Monday, August 15, 2011

AMARAN KERAS Untuk Najib, Teruskan Tekan Rakyat Dan Anda Tersungkur Lebur!

AMARAN KERAS Untuk Najib, Teruskan Tekan Rakyat Dan Anda Tersungkur Lebur!


AMARAN KERAS Untuk Najib, Teruskan Tekan Rakyat Dan Anda Tersungkur Lebur!

Posted: 15 Aug 2011 10:06 AM PDT

Meskipun populariti Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menunjukkan beliau berjaya meraih perhatian rakyat berdasarkan kajian Merdeka Centre, ia bagaimanapun bukanlah jaminan pergerakan sokongan rakyat pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) kelak.

Hal ini kerana menurut pensyarah di Jabatan Pengajian Media Universiti Malaya, Prof Madya Dr Abu Hassan Hasbullah, kegagalan Najib mengurus tadbir negara dengan cekap, sudah lama diperhatikan oleh rakyat yang pada bila-bila masa sahaja boleh mengambil keputusan meranapkan impian Najib untuk terus berkuasa.

"Rakyat inginkan suatu petunjuk yang nyata ke mana sebenarnya arah negara ini yang ingin dibawa (oleh Najib) kerana rakyat sudah dalam keadaan tertekan, dalam situasi ekonomi yang semakin dahsyat dan ancamannya kepada masyarakat dengan harga barang yang berlambung-lambung, dengan harga rumah yang sudah tidak terkawal, dengan pengangkutan awam yang sangat-sangat tidak cekap dan tidak membantu.. dan ini memberi kegusaran kepada masyarakat.

"Maka semuanya ini memberi impak dan kita harus ingat kesan langsung ini kepada masyarakat," kata Abu ketika dihubungi Tv Selangor hari ini.

Merdeka Centre dalam kajiannya merumuskan, tidak banyak perubahan yang dibawakan oleh Najib sejak mentadbir negara pada April 2009.

Walaupun mengakui kejayaan media arus perdana mempopularkan pemimpin itu, ia bukanlah jaminan sokongan itu akan diterjemahkan melalui undi.

Penganalisis-penganalisis pula mendakwa Najib sudah mula tidak begitu tegas dalam melaksanakan dasar-dasar sehingga menggambarkan beliau berperwatakan seperti penyandang jawatan itu sebelum ini.

Kelewatan dalam pembaharuan ekonomi, kurang penekanan ke atas Model Baru Ekonomi (MBE) selain ketidakcekapan Najib mengendalikan perkara-perkara yang mendesak seperti Himpunan Bersih 2.0, dilihat antara faktor penyumbang kepada kebimbangan rakyat
.

Selain Najib, rakyat juga kata Abu merasakan barisan menteri Kabinet gagal berfungsi dengan sebaiknya dalam menguruskan pentadbiran negara.

"Kesan langsung daripada masalah-masalah yang dikaitkan dengan beliau dan orang-orang di sekeliling beliau (antara faktornya). Yang keduanya ialah kita dapati kemungkinan barisan kepimpinannya yang terdiri daripada menteri-menteri kabinet yang sepatutnya menguruskan negara ini, mungkin dilihat tidak cekap sehingga tidak dapat merealisasikan semua slogan dan kempen serta semua projek yang dinyatakan.

"Jadi gambaran itu memperlihatkan gambaran kelemahan pentadbiran sekarang, jadi sudah pasti ia menyatakan kelemahan keseluruhannya,"jelasnya lagi.

Malah menurut Abu yang juga penganalisis politik dan pengasas Zentrum Future Studies, keseriusan bayangan politik Najib yang akan kecundang itu dibayangkan melalui dasar-dasar yang dilaksanakan kerajaan tidak memberi kesan kepada ekonomi rakyat.

Lantaran itu, kata beliau, rakyat sudah tidak peduli agenda politik mana-mana parti sebaliknya hanya akan membuat keputusan dengan melihat parti mana yang dapat memenuhi keperluan mereka dan bukannya menindas rakyat dari segenap aspek.

"Kita harus ingat seandainya semua projek berlangsung itu tidak berjaya dilaksanakan sepenuhnya hingga ke akhir tahun ini, barangkali rakyat akan menilai prestasi tersebut dan barangkali rakyat mungkin juga akan menilai (dengan) reaksi seperti marah atau memberikan reaksi dalam PRU akan datang, jadi itu yang kita lihat.

"(Oleh itu) kita menyakini jika transformasi ini tidak dibuat, tidak dijayakan dan jika parti pembangkang pandai memperjelaskan kegagalan ini, pastinya rakyat akan faham.. sebab rakyat mana yang mahu hidup dalam keadaan tertekan dan derita? Sebab kita mahu hidup dalam keadaan berkebajikan dan sejahtera.

"Kita inginkan pendidikan percuma, kesihatan percuma, kita ingin rumah yang murah dan jadi sudah pasti akhirnya rakyat membandingkan dengan negara-negara yang sangat sempurna seperti Switzerland, Finland, kenapa hidup mereka mudah dan selesa, jadi rakyat akan berfikir tentang ini,"
katanya lagi.

Sebelum ini, Pakatan Rakyat berulang kali mengingatkan ekonomi negara di bawah pentadbiran Najib Razak semakin nazak dan mencemaskan banyak termasuk pelabur
dalam dan luar negara.


Baru-baru ini Pengarah Strategi Parti Keadilan Rakyat turut menegur cara urus tadbir kerajaan Najib Razak.

Beliau berkata pentadbiran negara di bawah Najib Razak bukan sahaja memperlihatkan banyak kepincangan malah kesan langsung ekonomi negara juga turut menjadi kayu pengukur kepada rakyat dalam menentukan nasib mereka sendiri pada pilihan raya umum akan datang.

Selain iu, katanya angka-angka ekonomi terkini yang baru diumumkan membayangkan ekonomi negara akan terus malap selain dari kerugian ratusan bilion ringgit yang dialami pelabur di Bursa Kuala Lumpur sejak minggu lalu.

Rafizi turut menyentuh Keputusan agensi pelaburan dan penganalisa pasaran memotong unjuran pertumbuhan ekonomi negara di bawah paras 5% bagi tahun 2011
menjadi tanda-tanda bahawa dasar dan inisiatif ekonomi yang menjadi tonggak pentadbiran Najib Razak seperti (Program Transformasi Ekonomi , Rancangan Malaysia Kesepuluh dan Model Ekonomi Baru) telah gagal sejak dari awal-awal lagi.

Rafizi berkata, jika prestasi ekonomi terus malap seperti yang diunjurkan, Program Transformasi Ekonomi akan gagal sebelum memasuki tahun kedua kerana ia mensasarkan pertumbuhan ekonomi 6% setahun untuk mencapai sasaran Pendapatan Kasar Kebangsaan (GNI) per kapita sebanyak RM48,000 menjelang 2020 yang diuar-uarkan.

Pertumbuhan ekonomi tahunan di bawah angka 5% setahun bermakna Program Transformasi Ekonomi telah gagal menarik minat pelabur walhal kerajaan menumpukan sepenuh tenaga, fokus dan jentera kerajaan untuk mempromosikannya.

Jika ia gagal menarik perhatian dalam tahun pertama dan di kemuncak promosinya, keadaannya mungkin lebih parah pada 2-3 tahun akan datang.

Malah tambah Rafizi lagi, prestasi tiga penanda aras ekonomi yang paling utama (iaitu kekalutan di Bursa Kuala Lumpur, unjuran pertumbuhan yang semakin rendah saban hari dan kegagalan menarik pembiayaan swasta bagi projek-projek utama di bawah Program Transformasi Ekonomi) sudah cukup untuk membayangkan kegagalan dasar dan inisiatif ekonomi Datuk Seri Najib Tun Razak. -tvsnews
This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Another lie before the next GE? After Agong, Najib acknowledges Bersih! ;)

Posted: 15 Aug 2011 08:53 AM PDT

UPDATED @ 09:21:49 PM 15-08-2011
By Shazwan Mustafa Kamal
August 15, 2011


Can the rakyat trust Najib on this one?
Will the electoral reforms be carried out in time before the next GE?
Only time will tell whether Najib pulled the wool over the rakyat's eyes.
Kesilapan Pengkeranian? BERS✔H 2.0 Pertimbang Heret SPR Ke Mahkamah

Posted: 15 Aug 2011 08:50 AM PDT

Kecewa dengan cara Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menangani penyelewengan dan kecelaruan dalam daftra pemilih yang didedahkan media, BERSIH 2.0 bercadang mengheret suruhanjaya itu ke mahkamah.

Pengerusinya, Datuk Ambiga Sreenevasan percaya apa yang dilakukan SPR dengan sewenang-wenangnya memadam atau meminda butiran pengundi sebagai tindakan yang tidak sah.

"Saya tidak pasti mereka sebenarnya boleh melakukannya - hanya membuang nama dan meletakkan nama dan menukar beberapa perkara. Mereka akan dakwa bahawa mereka beroperasi di bawah peraturan-peraturan yang melayakkan mereka memperbetulkan kesilapan pengkeranian," katanya.

"Tetapi ini bukan kesilapan pengkeranian ... jadi saya tidak pasti apa undang-undang yang mereka gunakan untuk melakukan pembersihan ini yang mereka kata mereka lakukan setiap hari."

Ambiga merujuk tindakan SPR yang mengeluarkan nama-nama 'pengundi klon' daripada daftar pemilih setelah didedahkan oleh Malaysiakini.

Pengundi klon merujuk kepada orang-orang yang mempunyai dua catatan dalam daftar pemilih, berdasarkan nama yang sama tetapi dengan nombor MyKad yang berbeza.

Sebelum ini, pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Yusof menjelaskan bahawa isu dua identiti berkenaan adalah kerana kesilapan manusia apabila nombor MyKad yang dimasukkan ke dalam sistemnya.

Bagi menangkis dakwaan bahawa terdapat 'pengundi hantu' dalam daftar pemilih, Abdul Aziz berkata SPR akan mengeluarkan 12,000 nama pengundi yang berumur 90 tahun dan ke atas. -mk

Ulasan GB

Begitu mudah alasan SPR! Kesilapan Pengkeranian katanya demi untuk menutup konspirasi yang semakin terdedah.

Maruah SPR kini sudah tiada lagi. SPR sudah tidak layak untuk mengendalikan pilihanraya. Keseluruhan operasi dan tindak tanduk SPR perlu disiasat, malah pegawai-pegawai tertingginya termasuklah Pengerusi, Timbalan dan Setiausahanya.

Mereka telah membuat kerja-kerja kotor sudah lama, iaiatu semenjak era Tun Dr Mahathir menjadi Perdana Menteri.

Mana yang perlu ditangkap hendaklah ditangkap, yang perlu dipenjara hendaklah dipenjarakan!The ETP, GTP and GDP

Posted: 15 Aug 2011 07:23 AM PDT

The official PEMANDU website says that PEMANDU is a unit under the Prime Minister's Department set up to manage and facilitate the Government Transformation Programme (GTP) and Economic Transformation Programme (ETP). PEMANDU Corporation, a Special Purpose Vehicle (SPV) incorporated with the mandate to provide financial, recruitment and procurement services to PEMANDU,  a company limited by guarantee under Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM). The following is the organizational chart of PEMANDU.


The GTP and ETP are governed by the Delivery Task Force (DTF) for the delivery of National Key Results Areas (NKRAs) and Steering Committee for the delivery of National Key Economic Areas (NKEAs). Both committees are chaired by the Deputy Prime Minister and honourable Prime Minister of Malaysia respectively.

The Government Transformation Programme (GTP) was devised in accordance with the principles of the famous 1Malaysia, People First, Performance Now. In its entirety, the GTP is designed to provide all Malaysians access to improved public services irrespective of race, religion and region.

This site states that the objective of GTP is two-fold – first, to transform the government to be more effective in its delivery of services and accountable for outcomes that matter most to the Rakyat; and second, to move Malaysia forward to become an advanced, united, and just society with high standards of living for all. This is in line with the national mission of achieving Vision 2020 – for Malaysia to become a fully developed nation.

Under the GTP, six key priority areas have been identified where challenges within each area have been divided into short-term priorities and long-term issues. These areas of development are known as the National Key Results Areas (NKRAs) as below:

 • Reducing Crime
 • Fighting Corruption
 • Improving Student Outcomes
 • Raising Living Standards of Low-Income Households
 • Improving Rural Basic Infrastructure
 • Improving Urban Public Transport
You can download a copy of the GTP Annual Report AT THIS LINK.
  On September 21, 2010, the Malaysian government launched the Economic Transformation Program (ETP) in an attempt to transform Malaysia into a high income economy by the year of 2020. The Performance Management and Delivery Unit (PEMANDU) an agency under the Prime Minister Department of Malaysia  is managing this program with hopes to drive Malaysia into becoming a high income economy.

  To that end, the program aims to improve Malaysia's Gross National Income (GNI) to US$523 billion by 2020 and per capita income from US$6,700 to at least US$15,000, meeting the World Bank's threshold for high income nation. However, to meet that objective, GNI must grow by 6% per annum.

  Set to revitalize Malaysia's private sector, the 60% of the blueprint's investment would be derived from private sector, 32% from government linked companies and the remaining 8% from the government. Various sectors for development have been identified and are called National Key Economic Activities (NKEA).

  In January this year, Pemandu announced HERE that ETP is in overdrive with 19 developments worth RM67 billion.

  You can see an overview of NKEAs over HERE.

  The question at the back of our minds is how far can the ETP and GTP transform our nation? Previous strategies or programs emphasized economic growth and structural changes were not matched with monetary injections. If at all $$ was spent, did those funds produce commendable  results, if any?

  It is common knowledge that our nation has fallen behind that of neighbouring countries. At one pre-election ceramah video in 2008, I recall how Tony Pua lamented the manner in which Korea has overtaken us - when once upon a time, they were lagging behind us in the 1970's.

  And this brings us to the question of how far will the ETP and GTP go in spiking our GNI and GDP.

  Do the ETP and GTP really address and solve the problems and issues that deeply concern Malaysians? Even though these two programs saw detailed plans with measurable objectives, you can see from the official website or links listed that these could have been undertaken even without the ETP!!!

  For instance, how can the Unified Malaysia Sale benefit the poorer segment of our nation? Granted that it could bring in tourism revenue, yet, how much of those benefits/profits reach the poor?

  I was quite shocked that there is no attempt to address key problems such as health care issues, provision of basic amenities to rural areas and other areas of concern!

  Instead, what did I see HERE? I was very disappointed to see that it was last updated on  13th June 2011 when it was announced that the Prime Minister unveiled 15 initiatives under the Economic Transformation Programme. Amongst the initiatives launched include:

  1. Establishing The Unified Malaysia Sale from 15th June to 31st August. GNI Impact: RM1.78 billion by 2020

  2. Strategic Acquisition of Specialised Services Investment with an RM24 million and a GNI Impact of  RM111 million by 2016 with 550 jobs created

  3. AMD Global Services Centre with an investment of approximately RM 500 million (by December 2013) and 616 jobs created by December 2013

  4. Biopharmaceutical Manufacturing and Development Facility - the establishment of a state-of-the-art facility at BioXcell, a custom-built biotechnology park and ecosystem in Iskandar Malaysia, Johor.

  5. Integrated Shrimp Farming Project - JEFI AquaTech Resources Sdn. Bhd. is spearheading an initiative to develop Malaysia as a leading shrimp producer in the Global and Halal Market by developing agro-entrepreneurs in the rural areas of the country.

  6. Konsortium Rangkaian Serantau Sdn Bhd  - a consortium comprising 24 telecommunications companies with the objectives of lowering the wholesale cost of international and domestic bandwidth capacity.

  7. Premium Health Education Cluster The UCSI Group, the parent organisation of UCSI University is developing a 160-acre integrated Premium Health Education Cluster in Bandar Springhill, Port Dickson to promote the growth of the nation in education, health and research. This one is commendable because it is an injection in providing tertiary eduction and the research component needed in the industry. However, who is forking out the investment ofRM850 million (Phase 1)??Is it the UCSI group or the government or a joint venture? The GNI Impact is RM1.3 billion (by 2020) with the creation of 2000 jobs by 2020.

  8. Refinery and Petrochemical Integrated Development (RAPID) - PETRONAS is spearheading the development of Project RAPID; the creation of a Refinery And Petrochemical Integrated Development (RAPID).

  9. Establishment of The Consortium and Early Child Care and Education (ECCE) Training Hub by SEGi Education Group which has formed a consortium together with eight other ECCE providers to upgrade qualifications of existing workforce to a minimum of diploma level. Again, how much is the government and Segi College investing in this?

  10. Sime Darby Specialist Hospital - Sime Darby Medical Centre Ara Damansara (SDMC AD) - the establishment of the specialist hospitals - Sime Darby Medical Centre Ara Damansara

  11. Sime Darby Specialist Hospital - Sime Darby Medical Centre ParkCity (SDMC ParkCity)  - the establishment of specialist hospital - Sime Darby Medical Centre ParkCity (SDMC ParkCity). Again, the same question remains - this would have been initiated even without the ETP!

  12. Sustainability Achieved via Energy Efficiency (SAVE)  - a programme spearheaded by the Ministry of Energy, Green Technology and Water (MEGTW), to improve energy efficiency in Malaysia through five initiatives. 

  13. Swiftlet Nest Tracking Using RFID Technology
  The Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) and the Department of Veterinary Services Department (Ministry of Agriculture and Agro-Based Industry) have entered into a Memorandum of Understanding (MoU) to develop, test and implement a new system and standards for detecting and tracking the delivery of swiftlet nests for the global market.

  14. Building a Telepresence Exchange - VADS Berhad and Cisco signed a collaborative agreement to build the first TelePresence Exchange infrastructure in Malaysia to offer Managed TelePresence Services to the private and public sectors in Malaysia and the region.

  15. Edible Bird's Nest Processing
  Yanming Resources Sdn Bhd investing to increase its edible bird's nest production capabilities.

  CLICK HERE to see links to detailed information of the 15 initiatives under the ETP.

  CLICK HERE for the NATIONAL ECONOMIC MODEL FOR MALAYSIA Part 1.

  Do these policies seem like feeble cosmetic attempts to address the economic insecurity and fear of the status quo?

  How far would our country be able to develop without these programs? We have very pressing needs in this nation and if these are not met, we might really be exporting maids to Indonesia in the future and have immigrants/illegals monopolising the demographic pattern of this nation.

  The Malaysian Insider reported that a recent survey by the independent Merdeka Center showed that over half of voters in peninsular Malaysia have little or no knowledge about the Najib administration's Economic Transformation Programme (ETP. The survey also showed that the majority of Malaysians did not understand such economic initiatives despite their widespread publicity.

  The report said:

  Najib's ETP is estimated to cost RM443 billion and aims to double per capita income to US$15,000 (RM46,500) within 10 years, to propel Malaysia into the ranks of high-income nations.

  But criticisms about Najib's big projects remain, underscoring significant public dissatisfaction with "mega" projects and the perceived cronyism attached to the deals.

  Property consultants and private economists have also expressed concerns that huge infrastructure spending could burden the economy and create a property glut that would take years to absorb.

  The MRT for Kuala Lumpur will be the first project to kick-start the ETP, with construction expected to start by next year.

  MMC-Gamuda Joint Venture Sdn Bhd was recently appointed the project delivery partner (PDP).

  Yesterday, it was announced that the finance ministry would set up a special purpose vehicle (SPV) to raise funds for the RM36 billion MRT project.

  Officials have argued that the massive spending plan will create jobs and help the economy grow.
  Check out this article on ETP, EPPs: rojaking our way to a high income economy by Sakmongkol.

  With our current economic situation, what IS being done to ensure Malaysians do not lose out? As it is, we are plagued with rising costs of living!

  Have we really reached a level of development and maturity to handle such fantastic transformation programs?

  Do we see the government making a deliberate and conscious effort to develop our nation to one that is more productive and thriving with a value-adding private sector? How can the ETP and GTP ensure efficiency in the public sector? What guarantee can they give us that ten years down the road, Malaysia will be growing to become an advanced, united, and just society with high standards of living for all? Will Malaysians really enjoy high income in a more equitable society through these programs?

  If you look at the organizational chart of Pemandu, you can see that planning has in fact become more centralised within one Ministry – the Prime Minister's Department.

  This is the organizational chart of PEMANDU (also included after paragraph 1 of this post).

  This is the organizational chart of GTP.


  This is the organizational chart of ETP.

  The GTP and ETP are now headed by two Ministers within the PM's Dept and are directly answerable to :

  a) Prime Minister Najib, who is also the Minister of Finance
  b) Economic Planning Unit  under the Prime Minister.

  Tan Sri Koh Tsu Khoon was appointed Minister in the Prime Minister's Department, in charge of unity and performance management. He is the one in charge of Najib's Government Transformation Programme (GTP), which includes monitoring the performance of ministries and six national key result areas (NKRAs) through Key Performance Indicators (KPIs).

  Dato' Seri Idris Jala was appointed Minister without Portfolio in the Prime Minister's Department and Chief Executive Officer of the Performance Management and Delivery Unit (Pemandu). As CEO of Pemandu, the unit monitoring the implementation of the Key Performance Indicator (KPI) initiative, he will assist and report to Tan Sri Dr. Koh Tsu Koon, the Minister in the Prime Minister's Department who is responsible for national unity and performance management

  As such, to whom is the Prime Minister accountable for the progress/evaluation and success of these two programs? What can lawmakers do? Have these policies ever been debated in Parliament?

  Without public scrutiny and debate in Parliament, how far can these programs go? Where is Malaysia heading? Do we really need to spend RM 67 billion this way??? How will the ETP and GTP boost our Gross Domestic Product?

  CLICK HERE to view MALAYSIA'S GDP GROWTH RATE.  *My apologies for this late posting. I took a long time to read up more and must confess that I am no economics/accounting expert and that there is still a lot that I have to learn. Readers with expertise in these areas are encouraged to share their views. Thanks! Have a lovely evening.


  This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

  Cathy Pacific scandal may delay ad

  Posted: 15 Aug 2011 04:31 AM PDT

  Cathay Pacific airline scandalCathay Pacific Airways may delay a global marketing campaign after photos of crew members allegedly engaging in a sexual act on flight were published.

  It's reported that the photos were taken in an airplane cockpit, with the alleged pilot and flight attendant in uniforms. Cathay Pacific couldn't deny that, but said there's no evidence to suggest that the incidents happened on any flights while airborne.

  The two personnel has "resigned" following the scandal, but they may face civil charges if they are found to be endangering the safety of passengers with their act.

  The Hong Kong airliner was supposed to launch the ad campaign in September with the tagline "meet the team who go the extra mile to make you feel special." The timing couldn't be much perfect. I guess they have no choice but to change their plan.

  Cathy Pacific scandal may delay ad from YeinJee's Asian Blog


  SAHIH: Mentega Pure Creamery Butter-Golden Churn Mengandungi DNA Babi & Tidak Halal

  Posted: 15 Aug 2011 08:09 AM PDT

  Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) hari ini mengesahkan mentega jenama 'Pure Creamery Butter-Golden Churn' yang dipasarkan di Malaysia adalah tidak halal.

  Ketua Pengarahnya Othman Mustapha berkata keputusan itu dibuat selepas mendapati produk tersebut datang dari kilang yang sama dengan yang diedarkan di Sarawak walaupun pengimportnya berbeza dan untuk pasaran berbeza.

  "Perkara ini disahkan sendiri oleh wakil syarikat Ballantyne Food dari New Zealand yang mengeluarkan produk itu. Sehubungan itu umat Islam seluruh negara diminta untuk tidak menggunakan produk tersebut," katanya dalam satu kenyataan dipetik Bernama Online hari ini.

  Sehubungan itu juga, Othman meminta pemegang dan permohonan baru Sijil Pengesahan Halal dari Jakim atau jabatan agama Islam negeri yang telah menggunakan produk tersebut agar menukarnya kepada yang mempunyai sijil halal yang diiktiraf serta mengemukakan resit pembelian bahan ramuan baru.

  Beliau berkata mereka juga perlu melakukan proses samak dengan disaksikan jabatan agama Islam negeri serta mengemukakan bukti akuan samak.

  Othman berkata perkara itu juga telah dimaklumkan kepada syarikat pengimport dan mereka bersetuju menarik balik produk terbabit dari pasaran.

  Pada 19 Julai lalu, Jabatan Agama Islam Sarawak mengisytiharkan produk itu yang digunakan segelintir pengusaha kek lapis sebagai tidak halal kerana dikesan mengandungi DNA babi, menyebabkan industri makanan itu terjejas.


  Odaiba Gundam Project 2011

  Posted: 15 Aug 2011 05:51 AM PDT

  A "torn-apart" life-size Gundam model is currently on exhibition in Odaiba, Tokyo. The Gundam stood tall at previous exhibitions in the past two years, but the organiser decides to make things a bit different this time for the visitors to have a closer look at the design. Video and pics by Darwinfish [Jp], music by by Yusuke Tsutsumi.

  There's more, read the full post »

  Odaiba Gundam Project 2011 from YeinJee's Asian Blog


  Ramadhan in Makkah Part 2....

  Posted: 15 Aug 2011 04:19 AM PDT  (L-R) A Pakistani mom with her 2 pretty daughters posing with an Egyptian lady and her immensely cute chubby toddler.

  My Turkish acquaintances

  On the extreme left is a Turkish Ustadz

  Another Turkish Ustadz on the right  These boys run the reception counter regularly.

  Delicious lamb and chicken beriani..*sedaapnya*


  Wheelchairs stacked for those who need assistance for their Tawaf and Sa'ie

  Happily posing while his young mom was praying..note how he's tied to her. He was howling away and I decided to pacify him. He then obliged me with this memorable smile.  Listening instructions from their mutawif before proceeding to Tawaf and Sa'ie.
  Some groups huddled to each other during the tawaf and sa'ie..refusing to go alone.

  While my 3 roommates always go about everywhere together, I prefer my solitary walkabout.
  However, we are close to each other once we meet up back at the hotel.
  Below: With another set of good friends  My favourite animals from the Holy Land

  This guy is about to squeeze some camel milk. He's waiting for the baby camel to finish feeding..I'd say more of 'berebut' because he has a huge cane under his arm.  JEDDAH PICTURES:
  The Red Sea

  Leaving for home...

  Pengerusi SPR Dikecam Kerana Pertahankan Sistem Sedia Ada

  Posted: 15 Aug 2011 05:15 AM PDT

  Sistem p'raya cuba dikotorkan, dakwa Mahfuz

  Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusoff tidak wajar mempertahankan sistem sedia ada dengan mengeluarkan kenyataan bahawa tidak ada daftar pemilih yang bersih di dunia ini, kata PAS.

  Naib presidennya Datuk Mahfuz Omar berkata, kenyataan itu dikira memalukan dan tidak wajar" dikeluarkan oleh seorang yang mengetuai sebuah badan bebas.

  "Yang (beliau) sepatutnya melihat persoalan-persoalan untuk memastikan daftar pemilihan dan proses sistem pilihan raya dapat berjalan dengan baik dan telus.

  "Bukan kita membawa isu-isu yang tidak ada di dunia ini, (iaitu) daftar pemilih yang bersih seperti yang didakwanya," katanya.

  Mahfuz yang juga ahli parlimen Pokok Sena mendakwa pada masa ini terdapat pihak yang cuba "mengotorkan" sistem pilihan raya dan daftar pemilih.

  "Jadi, bukan isu tidak ada (di) dunia daftar pemilih yang bersih. Itu satu persoalan yang lain.

  "Dan saya sangat mempersoalkan apakah rakyat di negara maju yang lain begitu dungu sehingga tidak dapat mengesan daftar pemilih yang bersih," katanya.

  Sementara itu, mengulas projek pemutihan rakyat asing yang sedang giat dijalankan, Mahfuz mendakwa terdapat usaha memberikan kerakyatan kepada bangsa asing untuk kepentingan politik BN.

  "Saya menganggap bahawa perbuatan memberi warga asing taraf kerakyatan sampai ke peringkat menjadi pengundi, menunjukkan SPR dan kerajaan tidak patriotik terhadap negara kita.

  "Ini sangat merbahaya, apabila sifat patriotik itu sudah tidak ada, sehingga sanggup menjual dan menggadai masa depan, kedaulatan dan keselamatan negara," katanya.

  Sehubungan itu, beliau menggesa penubuhan sebuah badan bebas yang diletakkan di bawah parlimen untuk memilih dan merombak suruhanjaya tersebut.

  Katanya, badan bebas tersebut bertanggungjawab untuk memilih individu yang kredibel dan wibawa untuk mengendalikan SPR dan memastikan perjalanan pilihan raya yang bersih.  This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

  Tanah Runtuh Cameron Highlands: Bencana Alam Atau Gangguan Manusia?

  Posted: 15 Aug 2011 03:37 AM PDT

  Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) amat sedih dengan kejadian tanah runtuh yang berlaku di Kampung Sungai Ruil, Cameron Highlands yang telah meragut tujuh nyawa.

  Sementara punca kejadian tanah runtuh yang melanda penempatan Orang Asli tersebut disiasat oleh pihak berkuasa, terdapat spekulasi bahawa kerja membersih tanah dan kerja tanah berdekatan penempatan itu untuk pembangunan perumahan oleh sebuah sebuah syarikat berkemungkinan telah menyumbang kepada bencana itu.

  CAP telah memaklumkan kepada pihak berkuasa dalam surat bertarikh 26 Mei 2011 berhubung kerja tanah secara besar-besaran untuk pembangunan projek selepas menerima aduan daripada penduduk tempatan dan pelancong yang berang dengan keadaan itu.

  Jabatan Alam Sekitar (JAS) telah mengarahkan pihak kontraktor supaya menjalankan kerja kawalan dan penstabilan cerun memandangkan kawasan itu terdedah dan berpotensi untuk terhakis.

  Persoalannya ialah adakah pembangunan projek ini menjadi pemangkin bencana di Kampung Sungai Ruil?

  Walaupun aduan dan amaran awal telah dibuat, kami merasakan bahawa tindakan wajar yang berkesan tidak diambil. Jika pihak berkuasa telah memantau dengan teliti sekitar Kampung Sungai Ruil, mengesan tanda awal kegagalan cerun dan bahaya yang akan berlaku, mungkinkah bencana ini boleh dielakkan?

  Terdapat lebih daripada 600 kematian akibat tanah runtuh sejak 1973. Siapakah yang bersalah terhadap kematian ini? Dalam banyak kejadian, alam telah dipersalahkan, menyebabkan pesalah sebenar terlepas dan bebas.


  Mengambilkira bahaya geologi yang serius yang telah menyebabkan kematian, kecederaan, kerosakan dan pemindahan penduduk, kerajaan Malaysia telah mewujudkan Pelan Induk Cerun Negara (National Slope Master Plan - NSMP) 2009-2023 yang antara objektifnya ialah untuk mengurangkan risiko sebelum tanah runtuh berlaku.

  NSMP menyatakan bahawa di Malaysia, daripada 1973 hingga 2007, kira-kira 440 tanah runtuh dilaporkan. Terdapat juga lebih beribu-ribu kejadian tanah runtuh dan kegagalan cerun kecil yang 'tidak dilaporkan'.

  Jumlah kerugian ekonomi akibat daripada kejadian tanah runtuh adalah dianggarkan lebih daripada RM3 bilion dalam tempoh 35 tahun lalu.


  Kerajaan Malaysia mempunyai pelan induk cerun, butiran lengkap, komprehensif dan rangka kerja dasar yang berkesan, strategi dan pelan tindakan untuk mengurangkan risiko daripada kejadian tanah runtuh di kawasan cerun di seluruh negara.

  Adakah pelan tindakan ini dilaksanakan dengan cekap dan berkesan?

  Ramai daripada kita melihat bukit yang tandus, cerun yang terdedah akibat kerja tanah, pembangunan dan tanah runtuh ketika memandu sepanjang jalan utama dan lebuh raya di negara ini.

  Kami bimbang cerun yang terdedah ini akan menjadi bencana yang akan datang. Kami berharap pihak berkuasa yang bertanggungjawab juga telah melihat kawasan yang terdedah kepada tanah runtuh dan tertanya-tanya sama ada tindakan telah diambil.

  Apabila bencana berlaku, kami tahu bahawa tindakan yang wajar tidak diambil.

  Kesan pembangunan di atas bukit, tanah tinggi dan hutan yang berleluasa akan berterusan jika pihak kerajaan membenarkannya.

  Alam mempunyai batasannya dan kemerosotannya biasanya memberi kesan buruk dan bebanan berat kepada komuniti miskin dan penduduk asli. Tanpa mengambilkira kesan terhadap alam sekitar, pembangunan ekonomi akan melenyapkan sumber alam.

  Kerajaan, ahli perniagaan dan pengguna perlu mula bertindak secara bertanggungjawab untuk kebaikan diri dan generasi akan datang sebelum bencana yang lebih dahsyat menimpa kita semua.

  Penulis adalah presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP)


  Najib Masih Takut Panggil Pilihanraya Walaupun Merdeka Center Semacam Bagi Greenlight

  Posted: 15 Aug 2011 02:04 AM PDT

  Merdeka Center: Najib 'lebih terampil' dari Anwar

  Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dilihat lebih berketerampilan sebagai pemimpin di mata masyarakat umum berbanding dengan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

  Ini menurut Ibrahim Suffian dari pusat bancian Merdeka Centre adalah kerana keberkesanan penggunaan media arus perdana untuk menaikkan imej Najib.

  Malah katanya, jumlah rakyat yang berpuas hati dengan kepimpinan perdana menteri, kukuh pada paras 69 peratus pada Disember lalu.

  "Jika anda bertanya kepada saya - siapa yang rakyat fikirkan boleh melakukan kerja dengan lebih baik,- mereka berkemungkinan akan memilih Najib. Terdapat banyak berita mengenai Najib melakukan pelbagai perkara dan sebahagian besar berita itu sangat positif.

  "Jadi mereka mempunyai pandangan yang lebih positif terhadap Najib berbanding Anwar. (Persepsi Anwar) dalam media arus perdana diselubungi tindakan undang-undang yang bersilih ganti. Hampir setiap hari, ada sahaja orang yang menuduh beliau dengan pelbagai dakwaan."

  Jelas Ibrahim, walaupun komuniti siber di Internet - seperti laman Facebook anti-Najib - yang sebahagian besar menentang perdana menteri itu, tetapi pada hakikatnya bahawa sebilangan besar daripada rakyat tidak terdedah dengan sumber maklumat alternatif.

  "Saya fikir orang ramai tidak mempunyai maklumat yang cukup mengenai apa yang dilakukan oleh Anwar untuk mempengaruhi keputusan. (Ini adalah) kerana hanya kira-kira 40 peratus daripada rakyat negara ini yang mempunyai akses kepada berita alternatif, jauh lebih rendah daripada akses internet.

  "Tidak semua orang yang melayari Internet akan melawat portal dan membaca berita. Oleh itu, terdapat ketidakseimbangan bagaimana orang ramai boleh menilai seseorang pemimpin. "

  Walau bagaimanapun, Suffian juga mengakui bahawa penilaian kelulusan seseorang pemimpin juga tidak semestinya diterjemahkan kepada undi.

  "Ia hanya mencerminkan hakikat bahawa ramai orang, sekurang-kurangnya dua pertiga, bersetuju dengan apa yang perdana menteri sedang memperkatakan atau cuba untuk berbuat," kata Ibrahim lagi.

  Ulasan GB

  Kajian Merdeka Center semacam sudah memberikan lampu hijau untuk Najib mengadakan pilihanraya. Najib pasti kembang dengan kenyataan Merdeka Center tersebut.

  TETAPI apakah Najib berani untuk memangil pilihanraya dalam waktu terdekat ini?

  Belum lagi.... mimpi ngeri beliau dikejar BERSIH masih menyebabkan tidurnya masih belum lena lagi.


  Pendakwa Gagal Sediakan 6 Saksi, Kes Anwar Ditangguh Minggu Depan

  Posted: 14 Aug 2011 11:56 PM PDT

  Mahkamah Tinggi di sini hari ini memutuskan 22 Ogos depan untuk Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi keterangan dalam kes fitnah liwat II ke atas dirinya.

  Kegagalan pihak pendakwaan menyediakan enam lagi saksi berpotensi yang disenaraikan menyebabkan perbicaraan itu yang ditangguhkan pada hari ini, terpaksa ditunda ke minggu hadapan.

  Dalam penghakimannya, Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah menetapkan tarikh itu selain mengarahkan pendakwaraya menyediakan baki enam saksi yang masih belum ditemubual peguambela Anwar sebelum mahkamah bersambung pada Isnin.

  "Apa-apa sahaja hasil (daripada temubual) itu, Isnin awak (peguam bela) perlu mula," kata Zabidin di kamar Mahkamah Jalan Duta pagi tadi.

  Perbicaraan ini yang memasuki peringkat pembelaan sepatutnya sudah bermula 8 Ogos lalu namun ia ditangguhkan atas permintaan pendakwaraya yang gagal menyediakan 25 saksi yang ditawarkan kepada peguam bela.

  Kegagalan menyediakan saksi itu menyebabkan peguam Anwar terpaksa memohon perintah mahkamah untuk memanggil saksi-saksi berkenaan.

  Peguam Anwar, Ram Karpal Singh menegaskan pendakwaraya bertanggungjawab menyediakan semua saksi yang diminta sebelum perbicaraan bersambung Isnin depan.

  "Menjadi tanggungjaawab dan tugas pendakwaraya sediakan saksi untuk ditemubual kami. Bukan perkara yang rumit. Mahkamah sudah beri arahan sebelum ini," kata beliau kepada media di lobi Mahkamah.

  Peguam pembelaan yang diketuai oleh Karpal Singh telah menemubual 19 saksi berpotensi yang mungkin diminta tampil memberi keterangan pada perbicaraan itu.

  Mereka yang dipanggil itu termasuk Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor, yang hadir pada Jumaat lalu.

  Bagaimanapun kedua-dua Najib dan Rosmah enggan ditemubual dan berkata mereka tidak mahu menjadi saksi pembela kepada Anwar.

  Hari ini, pihak pembelaan akan menemubual ibu kepada bekas tunang pengadu kes ini - Mohd Saiful Bukhari Azlan - iaitu Sharehah Md Salim.

  Sementara Musa kini berada di luar negara dan dijangka akan kembali minggu depan.

  Enam yang masih belum ditemubual termasuk Musa, dua bekas pembantu rumah Indonesia,Suliati dan Faria Dipan-yang sebelum ini bertugas dengan pemilik kondominium Hasanuddin Abdul Hamid dan jururawat Hospital Pusrawi, Yazihan Jusoh, serta pengawal peribadi Anwar, Mohd Rasid Mohd Rosdi.

  Difahamkan pembantu rumah berkenaan telah pulang ke Indonesia dan polis dijangka memaklumkan perkembangan mereka mengesan kedua-dua wanita itu.

  Pada 16 Mei lalu, Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah memerintahkan Anwar membela diri selepas memutuskan bekas pembantu Anwar, Mohd Saiful, pengadu dalam kes liwat itu, adalah seorang saksi berwibawa.

  Manakala pada 8 Ogos lalu, beliau membenarkan pihak pembelaan menemubual saksi-saksi yang disenaraikan oleh pihak pendakwaan termasuk Najib dan Rosmah.

  Anwar dituduh meliwat bekas pembantunya itu di Unit 11-5-1 Kondominimum Desa Damansara, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, antara 3.01 petang dan 4.30 petang 26 Jun 2008.

  Jika disabitkan kesalahan, beliau boleh dikenakan hukumaan penjara sehingga 20 tahun dan disebat.  Ulasan GB

  Puak UMNO dan puak pencacai UMNO seperti GAPS bising-bising kerana perbicaraan Anwar dikatakan lewat, sering ditunda dan sebagainya.

  Sekarang siapa yang bersalah di dalam penundaan kes ini?

  Anwarkah atau Pendakwakah yang telah gagal meneyediakan saksi-saksi?


  This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

  Venerable Tok Guru Nik Aziz: No loudspeaker for Quran recital before azan

  Posted: 14 Aug 2011 10:10 PM PDT

  August 14, 2011 16:58 PM
  KOTA BAHARU, Aug 14 (Bernama) -- PAS spiritual leader Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat does not think that a loud speaker should be used when reciting the Quran in a mosque before the call to morning prayers.

  Nik Abdul Aziz, who is Kelantan Menteri Besar, said that using a loud speaker would disturb people who are sleeping or are sick, and Muslims should be sensitive and considerate.

  "We (Muslims) are only allowed to raise our voice for the azan (call to prayer)," he told reporters after launching Koperasi Rakyat Kelantan Berhad here today.

  He agreed with the Penang Fatwa Committee which prohibits mosques from using a loud speaker for the reciting of the Quran before the azan for morning prayers.

  In his speech earlier, Nik Abdul urged women in Kelantan to sell their jewellery to invest in the newly launched cooperative.

  Permodalan Kelantan Berhad, which owns the cooperative, trades in gold which now fetches a high price in the world market, he said.

  Asked about the failed Koperasi Kohilal, dominated by PAS members, Nik Abdul Aziz said the situation was different then. That was in 1998, a time of financial crisis, and shares were falling.

  -- BERNAMA  Serbu Gereja: JAIS Sudah Kemukakan Laporan Awal Kepada MB

  Posted: 14 Aug 2011 10:28 PM PDT

  Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) dilaporkan telah menyerahkan laporan awal berhubung tindakannya ke atas Gereja Methodist Damansara Utama pada awal bulan ini kepada Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

  Laporan itu mengandungi maklumat mengenai bagaimana pemeriksaan, menurut Jais, telah dilakukan dan butiran mereka yang berada dalam gereja tersebut.

  Gereja Methodist Damansara Utama masih mempertahankan dakwaan bahawa premis itu diserbu Jais.

  Akhbar Mingguan Malaysia semalam melaporkan laporan itu diserahkan kepada Tan Sri Khalid minggu lalu.

  'Laporan yang dihantar kepada Menteri Besar hanya laporan awal dan laporan lengkap sedang disiapkan. Selepas siap kita akan hantar laporan itu kepada pihak berkenaan,' kata sumber itu, seperti yang dipetik akhbar tersebut.

  Rabu lalu, Tan Sri Khalid berkata kerajaan negeri masih menunggu laporan lengkap Jais berhubung kontroversi serbuan ke atas sebuah gereja minggu lalu sebelum mengambil tindakan selanjutnya.

  Menurut beliau, pihaknya telah meminta Jais menyediakan satu laporan lengkap dan terperinci mengenai serbuan ke atas majlis makan malam muhibah di Gereja Methodist Damansara Utama dekat Petaling Jaya pada 3 Ogos lalu.

  Beliau menambah, laporan terperinci itu termasuk hasil siasatan ke atas kesemua 12 individu beragama Islam yang dilapor ada di gereja ketika serbuan.

  Menurutnya, beliau difahamkan bahawa Jais mengalami kesulitan mendapatkan keterangan 12 individu itu yang tidak hadir membantu siasatan 'kerana beberapa undang-undang yang telah diketengahkan oleh peguam-peguam mereka'.

  'Malah pejabat Menteri Besar juga telah menerima surat daripada firma guaman Tetuan Lee Hishamuddin yang mewakili 10 daripada 12 orang Islam yang terlibat,' kata beliau sambil menambah akan menyerahkan perkara itu kepada pakar undang-undan Jais bagi memberikan khidmat nasihat. -Agensi  Buying records online

  Posted: 14 Aug 2011 07:42 PM PDT

  Nowadays, I buy quite some stuff through the Internet: compact disks, books and lately, records. Why do I turn to the Internet to get them? Because I know that I wouldn't be able to get them locally. Not in a million years, I won't. Even with postage and handling thrown in, the price differential is sometimes not that much too; so that makes my Internet purchases rather logical and reasonable.

  Normally, I'm not particularly bothered about the compact disks or the books. They are hardy; they can hardly get spoilt while being sent over and moreover, they are so common and easily replaced. At most, the parcels may get delayed. But I'll receive them sooner or later.

  Records are, however, a different kettle of fish. I never stop worrying about my record purchases until the postman finally delivers them to my doorstep. No prizes for guessing why I worry so much about the records: first, the records are usually old and already out of production, meaning that I may not be able to get replacements soon enough if they go missing; second, I can never tell the actual condition of the records until I inspect them visually; third, the possibility of the records getting warped during the long deliveries from overseas; and fourth, the efficiency of our Customs department to release the parcels quickly. There are other reasons that keep me on edge but these four will do for the time being.

  So until I finally receive the parcels, I am always very anxious if I have to wait more than three weeks after the purchase date.

  You can then guess my total relief when the postman finally comes around. Nothing is more satisfying than to open the parcel carefully and then reveal the treasure within. I'm always like that; I don't tear open the wrapping like many people are likely to do. It's a pain-staking process, this unwrapping, but always, it is well worth taking all the time.

  Recently, I subjected a parcel to the same care. I had ordered it through eBay from a seller in the United States in early July and it arrived less than three weeks later. My heart skipped a beat - no, two beats - as I slowly prised open the flaps. The condition of the record? Almost like new. The cover was very good but more importantly to me, so were the records. No surface scratches, no spindle marks on the labels, and they played well with very little pops and crackles. Of course, I had also subjected the surface to a complete wash to remove dust and static.

  I never had the chance to own this three-record set when I was young (maybe I'll write about this later) but now that I do, it's become a cherished treasure. So what are on the records, all six sides of them?

  Side One: John B Sebastian (I had a dream); Canned Heat (Going up the country); Richie Havens (Freedom), Country Joe & The Fish (Rock and soul music); Arlo Guthrie (Coming into Los Angeles); Sha-Na-Na (At the hop)
  Side Two: Country Joe McDonald (The Fish cheer, I-feel-like-I'm-fixin'-to-die rag); Joan Baez & Jeffrey Shurtleff (Drug store truck drivin' man); Joan Baez (Joe Hill); Crosby Stills & Nash (Suite; Judy blue eyes); Crosby Stills Nash & Young (Sea of madness)
  Side Three: Crosby Still Nash & Young (Wooden ships); The Who (We're not gonna take it); Joe Cocker (With a little help from my friends)
  Side Four: Santana (Soul sacrifice); Ten Years After (I'm going home)
  Side Five: Jefferson Airplane (Volunteers); Sly & The Family Stones (Medley: Dance to the music, Music lover, I want to take you higher); John B Sebastian (Rainbow all over your blues)
  Side Six: Butterfield Blues Band (Love march); Jimi Hendrix (Star spangled banner, Purple Haze, instrumental solo)

  Yes, you guessed it right. The original Woodstock triple-record set which I missed out in 1971 but now rightfully included in my little collection 40 years later:


  ca-pub-5430283382112812


  14 Terbunuh 23 Cedera Di Sambutan Hari Kemerdekaan Pakistan

  Posted: 14 Aug 2011 09:32 PM PDT

  Quetta: Sekurang-kurangnya 14 orang terbunuh dan 23 yang lain cedera, apabila letupan bom meranapkan sebuah bangunan hotel dan restoran dua tingkat di bandar Dera Allah, 300 kilometer ke timur Quetta, ibu negeri wilayah Baluchistani barat daya Pakistan semalam.

  Gambar: ORANG ramai membantu mengeluarkan mangsa yang terkorban dalam serangan bom di Dera Allah, Pakistan, semalam. - Foto Reuters

  Di wilayah lain, empat orang menjadi mangsa serangan dan tembakan ketika Pakistan menyambut ulang tahun kemerdekaannya yang ke-64 semalam.

  Pegawai kanan polis di Dera Allah Javed Gharsheen berkata, bom terbabit disembunyikan di satu sudut hotel dan ia meletup ketika sekumpulan penghuni berada di dalam dewan. Saksi berkata bangunan hotel itu musnah sama sekali.

  Beliau berkata angka kematian dijangka meningkat kerana ramai lagi dipercayai masih terperangkap di celah runtuhan bangunan itu.

  Tiada pihak mengaku bertanggungjawab setakat ini, tetapi pihak berkuasa mengesyaki ia dilakukan kumpulan pemisah Baluch yang sejak sekian lama menuntut hak autonomi dan kuasa ke atas sumber asli di wilayah itu.

  Di bandar Khuzdar, 300 kilometer ke selatan Quetta, kumpulan lelaki yang menunggang motosikal menembak mati wartawan agensi berita Online, Munir Noor ketika beliau dalam perjalanan pulang daripada membeli-belah di sebuah pasar berhampiran kediamannya.
  "Beliau ditembak dari jarak dekat. Punca serangan masih disiasat," kata ketua polis Khuzdar Abdul Qadir Sheikh.

  Di Miranshah, wilayah barat laut Pakistan, sekurang-kurangnya tiga tentera paramilitari terbunuh manakala 25 lagi cedera apabila militan melepaskan bedilan roket ke arah kem mereka.

  Seorang pegawai berkata, empat roket dibedil ke arah kem di bandar utama di Wiziristan Utara itu ketika pasukan askar membuat persediaan untuk mengadakan perhimpunan bagi menyambut Hari Kemerdekaan.

  "Tiga anggota paramilitari terbunuh, 25 lagi cedera, lima daripada mereka parah," kata pegawai perisikan di tempat kejadian.

  Sementara itu di CHARIKAR, Afghanistan, sekurang-kurangnya 19 orang terbunuh dan 40 lagi cedera dalam satu serangan bunuh diri di kediaman dan pejabat Gabenor Wilayah Parwan, Abdul Basir Salangi semalam.

  Abdul Basir ketika memberitahu sebuah stesen televisyen tempatan berkata enam pengebom bunuh diri menyerbu kawasan kediaman dan pejabatnya sebelum meletupkan bom dan melepaskan tembakan.

  "Saya berada di dalam bangunan pejabat ketika serangan dilakukan. Seramai 14 orang awam dan lima anggota polis terbunuh, manakala 40 lagi cedera," katanya.

  Seorang pegawai berkata, lima letupan besar berlaku di kompleks pejabat dan kediaman itu dengan tiga daripadanya meletup di bahagian dalam bangunan, hanya 15 meter dari pejabat gabenor.

  Sekurang-kurangnya dua pegawai tentera Amerika juga berada di tempat kejadian tetapi mereka terselamat. – AFP


  Council fails to hand over keys to MCA members

  Posted: 14 Aug 2011 06:52 PM PDT

  Source: http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2011/8/14/nation/9299660&sec=nation (By OH ING YEEN, 14/8/2011)
  Kajang Municipal Council (MPKj) officers failed to return the keys to a building involved in a property tussle despite a letter by MCA members asking them to do so by noon yesterday. Serdang MCA chairman Datuk Liew Yuen Keong, deputy chairman Datuk Hoh Hee Lee and MCA members waited for about 45 minutes before giving their statement to the press. Liew claimed that MPKj's failure to hand over the keys was tantamount to contempt of court. "It shows the council is not sincere in returning the keys to us despite the court's decision. This (seizure of the building) is politically motivated," he said, alleging that the council had been used as a "tool for political gains".
  On Friday, the Shah Alam High Court had allowed an injunction applied by MCA secretary-general Datuk Seri Kong Cho Ha to stop the council from locking or entering the building, located at Jalan Indah 1/1, Taman Indah, Batu 11, Cheras. The injunction, which further sought for the council to return seven sets of new keys to the building as well as the items inside that were seized, was allowed pending full hearing of the trial. In a subsequent letter from MCA's lawyers to MPKj, it was stated that the council was to deliver the keys at noon yesterday.
  Batu 11 MCA branch chairman Lim Teong Hui said MCA would continue to allow the community to use its premises for activities. "The electricity and water bills will be paid by MCA and we will allow the community to use it free of charge. They only need to pay for the classes they attend," he said. Liew said MCA lawyers later contacted those representing the council, who promised "to deal with the matter in a few days' time."
  When contacted, Lim Lip Eng, the lawyer representing MPKj, said the date and time to return the keys and seized items were not stated in the injunction. "I received the letter on Friday," he said. "However, in the injunction, it is only stated that the council has to return the items within the time set by the court. "We will wait for the court's decision and for the MCA lawyers to inform us of the time and date.
  "We will abide by the law," he said.
  Council corporate communications head Shariman Mohd Nor said he would check with his officers on the matter.


  FELCRA Diarah Bayar Gantirugi Kepada Waris Kerana "Menceroboh"

  Posted: 14 Aug 2011 07:34 PM PDT

  Seorang waris kepada peserta Felcra di Tapah, Mohamad Ramly Sanji menang dalam samannya terhadap Felcra Berhad yang didakwa menceroboh tanah milik ibunya.

  Keputusan itu dibuat Mahkamah Tinggi Ipoh melalui Pesuruhjaya Kehakiman Datuk Dr Hassan Abd Rahman yang memutuskan bahawa perjanjian yang dibuat oleh Felcra dengan ibu plaintif sebelum ini tidak sah.

  Sehubungan itu pihak Felcra diarah membayar ganti rugi kepada plaintif dan kos tindakan itu akan ditaksirkan mahkamah.

  Selain itu Hakim juga mengeluarkan perintah injuksi yang menetapkan bahawa pihak Felcra perlu mengosongkan tanah tersebut dalam masa 30 hari dan segala kos pengosongan itu perlu ditanggung pihak Felcra.

  Plaintif menfailkan saman berkenaan pada 2008 selepas mendapati pihak defenden iaitu Felcra Berhad melakukan pencerobohan ke atas tanah seluas dua hektar dijalan Kacu Tapah, yang dibangunkan atas tujuan tanaman kelapa sawit.

  Kes beliau antara yang mendapat bantuan dan sokongan Badan Bertindak Peserta Felcra (Bapa), iaitu sebuah NGO yang memperjuangkan nasib peserta Felcra.

  Kemenangan rakyat

  Sementara itu, menurut pengerusi Bapa yang juga merupakan Timbalan Pesuruhjaya III PAS Perak, Tuan Haji Razman, beliau menganggap kemenangan tersebut sebagai kemenangan rakyat.

  Beliau menyatakan, kes itu menjadi penyuntik semangat kepada NGO itu untuk terus memberi kesedaran serta membantu peserta-peserta mendapatkan semula hak-hak mereka yang selama ini tidak diendahkan oleh pihak pengurusan Felcra. -HD
  This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

  Bukan PAS/PR, Tapi PERKASA Yang Bakar The Star

  Posted: 14 Aug 2011 06:20 PM PDT

  Star anti-Islam, kata PERKASA

  Pertubuhan Hak Melayu, PERKASA, hari ini mengecam akhbar The Star sebagai musuh Islam, kerana menyiarkan artikel dan gambar masakan daging babi dalam sisipan juadah berbuka puasa.

  Presiden PERKASA, Datuk Ibrahim Ali menegaskan beliau tidak menerima penjelasan bahawa ia adalah satu kesilapan.

  "Kita semua tahu siapa editor the Star," katanya sambil menyifatkan tindakan tersebut sebagai menguji had toleransi orang Islam.

  Bercakap selepas mempengerusikan mesyuarat majlis tertinggi PERKASA di Kelab Sultan Sulaiman di Kuala Lumpur, Ibrahim bertegas kesilapan The Star adalah "cabaran terang-terangan" terhadap Islam.

  Beliau yang juga ahli parlimen Pasir Mas menuduhkan akhbar harian berbahasa Inggeris itu secara "konsisten menyerang Islam".

  Oleh itu, tegas Ibrahim, adalah perlu bagi PERKASA "menuntut semula peranan sebagai pembela Islam", dengan menuduh PAS telah gagal memainkan peranan tersebut.

  Ahli parlimen bebas itu juga mendakwa Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat sendiri tidak lagi mengambil berat tentang Islam dan kini lebih tertarik dengan undi dan akan berkompromi terhadap apa saja.

  Dalam satu majlis kecil selepas itu, Pemuda PERKASA membakar nashkah akhbar the Star. -mk


  Perkasa bakar akhbar Star

  Akhbar itu menyiarkan iklan juadah Ramadan mengandungi daging babi.

  KUALA LUMPUR: Perkasa membakar akhbar The Star sebagai memprotes akhbar itu menyiarkan iklan hidangan Ramadan baru-baru ini.

  Akhbar itu menyiarkan iklan juadah Ramadan mengandungi daging babi.

  Pembakaran itu diketuai oleh Ketua Wira Perkasa Irwan Fahmi Idris.

  Dalam ucapannya, Irwan berkata. Penyiaran iklan oleh akhbar The Star itu menghina orang Islam.

  "Perkasa meminta akhbar The Star meminta maaf secara terbuka kepada orang Islam," katanya.

  Dalam ucapannyqa, Irwan juga menyelar MCA dan MIC yang dianggapnya suka menjaga hal ehwal orang Melayu.

  "Kamu kerjalah untuk kaum kamu sendiri kerana dalam pilihan raya tidak mendapat sokongan.

  "Tolong hormati kaum majoriti," katanya. -FMT

  Ulasan GB

  Bukan PAS, bukan PKR apatah lagi DAP yang bakar akhbar The Star. Tetapi PERKASA. Rakan karib UMNO yang selama ini dijulang oleh media arus perdana termasuk The Star/Mstar sendiri.

  Isunya kerana The Star menyiarkan artikel dan gambar masakan daging babi dalam sisipan juadah berbuka puasa. Ia memang menghinakan umat Islam.

  Tetapi PAS/ Pakatan Rakyat tidak mengambil tindakan melulu. Kita tahu bahawa tidak mungkin The Star boleh melakukan penghinaan keterlaluan sedemikian rupa terhadap umat Islam, tetapi kita juga tahu bahawa berkemungkinan ia dilakukan tanpa sengaja, atau kerana kejahilan atau kerana kecuaian, atau tanpa niat untuk menghina. Maka itu PAS/PR tidak mudah mengambil tindakan melulu... mengenepikan emosi/sentimen tetapi menunggu jawapan sebenar dan peryataan mohon maaf secara terbuka oleh The STAR.

  Buka mata, Melayu yang mana bersentimen dan beremosi dan yang suka runs amuk?

  Sekarang The Star sudah sepatutnya dapat menilai sendiri. Kebenaran telah bersuara dengan jelas di depan mata. Terpulang. Masih nak menghentam PAS/PR dan nak membela UMNO BN lagikah?

  Jika ya, teruskan, kami akan terus juga memohon agar Tuhan dedahkan lagi kecelaruan "barisan" kamu yang sebenarnya sedang berada di jurang keruntuhan.


  The Understanding Wife

  Posted: 14 Aug 2011 03:15 PM PDT

  The understanding wife!

  Four blokes spend weeks planning the perfect camping and fishing trip to a remote spot in the countryside.

  Two days before they are due to leave, Dave's wife puts her foot down and tells him he's not going. His mates are naturally pissed off that he can't go, but there's nothing they can do, so they decide to push on.

  Two days later, the three fellas arrive at the remote camp site to find Dave sitting there with a tent set up, firewood gathered, beer chilled and open, and fish cooking on the fire.

  Steve: 'Damn man, how long you been here and how did you talk your wife into letting you come?'

  Dave: 'I've been here since last night. Yesterday afternoon I was sitting in my chair and my wife came up behind me and put her hands over my eyes and said, "Guess who?" '

  'I pulled her hands off and she was wearing a brand new see-through nightie. She took my hand and led me to our bedroom. The room had lots of lit, scented candles and rose petals all over. There was soft music in the background. On the bed were handcuffs and ropes! She told me to tie and cuff her to the bed, so I did.

  'And then she said: "Do whatever you want."

  'So here I am.' 


  -Author Unknown-

  *Thanks to Freddie who sent me this post.


  No comments: