Sunday, April 17, 2011

taib did not go

taib did not go


taib did not go

Posted: 17 Apr 2011 10:59 AM PDT

… but he said he will go mid-term.

well so PR did not get 2/3 majority win at the recent sarawak state election.  taib won with a large majority for his seat. he will continue to be CM. my birthday wish did not come true.

however, it's good to note that BN's popular vote had dropped from 63 to 55 percent; also that DAP had won a lot more seats.

well by now you would have read about the results here and there, so i'm not going to talk about it. i just like to post a video here about the 'police ganas' (violent police) incident, where for no reason at all, the police arrested the personal assistant of MP elizabeth wong.This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Disability Movement Needs More Voices

Posted: 17 Apr 2011 09:00 AM PDT

Colin Boyd Shafer teaches social science at a college in Kuala Lumpur, Malaysia. Aside from writing/ranting, he concentrates most of his time doing documentary photography, trying to create a dialogue around sensitive issues. You can follow his work at 'Colinizing Photography' on Facebook.
Malaysia's disability December 21, 2010DEC 21 — I


MCA has lost Chinese support yet it has backdoor ministers Donald & Gan

Posted: 17 Apr 2011 08:55 AM PDT

Published: Sunday April 17, 2011 MYT 6:27:00 PM

SUPP should not accept any state Cabinet position

By CHRISTINA TAN

KUALA LUMPUR: SUPP should not accept any position in the Sarawak state Cabinet as the party had lost the Chinese community's support, the MCA said.
"If it takes part in the Cabinet, I feel the Chinese of Sarawak would think they (SUPP) are there only for the seats and not to serve the community," said MCA president Datuk Seri Dr Chua Soi Lek.

Are Donald Lim and Gan Ping Shou also not there only for the seats?
How about you, Chua Soi Lek?
Are you Umno's dog or are you serving the Chinese community?
You don't seem to be serving Chinese community, let alone the other races.
You seem to serve only your master, Umno.


Pakatan Rakyat Sebenarnya Menang Besar Heret Sarawak Ke Arus Politik Perdana

Posted: 17 Apr 2011 10:11 AM PDT

PR cipta kemenangan besar: Sarawak kini dalam arus perdana politik

Pakatan Rakyat mencipta kemenangan besarnya dalam PRN Sarawak 2011 setelah berjaya menawan 16 kerusi DUN (termasuk satu daripada calon bebas).

Antara maknanya yang terbesar adalah menyaksikan bagaimana Sarawak masuk ke dalam arus perdana politik Malaysia, dan tidak lagi terpisah dari gelombang reformasi politik negara.

Dalam tempoh kempen selama 10 hari, ceramah anjuran DAP di bandar menarik kelompok manusia yang menakjubkan, sehingga rakyat mula yakin bahawa PR mampu menafikan majoriti dua pertiga Barisan Nasional, malah mengambil alih kuasa kerajaan negeri. Namun demikian, ia hanya imaginasi yang tercetus kerana kedahagaan terhadap reformasi. Pada hakikatnya, ia terlalu optimis dan kurang pertimbangan realistik.

Dalam PRN Sarawak 2006, PR hanya mampu menawan 9 DUN di kawasan bandar. Kali ini, DAP dan PKR dari Semenanjung berjaya merampas 15 DUN, malah menumbangkan Presiden SUPP George Chan, dan mengakibatkan SUPP hanya mampu mempertahankan 6 daripada 19 kerusi yang dipertandingkan. Bahkan PR berjaya menawan 3 kerusi di kawasan bukan Cina. Gelombang telah mengombak di kawasan desa-bandar, berikutan kemenangan PR ini - dan semestinya ia memberi tekanan kepada parti politik tempatan.

Pengundi Sarawak dengan jelas menyatakan bahawa mereka tidak lagi menerima perbezaan antara "parti tempatan" dengan "parti Semenanjung", dan semua parti politik adalah parti di bawah bumbung Malaysia. Pengundi hanya mengambil berat tentang idealisme dan tuntutan - bukan lagi perbezaan geografi - lantas pandangan sempit geografi ini digugurkan.

Apabila fikrah sempit politik berdasarkan geografi ini dipecahkan, maka SUPP dan PBB yang rasuah dan tidak cekap gagal lagi untuk berselindung di sebalik "parti tempatan", untuk terus mengabaikan seruan perubahan pengundi.

PR telah mengharungi pertarungan kali ini, dan mendapat kepercayaan daripada pengundi Sarawak. Mereka bukan lagi "parti dari luar", tetapi telah mempunyai asas di Sarawak melalui undi rakyat. Sebaliknya, parti politik yang melabel dirinya "parti tempatan" - telah disingkirkan pengundi tempatan. Apakah mereka masih layak untuk menggelar dirinya "parti tempatan" apabila gagal mendapat restu daripada orang tempatan?

Sepakat dalam nilai politik

Pengundi Sarawak kini lebih mengambil berat tentang "idealisme" daripada "geografi". Perubahan ini membantu untuk membentuk kesepakatan seluruh rakyat dalam nilai politik. Sarawak tidak lagi tersisih dari pinggiran politik Malaysia, sebaliknya lebih rapat dengan arus perdana reformasi politik nasional. Sarawak bukan lagi deposit tetap BN. BN dan UMNO tidak boleh lagi merampas kekayaan dan sumber negeri Sarawak sewenang-wenangnya tanpa mempedulikan suara rakyat.

Walaupun PR gagal menafikan majoriti dua pertiga BN, namun tidak boleh dinafikan bahawa keputusan PRN Sarawak 2011 adalah kemenangan besar yang bersejarah. DAP dan PKR mempunyai harapan untuk memasuki kawasan desa-bandar, untuk membina akar umbinya pada masa depan.

PRN ini adalah pilihan raya yang paling penting dalam sejarah politik Sarawak. Perhimpunan politik di jalan raya adalah perhimpunan politik terbesar sejak zaman anti-penjajahan pada tahun 1960-an.

DAP menguasai politik Cina

Pada dasarnya, SUPP telah kehilangan reputasi yang dibina sejak 40 tahun yang lalu. Politik Cina di Sarawak bakal dikuasai sepenuhnya oleh DAP. SUPP memerlukan sekurang-kurangnya 10 tahun pada masa depan untuk membina semula imejnya, dan melahirkan pemimpin generasi baru. Dengan kata lain, 10 tahun yang akan datang adalah dekad yang merudum untuk SUPP.

SUPP adalah parti politik tempatan, mempunyai organisasi yang luas. Mungkin tidak pecah berkecai, namun ia tetap akan menemui ajal seandainya tidak memikirkan perubahan. Bukan sahaja pimpinannya akan dipertanggungjawabkan lantaran kekalahan ini, malah hubungannya dengan Taib Mahmud juga bakal berubah.

Pada masa yang sama, PBB yang dipimpin Taib Mahmud juga berdepan dengan krisis pengganti. PR menyasarkan Taib Mahmud sepanjang kempen, dan ini akan dipergunakan Najib untuk mendesak agar Taib Mahmud berundur. UMNO berharap Taib berundur sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Bagaimanapun, UMNO juga khuatir dengan Taib, yang kelihatan masih enggan bersara. Kali ini, sentimen rakyat boleh dijadikan alasan Najib untuk mendesak Taib.

"Angkatan tentera DAP" ini telah berjaya menghapuskan Gerakan pada tiga tahun yang lalu. Kini DAP pula meranapkan SUPP, tinggal MCA yang nyawa-nyawa ikan. Sehati senada SUPP berkhidmat untuk "Pek Moh" - Pek Moh makan daging, SUPP minum sup. MCA seharusnya mendapat iktibar daripada kemusnahan SUPP. Seandainya MCA sehati senada berkhidmat untuk UMNO, mereka akan mengalami nasib yang sama.

*Phoon Wing Keong ialah pengkaji politik.


Kuasai 15 kerusi beri Pakatan harapan baru, kata penganalisis

Walaupun hanya menang 15 kerusi, namun penganalisis politik berpendapat ia adalah satu keputusan yang tidak dijangkakan dan menunjukkan Pakatan Rakyat berjaya mengukuhkan kedudukan di Sarawak.

Bagaimanapun ketika dihubungi The Malaysian Insider, penganalisis berkata hanya DAP yang menunjukkan peningkatan sokongan yang memberangsangkan berbanding PKR dan PAS.

Pakatan Rakyat memperoleh kemenangan di 15 Dewan Undangan Negeri (DUN) dengan DAP menyumbang 12 kemenangan, PKR tiga manakala PAS tidak memperoleh sebarang kerusi.

Barisan Nasional (BN) berjaya mengekalkan kerajaan negeri Sarawak dengan memperoleh kemenangan lebih dua pertiga iaitu 55 kerusi DUN.

Bebas memenangi satu kerusi.

Berdasarkan keputusan rasmi yang diumumkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) malam tadi, Pakatan Rakyat berjaya menambah bilangan kerusi berbanding pilihan raya negeri 2006 — yang mana ketika itu BN memperoleh 62 kerusi.

"Bagi Pakatan Rakyat mereka mengukuhkan lagi kedudukan terutamanya DAP yang mana mereka telah dapat 12 kerusi berbanding sebelum ini enam dan ini menunjukkan pengundi masih bersama Pakatan di kawasan bandar.

"Peningkatan sokongan ini menunjukkan BN perlu melakukan sesuatu untuk menyekat sokongan kepada Pakatan Rakyat," kata pensyarah kanan Universiti Sains Malaysia Profesor Madya Dr Sivamurugan Pandian.

Kata beliau, walaupun Pakatan Rakyat merupakan parti dari Semenanjung, namun jumlah kerusi yang dimenangi perikatan tiga parti itu menunjukkan perubahan sudah berlaku.

"Bagi Pakatan Rakyat walaupun berasal dari Semenanjung Malaysia, namun mereka nampaknya sudah mula diterima, malah kita boleh lihat bagaimana DAP yang sebelum ini menang enam kerusi kini sudah bertambah.

"Peningkatan ini juga mungkin menunjukkan pengundi mahukan keseimbangan ke atas DUN Sarawak, namun begitu nampaknya bukan semua pengundi masih boleh terima parti yang berasal dari Semenanjung Malaysia," katanya.

Jelas Sivamurugan, faktor utama kemenangan besar BN adalah sumbangan yang diberikan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin yang membantu jentera parti itu.

Beliau juga berkata, BN perlu melaksanakan setiap janji yang dibuat agar momentum kemenangan akan dapat diteruskan dalam menghadapi pilihan raya umum ke-13.

"Bagi saya faktor kemenangan BN adalah Najib dan Muhyiddin yang telah lakukan kempen yang hebat untuk pastikan Sarawak kekal menjadi simpanan hayat BN.

"Tapi cabarannya adalah untuk pastikan apa yang dijanjikan semasa kempen dilaksanakan supaya momentum itu dapat dikekalkan dalam pilihan raya umum ke-13.

"Mungkin pengundi di Sarawak mahu memberikan satu lagi peluang kepada BN supaya jurang antara bandar dan luar bandar dapat dikurangkan terutamanya jurang antara kerajaan pusat dan kerajaan negeri selain mahu melihat Najib melakukan lebih banyak perubahan," katanya.

Malam tadi Najib memberi isyarat jelas bahawa kemenangan selesa BN dalam pilihan raya negeri Sarawak akan dijadikan kayu ukur dan jambatan bagi menghadapi pilihan raya umum ke-13.

Kata Najib, kemenangan besar BN itu akan diterjemahkan pada pilihan raya umum yang bakal diadakan tidak lama lagi.

Bagi Profesor Madya Dr Samsul Adabi Mamat, DAP menunjukkan parti itu berjaya mendapatkan sokongan pengundi Cina di kawasan bandar dan pinggir bandar.

Jelas beliau, keputusan yang diperoleh Pakatan Rakyat itu masih belum dapat untuk bersaing dengan BN yang mempunyai pengaruh yang kuat di Sarawak.

"Saya melihat keputusan itu secara keseluruhannya kita lihat memang BN dapat majoriti dua pertiga dan ini menunjukkan kemenangan besar BN.

"Namun kalau kita lihat kawasan yang dimenangi DAP menunjukkan peningkatan DAP, begitu juga PKR yang meningkat kepada DAP.

"Ini menunjukkan peningkatan kepada Pakatan Rakyat dalam pilihan raya Sarawak tapi secara keseluruhan BN masih berada dalam keadaan cukup selesa," katanya.

Menurut Samsul Adabi lagi, banyak faktor yang menyumbang kepada kemenangan Pakatan Rakyat di 15 kerusi itu termasuk kegagalan Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) yang "tewas" besar kepada DAP.

"Terlalu awal untuk ulas kerana kawasan BN yang merosot angka tidak besar... begitu juga kerana penerimaan Pakatan Rakyat yang mana kalau kita lihat banyak faktor lain terutamanya faktu undi masyarakat Cina yang kita lihat banyak beri kemenangan kepada DAP.

"Kalau nak kata keseluruhan rakyat Sarawak sudah menerima Pakatan Rakyat, masih tidak boleh katakan, tapi kalau undi masyarakat Cina kepada DAP boleh kita lihat.

"Ini kerana SUPP yang mewakili masyarakat Cina di Sarawak gagal menyelesaikan masalah kepimpinan dalam parti itu dan telah mengalami kekalahan besar menyebabkan pengundi Cina telah pergi kepada DAP dan bukan BN," katanya.

Sementara itu, Profesor Dr Ahmad Atory Hussain berkata kemenangan dua pertiga BN memang sudah dijangkakan, namun Pakatan Rakyat berjaya menang lebih kerusi.

"Saya ingat ia (kemenangan BN) sudah dijangkakan dan kerusi yang diperoleh sudah dijangka, awal cuma rasa risau dan bimbang.

"Dan yang saya lihat DAP berjaya menang 12 kerusi... saya juga tidak jangka PKR boleh dapat tiga kerusi, saya ingat ia adalah kerana faktor protes kerana tidak berpuas hati dengan BN bukan kerana minat kepada PKR," katanya.

Selain itu, beliau percaya BN akan memperoleh kemenangan lebih besar sekiranya SUPP tidak tewas banyak kerusi.

"Sepatutnya BN boleh menang dengan lebih besar, kemenangan DAP sudah dijangka sebab trend pengundi Cina memang nampak begitu tegas kepada DAP, ia bukan undi protes bagi DAP, PKR mungkin.

"Kemenangan Pakatan Rakyat bergantung kepada DAP, yang saya rasa PAS dan PKR gagal terangkan manifesto Pakatan Rakyat, isu (Datuk Seri) Anwar Ibrahim juga memberi sumbangan kepada Pakatan Rakyat," katanya.

Datuk Dr Zainal Kling pula menjelaskan kemenangan 15 kerusi itu masih belum menggambarkan majoriti besar pengundi Sarawak menerima Pakatan Rakyat.

"Saya fikir pilihan raya kali ini beri harapan kepada Pakatan Rakyat terutamanya sekali DAP dan PKR, yang mana DAP berjaya jatuhkan SUPP.

"Namun Pakatan Rakyat secara seluruh belum (diterima) tapi DAP dan PKR sudah mula bertapak di sana sudah ada tapak untuk bergerak lebih menyakinkan mereka," katanya. -TMI
Understanding Voters

Posted: 17 Apr 2011 08:02 AM PDT

Sociologists and media practitioners have tried to understanding voter behavior. Various researchers have tried to come up with their own models to explain what makes the voter tick (pun intended).


The Micro-sociological Model

As far back as the early 1940s, Paul F. Lazarsfeld and his colleagues tried to understand how voters develop their voter inclinations intentions by conducting an intensive study of Erie County, Ohio, during the 1940 presidential election. They interviewed a representative sample up to seven times over the course of the campaign with regard to:

  • vote intention
  • evaluation of the candidates
  • assessment of the major political issues. 

They did this to determine how individual voters developed their political attitudes over time and the impact of the campaign on this process. You can read more HERE.

The team discovered that socio-structural variables have more influence than socioeconomic status and religious affiliation. They authors concluded that the political preferences of their respondents were largely socially determined.

For many voters, party choice was fixed months before the election, and new information was used selectively to reinforce rather than challenge or update prior opinions.

Based on their findings, does it mean that in reality, the average voter is far from the ideal of responsible democratic citizens who diligently educated themselves about the various parties and candidates before going to the ballot box? Food for thought.

Of course Lazarsfeld and his team came up with their own conclusions.  THIS LINK says:

The authors argued implicitly that socio-structural variables could be viewed as indicators of membership in a mostly homogeneous social environment of friends, family, neighbors, and colleagues with similar political views. This web of interactions is then capable of reinforcing wavering individual opinions through social pressure. In these circumstances, so-called opinion leaders play an important role by intensively informing themselves about political events through the media and then passing their observations on to less interested or less educated citizens. To describe this relationship Lazarsfeld et al. formed their famous "two-step flow" hypothesis of political communication.


Emphasis on the immediate social environment disposed some researchers to observe an interesting phenomenon: If a voter's social environment is not homogeneous and he/she belongs to multiple social groups with incompatible political norms, conflicting behavioral expectations (cross pressures) should develop. To explain non-voting or party-switching, two phenomena that electoral researchers have always been preoccupied with, Lazarsfeld et al were forced to rely above all on cross pressures in the immediate social environment.
Another model that has been postulated to explain voter behavior is the Socio-Psychological Model. You can read about it at THIS LINK.

It was ten years after The People's Choice that Angus Campbell and his team at the Survey Research Center published their first major election study based on a random sample covering the entire United States, as opposed to prior regionally limited inquiries.

Campbell et al initially explained voting behavior exclusively through psychological variables, specifically:

  • the evaluation of candidates
  • their positions on the major political issues
  • their party identification/the degree of attachment to a political party. 
You can read more about his research HERE but library membership is needed to view the article.

There is also the Rational Voter Model. The theory of rational voting goes back to Anthony Downs's pioneering study, An Economic Theory of Democracy. Downs applied neo-classical economics to voting behavior and provided the impetus for a new and fruitful research agenda in political science.

Downs assumed that politicians and voters behave as rational actors in a market, in which political power (in the form of votes) is exchanged for the realization of political objectives. According to his research,  the rationality of actors is therefore understood in a formal sense that has nothing to do with reasonableness in the commonly accepted sense, but rather is solely related to the decision between alternative actions.

In this way, rational actors have stable and yet active preferences allowing them to select from a set of alternatives for their benefits. In simple terms, it means that a rational actor who likes a government formed by Party A to one formed by Party B, and prefers Party B to Party C, must therefore prefer Party A to Party C given a choice between the two.

Then, the rational voter will choose the party that stands nearest to his or her ideal point on that continuum (the point where their benefits are maximized). At the same time, parties will formulate their political programs with an eye toward maximizing their vote total. As the preferences of actors are seen as stable, changes in behavior are only explained through structural changes, such as through the entry of a Party D.

To be honest, one cannot really understand voters. Some could have been voting the same party for decades and would continue to do so because of loyalty.

Those of us who are connected may understand issues at hand but not those who are elderly or who do not have net connection. As such, parties concerned must really make an effort to understand voters, know their needs, go down to grass root levels to meet those needs and to effect change.

Change does not come easily. Check THIS LINK to know more about the Satir Change Model.

Where our voters are concerned, I seriously believe that BN is taking a more strategic and powerful approach in the campaign strategies by seeking professional assistance. I can see how the PM and his DPM were very much united in the way they moved in to campaign for the Sarawak elections when they sensed that things were a bit shaky. The fact that Putrajaya was closed for a week for this purpose shows their commitment. On the other hand, we can also lament the resources used for this purpose.

Conversely, Pakatan Rakyat does not have the type of resources that BN has so we can see how they are at a distinct disadvantage. Their campaign speeches use the same proven methods of lambasting the other side by highlighting concerns. While this is good, I opine that the Opposition must really improve their methods of campaigning. More persuasive methods and professional media planners or volunteers must be engaged for their campaigns.

Attendance at ceramahs is no indicator of voter allegiance to any party. Looking at the sea of faces at a ceramah can give us a feel good feeling but it is the votes that count at the end of the day! And how will they make sure that voters really vote for them?

To do well in the next election, it is absolutely vital that Pakatan revamps their media strategy and overhaul their public relations plan. They may have good intentions but do they understand voters? Or are they intent on just achieving their own agenda?

There has to be a reason why despite the negative reporting by certain websites, BN still did so well.

And Pakatan Rakyat MUST find out why and learn from them if they want to do well in the next elections. They cannot afford to just blame it on the usual controversial issues. No. That is just running away from reality or treating the symptoms but they are not dealing with the inherent problem - do they understand the voters? Can they show how they will meet their needs and help the constituency?

All parties concerned must really work hard for the next GE which I am sure, is imminent.  They have to make an effort to understand voters and touch the core of their beings. If not, they must be ready to suffer loses and perish whatever dreams they have,

To me, there is no point in making oratorical speeches and listening to the roar of crowd approval.

It is what counts on the polling day and how they will really make the voter tick for them.

How far does Pakatan Rakyat understand their voters? That is a question that must be answered ASAP and then an action plan must be executed to achieve their dreams.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Taib Mahmud Jangan Sangka Sudah Terlepas

Posted: 17 Apr 2011 08:16 AM PDT

Slogan "Tangkap Taib Mahmud" kedengaran

Tahun 1998 Sarawak tidak terusik oleh ombak reformasi, malah Pilihanraya Umum 2008 pun Sarawak juga tidak terusik. Warga Sarawak kini telah melihat dan sedar bahawa kalau Semenajung boleh berubah, maka mereka juga boleh berubah. Semangat dan roh reformasi kini telah sampai ke Sarawak. Warga Sarawak kini melihat gaya dan cara politik Semenanjung. Ini didikan politik untuk Sarawak.

Semangat dan nasionalisme Dayak telah muncul. Ini akan menumpaskan hegemoni Melanau.

Untuk pertama kalinya rakyat Sarawak mendengar slogan: TANGKAP TAIB MAHMUD!

--Hishamuddin Rais, penulis bebas

Pemenang: Taib Mahmud dan DAP

Pemenang yang terbesar semestinya Taib Mahmud. Beliau telah mencapai prestasi yang disasarkan BN, iaitu mempertahankan majoriti dua pertiga. Pencapaian ini meredakan tekanan dari kerajaan persekutuan yang mendesak agar beliau berundur.

Pemenang kedua besar ialah DAP yang menyapu kesemua kerusi Cina. Jelas, mereka mewakili suara masyarakat Cina Sarawak sekarang.

Pihak yang kalah adalah SUPP, bukan sahaja Presidennya kecundang, malah calon yang dikatakan sebagai "generasi baru" juga kalah kesemuanya. Ini bukan sahaja mencerminkan kemarahan Cina Sarawak, juga memperlihatkan kebuntuan SUPP. Mereka gagal lagi mendakwa diri mereka mewakili kaum Cina. SUPP tidak berbeza dengan parti Gerakan sekarang.

Persoalan pokok, mengapa BN menang di kawasan desa? Jawapan yang mudah, tradisional dan politik wang. Penduduk kampung bergantung kepada pemerintah untuk kemudahan asas, maka secara tradisional mereka menyokong parti pemerintah. Mereka bimbang mereka dihukum kerajaan kerana menyokong pembangkang - lebih perit kehidupun mereka dari sekarang. Maka mereka enggan mengambil risiko dengan memberi peluang kepada pembangkang.

Politik wang - apa lagi yang boleh dikatakan? Saya dimaklumkan bahawa undi dibeli pada wang ribuan ringgit, di tempat yang "hangat". Maka pemerintah menyelesaikan masalah mereka dengan wang - tidak kira betapa kuatnya pengaruh pembangkang di situ. Untuk mereka yang kemiskinan, wang ini sudah cukup untuk perbelanjaan beberapa bulan.

Saya tidak menyalahkan pengundi yang menerima wang, saya cuma menyalahkan pemerintah yang terus memiskinkan penduduk, agar politik wang terus mendapat pasarannya.

Bagaimana dengan masa depan Sarawak? Sarawak mempunyai masa depan yang cerah. Pembelian undi hanya "mujarab" dalam satu dua pilihanraya ini, tetapi bukan selama-lamanya. Pengundi muda tidak akan menerima wang secara membuta-tuli - mereka menerima wang, tetapi wang itu gagal mempengaruhi undi mereka.

Kini, semakin ramai pemuda pemudi yang bekerja di luar negeri, kerana peluang perniagaan di Sarawak dikuasai Taib Mahmud dan kroninya. Bagaimanapun, Taib Mahmud sudah berusia 75 tahun. Paling banyak beliau bertahan untuk satu penggal lagi. Ketua Menteri seterusnya gagal lagi mencontohi Taib Mahmud untuk bermaharajalela. Beliau gagal menikmati kuasa mutlak. Dan ini satu-satunya harapan Sarawak.

--James Chin, Profesor Univerisiti Monash


Bent on bringing Taib to justice

Movement of Change Sarawak (MoCS), which endorsed independent Salleh Jaffaradin's challenge against Chief Minister Taib Mahmud in Balingian, said tonight that it will not let up on its quest to bring Taib to justice.

Said MoCS chief Francis Siah: "We are not going to give up. We will now aim for the general election and the parliamentary seat in Mukah.

"We were doing well until Thursday when they (BN) all came into the area." Siah was alluding to rumours that Taib's people had handed out cash and gifts to voters in the constituency late Thursday and Friday night.

Siah said Salleh was undaunted by the loss and was determined to contest the Mukah seat in the general election.

He also reminded Taib that he had until August to step down or MoCS "will do" the needful.

"We have already given him an ultimatum. He must step down by August or we will know what to do," Siah told FMT.

Meanwhile, DAP secretary-general Lim Guan Eng said the opposition's performance in the 10th Sarawak election was a "strong message" to Taib.

"He has to go and it has to be now… If he doesn't go right now, then we will come after him again in the next state election," said Lim.

Reduced majority

Long-serving Chief Minister Taib won Balingian with a 2,215-vote majority, far less that his previous win in 2006. In the 2006 state election, Taib beat PKR's Ibrahim Bayau with a comfortable 5,726-vote majority.

In this election, Taib was in a three-cornered fight with his cousin Salleh Jaffarudin who contested as an independent and PKR's Suriati Abdullah, a businesswoman.

Salleh brought much personal insight into the contest which was already riddled with massive allegations against Taib for corruption and land grab policies.

While Salleh, whose political ties with Taib date back to the 1980s, brought "intimate details" to the campaign, Taib created a sensation when on nominational day a foreign bomoh was seen in the nomination centre.

According to reports, bomoh Stella is a relative of Robert Genied, Taib's brother-in-law. Geneid is married to Taib's sister Raziah. Geneid is said to be responsible for Taib's second marriage to young Lebanese Ragat.

Raziah, who has extensive business interest in Sarawak, is rumoured to have been involved in deciding the BN candidate list for the 2011 polls based on how useful they would be to her.

She is also closely linked to Minister Awang Tengah Ali Hassan who is rumoured to succeed Taib. -FMTThe kids and the exhibition…

Posted: 17 Apr 2011 06:47 AM PDT

I had promised Sofie's kids that I'd pick them up at home about 7 am to bring them along with me to the Men Against Violence campaign in Dewan Serbaguna Chendrong. This time I wasn't in the organising committee of the district level campaign (I was involved in the state level launch last year), so I figured having the 3 kids helping me out was enough. After all, it was just a half day event.

We managed to reach the place at about 7.50 am. Drove up to unload the stuff from the car, then I left the kids there while I went to park my car elsewhere.

Earlier on (that was some time back), I was told that 2 NGOs/departments would be sharing one 20 x 20 feet tent. But this morning when we got there, we found out that 4 NGOs/departments had to share a tent. And we, Buddies, got a booth at a very unfavourable spot… somewhere at the back where most people wouldn't walk by. Tough! I told the kids they'd have to go to people to distribute the leaflets/booklets instead of waiting for people to come to the booth.

After setting up the booth, I went over to the registration tent. There the organising chair of the campaign saw me and immediately roped me in to help out the committee. Although I told her I only have children to take care of the booth, she said it'd only be for a while then I could go back to the booth. She wanted the committee members who had been involved in the state level launch to participate as well.

So yep, I had to leave the kids to fend for themselves at the booth. In a way, it was good. To them, they were given more responsibility. I passed my camera to the eldest boy, so he was my photographer for the day. The other two did a good job going round distributing leaflets/booklets to the public, especially the school children who attended the MAV campaign launch. I did run back to the booth from time to time to check on them and while I was there, Saiful and Ika kept coming back to get more of the leaflets and booklets. "Kat depan sana tu ramai yang minta," said Ika. And they did seem happy that they could distribute lots of those leaflets/booklets.

Anyway, Saiful who got quite a number of mak, bapak, kakak and abang angkat at the hospital where he stayed with this mother when she was warded for 2 weeks, earlier this year, called one of his kakak angkat while at the booth. His kakak angkat stays somewhere near the place. Apparently, his kakak angkat too was at the event, so yep, he told her where our booth was so she could find him there.

As for the MAV the launch, actually Dato' Mukhriz Mahathir was initially supposed to launch the campaign. But somehow he could not make it, so he got a replacement… someone who's more suitable for the event… an advocate for women's rights. Who else but his very own sister… :)

chendrong10

I shall not talk much about the MAV campaign since I was actually there representing Buddies. After the campaign launch was done, I ran back to the booth. DP Marina Mahathir was to go round visiting the booths, and the kids got excited when they heard that. They had never met anyone "famous" before. So I decided to let Ika put on the red ribbon when DP Marina came to our booth. And so she did…

chendrong28

By about 1 pm or so, we packed up all the things. I then decided to bring them for lunch at a fast food restaurant in Batu Gajah before sending them home. On the way home, Ika, who had brought along her cup of drink from the restaurant, threw the cup out the window. Waaa! The moment I saw that from the side mirror, I immediately told her that THAT was a big NO NO! I reminded her that I don't ever want to see her doing that again…

Overall, I think it was a good outing for the kids. They got to jalan-jalan…. they got exposure… and they did a marvellous job.

Kudos kiddos!


Do Cellphones Cause Brain Damage?

Posted: 17 Apr 2011 04:34 AM PDT

Siddhartha Mukherjee, author of the acclaimed The Emperor of All Maladies: A Biography of Cancer, asks do cellphones cause brain cancer? Mukherjee does a good job laying out different research designs–experimental, epidemiological, retrospective and prospective case-control studies–and their potential confounds. The best extant studies find little, no, or even a small beneficial effect, and thus Mukherjee concludes that as of now the evidence remains "far from convincing."

What he doesn't do, however, is put the risk of cell phone use and brain cancer in context; that's a real failing because the fact of the matter is that cell phones do cause brain damage. Cell phones cause brain (and body) damage when people use them while driving. Cell phones distract, whether we measure in the lab or on the road, and they distract enough to make cell phone use not all that different from driving under the influence of alcohol (at the illegal level). In marked contrast to the studies on cell phones and brain cancer the studies on cell phones and driving are broadly consistent and suggestive of a small but significant increase in death (your own and that of others). Here's a review:

In sum, there is a growing body of evidence, including methodologically sound studies of crash risks, that drivers' cell phone use substantially increases crash risk. Crash risk increases for men and women, young and old, and for hands-free as well as hand-held phones.

Thus, if you want to avoid brain damage from using a cell phone, wear a seat belt. Or better yet, don't talk and drive. Of course, that is a message people don't want to hear which is why we focus on brain cancer and turning cell phones off in airplanes.


Usah Biarkan "Cauvinisme" Awang Selamat Ancam Keselamatan

Posted: 17 Apr 2011 05:35 AM PDT

Awang Selamat: BN jangan 'terlalu pemurah' layan masyarakat Cina

Akhbar milik Umno, parti teras Barisan Nasional (BN), hari ini menggesa perikatan itu supaya tidak terlalu "pemurah" dalam melayan kedudukan masyarakat Cina dalam Kabinet negeri yang bakal dibentuk ekoran keputusan pilihan raya Sarawak semalam.

Mingguan Malaysia, yang diterbitkan oleh Kumpulan Utusan berkata majoriti pengundi Cina memihak kepada kempen Pakatan Rakyat yang membawa seruan "mengubah kerajaan negeri" sedangkan masyarakat Bumiputera tetap teguh bersama BN.

BN Sarawak pimpinan Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud memperoleh 55 kerusi manakala Pakatan Rakyat pula 15 dan Bebas satu.

Pada pilihan raya negeri 2006, BN Sarawak memperoleh 62 kerusi dan ia meningkat kepada 63 kemudian.

Walaupun BN memperoleh majoriti lebih dua pertiga tetapi mengalami penurunan kerusi kali ini. Begitu juga undi popular diperoleh BN semalam berbanding lima tahun lalu.

"Keputusan tersebut mempunyai makna yang perlu diterjemahkan oleh kerajaan negeri pimpinan Abdul Taib Mahmud.

"Awang berharap Taib akan menubuhkan Kabinet dengan mengambil kira realiti daripada peti undi. Ternyata, rata-rata pengundi Cina menolak BN dan menyokong DAP," kata Awang Selamat dalam ruangannya di Mingguan Malaysia hari ini.

Dalam ruangannya, Awang Selamat juga berkata kerajaan negeri BN tidak lagi boleh bersikap terlalu pemurah untuk memberikan tempat kepada perwakilan kaum itu.

Katanya, Kabinet Sarawak mesti reflektif kepada keputusan dan sikap pengundi dan mesej yang jelas perlu disampaikan. Awang Selamat juga mahu Taib yang juga Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) sewajarnya perlu lebih memberi penghargaan kepada golongan yang menyokong beliau dan kerajaan BN.

Kata Awang Selamat, banyak pengajaran perlu diambil oleh BN selepas ini termasuk dalam persiapan menghadapi pilihan raya umum ke-13.

"Sekali lagi, sikap pengundi Cina semakin jelas terus menolak BN. Awang percaya, sentimen pengundi Cina di Semenanjung juga masih sama.

"Hakikatnya, selepas menguasai ekonomi negara sebegitu lama, masyarakat Cina mahukan pengaruh dan kuasa politik yang dominan," katanya lagi.

Akhbar itu juga mahu BN tidak mengharapkan sesuatu yang samar, malah mungkin boleh memakan diri.

Sebaliknya kata Awang Selamat, BN perlu merangka strategi baru tanpa mengharapkan pengundi Cina akan kembali menyokong parti itu.

"Itu risiko besar maknanya. Usahlah dirayu dan dipenuhi segala permintaan jika akhirnya sokongan tetap kepada DAP.

"Biarlah sokongan itu secara natural datang sendiri. Jika pun pengundi Cina terus menolak BN, janganlah bimbang, akan ada jalan keluarnya," katanya lagi.

Tulisan Awang Selamat pergi ke depan satu langkah dengan berkata, keputusan pilihan raya Sarawak kemungkinan besar boleh berulang pada pilihan raya umum.

Oleh itu katanya, BN mampu memerintah tanpa sokongan kaum Cina walaupun senario itu mahu dielakkan.

"Yang penting ialah memperkasakan lagi golongan pengundi yang menjadi penyokong setia. Jangan yang dikejar tidak dapat, yang dikendung keciciran.

"Dengan sokongan bumiputera, Melayu, kaum India dan etnik lain, yang kian meningkat, potensi BN untuk menang tetap besar," katanya lagi.

Awang Selamat berkata lagi jika ada pertambahan peratusan kecil pengundi Cina, itu bonus dan semua pihak perlu bersedia dengan realiti baru.

"Keyakinan ke arah itu mesti bermula dari sekarang," katanya lagi. -TMI


Realiti baru

AWANG bersyukur Barisan Nasional (BN) dapat mengekalkan kuasa memerintah Sarawak pada pilihan raya negeri itu semalam.

Walaupun ia merupakan pilihan raya paling mencabar, majoriti rakyat Sarawak memberikan mandat kepada BN. Segala kebimbangan kononnya akan berlaku tsunami sebagaimana yang digembar-gemburkan oleh pembangkang, tidak menjadi kenyataan. Walaupun BN memperoleh 55 kerusi berbanding 63 pada 2006 tetapi kemenangan dua pertiga itu amat signifikan.

Awang mengucapkan tahniah kepada rakyat Sarawak kerana tidak terjebak dengan sentimen liar, manipulasi dan putar belit pemimpin pembangkang tertentu terutama Anwar Ibrahim.

Kempen untuk mengubah kerajaan negeri nampaknya hanya disambut oleh majoriti pengundi Cina. Masyarakat bumiputera tetap teguh bersama BN.

Keputusan tersebut mempunyai makna yang perlu diterjemahkan oleh kerajaan negeri pimpinan Abdul Taib Mahmud. Awang berharap Taib akan menubuhkan Kabinet dengan mengambil kira realiti daripada peti undi. Ternyata, rata-rata pengundi Cina menolak BN dan menyokong DAP. Maka kerajaan negeri BN tidak lagi boleh bersikap terlalu pemurah untuk memberikan tempat kepada perwakilan kaum itu. Kabinet Sarawak mesti reflektif kepada keputusan dan sikap pengundi. Mesej yang jelas perlu disampaikan. Taib sewajarnya perlu lebih memberi penghargaan kepada golongan yang menyokong beliau dan kerajaan BN.

Dalam pilihan raya kali ini, suka atau tidak, penghargaan atas kemenangan BN harus diberi kepada Taib selaku Pengarah pilihan raya BN Sarawak dan para pemimpin BN negeri itu. Tetapi penghargaan lebih istimewa adalah kepada Perdana Menteri, Mohd. Najib Tun Razak dan timbalannya, Muhyiddin Yassin yang bekerja keras mendampingi rakyat Sarawak sejak beberapa bulan lalu. Kehadiran Najib dalam kempen banyak membantu. Awang sendiri melihat kegigihan beliau dan menyaksikan kunjungan beliau ke merata tempat, mendapat sambutan hebat daripada rakyat. Komitmen yang tinggi turut diperlihatkan oleh seluruh jentera BN sama ada dari pusat mahu pun negeri.

Namun banyak pengajaran yang perlu diambil oleh BN selepas ini termasuk dalam persiapan menghadapi pilihan raya umum nanti. Sekali lagi, sikap pengundi Cina semakin jelas terus menolak BN. Awang percaya, sentimen pengundi Cina di Semenanjung juga masih sama. Hakikatnya, selepas menguasai ekonomi negara sebegitu lama, masyarakat Cina mahukan pengaruh dan kuasa politik yang dominan. Kepada BN, janganlah diharapkan sesuatu yang samar malah mungkin boleh memakan diri. BN perlu merangka strategi baru tanpa mengharapkan pengundi Cina akan kembali menyokong parti itu. Itu risiko besar maknanya. Usahlah dirayu dan dipenuhi segala permintaan jika akhirnya sokongan tetap kepada DAP. Biarlah sokongan itu secara natural datang sendiri. Jika pun pengundi Cina terus menolak BN, janganlah bimbang, akan ada jalan keluarnya.

Keputusan pilihan raya Sarawak kemungkinan besar boleh berulang pada pilihan raya umum. BN mampu memerintah tanpa sokongan kaum Cina, walaupun senario itu mahu dielakkan. Yang penting ialah memperkasakan lagi golongan pengundi yang menjadi penyokong setia. Jangan yang dikejar tidak dapat, yang dikendung keciciran. Dengan sokongan bumiputera, Melayu, kaum India dan etnik lain, yang kian meningkat, potensi BN untuk menang tetap besar.

Jika ada penambahan peratusan kecil pengundi Cina, itu bonus. Semua pihak perlu bersedia dengan realiti baru. Keyakinan ke arah itu mesti bermula dari sekarang. Awang sudah lama bersedia. -UM


Ulasan GB

Demikian mentaliti golongan assabiyah Melayu yang kecewa masyarakat kaum Cina terutama di bandar sudah tidak lagi menyokong BN, baik di Sarawak, maupun di Semenanjung.

Si Awang Selamat mahu sebolehnya semua orang boleh diperbodohkan sepertimana akhbarnya, Utusan, memperbodohkan orang Melayu selama ini.

Kerana demikianlah perjuangan UMNO... perjuangan yang berasaskan assabiyah yang telah dikuburkan oleh Rasulullah s.a.w. tetapi dipikul bangkai itu oleh UMNO. Menjadikan perkauman sempit sebagai modal untuk meraih sokongan bangsa apabila sudah tersepit.

Ini bukan kali pertama. Sudah berkali-kali Utusan menyiarkan rencana/tulisan yang berbau perkauman yang mengancam keselamatan negara tetapi pihak keselamatan tidak berbuat apa-apa kerana ia datang dari media UMNO.

Perjuangan yang berteraskan assabiyah perkauman sudah semakin tidak relevan. Kekalahan MCA, MIC, PPP, SUPP, SNAP menjelaskan fakta tersebut. Giliran UMNO bakal tiba.
Anwar in Video SCandal

Posted: 17 Apr 2011 06:34 AM PDT

Alleged Anwar Ibrahim Sex Video Teaser Leaked On Youtube! Malaysian Opposition Leader's Latest Alleged Sex Scandal

We are still waiting for someone (your details will be strictly confidential and you will remain anonymous) to send in the full 22-minute sex video to us allegedly showing Malaysia's opposition politician Anwar Ibrahim and and a foreign prostitute. We want the full video but for now we have the leaked teaser here:


video

So that is the teaser... It is just a short footage of the original 22-minute video. At about 7:00 pm local time yesterday, an anonymous Youtube uploader by the sceenname of "thepowercam" from Thailand uploaded a 1:47 minutes duration clip of hidden camera video purportedly showing Datuk Seri Anwar Ibrahim about to have sex with a prostitute. However the video as already been removed for violating Youtube's policy on nudity or sexual content.

The video clip showed three individuals including one who resembled Anwar Ibrahim, another man and a female believed to be a Chinese prostitute in a hotel room. At the end of the leaked clip the othe man left the room and the woman was seen in towel before the man who look like the opposition leader hug her.

The uploaded video had a white strip at the bottom with Thai script written on it. The strip was not on the version that first surfaced and originally shown to reporters two weeks ago at Carcosa Seri Negara. Businessman Datuk Shazryl Eskay, one of the three men who claimed to be the mysterious "Datuk T" that exposed the video, told epoters that they had not released the video to anyone and that the only copy remained with the police. "I don't know anything about this," he said, before stating that he would need to see the clip before commenting further.

On Friday, Inspector-General of Police (IGP) Tan Sri Ismail Omar said the sex video clip allegedly involving an opposition politician is genuine.Opposition Leader Anwar has denied he is the man in the video and accused Umno of a politically motivated "scurrilous attack" on him. Some say the involvement of former Umno Youth chief Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik and Perkasa treasurer-general Datuk Shuib Lazim has lent credence to the claim as Umno sought to distance itself from the video.

The clip has surfaced on the Internet just two days after police said the video they received was not doctored. However the video clip duration is only one minute and 47 second compared to the original video clip which was 22 minutes as claimed by "Datuk T" and the journalist who were invited to the private viewing. The full sex video, said to be of the opposition politician and a woman suspected to be a prostitute, was shown privately to selected journalists on February 21 at Carcosa Sri Negara. On the same day, Anwar Ibrahim in a press conference denied that he was the man in the video. He lodged a police report two days after the video viewing.


PRN Sarawak: Tsunami Itu Ada, Sekalipun Belum Cukup Kuat Untuk Tumbangkan BN

Posted: 17 Apr 2011 06:00 AM PDT

Cengkaman DAP Kian Kukuh, SUPP Hilang Taring

MESKIPUN Barisan Nasional (BN) berjaya mengekalkan kemenangan majoriti dua pertiga pada pilihan raya negeri Sarawak ke-10, faktor peningkatan jumlah kerusi yang dimenangi Pakatan Rakyat khususnya DAP perlu diteliti dari pelbagai aspek untuk memastikan Bumi Kenyalang terus diterajui kerajaan pada masa akan datang.

DAP menunjukkan peningkatan dari segi sokongan rakyat apabila memenangi 12 daripada 15 kerusi yang ditandingi.

Kemenangan dua kali ganda berbanding yang diperoleh lima tahun lalu itu merupakan jumlah terbesar pernah dicatat dalam sejarah parti tersebut sejak bertanding di Sarawak.

Lima daripada enam kerusi di Dewan Undangan Negeri (DUN) iaitu Pending, Kota Sentosa, Meradong, Bukit Assek dan Kidurong yang dimenangi pada pilihan raya negeri 2006 berjaya dipertahankan manakala kawasan di Dun Batu Lintang jatuh ke tangan Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Namun, tujuh kawasan yang majoritinya mempunyai penduduk Cina seperti Padungan, Batu Kawah, Dudong, Pelawan, Piasau, Pujut dan Repok berjaya ditakluki dengan 134,847 undi secara keseluruhan.

Parti komponen BN, Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP) menanggung kekalahan teruk apabila tewas 13 daripada 19 kerusi ditandingi - 12 kerusi jatuh ke tangan DAP dan satu kepada PKR.

Lebih mengejutkan Timbalan Ketua Menteri yang juga Presiden SUPP, Tan Sri Dr George Chan Hong Nam tewas kepada calon DAP, Ling Sie Kiong di DUN Piasau, Miri dengan majoriti 1,590 undi.

SUPP juga kehilangan lima kerusi di kawasan Kuching, tiga di Sibu, dua di Miri dan masing-masing satu di Bintangor dan Bintulu.

Selain Chan, calon SUPP lain yang turut tewas adalah Datuk David Teng (Repok), Datuk Alfred Yap Chin Loi (Kota Sentosa), Tan Joo Phoi (Batu Kawah) dan Sih Hua Tong (Batu Lintang).

Percaturan parti itu mempertaruhkan muka baru, Prof Dr Sim Kui Hian masih gagal memenangi hati masyarakat Cina di Pending apabila penyandang Violet Yong dari DAP mengekalkan kedudukannya dengan memperoleh 7,595 majoriti undi.

Kejayaan besar DAP itu berkemungkinan didorong beberapa faktor seperti menurunkan calon muda yang berkaliber, bertenaga dan bijak mendekati rakyat menerusi ceramah yang dianjurkan sepanjang tempoh berkempen.

Dua calon mudanya, Christina Chiew (Batu Kawah) dan Wong King Wei (Padungan) yang baru bertanding pada pilihan raya kali ini memberi gambaran awal bahawa pengundi di Sarawak mahukan sesuatu kelainan dan pembaharuan dalam sistem politik di Sarawak.

Mungkin ada segelintir pengundi terutamanya di kawasan ramai pengundi Cina sudah bosan dengan calon sama yang dipertaruhkan sekaligus gagal menarik pengundi untuk mengundi mereka.

Malah keberkesanan ceramah dalam kempen parti itu ditambah pula dengan slogan 'Sarawak Jom Ubah' berjaya diterjemahkan penyokong dalam bentuk undi pada Sabtu di mana hampir kesemua kawasan bandar besar berjaya dikuasai.

Kempen agresif DAP dalam membangkitkan isu perkauman, tanah, rasuah dalam pentadbiran kerajaan sedia ada turut menyumbang kejayaan besar parti yang berasal dari Semenanjung itu.

Ia memberi petanda awal bahawa SUPP sudah hilang cengkamannya kerana pengundi inginkan pendekatan berbeza dan nafas baru dalam sistem kepimpinan parti itu.

Masalah kepimpinan dalam parti itu yang gagal diselesaikan turut menjejaskan peluang SUPP untuk mengekalkan penguasaan mereka di kawasan yang dahulunya kubu kuat BN.

Rakyat sudah hilang kepercayaan terhadap SUPP kerana ada beberapa janji yang disuarakan tidak ditunaikan sebagai contoh presidennya berjanji untuk mengundur diri tetapi tetap bertanding di DUN Piasau.

Justeru, kekalahan teruk itu perlu dijadikan iktibar oleh SUPP dalam usaha memperkukuhkan parti tersebut dan mengembalikan semula kepercayaan rakyat terhadap mereka demi memastikan Sarawak terus mansang (maju). -mstar

Ulasan GB

Sepertimana tajuk yang GB tulis, tsunami politik sebenarnya berlaku di Sarawak. Tidak sepertimana yang dikatakan oleh beberapa penganalisis yang menyatakan tusnami tidak menjadi di Sarawak.

Sekalipun Pakatan Rakyat gagal untuk menumbangkan kerajaan yang dipimpin oleh Abdul Taib namun, realitinya, sokongan rakyat terhadap BN merosot dan sokongan terhadap PR meningkat.

PR gagal untuk menyempurnakan matlamat menafikan majoriti dua pertiga tetapi dari segi sokongan rakyat, hampir separuh pengundi Sarawak mengundi PR di dalam pilihanraya kali ini.

Ia menggusarkan Najib dan pemimpin BN yang lain.

GB pernah meramalkan bahawa SUPP bakal berkubur, nampaknya hampir menjadi kenyataan.

Najib yang sudah berkira-kira untuk mengadakan pilihanraya umum lebih awal terpaksa menangguhkannya ekoran keputusan pilihanraya Sarawak semalam.


A Most Daunting Test

Posted: 17 Apr 2011 05:41 AM PDT

After my trek this evening, I had dinner and feel absolutely knackered. I have not even showered yet :-( because I am too tired to make my way to the bathroom. I tried to write a post on voting behavior but am just too tired to continue. In a bid to stimulate my mental agility, I decided to do a quiz AT THIS LINK.

Er...I feel kind of depressed now :-) because many of my answers were incorrect.

Anyway, do swing by THIS LINK to try the many tests there.

In the mean time, I still have to mop the floor and then shower. I will put up the other post on voting behavior after 10pm.

Please swing by later to check it out. Take care and here's wishing you a lovely evening!


Celebrating a 'lost' victory

Posted: 17 Apr 2011 04:59 AM PDT


Congratulations to PM Najib, DPM Muhyiddin, CM Taib, BN party workers and all who helped Barisan Nasional win Sarawak 10th state election. I guess everybody wanted just a win, and that's exactly what we got.

Well, a win is still a win. Had we won just 36 out of the 71 seats, it is still a win. Many would say, no big deal!

BN won 55 from 63 in 2006, DAP 12 (6) while PKR 3 (1). By overall votes, BN got 372,379, DAP 134,847, PKR 117,100, Snap 15,663, PAS 9,719, PCM 2,895 and Independent 20,064 votes.

Looking at it, DAP secured one third of the overall votes. What does this mean? A simple truth - the Chinese is abandoning Barisan Nasional via its Chinese-based party SUPP. Not only in Sarawak, it really showed in the last 17 by-elections.

MCA should take a deeper look into this. Personally, I think the Chinese couldnt care less about who rules the Federal or State governments anymore. They already got almost everything like what their buddies in Singapore have.

They control the country's economic sector, trade and commerce. The only thing that evades them is political power. So, they see DAP as the best alternative to run down the BN government, hoping that one day they would be able to wrest power from the Malay-dominant BN and set up their own Chinese-controlled 'empire'.

I am not against SUPP and MCA but when SUPP president George Chan lost in Piasau, it triggered an alarm for a special post-mortem to be conducted. Are Chinese-based parties losing their grip on the voters? Why?

The number of votes for the Opposition have increased significantly. Never belittle PKR for winning only 3 unimportant seats (as described by some stupid pro-BN analysts). In 2006, they got only 1.

Despite mounting personal and political attacks on Anwar Ibrahim, his party managed to increase the number of representatives in the State Assembly and higher votes this time around. What does this imply? That PKR has no supporters in Sarawak?

What have we learnt from 2008 national poll? Remember the power tussle in Perak and how we lost Penang, Kedah and Selangor? Forget about Kelantan and its political motto - 'demo bui duik, kito ambek; maghi pilihanghayo, kito pakoh PAS'!

And how are we going to the next general election, which some say would be held later this year? Is there any comfort zone for BN to take back the States from Pakatan Rakyat?

Dont look down at the Oppostion onslaught. Similarly, we must not be eased at simple wins or a simple majority. What would happen in the next 10 or 15 years if we still harbor such a contentment? Do you think the Opposition will take a tumble?

I am not at ease. I dont know what Najib, Muhyiddin and other BN leaders feel. Lucky the MIC has no base in Sarawak.

So, are we celebrating?

The Opposition got reasons to...


Usah Biarkan "Cauvinisme" Awang Selamat Ancam Keselamatan

Posted: 17 Apr 2011 05:42 AM PDT

Awang Selamat: BN jangan 'terlalu pemurah' layan masyarakat Cina

Akhbar milik Umno, parti teras Barisan Nasional (BN), hari ini menggesa perikatan itu supaya tidak terlalu "pemurah" dalam melayan kedudukan masyarakat Cina dalam Kabinet negeri yang bakal dibentuk ekoran keputusan pilihan raya Sarawak semalam.

Mingguan Malaysia, yang diterbitkan oleh Kumpulan Utusan berkata majoriti pengundi Cina memihak kepada kempen Pakatan Rakyat yang membawa seruan "mengubah kerajaan negeri" sedangkan masyarakat Bumiputera tetap teguh bersama BN.

BN Sarawak pimpinan Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud memperoleh 55 kerusi manakala Pakatan Rakyat pula 15 dan Bebas satu.

Pada pilihan raya negeri 2006, BN Sarawak memperoleh 62 kerusi dan ia meningkat kepada 63 kemudian.

Walaupun BN memperoleh majoriti lebih dua pertiga tetapi mengalami penurunan kerusi kali ini. Begitu juga undi popular diperoleh BN semalam berbanding lima tahun lalu.

"Keputusan tersebut mempunyai makna yang perlu diterjemahkan oleh kerajaan negeri pimpinan Abdul Taib Mahmud.

"Awang berharap Taib akan menubuhkan Kabinet dengan mengambil kira realiti daripada peti undi. Ternyata, rata-rata pengundi Cina menolak BN dan menyokong DAP," kata Awang Selamat dalam ruangannya di Mingguan Malaysia hari ini.

Dalam ruangannya, Awang Selamat juga berkata kerajaan negeri BN tidak lagi boleh bersikap terlalu pemurah untuk memberikan tempat kepada perwakilan kaum itu.

Katanya, Kabinet Sarawak mesti reflektif kepada keputusan dan sikap pengundi dan mesej yang jelas perlu disampaikan. Awang Selamat juga mahu Taib yang juga Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) sewajarnya perlu lebih memberi penghargaan kepada golongan yang menyokong beliau dan kerajaan BN.

Kata Awang Selamat, banyak pengajaran perlu diambil oleh BN selepas ini termasuk dalam persiapan menghadapi pilihan raya umum ke-13.

"Sekali lagi, sikap pengundi Cina semakin jelas terus menolak BN. Awang percaya, sentimen pengundi Cina di Semenanjung juga masih sama.

"Hakikatnya, selepas menguasai ekonomi negara sebegitu lama, masyarakat Cina mahukan pengaruh dan kuasa politik yang dominan," katanya lagi.

Akhbar itu juga mahu BN tidak mengharapkan sesuatu yang samar, malah mungkin boleh memakan diri.

Sebaliknya kata Awang Selamat, BN perlu merangka strategi baru tanpa mengharapkan pengundi Cina akan kembali menyokong parti itu.

"Itu risiko besar maknanya. Usahlah dirayu dan dipenuhi segala permintaan jika akhirnya sokongan tetap kepada DAP.

"Biarlah sokongan itu secara natural datang sendiri. Jika pun pengundi Cina terus menolak BN, janganlah bimbang, akan ada jalan keluarnya," katanya lagi.

Tulisan Awang Selamat pergi ke depan satu langkah dengan berkata, keputusan pilihan raya Sarawak kemungkinan besar boleh berulang pada pilihan raya umum.

Oleh itu katanya, BN mampu memerintah tanpa sokongan kaum Cina walaupun senario itu mahu dielakkan.

"Yang penting ialah memperkasakan lagi golongan pengundi yang menjadi penyokong setia. Jangan yang dikejar tidak dapat, yang dikendung keciciran.

"Dengan sokongan bumiputera, Melayu, kaum India dan etnik lain, yang kian meningkat, potensi BN untuk menang tetap besar," katanya lagi.

Awang Selamat berkata lagi jika ada pertambahan peratusan kecil pengundi Cina, itu bonus dan semua pihak perlu bersedia dengan realiti baru.

"Keyakinan ke arah itu mesti bermula dari sekarang," katanya lagi. -TMI


Realiti baru

AWANG bersyukur Barisan Nasional (BN) dapat mengekalkan kuasa memerintah Sarawak pada pilihan raya negeri itu semalam.

Walaupun ia merupakan pilihan raya paling mencabar, majoriti rakyat Sarawak memberikan mandat kepada BN. Segala kebimbangan kononnya akan berlaku tsunami sebagaimana yang digembar-gemburkan oleh pembangkang, tidak menjadi kenyataan. Walaupun BN memperoleh 55 kerusi berbanding 63 pada 2006 tetapi kemenangan dua pertiga itu amat signifikan.

Awang mengucapkan tahniah kepada rakyat Sarawak kerana tidak terjebak dengan sentimen liar, manipulasi dan putar belit pemimpin pembangkang tertentu terutama Anwar Ibrahim.

Kempen untuk mengubah kerajaan negeri nampaknya hanya disambut oleh majoriti pengundi Cina. Masyarakat bumiputera tetap teguh bersama BN.

Keputusan tersebut mempunyai makna yang perlu diterjemahkan oleh kerajaan negeri pimpinan Abdul Taib Mahmud. Awang berharap Taib akan menubuhkan Kabinet dengan mengambil kira realiti daripada peti undi. Ternyata, rata-rata pengundi Cina menolak BN dan menyokong DAP. Maka kerajaan negeri BN tidak lagi boleh bersikap terlalu pemurah untuk memberikan tempat kepada perwakilan kaum itu. Kabinet Sarawak mesti reflektif kepada keputusan dan sikap pengundi. Mesej yang jelas perlu disampaikan. Taib sewajarnya perlu lebih memberi penghargaan kepada golongan yang menyokong beliau dan kerajaan BN.

Dalam pilihan raya kali ini, suka atau tidak, penghargaan atas kemenangan BN harus diberi kepada Taib selaku Pengarah pilihan raya BN Sarawak dan para pemimpin BN negeri itu. Tetapi penghargaan lebih istimewa adalah kepada Perdana Menteri, Mohd. Najib Tun Razak dan timbalannya, Muhyiddin Yassin yang bekerja keras mendampingi rakyat Sarawak sejak beberapa bulan lalu. Kehadiran Najib dalam kempen banyak membantu. Awang sendiri melihat kegigihan beliau dan menyaksikan kunjungan beliau ke merata tempat, mendapat sambutan hebat daripada rakyat. Komitmen yang tinggi turut diperlihatkan oleh seluruh jentera BN sama ada dari pusat mahu pun negeri.

Namun banyak pengajaran yang perlu diambil oleh BN selepas ini termasuk dalam persiapan menghadapi pilihan raya umum nanti. Sekali lagi, sikap pengundi Cina semakin jelas terus menolak BN. Awang percaya, sentimen pengundi Cina di Semenanjung juga masih sama. Hakikatnya, selepas menguasai ekonomi negara sebegitu lama, masyarakat Cina mahukan pengaruh dan kuasa politik yang dominan. Kepada BN, janganlah diharapkan sesuatu yang samar malah mungkin boleh memakan diri. BN perlu merangka strategi baru tanpa mengharapkan pengundi Cina akan kembali menyokong parti itu. Itu risiko besar maknanya. Usahlah dirayu dan dipenuhi segala permintaan jika akhirnya sokongan tetap kepada DAP. Biarlah sokongan itu secara natural datang sendiri. Jika pun pengundi Cina terus menolak BN, janganlah bimbang, akan ada jalan keluarnya.

Keputusan pilihan raya Sarawak kemungkinan besar boleh berulang pada pilihan raya umum. BN mampu memerintah tanpa sokongan kaum Cina, walaupun senario itu mahu dielakkan. Yang penting ialah memperkasakan lagi golongan pengundi yang menjadi penyokong setia. Jangan yang dikejar tidak dapat, yang dikendung keciciran. Dengan sokongan bumiputera, Melayu, kaum India dan etnik lain, yang kian meningkat, potensi BN untuk menang tetap besar.

Jika ada penambahan peratusan kecil pengundi Cina, itu bonus. Semua pihak perlu bersedia dengan realiti baru. Keyakinan ke arah itu mesti bermula dari sekarang. Awang sudah lama bersedia. -UM


Ulasan GB

Demikian mentaliti golongan assabiyah Melayu yang kecewa masyarakat kaum Cina terutama di bandar sudah tidak lagi menyokong BN, baik di Sarawak, maupun di Semenanjung.

Si Awang Selamat mahu sebolehnya semua orang boleh diperbodohkan sepertimana akhbarnya, Utusan, memperbodohkan orang Melayu selama ini.

Kerana demikianlah perjuangan UMNO... perjuangan yang berasaskan assabiyah yang telah dikuburkan oleh Rasulullah s.a.w. tetapi dipikul bangkai itu oleh UMNO. Menjadikan perkauman sempit sebagai modal untuk meraih sokongan bangsa apabila sudah tersepit.

Ini bukan kali pertama. Sudah berkali-kali Utusan menyiarkan rencana/tulisan yang berbau perkauman yang mengancam keselamatan negara tetapi pihak keselamatan tidak berbuat apa-apa kerana ia datang dari media UMNO.

Perjuangan yang berteraskan assabiyah perkauman sudah semakin tidak relevan. Kekalahan MCA, MIC, PPP, SUPP, SNAP menjelaskan fakta tersebut. Giliran UMNO bakal tiba.
Girls’ Generation @ Angel Price Music Festival

Posted: 17 Apr 2011 03:13 AM PDT

Korean pop group Girls' Generation performed at the Angel Price Music Festival in Seoul's Lotte World earlier today. A tiny drama happened when a dude got on stage and dragged one of the members, Taeyeon. Thankfully nothing serious happened, more details on Snsdkorean and Soshified.

Photos of the performance (not the incident) by Janggeum22 [Kr]…

Girls Generation Seohyun Angel Price Music Festival

There's more, read the full post »

Girls' Generation @ Angel Price Music Festival from YeinJee's Asian Blog


Senadin is white hair's area loh. Sure lose with all the gangsta & dirty tactic!

Posted: 17 Apr 2011 03:17 AM PDT


I think PKR should just forget about challenging EC decision on Senadin seat.

Just wait for the next election and see the rakyat themselves topple the evil leaders of BN once and for all.


Pasca PRN Sarawak: BN Yang Tewas, Undi Popular Cuma 54.5%

Posted: 17 Apr 2011 03:17 AM PDT

Sarawak: BN kekal kuasa penggal ke-10, undi popular terus turun

Barisan Nasional (BN) meneruskan penguasaan kerajaan negeri buat penggal ke-10 dengan memperoleh 55 kerusi tetapi peratusan undi popular yang diperolehnya menurun berbanding pilihan raya negeri 2006.

Berdasarkan maklumat dikeluarkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) malam tadi, BN merekodkan 372,379 undi atau 54.5 peratus daripada keluar mengundi kali ini.

Lima tahun lalu perikatan itu menerima 62.91 peratus (341,587 undi) dan 71.16 peratus (382,137 undi) pada 2001.

Sarawak mengadakan pilihan raya negeri kesembilan dan kelapan pada 2006 dan 2001 di mana masing-masing hanya 69 dan 43 kerusi disaingi selepas bakinya dimenangi BN tanpa saingan.

Kali ini BN memperoleh 55 kerusi, Pakatan Rakyat pula 15 kerusi manakala baki satu dimenangi oleh Bebas.

Sistem pilihan raya negara ini tidak menggunakan pemerolehan undi popular dalam pembahagian kerusi.

Dalam pilihan raya negeri kali ini, baki undi popular pergi kepada barisan pembangkang dan calon-calon Bebas.

Pakatan Rakyat (PR) yang pertama kali bertanding dalam satu perikatan tiga parti di peringkat negeri memperoleh 38 peratus, sekali gus memperlihatkan peningkatan undi popular kali ini.

Kali ini, DAP yang memenangi 12 kerusi merekodkan 134,847 undi (19.7 peratus), Parti Keadilan Rakyat dengan memperoleh tiga kerusi mendapat 117,100 undi (17.14 peratus) manakala PAS yang gagal memperoleh sebarang kerusi mengumpulkan 9,719 (1.4 peratus).

Pada pilihan raya negeri 2006, DAP mengumpulkan 82,134 undi (15.13 peratus), PKR (47,348 undi; 8.72 peratus) dan PAS (1,901 undi; 0.35 peratus).

Lima tahun lalu, BN bertanding di kesemua 71 kerusi tetapi menang dua kerusi tanpa dicabar pada hari penamaan calon manakala DAP bertanding di 12 kawasan, PKR (25), PAS (satu), Snap (29) dan Bebas (20).

Peningkatan undi popular bagi parti-parti komponen PR juga ada kaitan dengan bilangan kerusi yang ditandingi kali ini, yang meningkat berbanding lima tahun lalu khususnya PKR.

Kali ini kesemua kerusi disaingi BN dengan DAP bertanding di 15 kerusi, PKR bertanding di 49 kerusi majoriti Melayu/Melanau dan Dayak, dan PAS di lima kawasan Melayu manakala Snap di 26 kerusi majoriti Dayak, Parti Cinta Malaysia (PCM) di enam kawasan Bumiputera dan 41 calon Bebas.

Snap dan dan PCM yang turut tidak memperoleh sebarang kerusi masing-masing menerima 15,663 undi dan 2,895 undi.

Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata jumlah bilangan keluar mengundi 682,854 orang atau 70 peratus.

Jumlah undi ditolak sebanyak 8,224 undi.

Kerusi DUN yang merekodkan majoriti tinggi ialah Bukit Assek iaitu 8,827 undi manakala majoriti paling rendah ialah Senadin iaitu 58 undi.

Katanya, jumlah calon yang hilang deposit kerana gagal mendapat satu per lapan daripada jumlah undi keseluruhan ialah 71 calon. -TMI


Sarawak bukan lagi 'simpanan tetap' BN

Pakatan Rakyat berjaya menembusi di Sarawak, dengan menggandakan bilangan wakil rakyatnya di Dewan Undangan Negeri (DUN) dan berjaya melumpuhkan parti parti komponen kedua terbesar BN Sarawak, Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP).

Penolakan rakyat terhadap BN jelas berlaku di kawasan bandar di mana SUPP tumpas teruk, manakala presidennya sendiri, Tan Sri George Chan gagal mempertahankan kerusi Piasau, yang sudah sekian lama diwakilinya.

Paling mengejutkan ialah kejayaan calon PKR - seorang muka baru - menewaskan timbalan menteri dari SPDP.

Satu lagi kejutan ialah kemenangan calon Bebas, George Lagong, yang menewaskan calon muka baru PRS, Stanley Nyitar @ Unya Anak Malan dalam pertandingan empat penjuru.

PKR juga mencatat kemenangan simbolik di Ba'Kelalan, di mana pengerusi PKR Sarawak, Baru Bian - walaupun menang tipis dengan majoriti 473 undi - tetapi merupakan kemenangan pertama parti itu di pedalaman Sarawak.

Dan apa yang sudah jelas ialah kemenangan besar DAP yang memenangi 12 daripada 15 kerusi yang ditandinginya. -mkPakatan: Undi popular BN S'wak merosot

Walaupun gagal untuk menafikan BN Sarawak majoriti dua pertiganya dalam pilihan raya negeri semalam, tetapi Pakatan Rakyat berpuashati kerana undi popular BN telah merosot lapan peratus.

Setiausaha agung DAP, Lim Guan Eng berkata undi popular BN telah merosot daripada 63 peratus pada 2006 kepada 55 peratus kali ini.

"Saya percaya pilihan raya ini menunjukkan bahawa Sarawak bukan 'simpanan tetap' seperti yang didakwa mereka.

"Ini peralihan lapan peratus, yang merupakan satu peralihan yang besar. Jika ini berterusan dalam pilihan raya parlimen nanti, maka BN akan kalah lebih banyak kerusi," kata Guan Eng.

Beliau memberitahu demikian dalam satu sidang akhbar di Kuching bersama dengan pemimpin tertingi Pakatan.

Dalam pilihan raya negeri semalam, BN kalah hampir semua kerusinya di kawasan bandar dan tiga kerusi luar bandar. Pakatan pula berjaya memenangi 15 kerusi, dan satu lagi kerusi dimenangi calon Bebas. Dewan Undangan Negeri Sarawak mempunyai 71 kerusi.-mkWhen Women Look At Themselves

Posted: 17 Apr 2011 01:35 AM PDT

What happens when a woman looks at herself in the mirror? Well, the reaction is different at different stages of life. Here's something that an old friend sent me recently. Have a lovely Sunday! I am going to hike up Penang Hill (to the halfway mark only) with my husband and cousin. If you do not hear from me again, it means I did not survive haha...Just kidding. Next post will be up later at about 8p.m.


* Age 3: Looks at herself and sees a Queen!

* Age 8: Looks at herself and sees herself as Cinderella/Sleeping Beauty.

* Age 15: Looks at herself and sees herself as Cinderella/SleepingBeauty/Cheerleader or if she is PMS'ing: sees Fat/Pimples/UGLY ("Mom I can't go to school looking like this!")

* Age 20: Looks at herself and sees "too fat/too thin, too short/too tall, too straight/too curly" - but decides she's going anyway.

* Age 30: Looks at herself and sees "too fat/too thin, too short/too tall, too straight/too curly" - but decides she doesn't have time to fix it, she's going anyway.

* Age 40: Looks at herself and sees "too fat/too thin, too short/too tall, too straight/too curly" - but says, "At least, I'm clean" and goes anyway.

* Age 50: Looks at herself and sees "I am" and goes wherever she wants to go.

* Age 60: Looks at herself and reminds herself of all the people who can't even see themselves in the mirror anymore. Goes out and conquers the world.

* Age 70: Looks at herself & sees wisdom, laughter and ability, goes out and enjoys life.

* Age 80: Doesn't bother to look. Just puts on a purple hat and goes out to have fun with the world.

Maybe we should all grab that purple hat a little earlier!

-Author Unknown-

Take care and enjoy the weekend! Do swing by later. Thanks.


WHAT MILITARY OFFENCE DID COL AZMI COMMITTED?

Posted: 17 Apr 2011 01:26 AM PDT

Col Azmi Zainal Abidin whom Raja Petra Kamaruddin (RPK) has said to have linked to a conspiracy to slander PM Najib and Rosmah with the brutal murder of the Mongolian beauty Altantuya in 2008 over the purchase of the Scopene submarine, is now under investigation by the military. This has been revealed by the Chief of Defence Force, General Tan Sri Azizan Ariffin recently.

It puzzles me to know that it has taken almost three years for the military to finally decide to conduct a Board of Inquiry (BOI) over the case involving Col Azmi. Why wasn't the BOI conducted when the case first came to light? If indeed what Col Azmi did was wrong from the military standpoint, he should have been punished, and if the offence is severe enough, he should have been discharged from service. Such punishment is within the bounds of the military as officers service in the military is at the discretion of the Supreme Commander i.e. the King.

From my meager understanding of the military law, I honestly do not know what military offence has Col Azmis committed? If the offence is one of attempting to slander PM Najib and Rosmah, then it is to my mind not a military offence. I would think Col Azmi has committed a civil offence and he should be charged to face a civil court.

Based on the little that I know of the case, I personally don't see a need for a military BOI. And even if Col Azmi has to go through the rigmarole of the Court Martial, and if he is subsequently found guilty and sentenced, this does not mean that he cannot be charge further to face the civil court.

I am not privy to the terms of reference of the BOI, but I think it has more to investigate the extent of information that was revealed to RPK, and who others were involved. I am quite sure there were no military secrets revealed by Col Azmi, and if there was, then he ought to go through the full brunt of military investigation.

I have been told that Col Azmi was originally from the Engineering Corps and opted to join the Intelligence Corps later in his career. This would mean that he is not a 'thoroughbred' Intelligence Corps officer, as some would say. And if Col Azmi really did pass the information to RPK with the intention to slander PM Najib and Rosmah, then Col Azmi deserve the punishment that awaits him, though a bit too late.


CRUSADE AGAINST CORRUPTION


Kesan PRN Sarawak: Harga Minyak Bakal Naik, Anwar Dalam Video Seks

Posted: 17 Apr 2011 01:53 AM PDT

Kemenangan BN di dalam pilihanraya negeri Sarawak semalam akan membuka laluan yang luas untuk Najib dan kerajaan BN melakukan apa yang tertangguh.

Pertama, harga minyak RON95 akan dinaikkan. Sebelum pilihanraya, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata kerajaan tidak dapat menjamin harga minyak RON95 kekal ketika diminta mengulas kenaikan harga petrol RON 97 sebanyak 20 sen seliter awal bulan ini.

Itu sebelum pilihanraya.

Kini pilihanraya sudah berakhir dan BN diberikan semula mandat untuk menerajui negeri Sarawak.

Riak untuk kenaikan harga minyak sudah jelas apabila menteri berkenaan menyatakan:

Pada masa yang sama beliau turut meminta masyarakat mengubah sikap terlalu bergantung kepada subsidi kerana tindakan sedemikian mampu membantutkan usaha kerajaan membantu golongan yang benar-benar memerlukan.

"Rakyat juga perlu tanya pada diri sendiri adakah perlu RM4 bilion itu kita nak tanggung subsidi minyak atau nak gunakan untuk pembangunan lain," katanya.


Kedua: Isu video seks. Nampaknya kini perancangan untuk mengenakan Anwar akan bertambah hebat.

Esok atau lusa, tidak mustahil akan diisytiharkan "lelaki bertetek labuh" itu Anwar.

Kemudian akan berlakulah lagi satu tangkapan. Untuk mendakwanya. Bukan untuk mendakwa Datuk T yang telah terang-terang melakukan kesalahan undang-undang, memiliki dan menyiarkan video seks kepada ornagramai.

Demikian keadilan ala Malaysia yang diamalkan oleh PDRM.

Pegawai Kastam, Ahmad Sarbini akan dikatakan terjun membunuh diri dari bangunan SPRM.

Lebih mengejutkan lagi nanti, kesan dari keputusan pilihanraya Sarawak semalam akan memberikan endorsement kepada kerajaan Najib untuk melakukan apa saja yang menekan rakyat.

Apa ada hairan untuk melakukan itu semua? Rakyat tetap sokong BN... katanya.No comments: