


Massive Earthquake And Tsunami In Japan

Posted: 11 Mar 2011 12:28 AM PST

All major news networks are flashing the 8.9 magnitude earthquake that struck at 2.46 pm local time in the northeastern coast of Japan. The quake triggered a 10-meter tsunami. As I watched the footage of boats and cars being swept away, I thought about my friends in Tokyo and other parts that were hit by the tremors.

Just yesterday, I was asking my good friend Hata about the 7.2 earthquake that struck on Wednesday. According to him, there was no damage in Tokyo as they were a distance away from the epicenter. I hope that they are safe this time too and remain safe in the aftermath. My prayers go out to them, especially at the Human Care Association, Centre for Independent Living Hino and Machida Human Network.

Related posts:

  1. Tokyo Tales: Quick Update There have been no update since Monday. Everyday is a...
  2. Earthquake Update: Be Alert for Aftershocks Here is another unverified report from Peter who just got...
  3. 7.5 Magnitude Earthquake Strikes Simeulue In Indonesia There is a sudden spike in this blog's traffic today....
  4. Earthquake Update: The Aftermath in Penang I just got off the phone with my nephew who...
  5. Earthquake Update: Pulau Betong I called my cousin in Pulau Betong to check if...


Life Is Precious

Posted: 11 Mar 2011 12:25 AM PST

According to BBC HERE:

A massive earthquake has hit the northeast of Japan triggering a tsunami that has caused extensive damage.

Japan's TV showed cars, ships and even buildings being swept away the Fukushima prefecture, after the 8.8 magnitude earthquake.

Officials said a wave as high as 6m (20ft) could strike the coast.

The quake struck about 250 miles (400km) from Tokyo at a depth of 20 miles, shaking building in the capital for several minutes.

The tremor at 1446 local time (0546 GMT) was followed by a series of powerful aftershocks. CLICK HERE for the rest of the entry.


You can also read more about it at The New York Times HERE.When I posted the NYT link in my FB, my former student Pat and my cousin's son promptly responded. Pat worried about our mutual friend Asako while Hanson worried about his Japanese counterpart with whom he was talking to on the phone when the earthquake hit Japan. He cannot reach her now. :-( I just pray that there will not be many casualties. I hope my other student Tiffany is safe in Tokyo. I just called my aunt in US to see if my cousin and hubby are back in US or in Japan. Thankfully, they just got back to San Francisco this morning.

Life is really precious.

Often times, I wish I had been born 15 years earlier and be an old grandmother by now without having to worry about my children's education and career. Life was MUCH easier in the past (albeit without the Internet).

In the past, we did not have to worry when taking a flight. We did not have to worry about pesticides and chemicals in our vegetables or if our rice was made of plastic. Kids played real games and knew each other not because of a click of the mouse but because they grew up together as playmates, classmates, neighbours or because of their parents' connection. Genetically modified food was not as issue. Cycling along the road posed little danger and even walking in the park was safe for women and children alike.

Today, we face all kinds of threats - real and imagined. The structure of inter-personal relationships have been reduced to FB, Twitter, text messages or forwarded stuff. Students in the past could think unlike many today who do not even know the meaning or process of critical thinking.

In terms of nation-building efforts, I believe unity, harmony was something that was quite natural in the past. I grew up in my grandmother's house along Malacca Street. A Malay family lived on our left and an Indian family lived opposite us. We would go over to each other's homes to play and to just 'lepak' in the evening. Sometimes, we would climb up the jambu tree in the garden to see if the others had come out to play. Of course, yours truly had MUCH difficulty climbing that tree and by the time I reached the top, my cousins had already left the house and were running out of the house to play with the others.

Ten years ago, my older boy had friends in the neighbourhood who were also his classmates. They would come over to my home and have sleepover parties or WWF sessions on the PlayStation. Weekends would be football or cycling escapades. Of course, my older boy had so many football, futsal and cycling accidents that I am thankful he is alive today, albeit with spine injuries etc. It is heartwarming to know that he still keeps in touch with his kindergarten mates and primary schoolmates who were with him right till Form 5.

My younger boy is not so lucky. He had one close friend in primary school who would stay over on weekends. Only one other boy in our neighbourhood went to the same school as by now, most would send their children to Chinese medium schools, except for yours truly who did not because I feared I might be worrying away about his academic development since I am illiterate in Mandarin (but I can converse reasonably well).

When I look at all these factors, I wonder if mankind has really progressed. I doubt it.

Yet, we cannot forget that we are but human and that life is precious. I have not heard from Beng since he last wrote to me on February 24th. Another friend just phoned me and told me he is having breathing difficulties as he is overweight. Yet another friend has been recently diagnosed with a heart condition.

Of late, I have been been exercising regularly at home. Initially, I did not do much cardio but was diligent in my floor exercises. The results were pretty slow. Then I called my former classmate who is an Associate Professor in Harvard University, specializing in Women's Health issues. I asked her for her frank opinion and the painful truth is that at my age, it is very difficult to blast the bulge, especially tummy fats! Most sincerely, she encouraged me to step up my cardio exercises without which, those sit-ups/crunches and tummy tuck exercises will not show results but instead, may even push the belly fat outwards!

From then, on alternate mornings, I work out fr 15 minutes on the orbitrek machine, 10 minutes on the bicycle and then cool down on the treadmill. Then I do my resistance training and floor exercises. It is not as easy as it used to be because age has really caught up with me :-(. Regardless, I will plod on because I know life is precious and that the only way I can stay mentally, physically and emotionally healthy is via exercise.

I cannot help but think how lucky we are in Malaysia. It is such a gloriously wonderful country as we are not in earthquake zones and not in the line of typhoons or hurricanes. Our citizens can live in harmony sans provocation from various sources and enjoy the resources of this country if the powers that be continue to govern in a stable, fair and wise manner.

Let's be thankful for what we have and pray that those who can make a difference will really do their job and think of the bigger picture of things, remember us the rakyat who put them there and treasure life!

Take care and have a good evening. next post will be up before dinner.


Saman Ekor: DAP Cadang Heret Kerajaan Ke Mahkamah

Posted: 11 Mar 2011 12:15 AM PST

Manjung – DAP Perak akan membawa isu saman ekor ke mahkamah jika gagal diselesaikan selepas tempoh lanjut berakhir semalam.

Pengerusi DAP Negeri, Datuk Ngeh Koo Ham berkata, beliau menjuruskan perkara itu kepada kesilapan saman ekor ke atas beberapa individu yang tidak pernah melakukan kesalahan sepertimana notis tawaran kompaun saman ekor.

Menurutnya, perkara itu adalah mengikut peruntukan undang-undang yang mengatakan seseorang individu tidak boleh dianggap bersalah, selain dibuktikan dalam mahkamah.

"Perlembagaan jelas mengatakan, tindakan tidak boleh diambil ke atas individu sebelum dibuktikan bersalah dalam mahkamah termasuk menahan cukai jalan mengikut peruntukan undang-undang negara ini.

"Ada banyak kes yang diadukan termasuk kepada saya sendiri apabila individu berkenaan jelas tidak melakukan kesalahan seperti dinyatakan dalam notis tawaran kompaun saman ekor," katanya kelmarin.

Koo Ham berkata, beliau mendapat aduan dua kes terbaru di mana melibatkan seorang guru apabila tarikh dan masa yang dinyatakan dalam notis berkenaan adalah waktu beliau berada di sekolah dan sedang mengajar.

Satu kes lagi, berkenaan kesilapan jenis kenderaan iaitu nombor pendaftaran kenderaan yang di saman didaftarkan ke atas kereta, bukan motosikal sepertimana dinyatakan dalam notis tawaran kompaun saman ekor.

"Kita telah menghantar surat kepada polis meminta supaya notis tawaran kompaun saman ekor yang silap dikeluarkan ini dibatalkan, tetapi polis enggan berbuat demikian.

Sehubungan itu, beliau meminta rakyat bersatu hati menentang sikap kerajaan berhubung isu saman ekor. -SH


Saman Ekor: Fahami isu sebenar
Zulhazmi Shariff

Saya ingin merujuk kepada siaran akhbar Berita Harian bertarikh 11/3/2011 yang memetik ulasan seorang Pakar Perlembagaan Profesor Dr Rohimi Shapiee. Saya amat dukacita dengan perkembangan dan ulasan tersebut yang melabelkan pihak-pihak yang tidak menggalakkan rakyat membayar saman sebagai sebagai nakal dan menggalakkan pemandu supaya terus melanggar undang-undang.

Saya ingin tegaskan pendirian kami di Jawatankuasa Kempen Anti saman Ekor (KASE) bahawa kami tidak sekali-kali bersetuju dan menggalakkan pemandu-pemandu kenderaan memandu tidak mengikut peraturan. Setiap pemandu mestilah memandu dengan berhemah kerana jalanraya bukan harta persendirian tetapi hak bersama. Kami juga tidak bersetuju dengan penguatkuasaan yang tidak mengikut peraturan sedia ada. Atas hujah dan pendirian ini, kami melancarkan Kempen Anti Saman Ekor (KASE) iaitu bertujuan memberikan penerangan tentang hak rakyat yang dijamin oleh Perlembagaan, prinsip keadilan dan pematuhan peraturan serta prosedur tindakan undang-undang.

Tidak pernah pada bila-bila masa dan ketika, Kami menyatakan bahawa Saman Ekor yang dikeluarkan oleh PDRM adalah bertentangan dengan Perlembagaan dan Akta. Jika ada, saya merasakan kenyataan dan pendirian kami telah disalah tafsir. Saya ingin memperbetulkan pemahaman dan persepsi sesiapa sahaja termasuk Pakar Perlembagaan tersebut supaya sebelum membuat sebarang ulasan atau komen, FAHAMI dahulu apa isu yang dibawa dan ditimbulkan.

Saya ingin menegaskan bahawa Saman Ekor yang dikatakan saman itu sebenarnya bukan saman tetapi hanya sekadar notis meminta maklumat pemandu daripada pemilik kenderaan yang dikeluarkan mengikut Seksyen 115 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987. Notis ini disebut sebagai Pol 170A. Fakta ini tidak pernah disangkal malah diakui oleh Kementerian Dalam Negeri, PDRM malah Timbalan Menteri Pengangkutan di dalam Dewan Rakyat. Saya mohon kerjasama pihak-pihak yang ingin membuat ulasan supaya lebih rajin membaca daripada membuat ulasan dan komen berasaskan lojik akal fikiran. Pernahkah pihak-pihak yang membuat ulasan ini meneliti setiap patah perkataan yang terkandung di dalam notis Pol 170A tersebut sebelum membuat komen? Baca dan fahami kandungannya dahulu kemudian nyatakan komen dan ulasan.

Mengikut Seksyen 115 (1) APJ 1987 setiap pemilik kenderaan apabila diberikan notis Pol 170A ini hendaklah memberikan maklumat pemandu yang disyaki telah melakukan kesalahan yang dinyatakan di dalam notis tersebut dalam tempoh tujuh (7) hari dari tarikh notis diterima. Kegagalan memberikan maklumat boleh dianggap melakukan kesalahan melainkan pemilik memuaskan hati mahkamah bahawa beliau tidak tahu siapa yang memandu. Maksud memuaskan hati mahkamah tersebut ialah seseorang pemilik jika ingkar menjawab notis tersebut maka pihak berkuasa iaitu PDRM yang mengeluarkan notis ini hendaklah mengeluarkan suatu notis (Saman) di bawah Seksyen 53(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Persoalannya adakah semua prosedur ini diikuti oleh pihak berkuasa iaitu PDRM yang mengeluarkan notis ini?

Bersama Notis Pol 170A ini juga dikepilkan Notis Pol 171 iaitu menawarkan kompaun kepada pemilik kenderaan jika pemilik mengakui kesalahan dan ingin menerima tawaran kompaun, pemilik boleh menjelaskannya. Perlu diambil perhatian bahawa tawaran kompaun ini diberikan melalui Seksyen 120 (1) APJ 1987. Kompaun ini hanyalah semata-mata tawaran. Bukan suatu bentuk hukuman atau denda. Kompaun ini juga mempunyai tempoh sah laku kerana di dalam Notis Pol 171 di perenggan 4 dinyatakan begini "Tawaran ini berkuatkuasa sehingga (tarikh). Sekiranya tiada jawapan selepas tarikh ini, tindakan saman akan diambil". Ini dengan jelas menunjukkan bahawa kompaun tersebut hanyalah suatu tawaran, dan jika pemilik atau yang disyaki melakukan kesalahan tidak menerima tawaran kompaun tersebut dan enggan membayar, maka mereka hendaklah disaman supaya hadir di Mahkamah menjawap pertuduhan ke atas mereka. Saman ini dikeluarkan mengikut Seksyen 53(1) APJ 1987 yang disebut sebelum ini.

Persoalannya, adakah prosedur ini juga diikuti oleh pihak berkuasa?

Perkembangan yang berlaku sekarang ialah pihak berkuasa iaitu Kementerian dalam Negeri melalui PDRM telah menghukum orang yang disyaki melakukan kesalahan lalu lintas sedangkan mereka tidak pernah dibuktikan melakukan kesalahan. Mereka dihukum dengan alasan tidak membayar kompaun sedangkan kompaun hanyalah tawaran. PDRM pula mengambil kesempatan di atas kurangnya pemahaman rakyat tentang undang-undang dan peraturan telah menghukum dengan meminta JPJ menyenarai hitam kenderaan bertujuan memaksa mereka membayar kompaun. INILAH TINDAKAN YANG BERTENTANGAN DENGAN PERLEMBAGAAN!


Kenapa ia bertentangan dengan Perlembagaan?

a) Kesalahan yang dikatakan telah dilakukan tersebut belum dibuktikan.

Rujuk kembali kepada ulasan asal di atas. Jika Pemilik kenderaan ingkar notis, sepatutnya mereka dihadapkan ke Mahkamah untuk dibuktikan mereka ingkar notis tersebut. Pelbagai persoalan akan timbul di sini. Adakah notis tersebut telah dikeluarkan? Adakah notis tersebut telah diserahkan dengan sempurna?

Notis boleh diserahkan kepada pemilik kenderaan mengikut Seksyen 118 APJ 1987 iaitu dengan pos berdaftar. Jadi pihak berkuasa perlu membuktikan terlebih dahulu notis itu telah dikeluarkan. Kemudian buktikan notis itu telah diserahkan iaitu dengan bukti pengeposan daripada pejabat pos berkaitan. Jika ada bukti tersebut barulah pemilik perlu buktikan kenapa beliau ingkar. Jika beliau telah memuaskan hati mahkamah dengan alasan-alasannya maka kemungkinan akan dilepaskan. Jika tidak dapat memuaskan hati Mahkamah, kemungkinan akan dijatuhkan hukuman kerana ingkar notis. Belum lagi soal memandu melebihi hadlaju. Adakah ini dilakukan dalam situasi sekarang ini? Jawapannya tidak kerana Timbalan Menteri Pengangkutan sendiri mengakui di Dewan Rakyat pada 8/3/2011 bahawa jika seseorang ingkar Notis Pol 170A ini maka mereka secara automatik dianggap melakukan kesalahan. Ini suatu anggapan yang salah di sisi undang-undang.

Jika pemilik atau pemandu disyaki memandu melebihi hadlaju, mereka sepatutnya disaman hadir ke Mahkamah untuk dibuktikan mereka telah melakukan kesalahan tersebut. Adakah ini dilakukan? Tidak! Mereka terus disenarai hitam kerana tidak membayar kompaun. Sepatutnya PDRM membawa mereka ini ke Mahkamah, buktikan mereka memandu melebihi hadlaju. PDRM sentiasa mengatakan mereka mempunyai bukti, jadi buktikan di Mahkamah. Bukan dengan bekerjasama dengan JPJ untuk menyenarai hitam supaya pemilik kenderaan membayar kompaun. Ini salah! Kenapa PDRM tidak membawa mereka ini ke Mahkamah untuk dibuktikan kesalahan? Mungkin PDRM tahu bahawa mereka tidak dapat membuktikan kesalahan tersebut.

Perlu diambil perhatian bahawa APJ 1987 tidak memperuntukkan sebarang penggunaan imej yang dirakam untuk diterima pakai sebagai bukti di Mahkamah. Setelah APJ 1987 dipinda pada 22/12/2010 dan mula berkuatkuasa pada 1/2/2011 barulah imej yang dirakam diterima sebagai bukti di Mahkamah. Ini disebut di dalam seksyen 117 (11) Akta Pengangkutan Jalan (Pindaan) 2010 seperti berikut : Dalam mana-mana prosiding di mana-mana mahkamah, apa-apa imej yang dirakamkan yang dikemukakan oleh pihak pendakwaan bagi apa-apa kesalahan di bawah Akta ini hendaklah diterima sebagai keterangan, dan hendaklah menjadi bukti prima facie bagi fakta yang dinyatakan di dalamnya.

Akan ada pula pihak yang akan mengatakan bahawa gambar boleh diterima sebagai keterangan di Mahkamah mengikut peruntukkan Akta Keterangan 1950. Betul, tetapi gambar bagaimana, bagaimana gambar diambil. Jika boleh digunakan peruntukkan Akta Keterangan 1950, kenapa kerajaan bersusah payah meminda Akta Pengangkutan Jalan 1987 untuk memasukkan penggunaan gambar (imej) sebagai bukti yang boleh diterima?

Apa yang menyedihkan lagi, sudahlah gambar tidak boleh diterima sebagai bukti, para pemandu dan pemilik telah dikenakan bayaran RM10 untuk melihat dan mendapatkan salinan gambar tersebut oleh PDRM. Sudah lah tidak dibuktikan lagi mereka bersalah, mereka dikenakan bayaran untuk membuktikan mereka tidak bersalah. Sistem keadilan apa yang kita guna???

b) Seseorang itu tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah.

Ada dua (2) isu di sini :

a) Pembuktian bersalah; dan
b) Siapa yang boleh menghukum seseorang itu bersalah.

Pembuktian salah.

Seperti yang diulas sebelum ini, adakah semua yang dituduh dan dikeluarkan Saman Ekor ini telah dibuktikan melakukan kesalahan oleh PDRM dan JPJ? Di Mahkamah mana mereka ini dibuktikan bersalah? Jika tidak pernah dibuktikan bersalah, kenapa menghukum?

Siapa yang boleh menghukum seseorang itu bersalah?

Kuasa untuk menghukum ini adalah kuasa Mahkamah. Inilah tujuannya diwujudkan tiga (3) cabang dalam kerajaan iaitu Eksekutif, Perundangan dan Kehakiman. Polis tiada kuasa menghukum. JPJ tiada kuasa menghukum malah kerajaan tiada kuasa menghukum. Hanya Mahkamah sahaja mempunyai kuasa ini. Justeru tindakan menyenarai hitam pemilik kenderaan ini adalah suatu hukuman. Siapa yang menyenarai hitam? Bukan Mahkamah tetapi JPJ. Adakah JPJ telah mendapat perintah Mahkamah untuk menyenarai hitam pemilik kenderaan?

JPJ akan menyatakan mereka mempunyai kuasa di bawah Seksyen 17(1)(d) APJ 1987 untuk menghalang transaksi. Bagaimana kuasa tersebut perlu dibuat? Peruntukkannya menyebut bahawa Pengarah JPJ hendaklah berpuashati bahawa seseorang itu tidak mempunyai "perkara yang belum selesai". Bagaimana JPJ hendak berpuashati? Mestilah membuat suatu siasatan seperti memberikan peluang membuat representasi kepada pemilik. Ini disebut di dalam Seksyen 17(2) APJ 1987. Adakah ini dibuat? Tanyalah JPJ.

Senario sekarang ini adalah hukum dahulu buktikan kesalahan kemudian. Ini jelas bertentangan dengan prinsip keadilan.

c) Menyenarai hitam bermaksud menghalang rakyat menggunakan harta.

Perkara ini diulas dengan terperinci di dalam kes Leonard Lim Yaw Chiang lwn Director of Jabatan Pengangkutan Jalan Negeri Sarawak & Anor [2009] 6 CLJ 280.

Yang Arif Hakim Mahkamah Tinggi Kuching tersebut telah memutuskan bahawa "perkara yang belum selesai" yang dimaksudkan di dalam Seksyen 17(1)(d) APJ 1987 ialah perkara yang telah dibawa ke mahkamah di mana yang dituduh tidak membela diri.

Mahkamah juga memutuskan bahawa tindakan JPJ Negeri Sarawak menyenarai hitam di bawah Seksyen 17(1)(d) APJ 1987 di atas suatu kesalahan yang belum dibuktikan adalah salah dan bertentangan dengan undang-undang. Malah tindakan tersebut juga dianggap bertentangan dengan Perkara 13 Perlembagaan Persekutuan yang menjamin hak setiap rakyat menggunakan harta mereka.

Akhirnya Mahkamah Tinggi telah membenarkan tuntutan gantirugi terhadap JPJ kerana telah menyebabkan kerugian kepada pemohon di dalam kes itu akibat kehilangan penggunaan harta beliau iaitu kereta yang disenarai hitam.

Justeru saya ingin mengambil peluang ini untuk memperbetulkan persepsi dan pemahaman sesetengah pihak supaya apa yang diperjuangkan dan dibahaskan ini adalah isu penyalahgunaan proses keadilan. FAHAMI ISU SEBENAR! ANDA MAMPU MENGUBAHNYA!

ZULHAZMI SHARIFF
Penasihat Undang-Undang
Jawatankuasa Kempen Anti Saman Ekor (KASE)

11/3/2011BN-UMN get lost! we don’t need you in penang

Posted: 10 Mar 2011 10:44 PM PST

this is by my colleague, stanley. stanley is of course a true penangite like me. we love penang and we love the present government. like stanley, i like to say to UMNO too "GET LOST!!". we don't need you in penang. penang is doing very well under the PR government. UMNO is such a racist party, who need it??

————————————————————————————–

BN-UMNO, please get lost! We don't need you in Penang

In light of the recent baseless attacks and statements by the Opposition in Penang, Kedah and selangor towards the Pakatan Government, I would like to share with you 12 points on the achievements of the Penang DAP- Pakatan Government.

The facts and figures below were obtained from the Penang State Government.

1) Penang tops in investment in Malaysia attracting almost RM 12.2 billion investments or 26% of the overall investments in Malaysia. A historical   success for Penang.
2) Penang was praised by the National Auditor General for being the state with the best financial management from 2008-2009
3) Penang tops in reducing the crime index for 2010 by 27%. It is the highest among all states in Malaysia.
4) Penang is the pioneer and leading state in green initiatives moving towards becoming the first green state in Malaysia.
5) Penang is the only state in Malaysia to be praised by Transparency International for the state government's open tender and CAT governance based on competency, accountability and transparency.


6) Penang contributes two -thirds of the medical tourism in Malaysia.
7) Penang is the 1st state to give out RM100 annually to senior citizens above the age of 60yrs old. The state government commits to wipe outhardcore poverty and ensures that every family`s income is at least RM 500 a month.
8) Penang has the highest increase of Air-Travelers (30%) in comparison of other Malaysian airports in 2010.
9) Penang has zero unemployment rates and is currently having shortage of workers.
10) Penang state Government guarantees the freedom and upholds the human rights of the people through the freedom of information (FIO) Act and erected the Speaker`s Square at esplanade. The 1st in Malaysia which gives the people the freedom to voice their opinion.
11) Penang is the most committed and active in protecting, preserving and promoting heritage conservation such as the UNESCO world heritage city of George Town.
12) Penang is ranked as the most livable city in Malaysia.

As a Penang citizen, I am very proud of the success of my beloved Pakatan government.

The UMNO-Barisan racist company Sdn.Bhd, ( i say company because they are a money making politician, and sdn.bhd because they make money, stolen from the public, for their own pockets) is trying all its way's to down grade the Penang government and slander lies towards it`s administration. In recent news, we hear of the Racist BN company sdn.bhd attacking the Penang state Government and slandering lies against them.

I would like to tell the Penang Gerakan chief Dr Teng Hock Nan and the Umno liaison chief Zainal Abidin Osman, to mind your own business and not interfere in the affairs of Penang. The people of Penang had voted in the PR government and had given them the powers to run the Penang State. We don't need your comments or advices on how to run the state as you guys come from a bad history and even a present fact of a corrupted and racist government. The people of Penang had clearly rejected the BN-UMNO in the last General Elections. Please stay out of Penang and let our government do their job.

The people of Penang today are very happy with state`s administration. There are many positive policies and steps taken by the government in favor of the Rakyat and not themselves. There are still many policies that cannot be enforced because of the involvement of the Federal Government led by the BN-UMNO Racist company sdn.bhd in the administration of Penang state. A very good example of such a matter would be the implementation of the State Local Council Elections.

The state government is unable to move ahead with the plan because it requires the approval of the agencies controlled by the Federal government. Many problems in Penang today is due to the centralization of power in the federal government which controls all federal agencies. Decision by the federal is the key to such positive steps and the centralization of power had hampered the positive steps taken by the state government. Yet, the state is still working hard and trying it`s best to implement its plan through various ideas and measures taken. An example for that would be the creating of a port folio in the Penang Government to look after the affairs of non-Muslim. Such great and positive steps were never taken or considered by the previous BN-UMNO.

The federal government is only interested in a matter that brings income to their pockets. They will try whatever ways possible to create disunity among the races in Malaysia and shoot down critics by controlling the media and the enforcing of various draconian laws which are widely not accepted by the nation, to hold on to power.

The recent Interlok Novel issue is a very good example on how the BN-UMNO is trying to poison the mind of the Rakyat and create disunity among them. The incident of the 3 students being held up and questioned by the police in the police station for nearly 10 hours without the consent of their parents is also a very good example on how the government uses the police to create fear among the Rakyat and shut them up. These students had returned their form 5 Novel "Interlok" to their headmaster because they were not happy with the content. Instead of investigating the government for making such book compulsory in form 5, the police abused the students by holding them up for 10hrs illegally without the conduct of law.

The people of Penang has spoken, and the message is clear, That we have made a good choice in selecting the DAP-Pakatan government to rule our state. I believe, if given the opportunity to govern Penang for at least another 4 term, we would be able to compete with Singapore and reach great heights, with fair and proper policies that benefit all citizens in Penang.

Meanwhile, the opposition in Penang can dream of taking back Penang in the next General Elections. Penang citizens are now matured and wise in choosing their government. So BN-UMNO company sdn.bhd which will soon be bankrupt can continue dreaming!

by K.Sudhagaran Stanley

stanley_sudha@yahoo.comPAS Mengharapkan Tuhan Bekerja Untuknya?

Posted: 10 Mar 2011 11:00 PM PST

Amaran keras dari Merlimau, Kerdau Oleh Ahmad Lutfi Othman

Kekalahan "teruk" PAS di Kerdau dan Merlimau -- dengan majoriti BN yang lebih besar -- mengundang banyak kritikan. Saya kira, adalah baik sekiranya pemimpin PAS dapat meneliti setiap teguran yang dikemukakan bagi melakukan proses penambahbaikan. Tentunya dalam PAS sindrom penafian belum menjadi wabak sehingga segala pandangan berbeda diketepikan begitu sahaja.

Bukankah siri pilihan raya kecil selepas tsunami politik Mac 2008, sama ada mencatatkan kemenangan atau kekalahan, dapat menghimpunkan iktibar sekali gus mendorong pembaharuan dilakukan sebelum Parlimen dibubarkan nanti?

PRU13 dijangka merupakan "medan pertempuran" paling sengit bakal disaksikan sepanjang sejarah pilihan raya di negara kita. Buat pertama kali rakyat Malaysia benar-benar ada pilihan dan berpeluang untuk menukar kerajaan persekutuan. Justeru, semua parti politik begitu serius mengatur persiapan rapi daripada semua segi, selain bersedia mengambil manfaat daripada apa jua insiden, khususnya kelemahan yang tertonjol dalam pilihan raya kecil, bagi memastikan target tidak tersasar.

Umumnya, Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional kini masih dalam keadaan bertahan. Daripada 16 kali pilihan raya kecil, kedudukannya seri 8-8. Namun, yang lebih menarik perhatian umum adalah kawasan-kawasan yang menyaksikan peralihan kerusi. PAS dapat merebut satu kerusi Umno, Parlimen Kuala Terengganu tetapi hilang Dun Galas, manakala DAP mencipta sejarah di Sibu dan MIC berjaya merebut Hulu Selangor. Di Semenanjung, selepas BN meningkatkan undi di Bagan Pinang, parti yang menerima tamparan hebat pada Mac 2008 itu terus melonjak. Selain berjaya merampas kerusi KeADILan di Hulu Selangor, Umno menguasai semula Galas dan meningkatkan majoriti kemenangan di Tenang, Merlimau dan Kerdau.

Bagi PAS, kekalahan dengan kemerosotan undi di Melaka dan Pahang (sebelum itu Johor) perlu dibedah-siasat secara menyeluruh. Segala kealpaan atau kepincangan harus diakui bagi dirumuskan jalan keluar yang tepat dan berkesan. Reformasi masih sempat dilakukan jika didapati ia memerlukan berbuat demikian. (Sehebat mana pun sesebuah parti, ia masih terbuka kepada pembaharuan). Tiada hinanya mengaku kesilapan dan bersedia membuat pembaharuan daripada hanya berkeras menyalahkan pihak musuh.

Mungkin ia bukan lagi melibatkan perubahan dalam soal-soal taktikal dan penyelarasan jentera pilihan raya, tetapi juga membabitkan hal-hal lebih besar seperti penekanan, keutamaan dan pendekatan parti. Sebarang persepsi negatif tidak boleh dibiarkan biarpun ia mungkin nampak tidak berasas. Dan yang perlu dirombak atau diperbetulkan bukan sekadar berkaitan sesebuah parti yang bertanding, misalnya PAS dalam kes Kerdau dan Merlimau, tetapi juga parti-parti sekutu, seperti KeADILan dan DAP.

Bagi Pengarah Merdeka Center, Ibrahim Sufian, kejayaan Umno-BN di Merlimau dan Kerdau, dengan majoriti lebih besar memberikan signal jelas kepada Pakatan bahawa sesuatu perlu dilakukan untuk mengembalikan sokongan rakyat. Isu-isu yang memberi kelebihan kepada Pakatan dalam PRU12 mungkin tidak lagi memberi kesan kepada pengundi. Tambahnya, trend nasional menunjukkan pengundi Melayu masih memihak BN. Beliau turut menegur pendekatan PAS menangani beberapa isu lokal, termasuk berkaitan Felda. "Misalnya, bagaimana hendak mengatasi perasaan terima kasih kepada kerajaan yang masih sangat tebal?" ujarnya.

Dahulu, ketiga-tiga negeri di selatan yang menjadi gelanggang siri pilihan raya kecil terkini itu bukan dikira wilayah tradisi PAS (walaupun prestasi PAS di Pahang pada 1999 boleh dianggap membanggakan juga). Bagaimanapun selepas 2008, apabila Putrajaya dilihat turut terbuka untuk dikuasai Pakatan, maka setiap kerusi tidak boleh diremehkan. Di pihak Pakatan, sasaran bukan lagi menjadi pembangkang yang kuat di peringkat Dun, tetapi adalah mengambil alih teraju pemerintahan negeri-negeri berkenaan.

Tidak pelik apabila pemimpin BN sering mengingatkan agar setiap penggerak kempennya agar tidak memandang rendah kemampuan calon Pakatan meskipun melibatkan kerusi yang dahulunya tidak tergambar dapat dimenangi pihak lawan. Segala kekuatan dan sumber (tentunya daripada kerajaan) dikerah semaksimum mungkin. Sepanjang kempen, media, khususnya akhbar harian dan siaran berita TV, diperalatkan dengan begitu dahsyat. Lihatlah cara agresif Ali Rustam dan Adnan Yaakob berkempen. Mungkin komitmen mereka menemui pengundi jauh lebih besar berbanding sikap sebahagian pemimpin Pakatan sendiri.

Sementara itu, penganalisis politik, Dr Abu Hassan Hasbullah mendedahkan, kekalahan berturut-turut PAS itu juga menunjukkan wujudnya kelemahan dari aspek strategi, taktikal dan operasi politik apabila kepentingan-kepentingan demografi, geografi dan antropologi politik tidak diterjemahkan dengan sempurna sebaliknya kebergantungan terhadap kepercayaan dan amalan politik lama.

"PAS belum mampu memperbaiki imej dan strategi dengan mengukuhkan bentuk dan kandungan pembawaan politik yang lebih moden, lebih dinamik, lebih pragmatik tanpa bergantung secara total pada nilai-nilai ulama, sebaliknya mesti menjadi sebuah sistem dan organisasi yang memiliki kekuatan kedua-duanya iaitu ulamak dan profesional," tegasnya.

Seterusnya beliau menggesa PAS agar mempunyai strategi komunikasi dan rencana ekonomi, politik dan sosial yang benar-benar bersepadu dan terancang dalam membina kepercayaan, terutama di kalangan orang Melayu. "Kepercayaan ini tidak hanya boleh dibina dengan nilai-nilai perlawanan setiap masa, ada kala nilai-nilai progresif iaitu konstruktif perlu dibentuk juga. PAS perlu melihat sikap baru yakni menerima intelektualisme, profesionalisme, progresvisme sebagai bentuk dan kandungan politik maka barulah masyarakat akan lebih menerima dan yakin," tambah Dr Abu Hassan.

Kerdau dan Merlimau membabitkan dua Dun di kawasan majoriti Melayu ketika slogan "PAS Ganti Umno" mula dipopularkan. PAS pula pada akhir Februari lalu menggariskan 12 jaminan yang ditawarkan kepada orang Melayu. Di Tenang, PAS turut dilihat gagal menarik sokongan pengundi Melayu. Malah sebelumnya juga di kerusi majoriti Melayu, di Manek Urai, Kelantan, walaupun PAS bertahan tetapi majoritinya jauh merosot, daripada 1,352 undi kepada hanya 65.

Ramai pemerhati menjangkakan pengundi Cina masih meyakini Pakatan dalam PRU13 nanti. Mereka bimbang masyarakat India akan kembali kepada BN. Lebih kritikal adalah sikap pengundi Melayu. Jika mereka bertahan seperti tahun 2008, BN tetap mengekalkan kuasa, tetapi andai kata benar pengundi Melayu (apatah lagi jika membabitkan orang muda dan kelas menengah) mulai mempercayai Umno, Pakatan berada pada kedudukan berbahaya.

Apakah sebilangan besar pengundi Melayu masih sangsi dengan keupayaan, kemampuan dan keikhlasan PAS untuk membela dan mempertahankan hak Melayu, seperti sering ditohmahkan? Berkesankah propaganda media yang membayangkan PAS hanya alat kepada DAP dan mudah bertolak-ansur sehingga meleburkan prinsip perjuangan? Ataupun, pimpinan PAS dianggap tidak berketrampilan untuk sama-sama menerajui Pakatan bagi membentuk kerajaan persekutuan nanti?

Bagi sesetengah pemerhati politik, PAS yang mendapat manfaat besar daripada peralihan undi orang Melayu pada 1999 kini seolah-olah berada di persimpangan. Apakah ia terpaksa menukar strategi untuk menawan hati pengundi Melayu? "PAS tidak boleh dilihat panik mengubahsuai pendekatan politiknya, dibimbangi pengundi bukan Melayu curiga dengannya, tetapi orang Melayu pula, terutama di luar bandar, masih ragu-ragu memberi sokongan," kata seorang pensyarah IPTA. "Mesej pilihan raya kecil memang penting tetapi ia harus ditafsirkan seadanya sahaja," tambahnya.

Dalam pada itu, ada pemimpin PAS sendiri yang membuat teguran sinis: "Tak ramai wakil rakyat kita yang turun berkempen, apatah lagi untuk berkampung di sana, seperti dilakukan pemimpin tertinggi BN dan para menterinya. Ramai pemimpin PAS yang berkempen 'Touch-N-Go' saja, sekadar berceramah, tidak menyapa dan menyantuni rakyat secara dekat dan rapat, malah ada yang tak turun langsung. Hinggakan saya sendiri malu untuk bermunajat dengan Tuhan meminta pertolongan. Apakah kita sudah bekerja bersungguh-sungguh atau hanya mengharapkan Tuhan bekerja untuk kita?"

Blogger Nobisha, dalam analisisnya terhadap keputusan di Merlimau dan Kerdau menekankan: "Sejak mara bergaya dalam pilihan raya umum pada Mac 2008, parti-parti dalam Pakatan Rakyat telah melakukan banyak kesilapan. Malangnya, apabila ada pihak yang menegur, maka mereka dilabel sebagai pecacai Uumno atau BN. Akhirnya, ramai juga yang mengatakan, biarlah si luncai terjun dengan labu-labunya. Nak kritik tak boleh, nak tegur pun tak boleh. Semua orang yang menegur Pakatan Rakyat dianggap "jahat" dan mempunyai motif tersembunyi. Mungkin atas sebab itu jugalah, sesetengah bloggers pro-Pakatan Rakyat mendiamkan diri sewaktu PRK Merlimau dan Kerdau."

Beliau turut memuji sikap Pengerusi BN, Najib Razak, yang dilihat lebih reseptif kepada kritikan. Nobisha yang sering diundang dalam Analisis Awani, terutama pada malam keputusan pilihan raya kecil diumumkan, menulis: "Saya fikir "transformasi politik" yang disebutkan Najib adalah merupakan respon beliau kepada kritikan rakyat yang ingin melihat BN berubah. Kesediaan Najib untuk berubah adalah merupakan satu sikap yang cukup merendah diri. Bukan mudah untuk melihat pemimpin politik berkata, "saya sanggup berubah"."

Mungkin pandangan-pandangan yang dilemparkan itu tidak menggambarkan realiti sebenar, namun banyak manfaatnya jika kritikan berkenaan boleh diolah untuk kebaikan parti.


Ulasan GB

GB dah utarakan di dalam tulisan ini:

Teropong: Ada YB PAS Tak Turun Bantu Kempen Di Merlimau & Kerdau


No comments: