Friday, April 22, 2011

Kim Yuna skate training

Kim Yuna skate training


Kim Yuna skate training

Posted: 22 Apr 2011 10:41 AM PDT

Korean figure skating star Kim Yuna made her first public appearance in eight months in her home nation (she's primarily based in Los Angeles these days), granting media access to one of her training sessions a few days ago…

Korean figure skater Kim Yuna

There's more, read the full post »

Kim Yuna skate training from YeinJee's Asian Blog


one guy didn’t

Posted: 22 Apr 2011 10:17 AM PDT

ok it's the weekend where i stay away from political postings. well since yesterday was good friday and tomorrow will be easter sunday, i found this interesting poem that is just appropriate for today.

———————————-

One guy didn't

Three guys were tried for crimes against humanity.
Two guys committed crimes.
One guy didn't.

Three guys were given government trials.
Two guys had fair trials.
One guy didn't.

Three guys were whipped and beaten.
Two guys had it coming.
One guy didn't.

Three guys were given crosses to carry.
Two guys earned their crosses.
One guy didn't.

Three guys were mocked and spit at along the way.
Two guys cursed and spit back.
One guy didn't.

Three guys were nailed to crosses.
Two guys deserved it.
One guy didn't.

Three guys agonized over their abandonment.
Two guys had reason to be abandoned.
One guy didn't.

Three guys talked while hanging on their crosses.
Two guys argued.
One guy didn't.

Three guys knew death was coming.
Two guys resisted.
One guy didn't.

One.
Two.
Three guys died on three crosses.

Three days later.
Two guys remained in their graves.
One guy didn't.

-UnknownHantu UMNO Masih Berkeliaran Di Yayasan Selangor

Posted: 22 Apr 2011 09:00 AM PDT

Masih ada agen Umno dalam Yayasan Selangor'

Macam kerajaan negeri, walaupun menteri besar sudah bertukar, orang Umno masih ada, kata Ilham Marzuki.

PETALING JAYA: Yayasan Selangor mendakwa agen Umno masih berusaha menganggu pentadbiran Yayasan itu walaupun sudah dibuang sebelum ini.

Pengurus Besarnya, Ilham Marzuki mendakwa agen Umno terbabit merupakan orang upahan (Datuk Seri) Noh Omar (Timbalan Pengerusi Umno Selangor).

"Walaupun sudah dibuang tetapi masih ada lagi. Macam kerajaan negeri, walaupun menteri besar sudah bertukar, orang Umno masih ada," katanya ketika ditemui selepas satu majlis yayasan itu di sini hari ini.

Menurut beliau, kontrak beliau sebagai pengurus besar Yayasan Selangor akan berakhir pada 31 Disember depan.

Mengulas perkara itu, beliau menyerahkan kepada pengurusan untuk menentukannya.

Beliau juga menjelaskan, selama lima bulan mulai November lalu beliau tidak dapat menumpukan perhatian sepenuhnya kepada kerja kerana terbabit dengan siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Yayasan Selangor didakwa mengalami kerugian hampir RM8 juta akibat salah urus tadbir.

Bagaimanapun, Ilham mendakwa Yayasan telah membelanjakan wang yang banyak untuk membaiki sekolah dan menaik taraf pusat latihan kem bina semangat.

"Defisit Yayasan hanya RM4 juta tetapi sehingga bulan lalu kita telah mencatat keuntungan sebanyak RM1.7 juta," jelasnya.

Berikutan kerugian tersebut, beberapa pihak sama ada parti politik dan badan bukan kerajaan (NGO) membuat laporan SPRM supaya menyiasat Yayasan Selangor.

Mereka juga meminta Ilham meletakkan jawatan sebagai pengurus besar Yayasan Selangor.

Dalam perkembangan berkaitan Ilham berkata, beliau tidak akan membenarkan Yayasan diperalatkan oleh parti politik.

"Ada parti politik menggunakan NGO memohon kemudahan Yayasan untuk aktiviti mereka. Jika untuk pendidikan dan akademik kita akan benarkan," katanya.

Beliau menafikan desas desus kononnya Yayasan memberi wang kepada kerajaan negeri Selangor berikutan dakwaan Yayasan memberi sumbangan membiayai beberapa aktiviti kerajaan negeri pimpinan Pakatan Rakyat.-FMT


Fukushima Tutup, Lynas Gebeng Sambut Bencananya

Posted: 22 Apr 2011 08:14 AM PDT

Logi Nuklear Fukushima Diarah Tutup Untuk Selama-lamanya

Fukushima – Gabenor Wilayah Fukushima, Yuhei Sato mengatakan, Logi Nuklear Fukushima tidak boleh beroperasi lagi untuk selama-lamanya.

Kenyataan tersebut dinyatakan oleh Sato ketika Presiden Perusahaan Elektrik Tokyo (Tepco), Masataka Shimizu menemuinya untuk meminta maaf atas krisis di logi nukelar Fukushima. Ini merupakan pertemuan pertama mereka sejak insiden tersebut terjadi.

Dalam kunjungannya, Shimizu mengungkapkan penyesalannya yang mendalam atas insiden serius di logi nuklear yang telah menyebabkan bertambahnya beban mental dan fizikal kepada mereka yang sudah menderita akibat bencana alam. Demikian seperti diberitakan NHK, Jumaat (22/4/2011).

Sementara itu Sato menyatakan, hampir 6.000 anak-anak terpaksa dievakuasi dari Fukushima dan tinggal secara terpisah di beberapa tempat penampungan di seluruh Jepun. Sato mengatakan, mereka ingin kembali sesegera mungkin dan meminta Shimizu mengendalikan keadaan logi nukelar secepatnya.

Berkaitan dengan rencana pembukaan kembali logi berkenaan Sato mengatakan, logi tersebut seharusnya tidak boleh beroperasi kembali selama-lamanya.


Radiasi sifar dari loji nadir bumi, kata Lynas

Syarikat perlombongan gergasi Australia, Lynas Corporation Ltd tetap dengan keyakinannya bahawa orang awam akan berdepan dengan pendedahan radiasi "sifar" apabila loji nadir bumi miliknya beroperasi di Gebeng, Pahang.

Dalam dokumen bertarikh 23 Mac tahun ini - yang diberikan kepada Malaysiakini oleh wakil perhubungan awam Lynas, Ogilvy Worldwide - syarikat itu mendakwa, walau apa pun radiasi tambahan dari operasi loji tersebut, hanya akan dialami oleh pekerjanya, dan itupun pada tahap yang rendah sekali.

Memetik hasil Penilaian Impak Radiologi (RIA) yang dijalan dan dibentangkan oleh agensi nasional Nuklear Malaysia pada 2009, Lynas berkata simpanan bahan "sisa" atau produk sampingan operasi mereka ialah "selamat dan tidak menimbulkan risiko kepada orang awam".

"Bagaimanapun, Lynas telah mengambil langkah keselamatan tambahan dengan menempatkan sisa tersebut dalam sel simpanan kejuruteraan yang selamat, yang direka supaya tiada kemungkinan untuk berlaku kebocoran bahan ke persekitarannya," kata syarikat itu dalam satu daripada tiga dokumen untuk menjelaskan mengenai projek tersebut.

Merujuk kepada laporan Nuklear Malaysia, syarikat itu berkata setiap orang menerima purata 2.4 millisieverts (mSv) radiasi dari persekitaran semula jadi mereka setiap tahun.

Lynas juga menyatakan bahawa "had pendedahan tambahan boleh diterima" ke atas orang awam adalah pada 1 mSv setahun dan 50 mSv setahun untuk pekerja - termasuk radiasi latar atau radiasi yang berlaku secara semulajadi dalam persekitaran. -mkB-G Ravinder Singh is new chief for Singapore Army. Majulah Singapura! ;)

Posted: 22 Apr 2011 07:00 AM PDT


Pemilihan PAS Ditangguh Jika Pilihanraya Diadakan

Posted: 22 Apr 2011 06:57 AM PDT

Pemilihan PAS Akan Ditangguh Jika PRU-13 Diadakan

KUALA LUMPUR: Pemilihan pada Muktamar Agung parti pembangkang itu Jun ini akan ditangguhkan jika Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 diadakan pada bulan yang sama.

Pemilihan pucuk pimpinan PAS akan diadakan pada Jun ini.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali bagaimanapun berkata, buat masa masa ini, pemilihan parti itu akan kekal seperti yang dirancang.

"Saya agak parti-parti lain tangguh pemilihan kerana ia akan memecahbelahkan parti mereka kerana kempen yang terlalu hebat, tapi PAS yakin PAS ada budayanya sendiri.

"Saya juga tak fikir pilihan raya umum diadakan pada Jun," katanya kepada pemberita di sini, Jumaat.

Beliau mengulas mengenai tindakan beberapa parti komponen Barisan Nasional (BN) termasuk Umno yang menangguhkan pemilihan parti masing-masing sehingga tahun depan ekoran desas-desus bahawa Pilihan Raya Umum ke-13 akan diadakan tahun ini kemungkinan Jun ataupun akhir tahun.

PAS akan mengadakan pemilihan parti itu pada Muktamar Agung Tahunan ke-57 di Kolej Universiti Islam Zulkifli Muhammad (KUIZM) di Taman Melewar, Gombak pada 3 hingga 5 Jun ini.

Kira-kira 1,100 perwakilan dari 179 kawasan akan menghadiri muktamar itu.

Sayap-sayap parti akan bermuktamar pada 1 dan 2 Jun di Shah Alam dekat sini.

Dalam pada itu, Mustafa memberitahu, sebarang persaingan dalam parti tidak akan merosakkan perpaduan dalam PAS.

Malah katanya, pencalonan bagi semua jawatan termasuk presiden, timbalan presiden, naib presiden dan ahli jawatankuasa PAS pusat sudah bermula.

"Tarikh akhir bagi mengemukakan pencalonan adalah 15 Mei," jelasnya.

Katanya, kesemua pencalonan akan dimasukkan dalam peti simpanan manakala calon akan diberitahu berapa pencalonan yang diperoleh sebaik sahaja peti itu dibuka pada tarikh berkenaan.

Tambahnya, Jawatankuasa Pemilih akan menghantar surat tawaran bertanding kepada calon-calon dan mereka perlu menjawabnya dalam tempoh 11 hari iaitu dari 15 hingga 26 Mei.

"Jawatankuasa Pemilih memutuskan bahawa calon yang berhasrat menawarkan diri untuk bertanding mesti menjawab surat tawaran itu, yang tidak dijawab kita anggap mereka tidak ada kesungguhan untuk bertanding.

"Calon-calon akan menilai sama ada mereka hendak terima pencalonan atau menolak pencalonan itu," katanya.

Beliau berkata calon yang berhasrat untuk bertanding pada pemilihan itu masih mempunyai peluang untuk menarik diri sebelum kertas undi dicetak pada 26 Mei.

Menyentuh mengenai muktamar kali ini, Mustafa yang tidak berhasrat bertanding sebarang jawatan berkata, isu PRU ke-13 barangkali akan menjadi antara intipati ucapan dasar Presiden pada muktamar tiga hari itu. -HD


PAS teliti proses siasatan video seks, kata Mustafa

Jika ikut proses undang-undang dan perlembagaan sedia ada, orang yang menyebarkan video sebenarnya melakukan kesalahan - Setiausaha Agung PAS.

KUALA LUMPUR: Setiausaha Agung PAS Dato' Mustafa Ali berkata parti sedang mengikuti proses penyiasatan dengan teliti terhadap isu video seks yang kononnya membabitkan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"PAS nyatakan sebelum ini agar buat siasatan kerana proses yang dibuat kerajaan berdasarkan undang-undang dan perlembagaan…… dan bukannya mengikut kaedah Islam," katanya.

Beliau berkata, "jika ikut proses undang-undang dan perlembagaan sedia ada, orang yang menyebarkan video sebenarnya melakukan kesalahan.

"Pelaku dari segi moralnya tidak salah, tetapi undang-undang Islam ada. Kita lihat komposisi (isu video seks) jika kerajaan putuskan ikut cara Islam…..tapi kes liwat juga mereka tolak (cara Islam).

"Jika kerajaan kata kes ikut hukum syariah misalnya, maka kita ada pendirian kita," katanya dalam satu sidang media di ibu pejabat PAS di sini hari ini ketika diajukan persoalan mengenai pendirian PAS berhubung isu video seks itu yang kononnya membabitkan pemimpin pembangkang itu.

Sebelum ini, PAS berpendirian bahawa rakaman video seks itu suatu permainan (politik) yang kotor untuk menjatuhkan karier politik Anwar malah menafikan pelaku merupakan pemimpin kanan pembangkang tersebut.

Walau bagaimanapun menurut Mustafa sebarang keputusan hanya akan dibuat selepas hasil siasatan terhadap rakaman video itu siap.

Beliau berkata melalui undang-undang Islam, empat saksi yang bakal memberi keterangan perlu mempunyai kelayakan.

'Dalam Islam orang yang jadi saksi ada kriteria. Kita perlu lihat layak atau tidak Datuk Trio ini untuk jadi saksi. Kita kenal personaliti mereka," katanya.

Ketika diasak pertanyaan sekiranya pelaku seks itu adalah Anwar, Mustafa menolak sebarang andaian tersebut.

"Saya tidak jawab andaian…andaian tidak boleh dijawab, jika bukan dia (Anwar) bagaimana? Penyiasatan sedang berjalan dan tiada keputusan," katanya.

Kelmarin bekas mufti Perlis Prof Madya Dr Mohd Asri Zainal Abidin meminta Anwar melakukan sumpah 'mubahalah' di hadapan masyarakat bagi menjelaskan tuduhan "Datuk T" terhadapnya.

Ini menurut Mohd Asri seperti yang dilakukan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak semasa menafikan beliau terlibat dengan pembunuhan wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu di sebuah masjid di Bukit Mertajam, Pulau Pinang beberapa tahun lalu..

Datuk T terdiri daripada bekas ketua menteri Melaka Tan Sri Abdul Rahim Tamby Chik, bekas bendahari agung Perkasa Datuk Shuaib

Lazim dan ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay Abdullah telah menggemparkan negara apabila mempertontonkan rakaman video seks itu kepada wakil media pada 21 Mac lalu di hotel Carcosa Seri Negara.

'Saya tidak berhasrat untuk bertanding'

Sementara itu, ketika diminta mengulas mengenai pemilihan muktamar kali ini, beliau juga berpendirian untuk tidak bertanding mana -mana jawatan.

"Walaupun ada pencalonan saya tidak berhasrat untuk bertanding. Jika parti rasa nak teruskan khidmat dan lantik saya sebagai setiausaha, itu terpulang kepada parti dan pimpinan baru yang dipilih," katanya ringkas.

Jawatan setiausaha agung PAS merupakan lantikan daripada parti dan Mustafa memegang jawatan tersebut sejak 2009 bagi menggantikan Datuk Kamaruddin Jaafar yang kini merupakan ahli jawatankuasa kerja PAS pusat.

Muktamar PAS kali ke-57 ini bakal menyaksikan pemilihan dengan 179 kawasan bakal mencalonkan pemimpin yang dianggap sesuai bagi membarisi kepimpinan terbaru parti.

Muktamar tersebut akan diadakan pada 3 sehingga 5 Jun depan dengan Dewan Pemuda dan Dewan Muslimat akan mengadakan muktamar mereka masing-masing di tempat yang berasingan. -FMTThe iron law of oligarchy

Posted: 22 Apr 2011 05:36 AM PDT

The iron law of oligarchy is a political theory, first developed by the German syndicalist sociologist Robert Michels in his 1911 book, Political Parties. It states that all forms of organization, regardless of how democratic or autocratic they may be at the start, will eventually and inevitably develop into oligarchies. The reasons behind the oligarchization process are: the indispensability of leadership; the tendency of all groups, including the organization leadership, to defend their interests; and the passivity of the led individuals, more often than not taking the form of actual gratitude towards the leaders.

Oligarchy (from Greek ὀλιγαρχία, oligarkhía[) is a form of power structure in which power effectively rests with a small number of people. These people could be distinguished by royalty, wealth, family ties, corporate, or military control. The word oligarchy is from the Greek words "ὀλίγος" (olígos), "a few" and the verb "ἄρχω" (archo), "to rule, to govern, to command". Such states are often controlled by a few prominent families who pass their influence from one generation to the next.

Throughout history, some oligarchies have been tyrannical, relying on public servitude to exist, although others have been relatively benign. Aristotle pioneered the use of the term as a synonym for rule by the rich, for which the exact term is plutocracy, but oligarchy is not always a rule by wealth, as oligarchs can simply be a privileged group, and do not have to be connected by bloodlines as in a monarchy. Some city-states from ancient Greece were oligarchies.

Please continue to read all in_

  1. the Iron law of oligarchy From Wikipedia
  2. Oligarchy From Wikipedia, the free encyclop


Why Growing Older Is Mostly Gold

Posted: 22 Apr 2011 05:13 AM PDT

21 April 2011 Last updated at 07:48 GMT Growing up about growing oldBy Dr Julian Hughes Consultant in old age psychiatry, Northumbria Healthcare NHS Trust and Newcastle University Many elderly people are happy and healthy  The increasing number of elderly people in society tends to be seen as a problem.
But


Excerpts that I adore, from Daw Suu’s interview with Danish students and teachers

Posted: 22 Apr 2011 05:06 AM PDT

Source: "Stepping into the world of Aung San Suu Kyi " by Laila de Champfleury

Translation into Burmese in Mizzima, ေဒၚစု၏ ကမၻာတြင္းသို႔ ေခတၱ ဝင္ေရာက္ျခင္း

'Democracy is a word that is so common in the West that you probably don't take it too seriously', Aung San Suu Kyi said. 'I don't think you even realize the value of it very much'.'There is no security in this country because there is no rule of law', said Aung San Suu Kyi. This was also one of the reasons why the NLD didn't run in the 2010 election, she said, because her party could not accept the new Constitution that makes it legal for the military regime to make a coup and take over power whenever they felt it necessary.

Also she pointed out that unequal rights were a reason for the conflicts between the ethnic groups and the government.

'Many of the nationalities want a more federal constitution and that is why they have problems with them. All this injustice must stop, the ethnic nationalities have refugees running away all the time, who are persecuted and really live in fear all the time in their own country. All this must change and in order to change that, we must make them feel that they enjoy equal rights'.

'Too often in Burma people rely on me or my party to bring about the change they want', she said. 'The most important thing is to give them the understanding that they are capable of bringing about change'.

She said she was still determined that the NLD should remain a political party, with the goal of bringing democracy to Burma, despite the move by the authorities to disband it.

She also made it clear that only one strong figure leading the country isn't good for a democracy, that there should be at least a few strong figures to choose from, to make politicians take more care in their actions

As for the policy of the NLD, we found it hard to obtain a concrete answer from her about their political programme and standpoint, whether they might consider themselves Left wing or Right wing.

'When you don't have democracy you don't think about Left or Right or whether it's going to be a welfare state or not', she said.

The NLD, she said, should be a centered party with the ideal dream of giving children free basic schooling and a free health care system for the people, though she made it clear that there was a very long way to go.
Aung San Suu Kyi said, surprisingly, that she thinks revolutions are 'not very romantic'.

'I'm not a great advocate of revolutions, because revolutions are not very romantic', she told us. 'Some think they are a quick answer, but the wounds run very deep, and these wounds take a long time to heal. Sometimes on the surface there has been change, but actually it's not that kind of change that anybody hoped for, because these festering sores go on for a long time. I believe that the best way for change is through political negotiations and settlement'.
Burma is not Egypt, Tunisia or Libya. Nor is it the Burma that her father, Aung San, fought the British colonialists for just before independence, only to fall to the bullets of assassins in 1947. 

'I keep repeating the big difference between Burma and Egypt', she said, noting that protestors in Cairo were able to demonstrate for a long period before there was a crackdown. In Burma, there was rapid 'blood-stained repression' … and 'I think that people's psyche has undergone great trauma'. It takes time, she said, to recover from such an experience. 
 
My special interest was in human rights and the role of law in society. Therefore the issue brought up by Aung San Suu Kyi about the non-existent rule of law in Burma was very interesting to me.

The fact that the law in a way is the last fallback to make people feel secure, to have a line that you know when you cross it and when you don't. To have somewhere to turn to if your rights are violated. This provides the basic rights of a functioning society.
As we walked out onto the street, we realized that meetings like this cannot be kept a secret in Burma. Four photographers snapped photos of us. What they will do with these photos we will never know. It is a clear sign of their paranoia and the strong will of people to live in a free Burma.

`ဒီမိုကေရစီဆိုတာ အေနာက္မွာေတာ့ အသားက်ေနတဲ့ စကားလံုး၊ မင္းတို႔လည္း သိပ္ၿပီး ေလးေလးနက္နက္ ရွိလွမယ္မထင္ဘူး။ ဒီမိုကေရစီရဲ႕ တန္ဖိုးကို ေသေသခ်ာခ်ာ သေဘာေပါက္ၾကလိမ့္မယ္ေတာင္ မထင္ဘူး´ ဟု ေဒၚေအာင္ဆန္းစုၾကည္က ေျပာပါသည္။

`က်မတို႔ တိုင္းျပည္မွာ ဥပေဒ စိုးမိုးမႈဆိုတာလည္း မရွိေတာ့ လံုၿခံဳမႈ ဆိုတာလည္း မရွိဘူး´ လို႔ ေဒၚေအာင္ဆန္းစုၾကည္က ေျပာပါတယ္။ ၂ဝ၁ဝ ေရြးေကာက္ပြဲမွာ အမ်ဳိးသား ဒီမုိကေရစီ အဖြဲ႔ခ်ဳပ္ ဝင္မၿပိဳင္ခဲ့တာလည္း ဒီကိစၥက အေၾကာင္းတခ်က္ ျဖစ္ပါတယ္။ စစ္အစိုးရကို တရားဝင္ေအာင္ လုပ္ေပးၿပီး စစ္တပ္ကို အခ်ိန္မေရြး အာဏာသိမ္းႏိုင္ခြင့္ ျပဳထားတဲ့ ဖြဲ႔စည္းပံုကို လက္မခံႏိုင္ေၾကာင္းလည္း ေဒၚေအာင္ဆန္းစုၾကည္က ရွင္းျပပါတယ္။
 
တိုင္းရင္းသား အဖြဲ႔ေတြနဲ႔ အစိုးရအၾကား ပဋိပကၡေတြ ျဖစ္ပြားေနရတာရဲ႕ အေၾကာင္းရင္းတရပ္မွာလည္း အခြင့္အေရး မညီမွ်မႈေၾကာင့္လို႔ သူက ေထာက္ျပပါတယ္။
 
`တိုင္းရင္းသားေတြက ဖက္ဒရယ္ပိုက်တဲ့ ဖြဲ႔စည္းပံုမ်ဳိးကို လိုခ်င္ၾကတာ။ ဒါေၾကာင့္ပဲ ျပႆနာေတြ ျဖစ္ေနရတာ။ ဒီမတရားမႈေတြ ဒီမွာပဲ ရပ္ဖို႔ေတာ္ၿပီ။ တိုင္းရင္းသားေတြ ဒုကၡသည္ေတြအျဖစ္နဲ႔ တခ်ိန္လံုး ေျပးခ်ည္းေနၾကရတာ။ ကိုယ့္တုိင္းျပည္ထဲမွာပဲ ညွဥ္းပန္းႏွိပ္စက္ခံၿပီး တခ်ိန္လံုး ေၾကာက္ေၾကာက္လန္႔လန္႔နဲ႔ ေနေနၾကရတာ။ ဒါေတြအားလံုး ေျပာင္းမွျဖစ္မယ္။ ေျပာင္းဖို႔ဆိုတာလည္း အခြင့္အေရး တန္းတူညီမွ်ခံစားခြင့္ ရွိပါတယ္ဆိုတာ သူတို႔ကိုယ္တိုင္ ခံစားသိရွိရမွ ျဖစ္မယ္´။

`ျမန္မာျပည္ကလူေတြက သူတို႔လိုခ်င္တဲ့ အေျပာင္းအလဲအတြက္ က်မနဲ႔ က်မတို႔ ပါတီအေပၚပဲ မၾကာခဏ အားကိုးၾကတယ္။ ဒီလိုအေျပာင္းအလဲမ်ဳိးျဖစ္ဖို႔ သူတို႔ကိုယ္တိုင္ လုပ္ႏိုင္တယ္ဆိုတာ သိေအာင္လုပ္ဖို႔က အေရးအၾကီးဆံုးပဲ´ ဟု သူက ေျပာပါတယ္။
 
ဒီခ်ဳပ္ပါတီကို ႏိုင္ငံေရးပါတီတခုအျဖစ္ ဆက္ရွိေနဖုိ႔ သူသႏၷိ႒ာန္ခ်ထားေၾကာင္းပါ ေျပာပါတယ္။ အာဏာပိုင္ေတြက ပါတီကို ဖ်က္သိမ္းဖို႔ ၾကိဳးပမ္းေနေပမယ့္ ျမန္မာျပည္မွာ ဒီမိုကေရစီရရွိေရးအတြက္ ပါတီရွိေနရမွာလို႔ သူက ဆိုပါတယ္။
 
တိုင္းျပည္ကို ထင္ရွားတဲ့ ေခါင္းေဆာင္တဦးထဲက ေရွ႕ေဆာင္ေနတာဟာ ဒီမိုကေရစီအတြက္ မေကာင္းေၾကာင္း၊ အနည္းဆံုးေတာ့ ေရြးခ်ယ္စရာအျဖစ္ အဲဒီလုိ  ထင္ရွားထက္ျမက္တဲ့ ေခါင္းေဆာင္ အနည္းစုေလးေတာ့ ရွိေနရမွာျဖစ္ေၾကာင္း၊ ဒါမွ ႏိုင္ငံေရးသမားေတြအေနနဲ႔ သူတုိ႔အလုပ္အေပၚ ပိုအေလးထား အာ႐ံုစိုက္လာႏိုင္မွာျဖစ္ေၾကာင္း သူက က်မတို႔ကို ရွင္းရွင္းလင္းလင္း ေျပာဆိုျပပါတယ္။

`ဒီမိုကေရစီမွ မရွိတဲ့ေနာက္ လက္ဝဲလည္း မစဥ္းစားႏိုင္ဘူး၊ လက္်ာလည္း မစဥ္းစားႏိုင္ဘူး။ အစုိးရက အစစတာဝန္ယူေစာင့္ေရွာက္တဲ့ welfare state လိုဟာမ်ဳိး လုပ္မလား၊ မလုပ္ဘူးလားဆိုတာလည္း မေတြးအားဘူး´ ဟု သူက ေျပာပါတယ္။
 
ဒီခ်ဳပ္အေနျဖင့္မူ အလယ္ဗဟိုဝါဒီ ပါတီတရပ္ျဖစ္လိုေၾကာင္း သူက ေျပာပါတယ္။ ကေလးေတြအတြက္ အခမဲ့ပညာေရး၊ လူထုအတြက္ အခမဲ့က်န္းမာေရးေစာင့္ေရွာက္မႈ စတဲ့ စံက်တဲ့ အိပ္မက္တရပ္ရွိေၾကာင္းနဲ႔ ဒါေပမဲ့ ဒီခရီးကို ေရာက္ဖို႔ အေဝးၾကီးေလွ်ာက္လွမ္းရဦးမယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။

`က်မက ေတာ္လွန္ေရးေတြအတြက္ ေဆာ္ၾသတိုက္တြန္းေနသူေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။ ဘာလို႔လဲဆိုေတာ့ သိပ္ရင္ခုန္စရာ မေကာင္းလို႔ပါဘဲ´ လို႔ သူက ျပန္ေျဖပါတယ္။ `တခ်ဳိ႕က ထင္ၾကတယ္။ ဒါ ျမန္ျမန္ထက္ထက္ အေျဖထြက္တဲ့ဟာလုိ႔။ ဒါေပမဲ့ ဒီလမ္းကိုေရြးရင္ ရသြားတဲ့ ဒဏ္ရာေတြက အေတာ္နက္ရိႈင္းပါတယ္။ ဒီ အနာေတြက က်က္ဖို႔လည္း ခက္ပါတယ္။ တခါတရံ အေပၚယံၾကည့္လိုက္ရင္ေတာ့ အေျပာင္းအလဲ ျဖစ္လာသလိုပါပဲ။ တကယ္ေတာ့ ဒီလမ္းက ဘယ္သူမွ အေျပာင္းအလဲ ျဖစ္လာမယ္လို႔ မထင္တဲ့ လမ္းပါ။ ဒီလမ္းေၾကာင့္ ရခဲ့တဲ့ ဒဏ္ရာေတြက ဒီေလာက္ကာလရွည္ၾကာတဲ့အထိ မေပ်ာက္ေသးပါဘူး။ အေျပာင္းအလဲအတြက္ အေကာင္းဆံုးနည္းလမ္းက ႏိုင္ငံေရးအရ ေဆြးေႏြးညွိႏိႈင္း အေျဖရွာတာပဲျဖစ္တယ္လို႔ က်မ ယံုၾကည္ပါတယ္´။

ျမန္မာႏိုင္ငံဟာ အီဂ်စ္မဟုတ္၊ တူနီးရွားမဟုတ္၊ လစ္ဗ်ားလည္း မဟုတ္ပါ။ ယုတ္စြအဆံုး ကိုလိုနီၿဗိတိသွ်တို႔ကို ေတာ္လွန္တိုက္ခိုက္ခဲ့တဲ့ သူ႔ဖခင္ ဗိုလ္ခ်ဳပ္ေအာင္ဆန္းေခတ္ ျမန္မာႏိုင္ငံလည္း မဟုတ္ပါ။ သူ႔ဖခင္ဟာ လြတ္လပ္ေရးမရမီေလးမွာ ေသနတ္သမားေတြရဲ႕ လုပ္ၾကံသတ္ျဖတ္ခံခဲ့ရတယ္။
 
`ျမန္မာႏိုင္ငံနဲ႔ အီဂ်စ္ မတူဘူးဆိုတာ၊ အမ်ားၾကီး ကြာျခားတယ္ဆိုတာ ခဏခဏ ေျပာေနရတယ္´ လို႔ သူက ေျပာပါတယ္။ ကိုင္႐ိုၿမိဳ႕မွာ ဆႏၵျပသူေတြဟာ အႏွိမ္နင္းမခံရခင္အထိ ကာလရွည္ၾကာ ဆႏၵျပႏိုင္ခဲ့တယ္။ ျမန္မာျပည္မွာေတာ့ အဲလိုမဟုတ္။ ခ်က္ခ်င္းလိုပဲ `ေသြးထြက္သံယို ႏွိမ္နင္းခံရတယ္´။ `ဒီေတာ့ လူေတြရဲ႕ စိတ္ထဲမွာ အၾကီးအက်ယ္ ဒဏ္ရာရသြားတာ။ ဒါေတြက ေပ်ာက္ဖို႔ အခ်ိန္အေတာ္ယူရမယ္။ ဒီအေတြ႔အၾကံဳအျဖစ္ ဆိုးၾကီးေတြကို ေမ့ႏိုင္ေအာင္ အေတာ္ၾကာမယ္´။

အျပင္ဘက္ထြက္လာေတာ့ ဒီလိုေတြ႔ဆံုေဆြးေႏြးမႈမ်ဳိးကို ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ လွ်ဳိ႕ဝွက္ထားလို႔ မရဘူးဆိုတာ က်မတို႔ သိလာပါေတာ့တယ္။ လူ ၄ ေယာက္က က်မတုိ႔ကို ဓာတ္ပံုေတြ ႐ိုက္ေနပါတယ္။ ဒီဓာတ္ပံုေတြနဲ႔ သူတို႔ ဘာလုပ္ၾကမယ္ဆိုတာ က်မတို႔ ဘယ္ေတာ့မွ သိမွာလည္း မဟုတ္ပါဘူး။ ဒါသည္ပင္ အစိုးရရဲ႕ အေၾကာက္လြန္ေနပံုနဲ႔ ျမန္မာျပည္သူေတြ လြတ္လပ္တဲ့ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ ေနလိုစိတ္ ျပင္းျပေနတာကို ထင္ထင္ရွားရွား ျပသေနတဲ့ အခ်က္လည္း ျဖစ္ပါတယ္။
 
(Laila de Champfleury သည္ သူတုိ႔၏ ႏိုင္ငံတကာ ႏိုင္ငံေရး ေကာလိပ္သင္႐ိုး သင္ခန္းစာအတြက္ ျမန္မာႏိုင္ငံသို႔ ဧၿပီလဆန္းတြင္ သြာေရာက္ေလ့လာခဲ့ၾကေသာ ဒိန္းမတ္ေက်ာင္းသား ၁၁ ဦးမွ တဦးျဖစ္ပါသည္။ ထိုအဖြဲ႔တြင္ ဆရာႏွစ္ဦးလည္း အတူလိုက္ပါသြားခဲ့သည္။ Laila de Champfleury က မဇၩိမ အဂၤလိပ္ပိုင္းအတြက္ ေရးသားေသာ Stepping into the world of Aung San Suu Kyi ကို ဘာသာျပန္ဆိုထားျခင္းျဖစ္သည္။)Integriti SPR Tercabar, Dakwaan Kotak Undi 'Diusik'

Posted: 22 Apr 2011 05:41 AM PDT

Calon PKR bagi kerusi dewan undangan negeri Senadin Dr Micheal Teo dan agen pilihan rayanya semalam membuat laporan polis bahawa peti undi 'diusik' ketika pertarungan sengit pada pilihan raya Sarawak, Sabtu lalu.

Dalam laporannya di balai polis Miri pada jam 5 petang, Teo mendakwa sebahagian besar daripada 44 kotak undi dari Senadin, di mana beliau tewas kepada calon BN dengan hanya 58 undi didapati tidak mengikut peraturan yang ditetapkan.

Katanya, agennya Peter Abong, diminta bersama agen BN bagi memeriksa kotak-kotak undi oleh pegawai pengurus pilihan raya Chai Ko Het pada 18 April, dua hari selapas tarikh pengundian.

"Kami tidak memohon tetapi dipanggil untuk memeriksa. Apa (Peter) didapati ialah kertas undi telah dipindahkan ke sebuah bekas yang lebih besar yang tidak disita.

"Lebih kurang 10 kota undi yang tidak mempunyai sebarang tandatangan, lapan cop mohornya telah diusik dan dua lagi cop mohornya di tempat yang salah," kata Teoh ketika dihubungi.

Mengikut Seksyen 25A (2) (a) Peraturan Pilihan Raya 1981 di bawah Akta Pilihan Raya 1958, semua kertas undi mesti dimasukkan kembali ke dalam kotak undi selepas pengiraan.

Seksyen 26E (d) akta yang sama pula memnyatakan semua kotak undi dan kandungannya mesti disimpan di tempat yang selamat bagi tempoh enam bulan selepas pilihan raya di mana kemudiannya, ia akan dimusnahkan kecuali diarahkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya.

"Kami rakamkan 47 gambar kota undi dan kertas undi dan melampirkannya bersama laporan polis," kata Teo. -mk


Time to Reach Out and Touch Someone

Posted: 22 Apr 2011 04:45 AM PDT

"All of us, at certain moments of our lives, need to take advice and to receive help from other people."
Alexis Carrel

"We are prone to judge success by the index of our salaries or the size of our automobile rather than by the quality of our service and relationship to humanity."
Martin Luther King Jr.

"After the verb 'to Love,' 'to Help' is the most beautiful verb in the world."
Bertha von Suttner

"We make a living by what we get.
We make a life by what we give."
Winston Churchill

"Every good act is charity.
A man's true wealth hereafter is the good that he does in this world to his fellows."
Mohammed

"People seldom refuse help, if one offers it in the right way."
A. C. Benson "All of us, at certain moments of our lives, need to take advice and to receive help from other people."
Alexis Carrel

"We are prone to judge success by the index of our salaries or the size of our automobile rather than by the quality of our service and relationship to humanity."
Martin Luther King Jr.

"After the verb 'to Love,' 'to Help' is the most beautiful verb in the world."
Bertha von Suttner

"We make a living by what we get.
We make a life by what we give."
Winston Churchill

"Every good act is charity.
A man's true wealth hereafter is the good that he does in this world to his fellows."
Mohammed

"People seldom refuse help, if one offers it in the right way."
A. C. Benson

"How wonderful it is that nobody need wait a single moment before starting to improve the world."
Anne Frank

"Look up and not down. Look forward and not back. Look out and not in, and lend a hand."
Edward Everett Hale

"When you cease to make a contribution, you begin to die."
Eleanor Roosevelt

"If you haven't any charity in your heart, you have the worst kind of heart trouble."
Bob Hope

"Success has nothing to do with what you gain in life or accomplish for yourself. It's what you do for others."
Danny Thomas

"Blessed are those who can give without remembering and take without forgetting."
Elizabeth Bibesco

"The wise person understands that his own happiness must include the happiness of others."
Dennis Weaver

"A life isn't significant except for its impact on other lives."
Jackie Robinson

"Too often we underestimate the power of a touch, a smile, a kind word, a listening ear, an honest compliment, or the smallest act of caring, all of which have the potential to turn a life around."
Leo Buscaglia

"Remember that there is no happiness in having or in getting, but only in giving.
Reach out. Share. Smile. Hug."
Og Mandino

"What we have done for ourselves alone dies with us; what we have done for others and the world remains and is immortal."
Albert Pike

"The best minute you spend is the one you invest in people."
Ken Blanchard

"You will discover that you have two hands.
One is for helping yourself and the other is for helping others.
Audrey Hepburn

"In helping others, we shall help ourselves,
for whatever good we give out completes the circle and comes back to us."
Flora Edwards

"They might not need me; but they might.
I'll let my head be just in sight;
A smile as small as mine might be
Precisely their necessity."
Emily Dickinson

"The race of humankind would perish did they cease to aid each other. We cannot exist without mutual help. All therefore that need aid have a right to ask it from their fellow humans; and no one who has the power of granting can refuse it without guilt."
Sir Walter Scott

"You will find, as you look back upon your life, that the moments that stand out are the moments when you have done things for others."
Henry Drummond

"Time and money spent in helping people to do more for themselves is far better than mere giving."
Henry Ford

"Seek something outside your nine-to-five job as an additional source of fulfillment and as a way to feel the joy of helping others."
Harold Kushner

"The service we render others is the rent we pay for our room on earth."
Wilfred Grenfell

"You are so fortunate, but what are you giving back to make this world a better place for others?"
Catherine Pulsifer

"Die when I may, I want it said of me by those who knew me best, that I always plucked a thistle and planted a flower where I thought a flower would grow."
Abraham Lincoln

"Never underestimate what a simple gesture can do.
It is the little things that you do that make a big difference in other people's lives."
Catherine Pulsifer

"A helping word to one in trouble is often like a switch on a railroad track . . . an inch between wreck and smooth, rolling prosperity."
Henry Ward Beecher

"T hose who are less fortunate
O ften don't want to ask for help.

H ard times hit all of us at some point
E njoy your good fortune
L et your fortune help others
P eople helping people makes this world a better place!"
Catherine Pulsifer

"To help, is to receive."
Catherine Pulsifer

"There is more happiness in giving than in receiving."
Acts, 20:35

"Do something for somebody every day for which you do not get paid."
Albert Schweitzer

"Our deeds determine us, as much as we determine our deeds."
George Eliot

"People never forget that helping hand especially when times are tough."
Catherine Pulsifer

"Help someone who can't return the favor."
Author Unknown

"Do all the good you can, and make as little fuss about it as possible."
Charles Dickens

"The more I help others to succeed, the more I succeed."
Ray Kroc

"Life's most urgent question is:
What are you doing for others?"
Dr. Martin Luther King, Jr.

"To do more for the world than the world does for you - that is success."
Henry Ford

"Only by giving are you able to receive more than you already have."
Jim Rohn

"You never know when you will need a helping hand."
Catherine Pulsifer

"We have flown the air like birds and swum the sea like fishes, but have yet to learn the simple act of walking the earth like brothers."
Dr. Martin Luther King Jr.

"Be thankful for what you have, but never take what you have for granted. Share with those who are less fortunate. You do not know what tomorrow brings."
Catherine Pulsifer

"We can do no great things, only small things with great love."
Mother Teresa"

"It is better to give, than to receive."
Author Unkown

"We make a living by what we get.
We make a life by what we give."
Winston Churchill

"It is one of the most beautiful compensations of life, that no man can sincerely try to help another without helping himself."
Ralph Waldo Emerson

"He stands erect by bending over the fallen. He rises by lifting others."
Robert G. Ingersoll

"What goes around, comes around!"
Author Unknown

Never look down on anybody unless you helping him up."
Jesse Jackson

"The biggest disease today is not leprosy or tuberculosis,
but rather the feeling of being unwanted."
Mother Teresa

"One kernel is felt in a hogshead; one drop of water helps to swell the ocean;
a spark of fire helps to give light to the world.
None are too small, too feeble, too poor to be of service.
Think of this and act."
Hannah More

May you reach out and touch someone today or whenever the opportunity arises. Take care and have a wonderful weekend.


Najib Tersepit, Nafi "Email 1Malaysia" & "1Melayu 1Bumi" Sebagai Pandangan Kerajaan

Posted: 22 Apr 2011 04:24 AM PDT


PM: Tricubes perlu pertahan e-mel 1 Malaysia, bukan kerja kerajaan

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata kerajaan tidak perlu mempertahankan kewajaran projek e-mel 1 Malaysia sebab ia adalah inisiatif swasta sambil menegaskan, Tricubes Berhad yang seharusnya menjual idea tersebut kepada publik.

Dilihat sebagai usaha untuk menjauhkan pentadbirannya daripada reaksi tidak menyenangkan daripada kalangan orang ramai, Najib berkata, Tricubes seharusnya mengambil inisiatif untuk menjelaskan projek e-mel 1 Malaysia kepada orang ramai.

"Biar mereka berikan penjelasan. Bukan segala-galanya (diletakkan) pada saya. Sebab ini adalah cadangan mereka, jadi mereka perlu menjualnya kepada orang ramai.

"Ia adalah inisiatif sektor swasta dan tidak melibatkan wang rakyat, jadi biar mereka ambil inisiatif untuk menjelaskannya," kata beliau pada sidang media di sini hari ini.

Selasa lalu, Najib yang juga Menteri Kewangan memberitahu bahawa rakyat Malaysia berusia 18 tahun dan ke atas akan diberikan akaun e-mel 1 Malaysia bagi tujuan-tujuan rasmi.

Kata beliau, Tricubes Berhad akan membangunkan projek dengan kos awal RM50 juta, portal sepusat yang baru bagi perkhidmatan kerajaan dengan akaun e-mel membolehkan komunikasi langsung dan terjamin antara rakyat dan kerajaan. -TMI


Najib: 1Melayu, 1Bumi bukan pandangan k'jaan

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata gerakan '1Melayu, 1Bumi' yang disaran Utusan Malaysia merupakan pendapat peribadi penulis akhbar berkenaan dan bukan pandangan kerajaan.

"Itu pendapat peribadi penulis yang berkenaan tetapi daripada segi kerajaan kita sudah ada gagasan yang cukup jelas dan kita akan teruskan usaha kita.

"Dan, bagi orang Melayu, yang penting sekali mereka sokong Umno kalau hendak bersatu daripada segi politik," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan amanat pada Hari Perhimpunan Petani, Penternak dan Nelayan di Serdang, hari ini.

Turut hadir Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Noh Omar.

Penolong Ketua Pengarang Kumpulan Utusan Datuk Zaini Hassan dalam ruangan Cuit dua hari lepas, berkata DAP telah berjaya menjadi parti Cina yang telah menyatupadukan orang Cina.

Zaini berkata pada pandangannya Umno harus melancarkan gelombang perpaduan bangsa "1Melayu, 1Bumi".

Ditanya saranan Penasihat DAP, Lim Kit Siang agar DAP bergabung dengan Parti Kebangsaan Sarawak (Snap), Najib berkata: "Itu pembangkang (punya hal)...saya tidak mahu komen tetapi saya tidak nampak macam mana Snap boleh terima DAP kerana ideologi mereka berbeza".

Dua hari lalu, Lim mencadangkan DAP dan Snap bergabung pada pilihan raya umum akan datang dalam usaha memberi khimat yang lebih baik kepada masyarakat Iban-Dayak.

Ditanya mengenai gesaan beberapa pihak agar Tan Sri Abdul Taib Mahmud berundur sebagai Ketua Menteri Sarawak, Perdana Menteri berkata; "Saya telah memberikan komen saya... beri saya masa".

Mengenai rasa tidak puas hati orang ramai berhubung web portal E-mel 1Malaysia, Najib berkata memandangkan projek itu dibangunkan pihak swasta, biarlah pihak berkenaan yang menjelaskannya.

"Biarlah mereka yang membuat penjelasan... ia adalah cadangan mereka. Ia adalah inisiatif sektor swasta dan tidak melibatkan wang rakyat. Biarlah mereka ambil inisiatif untuk menjelaskannya (kepada rakyat)". - BernamaDi sini mencela, di sana merayu

KUALA LUMPUR, 22 April: Itulah kiasan yang menggambarkan karenah kerajaan Umno Barisan Nasional terhadap kaum Tionghua sekiranya seseorang itu mengikuti berita-berita media tradisional Umno Barisan Nasional kebelakangan ini.

Semenjak menerima tamparan hebat di Sarawak ekoran kehilangan 15 kerusi, 12 di tangan DAP akibat kejatuhan undi popular sebanyak 8 peratus, Umno Barisan Nasional melalui lidahnya, Utusan Malaysia telah melancarkan serangan bertubi-tubi kepada kaum Tionghua dengan label-label seperti 'tidak mengenang jasa' dan menuduh kononnya komuniti Cina mahukan kuasa politik muktamad.

Utusan turut menyeru kerajaan BN Sarawak tidak lagi boleh bersikap terlalu pemurah untuk memberikan tempat kepada perwakilan kaum Tionghua di dalam kabinetnya.

Bahkan, bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamed turut serta memainkan sentimen yang sama dengan menuduh DAP telah berjaya memisahkan kaum Tionghua daripada kerajaan ekoran kemenangan bergaya parti itu di Sarawak.

Bukan itu sahaja, dalam satu tindakan yang dilihat merobek koyak slogan 1Malaysia ciptaan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, Penolong Ketua Pengarang Kumpulan Utusan, Datuk Zaini Hassan telah menyeru pemiliknya, Umno untuk melancarkan gelombang perpaduan bangsa "1Melayu, 1Bumi" untuk menyatukan orang Melayu sebagai reaksi kepada dakwaan bahawa kaum Tionghua sudah bersatu-padu di bawah DAP.

Cadangan Zaini itu ditolak oleh Mahathir hari ini dengan mengatakan bahawa beliau berharap benda itu tidak berlaku kerana itu satu tindakan yang akan membinasakan negara, meskipun NGO kegemarannya, Perkasa sudahpun menawarkan diri untuk mengelapai pergerakan tersebut.

"Saya harap ia tidak akan berlaku. Ia amat tidak baik... orang ramai harus fikir mengenai ini, kita menuju malapetaka jika ia berlaku," kata beliau yang dipetik The Malaysian Insider.

Dalam pada itu, Najib turut menjauhkan pentadbirannya daripada seruan Zaini – dengan mengatakan bahawa cadangan 1Melayu, 1Bumi cumalah satu pandangan peribadi, namun beliau tidak mengatakan secara jelas samada Umno menerima atau menolak idea tersebut.

"Ia pandangan peribadi penulis. Di sudut kerajaan, kami sudah pun ada satu konsep yang jelas dan kami akan meneruskan usaha-usaha kami," beliau berkata.

Namun, situasi suram antara kerajaan Umno Barisan Nasional dengan kaum Tionghua dalam negeri kelihatan jauh lebih positif di peringkat antarabangsa, apabila kerajaan persekutuan tengah berusaha keras untuk berinteraksi dengan para pelabur kaum Tionghua daripada negara China untuk melabur di dalam negara.

Delegasi yang diketuai Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang kini berada di Shanghai sedang merayu syarikat-syarikat China untuk meningkatkan pelaburan di Malaysia.

"Malaysia mengalu-alukan pelaburan China di dalam sektor pengeluaran dan perkhidmatan, khususnya di dalam aktiviti teknologi tinggi, bernilai tambah dan berasaskan pengetahuan.

"Sebagai respons terhadap peningkatan minat pelabur China, Perbadanan Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) kini sedang berunding secara aktif dengan syarikat China yang berminat di dalam sektor logam, kimia, pengangkutan, elektronik dan elektrik, automotif dan makanan," katanya yang dipetik akhbar Berita Harian.

Tambahnya, sehingga kini terdapat lebih 120 syarikat berkepentingan China beroperasi di Malaysia dengan pelaburan modal lebih AS$250 juta (RM754 juta). -HDInterlok: Muhyiddin Ialah Ancaman Kepada Negara - NIAT

Posted: 22 Apr 2011 02:43 AM PDT

Interlok: TPM bohongi rakyat, dakwa Pengerusi Niat

Pengerusi Badan Bertindak Interlok Kebangsaan (Niat), Haji Thasleem Mohamed Ibrahim mendakwa Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin telah membohongi rakyat Malaysia berhubung isu buku kontroversi, Interlok edisi murid.

"Muhyiddin di dalam sesi Parlimen pada 24 Mac menyatakan bahawa Jemaah Menteri bersetuju agar Interlok terus diguna pakai tetapi tiada seorang pun yang menjelaskan pendirian mereka."

"Seterusnya Muhyiddin berkata keputusan penggunaan Interlok berterusan adalah muktamad namun akhbar Sinar Harian melaporkan Muhyiddin sebagai berkata bahawa Interlok hanya akan digunakan selepas pindaan dilaksanakan."

Thasleem turut berkata bahawa Niat tidak akan teragak-agak untuk mengheret Muhyiddin untuk membuktikan penipuan yang dibuat pemimpin kedua tertinggi negara itu.

Justeru itu, Thasleem mencabar Muhyiddin menjalankan pungutan suara untuk memperoleh pandangan rakyat Malaysia kerana pandangan yang diterima beliau dari peringkat akar umbi jelas menunjukkan rakyat menentang penggunaan buku tersebut.

Thasleem turut membidas kenyataan Muhyiddin yang mengatakan bahawa pihak yang membangkitkan isu Interlok merupakan ancaman kepada keselamatan negara.

"Siapa yang jadikan buku ini satu isu? Muhyiddin ialah puncanya. Muhyiddin ialah ancaman kepada negara," tegas beliau.

Mengapa politikus India, mufti berdiam diri?

Beliau turut menjelaskan bahawa pemimpin politik keturunan India masih belum memberi sebarang reaksi kepada pengumuman tersebut.

Sehubungan itu, Thasleem bertegas mahu mengetahui pendirian Presiden MIC, Dato' G Palanivel yang mahukan Interlok dihentikan penggunaannya tetapi menikus seribu bahasa.

"Bagi MIC, isu mereka hanya perkataan 'paria' tapi bagi kita seluruh buku ini salah," ujar beliau.

Beliau menambah bahawa sekiranya Palanivel gagal bersuara mereka akan membangkitkan isu yang mengejutkan dalam beberapa minggu.

Thasleem juga memberitahu sidang media bahawa beliau menunggu reaksi mufti negeri Selangor, Wilayah Persekutuan dan Negeri Sembilan berhubung isu ini.

"Saya beranggapan mereka tidak memberi reaksi kepada surat-surat yang saya tulis kerana mereka bersetuju dengan pandangan saya bahawa Interlok bertentangan dengan agama Islam."

Kepada Gabungan Penulis Nasional (Gapena) dan Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) yang menyokong penggunaan Interlok, Thasleem menggesa agar mereka mengkaji perkara ini dari perspektif Islam.

Sementara itu, ahli jawatankuasa Niat, A Rajaretinam berkata bahawa kerajaan pimpinan Barisan Nasional akan menghadapi natijah besar sekiranya memperlekehkan permintaan masyarakat India agar Interlok digugurkan.

Niat bercadang untuk menghadap Sultan Selangor, Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan dan Yang Dipertuan Agong sebagai salah satu jalan untuk menghentikan penggunaan Interlok di sekolah.

Mereka juga bercadang menghantar memorandum kepada Menteri Besar Selangor dan Negeri Sembilan dalam tempoh terdekat.

Isu kontroversi Interlok timbul pada Disember tahun lalu hingga membawa kepada penubuhan panel bebas dalam bulan Januari.

Seterusnya lebih dari 100 saranan telah diterima untuk dibuat pindaan dalam buku tersebut namun Niat tetap membantah atas pelbagai sebab. -FMT


Hantu Kak Limah Balik Rumah

Posted: 21 Apr 2011 05:01 PM PDT

Ya, saya menonton muvi seperti ini.

Kalau kita ingat orang, orang akan ingat kita. Sebab itu dia datang cari kita.

Itu adalah tagline yang ada dalam cerita HKLBR yang kurang disebut di mulut berbanding, "Kita bakor aje" yang di popularkan oleh Usop Welcha atau "cer citer" atau lagu Solei Solei. Tetapi itu adalah mesej utama dalam cerita ini.

Jika hendak menilai, saya mengkelaskan HKLBR sebagai cerita parodi. Sebuah filem untuk mengkritik filem-filem hantu yang bergentayangan banyak di layar perak dan DVD. Untuk saya sendiri, saya menyama tarafkan filem ini dengan filem The Da Vincci Code yang dibodohkan ke tahap penduduk Kampung Pisang.

Dalam Da Vincci Code, tagline yang selalu diulang oleh Sir Leigh Teibeig ialah, "We only want to see what we want to see" perkara yang sama diulang dalam Hantu Kak Limah.

Kak Limah adalah seorang pesakit gila yang terlepas lari dari wad. Yang penduduk kampung sudah hilang peduli pada golongan seperti dia, iaitu golongan tua yang tinggal sendirian. Oleh hanya kerana luaran Kak Limah yang tidak terurus, orang menyangka dia sebagai hantu yang kerjanya untuk menyakat orang kampung.

Oleh kerana penduduk Kampung Pisang disakat oleh Zombie sebelum ini, sentimen hantu puaka masih menebal. Oleh kerana mereka mahu melihat Kak Limah seperti hantu, Kak Limah dinisbahkan sebagai hantu (we only want to see what we want to see). Dalam hal ini seluruh kampung dibodohkan dengan lembaga yang tidak ada, tetapi diada-adakan oleh persepsi sendiri.

Ini filem parodi bergenre komedi sarat kritik yang membina. Saya menyorotnya setaraf masterpiece yang dibikin P Ramlee. Filem P Ramlee yang sarat kritik terhadap politik, sosial, budaya, kebodohan, kesombongan, kebejatan dilembutkan dengan adegan-adegan komedi bersahaja. Tetapi dalam Hantu Kak Limah, komedi yang telah dikareograf (ala ala gaya Stephen Chow Sin Chee) tetapi tetap menjentik hati untuk terus bergelak ketawa.

Filem ini mengkritik budaya Melayu yang telah luput prihatin kepada orang tua yang tinggal bersendirian. Turut mengetengahkan tentang obses orang Melayu tentang hantu dan puaka, dikaitkan dengan percaya pada bomoh dan jampi serapah, tentang kepimpinan iaitu pemimpin-pemimpin yang telah tua tetapi masih bernafsu menjadi ketua sedang ada pelapis muda yang berkelayakan, tentang kesukaan orang Melayu duduk di kedai kopi bersembang dan bergebang sampai ke pagi, tentang mentaliti rendah dan meninggalkan budaya intelektual yang akan memacu perubahan bangsa, juga tentang betapa melulu menjatuh hukuman sedang kita belum benar-benar pasti. Seperti usul Usop Welcha dalam mesyuarat tergempar Kampung Pisang, "Kita bakor je".

Banyak. Jika untuk diteliti satu persatu, saya sendiri tidak mampu.

Hantu Kak Limah adalah filem kritik pada bangsa Melayu. Yang kita sendiri bergelak ketawa melihat setiap satu jalinan komedinya yang kemas, dalam tidak sedar mentertawakan kita sendiri.

Dalam musim pilihanraya sekarang ini (meski sudah pun berakhir), HKLBR punya mesej yang tepat. Namun kita hanya memerhati, jika betul tranformasi itu akan benar-benar terjadi.

…atau hanya salah satu rakaman filem untuk janji di musim pilihanraya.IGP Pengsan Dan Dimasukkan Ke Hospital

Posted: 22 Apr 2011 02:03 AM PDT

IGP pengsan pagi ini, dimasuk hospital

KUALA LUMPUR, 22 April — Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar dimasukkan ke hospital pagi ini selepas pengsan ketika perhimpunan bulanan di ibu pejabat PDRM di Bukit Aman.

Beliau yang dilantik mengetuai PDRM September lalu dimasukkan ke Pusat Perubatan Pantai, Bangsar.

Sehingga berita ini ditulis punca beliau pengsan belum diketahui.

Dalam pada itu, Bernama Online menyebut bahawa Ismail dimasukkan ke hospital selepas mengadu tidak sihat ketika menghadiri perhimpunan bulanan hari ini.

Ismail dibawa ke hospital itu sejurus majlis itu berakhir kira-kira pukul 10.30 pagi.

Pengarah Pengurusan Bukit Aman Datuk Robiah Abd Ghani berkata pemeriksaan doktor mendapati Ismail hanya kepenatan dan berada dalam keadaan stabil.

"Pada penghujung majlis itu, Tan Sri mengadu pening, tidak sedap badan dan rasa mahu pitam sebelum beliau dikejarkan ke sini.

"Pemeriksaan doktor mendapati beliau tidak sakit dan tiada apa yang tidak kena cuma kepenatan, malah beliau boleh bercakap seperti biasa," katanya kepada pemberita di pekarangan pusat perubatan itu.

Beliau berkata doktor juga meminta Ismail untuk berehat di dalam wad buat beberapa hari bagi pemantauan lanjut.

Dalam pada itu, isteri Ismail Puan Sri Suriati Md Sobri yang enggan ditemu ramah pemberita hanya memberitahu yang suaminya sedang berehat. -TMI

Ulasan GB

Setiap sesuatu yang menimpa kita, ada hal yang perlu dimuhasabahkan.

Lewat kebelakangan ini Ketua Polis Negara kerap mengeluarkan kenyataan-kenyataan terhadap isu-isu yang menggemparkan negara. Misalnya isu video seks.

Sebagai "ketua" sebuah agensi yang sepatutnya "menegakkan undang-undang secara adil dan saksama" tentulah beban amanah yang dipikul itu, besar impaknya kepada diri sendiri.

Apabila kita tidak melaksanakan amanah dengan jujur dan adil maka kita akan diberikan peringatan dari langit dan kemudian terpulang kepada kita untuk mengambil iktibar daripadanya atau pun tidak.

Apabila kita melakukan kerja tidak betul secara terang-terangan, maka Allah pun menurunkan ujianNya secara terang-terangan juga.

Tun Mahathir selepas menghadiri satu perhimpunan PERKASA yang begitu bersemarak membangkitkan semangat assabiyah Melayu di kota Baharu, jatuh sakit selepas itu.

Najib pernah "dikurniakan" demam campak dan Muhyiddin pula pernah diberikan peringatan helikopter terhempas dua kali.

Samada mereka ambil iktibar daripadanya, terpulang kepada mereka.

GB pernah mengulas sebelum ini mengenai zon umur subsidi.


Seseorang insan apabila disayangi Allah, Allah akan mengurniakan sedikit masa di zon umur subsidi. Pengalaman ramai yang menghidapi penyakit samada kronik atau pun tidak sehingga sudah terlantar di ICU pun, kemudian tiba-tiba seperti muncul satu keajaiban di dalam hidup, mendapati diri disegarkan semula oleh s.w.t. untuk satu jangkawaktu yang ditentukan olehNya.

Ia adalah satu zon waktu yang amat singkat, pemberian Allah s.w.t. kepada sesiapa yang Dia kehendaki. Dan di waktu inilah sepatutnya dipergunakan untuk membersihkan diri serta memuhasabah diri agar kita dapat diterima kembali ke sisiNya.

Seandainya kita lalai untuk melakukan penghisaban diri sendiri sewaktu di zon berkenaan, alangkah ruginya kita, kerana selepas itu, kita kembali ke rahmatNya dan tidak akan datang-datang lagi ke dunia fana ini.

Naluri manusia cenderung ingin hidup selama-lamanya. Al-Quran melukiskan keinginan sekelompok manusia untuk hidup selama mungkin dengan firman Allah yang bermaksud:

"Dan sesungguhnya kamu akan mendapati mereka seloba-loba manusia kepada kehidupan (di dunia), bahkan (lebih loba lagi) daripada orang- orang musyrik. Masing-masing ingin agar diberi umur seribu tahun, padahal umur panjang itu sekali-kali tidak akan menjauhkannya daripada seksa. Dan Allah mengetahui apa yang mereka kerjakan." (Surah Al Baqarah: Ayat 96).

Maka itu Allah memperingatkan kita dengan pelbagai ujian berupa kekurangan, kesakitan dan sebagainya sebelum kita dibawa pulang selama-lamanya supaya nanti kita dapat melakukan penilaian diri disamping memohon ampun terhadap apa jua kesalahan dan dosa yang pernah dilakukan.

Andainya zon singkat itu diabaikan, tiada lagi peluang selepas itu. FirmanNya:

"Sehingga apabila maut mendatangi seseorang daripada mereka, dia berkata: "Rabbi (wahai Tuhanku), kembalikanlah aku (ke dunia). Agar aku kerjakan amal yang salih, terhadap yang aku tinggalkan dahulu. (Jawapan Tuhan)Sekali-kali tidak! Sesungguhnya itu cuma perkataan yang diucapkannya sahaja. Dan ke belakang (iaitu di hadapan) mereka ada barzakh (sempadan pembatas), sampai hari mereka dibangkitkan." (Al-Mukminun 99-100)
A mature two-party system is the best way to protect and preserve the rights of all Malaysians including Malaysian Chinese

Posted: 22 Apr 2011 12:05 AM PDT

I regret that some political leaders from certain Chinese-based Barisan Nasional (BN) component parties making racial remarks after the humiliating defeats of Sarawak United People's Party (SUPP), a Chinese-based BN component party, in the recently concluded Sarawak state election.Whether these leaders are from SUPP or Peninsula-based political parties like MCA or Gerakan, it only shows again


健全的两线制才是保障全体国人尤其是华裔同胞权益的最佳途径

Posted: 22 Apr 2011 12:04 AM PDT

我对部分国阵华裔政客针对砂州国阵华基政党——砂州人联党——在砂州补选惨败之后所发表的种族性言论表示遗憾。这些政党人士的言论,不管他们来自砂州人联党仰或是半岛马华或民政党,再再显示他们狭隘的种族思维。这类人士一再认为,国阵华基政党若在选举惨败,这将会减少国阵政府的华裔代表,直接削弱华裔同胞在政府的代表性。这些政客甚至以"以华制华"等似是而非的说辞来推卸责任。当国家已经独立将近54年,这种说法显然无法成立。第一、国阵华基政党的地位卑微,甚至当家不当权乃是铁一般的事实。不管华基政党的议席多寡,华裔联邦部长、副部长、州行政议员、州内阁部长助理部长的数量数十年如一日,不曾改变。不管当官的国阵华基政党领袖数目多寡,他们无法改变国阵政府的种族政策。第二、促进成熟的两线制才是马来西亚向前迈进的唯一途径。只有成熟的两线制,我国才能拥有真正的议会民主、三权分立、去种族化的公共服务、


Having a Bad Day?

Posted: 21 Apr 2011 11:30 PM PDT

The average cost of rehabilitating a seal after the Exxon Valdez Oil spill in Alaska was $80,000.00. At a special ceremony, two of the most expensively saved animals were being released back into the wild amid cheers and applause from onlookers. A minute later, in full view, a killer whale ate them both.

Still think you are having a Bad Day?

A woman came home to find her husband in the kitchen shaking frantically, almost in a dancing frenzy, with some kind of wire running from his waist towards the electric kettle. Intending to jolt him away from the deadly current, she whacked him with a handy plank of wood, breaking his arm in two places. Up to that moment, he had been happily listening to his Walkman.

Are You OK Now? - No?

Two animal rights defenders were protesting the cruelty of sending pigs to a slaughterhouse in Bonn, Germany. Suddenly, all two thousand pigs broke loose and escaped through a broken fence, stampeding madly. The two helpless protesters were trampled to death.

What? STILL having a Bad Day?

Iraqi terrorist Khay Rahnajet didn't pay enough postage on a letter bomb. It came back with 'Return to Sender' stamped on it. Forgetting it was the bomb; he opened it and was blown to bits. God is Good!

There now, Feeling Better?


Kes Sarbani: Keluarga Dakwa Polis Macam Nak Sorokkan Sesuatu

Posted: 22 Apr 2011 12:20 AM PDT

Kes Sarbaini: Keluarga tak puas hati, nak tahu 'kisah sebenar'

KUALA LUMPUR, 22 April — Keluarga Allahyarham Ahmad Sarbaini Mohamed tidak berpuas hati dengan hasil siasatan polis sambil mendakwa ia tidak dibuat secara menyeluruh untuk mengetahui sebab-sebab kematian penolong pengarah Kastam Diraja Malaysia itu.

Gambar: Keluarga Ahmad Sarbaini tidak puas hati dengan hasil siasatan polis. — Foto oleh Jack Ooi

Sebaliknya, ketika dihubungi The Malaysian Insider, sumber yang rapat dengan keluarga Ahmad Sarbaini berkata pihaknya mempersoalkan hasil siasatan polis kerana ia tidak dibuat secara menyeluruh selain nampaknya mahu "menyembunyikan" sesuatu daripada diketahui umum.

"Keluarga mempersoalkan kenapa hasil siasatan tidak begitu menyeluruh, macam nak sorokkan sesuatu... bila sudah jadi macam ini, cuba pula nak sorokkan sesuatu.

"Kami sekeluarga tertanya-tanya adakah cerita ini akan habis begini sahaja, kami memang tidak berpuas hati dengan hasil siasatan dan kami tetap nak tahu apa yang terjadi, kami nak tahu kisah sebenar,"
katanya.

Kata sumber itu, keluarga Ahmad Sarbaini sedia maklum punca kematian adalah jatuh dari bahagian tinggi tetapi apa yang dipersoalkan adalah bagaimana dia boleh jatuh sehingga membawa kepada kematian bapa lima anak itu.

"Kami sekeluarga tetap mempersoalkannya, siasatan macam tak begitu menyeluruh... kami memang tahu Allahyarham jatuh dari tempat tinggi tapi atas sebab apa dia jatuh? Sebab apa dia mati, sebab apa yang saya tahu kebiasaannya kalau jatuh dari tingkat tiga dia mungkin hanya akan patah-patah sahaja tapi ini sampai mati (meninggal dunia) pula.

"Sebab itu kami nak tahu apa yang terjadi, sebab apa dia jatuh? Adakah benar dia jatuh dari tingkat tiga dengan sindiri atau ditolak dari atas?

"Kami nak tahu semuanya, kami memang tidak puas hati dan kami nak tahu cerita yang sebenarnya," tambah sumber itu.

Ditanya mengenai kemungkinan akan mengambil tindakan undang-undang terhadap Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) atas dakwaan kelalaian serta mahu membersihkan dakwaan kononnya Ahmad Sarbaini membunuh diri sebagaimana dikatakan sebelum ini, sumber itu berkata, ia akan dibincangan bersama keluarga terdekat.

"Kami akan bincangkan dulu perkara ini, nanti akan dimaklumkan kemudian," jawabnya ringkas.

Semalam polis berkata kematian Ahmad Sarbaini disebabkan kecederaan pada bahagian kepala selepas jatuh daripada bahagian tinggi bangunan SPRM.

Justeru kata Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Zulkifli Abdullah, kini terserah kepada Peguam Negara untuk menentukan tindakan susulan.

"(Dengan ini) saya minta semua spekulasi dihentikan kerana siasatan sudah dilengkapkan.

"Kertas siasatan akan dihantar kepada Pejabat Peguam Negeri minggu ini atau paling lewat minggu depan," katanya.

Kata beliau, siasatan menunjukkan ia adalah kematian mengejut dan tiada elemen jenayah terlibat buat masa sekarang.

Zulkifli juga berkata punca kematian ditentukan selepas siasatan terperinci membabitkan pelbagai pihak termasuk polis, Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia dan Jabatan Kimia.

Minggu lalu, keluarga Ahmad Sarbaini memberitahu The Malaysian Insider bahawa berkemungkinan akan mengambil tindakan undang-undang terhadap SPRM jika hasil siasatan polis tidak memihak keluarga pegawai kastam itu.

Ahmad Sarbaini ditemui mati di aras satu pejabat SPRM Wilayah Persekutuan 6 April lalu.

Dia merupakan salah seorang daripada 62 pegawai kastam yang menjadi tumpuan Operasi 3B kendalian SPRM dan beberapa agensi kerajaan yang lain.

Kematian Ahmad Sarbaini merupakan kejadian kedua dalam dua tahun ini membabitkan premis SPRM. Kes kematian Teoh Beng Hock, yang ditemui jatuh dari Plaza Masalam, yang menempatkan pejabat SPRM Selangor pada Julai 2009, masih disiasat oleh suruhanjaya diraja. -TMI

Ulasan GB

Baru sebentar tadi GB mengulas mengenai isu ini. Petikan:


Ia memang sudah dijangka dan polis sejak dari hari pertama kejadian "sudah pun" membuat rumusan sedemikian.

Laporan yang dikatakan telah lengkap itu sebenarnya tidak lengkap. Tidak komprehensif. Ia mengulangi siasatan polis di dalam kes Teoh Beng Hock.

Ahmad Sarbani dikatakan "mati kemalangan". Tergantung. Kemalangan disebabkan apa? Tanpa sebab?

Apakah kerana tergelincir? Terjun sendiri? Ditolak? Dicampak? Itu semua kena ada di dalam kertas siasatan. Sekarang NIL.

Inkues dan Suruhanjaya Siasatan perlu ditubuhkan lagi. Sebab polis tidak lengkapkan siasatan. Kerana apa? Macam dalam kes Teohlah jugak.


Jika demikian sikap polis, bagaimanakah polis mahu diyakini oleh rakyat? Nampaknya polis lebih rela maruahnya menjadi hina daripada melaksanakan tugas mendedahkan kebenaran dan menegakkan keadilan untuk rakyat jelata.1 Melayu, 1 Bumi, 1 Majority, 1 Minority: PERFECT RECIPE FOR UNITY! ;-)

Posted: 21 Apr 2011 10:43 PM PDT

Dr M says '1Melayu, 1Bumi' movement disastrous

UPDATED @ 12:31:33 PM 22-04-2011
By Shazwan Mustafa Kamal
April 22, 2011
KUALA LUMPUR, April 22 — In a surprising move today, Tun Dr Mahathir Mohamad spoke out against Utusan Malaysia's idea of a "1Melayu, 1Bumi" movement, calling it disastrous.
This is despite Malay rights group Perkasa announcing yesterday that it would spearhead the movement, warning that the Chinese were seeking ultimate power.
"I hope it doesn't happen. It would be very bad... people should think about this, we are going into disaster if this happens," Dr Mahathir (picture) told reporters today.
Utusan Malaysia has called on its owners Umno to spearhead a 1 Melayu, 1 Bumi movement involving all Malay parties, claiming that the DAP was intent on toppling the country's Malay leadership.
In backing Utusan Malaysia's call for a movement to "unite" all Malay parties, Perkasa secretary-general Syed Hassan Syed Ali said that the Malay rights group did not have the "luxury of time" to wait for Malay political parties to initiate action.
"Perkasa will take on the responsibility of spearheading the '1Melayu, 1Bumi' movement, where it is obvious the Chinese, through the DAP, are trying to take over the political power of the Malays," said the Perkasa man yesterday.
In response, Dr Mahathir said today that such a movement would eventually result in a two-party system where each side would be dominated by one race.
"If we go ahead with this, there will be a two-party system... if one side is Malay-dominated and one side Chinese dominated, this would be bad," the former prime minister said.
This is the first time Dr Mahathir, a strong Malay rights proponent and Perkasa patron, has disagreed with Perkasa and Utusan's ideas.
Perkasa yesterday announced that the "1Melayu,1Bumi" movement will be a part of the group's 3rd "Perhimpunan Melayu" on April 30 at the Sultan Abdul Halim Stadium in Alor Star.
Utusan, along with other Umno-owned dailies like Berita Harian, has consistently accused the Chinese community of voting Pakatan Rakyat (PR), specifically the DAP, to gain political power, in reference to the recent Sarawak state election.
Today, Berita Harian, in an editorial, attacked the Chinese for voting for the DAP to gain economic and political power.
Although Barisan Nasional (BN) won 55 out of the 71 seats in the recent Sarawak state election, PR won 15 seats, 12 of which were urban-majority seats consisting of mainly Chinese voters.


No comments: