Sunday, June 19, 2011

BERSIH 2.0 Dilancarkan, Ambiga Tak Layan Serangan Peribadi Perkasa

BERSIH 2.0 Dilancarkan, Ambiga Tak Layan Serangan Peribadi Perkasa


BERSIH 2.0 Dilancarkan, Ambiga Tak Layan Serangan Peribadi Perkasa

Posted: 19 Jun 2011 10:56 AM PDT

Pelancaran BERSIH 2.0 Dapat Sambutan Hebat

KUALA LUMPUR 19 JUN : Chinese Assemble Hall Kuala Lumpur tiba- tiba bergegar dengan laungan semangat para NGO untuk mempertahankan himpunan BERSIH 2.0 yang akan diadakan 9 Julai nanti.

Laungan yang dilontarkan para NGO mendapat sambutan hampir 2500 penyokong yang hadir pada majlis Pelancaran BERSIH 2.0 malam ini.

Mereka hadir dengan memakai lilitan kain kuning dikepala bertulis perkataan BERSIH 2.

Rata- rata mereka kelihatan bersemangat dan memberikan respon yang memberangsangkan.

Sebaik sahaja majlis pelancaran bermula, sebuah rakaman video dipertontonkan kepada hadirin yang hadir bersabit kegiatan politik wang oleh parti Barisan Nasional (BN) ketika Pilihan Raya Negeri Sarawak April lalu untuk membeli undi masyarakat bumiputera negeri itu.

Antara sedutan memaparkan klip sejumlah wang disusun di rumah panjang untuk diedarkan kepada pengundi selain borang 14 yang enggan diserahkan kepada wakil parti gabungan pembangkang.

Antara NGO yang hadir adalah, Gerakan Mansuhkan ISA (GMI), Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Jaringan Rakyat Tertindas(JERIT), Lawyers for Libelity, Kelab Menteri Besar Selangor, IKRAM, GAMIS, CIJ, TENAGANITA, Mahasiswa UNISEL dan banyak lagi.

Himpunan BERSIH 2.0 terpaksa diadakan berikutan keengganan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan kerajaan pemerintah mengadakan pilihan raya secara telus dan adil.

Antara empat tuntutan yang masih belum dipertimbangkan adalah bersihkan senarai pengundi, merefomasikan undi pos, penggunaan dakwat kekal dan akses media yang bebas dan adil.

Sempena himpunan BERSIH kali kedua ini, dua lagi tuntutan ditambah iaitu, tempoh pilihan raya 21 hari dan memulihkan kreadibiliti agensi kerajaan.

Gabungan BERSIH 2.0 berpendapat demokrasi yang telus seharusnya melalui pilihan raya yang bersih, bebas dan adil.

BERSIH 2.0 juga akan mengadakan siri jelajah untuk menjelaskan kepada rakyat mengenai isu- isu pengubahan sempadan pilihan raya dan lapan tuntutan BERSIH 2.0.

Siri jelajah itu kan diadakan di Shah Alam, Kuala Selangor, Johor, Melaka, Pulau Pinang, Seberang Perai, dan Perak.

Satu sesi telah pun diadakan di Kelantan pada Sabtu lepas.

BERSIH 2.0 juga menyambut baik tindakan Pemuda UMNO yang turut berhasrat mahu mengadakan perhimpunan aman dan menuntut penambahbaikan sistem pilihan raya.

BERSIH 2.0 juga menganggap tindakan Pemuda UMNO itu sebagai tanda bahawa himpunan BERSIH 2.0 efektif dalam mempromosikan demokrasi yang dinamik dan membawa tekanan yang kuat kepada SPR untuk reformasi pilihan raya.

Penganjur himpunan ini juga cuba meyakinkan pihak polis dan pihak- pihak lain bahawa BERSIH 2.0 adalah satu gerakan rakyat yang aman dan sentiasa akan berkerjasama dengan polis. -tvsnewsAmbiga: Saya tak peduli serangan peribadi Perkasa, Bersih bukan soal individu

KUALA LUMPUR, 19 Jun — Pengerusi Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) Datuk Ambiga Sreenevasan menegaskan beliau tidak kisah serangan peribadi yang dilakukan oleh Perkasa berhubung usaha pihaknya mengadakan Himpunan Bersih 2.0 bulan depan.

Sambil menyifatkan serangan peribadi Perkasa agak keterlaluan, Ambiga juga berkata tiada tindakan undang-undang akan diambil terhadap pertubuhan bukan kerajaan itu.

"Apa saya boleh buat? Saya tidak akan mempedulikan serangan peribadi yang dilakukan terhadap saya kerana Bersih bukan soal satu individu.

"Bersih adalah satu gerakan kemanusiaan, kita ada 14 ahli jawatankuasa pemandu dalam Bersih dan keputusan yang dibuat ini adalah keputusan bersama Bersih,"
katanya kepada The Malaysian Insider.

Perkasa ketika pelancaran perhimpunan anti-Bersih petang tadi bertindak membakar gambar Ambiga dan memberi amaran kepada kaum Cina agar jangan keluar pada 9 Julai ini.

Presiden Perkasa Datuk Ibrahim Ali menegaskan perhimpunan anti-Bersih 2.0 yang bakal diadakan serentak akan diteruskan dan beliau tidak akan bertanggungjawab atas sebarang insiden tidak diingini.

"Cuba bayangkan jika berlaku huru-hara... jika himpunan Bersih 2.0 tidak dibatalkan, saya percaya kaum Cina perlu simpan bekalan makanan.

"Ya, apa sahaja boleh berlaku. Dan saya minta agar polis mengambil apa sahaja tindakan dan gunakan kuasa mereka untuk bertindak," katanya pada pelancaran perhimpunan Gerak Aman di Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baru di sini.

Ibrahim juga mendakwa Ambiga sebagai ejen Yahudi.

Selain mengecam penganjuran Himpunan Bersih 2.0, turut diedarkan risalah yang berbentuk serangan peribadi terhadap Ambiga dengan perkataan "Awas!!! Ambiga, wanita Hindu yang merbahaya.


Selain Perkasa dan Bersih, Pemuda Umno turut akan mengadakan perhimpunan pada hari tersebut.

Bersih bersama Pakatan Rakyat dan aktivis parti bersedia menggerakan Himpunan Bersih 2.0 menuntut pilihan raya adil dan bebas sebagai kesinambungan himpunan yang kali pertama diadakan pada November 2007.

PAS telah berjanji akan menggerakkan 300,000 peserta untuk menyokong perhimpunan itu untuk mendesak Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengadakan pilihan raya adil dan bebas pada pilihan raya umum ke-13 tidak lama lagi.

Tambah Ambiga, tuntutan-tuntutan yang dibuat Bersih adalah benar dan ia tidak boleh dinafikan SPR.

"Malah tiada sesiapa pun yang boleh menafikan bahawa tuntutan yang kami buat ini adalah tidak sah dan perhimpunan kita secara aman, kami juga akan gerakkan himpunan ini dengan bertanggungjawab.

"Dan, jika ada keganasan yang berlaku ia bukan daripada pihak kita," katanya.

Ditanya sekali lagi mengenai serangan peribadi itu, Ambiga menegaskan beliau tidak akan memberi sebarang komen mengenai perkara itu dan berharap polis akan mengambil tindakan sewajarnya.

"Saya tidak akan memberikan apa-apa komen soal serangan peribadi yang dilemparkan kepada saya, saya percaya polis akan jalankan tugas mereka.

"Saya percaya polis akan ambil tindakan yang mereka fikirkan sepatutnya buat. Pada saya serangan yang dilemparkan agak keterlaluan," katanya. -TMI

Nice ambiance, nice food @ House + Co Bangsar. I prefer WIP Bangsar. ;)

Posted: 19 Jun 2011 06:39 AM PDT


I'm not a foodie but all I can say is that this dish lived up to its name and description.
Simply creamy and yummy!PERKASA Sudah Rancang Untuk Timbulkan Huru-Hara, Polis Diam Diri!

Posted: 19 Jun 2011 08:01 AM PDT

Ibrahim: Kalau nak tangkap, tangkap semua...

Perhimpunan 'Gerak Aman' pada 9 Julai dilancarkan oleh Presiden PERKASA Datuk Ibrahim Ali petang ini yang didakwanya untuk mempertahankan keamanan dan menghalang BERSIH daripada mengadakan demonstrasi jalanan.

Sekumpulan penyokong PERKASA pula bertindak membakar dan memijak gambar pengerusi BERSIH Datuk Ambiga Sreenevasan sebelum sidang akhbar bermula selepas majlis pelancaran tersebut.

Ibrahim turut membayangkan jika perhimpunan itu tidak dibatalkan, maka akan berlaku huru-hara.

"Tuan-tuan bayangkan perhimpunan BERSIH tidak dibatalkan, mereka teruskan juga, (mereka) tidak umum bahawa mereka akan batal pada 7 atau 8 Julai, saya percaya masyarakat Tiong Hua mungkin ramai-ramai, semua sekali, belilah bekalan makanan tambahan simpan di rumah.

"Apa sahaja akan berlaku," katanya.

Sehubungan itu, beliau menggesa pihak polis bertindak apa cara sekalipun untuk menjaga keamanan

"Kalau (perhimpunan BERSIH) tak dibatalkan, kita teruskan... Kalau nak tangkap, tangkap semua, asalkan negara kita aman. Jangan buat kekacauan," kata Ibrahim yang mendapat tepukan dan sorakan gemuruh penyokong PERKASA dan NGO Melayu yang berhimpun di Kelab Sultan Sulaiman.

Mengulas mengenai perhimpunan Gerak Aman pada 9 Julai ini, Ibrahim berkata beliau akan bermalam di Jalan Bellamy pada tengah malam 8 Julai sebelum berarak ke Istana Negara pada keesokan paginya.

"Jangan balik, selepas subuh kita akan menuju ke Istana Negara, untuk mempertahankan negara," katanya.

Beliau menjangkakan ramai penyokong Gerak Aman akan terlibat dengan perhimpunan itu, bahkan barisan yang dipertua negeri-negeri telah berjanji akan membawa penyokong dengan 20 buah bas bagi setiap negeri.

Menurutnya lagi, pihaknya juga telah menyediakan peguam untuk membela penyokongnya yang ditahan dan tidak bertanggungjawab sekiranya mereka melakukan perbuatan jenayah pada hari tersebut.

Beliau juga menyarankan agar para hadirin yang hadir agar mengedarkan risalah yang dibekalkan dan wakil NGO menggantungkan kain rentang yang dibekalkan sebagai usaha menguar-uarkan perhimpunan 'Gerak Aman'.

Berdasarkan risalah - "Menolak perhimpunan BERSIH 2.0 yang sebenarnya kotor - terdapat empat lokasi utama untuk para penyokong 'Gerak Aman' berkumpul pada tarikh tersebut seawal jam 7 pagi.

Lokasi terbabit adalah perkarangan Masjid Negara, Dataran Merdeka, Perkarangan Stadium Merdeka dan Istana Negara.

Risalah yang diedarkan itu juga, turut memaparkan gambar Ambiga dan tertulis "Awas!!! Ambiga Wanita Hindu yang Merbahaya" yang didakwa membela kes murtad Lina Joy dan mengusaha menggugat Melayu dan Islam, antaranya menganjur forum menyerang perlembagaan negara dan menuntut pelaksanaan suruhanjaya antara agama (IFC).

"Demi keamanan negara dan rakyat Malaysia, kalau saya berkayuh dengan lidi, saya akan pertahankan keamanan... Membujur lalu melintang patah.

"Kita bukan golongan pengacau, kalau mereka berhenti (untuk berarak) kita berhenti. Kita mahu menghalang tindakan melanggar undang-undang," kata Ibrahim lagi.

Ibrahim - yang akan mengetuai kumpulan Gerak Aman - mendakwa BERSIH 2.0 mempunyai "agenda lain" dengan mengambil aspirasi yang berlaku di Tunisia, Mesir dan di negara Timur Tengah yang didakwanya untuk menumbangkan kerajaan melalui jalan raya.

Ibrahim menegaskan tindakan BERSIH untuk berarak ke Istana Negara tidak mendapat restu secara majoriti di kalangan rakyat Malaysia.

"Sebab itu kita buat penentangan bagi seluruh dunia tahu. Jangan bimbang, jangan takut dengan Ambiga.

"Saya sudah dua kali ditahan ISA, saya kenal Mat Sabu, saya kenal pemimpin DAP,"katanya.

Beliau menggesa penyokong PERKASA agar tidak berasa takut kerana tindakan mereka menghalang sebagai tindakan mencegah dan tidak agenda politik tertentu.

"Pemuda Umno nak herhimpun, kita tidak campur dengan Pemuda Umno... Kita rakyat, satu batalion," katanya sambil bertanyakan kepada hadirin siapa yang ingin ditahan ISA.

Kelihatan segelintir penyokong mengangkat tangan dan ada juga yang berkata "saya" bagi menyahut cabaran Ibrahim.

"Jangan jadi seperti di Asia Barat, kita mahu membantu Menteri Dalam Negeri (Datuk Seri Hishamuddin Hussein) kerana kita buat kerja baik supaya rakyat mengikuti undang-undang," tegasnya.

Sementara itu, dalam sidang media selepas menyampaikan ucapan, Ibrahim menggesa Kementerian dalan negeri dan Ketua Polis negara agar bertindak sekarang dan tidak hanya sekadar memberi amaran.

Beliau juga menggesa polis mengguna segala peruntukan undang-undang yang sedia ada bagi menegakkan keamanan di negara ini.

Ditanya mengenai permit, Ibrahim berkata tidak mempunyai permit, bahkan akan berdepan dengan kumpulan BERSIH.

Katanya, beliau akur sekiranya perhimpunan gabungan itu membatalkan hasrat mereka, pihaknya juga akan berbuat demikian.

Turut hadir wakil NGO Pekida, pemimpin politik seperti Datuk Khalid Yunus dan Zulkifli Nordin dan wakil penjaja dan persatuan teksi, untuk memberi sokongan membantah perhimpunan BERSIH 2.0.

Khalid dan Zulkifli turut berucap menyokong Gerak Aman dan membantah BERSIH 2.0.

Ulasan GB

TERNYATA bahawa yang akan melakukan provokasi dan huru hara ialah PERKASA.

Ia terserlah dengan ugutan beliau

Ibrahim turut membayangkan jika perhimpunan itu tidak dibatalkan, maka akan berlaku huru-hara.

"Tuan-tuan bayangkan perhimpunan BERSIH tidak dibatalkan, mereka teruskan juga, (mereka) tidak umum bahawa mereka akan batal pada 7 atau 8 Julai, saya percaya masyarakat Tiong Hua mungkin ramai-ramai, semua sekali, belilah bekalan makanan tambahan simpan di rumah.

"Apa sahaja akan berlaku
," katanya.

Dan beliau menggunakan taktik menghina kaum/agama lain sama seperti insiden kepala lembu. Perhatikan ayat ini:

"Awas!!! Ambiga Wanita Hindu yang Merbahaya"

Anehnya, orang sebegini masih tidak dikenakan apa-apa tindakan oleh KDN.

GB ingin menyatakan pula bahawa jika BERSIH dihalang mengadakan perhimpunan aman, atau pihak polis cuba mengekang perhimpunan dengan kekerasan seperti dulu-dulu, maka inilah senario yang akan berlaku:

1) Indeks hak asasi manusia untuk negara Malaysia di mata dunia akan merudum dan dengan sendiri menjauhkan para pelabur ke negara ini.

2) Rakyat akan bangkit dengan lebih hebat untuk tumbangkan BN di dalam pilihanraya yang akan datang kerana gelodak kebencian rakyat terhadap sistem pilihanraya yang tidak adil dan tidak telus oleh SPR akan dibuktikan dengan penolakan rakyat terhadap BN dengan lebih jelas dan nyata.

Dan jangan lupa, undi rakyat pada pilihanraya 2008, bilangan yang diperolehi oleh Pakatan Rakyat adalah lebih kurang sama dengan Barisan Nasional!Oleh itu jangan pandang rendah kepada kuasa rakyat.


Living Life

Posted: 19 Jun 2011 05:45 AM PDT

1. Spend some time alone.

2. Open your arms to change, but don't let go of your values.

3. Remember that silence is sometimes the best answer.

4. Read more books and watch less TV.

5. Live a good, honorable life. Then when you get older and think back, you'll get to enjoy it a second time.

6. Trust in God, but lock your car.

7. Create a loving atmosphere in your home is so important. Do all you can to create a tranquil harmonious home.


8. In disagreements with loved ones, deal with the current situation. Don't bring up the past.

9. Read between the lines.

10. Share your knowledge. It's a way to achieve immortality.

11. Be gentle with the earth.

12. Pray. There's immeasurable power in it.

13. Never interrupt when you are being flattered.

14. Mind your own business.

15. Don't trust a man/woman who doesn't close his/her eyes when you kiss.

16. Once a year, go someplace you've never been before.

17. If you make a lot of money, put it to use helping others while you are living. That is wealth's greatest satisfaction.

18. Remember that not getting what you want is sometimes a stroke of luck.

19. Learn the rules then break some.

20. Remember that the best relationship is one where your love for each other is greater than your need for each other.

21. Judge your success by what you had to give up in order to get it.

22. Remember that your character is your destiny.

23. Approach love and cooking with reckless abandon.


Open Letter to My Son – Happy Father’s Day

Posted: 19 Jun 2011 05:40 AM PDT

Dear Miki,

Someday when you grow up, you'll travel around the world and meet with thousands of people. You will meet with girls and get brokenhearted. Maybe you'll even break a heart or two, who knows?

Someday when you grow up, you will get a job, earn a living and live you own life. But Miki, there is one man that you must never forget.. he is your old man.. He is your Dad!

He is the guy that was so ecstatic and proud when your existence was merely two blue lines on a stick. He is the guy who sleeps on the cold hospital floor when your were sick. He is the one who would give up all his worldly possession just to see you well…

Yes of course, now you would also remember him as the football genius, the Angry Bird expert, the Plants VS Zombie guru. And at the same time he could also be the one with the rotan or the one that made you sit in the dark store room for 3 minutes for something horrible that you did.

But always remember that he did it all in the name of love, a great unconditional love to a son from a Father. So go on and give him your great big sloppy kisses ten times everyday! Especially today because it is Father's Day!

Happy Daddy's Day, Daddy! We love you very much…

Having ice-cream on a lovely afternoon…
Bukit Jalil Park, 16 January 2011

Daddy kokkong-ed you all the way because he didn't want your feet to get dirty…
Pasar Borong Selangor, 16 January 2011.


Gempa Di Sumatera Utama, Malaysia Turut Rasa Gegarannya

Posted: 19 Jun 2011 06:37 AM PDT

Lima negeri terasa gegaran

KUALA LUMPUR: Sekurang-kurangnya lima negeri di Pantai Barat Semenanjung mengalami gegaran akibat gempa bumi berukuran 5.2 pada skala Richter yang melanda Sumatera Utara di Indonesia, 310 kilometer dari barat daya Klang di Selangor, malam tadi.

Dalam kejadian kira-kira 7.58 malam, gegaran itu dirasai di Pulau Pinang, Perak, Kuala Lumpur, Selangor, Putrajaya, Negeri Sembilan dan Melaka.

Ketua Penolong Pengarah Bahagian Geofizik dan Tsunami, Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), Ahmad Zaki Mohammad, berkata pusat gempa bumi adalah pada kedalaman 10 kilometer di 1.5 latitud utara dan 99.1 longitud timur.

"Bagaimanapun, tiada ancaman tsunami dilaporkan selepas gegaran itu," katanya dalam kenyataan di sini, malam tadi.

Sebelum ini, beberapa lokasi di sekitar ibu negara, Putrajaya, Shah Alam dan Seremban merasai kesan gegaran akibat gempa bumi berukuran 5.5 pada skala Richter yang melanda Sumatera Utara di Indonesia, 300 kilometer dari Pelabuhan Klang pada 14 Jun lalu. -BH


Father ???

Posted: 19 Jun 2011 04:56 AM PDT

ATM-Max

Image by nist6dh via Flickr

Source:MKini letter of Abdul Aziz Abdullah

What actually is 'father'? Solely the husband of mother?
Or an expected breadwinner, acting also as grand overseer;
Of family so tender, with issues small and greater;
Always attempting to gather, enough funds for breather?

Is he an ATM machine, dishing cash sans engine?
By request without touch-screen, especially from teens;
Of quite similar genes, with no limits to wean;
Ever ready on scene, ne'er a moment so mean!

Heavy with responsibilities, accustomed to
accountability;
For each member of family, also at job
station primarily;
Provides comfort sturdily, ensures
education succinctly;
Hoping children ultimately, will attain success eventually!

Helped conceived
them, present during birth mayhem;
Learnt tasks unaccustomed,
trying to assist Madam;
In wiping soiled bottoms, handling
night-wailing symptom;
Managed to overcome boredom, by
concocting milk seldom!

Saw children growing, tried his best to be accompanying;
Their kindy years eschewing, their primary schooling;
Always ever-ready for funding, ensuring 'em focussing;
On sight of achieving, pinnacle of studies rewarding!

Teenage years rather challenging, for dad not acclimatising;
With current trends developing, appearance quite threatening;
Has to be smart-managing, concurrently firm disciplining;
For the good of offspring, though they may not be favouring!

At same time caring, for spouse so endearing;
With love un-requiting, with compassion so touching;
Blooming romance enticing, for one singular being;
In return simply asking, for comfort and loving!

Upon kids graduating, task still not
completing;
Marriage-plans come ringing, more $ set for
dishing;
Grand occasion organising, disappointed to see kids
leaving;
To commence beginning, fresh life with spouse of
choosing!

What does dad ask in return,
for all he did and churned?
Not money that kids earn, nor
wealth that they spurn;
But, simple acts of concern,
indication of discern;
For wellbeing and yearn, to end life
with dignity sans downturn!Prejudice Against Disabled Exists Among So-Called "Pet Lovers."

Posted: 19 Jun 2011 09:10 AM PDT

DID YOU CATCH the recent interview by Komunitikini with me (see below) over the police investigation that is currently in progress over the MDDB blog and Facebook - a group that claims to represent dogs?Well, it seemed to have instantly got the foul-mouthed and obnoxious group MDDB all riled up again.From the looks of it, they can't seem to stop their obsession of talking about me in their online


In short, since 1980s, Umno-led BN govt has made Malaysia a failed state!

Posted: 19 Jun 2011 04:00 AM PDT

The decline of democracy, the abuse of power, and the mismanagement of our economy and the nation's finances, the economic waste, the lack of national cohesion in our economic policies led to the flight of capital in the region of RM880 billion over the years from the 1980s. That was the beginning the lost decades and the full impact of the consequences of the economic policies which has continued since then, is yet to have its full impact on our national lives. 
by YBM Tengku Razaleigh Hamzah, at Perak Lectures, organized by Perak Academy on Saturday 18th June 2011 at 8:45PM at the New Club, Main Hall, Taiping, Perak.


Read the full speech of YBM Tengku Razaleigh Hamzah here.Marang Dilanda Ribut

Posted: 19 Jun 2011 04:42 AM PDT

Marang - Penduduk dan peniaga tepi jalan sepanjang lima kilometer bermula di Kilometer 30 hingga 36, Jalan Kuala Terengganu ke Kuantan di Kampung Kuala Tengah, Pulau Kerengga di sini, gempar apabila hujan ribut luar biasa melanda kawasan itu.

Dalam kejadian selama 15 minit bermula jam 6.45 hingga 7 malam kelmarin, ia dianggap penduduk setempat sebagai luar biasa dan terburuk sejak 60 tahun lalu, apabila sebuah rumah, sebuah surau, dan deretan gerai buah-buahan rosak teruk dihempap pokok manakala atap diterbangkan angin.

Malah ratusan pokok tumbang di sepanjang lima kilometer jalan Kuala Terengganu ke Kuantan itu turut merosakkan pagar Penjara Marang, selain menyebabkan berlaku gangguan bekalan elektrik dan gangguan lalu lintas.

Seorang mangsa, Mamat Ibrahim, 60, berkata, keluarganya berdepan pengalaman dan saat paling menakutkan sejak empat tahun tinggal di kampung itu ketika melihat satu persatu atap rumahnya diterbangkan angin semasa berada di luar rumahnya.

"Saya bergegas berlari memasuki kedai tidak jauh dari rumah, sementara isteri yang berada dalam rumah mencari tempat selamat untuk anak dan cucu kami berlindung dari ancaman angin kencang itu," katanya ketika ditemui di sini, semalam. -SH


Polis Ditahan Kerana Edar Dadah

Posted: 19 Jun 2011 03:06 AM PDT

Dua belas Pegawai Polis Ditahan Kerana Edar Dadah

KUALA LUMPUR – Seramai 12 anggota polis termasuk seorang pegawai ditahan dipercayai terlibat dalam sindiket pengedaran dadah di ibu negara, dalam dua serbuan, baru-baru ini.

Anggota polis berpangkat inspektor, pegawai dan konstabel, berusia lingku-ngan 20 hingga 30 tahun itu ditahan selepas pemantauan berdasarkan maklumat diperoleh.

"Mereka boleh dituduh mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 dan jika disabit kesalahan, boleh membawa hukuman mati mandatori dan dikenakan tindakan mengikut Langkah-Langkah Pencegahan Khas (LLPK) 1985.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Bukit Aman, Datuk Noor Rashid Ibrahim berkata, dalam serbuan pertama, enam anggota polis dari cawa-ngan Narkotik Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur itu ditahan minggu lalu.

Menurutnya, biarpun polis tidak menemui dadah, namun siasatan menujukan suspek dipercayai terlibat dalam sindiket pengedaran dadah.

"Ini adalah kes pertama tangkapan narkotik membabitkan anggota polis pada tahun ini.

"Keputusan sama ada mereka akan digantung kerja dijangka diketahui selepas selesai siasatan nanti," katanya pada sidang akhbar semasa mewakili Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar merasmikan Majlis Ihtifal Peringkat Kebangsaan Pergerakan Belia India Muslim Malaysia (Gepima) Kali Ke-12 di Masjid Bukit Aman, semalam.

Kelmarin, enam anggota dipercayai bertugas di Balai Polis Petaling dan Balai Polis Sri Petaling ditahan.

Sumber berkata, terdahulu, dua suspek diberkas sebelum polis membuat serbuan di sebuah rumah di Apartmen Mutiara di Jalan Klang Lama, kira-kira jam 3 petang.

Difahamkan, polis menemui sebahagian ketulan mampat dadah dan turut menyita beberapa kenderaan milik suspek.

Noor Rashid berkata, tangkapan pegawai dan anggota terbabit membuktikan polis tidak melindungi sesiapa daripada undang-undang.

Dalam pada itu, menurutnya, beliau berharap masyarakat tidak memandang serong terhadap PDRM kerana penglibatan pegawai dan anggota polis dalam penyalahgunaan kuasa serta kegiatan jenayah adalah kecil berbanding lebih 100,000 keanggotaan dalam pasukan itu. -SH


Ulasan GB

Itu baru kes pengedaran dadah yang rakyat percaya masih ramai lagi yang masih lepas bebas di kalangan anggota polis.

Dan kita berharap pembersihan bukan sekadar kes dadah tetapi juga kes jenayah lain seperti melepaskan tembakan kepada orang awam, mengugut dan merompak, rasuah dan lain-lain.


Did You Know This?

Posted: 19 Jun 2011 01:30 AM PDT

The author of this article was in the motor trade for 39 years. Thanks to TO who sent me this post which I hope is helpful to you and yours.

WHO KNEW THIS???


I would think I should have noticed the little secret on my dashboard that was staring me in the face the whole time...I didn't...and I bet you didn't either...

Have you ever rented or borrowed a car and when arriving at the petrol station wondered...mmm, which side is the petrol filler cap?

My normal solution was to stick my head out the window, strain my neck and look & then bash into a post or try to see in the side mirrors or even get out of the car!!!!

Well ladies and gentlemen, I'm going to share with you my little secret so you will no longer look like Ace Ventura on your way to the petrol station or put your neck at risk of discomfort or injury.

If you look at your petrol gauge, you will see a small icon of a petrol pump?
The handle of the petrol pump will extend out on either the left or right side of the petrol pump.

If your filler cap is on the left, the handle will be on the left.If your filler cap is on the right, the handle will be on the right.

It is that simple!

I don't know how you feel right now but when I found out this morning I felt cheated!

WHY don't the dealers share such important information with car buyers?

I don't understand why this isn't in the Highway Code or even the car manufacturers manual.

I don't get why any mechanic I have ever been too or know has even thought of mentioning this to me.

The only possible explanation can be that all these people probably don't even know!

P.S. I checked my car and there is an arrow pointing to the side of my car to fill up with petrol.

-Author Unknown-

Have a nice day, everyone!


To My Children, with love

Posted: 12 Mar 2009 10:10 PM PDT

To My Children, with love

When I spill some food on my nice clean dress,

Or maybe forget to tie my shoe,
Please be patient and perhaps reminisce,
About the many hours I spent with you.

When I taught you how to eat with care,
Plus tying laces and yours numbers, too,
Dressing yourself and combing your hair,
Those were precious hours spent with you.

So when I forget what I was about to say,
Just give me a minute – or two,

It probably wasn't important anyway,
And I would much rather listen just to you.

If I tell the story one more time,
And you know the ending through and through,

Please remember your first nursery rhyme,
When I rehearsed it a hundred times with you.

When my legs are tired and it's hard to stand,
Or walk the steady pace that I would like to do,

Please take me carefully by my hand,
And guide me now as I often did for you.

- By Virginia Bass, El Cajon, California,
( First published in the San Diego Union – Tribune

 

 

 

 

 

f21

 

 

A present to our children advising how to raise their children 

s14

 

Our youngest son on the horse back at the Bacok beach Kelantan. His sister and brother standing at the side.

s110

 

 

Our youngest  son roller skating with full safety gear

)


Hapuskan Pemusatan Kuasa Di Tangan PM, Peguam Negara - Ku Li

Posted: 19 Jun 2011 01:42 AM PDT

Ku Li: Gugur pemusatan kuasa di tangan PM, Peguam Negara

KUALA LUMPUR, 19 Jun — Ahli politik veteran Tengku Razaleigh Hamzah menggesa agar pemusatan kuasa di pejabat Perdana Menteri dan Peguam Negara dikaji balik agar kepentingan rakyat jelata tidak terus terhakis sebagaimana disaksikan sejak tiga dekad lalu.

Dalam pandangan yang lantang terbaru ini, Ahli Parlimen Gua Musang (gambar) itu berkata, cabaran pada hari ini ialah meneliti kembali pemusatan kuasa di tangan individu tertentu termasuk perdana menteri dan mengembalikan persekitaran politik yang "imbang dan periksa" demi rakyat menikmati amalan demokrasi yang tulen.

"Kita sebagai rakyat Malaysia perlu mendapatkan balik hak-hak kita dalam (negara) demokrasi, bahawa kuasa dan jawatan adalah satu amanah dan tanggungjawab, bukan untuk kepentingan peribadi ataupun sebagai satu peluang untuk memperkayakan diri.

"Kita, sebagai rakyat yang aktif dalam politik dan bertanggungjawab, perlu menekankan semula konsep obligasi sosial dan tanggungjawab awal ke atas mereka yang mahukan jawatan politik. Kuasa ada tugas, bukan satu jawatan," kata beliau ketika berucap pada majlis Perak Lectures anjuran Perak Academy di Taiping malam tadi.

Bekas menteri kewangan itu berkata, kerajaan juga perlu memikirkan semula dasar-dasar ekonomi negara ini khususnya dalam memfokus objektif nasional yang sangat memerlukan tindakan segera.

"Dasar ekonomi bukan hanya mengenai penjanaan kekayaan tetapi juga memerlukan satu dimensi moral yang mengambil kira kebaikan kesemua rakyat sebagai satu keutamaan berbanding keuntungan (semata-mata)," kata beliau dalam ucapannya yang secara panjang lebar menyentuh perubahan dalam keutamaan negara sejak tiga hingga empat dekad lalu berbanding teras mesej disampaikan ketika perisytiharan kemerdekaan oleh Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj di Stadium Merdeka pada 1957.

"Falsafah yang menjadi panduan ialah tanggungjawab (pemegang) jawatan awam. Jawatan awam dilihat sebagai satu tugas, bukan satu peluang (mencari kepentingan diri).

"Jawatan awam juga sebahagian daripada komitmen politik untuk mewujudkan satu Malaysia yang adil, saksama, kohesi dan seimbang," kata beliau sambil menambah, elemen-elemen itu disepadukan oleh keperluan tanggungjawab turun-temurun bagi mereka yang akan menggantikan kepimpinan pada masa-masa mendatang.

Justeru kata Tengku Razaleigh, salah satu kerugian besar dalam dunia pemegangan jawatan awam dan politik di Malaysia pada hari ini ialah kehilangan tanggungjawab turun-temurun ini atau yang bersifat generasi.

Katanya, setiap tindakan dan pendekatan kelihatan dikelilingi oleh sikap tamak dan keinginan mahu menjadi bilionair, yang turut membawa kepada piramid kroni dalam parti-parti politik pemimpin yang memerintah dan sekutu-sekutu dalam bisnes.

"Ia kombinasi hierarki kroni politik dan kroni bisnes yang membawa kepada pemusatan kuasa dalam kepimpinan politik semasa dan di pejabat Perdana Menteri," kata Ketua Umno Gua Musang ini, yang pernah menyaingi Tun Dr Mahathir Mohamad bagi jawatan presiden Umno pada 1987.

Dr Mahathir yang memegang jawatan perdana menteri selama 22 tahun sejak 1981 digantikan oleh Tun Abdullah Ahmad Badawi pada Oktober 2003 dan kemudian oleh Datuk Seri Najib Razak sejak April 2009.

Sehubungan itu kata Tengku Razaleigh, pemusatan kuasa di tangan satu individu telah membawa kepada manipulasi sistem politik iaitu institusi-institusi kuasa termasuk media.

Banyak media sama ada akhbar atau stesen televisyen dimiliki oleh parti-parti politik teras dalam Barisan Nasional (BN) khususnya Umno.

Dakwaan sebelum ini menyebut bidang kehakiman turut hilang kebebasan ketika era kepimpinan Dr Mahathir, tetapi perdana menteri keempat itu menafikan perkara tersebut banyak kali.

"Sebagai pertukaran kepada pemusatan kuasa, sikap tamak dan kepentingan peribadi digalakkan menerusi (kepimpinan melalui) teladan dan dalam topeng kesetiaan kaum yang sewajarnya menerima ganjaran,"
katanya.

Bertolak daripada itu, Tengku Razaleigh berkata, persekitaran ini wujud di semua parti dalam struktur kuasa yang ada sekarang.

"Situasi ini adalah sesuatu yang sangat bahaya dan sukar untuk dipatahkan sebab pemusatan kuasa sudah wujud sejak tiga dekad lalu," kata pemimpin kelahiran Kelantan ini.

Tengku Razaleigh juga menarik perhatian bahawa persekitaran itu juga membawa gaya kepimpinan politik "talam dua muka" dan "cakap angin" — seolah-olah mempamerkan kepimpinan 'cakap tak serupa bikin'.

Malah menurutnya, sikap sedemikian membawa politik yang menggalakkan pendekatan atau amalan mengaburkan maklumat.

"Tema yang ketara ialah polisi menggunakan (elemen) perkauman dan agama di satu pihak dan bercakap mengenai perpaduan di pihak lain dengan menjadikan rakyat sebagai tebusan dalam usaha kekalkan status quo kuasa.

"Akibatnya, kebimbangan mengenai perkauman dan agama mencengkam setiap aspek kehidupan, dalam politik, ekonomi, pendidikan dan pekerjaan, sedangkan realiti semasa tiada kaitan dengan agama atau kaum," kata beliau. -TMI


Proton Perdana Bawa Lembu Di dalamnya

Posted: 18 Jun 2011 11:00 PM PDT

Alor Gajah: Taktik tiga lelaki menyamar sebagai anggota polis yang melakukan rondaan cegah jenayah sebelum mencuri seekor lembu jantan di Simpang Guthre, Tebong, dekat sini, kecundang apabila seorang daripada mereka ditahan polis, awal pagi kelmarin.

Dalam kejadian jam 3.45 pagi, tiga lelaki berusia 40-an itu memberhentikan kereta Proton Perdana V6 dinaiki mereka selepas menyumpit lima ekor lembu di dalam pagar rumah penduduk dikenali sebagai P Bakachander, 47.

Jurucakap polis berkata, mangsa menyedari gerak-geri tiga suspek itu yang berlegar-legar di persekitaran rumahnya sebelum menyumpit lima lembu dan memasukkan seekor daripadanya ke dalam kereta dan melarikan diri.

Mangsa kemudian menghubungi polis sebelum anggota peronda yang meronda di sekitar Alor Gajah serta berdekatan mengesan dan mengepung kereta terbabit di setiap penjuru jalan raya ke arah Bukit Bulat.

"Bertindak atas maklumat itu, enam kereta peronda bergegas ke lokasi sebelum terserempak dengan kereta suspek bergerak laju ke arah Hutan Percha, Kemuning kemudian ke Solok Menggong sebelum berpatah balik dan berselisih dengan sebuah kereta peronda.

"Anggota peronda kemudian mengejar kereta suspek yang memecut laju dan berjaya menghalangnya ketika kereta itu membelok ke arah Machap," katanya.

Menurutnya, ketika kenderaan suspek dikepung, mereka cuba melarikan diri dengan keluar menuju ke arah ladang kelapa sawit berhampiran, namun seorang daripada mereka tidak bernasib baik apabila kakinya terbolos ke dalam longkang sebelum ditangkap.

"Dua suspek lagi gagal dikesan kerana melarikan diri di dalam ladang sawit dan pemeriksaan ke atas kereta menemui satu sumpit menggunakan bahan PVC dan pelekat lambang polis," katanya.

Sementara itu, Balachander berkata, ketika kejadian dia berada berdekatan lembunya di dalam kawasan berpagar selepas menyedari sebuah Proton Perdana V6 di depan rumahnya dalam keadaan mencurigakan.

"Beberapa minit selepas itu lima ekor lembu saya tumbang tanpa menyedari ia disumpit tiga lelaki dari dalam kereta tadi sebelum mereka mendekati saya sambil mendakwa anggota polis.

"Pakaian mereka ada lambang polis dan saya melihat seekor lembu rebah berhampiran pagar manakala empat lagi di dalam pagar sebelum mereka mengangkat dan memasukkan lembu di tempat duduk belakang dan terus beredar.

"Saya pelik apabila mereka memasukkan lembu yang pengsan ke dalam kereta yang diubah suai sedangkan pada mulanya mendakwa anggota polis," katanya. -HM


Our wedding invitation card and my daughter’s wedding hotel receipt

Posted: 18 Jun 2011 09:08 PM PDT

[Video] Trent, Bayi Satu Tahun Yang Tak Takut Singa

Posted: 18 Jun 2011 10:36 PM PDT

Colorado - Seorang bayi berusia satu tahun bernama Trent, kini sedang diangkat menjadi selebriti di Youtube kerana sikapnya yang berani menghadapi geraman singa.

Dalam kunjungannya ke kebun binatang di Cheyenne, Colorado, Amerika Serikat, Trent kelihatan begitu tertarik dengan haiwan pemaging betina bernama Lomela.

Tak seperti anak kecil lainnya yang biasanya takut atau bahkan menangis bila melihat haiwan menakutkan menyeringai di hadapannya, berbeza dengan Trent yang kelihatan terpukau dan justeru dilihat semakin berani dengan haiwan tersebut.

Dengan aman Trent melihat sang singa yang menggeram dan memperlikan taringnya dari balik dinding kaca yang kukoh.

Momen tersebut diabadikan oleh orangtua Trent dan dimuatnaik ke YouTube. Telegraph menyiarkan kisah ini pada Jumaat (17/6/2011) video Trent yang lucu ini sudah dilihat oleh 2 juta pengguna YouTube. -okezone
This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Some Interesting Facts You Might Fancy

Posted: 18 Jun 2011 08:15 PM PDT

Just keep scrolling down. This is very interesting! After reading it,

You'll go 'duh, I didn't know that.'

'Stewardesses' is the longest word typed with only the left hand

And 'lollipop' is the longest word typed with your right hand. (Bet you tried this out mentally, didn't you?)

No word in the English language rhymes with month, orange, silver, or purple.

'Dreamt' is the only English word that ends in the letters 'MT. ? (Are you doubting this?)

Our eyes are always the same size from birth, but our noseand ears never stop growing.

The sentence: 'The quick brown fox jumps over the lazy dog' uses every letter of the alphabet. (Now, you KNOW you're going to try this out for accuracy, right?)

The words 'racecar,' 'kayak' and 'level' are the same whether they are read left to right or right to left (palindromes). (Yep, I knew you were going to 'do' this one.)

There are only four words in the English language which end in 'dous': tremendous, horrendous, stupendous, and hazardous. (You're not doubting this, are you?)

There are two words in the English language that have all five vowels in order: 'abstemious' and 'facetious.' (Yes, admit it, you are going to say, a e I o u)

TYPEWRITER is the longest word that can be made using the letters only on one row of the keyboard. (All you typists are going to test this out)

A cat has 32 muscles in each ear.

A goldfish has a memory span of three seconds.(Some days that's about what my memory span is.)

A 'jiffy' is an actual unit of time for 1/100th of a second.

A shark is the only fish that can blink with both eyes.

A snail can sleep for three years. (I know some people that could do this too.!)

Almonds are a member of the peach family.

An ostrich's eyeis bigger than its brain.

(I know some people like that also)

Babiesare born without kneecaps. They don't appear until the child reaches 2 to 6 years of age.

February 1865 is the only month in recorded history not to have a full moon.

In the last 4,000 years, no new animals have been domesticated.

If the population of China walked past you, 8 abreast, the line would never end because of the rate of reproduction.

Leonardo Da Vinci invented the scissors

Peanuts are one of the ingredients of dynamite!

Rubber bands last longer when refrigerated.

The average person's left hand does 56% of the typing.

The cruise liner, QE 2, moves only six inches for each gallon of diesel that it burns.

The microwave was invented after a researcher walked by a radar tube and a chocolate bar melted in his pocket. (Good thing he did that.)

The winter of 1932 was so cold that Niagara Falls froze completely solid.

There are more chickens than people in the world.

Winston Churchill was born in a ladies' room during a dance.

Women blink nearly twice as much as men.

Now you know more than you did before!!


-Author Unknown-

This is a Thomas Kinkade painting. It's rumored to carry a miracle!
They say if you pass this on, you will receive a miracle. I am passing this on because I thought it was really pretty, and besides, who couldn't use a miracle?!

Have a nice day, everyone! Thanks to TO who sent me this post.


Wow..it's Father's Day !

Posted: 19 Jun 2011 03:55 AM PDT

If not for the various FB statuses and blog writings, I would not have realised it... shame on me..sorry guys!

So Happy Father's day to all fathers!
It is because of you wonderful people, the beautiful, adorable children are here to brighten our lives...
Bless you all.
THANK YOU.

You have made the world a very joyous and happy planet..Alhamdulillah.

Let me dabble a simple poem here.

A father is a lover, a provider and a protector
He's respected, appreciated and his love always sought after
By his loved ones forever
Never will he be forgotten even for a single hour.

Today you're celebrated for all your love and dedication
But actually, we'd like to celebrate it everyday
But then, you might have gotten impatient
You may have said.."tak payahlah lebih lebih okay?"

Even when a father is long dead and gone
Forever missed and etched in memory
In the hearts of those who love him from dusk till dawn
Eternally treasured and idolised he shall be.

I am very sure my children dote on their Baba
I know they'll look after him when he's old
I'll always pine for my dearest Abah
May God forgive him and have mercy on his soul.

p.s. Sorry my poetic skills are not that flattering..

To All, HAPPY FATHER'S DAY!


Hormati Hak Berhimpun Rakyat - GAMIS

Posted: 18 Jun 2011 07:30 PM PDT

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) perlu berlapang dada dan tidak terus menutup pintu rundingan dengan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) dalam usaha memperbaiki sistem pilihan raya di negara ini.

Ketua Penerangan Gabungan Mahasiswa Islam Semalaysia (Gamis), Mohd Yusof Hadhari Saidon berkata, SPR harus jelas himpunan BERSIH 2.0 diadakan bukan untuk kepentingan parti politik tetapi untuk rakyat, yang cintakan keluhuran sistem pilihan raya.

Malah Mohd Yusof berkata, himpunan BERSIH 2.0 terpaksa diadakan setelah SPR dan kerajaan pemerintah gagal meneliti empat tuntutan BERSIH kali pertama pada tahun 2007 yang lalu.

Antara empat tuntutan itu ialah penggunaan dakwat kekal, penyemakan semula daftar pemilih, pemansuhan sistem pengundian pos kecuali untuk para diplomat dan pengundi lain di luar negara serta akses media yang adil kepada semua pihak.

Sehubungan itulah, himpunan BERSIH 2.0 terpaksa diadakan menjelang pilihan raya umum ke- 13 kelak. Sempena himpunan kali kedua itu, dua lagi tuntutan ditambah yakni, bantahan penyalahgunaan institusi kerajaan dan lanjutan tempoh masa berkempen yang munasabah.

Akhbar Sinar Harian hari ini melaporkan Pengerusi SPR, Tan Sri ABdul Aziz Yusof menegaskan pihaknya akan menutup pintu rundingan kepada penganjur BERSIH 2.0 berikutan pihaknya telah memberi ruang itu sebelum ini. Abdul Aziz juga berkata pihaknya telah melakukan beberapa perubahan kearah pilihan raya yang lebih baik.

Bagaimanapun Mohd Yusof ketika dihubungi Tv Selangor berkata, sehingga kini tiada apa- apa perubahan yang dilakukan SPR dan salahlaku pilihan raya terus berleluasa.

"Sebelum inipun terdapat tuntutan yang dibuat oleh Bersih tetapi banyak yang tidak dilaksanakan. Yang jadi persoalan sekarang ini tuntutan yang lepas itu belum dilaksanakan sebab itu bagi saya tuntutan itu akan dibuat sekali lagi untuk desak SPR ini supaya serius dengan pandangan daripada masyarakat atau rakyat.

Mohd Yusof juga membidas kenyataan Abdul Aziz yang mengutuk himpunan aman itu dan angkuh berkata, refrendum rakyat untuk kali kedua pada 9 Julai ini tidak akan sesekali mengubah dasar dan sistem pilihan raya yang sedia ada.

"Demonstrasi satu cara yang saya rasakan perhimpunan yang mengumpulkan masyarakat dalam masa yang sama untuk kita nyatakan satu pandangan atau satu kenyataan utuk kita perbetulkan atau kita perbaiki sistem kerajaan yang ada iaitu seperti SPR dan sebagainya," katanya. -tvsnews

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

No comments: