Wednesday, August 3, 2011

Najib Mungkin Lebih Malang Dari Pak Lah

Najib Mungkin Lebih Malang Dari Pak Lah


Najib Mungkin Lebih Malang Dari Pak Lah

Posted: 03 Aug 2011 10:15 AM PDT

PRU 13 awal atau lewat, Najib tetap didesak berundur?

Melihat kepada lautan manusia pada 9 Julai 2011, ramai menjangka Perdana Menteri Najib Razak tidak berani untuk membubarkan parlimen pada tahun ini.

Igauan bagaimana perhimpunan BERSIH pada 10 November 2007 mencetuskan tsunami politik pada 8 Mac 2008 masih menghantui Barisan Nasional. Seandainya PRU ke-13 diadakan pada tahun ini, Najib berkemungkinan besar mengulangi nasib mantan PM, Abdullah Ahmad Badawi.

Lebih-lebih lagi, cara dan pendekatan kerajaan Najib Razak mengendalikan perhimpunan BERSIH 2.0 telah mencungkil ketidakpuasan ramai, dari Sasterawan Negara yang menjadi ikon budaya, hinggalah bekas mufti yang berpengaruh dalam bidang agama; dari mereka yang berada di atas pagar, hinggalah pewaris tokoh UMNO sendiri - Marina Mahathir.

Mengikut perhitungan biasa, kerajaan Najib dijangka memerlukan tempoh dalam setahun untuk memperbaiki keadaaan, atau sekurang-kurangnya meredakan ketidakpuasan ini. Dengan kata lain, PRU 13 paling mungkin diadakan pada tahun 2012 selepas Jun, malah tidak mustahil diheret sehingga awal tahun 2013.

Semakin lama PRU ditunda....

Namun demikian, perkiraan UMNO mungkin tidak mengikut logik biasa. Semakin lama PRU ke-13 ditunda, bermakna semakin berat bebannya. Pertama, UMNO-BN tidak mempunyai alasan untuk menundakan reformasi sistem pilihan raya. Perlu diingatkan bagaimana impak "BERSIH 1.0" memuncak apabila SPR membatalkan penggunaan dakwat kekal empat hari sebelum hari pengundian PRU 12. Kerajaan Najib sama ada kehilangan undi berikutan "ketidaksempatan" melakukan reformasi sistem pilihan raya, ataupun tumbang kerana sistem pilihan raya yang bersih, adil dan bebas.

Dari segi ekonominya, semakin lama PRU 13 ditunda, maka kerajaan BN perlu bergelut dalam situasi inflasi yang semakin melonjak. Harga minyak semestinya akan meningkat, selain tarif elektrik yang telah dijanjikan akan dikaji setiap enam bulan. Keadaannya akan lebih parah dalam suasana ekonomi yang tidak menentu, malah dijangka "meleset" pada tahun 2012. Pengurangan subsidi hampir pasti berlaku. Meskipun dibuat juga peruntukan bajet (gula) untuk meraih undi, persoalan yang melantun-lantun adalah, dari mana datangnya wang itu?

Dari segi politiknya pula seandainya PRU 13 dijalankan pada 2012 mahupun 2013, pengundi Sarawak akan tertanya-tanya, bilakah Ketua Menteri Taib Mahmud bersara? Meskipun menang dalam pertarungan sengit PRN Sarawak pada April 2011, namun BN sedar bahawa angin perubahan semakin kencang. Seandainya Taib Mahmud dikekalkan, maka ia menghulurkan senjata kepada Pakatan Rakyat untuk menyerang dirinya. Sebaliknya, jikalau Taib Mahmud digugurkan, maka pertentangan kepentingan akan berlaku, antara Taib Mahmud yang sudah 30 tahun berkuasa di bumi kenyalang, dengan kepentingan kerajaan persekutuan.

Seandainya BN gagal menyelesaikan konflik ini, maka angin perubahan dijangka bertiup ke Sabah, dua negeri yang melanjutkan denyutan jantung BN di Putrajaya. Perlu diambil kira juga negeri Johor, yang mana sebelum ini Menteri Besar Abdul Ghani sendiri menjangkakan angin perubahan yang lebih kencang berbanding 8 Mac 2008. MCA menyumbang tujuh daripada 26 kerusi parlimen di Johor, dan tujuh ini berpotensi jatuh ke tangan Pakatan Rakyat. Melihat kepada senario terkini, persoalan yang lebih merunsingkan Najib/BN adalah, daripada 15 kerusi parlimen yang dipegang MCA sekarang, berapa yang mampu dipertahankan?

Kegagalan Najib menarik sokongan

Najib bermula dari mana Abdullah Ahmad Badawi terjatuh. Jelas, slogan 1Malaysia-nya menyasarkan pengundi yang berada di "pertengahan", yang mual dengan politik perkauman. Sementara itu, Program Transformasi Ekonomi (ETP)-nya pula menyasarkan pengundi bandar, yang menaruh harapan agar sistem dan struktur ekonomi diperbetulkan. Golongan ini tidak menunjukkan kecenderungan politik parti yang tegar, mereka dijangka kembali ke pangkuan BN seandainya kehidupan harian dan keadaan negara diperbaiki.

Akhirnya kesemua daripada mereka dihampakan. Sama ada PERKASA diwujudkan atas restu Najib kerana "politik talam dua muka", mahupun sabotaj dalaman parti - sudah tidak penting. Politik itu persepsi. Persepsi umum adalah PERKASA berjaya menggagalkan 1Malaysia dan ETP yang digagaskan Najib, dan Najib selaku seorang PM gagal mengawal keadaan sehingga PERKASA dibiarkan bermaharajarela.

Najib semakin tersepit Bukan sahaja golongan yang berada di "tengah-tengah" ini dikecewakan, malah ikon-ikon tertentu yang berpengaruh turut mengasingkan diri dari regim ini, bahkan melontarkan kritikan terhadapnya. Ikon budaya, Sasterawan Negara A.Samad Said dalam wawancara bersama Malaysiakini terus mengecam bahawa "Najib memang kejam". Perlu diingatkan bahawa A.Samad Said disokong sekumpulan seniman apabila polis menyoal-siasat beliau di bawah Akta Hasutan.

Baru-baru ini, bekas mufti Perlis, Mohd Asri Zainul Abidin (MAZA) dikaitkan pula dengan fahaman Wahabi, dan aktiviti terrorisme. Meskipun sesetengah pandangan beliau dianggap kritikal terhadap kerajaan, namun Dr. MAZA tidak semestinya berpihak kepada PR. Misalnya, beliau pernah dikecam keras apabila mencadangkan agar Ketua Umum PKR Anwar Ibrahim berundur. Maknanya, terdapat ruang untuk BN "engage" pemimpin yang berpengaruh seperti ini. Namun, mengaitkan MAZA dengan pengganas adalah sesuatu yang sukar dipertahankan, walaupun Utusan Malaysia, kerana MAZA pernah menulis kolum untuk akhbar tersebut.

Pendekatan Najib mengendali BERSIH 2.0 seolah-olah menggali kubur untuk dirinya. Titik pusingannya berlaku apabila Najib berdolak-dalik dalam isu "stadium", yang menyebabkan ramai beralih untuk bersimpati terhadap BERSIH 2.0. Dan apabila gas pemedih mata dilepaskan bertalu-talu ke dalam lautan manusia yang merangkumi warga emas, budak kecil... yang melangkaui batas kaum dan agama, imej Najib ranap dalam sekelip mata.

Pergelutan dalam UMNO

Kini Najib berdepan dengan tekanan dalam partinya. Dari perkiraan sesetengah pemimpin UMNO, BN tetap mampu mempertahankan kerajaan persekutuan pada PRU 13, meskipun mungkin gagal mengembalikan majoriti dua pertiga, dan beberapa kerajaan negeri, malah mungkin kehilangan Negeri Sembilan!

Apapun berlaku, senario ini tidak memihak kepada Najib. Najib tetap akan digulingkan dalam UMNO seandainya,-

Pertama, gagal mengembalikan majoriti dua pertiga dalam parlimen;
Kedua, gagal mengembalikan kuasa beberapa kerajaan negeri, misalnya Selangor.
Ketiga, gagal meraih sokongan bukan Melayu.


Dari kaca mata sesetengah pimpinan UMNO, UMNO-BN akan hilang kuasa jikalau semakin lama PRU 13 ditunda. Maka tidak mustahil seandainya Najib didesak untuk mengadakan PRU 13 pada Oktober tahun ini.

Sama ada PRU 13 diadakan pada tahun ini mahupun tahun 2012, malah 2013, Najib perlu bersedia untuk menyusuri jejak Abdullah Ahmad Badawi. Abdullah gagal apabila menghampakan pengundi yang mahu melihat perubahan yang dijanjikannya. Nasib yang sama akan menimpa Najib. Cuma, nasib Najib mungkin lebih malang daripada Abdullah, kerana beliau mempunyai kes Scorpene yang bakal berlangsung perbicaraannya di Perancis! -MR

*Lim Hong Siang ialah Editor MerdekaReview, edisi bahasa Malaysia


A Day Out With Yashica 635 Twin Lens Reflex Camera

Posted: 03 Aug 2011 08:08 AM PDT

Do you know what is Twin Lens Reflex camera, the TLR? It's an old vintage camera which has two lens and your viewfinder is on top of the camera and people look down into the camera to take a shot.

My uncle borrowed me an very old camera, the Yashica 635 dual format TLR camera to play out. He kept it for super many years, it still looking good and in a very good condition for taking photograph. The dual format means that it can support both 120mm film and the 35mm film that we normally use.

120mm is not really my favourite as it's not easy to find and the processing and developing of it is costly. Luckily there's an adapter which allow the camera to use 35mm format film, though this turn the camera into portrait mode.

With much excitement about this ancient camera, brother and I went to buy a Fujifilm Superia 35mm film for RM12 to try it out. Spent about half an hour to figure out how to put in the film as there's no manual for it and finally we've successfully have the film fixed in the camera.

Everything is in manual, focusing, shutter speed and aperture. It has a wide aperture of f3.5 and fastest shutter speed of 1/500. We have to wind every exposure film ourselves manually as there's no battery and automated part.

After fixing the film, we quickly go to Straits Quay to try out the camera since the day was still bright. As you know, film camera without a flash and slow ISO film is always not advisable to shoot during low light situation.

Focusing is easy with a magnifying glass on the viewfinder. However, setting up the best setting for shooting is not easy and we have to refer to the setting of DSLR like shutter speed and aperture. Haha. We are not pro to estimate it yet, I really salute the user of this camera back then. There must be a standard for it but I don't know yet.


We wanted to shoot all 36 exposure of the film but failed because the winding problem of the camera and we wind all till the end and we shot about 16 shots.

Thought of going to the camera shop to developed the film right after it but couldn't find any photo shop that is still open on a Sunday evening. Haha. And not much of them are developing and printing film, that's a sad thing. Then we went to develop the next day, scanned into digital format and turn out to be good and love the bokeh and the photos taken by me. Haha, so proud of myself. XD Some shots were taken by my brother too.

Seems like film camera is kinda fun, especially old old one. =D

One more thing, it's not easy to frame the photo as it's inverted in the viewfinder and superhard to take landscape.


MAS, Firefly, Airasia and CSR

Posted: 03 Aug 2011 07:43 AM PDT

One of the most annoying things about school holidays and festive seasons is that airfares are costly.

If there is a need for airlines to do corporate social responsibility ('CSR') it really should begin with school holidays and festive seasons. The best time for family gatherings is during school holidays and festive seasons. School children particularly look forward to spending time with outstation extended family members such as grandparents, aunts, uncles and cousins. It is the best time to balik kampung and to visit the family. Yet, air ticket prices are always expensive during school holidays and festive holidays. If there is a wedding to be planned, one should avoid school holidays since the air tickets tend to be expensive, even though it would seem like the perfect time to have one. In fact, when special fare promotions are announced, there is even a note in fine print that the special fares would not be applicable during school holidays or public holidays! It seems unconscionable for airlines to seek a bigger profit during such times.

It would be great if Malaysia Airlines, Firefly and Airasia, being Malaysian, could adopt a CSR approach with regards to such holidays. Follow the footsteps of Telekom Malaysia, where calls made during festive seasons are at a lower call charges, appreciating the sensitivity that calls are particularly meaningful for people who are away during such times. Balik kampung during such times are also particularly meaningful. And this airfare insensitivity particularly hurts people who have to travel between east and west Malaysia with no other means to balik kampung.

During festive seasons, the government monitors prices of food. Could there be a monitoring of airfares too?


Couple escapes from burning Perodua Myvi @ U-turn ramp in Jalan 16/11!

Posted: 03 Aug 2011 07:20 AM PDT

Wednesday August 3, 2011

Couple escapes from burning car

PETALING JAYA: A couple had a narrow escape after their car caught fire on a road beside the Sprint Highway here.
In the 11.30pm incident, the couple was heading up the U-turn ramp in Jalan 16/11 near the Phileo Damansara Business Centre here when their Perodua Myvi reportedly experienced mechanical problems, causing fire to break out in the engine compartment.
Destroyed: The burnt car sitting on the road in front of Phileo Damansara Business Centre in Petaling Jaya Tuesday night
A hotel worker nearby heard shouts for help and called the fire brigade.
Firefighters from the SS2 and Taman Tun Dr Ismail fire stations arrived minutes later and managed to put out the fire by midnight.
However, the car was destroyed.

 The Season of Blundering Buffoons

Posted: 03 Aug 2011 07:14 AM PDT

While some might think the dust is settling after the release of the EO6, a storm could be brewing instead. Following the gross mishandling of the Bersih 2.0 rally and post-Bersih events, BN has been scurrying to execute damage control but to no avail. Why?

Legal or Illegal?

To declare Bersih 2.0 as an illegal organization is a big mistake because it is not an organization but a coalition of 62 organizations which are LEGALLY registered.

There is no necessity for a coalition to be registered. All they did was to come together to pursue certain electoral reforms for a stronger and more democratic system. For that matter, Pakatan Rakyat is also not registered but is it considered illegal since it is a coalition of 3 legally registered parties?

If there are defects in any system such as the judiciary, the police or the bureaucracy, responsible citizens have to push for changes. Is anything wrong with that?

Bear in mind that the King met with Bersih 2.0 Chairperson S.Ambiga  and not Ibrahim Ali.

What does that tell us?

Besides, the IGP also said that Bersih 2.0 could have the rally at the Shah Alam Stadium. Even then, the Bernama statement has contradictions. Details HERE.

So why and when did it become illegal? Simple - when they perceived that the organizers had defied them. When threatened, logic and reason fizzle into thin air and then the seeds of fear would be sown.

Blundering Buffoons

To that end, 30 PSM leaders and members were arrested for allegedly being in possession of 600 photocopies of Bersih pamphlets and subversive documents. Six were held for 28 days without trial under the draconian Emergency Ordinance 1969 and were released last Friday. However, the 30 face charges under the Societies Act pertaining to the Bersih 2.0 pamphlets and the Internal Security Act for the subversive documents.

Ironically, Malaysia sits on the UN Human Rights Council and still practises the ISA and the Emergency Ordinance. What a farce!

As a result of the many blunders made in the pre and post Bersih period, the international media went to town as they highlighted the manner in which the authorities handled the rally.The season of blunders continued when the PM announced that the Government is committed to electoral reforms and ensuring that parliamentary democracy is forever maintained.

Reality check. Isn't that part of Bersih's quest for electoral reforms? Why brand a coalition as illegal and then go on to do what that coalition has been trying to do?

During the 5th Annual Malaysian Student Leaders Summit in Kuala Lumpur last Sunday,  MyOverseasVote (MOV) said that Najib was asked as to how Malaysians studying and working abroad could cast their votes.

He reportedly answered that he would look into the practicalities of allowing overseas voting and the necessity of amending the Federal Constitution to allow for this. He also assured the summit that his administration is committed to and will undertake electoral reform.

In a statement today, MOV expressed disappointment that Najib appeared to be in the dark about overseas voting and referred to Article 119 of the constitution.

According to Free Malaysia Today:


The article provides that every Malaysian citizen has the right to vote so long as he is at least 21 years old and registered either as a voter resident in a constituency or as an "Absent Voter".


MOV also pointed out that pursuant to the Elections (Postal Voting) Regulations 2003, all absent voters are entitled to receive postal ballots when an election is called.


"Unfortunately the regulations governing the registration of absent voters currently discriminate between citizens on the grounds of their occupation and employment," MOV said.


The Elections (Registration of Voters) Regulations 2002 allowed only three categories of Malaysian citizens to register as absent voters.


The three are:


  • serving members of a Malaysian, Commonwealth or foreign military and their spouses,
  • civil servants serving outside Peninsular or East Malaysia and their spouses, and
  • full-time students studying outside Peninsular or East Malaysia and their spouses.


"It thereby excludes nearly a million Malaysians stationed overseas who work in the private sector or who are retired," MOV stated.


"The prime minister should explain why a Malaysian serving with a foreign military is entitled to vote as an absent voter but not a Malaysian who works overseas for a Malaysian or multinational company."

I am sure with his many well-trained and highly qualified advisers, the PM, head of the country should be able to shed light on these issues. After all, aren't the elections just round the corner?

Apart from all this, FMT also reported that speculation has been rife that Prime Minister Najib Tun Razak's position in Umno is under threat. A storm is really brewing behind the scenes. The report cited that "while in public, support is expressed for the president, behind closed doors his deputy Muhyiddin Yassin with the blessings of former prime minister Dr Mahathir Mohamad is making his move."

Many believe that the prime minister's grip on power slipped further following the Bersih 2.0 rally on July 9 while the controversies surrounding his wife Rosmah Mansor are also taking a toll.

What will happen during this season of blundering buffoons? Expect fireworks!

For sure, WE cannot blunder when we go to the ballot box.

We all need a united stand from all Malaysians against a host of injustices in this country and the starting point would be electoral reforms which would open the way to a cleaner, fairer democratic system.


Ada Sinar di Hujung Terowong

Posted: 03 Aug 2011 06:55 AM PDT

(Diterbit di Sinar Harian, 2 Ogos 2011)

Ada sinar di hujung terowong itulah yang dapat digambarkan apabila membicarakan mengenai perhimpunan Bersih 9 julai lepas.

Perhimpunan yang dikatakan menyebabkan Kuala Lumpur seperti dilanggar garuda, malah akan berulang peristiwa 13 Mei.

Paling menyedihkan, Bersih 2.0 dikaitkan dengan komunis sehingga enam ahli Parti Sosialis Malaysia (PSM) ditahan sebulan di bawah Ordinan Darurat (EO), dikatakan menerima dana daripada Kristian, dikatakan hendak menjatuhkan kerajaan dan kononnya di dalangi parti-parti pembangkang.

Pelbagai tekanan dikenakan kepada pemimpin-pemimpin bukan kerajaan, pejabat di serbu, peralatan dirampas dan sukarelawan ditahan, baju kuning berlogokan Bersih 2.0 diharamkan, malah ketakutan kepada warna kuning ini menyebabkan sesiapa yang memakainya ditahan tanpa usul periksa.

Pembuka kepada penerimaan untuk pilihan raya yang bersih dan adil ini selepas dimomokkan sebagai sesuatu yang buruk dan jahat kerana keinginan rakyat mahu ia dilaksanakan dan Sinar Harian telah membuka langkah berani untuk memulakan dialog 'Apa Selepas 9 Julai' dan disitu barulah kita disedarkan bahawa gelombang kuning melonjak kini.

Inilah kesedaran yang ditunjukkan oleh semua, tidak ada alasan boleh diterima dan keinginan ini tidak boleh disekat-sekat lagi.

Sekeras-keras kerak nasi akhirnya akhirnya kita nampak perubahan yang ketara, iltizam, keinginan dan wawasan rakyat mampu melunakkan kekerasan jiwa pemimpin-pemimpin kerajaan, mereka bersedia untuk melaksanakan pilihan raya yang bersih dan adil.

Inilah yang kita mahukan, kita mahukan sesuatu yang baik untuk negara, untuk menjadikan Malaysia sekali lagi sebagai contoh sebuah negara yang mendukung kehendak rakyat.

Pemimpin-pemimpin yang menafikan perkara ini pastinya akan ditinggalkan keretapi kerana pilihan raya yang bersih dan adil memberi peluang kepada semua untuk membuktikan bahawa sesiapa yang terpilih untuk memerintah negara ini pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU 13) dipilih melalui pilihan raya yang bersih dan adil.

Kita harus menolak sebarang tindakan kotor yang bukan sahaja akan mencemarkan negara ini tetapi mencemarkan kepimpinan kita sendiri, maka tuntutan untuk membersihkan pilihan raya ini harus dilakukan melangkau latar belakang kepartian.

Pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat (PR) dan Barisan Nasional (BN) perlu bergerak seiring serta sehaluan untuk memastikan pilihan raya akan datang adalah bersih serta adil kerana ia adalah kemahuan, kehendak dan keinginan rakyat.

Jangan nafikan hak rakyat untuk mendapat tuntutan yang boleh kita berikan kepada mereka kerana mereka boleh menghukum kita walaupun dalam seribu kepayahan, jangan diuji kekentalan rakyat kerana ia telah dibuktikan pada 9 Julai lepas, jangan diuji kesabaran rakyat kerana ia seperti bara dalam sekam.

Sempena bulan mulia – Ramadan yang mubarak ini dengan meminjam tulisan Dr Zaharuddin Abdul Rahman, pensyarah di Universiti Islam Malaysia mengenai ibadah puasa.

"Objektif atau sasaran yang perlu dicapai oleh Muslim di bulan Ramadhan ini kepada dua yang terutama. Iaitu taqwa dan keampunan. Perihal objektif taqwa telah disebut dengan jelas di dalam ayat 183 dari surah al-Baqarah.

Manakala objektif 'mendapatkan keampunan' ternyata dari hadis sohih tentang Sayyidatina Aisyah r.a yang bertanya kepada Nabi SAW doa yang perlu dibaca tatkala sedar sedang mendapat lailatul qadar. Maka doa ringkas yang diajar baginda ialah meminta keampunan Allah SWT."

Sebagai pemimpin yang bertakwa marilah kita laksanakan amanah yang telah diberikan oleh Allah SWT dan rakyat yang memilih kita dengan memastikan bahawa SPR perlu bebas dalam melaksanakan bidang kuasanya, kerajaan dan pakar-pakar undang-undang dan tentunya rakyat memberi khidmat kepada SPR untuk memastikan pilihan raya yang akan dilaksanakan dengan bersih dan adil.

Kerajaan sekiranya benar-benar telus perlu berfikir bagaimana ingin membebaskan SPR dari kekangan ini.

Sesungguhnya rahmat Allah SWT di bulan Ramadan yang mubarak ini amat lah luas, ia pemberi harapan baru kepada harapan yang hampir-hampir dimusnahkan tetapi kita sebagai hamba perlu terus berpegang kepada janji Allah bahawa akan sentiasa ada sinar di hujung terowong.


Alasan Kesilapan Teknikal SPR Tak Masuk Akal & Cuba Perbodohkan Rakyat [updated]

Posted: 03 Aug 2011 07:57 AM PDT

Pakatan: Jawapan SPR tak masuk akal

Anggota parlimen Pakatan Rakyat menolak penjelasan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bahawa isu pendaftaran penduduk tetap (PR) sebagai pengundi mungkin hanya masalah kemaskini.

"Ini tidak masuk akal," kata Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub (kiri) yang mewakili wakil rakyat Pakatan dalam sidang media di Petaling Jaya hari ini.

Beliau bagaimanapun tidak mengulas lanjut berhubung perkara itu, sebaliknya menyerahkan kepada Setiausaha PAS Selangor Khairuddin Othman untuk membuat perjelasan kerana baru sahaja mengadakan pertemuan dengan pihak SPR negeri semalam.

SPR malam tadi menafikan terdapat penduduk tetap didaftarkan sebagai pengundi kerana hanya rakyat Malaysia boleh memohon bagi tujuan itu.

Sebaliknya, kata pengerusinya Tan Sri Abdul Aziz Yusof, kesilapan itu mungkin berpunca akibat kecuaian teknikal Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

Katanya, beliau fikir senarai nama PR di laman web JPN adalah senarai lama yang belum dikemaski.

Khairuddin (kanan) berkata, Abdul Aziz tidak dapat diterima kerana ia masih tidak menjawab persoalan bagaimana status penduduk tetap bertukar dalam tempoh beberapa jam.

Selain itu, tambahanya, timbul juga persoalan kenapa sistem dalam talian itu tidak dikemaskini secara automatik sejurus selepas maklumat baru diperoleh.

"Kalau tidak kemaskini, SPR kena kaji sistem itu," kata Khairuddin yang juga seorang pengamal undang-undang.

Sementara itu, beliau juga mendakwa mengenalpasti seramai 243 pengundi Cina di Paya Jaras namanya masih tercicir dalam daftar pemilih. -mk


SPR nafi penduduk tetap didaftar sebagai pengundi

Sebaliknya, kata pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Yusof kesilapan itu mungkin berpunca akibat kecuaian teknikal Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia menafikan penduduk tetap (PR) telah didaftarkan sebagai pengundi.

Sebaliknya, kata pengerusinya, Tan Sri Abdul Aziz Yusof kesilapan itu mungkin berpunca akibat kecuaian teknikal Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

"Saya fikir senarai nama PR di laman web JPN adalah senarai lama yang belum dikemaskini," kata Abdul Aziz dalam SMS kepada Malaysiakini malam semalam.

Katanya, hanya rakyat Malaysia yang boleh memohon untuk mendaftar sebagai pengundi.

"PR tidak dibenarkan kecuali Kementerian Dalam Negeri meluluskan permohonan mereka sebagai rakyat Malaysia. Jika tidak permohonan mereka sebagai pengundi secara automatik akan ditolak oleh sistem saringan SPR selepas menyemak status mereka dengan sistem JPN - Agency Link Up System (Alis)," katanya.

Namun, kata Abdul Aziz SPR akan mempamerkan daftar pemilih tambahan yang dikeluarkan setiap empat bulan untuk tatapan umum selama seminggu.

"Pengundi di kawasan itu boleh membantah (jika mendapati ada penyelewengan)," katanya.

Abdul Aziz mengulas kontroversi di mana terdapat dakwaan bahawa penduduk tetap didaftarkan sebagai pengundi dan nama mereka tersenarai pada daftar pemilih tambahan yang baru. Status penduduk tetap itu kemudiannya 'dinaik-taraf' sebagai warganegara dalam beberapa jam, mengikut sistem pengesahan online JPN. -mk
Ulasan GB

Salah tetap salah. Mana mungkin anda boleh menjadikan "kesilapan teknikal" sebagai alasan untuk kesalahan yang terlalu ketara?

Ternyata ia alasan yang direka-reka. Ia alasan untuk memperbodohkan orangramai.

Mereka ini perlu disiasat dan dikenakan tindakan.

Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR berserta dengan Jabatan Pendaftaran Negara perlu sangat dipenjarakan di atas konspirasi yang tidak bermaruah ini.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Muslims obliged to fast. Are non-Muslims obliged to respect Ramadan?!

Posted: 03 Aug 2011 05:03 AM PDT

August 03, 2011
AUG 3 — By now, many of us would have been aware of the "public service" advertisements that have been pulled by 8TV.
For those who have not seen it yet, the awesome "public service" advertisements could be accessed via a report on The Malaysian Insider yesterday.
It is amazing that some people could take leave of their intelligence in full public view nowadays. And we seem to be doing it with the consistency of Datuk Nicole Davids in the squash courts. Syabas.
The thing that struck me was the nonchalant attitude shown by Media Prima chief operating officer Ahmad Izham Omar when the advertisements were creating a storm in cyberspace yesterday. He was reported as saying, on his Twitter account:
"Chill guys. Don't overthink the ads. Its written, produced and directed by a multi-racial team. If you overanalyse, anything will be bad." [sic]
As a media man, he should know that a message-driven public service advertisement would, at some point in time, be dissected and analysed by the very target of those advertisements. And when the advertisements turn stereotyping into an art, surely they will touch on raw nerves.
One does not have to "overthink" about those advertisements to find them offensive and insensitive. The fact that it was produced by a "multi-racial team" does not negate the somewhat insidious stereotyping contained in the advertisements.
The advice to "chill out" was, to me, even more insulting than the advertisements themselves.
Speaking of insults, I am sure many Muslims would find those advertisements insulting as well. How weak are we, Muslims? We would be breaking our fasts when we see other people eat or drink? And will we get hard-ons at a pasar Ramadan when we see girls in sleeveless tank-tops showing their armpits, eh?
The ritual of fasting is meant to cleanse not only our physical body but also our soul. We are supposed to be humbled by the experience of fasting. We are supposed to learn the sufferings of those who are not as lucky as we are, those who do not have food and drinks like us day in day out throughout the year, as opposed to only 30 days or so a year.
Why are we so weak, so much so that we have to ask people of other faiths not to drink or eat in front of us? For God's sake, the Prophet and his followers fought the Badar battle on the 17th day of Ramadan in the year 624. And here, now, in 2011, we seek the non-Muslims' understanding not to eat in front of us in Ramadan. Awesome.
I just love seeing how the Chinese-looking girl was portrayed as a greedy person trying to make a pig of herself with all the food. If the 8TV crew could go to one of those hotels that serves the RM100++ buka puasa buffet, perhaps they would see that Muslims too put mountainous amounts of food on their plates, much of which is not consumed at the end.
There are many messages that could be delivered during Ramadan. Messages about how we all should be moderate in our buka puasa meals; about how we all should not forget the sufferings of those in poverty and those children who have to work on the streets of Chow Kit to fend for themselves; about how we all should not just think that Ramadan is all about avoiding food and drink in day time; about how we should all strive to respect each other, to treat each other with good manners and civility; about how we should all detoxify our soul from greed, corruption, intoxication with all things materials, etc etc.
Instead, we chose to demean our neighbours and friends with insensitive and almost senseless stereotyping this Ramadan. Just a few days ago I remember our Honourable Prime Minister preaching for acceptance instead of tolerance. What have the people at 8TV learned from that exhortation?
Well, the advertisements have been pulled out. The chief operating officer of Media Prima had reportedly said:
"Ok guys. We're pulling out the ads. Thank you very much for your concern."
He followed up by asking:
"And now to more important things... Does a horn section sound better with 4 trombones? Or would just 3 trombones be enough?"
Yes, life goes on, isn't it? There are much more important things in life.
As for the horn section with three or four trombones, I would surely hope 8TV is not going to air a programme on it. Because I fear they might just go and inspect some horns on some cars and air their findings. — art-harun.blogspot.com
* This is the personal opinion of the writer or publication. The Malaysian Insider does not endorse the view unless specified.YouTube sidang media Pakatan Rakyat

Posted: 03 Aug 2011 04:27 AM PDT

Facing the deaths of my clients

Posted: 03 Aug 2011 03:46 AM PDT

Having been a volunteer with Buddies for more than 7 years now, and being the one assigned with the most clients, having to face the deaths of my clients is something I have to go through, like it or not. And before you misunderstand me and start thinking that those diagnosed HIV+ don't have much time to live, please bear in mind that many of these clients had been diagnosed many years ago… or for some, by the time they were tested, their condition were already bad. And there were a few too, who succumbed to other diseases, not HIV-related.

So far 11 of the clients whom I knew and had personally met, had passed on, while another one, Makcik Minah, to whom I was assigned to but never got the chance to meet as she never answered my calls, died a lonely death, at the age of 74.

Out of the 11 whom I had met, I attended the funerals of 5 of them. The other 6, either I wasn't around on the day of their funeral, or I was only told about them later.

The first of my client's death I had to face was that of Rose. Although she had been a client of Buddies since way back in 1999, I was only assigned as her buddy in 2006. Before that Buddies didn't have a single Malay volunteer, and so when I got in, and the other volunteers managed to track Rose (after going missing for some time), I was immediately assigned as her buddy. By then she had been diagnosed with CA of the cervix, and her cancer had spread. I only got to know her for about 2 1/2 months, but grew rather close to her as I was always helping her with her hospital appointments etc. She was poor and weak, I simply didn't have the heart to let her go to the hospital on her own by taking a bus. Besides, I think if she had no choice but to take a bus, she'd probably skip her appointments altogether. Rose died at the Palliative Care Unit at the hospital, and the very same morning, her sister called me up to inform me of her death, as Rose had specifically told her sister to inform me should anything happened to her. I did go to the house to help out the family, but Rose's body was bathed and prepared at the hospital and so there wasn't really much to do at home.

The next client was Azman, Yah's husband. At that time, Yah, still a very strong determined lady, had problems with her in-laws. Azman, other than HIV, had mental problems as well, and about one week before his death, I had to help bring Azman home from the hospital as none of his siblings were willing – giving all sorts of excuses. I did go to visit when Yah called to inform me of Azman's death. Since he died at home, the family called the hospital people to help manage his body. The Health Dept people who came, not only made their presence obvious, they also dug a hole outside the house, obvious to everyone, poured Clorox into the hole and then buried Azman's clothes inside it. Needless to say, the neighbours became suspicious, and within the day, the whole neighbourhood knew Azman had HIV.

Then there was Lily, whom I didn't get to know too long either. She too, like Yah, had problems with her in-laws. As a matter of fact, when her late husband was diagnosed HIV+, her in-laws simply took him to stay with them in another state and nobody bothered to tell her about his HIV. She only found out about it when she got her husband's death cert, and when she & her children went for blood tests, she and her youngest child, were tested +ve. But Lily died from dengue, not HIV. I did attend Lily's funeral, in fact I followed the family from the hospital's mortuary to her father's kampong where she was buried.

Another client, Rashid, died on the 3rd day of Raya. It being Raya week, I made sure I took a break from voluntary work so I could spend time with my own family members. It wasn't easy though. What with Hana (Rashid's wife) texting me to say she needed me as she didn't know what to do, I did feel somewhat restless with the situation. But I had promised to go elsewhere with a few of my family members on that particular day, and my policy had always been, family comes first. However, I did entertain Hana's calls, and taught her through the phone on how to go about doing things at the hospital before bringing Rashid's body home for the funeral. And by the end of the day, I did call her again to make sure everything was settled.

2 days after Rashid died, came Rina's turn. Yes, both within the first week of Raya. But by the time I got the call from Rina's brother informing me that Rina had passed on, my siblings had gone back to their respective homes, and so I did make it a point to visit, not only to pay my last respects, but also to give moral support to her family, especially her mother whom I had met a few times. At first I went to her mother's house, but nobody seemed to be there. Then I called the brother, who told me that they were making all the necessary arrangements at the hospital, and then from the hospital straight to the grave. So I just went to the mortuary, and met her mother there.

Next on the list was Rose's brother. Yes, he too was HIV+ although how they got infected had nothing to do with each other. Rose, through her husband, while her brother, through IDU. Rose's death didn't stop her family members, particularly her sisters from keeping in touch with me (even now they still send me text messages from time to time), and I was the one they consulted to help arrange for a hospital appointment for their brother. I did help out, but the brother only went once, and defaulted after that. When his condition worsened, the sisters called me again to ask what they should do. So I just told them to bring him to the hospital. Not much could be done by then, but at least they could help reduce the pain. He died within the same week after the sisters called me. But I didn't attend his funeral as I already had prior engagements.

Then there was AJ. I was never in touch with AJ (although I did meet him once), but had been liaising with his wife (who had been spared from the virus, alhamdulillah) who had sought moral and emotional support from me. AJ himself seemed to have given up on his life the moment he was diagnosed +ve, and so he didn't fight it. When AJ died, I was in KL and so I didn't visit. I did however, followed up with his wife and children when I came back to Ipoh to assess the family's needs.

Another client, Hamidah, whom I met at the hospital during my clinic duty, died that very same night. With all the problems that she had, I was still trying to figure out how I could help her when a nurse from the district hospital where she was hospitalised called me to inform me of her death. I had actually told them I may visit her, and so they quickly called me up the next morning to save me the trouble from visiting.

Another client I had met once was Roslan. He wasn't keen on the idea of us visiting him at home as he didn't want his neighbours to get suspicious. So yes, we met him outside, and to help arrange for financial assistance for his family, we promised to meet up again so he could pass us all the necessary supporting documents. But our calls after that were never answered and text messages were never replied, leading us to think that he didn't want us to get involved. Later, I managed to get hold of his wife, and found out that he had died. And so much for not wanting us to visit to avoid suspicions by the neighbours, when he died, the Health Dept people went to visit and supervised the pengurusan jenazah at home, and gave clear instructions asking the family to use Clorox etc. The whole neighbourhood found out he had HIV.

Jeff was another client whom I had met, and in fact visited at his mother's house. But he had long decided that he didn't want to go for follow-up visits to the hospital and since he didn't go for his appointments, neither did his wife, Faridah, who was also confirmed +ve. I lost touch with them after that visit… until recently when Faridah was brought to the hospital by her sister-in-law who just found out about the couple's HIV status.  Jeff had passed on about 10 days earlier at home, and like in Roslan's case, with the obvious presence of the Health Dept people (and whatever else that they did when they were there), those who were present found out.

The last (so far) of my clients' death I had to face was that of Shila, who died just recently… the first case that I was fully involved in the pengurusan jenazah. I made sure I didn't do anything to cause any suspicion amongst those present. It wasn't necessary at all. There was nothing to worry about, I know for a fact HIV doesn't spread that easily and while I did take precautions, nothing I did was really out of the ordinary to cause any suspicions.

I know Shila's death won't be the last I have to face (unless of course, my turn comes before anybody else's) and since death is something I have learnt to accept, I believe I am capable of facing them calmly. It doesn't matter if some people think that I have no feelings…


PR Kepada Najib: Panggil Sidang Tergempar Parlimen Segera!

Posted: 03 Aug 2011 04:57 AM PDT


Pakatan tuntut PM panggil sidang tergempar Parlimen

Anggota parlimen Pakatan Rakyat hari ini menuntut Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak memanggil sidang tergempar Parlimen untuk membincangkang isu pertukaran status penduduk tetap (PR) kepada warganegara dengan sekelip mata.

Ahli Parlimen Kubang Kerian Salahudin Ayub berkata mereka akan menghantar surat dalam masa terdekat kerana mendakwa perkara "khianat" itu "mengancam keselamatan dan kedaulatan negara".

"Kami beri masa seminggu kepada perdana menteri untuk menjawabnya," katanya dalam sidang akhbar ahli parlimen Pakatan di di ibupejabat pakatan di Petaling Jaya hari ini.

Menurut Salahuddin, sidang itu mestilah diadakan dalam bulan Ramadan ini juga.

Turut hadir Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar (Lembah Pantai), setiausaha biro antarabangsa DAP Liew Chin Tong (Bukit Bendera), Pengarah Pilihan Raya Pusat PAS Dr Hatta Ramli (Kuala Krau), dan Timbalan Ketua Muslimat PAS Dr Mariah Mahmud (Kota Raja).

Semalam, Malaysiakini melaporkan, status seorang penduduk tetap yang berjaya didaftar sebagai pengundi bertukar kepada warganegara dalam tempoh empat jam sahaja selepas didedahkan.

Laporan itu mengundang kritikan pelbagai pihak, terutamanya oleh Pemuda PAS yang mendakwa memiliki banyak lagi bukti kes sebegitu berlaku.

Fokus Wilayah, Selangor, Johor

Ditanya tindakan lanjut Pakatan sekiranya desakan itu tidak diendahkan Najib, Salahuddin berkata: "Kami mempunyai beberapa siri tindakan. Tunggu saja."

"Kita akan dedahkan siapa taukenya nanti. Kita ada dokumen (bukti) yang cukup," katanya.

Salahuddin yang juga naib presiden PAS mendedahkan semakan mereka mendapati sehingga kini sejumlah 1,597 kes berhubung perkara itu dikesan di seluruh negara.

"Ia nampaknya terfokus di Wilayah Persekutuan, Selangor dan Johor," dakwanya.

Dalam data yang diedarkannya, Selangor mencatatkan jumlah tertinggi dengan 1,108 kes, diikuti Johor sebanyak 380 kes dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur 52 kes.

Salahuddin juga menunjukkan buku tebal kira-kira 2 inci mempunyai pelbagai maklumat berhubung kesalahan pilihan raya yang masih diselidiknya melalui satu pasukan khas PAS.

Mengulas prosedur permohonan warganegara, Salahuddin berkata, mengikut prosedur biasa, ia mengambil masa sehingga lebih 10 tahun.

"Tetapi ini berlaku sekelip masa atas konspirasi pemimpin Umno dan BN," katanya sambil mendakwa Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dipergunakan bagi tujuan itu.

Pendaftaran biometrik pekerja asing

Sementara itu, Nurul Izzah berkata, kegagalan Najib mengambil tindakan akan menggambarkan bahawa beliau sebagai perdana menteri yang tidak berkuasa terhadap beberapa agensi kerajaan berkaitan.

"Sekarang tiada dolak dalih lagi. Najib wajib panggil sidang tergempar (di parlimen)," katanya Nurul Izzah (kiri) lagi.

Sementara Liew pula berkata perdana menteri harus memberikan respons dengan "segera dan serta-merta" terhadap kes itu dan tuntutan Pakatan bagi membuktikan komitmennya terhadap pilihan raya yang bersih dan adil.

"Jika tidak, tiada gunanya kita adakan pilihan raya dengan sistem ini," katanya.

Sementara itu, Dr Hatta pula mengesyaki apa yang berlaku mempunyai kaitan dengan program pemutihan pendatang asing yang sedang berlangsung di seluruh negara yang bermula sejak sebulan lalu.

"Mereka daftar pekerja asing dengan biometrik. Adakah ini mempunyai kaitan? Adakah ini sebabnya data bertukar dalam beberapa jam sahaja," katanya.

Sejak dilaksanakan 13 Julai lepas, dilaporkan 390,404 pekerja asing daripada 26,894 majikan telah mendaftar bawah Program Pendaftaran Biometrik Pekerja Asing yang Sah, manakala pendaftaran pekerja asing tidak sah pula bermula kelmarin. -mk

Ulasan GB

GB mencadangkan jika Najib enggan untuk memanggil sidang tergempar parlimen, maka usul tidak percaya perlu dikemukakan kepada beliau, itu pun jika ada sidang parlimen lagi (kerana PRU13 dijangka diadakan tidak lama lagi).

Atau alternatif yang ada ialah gerakkan perhimpunan BERSIH 3.0 untuk rakyat merafak sembah kepada Yang Dipertuan Agong mengadukan salahlaku Perdana Menteri Malaysia yang bernama Mohd Najib bin Abdul Razak bersama-sama SPR & JPN.


Hidangan Buka Puasa – Chunky Tomato and Celery Salsa

Posted: 03 Aug 2011 02:37 AM PDT

I would like to apologize to any of you that is allergic to pictures of food during this fasting month. But I am sorry la… apart from my work at the office, myself just like most moms/wives out there could not avoid thinking about what to cook for iftar, what to serve to my vegan-wannabe 3 year old, what to feed laki aku masa sahur nanti… etc

So whether we like it or not, food topics are still reflected in the blog. Just like now, I am writing about what we had last night. I made this salsa thingy that I served with pasta (because we need the carbs badly).

 


It's packed with tomatoes, celery, beef, onions and some mushroom too. I used tomato puree as the base and I added lots of chunky chopped tomatoes to get the real taste. The main herb that in this dish is basil! My fave!

Above is one of my many organic basil plants in our garden. This one grows so nicely by the plastic fencing Azman uses to divide his sawi patch from the bayam patch. Glorious eh? When it rains especially you can smell the fragrant basil in the air… I love my garden.. hehehe..

Miki on the other hand, loves pasta and everything vegetables. Nowadays he has become a bit picky and prefers hard vegetables than  green leaves like sawi and kangkung. When he saw me serving this last night, he said

"Wow! So goody! My favourite lunch!"
"We are having dinner lah Miki, lunch tu tengah hari!" Mummy commented.
"Yay! It's dinner time!" Miki jumped with joy! La… ko baru sedar ke hari dah nak malam? Haishhh


Inilah budak notti yang makan dalam pingan plastik tak berlapik else my table cloth will be smeared with the tomato sauce. Walaupun dah besar tapi makan masih comot lagi!!

So what are you guys having for buka puasa today? I am not cooking today because I got an invitation from Holiday Villa! Yay! Wait for my review…

Have a blessed one everybody!


Tempah bahan kempen untuk pilihanraya

Posted: 03 Aug 2011 02:30 AM PDT

Persiapan awal untuk pilihanraya untuk harga istimewa. Untuk tempahan bagi penghantaran kedua perlu tempah sebelum 16 Ogos dan akan sampai 20 September. setiap tempahan perlu deposit 50%.

klik imej diatas untuk lebih jelas


SPR makin mengarut : SPR tukar status 'Mismah' dalam draf senarai pemilih

Posted: 03 Aug 2011 02:02 AM PDT

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah mengubah status Mismah, yang namanya telah dimasukkan dalam draf senarai pendaftaran pemilih.

Ini berdasarkan kepada semakan pada sistem pengesahan dalam talian SPR pada jam 2 petang hari ini.

NONE'Status rekod' (rujuk rajah) menyatakan permohonannya untuk mendaftar sebagai pengundi adalah 'dalam proses pengesahan daftar pemilih'.

Namanya terdapat dalam draf daftar pemilih tambahan yang telah dibuka untuk penelitian awam.

Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Yusof, ketika dihubungi, menjelaskan bahawa tempoh bantahan berakhir semalam.

"Mereka yang tidak menerima apa-apa bantahan akan diwartakan (sebagai pengundi). Mereka yang menerima bantahan akan tertakluk kepada proses pengesahan," katanya.

Sewaktu proses tersebut, siasatan awam akan diadakan untuk mendengar kedua-dua pihak - bakal pengundi dan pengadu.

Semalam Malaysiakini mendapati Mismah telah dikategorikan sebagai seorang penduduk tetap (PR) dalam sistem Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

Sistem pengesahan JPN dalam talian, yang membolehkan pengguna untuk menyemak status individu, menunjukkan Mismah adalah pemegang MyPR kad No 640704715238.

Kira-kira empat jam selepas laporan itu disiarkan semalam, status Mismah dalam sistem pengesahan dalam talian JPN, telah 'dinaik taraf' kepada warganegara.

Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Yusof, ketika dihubungi kemudiannya, berkata ia mungkin berpunca daripada kecuaian teknikal di pihak JPN, serta menegaskan bahawa hanya warganegara layak didaftarkan sebagai pengundi.


WASPADA: DNA Babi Di Dalam Makanan

Posted: 03 Aug 2011 02:41 AM PDT

Golden Churn ada DNA babi

JAKIM, JAIS sah mentega dari New Zealand tidak halal

KUCHING: Kekeliruan mengenai status mentega 'Golden Churn Creamy Butter' terjawab semalam, apabila Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) turut mengesahkan ia tidak halal kerana mengandungi DNA babi.

Sebelum ini orang ramai keliru apabila JAKIM dalam surat bertarikh 30 Jun lalu kepada pembuat mentega itu mengesahkan mentega jenis itu tidak mengandungi DNA babi, sedangkan Majlis Islam Sarawak dalam kenyataan pada 28 Julai lalu, mengesahkan ia haram kerana mengandungi DNA babi.

Mesyuarat bagi membincangkan status mentega 'Golden Churn Creamy Butter' itu berlangsung di sini petang semalam dan disertai beberapa agensi berkaitan mengesahkan ia haram kerana mengandungi DNA babi. -BH


Kesan DNA babi

TAK HALAL... sosej pulut dan kepingan ayam yang diimport dari Thailand.


KANGAR: Sosej pulut dan kepingan ayam (chicken cake) yang dijual di beberapa bazar Ramadan di sini dan digemari ramai penduduk tempatan, disahkan mengandungi asid deoksiribonukleik (DNA) babi.

Perkara itu disahkan Jabatan Kesihatan Perlis semalam selepas memperoleh keputusan analisis ke atas tujuh sampel awal yang dikumpulkan pihaknya di sekitar Sungai Bahru di sini dan daripada jumlah itu, dua disahkan mengandungi DNA babi.

Timbalan Pengarah (Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan) jabatan itu, Mahamad Sukor Senapi ketika dihubungi berkata, dua produk yang dijual tanpa jenama itu mengandungi DNA babi.

"Sejak tempoh dua minggu lalu, sekurang-kurangnya 16 sampel dikumpulkan di sekitar kawasan berkenaan susulan aduan orang ramai yang khuatir dengan status halal produk berkenaan yang dikatakan dibawa masuk secara haram dari Thailand.


"Buat masa sekarang, hanya dua daripada tujuh sampel awal disahkan mengandungi DNA babi dan kita masih menunggu hasil analisis baki sembilan lagi sampel yang dihantar bagi tujuan berkenaan," katanya. -HMRayuan Ramadhan / Syawal 1432

Posted: 03 Aug 2011 01:26 AM PDT


Salam Ramadhan, jgn lupa yg memerlukan.Dengan rasa rendah diri b/p fakir miskin dlm Rembau ingin memohon sumbangn utk Prog Jejak Fakir Ramadhan / Syawal 1432h. Sumbangn boleh dbuat dgn bank in ke maybank akaun AMK Rembau no:555126105482. Dan hubungi/sms 0123696474(azizi) maklumkan sumbangan. Nyatakan jika ia zakat utk diurus berasingn. Klik http://chegubard.blogspot.com/2010/08/je​jak-fakir-2010.htmlutk maklumat lanjut


Kroni Imelda Rosmah beli rumah mewah di US ?

Posted: 03 Aug 2011 01:31 AM PDT

Jho Low beli kondo mewah, berdekatan dengan 'jeweller' kesukaan Rosmah

Ingatkah anda dengan Jho Low? Selain Paris Hilton, Jho Low juga rapat dengan Rosmah Mansur, isteri Perdana Menteri Najib Razak. Ahli perniagaan berusia 29 tahun dari Pulau Pinang itu didakwa baru baru ini telah membeli sebuah kondominium serba mewah di New York dengan harga yang sangat tinggi dan mengundang rasa ingin tahu di kalangan ejen ejen hartanah di sana.

Kebetulan pula, kondo mewah yang dibeli itu terletak cuma 10 minit berjalan kaki daripada tukang emas kesukaan Rosmah, Jacob&Co, di mana Rosmah didakwa membeli sebentuk cincin ' cushion-cut' bernilai RM24.4 juta (AS$8 juta )

Dan dalam kes Rosmah yang tidak begitu gemar bersenam dan suka dibawa dengan kereta, Jacob&Co yang terletak di 48, East 57th Street itu cuma 3 minit jauhnya dengan kereta limousine mewah.

Hubungan perniagaan

Jho juga mempunyai hubungan samada secara langsung atau tidak langsung,dengan beberapa pelaburan pelaburan penting dan entity-entiti kewangan.

Ini termasuklah projek kebanggaan Najib, 1Malaysia Developent Berhad berjumlah RM15 billion, Terengganu Investment Authority yang bernilai RM10 billion, UBG yang merupakan bekas cabang perbankan Ketua Menteri Sarawak Taib Mahmud, dan firma minyak Timur Tengah PetroSaudi.

Ini bukan artikel untuk membongkar segala 'kekotoran' dalam urusan-urusan perniagaan tersebut. Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim berkata 1MDB cumalah dalang politik Najib untuk menaikkan Taib dan kroninya.

Beberapa sumber dari industri kewangan berkata kertas kerja yang kompleks yang mengelilingi firma firma ini pasti akan memberikan cara yang ideal untuk menyalurkan 'wang haram' melalui rangkaian ini.

Entiti yang mana

Berbalik kepada cerita yang asal. Beberapa hari yang lalu, New York Post melaporkan bahawa seorang rakyat Malaysia yang suka berparti dan dikenali sebagai seorang yang membelanjakan wang seperti wang Monopoly itu telah membayar AS$31 juta untuk sebuah 'penthouse' mewah di Time Warner Centre – amaun yang paling tinggi yang pernah dibayar di penempatan mewah itu.

Sebuah perbadanan yang dikaitkan dengan Taek Jho Low - yang pernah bergaul rapat dengan Lindsay Lohan, Megan Fox dan Paris Hilton- membeli kondominium mewah itu kira-kira dua minggu lalu, sumber memberitahu NY Post.

Sumber-sumber yang terlibat dalam urusniaga New York itu juga mengesahkan bahawa nama Low dikaitkan dengan entiti yang membeli kondominium mewah itu. Seorang jurucakap bagi Low tidak membalas panggilan apabila dihubungi untuk pengesahan.

Jadi, entiti apakah ini? Sehingga Jho sendiri memberitahu kita atau menunjukkan rekod-rekod harta yang rasmi, tiada siapa yang akan tahu. Walau bagaimanapun, ia mungkin menjadi sebuah entiti yang berada di dalam kumpulan firma yang paling dikaitkan dengan Jho.

Berharga lebih daripada AS$ 6,400 kaki persegi, rakyat New York masih tidak dapat mempercayai pada harga yang dibayar untuk kondominium itu. Ia adalah yang paling termahal yang pernah dibayar untuk sebuah unit di 25 Columbus Circle. Unit yang berkenaan juga mempunyai latar belakang yang hebat – penyanyi megastar Jay-Z pernah tinggal di situ.

NY Post melaporkan bahawa " sekumpulan wanita Asia yang jelita diikuti oleh lelaki lelaki berpakaian sut" melawat kondominium mewah itu yang terletak di tingakt 76 beberapa kali semasa rundingan itu berjalan.Low sendiri melawat harta itu dua tahun lalu, apabila ia mula-mula diletakkan di pasaran untuk dijual.

Kondo sebesar 4825 kaki persegi yang dimiliki oleh Todd Wagner, yang megasaskan Broadcast.com dengan pemilik Dallas Mavericks Mark Cuban. Wagner membeli kondo itu untuk AS$ 27 juta pada tahun 2007 daripada pelabur hartanah Michael Hirtenstein, yang telah menyewa apartmen it kepada Jay-Z.

Kecenderungan berbelanja

Ini bukan kali pertama Low membeli harta bertrofi di Mnhattan. Menurut NY Post, tahun lepas, Low membayar harga mencecah AS $ 33 juta untuk kondo mewah yang pernah dimiliki oleh Donald Trump pada 1 Central Park West.

Sembilan bulan selepas Low membeli kondo tersebut, beliau menjualnya untuk hanrga AS$30 juta – kerugian yang berjumlah AS$3juta.

Sebelum dia membeli kondo di West Central Park itu, Low membayar AS$100,000 sebulan di Imperial Park, yang terletak di 56 West Street .

Low juga membelanjakan AS$50,000 sebulan untuk ahli-ahli rombongannya untuk tinggal di pangsapuri yang lain

Pada masa yang sama, Low juga membelanjakan wang lebih daripada AS$100,000 beberapa malam di tempat tempat terkenal untuk berparti di kota itu.

Selepas cara perbelanjaan yang tinggi Low menjadi tajuk utama akhbar, beliau tenggelam di bawah radar - sehingga baru-baru ini.

Juga ditemui di kelab kelab malam, Low juga telah memberitahu ahli ahli kelab dan parti di New York bahawa dia akan berada di St Tropez untuk berparti dan membelanjakan jumlah wang yang besar.

Menaikkan harga untuk menampung tabungan

Cerita cerita kekayaan yang hebat seperti ini amat sukar untuk difahami oleh rakyat Malaysia.

Tetapi begitu banyak wang yang telah hilang melalui rasuah - RM888 bilion sejak tahun 2000 - ia tidak begitu sukar untuk melihat sikap segelintir orang yang membuang $ 100,000 malam semata-mata untuk parti. Bagi mereka, ia bukan jumlah yang banyak, mungkin cuma lumayan!.

Laporan Sarawak juga telah mendedahkanberita yang menarik perhatian.. Seorang lagi rakyat Malaysia yang kaya raya telah membelanjakan RM14.5 bilion pada kapal layar serba mewah dengan dihiasi dinding emas dan dipenuhi platinum. RM14.5 bilion hanya untuk berpiknik di laut! Siapakah lelaki ini? Akan menarik juga jika mendapat tahu siapa dia.

Sementara itu, tidak hairanlah bahawa kerajaan Najib telah meramalkan kebankrapan negara menjelang 2019.

Fikirkanlah, jika golongan elit pemerintah tidak dibenarkan menaikkan harga barangan keperluan pengguna, bagaimana mereka boleh mengisi semula tabung mereka untuk membeli lebih banyak kondo mewah dan kapal layar?

- Malaysia Chronicle


Si Yahudi, kambing hitam Rosmah dan Najib untuk cincin USD24 juta

Posted: 03 Aug 2011 12:44 AM PDT

Seperti yang dijangka, misi pembersihan imej Najib Tun Razak sedang dijalankan; bermula dengan skandal isterinya Rosmah Mansur berhubung cincin berlian berharga USD24.4 juta. Tujuan utama adalah untuk menyelamatkan kedudukan beliau sebagai presiden pada pemilihan UMNO tahun hadapan.

Walaupun dijangka kita mungkin akan dikejutkan dengan pilihanraya pada Oktober atau November tahun ini, Najib kelihatan lebih risau mengenai kuasa yang ada padanya sebagai orang nombor satu apabila menyedari bahawa lebih banyak dikalangan pemimpin dalam UMNO dan juga BN gemar merujuk timbalannya, Muhyiddin Yassin untuk nasihat setelah menyaksikan pelbagai kesilapan dari segi tadbir urus dan politik dalam pentadbiran beliau.

Para penganalisis politik rata-rata kesal dengan tindakan Najib yang memainkan sentimen menghentam Yahudi dalam usaha beliau untuk membersihkan imejnya. Walaupun berita mengenai cincin belian gergasi cukup memeranjatkan rakyat Malaysia, boleh dikatakan sebilangan besar rakyat yakin bahawa berkemungkinan pasangan ini mampu membelinya sungguhpun ia bernilai USD 8 juta.

Para penganalisis politik merujuk kepada beberapa siri skandal rasuah yang membabitkan Najib antaranya, skandal Scorpenes yang turut sama melibatkan Razak Baginda. Beliau didakwaan menerima bayaran komisen daripada vendor DCN dalam bentuk bayaran penyelenggaraan bernilai 114 Euro atau RM570 juta. Sudah tentulah USD 8 juta suatu nilai yang tidak seberapa untuk dibazirkan setelah mengambil kira skandal Scorpenes bukanlah satu-satunya yang beliau telah manfaatkan semenjak berkecimpung dalam arena politik di usia 22 tahun.

Bagaimanakah rekod jenayah Jacob membuktikan Rosmah tidak bersalah?

Sekarang, apa yang paling memualkan adalah cara media UMNO mengalih fokus kepada pemilik Jacob & Co, Jacob Arabo; seorang yahudi kelahiran Uzbekistan yang pernah dipenjarakan.

nota artikel ini dipetik terus dari sebuah portal berita klik link untuk membaca lanjut : http://bm.malaysia-chronicle.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=16090:si-yahudi-kambing-hitam-rosmah-dan-najib-untuk-cincin-usd24-juta&Itemid=2Altantuya: Lawatan Bourdon menarik minat terhadap kedudukan Azilah dan Sirul

Posted: 03 Aug 2011 01:42 AM PDT

Penghantaran pulang peguam Perancis William Bourdon oleh Najib telah menimbulkan pelbagai spekulasi. Antara yang paling hangat diperkatakan adalah sama ada 2 orang bekas pengawal peribadi beliau, Azilah Hadri dan Sirul Umar yang dijatuhkan hukuman mati setelah didapati bersalah membunuh seorang penterjemah yang terlibat dalam rundingan pembelian kapal selam Scopene sedang dipenjarakan atau telahpun dibebaskan.

Samada beliau suka atau tidak, tindakan Najib dilihat oleh ramai sebagai penyalahgunaan kuasa dalam menyembunyikan kesalahan yang mungkin beliau lakukan dari mata dunia.

Ramai yang ditemubual berpendapat bahawa Najib sedang menikmati kebebasan hasil daripada penggunaan prinsip "tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah" dan atas dasar itu juga beliau digesa untuk berhadapan dengan Bourdon menggunakan prinsip yang sama. Bourdon berada di Malaysia atas urusan rasmi yang penting.

Bourdon yang merupakan seorang aktivis hak civil telah dihantar pulang kerana menyalahi penggunaan pas lawatan sosial beliau. Disebabkan oleh perkembangan ini, timbul pula syak orang ramai terhadap Najib dan penglibatan beliau dengan skandal Scopene dan Altantuya.

Bourdon yang mewakili NGO Malaysia Suaram dalam aduan yang dibuat terhadap pihak berkuasa Perancis mengenai vendor Scopene; DCN yang dikatakan telah membayar komisen kepada pegawai-pegawai tinggi kerajaan dan Najib sendiri semasa beliau menjadi Menteri Pertahanan pada ketika itu dan dipertanggungjawabkan ke atas pembelian kapal selam tersebut yang benilai RM7.3 billion. Beliau berada di Penang untuk memberi taklimat mengenai kes tersebut. Najib telah menyangkal tuduhan salahlaku manakala Ahmad Zahid Hamidi yang kini memegang portfolio meneri pertahanan diberi amaran untuk tidak memberi sebarang kenyataan. Perincian mengenai pembelian kapal selam tersebut juga telah dibentangkan dalam parlimen.

Najib digesa hormati undang-undang Malaysia dan antarabangsa

Ahli Parlimen Kuching, Chong Chieng Jen telah menuduh pentadbiran najib sebagai kejam dan ala diktator. Mereka sanggup melakukan apa sahaja untuk kekal memerintah. Salah satu daripada agenda penting beliau adalah untuk menutup mulut sesiapa sahaja yang ingin bersuara mengenai ketidakadilan dengan menahan, mengugut dan menakut-nakutkan mereka seperti yang dibuat ke atas pihak yang terlibat dalam perhimpunan Bersih.

Chong menegaskan bahawa Bourdon masih boleh berkomunikasi dengan orang Malaysia menggunakan persidangan video dan banyak lagi kaedah canggih yang sudah ada pada zaman ini. Beliau berpendapat bahawa pentadbiran najib mungkin tidak sedar bahawa banyak lagi cara lain selain berada secara fizikal di satu –satu tempat untuk menyampaikan maklumat dan berhubung.

Chong berkata bahawa penghantaran pulang Bourdon jelas menunjukkan bahawa Najib sedang gelisah dan takut tetapi adalah sia-sia baginya untuk mengelak daripada undang-undang. Adalah lebih baik untuk beliau dan negara sekiranya beliau bersikap terbuka terhadap siasatan pihak perancis dan memberi kerjasama yang sepatutnya. Jika tidak, ramai yang akan merasakan bahawa beliau bersalah dan ini akan menjatuhkan imej Malaysia.

"Biarkan perjalanan undang-undang tersebut dan sekiranya beliau tidak bersalah, tiada apa yang harus beliau takuti kerana mahkamah akan melindungi beliau." Beritahu Chong kepada Malaysia Chronicle.

Najib boleh menangkis dakwaan dan memberitahu cerita dari pihak beliau di Perancis

See Chee How, ketua penerangan PKR Sarawak telah mengecam tindakan Najib menghantar pulang Bourdon semata untuk menutup kesalahan beliau dalam pembelian kapal selam.

"Kerjaan haruslah membenarkan Bourdon untuk mengatakan apa yang beliau hendak sampaikan. Sekiranya Najib merasakan bahawa Bourdon berbohong, dakwalah beliau atas alasan memfitnah. Kita ada undang-undang sepeti itu di Malaysia." Kata See kepada Malaysia Chronicle.

Menurut See, penghantaran pulang Bourdon akan menghasilkan lebih banyak liputan negative terhadap Malaysia di arena antarabangsa dan ini akan memberi kesan buruk juga kepada pelaburan asing.

Timbalan ketua wanita PKR juga memberi komen mengenai isu penghantaran pulang Bourdon. Kata beliau, ia menimbulkan syak wasangkan dalam persoalan siapakah pembunuh sebenar Altantuya.

"Sekarang, orang asing juga menjadi sasaran dalam melindungi hal yang sebenar. Saya percaya, roh beliau juga mahukan keadilan dan akan terus menghantui orang Malaysia sehinggalah keadilan diperolehi. Walaupun kemarahan terhadap apa yang dilakukan terhadap Bersih masih belum reda, kerajaan terus terlibat dalam pelbagai skandal. Berapa banyak lagi yang harus diharungi rakyat?

Benarkah orang yang sepatutnya dikenakan hukuman mati sudah bebas dan berada bersama kita?

Menurut Voon, perbicaraan kes pembunuhan Altantuya telah menimbulkan lebih banyak tanda tanya berbanding jawapan. Dua orang bekas pengawal peribadi Najib telahpun dijatuhkan hukuman gantung setelah didapati membunuh Altantuya.Sepanjang perbicaraan, wajah mereka ditutup. Mengapa?Di mana mereka sekarang? Adakah benar mereka sedang menunggu hukuman mati atau mungkinkah mereka sudah berada bersama kita sekarang?

Bukankah majoriti rakyat Malaysia tidak dapat melihat wajah mereka dan tidak dapat cam meraka. Bagi keluarga dan rakan, pembedahan plastik boleh dilakukan supaya mereka tidak dikenali lagi. Implikasi di sini; mereka melalui semua itu untuk melindungi pihak yang sebenarnya bertanggungjawab mengarah mereka membunuh Altantuya.

Tidak seorang pun penagawal peribadi ini mengenali Altantuya dan tiada motif untuk membunuh beliau. Salah seorang daripada mereka telah membuat kenyataan bahawa dia dibayar RM100 000 untuk membunuh Altantuya.

Buat masa ini, sepatutnya jangan terlalu emosi sehinggalah kes ini dibawa ke mahkamah baik di sini atau Perancis. Terdapat juga isu kesahan kes merentas sempadan kerana perbezaan sistem perundangan dan mahkamah yang berbeza dengan kita.

Perlu diingtkan juga bahawa pihak imigresen mempunyai hak untuk menghalang kemasukkan mana-mana individu asing ke dalam negara tanpa memberi sebarang alasan.

Tetapi seperti kes pembunuhan Altantuya, masih menjadi tanda tanya siapakan pembunuh sebenar Altantuya dan dalam kes penghataran pulang Bourdon, siapakah yang mengarahkan Pengarah Imigresen untuk menolak kemasukkan beliau ke negara ini?

Dan seperti biasa, soalan paling menarik perhatian- Mengapa? Mengapa seseorang mahu Altantuya dibunuh? Siapa yang mahu Bourdon dihantar pulang? Daripada soalan-soalan ini, jelas ada satu persamaan! - Malaysia Chronicle.


Pakatan claims found 1,600 ‘foreign’ voters

Posted: 03 Aug 2011 12:35 AM PDT

By Shannon Teoh
August 03, 2011

PETALING JAYA, Aug 3 — Pakatan Rakyat (PR) has accused Datuk Seri Najib Razak of losing control of institutions that govern elections after the opposition pact claimed to have discovered 1,600 cases of foreigners being given the right to vote between March to June this year alone.

Opposition lawmakers also said that this raised doubt over other border protection programmes such as the current drive to register millions of migrant workers — both legal and illegal.

PKR vice president Nurul Izzah Anwar told reporters that PR would formally request, by the end of the week, for an emergency sitting of Parliament to be called during the Ramadan fasting month to debate the issue of fraudulent voters.

"The prime minister said a few days ago at the Malaysian Student Leaders Summit that he is committed to electoral reforms and no chance will be given to phantom voters.

"Now, just a few days later, we have media reports of foreigners being given the citizenship. If Najib does not agree to the sitting, then it shows he has lost control of these institutions that have wrested power from his administration," the Lembah Pantai MP said.

PAS election director Hatta Ramli said there was deliberate collusion involving agencies under the home ministry such as the National Registration Department (NRD) and Immigration, who he accused of working in tandem with the Election Commission.

The Kuala Krai MP said that with the registration programme for legal migrant workers now being conducted indefinitely instead of a July 31 deadline, it could be "abused to cover for the constant changes to the database."

The lifting of the deadline also means that it now runs concurrently with the home ministry's amnesty programme for illegal immigrants, putting further strain on the biometric system that employers and labour unions have said is "riddled with problems."

"We doubt the real purpose of the registration programme as it now allows data to be changed so quickly," he added.

PR also claimed that 1,108 permanent residents in the Klang Valley were given the status of full citizens yesterday alone, and ridiculed the notion that over 1,000 identification cards were issued within the day.

PAS vice president Salahuddin Ayub also showed documents claiming that, between 1.06pm and 2.30pm yesterday, three voters had their status changed from permanent residents to citizens "in the blink of an eye."

"This was information downloaded from the NRD website itself and we have a total of 1,597 cases across the country."

(Dipetik dari The Malaysian Insider, pautan asal di sini.)


No comments: