Tuesday, June 14, 2011

On feeding the CAT in Menam Chao Phraya

On feeding the CAT in Menam Chao Phraya


On feeding the CAT in Menam Chao Phraya

Posted: 14 Jun 2011 10:57 AM PDT

We hired a boat for 1500 Batt to tour the most important river in Bangkok, the Menam Chao Phraya. There are so many nice scenery during the tour... but the most exciting for the whole trip is feeding the CAT in the river :pThis posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Jang Woo-hyuk – Time is [L]Over music video

Posted: 14 Jun 2011 10:22 AM PDT

Korean music video for Time is [L]Over (시간이 멈춘 날) by Jang Woo-hyuk, member of mega pop group H.O.T. (which was really really popular in late 90s)…

The 33-year-old singer, who's renowned for his dances, remains active (except during his enlistment in 2007-2009) and pretty popular in the showbiz after H.O.T's disbandment in 2001. He released his third solo album, I Am The Future, in May 2011.

Time is [L]Over is the album's third track. Decent song.

Jang Woo-hyuk – Time is [L]Over music video from YeinJee's Asian Blog


launching of bersih 2.0 on 19 june

Posted: 14 Jun 2011 09:34 AM PDT

if you are in KL, do drop in the selangor chinese assenbly hall on 19 june for the bersih launching.

read further about it at the bersih website itself (english version is there).

then of course don't forget to attend the rally on 9 july.

a few friends and i in penang are organising to get together all those in penang who would like to attend the rally. you can read about it on facebook event. penangites who wish to go for the rally, do get in touch with me.[Video] Nizar Ucap Tahniah Kepada UMNO Kerana Takut Buat Pemilihan

Posted: 14 Jun 2011 09:17 AM PDT

PRU 13: Tahniah, Umno takut buat pemilihan

KUALA LUMPUR, 14 Jun: Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin (gambar) mencadangkan agar bekas tentera dilantik sebagai ahli jawatankuasa kemajuan dan keselamatan kampung (JKKK) di setiap negeri.

Ahli Parlimen Bukit Gantang itu sewaktu mengemukakan soalan tambahan pada sesi soal jawab lisan di Dewan Rakyat hari ini berkata, amat sesuai untuk bekas tentera ini dilibatkan dalam JKKK memandangkan ianya berkait dengan keselamatan rakyat.

"Saya nak cadangkan di sini dan saya minta pendapat menteri apakah boleh kalau bekas tentera ini dipilih sebagai ahli JKKK.

"Nama pun jawatankuasa kemajuan dan keselamatan kampung jadi sudah tentu bekas tentera ini ada kepakaran, kemahiran dan disiplin dan akan memberikan manfaat kepada orang ramai.

"Jadi saya harap bekas tentera ini mendapat pembelaan yang sewajarnya daripada kerajaan," katanya yang juga AJK PAS Pusat.

Nizar turut mempersoal kegagalan bekas tentera mendapatkan tanah walaupun telah membuat permohonan setelah bersara pada umur 40 tahun.

Sedangkan menurut Nizar, permohonan tanah itu termaktub dalam Perintah Majlis Angkatan Tentera (PMAT) tahun 1973.

Beliau merujuk kepada PMAT bertarikh 29 ogos 1973, perenggan 9 hingga 11 yang antara lain menyatakan bahawa isteri bekas tentera berhak untuk memohon 20 ekar tanah pertanian dan dua tapak tanah perumahan daripada Kementerian Pertahanan melalui kerajaan negeri tertentu.

"Malangnya 99 peratus daripada pemohonan tidak diluluskan dan ahirnya ramai di antara bekas tentera hari ini hanya sekadar menjadi pengawal keselamatan, pemandu atau kerja-kerja buruh kasar.

"Saya merasa amat sedih oleh kerana mereka telah menggadaikan usia muda mereka, masa bekerluarga tiba-tiba selepas bersara tidak dilayan sebaiknya," katanya yang juga Adun Pasir Panjang.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Zahid Hamidi dalam jawapannya bagaimanapun tidak menjawab soalan sebenar sebaliknya cuba mengalihkan isu dengan mendakwa tanah di bawah kuasa kerajan negeri dan Nizar sewaktu menjadi Menteri Besar Perak juga tidak memberikan tanah kepada bekas tentera.

Jawapan itu menimbulkan rasa tidak puas hati di kalangan wakil Pakatan Rakyat dan mendakwa Zahid tidak mengkaji isu sebenar
.

Nizar dalam soalan asalnya meminta Menteri Pertahanan menyatakan usaha serta langkah kerajaan dalam memanfaatkan tenaga serta kepakaran bekas-bekas tentera khususnya mereka yang tamat perkhidmatan pada umur 40-an.

Berbalas sindiran

Sementara itu, sewaktu sesi soal jawab berlangsung, berlaku berbalas-balas sindiran di antara Zahid dan Nizar.

Ianya bermula apabila Zahid sebelum menjawab soalan Nizar "mengucapkan tahniah" kepada Nizar dan pimpinan PAS yang menang dalam pemilihan parti minggu lalu.

"Saya ingin ucapkan tahniah kepada Bukit Gantang (Nizar) yang diberikan kepercayaan semula oleh Presiden partinya sebagai AJK PAS Pusat walaupun beliau kecundang dalam perebutan jawatan naib presiden baru-baru ini.


"Tahniah juga kepada Pokok Sena (Datuk Mahfuz Omar) dan Kubang Kerian (Salahuddin Ayub) yang dapat mengekalkan jawatan sebagai naib presiden PAS dan tahniah kepada Presiden PAS yang menang tanpa bertanding," katanya.

Nizar sebelum mengemukakan soalan tambahan membalas "ucapan tahniah" itu dengan turut "mengucapkan tahniah" kepada Umno yang takut untuk mengadakan pemilihan partinya kerana ingin memberi tumpuan kepada pilihan raya umum ke-13.

"Saya ucapkan tahniah kepada menteri yang menjawab (soalan saya) dan kemudiannya memberikan ransangan dan mengucapkan tahiah kepada saya dan rakan-rakan yang bertanding dalam pemilihan parti baru-baru ini.

"Saya juga mengambil kesempatan mengucapkan syabas dan tahniah kepada menteri kerana parti Umno juga gentar dan takut membuat pemilihan dan akhirnya ditangguh.

"Jadi tahniahlah kerana takut dan kalau boleh ditangguhkan lagi lama lagi elok. Tahniah,"
katanya. -HD

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Kerja Gila! Laman Facebook Sampai RM1.8 Juta?

Posted: 14 Jun 2011 08:30 AM PDT

RM1.8 juta... untuk laman Facebook?

Kementerian Pelancongan sekali lagi 'panas' apabila ahli-ahli parlimen hari ini membidas tindakan kerajaan yang membelanjakan RM1.8 juta bagi membina dan menyelanggara laman Facebooknya.

Anthony Loke (DAP-Rasah) berkata sebegitu banyak wang dihabiskan sebegitu sahaja untuk laman sosial yang boleh dibuat secara percuma.

"Semakan terakhir saya mendapati ada hanya 20,308 peminat di laman Facebook kementerian. Secara bandingan laman Facebook 'Visit Penang', yang mana kerajaan negeri Pulau Pinang tidak membelanjakan satu sen pun tetapi mendapat 100,000 peminat. Kenapa belanja RM1.8 juta?" soalnya semasa sesi soalan.

Loke berkata adalah sukar untuk mempercayai kononnya tidak ada sesiapun di kementerian itu yang mempunyai pengetahuan untuk mengemas-kinikan akaun Facebook sehingga kerajaan terpaksa memberikan kontrak kepada pihak ketiga.

Katanya, kerajaan dengan mudah boleh mendapatkan nasihat daripada pelbagai pihak termasuk BN dan juga ahli parlimen Pakatan yang sebahagian besar mereka pengguna rangkaian laman sosial yang aktif.

"Tak perlu tanya ahli sebelah sini (pembangkang). Terdapat ramai di kalangan penyokong kerajaan seperti Kota Belud dan Rembau... mereka boleh dibawa sebagai perunding," katanya merujuk kepada ahli parlimen Umno Abdul Rahman Dahlan dan Khairy Jamaluddin, yang kedua-dua mereka kerap menggunakan Twitter.

Timbalan Menteri Pelancongan Datuk James Dawos Mamit berkata kontrak RM1.8 juta itu ditenderkan kepada syarikat, Impact Creations Sdn Bhd, untuk selama tiga tahun iaitu bermula 2011 hingga 2013.

Khairy, dalam soalan tambahannya bersetuju dengan Loke bahawa peruntukan RM1.8 juta itu adalah satu pembaziran dan berkata kurangnya minat laman Facebook kementerian itu tidak mencerminkan jumlah besar yang dibelanjakan.

Khairy juga membangkitkan sama ada kementerian menetapkan sebarang petunjuk prestasi (KPI) bagi memantau pencapaian agensi yang dilantik untuk melaksanakan penjenamaan itu.

"Apa KPI kepada syarikat berkenaan. Dari segi periklanan apakah tambahan mereka dan revenue yang dapat digenerate hasil usaha syarikat itu membuat online advertising," soalnya. -mk

Ulasan GB

Gila. Outsource sehingga jutaan ringgit di tapak percuma!

Itu baru satu kementerian. Belum lagi jabatan-jabatan dan kementerian-kementerian lain. Begitu juga dengan akaun facebook, twitter dan blog para menteri dan pegawai-pegawai kanan.

Kena siasat pemilik semua syarikat-syarikat yang menerima tender dari kementerian-kementerian yang uruskan laman facebook/blog mereka.

Dah ler menteri-menteri BN bebal-bebal belaka, tak tahu nak uruskan facebook/twitter/blog/lamanweb kementerian masing-masing, guna pula wang rakyat secara membazir.

Itu semua perlu diBERSIHkan nanti.


MD Azlan : DIET

Posted: 14 Jun 2011 07:20 AM PDT

My son Min Naing Ko @ Md Azlan wrote this posting because of my request.

1. Eliminate Excess Fats, Salt And Sugar From Your Diet Immediately.

This includes all soft drinks, cookies, chips and deep fried foods. These items have no nutritional value. After a couple of weeks, you won't want them anymore anyway.

2. Take the Time to Eat Breakfast in the Morning

Breakfast should include complex carbohydrates and clean protein. Essentially, complex carbohydrates provide energy and the protein ensures that the body has material readily available for rebuilding tissues.

Combining the complex carbohydrate with a protein stabilizes blood sugar levels and stokes the metabolism. Fail to provide your body with the energy that it requires to function properly and it will feed off of your muscle tissue and ultimately hamper your metabolism. A good combination here is a bowl of oatmeal, eggs, grapefruit and a cup of coffee.

3. Eat Five To Six Small Meals Per Day.
This one requires some planning. The  "meals" referred to consist of a protein, complex carbohydrate, and a fibrous carbohydrate. Some good combinations include:

  • Chicken/Brown rice/Broccoli
  • Tuna/Medium baked
   potato/Green beans
  • Lean cuts of beef (once a
   week)/Sweet potato/Salad
  • Salmon/Quinoa/Asparagus

4. Eat Every Three Hours.

This also requires some planning. Eating every three hours keeps the blood sugar/insulin levels stable throughout the day, controls cravings, prevents binging, reduces fat storage and keeps the metabolism burning hot.

Since you hear the word "metabolism" quite frequently in conjunction with nutrition, let's take a quick look at what it means. Basically, "metabolism" is the rate at which your body burns through food. When you hear that someone has a "fast metabolism," this simply means that the person's body is efficiently using the calories derived from food whether active or at rest.

Here is the thing; eating frequently makes you burn more calories. On the contrary, missing meals immediately slows the metabolism, triggers the body's starvation response and thus sounds the death knell for fat burning.

5. Avoid Simple Carbohydrates.
Simple carbohydrates are those found in refined sugar, honey and fruit juice. This type of sugar will provide quick energy but will also let you down just as quickly.

Sugar significantly disrupts proper insulin metabolism ultimately causing
fatigue and promoting fat storage. This cycle is certainly not something that
you want to encourage. The bulk of your carbohydrate consumption should come from slowly digesting complex carbohydrates such as:

  • Oats
  • Brown rice
  • Wild rice
  • Barley
  • Spelt
  • Quinoa
  • Sweet potatoes
  • Legumes

 6. Taper Your Calories.

Breakfast should be your largest meal and dinner your smallest. Because you are essentially fasting while you sleep, it is unlikely that your body will store the early morning meal as fat. Conversely, in the evening, the metabolism naturally slows down and is at its absolute slowest when you are
asleep.

Accordingly, the body is much more likely to store the calories consumed in a substantial dinner as fat. The general rule here is to eat breakfast early enough so that you can get in all of your required meals with your final meal consumed two to three hours before you go to sleep.

7. Shift to Complex Carbohydrates.

Depending on your own personal schedule, an effective technique and excellent way to taper your calories is to consume all complex carbohydrates before 3:00 in the afternoon. The meals that you consume after this hour should consist of clean protein and legumes.

8. Eat Dietary Fat.
Understand that fat does not make you fat. On the contrary, consuming the proper amount of fat increases metabolic rate and actually helps burn fat!

Bear in mind that simply because something is "low fat" or "fat free" does not translate into sugar free or calorie free. So, what happened? People excised fat from their diet and replaced it with refined sugar. The result? Without fat to slow absorption of the sugar into the blood stream, blood sugar and insulin levels absolutely skyrocketed.

Since insulin management and stable blood sugar levels are necessary for long term fat loss, the cyclic spikes and subsequent crashes in blood sugar/insulin levels further contributed to unwanted fat storage, obesity and all other associated illnesses.

While you should avoid large amounts of saturated fats, trans-fats, hydrogenated or partially hydrogenated oils in your diet, you
should derive a minimum of 15-20% of total calories from good, dietary fat.

We need dietary fat for proper hormone production, joint health, cell membrane integrity and healthy skin, hair and nails. Some good sources of dietary fat include:

  • Olive oil
  • Salmon
  • Trout
  • Mackerel
  • Nuts
  • Seeds
  • Avocados
  • Natural peanut butter

9. Drink Plenty Of Water.
Water is the most abundant nutrient in the body and is involved in every single physiological process. Approximately 60-70% of your body is comprised of water.

Water helps eliminate waste and toxins, regulates the body's temperature, transports nutrients, helps muscle tone, reduces sodium buildup, relieves fluid retention and helps metabolize fat. In fact, water is essential to the fat burning process. So, flood your body with fresh water throughout the day.PEOPLE LEAVING ISLAM

Posted: 14 Jun 2011 07:12 AM PDT

135 LEFT ISLAM
KUALA LUMPUR, June 14 — The federal government has allowed 135 to leave Islam between 2000 to 2010, Datuk Seri Jamil Khir Baharom said today.

A total of 686 applied to Syariah Courts throughout the country to leave Islam in those ten years, said the minister in the Prime Minister's department.

Specific details however were not provided, only a breakdown of people leaving Islam (apostasy) according to states.

Sabah recorded the highest number of apostasy cases (237, 67 allowed by the government), followed by Negri Sembilan (172, 33 allowed), Federal Territories (56, 10 allowed), Penang (36, 1 allowed).

Sarawak and Terengganu recorded the lowest cases of apostasy cases (1 for each state) while Kelantan had no such applications.

"In tackling the issue of apostasy (people leaving Islam) the state Islamic department (JAIN) always conducts programmes and activities to avoid this incident from occuring especially among new converts.

"Among the programmes offered are counselling services, religious reinforcement classes, religious classes and Baitulmal support," Jamil said in a written reply to Er Teck Hwa (Bakri-DAP)today.

Muslims are usually not allowed to leave their faith in Malaysia unless under special circumstances mostly involving converts. THE MALAYSIAN INSIDER


PR Kutuk Si Kotor Yang Nak Ganggu BERSIH

Posted: 14 Jun 2011 07:31 AM PDT

Himpunan Bersih: Pemuda Pakatan kecam Perkasa, dakwa sengaja mahu buat kacau

KUALA LUMPUR, 14 Jun — Sayap pemuda Pakatan Rakyat mengecam langkah pertubuhan membela hak Melayu, Perkasa yang mahu menghalang perhimpunan Bersih 2.0 dengan mengadakan perarakan balas serentak 9 Julai ini.

Malah pemimpin pemuda Pakatan Rakyat juga menyifatkan tindakan Perkasa mahu mengerahkan ahlinya berarak dan bertembung dengan himpunan Bersih sebagai "satu ancaman serius" dan "tidak memahami hak asasi manusia."

Mereka juga mendakwa Perkasa sengaja mahu membuat kekacauan dan menimbulkan huru-hara apabila mengambil pendekatan itu.

"Kenyataannya yang mahu bertembung semasa perhimpunan tersebut adalah merupakan satu ancaman yang serius kepada keselamatan negara.

"Polis perlu menyiasat (Presiden Perkasa) Datuk Ibrahim Ali berhubung ancaman yang telah dikeluarkan secara terbuka," tegas Ketua Pemuda PAS Johor Suhaizan Kaiat.

Semalam Ibrahim memberi amaran bahawa mereka akan menganjurkan protes balas bagi menghalang himpunan Bersih 2.0 anjuran Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil.

Ibrahim yang juga Ahli Parlimen Pasir Mas juga mendakwa himpunan Bersih itu akan menimbulkan huru-hara apabila ada pesertanya membaling batu dan membakar kereta.

Bagaimanapun Pengerusi Bersih 2.0 Datuk Ambiga Sreenavesan dan pemimpin PAS menegaskan himpunan Bersih bulan depan tetap akan diteruskan walaupun dibantah banyak pihak.

Suhaizan menegaskan himpunan Bersih 2.0 tidak akan menimbulkan huru-hara seperti mana yang didakwa Ibrahim.

"Pihak polis yang mempunyai kelengkapan mengawal rusuhan sebenarnya mampu mengawal keadaan dengan penuh hikmah, polis boleh menjaga keamaman himpunan Bersih dengan menyusun anggota polis di tepi jalan sepanjang himpunan menuju Istana Negara.

"Mereka yang didapati mewujudkan kekecohan perlu ditangkap. Jika pihak Perkasa dengan niat yang ikhlas mahu menghantar memorandum kepada pihak Istana, maka mereka dibenarkan berhimpun dan berarak daripada laluan yang berbeza," katanya.

Justeru tambah beliau, polis perlu mengadakan perbincangan dengan kedua-dua penganjur untuk menetapkan laluan masing-masing.

"Pihak polis perlu membuat perbincangan yang rapi dengan penganjur kedua-dua pihak. Saya yakin pihak polis yang mempunyai banyak pengalaman mampu mengawal keselamatan negara.

"Jika dua himpunan dapat berjalan serentak dengan aman, maka saya penuh yakin pihak polis akan dihormati oleh rakyat dan masyarakat antarabangsa. Tetapi jika pihak polis hanya mengikut telunjuk pemimpin politik tertentu, maka polis akan dihina oleh semua pihak," katanya.

Sementara itu, Ketua Penerangan Angkatan Muda Keadilan (AMK) Lee Khai Loon menyifatkan tindakan Perkasa bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan.

Selain itu beliau juga menyifatkan Perkasa tidak memahami hak asasi manusia apabila cuba menghalang rakyat menuntut keadilan dalam perjalanan pilihan raya.

"Perkasa telah memutarbelitkan perhimpunan aman Bersih 2.0 sebagai sesuatu tindakan yang mengacau... fokus dan matlamat Bersih 2.0 sengaja dialihkan dengan ancaman Perkasa yang akan menganjur pertembungan dan "lawan habis-habisan" pada hari sama.

"Sebenarnya perhimpunan aman yang akan dianjurkan oleh Gabungan Pilihan Raya dan Adil adalah sah, ia adalah usaha rasional," katanya.

Tegas Lee, walaupun Malaysia adalah sebuah negara yang mengamalkan demokrasi, namun sistem pilihan raya yang diadakan selama ini tidak telus selain telah dimanipulasikan.

"Pelbagai masalah serius seperti senarai pengundi yang mengandungi pengundi hantu, mengundi lebih sekali, undi pos yang bermasalah, tiada liputan adil oleh media dan sebagainya masih berleluasa dan tiada tindakan reform yang sebenar dijalankan.

"Maka, AMK menyeru agar Perkasa dan Konsesus Bebas untuk memberi kerjasama serta sokongan kepada tuntutan Bersih 2.0 untuk pendemokrasian Malaysia. Sebarang tohmahan yang dilemparkan ke atas himpunan Bersih atau usaha untuk pertembungan dengan Bersih adalah tidak wajar serta tidak bijaksana," katanya.

Selain itu, tambah Lee, himpunan Bersih yang turut disertai parti politik tidak sepatutnya dilabelkan sebagai aktiviti yang mengganggu ketenteraman awam.

"Perhimpunan dan perarakan yang aman adalah perkara biasa di banyak negara demokrasi yang maju, malahan tidak perlu memburukkannya.

"Aktiviti seperti demonstrasi atau perhimpunan hanya merupakan satu proses biasa untuk menyampaikan suara rakyat kepada pihak yang berkuasa.


"Oleh itu, AMK berharap pihak polis akan bertindak profesional dengan memberi permit kepada herhimpunan Bersih," katanya. -TMI


Umno: Ini bukan BERSIH, tapi kotor

Perhimpunan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) pada 9 Julai ini adalah "himpunan kotor, bukan bersih," kata Ketua Penerangan Umno Datuk Ahmad Maslan.

Sambil menyindir perhimpunan itu, Ahmad berkata, BERSIH akan menjadi "titik hitam" yang menjejaskan prestasi baik kerajaan dalam "364 hari lagi".

"(Ia) susahkan rakyat, rugikan penjaja, rugikan peniaga yang ada kedai, rugikan pemandu teksi," katanya.

Perhimpunan anjuran Pakatan Rakyat dan beberapa NGO bertujuan menyerahkan memorandum kepada Yang Dipertuan Agong bagi menyerahkan tuntutan lapan perkara bagi membaikpulih sistem pilihan raya.

Tuntutan itu bagi membersihkan daftar pemilih, mereformasikan sistem pengundian pos, memperkenalkan dakwat kekal, memastikan akses kepada media bebas dan adil, menjamin tempoh minima 21 hari berkempen, menghentikan rasuah dan politik kotor.

Bercakap dalam sidang media di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di ibu negara, Ahmad menyifatkan perhimpunan itu sebagai ancaman kepada ekonomi negara, khususnya terhadap industri perlancongan dan pelaburan asing.

"Ia (BERSIH) bukan ancaman pada UMNO saja, ia ancaman pada negara. Kita lihat perhimpunan dulu (pada 2007), enam bulan baru pelancong kembali pada tahap sebelumnya," kata Ahmad Maslan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu juga berkata, belum pernah ada demonstrasi anjuran pembangkang berlangsung dengan tenang setakat ini.

"Tidak pernah lagi berlaku perkara itu. Pengalaman kita tidak pernah ada demonstrasi yang aman.

"Ada seorang saja yang 'histeria', habislah," katanya ketika ditanya tentang dakwaan Pemuda PAS yang menjangkakan perhimpunan itu akan aman sekiranya polis memberikan kerjasama.

Pembangkang jadi dalang

Ahmad juga berkata, BERSIH bukan mewakili kehendak NGO, sebaliknya didalangi pemimpin Pakatan, termasuk ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Kita tahu yang dibelakang-belakang ini semua (BERSIH 2.0) adalah pembangkang. Ini adalah alat pembangkang.

"(Ini) agenda kotor," katanya sambil menunjukkan gambar pemimpin PKR, DAP dan PAS dalam majlis kempen BERSIH.

Ahmad sebelum itu mengadakan perbincangan dengan NGO Melayu Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah (Pekida) yang menentang penganjuran perhimpunan tersebut.

Antara hasilnya, Ahmad berkata, beliau mencadangkan semua berkaitan, termasuk persatuan penjaja dan pemandu teksi membuat laporan polis boleh dan menyaman penganjur perhimpunan itu.

"Saya mengesyorkan NGO yang lain buat laporan polis sebanyak yang boleh. Pemandu teksi sediakan peguam-peguam (ambil tindakan) untuk saman," katanya.

Turut hadir penasihat Pekida Wilayah Persekutuan, Putrajaya dan Labuan Datuk Hamzah Daud dan Presiden Datuk Roslan Dahaman. -mk


Ulasan GB

Yang KOTOR itu ialah yang nak buat kacau dan yang nak ganggu perhimpunan BERSIH.

Rupa-rupanya laporan polis yang banyak dibuat oleh NGO-NGO itu adalah hasil hasutan Ahmad Maslan.

Antara hasilnya, Ahmad berkata, beliau mencadangkan semua berkaitan, termasuk persatuan penjaja dan pemandu teksi membuat laporan polis boleh dan menyaman penganjur perhimpunan itu.

"Saya mengesyorkan NGO yang lain buat laporan polis sebanyak yang boleh. Pemandu teksi sediakan peguam-peguam (ambil tindakan) untuk saman," katanya.

Itulah kerja kotor UMNO dan sememangnya UMNO itu pengotor, justeru itu mereka cukup takut dengan BERSIH kerana apabila dibersihkan nanti, maka ternampaklah kurap-kurap penipuan, songlap, rasuah, kroni di seluruh tubuh badan mereka.


Tindakan Bodoh Kementerian Pantau Harga Ikan Sedangkan Peniaga Sudah Tidak Ada Ikan

Posted: 14 Jun 2011 06:34 AM PDT

Harga Ikan Dipantau - Rohani

KUALA LUMPUR, 14 Jun (Bernama) -- Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan akan memantau harga ikan di pasaran bagi memastikan peniaga tidak mengambil kesempatan menaikkan harga ekoran pengurangan subsidi harga diesel.

Timbalan Menterinya Datuk Rohani Abdul Karim berkata kementerian itu telah menyediakan pegawai untuk memantau harga pasaran ikan di seluruh negara.

Sekiranya peniaga didapati menaikkan harga, mereka boleh didakwa di bawah Akta Anti Pencatutan 2010 (harga melampau), katanya pada sidang media, di sini pada Selasa.

Beliau berkata kenaikan harga diesel bagi pengusaha bot pukat tunda C2 laut dalam tidak seharusnya diambil kesempatan oleh peniaga untuk menaikkan harga pasaran ikan.

Kerajaan sebelum ini memutuskan pengusaha bot berkenaan perlu membeli diesel pada kadar RM1.80 seliter dan bukan pada harga subsidi super RM1.25 seliter yang layak mereka nikmati sebelum ini.

Super subsidi bagaimanapun dikekalkan kepada kenderaan yang melibatkan kepentingan orang ramai seperti bas sekolah, teksi dan individu yang membeli enjin bot sangkut dan sebagainya. -- BERNAMA


Kebanyakan para peniaga ikan tidak menjual hasil tangkapan laut setelah bekalan tersebut berkurangan akibat nelayan melancarkan mogok ketika tinjauan fotoBERNAMA di Pasar Besar Kuantan di sini, hari ini.

Bekalan ikan di Kuantan berkurangan disebabkan ada segelintir nelayan yang melancarkan mogok selama tiga hari berturut-turut selepas tidak berpuas hati dengan tindakan kerajaan menarik subsidi minyak diesel kepada nelayan laut dalam.


Laporan Kelab GB semalam:
Tahniah YB Taufek, Pesuruhjaya PAS NS yang baru

Posted: 13 Jun 2011 10:49 PM PDT


Kesempatan ini che'GuBard ingin mengucapkan tahniah kepada YB Taufek A.Ghani (ADUN Paroi) merangkap YDP PAS Rembau kerana telah dinamakan sebagai Pesuruhjaya PAS N.Sembilan yang baru.

che'GuBard melihat lantikan ini sebagai positif dalam usaha PR NS berdepan dengan pilihanraya yang dijangka sudah dekat. Taufek secara peribadi dikenali sejak bersama dalam Seketeriat Pemuda BA sejak 1999 lagi. Percaya dan yakin lantikan ini kerana rekod Taufek selama ini yang bekerja dan membina akar umbi PAS tanpa mengenal penat lelah.

Mengangkat tokoh berimej muda seperti Taufek juga mampu membantu PR dalam menghadapi Bn. Sekurangnya PR NS punya Taufek dan Loke dua tokoh muda yang menerajui parti masing masing mampu menangkap imiginasi pengundi dengan harapan baru membawa perubahan ke Negeri Sembilan. Hubungan PR pasti akan tambah erat.

Di Rembau sudah tentu kami bangga kerana anak Rembau diangkat menjadi Pesuruhjaya PAS. Ini sudah tentu memperkukyuhkan lagi kekuatan PR di Rembau.

Kesempatan ini juga mengucapkan tahniah atas usaha selama ini sdr. Zulkifli bekas pesuruhjaya PAS yang tidak mengenal erti lelah dalam memperjuangkan rakyat.


[Bergambar] Dua Gempa Bumi Di Sumatera Utara Gegarkan Pantai Barat Malaysia

Posted: 14 Jun 2011 05:00 AM PDT

Beberapa kawasan di sekitar ibu negara, Putrajaya, Selangor, Perak, Melaka dan Negeri Sembilan dilaporkan mengalami gegaran ekoran insiden gempa bumi yang berlaku di Sumatera Utara, Indonesia.

Jabatan Meteorologi Malaysia melaporkan gempa bumi bermagnitud 5.5 pada skala Ritcher di Sumatera Utara dikesan pada pukul 8.08 pagi ini manakala gempa bumi kedua bermagnitud 5.7 dilaporkan berlaku pada 11.01 pagi.

Ekoran kejadian gempa bumi itu, beberapa kawasan di pantai barat Semenanjung Malaysia dilaporkan mengalami gegaran.

Kejadian gempa bumi itu tidak membawa ancaman tsunami kepada Malaysia, menurut Jabatan Meteorologi.

Bernama dihujani panggilan daripada orang awam yang ingin mendapatkan maklumat berhubung gegaran berkenaan.

Penolong Pengarah Bahagian Bomba Jabatan Bomba Kuala Lumpur Azizan Ismail berkata pihak bomba mendapat panggilan daripada orang ramai menghuni beberapa bangunan tinggi, yang melaporkan merasai gegaran.

Antara bangunan di ibu negara yang merasai gegaran pada pukul 11 pagi ialah Wisma Bernama, Menara Kenanga, ibu pejabat Tenaga Nasional Bhd (TNB) dan Megan Avenue.

Azizan berkata gegaran di dalam bangunan amat dirasai terutama dari tingkat lapan bangunan ke atas.

Tiada sebarang kejadian tidak diingini dilaporkan berlaku.

Penolong Editor Meja Penyuntingan Bahasa Inggeris Perkhidmatan Berita Dalam Negeri Bernama, M. Govind Nair, 60, berkata beliau merasai gegaran itu ketika sedang menjalankan tugasnya menyunting berita di mejanya.

"Saya rasa gegaran itu kira-kira lima hingga enam saat. Saya juga rasa kerusi tempat duduk saya bergoyang sedikit dan selepas itu saya rasa pening-pening," katanya.

Pembantu tadbir Infolib Bernama Mohd Wahid Md Som, 53, berkata beliau merasakan gegaran itu kira-kira 10 saat.

"Saya tak terfikir mahu berlari keluar kerana gegaran itu hanya terasa sedikit dan sekejap. Walaupun ada sedikit rasa takut, saya tawakal," katanya, yang bertugas di tingkat lapan Wisma Bernama.

Di PUTRAJAYA, gegaran beberapa saat dirasai di Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI).

Pegawai Perhubungan Awam MOSTI, Noriza Nazri berkata semua petugas di bangunan itu diarahkan meninggalkan premis berkenaan dan diarahkan berada di pekarangan bangunan sementara menunggu dibenarkan kembali memasuki bangunan.

Di KUALA SELANGOR, Meor Anas, 46, seorang Eksekutif Kejuruteraan di loji air Sungai Selangor berkata gegaran kecil terasa semasa beliau berada di pejabatnya kira-kira pukul 11 pagi.

"Gegaran beberapa saat itu terasa ketika saya berada di tempat duduk saya. Masa itu saya terlihat air di dalam balang (dispenser air) berkocak sedikit dan fail di atas meja saya sedikit bergerak," katanya.

Di SHAH ALAM, petugas di Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (SAAS) di sini meninggalkan pejabat masing-masing dan berkumpul di dataran dan kawasan lapang berhampiran bangunan setelah merasai gegaran pada kira-kira 8 pagi dan sekali lagi pada pukul 11 pagi.

Rahmah Abdul, 45, yang bertugas di tingkat 18 bangunan itu berkata kipas dan mejanya tiba-tiba bergoyang ketika dia baru hendak memulakan tugas.

"Saya panik sebab nampak semua bergoyang. Saya dan beberapa kawan terus turun," katanya ketika ditemui di dataran Bangunan SAAS.

Abdul Rahman Ahmad, 36, berkata semua petugas dibenarkan naik semula ke pejabat masing-masing selepas pemeriksaan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat.

Namun, kira-kira pukul 11 satu lagi gegaran dirasakan dan semua petugas diarahkan turun semula ke dataran oleh pihak pengurusan Bangunan SAAS.

Pengurus Komunikasi Korporat Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) Hashimah Che Mat Din, yang kebetulan menghadiri mesyuarat di tingkat 21 bangunan SAAS, turut merasai gegaran itu. "Kami diminta meninggalkan bangunan dan turun segera bagi mengelak sebarang kejadian tidak diingini," katanya.

Sehingga pukul 12 tengah hari, tinjauan Bernama mendapati petugas di bangunan itu masih berkumpul di dataran dan kawasan lapang bangunan SAAS.

Seorang penduduk di Kampung Meru, Klang, Suziela Che Mat memaklumkan rumahnya mengalami gegaran dalam kejadian itu.

"Katil di dalam bilik rasa bergegar, waktu itu saya sedang membaca buku di atas katil. Saya juga nampak air masak dalam botol (terletak di meja bersebelahan) bergoncang," kata suri rumah itu.

Suziela, 25, berkata dia berasa pening selepas mengalami gegaran itu. - BERNAMAPenduduk KL gempar rasai gegaran

Penghuni di beberapa buah bangunan tinggi di sekitar Kuala Lumpur hari ini cemas seketika apabila merasai dua gegaran iaitu kira-kira jam 8 dan 11 pagi.

Sekurang-kurangnya 10 lokasi dikenal pasti dan antaranya di Pekeliling, Wangsa Maju, Jalan Sultan Ismail, Bangsar, Salak Selatan, Bukit Bintang dan Putrajaya.

Gegaran berpunca daripada dua gempa bumi bermagnitud 5.5 dan 5.6 skala Richter yang berlaku di Sumatera Utara pada jam 8.08 dan 11.01 pagi.

Turut tidak terkecuali adalah ribuan kakitangan awam yang terpaksa bergegas keluar dari Bangunan SUK di Shah Alam setelah berlaku gegaran kira kira pukul 11.30 pagi ini.

Gegaran itu dikesan dua kali.

Seorang kakitangan awam berkata, gegaran itu dapat dapat dirasai di tingkat lima termasuk menyedari bingkai gambar didapati bergerak-gerak.

Bagaimanapun, wartawan yang berada dalam sidang akhbar menteri besar di bangunan annex tidak merasai gegaran itu.

Sebelum ini, Jabatan Meteorologi Malaysia mengesahkan gempa bumi sederhana di Sumatera Utara, Indonesia itu.

Menurut kenyataan jabatan itu, pusat gempa ialah 330 kilometer ke barat daya Klang, Selangor.

Gegaran turut dirasai di beberapa tempat di pantai barat Semenanjung terutama di sekitar Selangor, selatan Perak dan Melaka. -mk


Ulasan GB

Bersihkan akal dan jiwa, agar terbuka mata hati,
ada tempat yang dah bergegar terlebih dahulu sebelum PRU!


buncho.

Posted: 14 Jun 2011 04:53 AM PDT

i had a terrible start at school yesterday. my kids played with lizard during the period before me and when i came in, they accidently threw a lizard on me and i caught them stored tons of lizards in their water bottle. when i asked, they have been looking for lizards for few hours dat day around the school because previous teachers were not there. i gt so stressed. i almost faint because i had a super carefree 2 weeks and now, im here in the class, with lizard-loving-kids.

one of my kittens died today. i am indeed super sad because i feel so attached to them as i was there with them, everyday, in fact, since they were born. but, i guess, some things in ur life, has to go. n dis time, its my cutest kitten, buncho. no wonder he is super cute compared to his siblings.

we had dis sukaneka thingy at this school and today is the rehearsal. so, i was at the field , literally from 2.40 till 6.30. i was in charged of one of the stations. to tell u the truth, although it is super hot and my skin was burning to the max ( i had prepare sum good precautions, sun block n shade), i had fun. super fun. great activity, awesome company.maybe because i dun have to face the kids in the class, which they dun even bother to learn sumting new. ok. maybe not all. bad teacher, i am. i know. but, i have to say, im very amused on how the male teachers can actually control the kids. yeah, they scolded the kids and treat them harshly, but, i can see that the kids adore them and tak amik hati langsung. seriously, if i am the student, i would cry because sumtimes, it is super harsh. then again, if it works, then, dats the reason y i cant control my students easily. i can, but i have to give 1000 more effort than the male teachers.

taught my kids about manners yesterday. solely about manners. 'thank you, and sorry, teacher.'


Who Are They Trying To Kid?

Posted: 14 Jun 2011 03:38 AM PDT

Have you heard this unbelievable news HERE:

A whopping RM1,758,432 was spent on developing six Facebook pages to promote Malaysian tourism, the Tourism Ministry said today.


Deputy Tourism Minister James Dawos Mamit said this today in reply to a question from Anthony Loke (Rasah-DAP).


Each Facebook page cost RM293,072 — Cuti-Cuti 1 Malaysia, Citrawarna 1Malaysia, Karnival Jualan Mega 1 Malaysia, Festival Pelancongan Seni Kontemporari 1 Malaysia, Kempen 1 Malaysia Bersih and Fabulous Food 1 Malaysia.


Mamit said that the RM1.8 million included costs for designing, flash programming and coding, testing and debugging, uploading and launching the application, system server deployment and campaign management.


"You need RM1.8 million to run Facebook pages and applications? A six-year-old can start a Facebook page.


"If Datuk Seri Ng Yen Yen has problems getting people to help start Facebook pages, DAP headquarters can help her out, we have people who can develop these things at no cost," Loke told reporters later at a press conference.


Loke said that unless Ng explained the reasons behind the "exorbitant" costs for the "social media branding" exercise by her ministry, he would lodge a report to the Malaysian Anti-Crimes Commission (MACC).

Come on!!! Who are they trying to kid? Anyone with some reasonable skills/exposure in FB can build a Facebook page with a few clicks here and there. Anyone knows that setting up a Facebook page is FREE so who are they trying to kid? Morons? Themselves?

Malaysians are not stupid idiots and we have the capacity to think, rationalize, criticize and demand for justification of our hard-earned money given to the government via taxes.

So what is the name of the game? Justify those expenses! Who will take responsibility for this? If it is not justified, who will pay? Certainly not the rakyat!!!

Spend spend spend...and then ask the rakyat to tighten their belts. Remove subsidies..then spend spend spend.

No wonder we cannot provide scholarships to worthy students. The money has gone here and there - every which way except the right way?

By Jove, this means that primary school students can be millionaires if they offer their services to that woman!!!

As if that is not enough, did you know that according to THIS WEBSITE:

Tourism Malaysia will be taking over five of London's iconic red double-decker buses, giving the capital's bustling transport system an altogether tropical feel!.


The bus campaign was launched today by the Minister of Tourism Malaysia, the Honourable Dato' Sri Dr. Ng Yen Yen at a special reception at the Malaysian High Commission in Belgrave Square, London.


"We are really excited on the working partnership with Transport for London to promote our fantastic destination on the most recognised public transport system and the world's most iconic city that presents a great opportunity for Tourism Malaysia. We hope the buses can bring more sunshine and help put a smile on the faces of London's commuters," said, the Honourable Dato' Sri Dr. Ng Yen Yen.


For the next 12 weeks, the buses will carry passengers on some of the busiest routes around London, covering the city's centre, north, east, and west, and being seen by millions of Londoners. They will also pass world famous tourist sites such as Big Ben, the Houses of parliament, Piccadilly Circus and Harrods.


Malaysia is world famed for its beaches. But with 14,500 flowering plants, 600 species of birds, 210 species of mammals and thousands of exotic insects and marine life, it is also one of the world's top 12 Biodiversity countries.


Londoners will be able to see giant exotic jungle and aquatic images of Malaysia as part of a drive to promote the country's hugely diverse nature, fantastic diving, and growing ecotourism industry.


Other exciting Malaysia news this week includes the second prestigious gold medal awarded for Tourism Malaysia's show garden at the iconic Chelsea Flower Show. The participation at Chelsea further illustrates Malaysia's commitment to promoting itself to a core British and London audience.

Now get ready for the shock. Take a look at this pic which T.O. sent me.
Note the posture of the orang hutan. Tell me - Is that in good taste? How much was spent for that one?

So, who are they trying to kid? I wonder what other antics they have in store for us.

*shudders*

R Nadeswaran in his column yesterday HERE wrote:

A case in point – the Malaysia External Trade Development Corporation (Matrade) whose stand is totally in contravention of the prime minister's views.


It has been eight months since a simple query was raised: "Which supermarket chain in the UK has 64 Malaysian products on its shelves?" Four reminders to the London office with copies to its director-general and the chairman in Kuala Lumpur drew no response.


A car arranged by the High Commission here to take us to Oxford to cover the prime minister's visit was quoted at £350 (RM1,750). When asked about the exorbitant cost, the answer was that the service provider had been "efficient throughout all this (sic) years".


It would be difficult to justify spending such a sum of money to our bosses, let alone the auditor – a car was hired for £21 (RM105) and with £30 (RM150) of petrol, the journey was done. No one wants to know or explain how that astronomical figure was arrived at because it has never been a practice to ask for quotations or compare prices.


Where's the openness and honesty which the prime minister is preaching? Doesn't anyone want to practise it? As for Tourism Malaysia, the less said the better because they have been caught being dishonest on more than once occasion. Saying anything more will result in accusations of "you are picking on us"!


The prime minister is singing the right tunes and drawing the right parameters for a prosperous Malaysia. If followed to the letter, all Malaysians irrespective of colour or creed can share the prosperity and happiness that it brings.


The choice is not of the majority but the select few who draw up policies and another group which implements them. At all times, the three magic word espoused by the prime minister – openness, honesty and transparency – must ring in their ears each time they want to do something.

At the rate our nation is haemorrhaging, Idris Jala's prediction about our country's bankruptcy may come sooner than what he predicted!


Sentiasa Ziarah Kubur Lalu Jodoh Dipertemukan

Posted: 14 Jun 2011 04:40 AM PDT

Rawang: Cinta pandang pertama di perkuburan Islam Bandar Tasik Puteri, Rawang di sini, membawa seorang warga emas yang juga Imam 3, Masjid Bandar Tasik Puteri (MBTP), Idris Muhammad Sharif, 72, ke jenjang pelamin bersama Junanaah Zakaria, 53, kelmarin.

Pasangan berkenaan mengakui gementar pada saat majlis pernikahan itu dimulakan, namun gembira hasrat mereka mendirikan mahligai tercapai.

Idris berkata, semuanya bermula di tapak perkuburan selepas kematian isterinya, Miah Bidin, 64, pada 2009.

"Sejak kematian isteri, saya menziarahi kubur arwah setiap hari. Pada masa sama, saya lihat ada seorang wanita turut ada di situ menziarahi kubur arwah suaminya.

"Setiap kali bertemu, kami tak bertegur sapa. Namun hati ini terdetik hendak bertanya sesuatu tapi terasa malu. Di situlah hati saya terdetik memikat hati wanita berkenaan," katanya. Sementara itu, Junanaah berkata, dia menziarahi kubur arwah suaminya setiap hari sejak Mohd Isa A Yasih, 71, meninggal dunia juga pada 2009.

"Saban hari saya menziarahi kubur arwah suami manakala abang (Idris) menziarahi kubur arwah isterinya. Kami hanya berpandangan tapi tak berani bertegur sapa. "Pada Mac lalu abang merisik dengan menghubungi saya sendiri tanpa menerusi orang tengah. Dia menyatakan hasratnya untuk memperisterikan saya. Saya terpinga-pinga kerana tak tahu dari mana abang dapat nombor telefon saya tapi inilah yang dikatakan jodoh," katanya.

Menerusi perkahwinan pertama, Idris dianugerahi lima anak dan lapan cucu manakala Junanaah pula mempunyai dua anak dan enam cucu. -hm


Tindakan Imigresen Memalukan Negara, Arah Wanita Singapura Berbogel & Ketuk Ketampi

Posted: 14 Jun 2011 03:00 AM PDT

Wanita S'pura dakwa diarah berbogel, ketuk ketampi

Dua wanita warga Singapura dilaporkan dipaksa ketuk ketampi dan bercangkung dalam keadaan berbogel oleh anggota Jabatan Imigresen selepas ditangkap atas dakwaan cuba masuk ke Malaysia secara tidak sah. Illustrasi oleh asiaone.com

Tindakan seumpama itu pernah diisytiharkan sebagai "tidak berperikemanusiaan dan menghina" serta diarahkan dihentikan serta-merta oleh Suruhanjaya Diraja yang menyiasat Peraturan Prosedur Operasi Standard (IGSO) berhubung laporan mengenai pemeriksaan badan, ketika ditangkap dan dalam tahanan pada 2006.

Suruhanjaya lima anggota yang diketuai bekas Ketua Hakim Negara, Tun Mohamad Dzaiddin Abdullah itu berkata amalan tersebut juga haram di sisi Syariah dan mencabul hak asasi manusia.

Menurut akhbar harian berbahasa Cina Singapura - Lianhe Zaobao, kejadian berlaku pada awal pagi 9 Jun lalu apabila dua wanita berkenaan memandu menyeberangi Tambak Johor dari republik itu.

Mereka menuju ke Johor Bahru dengan tujuan untuk makan malam tetapi secara cuai dan lalai melalui kaunter imigresen tanpa mengecop passport masing-masing.

Atas kesilapan itu, mereka ditahan dan didakwa sebagai pendatang asing dan dikurung di lokap di Pontian, Johor.

Wanita yang menggunakan nama samaran Lin Li Li, memberitahu akhbar itu, dia dan rakannya Zhan Ting Ting, juga nama samaran, kemudiannya diarahkan supaya menanggalkan semua pakaian mereka dan melakukan ketuk ketampi sebanyak 10 kali.

Selepas selesai melakukannya, mereka diberi pakaian tahanan dan mendakwa digari dan dikurung di bilik tahanan yang cukup memilukan.

"Baju yang diberikan itu kotor dan berbau. Sel itu sebesar dua pertiga gelanggang bola keranjang tetapi ada 50 ditempatkan di dalamnya. Ada banyak nyamuk dan juga lipas.

"Kami digari dan dilayan seperti banduan meskipun kami belum didapati bersalah. Ini amat menghina," kata Lin kepada akhbar itu.

Selepas dikurung selama 24 jam, mereka kemudiannya dibebaskan dengan surat amaran daripada seorang pegawai imigresen.

Berang layanan yang tidak berperikemanusiaan itu, kedua-dua mereka berkata tidak akan menjejakkan kaki ke Malaysia walaupun dijemput berbuat demikian.

Menurut laman web akhbar harian Sin Chew, Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri, Tan Sri Mahmud Adam enggan mengulas kerana belum menerima laporan berhubung perkara itu. -mk


Imigresen Johor: Ketuk ketampi berbogel bukan prosedur 'hukum' warga asing

KUALA LUMPUR, 14 Jun — Ketuk ketampi dalam keadaan berbogel bukan satu prosedur hukuman jika rakyat bukan warganegara ditahan memasuki Malaysia secara tidak sah, kata Pengarah Imigresen Johor Mohd Nasri Ishak.

Dalam laporan akhbar Straits Times Singapura hari ini, dua wanita warga Singapura yang memandu ke Johor Baru untuk makan malam telah disoal oleh pegawai-pegawai Jabatan Imigresen Malaysia dengan digari, dihumban ke dalam pusat tahanan dan yang paling teruk diarah ketuk ketampi dan bercangkung dalam keadaan berbogel selepas ditangkap atas dakwaan cuba masuk ke Malaysia secara tidak sah.

Nasri berkata, terdapat hukuman lain jika mereka didapati bersalah memasuki Malaysia tanpa membawa pas dan dokumen perjalanan yang tidak sah.

"Mereka akan dikenakan denda sebanyak RM10,000 atau lima tahun penjara," katanya ketika dihubungi The Malaysian Insider.

Nasri menambah, beliau tidak mahu media hanya mendengar kenyataan daripada sebelah pihak sahaja.

"Kami akan buat siasatan dan mendengar pula kenyataan dari pihak yang satu lagi," ujarnya lagi.

Mangsa ditahan, Chang, lewat 30-an, telah memandu ke Johor Baru bersama rakannya seorang ejen hartanah yang berumur lewat 20-an, hanya mahu dikenali sebagai Lim kira-kira pukul 1.30 pagi Khamis lalu.

Lim memandu kereta model Nissan Latio, ini merupakan kali pertama dia memandu ke Malaysia, walaupun telah ke sana bersama rakan-rakan sebelum ini.

Di pihak Jabatan Imigresen Malaysia, mereka memandu di lorong yang tidak dikawal.

"Tiada sesiapa pun di sana dan lampu hijau menyala," kata Lim.

"Saya menekan interkom dan tidak mendengar apa-apa, jadi saya terus memandu ketika penghadang dibuka," katanya.

Chang memberitahu akhbar harian itu mereka terus memandu kerana menyangkakan Malaysia menggunakan sistem biometrik — yang baru diperkenalkan.

Menurut laporan media, dua wanita itu dikurung dalam sebuah bilik selama dua jam sebelum dibawa ke bilik mesyuarat kira-kira pukul 4 pagi.

Pada pukul 5 petang, mereka diberitahu akan dihantar ke Pusat Tahanan Pontian untuk ditahan selama 14 hari.

Di pusat tahanan itu, wanita itu digari. Mereka juga dikehendaki menanggalkan barang kepunyaan masing-masing.

"Mereka minta kami agar tanggalkan pakaian, tanggalkan semua pakaian termasuk pakaian dalam dan kemudian minta kami melakukan ketuk ketampi," kata Lim.

Selepas melakukan 10 kali ketuk ketampi, wanita itu diarahkan memakai semula seluar dan diberikan sehelai kemeja-T.

Mereka kemudian diletakkan dalam sebuah bilik sebesar gelanggang bola keranjang bersama 50 wanita lain, kebanyakannya daripada Indonesia, China dan Filipina.

Kedua-dua wanita itu ditahan selama satu malam dan pada pukul 5 petang keesokan hari, mereka diberitahu akan dibebaskan dan dihantar menaikan sebuah van dengan enam tempat duduk ke Jabatan Imigresen di Causeway di mana mereka turut menerima surat amaran.

Bagaimanapun, Nasri enggan mengulas lebih lanjut mengenai perkara tersebut.

Dalam pada itu, Ahli Parlimen Ipoh Barat M. Kulasegaran berkata tindakan itu mengaibkan maruah dan sesuatu tidak masuk akal manakala wakil rakyat Bakri Er Teck Hwa pula berkata perkembangan itu memberi persepsi bahawa Malaysia sebuah negara tiada undang-undang.

"Anda tidak boleh lakukan ini. Mengapa mereka menyoal siasat wanita-wanita ini sebegini? Ia tindakan mengaibkan," katanya. -TMI


Ulasan GB

Hal ini sesuatu yang amat mendukacitakan. Malaysia mendapat liputan buruk di peringkat antarabangsa.

Pegawai Imigresen mbertindak sewenang-wenangnya dengan meletakkan undang-undang di dalam tangan mereka.

Jika dakwaan tersebut terbukti benar, pegawai-pegawai imigresen yang terlibat mesti dihukum seberat-beratnya dan Pengarah Imigresen Johor, Mohd Nasri Ishak perlu meletakkan jawatannya dengan segera.

Kita tidak dapat bertolak ansur dengan pegawai-pegawai bertaraf "binatang" ini kerana seperti yang dinyatakan oleh Ketua Suruhanjaya Diraja bagi Peraturan Prosedur Operasi Standard, Tun Mohamad Dzaiddin Abdullah, amalan tersebut juga haram di sisi Syariah dan mencabul hak asasi manusia.


Home Minister: Cops still looking for ‘important’ witnesses in Christian Malaysia probe

Posted: 14 Jun 2011 03:42 AM PDT

Source: http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/home-ministry-cops-still-looking-for-important-witnesses-in-christian-malaysia-probe/ (By Shazwan Mustafa Kamal, 14/6/2011)
The police are still searching for several "important" witnesses in the investigation into Utusan Malaysia's Christian Malaysia report, the Home Ministry said today.
Home Minister Datuk Seri Hishammuddin Hussein stated that 63 police reports were made on the matter, recordings of 60 conversations were taken and recordings of the conversations of five Utusan Malaysia journalists were taken. "The police are still locating several important witnesses to help complete the investigation for this case," Hishammuddin said in a written reply to Lim Lip Eng (Segambut-DAP).
Lim had asked the ministry to state the basis of Utusan's report of an alleged conspiracy that church leaders were plotting together with the DAP to make Christianity the official religion of Malaysia and to install a Christian prime minister.
In response, Hishammuddin also said that the ministry had already issued a warning letter to Utusan for its May 7 article titled "Kristian Agama Rasmi? (Christianity the official religion)". The minister said that the matter was being investigated under Section 4(1)(c) of the Sedition Act 1948.
Christian leaders and DAP members have denied the reports which have sparked protests but the Home Ministry has only slapped Utusan Malaysia with a warning letter for publishing the unsubstantiated report. Prime Minister Datuk Seri Najib Razak was forced to meet with church leaders to clear the air but Umno vice president and Home Minister Hishammuddin later said that there was "some basis" to the reports.


Tomorrow is Never Promised

Posted: 14 Jun 2011 12:55 AM PDT

One day a woman's husband died, and on that clear, cold morning, in the warmth of their bedroom, the wife was struck with the pain of learning that sometimes there isn't "anymore". No more hugs, no more special moments to celebrate together, no more phone calls just to chat, no more "just one minute." Sometimes, what we care about the most gets all used up and goes away, never to return before we can say good-bye, say "I love you."
So while we have it, it's best we love it, care for it, fix it when it's broken and heal it when it's sick. This is true for marriage.....And old cars... And children with bad report cards, and dogs with bad hips, and aging parents and grandparents. We keep them because they are worth it, because we are worth it.

Some things we keep -- like a best friend who moved away or a sister-in-law after divorce. There are just some things that make us happy, no matter what.

Life is important, like people we know who are special.. And so, we keep them close!

I received this from someone who thought I was a 'keeper'! Then I sent it to the people I think of in the same way... Now it's your turn to send this to all those people who are "keepers" in your life, including the person who sent it, if you feel that way. Suppose one morning you never wake up, do all your friends know you love them?

I was thinking...I could die today, tomorrow or next week, and I wondered if I had any wounds needing to be healed, friendships that needed rekindling or three words needing to be said.

Let every one of your friends know you love them. Even if you think they don't love you back, you would be amazed at what those three little words and a smile can do. And just in case I'm gone tomorrow….

I LOVE YA!!!

Live today because tomorrow is not promised….

-Author Unknown-

*Thanks to Angela who sent me this post. Have a nice day everyone!


Ustazah Biar Suami Rogol Anak Didakwa

Posted: 14 Jun 2011 01:44 AM PDT

Kuala Lumpur: Seorang ustazah dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Ampang di sini, semalam atas tiga tuduhan bersubahat dengan suaminya mencabul dan merogol anak perempuannya berusia 15 tahun di kediaman mereka, dua bulan lalu.

Wanita berusia 33 tahun itu, bagaimanapun mengaku tidak bersalah terhadap semua pertuduhan di hadapan hakim, Roszianayati Ahmad.

Dia juga didakwa bersubahat bagi tuduhan ketiga memujuk mangsa sama dengan membenarkan suaminya mencabul kehormatan gadis itu di kediaman mereka sekitar Ampang, masa yang sama, pada Mac 2011.

Timbalan Pendakwa Raya, Zuraini Ab Hamid tidak menawarkan sebarang jaminan terhadap tertuduh dengan alasan kesalahan serius dengan mengambil kira usia mangsa yang masih di bawah umur ketika kejadian selain menjaga keselamatan saksi pendakwaan terdiri daripada mangsa dan anak-anak wanita itu.

Roszianayati memutuskan tiada jaminan dibenarkan terhadap tertuduh dan membenarkan permohonan pihak pendakwaan supaya perbicaraan kes itu dijalankan bersama dengan kes suaminya di hadapan hakim Manira Mohd Nor di Mahkamah Sesyen Ampang di sini.

Sementara itu, suami ustazah berusia 36 tahun yang bekerja sebagai pemandu lori mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Ampang di sini, semalam atas dua dakwaan merogol anak tirinya itu tanpa kerelaannya dan melakukan kekerasan jenayah dengan mencabul kehormatan mangsa, pada masa dan tempat yang sama.

Pendakwaan yang diwakili Zuraini tidak menawarkan jaminan terhadap tertuduh dengan alasan sama sebelum Manira memutuskan lelaki itu tidak dibenarkan diikat jamin walaupun beliau merayu supaya mahkamah membenarkan telefon bimbitnya dikembalikan untuk menelefon penjamin.

Mahkamah menetapkan 13 Julai depan untuk sebutan bagi pasangan suami isteri itu melantik peguam.

INFO: Pertuduhan

# Bagi tuduhan pertama, wanita itu didakwa menyuruh anak perempuan kandungnya berusia 15 tahun dan 1 bulan membuka pakaian dan menutup mulut mangsa ketika dirogol suaminya yang dinikahi hampir setahun lalu di dalam bilik mangsa, antara jam 12 tengah malam hingga 1 pagi, pada April 2011.

# Tuduhan kedua pula, dia dituduh bersubahat dengan suaminya menyuruh mangsa masuk bilik bapa tirinya itu, masa yang sama, pada 12 Mei 2011.

# Bagi dua tuduhan merogol, pemandu lori itu didakwa mengikut Seksyen 376 (3) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman maksimum penjara 30 tahun atau 10 sebatan.

# Bagi cabul kehormatan, lelaki itu didakwa mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan. -BH

Ulasan GB

Blog ini telah menyirkan kisah ini pada 3 Jun yang lalu.
Klik imej di bawah untuk ikuti kisah sebelumnya:


Shay Adora Ram: Suatu Bangsa Yang Belum Siap

Posted: 13 Jun 2011 11:42 PM PDT

Buat masa sekarang Shay Adora Ram tidak mungkin menjadi anak bangsa Malaysia. Ini kerana bangsa Malaysia maseh di dalam proses pembikinannya. Bangsa Malaysia maseh belum siap. Apa mungkin kita menjadi sesuatu yang maseh belum siap?  Apa mungkin kita menjadi sesuatu yang maseh belum dituntaskan? Apa mungkin kita menjadi sesuatu yang maseh tidak punya kesepakatan tentang rupa-bentuk dan ciri-cirinya? Apa mungkin kita menjadi sesuatu yang pada setiap kelompok punya takrifan dan makna yang berbeza-beza? Apa itu bangsa Malaysia? Apakah ciri-cirinya? Apakah rupa-bentuknya? Apakah penanda identitinya?

Daripada beberapa pemerhatian di ruang ulasan, komentar dan pandangan di pelbagai laman sesawang ternyata masyarakat berbelah-bagi. Ada yang menyokong, ada yang membantah, ada yang sinikal, ada yang mencemuh, ada yang mempertahan malah ada yang menjadikannya sebagai bahan kelakar. Yang lebih menarik lagi komentar dan pandangan di dalam berita berbahasa Inggeris cenderung menyokong manakala yang di dalam bahasa Malaysia pula cenderung membantah.

(Dan kita maseh belum tahu bagaimana pula pandangan mereka yang menyampaikan komentar atau pandangan di dalam bahasa Tamil atau Mandarin. Kemungkinan besar mereka juga punya perspektif yang juga berlainan).

Jadi soalnya di sini bagaimana mungkin Shay Adora Ram menjadi bangsa Malaysia sedangkan kelompok-kelompok masyarakat yang membentuk entiti yang dinamakan Malaysia ini pun bukan sahaja tidak punya kesepakatan bersama di dalam memberi ciri-ciri yang paling umum malahan citra dan hasrat masing-masing kelompok tentang apa itu bangsa Malaysia juga jauh berbeza antara satu sama lain. Rupa-bentuk bangsa Malaysia yang dihasratkan oleh satu kelompok berbeza dengan satu kelompok yang lain.

Sila rujuk laman sesawang yang berikut (sejumlah kecil contoh impirikal) untuk melihat perbezaan pandangan dan komentar yang diajukan. Umumnya berita bahasa Malaysia, komen dan pandangan lebih banyak ditulis di dalam bahasa Malaysia. Manakala berita Bahasa Inggeris pula, semua pandangan dan komentar di dalam bahasa Inggeris. Terdapat perbezaan yang agak ketara antara kelompok yang menulis di dalam bahasa Inggeris dan bahasa Malaysia tentang persoalan ini. Kemungkinan yang boleh diandaikan di sini ialah penggunaan bahasa juga bertindih dengan kumpulan etnik.

http://my.news.yahoo.com/sabm-gesa-jpn-benar-daftar-bayi-perempuan-yb-023928618.html

http://www.malaysiakini.com/news/166277

http://dinturtle.blogspot.com/2011/06/isu-anak-malaysia.html

http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/dap-backs-couples-anak-malaysia-bid/

Anda juga boleh membuat carian google untuk meninjau blog-blog lain yang menulis tentang perkara ini dan melihat sendiri bagaimana terdapat pemaknaan yang berbeza antara mereka yang menulis di dalam bahasa Malaysia dan bahasa Inggeris. Kemungkinan besar juga mereka yang menulis di dalam bahasa Tamil dan Mandarin juga mempunyai komentar dan pandangan yang berbeza tentang apa itu bangsa Malaysia melalui wacana mereka tentang Shay Adora Ram ini.

Perbezaan hasrat di dalam memberi takrifan dan pemaknaan tentang konsep bangsa Malaysia inilah menyebabkan apa yang dinamakan bangsa Malaysia itu sejak dari merdeka sehingga kini tidak dapat dirumuskan secara tuntas. Kita pada hari ini sebenarnya mewarisi kegagalan pendiri-pendiri awal negara Malaysia yang terdahulu yang telah mengkesampingkan persoalan rupa bentuk bangsa dan identiti kebangsaan di dalam keghairahan mereka untuk mencapai kemerdekaan.

Oleh kerana asas pembinaan bangsa tidak dibahaskan secara gencar dan mendalam, ditambah pula dengan keinginan kelompok yang kuat untuk mengekalkan identiti etnik, budaya dan bahasa asal masing-masing serta sengitnya wacana tanding khususnya yang melibatkan persoalan etnik, agama dan bahasa pada period masa sebelum dan selepas merdeka, maka apa yang kita warisi sekarang ini ialah kesinambungan tatacara bernegara dan bermasyarakat di dalam kerangka masyarakat plural tinggalan penjajah dengan asas-asas identiti kebangsaannya yang kabur, tidak jelas, goyah, goyang dan caca-merba.

Di dalam meneruskan kerangka masyarakat plural tinggalan penjajah di mana perhubungan antara kelompok khususnya kelompok etnik berada di tingkat yang cukup dangkal serta cetek, maka tidak hairanlah jika sekiranya perbahasan tentang ciri-ciri dan rupa-bentuk apa yang dinamakan bangsa Malaysia ini ditandai oleh perbezaan yang cukup ketara seperti mana yang dapat kita lihat di komentar dan pandangan dari laman sesawang dan blog yang telah dinyatakan di atas. Perbezaan-perbezaan yang bersifat teras ini menyukarkan masyarakat Malaysia untuk sepakat di dalam mengkonsepsualisasikan takrif dan makna bangsa Malaysia secara tuntas.

Selagi tidak tuntas, selagi tiada kesepakatan bersama dan selagi terdapat perbezaan yang ketara di dalam mengkonsepsualisasikan tentang ciri-ciri dan rupa-bentuk bangsa Malaysia ini selagi itu bangsa Malaysia akan menjadi suatu bangsa yang belum siap. Bukan sahaja Shay Adora Ram tidak mungkin menjadi bangsa Malaysia, malahan bayi-bayi lain yang kedua ibu-bapa mereka yang menginginkan bayi mereka diklasifikasikan identiti diri sebagai bangsa Malaysia juga akan turut mengalami nasib yang sama.

Yang lebih penting di sini sebenarnya bukanlah kategori yang diletakkan oleh negara tetapi kategori yang diberikan oleh masyarakat itu sendiri tentang apa itu bangsa Malaysia. Shay Adora Ram (apabila beliau sudah boleh membuat keputusan sendiri) dan masyarakatlah yang pada akhirnya akan menentukan siapa Shay Adora Ram yang sebenarnya dan apakah identitinya.

Bangsa Malaysia memang belum siap tapi kewarganegaraan Malaysia sudah lama tersedia sebagai sebahagian daripada penanda identiti yang berbentuk kenegaraan. Walau pun Shay Adora Ram dinafikan dari menjadi bangsa Malaysia tetapi bayi kecil itu tetap warganegara Malaysia yang wajib diberi layanan yang adil dan saksama.

 


Back on the blog – Just Miki!

Posted: 13 Jun 2011 11:25 PM PDT

First of all many apologies to my readers. I received a lot of messages asking why I stopped updating this blog and my answer is well, I kinda lost my blogging mojo. But as I look at Miki last night before he went to sleep, I realized how much he has grown and how much achievements, milestones and even my own parenting learning curves that I missed jotting down in this blog. Time cannot be turned around, those memories, may they be good or bad, will be well… gone forever. Sayang eh? Azman and I was hoping to use this blog as a compilation of stories about us that someday when we are old and gray, we can read again and reminisce together.

Now with that motivation, I will start writing regularly again. *bersemangat*

About the little boy? Well like I said he is so big already. Now learning English and spelling slowly. He can read a few words only but speaks in many full English sentences. Bahasa Melayu tak payah cakap la, in fact he is forever talking and it makes me feel bad when I couldn't entertain his endless questions.

One way of Miki learning English is by picking up words and sentences he hears on the TV and asking me the meaning.  I marveled at how curious kids these days can be, I remember when I was 5 or 6, I liked to watch Ewok and Smurf. I listened to the dialogues too but I don't think I was really interested to know exactly what those English words mean. Miki on the other hand is just three but his inquisitive level stands a lot higher. He asked what's the meaning of "courageous warrior", what is a dragon scroll, why is the mermaid half fish, what's the meaning of many big words for example  "robust", "unbelievable" and phrases like "why am I so different"? Big words.. Miki… Big words…

But his addiction to TV is something that I have been monitoring. Positive side of it is his expanding vocabulary but I am afraid he would be less athletic if he keeps staying inside watching the idiot box. We have 3 tvs in the house and he conquers them all, the one in the living room is for Spongebob and other Astro shows, the one in our bedroom (NOT HIS BEDROOM! Bila ko nak tidor bilik sendiri ni?) is for his favorite movies like Kung Fu Panda, Tarzan and Rio. The other TV upstairs is strictly for watching Blue's Clues. Jangan sesekali sesiapa berani memasang TV tersebut untuk menonton rancangan lain nescaya akan ada budak kecik mengamuk dan menyorokkan remote! *stress*

Yesterday at 6.30pm I took Miki to our neighborhood park that we all love very much. The trees at the playground area are blooming again and the yellow flowers are falling and scattered all over the grass. Miki was jumping and running and climbing happily while I watched until he stopped on his track and picked up a candy wrapper on the ground. He told me he wants a candy like this and I said sure after you're done playing.

 

He threw the wrapper back on the ground and started to run again. I thought he was still playing around but as his pace got faster I started to scream his name but it seemed like he didnt hear me. He ran from the playground area to the road side, across the street and into the Mamak shop to get his candy. I screamed and ran after him but he was too fast for me. What if one of the drivers couldn't see him? He is only one meter tall?! What if there was a mat rempit speeding his motorcycle? What if? What if?

That night Miki got quite a severe punishment for running away, not responding to his name being called  and crossing the street without adult's supervision.

My heart almost stopped when I saw him running across the street dangerously like that. Please don't do anything silly like this again kiddo! Thank God nothing happened. I am a little frustrated that I couldn't run fast enough to catch you.. And this make me wonder how far can I go to protect you from harm…

Be good Miki and be safe…


No comments: