Saturday, June 4, 2011

Tikus Gergasi Ini Memakan 2 Orang Bayi

Tikus Gergasi Ini Memakan 2 Orang Bayi


Tikus Gergasi Ini Memakan 2 Orang Bayi

Posted: 04 Jun 2011 09:41 AM PDT

Cape Town - Afrika Selatan diserang tikus. Bukan tikus biasa, tikus-tikus ini sebesar seekor kucing. Dengan ukuran sebesar itu, tikus-tikus itu mencari mangsa yang cukup besar. Bayi.

Tikus itu boleh membesar hingga hampir satu meter, dari muncong hingga ekor. Sementara gigi depannya sepanjang 2,5 cm.

Minggu ini sahaja sudah berlaku dua tragedi yang mengerikan. Tikus-tikus raksasa memakan dua orang bayi dalam dua peristiwa berbeza. Lunathi Dwadwa, 3 tahun terbunuh dalam tidurnya di kawasan perumahan di luar Cape Town. Sementara seorang bayi lain menjadi mangsa tikus di Soweto, tak jauh dari Johannesburg pada hari yang sama.

Lunathi ditemukan terbunuh dalam keadaan mengerikan oleh orangtuanya, pada 29/5/2011. Tidak ada tangisan ataupun jeritan sebelumnya.

"Saya tidak dapat melupakan betapa mengerikan keadaan anak saya. Matanya terkeluar. Wajahnya rosak dari alis hingga pipi," kata Bukiswa Dwadwa (27 tahun), ibu bayi itu.

"Tidak ada yang boleh melakukannya kecuali tikus," ujar Mncedisi Mokoena, ayah Lunathi.

Beberapa jam kemudian, polis menemukan kes yang serupa. Seorang bayi perempuan diserang segerombolan tikus besar ketikan ibunya yang masih remaja pergi dengan teman-temannya.

"Kami mendapat panggilan dari lokasi kejadian, tentang terbunuhnya bayi tersebut akibat serangan tikus," kata polis bernama Bongai Mhlongo.

"Kami menahan ibunya dengan tuduhan kelalaian yang mengakibatkan kematian," tambahnya.

Bulan lalu, Nomathemba Joyi (77) juga tewas setelah tikus-tikus raksasa memakan sisi kanan wajahnya.

Di kawasan perumahan Afrika Selatan, tikus raksasa biasa ditemukan di tempat-tempat sampah.

Tikus-tikus itu diyakini termasuk jenis African Giant Pouched Rats, salah satu jenis tikus terbesar dunia. Mereka lebih aktif di malam hari, pemakan segala, dan boleh membiakkan 50 anak dalam setahun. Beberapa suku di Afrika mengembangbiakkan tikus jenis itu untuk dimakan. -kompas.com


MalaysianYouth4Change: Dear Mom & Dad, What's My Future? What's the future of Malaysian minority - Chinese, Indian and Others?

Posted: 04 Jun 2011 08:46 AM PDT


How To Get Through Life

Posted: 04 Jun 2011 08:26 AM PDT

Thanks to Robert who sent me the following post.


HOW TO GET THROUGH LIFE

Sleep as much as you can .....Read books that you enjoy...

Play with simple things...


Do whatever you want --
Whenever you want...

Look for affection when you need it...

Get serious once in a while...

Forget about diets...

Show some affection...

Get angry once in a while....

Change your looks...

Above all, be happy,
Regardless of what
Your challenges may be...

Have a great life!

May your troubles be less,
Your blessings more,
And may nothing but happinessNajib Dapat Mimpi Ngeri, Jutaan Rakyat Berkumpul Depan JPM Berdemonstrasi

Posted: 04 Jun 2011 08:15 AM PDT

Pemilihan PAS - Wajah Baru Yang Menakutkan Umno

Ada yang menyifatkanya sebagai kemenangan untuk kumpulan profesional dan kekalahan untuk golongan ulama.

Tidak kurang pula tafsiran bahawa kemenangan "kumpulan Erdogan" dalam pemilihan PAS semalam sekali gus menempelak cubaan Umno untuk "meminang" PAS, khususnya sejak beberapa bulan lalu.

Apa pun, yang jelas ialah PAS sekali lagi telah menunjukkan kematangan untuk memilih pasukan terbaik bagi mengetuai cabaran menghadapi pilihanraya umum ke 13 yang dijangka diadakan tidak lama lagi.

Berlainan dengan Umno, PAS tidak menangguhkan pemilihan parti semata- mata kerana khuatir saingan untuk jawatan akan memecah belahkan parti dan menggugat peluangnya dalam PRU.

Sebaliknya pucuk pimpinan PAS begitu yakin terhadap kematangan perwakilan DAN calon untuk merapatkan saf dengan selesainya pemilihan yang dijalankan dalam semangat demokrasi dan musyarawah.

Kecenderungan untuk menyifatkan PAS sebagai parti yang kini dikuasai oleh golongan professional berpaksi kepada kemenangan Mohamad Sabu sebagai Timbalan Presiden dan Husam Musa sebagai Naib Presiden baru.

Mohamad Sabu kini diangkat sebagai orang pertama dari golongan bukan ulama yang menyandang jawatan Timbalan Presiden dalam tempoh 20 tahun.

Nasharuddin Mat Isa tersingkir sebagai orang kedua parti manakala tokoh ulama Tuan Ibrahim Tuan Man juga kecundang kepada Mohamad Sabu.

Untuk Naib Presiden, selain Husam, Sallehuddin Ayob dan Mahfuz Omar melengkapkan senarai jawatan itu apabila mengekalkan kerusi mereka.

Kemenangan beberapa tokoh lain seperti Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr Zulkfli Ahmad, Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad dan Ahli Parlimen Tumpat Kamaruddin Jaafar untuk menduduki Jawatankuasa Kerja Pusat juga disabitkan sebagai bukti PAS dalam genggaman profesional.

Media arus perdana khususnya Utusan Malaysia akan cuba memaparkan PAS sebagai parti yang tidak lagi dikuasai golongan ulama. Tentunya modal ini akan diambil oleh Umno untuk dijual pula kepada pengundi.

Namun, walaupun bertukar nakoda (itu pun peringkat Timbalan dan ke bawah sahaja) hala tuju PAS tetap sebagaimana yang terpacak dalam matlamat perjuangannya.

Perwakilan yang memilih golongan "profesional" atau Erdogan yakin calon- calon berkenan mempunyai ketokohan untuk memacu PAS menghadapi PRU-13 tanpa melunturkan azam dan matlamat perjuangan parti.

Kesemua yang dipilih sebenarnya sebati dengan perjuangan PAS – Mohamad Sabu, Husam dan yang lain-lain adalah orang lama yang bergerak sealliran dengan liku-liku perjuangan PAS.

Mereka adalah veteran dalam parti yang faham sentimen akar umbi PAS dan pada masa sama mempunyai sifat dinamis untuk berkerjasama dalam kerangka Pakatan Rakyat bagi mencapai matlamat PAS membangun negara berkebajikan.

Konsep negara berkebajikan ini sudah pun dicanang oleh Utusan Malaysia dan Berita Harian sebagai bukti kononnya PAS sudah mengubah haluan dan kononnya mengabaikan penubuhan sebuah negara Islam, apatah lagi di bawah PAS pimpinan golongan professional.

Kedua- dua akhbar itu seharusnya memerinci nilai- nilai yang disebutkan oleh Presiden PAS Abdul Hadi Awang Hadi dalam ucapan dasarnya dan membuktikan bagaimana penubuhan sebuah negara berkebajikan bercanggah dengan syariat Islam.

"Kita mulakan dengan perlaksanaan negara berkebajikan, ia ada dalam Islam dan al-Quran. Dalam al-Quran tidak sebut negara Islam, ia sebut negara berkebajikan," kata Hadi dalam sidang medianya semalam.

Konsep negara berkebajikan didokong dalam Buku Jingga Pakatan Rakyat, bermakna ia turut dipersetujui oleh DAP.

Kemunculan pemimpin- pemimpin seperti Hadi, Mohamad Sabu, Husam dan yang lain hadir berkongsi pentas dengan Lim Kit Siang, Lim Guan Eng dan Karpal Singh untuk menerangkan penubuhan negara berkebajikan kepada umat Islam dan bukan Islam tentunya menjadikan Umno dan akhbar miliknya gusar dan cemas.

Justeru kerana itulah Utusan dan Berita Harian akan menjaja PAS sebagai parti yang tidak lagi dikuasai oleh ulama, malah sudah mengubah matlamat perjuangannya.

Sebelum pemilihan PAS semalam, Utusan Malaysia cuba secara licik untuk membawa mesej- mesej tertentu untuk mempengaruhi perwakilan parti dalam memilih calon.

Utusan yang sering menyerang Islam yang dibawa oleh PAS tiba-tiba mengingatkan keperluan parti itu supaya meneruskan perjuangan dan matlamatnya dengan pimpinan ulama.

Memang hebat transformasi Utusan walaupun ia hanya untuk memastikan agenda sempit Umno menjalin kerjasama politik dengan PAS tidak kecundang. Namun akhirnya rancangan Utusan-Umno itu nampaknya gagal juga.

Pemilihan muka-muka baru termasuk Mohamad Sabu dan Husam bermakna mereka kini memikul tanggungjawab besar untuk membantu Hadi mengemudi PAS dan Pakatan Rakyat dalam menghadapi PRU akan datang.

Perwakilan membuat pilihan sedemikian kerana menyifatkan mereka sebagai gandingan terbaik untuk misi berkenaan. Sebuah misi yang mampu mengubah landskap politik Malaysia dan menjanjikan pembaharuan-pembaharuan yang didahagakan oleh rakyat, Islam dan bukan Islam. -wira arjuna


Saf pimpinan PAS yang paling merunsingkan UMNO, kata Ketua DHPP

"Saf pimpinan baru PAS" yang lahir menjelang Pilihan Raya Umum ke-13 ini disifatkan sebagai gandingan yang paling merunsingkan UMNO. Dengan empat pimpinan tertinggi yang dipilih, iaitu Mohamad Sabu sebagai Timbalan Presiden, Salahuddin Ayub, Husam Musa dan Mahfuz Omar sebagai Naib Presiden, pilihan sedemikian ditafsir sebagai kebijaksanaan perwakilan untuk meletakkan pemimpin di tempat yang sesuai.

Demikianlah ulasan Ketua Dewan Himpunan Penyokong PAS, Hu Phang Chow ketika diminta MerdekaReview untuk mengulas kekalahan bekas Menteri Besar Perak, Mohd. Nizar Jamaluddin dengan undi terendah dalam pertandingan jawatan Naib Presiden.

Hu Phang Chow berkata, Nizar Jamaluddin memikul dua misi yang terpenting buat masa kini, iaitu mengembalikan kuasa kerajaan negeri di Perak, dan meningkatkan sokongan bukan Melayu/bukan Muslim terhadap PAS. Seandainya Nizar berjaya menyempurnakan dua misi ini, maka beliau boleh kembali ke pusat pimpinan untuk diberikan peranan yang lain.

Nizar Jamaluddin, pemimpin PAS yang muncul sebagai Menteri Besar Perak selepas tsunami politik pada 8 Mac 2008. Kerajaan negeri yang diterajui Nizar dirampas oleh UMNO-BN pada Februari 2009, apabila tiga orang wakil rakyat dari PKR dan DAP berpaling tadah. Pimpinan Nizar meraih simpati ramai, melonjakkan populariti dirinya terutamanya dalam kalangan komuniti Cina, lantaran daripada kejadian tersebut. Beliau terpilih sebagai AJK Pusat PAS dengan undi tertinggi dalam pemilihan parti pada tahun 2009.

Hu Phang Chow (gambar kanan) menganggap perwakilan PAS amat jelas dengan senario yang terkini. Mereka meletakkan empat orang tokoh yang paling merunsingkan UMNO, untuk berdepan dengan PRU 13 yang akan datang. Malah, beliau menyanggah pandangan bahawa Nizar kalah kerana penampilannya yang dianggap lebih "mesra-bukan melayu/muslim".

"Seandainya pandangan ini berasas, maka Mat Sabu akan kecundang sebermulanya," kata Hu Phang Chow yang menegaskan bahawa perwakilan PAS tidak membuat keputusan atas pertimbangan perkauman, tetapi pertimbangan mengikut keperluan senario.

Dzulkefly: Bukan sekadar populariti

Ketika diminta untuk mengulas kekalahan Nizar, Dzulkefly Ahmad berkata, "Pada saya the best man win (orang yang terbaik menang). Beliau (Nizar) mungkin belum dalam liga itu, walaupun sudah masuk dalam liga itu, beliau perlu membuktikan..."

Wartawan mencelah dengan soalan sama ada Nizar kalah kerana senioritinya yang belum cukup melayakkan dirinya ke jawatan ketiga itu, Dzulkefly (gambar kiri) berkata, "Bukan senioriti. Saya ingat delegates (perwakilan) bijak, yang cukup alert untuk membuat perhitungan. Bukan hanya populariti di sini. Popular satu hal, tetapi keupayaan, keupayaan untuk memimpin... Bukan hanya menjadi popular. Ini yang perlu difahami oleh pihak yang lain."

Beliau meneruskan, "Kerana PAS mempunyai pengalaman hampir 60 tahun. Dan perwakilan cukup wajar dan bijak membuat perhitungan mereka. Dan kita kena ingat bahawa di sana ada enam (calon)..."

Dzulkefly Ahmad yang juga terpilih sebagai AJK Pusat diingatkan bahawa Nizar memperolehi undi terendah, dan dijawabnya, "Itu kedudukan yang dia kena terimalah. Dia masih mempunyai masa dan waktu untuk memperbaiki prestasinya. Dan ini cara PAS untuk menilai pemimpin..."

Nizar: Ketiga-tiga pemenang calon terbaik

Sementara itu, ketika diminta untuk mengulas kekalahan dirinya, Nizar berkata, "Itu keputusan perwakilan, mereka membuat pilihan yang tepat. Saya menganggap diri saya hanya satu komponen daripada itu, itu bukan soal menang atau kalah, tapi persoalan siapa boleh menawarkan pilihan yang paling baik untuk kita Putrajaya."

Sambil menyifatkan saf pimpinan baru sebagai "pilihan yang paling sempurna" (the most perfect choice) untuk berdepan dengan pilihan raya umum, Nizar dengan rendah hati berkata dirinya bukan sesiapa (I am nobody) apabila pertimbangan tersebut (berdepan dengan PRU) diambil kira. Beliau mendakwa dirinya tidak kecewa, sebaliknya gembira dengan keputusan itu, kerana "ketiga-tiga pemenang jawatan tersebut adalah yang terbaik".

Dzulkefly Ahmad juga menambah bahawa keputusan pemilihan ini secara keseluruhannya memperlihatkan bahawa perwakilan memilih pimpinan berdasarkan prestasi, dan ini keistimewaan PAS yang tidak mengambil pendekatan berkempen seperti parti politik lain.

"Dan kita dari segi itu adalah lain dari pihak-pihak yang lain, dan parti-parti yang lain. Jadi dengan pimpinan dan pasukan pimpinan saf ini, kita harap dapat melonjakkan lagi prestasi PAS dalam pilihan raya yang akan datang dan ini menyuntik keyakinan bahawa inilah dia saf pimpinan yang dimahukan parti dan juga pendukung, pemerhati supaya PAS menampilkan kekuatan gandingan ini. Inilah sebenarnya kekayaan dan takungan pimpinan... Kita cukup kaya dengan takungan pimpinan kita..."

Hu Phang Chow ketika merumuskan pandangannya terhadap keputusan pemilihan ini berkata, ia merupakan gelombang reformasi kedua dalam PAS. Gelombang pertama, menurutnya adalah kemasukan bukan muslim ke dalam PAS, dan diinstitusikan sebagai badan dalam arus perdana politik PAS. Gelombang kedua kali ini meletakkan pemimpin yang profesional dan terbuka pada kedudukan penting, dan PAS kini menuju ke arah pimpinan yang merangkumi kepelbagaian dalam agama, budaya, ekonomi dan sebagainya. -MR

*Lim Hong Siang ialah Editor MerdekaReview, edisi bahasa Malaysia.Ulasan GB

Entahlah, GB dapat membayangkan Najib nanti akan mengalami mimpi dasyat, jutaan rakyat berarak ke Putrajaya berhimpun di depan JPM, meminta beliau TURUN, TURUN, TURUN...

Ada orang kata, silap gaya beliau bakal diMubarakkan. Itu sebab beliau cukup takut dan ngeri bila bercakap pasal demonstrasi luarnegeri yang telah menumbangkan beberapa kerajaan yang penuh dengan korupsi.


Wallahu 'alamWIKILEAKS: Perak coup: ‘A play of brute and refined force’ - Dr M says Perak grab unlawful

Posted: 04 Jun 2011 06:46 AM PDT

Perak coup: 'A play of brute and refined force'

K Kabilan | June 3, 2011
A leaked WikiLeads cable reveals that US diplomats visited Perak after the BN coup and concluded that only the BN has the clout to muscle its way to power.
KUALA LUMPUR: The Barisan Nasional (BN) takeover of Perak indicated clearly the ruling coalition's clout and ability to manipulate and muscle its way to power, noted US diplomats.
The BN victory in Perak was a "successful political power play both in terms of brute and refined power".
"(This) reminds us that of the two coalitions, only the BN has the clout, money, and ability to manipulate the government system (election commission, courts) to muscle its way to power," added the US diplomats.
The diplomats also felt that while Pakatan Rakyat leaders have been critical of the manner in which the state was taken away from their control, there were also cracks appearing in the Pakatan coalition.
"They (Pakatan) remain somewhat fragmented both within their coalition, and within their component parties," added the diplomats, referring specifically to the internal fight for influence in the Perak DAP.
These comments were made by the US diplomats based in the US embassy here to their State Department in Washington in a confidential cable dated Feb 19, 2010.
Details of the cable were leaked by WikiLeaks to popular blogger Raja Petra Kamarudin who had published the leaked cable in his Malaysia Today website today.
The US diplomats had visited Perak one year after the BN takeover, and just after a February 2010 Federal Court ruling which affirmed BN's Zambry Abd Kadir as the righful menteri besar.
"The BN now has firm control of Perak and is working to regain some of its lost influence among voters, having allocated resources into projects to win back support of the people," added the diplomats in the cable.
"With the Chinese vote firmly supporting the opposition, the deciding votes in any future election rest with the ethnic Malays," they added.
They also noted that the Malay support was split between the ruling coalition and the opposition.
Zambry vs Nizar
The diplomats had also met up with politicians from both BN and Pakatan during the visit to Perak, including meetings with Zambry and Pakatan's menteri besar Mohd Nizar Jamaluddin.
Both sets of politicians had claimed that the people of Perak supported them, and had slammed the state administration of the other.
While Nizar had said that his short administration was "successful and people-friendly", Zambry had said that he had the will of the people to rule and had pointed out his "people-friendly policies".
Zambry had also informed the US diplomats that he was confident of winning snap polls if it had been held then – in 2010 – saying that BN would win 34 out of 59 state seats.
He, however, ruled out calling for a snap election, saying that "the Perak BN state government does not operate based on the dictates of the opposition".
Nizar, meanwhile, had informed the US diplomats that he had the support of 80% of the Chinese and Indian vote, and at least 50% of the ethnic Malay vote.
However, he admitted that even with fresh elections, there was no guarantee that the Pakatan would win a majority of seats to form a government.
"Nizar stated that the BN has managed to 'poison the minds of the rural Malays' by convincing them that he was 'a lackey of the DAP' and 'had committed treason by defying the Sultan' after the defections," noted the diplomats in the cable.

Non-Malay support
The cable also spoke about the meetings between the US diplomats and non-Malay BN leaders on the support of the Chinese and Indian communities for BN.
Gerakan deputy president and state chief Chang Ko Youn openly blamed Umno's racist policies as the reason for the Chinese voters to "desert the BN by droves" in the last general election.
He also added that the Chinese media were "unfriendly" towards BN, stating the Chinese newspapers were more independent and at times favoured the opposition rather than BN parties.
He had also said that it would be difficult for BN to win over the Chinese voters in the next general election.
However, this view was not shared by MCA's Mah Hang Soon, who said that BN was "now more aware of the Chinese problem" and was "working on overcoming it". Mah is the state MCA Youth chief and the sole non-Umno state rep.
He said the state BN had given land titles to Chinese farmers and had funded nine independent Chinese schools in the state, admitting that in the past, the BN state government had completely ignored the plight of independent Chinese schools.
As for the Indian community, the BN state assembly speaker and state MIC secretary, R Ganesan, was of the opinion that the BN government "has enacted numerous polices for the benefit of non-Malays".
"Ganesan proudly stated that for the first time the state government has allocated funding for Hindu temples," added the cable.
The cable also noted that the previous Pakatan government started the policy of allocating funds to non-Islamic religious institutions, but it is the BN which was seeing this through.
The cable also quoted Ganesan as saying that he could see the Indians returning to the BN based on the number of people attending BN-sponsored meetings and political rallies.

DAP infighting
The US diplomats also said that they were informed of infighting within the Perak DAP, with senior leaders blaming state chief Ngeh Khoo Ham and his cousin, the state DAP secretary, Nga Kor Ming, for calling the shots.
The cable said DAP leader M Kulasegaran admitted that all was not well with the DAP in Perak by claiming that the "Ngeh-Nga clan" was running the show in Perak.
"The veteran DAP leader claimed that the top party leadership is unable to control the two, as they have managed to bring the state DAP machinery completely under their control.
"Kula claimed that due to their dominance, the DAP may face some problems in the future because they are not popular among all the Chinese in the state.
"For example, the cousins tried to force out popular DAP MP Fong Po Kuan from running in the 2008 general election in order to replace her with their own crony, but her constituency fiercely resisted this move against the three-term MP, forcing the cousins to back down," the cable quoted Kula as saying.
However the diplomats stated when they raised this topic while meeting Fong for lunch, she refused to be drawn into a conversation on this issue.
Also read:

Click here to read @ The Malaysian Bar Council:
Dr M says Perak grab unlawful


Alpha Cave Women

Posted: 04 Jun 2011 06:10 AM PDT

Scientists may finally have confirmed what every woman from Raquel Welch to Wilma Flintstone has always suspected.


Even back in prehistoric times, the female of the species was very much the boss.
A study has found evidence of 'alpha cavewomen' roaming the plains and calling the shots while the menfolk slobbed at home.

The discovery could put paid to the belief that cavemen were the aggressive, violent go-getters in the relationship between the sexes.

It also raises the intriguing possibility that Fred Flintstone, the eternally henpecked half of the cartoon partnership with Wilma, might actually have mirrored life on Earth all those centuries ago.

And that Raquel Welch, the doeskin-bikini-clad heroine of One Million Years BC, could have got her movie portrayal spot on.


CLICK THIS LINK TO READ THE REST OF THIS INTERESTING ARTICLE.


[Video] Mat Sabu Iltizam PRU13 Berlansung Secara Adil, Telus, Amanah Dan Bersih

Posted: 04 Jun 2011 07:07 AM PDT

Timbalan Presiden baru PAS Mohamad Sabu memberi komitmen untuk bekerjasama dengan semua peringkat kepimpinan parti termasuk Dewan Ulama disamping terus memperjuangkan dasar-dasar parti.

"Saya tak akan buat secara (keputusan) berseorangan. Saya juga takkan buat sebarang perubahan dasar dan hala tuju," katanya kepada Media selepas diumumkan memenangi Persaingan 3 Penjuru Pemilihan Timbalan Presiden PAS hari ini.

Mohamad atau lebih dikenali sebagai Mat Sabu mendapat 420 undi menewaskan penyandang Nasharuddin Mat Isa dan Pesuruhjaya PAS Pahang Tuan Ibrahim Tuan Man.

Beliau mempunyai hubungan baik dengan akar umbi dalam PAS disamping mempunyai hubungan akrab dengan pemimpin-pemimpin DAP dan PKR.

Bercakap kepada wartawan, beliau menegaskan antara fokus utamanya ialah memastikan Pilihan Raya Umum ke 13 berlangsung secara adil, telus, amanah dan bersih.

"Perjuangan untuk dapatkan Demokrasi dan Pilihan Raya Adil. Kita akan sokong dan bantu himpunan bersih.

"Kita akan fokus soal daftar pemilih. Operasi gunakan pendaftaran tidak sah di Sabah, kemudian di Terengganu kiga. Kini kita dengar nak buat lagi di Selangor," tegas beliau.

Mat Sabu juga tidak gentar dengan tuduhan media UMNO bahawa kemenangan beliau membuktikan PAS kini membuang kepimpinan ulama.

Malah beliau hairan kerana UMNO sendiri tidak mengiktiraf kepimpinan Ulama kerana Ulama mereka hanya diletakkan dalam biro sedangkan dasar, perjuangan dan kepimpinan PAS sentiasa didukung ulama.

"Media UMNO kata PAS dah berubah, nak hapuskan kepimpinan Ulama. Peranan kita lebih sebagai Jawatankuasa Eksekutif. Ulama masih pegang seperti Majlis Syura dan Dewan Ulama dan mereka yang buat dan jaga dasar PAS agar mengikut Al-Quran dan Hadith.

"Yang saya hairan mengapa mereka (Umno) nak lawan dan tak sokong ?," soalnya. -tvsnews
This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Some lessons from PAS muktamar – The Malaysianinsders

Posted: 04 Jun 2011 12:43 AM PDT


CARI JANGAN TAK CARI

Posted: 04 Jun 2011 01:09 AM PDT


KENYATAAN RESMI

Posted: 03 Jun 2011 10:29 PM PDT


Isteri Buat Laporan Polis Perangai Ganjil Suami Masa Hubungan Kelamin

Posted: 04 Jun 2011 05:29 AM PDT

Lapor polis tak tahan nafsu ganas suami

KUANTAN: Tidak tahan didera secara seksual oleh suami yang mengamalkan kaedah pelik ketika menjalin hubungan kelamin, seorang wanita mengalami penderitaan sejak empat tahun lalu membuat laporan polis. Gambar fail

Mangsa yang hanya dikenali sebagai Minah, 55, berkata, dia sudah tiga kali membuat laporan di Balai Polis Jaya Gading dan laporan terakhir dibuat di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuantan, 29 Mei lalu selepas suami mengetuk kepalanya dengan jag.

"Sudah empat tahun perasaan saya tertekan akibat terpaksa melayan nafsu pelik suami yang gemar menggunakan cincin penambat zakar ciptaan sendiri ketika hubungan kelamin.

"Perbuatan pelik suami itu menyebabkan saya menderita kerana dia menggunakan pelbagai alat seperti besi rantai kunci, biji manik, benang, gelang getah, kepala jarum peniti dan pelbagai bahan tidak munasabah," katanya.

Minah berkata, suaminya yang berusia 50 tahun dan bekerja sebagai buruh mendakwa tenaga batinnya akan meningkat jika mengenakan cincin ciptaan sendiri itu pada alat sulitnya.

"Saya pernah bertanya kenapa dia tidak boleh melakukan hubungan kelamin secara normal, tapi suami memberitahu dia tidak berasa nikmat dan tidak akan puas jika tidak menggunakan cincin buatannya itu," katanya. -hm[Video] Kes Ahmad Sarbani: Relevankah Inkues?

Posted: 04 Jun 2011 04:16 AM PDT

Kenapa Baru Sekarang Mahu Tubuh Inkues Sarbani ?

SHAH ALAM 4 JUN : Parti Keadilan Rakyat (PKR) meragui keputusan mengejut Polis DiRaja Malaysia (PDRM) dan Peguam Negara untuk membentuk sebuah inkues berhubung kes kematian pegawai kanan Kastam Allahyarham Ahmad Sarbani Mohamed.

Penubuhan inkues itu hanya diketahui selepas Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Ku Chin Wah pada 2 Jun lalu menyatakan polis akan memohon diadakan inkues dan perkara itu dipersetujui Peguam Negara.

Nurul Izzah dan N. Surendren dalam kenyataan bersamanya berkata, cadangan penubuhan itu bukan sahaja mengejut dan meragukan, malah ianya tidak sesuai dan tidak tepat dalam konteks undang- undang.

Justeru, PKR berpendapat sebuah inkues tidak boleh ditubuhkan sewenangnya apabila pendakwaan kes jenayah lebih sesuai dijalankan.

Sarbani adalah seorang individu berkeluarga yang sempurna akal dan sihat tubuh badan yang secara sukarela datang ke Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), untuk membantu siasatan.

Beliau meninggal dunia setelah disyakki jatuh dari tingkat satu bangunan SPRM Wilayah Persekutuan. Bagaimanapun tiada bukti konkrit yang mengatakan beliau membunuh diri.

Allahyarham juga terbukti tidak mengumpul kekayaan di luar keupayaan dan kemampuannya sepanjang berkhidmat dalam pasukan kastam.

"Motif bunuh diri adalah sangat tidak munasabah dan tidak wujud sekelumit pun," jelas Izzah dan Surendren.

Beberapa fakta yang wujud secara jelas dan tegas membuktikan kewujudan salahlaku yang membawa kepada kematian Sarbaini, khususnya apa yang diperincikan oleh balu Allahyarham di dalam laporan polis yang dibuat pada 2 Mei 2011, di mana pegawai penyiasat SPRM telah mengakui bahawa 'orang mereka' bertanggungjawab atas kematian tersebut.

kedua- dua naib presiden PKR itu menegaskan PDRM dan Peguam Negera sepatutnya daripada awal sudah menubuhkan inkues jika terdapat keraguan yang serius mengenai punca kematian allahyarham.

Tambah menjelikkan sejak kematian berlaku, polis memberikan gambaran seolah- olah proses siasatan berjalan lancar.

"Apakah gambaran ini diberikan hanya semata-mata untuk meredakan kemarahan rakyat yang bangkit berikutan kematian tragis ini ?" soal mereka.

Pada pertengahan April, polis telahpun menyatakan proses siasatan telah masuk ke fasa akhir. Kini, terbukti segala bentuk siasatan yang dibuat mahu menutup kemarahan rakyat semata-mata dan sebuah inkues terpaksa diwujudkan.

"Mengapa rakyat diselewengkan daripada fakta sebenar dalam hal ini?" soal mereka lagi.

Pengumuman mengejut bersabit penubuhan inkues ini dibuat sehari selepas PKR menyerahkan memorandum kepada Ketua Polis Negara (KPN) yang mempersoalkan ketirisan PDRM dalam mengendalikan kes ini. -tvsnews

Ulasan GB

GB dah ulas sebelum ini. Petikan:

Persoalan kini, relevankah inkues? Mengapa tidak terus tubuh Suruhanjaya Siasatan Diraja?

Ini kerana rakyat menjadi hairan sudah tiga inkues membuat keputusan yang hampir serupa - tidak menemui "pembunuh sebenar" kepada mangsa. Pergi balik pergi balik mahkamah yang kita perolehi, keputusan yang tidak ada keputusan.

1) Inkues kematian Gunasegaran di mana di dalam kes berkenaan koroner Siti Shakirah Mohtarudin memberikan "keputusan terbuka" berhubung inkues bagi menentukan kematian R Gunasegaran semasa dalam tahanan polis kerana tidak boleh dibuktikan dengan muktamad.

2) Inkues kematian Teoh Beng Hock di mana koroner Azmil Muntapha Abas memutuskan bahawa kes inkues itu juga adalah satu kes "keputusan terbuka" dengan beralasan yang serupa di atas: keterangan yang ada tidak mencukupi atau tidak mencapai tahap yang dikehendaki untuk merekod lain-lain keputusan.

3) Inkues kematian pengawal Istana Kelantan, Ramli Mohamad, Koroner Raja Norshuzianna Shakila Raja Mamat juga memberikan "keputusan terbuka" kerana dikatakan tidak mempunyai keterangan yang mencukupi untuk menyabitkan mana-mana individu yang menyebabkan kematian itu.

Apa cerita ni? Buang masa, buang wang negara dengan pewujudan inkues.

Hakim-hakim seperti "takut" untuk menetapkan hukuman dan seperti mahu melindungi pihak tertentu kerana ketiga-tiga kes di atas melibatkan pihak polis.

Jika demikianlah keadaannya, rakyat wajar persoalkan peranan Istana Keadilan (Palace of Justice), peranan hakim-hakim dan peranan institusi kehakiman negara yang sepatutnya menjadi payung kebenaran dan keadilan tetapi kini musnah akibat dari sikap para hakim yang tidak bertaggungjawab.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Google Adsense paid me at least three times more than ads by Nuffnang!

Posted: 04 Jun 2011 04:55 AM PDT

Google Adsense paid me RM351.65 for period between September 2009 and February 2011 - that is, 18 months and approximately RM19.50 per month.


Nuffnang paid me RM143.08 for period between March 2009 and April 2011 -  that is, 26 months and approximately RM5.50 per month.


Pos Laju is a nuisance!

Posted: 04 Jun 2011 02:24 AM PDT

The biggest postal company in Malaysia. It has been corporatised, and the idea of corporatisation or privatisation is to improve its service on the back of better revenue and widespread operations.

However, Pos Laju - a courier service of Pos Malaysia - is not up to expectation, not just yet. Many complaints fell on deaf ears. Time and time again when customers bank their hope for fast delivery of their letters, document and packages, Pos Laju is not 'laju' in that sense.

I remember a Lat cartoon depicting Pos Laju logo with a tortoise instead of a bird some years ago. And I now I agree with him.

Such a big company, thousands of workers and a fleet of modern vehicles but its management is of third class quality. They couldnt be bothered if customers fail to have their packages delivered on time.

I am furious with their standard of service. It happened not once but several times. Latest was a package sent by a friend to me from Kota Bharu on Wednesday, and I have yet to receive it. A call to Pos Laju office got a rotten answer - Kelantan was on public holiday, and plus weekends in Kuala Lumpur, it is expected to arrive by Monday.

So, I lost a few thousand ringgit for not being able to deliver the document I promised someone today.

I wonder if Pos Laju runs its own flights, will the pilot jump or turn off the engine mid-air when the time enters a public holiday zone?

And of course, the Malays are running Pos Laju. Aware of how the Malay mentality is when it comes to business and customers, I regret it when the company fell into the wrong hands. We should have let the Chinese or the 'Mat Salleh' operates it...

So, is it wrong to hire other courier companies for a good job done?

To Pos Laju management, you people reall are the 'PKM'! Please translate that PKM into your own meaning...


Mladic - Pembunuh Ribuan Umat Islam Bosnia Dibawa Ke Muka Pengadilan

Posted: 04 Jun 2011 02:18 AM PDT

Buruan 16 tahun berakhir susunan Suhana A. Samat

MATANYA tidak mahu terlelap semula setelah terjaga sebelum matahari merangkak terbit. Dengan memakai topi besbol berwarna biru, lelaki tua itu mengambil keputusan keluar rumah dan menghirup udara segar.

Gambar: KORBAN DI SREBRENICA: Gambar yang diambil pada Februari 1996 ini menunjukkan mayat mangsa pembunuhan beramai-ramai di atas bukit berdekatan Srebrenica yang didakwa didalangi oleh ketua tentera Serb Bosnia, Ratko Mladic. -- Foto Fail AP

Jam menunjukkan 5 pagi dan sekitar 2,000 penduduk kampung masih nyenyak tidur.

Tanpa disedarinya, empat jip yang membawa 20 lelaki bertopeng dan lengkap bersenjata telah menyelinap masuk ke kampung Lazarevo - kawasan terpencil yang terletak di utara Serbia.

Secara serentak, mereka menyerbu empat rumah untuk mencari orang yang diburu selama ini.

Di salah sebuah rumah yang diserbu, empat lelaki bertopeng itu melompat pagar dan menendang masuk ke rumah itu, sedang lelaki tua itu baru hendak keluar ke taman.

Mereka menolak lelaki itu ke lantai.

'Perkenalkan diri anda!' pekik salah seorang lelaki bertopeng itu.

Lelaki tua itu hanya mampu berbisik: 'Saya Ratko Mladic.'

Buruan yang bermula 16 tahun lalu sudah berakhir.

SIAPA MLADIC?

Mladic yang kini sudah berusia 69 tahun, merupakan salah seorang pemimpin tentera Serb Bosnia yang diburu sejak sekian lama kerana terbabit melancarkan perang pembersihan etnik Bosnia semasa perang 1992-1995.

Dia berbuat demikian atas arahan pemimpin politik, Radovan Karadzic.

Ekoran perang itu, negara Bosnia kini dibahagi kepada dua wilayah berdasarkan identiti kekauman iaitu Persekutuan Muslim-Croat dan Republik Serbia.

Kira-kira 100,000 orang terkorban dalam perang itu, yang tercetus selepas Bosnia mengisytiharkan kemerdekaan daripada bekas negara Yugoslavia, dengan kebanyakan yang terbunuh dalam konflik itu adalah penduduk Islam Bosnia.

Penduduk awam Bosnia tidak kira lelaki, wanita malahan orang tua dan kanak-kanak menjadi mangsa kekejaman tentera Serb.

Wanita dan kanak-kanak perempuan Bosnia dirogol, manakala penduduk lelaki, orang tua dan kanak-kanak pula diperlakukan dengan kejam sebelum dibunuh.

Dalam satu insiden di Srebrenica, lebih 8,000 penduduknya hilang dan dipercayai dibunuh dalam kempen pembunuhan beramai-ramai pada 1995.

Beberapa kubur besar mengandungi tulang-tulang dan mayat manusia yang ditanam beramai-ramai ditemui di wilayah itu beberapa tahun, kemudian dipercayai mayat penduduk Srebrenica.


Bagi melindungi jenayah kejam pembunuhan beramai-ramai itu, tentera Serb Bosnia beberapa bulan kemudian datang semula ke kubur-kubur besar itu dan menggali mayat-mayat itu di waktu malam untuk ditanam semula di 28 tapak perkuburan baru yang jauh di pedalaman dan di lereng-lereng gunung.

Tragedi itu merupakan insiden pembunuhan beramai-ramai terbesar di Eropah sejak Perang Dunia Kedua selepas tragedi Holocaust.

Mladic merupakan orang yang bertanggungjawab sepenuhnya atas pembunuhan beramai-ramai di Srebrenica itu.

Dua lagi sekutunya yang terlibat dalam tragedi di Srebrenica itu, Ljubisha Beara, dan Vujadin Popovic, telah pun dijatuhi hukuman penjara seumur hidup.

Mladic juga didakwa mengarahkan kepungan selama 44 bulan ke atas Sarajevo.

Orang kuatnya semasa pembunuhan itu, Jeneral Radislav Krstic, pula telah dijatuhi hukuman penjara 35 tahun kerana membantu jenayah itu.

Seorang lagi yang telah ditahan sebelum ini ialah bekas Presiden Yugoslav, Slobodan Milosevic.

Milosevic meninggal dunia ekoran serangan jantung pada 2006 semasa perbicaraan selama empat tahun hampir berakhir di The Hague.

BAKAL DIHERET KE PENGADILAN

Apabila Mladic muncul di mahkamah Serbia pada Jumaat lalu, dia kelihatan uzur dan sukar bercakap.

Ini jauh berbeza dengan imejnya sebagai jeneral yang tegap dan disegani ramai pada satu ketika dulu.

Menurut anaknya, Mladic telah diserang angin ahmar tiga kali dan bahagian kanan badannya kebas.

Namun, para hakim memutuskan dia sihat untuk dibicarakan.

'Badannya lemah tetapi mata birunya memancarkan semangat seorang lelaki muda,' kata seorang pegawai mahkamah.

Rabu lalu, Mladic telah dipindahkan ke Tribunal Jenayah Antarabangsa bagi bekas Yugoslavia (ICTY), di The Hague, Belanda untuk dihadapkan ke depan hakim atas dakwaan melakukan jenayah perang, pembunuhan dan jenayah kemanusiaan semalam.

Di The Hague, Mladic menyertai ketua politik Serb Bosnia, Radovan Karadzic, 65 tahun, yang kini masih lagi dibicarakan.

Karadzic ditahan pada 2008 tetapi kemudian memboikot permulaan perbicaraannya pada Oktober 2009.

Para pengamat berkata proses pengadilan bagi Mladic mungkin akan mengambil masa yang lama, mentelah dia menafikan bertanggungjawab atas tuduhan yang dikenakan.

Dari sudut politik, penangkapan Mladic dilihat dapat mengukuhkan lagi kedudukan Presiden Serbia, Encik Borix Tadic dalam usahannya untuk menyertakan negara itu dalam Kesatuan Eropah (EU).

Sebelum ini, penahanan Mladic merupakan antara syarat yang ditetapkan bagi Belgade untuk menyakinkan EU bahawa Serbia sudah bersedia untuk menjadi calon anggota blok itu.

Bagi Presiden Tadic, penangkapan itu 'menghapuskan beban Serbia dan menutup sejarah hitam negara ini.'

Masa mungkin telah menyebabkan masyarakat dunia semakin melupakan nasib malang yang telah menimpa masyarakat Islam Bosnia.

Meskipun kini keadilan semakin hampir, namun parut lama masih ada.

Seperti kata Encik Sead Bekric yang berusia 14 tahun ketika perang itu berlaku:

'Bertahun telah berlalu. Kami telah kehilangan orang yang disayangi dan mereka tidak akan kembali. Apabila anda telah melalui pengalaman dahsyat seperti yang dilalui oleh kami, anda tidak akan dapat melupakan segalanya.'


More Dog Trouble In Selayang

Posted: 04 Jun 2011 01:18 AM PDT

DATELINE AMANSIARA, SELAYANG, SELANGOR

TROUBLE IS BREWING for around 30 dog lovers residing in the local Townhouse here.

The Selayang Municipal Council (MPS) which seems to be fast getting a notoriety for handling canine issues poorly, has issued a warning to dog owners that their pets have to be removed by this week. 

MPS says their directive follows complaints by residents in the area who


Exercise is insurance: Exercise and prevent backaches, diabetes, obesity

Posted: 04 Jun 2011 12:30 AM PDT


US replaces food pyramid with ‘healthy plate’

Posted: 04 Jun 2011 12:28 AM PDT

Michelle Obama (centre) helps unveil the new food icon MyPlate with Agriculture Secretary Tom Vilsack (left) and US Surgeon General Regina Benjamin in Washington on June 2, 2011. — AFP pic.

Source: MInsider, US replaces food pyramid with 'healthy plate'". WASHINGTON, June 3 — The US government yesterday ditched its two-decade old "pyramid" model for healthy eating and introduced a new plate symbol half-filled with fruits and vegetables to urge better eating habits.

The colourful design, called MyPlate, was unveiled by First Lady Michelle Obama and the US Secretary of Department of Agriculture, Tom Vilsack.

"Parents don't have the time to measure out exactly three ounces of chicken or to look up how much rice or broccoli is in a serving," said Obama, who is a mother of two daughters, Sasha and Malia.

"But we do have time to take a look at our kids' plates. We do it all the time. We usually are the ones fixing the plates," she added.

"And as long as they're eating proper portions, as long as half of their meal is fruits and vegetables alongside their lean proteins, whole grains and low-fat dairy, then we're good. It's as simple as that."

The plate icon is sectioned into four parts, with fruits and vegetables making up one half and grains and proteins filling the other half. A dairy drink is included alongside.

"Enjoy your food, but eat less," the USDA said, urging people to "avoid oversized portions," choose fat-free or low-fat milk and "make at least half your grains whole grains."

The graphic replaces the food pyramid, released in 1992, which showed that fats and oils were located at the upper tip and should be used sparingly, while whole grains made up the base of the diet with six to 11 servings daily.

The pyramid design was modified in 2005 to include slices of color and a figure climbing stairs to suggest the importance of exercise, but critics maintained it was too hard for the general public to understand.

"MyPlate is an uncomplicated symbol to help remind people to think about their food choices in order to lead healthier lifestyles," said Vilsack.

"This effort is about more than just giving information, it is a matter of making people understand there are options and practical ways to apply them to their daily lives."

A total of 26.7 per cent of the US population is obese, and no single state has been able to meet the 15 per cent obesity limit set by the US government, according to 2009 data from the Centres for Disease Control and Prevention.

A White House task force found last year that close to one third of children in America are overweight or obese, and obesity rates among youths have tripled since 1980.

Obama said the MyPlate icon will be useful in the fight against childhood obesity, but would not be limited to that age group.

"It's an image that can be reinforced and practiced at breakfast, lunch, and at dinner, no matter how old we are," said the first lady, who is also an advocate for childhood exercise with her "Let's Move" programme.

"And I've seen this work in my life already. Since I've seen the icon, I can't help but look at my own plate a little differently to see whether I have enough fruits and veggies. And trust me, we are implementing this in our household," she added.

"We've had a conversation about sitting down with Malia and Sasha and helping them think about how to choose their proportions, and this plate is a huge tool." — AFP-RelaxnewsBaru Menang AJK Pemuda Dah Tak Mengaku Ada Pengaruh Bapa?

Posted: 04 Jun 2011 12:00 AM PDT

Saya menang AJK Pemuda bukan kerana pengaruh bapa, kata anak Hadi

GOMBAK, 4 Jun — Anak Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Muhammad Khalil Abdul Hadi yang terpilih sebagai ahli jawatankuasa kerja Pemuda PAS pusat menolak dakwaan bahawa beliau menang kelmarin disebabkan pengaruh bapanya dalam parti Islam itu.

Khalil berkata, dakwaan itu tidak benar kerana beliau merasakan perwakilan memilihnya berdasarkan kelayakan yang ada pada dirinya.

"Saya tidak rasa perwakilan akan nilai saya disebabkan bapa saya. Kerana PAS telah diajar agar menyelidik dan melihat calon yang mempunyai kelayakan untuk memegang sesuatu jawatan.

"Jadi saya tak rasa faktor bapa, saya menang," katanya ketika dihubungi The Malaysia Insider semalam.

Selain itu, beliau juga berkata, kemenangan beliau merupakan satu kemenangan di luar jangkaan memandangkan beliau sebelum ini tidak disebut sebagai calon pilihan.

"Saya terkejut. (Tetapi) saya akan terima tanggungjawab ini," katanya.

Khalil yang juga Ketua Pemuda PAS kawasan Marang berkata, setelah dipilih menjadi exco Pemuda PAS pusat, beliau akan bersama-sama Ketua Pemudanya Nasrudin Hassan dan rakannya yang lain akan mengukuhkan lagi Dewan Pemuda bagi menghadapi pilihan raya umum ke-13, yang dijangka akan diadakan bila-bila masa.

"Saya akan bersama-sama Dewan Pemuda membawa gagasan yang dibawa ketua saya untuk memimpin Pemuda PAS dan bersiap sedia menghadapi pilihan raya umum ke-13. Saya akan bawa gagasan itu sebaik mungkin," kata Khalil, 34, anak sulung daripada 14 adik-beradik.

Ayah kepada dua orang anak ini berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Syariah dan Pengajian Islam dari Universiti Yemen dan kini dalam proses untuk menyambung pengajian peringkat Ijazah Doktor Falsafah.

Beliau bersama Nik Mohd Abduh Nik Aziz iaitu anak Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menang dalam pemilihan Dewan Pemuda PAS pusat, kelmarin.

Nik Mohd Abduh yang sebelum ini merupakan salah seorang ahli jawatankuasa kerja Pemuda PAS pusat dipilih sebagai timbalan ketua pergerakan itu.

Nik Mohd Abduh juga menganggap faktor kemenangan sebagai timbalan ketua bukan semata-mata kerana pengaruh daripada bapanya, tetapi disebabkan rekod pencapaian sendiri.

Katanya, beliau menang kerana pengalaman sendiri sebelum ini yang memegang jawatan sebagai ahli jawatankuasa pergerakan Pemuda PAS pusat sendiri dan juga di peringkat negeri Kelantan.

"Perwakilan sudah lihat pengalaman saya. Jadi, mereka yakin untuk undi saya," ujarnya.

Bagaimanapun beliau berkata, undi bonus juga datang disebabkan pengaruh ayah beliau sendiri.

"Mereka masih sayang ayah saya. Kasih sayang itu tumpah kepada undi kemenangan saya sebagai timbalan ketua," katanya lagi.

Jelas Nik Mohd Abduh, beliau akan memfokus untuk menyempurnakan hasrat Nasrudin dalam ucaptamanya pada Muktamar Dewan Pemuda.

"Saya sekarang ini ambil sikap membayangkan apa yang hendak dibuat untuk PAS.

"Perubahan atau pembaharuan untuk PAS, saya akan fikir dulu. Apa yang pasti, saya fokus untuk ucaptama Nasrudin dulu," katanya ketika ditemui The Malaysian Insider pada Muktamar Tahunan PAS Ke-57 semalam.

Nik Mohd Abduh, 41, sebenarnya berhasrat mahu bersara daripada Pemuda PAS. tetapi kembali ke pangkuan pergerakan itu sebagai timbalan ketuanya.

Ayah kepada lapan orang anak ini kini bekerja sebagai pengetua Mahad Tahfiz Nikmatillah di Pulau Melaka, Kelantan.

Ulasan GB

Apalah punya dasyat anak TuanGuru ini. Baru menang jadi AJK Pemuda dah nafikan pengaruh bapanya. Semasa GB pernah bertandang ke rumah TGHH sekitar tahun 90an dahulu, pemuda yang bernama Khalil ini baru berusia belasan tahun. Sekarang dah ada ijazah. Handsome, bergaya malangnya sombong dan angkuh.

Sdra perlu sedar bahawa tidak semua perwakilan pemuda memilih sdra kerana kelayakan yang ada pada diri sdra. Lagipun tinggi mana kelayakan sdra? Dah dapat 3-4 PhD kah sampai begitu sombong sekali jawapan sdra?

Sdra mesti mengakui bahawa memang ada beberapa perwakilam memilih sdra kerana sdra anak Presiden. Setidak-tidaknya sdra perlu akur, ayah sdra mempunyai karisma dan nilai kepimpinan yang dihormati oleh ahli-ahli parti. Kalau sekadar kalayakan yang ada pada sdra, berlambak yang lebih baik kelayakan mereka daripada sdra.

Di dalam hal ini pula, sikap Nik Abduh Nik Aziz yang menang sebagai Timbalan Ketua Pemuda lebih baik (walapun GB tak berapa berkenaan dengannya kerana kuatnya beliau menyokong gagasan UG), setidak-tidaknya beliau mengakui kemenangannya disebabkan oleh adanya pengaruh dari bapanya.

ANAK Menteri Besar Kelantan, Nik Mohd Abduh Nik Aziz tidak menolak kemungkinan kemenangannya bagi jawatan Timbalan Ketua Dewan pemuda PAS Pusat (DPPP) adalah disebabkan pengaruh bapanya yang juga Mursyidul Am PAS.

Beliau yang menyuarakan hasrat untuk bertanding jawatan itu dua jam sebelum pencalonan ditutup kerana desakan ahli parti, bagaimanapun tidak menyangka mampu memenangi kerusi nombor dua sayap parti itu.

Nik Mohd Abduh mendapat 260 undi daripada 655 perwakilan, sekali gus mengetepikan penyandang jawatan itu, Azman Shapawi yang mendapat, 94 undi manakala dua lagi pencabarnya masing-masing Mohd Firdaus Jaafar (193 undi) dan Suhaizan Kaiat (107 undi).

"Kawan bersama saya tahu, mungkin sesetengah perwakilan hendak tunjukkan tanda hormat kepada ayahanda saya sebagai Mursyidul Am, mungkin saya dapat undi itu.
-BH


Begitu kontras.

Kedua, GB hairan kenapakah Tuan-tuan guru kita tidak menghalang anak-anak mereka dari bergiat di dalam politik? Memang tidak salah tetapi, ia tidak manis dan tidak beretika apabila nanti dikaitkan dengan kronisma. Bukankah di dalam Islam sudah ada pengajarannya?

Ketika hampir wafat setelah ditikam, Umar Al-Khattab berpesan kepada anaknya (Abdullah bin Umar), "Wahai Abdullah, keluarga Umar tidak menaruh niat sedikit pun untuk menjadi khalifah. Cukuplah di kalangan keluarga Umar ini, Umar Al Khattab saja yang masuk neraka. Anakku... sekali kali jangan, jangan engkau mengingat-ingat akan jabatan khalifah ini..."

Susahnya ialah apabila kita menyelar adanya unsur kroni apabila Mahathir mempunyai Mukhriz, Pak Lah ada Khairy, sekarang rupa-rupanya di dalam PAS saling tak tumpah juga seperti mereka.

Mahu saja GB menyuruh seorang perwakilan menuju ke rostrum muktamar untuk membuat usul tergempar supaya dihalang anak-anak menantu pemimpin PAS ini dari bertanding untuk merebut apa-apa jawatan di dalam parti.

Dah ler tu, sombong bukan main lagi. Menyusahkan parti.


Six Volkswagen models get top marks from IIHS for Top Safety Pick 2011!

Posted: 03 Jun 2011 11:59 PM PDT


No comments: