Tuesday, May 31, 2011

Penang Canon EOS User Gathering At Coob Cafe

Penang Canon EOS User Gathering At Coob Cafe


Penang Canon EOS User Gathering At Coob Cafe

Posted: 31 May 2011 10:16 AM PDT

Last Sunday night, I went to Coob Cafe at KOMTAR Walk to meet up with the Penang Canon EOS DSLR users for a little chit-chat and sharing session (some known as TT / Teh Tarik session). Well, since I am in a holiday and so lucky to be back in my hometown while his event happens, so I went to join the EOS DSLR user for a little gathering to make friends and try some power gear. =D


These lens total up can buy a car. I am serious.

I actually got the invites from Facebook and I knew one of them. It's a good sharing session because I get to played with some powerful lenses and learn about some photography stuff, as you know I am still very noob in photography even though I have been playing for quite a long time, yet my interest in photography has not faded yet.

As you know, I just bought a new lens lately, the Sigma, so I shared it out too. One thing, my camera was the oldest at there, using the Canon EOS 400D, what a classic. Even though it's old, I am still loving it, it's still powering my blog with all the awesome photos.

Somehow, I am thinking of upgrade, just that I don't have enough money for it yet. So in the mean time of saving it, I am still sticking with my lovely 400D. =D

Played 2 L lenses at there, one was the 70-200 F2.8L and another one was the 100mm F2L. L lens is the top of the lines and the most high quality Canon photographic lens, people like to say L stands for luxurious. For your information, an L lens, the cheapest one is about RM2.8k. Expensive right? Photography is really an expensive hobby. However, the photo quality is superb!

Please support my sponsors (advertisement on blog) more so I can save more money to upgrade my photography gear. =D

Do you like photography?


Motivasi: Kaki Dimakan Tikus, Kura-kura Berjalan Dengan Skateboard

Posted: 31 May 2011 09:30 AM PDT

London - Tuly, seekor kura-kura malang yang kehilangan satu kakinya, kini tidak perlu gusar lagi. Kini dia justeru sudah dapat melangkah lebih cepat, dibandingkan teman-teman yang lainnya.

Tuly kehilangan kaki depan kanannya kerana dimakan seekor tikus ketika ia sedang tidur.

Berkat idea gadis cilik Eleanor, anak dari Philip Chubb (64), seorang pengasas kelompok pecinta kura-kura, Tuly tak lagi kesulitan berjalan.

Di bawah badan Tuly dipasangkan papan yang diselipkan sebuah roda sebagai pengganti kaki. "Kami mendapatkan Tuly di sebuah klinik doktor haiwan, setelah ia menjalani operasi pemotongan kaki demi keselamatan nyawanya," ujar Philip Chubb, seperti disiarkan majalah Orange, Jumaat (27/5/2011).

"Pada saat itu dia terlihat sangat lemah. Boleh bergerak dan berjalan namun sangat lemah," imbuhnya.

Kulit bawahnya pun selalu tergesek ketika ia berjalan. Hal tersebut dapat menambah kesukaran bagi Tuly.

Akhirnya Chubb membeli sebuah traktor mainan dan dicabut salah satu rodanya. Lalu dia membuat penjepit dari logam dan strip kain pelekat (velcro).

"Tuly tampak tak keberatan diletakkan di atas roda tersebut dan tampak senang berselancar guna memakan gulma. Dia sekarang benar-benar kura-kura tercepat yang kita miliki dan lucu," tambahnya. -okezone


Ulasan GB

Moralnya: Binatang pun apabila ia menderita, kita perlu mencari jalan untuk ia dapat hidup normal seperti yang lain. Inikan pula manusia. Berapa ramai yang kudung dan berapa ramai mereka yang diberikan Allah kemewahan yang sanggup membelikannya sebuah kaki palsu untuk orang kelainan upaya itu dapat hidup seperti insan biasa?

Tragedi tanah runtuh anak yatim tempohari menjadikan kita terkesima. Sebelumnya ramai yang tidak hirau tentang keadaan dan keberadaan mereka, lantas Allah turunkan peringatan untuk kita yang pelupa - bahawa di sana rupa-rupanya ada yang malang yang memerlukan perhatian kita semua!


Amazing But True!

Posted: 31 May 2011 08:09 AM PDT

Here is a math's trick so unbelievable that it will stump you.
1. Grab a calculator. (You won't be able to do this one in your head)
2. Key in the first three digits of your home phone number (NOT the area code)
3. Multiply by 8
4. Add 1
5. Multiply by 250
6. Add the last 3 digits of your phone number
7. Add the last 3 digits of your phone number again.
8. Subtract 250
9. Divide number by 2

Do you recognize the answer!!


(It works for a 6-digit telephone no.)

It worked for me (with one missing number). Amazing, isn't it?


Harga Barang Naik Ekoran Kenaikan Tarif Elektrik: Rakyat Akan Sumpah BN Sampai Tumbang

Posted: 31 May 2011 09:03 AM PDT

FMM: Pengguna tidak harus tanggung kenaikan

Persekutuan Pengilang-pengilang Malaysia (FMM) berkata kenaikan tarif elektrik di negara ini sebagai tidak adil kerana pengguna dipaksa menanggung bebanan akibat kegagalan pengeluar tenaga membekalkan tenaga yang murah.

Dalam satu kenyataan akhbar, presiden FMM Mustafa Mansur berkata walaupun dengan pengurangan subsidi gas sebanyak RM3 bagi setiap mmBtu, harga gas di Malaysia masih jauh lebih rendah berbanding negara lain di rantau ini. Justeru, katanya, ini menjadikan kenaikan harga itu tidak dapat diterima.

Berkuatkuasa esok, harga gas adalah RM13.70 mmBtu, dan ini jauh lebih rendah berbanding Thailand (RM18.23 per mmBtu), Singapura (RM43.32 per mmBtu) dan Indonesia (RM21.04 per mmBtu).

"Di sebalik kelebihan harga gas asli, kos elektrik di Malaysia selepas kenaikan itu adalah hampir sama dengan Thailand dan 62.2 peratus tinggi daripada kadar Singapura serta 131.3 peratus daripada kadar Indonesia.

"Jika dibandingkan kadar Thailand bagi voltage rendah, sederhana dan tinggi, tarif elektrik Malaysia bagi semua kategori itu adalah lebih tinggi!" kata Mustafa.

Menurut beliau, FMM juga meragui langkah meningkatkan tarif tenaga elektrik dan merasakan ketidakcekapan dan kekangan harga dalam rantaian bekalan tenaga masih belum ditangani.

"FMM tetap berpendapat bahawa tidak sepatutnya harga minyak disalurkan secara automatik kepada pengguna dan Tenaga Nasional Bhd sepatutnya terbuka untuk ditanda aras bersama-sama penjana lain untuk memastikan kecekapan operasi," katanya.

Ia menambah, kos elektrik patut ditetapkan pada margin tertentu di bawah tarif serantau untuk mengekalkan daya saing industri Malaysia. -mk


Eletrik Naik : Daya Saing Negara Turun

Tindakan kerajaan Umno-Barisan Nasional (BN) menaikan tarif elektrik sebanyak tujuh peratus akan memberi kesan negatif kepada sektor perindustrian sekali gus menjejaskan daya saing negara.

Exco Pelaburan, Perindustrian dan Perdagangan Selangor Teresa Kok Suh Sim berkata kenaikan itu akan memberi kesan kepada industri pembuatan di negeri ini yang bergantung kepada penjanaan tenaga letrik yang tinggi untuk menghasilkan produk masing-masing.

Beliau berkata kenaikan mendadak tujuh peratus bil elektrik bermakna kos menghasilkan barangan seperti peralatan elektrik akan meningkat di Malaysia berbanding negara lain.

"Ia (Kenaikan tariff elektrik akan menjadikan industri pembuatan yang banyak menggunakan tenaga elektrik ini menjadi kurang kompetitif atau hilang daya saing berbanding negara lain. Produk yang dikeluarkan industri tempatan akan mengalami kenaikkan harga barangan terbabit.

Teresa berkata kerajaan persekutuan harus memikirkan pendekatan yang sesuai untuk meringankan beban rakyat ekoran kenaikan tariff elektrik.

Usaha juga harus dibuat oleh memastikan orang ramai tidak membazir menggunakan bahan tenaga itu.

" Saya ingin menyeru kerajaan melancarkan satu kempen untuk menjimatkan penggunaan elektrik dan memberi lebih banyak insentif untuk menggunakan peralatan elektrik," kata beliau.

"Saya rasa kerajaan juga perlu menambah lagi insentif bagi orang ramai yang menggunakan alat elektrik supaya menggunakan alat yang menjimat tenaga seperti plug penjimat tenaga dan kuasa solar di mana boleh," tambah beliau.

Kerajaan Umno-Barisan Nasional (BN) mengumumkan kenaikan tarif elektrik sebanyak tujuh peratus itu sebagai langkah mengurangkan subsidi yang dikatakan semakin menghauskan perbendaharaan negara.

Selain itu harga gas asli juga dinaikan kepada RM3 mmBtu setiap enam bulan sehingga mencapai paras pasaran menjelang 2016 setelah diapung sepenuhnya.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Mustapha Mohamad mendakwa kenaikan itu hanya akan memberi kesan minima kepada kadar inflasi negara yang kian tertekan ekoran kenaikan harga minyak dan barangan seperti gula baru-baru ini.

Menteri Tenaga Teknoloji Hijau dan Air Datuk Peter Chin pula mendakwa kenaikan kadar elektrik itu hanya memberi kesan kepada 25 peratus daripada pengguna yang menggunakan lebih daripada 300KW tenaga setiap bulan.

Sebelum ini Perdana Menteri Najib Razak menyatakan subsidi yang diumpamakan seperti 'candu' harus dikurangkan bagi membantu mengurangkan perbelanjaan kerajaan.

Rakyat Malaysia terpaksa menanggung kos sara hidup yang semakin tinggi selepas kerajaan pimpinan Najib Razak memotong subsidi yang mengakibatkan harga barangan keperluan seperti gula dan petrol meningkat secara mendadak.

Kerajaan sebelum ini menarik subsidi gula bernilai RM116 juta, tetapi mengekalkan peruntukan RM19 bilion setahun kepada syarikat IPP seperti YTL Corporation Berhad, Malakoff Corporation Berhad dan Genting Sanyen.

Keluhan rakyat mengenai kenaikan harga barangan berpaksi kepada dasar-dasar tidak seimbang kerajaan khususnya yang membabitkan pemberian subsidi kepada syarikat-syarikat besar.

Harga barangan meningkat turut disebabkan tata urus kewangan negara, khususnya keghairahan mengadakan projek-projek mega yang akhirnya menyebabkan defisit negara antara yang tertinggi di rantau ini. -tvsnews

Ulasan GB

Rakyat marhaen yang tertekan hidupnya kerana sikap kerajaan yang mementingkan golongan tertetu disamping gagal membendung korupsi dan ketirisan sehingga menyebabkan subsidi dipotong akan hanya mengundang bencana kepada kerajaan BN sendiri.

Tidak dapat tidak, kenaikan tarif elektrik AKAN TETAP menyebabkan kenaikan harga barang sekalipun cuba dinafikan oleh PM, TPM dan sekalian sekalian para menteri BN.

Ini akan menyebabkan hati-hati sekalian rakyat terbanyak akan menyumpah kerajaan BN sebagai pendusta apabila melaungkan "rakyat didahulukan" sedangkan pada hakikatnya rakyat begitu menderita di bawah regim UMNO BN sekarang ini.

Lama kelamaan, suka atau tidak kerajaan UMNO BN akan tetap tersungkur menyembah bumi!


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Perempuan Ini Memotong Kemaluan Jirannya Kerana Cubaan Merogol Atau Kerana Dendam?

Posted: 31 May 2011 06:45 AM PDT

Inilah Monju Begum, 40 tahun, dari Bangladesh yang kisahnya dipaparkan di blog ini semalam tentang seorang wanita yang memotong alat kemaluan seorang lelaki yang cuba merogolnya dan membawa kemaluan tersebut ke balai polis sebagai barang bukti.

Hal tersebut terjadi di desa Mirzapur, Jhalakati, sekitar 200 kilometer selatan ibu kota Dhaka.

Monju adalah ibu dengan tiga anak. Dia menyatakan kepada polis bahawa jirannya Mozammel Haq Mazi memaksa masuk ke biliknya dan kemudian beliau bertindak menyerangnya.

Walau bagaimanapun Mazi menyangkal tuduhan tersebut dan beliau sudah dibawa ke hospital terdekat.

"Kami akan menahannya apabila beliau sembuh," kata jurucakap polis Bangladesh Abul Khaer.

"Dia menyatakan dirinya menyerang balik, memotong kemaluan Mazi dan membawanya ke pejabat polis kami dalam kantong plastik untuk membuktikan Mazi berusaha meroogolnya," kata Khaer.

"Dia melaporkan kes tuduhan merogol," katanya.

"Ini suatu peristiwa tidak biasa. Sepanjang saya ketahui, untuk pertama kalinya wanita membawa potongan penis ke balai polis sebagai barang bukti."

Serangan balas dendam

Moju Begum sebenarnya sudah mengeluh kepada polis bahawa Mazi, ayah lima anak, selama enam bulan terakhir terus mengganggunya.

Tetapi Mazi menyangkal tuduhan tersebut.

"Kami menjalinkan hubungan dan baru-baru ini dia mengisyaratkan kami berdua dapat pergi dan pindah untuk hidup di Dhaka," kata Mazi di hospital di dekat Barisal.

"Saya menolak dan mengatakan kepadanya bahawa saya tidak dapat meninggalkan isteri dan anak-anak, kerana itulah dia membalas dendam."

Profesor AMSM Sharfuzzaman - pakar bedah kanan di Universiti Kedoktoran dan Hospital Sher-e-Bangla di kota Barisal- menyatakan bahawa tidak mungkin menghubungkan kembali penis ke tubuh Mazi.

"Polis membawa penis beberapa jam setelah kejadian," katanya.

"Kami merawatnya agar dia tetap dapat buang air kecil tanpa penis."


Rakyat Menderita, Barang Naik Harga, Pemimpin Pula Pendusta Orangnya

Posted: 31 May 2011 06:01 AM PDT

Kadar Tarif Baru Elektrik Bukan Alasan Naikkan Harga Barangan - Muhyiddin

PUTRAJAYA: Tan Sri Muhyiddin Yassin mengingatkan peniaga supaya tidak menaikkan harga barang keperluan berikutan kadar tarif elektrik baru yang akan berkuatkuasa mulai Rabu.

Timbalan Perdana Menteri berkata pengeluar, penjual dan peniaga tidak seharusnya menggunakan kadar tarif baru itu sebagai alasan untuk mengaut keuntungan berlebihan kerana kadar itu masih berpatutan dan tidak begitu membebankan mana-mana pihak.

"Bagi barang keperluan pengguna, saya fikir ia tidak harus meningkat. Cuma sektor industri dan pernigaan yang ada peningkatan, itupun 7 peratus sahaja," katanya kepada kepada pemberita selepas merasmikan Bangunan Berlian dan sambutan10 Tahun Penubuhan Suruhanjaya Tenaga di sini Selasa.

Muhyiddin mengarahkan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi Dan Kepenggunaan supaya memantau harga barang keperluan supaya ia tidak dinaikkan dengan sewenang-wenangnya.

Katanya sebelum kadar elektrik itu dinaikkan, kerajaan membuat kajian terperinci dengan mengambil kira kepentingan semua pihak.

"Kerajaan sudah membuat kajian mendalam, penelitian yang agak khusus apakah implikasi dan impak kesan kenaikan ini kepada rakyat dan juga kos hidup ataupun peningkatan kepada kadar inflasi dan peningkatan harga barang,' katanya.

Muyhiddin berkata beliau gembira dengan sikap terbuka sebilangan peniaga yang menerima kenaikan kadar tarif itu yang tidak membebankan mereka.

Katanya hanya beberapa sektor perniagaan sahaja yang mungkin terjejas dengan kadar baru itu yang masih terlalu kecil berbanding negara-negara lain.

Kerajaan semalam mengumumkan purata tarif elektrik baru akan dinaikkan sebanyak 2.23 sen kilowatt sejam atau 7.12 peratus kepada 33.54 sen/kWj daripada 31.31 sen/kWj, berkuat kuasa Rabu.

Langkah berkenaan tidak akan menjejaskan 75 peratus pengguna yang menggunakan kurang daripada 300 kw sebulan. - BERNAMA

Ulasan GB

Di dalam prinsip ekonomi paling asas, seseorang peniaga itu dikatakan rasional apabila ia bertujuan untuk memaksimakan keuntungan.

Apabila kerajaan mengumumkan kenaikan tarif elektrik, untuk sektor industri dan perniagaan sekalipun dengan kadar yang kecil, ia tetap akan menjejaskan "keuntungan" dan tidak ada peniaga yang rasional yang akan mengekalkan harga barangan mereka pada kos yang telah meningkat.

Justeru itu, kenyataan TPM "penjual dan peniaga tidak seharusnya menggunakan kadar tarif baru itu sebagai alasan untuk mengaut keuntungan berlebihan kerana kadar itu masih berpatutan dan tidak begitu membebankan mana-mana pihak" adalah kenyataan basi yang semua orang tahu bahawa itu dalah pendustaan semata-mata.

Bukankah UMNO BN selama ini mendabik dada menyatakan hanya UMNO BN parti yang kaya-raya, boleh tabur wang berjuta-juta terutama waktu pilihanraya .... mengapa kini tiba-tiba kemukakan alasan mengurangkan subsidi untuk menaikkan harga? Sungguh rakyat semua tertipu selama-lamanya.

Allah Maha Berkuasa, kekayaan yang kamu dabikkan dada itu sebenarnya daripadaNya juga dan kerakusan kamu semua merebut untuk golongan kamu dan kroni kamu menyebabkan rakyat menjadi mangsa. Dan tidak berapa lama lagi kamu akan diperintahkan turun dari takhta Putrajaya!


There’s nothing wrong with celebrating when evil men die by Dennis Prager

Posted: 31 May 2011 05:10 AM PDT

Celebrating the death of bin Laden is not only moral. It is a religious and moral imperative.

Osama bin Laden — a man whose purpose in life was to inflict death and suffering on as many innocent people as possible — was finally killed, and much of the Western world's religious — and, of course, secular liberal — elite has expressed moral objections to those who celebrated this death.

Pastor Brian McLaren was named one of Time magazine's "25 Most Influential Evangelicals in America" in 2005. This is how he reacted to television images of young Americans chanting "USA! USA!" the night bin Laden's death was announced: "Joyfully celebrating the killing of a killer who joyfully celebrated killing carries an irony that I hope will not be lost on us. Are we learning anything, or simply spinning harder in the cycle of violence?"

CNN reported this reaction by an Episcopal priest, Danielle Tumminio, whose Long Island neighborhood lost scores of people in the 9/11 attacks:

When she saw images of Americans celebrating, "My first reaction was, 'I wish I was with them,' 'My second reaction was, 'This is disgusting. We shouldn't be celebrating the death of anybody.' It felt gross."

The Archbishop of Canterbury, Rowan Williams, reacted to the killing of bin Laden in this way: "I think the killing of an unarmed man is always going to leave a very uncomfortable feeling; it doesn't look as if justice is seen to be done."

Likewise many rabbis have objected to celebrating the death of one of history's great Jew-haters.

In the New Jersey Jewish Standard, Rabbi David-Seth Kirshner, a prominent rabbi in the Conservative (not conservative) denomination of Judaism, eloquently wrote of his gratitude to both Presidents Bush and Obama for the killing of bin Laden, blessed the Navy SEALS, and blessed America. "But," he then wrote, "even with all of those feelings, I cannot celebrate a death. It does not feel right. It does not feel Jewish. When I saw hundreds of young people chanting and cheering in front of the White House, at Times Square and with Ground Zero in the background last evening before the President addressed the nation, I had a hard time differentiating between us and them."

Rabbi Steven Wernick, executive vice-president of the United Synagogue of Conservative Judaism, wrote in the Washington Post that "Judaism [finds] the celebration of a person's death, even if he is guilty of a heinous crime, as immoral."

Many Reform rabbis have expressed similar sentiments.

On the other hand, nearly all "fundamentalist" Christian and Jewish clergy wrote of the permissibility, even goodness of celebrating bin Laden's death. As Orthodox Rabbi Tzvi Freeman wrote on the Chabad website Ask the Rabbi,"Someone who is not celebrating at this time is apparently not so concerned by the presence of evil upon our lovely planet." And as Chuck Colson wrote in the Washington Post, "The death of bin Laden is being rightly celebrated by the Western world, and indeed by Christians."

The Christian and Jewish clergy who objected to celebration of bin Laden's death cited the Bible — and in the Jewish instances, the ancient rabbis.

Nearly all cited the Book of Proverbs: "When your enemy falls, do not rejoice, and when he stumbles, let your heart not exult."

And the rabbis all cited the famous rabbinic legend from the Talmud: "When the Egyptians were drowning in the Sea of Reeds, the angels wanted to sing. But God said to them, 'The work of my hands is drowning in the sea, and you want to sing?'"

On the other hand, the Book of Proverbs also states, "When the wicked perish, there is joyful song." And the Talmud also states, "When the wicked perish from the world, good comes to the world."

So what is one to make of these seemingly contradictory sentiments?

They are not in fact contradictory. Continue to Page 2 of the National Review....


Go and Read Ann Wan Seng’s Biar Orang CINA Pimpin Islam (Kemilau Publika, 2011)

Posted: 31 May 2011 02:48 AM PDT

Here I go again, reviewing in English a book written in Malay. I just don't give a damn, do I? Anyway, prominent Muslim evangelist Haji Ann Wan Seng's latest book is a treatise on why most Chinese, particularly those in Malaysia, would really have no problems accepting Islam. So why aren't they? Haji Ann argues that the British practise of 'divide and rule' during the colonial era where the various racial communities were separated economically and professionally played a major part in instilling a sense of mistrust. It was made worst when Malaysia achieved independence, the policy was incorporated by the ruling party because they saw that it served their purposes. It became official policy that Islam is Malay and Malay is Islam and a non-Malay who embraces Islam in Malaysia is seen as becoming Malay. May God forgive these ignorant politicians.

The Chinese are not anti religion and not anti Islam despite what some local demagogues would have you think. However, Islam in Malaysia is so closely linked with the Malays to the point that becoming Muslim is synonymous with becoming Malay makes it difficult for the Chinese to accept Islam. The Chinese are a proud race. They have a long history with its own proud identity and they are concerned if their kith and kin embrace Islam and thus 'becoming Malay', the Chinese identity would gradually erode. That is why Chinese parents have no problems if their children announce they are becoming Christians or even atheists but if they say they are interested in Islam? Whoa! That's just asking for trouble. There are many misconceptions of Islam that the Chinese-Malaysian may have such as:

  • the insistence of changing your name to a more Muslim or Semitic sounding name (not necessarily. Prophet Muhammad did not change the names of new Muslims during his time if their names did not reflect their former pagan past).
  • breaking all ties with your non-Muslim relatives (false. In fact, Islam forbids the breaking of family ties even if they're non-Muslims).
  • wearing Malay style attire and embracing Malay culture (false. In fact Muslim Chinese in Malaysia continue to celebrate Chinese New Year because it does not involve the worship of idols or anything that contradicts Islamic principles).

It doesn't help that the state of Islam today is quite low no thanks to a biased international media that exaggerates any fault involving a Muslim and keeping mum whenever Islam is portrayed in a positive light. In Malaysia, the predominantly Muslim Malays are still economically lacking even with a government-backed crutch while the Chinese who are not qualified for the same help are able to surge forward solely based on hard work and determination. So when one of them expresses interest in a religion practised by the Malays, his Chinese brethren will naturally say, "Are you nuts?" But again, their mistake is in linking the religion with the race. Both Chinese and Malays ignore the historical fact that Islam first arrived in the Malay states and the Nusantara (the Indonesian archipelago) in the 13th and 14th century not from Arab or Indian traders but Chinese ones. Admiral Cheng Ho (or Zheng He), who visited Malacca and is believed by some to have discovered America before any European did, was a Muslim. Islam therefore has a longer history with the Chinese than with the Malays.

Haji Ann Wan Seng sees hope in the future. Though he admits that the number of Chinese reverts to Islam in Malaysia is small and some of them embrace Islam merely because they want to marry a Muslim, he also sees that many of the reverts today are from the professional class. Many of these professionals become active in propagating Islam to their family and friends and they present a positive face of Islam among non-Muslims and this is a small step in improving the damage caused (and still being caused) by the damn politicians. Haji Ann admits it will be a long hard struggle but does not discount the possibility that many prominent Muslims could finally come out from the Chinese community, not just in Malaysia but in the South East Asian region in general.

Biar Orang Cina Pimpin Islam (Let the Chinese Lead Islam) is a thought provoking book on how Islam is viewed by the two largest communities in Malaysia and how both see the religion through their own biased glasses. What we need is a more open and honest public platform where all views can be represented without fear of prosecution and persecution. Even if the non-Muslims still reject Islam after that, at least they will (hopefully) understand it better. When will that happen, I wonder?


Filed under: Book-reading, Islam


Utusan Ada "Funder"nya Sendiri Untuk Teruskan Misi Mereka

Posted: 31 May 2011 04:27 AM PDT

Jangan sekadar tuding jari terhadap Utusan

Senarai "kejahatan" yang dilakukan Utusan Malaysia 10 tahun kebelakangan ini terlalu panjang untuk dicatatkan. Memalsukan berita, memutar-belit kenyataan orang yang ditemuramah, memainkan isu agama dan perkauman yang tidak benar - segala-gala ini menjadi bahan rujukan untuk kursus pengajian komunikasi ketika membincangkan etika kewartawanan.

Utusan Malaysia yang ditubuhkan pada tahun 1939 ini bukan sahaja sebagai akhbar Melayu yang paling panjang sejarahnya, malah mencatat rekod unggul dalam gerakan anti-penjajahan, bahkan juga dalam perjuangan kebebasan media selepas kemerdekaan. Bagaimanapun, selepas diambil-alih UMNO pada tahun 1961, Utusan Malaysia telah menjadi lidah dan alat propaganda parti politik ini.

Namun demikian, perangai Utusan Malaysia beberapa tahun kebelakangan ini semakin melampau - walaupun sebagai lidah parti. Utusan Malaysia menjadi sasaran kritikan, malah antara yang mengkritiknya adalah kaum Melayu sendiri. Utusan Malaysia pernah menjadi akhbar Melayu terlaris di tanahair, namun telah kehilangan "kerusi pertama" ini selepas zaman Reformasi.

Berita yang tidak masuk akal

Seandainya dianalisa mengikut perspektif "pemasaran", apa yang menimpa Utusan Malaysia mencerminkan bagaimana kedudukan pasarannya yang menongkah arus zaman. Secara keseluruhannya, suasana politik perkauman pada zaman 1990-an tidak tegang sebagaimana zaman 1980-an. Malah, selepas "Reformasi", politik pembangkang (opposition politics) telah menuju ke arah politik yang melangkaui batas perkauman. Namun Utusan Malaysia tetap menari mengikut rentak politik perkauman UMNO. Maka Utusan Malaysia ditakdirkan untuk kehilangan pembacanya sebagaimana UMNO kehilangan sokongan undi-nya.

Isu "Kristian Agama Rasmi?" yang dimainkan Utusan Malaysia pada 7 Mei 2011 cuma salah satu daripada senarai "kejahatan"-nya. Kita masih ingat bahawa Kementerian Penerangan pernah mengarahkan media cetak agar tidak memetik berita dari media internet atas alasan "beritanya tidak benar".

Malah, media tradisional suka mengkritik media internet dengan tuduhan bahawa "media internet tidak mengesahkan kebenaran sebelum menyiarkan berita"-nya. Kini, Utusan Malaysia pula yang memetik berita daripada blog (bukan media internet pun), menyiarkannya di muka depan tanpa mengesah sejauh mana kebenarannya - ia sememangnya sesuatu yang tidak masuk akal!

Lebih penting, mereka yang memiliki sedikit kesedaran (sense) akan tahu, bahawa "pertemuan paderi untuk menjadikan kristian sebagai agama rasmi dan Perdana Menteri dari kalangan penganut Kristian" adalah sesuatu yang tidak masuk akal. Usahlah kita bincang tentang sistem politik kita yang kompleks - tengok sahaja kepada struktur populasi kita - daripada statistik Jabatan Perangkaan Malaysia pada Februari 2011 - "Bumiputera/Melayu" mencakupi 66.18% daripada jumlah populasi rakyat Malaysia (antaranya kira-kira 80% Melayu, 20% kaum asli); sementara Cina, India dan kaum lain terdiri daripada 33.82%.

Dalam keadaan sedemikian, mungkinkah kedudukan Islam sebagai agama rasmi boleh digantikan kristian? Lebih-lebih lagi kaum bukan Melayu yang mencakupi kira-kira satu pertiga daripada jumlah populasi ini bukan kesemuanya penganut agama Kristian - buddhist, taoisme, hindu, sikh dan sebagainya - fakta ini telah hilang dari pandangan Utusan Malaysia!

Najib dijulang sebagai penyelamat

Takkan Utusan Malaysia tidak faham penalaran yang semudah ini? Seandainya kita mengikuti perkembangan drama ini, Perdana Menteri merangkap Presiden UMNO Najib Razak akhirnya telah bertemu dengan pemimpin Islam dan Kristian - berjaya mencapai muafakat untuk patuh kepada jaminan bahawa Islam akan terus kekal sebagai agama rasmi. Bukankah ia sesuatu yang jelas untuk kita semua?

Utusan Malaysia mereka satu isu dengan memetik khabar dari blog yang menggunakan nama samaran, cuba mewujudkan suasana "krisis" - yang padahalnya tidak wujud. Kemudian, Najib tampil untuk "menyelesaikan" satu krisis yang cukup untuk menggoyah asas dan tunjang negara - Najib bukan sahaja telah "meredakan" kemarahan yang tercungkil di kalangan komuniti muslim; malah juga "meleraikan" usaha paderi kristian. Dalam drama ini, Najib memainkan watak sebagai "penyelamat", dan paderi yang tidak berdosa hanya menelan pahit sendiri.

Bukan lagi rahsia untuk umum, bahawa orang pertama dan kedua UMNO sebenarnya memainkan watak yang berbeza. Seorang dengan slogan "1Malaysia"-nya, seorang lagi pula dengan "keMelayuan"-nya. Namun demikian, tingkahlaku Utusan Malaysia kali ini lebih kepada sandiwara yang boleh dijelaskan dengan analisa "krisis".

Pertama, Najib dijulang sebagai "penyelamat"- bukan sahaja penyelamat untuk seluruh rakyat Malaysia daripada konflik agama, malah penyelamat Melayu/Muslim. Keduanya, isu agama dan perkauman ini diwujudkan untuk merangsang kebimbangan "krisis" dalam masyarakat Melayu sendiri, supaya pengundi Melayu kembali menyokong UMNO, untuk mengukuhkan kuasa elit UMNO.

Tingkahlaku Utusan Malaysia ini mendedahkan betapa munafiknya UMNO/BN dalam pengawalan media untuk berdekad-dekad. Tiada seorang PM terkecuali daripada memberi amaran kepada media untuk memikul tanggungjawab sosial - mengorbankan kebebasan tertentu demi keharmonian masyarakat, membuat laporan yang benar - atau kerajaan tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan. Ironinya, Utusan Malaysia yang dimiliki UMNO adalah institusi media yang secara terang-terang mengingkari amaran ini.

Jangan bodoh dan naif

Jikalau mengikut bahasa politik BN, kalaupun Utusan Malaysia tidak disabitkan kesalahan hasutan kerana memainkan isu perkauman dan agama, sekurang-kurangnya ia telah melanggar seksyen 8A(1) Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984, iaitu menyiarkan berita palsu (false news). Menurut pengalaman BN yang lalu, seandainya media melanggar undang-undang ini - ia akan digantung permitnya untuk satu tempoh (seperti Makkal Osai yang menyiarkan gambar Jesus merokok), kalau bukan dihentikan terus (seperti Sarawak Tribune dalam isu kartun menghina Nabi).

Namun demikian, Kementerian Dalam Negeri sekadar mengeluarkan surat teguran kepada Utusan Malaysia. Gerak geri ini dilihat hanya dibuat-buat untuk memuaskan pihak-pihak tertentu. Meskipun Ketua Pengarangnya dipanggil untuk memberi penjelasan kepada KDN, namun siapa tahu, bahawa ia mungkin hanya "minum kopi" dan bersembang-sembang - bagaimana sandiwara ini dilakonkan dengan begitu menarik?

Malah, adalah bodoh dan naif untuk mengharapkan KDN menjatuhkan hukuman berat ke atas Utusan Malaysia, kerana tingkahlakunya adalah untuk berkhidmat kepada tuannya.

Setiap kali berlakunya isu sebegini, ramai pemimpin Cina dalam BN dan pertubuhan Cina, malah akhbar Cina akan berebut-rebut untuk menuding jari terhadap Utusan Malaysia. Tiada salahnya untuk menyalahkan media yang bersalah. Cuma, bukankah ia juga "sandiwara"? Lihatlah bagaimana mereka memuji dan memuja Najib - tuan kepada Utusan Malaysia - dan kita akan sedar bahawa ia hanyalah pertunjukan munafik secara kolektif. -MR

Ulasan GB

Sebenarnya Utuasan tidak kisah samada anda mengutuknya atau pun tidak, samada anda memboikotnya atau pun tidak, samada anda membelinya atau pun tidak.

Lagi disuruh hentikan pembelian, lagi disuruh boikot, lagi dikutuk, dia lagi mengedarkan secara percuma, lagi mendajjal di dalam pemberitaannya.

Sekarang ini, hasilnya tidak disandarkan kepada jualan ataupun sambutan rakyat.

Kerana Utusan sudah ada "funder" di belakangnya. Berjuta ringgit sudah tersedia.

Yang penting misi dan visi mereka tercapai, walaupun ianya terpaksa diedarkan secara percuma.

Siapa funder itu? Anda mampu menjawabnya sendiri!


Paul Scholes retires

Posted: 31 May 2011 02:09 AM PDT


"I am not a man of many words but I can honestly say that playing football is all I have ever wanted to do and to have had such a long and successful career at Manchester United has been a real honour. This was not a decision I have taken lightly but I feel now is the right time for me to stop playing. To have been part of the team that helped the Club reach that record 19th title is a great privilege."
ca-pub-5430283382112812


Jumlah Korban Kerana Memakan "Timun Maut" Semakin Meningkat

Posted: 31 May 2011 03:28 AM PDT

Jumlah korban akibat mentimun yang tercemar bakteria yang membawa maut dijangka akan meningkat, demikian kata para pengkaji.

Sekurang-kurangnya 14 orang terkorban di Jerman akibat infeksi bakteri E. coli yang tersebar melalui mentimun.

Mentimun yang diyakini diimport dari Sepanyol tersebut tercemar oleh jenis bakteria E.coli yang menyebabkan sindrom hemolytic-uremic (HUS).

Kami berharap akan ada penurunan kes, namun yang kami khuwatirkan hal ini akan terus memburuk," ujar Oliver Grieve dari Pusat Kesihatan Universiti Schleswig-Holstein, tempat dimana para korban dirawat.

Pejabat Sepanyol mengatakan masih belum dipastikan apakah mentimun tersebut berasal dari Spanyol.

Institut Robert Koch (RKI), sebuah institut pusat penyakit di Jerman, mengesahkan sudah ada 329 kes keracunan, namun beberapa laporan menyebut angka 1200 kes.

Sementara itu wabak penyakit yang disebabkan mentimun 'maut' dipastikan ada 36 kes.

Mereka yang jatuh sakit tersebut dikatakan sebelum ini telah berkunjung ke Jerman.

Di Republik Czech, sejumlah sayuran juga dari Sepanyol yang disyaki dicemari bakteria telah ditarik balik penjualannya di Austria dan Republik Czech bagi mengelak wabak penyakit, lapor pihak berkuasa semalam.

Pihak berkuasa Czech menyatakan, sebanyak 120 timun organik Sepanyol yang disyaki dicemari bakteria itu ditarik semula penjualannya dari pasar raya dan kedai runcit.

Pegawai kesihatan di Austria pula memberitahu, hanya sebilangan jumlah timun yang ditarik balik.

Agensi Kesihatan dan Keselamatan Makanan Austria menjelaskan, pihaknya telah mengeluarkan amaran bahawa pencemaran bakteria itu turut merebak pada tanaman tomato dan terung.

Agensi tersebut mendakwa sejumlah sayuran itu mungkin telah dijual dan meminta orang ramai yang membelinya supaya segera membuang sayuran tersebut.

Di Denmark, seramai lapan orang dimasukkan ke hospital akibat jangkitan bakteria E. coli.

Timun yang dicemari bakteria itu turut dilaporkan turut dieksport ke Hungary dan Luxembourg untuk dijual.

Dua rumah hijau di Sepanyol didapati menjadi sumber bakteria tersebut merebak.

Negara lain seperti United Kingdom dan Belanda juga dipercayai dijangkiti bakteria tersebut.

Orang ramai yang baru pulang mengunjungi Jerman pula diminta untuk berjumpa dengan doktor jika mereka mengalami cirit birit berdarah. -AFP, Reuters, BBC


Read All About My Reading From Readings From Readings

Posted: 31 May 2011 12:08 AM PDT

On May 15th I did a reading of my chapter from Readings From Readings at the MPH bookstore in 1Utama, along with several talented writers — Shanthini Venugopal, Alina Rastam, Brian Gomez, Uthaya Sankar SB, and of course the lovely Sharon Bakar, who hosted the event. Leen and the boys were there to cheer me on. Okay, actually Alisdair was whining because he wanted a sticker book, Aaron was squealing with delight and running all over the store, and Leen was trying to keep both boys within arm's reach without any bloodshed. I appreciated their presence nonetheless.

I was a bit nervous about reading my work aloud in front of a small crowd. I've spoken before more than a thousand people without any major anxiety, but these readings always make me nervous, even with only two dozen people in the audience.

Today there's an article about the event in The Selangor Times.

Thanks to Sharon for the link to the article…and also for inviting me to read that day. I had a great time and made some new friends.


Selamat Ari Gawai To All Sarawakians

Posted: 31 May 2011 01:45 AM PDT

To all my Sarawakian friends and blog readers, here's wishing you and your family Da ta'ei agei bak cuti Gawai.. Selamat Hari Gawai, Gayu Guru Gerai Nyamai.

I hope that one day I can meet you in person and thank you for reading my blog and sharing your comments. May you have good times as you ngirup with your family and friends. May you have safe journeys travelling to and fro wherever you may be. God bless you and please stay in touch.According to Wikipedia:

Gawai Day or Gawai Dayak is a festival celebrated in Sarawak on 1 June every year. It is both a religious and social occasion. The word Gawai means a ritual or festival whereas Dayak is a collective name for the native ethnic groups of Sarawak: the Iban, also known as Sea Dayak and the Bidayuh people, also known as Land Dayak. Thus, Gawai Dayak literally means "Dayak Festival". Dayak would visit their friends and relatives on this day. Such visit is more commonly known as "ngabang" in the Iban language. Those too far away to visit would receive greeting cards.

It started back in 1957 in a radio forum held by Mr Ian Kingsley, a radio programme organiser. This generated a lot of interest among the Dayak community.

The mode of celebration varies from place to place. Preparation starts early. Tuak (rice wine) is brewed (at least one month before the celebration) and traditional delicacies like penganan (cakes from rice flour, sugar and coconut milk) are prepared. As the big day approaches, everyone will be busy with general cleaning and preparing food and cakes. On Gawai Eve, glutinous rice is steamed in bamboo (ngelulun pulut). In the longhouse, new mats will be laid out on the ruai (an open gallery which runs through the entire length of the longhouse). The walls of most bilik (rooms) and the ruai are decorated with Pua Kumbu (traditional blankets). A visit to clean the graveyard is also conducted and offerings offered to the dead. After the visit it is important to bathe before entering the longhouse to ward off bad luck.

The celebration starts on the evening of 31 May. In most Iban longhouses, it starts with a ceremony called Muai Antu Rua (to cast away the spirit of greed), signifying the non-interference of the spirit of bad luck in the celebration. Two children or men each dragging a chapan (winnowing basket) will pass each family's room. Every family will throw some unwanted article into the basket. The unwanted articles will be tossed to the ground from the end of the longhouse for the spirit of bad luck.

Around 6 pm or as the sun sets, miring (offering ceremony) will take place. Before the ceremony, gendang rayah (ritual music) is performed. The Feast Chief thanks the gods for the good harvest, and asks for guidance, blessings and long life as he waves a cockerel over the offerings. He then sacrifices the cockerel and a little blood is used together with the offerings.

Once the offering ceremony is done, dinner is then served at the ruai. Just before midnight, a procession up and down the ruai seven times called Ngalu Petara (welcoming the spirit gods) is performed. During this procession, a beauty pageant to choose the festival's queen and king (Kumang & Keling Gawai) is sometimes conducted. Meanwhile, drinks, traditional cakes and delicacies are served.

At midnight, the gong is beaten to call the celebrants to attention. The longhouse Chief (tuai rumah) or Festival Chief will lead everyone to drink the Ai Pengayu (normally tuak for long life) and at the same time wish each other "gayu-guru, gerai-nyamai" (long life, health and prosperity). The celebration now turns merrier and less formal. Some will dance to the traditional music played, others will sing the pantun (poems). In urban areas, Dayaks will organise gatherings at community centres or restaurants to celebrate the evening.

Other activities that may follow the next few days include: cock-fighting matches, and blowpipe and ngajat competitions. On this day, 1 June, homes of the Dayaks are opened to visitors and guests.

Traditionally, when guests arrive at a longhouse, they are given the ai tiki as a welcome. From time to time, guests are served tuak. This would be called nyibur temuai which literally means "watering of guests".

Christian Dayaks normally attend a church mass service to thank God for the good harvest.

Gawai Dayak celebrations may last for several days. It is also during this time of year that many Dayak weddings take place, as it is one of the rare occasions when all the members of the community return home to their ancestral longhouse.

gawai Pictures, Images and Photos

Up till 1962, the British colonial government refused to recognise Dayak Day. Gawai Dayak was formally gazetted on 25 September 1964 as a public holiday in place of Sarawak Day. It was first celebrated on 1 June 1965 and became a symbol of unity, aspiration and hope for the Dayak community. Today, it is an integral part of Dayak social life. It is a thanksgiving day marking good harvest and a time to plan for the new farming season or activities ahead.

SELAMAT ARI GAWAI! GAYU GURU NGERAI NYAMAI, LANTANG SENANG NGUAN MENUA to all those Celebrating Gawai.


Belum Lawat Kilang, Panel IAEA Dah Kata Logi Lynas Ikut Standard!

Posted: 31 May 2011 01:25 AM PDT

Panel IAEA beri bayangan loji Lynas ikut standard, kata wakil MCA

KUANTAN, 30 Mei – Panel nuklear antarabangsa yang sedang meneliti aspek keselamatan loji nadir bumi Lynas di sini memberi ketua MCA Kuantan Datuk Ti Lian Ker jaminan bahawa ia salah satu daripada banyak projek yang boleh dikawal selia dengan selamat.

Ketika bercakap kepada pemberita selepas menemui pakar-pakar dari Agensi Tenaga Nuklear Antarabangsa (IAEA) di sini hari ini, kata Ti, beliau telah membangkitkan persoalan mengenai pencemaran radioaktif daripada projek-projek nadir bumi di negara lain, antaranya di China.

"Mereka mengatakan bahawa ia aktiviti-aktiviti yang serupa dan industri-industri dengan bahan yang serupa, yang dikawal selia mengikut standard IAEA," kata Ti, pemimpin utama MCA yang pernah meminta agar projek berkenaan dikaji semula ekoran protes publik.

Loji itu dijadual untuk beroperasi September ini.

IAEA berada di sini selepas kerajaan tunduk kepada tekanan awam bulan lalu dan mengadakan penelitian dari segi aspek keselamatan dan kesihatan, yang dikendalikan oleh pakar-pakar bebas.

Pasukan sembilan pakar itu berada di Kuantan untuk bertemu dengan pihak-pihak berkepentingan tempatan selama dua hari.

Menurut Ti, pasukan itu belum lagi mengunjungi loji tersebut yang terletak di zon perindustrian Gebeng.

Anggota jawatankuasa pusat MCA itu berkata panel berkenaan seharusnya diberikan "manfaat keraguan" dalam menyediakan laporan yang akan diserahkan kepada kerajaan menjelang akhir bulan depan.

"Pada akhirnya, kerajaan akan membuat keputusan dan mengambil tanggungjawab penuh," katanya.

Meskipun adanya kerja-kerja penelitian panel bebas dan kajian semula di pihak kerajaan, Lynas yakinn tidak akan ada kelewatan operasi pemprosesan nadir bumi pada September kerana ia mempertahankan bahawa loji itu selamat.


Seriuskah k'jaan pamer laporan EIA, RIA?

Wartawan di Kuala Lumpur semalam menghadapi kesulitan bagi mendapatkan salinan laporan Penilaian Kesan Alam Sekitar (EIA) dan Penilaian Kesan Radiologi (RIA) berhubung projek nadir bumi Lynas.

Ini di sebalik jaminan kerajaan persekutuan bahawa projek yang sedang dibina di Gebeng berhampiran Kuantan, Pahang oleh syarikat perlombongan Australia itu akan dipamerkan untuk tatapan orang ramai.

Malaysiakini mengunjungi satu daripada dua lokasi di Kuala Lumpur yang mempamerkan laporan berkenaan semalam. Namun tinjauan kami di lokasi berkenaan - Perpustakaan Negara - mendapati ia ditutup.

Menurut papan kenyataan di luar bangunan itu, perpustakaan ditutup pada Isnin. Ia dibuka setiap Selasa hingga Ahad.

Wartawan tempatan juga menghubungi ibu pejabat Jabatan Alam Sekitar (JAS) di Putrajaya tetapi diberitahu oleh pegawai bertugas bahawa perpustakaan JAS juga ditutup setiap Isnin.

"Awak terpaksa datang pada hari Selasa jika ingin membaca laporan itu," kata pegawai berkenaan.

Namun, Malaysiakini berjaya mendapatkan laporan itu di ibu pejabat JAS Selangor di Shah Alam, selepas membuat beberapa panggilan telefon ke beberapa pejabat cawangannya.

Bagaimanapun wartawan hanya dibenarkan menyalin laporan berkenaan yang setiap satunya setebal dua inci dengan tulisan tangan. Membuat salinan penduaan melalui mesin fotostat atau merakamkan gambar dilarang sama sekali.

Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri minggu lalu mengumumkan bahawa orang ramai boleh menyemak kedua-dua laporan EIA dan RIA selama sebulan bermula 30 Mei.

Tindakan itu dilihat sebagai usaha kerajaan bagi mententeramkan kemarahan orang ramai yang membantah projek kontroversial oleh Lynas Advanced Material Plant (Lamp) itu.

Sesetengah rakyat bimbang projek itu akan bertukar menjadi satu bencana jika tidak diuruskan dengan betul kerana Malaysia akan mengimport radiasi melalui nadir bumi yang dibawa masuk ke negara ini untuk diproses. -mk


Ulasan GB

Belum pun lagi melawat logi berkenaan, panel IAEA dah beri bayangan loji Lynas ikut standard.

Ini menunjukkan keraguan yang timbul sebelum ini bahawa panel itu TIDAK BEBAS adalah sesuatu yang benar seperti yang dilaporkan sebelum ini.


1. Laporan daripada Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) dan Sahabat Alam Malaysia (SAM) pada 18/5/11 mempertikaikan kewajaran MITI untuk menubuhkan 'panel bebas' itu sedangkan penilaian kesihatan awam, isu keselamatan radiasi, dan kemudahan kilang berbahaya atau 'hazardous' tidak terletak di bawah bidang kuasa MITI.

2. Pihak berkuasa tidak dilihat terlibat di dalam perlantikan 9 ahli 'panel bebas' itu khususnya Jabatan Alam Sekitar (DOE) sedangkan permohonan awal penilaian persekitaran telah dihantar ke Jabatan Alam Sekitar semenjak tahun 2008. Matlamat DOE untuk melindungi alam sekitar lebih kukuh dan berkaitan dalam isu ini dan juga relevan dengan kegusaran penduduk setempat kepada ancaman sisa buangan radioaktif dari operasi Lynas kepada keselamatan, kesihatan dan persekitaran penduduk setempat.

3. Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (AELB) di bawah Kementerian Sains Teknologi dan Innovasi (MOSTI) menyerahkan pula keseluruhan tanggungjawab 'panel bebas' itu kepada Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) di mana IAEA adalah badan antarabangsa yang mempunyai kepentingan khusus untuk mempromosikan penggunaan Tenaga Nuklear dan keseluruhan aktiviti yang berkaitan dengannya di seluruh dunia. Mereka bukan penggubal undang-undang atau 'regulator' yang diyakini tiada berkepentingan untuk menyebelahi sesiapapun. Bagaimanakah pihak yang berkepentingan untuk mempromosikan penggunaan Tenaga Nuklear dan aktiviti yang berkaitan dengannya dapat menjalankan tugas sebagai penggubal atau 'regulator' dalam Kes Lynas ini. Sebagai satu badan yang tiada berkepentingan langsung khususnya di dalam mempromosikan penggunaan Tenaga Nuklear dan aktiviti yang berkaitan di seluruh dunia. Pastinya, penilaian berat sebelah mungkin berlaku dalam kes penilaian keselamatan, kesihatan dan persekitaran dari operasi Lynas ini pada 29/5/11 sehingga 03/06/11 ini.

4. 4 daripada 9 orang ahli 'panel bebas' itu adalah kakitangan IAEA. Keraguan teramat sangat dari penduduk setempat bahawa kepentingan 4 orang kakitangan IAEA itu untuk mempromosikan penggunaan Tenaga Nuklear dan aktiviti yang berkaitan di seluruh dunia akan mempengaruhi ketelusan mereka ketika penilaian keselamatan, kesihatan dan persekitaran itu.

5. 5 orang pakar luar atau 'external expert' yang bukan dari IAEA telah dimaklumkan oleh CAP/SAM sebagai tidak bebas kerana dikaitkan dengan syarikat-syarikat yang berasaskan tenaga nuklear dan nadir bumi termasuk pernah berkhidmat sebagai jururunding malah sebagai pekerja atau bekas pekerja kepada syarikat berkenaan malah kepada IAEA termasuk mempuyai kepentingan seperti IAEA untuk mempromosikan penggunaan Tenaga Nuklear dan aktiviti yang berkaitan.Pro-Lynas protected by police as they intimidate anti-Lynas protest group?

Posted: 31 May 2011 12:15 AM PDT

By Shannon Teoh
May 31, 2011
Protestors forcing the Beserah group to leave. — Pictures by Shannon Teoh
KUANTAN, May 31 — For the second day in a row, demonstrators supporting the controversial rare earth plant forced anti-Lynas protestors to leave the Hyatt Regency here.
The group of about 100 men confronted a group of residents from Beserah, where the plant is located, just as they finished their meeting with the International Atomic Energy Agency-led (IAEA) team that is here to meet local stakeholders.
After a scuffle, the Beserah group led by their assemblyman Syed Mohammad Lonnik and community leader Andansura Rabu had to be escorted by police light strike force officers to their car.
Earlier in the morning, protestors wearing "Save Malaysia, Stop Lynas" T-shirts were also chased away from the beach in front of the hotel by the pro-Lynas group.
Many of the pro-Lynas group were those here yesterday holding up banners supporting the IAEA and also Mentri Besar Datuk Seri Adnan Yaakob.
Two reporters from Chinese daily Nanyang Siang Pau were also confronted by men who demanded they stop taking pictures.
The two reporters who were confronted by pro-Lynas demonstrators.
One of the reporters said a man threatened to punch her if she did not stop.
"You want to report good or bad, think properly first. The government has already brought in a panel of experts.
"I am from Balok. We are more concerned than these people who come from Ipoh, Seremban and KL. Why do we want to chase away investors?" said members of the group to reporters later.
The nine-man review panel is here on a four-day visit to hear concerns from local residents and lobby groups before compiling a report by the end of June.
The government had bowed to public pressure last month and put the project by Australian miner Lynas Corp on ice pending the review by the team of international experts.
Despite the government review, Lynas expects no delay to its plans to begin operations in September as it maintains the plant is safe.
It is anticipating a windfall of RM8 billion a year from 2013 onwards from the rare earth metals that are crucial to the manufacture of high-technology products such as smartphones, hybrid cars and bombs.


Jerman Tutup Semua Loji Nuklear 2022

Posted: 31 May 2011 12:16 AM PDT

KOMBINASI gambar menunjukkan loji tenaga nuklear Jerman yang akan ditutup menjelang 2022

BERLIN: Jerman menjadi kuasa besar industri pertama dunia yang bersetuju mengakhiri penggunaan tenaga nuklear menjelang 2022 selepas melihat bencana nuklear yang berlaku di Jepun akibat gempa bumi dan tsunami.

Menteri Alam Sekitar Norbert Roettgen mengumumkan keputusan itu awal semalam, yang dicetuskan krisis di loji nuklear Fukushima Daiichi di Jepun yang disifatkan sebagai tidak boleh dipulihkan.

"Selepas mesyuarat panjang, satu persetujuan dicapai kerajaan campuran ini iaitu untuk mengakhiri penggunaan tenaga nuklear," katanya kepada wartawan selepas mesyuarat tujuh jam di pejabat Canselor Angela Merkel. "Keputusan ini konsisten, jelas dan tepat,".

Jerman mempunyai 17 reaktor dan lapan daripadanya tidak menyalurkan kepada sistem rangkaian elektrik.

Tujuh daripadanya adalah reaktor nuklear paling tua di negara itu, dihentikan oleh kerajaan persekutuan selama tiga bulan untuk penyiasatan keselamatan selepas kecemasan yang berlaku di Fukushima Mac lalu.

Rektor kelapan ialah loji Kruemmel, utara Jerman yang mana dibekukan berikutan masalah teknikal yang berulang.
Keputusan semalam menjadikan Jerman negara kuasa besar industri pertama dunia yang mengumumkan rancangan untuk menghentikan penggunaan tenaga atomik secara keseluruhan.

Ini juga bermakna, negara itu perlu mencari 22 peratus bekalan elektrik yang pada masa ini dibekalkan loji nuklear dari sumber lain.

Roettgen menegaskan tiada kemungkinan bekalan elektrik akan terganggu.
"Kami akan memastikan bekalan elektrik sentiasa ada untuk semua pengguna," katanya tanpa memberikan maklumat lanjut.

Jumaat, menteri alam sekitar daripada 16 wilayah Jerman dipanggil bagi menyaksikan penutupan tujuh loji secara kekal.

Roettgen berkata lapan reaktor itu tidak akan diaktifkan. Enam lagi reaktor akan ditutup penghujung 2021 dan tiga lagi loji yang paling moden akan turut ditutup operasi menjelang penghujung 2022.

Keputusan semalam secara berkesannya mengembalikan jadual yang ditetapkan oleh kerajaan campuran parti Sosial Demokrat – parti Green sejak sedekad lalu. – AFP

Ulasan GB

German, sebuah negara maju nak tutup logi nuklear,
Malaysia pula nak bina logi nuklear.
BODOH betongkol-tongkol!


Supper @ Pappa Rich Bandar Sri Permaisuri: Janson likes honey lemon!

Posted: 30 May 2011 11:24 PM PDT

'Look at me. I'm the Pappa Rich ambassador!
Tasty toasted bread and dry curry mee!
Janson likes to drink honey lemon!
'I like to eat toast bread,' Janson says.


A Tragic Death

Posted: 30 May 2011 10:22 PM PDT

On Sunday night, my son called us to let us know that Mandy's uncle was in a critical condition. We were very sad to hear the news and I did not ask further, thinking that it was due to a terminal disease.

Today, I came across THIS REPORT and wondered if the victim was Mandy's uncle. I swung by her Facebook profile and indeed my worst fears were confirmed. :-(

According to The Star:

A chef who was assaulted while trying to stop a drunken customer from disturbing other clients at a pub died in hospital several hours later.


Leong Chin Yap (pic), 49, was punched three times in the head by a foreign customer in the 1.50am incident on Sunday at the pub in Pandan Indah here.


"It happened so suddenly. We couldn't react and within seconds my brother collapsed motionless to the ground," said Leong's sister Shirley, 42, who owns the pub.


"The place was packed with customers who were waiting to catch the Champions League final. There was a woman, a Thai national who had been drinking with a group of friends since midnight.


"When it was time to pay up, she refused and began harassing other customers to pay for her," she said, when met at her brother's funeral in Jalan Kuari, Cheras last night.


She said her brother, who wor-ked as a chef, came to help her escort the woman out of the pub.


However, the woman became violent and began kicking both of them as she was led out.


"I believe the foreigner thought we were attacking the woman and intervened.


"He came from behind and punched my brother's head three times causing him to slump to the floor motionless," she said.


She said her brother was rushed to a private hospital nearby before being transferred to the Kuala Lumpur Hospital.


He died at about 10pm on Sunday without regaining consciousness.


She said the attacker was believed to be a British lecturer, who was a regular at the pub.


Shirely is demanding justice for the cruel and senseless attack.


"I heard the suspect telling the police that he reacted in self- defence.


How is it self defence when he punched my brother on his blind side? He did not know what hit him," she said.


Ampang Jaya deputy OCPD Supt Nazri Zawawi said police detained a 53-year-old British man after he lodged a report over the incident.


He added that the case has been classified as murder under Section 302 of the Penal Code.


The initial post-mortem results revealed that Leong died from blunt force trauma to the head.


Leong was the family's sole breadwinner.


He leaves a wife, 48, and three daughters aged between 17 and 22.

The Malay Mail has another report AT THIS LINK. 

In a teleconversation with Mandy earlier, she told me that the funeral will be held tomorrow. Her mother is completely devastated.

My heart goes out to the bereaved family and loved ones during this time of grief. Theirs is a very closely-knitted family and they had always been working hard to give their best to their customers.

It is so tragic that a life has been snuffed out with THREE BLOWS!

The police MUST investigate this case and bring the guilty ones to task. No one has the right to take matters into their hands, especially via the route of violence, in any circumstances.

My deepest condolences to Mdm Shirley Leong and her family, the family of Leong Chin Yap and all relatives and friends of the victim.


May there be justice for Mr.Leong Chin Yap! Rest in peace, Mr. Leong Chin Yap.


Bantahan Projek Loji Nadir Bumi

Posted: 30 May 2011 11:06 PM PDT

Kuantan (Pahang): Para penduduk dan kumpulan anti-Lynas semalam sekali lagi berusaha menghalang pembangunan sebuah projek loji nadir bumi (rare earth) yang dianggarkan menelan belanja RM700 juta ($286.2 juta) di Gebeng, Pahang.

Ahli parlimen Kuantan, Cik Fuziah Salleh, berkata kumpulan pembantah itu telah menyiapkan satu pelan enam perkara dan mahu mengetengahkannya kepada perwakilan Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) apabila mereka bertemu di sini semalam.

Cik Fuziah, yang juga naib presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), dipetik laman berita Free Malaysia Today (FMT) semalam sebagai berkata pelan itu akan menekankan kepada perwakilan IAEA itu tentang kesia-siaan membangunkan loji itu dekat pelabuhan Kuantan dan ketidaksediaan penduduknya menjadi 'tikus-tikus makmal'.

Loji nadir bumi baru itu mencetuskan kebimbangan pencemaran radiasi ke atas penduduk di situ. Mereka cuba menghentikan pembinaan loji tersebut yang dianggap terbesar di dunia.

Loji itu dijangka memenuhi 30 peratus daripada permintaan dunia bagi bahan nadir bumi, di luar China.

Nadir bumi, yang terdiri daripada sekumpulan 15 logam, digunakan dalam pengeluaran alat elektronik bagi pertahanan, tenaga alternatif dan perusahaan perhubungan.

Loji itu sedang dibina oleh syarikat Australia, Lynas Corp, yang merancang menghantar bahan bijih nadir bumi yang dihasilkan lombong-lombong di Mount Weld, Australia Barat, ke loji di Gebeng itu menjelang September ini.

Cik Fuziah berkata pelan bertindak itu dihasilkan kelmarin berikutan mesyuarat dua jam bersama kumpulan-kumpulan pelobi dan penduduk.

Ia melihat ke arah hujah-hujah perubatan, undang-undang, sosial dan sekitaran berhubung pembinaan loji tersebut, jelasnya.

Panel IAEA itu akan bermesyuarat hingga lusa bagi membincangkan isu berkenaan bersama pihak pemegang taruhan sebelum memulakan kajian semula selama sebulan bagi memutuskan nasib loji penapisan itu.

Namun, keadaan di Hotel Hyatt Regency di sini petang semalam hampir 'kecoh' apabila kededua kumpulan penyokong dan pembantah projek tersebut berhimpun dan saling mengancam satu sama lain sedang mesyuarat panel IAEA diadakan, menurut laporan laman berita The Malaysian Insider.

Kumpulan pro-Lynas, termasuk tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Umno, bergegas untuk bersemuka dengan Cik Fuziah sedang beliau tiba untuk menemui panel IAEA itu sekitar 3 petang.

Mereka meminta Cik Fuziah, yang sekian lama memimpin protes terhadap projek kontroversial itu, supaya tidak dibenarkan membawa masuk petisyen yang sudah ditandatangani dalam mesyuarat setengah jam itu. - BHS

Ulasan GB

Nampaknya pemimpin UMNO, MCA dan beberapa NGO seperti GPMS bagai nak rak mempertahankan logi Gebeng ini.

Ada berita menyatakan kerajaan negeri Pahang dah terima bayaran deposit dari syarikat Lynas Australia, mahu tidak mahu projek itu perlu dipertahan dan diteruskan.

GB menerima beberapa soalan dari pengunjung melalui email, orang GB (orang PAS) tak turut sertakah membantah projek yang merbahaya itu?

GB pun tak tahu samada ada pemimpin PAS yang turut serta atau tidak. Jika tidak Pesuruhjaya PAS Pahang, Tuan Ibrahim Tuan Man perlu jawab, mengapa tidak hadir atau mengapa tidak sokong demo bantahan projek Lynas berkenaan.Random Ramblings Not Worth Reading # 12

Posted: 30 May 2011 09:54 PM PDT

After a few months of using public transportation and marveling at how fast I can get home despite the jam and all, I'm now back to driving to work daily- 80kms to & fro!!! Whoa!!!

It's fun driving in the morning because I come out very early to beat the jam before entering the highway, thus having a very smooth ride all the way to the office, enabling me to lepak at the mamak for an hour for breakfast before starting work.

But man, it's no fun in the afternoon when, no matter what time I leave, (and I don't have the need to stay back till after 7pm like I used to) or whichever route I choose to take, I still get stuck in the jam for at least an hour anyway. So, yeah, it's not all bliss.

The amount of fuel that I burn these days is probably enough to operate a small factory I think. Err, probably not a plastic factory or toy factory or anything like that, but a keropok lekor factory will do. Anyway, you get the picture- I burn too much fuel!!

The environmentalist in me screams in pain. Granted, I haven't been very active in environmental protection like I used to, but I do still practice recycling everything I use and take care not to pollute the elements around me. I can't do anything about my cats' pee and poop though. They do pollute the air in my house on an alarming scale!

Okay, so I'm exaggerating.. Maybe not so much for the poop, because I feed my cats premium food with odour control. No, that doesn't mean their poop smell like roses or anything like that. It just makes it not stink that bad, which is very important since they're indoor cats and all.

But cats being cats, despite the fully imported, expensive, high quality and very tasty (so people said- I've never tried, I swear!!) food I give them, they would still eat cockroaches and dragonflies they find around the house. Probably they are just honing their natural hunter/predator instinct, although I know for a fact that Blanket would run the other way if a rat strayed into our yard, but that's beside the point. Anyway, that extra fresh insect flavour probably help to add a little bit of hydrogen sulfide to their system, so occasionally, yeah, their poop smell a bit. And Mopster's habit of sharing a bite or two of my chickpeas, a snack I like so much, probably doesn't help either.


Okay, so I've gone off on a tangent again. What's new?

I am avoiding lunch with certain people today. Couldn't help it yesterday since they literally dragged me along with them. I didn't want to spend the whole time listening to them mengumpat their bosses. Not that I don't indulge in a bit of office gossip every now and then, don't get me wrong, I'm not being goody-goody. It's just that some people just over-do this to the point where it's just not fun anymore.

So as a ruse to avoid participating in these pointless, repetitious, insipid and banal gossip session, I spent the whole time SMS-ing Naz, disturbing her on her wild shopping spree at the endless sale they have at The Weld, where she reportedly went gaga over some, er.. mugs??? What the hell??

Okay, I'm exaggerating again… sorry Naz.. Just checking whether you're still reading my blog, that's all. Haha (I'm so obvious!).

Enough of my ramblings for now. A tout a l'heure! Or toodle-oo, in slang.


No comments: