Tuesday, July 26, 2011

Global Peace Index 2011

Global Peace Index 2011


Global Peace Index 2011

Posted: 26 Jul 2011 03:31 AM PDT

The 2011 Global Peace Index has been released recently. Check out a video-summary of the findings and also a screenshot of the 10 highest ranked countries…

Global Peace Index 2011

You can visit GPI's official site for more details and results. In general the better ranked countries are safer to live in, but the terror attack in Norway (ranked #9) shows just how unpredictable things could be.

Global Peace Index 2011 from YeinJee's Asian Blog


what is the PM fearful of?

Posted: 26 Jul 2011 10:40 AM PDT

yes, indeed, what? when the french lawyer, william bourdon was deported, after his speech at a dinner in penang, of which i had attended (as in the picture here, photo taken by me).

of course you and i know the answer, i'm sure.

you know, after the dinner, there was a press conference, of which i joined in. i was standing beside susan loone of malaysiakini and regina williams of the edge, both my fellow catholics. i think it was regina who asked william whether he had any problems with immigration when he enter KL from france, and KL to penang and william said "no, absolutely none at all."

ha! but then when he shoot off to KL after penang… waboom!!… problem! imagine! even before he alighted from the plane, those immigration officers went up into the plane to detain him.

what the govt. did – detaining him then deporting him – was very silly indeed. it only goes to show they have something to hide, they are fearful of him speaking up… AND it will only make malaysia the laughing stock worldwide. i'm sure this will be reported in france… and other foreign news agency will pick it up.

the home minister had the nerve to say that his deportation is nothing political. who the hell will believe him? he  said it was because william bourdon  had violated his social visit pass…. and oh boy, did that made kerismuddin here looks so silly (what else is new) when bourdon came out to say that he never have a social visit pass to begin with!  the bar council were not too happy at his deportation and had request the govt. to explain his deportation.

another minister who sounded so silly was that defence minister, zahid, when he said:

"Ask him to ask himself whether he got the right to defend the case here. If he would like to defend his case, do it in France, not here," he told reporters when asked if he agreed with the deportation of Bourdon.

good lord! and he called himself the defence minister?? everybody knows already that the case will be heard in france, not in our bolehland. bourdon was here just to give some speeches.

zahid also said that that bourdon is being used and victimised by suaram. huh? excuse me. a famous human rights lawyer like william bourdon let people used him? in fact i salute and admire suaram for taking the liberty to request  william bourdon and his team of lawyers to investigate the scorpene submarine deal. for this i am really forever grateful to suaram. i salute suaram. i appreciate the effort. i fully support suaram on this. why? because i want to see our dear PM exposed! corruption exposed! C4 killing exposed!

(picture here shows bourdon flanked by cynthia gabriel, suaram director on his right and faidah, also from suaram – taken by me during the press conference).


DIAMLAH! Najib Ditempelak Di Langit (Alam Siber)

Posted: 26 Jul 2011 11:27 AM PDT

Diamlah, kata pengguna internet pada Najib

Warga internet melepaskan kekecewaan berhubung kenyataan dan beberapa tindakan kerajaan akhir-akhir ini dengan menulis komen "diam lah" di halaman Facebook Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Mereka memulakan sindiran itu selepas tengah malam semalam setelah Najib memuatkan pautan ke artikel dalam blog terbarunya yang menyentuh soal tanggungjawab pemimpin dan keamanan negara.

Malah, ada yang menampal perkataan sama dengan tulisan yang besar di dinding (wall) halaman Facebook itu.

Perkataan "diam lah" turut dicatatakan di ruangan komen untuk masukan (posting) yang ditulis.

Warga internet yang pro-kerajaan bagaimanapun cuba berhujah bagi menangani tindakan itu dengan hamburan kata-kata kemarahan kepada penyokong Pakatan Rakyat. Bagaimanapun, tindakan itu gagal menangani tenaga lawannya yang jumlah jauh lebih ramai.

Sehingga berita ini ditulis, masukan menggesa perdana menteri supaya diam belum reda. Masukan terakhir dengan tulisan dengan blok besar baru dimuatkan hanya kira-kira lima minit lalu. -mk


Najib berdepan dengan kenakalan warga internet

Demikianlah realitinya dalam alam internet, apabila ahli politik terpaksa berdepan dengan kerenah warganya yang pelbagai ragam. Setiap hari kewibawaan politikus dicabar dengan informasi dari hujung jari warga internet, satu situasi yang tidak pernah dialami pada zaman di mana media tradisional boleh dikawal menggunakan telunjuk kuasa.

Terbaru, apabila Perdana Menteri Najib Razak memperbarui catatan dalam blognya, disusuli dengan memaklumkannya melalui twitter, dan kemudian di status Facebooknya: Blog terbaru saya menyentuh tanggungjawab pemimpin dan keamanan negara. http://t.co/ho8neN7; seorang warga internet telah meninggalkan komen "Diam lar" di bawah status Facebook tersebut.

Komen warga internet ini dipadamkan oleh admin Facebook Najib Razak, dan tindakan ini telah mencungkil ketidakpuasan warga internet yang lain, yang seterusnya meninggalkan komen untuk mengecam dan mengkritik Najib.

Banyak komen yang ditulis dengan nada untuk menyindir, antaranya "DS, apa harga benar cincin diamond yang Rosmah pakai tu? Siapa bayar?", sementara ada pula yang menyokong pimpinan beliau, "Sudah terbukti kerajaan yg memerintah sekarang adalah kerajaan yg terbaik dan yang bersungguh untuk memberi kehidupan yg baik untuk rakyat.....bersyukurlah dengan kenikmatan dan keamanan yg kita kecapi".

Tidak cukup dengan itu, sebagai reaksi kepada "terpadamnya" komen "Diam lar" itu, satu page bernama "Diam lar!" telah diwujudkan, dan telah memiliki lebih 5,000 orang penyokong dalam masa kurang daripada 13 jam.

Sebelum ini, pelbagai page telah diwujudkan sebagai desakan agar pimpinan kerajaan meletak jawatan, lantaran pendekatan yang keras oleh kerajaan ketika menangani perhimpunan BERSIH 2.0. Sebagai reaksi kepada trend ini, Menteri Besar Pahang, Adnan Yaakob mendakwa dirinya mampu mengerah tiga juta orang warga internet untuk menyokong agar Najib Razak dikekalkan.

Satu page ditubuhkan, dengan nama "3,000,000 People Want Najib To Stay", namun hanya disokong 353 orang buat setakat ini (1.19 tengahari, 26 Julai 2011). -MR


Ulasan GB

Demikianlah.

Apabila rakyat semakin meluat, rakyat semakin bosan,
maka tak kira dimana pun, tk mengira apa risiko pun yang dihadapi
rakyat sudah tidak perduli.

DIAMLAH!
Nak kata apa lagi selepas ini Najib?
Rakyat suruh anda diam.
Mungkin diam itu lebih baik kerana semakin banyak anda bercakap, semakin ramai yang meluat dan membenci anda.... fikir-fikirkanlah!


Baby panda makes you happy

Posted: 26 Jul 2011 10:52 AM PDT

A panda pic a day keeps the doctor away.

Cute baby panda

Baby panda makes you happy from YeinJee's Asian Blog


Of Raja Nazrin, Real Stories & Regal Rhetoric

Posted: 26 Jul 2011 10:32 AM PDT

Of Raja Nazrin, Real Stories & Regal Rhetoric
By Martin Jalleh
 
Your Royal Highness (YRH),
 
Recently, during a talk themed: "The role of Malay rulers in nurturing unity" held in Universiti Teknologi Mara (UiTM) in Shah Alam, YRH declared that "rulers should not be shielded from the truth and must be told the real story".
 
May I, with due respect to YRH, tell you the truth that many of us (especially those who are sons and daughters of Perak) find it very hard to believe that you meant every word that you said during the talk. Some, in responding to the article highlighting your talk, have asked you to "walk the talk"!
 
Much as we would really like to consider what you had proclaimed as "rare wisdom" from a ruler and intellectual, very unfortunately, the tragic manner in which the Perak royal family handled the Perak Constitutional Crisis (PCC) reduces your speeches to mere "regal rhetoric".
 
You were so very right when you said that "rulers should never be surrounded by people with personal interests who are willing to use them as tools". If only the Perak royalty had displayed and determinedly demonstrated such astuteness during the PCC!
 
It was the public's perception that His Royal Highness (HRH) Sultan Azlan Shah had allowed himself to be surrounded by the PM and his cohorts and to be used as a political tool. HRH also denied the ousted Perak MB Nizar Jamaluddin of an audience at a very crucial point.
 
By writing this open letter to you I run the risk of Umno or Perkasa members making police reports against me but I am confident enough that YRH will not allow these elements to make use of you, as they have so often and unashamedly done so, out of political expediency.
 
To confirm the hypocrisy of the Umno elite, you should consult your royal colleague and veteran Umno leader, Tengku Razaleigh, who during the height of the PCC strongly suggested that it is Umno who has harmed the Malay rulers more than anyone else!
 
In sharp contrast to your professed openness, Umno, through the Attorney-General's (AG's) Chambers has gone to extremes to do the opposite. Take for example the AG's appeal against a High Court's decision to acquit Karpal Singh of a charge of sedition against the Perak Sultan.
 
Unbelievably the DPP told the Court of Appeal that: "People have the legal right to take Sultans to court but to speak openly of it is seditious…as this would inflame the sentiments of laymen who did not have a good grasp of the law"!
 
Understandably, the AG and his Chambers are suspected of suffering from theinflammation of the brainwhich in many respects is as bad as "yellow fever".
 
Bitter & Brutal Truth
 
YRH, you stressed that: "Rulers should be willing to accept the fact, no matter how bitter, as justice could not be uphold without the truth"? Logically, you would need to be willing to accept the fact, no matter how bitter, that hardly anyone takes you seriously these days.
 
Public sentiments for HRH Sultan Azlan Shah are the same. Perakians had placed their hopes high on HRH – whom they had held in high regard. But he seemed to be swayed by Umno's political subterfuge and scheming. Public perception of his impartiality plummeted thence after.
 
YRH so rightly pointed out that: "In all conflicts, no one party is right all the time and no one party is wrong all the time." HRH Sultan Azlan Shah (a former Lord President though he was) was wrong in his personal discretion and his straying beyond his parameters of power during the PCC.
 
 
No one presented the brutal and bitter truth so honestly, clearly and professionally than respected retired judge N H Chan who bravely declared that HRH had "sidestepped" provisions of the Perak Constitution and made a "fatal error".
 
YRH also very accurately pointed out in your talk that: "The credibility of some national instruments require recovery of perception and need improvement in line with current world dynamics to restore confidence in the people."
 
During and after the PCC, key democratic institutions were manipulated by the powers that be to contain, cripple and crush legitimate dissent. They degenerated to the point that the public no longer trusted them. This was especially true of the judiciary.
The judiciary sunk so low during the PPC, as to allow itself to be intimidated, its independence and impartiality interfered with, and its integrity reduced to ignominy. Today the reputation of the judiciary or whatever is left of it, has been sullied irreparably.
 
Very ironically on 31 Oct. 2007 I had in an Open Letter thanked HRH Sultan Azlan "for portraying the truth about the state of the country's judiciary and your accompanying clarion call for major reforms in the judiciary…"
I wrote: "Today, we have become a laughing stock. We are second to none when it comes to kangaroo courts and court jesters like the de facto Law Minister. The judgments of our courts are often quoted in political satire and online comic scripts." Nothing has changed still then!
Just as the "credibility of some national instruments require recovery of perception and need improvement", I am sure you will agree that the credibility of the royalty also requires recovering of perception and regaining public confidence!
 
Perhaps, YRH, this can only happen if the people are told the "real story". Just as the rulers need to be given the true picture, the public also needs to hear the "real story" to make a wise and good decision in the next General Elections.
 
YRH, please tell us the "real story" on why was there such an undue and indecenthaste by HRH to dismiss the leader of a popularly elected coalition? Why was there such an unholy haste to recognize and install and swear in a governmentagainst the expressed wishes of the people?
 
Raja Petra has told us his "real story" to the above questions. It has something to do with your succession to the Perak throne and also to save the financial empire of one of members of your royal family. Is RPK's story accurate?
 
Will you tell us the "real story"?
 
(27 July 2011)


Sad Cannot Go To Philippines

Posted: 26 Jul 2011 09:55 AM PDT

Still remember I made a video to ask you guys to vote for me so I could go to Philippines? Really sad that I am unable to go to the Philippines trip brought to you by Hotlink due to some personal reason. Anyway, I want to thank you guys for all the support and vote, really thank you very much and I will bring you more interesting content soon. =0


Pengundi Klon: PAS Buat Laporan Polis

Posted: 26 Jul 2011 06:20 AM PDT

IC klon ancam keselamatan negara

KUALA LUMPUR, 26 Julai: Dewan Pemuda PAS Pusat hari ini membuat laporan polis berhubung pendedahan terdapat rakyat negara ini yang mempunyai dua kad pengenalan berbeza.

Laporan polis itu dibuat di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi oleh Setiausaha Dewan Pemuda PAS Pusat, Khairul Faizi Ahmad Kamil kira-kira jam 11 pagi tadi.

Turut serta, penolong setiausaha, Kamaruzaman Mohamad, Pengarah Pilihan Raya, Mohd Sany Hamzan dan Exco, Suhaizan Kaiat.

Pada sidang media selepas itu, Khairul Faizi memberitahu kewujudan dua kad pengenalan pada seorang individu itu bukan sahaja akan membolehkan individu tersebut mengundi dua kali, malah boleh mengancam keselamatan negara.

"Kita nak polis buat siasatan benar atau tidak, berlaku pemberian dua kad pengenalan kepada seorang individu.

"Sekiranya benar berlaku kita nak pihak polis ambil tindakan kepada pegawai JPN (Jabatan Pendaftaran Negara) ke yang terlibat melakukan penyelewengan ini," katanya.

Laporan polis itu adalah merujuk kepada dua kes yang berlaku melibatkan individu bernama Mariam Binti Su dan Murugan A/L Subramaniam yang disemak melalui web Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Mariam memiliki dua kad pengenalan baru berbeza iaitu bernombor 720616025472 dan 720610025738, tetapi mempunyai no kad pengenalan lama yang sama iaitu A2278510.

Sehubungan itu beliau mempunyai dua hak mengundi iaitu di Dun Kuala Ketil, Parlimen Baling.

Dua nombor kad pengenalan baru Murugan pula adalah 731002025877 dan 731002025201 yang juga mempunyai dua kali hak mengundi.

Kes tersebut dedahkan Suhaizan dan mendapat respon daripada Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Wan Ahmad Wan Omar seperti disiar oleh akhbar The Star bertarikh 24 Julai 2011 dengan tajuk EC: Help us purge 'clones' from electoral roll.

Wan Ahmad antara lain menyatakan bahawa pengundi hantu benar-benar wujud dalam daftar pemilih SPR dan meminta parti politik dan individu tertentu tampil memberi maklumat kepada SPR untuk membersihkan daftar pemilih.

Suhaizan dalam pada itu berkata, beliau yakin kes itu berlaku akibat kecuaian JPN itu sendiri yang telah mengeluarkan dua kad pengenalan baru daripada satu kad pengenalan lama.

Akibat dari itu katanya, SPR menerima data yang salah dari JPN sekaligus membenarkan seorang pemilih mempunyai hak mengundi lebih daripada sekali.

"Sebab itu saya kata pilihan raya di Malaysia ini ruang manipulasi terlalu banyak dan ianya mudah digunakan oleh mereka yang berkepentingan untuk memenangi pilihan raya," katanya.

Biometrik tak atasi undi lebih sekali

Mengulas penggunaan sistem biometrik oleh SPR pada pilihan raya akan datang, Suhaizan dengan tegas berkata ianya tidak praktikal buat masa ini.

Ia kerana memerlukan SPR membersihkan pengkalan data terlebih dahulu agar tidak diragui sebelum dilaksanakan.

Ianya juga perlu kepada pengkalan data sepusat agar semua tempat mengundi boleh mengakses pengkalan data pusat untuk mengesan sebarang pertindihan.

Sekiranya tiada pengkalan data sepusat, ianya akan mendedahkan kepada manipulasi pihak tertentu.

"Macam Mariam Binti Su, dia ada dua kad pengenalan. Maknanya dia boleh mengundi di dua tempat, dan melalui biometrik, Mariam Binti Su ini boleh mengundi di kedua dua tempat itu kerana mempunyai kad pengenalan yang sah," katanya. -HD






Selamat Berpuasa

Posted: 26 Jul 2011 06:35 AM PDT

Jantung bergelora berkobar hati
Lelehan airmata menambahkan seri
Berkepak jauh aku ke Tanah Suci
Umrah bulan puasa pusingan kini.

Kesilapan dosaku tiada terhenti
Ku sering mengharungi berulangkali
Kepada sesiapa yang tidak aku kasihi
Mohon ampun sebelum mengundur diri.

Bukan selalu aku yang patut disalahi
Namun baik aku mengalah dari memerangi
Agar perjalanan ibadahku diberkati dipermudahkan lagi
Semoga Allah SWT bertambah sayangi diriku yang hina ini.

Bulan Ramadhan kembali menjelma tatkala aku tiada di sini
Berpuasa di Makkah InsyaAllah sekejap aku nikmati
Ya Allah Ya Allah Ya Allah Ya Illahi
Aku bertaubat merayu pilu segala dosa diampuni.


Mohd Sabu Cop Salleh Rashid Sebagai Pembohong

Posted: 26 Jul 2011 09:56 AM PDT

Mohamad dakwa Salleh berbohong

KUALA LUMPUR, 26 Julai: Pengarah Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam, Datuk Salleh Mat Rashid didakwa berbohong berhubung kecederaan yang dialami Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu pada 9 Julai lalu.

Dalam kenyataannya, Salleh mendakwa Mohamad Sabu berbohong tentang dirinya yang dilanggar oleh pihak polis sehingga mengalami kecederaan lutut, pada hal Mohamad sebenarnya tidak berbohong.

Menurut Mohamad, beliau sememangnya dilanggar oleh pihak polis dan mengalami kecederaan pada bahagian lututnya sehingga menyebabkan beliau terpaksa menjalani pembedahan di hospital pakar di Petaling Jaya pada 17 Julai lalu.

Malah, katanya, Salleh sendiri tahu tentang dirinya yang dilanggar oleh pihak polis sehingga mengalami kecederaan dan tidak dapat berjalan apabila beliau terpaksa dipapah oleh pihak polis untuk dimasukkan ke dalam kenderaan polis, dipapah ketika dibawa ke lokap polis, dipapah ketika dibawa ke Balai Polis Jinjang.

"Saya sendiri juga telah membuat laporan polis tentang kejadian saya dilanggar oleh pihak polis itu di Balai Polis Jalan Dang Wangi, Kuala Lumpur pada 14 Julai.

"Dalam laporan polis itu, saya mengatakan saya telah dilanggar oleh kereta Waja polis, bukan Pajero polis dan laporan saya itu boleh dirujuk sendiri oleh Salleh pada bila-bila masa," katanya pada sidang media di Pejabat Agung PAS, Jalan Raja Laut, di sini, hari ini.

Selain itu, menurut beliau, keadaan dirinya yang dilanggar oleh pihak polis dan mengalami kecederaan pada bahagia lutut juga boleh dirujuk oleh Salleh kepada pihak hospital pakar di Petaling Jaya.

"Saya memang benar-benar mengalamai kecederaan. Ligamen lutut saya koyak. Pihak hospital pakar di Petaling Jaya terpaksa melakukan pembedahan di bahagian lutut saya dan memasukkan skru 2 1/2 inci untuk menyambungkan ligamen dan bahagian tulang di bahagian lutut saya.

"Akibat kejadian itu, saya tak boleh berjalan dan terpaksa menjalani pembedahan, tetapi sekarang alhamdulillah, saya dah beransur sihat dan dah boleh berjalan sikit-sikit," tegasnya.

Kejadian menyedihkan yang dialaminya itu berpunca dari keganasan polis dalam menangani perhimpunan aman Bersih 2.0 di Kuala Lumpur 9 Julai lalu.

Insiden-insiden keganasan polis itu termasuk terhadap dirinya dan para peserta lain telah diadukan kepada pihak Suhakam dan beliau bersetuju serta akan memberikan kerjasama sepenuhnya kepada pihak Suhakam untuk mengadakan sisatan awam berhubung perkara itu.

(gambar)Beliau amat kesal kerana Salleh yang dipengaruhi oleh para pemimpin Umno dan kerajaan BN sanggup mempermainkan soal keselamatan dan kesihatannya, pada hal kedua-dua perkara itu adalah perkara serius yang tidak sewajarnya dipermainkan.

"Tindakan Salleh dan para pemimpin Umno BN itu ternyata amat berbeza dengan sikap beliau dan para pemimpin PAS yang sentiasa berdoakan orang lain termasuk para pemimpin Umno BN sendiri agar segera sembuh apabila menghadapi sesuatu penyakit.

"Ketika Tun Dr Mahathir Mohamad sakit jantung dulu dan terpaksa dirawat di IJN, kita doakan supaya Mahathir cepat sembuh. Ketika Datuk Seri Najib sakit campak baru-baru ini, kita doakan supaya Najib cepat sembuh, semasa Ketua Polis Negara masuk hospital dulu pun, kita doakan supaya Ketua Polis Negara cepat sembuh.

"Kini apabila saya sakit dan puncanya kerana dilanggar oleh pihak polis, saya dituduh berbohong pula, pada hal saya memang benar-benar sakit dan mengalami kecederaan sehingga tidak boleh berjalan," katanya.

Beliau turut kesal apabila PAS yang dahulunya hanya berlawan dengan Umno BN, tetapi kini dihadapkan pula dengan institusi awam untuk mempermainkan rekod keselamatan dan kesihatan seseorang.

"Kita berharap agar Polis Diraja Malaysia (PDRM) bertindak secara profesional dan jangan menjadi alat politik BN. Kita memang memerlukan pihak polis. Sekiranya Pakatan Rakyat memerintah nanti, kita akan minta pihak polis supaya sentiasa bertindak dengan profesional," ujarnya.

Sementara itu, dalam blognya, mohamadsabu.com, Mohamad menggesa Salleh merujuk kecederaan dirinya itu kepada laporan polis, bukan hearsay.

Katanya, salinan laporan polis yang dibuatnya mengenai kejadian pada 9 Julai yang sepatutnya dirujuk oleh Salleh, bukan merujuk kepada hearsay atau laporan akhbar.

Berikut adalah salinan laporan polis berkenaan:







This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Lost Treasures

Posted: 26 Jul 2011 07:15 AM PDT

I am a chronic procrastinator. It's something I know I need to work on, and I will. Some other time. But for now, here's an example of how procrastination and genealogy do not work well together.

Wait, you might say, don't they? I mean, the great uncle who was dead 30 years ago will still be dead five years from now. Quite true. There are parts of my family tree I'd love to look into but will probably only do so several years from now, mostly because I have neither the time nor the money to do so right now. There's no rush. The history will still be there, waiting for me.

Sometimes, though, it doesn't work that way.

Several weeks ago, my grandfather, who was trying to recover from pneumonia, fell in his bathroom and broke his hip. The next week or so after that was a rollercoaster of emotions for the entire family. At one point, it seemed the end was very near. My mother and most of her siblings took turns sitting with him in the hospital, hoping against hope that Papa would somehow pull through, but thinking that he probably wouldn't.

To make a long story short: He pulled through. The doctors don't know how long he'll still be around — it could be just a few months — but he's still around. He's back at home. He's still the toughest man I know. He's still the Highlander.

That whole episode really drove home the fact at some point, people will be gone. It's not like I didn't know it already, but Papa's latest brush with mortality really got me thinking I should make sure I talk to my elderly relatives while they're still around. When they're gone, it's too late. Your aunts, uncles, great aunts, great uncles, grandparents…they've all got stories to tell. They can send you to another time, a time when you weren't alive. They can tell you about their lives, and about the lives of people who were part of a grand story called The Making of You. They're important. And they won't be here forever.

I thought of Papa's brother Jack. After the deaths of Hughie, Hector, Ronald, Robert, and the other MacLeods of MacLeod Settlement in Glencoe, Jack came into possession of the property, at least that's what Papa told me. Jack spent time up there when those guys were still alive. He'd have stories. He'd probably be able to shed some light on a few foggy spots in my information about the MacLeods. At the very least, he'd be able to tell me his story. His stories.

The last time I saw Jack was when I was a kid. I might not even know him if he passed right in front of me, but that's probably not true because you can't mistake the MacLeods. I do vaguely remember one of his daughters once babysat me and my brother for about a week but never did so again, probably because of the time I found a rusty pair of garden shears in a brook and when Troy said 'Throw them over' I did just that and the damn things stuck right into his leg, and our cousin — I think it was Sheila — had to take him to the hospital. God, we drove her crazy. Good times. Anyway, it had been a while since I last had any contact with Jack, but I knew he still lived in Sydney, on Townsend Street. So I looked up his number online. I reached for my phone, then thought, No, I'll call him tomorrow.

The next day I did the same thing. Every time I went to call Jack, I thought I'd just be bothering him. I figured I'd just call the next day, when I had a better idea what I would say to him, what I would ask him. The episode with Papa had driven home the point that you can't let things go too long. But hey, Jack is Papa's youngest brother. My great-grandmother was pregnant with Jack when my great-grandfather was killed. Papa's going on 83 but Jack's just turned 74. He'll be around at least a little while longer.

Well, no.

It is with heavy hearts that we, the family, announce the sudden passing of Jack MacLeod on Sunday, July 24, 2011, at the Cape Breton Regional Hospital, Sydney.
Born in Sydney, he was the son of the late John and Susan (Powell) MacLeod.
Jack was in the military for 33 years, including a tour in Germany, until his retirement in 1988. He held many roles, but was particularly proud of being a paratrooper and a tank corps member as a radio operator.
Jack was also a member of the Royal Canadian Legion branch 12.
Jack was a gifted athlete. He particularly loved baseball and hockey, which he played competitively as well as coached. In his retirement, Jack enjoyed woodworking and painting.
He had the ability to strike up a conversation with anyone and immediately understand what was important to them. He will always be remembered for this gift.
He is survived by his loving wife, Rose (Twerd) MacLeod; his children, Ronald Joseph (Bev) MacLeod, Regina, Sask., Carol Ann (Joe) Lewis, Sydney, N.S., Sheila Marie DiPenta (Guy Choquette), Swift Current, Sask., and Stanley Charles MacLeod (Melissa Harper), Mesa, Ariz.; and seven grandchildren.
He is also survived by three sisters, Mary (Frank) O'Brien, Florence (late Fern) MacLeod, Frances (Jack) O'Brien, all of Sydney, N.S.; two brothers, Duncan (Mary Theresa) MacLeod, Sydney, N.S., and Ronald MacLeod, Toronto, Ont.; several nieces and nephews, as well as many special close friends.
Besides his parents, Jack was predeceased by his daughter, Stephanie in infancy, sisters, Pauline Morrison and Jessie MacEachern and brothers, John, Hughie, Fraser, James 'Jim' and Donald.
Cremation has taken place. There will be no visitation by request.
A memorial service will be held at 11 a.m., Thursday, July 28, 2011, at the S.W. Chant & Son Funeral Home, 564 Alexandra St., Sydney, with Pastor Sheldon Chant officiating.
Interment to take place in Resurrection Cemetery, Sydney Forks. In lieu of flowers, donations will gratefully be accepted on behalf of the charity of your choice.
Online condolences may be sent to our web page at www.chantfuneralhome.com.

Mom Skyped me the other night to tell me about Jack's passing. It seems he was with his wife Rose at Dominion Beach when he just dropped. He was unconscious before he even hit the ground. A lifeguard did CPR and Jack was rushed to the hospital, where he had a second heart attack and died.

I think I'll always regret not making that call. There are a few other calls I can still make. Better not put them off too long. Some of our family history is just history, but there's also living history. Don't wait, go and find it. And treasure it.


Meiktila Muslims stop bulldozing of Sunni cemetery ဆြန္နီသခၤ်ဳိင္းေဟာင္းၿဖိဳမႈ ကန္႔ကြက္ခံရ

Posted: 26 Jul 2011 07:11 AM PDT

Meiktila, Myanmar

Image via Wikipedia

Source:Mizzima,"Meiktila Muslims stop bulldozing of Sunni cemetery"

Tuesday, 26 July 2011 18:15 Salai Han Thar San

New Delhi (Mizzima) – A construction company in Meiktila bulldozed a 100-year-old Muslim cemetery on Monday, knocking down walls and tombstones before residents forced the company to stop, sources said.

Apparently, plans to bulldoze the cemetery have been longstanding. In 2008 and in March and May 2011, Islamic religious leaders reportedly sent letters to the authorities, urging them not to bulldoze the cemetery, but the authorities did not reply, sources said.

At around 2 a.m. on Monday, three bulldozers from the Myanmar Sane Lan So Pyay Yay Company entered the old cemetery in the Aungzayyar Quarter and began bulldozing before residents could object.

"The area of the cemetery is about 8.5 acres. Now, about four acres have been bulldozed. The bulldozers knocked down stone walls and brick tombs," a resident said.

During the uproar that followed, the district and township head arrived and the company stopped bulldozing.

The company said in a meeting held in the Township Administrative Office on Thursday that it had bought the land and would bulldoze the land, said a source who attended the meeting.

Muslims in Meiktila held an emergency meeting on Monday and prepared to file a lawsuit against the company.

Since 2001, the cemetery has not been used and Muslims have been buried in Myintawkan, six miles from Meiktila.

ဆြန္နီသခၤ်ဳိင္းေဟာင္းၿဖိဳမႈ ကန္႔ကြက္ခံရ

ဆလိုင္း ဟံသာစန္း | အဂၤါေန႔၊ ဇူလုိင္လ ၂၆ ရက္ ၂၀၁၁ ခုႏွစ္ ၁၆ နာရီ ၅၅ မိနစ္

နယူးေဒလီ (မဇၥ်ိမ) ။        ။ မႏၲေလးတုိင္း မိတၳီလာၿမိဳ႕ရွိ မူဆလင္ သခၤ်ဳိင္းေဟာင္းအား စီးပြားေရး ကုမၸဏီတခုက ၿဖိဳဖ်က္ရာ ၿမိဳ႕ခံ အစၥလမ္ဘာသာဝင္မ်ားက ဝိုင္းဝန္းကန္႔ကြက္သျဖင့္ ၿဖိဳဖ်က္မႈကို တနလၤာေန႔က ရပ္ဆိုင္းလုိက္ရသည္။

မႏၲေလးတုိင္း မိတၳီလာၿမိဳ႕ ေအာင္ေဇယ်ာရပ္ကြက္ရွိ ႏွစ္ ၁၀၀ ေက်ာ္ သက္တမ္းရွိ ဆြန္နီမူဆလင္ ဥယ်ာဥ္ေတာ္ သခၤ်ဳိင္းကို ျမန္မာ့စိမ္းလန္းစိုျပည္ေရး ကုမၸဏီမွ ေျမတူးစက္ ၃ စီးႏွင့္ နံနက္ ၂ နာရီခန္႔က စတင္ၿဖိဳဖ်က္ခဲ့ရာ ထက္ဝက္ခန္႔ ၿဖိဳအၿပီး ကန္႔ကြက္ခံရသျဖင့္ ရပ္နားလိုက္ရျခင္း ျဖစ္သည္။

"ရွစ္ ဧကခဲြေလာက္ရွိတာ ေလး ဧကေလာက္ ပ်က္သြားပါတယ္။ အုတ္ဝင္းထရံကိုေရာ အုတ္ဂူေတြကိုပါ ဘူဒိုဇာနဲ႔ ထိုးခ်သြားတာပါ"ဟု အခင္းျဖစ္ပြားခ်ိန္တြင္ ကိုယ္တုိင္ရွိေနခဲ့သူ မိတၳီလာၿမိဳ႕ ေဒသခံတဦးက ေျပာသည္။

႐ုတ္႐ုတ္သဲသဲ ျဖစ္ပြားေနစဥ္ ခ႐ိုင္ႏွင့္ ၿမိဳ႕နယ္အုပ္ခ်ဳပ္ေရးမႉးတို႔ ေရာက္ရွိလာၿပီးေနာက္ ၿဖိဳဖ်က္မႈ ရပ္တန္႔သြားျခင္း
ျဖစ္သည္။

မိတၳီလာ အန္အယ္ဒီ အေထြေထြ အတြင္းေရးမႉး ေဒၚျမင့္ျမင့္ေအးကလည္း "ကုမၸဏီတခုက လူေတြ ဘူဒိုဇာနဲ႔ လာဖ်က္ေတာ့ အနားမွာရွိတဲ့ မူဆလင္ေတြ မခံႏိုင္ျဖစ္ၿပီး ဝုိင္းေရာက္လာၾကတာ"ဟု ေျပာသည္။

သခၤ်ဳိင္းဟာင္း ဖ်က္သည့္ ကိစၥႏွင့္ ပတ္သက္၍ မဇၥ်ိမက မိတၳီလာၿမိဳ႕နယ္ အုပ္ခ်ဳပ္ေရးမႉး႐ံုးသို႔ ဆက္သြယ္ေမးျမန္းခဲ့ရာ တာဝန္ရွိသူ တဦးက ဖ်က္ခံရသည္မွာ မွန္ကန္ေၾကာင္း အတည္ျပဳ ေျပာဆိုခဲ့ေသာ္လည္း အေသးစိတ္ကို ေျဖဆိုပိုင္ခြင့္ မရွိေၾကာင္း ေျပာဆိုသည္။

ဆြန္နီသခၤ်ဳိင္းေျမကို ျမန္မာ့စိမ္းလန္းစိုေျပေရး ကုမၸဏီက ဝယ္ယူထားသည့္ အတြက္ ယခုလိုလာေရာက္ ေျမၫႇိျခင္း
ျဖစ္ေၾကာင္း အာဏာပိုင္မ်ားႏွင့္ ၾကာသပေတးေန႔က အုပ္ခ်ဳပ္ေရးမႉး႐ံုးတြင္ ျပဳလုပ္သည့္ အစည္းအေဝးတြင္ ကုမၸဏီက တင္ျပခဲ့သည္ဟုလည္း အစည္းအေဝး တက္ေရာက္ခဲ့သူ ပလီဆရာတဦးက ေျပာသည္။

သခၤ်ဳိင္းကို မဖ်က္ရန္ မိတၳီလာရွိ အစၥလာမ္ ဘာသာေရး ေခါင္းေဆာင္မ်ားက အာဏာပိုင္မ်ားထံသို႔ ၂ဝဝ၈ ခုႏွစ္တြင္ တႀကိမ္၊ ၂ဝ၁၁ ခုႏွစ္ မတ္လႏွင့္ ေမလတို႔တြင္ ၂ ႀကိမ္ စာေရးတင္ျပခဲ့ေသာ္လည္း တစံုတရာ အေၾကာင္းျပန္ၾကားျခင္း မရွိခဲ့ေခ်။

မိတၳီလာရွိ မူဆလင္မ်ားက ပလီမ်ားတြင္ တနလၤာေန႔က အေရးေပၚ အစည္းအေဝး က်င္းပခဲ့ၿပီးေနာက္ တစံုတရာ အေၾကာင္းၾကားျခင္း မရွိဘဲ ဝင္ေရာက္ၿဖိဳဖ်က္သည့္ ကုမၸဏီအား တရားစဲြရန္ စီစဥ္ထားသည္ဟုလည္း ေျပာသည္။

၂ဝဝ၁ ခုႏွစ္က စတင္ကာ အဆိုပါ သၿဂဳႋဟ္ျမႇဳပ္ႏွံျခင္း မျပဳေတာ့ဘဲ မိတၳီလာႏွင့္ ၆ မိုင္ခန္႔ေဝးသည့္ ၿမိဳ႕ျပင္
ျမင္ေတာ္ကန္ အရပ္သို႔ ေျပာင္းေရႊ႕ျမဳႇပ္ႏွံလ်က္ ရွိသည္။



Who Killed Cock Robin?

Posted: 26 Jul 2011 07:04 AM PDT

When I read scan/surf the web recently of the reactions to the RCI's findings on Teoh's Death, I am extremely sad and somewhat pi**ed off at the jaundicied, shallow, blinkered, totally malinformed / misinformed reactions/ comments.


In the first place, no one has come down to earth and understood the very different meanings and implications of the terms:

a. COMMITTING SUICIDE  b.DRIVEN TO SUICIDE.

Committing suicide is a Voluntary Act , done by the person himself/herself, whilst Driven to Suicide is involuntary where outside /third parties caused the Death.

The RCI found that the Officers who had sole, exclusive custody of Teoh, created the atmosphere of total abuse, torture, humiliation, deprivation in a continuous fashion, that Teoh was looking for an escape route, literally and when he found the open window he jumped to escape, without stopping to see if such a jump was safe.

He did not stop to check because the "interrogation" was so intense and brutal that all he wanted to do was to get away – thus he was DRIVEN TO SUICIDE.

It is so sad that no one has really read the words of The RCI in detail, particularly when the RCI was describing Teoh. With so much to live for why would he commit suicide? And this is the crux of the finding – The Parties named deliberately caused the situation that lead to the Death.

The RCI has made it very crystal clear – the MACC Officers in charge caused Teoh's Death!

That is why the RCI called for a complete revamp of the MACC and its methods!

Aiding and abetting the Death of another is as good, if not even "better" then Murder simpliciter.

The findings of the RCI have to be accepted at Trial, and cannot be explained or excused – there is no defence to the findings – it is what is known as fait accompli.

It is now up to the Chief Prosecutor , viz the Attorney General to institute the charges under the Penal Code. Whether this is done is another matter.

So , I wish we net citizens would be somewhat more circumspect, when we rant and rave over the net.

The RCI has sewn up the matter that if it is brought to trial, the perpetrators so named will definitely be, to put it in jocular terms – canned for a long long time.

After all the members of the RCI are very very experienced in Legal Practice & Procedure, are they not?

-written by Michael St James-

*Michael St James, a blog reader, sent me this well-written piece via email. Thanks, Michael, for gracing my blog with your elegant discourse.

I chose the title Who Killed Cock Robin? for a reason.

Who killed Cock Robin?
I, said the Sparrow,
with my bow and arrow,
I killed Cock Robin.

Who saw him die?
I, said the Fly,
with my little eye,
I saw him die.

You can read more here. 

Please leave a comment to share your view. Thanks!

Readers are most welcome to send in their articles for posting in my humble blog. This is OUR platform for discussion. Speak up - we are Malaysians! Please send your pieces to mwsmithunplugged@gmail.com Thanks!


Bukti Nyata SPR Tidak Bebas & Berkecuali, Tetapi Alat Pemerintah

Posted: 26 Jul 2011 07:59 AM PDT

SPR: Kami tiada kuasa, hanya Putrajaya boleh tunai tuntutan Bersih 2.0

SHAH ALAM, 26 Julai — Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) meminta Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) mengemukakan lapan tuntutan berkaitan pembaharuan sistem pilihan raya kepada Putrajaya, bukannya kepada agensi itu.

Menurut Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar, lapan tuntutan itu boleh dilaksanakan di bawah kuasa kerajaan pemerintah.

Jelas beliau, SPR tidak mempunyai sebarang kuasa untuk melaksanakan lapan tuntutan itu kerana ia terikat dengan undang-undang dan peraturan yang ditetapkan.

Lapan tuntutan Bersih 2.0 adalah agar SPR membersihkan daftar undi, mereformasikan undi pos, gunakan dakwat kekal, akses media yang bebas dan adil, tempoh kempen minimum 21 hari, diperkukuhkan institusi awam, hentikan rasuah dan hentikan politik kotor.

"SPR ditubuhkan di bawah Perlembagaan Persekutuan sebagai badan mengurus pilihan raya, kita bukan badan penguatkuasaan ... kita tiada kuasa.

"Kita disokong beberapa akta lain seperti Akta Polis, Akta Hasutan, Akta Penerbitan dan Mesin Cetak, Akta Rahsia Rasmi dan beberapa akta lain yang mana apabila kita mengadakan pilihan raya kita bukan hanya dikawal oleh peraturan sendiri tapi turut dikawal undang-undang lain ... jadi janganlah salahkan kita," kata Wan Ahmad pada program bertajuk "Apa Selepas 9 Julai" anjuran Kumpulan Media Karangkraf.

Justeru tegas beliau, SPR tidak mempunyai kuasa menguatkuasakan dan menolak tanggungjawab meminda undang-undang pilihan raya kepada Jabatan Peguam Negara.

"SPR bukan badan yang buat undang-undang, apa yang kita boleh lakukan adalah cadangkan undang-undang ini kepada Peguam Negara ... Peguam Negara yang akan buat draf undang-undang sebelum bawa ia ke Parlimen untuk dibahaskan.

"Proses buat undang-undang daripada SPR kepada Peguam Negara, Peguam Negara kepada Parlimen ... kalau nak tukar sistem pilihan raya, ia melibatkan dasar kerajaan dan hanya pemerintah sedia ada yang boleh lakukan.

"Kalau anda (Pakatan Rakyat) memerintah juga sama, jangan aggap SPR sebagai musuh," katanya di hadapan kira-kira 300 orang.

Turut menjadi panel wacana kali ini ialah Pengerusi Bersih 2.0 Datuk Ambiga Sreenevesan dan penganalisis politik dari Universiti Kebangsaan Malaysia Prof Datuk Dr Shamsul Amri Baharuddin. -TMI


Wakil SPR kena 'boo' dalam debat dengan Ambiga

Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Wan Ahmad Wan Omar hari ini berdepan dengan hadirin yang mencemuhnya dalam debat dengan pengerusi BERSIH 2.0 Datuk Ambiga Sreenevasan.

Beliau juga kena 'boo' beberapa kali sehingga terpaksa merayu kepada hadirin supaya memberinya peluang membuat penjelasan dalam debat yang dianjurkan oleh Kumpulan Karangkraf, sebuah pertubuhan media yang menerbitkan Sinar Harian dan beberapa majalah popular yang lain.

Wan Ahmad bertegas menjelaskan bahawa SPR tidak mempunyai kuasa menguatkuasa dan menolak tanggungjawab meminda undang-undang pilihan raya kepada Pejabat Peguam Negara.

"Jangan anggap SPR sebagai musuh," rayunya.

Dalam tindakbalasnya, Ambiga membidas SPR kerana tidak mengambil langkah pro-aktif meminda undang-undang yang lapuk.

"Awak yang menganggap orang ramai sebagai musuh. Jika SPR bertindak terhadap cadangan pembaharuan, kami akan sokong anda. Kami akan berjuang bersaam anda," katanya sambil diberikan tepukan gemuruh oleh hadirin.

Panel itu turut dianggotai oleh profesor dari UKM Datuk Shamsul Amri Baharuddin.








Ulasan GB

Patutlah Timbalan Pengerusi SPR berani datang, kerana beliau tahu SPR tidak mempunyai kuasa. Sekadar menjalankan perintah dari parti pemerintah.

Kenyataan Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar itu menjelaskan kepada rakyat bahawa SPR tidak mempunyai kuasa menguatkuasakan dan menolak tanggungjawab meminda undang-undang pilihan raya kepada Jabatan Peguam Negara.

Menurutnya, lapan tuntutan itu boleh dilaksanakan di bawah kuasa kerajaan pemerintah

Maksudnya, SPR adalah hanya badan pelaksana pilihanraya yang mengikut kehendak kerajaan pemerintah iaitu UMNO-BN.

Maka tidaklah salah selama ini rakyat beranggapan bahawa SPR adalah "kuda tunggangan" kepada parti UMNO BN.

Mujur sekadar kena "boo". Kalau di di luarnegara entah berapa kasut mungkin dah melayang ke pentas.

Rakyat sudah bangkit. Semua sudah buka mata. Malah dunia sudah mulai sedar.

Nampaknya kerajaan UMNO BN yang masih dengan sindrom penafian dan sindrom penipuan.

Penentuan menang-kalah di dalam pilihanraya hakikatnya adalah di tangan Tuhan, namun syariatnya perlu dijaga, penipuan tidak sekali-kali dimaafkan kerana ia mencabuli amanah.

Tidak ada yang lebih hina selain dari mengkhianati amanah rakyat. SPR tahu hal tersebut tetapi masih terus melakukannya.

Berpura-pura tidak tahu terhadap penipuan yang dilakukan malah berselindung dengan pelbagai alasan untuk menutup penipuan terseut tidak sekali-kali terselamat kerana perbuatan salah itu salah dan pasti akan menerima hukuman, jika tidak di sini, di "sana", hukumannya lebih dasyat lagi. Ingatlah.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Video: Ceramah saya di Temerloh pasca BERSIH 2.0

Posted: 26 Jul 2011 06:14 AM PDT


Pengundi Klon: PAS Buat Laporan Polis

Posted: 26 Jul 2011 06:28 AM PDT

IC klon ancam keselamatan negara

KUALA LUMPUR, 26 Julai: Dewan Pemuda PAS Pusat hari ini membuat laporan polis berhubung pendedahan terdapat rakyat negara ini yang mempunyai dua kad pengenalan berbeza.

Laporan polis itu dibuat di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi oleh Setiausaha Dewan Pemuda PAS Pusat, Khairul Faizi Ahmad Kamil kira-kira jam 11 pagi tadi.

Turut serta, penolong setiausaha, Kamaruzaman Mohamad, Pengarah Pilihan Raya, Mohd Sany Hamzan dan Exco, Suhaizan Kaiat.

Pada sidang media selepas itu, Khairul Faizi memberitahu kewujudan dua kad pengenalan pada seorang individu itu bukan sahaja akan membolehkan individu tersebut mengundi dua kali, malah boleh mengancam keselamatan negara.

"Kita nak polis buat siasatan benar atau tidak, berlaku pemberian dua kad pengenalan kepada seorang individu.

"Sekiranya benar berlaku kita nak pihak polis ambil tindakan kepada pegawai JPN (Jabatan Pendaftaran Negara) ke yang terlibat melakukan penyelewengan ini," katanya.

Laporan polis itu adalah merujuk kepada dua kes yang berlaku melibatkan individu bernama Mariam Binti Su dan Murugan A/L Subramaniam yang disemak melalui web Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Mariam memiliki dua kad pengenalan baru berbeza iaitu bernombor 720616025472 dan 720610025738, tetapi mempunyai no kad pengenalan lama yang sama iaitu A2278510.

Sehubungan itu beliau mempunyai dua hak mengundi iaitu di Dun Kuala Ketil, Parlimen Baling.

Dua nombor kad pengenalan baru Murugan pula adalah 731002025877 dan 731002025201 yang juga mempunyai dua kali hak mengundi.

Kes tersebut dedahkan Suhaizan dan mendapat respon daripada Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Wan Ahmad Wan Omar seperti disiar oleh akhbar The Star bertarikh 24 Julai 2011 dengan tajuk EC: Help us purge 'clones' from electoral roll.

Wan Ahmad antara lain menyatakan bahawa pengundi hantu benar-benar wujud dalam daftar pemilih SPR dan meminta parti politik dan individu tertentu tampil memberi maklumat kepada SPR untuk membersihkan daftar pemilih.

Suhaizan dalam pada itu berkata, beliau yakin kes itu berlaku akibat kecuaian JPN itu sendiri yang telah mengeluarkan dua kad pengenalan baru daripada satu kad pengenalan lama.

Akibat dari itu katanya, SPR menerima data yang salah dari JPN sekaligus membenarkan seorang pemilih mempunyai hak mengundi lebih daripada sekali.

"Sebab itu saya kata pilihan raya di Malaysia ini ruang manipulasi terlalu banyak dan ianya mudah digunakan oleh mereka yang berkepentingan untuk memenangi pilihan raya," katanya.

Biometrik tak atasi undi lebih sekali

Mengulas penggunaan sistem biometrik oleh SPR pada pilihan raya akan datang, Suhaizan dengan tegas berkata ianya tidak praktikal buat masa ini.

Ia kerana memerlukan SPR membersihkan pengkalan data terlebih dahulu agar tidak diragui sebelum dilaksanakan.

Ianya juga perlu kepada pengkalan data sepusat agar semua tempat mengundi boleh mengakses pengkalan data pusat untuk mengesan sebarang pertindihan.

Sekiranya tiada pengkalan data sepusat, ianya akan mendedahkan kepada manipulasi pihak tertentu.

"Macam Mariam Binti Su, dia ada dua kad pengenalan. Maknanya dia boleh mengundi di dua tempat, dan melalui biometrik, Mariam Binti Su ini boleh mengundi di kedua dua tempat itu kerana mempunyai kad pengenalan yang sah," katanya. -HD






This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Video PDRM Tak laku: Hanya RTM Setuju Tayang

Posted: 26 Jul 2011 04:56 AM PDT

PPolis: Hanya RTM setuju tayang video 9 Julai setakat ini

PORT DICKSON, 26 Julai — Polis Diraja Malaysia (PDRM) menawarkan video perhimpunan 9 Julai lepas untuk ditayangkan lagi di mana-mana stesen televisyen di negara ini.

Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Khalid Abu Bakar berkata setakat ini hanya RTM bersetuju menerima tawaran ini dan telah menayangkannya.

"Jika ada stesen televisyen lain yang ingin menayangkan video tersebut, kita sedia menyerahkan video ini untuk ditayangkan. Sebenarnya, klip video ini juga kini boleh dilihat di laman web PDRM," kata beliau dipetik Bernama Online.

"Kita berterima kasih kepada RTM kerana telah menyiarkan klip video sebenar apa yang berlaku pada perhimpunan haram 9 Julai lepas.

"Kita mengharapkan dengan ditayangkan klip video ini masyarakat mendapat maklumat yang tepat dan sebenar apa yang berlaku pada hari tersebut," katanya selepas menyaksikan raptai penuh perbarisan tamat latihan perdana perajurit muda dan konstabel polis siri 1/2011 di Pusat Latihan Asas Tentera Darat (Pusasda) di sini.

Khalid berharap dengan penayangan klip video tersebut tidak ada lagi pihak-pihak yang membuat tuduhan, tomahan dan andaian bahawa polis berlaku ganas dan zalim kepada mereka yang berhimpun secara haram di ibu negara pada 9 Julai lepas. -TMI


Jika Polis Benar Profesyenal, Henti Ugut Rakyat

Posted: 26 Jul 2011 03:18 AM PDT

Polis siasat laporan palsu ketika perhimpunan 9 Julai

KUALA LUMPUR: Mana-mana individu yang membuat laporan palsu terhadap tindakan pegawai dan anggota polis semasa perhimpunan haram 9 Julai lepas akan didakwa mengikut Seksyen 182 Kanun Keseksaan.

Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Datuk Acryl Sani Abdullah Sani berkata jika disabit kesalahan, mereka akan dipenjara sehingga enam bulan dan didenda sehingga RM2,000 atau kedua-duanya sekali.

"Sekiranya siasatan mendapati perkara yang diadukan dalam laporan polis adalah tidak benar, polis tidak akan teragak-agak mencadangkan tindakan di bawah Seksyen 182 Kanun Keseksaan kerana membuat laporan polis palsu," katanya dalam kenyataan di sini.

Menurutnya ketika ini, pihaknya telah menerima tujuh laporan berhubung tindakan pegawai dan anggota polis semasa perhimpunan.

Beliau berkata kesemua laporan akan disiasat secara profesional dan telus mengikut peruntukan undang-undang yang telah ditetapkan.

Kertas siasatan

"Kita dalam proses melengkapkan siasatan dan akan mengemukakan kertas siasatan itu kepada pihak Peguam Negara dalam masa terdekat," katanya.

Acryl Sani juga berkata pihaknya sedang menyiasat kesahihan dakwaan Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu dilanggar Pajero polis namun penayangan video baru-baru ini menunjukkan tiada insiden seperti yang didakwa pengadu.

Rakaman itu menyaksikan motosikal yang dibonceng Mat Sabu terbabas ketika melakukan pusingan U dan terlanggar Pajero polis.

Acryl Sani berkata pihaknya turut menyiasat kesahihan dakwaan pengawal peribadi Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung kecederaan yang dialaminya ketika mengawal keselamatan Anwar semasa perhimpunan.

Beliau turut menjelaskan bahawa gas pemedih mata yang digunakan untuk menyuraikan perhimpunan haram itu adalah buatan Amerika.

"Terdapat dua jenis gas pemedih mata digunakan semasa perhimpunan iaitu Shell Tear Gas Smoke Model ALS 5727, buatan Amerika dan Grenade Tear Gas Smoke Model MP-2SB-CS, NON, Lethal Technology, buatan Amerika.

"Manakala cecair yang digunakan water canon kami semasa meleraikan perhimpunan adalah jenis SC Liquid jenama IDC System AG buatan Switzerland," katanya. - Bernama

Ulasan GB

Jika benar polis profesyenal, maka sepatutnya polis tidak mengeluarkan kenyataan rakyat membuat laporan palsu sedangkan laporan belum selesai di siasat.

Bagaimana mungkin begitu cepat seorang pegawai kanan polis menyifat dan mengklasifikasi laporan yang dibuat sebagai "laporan palsu"? Itu jelas satu tindakan yang tidak profesyenal. Ia berbaur ugutan. Dan ugutan adalah sesuatu kesalahan yang boleh dikenakan tindakan juga. Ugutan bukan satu sikap yang profesyenal.

Rakyat tidak boleh diperbodohkan dan diugut sedemikian rupa.

Pegawai polis berkenaan sepatutnya diadukan kepada SUHAKAM lantaran salahgunakuasa mengugut rakyat yang membuat laporan.


WAHABI: Shahidan Turut Disenaraikan Dalam Lis WANTED

Posted: 26 Jul 2011 01:35 AM PDT

Isu Wahabi: Dialog dengan kami, Shahidan ajak menteri dan PDRM

KUALA LUMPUR, 26 Julai — Bekas menteri besar Perlis Datuk Seri Shahidan Kassim hari ini menggesa pihak berkuasa menyelesaikan isu Wahabi dan kini dikaitkan dengan aktiviti pengganas diselesaikan buat selama-lamanya dan tidak terus dibangkitkan termasuk dilaporkan menjadi fokus Majlis Keselamatan Negara (MKN) semalam.

Sehubungan itu beliau yang juga ahli Majlis Tertinggi Umno mahu satu dialog diadakan bersama pihak-pihak yang dilabel sebagai pengamal dan pengikut fahaman Wahabi.

Shahidan sendiri pernah dikaitkan sebagai pengamal fahaman Wahabi.

Beliau merupakan salah seorang daripada empat pemimpin politik dan agama dinamakan dalam senarai 'dikehendaki' dalam isu fahaman Wahabi awal tahun lalu.


Bagaimanapun Shahidan sudah beberapa kali menafikan dakwaan sedemikian dan pernah mencabar pihak-pihak yang mempertikaikannya agar mengemukakan bukti.

"Perkara ini sudah lama dibangkitkan, bukan baru. Jadi, saya akan minta (Menteri di Jabatan Perdana Menteri) Datuk Seri Jamil Khir Baharom mengadakan satu dialog, dialog antara mufti-mufti dengan mereka yang didakwa mengamalkan fahaman Wahabi.

"Saya juga minta polis mengadakan perbincangan dengan pihak-pihak ini (didakwa mengamalkan Wahabi), kami pun hendak tahu di bahagian mana dalam badan kami ada amalan Wahabi, kami mengamalkan fahaman Wahabi... bincang dengan kami, dan selesaikan isu ini buat selama-lamanya," kata beliau kepada The Malaysian Insider pagi ini.

Malah perkara itu turut ditekankan oleh dalam laman sosial Facebooknya.

Shahidan antara lain berkata "kerajaan persekutuan dan negeri kena perjelaskan apakah dia fahaman Ahbash kerana dalam buku haram edaran puak-puak Syiah gambar Zamihan, seorang pengamal Ahbash dipamerkan sebagai hero... mungkin kerajaan pun tidak faham tentang bahaya Ahbash.. menteri agama (Jamil Khir) camna?" kata beliau dilihat merujuk kepada Penolong Pengarah Pusat Al-Quran dan Ilmu Teras, Institut Latihan Islam Malaysia.

Pegawai itu pernah didakwa menyenaraikan Shahidan, Mufti Perlis Dr Juanda Jaya, bekas mufti Perlis Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin dan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang pada taklimat dengan Polis Diraja Malaysia dan para naib canselor pusat pengajian tingggi tempatan tahun lalu.

Justeru tegas Shahidan, beliau akan menghubungi Jamil Khir hari ini meminta agar diadakan satu dialog dan tidak mahu isu ini berpanjangan.

"Bagaimana mereka boleh menghina tokoh-tokoh agama ini, mufti ini kononnya mengamalkan Wahabi dan dikaitkan sebagai menjurus kepada keganasan... mengapa tidak panggil mereka dan diadakan dialog," kata Shahidan sambil mengulangi bahawa pihaknya tidak mengamalkan fahaman Wahabi.

"Saya pun tidak tahu apa itu amalan Wahabi, beritahu kami apa itu amalan Wahabi, beri kami penjelasan... kalau dapat memberikan penjelasan, kami gembira," kata Shahidan yang memainkan peranan penting dalam membawa 40 ulama muda menyertai Umno tahun lalu.

Kesemua 40 ulama muda itu turut didakwa disenaraikan sebagai pengamal fahaman Wahabi bersama Asri dan Juanda kali ini.

Dalam satu kenyataan kepada The Malaysian Insider pagi tadi, Asri berharap ulama-ulama muda itu, yang menyertai Umno tahun lalu, mengkaji balik kedudukan mereka dalam parti itu ekoran tindakan pihak tertentu terus mengaitkan mereka dengan fahaman Wahabi dan aktiviti pengganas.

Sehubungan itu, Asri berkata, beliau terkejut apabila ada pihak yang menganggap sekitar 40 ulama muda, kebanyakannya merupakan rakan beliau dan menyertai parti teras Barisan Nasional (BN) itu setahun lalu, didakwa menggunakan politik sebagai platform untuk mengembangkan fahaman Wahabi.

"Saya tahu mereka ini (ulama muda) bertungkus-lumus membantu Umno dalam menjalankan tanggungjawab sebagai ulama muda dalam parti politik dan menjalankan kerja-kerja mendakwah, tetapi mereka dilabelkan macam ini.

"Jadi, saya meminta mereka mengkaji semula kedudukan mereka dalam parti (Umno), sama ada mahu kekal sebagai ulama muda dalam Umno," kata Asri kepada The Malaysian Insider hari ini.

Dalam tulisan di laman Facebooknya semalam, Asri berkata "pada hari ini satu taklimat keselamatan diberikan kepada para mufti dan pegawai agama di seluruh negara... tamat pada pukul 1 tengah hari... beberapa tokoh dimasukkan sebagai mengancam keselamatan negara... saya pun dimasukkan juga... saya tidak kisah, memang ada pun pendapat saya yang tidak sama dengan kerajaan pusat termasuk dalam isu Bersih."

"Namun yang peliknya 40 ulama muda Umno juga dimasukkan dalam senarai pengganas khusus Ustaz Fathul Bari (Mat Jahya)... demikian setelah mereka berhempas membela kerajaan Umno, inilah balasannya."

Malah kata Asri, "(kerajaan) Arab Saudi dan ulamanya dianggap negara pengganas.. parti politik tertentu yang menerima bantuan daripada Arab Saudi juga dianggap ada unsur pengganas... sudah pasti lulusan Madinah semuanya pengganas... inilah apabila madu dibalas racun, penawar dibalas tuba... elok ulama muda Umno mengambil langkah yang drastik..."


alhamdulillah.

Posted: 26 Jul 2011 12:03 AM PDT

im still here.breathing.praise to Allah.


DAP slams omissions and conflicts in RCI report

Posted: 25 Jul 2011 11:04 PM PDT


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

No comments: