Wednesday, June 1, 2011

calling christian activists!

calling christian activists!


calling christian activists!

Posted: 01 Jun 2011 10:20 AM PDT

come, and participate in the 'liberation theology' workshop. it will be held during next weekend (10 – 12 june) at the archdiocesan pastoral centre, KL (near puduraya, next to the stella maris school).

the objectives of the workshop are:

  1. Lay people need to discover the theory and spirit of  the Theology of Liberation
  2. To reflect on this spirituality in the context  of  Malaysia
  3. To celebrate the 50th anniversary of Vatican II by reinvigorating the church community
  4. To inspire greater activism for change within the church and the larger society

the theme for the workshop is 'jesus for our times: an introduction to liberation theology'.

this is a stay-in workshop and the fee is RM120, including food, lodging and materials. the organisers are the community action network and the malaysian movement for pas romana international catholic movement for intellectual and cultural afffairs (ICMCIA).  the resource persons are fr. fabian dicom, ms yong teng jin and mr paul sinnappan while the facilitators are mr jerald joseph and eric bryan.

the closing date is 8 june. those who are interested, please contact adrian pereira at banderas_axl@yahoo.com

if you don't know what liberation theology is, just do a google search for it and you'll see lots of results. basically, for a simple brief cmeaning, it is a school  of theology, especially prevalent in the roman catholic church in latin america, that finds in the gospel a call to free people from political, social, and material oppression.Tragedi Bot Karam & Ribut Yang Melanda - Ia Sudah Dijangka

Posted: 01 Jun 2011 10:33 AM PDT

Mangsa Bot Karam Berpaut Pada Tong, Serpihan Bot Sebelum Diselamatkan

KOTA TINGGI: Kesemua 17 pendatang asing tanpa izin rakyat Indonesia yang selamat dalam kejadian bot pancung karam di perairan Pengerang, di sini, awal Rabu, terpaksa berpaut pada tong dan serpihan kayu bot hampir lima jam sebelum diselamatkan pasukan keselamatan.

Menyifatkan kejadian itu sebagai 'mati hidup semula', Ilham Abdul Muid, 32, berkata dia bersama rakannya, Selamat Mustar, 36, berkongsi berpaut pada satu tong minuman bersaiz tiga liter sebelum diselamatkan sebuah kapal dagang kira-kira 10 pagi.

"Kejadian itu berlaku sekelip mata. Semuanya bermula apabila bot kami dilambung ombak besar sebelum air memasuki bot.

"Dalam keadaan kelam kabut, kami semua sempat mencedok air keluar dari bot sebelum bot tenggelam kira-kira 10 minit kemudian," katanya kepada pemberita di Kompleks Jeti Penumpang dan Marina Awam Tanjung Pengelih, Pengerang, dekat sini Rabu.

Ilham berkata ketika berada di dalam bot dia turut terdengar kebanyakan mangsa melaungkan 'Allahu Akhbar' dan tidak putus-putus menjerit meminta pertolongan.

Dia yang mencari rezeki dengan menjadi buruh di negara ini sejak tiga tahun lepas, menegaskan tidak menyangka kejadian seumpama itu menimpa dirinya yang mahu pulang ke Medan, Indonesia untuk melangsungkan perkahwinan hujung bulan ini.

Detik cemas kejadian itu turut dikongsi bersama seorang lagi mangsa, Agus Umuan, 46, yang menyifatkan kejadian itu sebagai sesuatu yang tidak diduga, membuatkan seluruh mangsa yang berada di dalam bot berkenaan menjadi panik.

"Dalam keadaan gelap, saya nampak ombak bergelora besar yang membuatkan bot kami dimasuki air. Kami semua terus mencapai apa sahaja peralatan yang dijumpai untuk membantu mengeluarkan air dari bot sebelum bot kemudian tenggelam," katanya yang berpaut pada satu tong minyak sebelum diselamatkan.

Sardi Rosni, 25, dari Lombok pula tidak menyangka dia selamat dalam kejadian itu selepas terapung selama lebih lima jam.

"Semasa terapung saya tidak putus-putus berdoa dan berharap dapat diselamatkan. Ini adalah kepulangan pertama saya ke Lombok setelah lebih empat tahun bekerja di sebuah ladang di Jerantut, Pahang," katanya. - BERNAMA

Ulasan GB

Beberapa kejadian malatepaka menimpa hari ini. Blog GB pada hari ini sahaja sudah memaparkan beberapa peristiwa malang yang menimpa:

1) Di Pasir Mas, Mangsa Sempat Mengucap, Sampan Tenggelam Setelah Dipukul Ombak

2) Ribut Melanda Muar, Lebih 30 Kediaman, Warung Rosak

dan yang tak sempat dilaporkan:

3) Ribut ombak cemaskan penduduk di Seberang Temerloh

Ini bererti sekurang-kurangnya ada empat bencana yang berlaku yang dilaporkan pada hari ini.

Pada dua hari lepas iaitu pada 29 Mei 2011, GB menyatakan terdapat satu peristiwa aneh: Waspada! Ribuan Ikan Mati Di Manila, Ada Pengajaran Disebaliknya

Dan ia benar-benar memberikan pengajaran seperti yang GB duga:

Peristiwa ikan mati nampaknya semacam tidak signifikan semasa kejadiannya, tetapi ia adalah impak dari satu malapetaka yang telah berlaku lebih awal di dasar laut sebelum ia benar-benar muncul sebagai satu bencana di permukaannya.

Sekarang berlaku pula di Manila, sebuah negara yang berjiran dengan Malaysia, petunjuk apakah itu ....?
PRU13 Patut Diadakan Pada Tahun Ini Untuk Selamatkan Malaysia

Posted: 01 Jun 2011 07:56 AM PDT

Adakah kenaikan tarif elektrik dan kemungkinan peningkatan harga bahan api akibat harga minyak global yang terus melambung akan melewatkan pilihan raya umum ke-13 (PRU Ke-13)?

Jangkaan pelbagai pihak termasuk penganalisa politik popular Bridget Welsh nampaknya tidak yakin dengan kemungkinan PRU Ke-13 diadakan pada tahun ini.

Pelbagai faktor dilontarkan dalam teka-teki sedemikian. Namun saya berpendapat, tidak kira sebesar mana kesan kenaikan tarif elektrik kepada rakyat jelata, Perdana Menteri Najib akan menghadap Yang di-Pertuan Agong dan mengumumkan pembubaran Parlimen ke-12 dalam masa singkat - seawal bulan Jun tahun ini - ya, seawal bulan ini! Malahan saya menjangkakan dan berharap, PRU Ke-13 diadakan seawal bulan Julai tahun ini dan selewat-lewatnya akhir tahun ini juga.

Saya masih ingat, semasa teka-teki tarikh PRU Ke-12 mula menjadi hangat, pendapat sesetengah pihak adalah bahawa Parlimen ke-11 hanya akan dibubarkan selepas "projek koridor Pak Lah" menampakkan hasil pada peringkat awal yang dapat meyakinkan pengundi bahawa Kerajaan Pak Lah berkemampuan mentadbir urus ekonomi negara dengan baik dan berkesan. Maka PRU Ke-12 tidak akan diadakan seawal Mac 2008 seperti yang umum sedia maklum.

Sebagai imbasan ingatan, apa yang berlaku pada ketika itu adalah Parlimen ke-11 dibubarkan sejurus selepas pelancaran Koridor Tenaga Boleh Diperbaharui Sarawak (Score) di Bintulu Waterfront Prominade oleh Pak Lah. Dengan kata lain, Parlimen ke-11 dibubarkan pada 13 Februari 2008, dua hari selepas Pak Lah "menyempurnakan" pusingan pelancaran projek koridor selama dua tahun bermula dengan pengumuman Koridor Iskandar Malaysia pada 30 Julai 2006. Bukan selepas laporan kemajuan secara keseluruhan diumumkan.

Hari ini, kita telah menyaksikan pengumuman satu per satu pelan transformasi yang kononnya dapat mentransformasi ekonomi negara khususnya menaik-taraf Malaysia menjadi negara maju berpendapatan tinggi. Adakah Parlimen ke-12 hanya akan dibubarkan selepas laporan kemajuan secara keseluruhan diumumkan? Saya rasa tidak. Meskipun laporan satu per satu terus dipaparkan melalui akhbar harian mengenai apa yang bergelar "pencapaian KPI" pelan transformasi, kemajuan sebenar yang bermakna masih tidak kelihatan. Laporan akhbar sedemikian lebih merupakan propaganda daripada menonjolkan transformasi.

Rintangan transformasi datang dari UMNO-Putra

Semenjak krisis kewangan 1997/98, masalah struktur ekonomi negara terus diabaikan dan kitaran ekonomi sering dibangkitkan sebagai sesuatu yang semula jadi dalam arena ekonomi. Maka tiada kaitan langsung dengan rejim pemerintah yang korup. Setelah "khayalan wawasan 2020" berkecai dan rakyat jelata bangun dari "mimpi 2020" atau lebih tepat "jampi 2020", kedua-dua Perdana Menteri yakni Pak Lah dan Najib sedar bahawa transformasi ekonomi negara hanya akan terjadi apabila perubahan besar dilakukan. Namun, rintangan besar yang menghalang perubahan atau transformasi datang dari dalaman UMNO itu sendiri, khususnya golongan UMNO-putra dan kroni mereka.

Hari ini, apa yang menjadi rebutan golongan UMNO-putra ialah keterlibatan mereka dalam proses bergelar transformasi supaya projek-projek dan kontrak-kontrak diberikan kepada mereka, bukan pelaksanaan dasar ekonomi berdasarkan saranan awal Model Ekonomi Baru (MEB). Respons Pengerusi UDA Holdings Bhd Nur Jazlan Mohamed terhadap dakwaan berhubung projek Bukit Bintang City Centre (BBCC) jelas memperlihatkan betapa ghairah dan tidak sabarnya golongan UMNO-putra dalam mengumpul kekayaan sebelum ketibaan PRU Ke-13.

Nur Jazlan mempersoalkan mengapa pemimpin PERKASA dan UMNO menuduh UDA Holdings mengetepikan keperluan syarikat Bumiputera dalam membangunkan projek bernilai RM6.7 bilion itu walaupun keputusan rasmi masih belum dibuat. Antara ungkapan Nur Jazlan seperti "saya juga ahli UMNO, ini bukan pembangkang yang serang kita, tapi ahli UMNO sendiri" dan "agenda Bumi ada kosnya dan UDA tidak boleh lagi untuk menanggung kos-kos ini", jelas membuktikan betapa tidak yakinnya golongan UMNO-putra dalam soal kemenangan PRU Ke-13 oleh UMNO-Barisan Nasional, khususnya selepas kemenangan besar Pakatan Rakyat dalam Pilihan Raya Negeri Sarawak 2011.

Dalam konteks ini, Najib berhadapan dengan dilema yang sama dengan Pak Lah. Meskipun Pak Lah berjaya melancarkan senarai projek koridor dan Najib berjaya mengumumkan senarai pelan transformasi satu per satu, mustahil mereka yang merupakan pemimpin UMNO tidak tahu bahawa kelemahan struktur ekonomi negara tidak akan dapat ditangani selagi mentaliti golongan UMNO-putra masih memegang kuat kepada kuota Bumiputra demi kepentingan peribadi.

Dengan kata lain, jikalau PRU Ke13 tidak diadakan dalam tahun ini, apa yang akan dipertikaikan tahun depan bukan lagi sekadar soal inflasi tetapi termasuk kemajuan sebenar ekonomi dan pembangunan negara yang tidak dapat dijawab oleh Perdana Menteri melainkan jika politik talam dua muka diteruskan.

Bayangkan perasaan dan tekanan hidup golongan berpendapatan kurang daripada RM2,300 khususnya orang Melayu pada tahun depan apabila harga barangan utama dan harian semakin tidak terkawal sementara golongan UMNO-putra teruskan gaya hidup mewah selagi kuota Bumiputra dikekalkan untuk mengayakan mereka dan saranan asal MEB diketepikan.

Tarif elektrik di negara ini bakal dinaikkan setiap enam bulan. Ketidaktentuan harga minyak di pasaran dunia lebih besar pada tahun depan. Kerajaan Najib bukan sahaja berdepan dengan tekanan kenaikan harga minyak dan inflasi, tetapi juga berdepan dengan hutang negara dan defisit fisikal yang semakin tidak terkawal akibat keghairahan golongan UMNO-putra yang tidak terhingga dan tata kelola yang lemah.

Pengiraan kasar MerdekaReview pada akhir tahun 2010, mendapati bahawa "Kerajaan Malaysia dijangka berdepan dengan saat-saat gentingnya untuk menyelesaikan hutang sebanyak RM101.65 bilion dalam tempoh tiga tahun, iaitu dari tahun 2010 hingga 2012, apabila Sekuriti kerajaan Malaysia (bon kerajaan) dan Sukuk yang berjumlah ratusan bilion ringgit ini sampai tarikh tebusannya."

UMNO-putra ada masa untuk kaut kekayaan

Lantaran itu, jika sekiranya Parlimen Ke-12 dibubarkan pada tahun depan, golongan UMNO-putra mempunyai masa yang lebih untuk mengumpul kekayaan yang lebih sementara lubang hutang negara akan menjadi lebih besar. Kemarahan rakyat tidak akan diredakan biarpun PRU Ke-13 dilewatkan kepada tahun depan.

Jangan lagi Najib mimpikan perubahan pola pengundian bandar! Undi akan kekal diberi kepada Pakatan Rakyat. Jangan juga Pakatan Rakyat sekadar mimpikan perubahan pola pengundian desa tanpa gerak kerja seluas-luasnya dalam kawasan kampung Melayu, rumah panjang Iban dan Kadazan.

Sesungguhnya, persoalan "Bilakah PRU Ke-13 akan diadakan?" patut ditukar kepada "Bilakah PRU Ke-13 wajar diadakan?" Sebab satu sahaja: jangan kita biarkan kekayaan negara dikaut habis-habisan baharu didesak diadakan PRU Ke-13!

Ekonomi negara lemah kerana golongan UMNO-putra dan dasar UMNO yang mementingkan kepentingan peribadi. Golongan sedemikian juga mahukan PRU Ke-13 dilewatkan. Ayuh kita bangkit mendesak agar PRU Ke-13 dijalankan tahun ini! Biar kita selamatkan negara yang berada di ambang bahaya! Demi rakyat, demi generasi akan datang dan demi masa depan yang lebih cerah.

Segera kita bangun dari "jampi 2020"! Tanpa perubahan dan pembaharuan besar, Malaysia tidak akan menjadi negara maju berpendapatan tinggi. Perubahan dan pembaharuan besar bermula dengan pertukaran rejim di peringkat Persekutuan. -MR

*Ooi Heng ialah Pengarah Eksekutif Kajian Politik untuk Perubahan (KPRU) dan kolumnis MerdekaReview.


A Different Fairy Tale

Posted: 01 Jun 2011 06:21 AM PDT

Once upon a time there lived a king. The king had a beautiful daughter, the PRINCESS.

But there was a problem. Everything the princess touched would melt.

No matter what; metal, wood, stone,Anything she touched would melt.

Because of this, men were afraid of her. Nobody would dare marry her.

The king despaired. What could he do to help his daughter?

He consulted his wizards and magicians. One wizard told the king, 'If your daughter touches one thing that does not melt in her hands, she will be cured.'

The king was overjoyed and came up with a plan next day, he held a competition. Any man that could bring his daughter an object that would not melt would marry her and inherit the king's wealth.

THREE YOUNG PRINCES TOOK UP THE CHALLENGE.


The first brought a sword of the finest steel.

But alas, when the princess touched it, it melted, and the prince went away sadly.

The second prince brought diamonds.

He thought diamonds are the hardest substance in the world and would not melt. But alas, once the princess touched them, they melted. He too was sent away disappointed.

The third prince approached. He told the princess, 'Put your hand in my pocket and feel what is in there.'

The princess did as she was told, though she turned red.

She felt something hard. She held it in her hand and it did not melt!!!

The king was overjoyed. Everybody in the kingdom was overjoyed. And the third prince married the princess and they both lived happily ever after.

Question: What was in the prince's pants?


(Scroll down for the answer)


V

V

V

M &M's of course. They melt in your mouth, not in your hand. Now what were you thinking of?


Have a restful evening, everyone!

*Thanks to CS who sent me this joke.


Shahrizat To Make Sure Transport Facilities Are Right On Track

Posted: 01 Jun 2011 06:11 AM PDT

File picture
THE BOTTOM piece of news about public transport being upgraded to become more disabled friendly is certainly most encouraging.As soon as the news was out, I SMSed the Minister to urge her to make sure and check that the disabled were being consulted in all the areas mentioned. She responded very positively to my suggestion.Having had the experience of working with the engineers and


Jerusalem: 4000 Years in 5 Minutes

Posted: 01 Jun 2011 06:10 AM PDT

Jerusalem, a mosaic of different peoples, faiths, and nationalities. Nevertheless, despite this diversity, under the sovereignty of Israel, Jerusalem is a city that works. But has it always been this way?

\

Source: Elder of Ziyon


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Back to normal routine

Posted: 01 Jun 2011 05:33 AM PDT

My knee is no longer in pain and I am no longer limping. So yes, I can get back to my normal routine now.

Today, I finally went for my first house visit after the run. Sofie's of course, as she's the one who still need regular help with groceries. It is school holidays anyway, and I thought all the kids would be home.

But was I wrong. When I got to their home, only Sofie and Ika, her youngest daughter, were home. The 3 boys? Saiful slept at his abang angkat's house, Azman slept at his friend's house while Azli was out doing God knows what.

So I only had Ika to help me carry the groceries down from my car. Which I meant I had to carry down the heavier stuff lah.

I told Sofie about our coming Family Day in July and asked her to confirm if all her children would be joining us. I already know for a fact that Ika, Saiful and Azman wouldn't want to miss it. In fact once they even followed me to Kedah (without their mother coming along) for another function. Otherwise they seldom get to jalan-jalan. Only Azlan is usually rather reluctant to follow, but ever since last year's Family Day, he seems okay too. But I just wanted a confirmation anyway.

Sofie then told me how Azlan, her eldest son, is becoming more and more like his father. He seldom stay home, and at times he can become very rude, even to his own mother. Oh dear, I hope he has not been mixing with the wrong group of friends…

I do hope he will be joining for the Family Day. It is easier to talk to him indirectly during the day so that it won't be too obvious to him.

Speaking of Family Day, we only have about 1 month to go to the event. I've already instructed the volunteers to start calling their clients to invite them to the Family Day and to confirm how many of them are coming. We need the confirmation by mid-June to finalise our bookings and to plan on the logistics. I've already sent a general SMS to all my clients. Since I have too many clients, I figured it would be better if I send a general SMS to all of them so at least they can decide if they'd like to join, then nearer to the deadline I'll call them to get the confirmation, if they have not responded by then.

It will be busy the next few weeks for the Family Day committee. Chances are we may be having our meeting every week until the end of the month.

So, where will we be going this year?

Here….

roots


[Video] Kes Kematian Ahmad Sarbani: PKR Serah Memo Kepada KPN Tuntut Jawapan

Posted: 01 Jun 2011 06:03 AM PDT

Parti Keadilan Rakyat (PKR) hari ini menyerahkan memorandum kepada Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar menuntut penjelasan terbuka mengenai siasatan keatas kematian seorang pegawai Kastam Diraja Malaysia, Ahmad Sarbani Mohamed yang kelihatan dipinggirkan.

Ini berikutan sehingga kini tiada maklumat atau tangkapan dibuat pihak polis walaupun laporan Pegawai Penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang hanya dikenali sebagai Ghani mengakui bahawa pihaknya terlibat dalam kes kematian itu.

"Kita tidak nampak mengapa IGP tidak boleh memberi maklumbalas. (Sebentar tadi) kita hanya dapat nama pegawai yang kita akan hubungi dalam masa beberapa hari lagi untuk mendapatkan sedikit maklumat.

"Tapi saya juga desak pihak wartawan memberi tekanan untuk mendapat respon daripada pihak polis," kata Naib Presiden PKR, Tian Chua.

Ahli parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar yang ditemui media turut berpendirian persepsi umum terhadap polis semakin menipis apabila siasatan polis diperhatikan menjurus kearah pendakwaan terpilih.

"Maka dalam isu penyiasatan sekalipun, kita perlu ada keutamaan. Kes kematian, bersabit dengan kerajaan sebegini, SPRM perlu mendapat keutamaan daripada PDRM," ujar beliau.

Allahyarham Ahmad Sarbani ditemui mati dipercayai jatuh dari tingkat tiga bangunan SPRM, Jalan Cochrane pada 6 April lalu.

Beliau yang ketika itu berkhidmat sebagai pembantu pengarah di pejabat Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) Selangor ditahan pada 1 April lalu bagi membantu siasatan membabitkan cukai tidak dibayar dan telah dibebaskan dengan ikat jamin pada 2 April.

Allahyarham kemudian datang semula ke pejabat SPRM untuk bertemu seorang pegawai penyiasat berhubung kesnya, namun menemui mayat pegawai kastam itu di tingkat bawah bangunan tersebut pada jam 10.15 pagi.

Siasatan ke atas Allahyarham dijalankan ekoran penahanan sejumlah 62 orang pegawai Kastam dalam satu operasi di Pulau Pinang, Selangor dan Pahang.

Operasi berkenaan dijalankan oleh satu tindakan bersama oleh SPRM, JKDM, Lembaga Hasil Dalam Negeri dan Bank Negara.

Turut hadir menyerahkan memorandum di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman pagi tadi termasuk Ketua Angkatan Muda Keadilan, Shamsul Iskandar Mohd Akin, Naib Presiden PKR, N Surendren dan Ketua Penerangan AMK Rozan Azen Mat Rasip. -tvsnews


Kes Ahmad Sarbani: Memorandum untuk Ketua Polis Negara

TAN SRI HAJI ISMAIL BIN HAJI OMAR
KETUA POLIS NEGARA
IBU PEJABAT POLIS BUKIT AMAN
JALAN BUKIT AMAN
TASIK PERDANA
50560 KUALA LUMPUR

MENUNTUT TINDAKAN SEGERA ATAS MAKLUMAT BARU DALAM KES AHMAD SARBANI MOHAMED

1) Pada 6 April 2011, Penolong Pengarah Kastam Ahmad Sarbani Mohamed (umur 56 tahun) dijumpai mati di Tingkat 1, Ibu Pejabat SPRM di Jalan Cochrane, Kuala Lumpur.

2) Insiden ini yang mirip dengan kematian Teoh Beng Hock di SPRM Shah Alam, telah mengejutkan seluruh negara dan adalah diharapkan oleh rakyat bahawa tindakan cepat di ambil dan keluarga Ahmad Sarbani mendapat keadilan.

3) Walau bagaimanapun sehingga hari ini, tidak ada apa-apa tangkapan atau dakwaan di Mahkamah dibuat terhadap mana-mana individu berhubung kematian Ahmad Sarbani.

4) (a) Pada 2 Mei 2011, balu Ahmad Sarbani, Puan Maziah Bt Manap membuat satu laporan polis yang amat serius.

(b) Beliau menyatakan dalam laporannya bahawa Pegawai Penyiasat dari SPRM bagi kes kematian Ahmad Sarbani membuat pengakuan bahawa "orangnya" terlibat dalam kematian tersebut.

(c) Walaupun telah hampir sebulan sejak laporan tersebut dibuat, masih tiada tindakan lanjutan diambil oleh pihak polis.

5)Penyiasatan kes Ahmad Sarbani melibatkan kepentingan awam dan integriti institusi SPRM. Apakah sebab-sebab mengapa pihak polis dan Peguam Negara tidak mengambil tindakan sewajarnya dan secepat mungkin ?

DENGAN INI KAMI MENUNTUT

a) Bahawa tindakan menurut undang-undang dan prosedur jenayah dilakukan dengan dengan segera ke atas kesemua anggota SPRM yang terlibat dan/atau bertanggungjawab dalam kematian Ahmad Sarbani;

b) Bahawa PDRM memberi penjelasan terbuka mengapa tiada tindakan diambil sehingga sekarang terhadap pihak-pihak yang terlibat dan/atau bertanggungjawab dalam kematian Ahmad Sarbani;

c) Bahawa penyiasatan segera dilakukan atas kandungan laporan polis bertarikh 2 Mei 2011.

d)Bahawa perkembangan kes ini dimaklumkan kepada rakyat dan keluarga Ahmad Sarbani pada kadar segera.

e) Bahawa Ketua Polis Negara memberi akujanji bahawa kesemua kes profail tinggi seperti ini yang melibatkan kepentingan politik BN akan disiasat dengan adil, cepat dan telus, tanpa memihak kepada sesiapa dan walaupun melibatkan agensi kerajaan yang lain.

Tuntutan dari:
PARTI KEADILAN RAKYAT


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Are Insurance Companies Fair to Us?

Posted: 01 Jun 2011 04:35 AM PDT

Like many Malaysians, I have a medical insurance policy with an international insurance company and pay an annual premium of more than 3500RM. Recently, my agent kindly suggested that I upgrade my current policy so that I can enjoy unlimited claims instead of the current 300 000RM cap.


I gave her a copy of my latest medical report which gave me a clean bill of health. In fact, my medical check-ups for the last five consecutive years (inclusive of scans and ECG) have shown that I have no medical issues whatsoever! However, in 2002, I slipped during a hike and suffered from a herniated disk.

Shortly after that, she said that upon checking with her company, she was informed that I have to undergo a MRI at my own expense to confirm that my back is alright. She said that the exclusion on my back remains and that the exclusion will be removed if I undergo an MRI AT MY OWN EXPENSE to prove that my back has recovered completely.

I have been boiling mad at this scenario because:

  • My accident that led to my back injury happened in May 2002.
  • I did not undergo any surgery then and was only hospitalised for ONE DAY.
  • I did not make any medical claim with this policy then as it was covered under my husband's company's medical insurance.
  • I did not make any claims in post-admission visits to the surgeon because there were NONE.
  • Since May 2002, I have not been admitted to any hospital, neither have I made any medical claims on my medical policy with that insurance company. I have been very healthy till now.
  • I have had no issue with my back from May 2002 till now and have been very mobile, active in sports, hiking and even travelling so often.

Now if I am still immobilised by my back, I would not live such an active lifestyle!

It is REALLY unfair that the insurance company slaps such an exclusion and expects me to PAY FOR A MRI MYSELF AND BE EXPOSED TO UNNECESSARY RADIATION just so I can increase my premium for extra coverage.

If they pay for the MRI, it would be a bonus BUT, knowing that I am fine, I would NOT expose myself to extra doses of radiation. WOULD YOU?

However, if it absolutely insists that I undergo the MRI, I am willing to do so under protest provided the company bears the FULL cost because of the circumstances.

I sincerely hope that insurance companies will put an end to this discriminatory treatment and put its customers FIRST instead of profits and self-preservation motives!

According to THIS SITE:

A pre-existing condition can affect your health insurance coverage. If you are applying for insurance, some health insurance companies may accept you conditionally by providing a pre-existing condition exclusion period.


Although the health plan has accepted you and you are paying your monthly premiums, you may not have coverage for any care or services related to your pre-existing condition. Depending on the policy and your state's insurance regulations, this exclusion period can range from six to 18 months.

In my case, my injury occurred more than ten years ago and it is TOTALLY UNFAIR!

Does anyone out there have any experience/advice to share with regards to such exclusions? I am submitting my letter of appeal and will definitely fight for fairer coverage! Please leave a comment to share your views/input/advice. Thanks!


Benarkah "Geng Terengganu" Tonjol Datuk T Gantikan Nasha?

Posted: 01 Jun 2011 05:08 AM PDT

Ulama bakal singkir Nasha

Setelah berkhidmat selama tiga penggal, Timbalan Presiden PAS Nasharudin Mat Isa dijangka dihumban keluar daripada kepimpinan tertinggi parti Islam itu oleh tokoh ulama Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

Tuan Ibrahim juga diramal bakal melangkah bergaya ke kerusi nombor dua PAS dengan sokongan ulama yang kini beralih arah kepadanya, sekali gus turut mengetepikan pemimpin popular di peringkat akar umbi Mohamad Sabu.

Hasrat golongan ulama mahu mengangkat Tuan Ibrahim sebagai 'ayam tambatan' baru bagi menggantikan Nasharudin tidak dapat dibendung lagi apabila dikatakan beberapa kali memujuk Tuan Ibrahim yang pada mulanya enggan bertanding.

Menurut pemerhati politik PAS Mohd Sayuti Omar, penyertaan Tuan Ibrahim -- kini naib presiden -- dilihat seakan-akan "firman" yang mampu memenangkannya.

"Penyertaan Tuan Ibrahim ini seperti firman, tidak kiralah daripada atas atau bawah (hierarki parti)," katanya kepada Malaysiakini semalam.

"Bagaimanapun kelemahannya, (apabila) perwakilan melihatnya sebagai oportunis kerana mengumumkan kesediaan di saat-saat akhir (sebelum tarikh akhir penerimaan). Oleh kerana dapat pencalonan banyak, beliau pun masuk."

Mohd Sayuti yang juga ketua pengarang Siasah -- akhbar yang banyak melaporkan kegiatan PAS -- bagaimanapun tidak menyatakan dengan jelas dari mana datangnya "firman" itu secara terperinci.

Sementara menurut sumber yang dekat dengan golongan ulama, usaha mengetengahkan Tuan Ibrahim dijalankan oleh beberapa "pemikir" di belakang Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang kebanyakannya terdiri daripada beberapa "ilmuan" dan ahli akademik.

Pujuk, ziarah rumah

Menurutnya, bagi menjayakan agenda ini, beberapa pemimpin penting PAS, antaranya Ketua Dewan Ulama Dato Harun Taib diutuskan menemui dan memujuk Tuan Ibrahim secara berterusan sehingga didakwa memberikan tekanan kepadanya untuk bertanding.

"Peranan ini dimainkan oleh Dewan Ulama dan apa yang disebut sebagai 'Geng Terengganu'. Usaha mereka ini termasuklah mengadakan ziarah ke rumah Tuan Ibrahim. Usaha yang sama juga dijalankan pada (Ketua Pemuda) Nasrudin Hasssan," jelasnya.

Menurut sumber lagi, golongan ulama dalam PAS terpaksa mengambil langkah drastik itu kerana mereka tidak boleh lagi bergantung kepada Nasharudin untuk menjalankan agenda kumpulan itu.

"Imejnya sudah terjejas," katanya merujuk kepada prestasi anggota parlimen Bachok itu yang menjadi sudah menjadi cakap-cakap di kalangan pemimpin PAS.

Kemasukan Tuan Ibrahim sebelum ini dilihat ekoran kebimbangan golongan ulama terhadap asakan kuat Mohamad yang bertanding untuk jawatan itu buat kali kedua dan menjadi yang paling awal mengumumkan hasratnya itu.

Ia juga dikatakan mengambil perkiraan jumlah pencalonan Tuan Ibrahim yang memberangkang. Menurut sumber, pesuruhajaya PAS Pahang itu mendapat 39 pencalonan di belakang Mohamad (47) dan Nasharudin (43).

Bagaimanapun, terdapat difahamkan sekurang-kurangang 15 kawasan yang menyokong Tuan Ibrahim gagal menghantar pencalonan pada masanya untuk diterima.

Sementara itu, ramai penganalisis politik rata-rata melihat pertembungan tiga penjuru untuk merebut kerusi nombor dua itu bakal berlangsung sengit dan tiada kemenangan mudah akan berlaku.

Tapi dia 'nobody'

Ramai daripada mereka sepakat bahawa pertembungan sebenar masih antara Tuan Ibrahim dam Mohamad Sabu. Nasharudin pula dilihat agak terkebelakang dan masih bergelut mempertahankan sokongan sedia ada, di samping memenangi hati golongan profesional PAS.

Felo Kanan Institut Kajian Rantau Asia Barat (IKRAB), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Prof Madya Dr Kamaruzaman Yusoff mengakui bahawa kali ini Nasharudin masih menghadapai protes terhadap kepimpinannya yang besar.

"Cuma persoalannnya, ke mana undi itu akan pergi? Sama ada pada Mat Sabu atau Tuan Ibrahim. Tetapi saya dok jangka, kemungkinan besar Tuan Ibrahim akan memang. Kemungkinan ada kompromi dengan Mat Sabu (di saat akhir)," katanya.

Bagaimanapun, menurut Dr Kamaruzaman, cabaran bagi kumpulan ulama apabila berlakunya perpecahan undi di antara Nasharudin dan Tuan Ibrahim dan populariti Mohamad sebagai pemidato terkenal yang didakwa kukuh menguasa beberapa negeri seperti Sabah, Johor, se sebahagian Selangor dan Kelantan.

Sementara itu, Ketua Eksekutif Institut Hal Ehwal Demokrasi dan Ekonomi (IDEAS) Wan Saiful Wan Jan pula berpendapat sebaliknya.

Baginya, walaupun Mohamad masih memikul beban pemikirannya yang berbeza, pendekatan kempennya setakat ini "bagus" dan tidak berlebih-lebihan.

"Ia berjalan dengan betul," katanya sambil memberita dalam PAS, calon yang lebih berkempen boleh mengundang kekalahan.

Walaupun Tuan Ibrahim dianggap cabaran itu, tetapi bekas 'selebriti agama' itu dilihat "nobody" (bukan sesiapa) dalam sepak terajang poitik tanah air dan hanya berpengaruh dalam lingkarannya sendiri sahaja, dakwa Wan Saiful.

Ulasan GB

Tulisan yang tersiar di malaysiakini di atas samada ia benar atau pun tidak telah mendedahkan beberapa perkara: iaitu adanya kumpulan dari Terengganu yang mendesak Datuk T (Datuk Tuan Ibrahim) masuk bertanding bagi jawatan nombor dua dalam parti.

Ia dikatakan diantara usaha terdesak "geng Terengganu" bagi melaksanakan agenda mereka.

"Peranan ini dimainkan oleh Dewan Ulama dan apa yang disebut sebagai 'Geng Terengganu'. Usaha mereka ini termasuklah mengadakan ziarah ke rumah Tuan Ibrahim. Usaha yang sama juga dijalankan pada (Ketua Pemuda) Nasrudin Hasssan,"

golongan ulama dalam PAS terpaksa mengambil langkah drastik itu kerana mereka tidak boleh lagi bergantung kepada Nasharudin untuk menjalankan agenda kumpulan itu.

Jika benar seperti yang dilaporkan, bererti telah wujud parti di dalam parti, jemaah di dalam jemaah dan ia amatlah keterlaluan dan mendukacitakan. Kerana itulah punca kepada apa yang dinamakan "perpecahan" di dalam parti.

Kita yakin pemilihan di dalam PAS sepatutnya berlansung di dalam suasana yang harmonis dan jujur, tidak berlaku adegan untuk "agenda-agenda" tersembunyi kerana seperti yang kita telah nyatakan sebelum ini, kemenangan jawatan di dalam parti adalah taklif (amanah dan tanggungjawab), bukan tasyrif (kemegahan dan kemuliaan).

Namun GB sejak daripada awal merasakan seperti ada sesuatu yang tidak kena, itu sebab mengapa ada kes yang pelik-pelik berlaku seperti nama calon AJK tercicir, jumlah pencalonan setiap calon tidak diumumkan, campurtangan Setiausaha Agong PAS di dalam J/K Pemilihan, serangan ke atas Mohd Sabu secara berlebihan (malah telah wujud blog antimohdsabu seperti mana wujud blog anti-husam di dalam pemilihan yang lalu), peranan harakahdaily yang hanya melaporkan aktiviti beberapa pemimpin terpilih sebelum penamaan calon dan mengatur nama calon seperti ada usaha menonjolkan calon tertentu dan bermacam-macam lagi.

Jika dahulunya "geng Terengganu" ini menonjolkan Ustadz Nasha, kali ini mereka mengenepikan Ustadz Nasha sesuka hati dengan menaikkan pula Datuk Tuan Ibrahim. Dan apa pula terjadi nanti jika Tuan Ibrahim tidak memenuhi hasrat mereka? Mereka jugakah yang akan menjatuhkan Datuk T dan kemudian mengangkat orang lain pula?

"Sama sahaja dengan perangai UMNO. Patutlah Terengganu terlepas ke tangan UMNO!" - kata seorang pengkomen di blog GB.

Kita berharap jika benar "geng Terengganu" itu wujud, maka bubarkanlah dan hentikan segala perlakuan yang tidak baik di dalam jemaah sebelum Allah s.w.t. menurunkan kaffarah secara merata kepada kita semua.

Muga Allah selamatkan jemaah ini dari hancur binasa dan mempertautkan ukhwah Islamiah di antara kita semua menjelang muktamar ini adanya.


Parties will surrender racial roots? When will Dr. Chua stop f#$% around? ;-)

Posted: 01 Jun 2011 03:27 AM PDT

UPDATED @ 01:57:08 PM 01-06-2011
By Boo Su-Lyn
June 01, 2011
Dr Chua said "all political parties" will stop being race-based. — file pic
KUALA LUMPUR, June 1 — All political parties will eventually move away from being race-based, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek claimed today, but the MCA president was silent on whether this meant Barisan Nasional (BN) components would eventually be merged or abolished.
When asked if political parties should move away from representing specific races, the MCA president said: "Slowly, probably, they'll be moving away."
Dr Chua stressed that he meant "all political parties", when questioned specifically about the ruling BN coalition.
"Why do you always talk about Barisan Nasional when I told you, Pakatan Rakyat (PR) is also based on race," said Dr Chua.
Membership in MCA, Umno and MIC — the three biggest BN parties — is limited by race, while no PR parties impose such restrictions. PAS, however, requires all members be Muslim.

The MCA chief pointed out, however, that PAS mostly comprised the Malays, while PKR members were "mostly (former) Umno people", and DAP was largely made up of the Chinese.
Dr Chua said earlier he believed Datuk Seri Najib Razak's 1 Malaysia concept could be realised by 2020 when affirmative action policies shift towards being merit- and needs-based instead of the current race-centric arrangement.
He also described the 1 Malaysia vision as identifying oneself as Malaysian first above race.
Dr Chua went on to stress that the race-based BN was not a hindrance to Najib's 1 Malaysia brainchild.
"We have been in existence for so long that, when we solve problems, we don't talk about race," he said.
"But we cannot run away from the fact that in Malaysia, we still have various races. I cannot say you're not a Chinese just because you're a Malaysian," added Dr Chua.
BN, which was formed in 1973 to replace the Alliance Party, has been in power since Independence, but suffered a blow in Election 2008 when it lost its customary two-thirds control of Parliament and five states for the first time.
The race-based Alliance Party swept Malaya's first federal elections in 1955 and later secured independence for the country, after which the political coalition's racial formula has remained until today.
Dr Chua said today, however, that there was a trend of people moving towards "multi-racialism".
"Everybody has to think like a Malaysian. We think of us as Malaysian first before we think of race," he said.


Mangsa Sempat Mengucap, Sampan Tenggelam Setelah Dipukul Ombak

Posted: 01 Jun 2011 03:13 AM PDT

Pasir Mas – Jeritan seorang bilal menenggelamkan suasana sunyi di Sungai Kelantan, Kampung Galok Chetok apabila perahu yang dinaiki tenggelam dipukul air sungai, jam 12 malam kelmarin.

Bilal, Aziz Husin, 63, keluar bersama rakannya, Hasan Addul Ghani (foto kecil), 25, pada jam 10.30 malam, untuk menjala ikan, namun pukulan air sungai yang kuat menyebabkan air memenuhi ruang sampan dan menenggelami sampan mereka.

Aziz berkata, dia menjerit sekuat hari menyuruh rakannya, untuk mengucap apabila mangsa kelihatan tenggelam timbul dipukul ombak sungai.

"Saya sempat bertaut pada sebatang buluh berdekatan perahu dan menyuruhnya mengucap. Dia sempat mengucap, namun selepas itu, dia terus tenggelam,"
katanya.

Sementara itu, bapa mangsa, Abdul Ghani Saad, 63, terkedu apabila kepulangannya dari Pahang mengundang berita mengenai kehilangan anak lelakinya yang dikhuatiri lemas.

Abdul Ghani berkata, dia yang tiba di rumah jam 11.45 malam terkejut apabila penduduk kampung memberitahu mengenai anak ketujuh dari 10 beradik itu, lemas di sungai berdekatan.

"Saya tidak menyangka perubahan anak saya, yang sebelum ini agak pendiam, berubah dan banyak bercakap, lebih-lebih lagi mengenai kematian.

"Sebelum ini juga dia jarang menghadiri majlis keraian di kampung, namun kelmarin, dia begitu bersemangat untuk bertemu penduduk kampung dan saudara-mara di sana," katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Abdul Ghani berkata, sudah menjadi kebiasaan jika ada masa terluang, dia pasti keluar menjala bersama rakan atau penduduk kampung ini.

Sementara itu, Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Pasir Mas, Penolong Penguasa Bomba (PPgB) Mohamed Adenan Said berkata, seramai 12 anggota skuba jabatan bomba dan penyelamat Kelantan bersama lima anggotanya bergegas ke tempat kejadian.

"Kita sudah menjalankan operasi mencari dan menyelamat sejauh satu kilometer dari tempat kejadian, bermula jam 9 pagi namun tidak menemui mangsa," katanya. -SH


Daesung involved in fatal road accident

Posted: 01 Jun 2011 02:21 AM PDT

BigBang Daesung accidentDaesung from popular Korean pop group BigBang is currently under investigation for his involvement in a fatal road accident.

The 22-year-old singer ran over a motorcyclist who was lying on the road at 1:30 am on Tuesday, before ramming on a parked taxi. According to the taxi driver (who stopped his cab to check on the motorcyclist), the motorcyclist was already on the ground before Daesung hit him.

The police is now trying to determine why the motorcyclist was there of if he was still alive before the crash. To Daesung's defence it's a freak accident; the problem is that he was speeding (80km/h on 60km/h road), so he might be in trouble depending on the outcome of the investigation. Condolences to the motorcyclist's family.

Daesung involved in fatal road accident from YeinJee's Asian Blog


How About You?

Posted: 01 Jun 2011 01:26 AM PDT

As we all know, school's out and our kids are on vacation for two weeks. I thought it would be time for me to take a break, wake up late, take it easy, watch a few movies, sip my coffee slowly while reading the news online.

Alas, such dreams are only just dreams. The past three days have been very hectic as my younger boy has extra music lessons and rehearsals with his accompanist. His Grade 8 piano exam is in less than two weeks and his violin exam is in August.

Apart from all that, I lost my part-time cleaner a few weeks ago and have been trying to settle down to doing the chores by myself. Even though it has been very tiring, I can see that the house is MUCH cleaner, neater and cosier without a cleaner to help me.

I just got home after driving to town to run some errands and was stunned when I read THIS LINK that T.O. sent me.

The Mail Online article by Kate Loveys said:

Three in ten children live in households that do not contain a single book, a poll has found.


The survey of more than 18,000 youths across the country has shown large numbers do not own any books or read on their own, fuelling slumping education standards.


This was coupled with the finding that children with no books are two-and-a-half times more likely to fall below the expected reading level for their age. CLICK HERE for more.


I cannot emphasize enough the importance of a good reading habit for everyone. This holiday, do try to take your children to the public library or book shop. Encourage them to read a book or an e-book and fill their time with interesting reading assignments.


Let's do our part to make reading a worthwhile and enriching hobby, not just for our children, but for everyone. Take care and have a lovely day!


Video Seks: Fitnah Punca Keruntuhan Kerajaan (UMNO BN)

Posted: 01 Jun 2011 01:47 AM PDT

Fitnah punca keruntuhan

SHAH ALAM - Penyebaran fitnah dalam dunia politik yang berselindung di sebalik nama agama boleh menjadi punca utama keruntuhan sesebuah kerajaan.

Bekas Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata, sejarah lampau perlu dijadikan pedoman apabila banyak tamadun Islam musnah akibat salah guna agama dalam berpolitik seperti yang berlaku pada zaman Khalifah Usman bin Affan.

"Khalifah Usman sendiri jatuh dari tampuk pemerintahan kerana fitnah apabila beliau dituduh tidak telus dalam pelantikan pegawai kerajaan," katanya.

Menurutnya, penggunaan fitnah sebagai senjata politik dapat dilihat di Malaysia di mana golongan politik sejak dahulu lagi kerap menyalahgunakan agama untuk menarik sokongan orang ramai.

"Orang politik sedar agama yang menjadi tunjang kehidupan rakyat boleh digunakan untuk mempengaruhi orang ramai bagi mencapai kepentingan politik sesebuah parti itu.

"Jika kita lihat, banyak ulama kini mengeluarkan dalil berbeza mengikut isu berkaitan pemilihan politik mereka sendiri. Ini tidak betul," katanya semasa wacana anjuran Sinar Harian di sini, semalam.

Menurut Asri, agama boleh menjadi madu dan penawar bagi menghentikan semua kepincangan dalam politik tetapi ia juga boleh menjadi racun dan menyebabkan kacau-bilau jika disalahgunakan.

"Manusia melakukan fitnah kerana ingin bersaing dan mahu mewujudkan pengaruh. Golongan yang mempunyai kuasa pula ingin terus kekal di atas dan menggunakan fitnah untuk menumpaskan pesaing mereka.

"Sebab itu, agama perlu berada di atas politik dan bukan parti politik yang mengarah golongan ulama supaya mengeluarkan fatwa yang sesuai dengan kehendak mereka," katanya lagi diikuti dengan tepukan gemuruh hadirin. -SH


Video: Pemuda PAS-Umno sepakat tolak fitnah


Pemuda PAS dan Umno serta ahli agama hari ini menegaskan menolak budaya fitnah, termasuk dalam isu video seks yang didakwa mirip Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Berkongsi pentas dalam forum antifitnah di Shah Alam hari ini, mereka mengulangi desakan supaya pihak yang menayangkan video tersebut dikenakan tindakan yang sewajarnya.

Mengulas perkara itu, Ketua Pemuda BN Khairy Jamaluddin yang juga ahli parlimen Rembau berkata, beliau tidak bersetuju dengan tindakan mengaibkan mana-mana ahli politik.

"Saya rasa kita setuju tidak mahu aibkan mana-mana orang. Itu penting dalam mana-mana politik, khususnya dalam negara Islam. Kita perlu ada peradaban," katanya.

Forum berjudul "Fitnah: Ancaman Umat Akhir Zaman" anjuran akhbar Sinar Harian itu dihadiri kira-kira 500 orang.

Mengulas perkara yang sama, Nasrudin mengulangi pendirian PAS bahawa berdasarkan peraturan Islam pihak yang menuduh sesorang itu berzina mestilah mengemukakan empat orang saksi.

"Mengikut kaedah Islam, salah membebaskan orang yang silap lebih baik daripada menjatuhkan hukuman orang yang tidak bersalah... Hikmahnya, kerana untuk memelihara maruah orang," katanya.

'Betul, salah isu kedua'

Sementara bekas Mufti Perlis Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin membidas golongan agamawan daripada Umno dan PAS yang didakwanya gemar menggunakan masalah peribadi seseorang sebagai modal politik mereka.

Tokoh agama muda itu berkata, beliau tidak dapat menerima keadaan tersebut sehingga menyebabkan rakyat lupa kepada isu-isu yang lain.

"Kita suka menggunakan kelemahan peribadi orang lain untuk diangkat menjadi isu politik. Bukan sahaja isu Datuk Seri Anwar Ibrahim, isu (pembunuhan) Altantuya (Shaariibu), dan berbagai isu sebelum ini.

"Dan adalah tidak betul bagi orang agama, (keadaan) yang tidak berpihak kepadanya, dia keluarkan dalil, kata tak boleh digunakan kerana Al-Quran cakap. (Apabila) kena kepada orang lain diamkan dalil. Maka itu tidak boleh.

"Kita kena konsisten, PAS atau Umno mesti sentiasa adil dalam hal ini tidak boleh keluarkan keaiban dijadikan sebagai bahan politik disebar secara meluas. Tidak PAS, tidak Umno, secara adil," katanya sambil mendapat tepukan gemuruh daripada hadirin.

Berhubung isu video seks tersebut, beliau menegaskan bahawa beliau antara tokoh yang awal tidak bersetuju dengan pendedahan keaiban individu termasuk menjadikan ia sebagai modal politik.

"(Ia) budaya fitnah, saya kata tidak bersetuju dengan perkara yang membabitkan penyebaran (video itu) dan masuk dalam akhbar. Betul atau salah isu kedua," katanya. -mk


Ribut Melanda Muar, Lebih 30 Kediaman, Warung Rosak

Posted: 01 Jun 2011 12:01 AM PDT

Muar: Lebih 30 rumah rosak dengan sebahagian bumbung diterbangkan dalam kejadian ribut di beberapa taman perumahan di sekitar Jalan Bakri, dekat sini, awal pagi semalam.

Bagaimanapun, tiada kematian atau kecederaan dilaporkan dalam kejadian ribut hampir sejam bermula kira-kira jam 5 pagi.

Kejadian itu juga menyebabkan dua pokok berusia puluhan tahun sebesar lebih sepemeluk tumbang dan hampir terkena d

Antara kawasan teruk dilanda ribut termasuk Taman Jaya, Taman Jeram Mulia, Taman Meranti dan Kampung Jeram Tepi yang menyebabkan kebanyakan bumbung rumah rosak akibat diterbangkan ribut.

Mangsa, Zainun Salamon, 59, menyifatkan kejadian ribut itu sebagai peristiwa menakutkan apabila beliau terperangkap dalam biliknya hampir setengah jam selepas gagal membuka pintu akibat angin yang kuat.

"Saya cuba berulang kali membuka pintu bilik saya tetapi angin yang kuat menolak sehingga menyebabkan saya hanya mampu tersandar di pintu bilik dan menunggu kira-kira setengah jam sebelum pintu boleh dibuka," katanya.

Katanya, kejadian ribut berlaku kira-kira jam 5 pagi itu menyebabkan sebahagian bumbung dapur rumahnya tercabut menyebabkan air hujan melimpah.

Beliau berkata, ribut yang kuat itu menyebabkan sebuah kontena diletakkan di kawasan lapang projek pembinaan bersebelahan rumahnya turut terangkat dan diseret kira-kira 50 meter sehingga hampir mengenai rumahnya.

Mariam Ali, 52, pula berkata kejadian ribut itu menyebabkan hampir keseluruhan warung buah dan orkid miliknya di tepi Jalan Bakri, rosak teruk dengan sebahagian besar bumbung tercabut.

Seorang penduduk Taman Meranti, Abdul Wahab Laiman, 46, berkata hujan lebat dan ribut itu menyebabkan bumbung rumahnya turut rosak diterbangkan angin. -BH


Who are the Directors of Lynas Malaysia?

Posted: 31 May 2011 10:11 PM PDT

So far the identity of the Malaysian directors of Lynas Malaysia have been unclear. I did some searching and found out the below:

1) Tan Ai Ning (Kuala Lumpar, Malaysia) - Ms. Tan is a Manager of Corporate Secretarial of Securities Services (Holdings) Sdn. Bhd. Read here

2) Chua Siew Chuan (Petaling Jaya, Malaysia) - Ms.Chua is a Managing Director of Securities Services (Holdings) Sdn. Bhd. Read here


3) Pan Seng Wee (Shah Alam, Malaysia) - Ms. Pan is a Manager of Securities Services (Holdings) Sdn. Bhd. Read here.

4) Tan Hor Seng (Petaling Jaya, Malaysia) - The only Tan Hor Seng that surfaced in my search was a director of the Reco Group who own 48% of the Sunway Resort, Hotel, Lagoon, Tower, City. Read here

5) Mash' Al Bin Ahmad (Kuantan Pahang, Malaysia)- unable retrive any info


Some interesting facts that were noteworthy:

All three from Securities Services Sdn Bhd are joint secretaries for Sino Hua An International Berhad. In addition, Ms. Tan Ai Ning even served as a Director of Sino Hua An International Berhad until 2007 (DOE approved Lynas in 2008). Sino Hua An International owns one of the largest metallurgical coke plants in China's Shandong province and is into mining, production and sale of metallurgical coke. Sino Hua An International was the company that came to the rescue of Antah Holdings Bhd when it was at the verge of getting delisted. See who sits on the on Sino Hua An's board of directors here.

Are Sino Hua An International and Reco Group stakeholders in Lynas Malaysia? Are the above mentioned just proxies? What i have uncovered may be relevant / irrelevant, accurate / inaccurate. So, please feel free to do your own research and correct  / update me.

Cheers


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Bongkar: Adik MB Pahang Adalah Bekas Pengerusi IAEA

Posted: 31 May 2011 10:42 PM PDT

Nampaknya teori penyelewengan projek pembinaan kilang memproses rare-earth oleh Lynas Corporation di Kawasan Perindustrian Gebeng dekat sini bertambah panas. Ia susulan terdapat pendedahan sebelum ini dan terkini mengatakan Chairman Board Of Governors Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) ialah adik bongsu kepada Menteri Besar Pahang, Dato' Sri Adnan Yaakob sendiri.

Beliau yang dimaksudkan itu ialah Dato´ Muhammad Shahrul Ikram Yaakob (foto). Beliau difahamkan bertugas dengan agensi terbabit mulai tahun 2009 hingga 2010.

Tiada apa lagi yang boleh kita perketakan dengan pendedahan ini sebenarnya. Namun, apa yang jelas kita boleh rungkaikan ialah bagaimana kumpulan pakar IAEA yang berada di sini sekarang mahu membuat laporan negatif terhadap projek tersebut jika bekas boss mereka adalah adik kepada Menteri Besar Pahang itu sendiri?

Bukankah, ini membuktikan kepada kita memang ada permainan "adik beradik" dalam meluluskan atau pun membawa projek berisiko ini ke Malaysia. Apa jua alasan yang diberikan oleh MB Pahang untuk menidakkan perkara ini sudah tidak wajar dipercayai lagi.

Mana mungkin seorang adik mahu melanggar sesuatu keputusan yang telah dibuat oleh abangnya. Inikan pula projek bernilai ratusan juta seperti Lynas ini sebenarnya.

Oleh itu, rakyat tidak hairan sekarang, kenapa pakar-pakar yang sepatutnya mengambil masa sebulan untuk mengkaji tahap keselamatan Lynas telah awal-awal lagi mengatakan projek tersebut mengikut "standard yang telah ditetapkan".

Padahal mereka belum pun turun padang untuk melawat ke kilang Lynas di Gebeng itu sebenarnya. Kita tidak mahu menuduh sesuatu yang tidak sepatutnya berlaku dalam hal ini. Namun, secara kesimpulannya rakyat memang tahu apakah "kaedah" mana-mana pelabur dan pihak yang mahu mendapatkan apa-apa projek di Pahang sejak dulu kini dan selamanya.

Bukti kukuh, adik MB Pahang, Dato Muhammad Shahrul Ikram Yaakob rupanya adalah IAEA Board Of Govenors Chairman tahun 2009-2010

GM IAEA Yukiya Amano bersalaman dengan adik MB di Mesyuarat Ahli
Lembaga (Gabenor) IAEA di Vienna, Austria pada 13 September 2010

[Malah banyak pendedahan telah dibuat oleh pihak-pihak tertentu sebelum ini tentang ketirisan yang berlaku dalam pentdbiran Kerajaan Negeri Pahang itu sendiri.

Oleh itu, kepada mereka yang bermati-matianmenyokong projek ini diminta berfikir secara rasional. Apakah kita mahu diri kita ditipu oleh kebodohan kita sendiri.

Jangan dibiarkan diri kita dipermainkan oleh mereka yang berkuasa hanya untuk kepentingan periuk nasi mereka sendiri.

Kami sungguh terkejut dengan maklumat terbaru ini. Namun kami boleh merasakan, memang ada sesuatu yang tidak kena bila adik MB menjadi orang kuat IAEA, sedangkan apa yang dipertikaikan ialah bagaimana projek berisiko seperti Lynas itu boleh dibawa masuk ke Malaysia terutamanya ke negeri Pahang ini?

Rupanya ada "kabel besar" yang telah bersedia untuk membawa masuk projek itu ke sini sebenarnya.

Siasatan lanjut akan dijalankan tentang beberapa aspek lain lagi yang membuktikan projek Lynas wajar dibantah oleh rakyat Kuantan biarpun ada yang menyokongnya.

Ini kerana sokongan yang diberikan oleh pihak terbabit adalah berdasarkan "skrip semata-mata", tambahan pula mereka dibayar untuk hadir menyokong projek Lynas seperti yang berlaku di Hotel Hyatt dan Pantai Teluk Chempedak]. -pahangdaily


T/Presiden, Mohamad Sabu Akan Menang?

Posted: 31 May 2011 06:19 PM PDT

KL 1 Jun 11: Untuk petandingan jawatan Timbalan Presiden PAS, dikatakan Mohamad Sabu akan menang kerana undi golongan pro-ulama akan terpecah dua. Benarkah? Lihat analisis Malaysiakini ini...

Pemilihan jawatan tertinggi PAS semakin hampir membahang apabila wujudnya cakap-cakap di kalangan akar umbi mengenai regu atau 'chai' yang berpontensi menang. Malah, ia dilihat mula diedarkan di laman maya, khususnya di Facebook beberapa hari kebelakangan ini. azlan

Bagi jawatan timbalan presiden, umum melihat wujudnya tiga 'chai'. Kumpulan ulama kali ini dilihat berpecah dua manakala kumpulan profesional teguh di belakang calon timbalan mereka Mohamad Sabu. Menariknya Nasharudin Mat Isa (penyandang) dan Naib Presiden Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man membuat percubaan pertamanya ke jawatan itu masing-masing berkongsi chai yang sama.

Sumber-sumber memberitahu, dalam senarai chai yang disebut-sebut, Mohamad Sabu -- yang dilihat keseorangan -- kali ini disokong kuat golongan profesional dari (bekas) kumpulan Erdogan. Mohamad digandingkan dengan exco kanan kerajaan Kelantan Datuk Husam Musa, bekas menteri besar Perak Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin dan penyandang naib presiden Datuk Mahfuz Omar.

"Jika perwakilan tidak mahu (memilih) kumpulan ulama, mereka akan memilih tiga tokoh ini," kata mereka kepada Malaysiakini.

Ulama berkongsi chai
Bagi 'chai' Nasharudin dan Tuan Ibrahim pula, sumber-sumber berkata, mereka bergandingan dengan dua tokoh ulama -- ketua penerangan Idris Ahmad, exco kerajaan Kelantan Datuk Mohd Amar Nik Abdullah -- bersama-sama penyandangnya Salahudin Ayub. azlan

Menurut sumber-sumber, Salahudin yang sebelum ini dikaitkan dengan kumpulan Erdogan digandingkan pula dengan kumpulan itu ekoran pendekatan kempennya yang dilihat 'play safe' dan cuba meraih sokongan kedua-dua pihak.

Pemimpin yang mendokong kepimpinan ulama antaranya anak murysidul am Nik Abduh Nik Aziz, exco kerajaan Selangor Datuk Dr Hassan Ali dan beberapa pesuruhjaya negeri -- Salleh Man (Pulau Pinang), Zulkefly Mohamad Omar (Negeri Sembilan) dan Dr Mahfodz Mohamed (Johor).

Sehubungan itu, pemerhati politik berpendapat, peluang Nasharudin untuk menang dilihat "luntur" susulan kemasukan Tuan Ibrahim bertanding jawatan nombor dua parti. Apatah lagi, Tuan Ibrahim yang selebriti agama dan tokoh ulama yang dikatakan sesuai untuk menggantikan Presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang di masa depan.

Sementara untuk jawatan naib presiden, walaupun pertembungan dijangka sengit, tetapi Mohammad Nizar dan Idris dilihat agak kedepan buat masa ini. Mohammad Nizar yang juga timbalan pesuruhjaya PAS Perak berpeluang besar menang kerana cukup populariti dan dianggap 'selebriti' PAS. Manakala "kerajinan" Idris mengeluarkan kenyataan media sejajar tugasnya amat membantu. (IH)

E-Buku IH-38: Pemilihan Kepimpinan PAS 2011
E-Buku IH-38: Pemilihan Kepimpinan PAS 2011


Ada Orang Campak Bayi Ke Dalam Sungai Gombak

Posted: 31 May 2011 09:03 PM PDT

Bayi Ditemui tersangkut celah batu dalam Sungai Gombak berdekatan PWTC

KUALA LUMPUR: Orang ramai yang sibuk bergegas ke tempat kerja gempar dengan penemuan mayat seorang bayi tersangkut di celah batu di Sungai Gombak, berdekatan Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), di sini, semalam.

Bayi perempuan itu dikatakan dibawa arus sungai berkenaan ke kawasan itu berikutan maklumat daripada orang awam menyatakan ternampak kelibat 'anak patung' terapung di kawasan berdekatan Stesen LRT Titiwangsa.

Orang awam yang curiga dengan objek itu menghubungi polis dan bomba sebelum mereka tiba di kawasan berkenaan kira-kira jam 9 pagi.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Zulkarnain Abdul Rahman ketika dihubungi berkata, mayat bayi perempuan itu dipercayai baru dilahirkan dan dicampak di dalam sungai sebelum dihanyutkan.

Menurutnya, kejadian itu disedari orang awam yang terlihat objek seperti 'anak patung' dihanyutkan arus sebelum menghubungi polis.

Sepasukan bomba dari Sentul dihantar ke tempat kejadian bagi mengeluarkan mayat bayi berkenaan.

"Bayi perempuan yang cukup sifat dan masih bertali pusat itu dibawa arus dari kawasan Stesen LRT Titiwangsa di Jalan Pekeliling.

"Setelah membuat operasi mengesan, kami (polis) menemui mayat bayi itu berdekatan PWTC yang tersangkut di celah batu. "Mayat itu dihantar ke Bilik Mayat Hospital Kuala Lumpur (HKL) untuk bedah siasat," katanya. -hm


No comments: