Sunday, May 8, 2011

Water disruption in Petaling Jaya and Kampung Tunku

Water disruption in Petaling Jaya and Kampung Tunku


Water disruption in Petaling Jaya and Kampung Tunku

Posted: 08 May 2011 09:52 AM PDT

I have received calls from residents from Petaling Jaya and Kampung Tunku about water disruption especially in SS3 and SS1. Other places in PJ which are equally affected are SS2, SS4, Kampung Cempaka etc which are located in DUN Damansara Utama.I was told that there was an 24-inch pipe burst occuring in Effingham reservoir. If I am not wrong, similar water disruption also occured in Subang Jaya


Saya Puji Rais Jika Beliau Melakukan Sumpah Laknat Beliau Tak Rogol Amahnya - Mutalib

Posted: 08 May 2011 10:35 AM PDT

Nilai Saman Rais Hanya 1 Sen? Oleh: MUTALIB M.D

DAKWAAN Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Utama Rais Yatim membuat 'substitute servis' kerana gagal menemui saya untuk menyerahkan saman peribadi adalah satu 'pembohongan' di hadapan Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi, Amelia Tee Hong Geok Abdullah dan sekaligus menghina mahkamah.

Rais sedia maklum bahawa saya menghadiri Persidangan Blogger Malaysia-Asean di Kuala Lumpur pada 23 hingga 25 April 2011 di Kuala Lumpur, namun beliau mencari publisiti murahan dan enggan menghadiri Persidangan berkenaan sekalipun beliau adalah menteri yang bertanggung jawab terhadap warga 'blogger'; sedangkan majlis berkenaan dirasmikan oleh Perdana Menteri Malaysia, Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak.

Berita kehadiran saya telah dimuatkan dalam blog Rocky Bru dan juga Sabahkini.net yang sering dipantau 24 jam oleh Rais dan kuncu-kuncunya, tetapi Rais mengelak untuk berhadapan dengan saya dan musuh ketatnya, Rocky Bru @ Datuk Ahiruddin Atan (Penasihat Blog House Malaysia selaku penganjur persidangan berkenaan).

HADIR... Saya berdiri di belakang Perdana Menteri, mustahil Peguam atau Rais tidak nampak saya untuk menyampaikan saman berkenaan?

Blogger seluruh dunia mengutuk Rais kerana enggan menghadiri Persidangan Blogger Malaysia-Asean yang julung kalinya diadakan di Malaysia sedangkan 300 blogger menghadiri persidangan berkenaan menunggu kehadiran beliau kerana kes saya mendapat liputan meluas media.

Memandangkan saya tidak menerima saman secara peribadi dan 'substitute service' tidak dimaklumkan kepada saya; sedangkan sebelum ini peguamnya telah menghantar salinan saman melalui email, maka saya tidak menghadiri perbicaraan berkenaan kelmarin.

Sebaliknya Rais telah menggunakan media dengan mengumpan 'envelop journalist' untuk menyiarkan berita tersebut dengan menggembar gemburkan akan memasuki penghakiman terhadap saya jika saya tidak hadir, tetapi Pesuruhjaya Kehakiman, Amelia Tee Hong Geok Abdullah menetapkan 23 Mei 2011 untuk pengurusan kes tersebut.

Setelah berbincang dengan Peguam, saya berpendirian tidak akan melayan saman Rais kerana pihaknya telah dibuat melalui 'subtitute service' secara salah sedangkan mereka boleh menemui saya di mana-mana dan pada bila-bila masa untuk menyampaikan saman berkenaan; termasuk pada hari Persidangan Blogger Malaysia-Asean di Kuala Lumpur.

Jika perlu, peguam saya akan memfailkan permohonan untuk mengenepikan saman pemula yang difailkan Rais melalui peguamnya, Norhani Nordin kerana kesnya masih dalam siasatan polis dan tindakan Rais menyaman saya dibimbangi subjudis kepada siasatan polis.

Memandangkan kes yang dihadapi Rais adalah kes jenayah iaitu Seksyen 376, Kanun Keseksaan, maka saya hanya akan melayan saman Rais jika Peguam Negara mengatakan hasil daripada siasatan polis, ekoran laporan yang dibuat Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) sebagai 'No Case To Answer' atau 'No Further Action'; barulah akan berhadapan dengan Rais di mahkamah.

Tindakan Rais meremehkan proses mahkamah dan mengganggu siasatan polis menunjukkan beliau cuba mengalih perhatian dunia terhadapnya dengan menuding jari terhadap saya kononnya memfitnah beliau secara 'solo' dan bukannya Migrant Care, Tenaganita atau Rocky Bru.

Bagi saya, sama ada Rais berjaya dalam permohonannya untuk memasuki kehakiman di Mahkamah Tinggi pada 23 Mei kelak, tidak penting kerana bagi saya nilai Menteri ini hanya 1 Sen dan nilai itulah yang akan saya bayar kepada beliau jika beliau berjaya dalam permohonan liciknya kelak.

Walaupun syiling 1 sen tidak lagi laku di pasaran selepas 1 April 2008, namun nilainya masih diperakui Bank Negara kerana masih terdapat lebih 4.5 bilion keping wang syiling satu sen di pasaran.

Saya tertarik dengan kenyataan Penolong Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Datuk Mohd. Nor Mashor yang berkata, pemansuhan penggunaan wang syiling 1 sen dapat menjimatkan wang kerajaan sehingga RM14 juta setahun kerana kerajaan terpaksa menanggung kos sebanyak 4.2 sen bagi mengeluarkan sekeping syiling satu sen.

Oleh itu amat wajar bagi Rais menerima wang hadiah 1 Sen daripada saya jika beliau berjaya memasuki kehakiman kerana itulah taraf beliau sebagai 'Menteri Kabinet' yang meletakkan undang-undang ditangan sendiri dan menjadikan Mahkamah sebagai alat untuk melampiaskan 'nafsu kabasi' demi menyelamatkan kedudukannya sebagai menteri yang dituduh melakukan jenayah merogol amahnya empat tahun lalu.

Namun saya memuji tindakan Rais jika beliau sanggup melakukan 'Sumpah Laknat' bahawa beliau tidak merogol amahnya, Robengah; kerana trend berkenaan telah diterima secara meluas masyarakat Jahiliyah di Malaysia! -sabahkini


Rais Bakal Mohon Masuk Penghakiman

KUALA LUMPUR: Seorang penulis blog, Abdul Mutalib Mohamed Daud masih tidak memfailkan notis kehadiran di Mahkamah Tinggi di sini, setelah dinamakan sebagai defendan dalam saman yang difailkan oleh Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim.

Sehubungan itu, peguam yang mewakili Rais, Norhani Nordin memberitahu, pihaknya akan memohon untuk memasukkan penghakiman sekiranya penulis blog Sabahkini.net itu masih tidak memberi respon dan gagal menghadiri prosiding mahkamah.

Norhani menambah, Pesuruhjaya Kehakiman, Amelia Amelia Tee Hong Geok Abdullah telah mengarahkan pihaknya untuk menampalkan writ saman di alamat terakhir defendan sebagai usaha terakhir untuk menyerahkan saman itu secara peribadi.

Beliau juga memberitahu, pihaknya telah memfailkan notis penggantian penyampaian pada Mac lalu melalui mengiklankan di dalam akhbar harian Sabah selama tiga hari berturut-turut bermula 13 April lalu selain turut ditampal di papan kenyataan Mahkamah Tinggi di sini.

Sehubungan itu, mahkamah menetapkan sebutan semula untuk mengetahui status kedudukan saman itu pada 23 Mei ini.

Rais, 69, yang juga Ahli Parlimen Jelebu memfailkan saman tersebut pada 10 Februari lalu, atas dakwaan Abdul Mutalib yang merupakan seorang penganalisi politi telah memfitnah beliau.

Selaku plaintif, Rais menuntut ganti rugi serta injunksi yang kerana didakwa telah memfitnah beliau dalam artikel bertarikh 1 Januari lalu yang bertajuk: Pak Lah halalkan rogol, UMNO halalkan zina? dan PKR cabar Rais sumpah laknat yang dipaparkan pada 3 Januari lalu.

Sementara pada 5 dan 7 Januari, defendan didakwa menyiarkan artikel berjudul: Rais Yatim seperti belut? dan Video pengakuan rakan Robengah di laman sesawang http://sabahkini.net/v1 bersama gambar plaintif. -mstar


Ulasan GB

Namun saya memuji tindakan Rais jika beliau sanggup melakukan 'Sumpah Laknat' bahawa beliau tidak merogol amahnya, Robengah; kerana trend berkenaan telah diterima secara meluas masyarakat Jahiliyah di Malaysia!

Itu bahananya UMNO tak mahu laksanakan qazaf tetapi lebih gemarkan sumpah laknat, bak kata blogger Mutalib, trend berkenaan telah diterima secara meluas masyarakat Jahiliyah di Malaysia!

Kini pemimpinnya sendiri terpentong ke batang hidung.

Kalau tak mahu jalankan qazaf, apa lagi, ikut cara Eskay, bersumpah laknatlah kamu kerana demikian kehendak dan tuntutan masyarakat jahiliyah yang menyokong kamu. Ada berani?Sex And Coffee Could Give You A Stroke

Posted: 08 May 2011 09:00 AM PDT

5 May 2011 Last updated at 23:04 GMT Sex and coffee 'trigger stroke' By James Gallagher Health reporter, BBC News Coffee linked to one in 10 burst blood vessels in the brain  Coffee, sex and blowing your nose could increase the risk of a type of stroke, say


Siapa Bermain Api, Dia Yang Terbakar Nanti!

Posted: 08 May 2011 08:35 AM PDT

Utusan bermain api

KUALA LUMPUR, 8 Mei: Gempar seluruh negara apabila akhbar Utusan Malaysia beberapa hari yang lalu seperti menyalakan api ketegangan antara agama ketika mencetus persoalan agama rasmi negara dengan spekulasi kononnya ada pihak tertentu yang berjuang untuk menjadikan kristian sebagai agama rasmi di negara ini.

Ketua Pemuda PAS Pusat, Nasrudin Hassan berkata, suatu fakta yang diketahui umum bahawa Perlembagaan negara telah memeteri Islam sebagai agama rasmi negara ini sementara ummat Islam pula masih menjadi golongan majoriti biarpun Malaysia adalah sebuah negara majmuk.

Justeru itu, katanya Islam tidak sewajarnya tergugat dan ummat Islam tidak selayaknya membenarkan Islam digugat.

Jelasnya, PAS sebagai sebuah wadah perjuangan Islam di dalam negara ini pastinya tidak lebih rendah usahanya untuk memperjuang, mempertahan dan menegakkan Islam berbanding Umno dan Barisan Nasional.

Katanya, kegigihan serta kesungguhan PAS berjuang serta berkorban demi melihat Islam tegak dan berdaulat di dalam negara ini nyata tidak boleh dipertikai merentasi rekod dan sejarah perjuangannya.

"Sungguhpun PAS menyertai 'kerjasama politik' bersama parti-parti rakan kompenan Pakatan Rakyat (PKR dan DAP), namun PAS tidak pernah mengendurkan pedatinya untuk terus memacu perjuangan Islam, jauh sekali untuk berubah arah meninggalkan prinsip perjuangan yang didokong selama ini," tegasnya.

Malah, tambahnya pacuan semakin kencang ke arah menguasai negeri bahkan negara agar bebas dari cengkaman pengaruh dan kuasa Umno juga Barisan Nasional yang menjadi punca Islam dilihat lemah serta terdedah kepada ancaman setelah lebih 50 tahun mereka memerintah, mengurus dan mentadbir negara.

Beliau berkata, andainya Islam hari ini dilihat terancam dan penganutnya pula lemah pegangan agama adalah menjadi tanggungjawab semua melewati peranan dan tugas yang sayugianya dilaksanakan.

Katanya lagi, sementara kerajaan selaku pemegang amanah rakyat untuk menjaga agama, negara dan warganya mestilah mengambil tanggungjawab dengan penuh keinsafan melepasi jangkauan sempadan kepentingan politik dan parti.

"Saya melihat spekulasi yang ditimbulkan oleh Utusan Malaysia kononnya terdapat pihak tertentu yang berusaha untuk menjadikan Kristian sebagai agama rasmi negara ini adalah berpunca dari kelemahan dan kegagalan Umno sebagai parti utama dalam Barisan Nasional menunaikan amanah yang digalaskan kepada mereka selaku pemerintah," ujarnya.

Menurutnya lagi, lebih 50 tahun rakyat memberi kepercayaan dan mandat kepada Umno mewakili Barisan Nasional untuk memimpin dan mentadbir negara khasnya untuk melindungi agama Islam dan kesejahteraan rakyat.

Beliau menambah, malang sungguh, malang seribu kali malang apabila Islam bukan sahaja tidak semakin kuat dan utuh tetapi dikesan umum bahawa ia semakin susut dan merosot.

"Jika Umno berjaya dan mampu menjaga agama Islam ini dengan baik dan menjadikan ianya semakin hari semakin kuat dan hebat, saya percaya dan yakin spekulasi untuk menjadikan kristian sebagai agama rasmi negara ini tidak akan timbul," ujarnya.

Bahkan, katanya dalam masa yang sama, penganut-penganut agama selain Islam akan terasa aman dan selesa untuk mengamal serta menganut agama mereka.

Tambahnya, spekulasi yang dicetuskan oleh Utusan Malaysia ini bukan sahaja menampakkan kelemahan dan kegagalan ketara Umno dan Barisan Nasional selaku pemerintah, ia juga berpotensi menyalakan api ketegangan antara agama.

"Pastinya situasi ini akan menggugat keamanan negara dan rakyat yang sepatutnya memperolehi hak hidup aman dan sejahtera," katanya.

Menurutnya, spekulasi itu sangat tidak bertanggungjawab.

Beliau berkata, selain dari potensi menggugat keamanan, spekulasi sedemikian juga dilihat umum sebagai usaha meraih perhatian politik murahan sekaligus percubaan nekad untuk menyembunyikan kelemahan dan ketidakupayaan mereka menjaga agama suci ini. -HDDAP Selangor: Umno guna Utusan hasut Muslim benci Kristian

Kuala Lumpur, 8 Mei — Kesal dengan tindakan dua anggota Kabinet pentadbiran Najib, DAP Selangor percaya laporan Utusan Malaysia semalam berniat jahat dan mahu menimbulkan rasa kebencian umat Islam terhadap penganut Kristian.

Sambil menyifatkan laporan akhbar milik Umno itu sebagai fitnah, Pengerusi DAP Selangor Teresa Kok mahu Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein dan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim mengambil tindakan terhadap Utusan Malaysia dan beberapa blogger yang mendedahkan laporan palsu itu.

Semalam, Utusan Malaysia melaporkan wujudnya perbincangan untuk menjadikan Kristian sebagai agama rasmi negara, sekali gus melantik perdana menteri dari kalangan penganut itu.

Laporan muka hadapan dengan tajuk "Kristian agama rasmi?" itu turut disiarkan dalam beberapa blog pro Umno.

"Saya merasa amat kesal terhadap reaksi Menteri Dalam Negeri dan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan kerana menerima laporan palsu Utusan Malaysia yang bertajuk "Kristian Agama Rasmi?" tanpa menyoal dan mengesahkan kesahihan laporan tersebut terlebih dahulu.

"Laporan tersebut berfitnah bahawa DAP dan para penganut agama Kristian berhasrat menjadikan agama Kristian sebagai agama rasmi Malaysia.

"Laporan itu adalah palsu, tidak berasas dan berpandukan fitnah dua orang blogger pro-Umno yang mempunyai niat jahat mengapi-apikan perasaan takut, benci dan syak wasangka, terutamanya di kalangan penganut agama Islam terhadap penganut agama Kristian," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Tegas beliau, sepatutnya Hishammuddin dan Rais mengambil tindakan terhadap Utusan Malaysia dan bukan bersikap seolah-olah lepas tangan dalam perkara itu.

Selain itu, Kok juga kesal dengan tindakan kedua-dua menteri itu yang bersikap berat sebelah dalam menangani polemik terbaru itu.

"Lebih mengecewakan lagi, Hishammuddin dan Rais tidak mengutuk akhbar Utusan Malaysia atau cuba mententeramkan keadaan hening ini, tetapi sebaliknya mengeluarkan amaran kepada orang awam agar jangan mempertikaikan kedudukan Islam sebagai agama rasmi Malaysia.

"Tindakan tersebut menunjukkan bahawa mereka jelas berat sebelah terhadap Utusan Malaysia dan menyokong laporan mereka tanpa sebarang siasatan,"
kata Exco Kerajaan Selangor ini.

"Sebagai menteri yang bertanggungjawab kononnya menyokong konsep 1Malaysia, Hishammuddin dan Rais sepatutnya seharusnya (dengan) serta-merta mengarahkan polis untuk menyiasat Utusan Malaysia serta blogger di bawah Akta Hasutan sejak dahulu lagi kerana Utusan Malaysia sudah berkali-kali menerbitkan laporan berita dan komentari yang menggugat keharmonian etnik dan agama di Malaysia," kata beliau.

Semalam Rais berkata perkara itu akan diserahkan kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) untuk siasatan.

Rais berkata, penelitian perlu dibuat terlebih dahulu sama ada bahasa yang digunakan itu adalah bahasa yang memecahbelahkan masyarakat atau pun yang menyentuh soal hasutan.

Sementara itu, Hishammuddin pula menyifatkan penganjuran majlis pertemuan paderi dari seluruh negara yang didakwa turut membincangkan agenda menjadikan Kristian sebagai agama rasmi Persekutuan, jika benar, adalah sesuatu yang serius.

Katanya apa juga tindakan dari satu agama akan mengundang reaksi dari penganut agama lain.

Tambah Kok, langkah Utusan Malaysia menyiarkan laporan tersebut dilihat mahu menghasut rakyat terutamanya orang Melayu agar terus menyokong Umno.

"Saya percaya Umno menggunakan akhbar Utusan Malaysia sebagai senjata untuk menghasut orang Melayu demi mengukuhkan kedudukan Umno di mata orang Melayu.

"Perbuatan ini amat keji dan berbahaya kerana Malaysia merupakan negara majmuk,"
katanya sambil menambah, "saya menggesa Hishammuddin dan Rais agar menunjukkan keikhlasan mereka terhadap konsep 1 Malaysia dan mengambil tindakan sekeras-kerasnya terhadap Utusan Malaysia." -TMI


Ulasan GB

Siapa yang bermain api itu?

Utusan Malaysia.

Maka usah khuatir, dia sedang membakar dirinya sendiri.

Samalah untuk parti yang mendokongnya, UMNO, dan pemimpin mereka yang menjadi dalangnya.....

p/s dengar cerita ada rumah pemimpin UMNO terbakar hari ini...


The Eye-Opening Videos

Posted: 08 May 2011 07:50 AM PDT

Contrary to what some may think, I do not merely surf the net for local news or political issues. In reality, I spend a lot of time reading up and watching Youtube videos on the 2012 issue.

According to Wikipedia HERE:

The 2012 phenomenon comprises a range of eschatological beliefs that cataclysmic or transformative events will occur on December 21, 2012. This date is regarded as the end-date of a 5,125-year-long cycle in the Mesoamerican Long Count calendar. Various astronomical alignments and numerological formulae related to this date have been proposed.

A New Age interpretation of this transition postulates that this date marks the start of time in which Earth and its inhabitants may undergo a positive physical or spiritual transformation, and that 2012 may mark the beginning of a new era. Others suggest that the 2012 date marks the end of the world or a similar catastrophe. Scenarios suggested for the end of the world include the arrival of the next solar maximum, or Earth's collision with a black hole or a passing planet called "Nibiru".

Scholars from various disciplines have dismissed the idea of such cataclysmic events occurring in 2012. Mainstream Mayanist scholars state that predictions of impending doom are not found in any of the existing classic Maya accounts, and that the idea that the Long Count calendar "ends" in 2012 misrepresents Maya history. The modern Maya do not consider the date significant, and the classical sources on the subject are scarce and contradictory. Astronomers and other scientists have rejected the apocalyptic forecasts as pseudoscience, stating that the anticipated events are contradicted by simple astronomical observations. CLICK HERE FOR MORE.

I have put up posts on this topic and you can check them HERE and HERE.

Recently, a reader Michael Borusch left two comments in my post on H1N1 FLU, FEMA PLASTIC COFFINS & CONSPIRACY THEORIES and shared two video links which I want to share with you this evening.

Do watch these clips with an open mind and if you have time, please read up more on this very fascinating area which affects us in more ways than we can tell.

CLICK HERE for OUR WORLD PART 1


CLICK HERE for OUR WORLD PART 2

CLICK HERE for HAARP


CLICK HERE for Zeitgeist: MOVING FORWARD


I hope that you can devote some time to read up more on these topics. To be honest, the greater part of my time is spent reading up to understand this fascinating and mind boggling topic.

Once you begin, you will be hooked when you realize that there is so much that we do not know or understand....

May you be enlightened. Take care and have a pleasant evening.


Tiga Ulama Diarah Turun Dari Pesawat Amerika

Posted: 08 May 2011 07:30 AM PDT

Washington - Tiga orang ulama, termasuk seorang tokoh Muslim kelahiran AS, yang akan menghadiri persidangan mengenai Islamofobia diturunkan dari pesawat domestik AS kerana kekhuwatiran mengenai keselamatan. Demikian kata ketiga ulama tersebut ketika akan melakukan penerbangan pada Sabtu (7/5).

Dua orang ulama naik satu pesawat dari Memphis, Tennessee, menuju Charlotte, North Carolina, pada Jumaat (6/5). Tapi, keduanya dipaksa kembali ke terminal sehingga "pemeriksaan tambahan" dapat dilakukan ke atas diri mereka.

"Kami melakukan langkah pengamanan dan keselamatan secara sungguh-sungguh. Peristiwa itu kini sedang dilakukan penyelidikan," kata jurucakap Atlantic South Airlines (ASA), Jarek Beem.

Ia menambahkan kedua lelaki tersebut diterbangkan dengan pesawat berikutnya. ASA sedang menyelidiki kejadian tersebut. ''Kami dengan tulus meminta maaf atas ketidakselesaan yang mungkin ditimbulkan oleh kejadian ini,'' kata Beem.

Imam Al-Amin Abdul-Latif, kelahiran AS dari Long Island, juga dilarang naik pesawat American Airlines dari New York ke Charlotte pada Jumaat malam. Ia diberi tahu agar kembali ke bandar udara LaGuardia untuk naik pesawat pada Sabtu pagi.

"Tapi, kemudiannya dia dilarang lagi naik pesawat tanpa penjelasan," kata anak lelaki Abdul-Latif, Abu Bakr Abdul-Latif, kepada AFP. "Pagi ini kami pergi ke syarikat penerbangan dan agen tiket memberi tahu ayah saya bahawa syarikat penerbangan tersebut tak mengizinkan dia terbang naik pesawat syarikat itu. Itu lah kata-kata perempuan agen tersebut."

"Tak ada dapat ayah saya lakukan," kata anaknya, yang pergi ke persidangan Charlotte tanpa ayahnya.

Masudur Rahman, warga tetap AS dari India dan mantan imam Memphis yang mengajarkan bahasa Arab di University of Memphis, mengatakan bahawa beliau dan seorang ulama lagi, warga tetap AS dari Mesir yang mengenakan pakaian Islam dari pundak sampai mata kaki, dikeluarkan dari pesawat ASA 5452 dan diwajibkan menjalani pemeriksaan keselamatan baru.

"Tapi, ketika kami kembali memasuki pesawat, penyelia Delta mengatakan,'Maaf, pilot tak mengizinkan kalian masuk'," kata Rahman.

Delta berunding lama dengan pilot pesawat, lalu memberi tahu Rahman. Dia diberitahu bahawa sebagian penumpang mungkin merasa tak selesa dengan kehadiran mereka di pesawat tersebut.

"Saya kira mereka tentu saja sedih dengan besarnya ketidak-selesaan mereka. Tapi, kalian tahu bahawa mereka mengerti apa yang sedang terjadi di dunia dan terutama sangat sensitifnya keadaan setelah terkorbannya Usama bin Ladin," kata Ibrahim Hooper dan Council on American-Islamic Relations kepada CNN.


Memaknakan Cinta- Salina Ibrahim

Posted: 07 May 2011 07:29 AM PDT

Jika kita membaca cerpen ataupun novel, kita akan mengembara ke dalamnya. Membaca bagaikan membuka pintu untuk kita melangkah alam lain. Kita meninggalkan sebentar pemandangan yang nyata dan kita memusatkan seluruh perhatian kepada cerita yang sedang dibaca.

Jujur, saya lebih suka mengembara di dalam cerpen berbanding novel. Mengembara di dalam cerpen, seperti sebuah mimpi yang kejap. Kita akan tersentak lalu terjaga seterusnya akan tertanya-tanya. Di manakah kita, siapakah kita, kenapa kita? Dan novel pula seperti mimpi yang bersiri-siri kerana jarang kita dapat mengusaikan sebuah novel dalam sekali pembacaan.

Salina Ibrahim memang sengaja mengajak saya bertukar wajah dan hati. Sesuatu yang kontra dan berasa janggal tentunya. Membaca Memaknakan Cinta ibarat saya memandang cermin, melihat batang tubuh secara fizikalnya ialah seorang lelaki tetapi yang terpantul dipermukaan cermin adalah seorang wanita yang entah siapa, tetapi saya. Lalu mengembara di dalam cerpen-cerpennya dengan pelbagai watak feminisme. Seorang ibu yang kasihkan anak-anaknya, seorang gadis remaja yang mencari titik diri, si cilik yang diganggu emosi, seorang janda (baca ibu tunggal) yang akrab dengan permasalahan hidup atau seorang isteri yang dicemburui sang suami. Di helaian mana pun, kita dipaksa menyorot misteri seorang hawa, hatinya, perasaannya dan fikirannya.

Sejak dunia semakin global dan hidup di desak dengan keperluan, latar cerita di dalam naskah ini dilukiskan dengan pelbagai warna dan rencah. Di satu-satu cerita tempatnya berubah, suasananya berbeda, alamnya berselisih dari yang lain, konflik yang terbit lazim searus dengan cuaca semasa tetapi punya sudut perspektif yang berbeza. Itulah yang saya katakan keseronokan mengembara dalam himpunan cerpen.

Dalam kebanyakkan watak yang saya jadi, banyak menemukan monolog dalaman yang begitu mempersoalkan. Watak-watak banyak berkhayal sendiri, bertanya diri dan menjadi pemerhati. Begitukah wanita keseluruhannya?


Tagged: buku, Perempuan, ulasan


Kristian Agama Rasmi, Utusan Penyebar Fitnah Blogger UMNO

Posted: 07 May 2011 05:30 AM PDT

Blog Anwar: Utusan Melampau, pendirian Pakatan Islam tetap agama rasmi

KUALA LUMPUR, 7 Mei — Pakatan Rakyat (PR) tetap berpendirian Islam akan kekal sebagai agama rasmi negara ini dan oleh itu tidak timbul soal perikatan tersebut akan mengambil langkah mengubah statusnya jika menawan Putrajaya, kata blog Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini.

Pandangan itu juga mendakwa laporan Utusan Malaysia bersifat melampau dan mengelirukan rakyat memandangkan status Islam sebagai agama rasmi sudah termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

Kenyataan itu dikeluarkan sebagai respons kepada laporan muka depan Utusan Malaysia hari ini di bawah tajuk "Kristian agama rasmi?"

Laporan itu juga memetik Ahli Parlimen Jelutong, Jeff Ooi menafikan dakwaan kononnya beliau menganjurkan satu majlis pertemuan paderi dari seluruh negara, yang didakwa turut membincangkan agenda menjadikan Kristian sebagai agama rasmi Persekutuan sekali gus melantik Perdana Menteri dalam kalangan penganut agama itu.

Menurut wakil rakyat DAP itu, beliau hanya menghadiri majlis kesyukuran yang diadakan secara tertutup untuk paderi-paderi tersebut di sebuah hotel di Jalan Macalister, George Town sebagai tetamu.

Akhbar milik Umno itu mendakwa majlis pertemuan paderi-paderi berkenaan dan ikrar menjadikan Kristian sebagai agama rasmi Persekutuan didedahkan oleh dua laman blog.

Nota pentadbir dalam blog rasmi Anwar (gambar), Ketua Umum PR itu berkata, Utusan Malaysia sekali lagi bertindak melampaui batas dan kini telah menghempas tanggungjawab selaku pengamal media demi tunduknya mereka kepada adikuasa.

"Amat malang bagi rakyat Malaysia yang cintakan keamanan dan keadilan apabila saban hari disogok dengan berita fitnah dan hasutan," katanya.

Tulisan itu menambah, isu agama rasmi bagi Malaysia menjadi sasaran terbaru "aparat pemerintah manakala Utusan tanpa rasa malu telah menidakkan fakta yang terbentang di depannya dengan berterusan memutar belit fakta bertujuan mengelirukan rakyat."

"Sudah dinyatakan sebelum ini, bahkan ia merupakan kenyataan rasmi yang ditandatangani oleh semua pimpinan Pakatan Rakyat bahawa Islam tetap kekal sebagai agama rasmi di Malaysia sekiranya Pakatan Rakyat mengambil alih tampuk pemerintahan pada masa hadapan," katanya.

Entri itu turut menyiarkan kenyataan rasmi tiga pemimpin kanan PR yang ditandatangani bersama pada 8 September 2008.

Kenyataan tiga tahun lalu itu, antara lain menyebut, "kami sekali lagi mengulangi pendirian menjunjung prinsip-prinsip dasar yang termaktub di bawah Perlembagaan Persekutuan."

"Ini termasuk soal-soal dasar seperti kedudukan Islam sebagai agama persekutuan dan menjamin kebebasan mengamalkan agama-agama lain, kedaulatan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan dan mempertahankan hak bahasa ibunda, kedudukan dan kedaulatan institusi Raja-raja Melayu serta kedudukan hak-hak istimewa orang Melayu dan Bumiputera serta hak-hak semua kaum yang telah dijamin oleh Perlembagaan," katanya lagi.

Ia juga menggariskan, berdasarkan prinsip-prinsip Perlembagaan ini "kami menolak sekeras-kerasnya pendekatan politik perkauman sempit yang menjadi dasar Umno-BN." "Pendekatan inilah yang sengaja digunakan untuk memecahbelahkan perpaduan dan keharmonian masyarakat majmuk negara ini," kata kenyataan tersebut.

Entri blog Anwar hari ini menambah, jelaslah bahawa Utusan Malaysia tidak layak untuk digelar selaku akhbar arus perdana, sbealiknya ia hanya layak menyandang gelaran 'tabloid Umno' sesuai dengan kenyataan bahawa parti tersebut merupakan pemegang saham sekali gus merupakan majikan mereka.

"Amat sedih melihat akhbar yang diasaskan oleh para pejuang pembebasan tanah air dahulu telah dirantai oleh manusia-manusia rakus kuasa zaman ini," katanya lagi. -TMI


M'sia negara Kristian? Utusan bakar 1Malaysia

Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng berang dengan laporan akhbar milik Umno, Utusan Malaysia dengan tajuk utamanya 'Malaysia Negara Kristian?'

Katanya, dengan hanya berdasarkan pendedahan dua blog blog pro-Umno, Utusan sanggup "membakar 1Malaysia" dengan mengapi-apikan sentimen perkauman dan agama masyarakat berbilang bangsa di negara ini.

"Utusan mahu membakar 1Malaysia... ini amat jahat dan elemen bahaya ini sedang berlaku di negara kita sekarang," kata Lim pada sidang akhbar di Pulau Pinang hari ini.

"Saya telah minta pemimpin parti saya membuat laporan polis mengenai perkara itu. Bagaimana finah dan penipuan boleh dijadikan tajuk utama sebuah akhbar?"

Lim, yang juga adalah setiausaha agung DAP mengulas laporan di dua blog dan dipetik oleh Utusan yang mendakwa pemimpin parti itu bekerjasama dengan paderi-paderi seluruh negara yang berikrar untuk menjadikan Kristian sebagai agama rasmi persekutuan.

Selain itu, penulis blog Bigdog menerusi entri bertajuk 'Making Christianity the official religion? dan blog Marahku juga melaporkan paderi-paderi Kristian mahu perdana menteri dilantik dari kalangan penganut agama itu

Nama ahli parlimen Jelutong Jeff Ooi juga diheret dalam tulisan blog berkenaan kerana beliau dilaporkan hadir bersama.

Utusan Malaysia pada halaman cetaknya hari ini bukan sahaja menyemak kesahihan berita tersebut sebaliknya mengapi-apikan perkara itu dengan melaporkan "selain menjamu selera (Jeff Ooi) turut bertafakur semasa paderi-paderi itu berdoa."

Penulis blog Bigdog.com, adalah pengkritik lantang mantan perdana menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi tetapi penyokong taksub Tun Dr Mahathir Mohamad.

Dalam laporannya itu juga disiarkan sekeping gambar yang kononnya menunjukkan seramai 35 orang paderi tersebut dikatakan berdiri dalam bulatan dan saling berpegangan tangan tanda bersetuju untuk menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara Kristian.

Utusan yang memetik blog itu melaporkan "Apa yang dilakukan DAP adalah sesuatu yang sangat berbahaya. DAP membawa strategi politik cauvinis mereka ke satu tahap perubahan dan sensitiviti yang sangat tinggi."

Manakala blog Marahku, pula memilih tajuk 'Kedudukan agong terancam? DAP mahu jadikan Kristian agama rasmi? Menurut penulisnya parti berkenaan akan cuba meminda perlembagaan persekutuan bagi membolehkan mereka yang bearagama Kristian menjadi perdana menteri.

Menurut Lim tidak ada sesiapa yang akan mempercayai dakwaan yang dibuat oleh penulis blog berkenaan kerana DAP tidak pernah terlintas untuk mencabar kedudukan Islam sebagai agama rasmi negara ini.

Tambahnya lagi, DAP juga tidak pernah mengeluarkan sebarang kenyataan bahawa agama rasmi Malaysia iaitu Islam ditukar kepada Buddha, Kristian, Hindhu ataupun mana-mana agama lain.

"Ini permainan politik orang yang terdesak," kata Lim sambil menambah, "dalam usaha memancing undi mereka sanggup melakukan apa sahaja".

Sementara itu, penganjur mesyuarat tersebut, National Evangelical Christian Fellowship, bersama rakan-rakannya yang lain, Global Day of Prayer, Marketplace Penang dan Penang Pastors Fellowship, juga menafikan dakwaan berkenaan.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan petang semalam, pertubuhan itu menganggap tulisan tersebut sebagai "tidak berasas dan tidak bertanggungjawab serta bertujuan memecah-belahkan dan menimbulkan huru-hara di kalangan masyarakat pelbagai kaum di Malaysia."

Mereka juga menganggap tulisan berkenaan berbaur fitnah.

Menurut kumpulan itu, mesyuarat dan seminar yang diadakan itu bagi membincangkan isu rasuah dan sumbangan masyarakat Kristian bagi memeranginya.

"Ia tidak ada kena mengena dengan politik atau menukar agama rasmi negara," kata mereka. -mkMalaysia negara Kristian?

PULAU PINANG 6 Mei - Ahli Parlimen Jelutong, Jeff Ooi menafikan dakwaan kononnya beliau menganjurkan satu majlis pertemuan paderi dari seluruh negara yang didakwa turut membincangkan agenda menjadikan Kristian sebagai agama rasmi Persekutuan sekali gus melantik Perdana Menteri dalam kalangan penganut agama itu.

Menurut wakil rakyat DAP itu, beliau hanya menghadiri majlis kesyukuran yang diadakan secara tertutup untuk paderi-paderi tersebut di sebuah hotel di Jalan Macalister di sini sebagai tetamu.

Majlis pertemuan paderi-paderi berkenaan dan ikrar menjadikan Kristian sebagai agama rasmi Persekutuan didedahkan oleh dua laman blog hari ini iaitu 'bigdog' di http://bigdogdotcom.wordpress.com/ menerusi entri bertajuk 'Making Christianity the official religion? dan blog Marahku di http://marahku.blogspot.com.

Jeff yang ditanya mengenai ikrar itu mendakwa, ketika majlis berlangsung, beliau sibuk 'melayan' iPad selain menjamu selera walaupun turut bertafakur semasa paderi-paderi itu berdoa.

"Bukankah berdoa itu suruhan tuhan. Apa yang saya tahu, 'bigdog' (penulis blog) tidak sebut nama saya, dia tidak tuduh saya. Kalau mahu tahu lebih lanjut, sila tanya polis Cawangan Khas dan dengar rakaman yang dibuat mereka,"
katanya melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Difahamkan, majlis makan malam yang dihadiri lebih 100 paderi Kristian itu diadakan di sebuah hotel di sini semalam yang kemudiannya disusuli dengan beberapa konvensyen hari ini.

Malam ini pula akan diadakan satu majlis di Pusat Kristian (Katolik) Pulau Pinang di sini dan satu ceramah perdana pula dianjurkan esok. Pertemuan itu dikatakan dianjurkan setiap tahun.

Dalam majlis makan malam itu, seramai 35 orang paderi dikatakan berdiri dalam bulatan dan saling berpegangan tangan tanda bersetuju untuk menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara Kristian dan mahu Perdana Menteri juga dalam kalangan penganut agama itu.

Sementara itu, tinjauan Utusan Malaysia di hotel yang terletak di Jalan Burmah mendapati persidangan sehari itu yang bermula pukul 8.30 pagi berlangsung di Bilik 2 dan 3, tingkat 7 hotel itu.

Kira-kira 10 meja dan kerusi disusun di luar bilik persidangan yang dikatakan diadakan setiap tahun dengan beberapa rahib dilihat berbual-bual sebelum masing-masing masuk ke dalam bilik persidangan.

Kenyataan Jeff itu bagaimanapun berbeza dengan laporan blog 'bigdog' yang mendakwa majlis itu dianjurkan oleh kawasan Parlimen DAP dipercayai Jelutong dan turut dihadiri oleh kira-kira 100 yang lain termasuk wakil rakyat parti itu dari Sarawak dan beberapa pekerja parti.

"Apa yang dilakukan DAP adalah sesuatu yang sangat berbahaya. DAP membawa strategi politik cauvinis mereka ke satu tahap perubahan dan sensitiviti yang sangat tinggi," dakwa blog berkenaan.

Blog tersebut menambah, sebagai satu komuniti minoriti, cita-cita DAP itu jelas membuktikan mereka cuba bertindak sebagai kaum majoriti.

"Ini merupakan lembaran baru dalam politik yang mana kaum minoriti memainkan peranan sebagai kaum majoriti di samping strategi cauvinis DAP menyemai politik kebencian. Sesuatu yang pasti ia bergerak pada landasan yang sangat berbahaya," dakwa blog itu.-um
Ulasan GB

Apabila isu video seks dan gagasan 1Melayu, 1Bumi yang diwarwarkan oleh Utusan Malaysia gagal untuk mendapat sokongan pemimpin dan ahli UMNO sendiri, kini Utusan tampil dengan fitnah baru: Kristian sebagai agama rasmi Persekutuan sekali gus melantik Perdana Menteri dalam kalangan penganut agama itu.

Seperti biasa, fitnah dan kenyataan-kenyataan hasutan ini dibiarkan saja oleh pihak Keselamatan Dalam Negeri dimana sudah sepatutnya blogger berkenaan, wartawan dan editor Utusan tersebut diISAkan.

Justeru itu, kita desak supaya 2 blogger berkenaan dan wartawan serta editorny perlu ditahan dan disiasat setidak-tidaknya di bawah Akta Hasutan.


Saja cari penyakit

Posted: 07 May 2011 04:28 AM PDT

By Elijah M, Lim Kit Siang's Blog

Ini adalah strategi Umno untuk kekal berkuasa: Jadikan orang-orang Melayu merasakan bahawa orang-orang Cina dan Kristian sedang mengancam kuasa mereka dan kedudukan Islam ditanahair.

Mereka memerlukan semua Melayu keluar beramai-ramai dan mengundi calon umno dalam pilihanraya akan datang.Dan untuk memastikan perkara ini berlaku, musuh Melayu/Islam perlu dicipta.

Sekarang ini, orang-orang cina telah meninggalkan MCA dan Gerakan, dan seterusnya BN. Oleh itu, MCA dan Gerakan sudah boleh dijadikan umpan. MCA dan gerakan dijadikan kambing hitam, dikatakan menyokong DAP untuk mengambil alih kuasa orang-orang Melayu.

Sekarang juga, orang-orang Kristian sudah menyokong Pakatan di Sarawak dan enggan menurut perintah BN, yang menafikan hak keagamaan mereka dan dillabelkan sebagai musuh-musuh Islam diMalaysia oleh Utusan dan blogger-blogger pro-Umno.

Begitulah bodohnya orang-orang ini yang menyangka satu sessi sembahyang di Pulau Pinang yang disertai oleh beberapa pemimpin DAP sebagai satu ikrar taat setia. Satu-satunya ikrar taat setia yang dilakukan oleh penganut Kristian ialah taat setia kepada Tuhan. Oleh itu, mereka hanya taat kepada Tuhan, bukan manusia.

Para blogger mengharapkan Melayu/Islam percaya bahawa umat Kristian sedang bekerjasama dengan DAP untuk menjadikan seorang Kristian sebagai Perdana Menteri. Mungkin mereka lupa tentang Perlembagaan Persekutuan.

Mereka juga lupa memberitahu pembaca mereka bahawa Cina atau Kristian tidak berminat tentang kuasa politik tetapi lebih berminat dengan pengurusan yang baik, keadilan, integriti, kedaulatan undang-undang dan hak yang sama.

Dan kalau kita percaya bahawa strategi pecah perintah ini tidak didalangi oleh kepimpinan Umno, fikir sekali lagi. Dasar mengutuk Cina/Kristian dan menghina DAP ini ditaja oleh kerajaan.

Cuma dengar tentang apa yang dikatakan oleh Muhyiddin Yassin dan kepimpinan umno yang lain. Najib Razak memainkan peranan sebagai 'polis baik' tetapi dia berdiam diri apabila Utusan Malaysia mengutuk orang-orang Cina.

Sepatutnya dia lebih mengutamakan tentang halatuju negara, sebaliknya dia lebih mengutamakan provokasi dimana Cina dan Kristian kemaruk kuasa.

Satu pengajaran yang boleh kita pelajari dalam hal ini ialah: umno tidak memerlukan sokongan Cina dan Kristian. Inilah yang dimaksudkan dengan 1Malaysia.

*************************************

Inilah kebenaran yang pahit untuk diterima. Pakatan Rakyat dalam masalah yang teruk. Barisan Nasional memenangi perang persepsi. Dan semua yang dilakukan oleh Pakatan menjadikan ianya lebih teruk. Lebih banyak tindakan yang dibuat, lebih dalam mereka terbenam dalam permasalahan.Dan ini disebabkan kerana Pakatan Rakyat dipimpin oleh pemimpin bangang dalam peperangan persepsi ini.

Politik bukan tentang kebenaran. Ia adalah tentang persepsi. Tak kira sama ada ia benar atau salah. Yang penting apa yang dipercayaai oleh rakyat. Dan apa yang dipercayaai oleh rakyat pada masa ini, sama ada benar atau salah, tidak menguntungkan Pakatan Rakyat.

Liberal Demokrat mendapat pengajaran ini dua hari lalu. (Khamis). Ini yang dikatakan oleh Nick Clegg dalam suratnya kepada ahli-ahli:

Saya merasakan sudah jelas bahawa kita perlu melakukan sesuatu yang lebih baik untuk menunjukkan kepada ahli-ahli parti dan lain-lainnya, tentang apa yang kita lakukan didalam kerajaan dan yang lebih penting, mengapa?. Kerana kita telah melakukan yang terbaik. BBC melapurkan kita telah melaksanakan 75% dasar-dasar dalam manofesto kita berbanding hanya 60% yang dilaksanakan oleh Konservatif.

Semestinya, sebagai Liberal Demokrat, kita berasa kecewa kerana referendum tentang Undi Alternatif kita tewas. Kita akan tetap menjadi penyokong kepada perubahan. Tetapi kita perlu menghormati pendirian rakyat Britain. Kali ini, kita tidak berjaya meyakinkan mereka tentang mengapa kita perubahan itu perlu.


Lib Dem kalah pada pilihanraya hari Selasa lalu bukan kerana dia tidak buat kerja, tetapi seperti yang dikatakan oleh Nick Clegg, mereka gagal meyakinkan pengundi tentang mengapa ia perlu berubah.

Lib dem bergantung kepada pengundi muda.Itu yang memenangkan mereka tahun lepas. Tetapi dalam masa setahun memerintah, anak muda ini berpaling tadah. – anak perempuan saya juga berdemonstrasi di London menentang kerajaan selepas mengundi Lib Dem dalam pilihanraya lalu. Hanya dalam masa beberapa bulan selepas menyokong parti, dia berpaling tadah dan berdemonstarsi menentang parti. (malah isteri dan anak lelaki saya juga menentang LibDem.)

Barisan nasional tahu dia memerlukan undi Melayu. Mereka sanggup melupakan undi bukan Melayu tetapi selagi mereka dapat mengekalkan undi Melayu, mereka akan kekal berkuasa. oleh itu, mereka perlu menarik orang-orang Melayu menentang pembangkang. Itulah permainan mereka.

Sekaran, saya kata Barisan Nasional, bukan Umno. Sudah tentu, Umno sebagai dalang. Tetapi Umno tak mampu melakukannya bersaorangan. MCA, MIC, Gerakan, PPP dan banyak lagi parti-parti di Sabah dan Sarawak diperlukan dalam permainan ini. Dan mereka menurut perintah.

Pertama, Orang-orang Cina dalam Barisan cuba menakut-nakutkan masyarakat Cina dengan memberitahu bahawa kalau pembangkang berkuasa, Pas akan mengambil alih dan Islam akan dikuatkuasakan terhadap semua rakyat Malaysia, termasuk Undang-Undang Islam.

Kemudian, orang Melayu dalam Barisan cuba menakutkan masyarakat Melayu dengan memberitahu bahawa kalau pembangkang berkuasa, DAP akan berkuasa dan ugama Kristian akan dikuatkuasakan terhadap semua rakyat Malaysia dan ugama Kristian akan menjadi ugama rasmi Malaysia.

Itu cuma isu ugama. Melayu juga diberitahu kalau pembangkang berkuasa maka hak istimewa orang-orang Melayu juga akan terhakis dan Melayu akan menjadi warganegara kelas kedua dinegara mereka sendiri.

Kemudian kita juga ada isu tuduhan liwat dan sex video Anwar Ibrahim. Ini untuk mencipta senario bahawa Anwar bukalah seorang Muslim seperti yang ditonjolkan tetapi sebenarnya merupakan seorang yang tidak bermoral, bermakna Anwar seorang yang munafiq atau hipokrit.

MCLM dan Malaysia Today juga tak boleh lepas. MCLM dikatakan sebagai pengacau yang mahu memecahbelahkan undi pembangkang dengan mencipta pertarungan tiga penjuru. Sekarang, MCLM dan Pakatan Rakyat berjalan seiringan, tapi tidak bersama. Melihat kepada keadaan sekarang, MCLM dan Pakatan tidak mungkin akan bekerjasama menghadapi pilihanraya akan datang.

Sebenarnya ada satu cara penyelesaian. MCLM boleh ditutup dan jangan peduli tentang pilihanraya akan datang. Mungkin ini dapat menghilangkan persepsi bahawa MCLM menjadi liabiliti kepada pembangkang. dan mungkin itu yang ramai mahu melihatnya, termasuk dalam pakatan Rakyat.

Tetapi apakah ini akan membantu perjuangan pembangkang? MCLM tidak terlibat dalam pilihanraya Sarawak yang lalu. Aapakah ini membantu Pakatan? apakah mereka menang besar? Apakah pertarungan tiga penjuru dielakkan? Tidak juga!!

Sekarang, Malaysia Today, dan saya sendiri, diserang oleh rakan-rakan dan musuh. Teori "apa yang benar tidak penting, tetapi apa yang diterima sebagai benar lebih penting" betul-betul berjaya disini.

 

Kedua-dua media arus perdana dan media alternatif telah berjaya membuat propaganda tentang kisah "Raja Petra buat U-Turn". Saya boleh faham kalau media yang dikuasai oleh kerajaan melakukannya. Itu kerja mereka, tetapi apa yang saya tak faham ialah mengapa media alternatif yang menyokong pembangkang juga membantu menyebarkan pembohongan media arus perdana ini?

Media alternatif sudah menjadi sebahagian daripada media arus perdana.

Perhatikan, sementara pembangkang dan media alternatif menyerang MCLM, Malaysia Today dan RPK, media arus perdana menyerang pembangkang dari belakang dengan isu Ketuanan Kristian, Islam dalam Bahaya, Ketuanan Melayu dan hak istimewa.

Pendeknya, MCLM, Malaysia Today dan RPK terpaksa menghabiskan masa mempertahankan "serangan rakan" manakala pembangkan ditembak secukupnya oleh Barisan Nasional.

Tak adakah sesiapa dari Pakatan Rakyat yang membaca Sun Tsu? Mampuih pi. Sekarang kita berperang tiga penjuru – dengan musuh dan sesama sendiri.

Saja cari penyakit.

(Terjemahan dari artikel asal,Bridge over troubled water, oleh Raja Petra.)


Out of 10 people, 11 do not believe!

Posted: 06 May 2011 09:45 PM PDT

I spent a major part of the day, including some small hours into Friday prayers assessing people's reaction of the sex video. It's the video made in Thailand featuring a person who looked like Anwar Ibrahim.

The man looked taller, sports a close cropped hair do and the lady in question looks suspiciously like a girl from China. Maybe she's Suzie Wong. I am sure many of us remember the film no?

Here's the deal. Out of 10 people I asked- 11 do not believe its Anwar! Perhaps it's in the nature of the allegation. The allegation is so preposterous. Never before has any preposterous spectacle been created by so questionable a group made up of so dubious collection of characters.

As the issue of the smut video drags on, it's becoming clear that it has also become the sword of Damocles over the head of the UMNO leadership. The UMNO leadership is probably wishing this sex video issue did not arise at all.

At first they thought this was a fortunate gift to finish off Anwar Ibrahim. The sex video now is like the sword held at the pommel by a piece of horse's hair hanging over the head of the UMNO leadership. It now wants the sword be taken away quickly or it now wishes not to be associated at all with the sex video.

To whom is the video directed? I think it's directed at the rural voters. The assumption is that rural folks are simple minded such that any aspersions cast on the moral attributes of Anwar Ibrahim will cause a massive swing to BN and UMNO.

I think UMNO should stay clear way from this moral issue. It should learn the object lessons from the raising of this moral issue by so dubious a group.-Sakmongkol AK47

source : sakmongkol.blogspot.com

UMNO ingat orang2 Melayu di kawasan luar bandar adalah bodoh dan bangang.

UMNO sangka dengan membaca Utusan Meloya dan menyaksikan TV3/4 sepanjang hari akan mengukuhkan persepsi orang2 Melayu ini terhadap Anwar sebagai seorang yang tak bemaruah.

Dont be too sure about it....

cheers.


Dah kalah teruk di Sarawak pun nak tamak lagi?

Posted: 07 May 2011 03:05 PM PDT


BODOH KAN MELAYU

Posted: 07 May 2011 12:07 AM PDT


Kristian Agama Rasmi, Taktik Baru BN Lagakan Kaum.

Posted: 06 May 2011 11:59 PM PDT

KL 7 Mei 11: Awas taktik Baru BN dengan membakar api perkauman, melagakan isu bangsa dan agama di kalangan rakyat negara ini, melalui berita-berita menghasut seperti di atas (Kristian agama rasmi?). Kerana itu, Pakatan Rakyat (PR) hari ini menegaskan tetap berpendirian bahawa Islam akan kekal sebagai agama rasmi negara ini, bukan seperti berita di atas. Oleh itu tidak timbul soal perikatan tersebut akan mengambil langkah mengubah statusnya jika menawan Putrajaya, kata blog Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini.

Pandangan blog DSAI itu juga mendakwa laporan Utusan Malaysia bersifat melampau dan mengelirukan rakyat memandangkan status Islam sebagai agama rasmi sudah termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan. Kenyataan itu dikeluarkan sebagai respons kepada laporan muka depan Utusan Malaysia hari ini di bawah tajuk "Kristian agama rasmi?"

Laporan itu juga memetik Ahli Parlimen Jelutong, Jeff Ooi menafikan dakwaan kononnya beliau menganjurkan satu majlis pertemuan paderi dari seluruh negara, yang didakwa turut membincangkan agenda menjadikan Kristian sebagai agama rasmi Persekutuan sekali gus melantik Perdana Menteri dalam kalangan penganut agama itu.

Menurut wakil rakyat DAP itu, beliau hanya menghadiri majlis kesyukuran yang diadakan secara tertutup untuk paderi-paderi tersebut di sebuah hotel di Jalan Macalister, George Town sebagai tetamu. Akhbar milik Umno itu mendakwa majlis pertemuan paderi-paderi berkenaan dan ikrar menjadikan Kristian sebagai agama rasmi Persekutuan didedahkan oleh dua laman blog.

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Ramai yang sudah maklum sebenarnya inilah taktik terbaru Najib Tun Razak untuk dapat kuasa dalam PRU 13 kali ini. BN perlu undi solid 70% kaum Melayu melihatkan rekod PRK dan PRN Sarawak sebelum ini, kerana kaum Cina sudah tidak mahu lagi mengundi BN.

Maka isu kaum dan isu agama akan digunakan. BN perlu bakar api perkauman 'Melayu benci Cina'. Contohnya BN telah mengedar VCD perkauman melampau di dalam sebuah program karnival satu Malaysia, (rujuk sini [Karnival 1 Malaysia]) bukti BN mula memainkan sentimen kaum dalam karnival di Parit Raja Batu Pahat baru-baru ini. Dengan VCD untuk memecah belahkan masyarakt mula disebarkan.

Awas, rakyat jangan tertipu! Jangan sampai peristiwa 13Mei 69 berulang lagi.. kerana kerja busuk UMNO. Rakyat perlu sedar segera, jaga-jaga dengan taktik baru BN. (IH)


Dr M, the self-righteous, self-appointed judge who declares Anwar is guilty!

Posted: 08 May 2011 05:41 AM PDT

By Shazwan Mustafa Kamal
May 08, 2011
Shazryl (centre) kisses the Quran during his oath-taking ceremony, in Sentul April 29, 2011. — file pic
KUALA LUMPUR, May 8 — Datuk Seri Anwar Ibrahim's refusal to take a religious oath proves he is the man in a sex video that appeared on the Internet recently, Tun Dr Mahathir Mohamed said today.
The former prime minister joined the list of Anwar's detractors who believe the opposition leader's reluctance to take the oath to be a sign of guilt.
"Why doesn't he dare to swear? With Saiful (Bukhari Azlan) he didn't dare to, even with this one he does not dare sumpah because he is guilty," Dr Mahathir told reporters today.
"If he takes the oath, people will see that he is clearing his name; his refusal to do so proves otherwise," he added.
A sex video allegedly featuring Anwar was first screened to journalists at the Carcosa Seri Negara hotel on March 21, but has now leaked onto the Internet.
Datuk Shazryl Eskay Abdullah, part of the "Datuk T" trio who had claimed responsibility for the video's screening, took an oath at the Masjid Amru Al-As mosque last Friday over the controversy.
Shazryl had invited Anwar to join him during the oath-taking but the latter had ignored the challenge.
He also reiterated his willingness to take a polygraph test to prove that he was not lying over the video but insisted on two conditions — that Anwar takes the test first and that the tests be broadcast live.
"I feel no sense of dread for I have nothing to hide.
"It must be fair, it must be live so there will be no claims of conspiracy," Shazryl had said.
Shazryl added he had never once accused Anwar of committing adultery but merely wanted the leader to admit that he was the man in the video.
"I merely asked — is this him? I went to reporters because you know him best," he had said.
Anwar and his family have denied that he was the man in the sex video.Osama Pernah Berlatih Judo Di Taiwan

Posted: 08 May 2011 06:38 AM PDT

Pelatih Judo Taiwan: Osama Murid yang Serius


TAIWAN - Jauh sebelum menjadi pemimpin Alqaidah, Osama bin Ladin merupakan sosok pemuda yang serius dan fokus. Osama sempat berlatih Judo.

Menurut pelatih judo Taiwan papan atas, Jimmy Wu, kepada Reuters dalam sebuah wawancara di tepian gelanggang di pusat kota Taichung, Taiwan menyatakan bahawa Osama berdiri dan memilih keluar dari Judo bukan hanya kerana tingginya, tapi kerana sikapnya yang serius, konservatif,

Katanya lagi, Osama merupakan murid judo-nya di Arab Saudi. Saat itu ia melatih pasukan judo Arab Saudi kebangsaan pada 1981 hingga 1991. Bin Ladin, Wu kemudian hanya mengenalnya dengan sebutan 'Osama', menghadiri kelas di pusat judo sementara masih seorang mahasiswa.

Dia terlalu tinggi untuk judo, dan Wu mengatakan ia menyarankan dia melawan olahraga, tapi dia berkeras begitu, Wu menerimanya. "Aku tidak tahu nama bin Laden kemudian," kata Wu.

"Setelah 9 / 11 (serangan di New York dan Washington), saya diundang ke seminar, dan beberapa bekas siswa saya di sana mengatakan 'oh Jimmy, Osama, sekarang dia pahlawan kita'. Aku terkejut dan saya mencari beberapa gambar dan aku berkata 'oh orang ini' dan saya mulai memiliki beberapa memori tentang dia."

Wu kepada Reuters menunjukkan foto-foto Osama dengan ciri-ciri tinggi kurus, berjanggot, anak muda serius dengan pel rambut hitam yang ia katakan adalah Osama. Osama menghadiri pelajaran dua sampai tiga kali seminggu tetapi Wu tidak pernah melihatnya lagi setelah 1984. -republikaBiskop Mahu Kerajaan Ambil Tindakan Ke Atas Utusan

Posted: 08 May 2011 05:30 AM PDT

Presiden pertubuhan Biskop Katolik Malaysia, Tan Sri Datuk Murphy Nicholas Pakiam berkata laporan akhbar Utusan Malaysia berhubung agenda menjadikan Kristian sebagai agama rasmi persekutuan merupakan laporan yang tidak berasas dan tidak bertanggungjawab.

Murphy Nicholas menjelaskan, wartawan dan pengarang akhbar berkenaan tidak mengambil langkah sewajarnya bagi mengesahkan dakwaan yang dipetik daripada tulisan blog tersebut.

"Jelas sekali laporan sebegini akan memberi kesan mewujudkan (keadaan) ketidakharmonian agama dan mengapi-apikan kebencian ke atas agama Kristian.

"Kami menyeru kepada pihak berkuasa dan polis supaya segera menjalankan siasatan menyeluruh ke atas perkara ini bagi memastikan sumber kepada fitnah tersembunyi, provokatif dan berniat jahat (ini)," katanya dalam satu kenyataan.

Tambahnya, penganjur bagi pertemuan berkenaan – National Evangelical Christian Fellowship (NECF) – telah menafikan dakwaan penulis blog yang dipetik akhbar itu.

"NECF seterusnya menjelaskan bahawa pertemuan itu hanya meliputi topik kepemimpinan beretika dan tidak ada agenda agenda (bersifat) penderhakaan seperti didakwa penulis blog dan laporan berita," katanya lagi.

Dakwaan berkenaan dilaporkan akhbar Utusan Malaysia dan pertemuan itu didakwa dijalankan semalam di Pusat Kristian Katolik, Pulau Pinang manakala satu syarahan umum akan diadakan pada hari ini.


Christian leaders want action against Utusan

This is for carrying provocative and baseless report in accusing the Christian movements of trying to topple the government.

PETALING JAYA: The Archbishop of Kuala Lumpur Murphy Pakiam today hit out at Umno-owned Utusan Malaysia for carrying a mischievous report pertaining to the role of Christian leaders in turning Malaysia as a Christian nation with a Christian premier.

Pakiam, who is the president of Malaysian Catholic Bishops, said the report carried yesterday was "irresponsible, baseless and provocative".

The report had alleged that Christian leaders (priests/pastors) had a closed door meeting in Penang and had vowed to make Christian the official religion of Malaysia and to install a Christian as its prime minister.

"On behalf of the Catholic Bishops of Malaysia, I would like to categorically refute the allegation that such a meeting had taken place or will take place in a Catholic venue in Penang.

"It is clear that this reporting is baseless and highly irresponsible as the reporters and editors of the above newspaper have not taken any reasonable steps whatsoever to verify the allegations made by anonymous bloggers," he said in a statement today.


He said that the report in Utusan Malaysia was published after the National Evangelical Christian Fellowship (NECF), one of the organizers of the meeting, having refuted the claims of bloggers.

Their denial was also published by an online media, he added.

He further said that the NECF also clarified that this meeting only covered the topic of ethical leadership and had no treasonous agenda as alleged by the bloggers and news report.

"It is clear that such reporting has the effect of creating religious disharmony, inciting hatred and heaping odium on Christians.

"We therefore call upon the authorities and the police to immediately make a thorough investigation of this matter to determine the source of these insidious, provocative and malicious lies and to take the necessary action against those who seek to threaten the multi-cultural and multi-religious harmonious make-up in this country," he said.

Police report by Perkasa

Yesterday Malay right-wing movement Perkasa lodged a police report against DAP's Jelutong MP Jeff Ooi for allegedly organising the meeting of priests at a hotel at Jalan Macalister last Thursday.

The report was lodged by Perkasa's Penang chief, Mohd Rizuad Mohd Azudin, who alleged that based on a newspaper report, two blogsites claimed that the meeting also discussed making Christian the official religion for the federation and to appoint a Christian as prime minister.

"This issue will destruct the racial unity that has been built for more than 50 years," he told reporters after lodging the police report.

DAP secretary-general and Penang CM Lim Guan Eng had rubbished the claims and had also lashed out against Utusan Malaysia. -FMT


Ulasan GB

Apa yang rakyat dapat perhatikan, di zaman Najib dan Muhyiddin ini, kedua-dua pemimpin ini seperti menggalakkan berlaku perpecahan kaum di kalangan rakyat dengan membiarkan akhbar Utusan memainkan isu perkauman sempit dan sentimen keagamaan.

Tiada sebarang tindakan diambil walaupun akhbar berkenaan telah berkali-kali mencetuskan isu kontroversi yang menyebabkan api perkauman begitu bersemarak.

Rakyat boleh menilai dan pilihanraya umum nanti pastikan UMNO dihukum.


Happy Mother's Day: Mothers Nurture the Destiny of Their Children! Power!

Posted: 08 May 2011 05:04 AM PDT

2:1

The Birth of the Deliverer

1 
A man from the household 2  of Levi married 3  a woman who was a descendant of Levi. 4  2:2 The woman became pregnant 5  and gave birth to a son. When 6  she saw that 7  he was a healthy 8  child, she hid him for three months. 2:3 But when she was no longer able to hide him, she took a papyrus basket 9  for him and sealed it with bitumen and pitch. She put the child in it and set it among the reeds along the edge of the Nile. 10  2:4 His sister stationed herself 11  at a distance to find out 12  what would 13  happen to him.

2:5 Then the daughter of Pharaoh 14  came down to wash herself 15  by the Nile, while her attendants were walking alongside the river, 16  and she saw the basket among the reeds. She sent one of her attendants, 17  took it, 18  2:6 opened it, 19  and saw the child 20 a boy, 21  crying! 22  – and she felt compassion 23  for him and said, "This is one of the Hebrews' children."
2:7 Then his sister said to Pharaoh's daughter, "Shall I go and get 24  a nursing woman 25  for you from the Hebrews, so that she may nurse 26  the child for you?" 2:8 Pharaoh's daughter said to her, "Yes, do so." 27  So the young girl 28  went and got 29  the child's mother. 30  2:9 Pharaoh's daughter said to her, "Take this child 31  and nurse him for me, and I will pay your 32  wages." So the woman took the child and nursed him.
2:10 When the child grew older 33  she brought him to Pharaoh's daughter, and he became her son. 34  She named him Moses, saying, "Because I drew him from the water." 35

(Source)

There is no doubt that Jochebed, Moses' mother, played a significant role in shaping Moses' destiny as the Deliverer.


Weaning the Weak

Posted: 08 May 2011 03:37 AM PDT

Baby-led weaning (often also referred to as BLW) is a method of gradually weaning a baby from a milk diet onto solid foods. It allows a baby to control his solid food intake by self-feeding from the very beginning of the weaning process. Currently, what we need most is for Pakatan Rakyat to be weaned from DSAI as soon as possible because the day is fast approaching when he may fall, judging from recent developments.

The wheel of events is fast turning and I surmise that until and unless Pakatan Rakyat learns to play the game, they are going to fall splat on their faces, leaving their supporters reeling from shock.

The latest post by Raja Petra Kamarudin titled Out of the Box addresses many issues and is the catalyst for me to write this post.

In our midst are those who have a very limited myopic vision combined with a strict regimented thinking within the box. We are not thinking hard and deep and are far too ready to jump to conclusions after being exposed to an article/broadcast in the MSM.

Politics is all about perception. Both sides manipulate perception to create or even to confirm the reality that bolsters their interests. Naturally, perception is manipulated and if we are dumb enough not to realize what is happening in our midst, it is likely we may make the wrong decisions at the ballot box!

With the next GE a breath away, we still see the apparent inability of Pakatan Rakyat to organize themselves and still rehashing and recycling the "quagmire" label on BN. Get real. They have to move beyond this.

We saw this happen in Sarawak. What they did was to play up on Taib's weaknesses. That was NOT GOOD ENOUGH!!! Did they tell the Sarawakians what they could do for them? In real, tangible terms? On the other hand, much as we may say it was unfair, BN stated in no uncertain terms what they could do if they were voted into power. And so, the rest is history.

Pakatan Rakyat cannot make the same mistake again. They must consolidate their position because they are clearly losing the perception war and running around like headless chickens, each component party looking after its own interests! Read BRIDGE OVER TROUBLED WATER for a clearer idea.

Instead of gearing up for the next battle, Pakatan Rakyat component parties are behaving like Linus van Pelt ala Snoopy,  clinging on to Anwar like their heaven-sent security blanket! Granted that Anwar is the glue that keeps Pakatan Rakyat together but he is the very same wedge that drives them apart!

Pakatan Rakayt leaders seem to have an intense emotional attachment to Anwar in the vacuum of 'no successor' to the point that I fear the coalition may fall apart when the crunch comes. Pakatan Rakyat leaders need to wean themselves from bottle feeding for the day Anwar falls. And that day will come soon. So, are they prepared with Plan B? I asked this before in my post titled Pakatan Rakyat - Where is Your Plan B? 

The turn of events clearly shows BN is on the offensive whilst PR is on the defensive. That is not good. It is clear that soon the last nail on Anwar's 'coffin' will be driven and what will happen then to PR who will be like a flock of lost sheep bleating and pounding their chests for their shepherd so to speak? Anwar is a goner and the tragedy is that PR is not ready for that.

Please do not misunderstand. I am a staunch PR supporter who has been silent for almost three weeks because of my disappointment in the way PR is falling behind in the race to Putrajaya. They strut around like poor and cowardly poker players, playing a waiting game without ever realizing how they are likely to lose. When the occasion permits, they stick their necks out gingerly fearing what may befall them if they defend their fellow component parties.

RPK shared  pertinent observations in his latest post including the following excerpts:

1. PKR and PAS maintained an eerie silence other than accuse Utusan Malaysia of propagating Umno's agenda and asking the government to take action against this Umno controlled newspaper.

Is that the best PAS and PKR can do in coming to DAP's defence? It is almost like they are washing their hands of the matter and are leaving DAP to handle this matter all by itself.


Why did Pakatan Rakyat not remind the rakyat that Malaysia is a secular state and that Islam is only the official religion of Malaysia and that Malaysia is not an Islamic State? 

2. Secondly, why would DAP need to remove Islam as the official religion and make Christianity the new official religion to be able to install a non-Muslim prime minister? Don't you remember what Tun Dr Mahathir Mohamad said? He said that there is nothing in the Federal Constitution that says the prime minister must be a Malay-Muslim.

In short, there is nothing illegal if a non-Malay-non-Muslim becomes prime minister of Malaysia. The Constitution only says that the Agong shall appoint a prime minister who has the majority confidence of the house, that's all. So why the need to remove Islam as the official religion? We can have a non-Malay-non-Muslim prime minister even if Islam is the official religion of Malaysia.

Why did Pakatan Rakyat not argue this and use this argument to defend DAP?3. With regards to the porn video PAS is being very careful about taking a stand on this matter and they are leaving it to the court to decide. Why must the court decide this? PAS must state its stand, period.

Pakatan Rakyat is playing right into Umno's hands. They are being very cleverly divided on this issue. They are worried that if they express support for Anwar and it turns out that it is really Anwar in that video then they are all going to end up with egg on their face.4. If we close our minds and think that only Anwar and no one else can lead the opposition, what would we do if something happens to Anwar? We would panic. The opposition would disintegrate. Everything that we worked for would come to an end.

So we need to psyche ourselves in that there IS life after Anwar. If something happens to Anwar life would go on. The opposition would not collapse. The cause can go on with or without Anwar.
I agree it is not a black and white situation of Anwar versus BN but in the perception war, that is what they seem to be preaching! Is there some subliminal message being communicated that without Anwar, Pakatan Rakyat is doomed?

That is rubbish.

PR is doomed IF it really believes in that urban legend. It would be a case of a self-fulfilling prophecy! Time for PR to gird its loins to fortify itself to fight back in this psychological warfare.

The way forward is hand in hand, defending each other, cementing the cracks as they appear and not keeping an elegant silence or making feeble statements that are clearly hogwash!

If there is a weakness, find the source of that weakness! Wean yourselves, PR leaders, of any debilitating factor/s and start marching from a united stance to be on the offensive. Be prepared for battle - if not, be prepared to be flattened by BN if you do not break out of the shackles of fear holding you back!

We are counting on you to birth a NEW MALAYSIA!


Racial and religious bigotry recycled

Posted: 08 May 2011 03:50 AM PDT

This is out in Malaysian Insider today:

KUALA LUMPUR, May 8 — Chinese voters who chose DAP in last month's Sarawak state election did so because they wanted power for themselves, Tun Dr Mahathir Mohamad said today.

The mainly urban Chinese had dumped SUPP for DAP in the April 16 vote, similar to the party's success in Election 2008 at the expense of MCA and Gerakan, which has been attributed to voting on policies rather than along racial lines.

"Extremists want everything. Not all Chinese are like that, but you have extremists, same with Malays, even in Umno.

"Not one race in this country will be able to get 100 per cent [of] everything they wish for," the former prime minister told reporters today.

Dr Mahathir said that while Malays were thankful to Barisan Nasional (BN) for the "benefits" given to them, Chinese voters did not feel the same despite — according to him — getting the most.

"Chinese are different from Malays. Malays support BN because they can see benefits, of which the Chinese get the most benefits.

"Chinese are looking to Penang, they want power; that's why their judgment is different from Malays," he said.

Dr Mahathir then insisted BN had already provided the Chinese community abundantly.

"BN has given a lot to the Chinese. Look at Kuala Lumpur; if not for Khazanah, what do Malays have? We are not asking a lot, we just want our small share," he added.

DAP made considerable headway in the recent Sarawak state elections, when it won 12 out of the 15 state seats contested.

In Election 1969, Dr Mahathir lost the Kota Star seat after he said he did not need Chinese votes to succeed. He later said the remark cost him the seat.

During his 22-year rule, Dr Mahathir had sought to cater to all races, and a host of tycoons from the country's three major races benefitted from his privatisation policy.

He also thanked the Chinese electorate in for backing him in the 1999 polls when the aftermath of Datuk Seri Anwar Ibrahim's sacking cost him Terengganu and several federal seats.

--------------------------------------------------------------

Without doubt, Tun Dr Mahathir is a master of carving out new perspectives, the above being a new one. Now he's trying to moderate his criticism of the Chinese by saying that there are extremists amongst the Chinese who want to take political control. I suppose he also meant Penang Chinese.

Together with these following lines, we can see a pattern in which TDM is working hand in glove with UMNO/MCA/Utusan/theStar/Perkasa and Pembela to drive serious wedges between Chinese/Malay, and between Muslims/non-Muslims in this country:

1) PAS working for DAP (there's a big difference between taking a similar stand as a member of Pakatan Rakyat vs "working for"... duh)

2) vote DAP is vote for PAS (so which is which? voting DAP = voting Islamic state, or PAS is "working for" DAP?)

3) DAP and Christians want to turn country into Christian state (if a vote for DAP is a vote for PAS, how can this be possible?)

4) DAP is purposely influencing the Chinese to vote for them, we're polarised on a racial/political line (statistics show urban swing to opposition parties - this is purely a BN lie - so which one is which? Extremist Chinese vote for DAP because they want power, or DAP is exercising undue influence over them? Make up your mind lar)

And of course, there are the standard fares like:

5) Pakatan is falling apart (intra-party bickering which also happens, to a lesser extent in BN, is blown up by mainstream media)

6) PKR can't get along with DAP (some truth to it, but does not impact the coalition)

7) DAP can't get along with PAS because they are ideologically different (in that case, how does voting for DAP mean voting for Islamic state, or how could PAS be "working for" DAP?? super duh)

8) Pakatan only knows how to make noise, have no alternative policies (hmm, I wonder what Buku Jingga is, and proposal to redistribute oil royalty, or how about reducing subsidy slowly only after we become more competitive and earning power has increased, or say.. giving MACC prosecutorial powers, setting up police ombudsman, open tender for all government procurement, appointing highly qualified chancellors to local universities instead of choosing from colour of the skin, distribution of wealth on needs basis and not on colour basis etc..)

To top it all, UMNO's personal favourite, sealing their reputation as the orgy party:

9) Anwar patronises prostitutes (based on a sex video where the actor doesn't even look like him)

10)Anwar is an ass connoiseur (already disproved once)

11) Anwar is a Jewish agent

12) Anwar is an Islamic terrorist (and a Jewish agent at the same time??)

We've heard all of these before, and they are stale old falsehoods. Instead of debating Anwar on the economy, Najib is too chicken shit and prefers to use underhanded tactics to win over the rural voters.

Instead of debating policy and accountability issues, BN plays up racial and religious bigotry every week. Last week was Perkasa week, this week Pembela. Next week's probably Anwar week again before they recycle the issues.

UMNO/MCA/Utusan/theStar/Perkasa/Pembela must all think that their message is effective, otherwise why continue doing the same thing that pisses off urbanites more?

The question must then be, are the rural folks really that stupid? Or will they wake up in time for the next general elections?

I hope the rural folks understand that the apparent Chinese vote swing to Pakatan (actually it's urban vote swing) represents an incidental phenomenon of the more knowledgeable electorate waking up to see the corrupt monster that BN has become and that they are taking a big risk to lead the way to a better Malaysian future.

What needs to be done now is for the rural folks to play the kingmaker and make the transition complete so that they can get both:

1) a multi-racial/religious government (which BN isn't one anymore since UMNO is the BOSS and the rest are just poodles) AND

2) more importantly a clean and competent government that serves everyone (which BN isn't, with all the scandals about PKFZ, Tricubes, MRT, Perak government usurpation etc..)

I hope the rural folks do wake up and support this critical change, for Malaysia's future..and more importantly their children's future, rests with this one change in a lifetime.


Yiruma – Kiss The Rain

Posted: 08 May 2011 03:11 AM PDT

before that, i was listening to the instrumental version. my heart bleeds a little. I told myself to control the tears.

Until I found this video. I end up crying.

Why did it have to turn out this way?


Filed under: Heartfelt, Popeyes: The Sailorman


No comments: