Saturday, July 2, 2011

Hong Kong: Sai Yeung Choi Street #3 And Mongkok

Hong Kong: Sai Yeung Choi Street #3 And Mongkok


Hong Kong: Sai Yeung Choi Street #3 And Mongkok

Posted: 02 Jul 2011 10:24 AM PDT

Sai Yeung Choi Street really is love because I just love that street so much, all the neon signs, peoples, shops, LED display and huge TV, and also the night market on the next street parallel to it, it's really a super duper happening place in Mongkok.

I went to Sai Yeung Choi Street twice during my last visit to Hong Kong and spent a little while at Fa Yuen Street which features street market.

The street market selling mostly ladies clothing is not really my type of place to go, we were just accompanying my lovely mommy to go shopping and what's interest me more is the Sai Yeung Choi Street South. However, nothing much for us to buy already, it's just that that day was Saturday and it's a crowded day, we wanted to go there to take photos of crowded people on the street. Haha.

I am a very weird person. I love Penang for being peaceful and relax and I also love Hong Kong for being fast, happenings and people-ful. Somehow, I don't like Singapore. *finger cross*

It was only me and brother Yikhung at Sai Yeung Choi Street as dad and mom went back to hotel early for a rest. You know, you need to have a good stamina if you want to travel to Hong Kong because it's all about walking, walking, walking and walking, and walking.

Tired, yet fun. Look at the people, it's just everywhere on the street. Perhaps their house is small and there's nothing much to do at home, so they come down for a walk and window shopping, whereas in Penang, home is beautifully designed and packed with entertainment, people felt lazy to go outside the hot weather and don't want to be stuck in the traffic jam.

Let's get the photo shooting started.


Slow shutter. =D

One cool thing that will only appear in Hong Kong is that there's so many mini booth on promoting their local cable and Internet service. It's just everywhere on the street. They put up a bunting, a mini booth and there you go, a promotional booth for their Internet and cable service.

Don't you think the place is so nice?

 


Hong Kong’s Central-Mid Levels Escalators

Posted: 02 Jul 2011 09:58 AM PDT

Don't you feel awesome where you can take the escalator from the bottom to the middle of the hill. What a nice invention of technology and machinery. In Hong Kong, the Central-Mid Levels Escalators 中环至半山自动扶梯 is a very famous escalator in the world and Hong Kong which commute people up and down the hill.

In Hong Kong, the hill is not green, it's all concrete buildings and Central area where the CBD is, is on a slope of a hill. A visit to Hong Kong must check out the escalator, even though it's just an escalator, it's long and bring you up very far like 500m or more.

We thought of  going up Mid-Levels 半山 from Central, then will reach the tram station which goes up to The Peak, but we failed. We couldn't find any tram station on top. Though, it's a nice walk through the escalator up Mid-Levels and we saw many thing.

Mom was busy shopping so it was me, brother and daddy.

Here we go. The escalator was only available for going up and people have to walk down the stairs if you want to go downwards. There's so many people, working people, residents and tourists taking the escalator. At the lower level, it's quite crowded but as you go further up, it become less and less people as there's less commercial building and it's all residential area up there.

It's a nice walk up the older side of Hong Kong and so cool that we were on a slope of the hill. All the buildings were built very nicely too! With old Hong Kong architecture blends with British architecture, real cool.

At some point of the escalator way, there's this mini station which encourages people to tap their Octopus card where you can get 10HK$ rebate. It's a good way to stop people down and also encourages you to walk and use their service. Octopus Card is actually equivalent to our local's Touch N' Go card. You can see in the photo above where people queue up just go for a tap. I tapped my card too. =D

It seems nice to live at there but then imaging commuting up and down everyday like this also will tired.

Don't be surprise to see flats, apartments up there as far as I know, this place is rather super expensive in Hong Kong as it's so near to Central.

We reached the highest point of the escalator which is Mid-Levels or just known as middle height of the hill, we thought we could take a tram up to the Peak but then we couldn't find the station anywhere near us. We walked around, asked and no one seems to know where's the tram station is. Guess the riches up there don't know what's tram and only know about cars and chauffeur.

At the highest point of the Central-Mid-Levels Escalator is high end residential area. We were tired and thought of taking a cab down there but it seems ridiculous so, we just walked back down slowly.

And we were back to the lowest point in about 10 minutes. =D


All For What?

Posted: 02 Jul 2011 09:42 AM PDT

We car-pool with another family so for one week, we take the boys to school and they take them back. Then we switch the next week. Normally, my husband will take them to school and I will take them back. This morning, my husband had to wake up at 6.30am to take my boy and his friend to school for the 1Student 1Sport 1Malaysia Run.


I only found out about the event yesterday as my son did not tell me why he had school so I naturally assumed it was a replacement class for some festive holiday.

Bernama reported that the event which was launched simultaneously nationwide, registered a participation of 4.1 million students from 9,980 schools for a place in the Malaysia Book of Records (MBR) under the category of the largest participation of school students in a run.

Federal Territory Education Department director Mohd Adenan Deraman said the 1Student 1Sport policy was a strategy to boost the four existing core sports activities in schools.

You can read the Bernama report of the event AT THIS LINK.

I asked an educator in a high position for his input about the event in Penang and this is what he had to say:

1. Teachers think the run is an under-achiever's effort in trying to impress gullible Malaysians with this Malaysia Book of Records effort. Teachers are not impressed.
2. Almost all bus sekolahs were not on the road fetching pupils to school, so parents had to fetch their kids to school. There was massive traffic congestion this Saturday morning and another massive traffic congestion at dismissal time at 1 pm .

3. Many teachers clocked in late too. Apparently, the directive to start the run simultaneous at 7.45 am was not not well thought-out by decision makers. Students had to be in school earlier than on a normal school day. Surely, the not so early birds would have continued their sleep rather than having to wake up early to register their participation in the run.

4. Participants had to register using the official Malaysia Book of Records form this morning before the run. Absenteeism was high in many schools.

My son also said that many did not turn up in his school. While I am all for sports to help instill discipline and to help students enjoy the benefits of exercise, I truly hope that more careful thought and planning will be invested in plans of such nature. Authorities must take into consideration the dilemma faced by parents as well when it comes to transportation issues.

Kids of today will be future leaders and it is important to leave positive and lasting impressions on them to impact their lives. Let's make sure we do the right things, with the right motives for positive and longlasting effects.


Siri Bercakap Dengan Miki – Apa yang ko merepekkan ni Labu???

Posted: 02 Jul 2011 09:40 AM PDT

1) In the car and the little boy just feel like spinning a tall tale

Miki : Daddy nak tahu tak?
Daddy : Apa?
Miki : Masa Mummy kesyik-kesyik dulu kan… Masa tu Daddy tengah sleep.. pastu Mummy kan, dia potong-potong kaki Daddy!!
Daddy : What? Mummy, kenapa masa Mummy kecik-kecik dulu Mummy potong kaki Daddy?
Mummy : Ntah la Miki, Mummy tak ingat apa yang berlaku masa Mummy kecik dulu… Tapi, kalau Mummy potong kaki Daddy, mesti Daddy dah takde kaki sekarang kan?
Miki : Eh.. pastu Miki tolong Daddy! Miki ubatkan kaki Daddy..
Mummy : Kaki potong boleh ubat ke?
Miki : Boleh la.. Miki pakai ubat rumput tu… wiyusshh! wiyushhh! (action sapu ubat). Pastu baik la.. Dia sambung balik!
Daddy : OOhhh baiknya Miki tolong ubatkan Daddy.. Sampai hati Mummy potong kaki Daddy masa Mummy kecik-kecik dulu ekk..
Mummy : Miki, Mummy tak ingat la peristiwa ni.. Macam mana Miki boleh tahu aa?
Miki : Tadi Miki koyak-koyak (kertas) pastu Miki jumpa DVD. Tu la Miki tengok…
Mummy : Oooo… ada rakaman rupanya…

2) Sambung lagi kisah zaman kanak-kanak Mummy

Miki : Daddy tahu tak, masa Mummy dengan Daddy kesyik-kesyik kan.. Mummy tu kan dia potong tangan Daddy!
Daddy : Eh! Dasyatnya.. tadi potong kaki, tangan pun dia potong?
Miki : Aah! Dia potong tangan ni… dia potong tangan ni.. (left and right)
Mummy : Eh! Kalau potong camana boleh ada tangan lagi?!!
Miki : Miki ubatlah! Pakai ubat rumput tu…
Daddy : Bila ni Miki? Bila berlaku ni?
Miki : Ala.. Masa Mummy, Daddy dengan Miki kesyik-kesyik dulu kan… Kan kita bergaduh?! Masa tu la… sekarang Miki dah besar…
Mummy: Ooo… kita pernah sebaya dulu ye… hmmm…

3) Mat Poyo

Miki: Daddy.. (hands him the Iphone) main game ni… Kalau menang Miki bagi hadiah buku. Kalau tak menang, cakap kat Miki. Nanti Miki ajar…

*perghhh macam besttt la kan..*

4) Boys and girls

Miki : Daddy ni boy-boy…
Daddy: Mummy apa?
Miki : Mummy tu.. emm… emmm
Daddy : Mummy girl-girl…
Miki : Bukan! (nak dia betul jugak) Mummy tu macam bunga-bunga la….

* ehhh.. Mummy sangat rock la mana ada main bunga-bunga ni.. hahahaha*

Oh Tuhan berikan lah aku kesabaran dalam melayan budak ni bercakap! Hehehe


The NTV7 Feel Good Run countdown - 6:00:00

Posted: 02 Jul 2011 09:30 AM PDT

Left 6 hours to go...

I just gotten the goodies bag from my friend. The goodies bag consists of

Water bottle, Towel, T-shirt and feel good bag
Anyway, i'm aiming the gold in color medal.
Better hit the bed now. Ciao~


Arrest of 6 is not Bersih-related

Posted: 02 Jul 2011 09:11 AM PDT

The arrest today of six members of the Socialist Party of Malaysia, including Member of Parliament, Michael Jeyakumar Devaraj, has nothing to do with the planned Bersih rally on July 9. Those who try to politicise the issue and blow it out of proportion must realize that the police had acted in accordance with their responsibility to quell any subversive elements that can bring chaos to the country.

Their arrest at the Sungai Dua toll plaza in Penang was made under Section 2 (1) of the Emergency Ordinance 1969, which allows the authority to keep them at bay for up to 60 days without trial.

They were arrested with 24 others for allegedly 'attempting to wage war against the Yang di-Pertuan Agong, according to Deputy Inspector General of Police Khalid Abu Bakar. Bukit Aman would also be applying to the court to extend the remand order on the remaining 24 people because some more investigations needed to be done.

As at today, a total of 150 people have been arrested across the country in connection with illegal street demonstrations planned for July 9. However, the arrest of Jeyakumar and his friends cannot be avoided as the were believed to be involved in communism which is condemned in the country.

Their arrest too has nothing to do with what some anti-government news portals described as 'racism' as the Home Ministry and Bukit Aman had rounded up members of the banned al-Maunah when the tried to topple the government and bring down the King in 2000.

We dont allow communism in the country, including any kind of extremism. Deputy Prime Minister Muhyiddin Yassin had earlier warned that Malaysia will be open to foreign interference if it is in chaos (here).

Home Minister Hishammuddin Hussein and Bukit Aman senior officers have vowed not to discount on stiffer and punitive action should the situation deteriorates. And as a Malaysian, I am in full support for the ISA to be used again, if necessary in order to neutralise them.

However, we are saddened by the fact that there are people who are more than willing to sell their dignity for power.

To Hisham and Bukit Aman, you know exactly what to do!


Apa Perlu Anda Lakukan Jika Ditahan

Posted: 02 Jul 2011 09:24 AM PDT

Pertubuhan Bukan Kerajaan 'Lawyers For Liberty'(LFL) mengadakan sesi penerangan kepada masyarakat umum mengenai bagaimana berdepan dengan provokasi polis semasa perhimpunan Bersih 2.0 berlangsung, 9 Julai depan.

Sesi Penerangan itu dibuat berikutan keengganan Polis Di-Raja Malaysia (PDRM) memberikan kerjasama kepada penganjur serta penyokong Bersih 2.0 seraya mengugut untuk mengenakan tindakan undang-undang serta mengisytiharkan darurat pada hari tersebut.

Bercakap pada forum anjuranya yang bertajuk "Hak Untuk Berhimpun" di Dewan Perhimpunan Cina Wilayah dan Selangor malam tadi, peguam Hak Asasi Manusia, Fadiah Nadwa Fikri bersama barisan peguam lain memberi penjelasan terperinci tentang hak-hak kemanusiaan yang boleh digunapakai sekiranya polis bertindak melangkaui batasan undang-undang negara.

Katanya, berdasarkan pengalaman beliau menyertai perhimpunan umum sebelum ini, rata-rata masyarakat kurang jelas akan hak-hak individu yang ditahan hingga menyebabkan polis menyalahgunakan kuasa dengan sewenang-wenangnya.

Sehubungan itu, Fadiah menasihatkan rakyat yang ingin berhimpun pada 9 Julai ini supaya mengetahui alasan penahanan mereka di samping merekodkan nama dan nombor anggota polis terbabit.

"Saya sangat pasti pada hari itu nanti, mereka (polis) tidak ada alasan untuk menahan anda. Oleh yang demikian penahanan tersebut tidak sah.

"Kalau mereka tanya lebih, tanya mereka adakah saya ditahan?" ujar beliau.

Bagaimanapun beliau berkata, anggota polis di negara ini sering kali bertindak diluar bidang kuasa mereka selain menafikan hak individu yang ditahan.

Katanya, ini kerana rata-rata pegawai polis yang bertugas pada waktu demonstrasi tidak akan menyatakan apakah alasan seseorang itu ditahan, sebaliknya menggunakan kekerasan dengan mengheret peserta demonstrasi ke balai mahupun trak polis.

Malah, peserta demonstrasi itu juga tidak akan dibenarkan untuk membuat panggilan telefon mahupun kebenaran diwakili oleh peguam.

"Sekiranya peserta demo ditangkap, polis hanya berhak menahan anda dalam tempoh 24 jam sahaja. Jika lebih daripada itu mereka perlu memohon daripada mahkamah. Katakan mereka menahan anda lebih daripada tempoh tersebut tanpa sebarang dokumen mahkamah, maka anda boleh saman mereka (polis) dengan asalan penahanan tanpa sebab," ujar beliau.

Justeru Fadiah berkata maklumat yang disampaikan sekurang-kurangnya dapat membantu penyokong-penyokong mengelakkan mereka daripada ditahan tanpa sebab ketika perhimpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai ini.

Berikut adalah perkara-perkara yang perlu diberi perhatian oleh peserta demonstrasi yang ditangkap :

(1) Pastikan nama dan nombor tang tertera pada kad kuasa polis dicatat.
(2) Minta pihak berkuasa jelaskan alasan penahanan.
(3) Elak sebarang keganasan fizikal
(4) Tidak membenarkan polis merampas barang peribadi seperti dompet, kamera, telefon bimbit dan lain-lain.
(5) Memastikan balai polis mana anda ditahan.
-tvsnews


Hak-hak anda bila ditahan polis Malaysia
- Harakahdaily

RED BOOK (BAHASA MALAYSIA)

1. APABILA DIBERHENTIKAN POLIS

1.1 Tidak Berpakaian Seragam,

Minta Pengenalan Diri Jika beliau tidak berpakaian seragam, minta beliau tunjukkan pengenalan diri. Katakan; "Sila tunjukkan Kad Kuasa Polis anda."

1.2 Kad Kuasa Polis

Merah: Pegawai Polis yang digantung tugas. Beliau tiada kuasa untuk melakukan apa-apa terhadap anda. Anda boleh berlalu dari situ.

Lain-lain Warna:

• Biru: Berpangkat Inspektor dan ke atas.

• Kuning: Berpangkat lebih rendah daripada Inspektor.

• Putih: Polis Simpanan

Ambil perhatian nama dan nombor Kad Kuasanya.

1.3 Berpakaian seragam Ambil perhatian nama dan nombor ID pada pakaian seragamnya.

1.4 Kenderaan Peronda Polis Ambil perhatian nombor pendaftaran kereta atau motosikal peronda berkenaan.

2. POLIS MENYOAL SIASAT ANDA SEMASA DIBERHENTIKAN

2.1 Pengenalan Diri Hanya berikan nama, nombor kad pengenalan dan alamat anda.

2.2 Polis bertanyakan soalan-soalan lain Tanya dengan sopan, "Adakah saya sedang ditangkap?"

2.3 Bilakah anda ditahan

Anda ditahan apabila anggota polis itu:

• menjawab "ya";

• tidak membenarkan anda berlalu/mahu membawa anda ke Balai Polis; atau

• menggari anda.

Jika anda tidak ditangkap, anda boleh berlalu/menolak untuk mengikutnya ke Balai Polis atau ke mana sahaja, jika diminta.

2.4 Bilakah anda tidak boleh ditangkap

Polis tidak boleh menangkap anda semata-mata kerana anda berpotensi sebagai saksi dan mereka mahu mengambil pernyataan daripada anda (Pernyataan 112/Saksi).

3. SOAL SIASAT OLEH PIHAK POLIS TANPA TANGKAPAN

3.1 Penyataan saksi/112 Semasa pihak Polis sedang menjalankan siasatan berhubung sesuatu kes dan berpendapat anda mempunyai maklumat/pengetahuan tentang kes tersebut, pihak Polis boleh menyoal siasat anda dan mencatat semua jawapan anda (Pernyataan 112).

3.2 Permintaan Rasmi / Tidak Rasmi Kebiasaannya, Polis membuat permintaan tidak rasmi supaya anda memberikan Pernyataan 112. Jika tempat dan masa sesuai bagi anda, anda boleh bekerjasama. Jika tidak, beritahu Polis anda akan bekerjasama di tempat dan pada masa yang sesuai. Jika anda menolak untuk bekerjasama, Polis boleh mengeluarkan arahan rasmi secara bertulis, ditandatangani oleh seorang Pegawai Penyiasat (Pegawai Polis) mengkehendaki anda untuk bekerjasama. Jika anda tidak mematuhi Arahan Polis tersebut, anda tidak boleh ditangkap. Walau bagaimanapun, ia adalah satu kesalahan dan pihak Polis boleh memohon kepada Mahkamah untuk mengeluarkan satu waran terhadap anda mendesak anda supaya bekerjasama.

3.3 Membuat Pernyataan 112

Semasa membuat Pernyataan 112, anda boleh menolak untuk menjawab mana-mana soalan/berdiam diri jika jawapannya mungkin mendedahkan anda kepada kesalahan jenayah.

• Bawa bersama anda buku catatan atau kertas tulis (Nota Peribadi).

• Catatkan dalam Nota Peribadi anda semua soalan yang ditanyakan.

• Pastikan bahawa anda faham setiap soalan yang ditanyakan.

• Ambil masa anda dan fikir dengan teliti sebelum menulis jawapan didalam Nota Peribadi anda.

• Bacakan jawapan anda kepada Pegawai Polis yang menyoal anda.

• Simpan Nota Peribadi anda sebagai rujukan di masa hadapan.

3.4 Menandatangani Pernyataan 112 anda

Sebelum menandatangani Pernyataan anda, baca dengan teliti semua soalan dan jawapan anda yang ditulis oleh Pegawai Polis yang berkenaan.

• Bandingkan Pernyataan yang anda akan tandatangani dengan Nota Peribadi anda.

• Anda berhak membuat pembetulan/pindaan ke atas Pernyataan tersebut sebelum ditandatangani.

• Turunkan tandatangan betul-betul di bawah ayat terakhir Pernyataan anda.

4. POLIS MENANGKAP ANDA

4.1 Tanya: "Mengapa saya ditangkap?" Sesuatu tangkapan menjadi tidak sah jika anda tidak diberitahu alasan tangkapan.

4.2 Jangan melawan semasa ditangkap Polis mempunyai hak untuk menggunakan kekerasan yang munasabah semasa menangkap anda jika anda melawan.

4.3 Tanya: "Balai Polis manakah saya akan dibawa?" Pegawai Polis yang menjalankan tangkapan mestilah dengan segera membawa anda ke Balai Polis yang berdekatan dan bukan sebaliknya.

4.4 Apa yang perlu anda lakukan apabila ditangkap Anda mempunyai hak untuk membuat satu panggilan telefon kepada:

1. Keluarga atau rakan; dan/atau

2. Seorang peguam.

Anda juga bolah menghubungi Pusat Bantuan Guaman (LAC).

Maklumkan kepada mereka:

• yang anda telah ditangkap;

• masa, tempat dan alasan ditangkap;

• Balai Polis di mana anda dibawa.

4.5 Apa yang akan berlaku selepas ditangkap

Anda boleh ditahan sehingga 24 jam:

• Di Balai Polis, atau

• Di dalam lokap untuk "membantu" penyiasatan Polis.

5. HAK ANDA SELEPAS DITANGKAP DAN SEMASA DALAM TAHANAN

5.1 Hak untuk berunding dengan seorang peguam

Sebaik sahaja anda meminta kehadiran seorang peguam, anda mempunyai hak untuk berunding dengan peguam berkenaan di Balai Polis. Pihak Polis mestilah memberikan kemudahan-kemudahan yang munasabah dan masa yang munasabah untuk anda berjumpa dan berbincang dengan peguam berkenaan. Pihak Polis bagaimanapun boleh menafikan hak ini, jika kelengahan dalam menyoalsiasat anda boleh menyebabkan berlakunya jenayah lain atau menyebabkan bahaya kepada pihak lain.

5.2 Pakaian Anda dibenarkan mempunyai satu set pakaian bersama anda semasa di dalam lokap.

5.3 Barangan peribadi Pihak Polis mestilah merekodkan semua barangan peribadi anda dan meletakkannya dalam simpanan selamat. Barangan peribadi anda mesti dipulangkan kepada anda sebaik sahaja dibebaskan.

5.4 Kebajikan Anda dibenarkan mandi dua kali sehari. Jika anda jatuh sakit, anda berhak mendapat rawatan perubatan dengan serta-merta. Anda sepatutnya diberikan makanan dan minuman yang wajar dan secukupnya semasa dalam tahanan.

5.5 Berapa lamakah pihak Polis boleh menahan anda Pihak Polis hanya boleh menahan anda sehingga 24 jam untuk siasatan. Tugas Polis adalah untuk menyelesaikan penyiasatan dalam masa 24 jam dan melepaskan anda dengan segera. Jika pihak Polis tidak dapat menyelesaikan penyiasatan dalam tempoh 24 jam, Polis mesti membawa anda ke hadapan seorang Majistret untuk mendapatkan perintah reman untuk memanjangkan tempoh penahanan anda melebihi 24 jam (Perintah Reman).

6. PERINTAH REMAN OLEH MAJISTRET SELEPAS 24 JAM

6.1 Siapakah Majistret Majistret ialah seorang pegawai kehakiman yang mempunyai kuasa untuk membuat Perintah Reman bagi menahan anda lebih daripada24 jam.

6.2 Tujuan Perintah Reman Untuk memberi lebih masa kepada Polis untuk melengkapkan penyiasatan dan memutuskan sama ada terdapat bukti untuk mendakwa anda atas satu-satu kesalahan. Pihak Polis tidak boleh memohon Perintah Reman hanya untuk mengambil Pernyataan daripada anda.

6.3 Berapa lamakah Perintah Reman Apabila pihak Polis membawa anda ke hadapan seorang Majistret untuk memohon Perintah Reman, pihak Polis perlu memberikan alasan kepada Majistret mengapa anda perlu ditahan melebihi 24 jam. Tugas Majistret adalah untuk menimbangkan secara berhati-hati alasan-alasan yang diberikan oleh pihak Polis.

Majistret berkenaan mempunyai budi bicara:

• untuk tidak membenarkan Perintah Reman dan seterusnya melepaskan anda; atau

• membenarkan Perintah Reman untuk satu tempoh yang lebih pendek daripada yang dipohon oleh pihak Polis.

Seorang Majistret mempunyai kuasa untuk membenarkan Perintah Reman tidak melebihi 4 hari atau 7 hari bergantung kepada jenis kesalahan yang sedang disiasat. Pihak Polis boleh memohon Perintah Reman kedua selepas tamatnya Perintah Reman pertama. Majistret boleh membenarkan Perintah Reman kedua untuk tempoh tidak melebihi 3 hari atau 7 hari bergantung kepada jenis kesalahan yang sedang disiasat.

6.4 Apa yang perlu anda katakan ketika anda dibawa di hadapans eorang Majistret untuk proses reman

Maklumkan kepada Majistret:

• anda mahu diwakili oleh seorang peguam dan anda mahu menghubungi peguam, pusat bantuan guaman dan keluarga anda;

• jika anda mahukan rawatan perubatan kerana anda sakit atau telah dipukul;

• jika pihak Polis telah mengugut atau memukul anda semasa dalam tahanan;

• jika anda telah tidak diberikan makanan/minuman/pakaian atau perubatan yang wajar dan mencukupi semasa dalam tahanan;

• sama ada pernah ditahan sebaik sebelum penahanan terkini anda;

• sama ada pihak Polis telah menjalankan apa-apa penyiasatan semasa anda dalam tahanan.

6.5 Mohon supaya Majistret memberikan Perintah Reman yang singkat

Sebelum Majistret berkenaan membuat Perintah Reman, mohon tempoh reman yang lebih singkat daripada yang dipohon oleh pihak Polis. Beri alasan (sebagai contohnya: "saya akan bekerjasama dengan polis dalam siasatan mereka", "saya boleh dihubungi bila-bila masa dan tidak akan melarikan diri" dll).

7. PEMERIKSAAN BADAN TANPA TANGKAPAN

7.1 Bilakah ianya boleh dilakukan

Jika anda berada di satu-satu tempat (contohnya: disko/karaoke/ pusat-pusat hiburan) di mana Polis menjalankan serbuan untuk mencari sesuatu (contohnya: dadah), pihak Polis boleh menahan dan memeriksa anda jika mereka berpendapat anda mempunyai atau sedang menyembunyikan barang yang sedang dicari itu. Ini hanya boleh dilakukan dengan kehadiran seorang Pegawai Polis berpangkat Inspektor dan ke atas.

7.2 Apa yang perlu dilakukan

• Jangan benarkan Pegawai Polis berkenaan memasukkan tangannya ke dalam pakaian anda atau kocek/saku anda.

• Jika anda diminta untuk mengeluarkan barangan peribadi anda satu persatu, setiap kali sebut "dompet", "kunci", "Kad Pengenalan" dll.

• Apabila kocek/saku/beg anda telah dikosongkan, terbalikkan kocek/ saku/beg anda.

7.3 Hak-hak anda

• Semua pemeriksaan badan mestilah dijalankan secara profesional dan sopan.

• Seorang wanita hanya boleh diperiksa badannya oleh seorang Pegawai Polis wanita.

• Jika anda dipaksa/diugut untuk berbogel:

1. Bantah;

2. Ingat nama Pegawai Polis tersebut; dan

3. Buat laporan Polis selepas insiden tersebut.

8. PEMERIKSAAN BADAN SELEPAS TANGKAPAN BERLAKU

8.1 Bila Polis boleh berbuat demikian

• Polis secara munasabah mengesyaki bahawa anda mempunyai bukti/keterangan berhubung kesalahan yang disyaki.

• Anda ditangkap.

• Pemeriksaan badan mestilah dijalankan di tempat tertutup. Anda mempunyai hak untuk diperiksa badan di tempat tertutup.

8.2 Jenis-jenis Pemeriksaan Badan

Undang-undang membenarkan Polis melakukan 4 jenis pemeriksaan badan:-

1. Pemeriksaan secara menepuk badan dari atas ke bawah- pemeriksaan pakaian luaran.

2. Pemeriksaan tanpa pakaian - untuk mencari bukti, objek, barang terlarang atau senjata. Hanya boleh dijalankan dengan kebenaran seorang pegawai berpangkat Inspektor dan ke atas.

3. Pemeriksaan sulit - selain daripada mencari di dalam mulut, hidung and telinga. Hanya boleh dijalankan dengan kebenaran pegawai berpangkat Penolong Penguasa (ASP) dan ke atas.

4. Pemeriksaan dalaman - untuk menentukan kewujudan objek-objek dll. di dalam badan. Hanya boleh dijalankan dengan kebenaran Ketua Polis Daerah (OCPD). Hendaklah dijalankan oleh seorang Pegawai Perubatan atau Pegawai Perubatan Kerajaan.

8.3 Hak anda

• Semua pemeriksaan badan mesti dijalankan secara profesional dan sopan.

• Anda dinasihatkan supaya meminta ditemani oleh peguam anda semasa pemeriksaan dilakukan.

• Seorang wanita hanya boleh diperiksa badannya oleh seorang Pegawai Polis wanita.

9. SOAL-SIASAT OLEH POLIS SELEPAS DITANGKAP

9.1 Kenal pasti Pegawai Polis yang menyoal siasat anda

Ambil perhatian nama/pangkat Pegawai Polis yang menyoal siasat anda.

9.2 Hak anda untuk berdiam diri

Polis lazimnya akan beramah mesra terlebih dahulu (contohnya: bertanyakan tentang keluarga dan rakan-rakan anda dll.) Anda hanya perlu memberikan nama penuh, umur, alamat dan pekerjaan anda (Maklumat-Maklumat Peribadi). Selain Maklumat-Maklumat Peribadi, anda berhak memilih untuk berdiam diri. Anda harus bersopan. Anda tidak perlu takut untuk berdiam diri. Ini adalah hak anda. Jika anda memilih untuk berdiam diri, katakan, "Saya ingin menggunakan hak saya untuk berdiam diri."

9.3 Pernyataan 112 anda semasa dalam penyiasatan

Pihak Polis akan bertanyakan soalan-soalan kepada anda dan kemudian mencatatkan semua jawapan anda. Polis tidak boleh mengugut atau memaksa anda untuk memberi Pernyataan. Jika anda diugut, dipukul atau dipaksa, buat satu laporan Polis terhadap Pegawai Polis berkenaan dengan segera. Ini adalah hak anda.

9.4 Pernyataan 112 tidak boleh digunakan sebagai keterangan/bukti

Secara amnya, apa jua Pernyataan yang anda buat kepada Polis semasa soal-siasat tidak boleh digunakan sebagai keterangan/bukti kecuali jika anda dituduh atas kesalahan-kesalahan di bawah, sebagai contoh, Akta Dadah Berbahaya, Akta Culik dan Akta Keselamatan Dalam Negeri. Walau bagaimanapun anda bolehmenggunakan Pernyataan anda untuk menyokong pembelaan anda semasa perbicaraan.

PUSAT BANTUAN GUAMAN / LEGAL AID CENTRES (LAC)

• Kuala Lumpur : 03-2691 3005 / 03-2693 2072
• Selangor : 03-5510 7007 / 03-3281 2428
• Negeri Sembilan : 06-6013 844
• Melaka : 06-2845 519 / 06-2864 514
• Johor : 07-2235 698
• Perak : 05-2550 523
• Kedah & Perlis : 04-7333 467
• Kelantan : 04-7448 660
• Pahang : 09-5159 244 / 09-2969 410
• Pulau Pinang : 04-2617 451/ 0






This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

A Lost Generation?

Posted: 02 Jul 2011 08:04 AM PDT

This evening, TO sent me an article from THIS LINK which said:

Many British youngsters are too lazy, ill-educated and lacking the work ethic to compete for jobs, business leaders said last night.

The warning came in response to Work and Pensions Secretary Iain Duncan Smith's appeal to employers to 'give our young people a chance, and not fall back on labour from abroad'.

In a speech which evoked Gordon Brown's ill-fated 'British jobs for British workers' campaign, Mr Duncan Smith said employers had a 'responsibility to help our young people get their first foot on the jobs ladder'.

But business leaders rejected the calls – and warned that many simply lack the 'work ethic' and skills to compete against migrant labour.

David Frost, director-general of the British Chambers of Commerce, said a generation had been 'failed' by schools.

'After 11 years of formal education, employers say they get kids coming to them who can't write, who can't communicate, and who don't have that work ethic,' he said.

'And I think we've also got to face up to having a benefits system which does not incentivise that many to work.

Read the rest of the entry AT THIS LINK.


Does it sound familiar?


Lagi Ditekan Lagi Ramai Sokong & Sertai Himpunan Bersih

Posted: 02 Jul 2011 08:35 AM PDT

20 NGO belia seru ahli sertai himpunan BERSIH 2.0

Setelah PAS memberi arahan kepada seluruh ahlinya menyertai perhimpunan BERSIH, dan juga Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) tegaskan bahawa mahasiswa menyokong sepenuhnya himpunan berkenaan, 20 NGO belia turut menyeru ahlinya, pemuda-pemudi dan masyarakat Cina berani menyertai Himpunan Aman BERSIH 2.0 bersama dengan masyarakat Melayu, masyarakat India dan masyarakat orang asal pada 9 Julai 2011 jam 2 petang di Kuala Lumpur.

Di samping itu, pihak kami mengecam pengecut yang menghantar pesanan ringkas (SMS) mengugut untuk membunuh pemimpin NGO Ambiga Sreenevasan. Pihak kami meminta pihak polis menangkap orang yang menghantar SMS ugutan bunuh tersebut.

Menganjurkan dan menyertai perhimpunan aman tidak melanggar mana-mana undang-undang, sebaliknya, sesetengah pihak yang mahu gunakan cara kekerasan untuk mencapai tujuan bagi menghentikan perhimpunan aman BERSIH adalah kesalahan serius yang tidak dapat dan tidak boleh diterima oleh seluruh warganegara Malaysia yang mencintai tanahair.

Merujuk kepada kata-kata pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Abdul Aziz Mohd Yusof bahawa SPR bersedia mengadakan pertemuan dengan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) dengan syarat gabungan tersebut membatalkan perhimpunannya pada 9 Julai ini, pihak kami langsung tidak boleh terima.

Jika mesyuarat itu dapat menyelesaikan masalah penyelewengan, boleh memberi tekanan ke atas SPR, maka banyak perkara yang tidak adil dalam pilihan raya akan diselesaikan sejak dahulu.

Kita difahamkan, telah berlakunya pelbagai penyelewengan dan juga terdapat terlalu banyak aduan dalam pilihan raya umum dan pilihan raya kecil, tetapi langsung tiada sebarang tindakan pembetulan atau siasatan dengan jawapan yang munasabah dilaksanakan oleh SPR.

Tugas SPR adalah memastikan pilihan raya telus dan bersih tanpa sebarang penyelewengan, iaitu membersihkan senarai undi, reformasi kepada undi pos, guna dakwat kekal, tempoh kempen minimum 21 hari, akses media yang bebas dan adil, kukuhkan institusi awam, hentikan rasuah dan hentikan politik kotor, serta bukannya menghalang atau mencabul hak rakyat berhimpun.

Selain itu, pihak kami ingin mengingatkan pihak polis bahawa hak untuk berhimpun adalah hak asasi yang termaktub di dalam Artikel 10 Perlembagaan Persekutuan, Deklarasi Universal Hak Asasi Manusia 1948 (UDHR Artikel 20) dan Konvensyen Antarabangsa Hak-hak Sivil and Politik 1966 (Artikel 21).

Pencabulan hak asasi perhimpunan aman adalah kesalahan di sisi Perlembagaan dan UDHR. Tanggungjawab polis adalah menjaga keselamatan rakyat yang berhimpun dan bukannya menyurai dan menyerang rakyat yang berhimpun.

Orang ramai yang menghadiri perhimpunan aman BERSIH tidak akan seperti Ibrahim Ali yang katakan, akan wujud konflik dengan Melayu, ini kerana perhimpunan aman tersebut tiada kaitan dengan isu-isu perkauman.

Ibrahim Ali berpendapat bahawa masyarakat Cina dan masyarakat Melayu yang menghadiri perhimpunan aman akan saling konflik, pemikiran tersebut adalah tidak logik, serta dia meletakkan semua hal berasaskan kaum patut dikritik. Akhirnya, pihak kami menyeru seluruh belia negara berani turun ke jalan raya, semua kaum berpaduan dan bersama menjana tenaga demokrasi, demi sistem pilihanraya yang bersih dan adil.

Organisasi yang menyokong kenyataan bersama:

1. Pemuda Dewan Perhimpunan China Selangor dan Kuala Lumpur (Pemuda KLSCAH)
2. Bahagian Pemuda Persatuan Hokkien Selangor & Kuala Lumpur
3. Bahagian Belia Persatuan Sheng An Selangor & Kuala Lunpur
4. Bahagian Belia Persatuan HoPo Kuala Lumpur & Selangor
5. The Kuala Lumpur And Selangor Teo Chew Association, Youth Section
6. Persatuan Alumni PBTUSM Selangor & Kuala Lumpur
7. Bahagian Pemuda Persatuan Wui Leng Selangor & Kuala Lumpur
8. Bahagian Pemuda Persatuan Murid-murid Tua Sekolah Yu Hua Kajang Selangor
9. Malaysia Youth and Students Democratic Movement( DEMA)
10. Kesatuan Mahasiswa New Era Kolej
11. University Malaya New Youth Association
12. Majlis Perwakilan Mahasiswa Universiti Malaya
13. UTM Chinese Student Council
14. Solidariti Mahasiswa Malaysia
15. Persatuan Bahasa Cina UM
16. Persatuan Bahasa Tiong Hua UPM
17. UUM Student Progressive Front
18. USM Student Progressive Front
19. UPM Student Progressive Front
20. New Era College Student Progressive Front


Chinese New Year Thematic Lantern Exhibtion At Victoria Harbour

Posted: 02 Jul 2011 07:39 AM PDT

Haha, this is so freaking old post where Chinese New Year was but I still find it interesting to share it up with you guys, hope you guys like it. I actually went to travel to my favourite Asian city, Hong Kong during the last few days of the Chinese New Year.

We thought of it would be very happenings in Hong Kong during Chinese New Year but unfortunately not during the last few days of Chinese New Year. Luckily, there's still some mini Lantern Exhibition at Victoria Harbour for people to check it out and take photos.

On our visit to Victoria Harbour, we spend a little time to check out the lanterns and also the famous light show.

I got to tell you seriously that their lantern exhibition was real cool and neat. All were high quality and exhibited nicely and neatly which I think it's not possible to happen in Malaysia. Hmm hmm.

There's also some Chinese opera going on at the performing stage and I think they were pretty cool. Enjoying opera and lantern show in a very cool 13 degree celcius weather were fun.


Yikhung!


Foggy Hong Kong.

What a nice place and night at Victoria Harbour.

There's cute rabbit too!

Photos taken with Canon 400D and Canon 50mm f1.8.


Hong Kong Night Scene From Victoria Harbour

Posted: 02 Jul 2011 07:23 AM PDT

Hohoho. Very random right, suddenly I pop up a post about Hong Kong. Yes! I want to bring you to Hong Kong again because I still have plenty of photos that I have taken in Hong Kong few months back to share with you guys.

One of the must visit place in Hong Kong is the Victoria Harbour, also where Avenue Of Stars is. It's the best place for you to do some nice photo shoot on Hong Kong night scene and cityscape as it's overlook the whole Hong Kong island with nice skyscrapers from Kowloon side.

Brother brought a big tripod, we brought two DSLR, a Canon 400D and a Canon 500D. We was actually planned to spend about half an hour at there only but turn on to be a 1 hour photo shooting of the city, and ourselves. Haha.

It got fun as we bought a wireless trigger for the camera from Sham Shui Po market that day and directly went to Victoria Harbour for some photo shoot.

Something's wrong with the White Balance, but I don't bother to post process it already as they are already so nice. =D

Ghost effect! =D Welcome to Hong Kong, I love Hong Kong, I love Victoria Harbour, I love the skyscrapers. Yummy. By the way, I actually went to the same place 3 years back. =D

Photos taken with Canon 500D and Canon 17-40mm F4L by Yikhung.


Asian Highway and Trans-Asian Railway routes through Myanmar-India-China

Posted: 02 Jul 2011 07:14 AM PDT

Asian Highway and Trans-Asian Railway routes through Myanmar-India-China

Source: Strengthening Regional Transport Connectivity among BCIM Countries by Dr. M. Rahmatullah, Senior Visiting Fellow, Centre for Policy Dialogue (CPD), Dhaka and Former Director (Transport), UN-ESCAP, Bangkok

1. Introduction

The second half of the last century saw the emergence of a number of regional and sub-regional economic cooperative arrangements among countries, across the globe. Maximizing regional security and stability as well as accelerating economic and social development were key factors that promoted the concept of regional cooperation. A realization that no nation big or small, rich or poor can fully realize its potentials in political and economic terms by seeking to work in isolation led to the formation of   such regional economic cooperative arrangements.

Such regional cooperation groups were also seen as a necessary response to adverse international economic environment which member states were unable to face individually.[1] The emergence ofWestern Europe as one of the strongest economic forces in the world and the phenomenal growth of ASEAN member states bear testimony to the efficacy of the policy of regional cooperation.

An important aspect of the ongoing globalization process has, therefore, been the increasing integration of national economies, particularly in the economically more dynamic regions/ sub regions of the world. An increasingly integrated transport system at the regional/sub regional levels is, accordingly, essential to facilitate and sustain the economic integration process in today's interdependent world economy. Being geographically contigeous, it is much easier to strengthen their surface transport connectivity provided the concept enjoys political support. The member countries ofAsiaand the Pacific under the auspicies of UN-ESCAP, have already taken some pioneering steps towards promoting theAsian Highwayand the Trans-Asian Railway routes together with emphasis on facilitation measures for international movement across national borders. Further initiative to strengthen the facilitation measures and transport connectivity among  BCIM countries, could be based on this already identified basic network.

In the highly competitive world economy of today, transport cost is a significant determinant of competitiveness, which makes an integrated and efficient surface transport network an essential element for enabling economic integration at any level. The provision of an integrated network is however, a necssary, but not a sufficient condition for efficient international movement. It would be essential to have adequate facilitation measures to ensure that goods and vehicles can move freely across international borders and through countries.

For various historical, political and economic reasons, surface transport networks in several parts ofAsia, including BCIM countries still continues to remain fragmented. As a result, their potential as engines of economic growth at the regional/subregional level remains largely unrealized. This is happening despite the fact that the basic infrastructure and facilities to establish mutually beneficial intra- and inter-regional transport linkages already exist in many countries. It is, therefore, necessary to pursue with the political leadership, in order to bring a change in their mindset, to support the strengthen of transport linkages and facilitation measures for smooth movement of goods and passengers across BCIM countries.

2    Present State of Major Transport Link

Apart from shipping, which currently provides the transport connectivity between the BCIM countries, there are four other modes of transport which have the potential to provide direct linkages between these countries. The present state of these modes of transport in the BCIM countries is indicated below:

A.      Regional Road Links:

TheAsian Highway(AH) routes basically provide the road links between BCIM countries. Therefore, the present condition of these routes in the BCIM countries is discussed below. (Please also see Map # 1).

Myanmar:The condition of the road network is not as good as inChina orIndia. The road from Mu-se (Ruili) toMandalay, a distance of451 KM is a double lane bitumen road. The portion from Mu-se to Lashio (166KM) was upgraded by a private company under BOT scheme (under a 30 year lease) and was opened to traffic in 1997. The road fromMandalay to Tamu, on the western border ofMyanmar withIndia is about604 KM long. The section Mandalay- Monywa (80 KM) is a two-lane bitumen road, whereas the section Monywa-Pale-Gangaw (200KM) is single lane bitumen road which is still to be widened to 2 lane. Out of the remaining324 KM , the section between Gangan and Kalemyo (180KM) is partly gravel, but the other section from Kalemyo to Tamu (144KM) is a 2 lane asphaltic concrete road, built by the government of India as a gift to Mynmar, and opened to traffic in February, 2001. On the other side of Tamu is the Indian border town ofMoreh, connected by a bailey bridge over Mahuya creek.

  • Bangladesh: The Asian highway routes in Bangladesh are well developed with two lane bituminous surface, mostly of AH standard II. The AH route, after crossing the Jamuna river over the Bangabandhu Bridge, bifurcates into AH routes A1 and A2. A1 goes through Benapole toCalcutta in a SW direction and A2 goes through Banglabandh toNepal in a NW direction. The only problem is the axle load design standard. These roads were designed to carry a load of 8.2 tons per axle, as compared to 12 tons per axle now used for designing road networks in India. As a result some weight restrictions shall have to be imposed in Bangladesh when international movement start along the Asian Highway. Bangladesh has however, revised its axle load standard to 10 tons very recently. But it will take quite sometime to upgrade all roads to that standard.

B.      Regional Railway Links:

The railway networks in all the BCIM countries are quite developed within their national boundaries. But, these networks are not connected with each other.  Although India and Bangladesh have historic rail links, they are currently in a state of underusage, and direct movement is limited. Myanmar does not have any rail connection as yet with Yunnan (China), India, Bangladesh or even Thailand (See Map # 2). The railway connection between North-East India and Bangladesh used to be there through Kulaura-Shahbajpur Mahisason (India). But this line has since 2002 been defunct due to lack of traffic as well as facilitation measures.

Some of the famous ancient and recent roads which connected China with South Asia, through Myanmar, and India included "Southern Silk Road" as well as "Yunnan – Myanmar Road" built in1930's and "China – India Road" (Stilwell Road) built in1940's.

In order to promote regional connectivity between India and China as well as Bangladesh, it is essential to revive and develop the earlier and existing transportation system of this region.  Three possible alignments could be pursued:

1. The North route (reviving of the China-India Road): Kunming-Baoshan-Tengchong-Houqiao (China-Myanmar border)-Myitkyina (Myanmar)- Ledo (India).

As indicated earlier, the "China – India road" was built under the direction of General Joe Stilwell of USA during the Second World War. The alignment was Kunming – Baoshan – Tengchong – Houqiao (China – Myanmar border) – Myitkyina (Myanmar) – Ledo (India) (See Map # 3). In short, the road was also known as Ledo road. The total length between Kunming and Ledo is about1736 km. The section Houqiao – Myitkyina – Ledo (India) is passable, but in a very poor state, having mostly a gravel and earth surface. But another portion of120 kmout of Houqiao – Myitkyina section, which is currently having an earth surface is in the process of being upgraded to a class IV road by Myanmar, with the assistance of China, as a BOT project. Another360 kmof Myitkyina – the Pansau Pan (India – Myanmar border) section mostly has a earth surface, except a section of45 kmwhich has a bitumen surface. There is no the bridge on rivers in some of the sections, and the road is at the water crossing level. The remaining42 kmof the Pansau pass – Ledo section (within India) is a 3-class bitumen surface road.

This route, if developed properly could be the shortest possible connection between China and India, but Myanmar has some difficulties with the alignment, as it passes through a security prone area.

2. The Middle route: Kunming-Ruili (Yunnan border city withMyanmar)-Bhamo-Lashio-Mandalay-Tamu (Myanmar)-Imphal (India)-Sylhet and then Dhaka (Bangladesh) – Kolkata (India).

This route is the shortest one fromYunnanto eitherDhakaor Kolkata, which is reasonably developed. The route runs across several south-to-north mountain ranges and rivers. This route, however, goes in and out ofIndiatwice, requiring more customs inspection. Along this route,Kunmingis about900 kmfrom Bhamo,2,100 kmfrom Dhaka,2500 kmfromChittagong, and2,600 kmfrom Kolkata (via Lashio andMandalay). Please also see Map-4 and for further details of this route, please see Section A: Regional Road Links.

3. The South route: Kunming-Ruili (Yunnanborder city withMyanmar)-Lashio -Mandalay– Meiktila-Ma-gway (Myanmar)-Chittagong(Bangladesh)-Dhaka and then Kolkata (India).

This route when developed would provide the shortest link throughMyanmar, betweenKunmingandChittagongport. This route also makes it possible to enterBangladeshdirectly through Ma-gway – Minbu-Ann (See Map-5). instead of going throughIndia.

Beyond Ann upto Buthidaung, the road was already under improvement and it passes through Ann – Maruk.

state, through Kyauktaw and Buthidaung which have a very difficult terrain. Certain parts of the route, in fact used the old military road of the Second World War.

Bangladeshhas already decided that linkage would be established through Ramu and Ukhia in the Chittagong Hill Tracts (See Map # 3). The border point would be Gundum opposite Taungbro inMyanmar. The alignment for about80 kmlink road between Taungbro and Buthidaung inMyanmaris still to be finalized by two sides (BangladeshandMyanmar). This southern route should be very useful in promoting trade links betweenBangladeshandMyanmaras well asKunming.

The construction of this route would be relatively easier and would require low investment since it passes through level terrain and coastal area. About 600 kmof this route shall have to be upgraded to 2-lane road. By this route, Kunmingis about 1,400 kmfrom Mandalay, about 2,300 kmfrom Chittagong, about 2,700 kmfrom Dhaka, and about 3,200 kmfrom Kolkata. Please see Map-5.

In order to give a proper shape to this link from Meiklila through Ann to Buthidaung, Government of Myanmar and Yunnan Province of China shall have to set up a "Joint Task Force" to look into the technical and financial aspects.

6. Conclusions

The present state of transport connectivity and cooperation among BCIM countries is a bit out of step with the global trend towards regionalization. Political impediments, in one of the number countries has been holding the progress. In that context, the country concerned should take some lessons from other sub-regions where all members are enjoying the benefit of economic cooperation.

National transport systems are within the exclusive jurisdiction of sovereign governments. To make progress beyond what has been achieved so far, the member countries shall have to take bold decisions and make further political commitments. In the context of transport connectivity, it is essential to address the issue soonest, otherwise the smaller countries, stand the risk of foregoing many of the economic opportunities that the process of globalization could have provided.

The task that lies ahead for the countries concerned is difficult but not insurmountable, if it is approached one step at a time, by the countries concerned. To this end, serious consideration needs to be given to the actions outlined in section 5.0. What is most crucial, is the political commitment, which should be translated into collective action by the government, the bureaucrats, the private sector and the civil society at large.

         

Related articles


MP Sg Siput Ditahan Semula, BN Bakal Kalah teruk Dalam PRU

Posted: 02 Jul 2011 07:40 AM PDT

Ahli parlimen Sungai Siput, Dr D Jeyakumar dan lima yang lain ditahan di bawah Akta Darurat setelah mereka dibebaskan pada jam 2 petang tadi.

Setiausaha Agung Parti Sosialis Malaysia (PSM), S. Aruchelcan ketika dihubungi Tv Selangor mengesahkan hal itu sebentar tadi.

"Ya beliau ditahan di bawah Akta Darurat bersama lima yang lain.

"Mereka tadi dibebaskan dan mereka akan dibawa ke Bukit Aman pukul empat petang ini,"kata beliau.

Menurut peguam mereka, antara ahli lain yang ditangkap semula itu adalah timbalan pengerusi PSM M Saraswathy, ahli jawatankuasa pusat Choo Chon Kai, M Sukumaran, setiausaha bahagian Sungai Siput Letchumanan dan pemimpin pemuda Sarat Babu.

Dr Jeyakumar pada 25 Jun lalu ditahan polis bersama 31 yang lain ketika menaiki sebuah bas di Plaza Tol Sungai Dua, Pulau Pinang.

Bendahari PSM Siva Rajan pada sidang media di luar mahkamah Butterworth berkata kumpulan itu dibebaskan dari ibu pejabat daerah polis Kepala Batas, Pulau Pinang pada jam 2 petang tadi.

Namun mereka ditangkap semula oleh anggota polis Bukit Aman yang bersedia menunggu di luar balai berkenaan.

Pada Khamis, 30 Jun lalu, Mahkamah Tinggi Pulau Pinang memutuskan keenam-enam mereka dikenakan tahanan reman sehingga hari ini.

Aktivis tersebut menyertai siri kempen "Udah La Tu Bersaralah" yang dilancarkan pada 24 Jun, menjelang perhimpunan Bersih 2.0 bagi menuntut pembaharuan sistem pilihan raya.

Polis mendakwa berdasarkan beberapa barangan yang dirampas daripada aktivis berkenaan menunjukkan mereka mempunyai kaitan dengan fahaman parti Komunis Malaya (PKM).

Akta Darurat merupakan suatu akta yang menggunakan pendakatan penahanan tanpa bicara seperti yang diamalkan dalam Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). -tvsnews



Ulasan GB

Penahanan Dr D Jeyakumar di bawah Akta Darurat adalah satu kesilapan besar polis dan Kerajaan BN.

Umum mengetahui Dr D Jeyakumar adalah tokoh yang telah berjaya menumbangkan Presiden MIC, Datuk Seri Samy Vellu di Sungai Siput.

Belum pernah ada sebelumnya sesiapa pun yang berjaya mengalahkan Samy Vellu di dalam pilihanraya-pilihanraya umum tetalh Dr D Jeyakumar berjaya melakukan dengan majoriti hampir 2 ribu undi.

Dengan penahanan Jeyakumar, ia membangkitkan lagi kemarahan rakyat berketurunan India terhadap BN.

Dan ia akan menyumbang kepada faktor keruntuhan BN di dalam pilihanraya umum yang akan datang.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Random Shots At Heong Giam Si Temple

Posted: 02 Jul 2011 06:52 AM PDT

Haha, it's another post about temple and I did not purposely go to this temple to take photos. It's actually I brought my camera with me during this visit to the temple with mom to pay a memorial visit to the late grandma of my dad.

Heong Giam Si Temple, located near to the state mosque (Masjid Negeri) at Air Itam there is actually a memorial hall which houses people's ancestor's tablets.

It rained during our visit and it was quite a heavy rain. I took out my camera and go for some shots.

And after the rain, blue sky came. =D

What a random post.

Photos taken by Canon EOS 60D and Tamron 17-50mm f2.8.


Heart Attack!

Posted: 02 Jul 2011 06:43 AM PDT

A man suffered a serious heart attack while shopping in a store.

The store clerks called 911 when they saw him collapse to the floor.

The paramedics rushed the man to the nearest hospital where he had emergency open heart bypass surgery.

He awakened from the surgery to find himself in the care of nuns at the Catholic Hospital he was taken to.

A nun was seated next to his bed holding a clip-board loaded with several forms, and a pen.

She asked him how he was going to pay for his treatment.

"Do you have health insurance?" she asked.

He replied in a raspy voice, "No health insurance."

The nun asked, "Do you have money in the bank?"

He replied, "No money in the bank."

"Do you have a relative who could help you with the payments?" asked the irritated nun.

He said, "I only have a spinster sister, and she is a nun."

The nun became agitated and announced loudly, "Nuns are not spinsters! Nuns are married to God."

The patient replied, "Perfect. Send the bill to my brother-in-law."




*Posted for laughs with thanks to TO who sent me this joke.

Sorry for this late update. Been very busy with chores and chauffeuring my son to and fro school activities (1Malaysia run etc) and other stuff. Please swing by in a short while for the next update. Have a lovely evening.


IF 308 ELECTION HAD BEEN FREE AND FAIR, BN WOULD HAVE LOST!

Posted: 02 Jul 2011 06:40 AM PDT

"The government nearly lost. Now, if the government is fiddling around and being unfair, then I think the government will win 90 per cent or even 100 per cent." - Mahathir.


 It clearly rebuts the argument that if the election process had not been clean and fair, the opposition would not have made big gains in the last general election and cost BN its customary two-thirds majority in the Dewan Rakyat.


I Feel Good ...

Posted: 02 Jul 2011 06:02 AM PDT

Here I go again.

Woohoo, I have another run tomorrow :D I know, I know, I simply can't stop talking about running. And even though I have a blog specially for my running addiction, it sometimes, okay, all the time, spills over into this blog.

It's the NTV7 Feel Good Run tomorrow and though it's a short 7K distance I'm still eagerly looking forward to it. At least this time I can start the run with wifey cos this time, unlike the Standard Chartered KL Marathon, everyone starts in the same place. At least this is one run that hasn't been disrupted or postponed.

The run starts and ends at Sri Pentas in Bandar Utama and if you're passing that area tomorrow, do be careful of us runners running on the roads cos they're only partially closing the roads. Please try not to run us down ... LOL!

I'll be turning in early tonight right after I finish looking through this medical computer carts images someone sent me. I have to be up at the crack of dawn tomorrow so it's an early lights out for me.

I was actually intending to use my yellow running vest but was restricted by wifey cos she's afraid they might arrest me halfway through the run ... hahaha ... so a compromise was reached and I'll be using orange instead!
.


Institusi Masjid Dicemar Untuk Batalkan Himpunan Aman Bersih

Posted: 02 Jul 2011 06:00 AM PDT

Ketandusan formula bagi menyekat kemaraan rakyat untuk menyertai sebuah perhimpunan aman anjuran Gabungan Pilihan Raya Adil dan Bersih (Bersih), memaksa kerajaan menggunakan institusi masjid untuk membatalkan himpunan berkenaan.

Malah gambaran yang diberikan dalam khutbah-khutbah Jumaat di sekitar Kuala Lumpur dan Putrajaya semalam yang menyimpang dari agenda sebenar Bersih 2.0 diadakan, benar-benar mengecewakan dan sesuatu yang sengaja direkayasa, kata pemimpin Sekretariat Himpunan Ulama Rantau Asia (SHURA), Ustaz Abdul Ghani Shamsudin.

"Andaian bahawa himpunan Bersih adalah himpunan berdarah, adalah andai-andaian yang mereka sengaja cipta kerana mereka tahu bahawa kita berpotensi menimbulkan kesedaran masyarakat tentang perlunya pilihan raya yang adil, profesional dan betul,"katanya kepada Tv Selangor.

Semalam, masjid-masjid di Kuala Lumpur dan Putrajaya diwajibkan membaca khutbah Jumaat yang menuduh penganjur Bersih sebagai "pengkhianat" dan mendakwa peserta himpunan itu "akan bertindak ganas, merosakkan harta benda…malah sanggup mencederakan pasukan keselamatan."

Ia seolah-olah mahu memberikan gambaran bahawa perhimpunan tersebut adalah salah dan memudaratkan rakyat dengan mengandaikan ianya adalah perhimpunan berdarah.

Walhal menurut Ustaz Ghani, perhimpunan secara aman adalah sesuatu yang diharuskan dalam maqasid syariah sebagai jalan untuk menegur pemerintah yang angkuh.

Apatah lagi perhimpunan yang bakal dianjurkan adalah sebuah perhimpunan aman.

"Hukum asal berhimpun secara aman ini adalah harus, dengan merujuk kepada huraian alim ulama, ianya akan menjadi hukum sunnah, malah wajib sekiranya tiada lagi cara untuk menegur dan membetulkan kemungkaran dengan cara berhimpun dan berdemonstrasi di padang terbuka mahupun jalan raya," jelas beliau.

Khutbah Jumaat yang dibacakan semalam berjudul "Memelihara Nikmat Keamaman" yang diedarkan oleh Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan mendakwa peserta Bersih pada 9 Julai akan "melakukan demonstrasi jalanan, perhimpunan haram, dan berarak ke hulu hilir serta melanggar undang-undang negara".

Tuduhan yang dibuat menerusi khutbah Jumaat itu mengejutkan lebih-lebih lagi setelah penganjurnya dan pemimpin-pemimpin politik yang menyertai Bersih memberi jaminan berulang kali bahawa perhimpunan itu adalah aman dan berharap polis tidak akan mencetuskan sebarang provokasi. -tvsnews


Khutbah hentam Bersih, Jawi jadi alat Umno

KUALA LUMPUR, 1 Julai: Dewan Pemuda PAS Pusat (DPPP) amat kesal dengam khutbah Jumaat keluaran Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) dan dibacakan di masjid-masjid di seluruh Kuala Lumpur hari ini, memandangkan ia jelas memburukkan Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih) dan perhimpunan Bersih 2.0 yang akan diadakan 9 Julai ini.

Di tengah kita menyambut Israk dan Mikraj yang mengandungi amat banyak pengajaran besar, Jawi hari ini telah melakukan kesilapan besar dengan mengeluarkan khutbah tersebut yang jelas melampau dan bertentangan dengan ajaran Islam.

Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Pusat (DPPP), Riduan Mohd Nor menegaskan, pada hal di dalam negara kita ini amat banyak perkara yang perlu diketengahkan oleh Jawi termasuklah usaha-usaha untuk mengatasi gejala sosial dan penghinaan terhadap syariat Islam.

Menurut beliau, tiba-tiba mimbar Jumaat di seluruh Wilayah Persekutuan hari ini dicemari dengan propaganda Barisan Nasional (BN) yang ditunjangi APCO.

Katanya, DPPP amat kesal apabila masjid yang mulia dicemari dengan politik kotor dan hina yang menjadi pegangan Umno BN selama ini.

"Pada hal jika kita kembali kepada sirah Rasulullah s.a.w, khutbah merupakan medium dakwah yang penting yang mengandungi pelbagai nasihat dan ajaran berguna. Ia disampaikan dengan penuh semangat dan ketika menyampaikan khutbah, Nabi sendiri turut memegang tombak dan pedang.

"Oleh itu, dalam Islam, setiap makmun diwajibkan mendengar khutbah dengan teliti. Malah Nabi sendiri pernah menegur seorang sahabatnya kerana bermain-main dengan anak batu ketika khutbah dibaca," katanya dalam kenyataan kepada Harakahdaily, hari ini.

Isi khutbah, menurut beliau, mesti didengar dan dihadam oleh setiap makmun dan dengan itu ia secara jelas memberikan pengajaran kepada kita bahawa setiap khutbah yang dibacakan di mimbar-mimbar masjid mestilah yang menepati ajaran Islam.

Katanya, bagaimanapun, perkara itu amat berbeza dengan khutbah yang dibacakan di mimbar-mimbar masjid di Kuala Lumpur hari ini kerana ia jelas telah diperalatkan oleh BN untuk propaganda politik murahannya.

"Dengan itu, setiap umat Islam wajib menolak khutbah yang bersalut propaganda politik murahan BN itu dan sebaliknya turut memberikan kerjasama dengan Bersih untuk menolak politik kotor dan hina dan pilihanraya yang kotor dan hina di negara kita," tegasnya.

Rakyat di seluruh negara, katanya, diyakini amat faham dengan tujuan Bersih hendak mengadakan Perhimpunan Aman Bersih 2.0 pada 9 Julai ini yang bukannya untuk melakukan kekacauan, tetapi untuk menuntut kerajaan melaksanakan pilihanraya dengan bersih dan adil.

"Oleh itu, di tengah BN menyerang Bersih termasuk dengan menggunakan mimbar masjid, saya yakin sejuta umat Islam akan turun berhimpun di Kuala Lumpur pada 9 Julai ini, bagi mendesak kerajaan BN yang korup melaksanakan pilihanraya dengan bersih dan adil kerana rakyat sendiri sudah tidak tertahan dengan permainan politik kotor BN sejak sekian lama," katanya.

Sementara itu, PAS Wilayah Persekutuan turut kesal dengan teks khutbah Jumaat hari ini yang dikeluarkan oleh Jawi untuk menghentam Bersih.

Dalam keadaan mereka beria-ia menolak politik kepartian di dalam masjid, tetapi Jawi hari ini telah terjebak sebagai alat politik Barisan Nasional (BN).

Ketua Penerangan PAS Wilayah Persekutuan, Mohd Nasaie Ismail berkata, tindakan menggunakan platform agama untuk mengharam dan melabelkan pelampau kepada Himpunan Bersih 2.0 dikira melampau dan bertentangan dengan ajaran Islam.

Menurut beliau, label pelampau dan haram dikaitkan kononnya Bersih hendak menimbulkan kekacauan dan kerosakan jelas merupakan satu fitnah yang dilakukan terang-terangan menggunakan mimbar Jumaat.

Katanya, PAS Wilayah Persekutuan amat kesal kerana mimbar Jumaat dijadikan tempat sebaran fitnah, sedangkan umum mengetahui tujuan Bersih adalah untuk berhimpun secara aman bagi mendesak pilihanraya yang bebas dan adil, bukan untuk melakukan kerosakan dan huru-hara.

"Tetapi khutbah yang dikeluarkan oleh Jawi ini melaporkan sebaliknya," katanya dalam kenyataan kepada Harakahdaily, hari ini.

PAS Wilayah Persekutuan juga, menurutnya, kecewa kerana Jawi menggunakan platform khutbah yang berbentuk komunikasi sehala untuk memfitnah himpunan Bersih.

"Kita mohon supaya Jawi sedia berdialog secara terbuka dengan umat Islam dan Parti Islam Se-Malaysia (PAS) bagi memastikan di mana haram dan melampaunya himpunan Bersih?

Jika JAWI tidak sedia berdialog, beliau secara tegas mengatakan, itu tandanya JAWI sebenarnya melaksanakan arahan Barisan Nasional.

"Kita hendak ingatkan Jawi supaya tidak menjadi alat BN dan merasakan masjid-masjid di Wilayah milik Barisan Nasional sehingga tergamak melakukan hal ini.

"Perlu diingat, 9 daripada 10 Parlimen di Kuala Lumpur ini dimenangi oleh Pakatan Rakyat dan sudah pasti yang mendengar khutbah itu majoritinya menolak politik kotor Barisan Nasional," tegas beliau.

Beliau juga memberitahu PAS Wilayah Persekutuan akan menurunkan lebih 20 ribu orang ahli-ahli dan penyokong-penyokongnya ke Himpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai ini.

Mereka, katanya akan turun dengan disiplin yang tinggi sebagaimana amalan biasa dalam PAS dan seperti yang telah sedia dimaklumi oleh pihak polis sendiri berhubung akhlak dan disiplin ahli-ahli dan penyokong-penyokong PAS sepanjang puluhan himpunan yang pernah diadakan sebelum ini.

Ketua Penerangan PAS Wilayah Persekutuan, Mohd Nasaie Ismail menjelaskan, kesediaan PAS Wilayah Persekutuan menurunkan ahli-ahli dan penyokong-penyokongnya ke perhimpunan itu adalah selaras dengan arahan Mursyidul Am dan Presiden PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Tuan Guru Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Menururut beliau, PAS Wilayah Persekutuan juga menyeru ahli-ahlinya supaya menjadikan diri mereka sebagai saksi-saksi sejarah terhadap perubahan demokrasi yang bebas dan bersih dengan penglibatan mereka dalam himpunan itu.

Katanya, himpunan aman yang diadakan itu adalah untuk mendesak kerajaan memulihkan sistem pilihanraya yang kotor selama ini dan ia akan memberi kesan yang cukup besar jika berlaku perubahan.

"Ia akan menjadi catatan sejarah yang akan dibaca dan dipelajari oleh anak-anak dan cucu kita pada masa akan datang dan sudah pasti ibu bapa dan datuk neneknya dahulu salah seorang daripada saksi sejarah tersebut," katanya.

PAS Wilayah Persekutuan juga, menurut beliau, mengalu-alukan kehadiran ahli-ahli dan penyokong-penyokong PAS dari seluruh negara ke ibu kota bagi menjayakan perhimpunan itu.

Katanya, sehingga kini keadaan di ibu kota begitu aman dan tidak ada sebab untuk ahli-ahli PAS dan orang ramai tidak hadir ke Kuala Lumpur pada tarikh tersebut.

"Tambahan pula dengan jumlah anggota polis yang ramai, sudah pasti keamanan lebih terjamin. Di samping itu, 400 peguam yang disediakan parti sepanjang perhimpunan ini akan dapat membantu memastikan peserta sentiasa patuh pada undang-undang," tegasnya. -HD






This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Saturday Afternoon Poem

Posted: 02 Jul 2011 01:26 AM PDT

Thankfully I have found some peace within
God has been answering my desperate call
I now go about with my cheesy grin
Being a divorcee is not that bad after all.

Shamefully at times I do feel lonely and cry
My doc says it might be my pre-menopause
Hence then I'll wipe my teardrops dry
And give myself a big round of applause.

Though glad I have graciously let it go
I'm sad that my precious family is not the same
The husband I had for umpteen years or so
Will always be inked on my children's surname.

It's not easy to start my life again
But it doesn't take a miracle to plod further
There is no rainbow without the rain
Thank you God for the continuous hover.

And when I return to HIM one day
I hope I can redeem myself to bravely say
Alhamdulillah I have been a good Muslim part of the way
HE gave me that wake-up call and made my day.


UMNO Paksa Kakitangan Awam & Guru Sambut Najib Di Kelantan

Posted: 02 Jul 2011 05:26 AM PDT

Umno perangkap kakitangan awam hadir majlis Najib

PAS Kawasan Pasir Puteh, Kelantan telah mendapat aduan dan rungutan daripada kakitangan awam berkenaan jemputan pada majlis pemimpin bersama rakyat yang diadakan di kawasan itu pada 2 Julai.

Perkara yang membebankan mereka ialah setiap kakitangan awam termasuk guru mesti melaporkan diri mereka pada meja pendaftaran bagi memastikan kehadiran mereka.

Timbalan Ketua Penerangan PAS Pasir Puteh, Abdul Halim Mohamad menjelaskan, lebih membimbangkan mereka, jika mereka tidak hadir, tindakan akan dikenakan.

Menurut beliau, begitulah antara rungutan awam terhadap majlis yang bakal berlangsung pada Sabtu nanti yang turut melibatkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Katanya, PAS Kawasan Pasir Puteh cukup kesal dengan cara perangkap yang digunakan oleh Umno untuk memastikan kehadiran yang ramai pada majlis berkenaan.

"Kita tidak bimbang dengan himpunan berkenaan kerana kita terbukti dan mampu membuat himpunan yang lebih besar tampa perlu kerahan dan lapor diri peserta dalam setiap program yang diadakan," katanya dalam kenyataan kepada Harakahdaily, hari ini.

Namun, beliau mencabar Umno agar memberi peluang kepada kakitangan awam untuk mereka tidak hadir pada program berkenaan dan jangan dibuat kaunter lapor diri yang merupakan suatu amalan politik lama yang digunakan.

"Sebaliknya, Umno perlu meninggal politik tipu dan beralih kepada budaya politik ilmu bagi menjadikan rakyat bebas menentukan keputusan mereka tanpa lagi terkongkong dengan budaya politik tipu," katanya.

Mengulas lanjut berkaitan kehadiran Presiden Umno yang juga Perdana Menteri pada majlis itu nanti, beliau berkata, kedatangan Perdana Menteri ke majlis itu jelas menunjukkan bahawa Umno Pasir Puteh sedang mencari semangat di sebalik masalah dalaman yang berlaku dan gagal menjawab isu sekitar yang menyebabkan ahlinya hilang tumpuan.

Katanya, majlis pemimpin bersama rakyat yang kononnya bakal dihadiri ribuan ahli Umno itu jelas menunjukkan himpunan gelombang merah yang diadakan baru-baru ini gagal dan tidak diterima rakyat, sehingga mereka terpaksa membawa presiden parti ke dalam kawasan Pasir Puteh.

PAS Pasir Puteh juga, katanya, ingin menasihatkan Perdana Menteri agar menunaikan segala janji yang ditaburkan terlebih dahulu sebelum hadir ke Pasir Puteh atas dakwaan sebagai tanda beliau menghormati rakyat Kelantan seperti yang didakwa oleh Umno.

"Antara janji yang belum ditunaikan itu termasuk menyiapkan projek Kerajaan Pusat yang banyak terbengkalai dan termasuk juga memberikan royalti Petroleum kepada rakyat Kelantan," ujar beliau. -HD


No comments: