Wednesday, April 20, 2011

3D Sex and Zen (2011) movie trailer

3D Sex and Zen (2011) movie trailer


3D Sex and Zen (2011) movie trailer

Posted: 20 Apr 2011 09:45 AM PDT

Hong Kong erotic comedy 3D Sex and Zen: Extreme Ecstasy (HK$2.78m @ US$358k) has broken the HK box office first day record set by Hollywood 3D blockbuster Avatar (HK$2.63m). Movie railer below, NSFW

3D Sex and Zen, remake of a 1991 movie, is claimed to be the world's first 3D erotic film. The 2011 production starred little known Japanese actor Hiro Hayama, actresses Saori Hara and Yukiko Suo, and also Hong Kong actress Vonnie Lui.

The weak cast obviously doesn't matter much. It's said that some viewers are travelling from mainland China (where it's banned) to watch the film.

3D Sex and Zen (2011) movie trailer from YeinJee's Asian Blog


Email 1Malaysia: Projek Najib Bantu Kroni

Posted: 20 Apr 2011 09:39 AM PDT

E-Mel 1Malaysia: Projek kerajaan atau projek swasta?

"Sebelum saya tidur, biar saya jelaskan bahawa Email 1Malaysia adalah projek sektor swasta. Ia tidak melibatkan dana awam terlibat, dan keseluruhannya adalah sukarela," demikianlah mesej tweeter Perdana Menteri Najib Razak semalam. Illustrasi: Azlan malaysiakini

Malah sebelum Najib, PEMANDU juga menyatakan bahawa Email 1Malaysia tidak diwajibkan kepada semua warga Malaysia. Ia adalah satu projek yang diterajui Tricubes Berhad dari sektor swasta, dan Tricubes Bhd yang bertanggungjawab terhadap pelaburannya, bukan kerajaan.

Penjelasan ini diumumkan setelah projek bernilai RM50 juta ini mencungkil pertikaian dari pelbagai pihak. Malah, seperti bantahan terhadap pembinaan Menara 100 tingkat sebelum ini, satu laman telah direka di facebook bernama "1M Malaysians who don't want Najib's 1 Malaysia email" , menarik penyertaan puluhan ribu dalam masa 24 jam.

Sungguhpun demikian, maklumat yang diperolehi menunjukkan kata-kata Najib adalah saling bertentangan. Menurut media internet The Malaysian Insider, unit kerajaan yang dipertanggungjawabkan untuk memantau projek ini, MAMPU - telah mengeluarkan satu panduan pembidaan. KPI untuk projek ini adalah, menjadikan 100% warga Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas sebagai pengguna Email 1Malaysia menjelang tahun 2015.

Dokumen yang berkenaan juga menunjukkan bahawa syarikat yang berjaya untuk membida projek ini perlu mengemukakan kepada kerajaan, bagaimana untuk menjadikan 50% pengguna Email 1Malaysia menggunakan perkhidmatan tambahan, seperti e-bayar dan sebagainya, menjelang tahun 2020.

Petanda-petanda ia sebagai projek kerajaan

Selain itu, penjelasan Najib dan PEMANDU bahawa projek ini adalah pelaburan sektor swasta dan tidak melibatkan dana awam juga memperlihatkan kontradiksi. Pertama, sila rujuk laporan Bernama pada 19 April.

"Najib berkata kerajaan telah mula meninjau inisiatif tanpa kertas dan e-kerajaan dalam usaha untuk menjadi lebih mesra alam dan moden, inisiatif berikutnya, yang termasuk dalam CCI (Communications Content and Infrastructure) NKEA, merupakan kajian asas terhadap perkhidmatan kaunter dan kerajaan tanpa kertas.

Projek tersebut bertujuan mewujudkan pengukuran asas terhadap inisiatif kerajaan untuk menambah baik perkhidmatan, khususnya dalam transformasi ke arah kerajaan elektronik (EG) dan ke arah tanpa kertas.

Diuruskan oleh Unit Permodenan, Pentadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU) dan Rangkaian Telekomunikasi Bersepadu Kerajaan (GITN), projek itu melibatkan kutipan data dan analisis perkhidmatan e-kaunter, transaksi elektronik dan inisiatif kerajaan tanpa kertas dalam sektor awam, penilaian pusat data agensi kerajaan serta perkhidmatan dan infrastruktur rangkaian.

Apabila siap kelak, ia akan memastikan perkhidmatan yang disediakan oleh kerajaan lebih telus, sesuai bagi tujuan, berkesan kepada rakyat. Kerajaan akan melabur RM3.261 juta dalam projek itu yang akan menyaksikan pewujudan 155 pekerjaan.

Beliau berkata CCI NKEA juga memulakan inisiatif kerajaan untuk menyediakan akaun e-mel rasmi dan unik serta pengenalan bagi warganegara Malaysia.

Perdana Menteri berkata dengan kesan PNK sebanyak RM39 juta sehingga 2015, inisiatif e-mel 1MY ini akan membolehkan komunikasi langsung dan terjamin antara warga Malaysia dan kerajaan serta meningkatkan penyampaian perkhidmatan kerajaan kepada pelanggan dan perniagaan."

Dengan kata lain, projek e-mel 1MY ini adalah sebahagian daripada pelaburan kerajaan di bawah CCI NKEA. Pada masa yang sama, Najib mengumumkan bahawa "Tricubes Bhd akan menerajui pelaburan berjumlah RM50 juta ini yang turut termasuk pembangunan portal web, akaun e-mel semua warga Malaysia berumur 18 tahun ke atas, pusat setempat bagi perkhidmatan kerajaan, peruntukan untuk perkhidmatan nilai tambah seperti perangkaian sosial, semakan bil dalam talian serta pembayaran, tambahan kepada perkakasan pembangunan web untuk warga dan entiti perniagaan untuk aplikasi membangunkan kreatif."

Bagaimana syarikat bermasalah melabur?

Di samping itu, Tricubes Bhd telah mengeluarkan kenyataan kepada Bursa Malaysia pada 4 April 2011 bahawa syarikatnya memperolehi satu projek e-mel daripada MAMPU. MAMPU mengeluarkan surat rasmi kepada Tricubes berhubung kontrak projek e-mel 1MY pada 29 Mac 2011, dan Tricubes akan berbincang dengan kerajaan dalam projek ini. Tiada maklumat terperinci dilampirkan, tidak dinyatakan sama ada ia Public Private Partnerships (PPP) atau Private Finance Initiative (PFI). Dalam keadaan biasa, ia menunjukkan pada dasarnya, ia adalah procurement.

Pada masa yang sama, menurut laporan The Malaysian Insider, sejumlah lima buah syarikat terlibat dalam pembidaan projek ini. Seandainya projek ini adalah pelaburan swasta, mengapa MAMPU tidak memilih syarikat yang lebih kukuh keadaan kewangannya, sebaliknya memilih sebuah syarikat yang bermasalah kewangan?

Menurut maklumat Bursa Malaysia, Tricubes telah disenaraikan sebagai status BN3 dan perlu mengetengahkan program penstrukturan kewangan, atau berdepan dengan nasib "delist". Selain itu, menurut laporan kewangan 2010 Tricubes, syarikat ini telah mengalami kerugian bersih sebanyak RM3.35 juta (RM3,346,752).

Melihat kepada Tricubes yang sudah dibeban dengan masalah kewangan sendiri, persoalan yang timbul adalah, bagaimana syarikat ini mampu untuk mendapatkan modal yang secukupnya untuk memastikan kestabilan dan kelangsungan projek ini? Tiada jawapan untuk soalan ini daripada Najib, PEMANDU malah Tricubes Bhd sendiri sehingga sekarang. -MR

*Neo Chee Hua ialah Assistant Editor MerdekaReview.


Pengguna Facebook bantah projek emel 1Malaysia


Belum pun sampai 24 jam Perdana Menteri melancarkan projek e-mel 1Malaysia, sudah muncul satu laman di Facebook menyeru rakyat menolak projek 'pembaziran' tersebut.

Didaftar atas nama '1M Malaysians who don't want Najib's 1 Malaysia email', sehingga berita ini ditulis ianya telah mempunyai 21,913 pengguna Facebook yang meminatinya.

Menurut maklumat tertera, laman tersebut dibuat bagi membantah projek emel 1Malaysia yang didakwa hanya akan membazirkan RM50 juta wang rakyat selaku pembayat cukai.

Dalam posting awalnya, pengendali laman ini meletakkan beberapa pilihan jawapan berhubung tujuan projek ini diwujudkan untuk diundi oleh rakan-rakan mereka.

Majoriti peminat laman ini bersetuju bahawa projek emel 1Malaysia adalah projek untuk membantu kroni.

Semalam, Datuk Seri Najib Razak merasmikan projek untuk menyediakan akaun e-mel kepada semua warga Malaysia yang berusia 18 tahun ke atas.

Dengan nilai kontrak bernilai RM50 juta, projek itu dianugerahkan kepada Syarikat Tricubes Bhd.

Bagaimanapun, syarikat tersebut dikatan sebuah syarikat bermasalah.

Bukan sahaja namanya tidak berapa dikenali, ianya juga merupakan antara 12 buah syarikat yang disenaraikan Bursa Malaysia sebagai syarikat GN3 kerana keadaan kewangannya dalam keadaan "lemah" atau "buruk."


Menurut garis panduan yang ditetapkan Bursa Malaysia, pengkelasan status GN3 itu akan membolehkan syarikat berkenaan mendapatkan bantuan daripada satu jawatankuasa untuk menstruktur semula hutangnya.

Penyenaraian Tricubes di Bursa Saham mungkin ditarik balik sekiranya syarikat itu gagal meyakinkan bursa berhubung pelan untuk melunaskan kesemua hutangnya.

Kontrak bernilai RM50 juta itu dijangka sudah pasti akan memberi nafas baru kepada Tricubes. -HDBN Promises – Nothing But Bounced Cheques!

Posted: 20 Apr 2011 08:57 AM PDT

Kuching Anak Moyan (left), the headman who admits
he took a RM10,000 bribe to make his community vote
BN from Member of State Parliament Joseph Mauh

BN's Joseph Mauh has been caught red-handed on a double election cheat.  He not only promised a poor Headman RM 10,000 to gain his vote, but then the cheque bounced!
In this way Mauh cheated his constituents twice.  Firstly he cheated them of their right to a free vote by bribing the Headman, which is an exceedingly serious crime.  Secondly, he didn't even carry out his promised payment to a poor community.

You could say that a person who takes a bribe in exchange for their most precious freedom, the freedom to choose their rulers and lawmakers, deserve what they get.  But, of course such communities agrees to these bribes because the treacherous BN government has kept them so poor and desperate.
The police must act to arrest election criminals
Sarawak Report assumes that now this incontrovertible evidence has been placed before them, the police will move immediately to detain and question Joseph Muah.  Likewise, the Election Commission should suspend the result of the election.
If the evidence is proved (and it should be done quickly) then there should be a re-election.  In the light of this abuse, other similar claims across the length and breadth of Sarawak should also be investigated.  We are not talking about 'opposition troublemakers' we are talking about a respected and appointed Headman, who voted for BN!
Joseph Muah, if found guilty faces the most serious criminal charge of election fraud.  This is the testimony of the Headman against him:
"My name is Kuching ak Moyan and i am one of the headmen in Tamin constituency. In the just concluded State election, i was given three cheques, one for RM2,000, another for RM3,000 and the third for RM5,000 by the Barisan Nasional candidate, Joseph Mauh.  I have cashed out the first two cheques, both for a total RM5,000 but the last one, for RM5,000, was bounced. So i sent it back to him and he promised that he will bank in the amount instead into my account. Up till today, i have not received the RM5,000. The three cheques were given to me on the 13th of April so that we will give our support to the Barisan Nasional. In the year 2006 State election, each voter here was given only RM20 but in this election, the amount was increased to RM50 per voter. There are 15 voters in this longhouse and all of them were given RM50 each. I think all of us have voted for Barisan Nasional. Ofcourse I know that the money the Barisan Nasional give to us would amount to nothing if the government grabbed our land. But what to do, we still have to vote for the government as the government has given us the money. Yes, i know we can just accept the Barisan Nasional money and vote for the opposition but since everybody else voted for Barisan Nasional this time, i decided to follow suit."


Time to stop Sham Elections in Sarawak
This is just the beginning of the evidence about this election.  No wonder BN in KL was so worried about the election and so relieved at the outcome.  But likewise, no wonder Taib rushed in the middle of the night in the middle of the weekend to the Governor to get sworn back in before anyone could shout "Stop Thief!"
But if he hopes this is the end of the matter then the Chief Minister is older and stupider than even we realised.  The cheated voters of Sarawak are not going to take this sitting down.  Because the victory of the last election was that despite the bullying, bribes and cheating the opposition still managed to gather 45% of the vote!
Imagine what percentage would have gone to the opposition without the rigging and cheating and bribes?  The swings across the country were HUGE and they were away from BN in town and rural areas alike.
Imagine what the percentages would have been if all those half million native voters who Taib refuses to give voter registration to had been able to vote too?  This is why BN is worried.  They are an illegitimate government who stole the election and they deserve to be investigated and prosecuted and then punished with the full force of the law.
Sarawak Report is currently in Geneva, where this NGO is joining others who have been invited to speak at the UN about the problems over human rights and democracy in Sarawak.  We will present the case of this Headman and also the many others who have been cheated in this election.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Of 20 reports lodged against Selangor MACC, 13 were directed at Ashraf

Posted: 20 Apr 2011 08:32 AM PDT

S Pathmawathy
Apr 20, 11
3:45pm
 
A senior police officer testified today that only after the death of Teoh Beng Hock did the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) cooperate in police investigations.

DSP Kamaruddin Ismail of the Shah Alam police Criminal Investigation Department told the royal commission of inquiry into the DAP political aide's death that 20 investigation papers were opened from March 2005 to July 2009 on complaints of abuse and torture against MACC officers.

However, it took two to four years after the complaints were lodged for identification parades to be arranged for complainants to point out their assailants because of the "lack of cooperation from the MACC", Kamaruddin said.

NONE"Immediately after Teoh's death, the MACC was more cooperative," he said, drawing laughter from those present.

Bar Council lawyer Cheow Wee asked Kamaruddin if he had quizzed the MACC about its sudden willingness to cooperate, but commission chairperson Justice James Foong interjected, asking, "Isn't it obvious?"

Foong asked: "Can you point out the cases where you had a hard time getting cooperation from the MACC?"

The reply from Kamaruddin: "I can't tell for sure... but from my monitoring, I find that the MACC investigators have a problem in working with the police.

"When they are called to the police station (for their statements to be recorded) they don't show up and the police have to go to their office to get the statements."

Commissioner T Selventhiranathan then asked the police officer if it was "extraordinary" for the anti-corruption body not to show up despite police orders, to which Kamaruddin said: "Yes, they have to come, but they don't...

"And, because they are government servants, we are more diplomatic and we go to their place to get their statements."
'Wrote in to the MACC'

NONEOver a period of four years from 2008, Kamaruddin said, police arranged 31 identification parades for leads into their investigations into complaints against the MACC.

Of the 20 reports lodged against Selangor MACC, he added, 13 were directed at MACC assistant enforcement officer Mohd Ashraf Mohd Yunus (right) for causing hurt to the complainants.

Ashraf was one of several Selangor MACC officers who had questioned Teoh over alleged irregularities in the disbursement of funds by his employer, Seri Kembangan assemblyperson Ean Yong Hian Wah.

Teoh, who was Ean Yong's political secretary, was taken as a witness to the Selangor MACC headquarters on the 14th floor of Plaza Masalam in Shah Alam for questioning on July 15, 2009.

He was found dead on the landing of the fifth floor of the building on the afternoon of the next day.

Kamuruddin also told the panel that 20 investigation papers were forwarded to the public prosecutor for further action, while 13 investigation files were yet to be completed and seven marked as 'NFA' or no further action.

Asked why these cases were rendered 'NFA', Kamaruddin said there were several reasons, among them the lack of cooperation from the MACC and the retraction of police reports made by some of the complainants.
"Was the a reason there was no decision? Was it because there were no documents?" asked Foong.

Kamaruddin:
Yes, there are situations when they say the documents are lost, investigation diaries missing, security guard's log books go missing.

Foong: But did you write personally to them requesting for it?

Kamaruddin: Yes, but no reply yet.

The police officer said that he had written to the then-Selangor Anti-Corruption Agency (ACA) on May 27, 2008.

Foong: What was the reply?

Kamaruddin: I wrote in and asked some officers to attend an identification parade and I received a reply from the ACA the next day, signed by deputy director Hishamuddin Hashim, saying the officer is involved in an operation.

In the second paragraph of the letter he (Hishamuddin) said that he needs to get the opinion from the senior federal counsel in charge of the agency' prosecution department whether to attend the parade.

Selventhiranathan: Say Hishamuddin comes here and tells us (the inquiry) that he doesn't know at all about this investigation, he is lying?

Kamaruddin: Yes, I believe so... because he signed the letter written on May 28, 2008.

Foong: Did you take follow-up measures? Did you seek instrcutions from the IGP (inspector-general of police) or AG (attorney-general)?

Kamaruddin: We waited for his answer, after May 28, 2008, because he said he will let us know.

"Three years down the road, and you are still waiting?" mocked Selventhiranathan, to which Kamaruddin nodded.

Police waited for orders from prosecution


Although Kamaruddin did not discount the inefficiencies of police investigator in following up with the MACC on the complaints, he blamed most of the dilly-dally and weaknesses on the anti-graft agency.

In the 20 reports lodged, 15 had certified medical examination reports that the complainants were physically harmed and assaulted.

azlanSome of the common accusations were that they were blindfolded, beaten on the palms of their feet using electrical cables and kicked on the thighs, as well as stripped of their clothes and hit on the genitals.

"Since the complaints were made on physical abuse, don't the police have the powers to arrest... since there are elements of a crime committed?" asked Cheow.

"Because it wasn't severe injuries, we categorised it under Section 323 (of the Penal Code)," Kamaruddin said, and added that the police waited for an order to investigate from the public prosecutor as it was a compoundable offence.

Kamaruddin added that he was asked by his superiors on the progress of investigations into the abuse complaints and he had forwarded the letter he received from Hishamuddin.

According to him, his commanding officers had discussed the matter with the MACC chief and then instructed that all graft-busters involved to attend an identification parade on Sept 14, 2009.

Nevertheless, despite the fact that some positive identifications were made, no charges have been pressed.

To this, Kamaruddin said that whenever the police send in investigation papers, they are forwarded back with further instructions.

"The DPP (deputy public prosecutor) sometimes needs more supporting documents or they need to ask specific question to the complainant and record the statement again," he explained.

Cheow also asked on the retraction of report lodged by the complainants. "If it is retracted won't be that they had lied when lodging the allegation?"

"We consult the DPP and they direct us to record another statement from the complainants to state the reasons the report was withdrawn," replied Kamaruddin.

He added that it was normally done by complainants who did not face charges by the anti-corruption body and therefore, they did not want to prolong the matter.

MACC lawyer Muhammad Shafee Abdullah, who cross-examined Kamaruddin after Cheow, tried to establish that similar complaints of abuse were sometimes made against the police.

"Before Teoh's case, all complaints lodged were by suspects right, not witnesses? Allegations of these kind are not only levelled against the MACC officers, it also happens to the police?" asked Shafee, to which Kamaruddin agreed.

The senior police officer affirmed that in his experience there have been instances where suspects make claims of abuse to obstruct investigation into their alleged crimes.

After Kamaruddin gave his testimony, MACC assistant enforcement officer Bulkini Paharuddin took the stand.

The inquiry resumes tomorrow.


Ali Rustam Salahkan Pihak Lain Apabila LTAM Tiada Sambutan

Posted: 20 Apr 2011 08:32 AM PDT

KM akui lapangan terbang Melaka kurang sambutan

Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam mengakui operasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Melaka (LTAM) tidak mendapat sambutan.

Beliau yang mempersalahkan Bahagian Promosi Pelancongan (BPP) berkata kesan kini LTAM yang terletak di Batu Berendam kelihatan sunyi sepi berikutan kekurangan aktiviti penerbangan dijalankan di situ.

"Saya rasa kesal dan kecewa terhadap agensi pelancongan terbabit kerana tidak menjalankan promosi terhadap LTAM sehingga lapangan terbang ini tidak mendapat sambutan.

"Kita tidak boleh tunggu kerajaan negeri sahaja berusaha menjalankan promosi dan kegiatan lain bagi menarik pengguna untuk gunakankemudahan di LTAM," katanya.

Menurut Mohd Ali, biarpun ketika ini terdapat syarikat penerbangan Indonesia iaitu Riau Airlines dan Wings Air beroperasi di LTAM namun kelemahan dari segi promosi perkhidmatan tersebut telah menyebabkan ia gagal beroperasi menurut apa yang diharapkan.

Beliau meluahkan perkara itu dalam sidang media majlis perasmian Seminar Kawasan Pertumbuhan Segi Tiga Indonesia-Malaysia-Thailand (IMT-GT) peringkat negeri Melaka.

LTAM mula beroperasi semula pada akhir tahun 2009 setelah kerja-kerja kerja-kerja penambahan panjang landasan daripada 1,300 meter kepada 2,135 meter dengan kos keseluruhan berjumlah RM131.5 juta dijalankan.

Tiada wakil Riau

Mohd Ali berkata, setakat ini Wings Air yang dimiliki Lion Air Indonesia di LTAM adalah syarikat penerbangan yang terbaru menyediakan penerbangan bagi laluan Pekan Baru-Melaka selepas Riau Air yang memulakan operasinya sejak beberapa tahun lalu.

Katanya, program Seminar IMT-GT yang berlangsung juga tidak disertai wakil daripada Riau atau Pekan Baru termasuk dari syarikat penerbangan Riau Airlines serta Wings Air bagi membincangkan kegiatan promosi yang sesuai digerakkan pada masa depan.

"Kehadiran mereka penting bagi membincangkan strategik kegiatan dan kerjasama pada masa depan bersesuaian dengan penubuhan IMT-GT yang menekankan penglibatan ketiga-tiga negara dalam aspek ekonomi seperti perdagangan, pengangkutan dan pembangunan pelancongan.

"Kerajaan negeri sedia membantu menyelaraskan program kerjasama yang sesuai diadakan bersama Riau agar kemudahan LTAM dapat digunakan sepenuhnya.

"Melaka telah mendapat undangan daripada Riau untuk menyertai acara larian antarabangsa diadakan di wilayah itu dan kita akan menghantar peserta pelari Melaka ke sana untuk bertanding melalui kemudahan penerbangan di LTAM.

"Pada masa yang sama, kita juga mengharapkan agar agensi kerajaan yang berkaitan dapat bergerak lebih aktif bagi memastikan operasi di lapangan terbang lebih aktif pada masa depan," -mk


PAS: LTAM tiada nilai komersial

PAS mengingatkan ketua menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam supaya tidak menyalahkan Bahagian Promosi Pelancongan (BPP) susulan Lapangan Terbang Antarabangsa Melaka (LTAM) di Batu Berendam kurang mendapat sambutan kerana kurangnya aktiviti promosi.

Timbalan ketua penerangan PAS Melaka, Yusof Wahab berkata agensi tersebut juga tidak berfungsi untuk menarik syarikat penerbangan beroperasi di lapangan tersebut sebaliknya perkhidmatan asasnya ialah menarik pelancong datang ke Melaka.

"Janganlah salahkan orang lain kalau kegagalan itu adalah kegagalan Ali dan kerajaan negeri yang tersilap percaturan membangunkan LTAM yang sememangnya dari awal tidak mempunyai nilai komersil untuk dinaiktaraf kerana lokasinya yang berdekatan dengan Kuala Lumpur dan Singapura.

"Pelancong lebih suka menggunakan jalan darat untuk ke Melaka berbanding dengan menaiki kapalterbang yang kosnya mungkin lebih mahal," katanya dalam satu kenyataan.

Sehubungan itu, Yusof kesal dengan kenyataan Mohd Ali didakwanya tidak mahu bertanggungjawab di atas kelemahan dan kegagalan kerajaan negeri menarik syarikat penerbangan beroperasi di LTAM sebaliknya menyalahkan agensi tersebut.

Yusof mengulas kenyataan Mohd Ali yang dilapor mengakui operasi di lapangan terbang ini tidak mendapat sambutan.

Katanya, beliau kesal dan kecewa terhadap agensi pelancongan tersebut kerana tidak menjalankan promosi terhadap LTAM sehingga terbang ini tidak mendapat sambutan.

Mohd Ali berkata BPP tidak boleh menunggu kerajaan negeri sahaja berusaha menjalankan promosi dan kegiatan lain bagi menarik pengguna untuk menggunakan kemudahan di lapangan terbang tersebut.

Mengulas lanjut, Yusof berkata Pakatan Rakyat sebelum ini pernah membangkitkan isu kegagalan LTAM menarik syarikat penerbangan beroperasi di situ.

"Malah ia dibangkitkan sebelum LTAM dinaiktaraf lagi. Pakatan sememangnya tidak bersetuju dengan cadangan kerajaan negeri untuk menaiktarafkan Lapangan Terbang Batu Berendam menjadi LTAM yang kononnya mencapai spesifikasi sebagai sebuah lapangan terbang bertaraf antarabangsa," katanya.

Yusof juga mendakwa kerajaan negeri Melaka tidak melaksanakan kajian terperinci dan tepat sebelum melaksanakan projek pembesaran lapangan terbang ini dengan sejumlah wang yang mencecah jutaan ringgit.

Sebaliknya dengan jumlah wang tersebut banyak lagi projek yang memberi manfaat kepada rakyat antaranya projek mengatasi masalah banjir, menaiktaraf Hospital Melaka yang tidak cukup kelengkapan dan katil. -mk


Ulasan GB

Sekarang baru Ali Rustam mengaku Lapangan Terbang Antarabangsa Melaka (LTAM) tidak mendapat sambutan sedangkan sewaktu PRK Merlimau yang baru lalu, PAS telah menyuarakan hal ini berkali-kali tetapi dinafikan oleh Ketua Menteri berkenaan.

Terlalu banyak pembaziran yang berlaku di Melaka dengan projek-projek bernilai jutaan ringgit tetapi tidak bermenafaat seperti LRT Sungai Melaka, Eye Of Malaysia dan seumpamanya.

Pengauditan yang terperinci perlukan terhadap projek-projek ini kerana ia melibatkan wang cukai rakyat dan kerajaan negeri Melaka di bawah pimpinan Ali Rustam begitu mudah menghabiskan wang rakyat tanpa pulangan yang menasabah.1Malaysia email? What will they do next?

Posted: 20 Apr 2011 07:24 AM PDT

Dear Friends,

I was at amazed at what the Federal Government of Malaysia is doing. Emails for everyone? In the first place, why would anyone in their right mind want to provide an email address for every Malaysian above 18 years of age.

Every savvy Malaysian who wants an email address has one, long ago and it is provided FREE. How? Every one of the internet browsers today, provide unique, personal and free email addresses to anyone. Every work place in this networked world have their own unique email addresses for their workers. Even government offices have their own websites and email addresses. How is the new email superior to the existing ones?

Why do we need another email address to complicate our lives? On average, a person has at least 2 email addresses in Malaysia, one work and another personal. I have one email for work, one for personal use, one for the home and two others for social networking and community work.

Tell me dear Malaysia, why spend millions on providing another email address that may never be used? Is it not better to spend those millions on providing free WiFi access to people or even reducing the exorbitant cost of internet access? The exercise proposed is a complete waste of public funds. Have they even considered the millions of ringgit for maintenance of the servers, etc?

Today's email providers are vying to provide email boxes that are larger than 5 gigabytes each. Gmail is providing each about 10 Gigabytes free, Yahoo and Hotmail is providing similar capacity. If one looks at Telekom Malaysia, their broadband still provides an primitive 10 megabytes! Many Malaysians have actually stopped using Streamyx email addresses because of the small capacity. I had stopped using that for almost 10 years now. How many Gigabytes is the new scheme going to provide?

So, what is the current interest in providing email addresses for Malaysians. Many feel, it is just another fat cow to milk for certain individuals. Only the ignorant dodos would go for this scheme which is worse than scratch-n-win!

The money invested by the government can be channeled to providing better internet services or giving a better tax rebate to people who have to pay for their internet service. At the moment it is a miserable RM500 rebate!! What is so wrong about giving a 50 percent reduction on internet access? That would give half the users, savings that would matter. It would keep the money out of the pockets of cronies and in the pockets of the rakyat. Alternatively, provide us with fast internet access without any added on schemes that we DON'T use. Just pure speed of 10 megabytes per second at a reduced rate! Is that difficult?

It is truly amazing that this government which prides itself in e-government and e-service of every kind can come up with such a hare-brained scheme like this. Have they not realised that every schoolboy/girl who has a PC, has an email account, a facebook account and maybe a Twitter account? Would it jolt the powers that be, to know that the children of today who are on the verge of finishing are more savvy of the happenings in this world than some ministers who profess to be all knowing.

On the other hand, dear friends, is this a scheme whereby the powers that be, can bombard us minnows, with propaganda? Since everyone will have an email account the channel is there. As all grandiose schemes, this scheme can be effectively curtailed. Just don't use it and it may go away. We may yet be forced to use it. Ignorance of an email may not be a defence as according to them, all must use it for official emails. Ludicrous? maybe but we have have seen worst schemes in the past!

Stop insulting our inteligence and be intelligent for a change! Please.

Anthony
Via e-mail from a friend-edit


1967 6 Day War Part 1 - Israel fights for her life and wins

Posted: 20 Apr 2011 07:18 AM PDT

Arabs say that Israel can do anything because US supports them. Well, I got a problem with that idea. Because Israel has been managing to kick Ayrab's butt by themselves, they really don't need US support or help at all. How in the world do Arabs manage to get their butts kicked 5 times by a country with population of about 3 million? How do they do that? What about the strong Russian support for the Ayrabs?History bears out that the Arabs were on Hitler's side during WWII. The Ba'athist party in Syria & Iraq are built on Nazi Fascism. If you notice Hezbollah, the Palestinians & other Arab armies in the Middle East use the straight arm salute.

Basically anyone who hates the Jews....the Arabs and Muslims will embrace.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Fighting the governments around the world with ‘DOG’ attack similar to ‘DOS’

Posted: 20 Apr 2011 06:56 AM PDT

Edited for my safety and to made the article to be able to apply universally all over the world. I just made a gist of the article taken from MKini's article, "Fighting 'DOS' with 'DOG'" by Dean Johns   

Most of us know or heard about the denial-of-service (DOS) attacks of Internet servers.

 1. Authoritarian governments usually had done the DOS attack on the judiciary.
 2. They use to mount a deadly DOS attack on civil society and opposition by having thousands of opponents arrested and detained under the draconian laws.
 3. Subservient Police force also staged a long-running series of DOS attacks on the populace by the series of home ministers and inspector-generals of police who took charge, all dedicated to serving the interests of the regime, rather than the people in general.
 4. And denial of service (DOS), or denial of the sort of honest, efficient, straightforward service the citizens have the right to expect, is also the name of the game in all the civil services.
 5. Across the entire government and civil service, there's no telling how much the Government denial-of-service (DOS) system has stolen from the country's economy over the years, let alone cost the people in lost income, opportunities, amenities and benefits.

So it's high time for citizens to follow the shining examples of their fellows in Tunisia, Egypt and other former fascist kleptocracies, and get rid of the criminal scum whose DOS attacks rob them of not just basic human rights to speak, write, read and hear the truth, but of proper protection against perversions of justice, predatory police and plunder by government leaders and public servants.

It's high time that citizens fought back against the government. Starting by, avenging denial-of-service (DOS) attacks on pro-democracy websites and bloggers, by staging:

 1. denial-of-purchase (DOP) attacks on the regime's lying newspapers,
 2. and denial-of-viewing (DOV) and denial-of-listening (DOL) assaults on government mendacious air media.
 3. Simultaneously, every citizen can wage his or her personal denial-of-bribes (DOB) campaign against corrupt police and other functionaries.
 4. But such DOS, DOP, DOV, DOL and DOB attacks, as satisfying as they would be to an extent, would be only preliminaries to the forthcoming mother of all opportunities to repay the government for decades of denial-of-service (DOS): an overwhelming denial-of-votes (DOV) at the next general election.
 5. In other words, there's only one way to deal for once and for all with the government's perennial
  • denial-of-honesty (DOH),
  • denial-of-justice (DOJ),
  • denial-of-accountability (DOA) and
  • denial-of-service (DOS) to the citizens,
 6. and that's for all citizens to unite in treating this rotten regime to a killer denial-of-government (DOG) attack.


My Mother’s Pineapple Fibre Baby Dresses

Posted: 20 Apr 2011 06:32 AM PDT

My mother was very sentimental person. She kept in good condition the things that were dear to her, items dating back to her baby years, kept in good condition by her mother, my grandmother. Among the items that I inherited from her that I treasure most are a gold pendant with bite marks and three pieces of baby dresses.

Pineapple fibre baby dressed from the 1920s
Hand-stitched dresses made from pineapple leaf fibre fabric.

The dresses, my mother told me, were made from pineapple leaf fibre fabrics, painstakingly sewn one stitch at a time by hand. I cannot imagine the amount of effort and time put into making them. The sparsely woven fabrics make them appear almost sheer but they are stiff to the touch. The size of each dress is different, giving rise to the assumption that they were made at different times of her young life, most probably for important occassions like her baptism and such.

She was born in 1925. That makes these dresses at least eighty years old. This is all I know of these priceless "artifacts". I regret that I did not spend time to get to know more of her life, more of the things that she would eventually bequeath to me when she was alive. I am sure hers was a life worth telling, and there are interesting stories behind each and every one of those items.

Related posts:

 1. Mum's Photo – 1948 This is possibly the earliest photo of Mum. It is...
 2. Hurting Mum Honour you father and mother so that you may live...
 3. Remembering Baby Last night as I was lying in bed, I thought...
 4. Melting This has been an unproductive week. Just when I thought...
 5. The Most Important Body Part This just came in the mail. It is a timely...


Speaker Perak Yang Selalu Bikin Ribut Di Dewan, Kini Rumahnya Dihentam Ribut

Posted: 20 Apr 2011 07:17 AM PDT

Ribut tengah hari

HUTAN MELINTANG - Rumah milik Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, Datuk R Ganesan antara 33 rumah yang terjejas dalam satu kejadian ribut di kawasan Hutan Melintang, petang kelmarin.

Kejadian ribut yang diikuti hujan lebat petang kelmarin merosakkan bahagian bumbung rumah berkenaan di Lorong Arun, di sini, yang dibina sejak 1984.

Ganesan ketika ditemui berkata, dia hanya mengetahui kejadian itu setelah abangnya memaklumkan bumbung rumahnya rosak sebelum bergegas pulang untuk melihat sendiri.

"Kerosakan yang berlaku tidak teruk hanya melibatkan beberapa keping zink sahaja, saya akan membaikinya sendiri dengan segera," katanya.

Beliau berkata, insiden ribut di kawasan itu telah dimaklumkan kepada Pegawai Daerah untuk tindakan selanjutnya.

Katanya, dia juga sempat meninjau beberapa rumah lain yang turut terjejas dalam kejadian ribut menyebabkan kerosakan­ sama terutama di bumbung.

Bunyi bising

Seorang penduduk Rancangan Perumahan Awam 3, Mat Tulus Sarbon, 58, berkata, ketika kejadian dia bersama keluarga sedang berehat di rumah berkenaan.

Menurutnya, kira-kira jam 12.30 tengah hari itu, mereka sekeluarga terkejut apabila mendengar bunyi bising di bahagian dapur.

"Bimbang dengan keadaan itu, kami terus melarikan diri, apabila hujan dan angin reda, saya memeriksa sendiri dapur dan mendapati hampir semua zink bahagian itu diterbangkan angin," katanya.

Mat Tulus berkata, ia adalah kejadian pertama berlaku membabitkan kerosakan rumahnya sejak hampir 20 tahun lalu.


Mangsa trauma

Seorang warga emas nyaris cedera ditimpa serpihan zink rumahnya sendiri yang tercabut akibat angin kencang.

M Subama, 64, berkata, ketika kejadian dia sedang berehat di ruang tamu menonton televisyen tanpa menyedari keadaan bumbung rumahnya di Lorong Iswara, di sini diterbangkan angin.

"Serpihan yang jatuh hampir terkena kepala tetapi saya sempat mengelak, saya terus melarikan diri masuk ke dalam bilik untuk menyelamatkan diri," katanya.

Menurutnya, kejadian yang berlaku kira-kira 1.30 petang itu menyebabkan hampir 30 peratus zink rumahnya hilang diterbangkan angin.

Dia yang ketika itu tinggal seorang diri mengakui masih trauma dengan kejadian itu.

Perasaan sama dikongsi seorang suri rumah, R Paravathy, 48, yang bimbang dengan keselamatan ahli keluarganya apabila bumbung rumahnya turut rosak.

"Apa yang penting adalah keselamatan saya dan anak-anak, takut juga sekiranya perkara tidak diingini berlaku, mujurlah semuanya selamat," katanya.

Kerugian RM50,000

Sementara itu, Pembantu Khas Ahli Parlimen Bagan Datoh, Khairuddin Tarmizi berkata, setakat semalam, sebanyak 33 rumah dilaporkan terjejas dalam kejadian ribut yang berlaku antara 12.30 hingga 130 petang kelmarin.

Menurutnya, antara kawasan yang terlibat adalah Rancangan Perumahan Awam 1 dan 3 membabitkan enam rumah, Taman Seri Melintang (2), Lorong Iswara (12), Lorong Murgan (2), Lorong Naidu (8), Lorong Maniam (2) dan Lorong Arun (1).

"Kita anggarkan kerugian keseluruhan rumah yang terbabit kali ini hampir RM50,000, termasuklah kerosakan rumah Speaker DUN di Lorong Arun.

"Bantuan sewajarnya akan diatur termasuk bantuan daripada Tabung Bencana," katanya.
Dalam perkembangan sama, ADUN Hutan Melintang, S Kesavan turut melawat beberapa rumah yang dilanda ribut. -SH


When are the Police going to take action against these dicks?

Posted: 20 Apr 2011 05:16 AM PDT

"Muslim group declares jihad against 'extremist' Christians," by Asrul Hadi Abdullah Sani for Malaysian Insider

They are threatening to shed the blood of Christians, they forget that the majority in Sarawak are Christians. The IGP and the Police Raja Di Malaysia are sleeping-edit Pembela spokesman Dr Yusri Mohamad accused Christians in Malaysia of harbouring a hidden agenda. — Pic by Jack Ooi
KUALA LUMPUR, April 15 — An umbrella coalition of Muslim groups held a protest today and declared they were willing to shed blood against 'extremist' Christians that insult and ridicule the position of Islam in the country. The Muslim Organisations in Defence of Islam (Pembela), comprising 20 groups, protested after Friday prayers at the National Mosque against Putrajaya's release of Malay-language bibles and Prime Minister Datuk Seri Najib Razak's promise to never impound the Alkitab again.

A group of 30 men dressed in white shirts and skullcaps gathered at the main entrance of the mosque after prayers with placards saying "Allah is great! We Ansarullah (helpers of Allah) are watching you!" Group spokesman Dr Yusri Mohamad said that the Christians are beginning to challenge and dismantle the status and sovereignty of Islam as the state religion.

"Pembela found that statements and actions (by Christian groups) are made to further challenge the sovereignty of Islam. This is not acceptable to Pembela because it implies that there is a larger agenda to be achieved by this group apart from the bible issues alone "Pembela believe that despite the bible issue there is a hidden mission to open the Muslim community in Malaysia to apostasy, or at least inject religious pluralism, secularism and extreme-liberalism which can erode the integrity and identity of Muslims in Malaysia," he said while addressing a crowd of over 50 over a loudhailer.

Yusri also asked Christian groups to stop their confrontational approach and to apologise to Muslims for wounding the community. He stressed that all Muslim leaders regardless of political affiliation should not mortgage Islam because it will undermine the country's nation-building process. "We are also not comfortable with the approach of allowing non-Muslim leaders to become spokesmen for the government and the opposition in this issue because this involves Islam and Muslim leaders must step forward to address this issue.

"We ask all Muslim leaders to unite against extremist Christians that challenge and insult Islam," he said.

A group of 30 men gathered at the main entrance of the National Mosque after prayers today. — Pic by Jack OoiIkatan Muslimin Malaysia's (ISMA) secretary-general, Aminuddin Yahaya, added that that country has been soiled by foreign elements.

"Malaysia was tanah melayu, tanah Islam. But when British colonialists came to our land, they also brought Christianity with them.

"We are being taken over by colonialists through their demands once again. We must unite and not compromise with those that insult our religion. We are willing to die for Islam and our country!" he said.

The Muslim coalition also reiterated its threat to challenge Putrajaya's 10-point solution to the bibles row in court.

However the Christian Federation of Malaysia (CFM) said yesterday it was unconvinced with the Najib administration's 10-point solution to the Alkitab row, calling it "ad hoc and short term" and pointing out that it still did not address the impasse over the use of the word "Allah".

CFM president Ng Moon Hing said while the 10-point solution had dealt with the impounding of the Alkitab, it had failed to address the root cause of Christian discontent — the prohibition of publications containing the word "Allah".

The government is still locked in a legal dispute with the Catholic Church over the use of the word "Allah" by non-Muslims to refer to God, as Islamic enactments in 10 states prohibit this practice.

With the Sarawak polls looming tomorrow, the Barisan Nasional (BN) administration had sought to pacify the Christian community by ordering the release of the holy books, and later drafting the 10-point solution early this month to resolve all future disputes in the matter.

The solution, however, stipulates two separate sets of rules for Christians living on either side of the South China Sea. For those in the east Malaysian states of Sabah and Sarawak, the distribution and printing of such books have been allowed, due to the large Christian community. Sarawak is home to the country's largest Christian population. But the Cabinet insists that Malay-language bibles in the peninsula be marked with a cross and the words "Christian Publication" on the front cover.


Terima Kontroversi Menjelang Muktamar PAS Sesuatu Yang Positif

Posted: 20 Apr 2011 05:30 AM PDT

Kontroversi menjelang muktamar tanda positif

SHAH ALAM – Mesyuarat Pas kawasan diyakini lebih hangat dengan idea dan cadangan baru ahli akar umbi demi survival parti itu.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bangi, Dr Shafie Abu Bakar berkata, berdasarkan suasana dan berita yang disiarkan menjelang muktamar parti itu Jun ini memperlihatkan kehangatan pelbagai isu bakl diketengahkan.

Katanya, cadangan Yang Dipertua Pas Bintang, Mohd Radzi Hashim mencalonkan Exco Kerajaan Kelantan, Datuk Husam Musa merebut jawatan presiden sebagai provokasi untuk menghangatkan suasana.

Malah, beliau juga menyifatkan kenyataan penganalisis politik, Prof Dr Abdul Azizi Bari bahawa kepimpinan Pas perlu berubah terutamanya Presiden, Datuk Seri Abdul Hadi Awang agak mendahului dan mengejutkan.

"Tetapi bagus juga kita mengocakkan suasana yang tenang menjadi sesuatu yang tidak dinamik kepada dinamik. Tidaklah mendatar sahaja, kalau ia lesu, sejuk, tiada tarikan orang tidak akan pergi, kalau ada isu yang dieksploitasi hangat bukan sahaja ahli Pas, mungkin orang lian pun berminat untuk mengetahuinya.

"Sekurang-kuranya orang berkenaan prihatin. Barang kali ambil tindakan ataupun menyedari kehendak semasa orang di bawah, bagi saya ini perkara biasa bila hendak pemilihan kepimpinan mesyuarat Muktamar,"
katanya.

Sementara itu, ADUN Lembah Jaya, Khasim Abdul Aziz berkata, mesyuarat Pas sentiasa membuka ruang yang luas untuk dijadikan medan perbincangan dengan saluran yang betul.

"Kita tidak hairan di muktamar terbesar pun perwakilan yang hadir akan menyentuh pimpinan yang tidak betul sebab kita terbuka.

"Kita akan membuka ruang seluas-luasnya pada perwakilan yang terdiri daripada ketua cawangan, maknanya di peringkat akar umbi juga akan memberikan pandangan. Beginilah cara Pas yang terbuka kepada semua pihak memberikan pandangan," katanya. -SH


Abdul Hadi Ganti Nik Abdul Aziz

KUALA LUMPUR – Keputusan Pas Bukit Bintang mencalonkan Presiden, Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebagai Timbalan Mursyidul Am kerana beranggapan akan dapat menggantikan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat apabila tiba masanya kelak.

Yang Dipertuanya, Mohd Radzi Hashim berkata, perubahan yang dikemukakan akan memperkukuhkan jentera dan Majlis Syura secara keseluruhannya.

"Jika Nik Abdul Aziz mengundurkan diri kelak sekali gus Abdul Hadi dapat dinaikkan sebagai pengganti kepada jawatan tersebut," katanya.

Radzi berkata, perubahan kepimpinan perlu dilaksanakan dari peringkat Presiden sehingga ke Ahli Jawatankuasa Kerja supaya rakyat dapat menerima parti dengan lebih terbuka.

"Ini bagi memastikan supaya Pas dilihat sebagai parti yang bergerak dalam kehendak semasa yang mana tidak timbul isu penyingkiran kepada pimpinan sedia ada.

"Pas mengamalkan keterbukaan yang bersedia menerima pandangan tanpa melanggar perlembagaan parti," katanya.

Ditanya mengenai penjelasan pengasingan kuasa antara kuasa eksekutif dan Majlis Syura, Radzi berkata, pengasingan itu bagi memastikan tiada kuasa eksekutif yang terlibat dalam menganggotai Majlis Syura.

"Majlis Syura perlu bebas tanpa campur tangan kuasa eksekutif dengan bertindak mengawasi perjalanan kuasa parti.

"Ini bagi memastikan setiap keputusan yang dibuat Majlis Syura konkrit tanpa pengaruh mana-mana pihak," katanya.

Kepada satu soalan lain, adakah pihaknya menerima tekanan daripada mana-mana pihak ekoran kejutan pencalonan Exco Kerajaan Kelantan, Datuk Husam Musa bertanding sebagai Presiden yang dikemukakan, Radzi berkata setakat ini tiada mana-mana pihak memberi maklum balas mengenai isu tersebut.

"Parti menerima cadangan kami kerana setiap kawasan ada pilihan masing-masing

"Pencalonan kami bukan mahu cipta sejarah kerana ia adalah perkara biasa apabila tibanya pemilihan parti," katanya.

Pada 8 April lalu, Pas Bukit Bintang mencetuskan kejutan dengan mencalonkan Exco Kerajaan Kelantan untuk bertanding sebagai Presiden dengan alasan perubahan kepimpinan. -SHGreat Truths For All Ages

Posted: 20 Apr 2011 04:45 AM PDT

GREAT TRUTHS...
THAT LITTLE CHILDREN HAVE LEARNED

1) No matter how hard you try, you can't baptize cats.
2) When your Mom is mad at your Dad, don't let her brush your hair.
3) If your sister hits you, don't hit her back. They always catch the second person.
4) Never ask your 3-year old brother to hold a tomato.
5) You can't trust dogs to watch your food.
6) Don't sneeze when someone is cutting your hair.
7) Never hold a Dust-Buster and a cat at the same time.
8) You can't hide a piece of broccoli in a glass of milk.
9) Don't wear polka-dot underwear under white shorts.
10) The best place to be when you're sad is Grandpa's lap.

GREAT TRUTHS...
THAT ADULTS HAVE LEARNED

1) Raising teenagers is like nailing Jell-O to a tree.
2) Wrinkles don't hurt.
3) Families are like fudge...mostly sweet, with a few nuts.
4) Today's mighty oak is just yesterday's nut that held its ground.
5) Laughing is good exercise. It's like jogging on the inside.
6) Middle age is when you choose your cereal for the fiber, not the toy.

GREAT TRUTHS...
ABOUT GROWING OLD

1) Growing up is mandatory; growing old is optional.
2) Forget the health food. I need all the preservatives I can get.
3) When you fall down, you wonder what else you can do while you're down there.
4) You're getting old when you get the same sensation from a rocking chair that you once got from a roller coaster.
5) It's frustrating when you know all the answers but nobody bothers to ask you the questions.
6) Time may be a great healer, but it's a lousy beautician.
7) Wisdom comes with age, but sometimes age comes alone.


Brain Oddities: Spelling is Irrelevant to Comprehension - See, you're smart!

Posted: 20 Apr 2011 04:00 AM PDT

Brain Oddities: Spelling is Irrelevant to Comprehension

By Barry Ritholtz - December 13th, 2010, 9:15AM
In trying to make sense of the world around us, our brains have evolved to do some very odd things. The more we learn about our cognitive processes, the more it seems we have inherited a very weird wetware set, filled with bizarre and misleading foibles.
While most of the cognitive errors I reference here work against us — especially as investors — today's example of a cognitive process works strangely in the brain's favorSpelling don't matter. Comprehension remains essentially unchanged, even when all letters of a word are totally mixed up — just so long as the first and last letters are in their proper place.
Spelling, it seems, is irrelevant to comprehension. Try this jumble below and see if the flawed wetware you call a brain can read it:
>

>
Pretty cool, eh? Quite a marvelous set of neurons you got there . . .
(Source)


projek email 1Malaysia ada kaitan dgn adik Najib ?

Posted: 20 Apr 2011 03:39 AM PDT

Syarikat Tricubes Berhad yang diberikan kontrak 1Malaysia email bernilai RM50 juta kini berdepan dengan masalah kewangan, dan disenaraikan Bursa Malaysia sebagai status GN3. Seandainya syarikat ini gagal mengetengahkan program menstruktur semula kewangannya pada hujung Oktober 2011, maka ia mungkin berdepan dengan nasib untuk ditarik dari penyenaraian (delist).

Apa yang menarik, pemegang saham kedua terbesar Tricubes Berhad adalah Commerce Technology Ventures Sdn Bhd, iaitu Private Equity Fund yang ditubuhkan Bank Negara bersama Commerce Group (atau Bumiputra-Commerce Holdings Berhad Group).

Commerce Group atau Bumiputra-Commerce Holdings Berhad Group kini telah dinamakan sebagai CIMB Group, diterajui oleh adik Perdana Menteri Najib Razak, iaitu Nazir Razak Nazir Razak adalah Ketua Pegawai Eksekutif CIMB Group.


Semalam, Perdana Menteri mengumumkan bahawa kerajaan telah memberikan satu projek baru bernilai RM50 juta kepada Tricubes Bhd untuk mendirikan satu laman internet, dan setiap warga negara berumur 18 tahun ke atas akan dibuka satu akaun email - "1Malaysia email" untuk kegunaan rasmi; sementara mendirikan pusat perkhidmatan e-kerajaan, termasuk laman sosial, pembayaran hutang melalui internet dan sebagainya.

Namun demikian, menurut maklumat Bursa Malaysia, Tricubes telah disenaraikan sebagai status BN3 dan perlu mengetengahkan program penstrukturan kewangan, atau berdepan dengan nasib "delist".

Dalam satu kenyataan Tricubes pada 29 Oktober 2010, lantaran daripada kebimbangan oleh juruaudit terhadap laporan kewangan Tricubes sehingga 31 Mac 2010, ditambah pula shareholders' equity yang lebih rendah daripada 50% modal sehingga Jun 2010, maka ia telah melanggar peraturan penyenaraian, lantas dimasukkan ke adalam status GN3.

Selain itu, menurut laporan kewangan 2010 Tricubes, syarikat ini telah mengalami kerugian bersih sebanyak RM3.35 juta (RM3,346,752). Meskipun Tricubes memohon agar Bursa Malaysia mengecualikan dirinya daripada peraturan GN3, namun Bursa Malaysia enggan meluluskan permintaannya.

Menurut peraturan GN3 di Bursa Malaysia, Tricubes perlu mengemukakan satu rancangan penstrukturan semula kewangannya dalam tempoh 12 bulan, bermula 29 Oktober 2010 (tarikh dimasukkan ke status GN3). Malah, rancangan tersebut perlu diluluskan Bursa, malah dilantik penajanya dalam masa tiga bulan, dan menghabiskan program penstrukturan semula dalam masa enam bulan selepas diluluskan Bursa.

Jikalau Tricubes gagal mematuhi mana-mana peraturan, maka Bursa Malaysia boleh menghentikan sementara jual-beli saham syarikatnya, dan kemudian menarik penyenaraiannya (delist).

Menurut kenyataan terbaru Tricubes pada 1 April 2011, tiada perkembangan yang besar dalam rancangan penstrukturan semula kewangan syarikat tersebut. Menurut had tempoh, Tricubes harus menghantar laporan penstrukturan kewangannya sebelum 29 Oktober 2011, dan mendapat kelulusan daripada Bursa Malaysia - untuk mengelakkan dirinya daripada ditarik penyenaraiannya (delist).

Sebagaimana yang diketahui, Tricubes cuba membida 32.2% saham Pos Malaysia daripada Khazanah Nasional Berhad, tetapi gagal.

Pada saat-saat yang genting ini, Najib membawa cahaya harapan kepada penstrukturan semula kewangan Tricubes apabila mengumumkan pemberian projek 1Malaysia email bernilai RM50 juta kepadanya. Berikutan kontrak ini, Tricubes mungkin sempat untuk mengemukakan rancangan penstrukturan kewangannya sebelum hujung Oktober.

Apa yang dipertikaikan, PEMANDU yang mendakwa diri mengutamakan meritokrasi dan ketelusan itu, melantik sebuah syarikat yang berdepan dengan masalah kewangan untuk melaksanakan projek kerajaan ini.

Menurut maklumat rasmi, pemegang saham kedua terbesar Tricubes adalah Commerce Technology Ventures, ditubuhkan pada Julai 2000, dengan fungsi utamanya membekalkan modal untuk pembangunan teknologi. Sehingga hari ini, syarikat ini telah melabur di 22 buah syarikat, termasuk 10 buah syarikat telekomunikasi, enam syarikat advanced manufacturing, lima syarikat life science dan satu lain-lain.

Modal Commerce Technology Ventures dikendalikan CAV Private Equity Management Sdn Bhd, syarikat ini adalah salah satu syarikat di bawah CIMB Group. Menurut laporan kewangan Tricubes 2010, Commerce Technology Ventures merupakan pemegang saham kedua terbesar yang memegang 15.63% saham. Pemegang saham terbesar Tricubes adalah Khairun bin Zainal Mokhtar - selain memiliki 15.72% saham secara langsung, juga memiliki 14.17% saham melalui Ambank.


Payudara Wanita Cedera Digigit Anjing Sheperd

Posted: 20 Apr 2011 03:56 AM PDT

Anjing gigit payudara

BUKIT MERTAJAM: Seorang suri rumah yang cedera payudara kirinya digigit seekor anjing jenis German Shepherd pada Jumaat lalu, kini dalam pertimbangan untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap pemilik anjing berkenaan.

Mangsa, Lee Boon Chen, 44, berkata, walaupun pemilik anjing itu sudah memohon maaf selepas insiden itu, dia tidak akan berdiam diri dan mahu melakukan sesuatu untuk memberi pengajaran kepada pemilik anjing lain yang tidak mengutamakan keselamatan orang awam.

Katanya, dia mahu pemilik anjing lebih bertanggungjawab termasuk menjaga dan mengawal haiwan peliharaan masing-masing bagi mengelak orang lain menjadi mangsa.

"Selepas kejadian ini, saya trauma, malah kerap bermimpi diserang anjing dan jika saya melihat atau terserempak dengan anjing jenis itu, saya takut dan badan menggigil," katanya ketika ditemui menerima rawatan susulan di sebuah hospital swasta di sini semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 7.30 pagi Jumaat lalu, Lee nyaris kehilangan payudara kirinya selepas cedera diserang anjing berkenaan ketika dia membawa anjing peliharaannya jenis Shih Tzu bersiar-siar di kawasan perumahan di Taman Tambun Indah, Simpang Ampat dekat sini. -hm


Bongkar: Tricubes Dimiliki Secara Tidak lansung Oleh Adik Najib

Posted: 20 Apr 2011 02:00 AM PDT

1Malaysia email: Tricubes Berhad dimiliki secara tidak langsung adik Najib

Syarikat Tricubes Berhad yang diberikan kontrak 1Malaysia email bernilai RM50 juta kini berdepan dengan masalah kewangan, dan disenaraikan Bursa Malaysia sebagai status GN3. Seandainya syarikat ini gagal mengetengahkan program menstruktur semula kewangannya pada hujung Oktober 2011, maka ia mungkin berdepan dengan nasib untuk ditarik dari penyenaraian (delist).

Apa yang menarik, pemegang saham kedua terbesar Tricubes Berhad adalah Commerce Technology Ventures Sdn Bhd, iaitu Private Equity Fund yang ditubuhkan Bank Negara bersama Commerce Group (atau Bumiputra-Commerce Holdings Berhad Group).

Commerce Group atau Bumiputra-Commerce Holdings Berhad Group kini telah dinamakan sebagai CIMB Group, diterajui oleh adik Perdana Menteri Najib Razak, iaitu Nazir Razak (gambar kanan). Nazir Razak adalah Ketua Pegawai Eksekutif CIMB Group.

Semalam, Perdana Menteri mengumumkan bahawa kerajaan telah memberikan satu projek baru bernilai RM50 juta kepada Tricubes Bhd untuk mendirikan satu laman internet, dan setiap warga negara berumur 18 tahun ke atas akan dibuka satu akaun email - "1Malaysia email" untuk kegunaan rasmi; sementara mendirikan pusat perkhidmatan e-kerajaan, termasuk laman sosial, pembayaran hutang melalui internet dan sebagainya.

Namun demikian, menurut maklumat Bursa Malaysia, Tricubes telah disenaraikan sebagai status BN3 dan perlu mengetengahkan program penstrukturan kewangan, atau berdepan dengan nasib "delist".


Dalam satu kenyataan Tricubes pada 29 Oktober 2010, lantaran daripada kebimbangan oleh juruaudit terhadap laporan kewangan Tricubes sehingga 31 Mac 2010, ditambah pula shareholders' equity yang lebih rendah daripada 50% modal sehingga Jun 2010, maka ia telah melanggar peraturan penyenaraian, lantas dimasukkan ke adalam status GN3.

Selain itu, menurut laporan kewangan 2010 Tricubes, syarikat ini telah mengalami kerugian bersih sebanyak RM3.35 juta (RM3,346,752). Meskipun Tricubes memohon agar Bursa Malaysia mengecualikan dirinya daripada peraturan GN3, namun Bursa Malaysia enggan meluluskan permintaannya.

Menurut peraturan GN3 di Bursa Malaysia, Tricubes perlu mengemukakan satu rancangan penstrukturan semula kewangannya dalam tempoh 12 bulan, bermula 29 Oktober 2010 (tarikh dimasukkan ke status GN3). Malah, rancangan tersebut perlu diluluskan Bursa, malah dilantik penajanya dalam masa tiga bulan, dan menghabiskan program penstrukturan semula dalam masa enam bulan selepas diluluskan Bursa.

Jikalau Tricubes gagal mematuhi mana-mana peraturan, maka Bursa Malaysia boleh menghentikan sementara jual-beli saham syarikatnya, dan kemudian menarik penyenaraiannya (delist).

Menurut kenyataan terbaru Tricubes pada 1 April 2011, tiada perkembangan yang besar dalam rancangan penstrukturan semula kewangan syarikat tersebut. Menurut had tempoh, Tricubes harus menghantar laporan penstrukturan kewangannya sebelum 29 Oktober 2011, dan mendapat kelulusan daripada Bursa Malaysia - untuk mengelakkan dirinya daripada ditarik penyenaraiannya (delist).

Sebagaimana yang diketahui, Tricubes cuba membida 32.2% saham Pos Malaysia daripada Khazanah Nasional Berhad, tetapi gagal.


Pada saat-saat yang genting ini, Najib membawa cahaya harapan kepada penstrukturan semula kewangan Tricubes apabila mengumumkan pemberian projek 1Malaysia email bernilai RM50 juta kepadanya. Berikutan kontrak ini, Tricubes mungkin sempat untuk mengemukakan rancangan penstrukturan kewangannya sebelum hujung Oktober.

Apa yang dipertikaikan, PEMANDU yang mendakwa diri mengutamakan meritokrasi dan ketelusan itu, melantik sebuah syarikat yang berdepan dengan masalah kewangan untuk melaksanakan projek kerajaan ini.

Menurut maklumat rasmi, pemegang saham kedua terbesar Tricubes adalah Commerce Technology Ventures, ditubuhkan pada Julai 2000, dengan fungsi utamanya membekalkan modal untuk pembangunan teknologi. Sehingga hari ini, syarikat ini telah melabur di 22 buah syarikat, termasuk 10 buah syarikat telekomunikasi, enam syarikat advanced manufacturing, lima syarikat life science dan satu lain-lain.

Modal Commerce Technology Ventures dikendalikan CAV Private Equity Management Sdn Bhd, syarikat ini adalah salah satu syarikat di bawah CIMB Group. Menurut laporan kewangan Tricubes 2010, Commerce Technology Ventures merupakan pemegang saham kedua terbesar yang memegang 15.63% saham. Pemegang saham terbesar Tricubes adalah Khairun bin Zainal Mokhtar - selain memiliki 15.72% saham secara langsung, juga memiliki 14.17% saham melalui Ambank.


*Neo Chee Hua ialah Assistant Editor MerdekaReview. Disedut, diterjemah dan disunting dari teks asal.


The price we pay for keeping BN in parliament

Posted: 20 Apr 2011 01:55 AM PDT

Barely 24 hours after defending it's 2/3rd majority at the Sarawak elections, BN (Najib) announced a new scam to rape the tax payers off their money, millions of it. And for what?...for a freaking eMail Project. The purpose of this eMail project?...to enhance the delivery of government services to consumers and businesses. Dei Najib!, email-email yang saya hantar dari akaun Yahoo! saya ke pejabat-pejabat kerajaan, termasuk Jabatan Perdana Menteri, dah bertahun-tahun masih belum terbalas. Ini pulak nak buat 1 Malaysia email. Podah! Ini sekadar nak samun duit rakyat sahaja! Tak malu ke?

It irks me to see how those who walk the corridors of power can, so non chalantly, rob the tax payers off their hard earned money at their whims and wishes. I can give Najib more than 50 different suggestions on ways to spend that RM50 million in a more beneficial manner. Why do we need to use an exclusive and non cost effective method when the existing free emails can serve the purpose? Who is going to pay for the operating and service cost for this rubbish if not the tax payers? This current BN government seems worse than the previous i would say. Subsidies are being rapidly slashed, existing taxes are being raised, new taxes are being created and implemented, fuel and food prices uncontrolled, new useless exorbitant projects and consignments worth billions are being approved and implemented / purchased.

In addition, the BN government is also planning to set up an electrical home appliances manufacturing hub and international distribution network for Pensonic Holdings Sdn Bhd in Penang worth RM250 million. Does anyone still remember the multi million ringgit MEC city in Gambang (Pahang), one of TDMM's pet projects which ended up a failure and was abandoned only to be taken over by University of Pahang?

This is the price we pay for keeping BN in parliament. Do we still want to go on giving them mandate after mandate after every elections? I wonder how any Malaysian with a sound and rational mind would want to vote for BN the next GE? I hope we do the right thing.


Poem for Net Addicts

Posted: 20 Apr 2011 01:16 AM PDT

Dr Seuss Explains Computers

If a packet hits a pocket on a socket on a port,
and the bus is interrupted as a very last resort,
and the address of the memory makes your floppy disk abort,
then the socket packet pocket has an error to report.

If your cursor finds a menu item followed by a dash,
and the double-clicking icon puts your window in the trash,
and your data is corrupted 'cause the index doesn't hash,
then your situation's hopeless and your system's gonna crash!

If the label on the cable on the table at your house,
says the network is connected to the button on your mouse,
but your packets want to tunnel on another protocol,
that's repeatedly rejected by the printer down the hall,
and your screen is all distorted by the side effects of gauss,
so your icons in the window are as wavy as a souse,
then you may as well reboot and go out with a bang,
'cause as sure as I'm a poet, the sucker's gonna hang!

When the copy of your floppy's getting sloppy on the disk,
and the microcode instructions cause unnecessary risk,
then you have to flash your memory and you'll want to RAM your ROM.
Quickly turn off the computer, and be sure to tell your mom.
Cat in the Hat at the Computer

-Author Unknown-

Thanks to Cleo who sent me this poem. Take care and have a wonderful day!


Video Seks: Kenapa Tiba-tiba Shuib Melenting Setinggi Siling?

Posted: 20 Apr 2011 01:02 AM PDT

Shuib cabar Anwar, dua pemimpin kanan PAS sumpah laknat

KUALA LUMPUR, 20 April — Bekas bendahari agung Perkasa Datuk Shuib Lazim mencabar Datuk Seri Anwar Ibrahim supaya bersumpah laknat bagi membuktikan kebenaran dakwaan rakaman video seks yang dikaitkan dengan Ketua Umum PKR itu.

Selain itu, Shuib, salah seorang "Datuk T" turut mencabar Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang supaya melakukan perkara sama kerana bertindak menafikan kebenaran rakaman video itu tanpa pernah menontonnya.

Selain Shuib, dua lagi Datuk T adalah bekas ketua menteri Melaka Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik dan ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay Abdullah yang menggemparkan negara apabila mempertontokan rakaman video seks itu kepada wakil media terpilih 21 Mac lalu.

Ketika dihubungi The Malaysian Insider, Shuib menegaskan rakaman video seks itu perlu dijadikan bukti di mahkamah bagi menuntut keadilan.

"Mana nak cari empat saksi yang boleh dipercayai zaman sekarang ni, macam mana nak cari? Kalau Abdul Hadi dan Nik Aziz jadi saksi sudah tentu mereka tidak akan menyebelahi kami.

"Abdul Hadi dan Nik Aziz nak jadi saksi macam mana, belum tengok sudah kata fitnah... fitnah... fitnah... ustaz macam mana ni? Belum tengok sudah buat keputusan dan kata fitnah.

"Mereka tak tengok filem sudah kata fitnah... fitnah... fitnah... saya cabar Abdul Hadi, Nik Aziz termasuk Anwar Ibrahim sumpah laknat sebab kata video itu fitnah," katanya.

Tambah Shuib, pihaknya juga mempersoalkan tindakan individu tertentu termasuk pemimpin Pakatan Rakyat yang bertindak menafikan kebenaran rakaman video seks itu tanpa menontonnya.

"Belum tengok sudah kata fitnah, saya juga cabar konco-konco mereka sumpah laknat juga... tengok dulu baru kata ini belum tengok sudah kata fitnah dan demi keadilan kena tengok dulu baru boleh cakap," katanya.

Sehari selepas pendedahan video seks itu, Anwar membuat laporan polis dan menafikan beliau adalah pelaku aksi seks yang didakwa "Datuk T".

Dalam perbualan ringkas itu, Shuib berkata pihaknya tidak berniat untuk menyebarkan rakaman video seks yang didakwa melibatkan pemimpin kanan Pakatan Rakyat.

Oleh itu, Shuib menyifatkan sebarang tindakan yang mungkin dikenakan ke atas mereka sebagai "tidak adil" kerana mereka tidak sepatutnya didakwa atas tuduhan berkenaan.

"Kita bukan tunjuk kepada awam tapi hanya kepada pemberita sebagai saksi jadi kenapa mesti kami dipersalahkan.

"Kita tahu salah tunjuk... jadi tak adil kalau nak dakwa kita sahaja sebab itu saya marah, kalau boleh kita dah sebarkan kepada ramai orang," katanya.

Justeru kata beliau, selain memberikan keterangan di mahkamah, ketiga-tiga mereka sanggup menerima apa sahaja hukuman yang akan dikenakan nanti.

"Kalau salah tangkap sahaja kami tapi apa yang kita buat demi masa depan negara, agama dan bangsa... Anwar nak jadi perdana menteri tapi bolehkah orang yang berperangai macam syaitan dan tidak bermoral itu jadi perdana menteri?

"Bolehkah orang yang macam ini jadi perdana menteri, sebab itu kami buat pendedahan dan kami sanggup ke mahkamah, kami bukan cari salah tapi nak cari kebenaran," katanya sambil menegaskan tidak bimbang sekiranya dikenakan kemungkinan di penjarakan.

Laporan media sebelum ini memetik Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Acryl Sani Abdullah Sani berkata siasatan rakaman video aksi seks itu mengikut Akta Kanun Keseksaan kerana kesalahan mengedar bahan lucah telah siap.

Acryl berkata laporan lengkap siasatan itu akan diserah kepada Pejabat Peguam Negara pada bila-bila masa dari sekarang untuk tindakan selanjutnya.

"Bagi pihak kami (polis), siasatan telah lengkap dari setiap sudut menjurus kepada Seksyen 292 Akta Kanun Keseksaan (kerana kesalahan mengedar bahan lucah)," kata beliau. -TMI


Johari: 'Datuk Shuib pun tak percaya'

Ahli parlimen PKR Sungai Petani, Datuk Johari Abdul mendakwa bendahari PERKASA, Datuk Shuib Lazim yang juga bapa saudaranya, juga tidak percaya Datuk Seri Anwar Ibrahim merupakan orang dalam video seks yang ditunjukkan kepadanya.

"Masa kami turun dalam lif. Dia (Shuib) kata, Pak Njang juga tidak percaya," dakwa Johari.

Menurut Johari, Shuib hanya membawa beliau menonton video itu bagi membuat pengesahan sama ada lelaki dalam video itu benar-benar Anwar.

Malah, Johari mendakwa, Datuk Trio itu bukanlah tiga, sebaliknya hanya melibatkan ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay Abdullah dan bekas ketua menteri Melaka Tan Sri Rahim Thamby Chik.

Bercakap dalam sidang media di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya hari ini, Johari menjangkakan beliau menjadi pilihan Datuk T kerana hubungannya yang rapat dengan beberapa pemimpin BN, termasuk Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tum Razak sendiri.

Selain itu, tambahnya, latar belakangnya sebagai "orang sembahyang" mungkin menyebabkan isu moral berkesan digunakan padanya.

"Saya memanglah stylish, tapi kami sembahyang. Memanglah macho, tetapi saya sembahyang," katanya berseloroh.

Sambil mendakwa apa berlaku sebagai konspirasi, Johari menafikan beliau meminta wang "pelincir" sebanyak RM100,000 untuk membawa lebih ramai wakil rakyat Pakatan menonton video seks.

"Takkanlah RM100,000. Kita ahli parlimen ni bukanlah lekeh sangat. Baik saya minta RM3 juta atau RM4 juta," katanya.

Ditanya sama ada beliau mahu menyaman Eskay dan Rahim, Johari enggan melukannya.

"Tak perlulah. Mereka pun old man," katanya lagi. -mk


Ulasan GB

Seorang lagi pendusta setelah Eskay berdusta sebelum ini.Mengapa tiba-tiba Datuk Shuib Lazim komain melenting?

Bukankah sebelum ini, anak buahnya, Datuk Johari Abdul, Ahli Parlimen Sungai Petani sendiri mendedahkan bahawa Shuib yang juga bapa saudaranya, juga tidak percaya Datuk Seri Anwar Ibrahim merupakan orang dalam video seks yang ditunjukkan kepadanya?

Jika apa yang dikatakan oleh anak saudaranya itu tidak benar, sudah pasti beliau telah membuat penafian sejak awal lagi.

Apa yang rakyat lihat kini, Eskay dan Shuib seperti "ditekan" oleh seorang lagi Datuk T supaya membuat kenyataan akhbar mengenai isu ini.

Orang itu cuba hendak mempastikan dia terselamat dan tidak ditahan serta didakwa di mahkamah. Kerana ia melibatkan kedudukannya yang masih memegang Pengerusi sebuah agensi kerajaan.
No comments: