Saturday, May 21, 2011

What the ****!

What the ****!


What the ****!

Posted: 20 May 2011 07:16 PM PDT

Minta maaf ya. But you all must really stop eating altogether la. Ok? Anyway, it's bad for you and you will save money.

There has been a lot of speculation about the prices of RON95 petrol and diesel going up because the government intends to cut subsidies for fuel. I am not pissed off about all the proposed cuts of subsidies. What I am pissed off about is that we NEVER ever see the money that we are supposed to be saving from all these cuts!!! We're always told by the PM, DPM and other assorted BN YB's that the money saved from cutting subsidies will be used for all sorts of projects that will benefit the Rakyat in the long run. But do we see these? Maybe my eyesight not so good la. You leh? Got see ah? If got please share with us okay? So we don't have to enter the weekend so TOO LAN leh? Thank you hor.

NIAMAH!!!

p/s And like DAP's Tony Pua said the "overwhelming bulk of fuel-related subsidies (are) given to companies with lucrative concessions earning billions of Ringgit in profits annually". So explain that first before asking the Rakyat to 'change their lifestyle and tighten their belts" Muhyiddin Yassin!!! AGAIN!!!
Niamah!!!


Kekalnya Hadi, dekatkah PAS dengan Umno?

Posted: 20 May 2011 06:00 PM PDT


Iklan Arak Masuk Sekolah, Menteri Pelajaran Pejam Mata?

Posted: 20 May 2011 07:40 PM PDT

Lindungi pelajar daripada alkohol di sekolah Oleh SM Mohamed Idris

Kanak-kanak dan golongan muda terdedah kepada iklan alkohol memandangkan syarikat minuman alkohol berjaya menutup atau menyembunyikan mesej ini sebagai promosi pendidikan atau pembangunan sukan.

Fakta sebenar yang menyedihkan ialah syarikat alkohol diberikan laluan utama dalam mempengaruhi sikap kanak-kanak sekolah terhadap tabiat meminum minuman keras.

Dengan mewujudkan keadaan yang biasa melalui keadaan yang dilihat dan didengar, pihak syarikat akan mempengaruhi kanak-kanak dan remaja untuk menerima nama jenama secara positif, dan dengan itu melanjutkan lagi pengambilan produk mereka.

Contoh bagaimana syarikat alkohol diterima tanpa dikawal dengan kelulusan tanpa bertulis daripada pihak berkuasa untuk mengganggu ke sekolah dan menjejaskan minda anak-anak kita adalah bukti jelas dalam strategi yang digunakan oleh pihak Carlsberg Malaysia dan Guinness Anchor Bhd (GAB).

Melayari laman sesawang Carlsberg Malaysia mendedahkan gambar kanak-kanak yang tersenyum memegang beg hijau Carlsberg berisi barangan dengan nama jenama yang terpampang, sewaktu kegiatan luar bagi pelajar sekolah yang ditaja oleh syarikat itu pada Disember lalu.

Mesej pengambilan minuman keras sebagai diterima ditanam ke dalam pemikiran anak-anak muda dengan promosi sebegini.

Carlsberg Malaysia juga menyerbu masuk ke dalam pendidikan melalui cara mengatur kerjasama dengan media berbahasa Inggeris arus perdana.


Dinyatakan bahawa Carlsberg Malaysia "menaja akhbar harian tempatan untuk 40 sekolah rendah Tamil di wilayah utara" untuk memperbaiki mutu bahasa Inggeris di sekolah ini.

Dakwaan oleh syarikat alkohol bahawa mereka membantu untuk meningkatkan mutu kehidupan masyarakat India boleh dipersoalkan apabila realitinya mereka memusnahkan keluarga mereka dengan memupuk peminum alkohol di masa depan.

Kenyataan mereka bahawa mereka "tidak menggalakkan pengambilan minuman alkohol oleh mereka yang di bawah umur" adalah tidak benar sama sekali.

Satu lagi syarikat alkohol utama, Guinness Anchor Berhad (GAB), terus tanpa halangan untuk bekerjasama dengan sekolah Tamil di Malaysia dengan alasan mempromosikan pembelajaran walaupun pada hakikat sebenarnya mempromosikan nama jenama kepada mereka yang di bawah umur.

Melalui Program GAB Foundation SMILES (Supporting Malaysian Indian Learning, Education and Sports), syarikat minuman keras itu 'menjual' jenama dengan menawarkan kelas pemulihan bahasa Inggeris secara percuma dan mewujudkan sudut membaca di sekolah Tamil.

Program Pengayaan Bahasa Inggeris ini mensasarkan beratus kanak-kanak sekolah setiap tahun, dengan rancangan untuk meliputi semua kumpulan usia yang berbeza di sekolah rendah dalam fasa masa depan.

Anak-anak muda terutama sekali daripada awal hingga lewat remaja adalah sasaran yang sesuai memandangkan mereka merupakan pasaran masa depan untuk peminum alkohol.

Tidak kira bagaimana mendesaknya syarikat itu untuk menafikan hubungan antara pengiklanan dan pengambilan alkohol yang tinggi, pengiklanan mereka memang menggalakkan pengambilan alkohol.


Kita perlu menghentikan mitos yang disebarkan oleh syarikat itu bahawa iklan hanya menyebabkan orang ramai bertukar jenama.

Tambahan pula pengiklanan jenama tertentu oleh pengeluar alkohol adalah khusus disasarkan kepada golongan muda daripada etnik tertentu. Pergantungan alkohol berkembang dalam kalangan orang ramai apabila mereka memasuki usia 20-an.

Sehubungan itu, Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa Kementerian Pelajaran bertindak sebagai penjaga yang bertanggungjawab terhadap pelajar sekolah, dan menjauhkan mereka daripada pengaruh syarikat alkohol di sekolah.

Apabila kanak-kanak melihat syarikat alkohol diiktiraf, dipuji dan diterima dari segi sosial dalam kalangan pendidik dan kerajaan, mereka akan memikirkan bahawa alkohol tidaklah buruk sepenuhnya.


Ini membolehkan syarikat alkohol mempengaruhi dan meningkatkan pengambilan dan penjualan minuman alkohol dengan mengambil peminum baru.

CAP juga menggesa kerajaan dan badan sukan di negara ini menilai sama ada kecenderungan semasa penajaan sukan oleh syarikat alkohol mencabuli Piagam Alkohol WHO yang menyatakan bahawa "semua kanak-kanak dan remaja mempunyai hak untuk membesar dalam persekitaran yang dilindungi daripada kesan negatif pengambilan alkohol dan daripada promosi minuman alkohol".

Kini sudah pun terdapat kebimbangan di seluruh dunia terhadap bahaya yang disebabkan oleh alkohol. Lebih daripada dua juta orang di seluruh dunia mati setiap tahun akibat yang berkaitan dengan alkohol.

Bahaya penggunaan alkohol merupakan faktor risiko utama bagi kematian pramatang dan kecacatan di seluruh dunia.

Majlis Keselamatan Jalan Raya menganggarkan bahawa 30 peratus kemalangan jalan raya di seluruh negara disebabkan oleh memandu dalam pengaruh alkohol.

Pengambilan alkohol menjejaskan penilaian dan mencetuskan tingkah laku agresif dan ganas, membawa kepada keganasan rumahtangga, penderaan kanak-kanak, pergaduhan dan jenayah lain.

Penyelidikan saintifik dan agensi kesihatan boleh menunjukkan pengiklanan alkohol boleh meningkatkan pengambilan alkohol.

Pengambilan alkohol juga turut menyumbangkan kos kepada negara dari segi ketidakhadiran ke tempat kerja, kehilangan kemahiran kerja, dan kehilangan produktiviti yang menjejaskan pekerja.


CAP menggesa kerajaan melarang dengan tegas syarikat alkohol daripada menaja sebarang projek atau program di sekolah atau terlibat di sekolah dalam sebarang cara.

Kerajaan juga perlu menaikkan cukai duti eksais produk alkohol dan memantau industri terhadap pencabulan undang-undang dan menggunakan cukai dan denda yang dikumpul daripada industri untuk membiayai pendidikan dan aktiviti berkaitan komuniti yang lain.

* Penulis adalah presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP)


Utusan: Lambang Kebodohan Bangsa

Posted: 20 May 2011 06:34 PM PDT

Hina Utusan: Langkah mayat kami, kata PERKASA

Perkasa, Utusan dan kebodohan memang laksana lagu dan irama. Bergerak harmonis dan wujud hikmahnya sebagai pembanding di antara yang gelap dan terang. Setiausaha Agung PERKASA Syed Hassan Syed Ali pula bermadah "Utusan Malaysia bagaikan sajian dan pakaian. Ia takkan basi sampai bila bila." Di majlis yang penuh emosi ini jelas membayangkan detik berakhirnya sebuah institusi persuratkhabaran Melayu yang selama ini tidak mampu berdikari sebagai sebuah entiti bisnes tetapi amat mengharapkan suntikan belas ehsan penguasa. Inilah model bisnes yang cukup merosakkan tetapi berleluasa melahirkan ramai CEO, jutawan segera.

Hikmahwujud atau raison d'etre sesebuah akhbar sebagai penyuluh minda, penjana minda progresif telah dilencongkan ke arah mempertahankan agenda sekumpulan bangsat yang bergerak di atas nama parti Melayu. Utusan memang layak dipadankan dengan istilah apparatchik yang di gunakan Soviet Rusia, yakni perkakas yang dpacu oleh Politburo Komunis guna untuk memandu pemikiran rakyat Soviet ketika itu.

Malangnya di Malaysia peranan apparatchik seperti ini kini mudah diperlekehkan kerana media cetak tidak lagi menguasai persekitaran. Golongan bangsat yang punyai agenda jahat untuk meneruskan kekuasaan lupa akan perkembangan meluas ICT. Maka apa yang jelas terlihat daripada usaha mempertahankan Utusan oleh golongan Perkasa ini tidak lain hanyalah usaha sia sia mengembalikan kredibiliti, cubaan lemah menarik simpati bangsa kononnya ia adalah satu institusi bangsa yang suci lagi keramat.The new Cleaner and Greener Air Itam roundabout

Posted: 21 May 2011 08:56 AM PDT

VIsit to Little Sisters of the Poor , Air Itam

Posted: 21 May 2011 08:45 AM PDT

YB Wong Hon Wai, State Assemblyman of Air Itam, visited Little Sisters of the Poor at Lorong Batu Lanchang today. In a simple ceremony, he delivered RM100 each to 40 senior citizens. It is part of the State Government senior citizens appreciation programme. There are 5812 recipients under this programme in Air Itam and Air Putih constituency. 94% of the recipients have received the money and the remaining with be disbursed later this year.

檳州阿依淡阿逸布爹‧5812長者領回饋金

(檳城21日訊)阿依淡區州議員黃漢偉指出,在檳州政府今年首輪分發的樂齡人士回饋金中,阿依淡及阿逸布爹選區共有5812名樂齡者受惠。

他說,今年首次分發的樂齡人士回饋金活動,經已在週五結束。

他指出,根據阿依淡馬來亞銀行的統計,阿依淡及阿逸布爹選區5812名獲得回饋金的樂齡者中,已有5477人前來領取100令吉,巴仙率高達94%。

"這當中只有335人未領取,這可能是因各項因素所導致,包括住家地址更改,以及無法聯絡上有關樂齡者等。"

福利局再聯絡未領取者

他說,福利局將會再聯絡這些樂齡人士,並會在稍後的次輪回饋金分發時補發給他們,希望他們耐心等待。

"今年阿依淡及阿逸布爹選區獲得回饋金的樂齡人士也增加了約10%,原因之一是有新的領取者。"

他是於週六親臨峇都蘭樟安老院分發回饋金予院內40名樂齡人士時,如是指出。

他也說,安老院是其選區內唯一的老人院,因此,他曾為該院老人登記申請回饋金。同時,為了方便他們,也特地與院方安排,到該院為老人們分發回饋金。
光明日報‧2011.05.21


[Video] Tragedi Tanah Runtuh: 10 Maut, 6 Masih Tertimbus, MB Kerah Bantuan Segera [updated]

Posted: 21 May 2011 09:17 AM PDT

Tanah runtuh: 24 orang tertimbus, 5 mati

Seramai 24 orang terdiri daripada anak yatim, warden dan kakitangan Rumah Anak-anak Yatim dan Anak-anak Hidayah Madrasah Al-Taqwa tertimbus dalam kejadian tanah runtuh di Hulu Langat hari ini.

Menurut laporan Bernama, setakat 8 malam ini, lima mayat kanak-kanak berusia 11 dan 14 tahun dikeluarkan dari runtuhan itu manakala sembilan lagi ditemui cedera termasuk seorang lelaki dewasa berusia 22 tahun, kata polis.

Penghuni yang cedera berusia antara 11 dan 17 tahun manakala lelaki dewasa itu dipercayai pekerja di rumah anak yatim berkenaan.

Semua yang cedera dihantar ke Hospital Kajang untuk rawatan dan setakat ini keadaan mereka tidak diketahui, kata Ketua Polis Selangor Datuk Tun Hisan Tun Hamzah pada sidang akhbar di Kuala Lumpur hari ini.

Beliau berkata rumah anak yatim yang terletak berhampiran bukit itu menempatkan 49 orang termasuk penghuni termasuk lima penjaga. Semua penghuni rumah itu adalah lelaki.

Ketika kejadian pada pukul 2.30 petang semua penghuni rumah anak yatim itu berada dalam sebuah khemah yang dipasang untuk persiapan satu majlis yang dijadual pada pukul 5 petang ini.

Runtuhan tanah dari bukit itu dikatakan menimbus keseluruhan khemah itu yang terletak di luar rumah anak yatim itu, yang terletak di lereng bukit itu.

Turut terkena runtuhan tanah itu ialah sebuah surau.

"Kami difahamkan berlaku dua kali tanah runtuh secara serentak dalam sekelip mata.

Semua mereka yang berada dalam dewan itu tidak sempat menyelamatkan diri," kata Tun Hisan pada sidang akhbar di tempat kejadian.

Beliau berkata polis akan menyiasat punca kejadian.

Beliau berkata pasukan mencari dan menyelamat yang terdiri daripada Pasukan Bomba dan Penyelamat, polis dan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) mengeluarkan mayat pertama pada pukul 4.30 petang, diikuti mayat kedua setengah jam kemudian dan mayat ketiga dikeluarkan pada pukul 6.10 petang.

Penolong Pesuruhjaya Bomba dan Penyelamat Putrajaya Morni Mamat berkata sehingga 8.20 malam ini operasi mencari dan menyelamat diteruskan dalam keadaan hujan lebat.

Sementara itu, TV Selangor melaporkan Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim menerusi laman twitternya berkata pihaknya mengarahkan Misi Bantuan Kemanusiaan Selangor, Yayasan Amal dan Briged Amal ke tempat kejadian untuk memberi bantuan segera.

Khalid juga berkata kerajaan negeri akan menyediakan tabung bantuan mangsa dengan kadar segera.

Ahli exco kerajaan negeri Selangor Rodziah Ismail yang berada di tempat kejadian memberitahu bahawa kerajaan negeri akan memberi segala bantuan yang diperlukan. -tvsnews

FOTO-FOTO TRAGEDI


Tragedi tanah runtuh: MB Selangor kerah misi bantuan segera

SHAH ALAM: Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebentar tadi mengarahkan Misi Bantuan Kemanusiaan Selangor, Yayasan Amal dan Briged Amal ke tempat kejadian tanah runtuh di Hulu Langat untuk memberi bantuan segera.

Ini dinyatakan Khalid dalam laman Twitternya, sebentar tadi.

"Saya sedih dengan berita kejadian tanah runtuh di Hulu Langat yang menyebabkan kematian.

"Kerajaan negeri akan sediakan tabung bantuan mangsa dengan segera," katanya. -BHTragedi tanah runtuh: Mangsa keenam meninggal dunia di hospital

KUALA LUMPUR: Seorang lagi mangsa tanah runtuh Rumah Anak-anak Yatim dan Anak-anak Hidayah Madrasah Al-Taqwa di Hulu Langat meninggal dunia di Hospital Ampang malam ini.

Penghuni lelaki itu adalah antara sembilan mangsa yang cedera yang dikeluarkan daripada runtuhan itu petang ini. Ini menjadikan jumlah yang maut dalam kejadian itu sehingga 10 malam ini ialah enam orang.

Dalam kejadian pada 2.30 petang ini, seramai 24 orang terdiri daripada anak yatim, warden dan kakitangan rumah anak yatim itu tertimbus dalam runtuhan tanah yang meranapkan khemah yang dipasang untuk persiapan satu majlis yang dijadual pada 5 petang ini.

Sehingga kini, seramai 10 lagi mangsa masih tertimbus dalam runtuhan itu.

Operasi mencari dan menyelamat oleh Pasukan Bomba dan Penyelamat, polis, Pasukan Mencari dan Menyelamat Malaysia (Smart) dan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) diteruskan sehingga semua mangsa ditemui. -- BERNAMATragedi tanah runtuh: 10 maut setakat ini

KUALA LUMPUR: Sehingga jam 11 malam tadi, jumlah mangsa yang maut dalam kejadian tanah runtuh di Rumah Anak-anak Yatim dan Anak-anak Hidayah Madrasah Al-Taqwa di Hulu Langat Ialah 10 orang.

Sembilan orang berjaya diselamatkan dan enam lagi dilaporkan masih tertimbus.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

i miss my greenie. =)

Posted: 21 May 2011 07:30 AM PDT

I like this new design of WordPress. It looks extremely clean and neat. =)

I was just asking myself this question again.

Is it a good thing or bad thing that my boyfriends are either haven't been to NS or that they have already ORD-ed and need not go back for ICT (In Camp Training).

I remembered back then Kenedict had mentioned to me before, if we were to go through this 2 years, we could more or less plan for the next level. Nicholas had already ORD-ed for a few years now, and I had never hear of him going for ICT.

And now, I find myself falling for this guy who is serving the nation, well, at least for another about 1 year more. A little fast you all might say, to fall in love again. True. I don't deny that it may be abit fast. But I feel there is this mutual attraction/feeling between us. I may not understand him entirely, and know how he think or reacts to different situations. But from what I have gathered, by talking to him and that one day Pulau Ubin trip with him, I know at least we are "on the same page".

We are both only child-s. We both have Teochew dad and Hokkien mum. And if I get it correctly, our dads are born in the same year. We both don't really care about what we wear, comfort matter more. But if there is a necessity to dress up, we will. We both adore the colour GREEN.  Sure there are differences between us. But differences is good, in my opinion. It gives us a chance to know the other party more and at the same time, pick up a new hobby.

I have heard many stories about boys having go through heartbreak because girls left them for someone else. I feel sad for the boys, empathize the girls.

My boy had warned me that it will be a very difficult path ahead of us. There may be occasions where he will not be in Singapore and some exercise are pretty last minute, so he will not be able to text/call to inform me about it.

For him, for us. I shall make the effort to stay strong, and faithful to him. I will patiently wait for Friday to come so he can book out and we will go out on Saturday. We will have tons to write in the upcoming chapters of our lives.

I miss you, Marvin. =)

P.S. Friday, please come quick.

P.S.S. Do check out the photos of my Pulau Ubin trip, and comment alright? Thanks people. =) Album1 Album2


Filed under: Daily Reports, Heartfelt, My Army Boy


My old lecturer I have idolized: Orthopaedic surgeon, Dr. San Baw

Posted: 21 May 2011 06:52 AM PDT

In 1960 a Burmese orthopaedic surgeon, Dr. San Baw (29 June 1922 – 7 December 1984), pioneered the use of ivory hip prostheses to replace ununited fractures of the neck of femur. He was Professor Dr. Daw Myint Myint Khin's late husband. He had lectured our class. One of the most brilliant Myanmar doctor. He was soft spoken and his style of teaching was also very good. But we all noticed that he was a chain smoker. Sadly only when his Ca Lung spread to brain, we knew the condition.

In 1960 a Burmese orthopaedic surgeon, Dr. San Baw (29 June 1922 – 7 December 1984), pioneered the use of ivory hip prostheses to replace ununited fractures of the neck of femur when he first used an ivory prosthesis to replace the fractured hip bone of an 83 year old Burmese Buddhist nun, Daw Punya.[2]

This was done while Dr. San Baw was the chief of orthopaedic surgery at Mandalay General Hospital in Mandalay, Burma. Dr. San Baw used over 300 ivory hip replacements from the 1960s to 1980s. He presented a paper entitled "Ivory hip replacements for ununited fractures of the neck of femur" at the conference of the British Orthopaedic Association held in London in September 1969. An 88% success rate was discerned in that Dr. San Baw's patients ranging from the ages of 24 to 87 were able to walk, squat, ride a bicycle and play football a few weeks after their fractured hip bones were replaced with ivory prostheses. Ivory may have been used because it was cheaper than metal at that time in Burma and also was thought to have good biomechanical properties including biological bonding of ivory with the human tissues nearby. An extract from Dr San Baw's paper, which he presented at the British Orthopaedic Association's Conference in 1969, is published in Journal of Bone and Joint Surgery (British edition), February 1970. With modern hip replacement surgery, one can expect to walk immediately post-op. Read all in Wikipedia…..

Source:TOTAL HIP AND KNEE REPLACEMENTS

Total hip and knee replacements are  surgical procedures that replace diseased or damaged joints. They helped thousands of people worldwide, relieving their pain, improving their function and quality of life.  It is important for patients who are contemplating these procedures to be informed. The following pages attempt to provide some useful information but it is impossible to convey  patient specific details.
History and Evolution of hip replacement

 

For over a century clinicians have been trying to find a solution to hip arthritis. Early attempts included arthrodesis (fusion), ostetomy, nerve division, joint debridement and even excision arthroplasty. The earliest recorded hip replacement was performed in Germany in1891, when a Dr T Gluck used a carved piece of ivory to replace the head of the femur.  

Ivory was used again in 1960 by a Burmese orthopaedic surgeon, Dr. San Baw (29 June 1922—7 December 1984), to replace ununited fractures of the neck.

 

 

 

In the 1920's a surgeon in Boston, Massachusetts, M.N. Smith-Petersen, M.D., conceived the idea of interposition arthroplasty using a hollowed glass shaped hemisphere. He later changed the material from glass to vitallium steel.

The process of evolution did not stop there, new and better designs were introduced. We now have a wide choice of implants with increasing number of permutations.

 

The earliest recorded attempts at hip replacement (Gluck T, 1891), which were carried out in Germany, used ivory to replace the femoral head (the ball on the femur).[1]

In 1940 at Johns Hopkins hospital, Dr. Austin T. Moore (1899–1963), an American surgeon, reported and performed the first metallic hip replacement surgery. The original prosthesis he designed was a proximal femoral replacement, with a large fixed head, made of the Cobalt-Chrome alloy Vitallium. It was about a foot in length and it bolted to the resected end of the femoral shaft (hemiarthroplasty). This was unlike later (and current) hip replacement prostheses which are inserted within the medullary canal of the femur. A later version of Dr. Moore's prosthesis, the so-called Austin Moore, introduced in 1952 is still in use today.Lagi Foto-foto Tragedi Tanah Runtuh - 5 Maut Sehingga Jam 8 Mlm

Posted: 21 May 2011 07:30 AM PDT

Tragedi tanah runtuh: Lima maut sehingga jam 8 malam

KAJANG: Polis mengesahkan sehingga jam 8 malam ini lima orang maut dalam kejadian tanah runtuh di Rumah Anak Yatim Al-Takwa FELCRA Semungkis, di Hulu Langat, dekat sini.

Ketua Polis Daerah Kajang, Asisten Komisioner Ab Rashid Ab Wahab, berkaat sementara itu 12 berjaya diselamatkan daripada tempat kejadian berkenaan.

Beliau berkata, pasukan penyelamat dan polis akan meneruskan operasi menyelamat sehingga menemui semua mangsa kejadian.

"Kita tidak akan berhenti dalam operasi ini, kita akan teruskan sehingga jumpa semua mangsa," katanya. -BH


Tanah Runtuh: 6 Kanak-Kanak Yatim Piatu, 1 Penjaga Diselamatkan; 3 Terkorban

KAJANG: Tiga kanak-kanak yatim piatu berusia 11 dan 14 tahun terkorban ekoran tertimbus dalam tanah runtuh di Rumah Persatuan Anak Yatim Malaysia, Hulu Langat pada pukul 2.30 petang, Sabtu.

Sehingga pukul 7 petang, anggota bomba dan penduduk berjaya menyelamatkan tujuh mangsa yang terdiri daripada enam pelajar berusia antara 11 dan 17 tahun serta seorang penjaga di rumah anak yatim berkenaan.

Ketua Polis Selangor, Datuk Tun Hisan Tun Hamzah pada satu sidang akhbar di sini berkata, 14 mangsa masih terperangkap dan mereka yang cedera dihantar ke Hospital Kajang untuk rawatan dan setakat ini keadaan mereka tidak diketahui.

Beliau berkata rumah anak yatim yang terletak berhampiran bukit itu menempatkan 49 orang termasuk penghuni dan pekerja.

Dalam insiden malang itu, sebanyak 25 orang terselamat sementara 20 pelajar dan 4 penjaga menjadi mangsa.

Tambahnya, kesemua penghuni rumah itu adalah lelaki.

"Kami difahamkan berlaku dua kali tanah runtuh secara serentak dalam sekelip mata. Semua mereka yang berada dalam dewan itu tidak sempat menyelamatkan diri," katanya.

Beliau berkata pasukan mencari dan menyelamat yang terdiri daripada Pasukan Bomba dan Penyelamat, polis dan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) mengeluarkan mayat pertama pada pukul 4.30 petang, diikuti mayat kedua setengah jam kemudian dan mayat ketiga dikeluarkan pada pukul 6.10 petang.

Ketika kejadian pada pukul 2.30 petang kesemua penghuni rumah anak yatim itu berada di dewan serbaguna untuk persiapan satu majlis yang dijadual pada pukul 5 petang ini.

Ekoran itu, bangunan setingkat itu musnah sama sekali dan sebuah surau berdekatan turut terkena runtuhan tanah itu.

Sementara itu, Penolong Pesuruhjaya Bomba dan Penyelamat Putrajaya Morni Mamat berkata, operasi mencari dan menyelamat diteruskan dalam keadaan hujan lebat sehingga pukul 7 petang ini.

Terdahulu, menurut Ahli Parlimen Hulu Langat, Che Rosli Che Mat, pasukan mencari dan menyelamat terdiri daripada Jabatan Bomba dan Penyelamat, polis, Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) dan penduduk kampung mengeluarkan mayat dan mangsa yang cedera parah dan dikejarkan ke Hospital Kajang. -mstarNeed To Tranfer USD4 Billion!

Posted: 21 May 2011 05:59 AM PDT

I was running through my emails and just finishing up reading about this motorhome repair article when I noticed an email in my spam folder. Now, I don't really bother checking my spam folder all that much but today I decided to see what the heck kind of emails were lying there.

Nothing new, just the same usual rubbish emails, which explains why they're in the spam folder. There was this email from someone named Mr. Si Wan Park who had this to write, 

Hello,
I have a business transaction for you, if interested please reply me.
Thanks
Si Wan Park.

Another scammer trying to hoodwink so poor gullible soul. Well, since I was bored, I decided to reply to his email, just for the fun of it. Here's what I wrote, 

Hello,

I'm interested in your business transaction. But before you send me the details you might also want to help me to move this USD4 billion I inherited from my rogue uncle in the government. He was arrested today and I have to transfer this money out before anyone realizes I have it.

I can transfer the the USD4 billion to your account for safe keeping and will give you a 40% fee once the situation is clear over here for your kind help. Please do email me your banking details and send me a cheque of USD4,205.22 as administration and processing fee. Do not wait too long as I need to do this fast.

Regards,
Ti Pu You.

Yes, yes, sometimes I really have nothing better to do!
.


Flyover opened, finally!

Posted: 21 May 2011 04:01 AM PDT

I happened to use Jalan Berjaya in Bukit Mertajam just about an hour ago and noticed something very different: no cars awaiting at the junction of this road with Jalan Maju. Ordinarily, there would a long queue here as vehicles wait for the traffic lights to turn green at the Jalan Maju-Jalan Song Ban Kheng junction. But no queue this afternoon!


Turned out that the flyover at the Jalan Maju-Jalan Song Ban Kheng junction is finally opened to traffic. Happiness was seeing vehicles travelling up and down the flyover as I passed by. Well, I shall be using it tonight!
ca-pub-5430283382112812


Can Putrajaya cut costs, cut corruption, cut pay so the public can win more?

Posted: 21 May 2011 04:23 AM PDT

By Asrul Hadi Abdullah Sani
May 21, 2011

Datuk Donald Lim (left) with China's Ambassador to Malaysia, Chai Xi. — Pictures by Jack Ooi
KLANG, May 21 — Putrajaya will order all government departments to cut costs as the Najib administration looks for ways to trim the country's subsidy bill that could top RM21 billion this year. Deputy Finance Minister Senator Datuk Donald Lim Siang Chai revealed the Chief Secretary would issue the orders, saying today that the government must be more prudent in its spending.
"So I believe the directive from KSN and so on to ensure that everyone has to control ourselves and not overspend," he told reporters here, referring to Chief Secretary to the Government (KSN), Tan Sri Mohd Sidek Hassan.
Prime Minister Datuk Seri Najib Razak has said fuel subsidies were "like opium" to the Malaysian economy, and would have to be gradually slashed as the initial bill of RM11 billion had soared to RM18 billion for this year due to escalating prices of crude oil.
The consumer price index also rose by 3 per cent in March — the fastest rate in nearly two years — with the price of non-alcoholic foodstuff surging by 4.7 per cent.

Tan Sri G. Gnanalingam, executive chairman of Westports Malaysia, welcomes Datuk Lim.
Analysts and politicians believe that economic woes will be the biggest problem for the Barisan Nasional (BN) administration as the country moves towards a general election expected within the year. Lim also said that it was impossible to find a win-win situation for both the government and the public.
"If you maintain the current prices then of course the public will be happy but then you have the problem of balancing (the costs); if you increase (the prices) like in other countries then the public will find it difficult to survive, so of course it is difficult," he said.
"To find a win-win situation is not possible because things will go up only and we need to look for a formula where both don't lose so much."
According to a Bloomberg report last month, surging fuel prices and unhappiness over the implementation of race-based policies contributed to the ruling coalition losing control of five of 13 states to Pakatan Rakyat in Election 2008, where it also ceded a record 82 out of 222 seats in Parliament.
Umno Youth chief Khairy Jamaluddin recently called on the government to slash funding to ineffective programmes such as the National Service before asking the public to accept the subsidy cuts that the Najib administration has hinted at recently.
Khairy, who is Rembau MP, also called for a review of federal government expenditure to rein in spending on these programmes, which could free up funds to maintain subsidies that were crucial to softening the impact of rising prices.

The solution is very easy.
It must be a lose-win situation.
Can Putrajaya lose so that the public will win?
If can, then the government will win the heart of the rakyat![Bergambar] "Dentuman Kuat, Tanah Kejar Saya" - Warden Rumah Anak Yatim [updated]

Posted: 21 May 2011 05:38 AM PDT

Kajang: "Saya dengar bunyi dentuman kuat, tiba-tiba tanah kejar saya," kata Ketua Warden Rumah Anak Yatim Al-Takwa, FELCRA Semungkis, Mohamad Hambali Ismail, 34, ketika ditemuramah wartawan Berita Harian Online, sebentar tadi.

Katanya, ketika kejadian 2.15 petang itu, seramai 23 penghuni sedang membuat persiapan untuk menyambut ketibaan rombongan FINAS yang dijadualkan makan tengah dan beramah mesra dengan anak yatim.

"Ketika sedang sibuk membuat persiapan, saya terdengar dentuman kuat. Saya tidak dapat berbuat apa-apa dan terpaksa lari menyelamatkan diri," katanya.

Beliau berkata, sementara menunggu rombongan FINAS, anak yatim terbabit sebahagiannya berlatih kompang dan nasyid.

Ketika kejadian, 23 orang berada di bawah khemah untuk majlis makan tengah hari itu.

Rumah anak yatim berkenaan mempunyai 34 penghuni, semuanya lelaki.

Setakat ini, dua penghuni maut dan enam pula cedera parah.

Sementara itu, seorang penghuni rumah anak yatim berkenaan, Mohd Faizal Isni, 17, berkata, ketika kejadian dia ke tandas dan tiba-tiba kejadian berkenaan berlaku.

"Saya nampak kawan-kawan yang berada bawah khemah sudah tertimbus, cuma nampak tangan dan kepala mereka. Semuanya terkambus.

"Masa yang sama, ketika saya menoleh ke belakang ternampak tanah runtuh seperti mengejar saya," katanya. -BHSeramai 49 orang berada di kawasan Rumah Anak Yatim Al-Takwa:Polis

KAJANG: Ketua Polis Selangor, Datuk Tun Hisan Tun Hamzah berkata, seramai 49 orang berada di kawasan Rumah Anak Yatim Al-Takwa, FELCRA Semungkis ketika kejadian tanah runtuh itu berlaku.

Katanya, seramai 24 orang terperangkap akibat kejadian berkenaan iaitu 20
pelajar dan empat warden."Difahamkan berlaku dua tanah runtuh serentak pada masa kejadian," katanya ketika ditemui di tempat kejadian.

Beliau juga berkata, dua mangsa yang maut masing-masing berumur 11 dan 14 tahun.

Sementara itu, Tun Hisan meminta orang ramai yang berada di tempat kejadian supaya menjauhkan diri mereka kerana bimbang tanah runtuh berlaku lagi. -BH


Tanah runtuh: 20 orang dikhuatiri tertimbus

Kira-kira 20 kanak-kanak dikhuatiri tertimbus dalam kejadian tanah runtuh di Rumah Anak-anak Yatim dan Anak-anak Hidayah Madrasah Al-Taqwa di Jalan Sungai Semungkis, Kampung Gahal di Hulu Langat hari ini.

Setakat pukul 5.30 petang ini, lapan daripada mereka telah dikeluarkan daripada runtuhan itu oleh pasukan mencari dan menyelamat yang terdiri daripada Jabatan Bomba dan Penyelamat, polis dan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM).

Seorang daripada mereka meninggal dunia dan dihantar ke Hospital Ampang untuk bedah siasat manakala tujuh lagi yang cedera dihantar ke Hospital Kajang untuk rawatan.

Difahamkan ketika kejadian kira-kira 2.30 petang tadi, semua kanak-kanak itu sedang berada di dewan makan rumah anak-anak yatim itu.

- BernamaForum on Media and Ethnicity: Overcoming the Challenges

Posted: 21 May 2011 03:13 AM PDT

Centre for Independent Journalism (CIJ), together with Pewaju and Suaram Penang, will be hosting a series of activities in Penang in support of media freedom this month.


Tonight, a public forum on the portrayal of ethnicity in the media and how it affects our perception of race and ethnicity in Malaysia will be held at Han Chiang College @ 8.30p.m.

Panelists for the forum include Himanshu Bhatt (senior Penang-based journalist), former Utusan senior journalist and National Union of Journalists president Ha'ta Wahari (who was recently sacked from his job at Utusan after he openly criticised the senior editors for publishing racial rhetoric) and Dr Carmen Nge who is well-versed on the topic and has hosted trainings on ethnicity and race in the past.

There will be an open discussion at the end.

When: Saturday May 21st, 2011
Where: Han Chiang College
Time: 8:30pm-10:30pm
Panellists: Himanshu Bhatt (senior Penang-based journalist), Dr Carmen Nge (academic and ethnicity trainer), and Ha'ta Wahari (NUJ President).

At the same time, an exhibition on media freedom on Komtar Walk will be held on Saturday and Sunday.

There, you can see a visual display of issues surrounding media freedom, including mainstream media clippings of Najib vs. Anwar and compare what kinds of pictures are published about the two political leaders.

Public participation is most welcome as members will be asking the audience to write down their opinions on:

  • Press freedom in Malaysia
  • What's missing in the news?
  • What is there too much of in the news?
  • What does the media mean to you?

When: Friday May 20 & Saturday May 21
Time: 10am-5pm
Where: Komtar Walk

For more information, please contact Pewaju (012-9805723), Suaram Penang (012-7583779)and CIJ (016-379 5901)

Make it a date to night. Attend the forum on  Forum on Media and Ethnicity: Overcoming the Challenges. See you there!


Tanah Runtuh Di Hulu langat - 20 Hingga 30 Anak Yatim Tertimbus

Posted: 21 May 2011 02:58 AM PDT

Tragedi Tanah Runtuh: Dua mayat kanak-kanak dikeluarkan

KAJANG: Dua mayat kanak-kanak penghuni Rumah Anak Yatim Al-Takwa, FELCRA Semungkis, Batu 14, Hulu Langat, dekat sini, sudah dibawa keluar dari tempat kejadian tanah runtuh di situ, sebentar tadi.

Gambar: PENGHUNI Rumah Anak Yatim Al-Takwa, FELCRA Semungkis dirawat selepas dibawa keluar dari tempat kejadian tanah runtuh di Kajang, sebentar tadi. - Foto BH Online

Enam lagi kanak-kanak berjaya diselamatkan dan keadaannya dilaporkan parah selepas anggota penyelamat dan penduduk kampung mengorek tanah yang tertimbus.

Mereka yang cedera kini dibawa ke Hospital Kajang.
Laporan awal sebelum ini menyebut, kira-kira 20 hingga 30 penghuni rumah anak yatim itu dipercayai tertimbus dalam kejadian tanah runtuh pada jam 2.20 petang tadi.

Jurucakap Ibu Pejabat Polis Daerah Kajang ketika dihubungi Berita Harian Online sebentar tadi berkata, setakat ini tiga kanak-kanak berjaya diselamatkan. -BH


Antara 20 hingga 30 anak yatim dikhuatiri tertimbus di Hulu Langat

KAJANG: Antara 20 hingga 20 penghuni sebuah asrama anak yatim di Sungai Semungkis, Batu 14, Hulu Langat, dekat sini, dipercayai tertimbus akibat tanah runtuh, jam 2.20 petang tadi.

Jurucakap Ibu Pejabat Polis Daerah Kajang ketika dihubungi Berita Harian Online sebentar tadi berkata, setakat ini tiga kanak-kanak berjaya diselamatkan.

Beliau bagaimanapun tidak dapat mengesahkan ada penghuni yang terkorban dalam kejadian itu. -BHSeorang Doktor Pelatih Hilang Sejak 4 Hari Lalu

Posted: 21 May 2011 01:52 AM PDT

Jitra – Seorang doktor pelatih berusia 26 tahun hilang sejak empat hari lalu selepas keluar untuk bertugas di Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) di Alor Setar dekat sini pada pagi Isnin lalu.

Dr. Mohd. Noor Azam Mohd. Nazri, 26, sehingga semalam gagal dihubungi dan kehilangannya merupakan satu misteri kerana tidak berlaku sebarang perselisihan faham antara dia dengan keluarga sebelum ini.

Graduan dari Moscow Medical Academy itu menjalani program latihan perubatan di HSB sejak Oktober tahun lalu.

Bapanya, Mohd. Nazri Wan Senik, 54, berkata, kali terakhir dia berjumpa dengan Mohd. Noor Azam ialah ketika menghantarnya ke HSB kira-kira pukul 6.30 pagi Isnin lalu.

Katanya, anaknya pada hari tersebut memakai kemeja berkolar warna kuning air, bertali leher dan berseluar hitam serta mengenakan uniform pegawai perubatan.

"Bagaimanapun, ketika saya menghubunginya pada pukul 7 petang untuk mengambilnya pulang, panggilan telefonnya tidak berjawab menyebabkan saya terpaksa ke HSB kira-kira pukul 9 malam untuk mencarinya.

"Kami pergi ke wad tempat dia bertugas dan dimaklumkan oleh petugas wad berkenaan bahawa dia tidak datang bekerja pada hari tersebut dan usaha mencari di sekitar hospital juga gagal menemuinya," kata Mohd. Nazri ketika ditemui di rumahnya di Taman Bunga Raya di sini semalam. -kosmo


Isu Sabotaj Rekaan Anwar, Dakwaan Arman Jauh Meleset !! : edyesdotcom

Posted: 21 May 2011 12:12 AM PDT

Sedari awal, isu seumpama ini tidak mahu saya sentuh kerana bagi saya laporan polis telah pun dibuat oleh Abdullah Sani pada awal Mei yang lalu. Biarlah pihak polis menjalankan tugasnya untuk menyiasat samada memang benar kenderaan itu disabotaj ataupun sebaliknya.

DSAI atau sesiapa sahaja mempunyai hak untuk merasa terancam sekiranya berlaku sesuatu yang menimbulkan curiga, ditambah lagi dengan berlakunya satu kejadian yang hampir meragut nyawa Presiden Keadilan DS Wan Azizah.

Semalam, saya terbaca sebuah berita mengenai dakwaan Arman Azha yang menyatakan Anwar Ibrahim telah merancang sebuah 'drama kemalangan' dengan cuba menimbulkan isu sabotaj ke atas kenderaannya sendiri. Ini sebuah dakwaan yang gila dan tidak masuk akal. Orang yang membuat dakwaan seperti ini mungkin mengalami tekanan perasaan ketika berkira-kira untuk meninggalkan perjuangan PERKASA yang diagung-agungkannya sebelum ini.

Berikut adalah petikan berita mengenai dakwaan Arman Azha;
Armand Azha Abu Hanifah yang dahulunya Ketua Wira Perkasa berkata perancangan itu dapat dikesan apabila Anwar cuba menimbulkan isu sabotaj ke atas kenderaannya seperti yang dilaporkan pemandu peribadinya, Abdullah Sani Said pada 10 Mei lalu.


Melalui laporan Abdullah Sani, unsur sabotaj itu telah menyebabkan berlakunya kemalangan yang membabitkan isteri Anwar, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail dan Setiausaha Politik kepada Menteri Besar Selangor, Faekah Husin pada 19 April lalu.


Menurut Armand, 'drama kemalangan' itu didakwa merupakan sebahagian perancangan Anwar seperti yang dilaporkan beliau dalam laporan polis bertarikh 11 Februari lalu.

Sebagai seorang pemimpin yang mempunyai perwatakkan warak dan dihormati seperti Anwar Ibrahim, juga seorang suami kepada isteri yang banyak berkorban sepanjang hayat perkahwinannya. Apakah DSAI sanggup merancang sebuah kemalangan apabila meletakkan nyawa isteri tersayang sebagai pertaruhan demi untuk mengaut sekelumit simpati rakyat ?

Dalam kejadian 19 April, saya mengesahkan kemalangan itu benar-benar berlaku. Saya berada di tempat kejadian walaupun tiba sedikit lewat. Tanggal 19 April, saya menemani Chegubard dalam siri ceramahnya di Chemor. DS Wan Azizah juga turut menyampaikan ceramah di atas pentas yang sama bagi menggantikan DS Anwar Ibrahim yang telah berlepas ke Jepun.

Habis ceramah sekitar jam 12, saya bersama Chegubard dan Nizam singgah di sebuah restoran yang menawarkan juadah Tomyam Poktek. Ketika sesi menikmati juadah berada dipenghujungnya, Chegubard telah mendapat berita mengenai kemalangan kecil yang menimpa DS Wan Azizah. Kami bergegas memasuki lebuhraya dan menuju ke arah tempat kejadian.

Sampai di tempat kejadian yang terletak tidak jauh dari persimpangan Sungkai, kami berhenti di bahu jalan dan seterusnya memastikan keselamatan DS Wan Azizah. Dapat dilihat serpihan-serpihan 'brakedisk' yang pecah bertaburan sepanjang puluhan meter ke belakang. Abdullah Sani menceritakan detik-detik cemas ketika mengawal kenderaan dari terbabas. Kenderaan terhuyung-hayang sebelum satu letupan kuat berlaku di belakang. Mengelak daripada terperosok bawah lori, syukurlah kenderaan berjaya dikawal. Walaupun dilihat sebagai sebuah kemalangan kecil, tetapi musibahnya besar jika kenderaan tersebut gagal dikawal dengan baik.

Bayangkan bagaimana 'brakedisk' kenderaan lasak buatan Jerman, boleh pecah di jalan serata lebuhraya utara selatan? Lebuhraya Utara-Selatan tidak berlubang, dan jika jalan beralun sekalipun hanya terdapat di kawasan utara sahaja.

Di bawah adalah gambar-gambar yang sempat saya ambil apabila keadaan dilihat agak mencabar untuk menaikkan Merc tersebut ke atas tow-truck;

Sesungguhnya kejadian ini melibatkan nyawa seseorang dipenghujungnya, adalah wajar siasatan terperinci dilaksanakan dan pasti laporan polis yang dibuat bukan semata-mata untuk meraih simpati. Dalam keadaan ada pihak yang lebih terdesak kerana pelbagai kaedah untuk menjatuhkan DSAI tidak menjadi, maka adalah menjadi satu kewajaran untuk keluarga DSAI berasa terancam dan mengambil langkah-langkah yang sepatutnya.

sambungan / untuk baca lanjut sila klik sini


Lateral Thinking Puzzle

Posted: 20 May 2011 11:55 PM PDT

This puzzle is tests our Lateral Thinking skills. Scroll down slowly and be honest to yourself. Think like a wizard .... :-)

      man
1. ------------
      boardAns. = man overboard

Okay, let's see if you've got the hang of it.

      stand
2. ------------
        i


Ans. = I understand


OK . .Got the drift ? Let's try a few now and see how you fare.

3. /r/e/a/d/i/n/g/


Ans. = reading between the lines

4.

     r
   road
    a
    d
Ans. = cross road

Not having a good day now, are you ? Redeem yourself.


5. cycle
    cycle
    cycle

Ans. = tricycle
Not easy to figure out ha!
0
6. ------------
     M.D.
     Ph.D.

Ans. = two degrees below zero

C'mon give it a little thought ! !7. knee

     light
Ans. = neon light
( knee - on - light )

You can prove u r smart by getting this one.


      ground
8. ---------------
feet feet feet feet feet feet

Ans. = six feet underground
Oh no, not again ! !9. he's X himself


Ans. = he's by himself

Are you messing up? Kidding. :-)


10. ecnalg

Ans. = backward glance


Not even close ! !

11. death ..... life

Ans. = life after death

Okay last chance ...................12. THINK


Ans. = think big ! !And the last one is real fundoo - - -

13. ababaaabbbbaaaabbbbababaabbaaabbbb...
Ans. = long time no 'C'


Hope you had fun with this post which was kindly sent to me by T.O. from Hertfordshire.

Have a lovely day!


My lecture to President Obama

Posted: 20 May 2011 11:40 PM PDT

Official presidential portrait of Barack Obama...

Image via Wikipedia

MY LECTURE TO OBAMA: Wikileaks revealed that the Palestines had compromised. If the other side refused to compromise because they R strong and USA continue to support them, do not CRY if the aggreived persons attack USA. Afterall if we use back George Bush's words, if U R not with us, Muslims…..I hope U could understand the Muslims' anti-USA feelings and backlash.

Dear President: Please do not continue to follow the politics of your successive US Presidents: Demagogy or gaining political power by using nationalist, populist or religious themes (EVEN not of your country or your religion)

Source: AFP – MSNNews: Netanyahu lectures Obama in Oval Office

Israeli leader Benjamin Netanyahu lectured President Barack Obama in his own office, warning him not to chase "illusions" of Middle East peace and opening a deep rift in US-Israel ties.

Israeli leader Benjamin Netanyahu lectured President Barack Obama in his own office, warning him not to chase "illusions" of Middle East peace and opening a deep rift in US-Israel ties.

In a dramatic Oval Office appearance on Friday, after 90 minutes of talks, Prime Minister Netanyahu emphatically vowed Israel would never return to its 1967 borders and laid down a set of non-negotiable conditions for peace talks.

The exchange, which left hopes for Obama's peace drive more remote than ever, came a day after the US president called on Israel to accept a return to territorial lines in place before the 1967 Arab-Israeli war, with mutual land swaps with Palestinians to frame a secure peace.

But Netanyahu seized on the notion that he was being asked to return solely to Israel's 1967 footprint, which he said was nine miles wide in places and half the size of the "Beltway" highway surrounding Washington.

"While Israel is prepared to make generous compromises for peace, it cannot go back to the 1967 lines — because these lines are indefensible," Netanyahu said, looking Obama squarely in the eye.

Israelis argue that returning to the former border configuration would leave Israeli population centers vulnerable and mean uprooting hundreds of thousands of settlers from homes in the West Bank and east Jerusalem.

Netanyahu did not however mention the second part of Obama's stipulation — namely that land swaps between Israel and the Palestinians, would change those 1967 lines to ensure two secure, contiguous states.

The White House insisted that it had never said that Israel should return to a narrow definition of its 1967 territorial lines.

Asked whether Netanyahu was willfully misinterpreting Obama's remarks, White House spokesman Jay Carney said such an observation was "interesting."

Privately, White House officials appeared infuriated by Netanyahu's combative approach, which even included a lecture for Obama on the historic struggles of the Jewish people.

In his first reaction to Obama's comments on the border issue, in a major speech on the Middle East on Thursday, Palestinian president Mahmud Abbas said that Obama should press Netanyahu to accept his position.

"Netanyahu's position is an official rejection of Mr Obama's initiative, of international legitimacy and of international law."

Obama admitted that he had Netanyahu had "differences" on language and formulations over the best approach to reviving peace talks stalled since last year, but saw a moment of opportunity amid the "Arab spring."

"I think that it is possible for us to shape a deal that allows Israel to secure itself, not to be vulnerable, but also allows it to resolve what has obviously been a wrenching issue for both peoples for decades now."

Obama also noted that he shared Israel's concerns over Syria and Iran and backed the Israeli position on the tie up between the Palestinian Fatah movement and the Islamist group Hamas.

Netanyahu said Abbas had to pick between Hamas, which advocates Israel's destruction and peace, or making peace with Israel.

The Israeli leader then launched into a history lesson of the struggles of the Jewish people, which Obama watched from a nearby chair, his hand over his mouth.

"A peace based on illusions will crash eventually on the rocks of Middle Eastern reality," Netanyahu said.

"We don't have a lot of margin for error… because, Mr President, history will not give the Jewish people another chance."

After the talks, a senior Israeli official accused Obama of raising "unreasonable expectations" that could set the peace process back "dozens of years" by seeking a Middle East deal based on the 1967 borders.

"We had to put our foot down," he added.

Analysts said Obama became the first president to specifically state that the 1967 borders should be the basis for peace negotiations between Israel and the Palestinians, shut down over a settlements row last year.

US officials had, however, privately been pushing the position for a while and the principle was close to the shape of a failed deal advanced by former president Bill Clinton at Camp David in 2000.

On Sunday, Obama will address the powerful Israel lobby, the American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) before heading off on a week-long trip to Europe.

Netanyahu will also speak to AIPAC and will make a joint address to Congress next week, encouraged by Republican leaders who support his position.No comments: