Tuesday, May 24, 2011

Dialogue with Air Itam Police

Dialogue with Air Itam Police


Dialogue with Air Itam Police

Posted: 24 May 2011 11:05 AM PDT


A dialogue session with the Air Itam Police to foster closer cooperation and inter-dependent relationship was successfully held and attended by YB Wong Hon Wai (ADUN Air Itam) and members from various JKKKs of Air Itam, Air Putih and Paya Terubong.


BONGKAR: Keterlanjuran Pegawai SPRM Cungkil Keraguan Dalam Kes Kematian Sarbani

Posted: 24 May 2011 09:30 AM PDT

Kematian Ahmad Sarbani: "Keterlanjuran" pegawai penyiasat cungkil keraguan

"Keterlanjuran" seorang pegawai penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia mencungkil keraguan balu kepada Allahyarham Ahmad Sarbani Mohamed, yang pada asalnya telah "redha" dengan kematian suaminya. Maziah Manap, terkejut dengan kenyataan "Bukan saya...Orang saya" dari bibir seorang pegawai penyiasat SPRM bernama Ghani, dalam satu perjumpaan pada 28 April 2011.

Maziah Manap membuat repot polis pada 2 Mei 2011 di Balai Polis Kelana Jaya, mengesyaki bahawa Ghani telah "terlepas cakap", semasa perjumpaan di pejabat Kastam dengan mendedahkan siapa yang bertanggungjawab di dalam kes kematian suaminya. Maziah berharap agar polis akan menyiasat maklumat tersebut.

Dalam perjumpaan pada 28 April, Maziah telah meluahkan perasaannya kepada pegawai penyiasat, termasuk Ghani. Di akhir luahannya, Maziah menyatakan bahawa dirinya redha dengan kematian suaminya, seterusnya bertanya soalan, "Apakah Encik Ghani akan buat sekiranya Encik Ghani berada di tempat saya?"

Apa yang mengejutkan Maziah adalah "jawapan yang perlahan daripada Ghani, yang menyatakan "BUKAN SAYA... ORANG SAYA". Maziah menyusul dengan pertanyaan "ORANG?", namun Ghani terus mendiamkan diri dan Jariyana bt Yusof terus mengajak Ghani keluar kerana ada operasi.

Demikianlah repot polis yang dibuat oleh Maziah pada 2 Mei 2011, didedahkan oleh ADUN Teja, Chang Lih Kang dalam satu ceramah di Tualang Seka pada malam 20 Mei 2011.Serah dokumen peribadi

Menurut repot polis tersebut, sepasukan anggota SPRM telah datang ke pejabat Maziah Manap di Shah Alam pada 27 April 2011. Bagaimanapun, Maziah tidak berada di pejabat ketika itu, dan anggota keselamatan syarikat itu diberitahu bahawa tujuan lawatan SPRM adalah untuk menyerah dokumen peribadi Allahyarham Ahmad Sarbani kepadanya.

Temujanji diaturkan pada 28 April, setelah Maziah menghubungi Tuan Hj Sarip, Penolong Kanan Pegawai Kastam di bahagian pengurusan. Pada 10.30 pagi 28 April, Maziah bersama dua orang anaknya Sabtiyah dan Syahirah sampai di pejabat Kastam Subang Jln LTS ASS Subang. 11 dokumen diserahkan oleh Jariyana bt Yusof dari SPRM, sambil disaksikan oleh Sarip, dan pegawai penyiasat kes suaminya, Ghani. Maziah pula ditemani dua orang anaknya dalam bilik di mana dokumen diserahkan.

Kejadian "terlepas cakap" berlaku selepas penyerahan dokumen, menurut repot polis. Malah, seorang lelaki Melayu yang memperkenalkan diri sebagai "Ghani dari SPRM" menelefon anak Maziah pada 29 April, untuk meminta nombor telefon Maziah.

Kejadian ini telah mencungkil keraguan Maziah Manap tentang punca kematian suaminya, Ahmad Sarbani. Penolong Pengarah Kastam Selangor, Ahmad Sarbani, 56, dijumpai mati di gelanggang badminton selepas jatuh daripada tingkat tiga bangunan SPRM di Jalan Cochrane, Kuala Lumpur pada 6 April 2011.

Sarbani antara 62 pegawai kastam yang ditahan dalam "Operasi 3b" yang dijalankan SPRM pada 1 April lalu di Pelabuhan Utara, Pelabuhan Klang bagi membantu siasatan berhubung kes rasuah, penggubahan wang haram dan beberapa kesalahan lain. Kematian Ahmad Sarbani adalah kes kematian kedua dalam tahanan SPRM, selepas kes Teoh Beng Hock pada 16 Julai 2009. 73 pertubuhan sivil mendesak agar Suruhanjaya Diraja ditubuhkan untuk menyiasat kes kematian ini.

Bagaimanapun, pada 21 April, Ketua Polis Kuala Lumpur Zulkifli Abdullah berkata penelitian penuh yang dijalankan beberapa pihak termasuk polis, Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM) dan jabatan kimia merumuskan bahawa punca kematian Ahmad Sarbani adalah kerana kecederaan parah di kepala selepas terjatuh dari tempat tinggi.

Zuklifli Abdullah menambah, laporan kematian mengejut (Sudden Death Report) Ahmad Sarbani akan dihantar kepada Peguam Negara dalam masa satu minggu. Dengan kata lain, laporan tersebut telah dihantar sebelum Maziah membuat laporan polis pada 2 Mei 2011.

Ketika dihubungi MerdekaReview, Ghazali Ramli, iaitu peguam Maziah Manap berkata polis pernah menghubungi Maziah untuk mengambil keterangan. Namun demikian, sebagaimana yang diketahuinya, polis tidak berbuat demikian setakat ini.

"Laporan media seolah-olah suami saya kaki rasuah"

MerdekaReview juga menghubungi Maziah Manap, dan beliau meluahkan perasaannya bahawa laporan media arus perdana tidak adil untuk dirinya. Misalnya, media melaporkan bahawa dirinya memiliki empat buah kereta, tanpa menyatakan apa jenis kereta itu. "Saya pandu (kereta) kancil salah ke?" tanya Maziah Manap, yang bekerja sebagai seorang supervisor.

Jelas, Maziah kelihatan agak berhati-hati dengan media, sepanjang temuramah dijalankan. Beliau akan merenung sebelum berkata sesuatu kepada wartawan.

"Reaksi masyarakat terbahagi kepada dua, yang kenal I,percaya I, sebab mereka tahu cara hidup saya. Yang tak kenal I, kutuk I. Laporan media itu seolah-olah suami saya kaki rasuah. Saya pasti suami saya tidak makan rasuah dan tidak membunuh diri," kata Maziah Manap.

Pada 12 April, peguam Maziah Manap, Ghazali Ramli mengisytiharkan harta Ahmad Sarbani secara terperinci, iaitu tiga buah kereta (Kancil, Honda CRV second hand, Proton Persona); sebuah motorsikal Modenas Kriss; satu unit apartment di Klang bernilai RM65,872; satu unit apartment di Puncak Alam bernilai RM68,988; satu unit rumah semi-D di Saujana Impian, Sungai Buluh bernilai RM230,000 (dibeli dengan pinjaman kerajaan dan wang simpanan KWSP isterinya), dan simpanan Amanah Saham Bumiputera yang bernilai RM35,000. -MerdekaReview

*Chen Shaua Fui ialah Assistant Editor MerdekaReview, edisi bahasa Cina.Ambil tindakan ke atas penyiasat SPRM

SURAT FMT


Suaram menggesa pihak polis mengambil tindakan dan penyiasatan segera dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh salah seorang pegawai penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bernama Ghani yang berbunyi "Bukan saya…Orang saya" dalam satu perjumpaan dengan keluarga allayarham Ahmad Sarbani pada April 28,2011 lalu.

Maziah Manap, isteri Allayarham Ahmad Sarbani telah melakukan perjumpaan dengan pegawai penyiasat SPRM, Ghani pada April 18, 2011 di Pejabat Kastam Subang Jaya sewaktu dalam proses menyerahkan 11 dokumen peribadi Allayarham kepada SPRM.

Dimaklumkan bahawa pegawai tersebut telah terlepas cakap tentang penglibatan orang lain dari kalangan SPRM (orang saya) dalam kes melibatkan kematian Allayarham Ahmad Sarbani.

Hal ini menimbulkan keraguan mengenai punca sebenar kematian Ahmad Sarbani di Bangunan SPRM di Jalan Cochrane, Kuala Lumpur pada April 6, 2011, lalu. Sebagai sebuah badan hak asasi manusia, Suaram memandang serius terhadap kes kematian tersebut yang berlaku di bangunan pihak SPRM. Sehubungan itu, kami juga ingin menekankan di sini tentang perkembangan siasatan kes tersebut?


Pihak polis telah bertindak tegas dalam siasatan kes video seks membabitkan pemimpin politik dan kes kematian Sosilawati. Justeru, kami juga menuntut pihak polis untuk bertindak tegas dan menyiasat kes kematian Allayarham Ahmad Sarbani. Ini penting bagi keluarga Allayarham yang sehinga hari ini mencari-cari punca sebanar kematian Allayarham dan keadilan untuk keluarga.

Polis perlu mengembalikan reputasi dan kredibilitinya memandangkan 59 kes aduan awam terhadap penyalahgunaan kuasa oleh SPRM belum diselesaikan sehingga kini.

Kami menuntut kerajaan menubuhkan Suruhanjaya Diraja untuk menjalankan siasatan kes kematian Allayarham Ahmad Sarbani dan separuh daripada jumlah ahli suruhanjaya perlu dipilih oleh masyarakat sivil. Penubuhan Suruhanjaya Bebas Salahlaku dan Aduan Polis (IPCMC) perlu disegerakan untuk menghentikan segala kes penyalahgunaan kuasa dalam anggota polis dan juga badan-badan penguatkuasa. -Yap Heng Lung

Penulis adalah penyelaras Suaram
Cilaka! Gaji depa ni bila mau potong???

Posted: 24 May 2011 08:20 AM PDT

Sabsidi saja tau potong.
Sabsidi saja hangpa mau potong. Janji hangpa hidup senang lenang. Cipan.

Berikut serba sikit kemewahan menteri-menteri tak guna:
Besides than the salary

1. Bercuti keluar negara sekali setahun terutama selepas persidangan Dewan Negara
- semua perbelanjaan ditanggung oleh kerajaan termasuk tiket penerbangan, hotel, duit poket sebanyak RM50,000.00. Kalau tidak bercuti


Fantasie Impromptu

Posted: 24 May 2011 08:15 AM PDT

I confess - I am a die-hard Chopin fan. Of all his compositions, I love Fantasie Impromptu the most!!!


According to Wikipedia:

Frédéric Chopin's Fantaisie-Impromptu in C-sharp minor, Op. posth. 66, is a solo piano composition and one of his best-known pieces. It was composed in 1834 and dedicated to Julian Fontana, who published the piece in spite of Chopin's request not to do so.


Some aspects of this piece are similar to Beethoven's Moonlight Sonata, which is also in C-sharp minor. Two measures after the melody begins, an abrupt run up and down has exactly the same notes as the cadenza in movement 3 (Presto agitato) of that work. The climax on a six-four chord is similar in both pieces.[1] Also, Fantaisie-Impromptu's middle part is in D-flat major, whereas, the second movement of the Moonlight Sonata is in D-flat major. The first and third movements are in C-sharp minor. READ MORE HERE.

Here's one of the best versions available in the net - played by Li Yundi, a Chinese classical pianist. Born in Chongqing, Li is most well known for being the youngest pianist to win the International Frédéric Chopin Piano Competition at the age of eighteen years in the year 2000. He now resides in Hong Kong.


CLICK HERE FOR THE FANTASTIC VIDEO CLIP of Li Yundi playing Fantasie Impromptu! Mind you, not only is he talented, he is also VERY cute :-).

Tonight, I have listened to it for more than ten times already!!! he truly plays it sooooooooooooooooooo beautifully and brings out the romantic and dynamic nuances of the piece in such an exqusitely elegant manner!!!

Enjoy....


[Video] Kenaikan Minyak 20 sen Memberikan Kesan Besar Kepada 40% Rakyat

Posted: 24 May 2011 09:08 AM PDT

Shah Alam: Kerajaan Pemerintah kini giat mencanang betapa kabinet hari ini terpaksa menanggung beban yang sangat tinggi akibat memberi subsidi kepada rakyat.

Akan tetapi, dalam masa yang sama, kerajaan pemerintah enggan menerima pelbagai cadangan yang dikemukakan pimpinan Pakatan Rakyat yang dilihat menjamin kebajikan rakyat marhaen.

Malah analisis demi analisis dibuat yang hanya menampakkan seolah- olah kerajaan pimpinan Perdana Menteri Najib Razak ini akan 'nazak' jika terus memberikan subsdidi kepada rakyat.

Hari ini, firma penyelidikan pelaburan, AmResearch pula meramalkan harga RON 95 akan naik 20 sen bulan hadapan menjadikan harga bahan bakar itu mencecah RM2.10 seliter.

Analisis itu turut menyebut kenaikan itu perlu berikutan harga minyak mentah dunia naik sehingga AS$99 setong daripada AS$79 setong tahun lalu.

Analisis itu disambut dingin Ahli Parlimen Pantai Jerejak, Sim Tze Tzin.

Beliau menyifatkan kenaikkan itu, walaupun 20 sen, akan memberi impak yang besar kepada golongan yang mempunyai pendapatan bulanan RM2000 kebawah.

"Kita tahu bahawa Malaysia sekarang, rakyat yang teramai tu mempunyai pendapatan yang rendah, lebih kurang 40% rakyat Malaysia berpendapatan kurang daripada RM 2000, maka pemotongan subsidi sekarang betul-betul menyusahkan rakyat
," katanya.

Tze Tzin menyertai pimpinan Pakatan Rakyat yang lain, mengutuk tindakan 'liat' kerajaan memotong subsidi berjumlah RM19 bilion kepada Pengeluar Tenaga Bebas (IPP) tetapi rakus mengurangkan pemberian subsidi kepada rakyat terbanyak.

"Saya rasa ini adalah masalah UMNO-BN, di mana mereka sekarang kurangkan subsidi kepada rakyat tetapi kekalkan subsidi kepada kroni-kroni mereka," katanya.

Baru- baru ini, Najib Razak dalam ucapan beliau di Pusat Pengajian Islam di Oxford 17 Mei lalu menyatakan subsidi ibarat "candu" kepada ekonomi Malaysia dan perlu dikurangkan secara berperingkat-peringkat untuk mengawal defisit bajet.

Kenyataan itu dibidas Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan pemimpim Pakatan Rakyat yang lain, sebagai tidak bertanggungjawab.

"Jadi ini adalah polisi UMNO-BN langsung tidak menjaga kepentingan rakyat, 1Malaysia apa? siapa didahulukan? sebenarnya 1Malaysia, kroni-kroni didahulukan dan rakyat menjadi mangsa," katanya.

Hari ini AmResearch menjangkakan harga petrol RON95 mengalami kenaikan 20 sen bulan depan, mencecah RM2.10 seliter, selepas kos subsidi meningkat tiga kali ganda kesan pergolakan politik di rantau Timur Tengah dan utara Afrika.

Firma penyelidikan pelaburan itu menganggarkan Putrajaya kini memperuntukkan subsidi sehingga 90 sen seliter bagi petrol RON95 berbanding 30 sen seliter yang disasarkan selepas harga minyak mentah dunia naik sehingga AS$99 setong daripada AS$79 setong tahun lalu.

Kali terakhir harga RON95 naik ialah pada Disember lalu sebanyak lima sen kepada RM1.90 seliter.

RON97 yang mengalami empat kali kenaikan tahun ini dijual RM2.90 seliter sekarang.

Minggu lalu, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata kenaikan harga petrol RON95 mungkin berlaku dan oleh itu, rakyat perlu bersedia untuk menghadapinya.

Beliau berkata kemungkinan itu adalah memandangkan kajian mengenai rasionalisasi subsidi dijangka dibuat sekali lagi bulan depan. -tvsnews


AmResearch: RON95 dijangka naik 20 sen bulan depan

KUALA LUMPUR, 24 Mei — Harga petrol RON95 dijangka mengalami kenaikan 20 sen bulan depan, mencecah RM2.10 seliter, selepas kos subsidi meningkat tiga kali ganda kesan pergolakan politik di rantau Timur Tengah dan utara Afrika, demikian menurut AmResearch. Firma penyelidikan pelaburan itu menganggarkan Putrajaya kini memperuntukkan subsidi sehingga 90 sen seliter bagi petrol RON95 berbanding 30 sen seliter yang disasarkan selepas harga minyak mentah dunia naik sehingga AS$99 setong daripada AS$79 setong tahun lalu — hampir sama dengan paras AS$100 setong pada 2008.

Kali terakhir harga RON95 naik ialah pada Disember lalu sebanyak lima sen kepada RM1.90 seliter. RON97 sudah naik empat kali tahun ini termasuk awal bulan ini untuk dijual RM2.90 seliter sekarang.

Minggu lalu, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata kenaikan harga petrol RON95 mungkin berlaku dan oleh itu, rakyat perlu bersedia untuk menghadapinya.

Beliau berkata kemungkinan itu adalah memandangkan kajian mengenai rasionalisasi subsidi dijangka dibuat sekali lagi bulan depan.

Beliau berkata, kerajaan masih mengkaji untuk mengambil tindakan yang sewajarnya mengikut pasaran minyak dunia.

Kalau kekal dengan keadaan sekarang kemungkinan besar dari segi unjurannya, kata beliau, subsidi akan bertambah daripada RM10.3 bilion kepada RM17 bilion.

AmResearch juga berkata, subsidi petrol akan menyebabkan defisit fiskal kerajaan meningkat sehingga enam peratus berbanding 5.4 peratus jika RON95 kekal dengan harga semasa RM1.90 seliter sepanjang tahun ini.

"Kesemua faktor menunjukkan ke arah kenaikan harga RON95," kata firma itu sambil menambah, dengan mengambil kira kenaikan berterusan harga global bagi minyak mentah dan kemungkinan naik lagi pada masa depan, kerajaan kini tersepit antara mengamalkan urus tadbir fiskal seimbang dan keperluan menggambarkan ia mengambil berat tentang kebajikan rakyat.

Justeru, AmResearch berkata kerajaan boleh memberi rebat dan menyusun semula skim saraan sektor awam untuk membantu kumpulan berpendapatan rendah, yang dihimpit dengan beban pemotongan subsidi.

Firma itu juga menambah, ia menjangkakan bahawa kadar inflasi akan naik mendadak ke arah empat peratus dalam waktu terdekat susulan pusingan pertama impak potongan subsidi ke atas makanan, pengangkutan dan tenaga.

"Secara purata, inflasi tahun ini mungkin melepasi kadar 3.5 peratus yang telah diramalkan sebelum ini," katanya.

Bagaimanapun katanya, ia akan masih rendah berbanding 8.5 peratus, paling tinggi dalam 25 tahun, yang dialami pada Julai dan Ogos 2008.

Semalam, Ismail Sabri (gambar) berkata, kerajaan pusat akan mengumumkan perkembangan langkah rasionalisasi subsidi termasuk pelarasan harga petroleum minggu ini.

Bagaimanapun, Ismail Sabri berkata kerajaan akan menyediakan kaedah paling sesuai untuk mengurangkan beban rakyat ekoran kenaikan itu.

"Tunggulah (pengumuman) dalam masa seminggu ini... kita akan membuat keputusan sama ada ingin meneruskan subsidi petrol, diesel dan gas memandangkan jumlah subsidi yang ditanggung kerajaan terus meningkat dari RM8 bilion kepada RM18 bilion," katanya.

Dalam satu kenyataan petang semalam, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim menjangkakan tarif elektrik dinaikkan bulan depan, tetapi mahu pentadbiran Najib mengkaji balik konsesi pengeluar tenaga bebas (IPP) dengan Tenaga Nasional Berhad (TNB) agar tidak membebankan rakyat.

Di sebalik kenyataan demi kenyataan mengenai kemungkinan pemotongan bakal dibuat oleh Putrajaya, beliau berkata, beliau sudah sekian lama menegaskan sekitar RM22 bilion subsidi gas yang diberi kepada IPP tidak memberi makna kepada rakyat, sebaliknya ia hanya memberi keuntungan kepada ahli perniagaan dan kroni rapat dengan pemerintah.

The Malaysian Insider difahamkan Kabinet dalam mesyuarat mingguannya esok akan menyentuh soal itu.

Ketua Umum Pakatan Rakyat ini berkata, merujuk kepada kenyataan demi kenyataan dikeluarkan oleh beberapa menteri berkaitan, kemungkinan tarif elektrik dijangka naik bulan depan.

Anwar berkata, isu kenaikan tarif elektrik negara ini berkait rapat dengan perjanjian berat sebelah dipaksa ke atas TNB untuk dimeterai bersama dengan IPP terutamanya dengan pengeluar tenaga swasta generasi pertama. -TMI

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

DHPP Harap Timb Presiden Bukan Ulamak Agar PAS Dapat Sokongan Golongan Berlainan

Posted: 24 May 2011 07:22 AM PDT

Petaling Jaya: Ketua Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) Pusat Hu Chang Paw berharap para penyokong bukan Islam berpeluang terlibat lebih aktif dalam program dan aktiviti parti.

Hu berkata langkah pertama yang sepatutnya dibuat ialah dengan memastikan penyertaan penyokong bukan Islam di dalam mesyuarat parti di semua peringkat.

"Pada ketika ini, para penyokong hanya menerima jemputan untuk menyertai mesyuarat di negeri Perak," kata Hu yang mengetuai 25,000 penyokong bukan Islam dalam PAS.

DHPP Pusat dirasmikan oleh Presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang di Klang pada tahun 2010. Sebelum itu ia berfungsi sebagai kelab sejak tahun 2004.

Hu menambah bahawa PAS perlu lebih terbuka dan melibatkan para penyokongnya agar PAS boleh maju ke hadapan.

Dua usul demi parti

Hu turut ditanya berkenaan dengan mesej yang akan dibawa beliau sebagai mewakili DHPP dalam sesi muktamar PAS pada 3 Jun ini di Pusat Tarbiyah Taman Melewar, Gombak dekat Kuala Lumpur.

"Cadangan pertama ialah penubuhan sebuah kumpulan pemikir atau 'think tank' yang akan menyusun strategi parti dan diwakili semua kaum. Ini adalah kerana buat masa ini PAS tidak mempunyai kumpulan pemikir yang khusus dan melibatkan semua pihak.

"Kami juga akan mengusulkan penubuhan sebuah yayasan dengan dana permulaan sebanyak RM10 juta. Wang tersebut akan digunakan untuk tujuan pelaburan dan latihan yang melibatkan program parti.

"Ia berguna agar kita boleh menggaji golongan cerdik pandai untuk menjadi kakitangan parti," tambah Hu.

Hu berharap agar Timbalan Presiden dipilih dari golongan bukan ulama.

"Mereka berdua (Presiden dan timbalannya) perlu berupaya mendapatkan sokongan pihak-pihak yang berlainan. Jika kedua-duanya dari satu kumpulan, maka adalah payah untuk mendapatkan sokongan golongan bukan Islam," jelas Hu.


Beliau bagaimanapun tidak menyatakan sokongan terhadap mana-mana calon timbalan presiden atas alasan ahli DHPP tidak mempunyai hak mengundi.

Abdul Hadi berjaya mengekalkan jawatannya sebagai presiden apabila menang tanpa bertanding tempoh hari. - FMT.

Ukay Perdana Pula Di Ambang Bahaya

Posted: 24 May 2011 05:30 AM PDT

Ampang – Trauma kematian sebanyak 16 mangsa tanah runtuh di Hulu Langat dekat sini pada Sabtu lalu masih terasa dan kini penduduk di kawasan Ukay Perdana di sini pula berada dalam bahaya.

Sehari selepas kejadian tanah runtuh di Jalan UP 1/8, Ukay Perdana di sini berlaku namun hingga petang semalam tiada usaha membaiki kerosakan di kawasan tersebut dilakukan.

Tinjauan Kosmo! mendapati rata-rata penduduk di kawasan itu dilanda kebimbangan dan mahu pihak berkuasa termasuk Majlis Perbandaran Ampang Jaya berbuat sesuatu menanganinya.

Seorang pekerja syarikat swasta, Nurul Firdaus, (gambar) 42, berkata, dia bimbang dengan keadaan tersebut kerana tebing terbabit tidak stabil sejak kejadian tanah runtuh di tebing itu petang kelmarin.

"Saya bimbang tebing ini akan runtuh dengan lebih teruk memandangkan kini kerap hujan. Sepatutnya pihak terlibat mengambil tindakan pantas apabila laporan dibuat berhubung kejadian tanah runtuh," dakwanya ketika ditemui di lokasi kejadian di sini semalam. -kosmo


Saudi arrest woman for driving

Posted: 24 May 2011 04:16 AM PDT

Saudi authorities have detained a woman for "violating public order"… and guess what she had done to get into trouble? Driving that is! Apparently Saudi Arabia is the only country in the world that bans women from driving…

The woman who was arrested on Sunday (and still being held AFAIK) is Manal Al Sharif, who launched a campaign against the long time ban last week by posting a video clip online of herself behind the wheel. The video above pretty much explains everything.

Btw, Saudi women are also barred from public voting besides a few isolate occasions.

Saudi arrest woman for driving from YeinJee's Asian Blog


Bongkar: BN Pergunakan JPN Daftar Rakyat Thai Sebagai Pengundi

Posted: 24 May 2011 04:37 AM PDT

Percubaan mendaftar warga asing dipercayai dari Thailand sebagai pengundi kini dikesan di Kelantan apabila satu program di bawah Jabatan Pendaftaran Negara dikenali 'Mydaftar' akan diadakan Sabtu ini.

Perkara itu didedahkan oleh ahli parlimen Tumpat Datuk Kamaruddin Jaafar yang melahirkan rasa bimbang memandangkan program seperti itu belum pernah berlaku sebelum ini.

Beliau mendakwa tindakan ini sebagai langkah Barisan Nasional (BN) untuk mendapatkan undi dalam pilihan raya umum ke-13 nanti.

Menurut Kamaruddin, beliau mengesyaki pendaftaran membabitkan warga Thailand sebagai pengundi ekoran kawasan parlimen Tumpat dan Dewan Undangan Negeri (DUN) berdekatan dengan sempadan.

Empat DUN dalam parlimen Tumpat ialah Pengkalan Kubur, Kelaboran, Pasir Pekan dan Wakaf Baru. Dalam pilihan raya umum lalu, BN hanya menang satu kerusi iaitu Pengkalan Kubor iaitu Noor Zahidi Omar.

Sempadan Thailand

"Kawasan parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) bersempadan dengan Thailand. Maka ramai rakyat Thailand adalah beragama Islam dan selalu keluar masuk ke negeri ini (Kelantan).

"Saya dimaklumkan perkara ini pagi semalam. Namun ia berlaku ketika solat Jumaat minggu lalu. Operasi seperti ini belum pernah berlaku dalam jajahan Tumpat ini.

"Operasi ini dijalankan menerusi satu program dikenali Mydaftar iaitu satu program bagi mendapatkan dokumen pengenalan diri untuk rakyat Kelantan yang masih belum mempunyai sebarang dokumen pengenalan diri serta bagi yang layak memohon," katanya dalam sidang media di pejabat agung PAS hari ini.

Program itu dikatakan diumumkan imam masjid di salah satu mukim di daerah tersebut Jumaat lalu, sebelum menunaikan solat Jumaat.

Program tersebut akan diadakan di Dewan Sekolah Kebangsaan Pengkalan Kubor Satu (1), Tumpat.

"Program ini sealiran dengan pemberian kad pengenalan segera kepada warga asing yang sedang berangsung seperti yang dilaporkan contohnya di Hulu Selangor," katanya. -FMT


blog spring-cleaning

Posted: 24 May 2011 03:51 AM PDT

will not be putting up any posts for this week as am 'spring-cleaning' my blog. trying new design and trying to put back the links that i have (including ads – very important!). hope i will not procrastinate though to spring clean it. . it's very tedious work especially when i'm not techie savvy at all.Majlis Perbandaran Sandakan Ancam Tutup PASTI

Posted: 24 May 2011 02:52 AM PDT

MPS ANTI ISLAM? Oleh : KRANGKANG BATRUSI

PAS Sabah menasihatkan Majlis Perbandaran Sandakan (MPS) agar menghentikan segera ancaman untuk menghentikan operasi Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI) milik PAS yang telah ditubuhkan sejak 25 tahun yang lalu secara sah menurut Perlembagaan PAS Fasal 6 (2).

"Saya menasihatkan MPS supaya menghentikan tindakan yang sia-sia ini dan bertindak mengikut lunas demokrasi serta undang-undang yang sedia ada," demikian tegas Timbalan Pesuruhjaya PAS Sabah, Tuan Hj Hamzah Abdullah (gambar).

Haji Hamzah merujuk kepada notis yang dikeluarkan oleh MPS bertajuk "Notis menghentikan operasi taska PASTI" yang bertarikh 23 Mei 2011 dengan nombor rujukan MPS:200-00/031/0004/007/. Notis ini menuntut supaya PASTI menghentikan operasinya serta-merta.

Tegasnya lagi, PAS tidak akan menghentikan operasi PASTI kerana kewujudannya adalah sah serta memberi manfaat kepada masyarakat dalam membentuk peribadi Muslim dan ini adalah isu lama yang telah selesai sejak lebih 20 tahun lalu.

Kata Hamzah, PASTI adalah sah dan berdaftar di bawah Dewan Pemuda PAS Pusat serta dihalalkan oleh perlembagaan parti. Bagaimana mungkin perlu menghentikan operasi PASTI sedangkan ia merupakan salah satu aktiviti parti yang disebut di dalam perlembagaan PAS.

"Apakah MPS Anti-Islam dan mencabul Perlembagaan Persekutuan? Sewajarnya MPS bertindak menutup Pusat-Pusat Maksiat yang telah banyak menjerumuskan remaja Muslim ke lembah maksiat dan keruntuhan moral," sambungnya lagi. -sabahkini


Perempuan Politikus Melayu-Faisal Tehrani

Posted: 23 May 2011 10:59 PM PDT

1. "Tidak syak lagi, sejauh ini, suaranya, suara menentang yang cuba mencari kewarasan setiap peristiwa yang sedang berlaku diseputarnya." SN Dato' A. Samad Said.

2. "Faisal adalah antara sasterawan muda era alaf baru yang memperlihatkan potensi yang besar." SN Dato' Shahnon Ahmad.

3. Novel ini adalah sebuah penentangan penulisnya terhadap kekotoran, kejelikan, kebobrokan, dan kelucahan pemain-pemain politik yang rakus dan gila kuasa serta kecanduan takhta.

4. Ditulis oleh seorang anak muda remaja (ketika itu) yang jengkel dengan peristiwa demi peristiwa yang berlaku di dalam negaranya, yang sering menindas masyarakat ramai dan memenangkan politikus-politikus yang rakus.

5. Berulang-ulang kali diulang di dalam novel ini bahawa ia bukan sebuah sindiran untuk menjatuhkan seseorang bahkan novel ini disifatkan sebagai sebuah cerminan terhadap apa yang sedang berlaku. Dirakam semula dan dimuatkan sehingga menjadi Perempuan Politikus Melayu.

6. Berkisah mengenai seorang ahli politik, Datuk Zuri, dalam usahanya mengekalkan kuasa dan pengaruhnya. Sanggup berbuat apa sahaja untuk itu, merasuah, memeras, bahkan membunuh sekali pun.

7. Juga mengenai Irfan Abdullah, seorang wartawan yang bercita-cita untuk menulis sebuah novel mengenai kehidupan seorang perempuan lacur. Dan perempuan lacur itu dimainkan oleh watak Jenny. Seorang penyanyi dan pelacur kelas atasan dan sekali gus menjadi perempuan simpanan Datuk Zuri.

8. Naratifnya dibina dengan lambakan beberapa kisah yang terpisah sebelum kesemuanya bertemu dan terjalin atas nama politik, politikus yang rakus. Penduduk kampung yang berang kerana tanah mereka dirampas oleh Datuk Zuri, perempuan lacur yang benci dengan lelaki dan cuba menjatuhkan Datuk Zuri, dan dunia akhbar yang dibeli serta dimanipulasi demi kepentingan Datuk Zuri.

9. Semua kisah itu secara dasarnya menjurus kepada 'aktiviti-aktiviti' seorang politikus bernama Datuk Zuri. Sekali lagi dinyatakan, bahawa cerita ini bukan menyindir, tetapi adalah cerminan.

10. Novel ini bagai satu permainan puzzles yang besar, yang tidak sempurna. Para pembaca harus mengambil puzzles-puzzles tertentu dan disusun agar menjadi sebuah gambaran yang tepat, yang mengikut susunan dan teratur logiknya. Ini kerana plot-plot novel ini tidak dituliskan mengikut kronologinya.

11. Awalnya watak A dibunuh. Kemudiannya watak A sedang bersama watak B. Watak B pula dibunuh, kemudian diceritakan watak B bersama C pula. Begitu agaknya kalau boleh dicontohkan.

12. Bukanlah sesuatu yang baru jika membaca karya yang menggunakan teknik imbas kembali seperti ini. Bahkan telah sering novelis-novelis lain bereksperimental dengan cara ini. Namun yang mungkin agak sukar pada novel ini ialah cara mengenai sesuatu peristiwa itu diingat kembali. Tanpa amaran, atau tanpa perenggan baru, pembaca dibawa ke masa lalu, ditambah lagi dengan kesalahan ejaan, dan penggunaan tanda dialog yang 'banyak salah'.

13. Tetapi kelemahan-kelemahan cetakan seperti itu tidak pula melemahkan karya ini. Saya seperti terimbas pada novel Hujan Pagi-A. Samad Said dan Sutan Baginda-Shahnon Ahmad ketika menekuni Perempuan Politikus Melayu-Faisal Tehrani ini. Bagai merasa selepas membaca Hujan Pagi dan Sutan Baginda, Faisal mencantumkan dan memadankan keduanya sehingga terlahir novel ini.

14. Kesemuanya mengenai kerakusan politikus.

15. Novel ini adalah sebuah novel lama, ditulis dan diterbitkan beberapa tahun yang lalu. Mungkin sukar untuk bertemu dengan novel ini di kedai-kedai buku popular.Juga belum lagi terdengar ada penerbit mahu menerbitkan kembali novel ini seperti karya-karya lama Faisal Tehrani, seperti Rahsia Ummi dan Maaf Dari Surga. Mungkin kerana novel ini sedikit 'berani' membelasah orang-orang politik atau kerana menyamakan politician dan prostitute atau mungkin juga novel ini terlalu sangat mencarutnya, perkataan-perkataan seperti babi, anjing, bodoh, sundal, sial, shit, merata-rata di dalamnya juga sedikit babak-babak bernada erotik di sana sini menyebabkan penerbit kini memikir beberapa kali sebelum menawarkan terbitan semula.

16. Apa-apa pun, kehidupan di alaf baru ini sering memberi kita pilihan alternatif. Boleh dicari di kedai-kedai buku online. Saya membelinya lewat laman Ujana Ilmu, namun carian terkini, stok novel ini sudah tiada di sana. Mungkin boleh cuba mencari di mudah.com pula.

17. Sebuah karya yang baik, dengan gaya bahasa penulisnya yang membuat pembaca payah sekali untuk berhenti membacanya. Wajar dimiliki. Semoga beroleh manfaat daripada bacaan.


Kenyataan Media – Loji Rawatan Kumbahan Lembah Pantai

Posted: 23 May 2011 08:28 PM PDT

LOJI RAWATAN KUMBAHAN PANTAI 2: PANTAI 2 SEWAGE TREATMENT PLANT: TRANSPARENCY AT STAKE

Saya mewakili penduduk Lembah Pantai dan Kuala Lumpur secara umumnya, mengalu-alukan usaha Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air untuk menaiktaraf Loji Rawatan Kumbahan Pantai 2 bagi mengurangkan bau dan bahaya loji tersebut kepada orang ramai.

Saya difahamkan Kementerian di peringkat akhir penganugerahan kerja-kerja penaiktarafan tersebut kepada kontraktor. Saya mengalu-alukan usaha mengubah loji rawatan kumbahan berdasarkan teknologi kolam terbuka kepada loji berjentera sesuai dengan pawai keselamatan terkini. Pun begitu saya juga menyeru agar wang rakyat yang besar yang dibelanjakan untuk projek ini diuruskan dengan telus.

Penaiktarafan Loji Rawatan Kumbahan Pantai 2 tidak terkecuali. Sebelum ini anggaran bebas meletakkan kerja-kerja penaiktarafan pada harga kira-kira RM500 juta.

Justeru, saya teramatlah prihatin memandangkan dalam pengetahuan saya, tiada usaha tender terbuka dibuat bagi kerja penaiktarafan Loji Rawatan Kumbahan Pantai 2. Jika Kementerian sudahpun berada di peringkat akhir menganugerahkan kerja-kerja tersebut, ini bermakna projek tersebut dibuat secara rundingan terus dengan kontraktor. Apa yang membimbangkan saya ialah projek tersebut akan dianugerahkan pada nilai kontrak RM1 bilion, iaitu 100 peratus lebih mahal daripada anggaran pasaran.

Perdana Menteri Dato' Seri Najib Tun Razak telah pun mengumumkan kepada rakyat bahawa amalan rundingan terus akan ditamatkan. Maklumat ini membuktikan program-program transformasi yang dijaja oleh Barisan Nasional tidak mempunyai sebarang makna. Apabila kita mengambilkira jumlah hutang kerajaan yang akan diwarisi oleh generasi mud anegara kita, dakwaan peningkatan kos 100 peratus ini teramatlah mendukacitakan.

Dengan ini saya menyeru Menteri yang bertanggungjawab untuk menjelaskan sama ada usaha tender telah pun dibuat untuk mendapat harga terbaik untuk projek ini. Saya juga berharap mereka yang mempunyai maklumat mengenai projek ini untuk tampil ke hadapan dan memberikan lebih maklumat agar kita dapat menghentikan sebarang penyalahgunaan wang rakyat.

Saya akan memantau secara dekat pelaksanaan projek ini untuk memastikan rakyat di Lembah Pantai dan Malaysia amnya mendapat nilai terbaik untuk wang mereka.

NURUL IZZAH ANWAR
AHLI PARLIMEN LEMBAH PANTAI
24 MEI 2011


BERITA BAIK UNTUK PAKATAN RAKYAT

Posted: 23 May 2011 08:47 PM PDT


Eskay Ada Kaitan Dengan Task Force 2010??

Posted: 23 May 2011 08:24 PM PDT


Pendedahan Wikileaks yang bersumber dari Kedutaan Amerika di Kuala Lumpur mendedahkan bahawa Eskay ada hubungan rapat dengan pemberontak Pattani yang sedang menuntut kemerdekaan dari Kerajaan Siam.

Laporan Kedutaan Amerika di Kuala Lumpur itu juga mendedahkan hubungan rapat Eskay dengan Dr. Mahathir di dalam menjana Perjanjian Damai antara kerajaan Siam dengan pemberontak Pattani:


2. (S) Polchief called on the Honorary Thai Consul in Langkawi, Shazryl Eskay Abdullah, on February 5 as part of a February 5-9 visit to Malaysian states along the border with Thailand (septel). Eskay, a Malaysian businessman of mixed Malaysian-Thai parentage, described his significant "mediator" role in the 2005-2006 dialogue with Thai Malay insurgents, which featured former Prime Minister Mahathir Mohamad, and his frequent interaction with separatists on both sides of the border.Dan kita semua maklum akan "Task Force 2010" pimpinan Leftenan Jeneral (bersara) Dato' Wan Abu Bakar Omar adalah pasukan keamaman bagi Selatan Thailand yang ditubuhkan oleh Kerajaan Malaysia. (Ikuti pendedahan Malaysiakini berkaitan Task Force 2010 di sini)


Jadi, sekarang kita nampak coraknya:

1.0 Task Force 2010 berperanan besar di dalam percubaan membina "Kerajaang Perpaduang" antara PAS dan UMNO

2.0 Task Force 2010 juga berperanan di dalam membina keamanan di Selatan Thailand.

3.0 Eskay pula adalah penghubung utama antara Dr. Mahathir, UMNO, Kerajaan Malaysia dengan pemberontak Selatan Thailand dan Kerajaan Thailand

4.0 Eskay juga terlibat dalam projek fitnah ke atas Anwar yang terbaru yakni "Video Seks Rahim Thamby Chik"

5.0 Eskay juga mempunyai hubungan rapat dengan Dr. Mahathir Muhammad, orang yang bertanggungjawab di belakang Fitnah Liwat 1 dan 2. Rapatnya hubungan Eskay sehingga boleh bekerja sama untuk melancarkan perjanjian damai 2006.

6.0 Video seks Rahim Thamby Chik itu juga mempunyai perkataan2 bahasa Siam di atas nya menunjukkan Video Seks Rahim itu adalah produksi Thailand

7.0 Video seks Rahim Thamby Chik itu mempunyai hanya satu matlamat: Untuk memaksa PAS keluar dari Pakatan Rakyat dan menyertai Barisan Nasional. Yakni, matlamat yang sams di belakang operasi "Task Force 2010 juga.


Kesimpulannya, bagi Tulang Besi, projek Video Seks Rahim Thamby Chik yang terbaru ini adalah hasil kerja tangan Task Force 2010 bagi menyelematkan UMNO dan memaksa PAS keluar dari Pakatan Rakyat.

Marilah kita jangan lagi tertipu dengan sandiwara UMNO ini.

Laporan Kedutaan Amerika ini boleh di baca di bawah.

Tulang Besi
S E C R E T SECTION 01 OF 03 KUALA LUMPUR 000263SIPDIS

DEPT FOR EAPE.O. 12958: DECL: 02/13/2027

TAGS: PREL, PGOV, PTER, PINR, MOPS, ASEC, TH, MY

SUBJECT: HONORARY CONSUL NOTES MALAYSIA AS SAFE HAVEN FOR THAI INSURGENCY, RELEVANCE OF OLD GUARDREF: A. 06 KUALA LUMPUR 1764 - NO TEARS FOR THAKSIN

B. 06 KUALA LUMPUR 1976 - SURAYUD'S VISIT

Classified By: Political Section Chief Mark D. Clark for reasons 1.4 (b and d).

Summary

1. (S) The Honorary Thai Consul in Langkawi, Malaysian businessman Shazryl Eskay Abdullah (protect throughout), described Thai Malay separatist use of Malaysian territory as a safe haven and insurgents' views of the conflict during a February 5 meeting with polchief.

Eskay, who was a leading Malaysian facilitator of the dialogue with Thai insurgents hosted by former Prime Minister Mahathir, argued that the older generation insurgency leaders, mostly resident in Malaysia, remained relevant as they provided needed support services and safe haven to younger leaders. He identified only one old guard leader as actively ordering attacks, and estimated that criminal gangs and Thai security services were responsible for 70 percent of the recent violence.

He said he did not see links yet between the Thai insurgents and regional or international terrorists, but recognized the potential and encouraged the U.S. to keep a close watch. He also noted, however, that the insurgents received financial assistance via Singapore from unknown sources. The now-ended peace initiative by Mahathir produced a ten-page "peace proposal" signed by old guard leaders, but which failed to gain much response from Bangkok. Eskay believed that the February 11-12 visit to Thailand by Prime Minister Abdullah would result in the Malaysian external intelligence organization (MEIO) taking up a "facilitation" role in discussions between Thai intelligence and southern insurgents, though Eskay was pessimistic as to the prospects.

Eskay shared a 12-page paper on the insurgency and Thai Malay views, resulting from his interviews with numerous separatist leaders, which he had submitted to MEIO February. End Summary.

Honorary Consul as Mediator with Separatists

2. (S) Polchief called on the Honorary Thai Consul in Langkawi, Shazryl Eskay Abdullah, on February 5 as part of a February 5-9 visit to Malaysian states along the border with Thailand (septel). Eskay, a Malaysian businessman of mixed Malaysian-Thai parentage, described his significant "mediator" role in the 2005-2006 dialogue with Thai Malay insurgents, which featured former Prime Minister Mahathir Mohamad, and his frequent interaction with separatists on both sides of the border.

Eskay said he carried out his work on the Thai insurgency largely independent of the Thai and Malaysian governments, and maintained direct links with most known Malay separatist leaders resident in Malaysia. To bolster his credentials, he showed polchief video footage he had recorded of various meetings with men he described as elder separatist leaders and younger operators.

Old Guard Not Calling the Shots, but Still Relevant

3. (S) Eskay noted that most of the older generation of Malay separatist leaders lived in Malaysia with the Malaysian Government's knowledge and acquiescence. The older generation included those affiliated with the United Pattani Freedom Front (BERSATU), and the constituent groups the National Revolutionary Front (BRN-Congress), the Pattani Mujahiddin Movement (GMP), and the Pattani United Liberation Organization (PULO).

In addition, Eskay confirmed that younger generation separatists, including those involved in recent attacks in southern Thailand, frequently entered Malaysia, particularly when the situation became "too hot" and they required safe haven. The GOM was not always aware of the identity and travel of younger separatists. With some exceptions, the older generation did not direct the actions of the younger insurgents. However, Eskay argued that the relevance of the "old guard" should not be underestimated.

The older leaders, with well-established networks in Malaysia, constituted the support service for the insurgents, providing shelter and transportation, and arranging jobs, including in Thai restaurants and on rubber estates. Because the older generation provided needed safe haven services, they remained influential and relevant to a potential peace dialogue with Thailand's Malay south. (Comment: Many of our other interlocutors dismissed the Mahathir-led dialogue because it focused on the older Malaysia-based separatists who no longer represent the insurgency on the ground. End Comment.)

The Murky Business of Violence

4. (S) Like many other Malaysians we interviewed during our trip to northern Malaysia, Eskay described the Malay insurgency as splintered, with operations currently carried out by very small cells, comprised of two or three persons.

"Brokers" would task the cells with orders and money. Often times the affiliation of the brokers would not be clear to the cells, opening the possibility that they represented other parties, but cells would carry out "orders" nonetheless both for monetary gain and for fear that they otherwise would run afoul of other insurgents. The cell members generally were technically unsophisticated and the brokers often provided the improvised explosive devices to be planted and detonated by the cells.

Eskay crudely estimated that Malay separatists accounted for only 30 percent of attacks in the south with Thai army, policy and intelligence agency factions, along with criminal gangs, responsible for the balance.

Eskay relayed that many insurgent leaders believed deposed Prime Minister Thaksin and Thai Rak Thai party advisor General Chavalit were funding much of the recent violence. Insurgent members had denied association with New Year's Eve bombings in Bangkok. They also disassociated themselves from many of the attacks on schools.

The fracturing of the separatist movement and use of small cells added to the complexity and the difficulty in identifying any leaders for dialogue. Eskay named only one old guard leader, BRN-Congress Vice President Abdullah bin Idris, as responsible for ordering some of the ongoing attacks in southern Thailand.

Safe Passage

5. (S) In addition to the Mahathir-led dialogue and frequent informal meetings with Thai separatists, Eskay said he had arranged meetings between Malaysian intelligence and various insurgents operating in Thailand, meetings which included an understanding of safe passage within Malaysia.

Even on Malaysian soil, Thai Malay militants did not feel safe from possible assassination or kidnapping. On at least one occasion, a Thai bounty hunter had bribed local Malaysian police to abduct a separatist who was in Malaysia. Eskay had intervened to release the target, whom the Malaysian police officer had locked in the trunk of his police car.

No International Terror Links...Yet

6. (S) Eskay stated that he had seen no evidence the Malay separatists had linked up with external terrorist groups such as Al Qaeda or Jemaah Islamiyah. He noted, however, that some insurgents received funds from a bank in Singapore (NFI), which passed through money changers in the Malaysian border town of Padang Besar, Perlis state. Eskay did not know the origin of the funds.

Though there was in his view a clear potential for a link-up with terrorist groups, Eskay commented that Malaysian intelligence did not pay adequate attention to this risk and he encouraged the U.S. to keep a close watch on developments.

February 2006 "Peace Proposal"

7. (S) The Mahathir-led dialogue had resulted in a "peace proposal" in February 2006, signed by old guard leaders of BERSATU, BRN-Congress, GMP, and PULO, Eskay noted. This had met with no substantive response from the Thai Government, but might constitute a good starting point for future dialogue. Eskay provided us with a copy of the ten-page document, which demanded Thai Government actions in eight areas, namely:

-- Improvements in "leadership," through appointment of a Muslim Affairs Minister and a Muslim affairs coordinating body.

-- Improved government communication and networking with Malay Muslim communities.

-- Confidence-building measures, including establishing ethnic Malay quotas for government service and security forces in the south.

-- Steps to promote investment and economic development.

-- Improvements in the education infrastructure.

-- Amnesty, with individual cases approved by a Board of Review.

-- Establishment of a tribunal to investigate and try cases of human rights violations.

-- Establishment of a monitoring committee to ensure implementation of the above steps.

Malaysian External Intelligence May Take the Lead

8. (S) Eskay said the Mahathir initiative was now over, and the Malaysian Government had made clear that the phase of "NGO involvement" in dialogue with Thai Malay separatists had come to an end. The February 11-12 visit to Thailand by Prime Minister Abdullah likely would confirm a role for the Malaysian External Intelligence Organization (MEIO) as a "facilitator" for future informal talks between Malay separatists and Thai Government intelligence. Eskay supported a Malaysian Government mediation role, but he was pessimistic MEIO and its Thai counterparts would make progress. Instead, Eskay anticipated continued violence.

The Honorary Thai Consul shared a 12-page "confidential" paper on the insurgency and Thai Malay views, resulting from his interviews with numerous separatist leaders, which he had submitted to MEIO February 1. Eskay requested that we not share the paper and February 2006 "peace proposal" with others (we have forwarded the documents via classified email to EAP/MTS and Embassy Bangkok).

Comment

9. (S) Eskay credibly appeared to have contacts with a large pool of old guard leaders, insurgents, and sympathizers from Thailand's Malay south. His views on the insurgency were the most detailed we heard during five days of travel in northern Malaysia and tracked well in many respects with information and opinions from others. His belief in the usefulness of engaging the old guard, however, contradicted the opinion of Malaysian politicians, officials and police who generally dismissed the old timers as irrelevant. Several Malaysians volunteered they were suspicious of Eskay's contacts with Malay separatists and alleged Eskay had been involved in controversial business deals in the past (unrelated to Thailand). Eskay informed us that he had lived some ten years in the United States circa the 1980s.

LAFLEUR


မဆလ ပညာေရးစနစ္ထဲမွ လူရည္ခြၽန္ စီမံကိန္း

Posted: 24 May 2011 01:38 AM PDT

TQ, LYC Dr. MKT for giving this Source: Moe Makha: မစ္ရွီဂန္ကေပးတဲ့စာ – ၆၈ By ေအာင္ေဝး ေမ ၁၅၊ ၂၀၁၁ 

မိတ္ေဆြႀကီး ကိုေဒါင္း၊ က်န္းခ့ံသာလို႔ မာပါစ …။

အရင္တပတ္က က်ေနာ္ငယ္စဥ္ စစ္တပ္ထဲမွာႀကီးျပင္းလာရတဲ့ အေတြ႕အၾကဳံတခ်ဳိ႕ ေျပာခဲ့တာမို႔၊ ဒီတခါ က်ေနာ္ ငယ္စဥ္ေက်ာင္းသားဘ၀ အေတြ႕အၾကဳံတခ်ဳိ႕ကို ဆက္ၿပီး ေျပာျပခ်င္တယ္ဗ်ာ။

က်ေနာ္တို႔ ေက်ာင္းတက္၊ ပညာသင္၊ လူ႕ေလာကခြင္က်ယ္ႀကီးကို စူးစမ္းတဲ့ ေခတ္ကာလက မဆလစစ္အစိုးရ အုပ္စိုးတဲ့ေခတ္ကာလလို႔ ေျပာရမွာမဟုတ္လားဗ်ာ။ ဒီေတာ့ က်ေနာ္တို႔ဟာ မဆလပညာေရးစနစ္ကိုျဖတ္ သန္းေက်ာ္ လႊားခဲ့ရတဲ့သူေတြပဲေပါ့ ကိုေဒါင္းရယ္။

မဆလ ပညာေရးစနစ္လို႔ ေျပာလိုက္ရင္၊ အရင္ဆုံး ေတာ္လွန္ေရးေကာင္စီ တက္တက္ခ်င္း၊ ၁၉၆၂ ဆဲဗင္းဇူလိုင္၊ ရန္ကုန္တကၠသိုလ္ ေက်ာင္းသား သမဂၢအေဆာက္အအုံကို မိုင္းခြဲဖ်က္ဆီးခဲ့တာနဲ႔စရမွာပဲ။ လြတ္လပ္ေရးတိုက္ပြဲ၀င္၊ သမိုင္း၀င္ အစဥ္အလာႀကီးမားတဲ့ အေဆာက္အအုံကို ဗုံးခြဲ႐ံုသာမက၊ ေက်ာင္းသားသမဂၢအဖြဲ႔ အစည္းေတြကိုပါ မတရား ပိတ္ပင္တားဆီးခဲ့တာပါ။

၁၉၆၂ ကေနစၿပီး တကသ၊ ဗကသ ေက်ာင္းသားသမဂၢ ေက်ာင္းသားေခါင္းေဆာင္ေတြ၊ ေတာထဲ ေရာက္ကုန္ၾကပါတယ္။ ေက်ာင္းသားလႈပ္ရွားမႈလည္း ေျမေအာက္ ေရာက္သြားခဲ့ရပါတယ္။ ၁၉၆၄ ဇူလိုင္လမွာ ျမန္မာ့ ဆိုရွယ္လစ္လမ္းစဥ္ပါတီဆိုတာ ေပၚေပါက္လာပါတယ္။

ျမန္မာ့ဆိုရွယ္လစ္လမ္းစဥ္ပါတီနဲ႔အတူ၊ က်ေနာ္တို႔ေက်ာင္းေတြေက်ာင္းေတြမွာ၊ အရင့္အရင္က အစဥ္အလာရွိခဲ့တဲ့ ေက်ာင္းသားသမဂၢေတြေနရာမွာ၊ ပထမဦးဆုံး လူငယ့္ေရးရာ ဆိုတဲ့ အဖြဲ႔အသင္း လႈပ္ရွားမႈေတြ အစား ထိုးလာခဲ့ပါတယ္။

အဲဒီအခ်ိန္ကတည္းကစၿပီး၊ ေက်ာင္းသားအေရး၊ ေက်ာင္းသားကိစၥေတြကို ကာကြယ္ေစာင့္ေရွာက္ေပး၊ ေတာင္းဆိုေပးတဲ့ အဖြဲ႕အစည္းဆိုတာ မရွိေတာ့ပါဘူး။ လူမႈေရး လုပ္ငန္းမ်ဳိး ပရဟိတအလုပ္မ်ိဳးကို စိတ္အား ထက္သန္ၾကတဲ့၊ အမ်ားအက်ိဳးေဆာင္ရြက္ခ်င္ၾကတဲ့ ေက်ာင္းသားေတြခမ်ာလည္း၊ ျမန္မာ့ဆိုရွယ္လစ္လမ္းစဥ္ ပါတီကႀကိဳးကိုင္ထားတဲ့ လူငယ့္ေရးရာလုပ္ငန္းေဘာင္ထဲမွာပဲ စည္း႐ံုးသိမ္း သြင္းခံခဲ့ၾကရတာပါ။

ေနာက္ေတာ့ ေက်ာင္းေတြေက်ာင္းေတြမွာ ေက်ာင္းေကာင္စီဆိုတာ ေပၚလာတယ္။ လူငယ့္ေရးရာအဖြဲ႔ဆုိတာ ေပ်ာက္သြားၿပီး၊ အဲဒီေနရာကို လမ္းစဥ္လူငယ္ဆိုတာ အစားထိုး ၀င္လာပါတယ္။ လမ္းစဥ္လူငယ္နဲ႔ အတူ၊ ေရွ႕ေဆာင္လူငယ္၊ ေတဇလူငယ္ဆိုတာေတြလည္း တပါတည္း ေပးထြက္လာခဲ့တာပါ။

က်ေနာ္တို႔ေက်ာင္းသားေတြလည္း၊ အသက္အရြယ္အရ သတ္မွတ္ထားတဲ့ လူငယ္အဖြဲ႔ေတြ၊ မျဖစ္မေန၀င္ၾကရပါေတာ့တယ္။ က်ေနာ္တုိ႔ အတန္းႀကီး ေက်ာင္းသားေတြကေတာ့ လမ္းစဥ္လူငယ္ေတြျဖစ္လာၾကတာေပါ့။ အဲဒီအခ်ိန္တုန္းက ေက်ာင္းသားလႈပ္ရွားမႈ မွန္သမွ်ဟာ၊ လမ္းစဥ္လူငယ္ကပဲ ႀကီးစိုးထားခဲ့တာပါ။ က်ေနာ္တို႔ တကၠသိုလ္ေရာက္လာေတာ့လည္း ဒီအတိုင္းပဲဆက္ၿပီးျဖစ္ေနတာပါ။

မဆလ ပညာေရးစနစ္ထဲမွာပဲ လူရည္ခြၽန္ဆုဆိုတဲ့စီမံကိန္းတမ်ိဳးေပၚလာၿပီး၊ ေက်ာင္းသားေလာကထဲမွာ လူရည္ ခြၽန္ ဆိုတဲ့ေက်ာင္းသားအလႊာတမ်ဳိးေပၚထြက္လာခဲ့ပါတယ္။ တျပည္လုံးက လူရည္ခြၽန္ေက်ာင္းသားေတြ စုေ၀းေလ့ရွိတဲ့၊ ေႏြရာသီ အင္းေလးေခါင္တိုင္အပန္း ေျဖစခန္းတို႔ ငပလီေရႊ၀ါခ်ိဳင္စခန္းတို႔ ျပင္ဦး လြင္ေပြးေကာက္ေရ တံခြန္စခန္းတို႔ဟာ၊ အဲဒီေခတ္က ထင္ရွားတဲ့လူရည္ခြၽန္စခန္းေတြေပါ့။

အဲဒီလို မဆလ ပညာေရးစနစ္ထဲမွာ၊ ျမန္မာ့ဆိုရွယ္လစ္လမ္းစဥ္ပါတီကို အေထာက္အကူျပဳဖို႔ လမ္းစဥ္လူငယ္တို႔ လူရည္ခြၽန္တို႔ဆိုတာကို၊ မဆလ စစ္အစိုးရက လက္သပ္ေမြးျပဳစုပ်ိဳးေထာင္ခဲ့တာပါပဲ။

ဒါေတြေၾကာင့္ ေက်ာင္းသားေလာကမွာ လမ္းစဥ္လူငယ္တို႔၊ လူရည္ခြၽန္တုိ႔ျဖစ္လာၾကၿပီဆိုရင္၊ ေက်ာင္းသား အမ်ားစုနဲ့ အလိုလိုကင္းကြာ သလိုျဖစ္ၾကရပါတယ္။ ေက်ာင္းသားတိုက္ပြဲ သမိုင္းအစဥ္အလာကို ဆက္ခံတဲ့ ေက်ာင္းသားထုႀကီးနဲ႔ဆိုရင္၊ လမ္းစဥ္လူငယ္ေက်ာင္းသား၊ လူရည္ခြၽန္ေက်ာင္းသားေတြဟာ သိပ္ၿပီးအေစး မကပ္ခဲ့တာ အမွန္ပဲကိုေဒါင္း။

ဒါထားလိုက္ေတာ့။ တခါတုန္းကေပါ့ဗ်ာ။ က်ေနာ္တို ့ပုသိမ္ၿမိဳ႕၊ အထက (၃) က၊ ေက်ာင္းေနဖက္ေတြျပန္ဆုံၾက တဲ့ မိတ္ဆုံစားပြဲတခုမွာ၊ သူငယ္ခ်င္းတေယာက္က "ငါတို ့ေက်ာင္းက အဆိုေတာ္လည္းထြက္တယ္၊ သူပုန္ လည္းထြက္တယ္" လို ့ေျပာလိုက္ပါတယ္။ အဆိုေတာ္ဆိုတာက က့ံေကာ္ေတာမ်ဳိးေအာင္နဲ ့ထူးအိမ္သင္တို႔ ကိုေျပာတာပါ။ သူပုန္လို႔ေျပာတာကေတာ့၊ ေဆးတကၠသိုလ္ေရာက္ၿပီး၊ ၁၉၇၅ ဇြန္လ (၆) ရက္၊ ေရႊတိဂံု အေထြေထြသပိတ္မွာေထာင္က်သြားတဲ့တေယာက္နဲ႔၊ ၁၉၇၆ မွာ၊ မႈိင္းရာျပည့္နဲ႔ေထာင္ထဲေရာက္သြားတဲ့ က်ေနာ့္ကိုေျပာတာပါ။

အခု က်ေနာ္ေျပာခ်င္တာက၊ လမ္းစဥ္လူငယ္တို႔၊ လူရည္ခြၽန္တို့ ဆိုတဲ့ေက်ာင္းသားေတြလည္းပဲ သမိုင္းတေကြ႕မွာ လူထုအေရးေတာ္ပုံေတြ၊ ေက်ာင္းသားတိုက္ပြဲေတြနဲ့ကိုယ္ေတြ့ၾကဳံရတဲ့အခါမွာ၊ လူထုဘက္၊ ေက်ာင္းသား ထုဘက္ကိုေရာက္ရွိလာခဲ့တယ္ဆိုတဲ့အခ်က္ပါ။

က်ေနာ္တို႔ေက်ာင္းကသူပုန္ထြက္တယ္ဆိုတဲ့ ေဆးတကၠသိုလ္ကေန ေထာင္ထဲ ေရာက္သြားတဲ့သူဟာ၊ ေက်ာင္းတုန္းက ထပ္ကြမ္း လူရည္ခြၽန္တေယာက္ေပါ့ဗ်ာ။ က်ေနာ္တို႔ပုသိမ္ေကာလိပ္၊ မႈိင္းရာျပည့္နဲ႔ ေထာင္က်တဲ့အမႈတြဲထဲမွာလည္း၊ ႐ူပေဗဒဌာနက၊ ထပ္ကြမ္းလူရည္ခြၽန္တေယာက္ပါလာတာေပါ့ဗ်ာ။

အဲဒီလို ျမန္မာ့ဆိုရွယ္လစ္လမ္းစဥ္ပါတီအလိုက်၊ မဆလ စစ္အစိုးရ ႀကိဳးဆြဲရာ မကခ်င္ၾကေတာ့တဲ့ လမ္းစဥ္ လူငယ္နဲ႔ လူရည္ခြၽန္ေက်ာင္းသားေတြလည္း အေျမာက္အမ်ားပဲ လူထုအေရးေတာ္ပုံ၊ ေက်ာင္းသား အေရးေတာ္ပုံေတြထဲကို ေျခစုံပစ္၀င္ေရာက္လာခဲ့ၾကတာ သမိုင္းမွာ လက္ေတြ႔ပါပဲ။

မဆလ စစ္အစိုးရ၊ မဆလ ပညာေရးေရးစနစ္က ေမြးထုတ္ေပးခဲ့တဲ့လမ္းစဥ္လူငယ္ေတြ၊ လူရည္ခြၽန္ေတြဟာ၊ အဲဒီ မဆလစစ္အစိုးရကို ေျမျမွဳပ္ သၿဂႋဳဟ္ပစ္တဲ့ ေက်ာင္းသား အင္အားစုထဲမွာ၊ အထင္ကရပါ၀င္ခဲ့တာကို၊ က်ေနာ္တို႔ သမိုင္းသင္ခန္းစာယူရမယ္ မဟုတ္လား ကိုေဒါင္းေရ။


အားလုံးကို သတိရလ်က္ …

ေအာင္ေ၀း

မူရင္း – လြတ္လပ္သည့္ အာရွအသံ  

Related articles


Shazryl Eskay Mengaku 90% Pendedahan Wikileaks Benar

Posted: 24 May 2011 12:50 AM PDT

Naka - Ahli Perniagaan, Datuk Shazryl Eskay Abdullah mengaku hampir 90 peratus maklumat yang didedahkan dalam laman Wikileaks adalah benar namun menyifatkan laporan itu sebagai tidak lengkap.

Menurutnya, pendedahan Wikileaks adalah berdasarkan satu salinan kertas cadangan berhubung perdamaian di Selatan Thailand, yang diserahkannya kepada pegawai kedutaan Amerika Syarikat, Mark D Clark, pada 5 Februari 2006.

"Kebanyakan informasi yang didedahkan menerusi laman itu adalah betul, hampir 90 peratus betul, saya tidak nafikan yang saya terlibat secara langsung dengan kumpulan pemisah Selatan Thailand, malah sejak dilantik sebagai Konsul Kehormat Thailand di Langkawi pada 2004, saya didatangi banyak kumpulan dari Thailand yang mengalami pelbagai masalah.

"Bagaimanapun, laporan itu tidak lengkap, bukan salah Mark, cuma dia datang sebelum kertas cadangan sebenar dimeterai antara wakil Malaysia dan Thailand pada 14 Februari 2006," katanya pada sidang media, di rumahnya, semalam.

Shazryl Eskay berkata, tujuan pertemuan yang diadakan dengan kumpulan itu adalah bagi mencari jalan penyelesaian di Selatan Thailand dan pada 2006, beliau dan mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad bertemu dengan Raja Thailand ketika itu, dan Tun Mahathir diminta menjadi mediator untuk Selatan Thailand.

"Langkawi Peace Talk ditubuhkan dan perbincangan turut melibatkan kumpulan peringkat bawah dan juga pemimpin atasan kumpulan pemisah terbabit, dan hasil dialog bersama mereka, kita menghasilkan pelan perdamaian yang yang dimeterai pada 14 Februari 2006 dan dihantar melalui Tun kepada Perdana Menteri Thailand ketika itu, Thaksin Shinawatra.

"Kerajaan Thailand juga telah banyak melaksanakan permintaan kumpulan terbabit menerusi kertas cadangan itu dan ia jelas menunjukkan Kerajaan Thailand berusaha mencari jalan penyelesaian," katanya. -SH


WikiLeaks: Eskay had dealings with insurgents

A leaked US embassy cable from 2006 reveals businessman Shazryl Eskay Abdullah's indepth knowledge on the Southern Thailand armed conflict.

KUALA LUMPUR: A leaked confidential US embassy cable from 2006 has revealed the extent of influence wielded by businessman Shazryl Eskay Abdullah in dealing with Thai Malay separatists who are still involved in a war with the Thai government.

Eskay, who was then the honorary Thai consul in Langkawi, had shared his indepth knowledge of the separatist movement and their activities with the US embassy high-ranking officers in a meeting on Feb 5, 2006.

Details of the meeting were sent in a confidential cable by political counsellor Mark D Clark to the US State Department in Washington.

Details of the cable were leaked by WikiLeaks to popular blogger Raja Petra Kamarudin who had published the leaked cable in his Malaysia Today website today.

Clark, in the cable, had revealed some of Eskay's insight and knowledge of the separatist movement and their acts, including:

* the use of Malaysia as a safe haven;
* the role played by older generation insurgency leaders in providing support to the younger leaders;
* identifying one veteran insurgent as actively ordering attacks;
* the insurgents receiving financial assistance via Singapore from unknown sources;
* younger generation separatists entering Malaysia, particularly when the situation became "too hot"; and
* young insurgents given jobs at Thai restaurants and on rubber estates.


Clark noted that Eskay's information on the insurgents were the most detailed the US team had received.

"Eskay credibly appeared to have contacts with a large pool of old guard leaders, insurgents, and sympathisers from Thailand's Malay south.

"His views on the insurgency were the most detailed we heard during five days of travel in northern Malaysia and tracked well in many respects with information and opinions from others," Clark said in the cable.

The cable added that Eskay had described his significant "mediator" role in the 2005-2006 dialogue with Thai Malay insurgents and his frequent interaction with separatists on both sides of the border.

"Eskay said he carried out his work on the Thai insurgency largely independent of the Thai and

Malaysian governments, and maintained direct links with most known Malay separatist leaders resident in Malaysia.

"To bolster his credentials, he showed video footage he had recorded of various meetings with men he described as elder separatist leaders and younger operators," added Clark's cable.

Clark, however, warned that Eskay's belief in the usefulness of engaging the old guard contradicted the opinion of Malaysian politicians, officials and police who generally dismissed the old-timers as irrelevant.

He also said that several Malaysians volunteered they were suspicious of Eskay's contacts with.

Malay separatists and alleged Eskay had been involved in controversial business deals in the past.

Clark also pointed out in his cable that the identity of Eskay is protected throughout.

The old guard

The cable said that Eskay had informed the US officials that most of the older generation of

Malay separatist leaders lived in Malaysia with the Malaysian government's knowledge and acquiescence.

"Eskay confirmed that younger generation separatists, including those involved in recent attacks in southern Thailand, frequently entered Malaysia, particularly when the situation became 'too hot' and they required safe haven," the cable said, adding that the Malaysian government was not always aware of the identity and travel of younger separatists.

The cable said that the older leaders, with well-established networks in Malaysia, constituted the support service for the insurgents, providing shelter and transportat, and arranging jobs, including in Thai restaurants and on rubber estates.

Clark also said that Eskay named one veteran insurgent, Abdullah Idris, the vice-president of National Revolutionary Front, as responsible for ordering some of the ongoing attacks in southern Thailand.

However, Eskay believed that the Malay separatists accounted for only 30% of attacks in the south with Thai army, policy and intelligence agency factions, along with criminal gangs, responsible for the balance.

"Eskay relayed that many insurgent leaders believed deposed Prime Minister Thaksin (Shinawatra) and Thai Rak Thai party adviser General Chavalit (Yongchaiyudh) were funding much of the recent violence."

The cable also said that Eskay admitted arranging meetings between Malaysian intelligence and various insurgents operating in Thailand, meetings which included an understanding of safe passage within Malaysia.

However, he had said that even on Malaysian soil, Thai Malay militants did not feel safe from possible assassination or kidnapping.

"On at least one occasion, a Thai bounty hunter had bribed local Malaysian police to abduct a separatist who was in Malaysia.

"Eskay had intervened to release the target, whom the Malaysian police officer had locked in the trunk of his police car," added the cable.

Foreign funding and international links

The cable also noted that Eskay had revealed that some insurgents received funds from a bank in Singapore, which passed through money changers in the border town of Padang Besar, in Perlis.

Eskay had also informed the US officials that he saw no evidence the Malay separatists had linked up with external terrorist groups such as Al-Qaeda or Jemaah Islamiyah.

"Eskay did not know the origin of the funds… though there was in his view a clear potential for a link-up with terrorist groups," said the cable.

Eskay commented that Malaysian intelligence did not pay adequate attention to this risk and he encouraged the US to keep a close watch on developments.

The US officials' meeting with Eskay took place just days before a visit to Thailand by the then Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi to offer a Malaysian "facilitator" role for future informal talks between Malay separatists and Thai government intelligence.

Eskay, however, felt that the Malaysian mediation role would not make progress.

"Instead, Eskay anticipated continued violence," said the US cable, which also stated that Eskay had shared with the US officials a 12-page "confidential" paper on the insurgency and Thai Malay views, resulting from his interviews with numerous separatist leaders.

More than 4,500 people, both Muslims and Buddhists, have died since shadowy insurgents launched an uprising in Thailand's southernmost region bordering Malaysia in early 2004.

The three southern provinces have been under emergency rule since 2005, giving the military broad powers of arrest.

Eskay is back in the news again in March this year after releasing a sex video which he claimed showed Opposition Leader Anwar Ibrahim having sex with a Chinese prostitute.

Anwar has denied it was him in the video but Eskay is adamant that he is right, claiming that he was in the video together with Anwar. -FMT
[Video] Negara Eropah Terancam, Letusan Gunung Berapi Iceland Sebabkan Ruang Udara Ditutup

Posted: 24 May 2011 12:26 AM PDT

Reykjavik(Iceland): Sebahagian ruang udara Greenland ditutup semalam ekoran debu ledakan gunung berapi di Iceland.

Gambar: SEBUAH pesawat ringan terbang berhampiran kepulan debu daripada letusan gunung berapi Grimsvotn berdekatan kawasan glasier Vatnajokull di tenggara Iceland hari ini. Syarikat penerbangan mula membatalkan jadual ke Britain atas dasar keselamatan berikutan kejadian itu. - Foto REUTERS

Jurucakap penguasa ruang udara Greenland, Naviair, Cik Helle Kogsbell, berkata langkah itu diambil kerana debu dari gunung berapi Grimsvoetn, yang meletup lewat Sabtu lalu, telah mula merebak ke wilayahnya.

Denmark negara pertama selain Iceland yang telah menutup ruang udaranya ekoran letupan gunung berapi itu.

Namun, penguasa penerbangan Iceland semalam berkata ia berharap dapat membuka semula lapangan terbang utama negara itu lewat semalam.

'Keadaan nampak lebih baik hari ini (semalam) dan kami berharap dapat membuka semula lapangan terbang Keflavik hari ini atau malam ini (semalam). Kami kurang pasti waktunya tetapi sekurang-kurangnya kami sedang meninjau kemungkinan itu,' kata jurucakap penguasa penerbangan, Cik Hjordis Gudmundsdottir.

Pihak berkuasa negara-negara Eropah lain pula sedang memantau keadaan di tengah-tengah kebimbangan letupan terbaru itu akan menjejas penerbangan di serata benua itu, sebagaimana berlaku tahun lalu.

Pakar keselamatan Eropah telah memberi amaran debu itu boleh merebak ke Scotland hari ini, sebelum sampai di Britain dan Perancis serta Sepanyol dua hari kemudian.

Pengendali lapangan terbang Norway, Avinor, pula semalam berkata ia telah menghentikan penerbangan antara Norway dengan Svalbard di Arctic.

'Awan debu akan sampai ke ruang udara perairan yang memisahkan Norway dengan Svalbard. Oleh itu, tiada penerbangan ke atau dari Svalbard hari ini (semalam),' kata jurucakap Avinor, Encik Ove Narvesen.

Letupan gunung berapi Eyjafjallajoekull di Iceland pada 14 April tahun lalu menyebabkan ruang udara Eropah ditutup enam hari dan 100,000 penerbangan dibatalkan kerana kebimbang debunya boleh merosakkan enjin pesawat.

Kerugian pembatalan itu mencapai AS$1.7 bilion ($2.1 bilion).

Seorang pakar geologi di Universti Iceland, Encik Magnus Tumi Gudmundsson, berkata sukar meramalkan bila letupan gunung berapi Grimsvoetn akan berhenti. -- Bloomberg, Reuters, AFP.This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

The Two Doctors

Posted: 23 May 2011 11:51 PM PDT

It has been such a dreary rainy day today. I just came home after fetching my son from school. With a heavy heart, I switched on my laptop and checked my email.

Laughter filled the air. I nearly choked. Why? Read the following joke.

Please exercise self-restraint if you are reading this at work :-) if you do not want your colleagues to think you have suddenly gone bonkers. Truly, with all the maddening news around, one of the ways I keep sane is via jokes like this one. Somehow, laughter seems to drive the blues away!

Enjoy the following joke that T.O. just sent me.

THE TWO DOCTORS

Two doctors of two different specialties decided they would open a practice together - to share office space and personnel.


Dr. Smith was the psychiatrist and Dr. Jones was the proctologist (doctor dealing with colo-rectal surgery.

In common terms, it is a specialization dealing with disorders of the rectum, anus, and colon).

They put up a sign reading: "Dr. Smith and Dr. Jones: Hysterias and Posteriors".
The town council was livid and insisted they change it.

So, the doctors changed it to read: "Schizoids and Haemorrhoids" - this was also not acceptable, so they again changed the sign.

"Catatonics and High Colonics"......No go.

Next, they tried "Manic Depressives and Anal Retentives"....thumbs down again.

Then came "Minds and Behinds"....still no good.

Another attempt resulted in "Lost Souls and Butt Holes".......unacceptable again!

So they tried "Analysis and Anal Cysts".....not a chance.

"Nuts and Butts".....no way.

"Freaks and Cheeks".....still no good.

"Loons and Moons".....forget it.

Almost at their wit's end, the docs finally came up with:

"Dr. Smith and Dr. Jones -- Odds and Ends"

Everyone liked it.


Scholarships a Malay special right, says Perkasa. Malaysia = Malay-saja!

Posted: 23 May 2011 10:57 PM PDT

By Shazwan Mustafa Kamal
May 23, 2011

As long as there are race-based politics and Perkasa around, there will never be equal opportunities presented to everyone irrespective of race.


No comments: