Saturday, March 19, 2011

Takdir mereka raja dan kita bukan...

Takdir mereka raja dan kita bukan...


Takdir mereka raja dan kita bukan...

Posted: 19 Mar 2011 11:09 AM PDT

ratu elizabeth4 Elaun Ratu Elizabeth VS Kerabat Sultan di Malaysia

Ratu England, Queen Elizabeth pun boleh tahan "seleranya". Baru-baru ini, Queen Elizabeth telah meminta menaikkan gaji pertamanya dalam tempoh 20 tahun kerana defisit 6 juta pound yang dialaminya tahun lalu. Permintaan baginda dilhat bakal mendapat tentangan hebat kerana kerajaan baru campuran Conservative Lib Dem baru sahaja memotong 6 billion pound daripada belanjawan sektor awam bagi negara Britain baru-baru ini.

ratu elizabeth7 Elaun Ratu Elizabeth VS Kerabat Sultan di Malaysia

Kalau diikutkan sebenarnya Ratu Elizabeth kini memperolehi dan menikmati pendapatan tahunan sebanyak 7.9 juta pound tetapi Ratu Elizabeth membelanjakan 14.3 juta tahun lalu. Kebanyakkannya dihabiskan pada bayaran gaji pekerja istana sebanyak 9.9 juta! Kos membayar gaji Ratu England dibayar sepenuhnya dengan menggunakan duit cukai pendapatan rakyat. Dianggarkan setiap rakyat Britain membayar sebanyak 69 sen (seorang) bagi setiap tahun untuk menanggung kehidupan diraja yang mewah ini.

Di Malaysia agaknya berapa perbelanjaan yang ditanggung untuk menggaji Sultan, Yang Dipertuan Agong, Sultanah dan juga kerabat Diraja Di Malaysia? Sekadar info….

Elaun untuk Agong dan Permaisuri Agong

Ini adalah dibawah Undang-undang Malaysia Akta 269 (Akta Peruntukan Diraja 1982) bagi bajet tahunan bagi Agong yang mana ia akan dibayar secara bulanan kepada Agong. Tahun 2006, terdapat usul kenaikan gaji Agong bersama-sama terhadap pemaisuri Agong yang mana telah diluluskan.

Jumlah sebulan Agong ialah RM87,880

 1. Privy Purse – RM608,400 (atau RM50,700 sebulan)
 2. Entertainment allowance – RM202,800 (atau RM16,900 sebulan)
 3. Istana Negara Royal Allowance – RM243,360 (atau RM20,280 sebulan)

Jumlah sebulan Pemaisuri Agong ialah RM87,880

 1. Privy Purse – RM113,568 (atau RM9,464 sebulan)
 2. Entertainment allowance – RM36,504 (atau RM3,042 sebulan)
 3. Istana Negara Royal Allowance – RM46,800 (atau RM3,833 sebulan)

Selain daripada tu, setiap tahun Agong akan memperolehi lebih RM53 juta bagi menampung perbelanjaan istana, sambutan tetamu dan juga kos pemberian gaji kakitangan istana. Pecahan perbelanjaan di istana adalah seperti berikut :

 1. Perbelanjaan istana dan sambutan tetamu – RM52,259,100
 2. Gaji kakitangan istana – RM1,004,880
 3. Bounty Diraja, pemberian dan khidmat khas – RM50,000

Elaun untuk bekas Agong dan bekas Permaisuri Agong

Rupanya setiap bekas Agong yang mengikut giliran akan turut menerima elaun bekas Agong dan bekas pemaisuri Agong. Ini sudah tertakluk di bawah peruntukkan undang-undang-undang Malaysia Akta 270 (Akta Istana Negara Elaun-elaun Diraja 1982) pindaan 2006. Dibawah akta ni juga elaun akan dibayar kepada bekas Agong dan bekas Permaisuri Agong setiap bulan bagi tempoh seumur hidup.

Pencen khas untuk balu pemaisuri Agong

Elaun sebegini adalah pencen untuk balu Pemaisuri Agong. Contohnya jikalau kalau Agong tu mangkat semasa baginda sedang memgang tugas sebagai Agong, jadi pemaisuri Agong yang sudah menjadi balu akan turut menerima pencen seperti ini yang tertakluk di bawah Undang-undang Malaysia Akta 223 (Akta Pencen Khas Raja Permaisuri Agong 1979). Individu yang sedang memperolehi

siti aishah Elaun Ratu Elizabeth VS Kerabat Sultan di MalaysiaYang Amat Mulia Permaisuri Siti Aishah kini tinggal bersama ibu dan bapa beliau, Datin Seri Shamshina A. Rahman dan Lt-Kol Datuk Seri Abdul Rahman Mohd Yatim di Carcosa Seri Negara

1. Pencen seumur hidup – RM4,500 sebulan.
2. Kereta (cukai jalan dan bayaran pendaftaran percuma) atau wang pukal RM250,000 untuk kereta. Juga dapat RM2,590.87 sebulan untuk driver dan penyelenggaran kenderaan
3. Rumah Kerajaan yang akan disenggara oleh Kerajaan atau wang pukal RM750,000

Boleh dikatakan di Malaysia, kebanyakan Sultan sudah merasa menjadi Agong. Selain memperolehi elaun Sultan mereka turut menikmati elaun bekas Agong setiap bulan iaitu :

1. Elaun Diraja Istana Negara untuk bekas Agong – RM15,180 sebulan
2. Elaun Diraja Istana Negara untuk bekas Permaisuri Agong – RM4,500 sebulan

Elaun Sultan dan kerabat Diraja

Elaun untuk Sultan dan kerabat diraja di setiap negeri adalah di bawah peruntukkan negeri masing-masing. Setiap negeri ada Enakmen Peruntukan Diraja. Jumlah yang elaun Sultan Kedah ada sebanyak RM68,080 sebulan

1. Elaun Sultan – RM52,600 sebulan
2. Elaun keraian Sultan = RM15,480

Manakala jumlah yang diterima oleh Sultanah adalah sebnayak RM14,600 sebulan

1. Elaun Sultanah – RM12,000 sebulan
2. Elaun peribadi Sultanah – RM2,600 sebulan

Elaun-elaun lain yang diterima kerabat Diraja di Malaysia setiap bulan adalah seperti berikut :

 • Raja Muda – RM13,000
 • Raja Puan Muda – RM5,200
 • Tunku Bendahara – RM4,000
 • Bini Tunku Bendahara – RM1,250
 • Tunku Temenggung – RM3,500
 • Isteri Tunku Temenggung – RM900
 • Tunku Laksamana – RM3,000
 • Isteri Tunku Laksamana – RM600
 • anak-anak Sultan – RM1,000


Gaji Menteri Malaysia (VVIP) VS Rakyat Malaysia

Posted: 19 Mar 2011 11:06 AM PDT

Jika tahun 1980 Gross Domestic Product bagi Malaysia adalah sama dengan Korea Selatan. Kalau tanya sekarang? Sekarang sudah jauh berubah yang mana Malaysia di mana nisbah GDP Malaysia dengan Korea adalah 1:2. Vietnam? Erm….Vietnam pun pada masa itu tak sampai 1% pun. Sekarang Vietnam sedang giat memacu ekonomi mereka yang mana pelaburan luar Malaysia dan Vietnam sudah pun hampir sama iaitu sekitar RM8 billion dan tidak mustahil Vietnam bakal jauh ke hadapan daripada segi jumlah pelaburan luar. Kalau dahulu 35% daripada pelaburan luar di Asia Tenggara ini masuk ke Malaysia.

 • 50 tahun dahulu, kita sering bercakap Malaysia antara negara yang paling baik di Asia(lebih baik daripada Hong Kong dan Jepun)
 • 30 tahun dahulu, kita sering bercakap Malaysia lebih baik daripada Korea dan Taiwan( masa itu Jepun dan Hong Kong belum bangkit lagi)
 • 20 tahun dahulu, ok…..kita masih baik daripada China Thailand dan Singapura( kalah keada negara-negara Harimau Asia di atas)
 • 10 tahun dahulu – macam mana teruk pun, kita masih lebih baik daripada Vietnam dan Indonesia.
 • Sekarang? Kini? Pada masa akan datang?

Adakah kita sudah selesa dengan keadaan sekarang. Sekarang ini, kepercayaan penuh diberikan kepada Kerajaan Malaysia diharap dapat memacu ekonomi seperti yang kita nikmati dahulu. Diharap, jangan ada cakap-cakap 20 tahun lagi, kita masih menang dengan timor leste dan setaraf dengan Zimbabwe. (Harap-harap dijauhkan sekali). Memang harus diakui pendapatan rakyat Malaysia sekarang ini semakin kecil nilai. Sepatutnya kerajaan dah mula dan patut menyasarkan industri yang berpendapatan besar. Manufacturing dah tak boleh hidup sangat disebabkan kos tidak mampu menyaingi negara China dan Vietnam.

Pasti akan ada yang mempersoalkan tentang,

"mengapa mesti dibandingkan antara negara kecil seperti Singapura dengan Malaysia?". Singapura itu kecil bolehla…….

Mudah sahaja. Satu perkataan yang terbaik untuk jawapan kepada persoalan ini. PENINGKATAN. Takkan kita hanya nak ikut Singapura apabila sebut bab subsidi minyak sahaja semasa ingin menaikkan harga minyak. Sekarang ini kita bercakap kedudukan ekonomi Malaysia jika dibanding dengan Singapura contohnya. Kalau dahulu ekonomi Malaysia di mana? Singapura? Sekarang ini, Singapura sudah bergerak jauh ke hadapan disebabkan PENINGKATAN daripada segi mereka berjaya memacu ekonomi mereka.

 1. Semasa Singapura keluar daripada Malaysia, matawang Malaysia dengan Singapura hampir sama nilainya
 2. Singapura tiada langsung sumber asli. Tanah pun tak cukup. Malaysia? Malaysia ada segala-galanya contohnya minyak, balak dan keluasaan tanah yang sedia ada.
 3. Walaupun nilai import di Singapura lebih tinggi berbanding exportnya, mereka mampu meningkat pendapatan negara.
 4. Pendapatan perkapita rakyat Malaysia adalah RM17,182 (AS$5,000) setahun berbanding pendapatan perkapita rakyat Singapura sebanyak RM103,140 (AS$30,000) setahun. Ini menunjukkan pendapatan tahunan rakyat kita enam kali lebih rendah daripada negara berpendapatan tinggi seperti Singapura
 5. Persoalannya sekarang, kenapa Malaysia ketinggalan dari banyak aspek, sedangkan Malaysia ada banyak kelebihan

Malaysia perlu berusaha lebih gigih untuk melonjakkan ekonomi negara dalam usaha menjadi negara berpendapatan tinggi, setanding dengan negara maju yang lain. Kesempatan ini mari kita lihat gaji menteri Malaysia serta Ahli Parlimen di Malaysia.

Ini semua adalah dibawah Undang-undang Ahli Parlimen (Saraan) pindaan 2005.

 1. Gaji Perdana Menteri – RM 22,826.65 sebulan
 2. Gaji Timbalan Perdana Menteri – RM 18,168.15 sebulan
 3. Gaji Menteri-Menteri Kabinet – RM 14,907.20 sebulan
 4. Gaji Timbalan Menteri-Menteri – RM 10,847.65 sebulan
 5. Gaji Setiausaha Parlimen – RM 7,187.40 sebulan
 6. Gaji Ahli Dewan Negara – RM 6,508.59 sebulan
 7. Gaji Ahli Dewan Rakyat – RM 4,112.79 sebulan

P/S : Kalau kita nak berubah ke arah lebih baik, kita mestikan menjadikan negara yang lebih baik sebagai satu negara yang boleh dijadikan contoh. Pastinya kerajaan Malaysia mempunyai mekanisme terbaik untuk memacu ekonomi Malaysia seterusnya mampu meningkatkan pendapatan rakyat di Malaysia.

PP/S : Satu sahaja ingin dikatakan di sini, mungkin pahit untuk ditelan. Malaysia sebenarnya "kaya" dan Malaysia boleh maju juga jikalau pemimpin tidak rasuah, ikhlas berkhidmat untuk rakyat dan bukannya disebabkan kuasa semata-mata.


DAP Elders Convey Outrage By Animal Activists To Ean and Teo

Posted: 19 Mar 2011 09:00 AM PDT

DAP elders have conveyed the outrage expressed by animal and human rights activists over a kitten killer to Serdang MP Teo Nie Ching and Seri Kembangan assemblyman Ean Yong.

"I wish to stress that it was a very cordial discussion with two-way feedback and we are very pleased to have cleared the air on this matter with both Ean and Nie Ching," DAP


Android and Windows Phone 7 Devices Undefeated in Hacker Contest

Posted: 19 Mar 2011 08:59 AM PDT

Hacking Competition Leaves Android and Windows Phone 7 Devices Undefeated


The Nexus S is the Android phone target in the 2011 Pwn2Own competition.
From the results of the Pwn2Own hacking competition, it looks like Android and Windows Phone 7 are tough nuts to crack.
It took only two days for hackers to crack into the Apple and Blackberry operating systems during the three-day Pwn2Own tournament last week, while Android and Windows Phone 7 models were abandoned and left unhacked by the end of the contest.
Is this because their operating systems are more secure? Yes and no.
"The survival of a target at Pwn2Own does not automatically declare it safer than a target that went down," last year's Internet Explorer Pwn2Own winner Peter Vreugdenhil cautions. The contestants who were lined up to beat the Android and WP7 devices in the competition withdrew for a variety of reasons.
Pwn2Own, now in its fifth year, is a hacking competition divided into two areas: web browsers and mobile phones.
This year, Microsoft Internet Explorer 8, Apple Safari 5.0.3, Mozilla Firefox, and Google Chrome were the web-browser targets. In the mobile phone category, the Dell Venue Pro (Windows Phone 7), Apple iPhone 4 (iOS), BlackBerry Torch 9800 (Blackberry 6) and Nexus S (Android) were targeted. The OS and browser versions were frozen last week (so for example, Apple's Safari 5.0.4 update was not used), ensuring that all contestants are working on the same version of each OS.
Pwning and owning occurs if the hacker defeats the frozen version. If the exploit they used still exists in the current firmware, they are also eligible to receive a monetary prize. The 2011 Pwn2Own competition ran March 9 to 11.
Vreugdenhil says many different factors determine how hard a target is to hack. There's the safety of the software itself, the exploit mitigations that are already in place for that software, and then the amount of research that has already been conducted (which can speed up the process of writing an actual exploit).
Firefox and Chrome web browsers were also left undefeated because contestants withdrew from Pwn2Own.
"Chrome has the advantages of having multiple exploit-mitigation techniques that certainly make it more difficult to hack. As for Android, we see no particular reason why Android would be harder to hack than one of the other targets."
Safari, Chrome, iPhone, Android and Blackberry all use WebKit in their browsers, which means that they are all susceptible to exploitation through the browser — and that's exactly how the iPhone and Blackberry were attacked.
Charlie Miller, a Pwn2Own veteran, worked with Dion Blazakis to hack the iPhone 4 in this year's competition using a flaw in its Mobile Safari Web browser and a "specially-crafted webpage." A team of 3 (Vincenzo Iozzo, Willem Pinckaers, and Ralf Philipp Weinmenn) defeated the BlackBerry Torch using a similar technique.
So what did the contest's organizers think of the outcome of 2011's Pwn2Own?
Vreugdenhil and other organizers were not surprised that the iPhone went down quickly. It has been a major target and a lot of research has already been done on that platform.
Android's survival was a bit of a surprise, since it is also a big target and had four contestants lined up.
Although no device is unhackable, some factors contribute to a safer product. For those that are out to find the safest phone on the market, Vreugdenhil says you'll want to compare features such as DEP (Data Execution Prevention), ASLR (address space layout randomization), Sandboxing, code signing and the ease with which software can be updated on the device.
Pwn2Own Day 2 [Ars Technica]Malacca Trip: Tang House, A Good and Cheap Guesthosue

Posted: 19 Mar 2011 08:24 AM PDT

On my visit to Malacca few weeks there, I spent a night at Tang House. I found it throught Googling and the rate is quite cheap and affordable in my opinion. The best of all is it's located at the end of Jonker Walk and the room is pretty clean.

I booked the room a month in advance via email and they put my name in the list. A room for 2 is only RM55. Don't expect TV or big bed, it's just 2 bed, air conditioned and free WIFI. =) Free wifi is awesome as nowadays big hotel don't even provide free wifi.

Although there's no attached bathroom in the room like hotel, there's 2 bathroom on the upper floor which is clean and have water heater. The Tang's family who run the guesthouse was kind and lend us 2 towels because we've forgotten to bring along.

There's no free breakfast but they do prepare you some light meal at an affordable price. I didn't eat out at there though.

There's parking behind the hotel and the uncle collect RM2 per day parking. Be aware that if you park on the weekend, you are unable to move your car until midnight because the road is close for the Jonker Walk night market.

Head to the website for more information. =)


An Interior Behaviour Study Class

Posted: 19 Mar 2011 08:07 AM PDT

Another day in uni which is the just recent Thursday. =D Design course is not exam-oriented, it's not about memorizing but it's more on concept and thinking. Ah! Everyday, I think think think and think to do assignent, which is quite tiring to me, but somehow fun after getting outcome.

Sometimes, I thought, why not just give me exam and take away all the assignment because high school time was all about exam instead of assignment. Exam are easy IMO, it's just study and memorizing. Haha. But assignment is always about thinking and enhancing the work to perfect.

Interior Behaviour Study is one of the subject I've got for this semester. It's about study on the relationship of human behaviour with interior design. It's theory again, but the there's more hands-on work than reading. =(


CK and Arowa from Saudi Arabia.

And my lecturer CK is a perfectionist, so work always get rejected and I always thinking hard on how to do well on the project. Well, it's OK, I can't complain that much, yet it's pretty tiring I feel. Current project is about designing a social place on existing Taylor's site in-related to the human needs at that site. I think you probably don't know what am I talk about, cut the crap. Haha.


Tell you something, Indonesian really love BlackBerry a lot. I have no idea why. You can see people with BlackBerry in Taylor's are mostly Indonesian and they always BBM nonstop. Haa.


Farah, Jia Hui, Steve and Wesley. =D

It's another day in class and the day was a tutorial on the on-going project we are doing right now. Worksome, and not-awesome. One thing not nice about the class is it's 4 hours straight with no meal break. So I need to prepare myself a small packet of cookies to eat in class.


LOL. NA from Vincent of Vietnam.


Aseel look so EMO.


Hyper Aida.


Shy shy Wanyi from Penang, Nita and Mellysa from Medan. =D Really International class. Haha.

The fun about being in a small class is that you get close attention and the not-fun is you don't get to meet new person throughout the course, unless you walk upfront to student of other courses.

And the nice thing about studying in Taylor's is you meet people of different places. Sweet. =D


Kevin!

English, Mandarin, Hokkien and Malay are the medium of conversation in class. Haha. Multi-languages class. Nice to know that Medan's Hokkien is almost identical to Penang Hokkien, just unfortunately there's no people speaking the KL's local Cantonese dialect which I use to speak to my family.


Vain Wesley from Seremban and Kevin from Vietnam.


Act cool Arvin of Medan.

Ah! I need to catch up with my assignment already. =X Any idea on creating a new interacting spaces on a walkway? Haha.


Jepun Kesan Radioaktif Dalam Susu, Bayam

Posted: 19 Mar 2011 08:19 AM PDT

Osaka – Pihak berkuasa Jepun mengesan tahap luar biasa radioaktif dalam susu dan bayam di kawasan berhampiran loji nuklear yang terjejas tetapi menyatakan bahan makanan berkenaan tidak memberi ancaman segera kepada manusia.

Menurut Setiausaha Kabinet Yukio Edano, susu yang tercemar tersebut ditemukan di Fukushima, dimana loji reaktor berada. Sementara bayam yang terkena radiasi terdapat di wilayah Ibaraki.

"Radiasi yang dikesani telah melebihi batas yang ditetapkan di bawah undang-undang Jepun," ujar Edano seperti dikutip AFP, hari ini.

Edano mengatakan, Kementerian Kesehatan telah memerintahkan pihak bertanggungjawab di kedua wilayah tersebut untuk melakukan siasatan dari mana produk tersebut berasal, bagaimana produk tersebut dibahagikan, dan berdasarkan hasil temuan, penjualan produk tersebut perlu dihentikan.

Edano meminta para pengguna untuk tetap tenang. Dia mencatat walaupun pengguna terlanjur meminum susu yang tercemar, tingkat radiasinya akan sebanding dengan satu kali CT scan.
[Video] Robin Padilla Aktor Filipina, Dari Dunia Gemerlap Menuju Islam

Posted: 19 Mar 2011 11:28 AM PDT

Siapa yang tak kenal Robinhood? Seorang sosok kesatria pembela kaum miskin dari tanah Inggeris. Ia senantiasa membela kaum lemah dengan membawa panah sebagai senjata utamanya. Tak jauh berbeza dengan Robin Padilla, aktor asal Filipina ini juga pernah membintangi filem serupa di negeri asalnya.

Nama lengkapnya adalah Robinhood Fernando Carino Padilla. Namun, ia lebih popular dengan panggilan Robin Padilla. Ia adalah aktor Filipina yang pernah berjaya di era tahun 1990-an. Filem-filem yang dibintanginya selalu masuk dalam jajaran box office di negaranya. Tak hairan bila namanya masuk dalam daftar teratas aktor dan aktris Filipina terlaris.

Nama tersohor kelahiran Kota Manila, 23 November 1967 ini makin memuncak setelah membintangi sejumlah filem action di negaranya. Bahkan kerana peranan yang dimainkannya sebagai seorang gangster berdarah dingin dalam sejumlah filem, ia mendapat julukan The Bad Boy of Philippine Action Movies.

Bakat berlakon memang sudah mendarah daging dalam keluarga besar Robin Padilla, yang merupakan pemeluk Kristen Protestan. Ketiga orang abang Robin, yakni Rustom Padilla, Royette Padilla dan Rommel Padilla, juga dikenal masyarakat Filipina sebagai aktor. Kehidupan sebagai bintang besar (megastar) membawa Robin dekat dengan dunia malam dan ubat-ubatan terlarang.

Ia pun akhirnya menjadi pecandu dunia malam. Kariernya sebagai superstar pun menurun. Ia terlibat dalam kehidupan preman jalanan. Akibat sikap dan perilakunya itu, pada tanggal 21 Julai 1994, polis Filipina mengeluarkan surat penangkapan terhadap dirinya. Ia dinyatakan bersalah atas memiliki senjata api tidak sah dan dijatuhi hukuman selama 21 tahun penjara. Namun, ia dibebaskan pada awal tahun 1998.

Saat menjalani kehidupan dari balik jeriji besi, Robin berkenalan dengan seorang Muslim bernama Gene Gallopin. Gallopin adalah aktivis pejuang HAM bagi masyarakat Minoriti Muslim di Filipina. Dari Gallopin yang juga merupakan seorang mualaf, Robin mulai mengenal Islam. Keduanya kerap bertukar fikiran. Apa yang disampaikan Gallopin ternyata membekas dalam diri sang aktor.

Setelah melakukan diskusi panjang dengan Gallopin mengenai agama, Robin mantap untuk memeluk Islam. Tak hanya memeluk Islam, ayah lima orang anak ini pun kemudian mengganti namanya dengan Abdul Aziz. Meski dalam keseharian ia masih menggunakan nama Robin Padilla. Tak lama berselang, Liezl, sang isteri pun mengikuti jejaknya untuk menjadi seorang Muslimah.

Perihal keislaman Robin, membuat rakyat Filipina tersentak. Terutama para peminat utama pemeran besar dalam filem Bad Boy 2 ini, kerana tidak banyak berita yang mengulas mengenai proses dirinya menjadi seorang Muslim.

Bagi Robin, menjadi seorang Muslim memberikan tantangan tersendiri. Berkali-kali ia diberitakan miring terkait aktiviti keagamaannya. Ia kerap dikaitkan dengan Kelompok Abu Sayyaf, sebuah kelompok Muslim yang kerap dicap sebagai kelompok radikal di Filipina. Salah satunya adalah berita mengenai penangkapan terhadap seorang petinggi Abu Sayyaf oleh pihak berkuasa Filipina.

Kebelakangan diketahui jika orang yang ditangkap tersebut merupakan salah seorang pengawal peribadinya. Langkah Robin untuk membantu saudara-saudaranya sesama Muslim pun begitu mengesankan. Pada tahun 2004, ia membentuk sebuah lembaga advokasi yang difokuskan untuk penentangan wabak malaria. Melalui lembaga advokasi bentukannya ini, Robin memberikan bantuan secara percuma kepada masyarakat Muslim Filipina. Atas dedikasinya ini, Jabatan Keiehatan Filipina menunjuknya sebagai juru kempen Gerakan Pemberantasan Malaria.

Robin juga dikenal aktif dalam kegiatan sosial dan pendidikan. Dalam suatu waktu ia berhasil melakukan penggalangan dana sebesar satu juta peso Filipina untuk membangun area pemakaman Muslim di kota Norzagaray, Provinsi Bulacan. Ia juga mendermakan wang sebesar 2,5 juta peso Filipina kepada sebuah lembaga kemanusiaan di Filipina, Muay Association of the Philippines.

Sementara dalam bidang pendidikan, melalui Yayasan Dindang Kapayapaan yang dibentuknya, ia mendirikan sebuah lembaga pendidikan prasekolah bagi anak-anak Muslim di atas lahan miliknya di Fairview Park, Quezon City. Lembaga pendidikan tersebut telah beroperasi sejak tahun 2007 hingga saat ini.

Robin menjelaskan, para murid yang belajar di sekolah tersebut, nantinya akan mendapatkan bimbingan membaca Al-Quran dari para tenaga pengajar terpilih. Selama menimba ilmu di sekolah tersebut, tambahnya, para peserta didik akan tinggal di rumah peribadinya yang berada dalam satu lokasi dengan bangunan sekolah. "Para murid kita kecualikan dari yuran sekolah, biaya pembelian buku, papan tulis dan biaya asrama," paparnya sebagaimana dikutip dari lamanweb Manila Bulletin.

Meski menyandang status sebagai mantan narapidana, namun hal tersebut tidak membuat kareer Robin di dunia lakonan menurun. Berbagai tawaran untuk tampil di layar lebar datang kepadanya. Namun berbeza dengan sebelum masuk penjara, selepas menghirup udara kebebasan ia memutuskan untuk beralih ke filem-filem bergenre drama dan komedi.

Penampilan pertama di muka umum di dunia lakonan selepas keluar dari penjara adalah membintangi filem bergenre drama berjudul Tulak ng Bibig, Kabig ng Dibdib. Setelah debut perdananya kembali ke dunia perfileman Filipina, sejumlah tawaran untuk bermain dalam filem menghampirinya.

Beberapa filem yang pernah dibintanginya setelah dibebaskan yaitu Bakit Ngayon Ka Lang, Hari ng Selda: Anak ni Baby Ama 2, Tunay na Tunay: Gets Mo? Gets Ko, Ooops…, Teka Lang Diskarte Ko To, Kailangan Ko'y Ikaw, You and Me Against The World, Videoke King, dan Pagdating Ng Panahon. Dalam filem-filem tersebut, ia selalu dipasangkan dengan aktris-aktris ternama Filipina. Sebut saja di antaranya Judy Ann Santos, Angelika dela Cruz, Jolina Magdangal, Claudine Barretto, dan Kris Aquino.

Langkah ayah dari Ted Matthew (tidtid), Queenie, Kylie, Zhelireen (zhen-zhen), dan Robin Jr (Ali Padilla) dalam dunia lakonan tidak hanya sebatas di layar lebar, namun juga menembusi ke layar televisyen. Di antaranya ia pernah membintangi serial TV Asian Treasures produksi GMA Network. Siri televisyen yang dibintanginya ini selalu menempati peringkat atas acara televisyen yang selalu ditonton ramai.

Blue Over Blueberries

Posted: 19 Mar 2011 08:06 AM PDT

The blueberries found in blueberry bagels, cereals, breads and muffins are REAL blueberries right? Wrong! Award-winning investigative journalist Mike Adams, the Health Ranger, exposes the deceptive chemical ingredients and dishonest marketing of "blueberry" products from big-name food and cereal companies. The blueberries, it turns out, are made from artificial colors, hydrogenated oils and liquid sugars. See more episodes at HERE.TRANSCRIPT OF VIDEO:

Pictures of blueberries are prominently displayed on the front of many food packages. Here they are on boxes of muffins, cereals and breads. But turn the packages around, and suddenly the blueberries disappear. They're gone, replaced in the ingredients list with sugars, oils and artificial colors derived from petrochemicals.

This bag of blueberry bagels sold at Target stores is made with blueberry bits. And while actual blueberries are found further down the ingredients list, the blueberry bits themselves don't even contain bits of blueberries. They're made entirely from sugar, corn cereal, modified food starch, partially hydrogenated vegetable oil, artificial flavor, cellulose gum, salt and artificial colors like Blue #2, Red #40, Green #3 and Blue #1.

What's missing from that list? Well, blueberries.

Where did the blueberries go?

CLICK HERE for the rest of the entry. Please watch the video! Have a lovely evening!

Thanks to Angela who sent me this post.


FIve best resources for free games: TIGdb, Kongregate, MMOGame, JayIsGames

Posted: 19 Mar 2011 07:21 AM PDT

Five Best Resources for Free Games

Jason FitzpatrickFive Best Resources for Free GamesAll work and no play makes Jack a dull boy, but paying for everything make Jack rather poor. Here's a look at the most popular places to score free games online for some cheap end-of-year fun.
Photo by sqback.
Earlier this week we asked you to share your favorite resource for finding free games. You responded, we tallied up the nominations, and now we're back to highlight the five most popular contenders.
Note: If a web site feature exclusively Flash and HTML5 games, it got a Web-Based designation. If it offered a mixture of web-based games and downloads, we're calling it Cross-Platform. Some resources feature a mix of free games and commercial games, those sites are designated as Variable Price.

TIGdb (Cross-Platform, Variable Price)

Five Best Resources for Free GamesThe Indie Game Database (TIGdb) is a huge index of games from independent developers. Not all the games are free, but of the 700+ games currently in the index, over 70% are free (and those that aren't, such as runaway hit World of Goo, have demos and are more than worth paying for). You can browse the games by popularity, recent submission, ranking, or drill down through the database with the custom filters.

Kongregate (Web-Based, Free)

Five Best Resources for Free Games
Kongregate is a fusion of a social network and gaming platform. People don't just go to Kongregate to play a Flash game or two and leave; they network, earn badges and points, participate in site-wide challenges, rank games, and more. Kongregate actively encourages independent game development by offering weekly and monthly cash prizes to encourage developers to submit new games. You can browse games by genre, rating, popularity, and release date. You don't need an account to play the games at Kongregate, but you'll need to sign up if you want to take advantage of the badge/achievement system and other social network features.

MMOGame (Cross-Platform, Free)

Five Best Resources for Free Games
MMOGame has the smallest selection of games among the Hive Five contenders (15 as of this article), but don't let that fool you. The emphasis at MMOGame is on high quality multiplayer games with great graphics and depth of play (rather than indexing a high volume of trivial Flash games). At any given time you'll find hundreds of thousands of players online immersed in the games (500,000+ were logged in this morning). The offerings at MMOGame are free and range from European market games to World of Warcraft-style adventure games to intergalactic empire building games.

JayIsGames (Cross-Platform, Variable Price)

Five Best Resources for Free Games
JayIsGames is a blog devoted to casual gaming. Every weekday they review new Flash-based games and on the weekends they review downloads for Windows, Mac, and Linux. The Flash-based games are almost always free, and the downloads are a mix of free with demos and commercial (but still light/casual) games. The reviews are thorough, the screenshots plentiful, and if you're looking for great casual games without having to slog through downloading and testing them yourself, it's a great first stop.

Armor Games (Web-Based, Free)

Five Best Resources for Free Games
Armor Games might have one of the more spartan looking sites among the Hive Five contenders, but don't let that fool you. They have a huge index of games and a very active community—in fact their staff and developers are almost all active players. You can sort games by popularity, rating, and date of release. Each game entry has additional information, like the number of times it has been flagged as a favorite, a detailed description, and a mini guide to the controls and game shortcuts.Jepun Kesan Radioaktif Dalam Susu, Bayam

Posted: 19 Mar 2011 08:19 AM PDT

Osaka – Pihak berkuasa Jepun mengesan tahap luar biasa radioaktif dalam susu dan bayam di kawasan berhampiran loji nuklear yang terjejas tetapi menyatakan bahan makanan berkenaan tidak memberi ancaman segera kepada manusia.

Menurut Setiausaha Kabinet Yukio Edano, susu yang tercemar tersebut ditemukan di Fukushima, dimana loji reaktor berada. Sementara bayam yang terkena radiasi terdapat di wilayah Ibaraki.

"Radiasi yang dikesani telah melebihi batas yang ditetapkan di bawah undang-undang Jepun," ujar Edano seperti dikutip AFP, hari ini.

Edano mengatakan, Kementerian Kesehatan telah memerintahkan pihak bertanggungjawab di kedua wilayah tersebut untuk melakukan siasatan dari mana produk tersebut berasal, bagaimana produk tersebut dibahagikan, dan berdasarkan hasil temuan, penjualan produk tersebut perlu dihentikan.

Edano meminta para pengguna untuk tetap tenang. Dia mencatat walaupun pengguna terlanjur meminum susu yang tercemar, tingkat radiasinya akan sebanding dengan satu kali CT scan.
Radioaktif Akan Tersebar Ke Britain Dalam Masa 2 Minggu

Posted: 18 Mar 2011 11:21 PM PDT

Stockholm - Seorang pakar nuklear Sweden memberi amaran debu radioaktif dari loji nuklear Fukushima-Daiichi di Jepun yang bocor akan sampai ke Britain dalam masa dua minggu lagi, lapor sebuah akhbar semalam.

Pakar Institut Kajian Pertahanan Sweden, Lars-Erik De Geer berkata, ramalan debu radioaktif akan tersebar ke Britain dibuat berdasarkan data yang dikumpulkan oleh sekumpulan saintis yang memantau ujian nuklear di China.

Seterusnya, kata De Geer, debu radioaktif itu akan tersebar ke serata Eropah yang jaraknya lebih 14,000 kilometer dari Fukushima, Jepun.

"Namun, orang ramai tidak perlu bimbang kerana debu itu tidak berbahaya kepada manusia," katanya.

Menurut pakar berkenaan, debu radioaktif dari loji nuklear Fukushima Daiichi telah mencemari Amerika Syarikat (AS) selepas ia dikesan melekat pada pesawat-pesawat komersial yang tiba di negara kuasa besar itu.

Menurutnya, asap radiasi pula diramal melanda bahagian perairan barat AS yang terletak lebih 10,000 kilometer dari Jepun, lewat semalam.

Buat masa ini usaha sedang dilakukan bagi menyejukkan nuklear tersebut selepas ia rosak akibat gegaran kuat gempa bumi.

Beberapa pegawai menyatakan, mereka mungkin meletakkan beberapa reaktor nuklear di bawah struktur konkrit bagi mengelak penyebaran debu radioaktif.

Sementara itu, jumlah mangsa korban rasmi dalam gempa bumi dan tsunami yang melanda Jepun pada 11 Mac lalu meningkat kepada 6,539 orang sekali gus melebihi angka korban akibat gempa bumi di Kobe pada 1995.

Agensi Polis Kebangsaan Jepun menyatakan, jumlah mangsa yang hilang pula meningkat sedikit kepada 10,254 orang dengan angka keseluruhan mereka yang mati dan hilang setakat ini adalah 16,893 orang.

Sejumlah 2,513 yang lain cedera dalam bencana itu.

Perdana Menteri Jepun, Naoto Kan semalam menyatakan bahawa pihaknya akan mengatasi tragedi yang berlaku di negaranya.

"Kami akan sekali lagi membina semula Jepun," katanya.

Menurut Kan, kerajaan negaranya akan melaksanakan kawalan tegas di loji nuklear Fukushima Daiichi yang kini mengalami masalah selepas ia meletup sebanyak empat kali.

Dalam gempa bumi itu, hampir 400,000 orang hilang tempat tinggal. - Agensi

Ulasan GB

2 minggu untuk radioaktif sampai ke Britain.

Bagaimana dengan Malaysia? Ramai juga golongan pro-nuklear yang cuba membela langkah kerajaan membina loji nuklear di Malaysia.

Jepun yang mempunyai kepakaran dan teknologi pun tak dapat nak atasi masalah radioaktif yang menular ini inikan Malaysia terhegeh-hegeh nak bina logi nuklear.

Masalah besar kini ialah bila negara penuh sarat dengan politikus bebal dan rasuah dengan mengutamakan projek mega untuk pungut habuan sendiri dengan menggadaikan nyawa rakyatnya sendiri.


radiasi

Posted: 18 Mar 2011 11:53 PM PDT

aku mangsa radiasi
ledakan nukleur peracun minda
diletupkan oleh sang dungu
yang seumur hayat tak pernah kujulang
aku mangsa nukleur adu domba
semakin hari semakin bodoh
kabur dan keliru
bahana radiasinya


LIHAT APA YANG TELAH TERJADI 26 DAHULU

Posted: 19 Mar 2011 12:13 AM PDT


ADUN Pembangkang Kesal Tidak Dibenarkan Berucap

Posted: 19 Mar 2011 06:15 AM PDT

Nusajaya – Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Skudai, Dr Boo Cheng Hau merangkap Presiden DAP Johor meminta Speaker Dewan Negeri Johor, Datuk Mohd Ali Hassan dan Jawatankuasa Hak dan Kebebasan menyiasat dalam proses penyerahan ucapan penangguhan.

Menurutnya, kemungkinan berlaku penyelewengan di Pejabat Jurutulis sewaktu penghantaran ucapan penangguhan kerana tiada seorang daripada parti pembangkang diberikan peluang untuk berucap.

"Pihak kami rasa kecewa apabila terdapat kekurangan konsistensi bilangan ucapan daripada pihak kami sewaktu sesi penangguhan dewan yang dijalankan bagi Mesyuarat Persidangan Penggal ketiga dewan ke-12.

"Keadaan tersebut seolah-olah membiarkan pihak pembangkang terpinggir dengan secara sengaja dan ditolak hak walaupun isu yang mahu dibangkitkan melibatkan kebajikan rakyat," katanya sewaktu menemui media, semalam.

Terdahulu, Cheng Hau berkata, pada 11 Mac lalu kira-kira jam 11.23 pagi menerusi sistem pesanan ringkas (SMS), pihaknya telah dimaklumkan Pejabat Jurutulis terdapat enam ahli undangan yang menghantar ucapan tangguhan termasuk tiga daripada DAP.

"Jumlah tersebut melebihi kuota yang ditetapkan iaitu lima orang seperti yang termaktub dalam Peratusan Tetap Fasal 119(4) untuk memberikan ucapan penangguhan tanpa dipilih melalui undi.

"Ini bermakna, sekurang-kurangnya dua orang ahli DAP akan dapat berucap pada sidang DUN semalam, namun pada jam 2.13 petang saya dimaklumkan, ada lapan orang ahli dewan yang menyerahkan ucapan tangguhan," katanya.

Menurutnya, jumlah yang meningkat itu disebabkan terdapat peningkatan bilangan ahli dari Barisan Nasional (BN) dan keadaan itu membuatkan ahli pembangkang tidak terpilih memberikan ucapan tangguhan.

Cheng Hau berharap, isu itu diberikan perhatian dan disiasat sewajarnya dalam mempertahankan sistem demokrasi di negeri Johor. -SH


Mighty Mouth ft Soya – Tok Tok music video

Posted: 19 Mar 2011 05:38 AM PDT

Korean music video for Tok Tok by hip hop duo Mighty Mouth, featuring female singer Soya (not in the vid). Rookie Lee Soo-bin starred in the MV. Decent song…

Mighty Mouth ft Soya – Tok Tok music video from YeinJee's Asian Blog


Tahan Blogger Tanpa Waran, Tindakan Umpama Negara Polis

Posted: 18 Mar 2011 11:32 PM PDT

Dari KeadilanDaily

Tindakan kerajaan Umno Barisan Nasional (BN) menangkap penulis blog tanpa mengeluarkan waran dan alasan kukuh, menunjukkan sifat kuku besi sebuah negara polis, kata Naib Ketua Angkatan Muda KEADILAN, Khairul Anuar Zainuddin.

Beliau berkata demikian mengulas tindakan polis menahan blogger Muhammad Nur Hanief Abdul Jalil, atau lebih dikenali sebagai Hanief di Balai Polis Sentul malam tadi.

"Kerajaan tak perlu sorok tindakan ini, biar jelaskan secara terbuka. Dia (Hanief) bukan penjenayah. Tindakan mereka ini dah seperti karektor negara polis, bukan lagi demokrasi," katanya kepada Keadilan Daily.

Khairul berkata, tindakan serupa juga dilakukan bekas Presiden Mesir Hosni Mubarak yang mengongkong internet dan menangkap sesuka hati mereka yang didapati mengkritik kerajaan.

Di Malaysia katanya, lebih teruk lagi apabila blogger yang terkenal dengan kreativiti mengolah isu politik Umno BN di youtube pula ditangkap.

"Kerajaan boleh teruskan tindakan sebegini. Tetapi, satu hari nanti, mereka (kerajaan) akan tahulah akibat sama ada tekanan dari masyarakat antarabangsa, anak-anak muda dan rakyat, yang setiap hari mengharapkan kekuatan media internet sebagai sumber informasi.

"Mereka (kerajaan) boleh teruskan tindakan suppressif, dan ketinggalan zaman ini. Buat saja, tapi tunggulah, rakyat sendiri akan buat penilaian nanti," tambahnya.

Tian Chua dalam twitternya jam 2.30 pagi tadi menmpersoal hak polis dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) untuk menahan Hanief tanpa waran tangkap.

Hanief ditahan polis tengah malam tadi. Komputer ribanya turut dirampas, selain modem dan beberapa komputer milik bapanya turut diambil bersama.

Malah, menurut Tian, SKMM turut mengambil password Hanief. Beliau kini dilaporkan dipaksa memberi keterangan di SKMM Cyberjaya.

Ini bukan kali pertama tekanan terhadap blogger pro-Pakatan Rakyat dilakukan. Pada 2 Februari lalu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membenarkan injunksi kepada Datuk Seri Dr Rais Yatim bagi menghalang blogger, Amizudin Ahmat dari menerbitkan paparan berkaitan pendedahan yang menteri itu merogol seorang amah dari Indonesia.

Amizudin atau Din Binjai yang terkenal dengan blog sharpshooterblogger.blogspot.com hanya memapar semula pendedahan Wikileaks mengenai dakwaan berkenaan, dengan mengutip paparan Rockybru di blog pengamal media itu. Ironinya, tindakan keras itu tidak pula dikenakan terhadap Rockybru yang kini dilihat cenderung mesra Umno Barisan Nasional (BN).


Adenovirus, perhatian kepada polis, SB, Ketua Polis dan Menteri KDN

Posted: 19 Mar 2011 03:32 AM PDT


Negara kita diancam satu lagi bala, iaitu Adenovirus yang setakat ini telah menyebabkan kematian 2 orang pelatih Pulapol. Saya tahu Blog saya juga dipantau oleh polis dan SB. Jadi saya minta sangatlah kepada pihak polis dan SB yang memantau Blog saya supaya menyampaikan mesej kepada pihak atasan mengenai kaedah untuk membunuh segala jenis virus yang terdapat di persekitaran dengan kaedah yang selamat, iaitu dengan menggunakan air sahaja yang melalui proses elektrolisis menggunakan mesin canggih untuk menghasilkan air elektrolisis yang boleh membunuh semua virus , insyaAllah.

Jadi tak perlulah nak pikul tilam-tilam untuk dibuang atau dijemur untuk membunuh virus tersebut.

Saya cakap ini ialah kerana saya amat bersimpati dengan para pelatih Pulapol kita dan wabak ini boleh berlaku dimana-mana.

Dan saya serius dengan apa yang saya perkatakan ini , bukan kerana saya pakar dalam perkara ini, tapi kerana saya telah berjumpa orang yang pakar dalam perkara ini, yang professional, yang ada ijazah yang diiktiraf, yang penting dia anak tempatan.

Kalau tak percaya cakap saya, boleh search sendiri di Internet dengan kata kunci Neutral Electrolyzed Water atau baca di pautan berikut http://aquaox.blogspot.com/2010/05/electrolyzed-water-applications-in.html

Neutral Electrolyzed Water (NEW) is produced near neutral 6.5 pH where the predominant antimicrobial agent is Hypochlorous Acid, the most efficient and efficacious specie of chlorine. Hypochlorous Acid kills microorganisms (bacteria, fungi, algae, spores, staff infections/MRSA and viruses).

Apa-apa pun kita manusia hanya berusaha, yang menyembuhkan dan yang membunuh Adenovirus ini hanyalah Allah yang Maha Esa.

Hidup di dunia hanya sementera, hidup di akhirat kekal sampai bila-bila


Seorang Warga Tua Dibunuh Dan Dibiarkan Rentung Dijilat Api

Posted: 19 Mar 2011 05:30 AM PDT

Ipoh: Seorang warga tua dipercayai dibunuh sebelum mayatnya dibiarkan dijilat api dalam kebakaran yang memusnahkan rumah mangsa di Ampang Baru, di sini, semalam.

Mayat Ho Choong Fah, 84, yang turut mempunyai kesan kelar di leher, ditemui di atas katilnya jam 1.50 pagi.

Ketua Polis Perak, Datuk Mohd Shukri Dahlan, berkata mayat mangsa ditemui selepas sepasukan anggota Jabatan Bomba dan Penyela-mat Ipoh membuat pemeriksaan dan memadam kebakaran di rumah itu sebaik mendapat laporan jam 12 tengah malam.

"Sebaik kebakaran dipadamkan, anggota bomba menemui satu mayat di atas katil dengan kesan terbakar. Pemeriksaan lanjut mendapati ada kesan kelar pada leher mangsa," katanya selepas menghadiri majlis suai kenal bersama Persatuan Peniaga dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) di Mes Pegawai Kanan Polis di sini, semalam.

Mohd Shukri berkata, polis tidak menolak kemungkinan mangsa dibunuh berdasarkan kesan kelar di leher yang menggunakan senjata tajam dipercayai pisau sebelum suspek membakar rumah mangsa.

"Ketika kejadian, mangsa dikatakan tinggal sendirian. Mayat mangsa kemudian dihantar ke Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) untuk bedah siasat," katanya.

Beliau berkata, kes itu disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan dan polis masih menunggu keputusan bedah siasat bagi mengetahui punca kematian. -BH


Girl’s Day Twinkle showcase

Posted: 19 Mar 2011 05:20 AM PDT

Korean pop group Girl's Day held a showcase in Seoul's Apgujeong on March 16 to launch their latest single, Twinkle Twinkle. Image by Spdstudio [Kr]…

Girls Day Jihae Twinkle showcase

There's more, read the full post »

Girl's Day Twinkle showcase from YeinJee's Asian Blog


No comments: