Saturday, August 27, 2011

PKR Rembau raikan perbagai golongan menjelang eidulfitri

PKR Rembau raikan perbagai golongan menjelang eidulfitri


PKR Rembau raikan perbagai golongan menjelang eidulfitri

Posted: 27 Aug 2011 11:11 AM PDT

sempena Syawal yang bakal menjelang keADILan Rembau mengagihkan kuih raya untuk insan - insan yang menjalankan tugas demi meastikan kita yang bercuti dapat merayakan sambutan dengan meriah. che'Gubard sendiri telah hadir ke Balai - balai Polis, Balai Bomba dan beberapa agensi kerajaan untuk meraikan wira-wira ini. Gambai ini ialah di Balai Polis IPD Rembau.
Ramai insan yang tidak bernasib baik terus didampingi untuk diraikan. Hari ini PKR Rembau (27 Ramadhan) telah membawa Puan Azlina bersama 8 orang anaknya untuk membelikan baju raya. Menurut beliau sejak dua tahun menjadi ibu tunggal ini kehidupan mereka begitu sempit, bukannya untuk mendapatkan baju baru malah dari segi makanan juga terpaksa berjimat cermat. Anaknya yang sulong berumur 15 tahun menuntut di sekolah agama berasrama penuh dan yang paling kecil berusia dua tahun lebih. Kerana anak yang masih kecil beliau tidak boleh bekerja dan kehidupan hanya bergantung kepada kira kira RM500 bantuan Kebajikan masyarakat dan Baitulmal. Namun dia tidak kompromi dalam isu pendidikan anak, 6 orang anaknya dipastikan meneruskan persekolahan dalam apa juga keadaan.


PKR Rembau melalui sumbangan dermawan telah membawa keluarga ini memilih pakaian baru sempena hari raya dan memberikan sedikit sumbangan kewangan. Seronok dan puas rasanya melihat anak - anak ini tersenyum memilih baju dan melihat anak-anak kecil berlari di balik kain baju seronok kerana mendapat baju baru sempana hari raya.


Selain itu perbagai golongan terus diraikan dan didekati. Kemuncak program Ramadhan ialah pada ahad ini 28 Ogos dimana Konvoi Kembara Ramadhan PKR Rembau-SAMM NS-UNITED SHARKs akan ziarah, gotong royong dan agih bantuan kepada 50 keluarga dalam parlimen Rembau. Konvoi akan bermula di Dataran Senawang dan dijadualkan berakhir dengan program IFTAR di dataran Senawang semula. Dijangka 10 buah kereta dengan 25 buah motorsikal akan menyertai konvoi ini. Kepada yang sudi menyumbang atau sedia untuk kami bantu mengagihkan zakat kepada asnaf yang betul - betul memerlukan boleh terus hubungi 0123696474 (Azizi, S/U PKR Rembau).


Remaja Hilang Dibawa Lari Kawan

Posted: 27 Aug 2011 11:10 AM PDT

Seorang gadis berusia 16 tahun hilang tanpa berita selepas mengikuti seorang kawannya ke sebuah pasar raya di Alor Setar pada 22 Julai lalu.

Siti Noor Atikah Abu Bakar dipercayai mengikuti seorang kawan perempuan dikenali sebagai Shiela oleh kakaknya, Siti Noor Hasfinas Nurain, 17, yang ketika itu bersamanya.

Siti Noor Hasfinas berkata, dia dan adiknya pergi ke Alor Setar kira-kira jam 5 petang sebelum adiknya bertemu dengan Shiela.

Menurutnya, selepas itu, Siti Noor Atikah mengikuti Shiela dengan sebuah motosikal manakala dia menunggu adiknya di pasar raya berkenaan.

"Saya menunggu dia sehingga larut malam dan kelibatnya tidak muncul-muncul," katanya kepada Sinar Harian ketika ditemui di rumah mereka di Kampung Panchur, dekat sini.

Bapanya, Abu Bakar Mat Desa, 44, berkata, sehingga hari ini khabar berita dan nasib mengenai anak ketiga daripada lapan beradik itu tidak diperoleh mereka.

Menurutnya, Siti Noor Atikah yang bersekolah di sebuah sekolah di daerah ini berperwatakan baik dan apabila ditegur sekiranya melakukan kesalahan, dia mendengar kata dan patuh dengan nasihat mereka.

"Saya cuba menghubungi telefon bimbit tetapi tidak dapat sehingga hari ini, saya minta sekiranya dia berkecil hati dengan kami, baliklah, kami minta maaf.

"Saya bimbang dengan keselamatannya, bagaimana dia hidup, tempat macam mana dia duduk dan bagaimana makan minumnya," katanya.

Ibunya, Haironi Abul Rahman, 43, berkata, anaknya yang bercita-cita mahu menjadi seorang model selepas tamat persekolahan juga tidak menunjukkan sebarang perubahan sebelum kehilangannya.

Menurutnya, sambutan hari raya pada tahun ini tidak memberikan sebarang makna kepada mereka kerana sepanjang masa sentiasa memikirkan tentang nasib dan keselamatan anaknya itu.

"Bagaimanalah nasib anak kami sekarang," katanya.

Susulan kehilangan tersebut satu laporan polis dibuat di Balai Polis Pokok Sena dan sesiapa yang mempunyai maklumat boleh menghubungi keluarga berkenaan di talian 012-4594148 atau balai polis berhampiran.

Ulasan GB

Kata ibunya:

anaknya yang bercita-cita mahu menjadi seorang model selepas tamat persekolahan

Mungkin itu boleh menjadi clue kepada kehilangannya.


Logos Hope is in Penang

Posted: 27 Aug 2011 09:13 AM PDT

Dear Friends
Logos Hope, the world's largest floating book fair is now in Penang!When : 25.08.2011 - 25.09.2011

Where : George Town, Penang

Venue : Ship Deck, Swettenham Pier

Entrance : RM1/- per adult (FOC children under 12 years of age)
Opens : Tuesday – Saturday : 10.00am- 10.00p.m
Sunday : 1.00pm- 10.00pm

Closed : On Mondays

This inaugural visit to Malaysia will be opened to the public at the Swettenham Pier, Penang on August 19, 2011 and will be open through September 25, 2011.

Logos Hope offers more than books and features a fully air conditioned deck that is open to the public to explore. The Welcome Experience, will introduces this new vessel through a short movie and various displays. The vessel also offers ice cream, drinks and snacks for everyone to enjoy at the International Café.

There is an expanded selection of over 5000 books that covers a range of subjects including science, sports, hobbies on board. This includes children's titles, academic texts, dictionaries, atlases and more.
The all-volunteer crew and staff comprise of around 400 people representing 45 different nations. Logos Hope is operated by GBA Ships e.V., an international, charitable organization from Germany . In 40 years of service, the organization has welcomed more than 40 million visitors up the gangways in over 160 countries and territories around the world.


For more information please visit their website HERE.


Isu Malay Basin: Petronas Curi Minyak Dari Perairan Kelantan

Posted: 27 Aug 2011 09:54 AM PDT

Kerajaan Kelantan menyelar tindakan Petronas yang mahu melaksanakan projek huluan baru bernilai RM15 bilion tanpa membuat sebarang rundingan dengan negeri itu.

Projek itu dikenali sebagai North Malay Basin.

Exco Kerajaan Negeri Kelantan Datuk Paduka Husam Musa menegaskan, projek untuk membangun dan mengeluarkan simpanan gas dari kelompok medan gas yang ditemui di luar pesisir pantai Semenanjung turut melibatkan Kelantan yang telah dinafikan hak mendapatkan royalti.

"Suka diingatkan bahawa projek North Malay Basin dengan blok-blok yang disebut iaitu PM 301, PM 302 serta telaga Bergading adalah sepenuhnya berada dalam perairan Kelantan," kata Husam dalam satu kenyataan semalam.

Tambahnya, ia juga tidak bertindih dengan mana-mana negeri atau negara lain, malah 50km lebih dekat dari Terengganu.

"Adalah tidak wajar Kelantan tidak dirundingi dalam hal ini. Juga adalah tidak wajar sekali lagi Kelantan dipinggirkan dari mendapat faedah secara langsung daripada pembangunan hasil mahsul yang dianugerahkan Allah tersimpan di perut buminya," katanya.

Pada 23 Ogos lalu, Petronas dilaporkan mengeluarkan kenyataan bahawa projek pembangunan pengeluaran gas di Utara Malay Basin akan disalurkan dengan paip lautan yang baru sejauh 200km ke Kerteh, Terengganu.

Husam yang juga pengerusi jawatankuasa tuntutan royalti Petroleum Kelantan menggesa Petronas meneliti semula dokumen cadangan kerajaan negeri supaya gas itu didaratkan di Bachok, Kelantan.

"Kerajaan negeri bersedia memberikan segala kemudahan bagi tujuan itu termasuk teknologi terkini yang mampu memproses gas dengan kandungan karbon yang tinggi dengan kos lebih murah dan dengan itu loji pemprosesan dapat ditempatkan di sini," kata Husam.

Katanya, kerajaan negeri akan berbuat apa sahaja supaya hasil mahsul Kelantan tidak sekali lagi diangkut keluar tanpa memberikan apa-apa faedah kepada rakyat dan negeri Kelantan.Gigit Kemaluan Isteri: Peniaga Diarah Bela Diri

Posted: 27 Aug 2011 08:01 AM PDT

Ayer Keroh - Seorang peniaga diarahkan Mahkamah Majistret di sini, semalam, membela diri 5 September depan selepas didapati bersalah kerana melakukan hubungan seks tanpa kerelaan isterinya, dua tahun lalu.

Keputusan dibuat Majistret Muzila Mohamed Arsad terhadap tertuduh, Tengku Shaiful Nizam Tengku Abd Jalal, 31, selepas meneliti hujah pihak pendakwaan dan keterangan enam orang saksi yang tampil ke mahkamah.

"Saya mendapati laporan perubatan konsisten dengan keterangan mangsa yang digigit pada kemaluan.

"Oleh itu pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie dan tertuduh diarahkan untuk membela diri," katanya.

Tengku Shaiful Nizam yang tidak diwakili peguam ketika di akhir kes pendakwaan memilih untuk memberi keterangan bersumpah, selain akan turut memanggil dua saksi pembelaan.

Berdasarkan pertuduhan, tertuduh dari Taman Melaka Baru, melakukan perbuatan itu terhadap isterinya berusia 29 tahun di rumahnya di Jalan Melaka Baru 2/3 kira-kira jam 5 pagi pada 3 Jun 2008.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 375A Kanun Keseksaan menyatakan`mana-mana lelaki dalam suatu perkahwinan sah menyebabkan kecederaan atau ketakutan kematian atau kecederaan kepada isteri atau mana-mana orang lain untuk mengadakan persetubuhan hendaklah dipenjara maksimum lima tahun'.

Pada 8 Disember tahun lalu, Tengku Shaiful Nizam dituduh buat pertama kali dan Majistret Muhamad Hazri Hanafi membenarkan dia diikat jamin RM6,000. -SH

Ulasan GB

Berwaspada semasa menjalinkan perhubungan suami-isteri. Anda mungkin mangsa seterusnya. Mangsa kena gigit atau mangsa kena heret ke mahkamah kerana menjadi penggigit.

Bukankah di dalam Islam semua itu ada peraturannya? Bukankah sudah ada doa yang telah diajar oleh Rasulullah sebelum melayari bahtera? Walaupun boleh datang ke "kebun" dengan cara mana yang kamu suka mengapa diikut gaya Iblis dalam bersenggama?

بِسْمِ اللهِ اَللَّهُمَّ جَنِّبْنَا الشَّيْطَانَ وَجَنِّبِ الشَّيْطَانَ مَا رَزَقْتَنَا.


"Dengan Nama Allah, Ya Allah! Jauhkan kami dari syaitan, dan jauhkan syaitan untuk mengganggu apa yang Engkau rezekikan kepada kami." ( HR. Al-Bukhari 6/141, Muslim 2/1028.)
Courage သတၱိ

Posted: 27 Aug 2011 02:39 AM PDT

ဒီမုိ ဖက္တီး Said:
မေၾကာက္တာဟာ တကယ့္သတၱိ မဟုတ္ဘူး။ ေၾကာက္လ်က္ နဲ႔ ကုိယ္လုပ္သင့္ လုပ္ထုိက္တာကုိ လုပ္တာဟာ တကယ့္သတၱိပဲ။ အဲဒီေတာ့ ဒူးတုန္တုန္နဲ႔ လုပ္တဲ့သူဟာ ေတာ္ေတာ္ သတၱိရွိတယ္လုိ႔ ေခၚရမွာပဲ။
– ေဒၚေအာင္ဆန္းစုၾကည္

Source Wikipedia, "Courage."

Courage (also bravery, fortitude, or intrepidity) is the ability to confront fear, pain, danger, uncertainty, or intimidation. "Physical courage" is courage in the face of physical pain, hardship, death, or threat of death, while "moral courage" is the ability to act rightly in the face of popular opposition, shame, scandal, or discouragement.

Bravery is the subcategory most people generally associate with Courage. It is defined as "the ability to stand up for what is right in difficult situations." As opposed to less sophisticated definitions that simply categorize bravery as fearlessness or acting when an observer would be afraid.

Perseverance falls under the larger category of courage because it often involves continuing along a path in the midst of and after having faced opposition and perhaps failure. Perseverance involves the ability to seek a goal in spite of obstacles and has been shown in human and animal studies to be a lasting trait with individual differences.[14] In order to persevere at a task, a person must be able to suppress desires to give up and pursue an easier task, a metacognitive understanding that the ends justify the persevering means. But beyond meta cognition, a person high in perseverance is able to overcome low self-esteem and estimations that one cannot do the task as well as discouragement from peers and the desire to present oneself well.[15] As a categorical psychological strength,
perseverance is regarded highly by society as opposed to laziness. However, its one weakness as an entry on the VIA as noted by Peterson and Seligman is that it may not be discernible from other human strengths and virtues. It especially can be seen as overlapping with self-control. However Peterson and Seligman maintain its distinctiveness, pointing out that perseverance "is explicitly shown across time, whereas control and regulation of oneself have a more here-and-now flavor".[11] More research needs to be done in this area to empirically show that perseverance belongs in its own distinct category.
Of the four categories involved in courage, zest or vitality, is the one that
has the most weaknesses as a classification. It is defined as, "feeling alive,
being full of zest, and displaying enthusiasm for any and all activitie…s".[11] This is a category that is influenced not only by subjective psychological factors, but also objective factors affecting one's physical well-being such as chronic pain.[17] The reason Peterson and Seligman group Zest together with other courageous virtues is that Zest most often comes forth as a character strength in the midst of trying circumstances. For example, it has been shown that people's subjective perception of their situation when faced with chronic pain, judging their perceived ability to handle the situation and their general positivity, is able to influence their wellGangguan Seksual TV3 - Bukan Tidak Benar, Cuma Tidak Tepat

Posted: 27 Aug 2011 02:55 AM PDT

TV3: Laporan ganguan seksual tidak tepat

Sistem Televisyen Malaysia Berhad, TV3 dalam satu kenyataan media hari ini berkata laporan 'Wartawan TV3 dakwa kena ganguan seksual' yang disiarkan pada 24 Ogos lalu sebagai tidak tepat.

"Merujuk kepada tajuk berita berikut: "Wartawan TV3 dakwa kena ganguan seksual' di laman portal Malaysiakini pada 24 Ogos lalu, pihak TV3 mengambil langkah untuk menyiasat perkara tersebut selaras dengan polisi integriti syarikat.

"Hasil siasatan mendapati ia tidak tepat, malah tiada aduan rasmi dibuat oleh mana-mana pihak mengenai dakwaan tersebut.

"Kami berharap kenyataan ini dapat menjelaskan kedudukan sebenar laporan berkenaan," petik kenyataan yang difakskan hari ini.

Pada Rabu lalu, memetik sumber, TV Selangor melaporkan empat wartawan termasuk seorang pembaca berita TV3 mendakwa menjadi 'mangsa' gangguan seksual seorang editor kanan setesen televisyen swasta itu.

Menurut TV Selangor, empat orang yang mendakwa diri mereka mangsa ganggual seksual itu tampil baru-baru ini memberi kenyataan kepada pihak pengurusan.

Antara lain, mereka mengemukakan mesej sistem pesanan ringkas (SMS) berunsur lucah yang dihantar oleh editor berkenaan sebagai menyokong dakwaan gangguan seksual yang dialami mereka sejak beberapa bulan itu.

Menurut sumber berkenaan lagi yang dipetik oleh TV Selangor, editor tersebut menggunakan pangkat dan jawatannya untuk "menggoda" mereka secara licik. -mk

Ulasan GB

Demikian jawapan TV3. Ungkapan "tidak tepat" bermaksud - penafian yang tidak putus. Bererti juga, hal yang dilaporkan itu ada kebenarannya cuma kurang ketepatannya.

Mungkin jika ada laporan rasmi dibuat, barulah tepat, pada pandangan TV3.

Jika perlu, TV3 boleh adakan inkuiri awam. Dedahkan siapa Editor Kanan tersebut dan kesemua mangsa dipanggil untuk berikan keterangan. Ia lebih baik untuk kebenaran dan keadilan.

Ada berani?


English Kids Nasheed 0000 – Ramadan Nasheed

Posted: 27 Aug 2011 02:03 AM PDT

 Pendirian Harussani Bukti UMNO BN Lemah

Posted: 27 Aug 2011 01:30 AM PDT

Pendedahan Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria berhubung perpecahan Melayu disifatkan sebagai mempunyai asas dan keadaan itu akan terus berlaku sekiranya pentadbiran Najib tidak berusaha memperbaiki keadaan itu.

Ketua Penerangan Pas Perak, Ahmad Nuri Al-Amin berkata, tiga perkara asas yang dibangkitkan Harussani mengenai perpecahan orang Melayu perlu menjadi intipati rakyat pada pilihan raya umum ke-13.

Dalam Wacana Ulama Politik Untuk Dakwah Atau Parti kelmarin, Harussani berkata, perpecahan Melayu yang berlaku disebabkan pentadbiran negara yang cukup lemah, rasuah dan tidak amanah.

Harussani juga berkata, orang Melayu berpecah selepas bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad memecat Datuk Seri Anwar Ibrahim pada September 1998.

"Kenyataan tersebut sewajarnya perlu dijadikan intipati dan teras pertimbangan rakyat dalam memilih pemimpin yang benar-benar layak untuk memelihara amanah rakyat dalam ruang dan peluang yang ada semasa pilihan raya umum ke-13.

"Peringatan itu jelas membawa mesej agar jika pemimpin yang lemah, tidak amanah dan rasuah masih dipilih untuk memerintah maka ia akan hanya menjadikan bangsa Melayu makin berpecah dan sentiasa mundur," katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Ahmad Nuri berkata, merujuk pula kepada kes penyelewengan yang berlaku di Perak gejala rasuah dalam kepimpinan Umno-Barisan Nasional (BN) tidak dapat dibendung lagi.

"Kenyataan Harussani bertepatan dengan apa yang telah didedahkan oleh PAS Perak sejak dari dulu lagi. Antaranya apa yang dinyatakan oleh Dewan Pemuda PAS Perak Februari lalu berkaitan seorang exco kerajaan negeri Perak yang telah disiasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

"Hal yang sama juga dapat diperhatikan dari pendedahan Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin ketika Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak April lepas berkenaan satu dokumen membabitkan penyalahgunaan kuasa yang berunsur rasuah oleh seorang exco kerajaan negeri Perak," katanya.

Tambah beliau, pendedahan penyelewengan yang berlaku di Perak membuktikan kesahihan kenyataan Harussani.

"Gambaran-gambaran ini jelas menunjukkan kesahihan kenyataan Tan Sri Harussani tentang kelemahan, pengkhianatan dan amalan rasuah kerajaan BN yang tidak mampu dibendung oleh ulama kerajaan dari terus berleluasa.

"Gejala rasuah ini masih menular di dalam BN yang memerintah termasuk di Perak. Kami yakin rakyat boleh menilai dan melihat sendiri sepertimana yang telah dinyatakan oleh Tan Sri Harussani," katanya.


Harussani: Saya hanya nasihat Najib, tak dipengaruhi sesiapa

KUALA LUMPUR, 25 Ogos — Tan Sri Harussani Zakaria menjelaskan beliau hanya memberi nasihat kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak agar menyatukan kembali orang Melayu dan langkahnya itu tidak dipengaruhi oleh mana-mana pihak termasuk dari dalam Umno sendiri.

Mufti Perak ini berkata, teguran terhadap pentadbiran Najib berhubung perpecahan orang Melayu dibuat berdasarkan realiti dan persekitaran politik semasa.

"Saya hanya beri nasihat kepada Najib supaya perbetulkan semula perkara ini, sebab perpecahan Melayu memang berlaku sekarang.

"Kita mesti pertahankan bangsa kita dan Najib perlu cari jalan untuk satukan semula orang Melayu," katanya kepada The Malaysian Insider.

Beberapa blog pro-Najib dan mesej-mesej menerusi Twitter mempersoalkan kenyataan terbuka beliau semalam. Ada yang mendakwa kenyataan beliau itu seolah-olah cenderung dan memihak kepada timbalan Najib, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Dalam komennya kepada The Malaysian Insider hari ini, Harussani (gambar) juga mengakui ada menerima teguran dan kritikan mengenai kenyataannya itu.

Bagaimanapun beliau enggan mendedahkan pihak yang membuat teguran.

Apabila ditanya sama ada kenyataan beliau ada kaitan dengan Umno atau memihak Muhyiddin, Harussani berkata: "Itulah bila saya bercakap, orang hentam saya."

"Perpecahan Melayu memang berlaku, anda sendiri boleh tengok sendiri. Saya tidak akan berhenti daripada memberikan nasihat kepada sesiapa termasuk perdana menteri, apa yang perlu saya akan sampaikan," katanya.

Justeru jelas Harussani, beliau kesal dengan tindakan sesetengah pihak yang bertindak menghentam apabila mengeluarkan kenyataan yang tidak menyokong kerajaan.

Semalam dalam Wacana Ulama Politik Untuk Dakwah Atau Parti, Harussani berkata, perpecahan Melayu yang berlaku disebabkan pentadbiran negara yang cukup lemah, rasuah dan tidak amanah.

Harussani juga berkata, orang Melayu berpecah selepas bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad memecat Datuk Seri Anwar Ibrahim pada September 1998.

Ditanya kembali mengenai pendedahan itu, Harussani berkata perpecahan Melayu berlaku disebabkan tiga faktor itu.

"Najib tanya kepada saya mengapa jadi macam ini (perpecahan Melayu), saya kata ia berlaku sebab kerajaan sekarang cukup lemah, tidak amanah dan rasuah.

"Sebab itu saya minta Najib perbetulkan, cari jalan... bukan hanya Najib, kerajaan dan rakyat juga perlu cari jalan untuk bersatu," katanya.

Justeru beliau meminta Najib supaya mencari jalan untuk menyatukan semula perpaduan orang Melayu yang semakin parah.

Tegas Harussani, perpecahan Melayu yang berlaku sejak sekian lama berpunca dari pentadbiran negara yang lemah selain terlalu banyak penyelewengan yang berlaku.

Justeru beliau menasihatkan Presiden Umno itu agar melaksanakan pentadbiran negara mengikut Perlembagaan Persekutuan.

"Kerajaan jadi lemah kerana tak jaga Perlembagaan Persekutuan dengan betul, kalau jaga insya-Allah rakyat akan jadi kuat.

"Kerajaan yang lemah, tidak jujur berlaku sebab tidak ikut Perlembagaan dan rasuah itu kita tak perlu sebutlah, dari dulu heboh orang kata... perlembagaan ada tapi kerajaan tak laksanakan dengan betul,"
katanya kepada The Malaysian Insider.

Kata beliau, sekiranya pentadbiran Najib melaksanakan peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan orang Melayu akan kembali bersatu.

"Kalau ikut Perlembagaan, orang Melayu tidak akan berpecah, keistimewaan Perlembagaan perlu dijaga.

"Jadi Najib kena fikirkan jalan untuk satukan semula orang Melayu, kalau orang India, orang Cina boleh bersatu, mengapa tidak orang Melayu," katanya.

Sebelum ini isu perpecahan Melayu acap kali dibangkitkan oleh pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Melayu termasuk Perkasa yang diketuai Datuk Ibrahim Ali. -TMI

Alhamdulilah - My First Aidilfitri With My Wife Since Im Mualaf

Posted: 27 Aug 2011 12:17 AM PDT

Salam to all & good day,

Assalamualaikum To All,Lama tak mengupdate blog, asyik postkan entry dari mail sharing pada korang semua, ermm, this time my first Aidilfitri to me & with my lover wife, memang rasa seronok tahu ni dapat beraya since aku dan pun memeluk islam hampir setahun ni, dapat merasa puasa dengan erti tersendiri, memang penat berpuasa ni sebenarnya.


Tahun ni raya dan apa erti raya pada aku, tahun ni isteri aku balik ke kampung di Padang Indonesia seorang nanti, dan aku akan menyusul kemudian, bukan tak nak ikut, tapi kewangan tidak mengizinkan aku ikut sekali, biar la lambat sikit aku turut isteri aku, biar kewangan ada dan mencukupi baru balik, sekurang-kurangnya ada backup sikit dan kewangan kukuh, bukan sikit belanja balik kampung halaman ni, kalau duit paras-paras hidung ni, toksa la balik, memang tak cukup belanja nanti, jadi biar isteri aku balik dulu, dan aku kemudian.

Tahun ni aku tak beli sehelai pun baju raya, cukup la baju lama yang ada, cukup untuk raya kali ni, isteri aku pun dah dapat baju dari kampung, mak dia kirimkan, so takyah berbelanja besar untuk raya, yang penting tiap2 hari dapat makan secukupnya, orang-orang melayu ni suka sangat berbelanja besar, bak kata perpatah " biar papa asal bergaya ", bergaya la ko sorang-sorang, hutang sekeliling pinggang sampai penuh membusut, aku cuba berjimat sikit tahun ni.


Duit sekarang bukan senang nak cari, macam kerbau balau kerja baru dapat duit yang setimpal, kalau keje main-main alamatnya makan basic je, mana nak cukup belanja untuk hidup yang semakin sukar ni, harga barang semua semakin mahal, nak cakap apa kan, memang dah macam ni hidup, so nak tak nak tempoh je dengan redha, sabar la sikit, tahan nafsu ni dari memberontak terus nak itu dan ini.

Kuih raya pun beli sikit jer, janji ada, kalau dah habis tu habis je, memang tak kan beli lagi, sekadar ala kadar sahaja jadi la, nak beli sampai beratus ringgit pun tak cukup, lebih sapa nak makan, kawan-kawan yang datang pun kalau ramai maybe masak lain, aku jenis sempoi je, nak datang, datang lah, tak nak datang sudah, aku tak paksa, pintu rumah sentiasa terbuka, sekarang pun aku tinggal dekat dengan kilang, keje pun jalan kaki dalam 40 tapak dah sampai, so senang sikit nak pergi keje, jimat duit minyak, alhamdulilah.....

itu je aku nak share dengan korang, lebih-lebih takda, tunggu aku menaip lagi bila ada kelapangan nanti ok.


Untuk semua rakan-rakan MUSLIM, yang balik ke kampung tu, " Berhati-hati dijalan raya "

Pandu pelahan-pelahan je, tak payah nak excited sangat nak beraya, budak-budak iya la excited, yang ko tu dah tua bangka tu apa hal?


So saya ucapkan " Selamat Hari Raya , Maaf Zahir Dan Batin " pada anda semua....


Bergembira la dihari raya pada tahun ini.....


Wassallam....

From

Rickywan @ Muhamad Irwansyah


Gadis Kulim Lari Ikut Kekasih Beraya Di Nepal

Posted: 27 Aug 2011 02:38 AM PDT

Kulim: "Ketika umat Islam lain bersiap sedia bersama sanak-saudara untuk menyambut Aidilfitri, keluarga kami pula dibelenggu kesedihan mengenangkan nasib anak perempuan yang lari kerana mengikuti teman lelaki warga Nepal ke negara asalnya," kata Siti Fatimah Yassin, 45, dari Taman Kenangan, Sungai Karangan, dekat sini, apabila anak perempuannya, Noorshaheera Mohd Rasul, 21, keluar dari rumah dengan alasan mahu bertemu rakannya pada 22 Ogos lalu.

Bagaimanapun, wanita berkenaan tidak pulang ke rumah sehingga kini menyebabkan timbul kebimbangan di kalangan ahli keluarganya walaupun sudah puas mencarinya.

Siti Fatimah berkata, Noorshaheera keluar dari rumah kira-kira jam 1 tengah hari dengan membawa sebuah beg kecil dan sehelai pakaian kerana mahu berbuka puasa dan bermalam di rumah rakan perempuannya di Sungai Petani.

"Saya membenarkannya kerana dia ingin berbuka puasa dan mengambil kembali wang yang dipinjam rakannya itu, selain berjanji akan pulang semula kira-kira jam 11 malam pada keesokkan harinya bersama rakannya itu.

"Bagaimanapun, Noorshaheera tidak juga muncul pada masa dijanjikan lalu menghubungi rakannya, tetapi dia juga tidak mengetahui ke mana anak kami pergi sepanjang dua hari itu," katanya selepas menerima kunjungan Ketua Pemuda Umno Bahagian Padang Serai, Asmaidi Abu Talib di rumahnya, di sini, semalam.

Siti Fatimah berkata, rakan anaknya itu kemudian memaklumkan Noorshaheera berpesan kepadanya supaya memberitahu ibunya mengenai sekeping nota yang disimpan di dalam laci almari biliknya.

Menurutnya, sebaik membaca nota itu, dia terkejut apabila anaknya meminta maaf kerana mengikut kekasihnya, lelaki warga Nepal berusia 20-an yang dikenali sejak setahun lalu ketika bekerja di sebuah kilang di Sungai Karangan.

"Kami berusaha mencarinya pada keesokkan harinya dan dimaklumkan rakan senegara lelaki itu, mereka merancang kembali ke negara berkenaan menyebabkan kami bergegas pergi ke Lapangan Terbang Antarabangsa Bayan Lepas di Pulau Pinang.

"Berdasarkan maklumat, anak saya dan lelaki Nepal itu menaiki penerbangan dari Pulau Pinang sebelum transit di Bangkok dan menuju ke Kathmandu pada 23 Ogos lalu," katanya.


Photography - Random Pics of Old China

Posted: 26 Aug 2011 11:09 PM PDT

I have always been interested in photography - except I don't have the $$$ to invest in this very expensive hobby. As an undergraduate, I signed up for Photography I which was being taught by this an American lecturer - Robert (forgotten his surname)who was a classmate/contemporary of Steven Spielberg and supposedly working in Hollywood now. I still remember how my pin-hole camera did not work and in a cowardly nerdy move, I dropped the subject because I was afraid that my grade for that subject would pull down my GPA as I was in the running for a second class upper.

Anyway, recently, Angela sent me a couple of beautiful photographs from pre-Mao China. A few friends were skeptical as to whether these were authentic. I thought they looked authentic enough as I still have some photographs of my ancestors that were taken in the same style.

Feeling curious,I did a web search for the origin of the photographs. I came across Visual News and from that site, I discovered that those old photographs were restored by a fantastic photographer by the name of Ralph Repo.

Imagine my excitement when I went to Ralph Repo's Flicker site!!! Not only did he give an explanation of what he did to restore those 75 photographs, but he also gave detailed commentaries for each photograph.

Please visit Ralph Repo's Flicker album on Random Pics From Old China, Restored.

Do not view the slide show BUT click on the first photograph to read the fantastic commentary of the photograph and then click NEXT.

I spent two hours viewing the photographs and reading the commentaries! A feast for the eyes!!

This one is my favorite:

Chinese Family [c1875] Attribution Unk [RESTORED]

And another one that I love:

Rich Merchants Dining With Singing Girls, Pekin, China [c1901] Benjamin W. Kilburn [RESTORED]


You will certainly be ENTHRALLED!!! A MUST VIEW!! Visit Ralph Repo's Flicker album of Random Pics from Old China Restored at this link.

If you have the time, do read the comments at Visual News.

Have a nice day!
Even PR 'applicant' on electoral roll...

Posted: 26 Aug 2011 10:11 PM PDT

Yunasti Haris Lakmana permanent resident pr applicant green cardThe controversy surrounding the 1,000-odd purported permanent residents listed as voters on the Election Commission (EC) website took another twist with a temporary identity card holder found in the mix.

Following a tip-off by members of PAS Youth, Malaysiakini found that Yusnati Haris Lakmana, 27, who is listed as a voter on the EC website, is a holder of a temporary identity card.

A temporary identity card is green in colour, while permanent residents are given red IDs and Malaysian citizens, blue.

Checking the National Registration Department (NRD) database, publicly accessible on their website, revealed this.

The NRD check showed that Yusnati is a holder of a green identity card (MyKad), and has collected the card.

This means that Yusnati, a voter in the Chempaka state constituency and Pandan parliamentary constituency, is not yet a permanent resident but is in the process of applying to be one.


Malaysiakini has contacted the NRD, which said that it will run a check to confirm Yusnati's status on Monday as it does not operate on weekends.
'Technical' error says EC

The Election Commission said that it will only be able to run checks after the Hari Raya Aidilfitri break as the officer responsible is already on leave.

In the case of the 1,000-odd permanent residents previously found on the roll, the NRD and EC clarified that this was due to "technical negligence".

EC chairperson Abdul Aziz Yusof said that the NRD had neglected to update their database to show that these permanent residents had been granted citizenship.

Most prominent was the case of Mismah, an Ijok voter who had been listed by the NRD as a permanent resident on Aug 2.

Her status was updated on the NRD database four hours after Malaysiakini's checks on the same day, stirring up much speculation.

The NRD later clarified that Indonesia-born Mismah had, in fact, been granted citizenship on Jan 31, 2011 after 29 years as permanent resident.

However, no explanation was given as to how a foreigner with no qualifications managed to gain citizenship, when in the same period the Home Minister Hishamuddin Hussein himself told Bernama that citizenships were hard to obtain.

source:malaysiakini

Pemohon PR dikesan pula di daftar pemilih

Kalau tak semak semua 1000 PATI pemegang PR akan mengundi dalam PRU ke-13 nanti. Pengerusi SPR cakap ini kecuaian teknikal...ptuiiiih!!! bangang punya alasan.

Sebenar ini adalah angkara SPR nak tambah pengundi hantu, agar UMNO boleh menang besar....

cheers.MACC must show independence, not impotence

Posted: 26 Aug 2011 11:06 PM PDT


From Robert Phang, via e-mail
AG Gani Patail is again courting controversy by the revelation in Malaysia Today, which appeared on the Aug 24, 2011. If the allegation is not thoroughly investigated, it will be perceived badly by the Rakyat.
Malaysia Today produced documentary evidence of what appears to be AG Gani Patail receiving gratification to take sides in a corporate boardroom tussle in Ho Hup Construction Berhad.
Previously, photographs had already surfaced in various blogs of AG Gani Patail with that company's previous managing director, Vincent Lye.

This revelation would surely destroy any residual credibility left about the AG Chambers. It appears that criminal prosecution is instituted at the whims and fancies of Gani Patail not on the basis of right or wrong but on might is right.
I have previously criticised Gani Patail over his Haj Trip with Tajudin Ramli's proxy, one Shahidan Shafies. Instead of taking action against Gani Patail, alarmingly I was subjected to an immediate investigation by the MACC based on just a false allegation in an anonymous blog.

I was then publicly humiliated when the MACC Operations Evaluation Panel (OEP) chairman, Hadenan Abdul Jalil only conditionally cleared me. My demands for an unconditional and unequivocal clearance have yet to receive any response from the MACC.
The invoices, receipts and cheque shown in Malaysia Today do not require complex forensic accounting. These documents paint a thousand words of the alleged renovation works done for Gani Patail's bungalow at Seremban 2 – Sri Carcosa.
These documents constitute clear evidence of corrupt gratification. The MACC must show independence and courage by acting swiftly to investigate this matter. To facilitate such an investigation, Gani Patail MUST immediately step down.
These are clear steps that must be taken to preserve the integrity of the AG's Chamber and the Government. Otherwise, the MACC will be regarded as impotent and dare not take action against those in the corridors of power.
The BN Government of the day, now under the Premiership of Najib Tun Razak has to address and solve many issues. This revelation on Gani Patail will certainly further discredit Najib's Government.
This is very serious more so that this is the month of Ramadan. The Rakyat needs to know and certainly Gani Patail, must enlighten the Rakyat on the truth or otherwise of this latest allegation against him.
Over to MACC. You need to do this investigation independently, without fear or favor and to not be impotent.
The writer is a Justice of Peace and chairman of Social Care Foundation


把“Murka”强加在苏丹口中,《前锋报》必须向苏丹道歉

Posted: 26 Aug 2011 10:51 PM PDT

雪州州务大臣卡立采取积极的态度来解决雪州回教局临检百乐镇卫理教会一事是值得大家赞扬的。卡立也表示将会把所有的报告呈交予雪州苏丹殿下,包括前天周五大臣召见宗教局和有关教会代表的会面结果。目前州政府只是等待雪州宗教局完成其调查报告而已。各方在这方面应该保持冷静,尤其是社会各阶层人士不应该理会《马来西亚前锋报》以及国阵政客煽动性的报道和言论。

对比国阵领袖以族群自居的破坏性政纲,民联以开明对话的方式解决宗教之间的摩擦才是马来西亚团结迈向先进国的正确途径。除此以外,我呼吁宗教局执法组也必须经常检讨其作业程序,确保有关作业程序除了没有违反宗教条规意外,也没有侵犯任何人士的基本人权,包括非穆斯林的人权。

苏丹殿下是雪州人民团结的象征,殿下除了是州内伊斯兰的最高领袖之外,也必须维护州内其他族群的合法权益。因此各方不应在这个事件尚未定夺之前多加评论,浑水摸鱼。


Empat wakil rakyat BN di Hulu Selangor dicabar sama ada sabotaj program MES Kerajaan Selangor

Posted: 26 Aug 2011 10:50 PM PDT

Saya dengan ini mencabar keempat-empat orang wakil rakyat Barisan Nasional (BN) dari kawasan parlimen Hulu Selangor sama ada mereka berani mengaku bahawa mereka pernah sabotaj program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) yang dilancarkan oleh kerajaan Selangor sejak tahun 2008.

Keempat-empat orang wakil rakyat BN ini ialah Ahli Parlimen Hulu Selangor, P. Kamalanathan, Ahli Dewan Undangan Negeri (


Sebulan Layan Along Di Kelab Malam, Sebab Sukar Nak Dapat Pinjaman TEKUN

Posted: 26 Aug 2011 10:45 PM PDT

Kuala Lumpur: "Saya dah tak ada jalan, terpaksa buat pinjaman dengan along. Sekarang hutang dah RM15,000. Semua ini berlaku akibat kecewa dengan institusi perbankan," kata Syarifah Azliner Hajar Syed Khalid, 40.

KESAL...Syarifah Azliner menunjukkan pelbagai dokumen

Dia mendakwa permohonan untuk mendapat pinjaman skim mikro kewangan dengan beberapa institusi perbankan tidak diluluskan tanpa alasan munasabah manakala permohonan dengan Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (Tekun) Nasional yang dibuat pada 13 Julai lalu di Bandar Tasik Selatan, di sini, masih dalam status 'menunggu'.

Berikutan itu, dia yang mengusahakan pakej hantaran untuk perkahwinan kini dalam dilema apabila ramai pelanggan tetapnya mula melarikan diri berikutan gagal menyiapkan tempahan dalam tempoh ditetapkan.

"Malah, untuk dapatkan pinjaman along bukan mudah. Saya terpaksa layan mereka hampir sebulan di kelab malam.

"Jika tak permohonan saya tidak diluluskan. Untuk buat pinjaman dengan individu persendirian, lain pula ceritanya, saya diajak ke hotel,"
katanya yang mengusahakan perniagaan kecil-kecilan dan beroperasi di rumahnya di Bandar Tun Razak, di sini.

Syarifah Azliner mengusahakan perniagaan itu sejak tiga tahun lalu. Dia mendakwa tidak mempunyai hutang tertunggak melainkan lewat membayar kad kredit dan kereta.

Dia mendakwa, pinjaman dengan along jalan terakhir yang mampu dilakukan selepas putus harapan terhadap institusi perbankan dan agensi berkaitan kerajaan kerana pelbagai kerenah birokrasi.

"Bermula dengan RM2,000, kemudian saya pinjam sedikit demi sedikit dan sekarang angkanya mencecah RM15,000 termasuk bunga.

"Saya tahu akibat membuat pinjaman dengan along, tapi dah terdesak. Di mana lagi mahu dapatkan wang untuk berniaga," katanya menambah hanya bidang perniagaan yang mampu dilakukan sejak 20 tahun lalu.

Syarifah Azliner berkata, dia berusaha mengikuti nasihat diberikan institusi perbankan bagi membolehkannya mendapatkan modal perniagaan.

"Pihak bank nasihatkan saya bayar cukai perniagaan dan saya pernah buat.

"Malah, saya juga menukar alamat dalam kad pengenalan, kononnya mudah untuk mendapatkan kepercayaan daripada pihak bank, tapi itu semua tidak betul," katanya.

Ulasan GB

Kes yang macam inilah juga perlu diberikan perhatian oleh Exco Selangor dari PAS itu yang baru mengisytiharkan satu dunia penubuhan Unit Selamat Akidah. Sepatutnya bantuan dan pertolongan bukan sekadar kepada yang nak murtad masuk Kristian sahaja, tetapi sepatutnya menyeluruh kepada seluruh umat Islam yang memerlukan. Nampak sangat tujuan penubuhan Unit Selamat Akidah hanya tempelan untuk selamatkan kedudukan dan namanya yang telah tercemar dengan isu gereja. Itu sebenar kebenarannya.p/s MB, please get rid of this man from your exco line. He really makes us sick all this while.


Country "V"

Posted: 26 Aug 2011 08:00 PM PDT

Welcome to Tan Ton NHat International Airport...
hehehe... I just reached Country "V"

So where am I right now?
V not stands for Vancouver
V also not stands for Venice
V stands for Vietnam.

Yup I'm @ Ho Chi Minh City now, the financial hub for Vietnam... Will be in country "V" for 10 days. Not sure able to update my blog or not,  but definitely no Facebook for 10 days. Why? Coz Vietnam lovely government has blocked FB.

Until then ... Ciao~


Yingluck’s real challenge may be Thaksin

Posted: 26 Aug 2011 08:10 PM PDT

August 27, 2011

Yingluck's real challenge may be Thaksin

The Yingluck fever continues unabated. This week, Yingluck Shinawatra, the first female prime minister of Thailand, earned a spot on Forbes' annual list of the "World's Most Powerful Women".

Voted into office following Thailand's general elections in July, she was ranked 59th on the list of 100 clout-wielding ladies, just ahead of supermodel Gisele Bundchen and author JK Rowling.

At home, she remains hugely popular. On August 23, she gave a confident performance when she delivered her government's policies ahead of a Parliamentary debate that may test whether she actually owns a sense of leadership and whether she can escape the long shadow of her self-exiled brother, former premier Thaksin Shinawatra.

In her first policy address to lawmakers, Yingluck pledged that she would prioritise national conciliation by healing the rift between different groups in society. Accordingly, she would empower the Truth and Reconciliation Commission to produce credible investigation findings on last year's violent crackdowns on Red Shirt demonstrators.

She vowed to stabilise the economy and boost incomes, with policies ranging from corporate tax cuts to debt relief for farmers, village development funds and lower fuel prices — policies primarily designed to benefit Puea Thai's supporters in far-flung regions of Thailand.

But the most popular and controversial pledge has been to fix a daily minimum wage of 300 baht. Analysts warn that the government's populist programmes could have a devastating impact on the overall economy, spinning off inflation, budget deficits and public debt.

Immediately after her statement, members of the opposition questioned some of the policies. The Democrat Party criticised Yingluck's approach to resolving the conflict in the Thai south as being a "replica" of the Thaksin administration's hard-nosed policy towards Thai Muslims, which had generated an outpouring of resentment among southerners against the Thai state.

The Democrat Party also cast doubt on the Puea Thai-led government's loyalty to the much revered monarchy. It accused some Red Shirt members — a few are serving in the current government — of a continued anti-monarchy attitude, an allegation flatly denied by Yingluck.

Despite the opposition's provocation, the Yingluck government has a solid backing because of her party's overwhelming majority in Parliament. Former prime minister Abhisit Vejjajiva may have performed well as an adamant leader of the opposition but his party is suffering from a lack of direction. The Democrat Party is in urgent need of a revamp; it has never won an election since 1992.

Even so, Yingluck's path may not be as smooth as she wishes. The real challenges for her government may come from two main sources.

First, since Yingluck refused to give any ministerial posts to Red Shirt members for fear that this could upset her enemies in high places, her government could find itself in a difficult position as it deals with issues related to the Red Shirt movement. These members have already complained that they were "used" by the Puea Thai in the election campaign and have claimed that the party owed its victory to their unflagging support.

Frustration within the Red Shirt movement is becoming increasingly apparent. For example, core leaders are now urging the Yingluck government to seek justice for those who lost their lives in last year's crackdowns; they want the security forces to be prosecuted for the deaths of their loved ones.

The other challenge stems from within the Shinawatra family. Thaksin has embarked on his world tour. As of today, he is in Japan where he has visited provinces in Miyagi prefecture hit by the recent quake and tsunami. His globe-trotting has put the Yingluck government in jeopardy.

Thaksin, who is keen to act as de facto prime minister of Thailand, by visiting Japan has opened a door for the opposition to discredit Yingluck and Foreign Minister Surapong Tovichakchaikul, who happens to be Thaksin's cousin. The Democrat Party has attempted to impeach Surapong for aiding a "criminal" in getting a visa to Japan. Yingluck and Surapong have denied requesting that Japan grant him an entry permit.

While Thaksin has reiterated that he does not intend to return home soon, his activities abroad have shown to what a great degree he remains a powerful player in Thai politics — and that is not necessarily all good news for Yingluck. — Today

* Dr Pavin Chachavalpongpun is a Fellow at the Institute of Southeast Asian Studies.Dr Che Rosli hanya mengejutkan PAS?

Posted: 26 Aug 2011 06:06 PM PDT

Dalam satu interview dengan wartawan TV3 Karam Singh Walia (lihat video bawah), Dr Che Rosli telah membuat kenyataan mengenai isu Lynas.Antaranya ialah:

1. "Yang membawa isu ni PKR. Jadi saya bersabar lama dan saya pernah dapat warning daripada Penerangan Pas mengatakan YB jangan buat komen apa-apa. Saya terima. Saya tidak bercakap. Tapi tidak adil. Mereka buat komen setiap keluaran Harakah dengan bahasa yang kita kurang senang lah. Adakah Lynas itu sebagai loji nuklear? Pernah Dr Mitzi nampak sebagai loji radiation lah apa semua macam-macam. Dia spin."

2. "Saya pun malu. Saya orang Pas juga. Jadi akhirnya saya buat keputusan saya sebagai saintis nuklear, saya datang hari ini. Apa dia orang nak kata, kata lah."

Sementara itu,Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, dakwaan Dr Che Rosli ternyata tidak berasas dan sehubungan itu pihaknya perlu memanggil Che Rosli bagi mendapatkan penjelasan daripada beliau sendiri mengenai perkara itu. Lihat di sini

Sementara itu Ketua Penerangan PAS Pahang, Suhaimi Md Saad menyatakan tindakan Che Rosli itu tidak dapat diterima kerana saintis nuklear itu boleh menggunakan saluran parti.

"Kami tahu beliau menyokong pembinaan kilang LAMP milik Lynas itu bila pertama kali kami bincangkan isu tersebut pada 2009.Tetapi selepas merujuk beberapa pakar lain, pendirian PAS adalah menolak projek tersebut.Tetapi sekarang beliau telah memihak kepada musuh dan menyerang partinya sendiri," katanya.

Jelas disini bahawa PAS perlu mengenakan tindakan disiplin yang tegas terhadap Dr Che Rosli sebagai membuktikan komitmen dan sokongan PAS terhadap penolakan projek kilang tersebut. Jangan sekadar mengeluarkan komen : "amat mengejutkan para pemimpin dan ahli-ahli PAS …" sahaja.

Sebagai ahli PAS , tentu ramai yang tersinggung dengan kenyataan-kenyataan Ahli Parlimen PAS Hulu Langat diatas itu - bukan sekadar terkejut!

Badan disiplin PAS patut menghormati pandangan beliau yang mengaku 'malu sebagai orang PAS' dan sebagai sebuah badan disiplin yang berwibawa sepatutnya dengan segala hormat dan takzimnya, mempersilakan Dr Che Rosli ini melompat keluar sepertimana Zul Kulim; jangan biarkan dia bersekongkol dengan Hasan Ali yang ibarat duri dalam PAS!


No comments: