Sunday, August 28, 2011

[Video] Isu Ceramah Mat Sabu - Lagi Dikecohkan Lagi Terdedah Tembelang UMNO

[Video] Isu Ceramah Mat Sabu - Lagi Dikecohkan Lagi Terdedah Tembelang UMNO


[Video] Isu Ceramah Mat Sabu - Lagi Dikecohkan Lagi Terdedah Tembelang UMNO

Posted: 28 Aug 2011 11:00 AM PDT

Pejuang negara yang dimaksudkan adalah mereka yang bertugas dengan anjing penjajah British semasa Tanah Melayu kembali dikuasai oleh mereka setelah Jepun menyerah kalah akibat serangan bom atom di Hiroshima dan Nagasaki pada 6 dan 9 Ogos 1945.

Mereka terbunuh akibat serangan sekumpulan Komunis yang memperjuangkan kemerdekaan negara pada ketika itu dan diketuai oleh Muhammad Indera.

Sedikit fakta untuk dikongsi bersama.

Serangan ke atas Balai Polis Bukit Kepong telah berlaku pada 23 Februari 1950 iaitu tujuh tahun sebelum negara kita mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1957.

Harus diingat, keseluruhan anggota Polis yang diserang pada ketika itu adalah mereka yang berkhidmat atau melafazkan taat setia kepada British dan Queen Elizabeth, bukannya taat kepada Tanah Melayu dan Yang di-Pertuan Agong.

Jadi siapa sebenarnya yang mempertahankan Tanah Melayu dan Raja-Raja Melayu kalau bukan pejuang kemerdekaan yang dinafikan hak dari segi sejarah dan fakta?

Onn Jaafar dan Tunku Abdul Rahman ATAU Muhammad Indera dan Abdullah CD?? -JALAN PULANG

di bawah adalah artikel dari Tukar Tiub...wajib baca

MAT SABU HINA PEJUANG NEGARA - meloya

KUALA LUMPUR 26 Ogos – Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu mencetuskan kontroversi baru apabila menganggap pengganas dalam Kompeni Pasukan Ke-4 Parti Komunis Malaya (PKM) yang menyerang dan membunuh anggota keselamatan dan keluarga mereka dalam tragedi Bukit Kepong sebagai hero sebenar.

Menurutnya, Muhammad Indera, lelaki Melayu yang bersekongkol dengan Goh Peng Tun dan 200 anggota komunis adalah hero sebenar, bukannya 25 anggota polis dan keluarga mereka yang mempertahankan diri dalam serangan di balai polis itu.

Dalam ceramahnya di Tasek Gelugor, Pulau Pinang 21 Ogos lalu, Mohamad turut mendakwa Onn Jaafar dan Tunku Abdul Rahman tidak layak dianggap sebagai pejuang kemerdekaan kerana tokoh tersebut adalah pegawai British.

Beliau juga berikrar untuk mengubah semula sejarah kemerdekaan negara jika pembangkang berjaya merampas Putrajaya kerana dakwanya, sejarah yang tertulis pada hari ini tidak memaparkan fakta sebenar selain hanya memihak kepada UMNO.

"Dekat nak merdeka nanti, siarlah cerita mengenai Bukit Kepong. Bukit Kepong ini, polis yang mati itu polis British. Hat (yang) serang Bukit Kepong itulah pejuang kemerdekaan yang sebenar, yang serang Bukit Kepong itu Mat Indra (Muhammad Indera). Dia Melayu tapi semua sejarah itu ditutup.

"Jins Shamsudin buat filem, Jins Shamsudin itu orang UMNO. Cerita Bukit Kepong (yang dibuat Jins) hat serang itu pula penjahat, hero yang mempertahan balai polis. Padahal Mat Indera yang mengetuai operasi itu akhirnya dihukum gantung," katanya dalam ceramah itu.

Dalam tragedi berdarah Bukit Kepong yang bermula kira-kira pukul 5 pagi pada 23 Februari 1950, satu persatu anggota keselamatan dan ahli keluarga mereka gugur selepas diserang dari setiap sudut oleh 200 pengganas komunis, malah sebahagian daripada mangsa dicampak hidup-hidup ke dalam api.

Mohamad mendakwa semua sejarah negara adalah bohong apabila pegawai British diangkat sebagai pejuang kemerdekaan manakala yang melawan British menjadi penjahat.

"Semua sejarah negara kita bohong, pegawai British jadi pejuang kemerdekaan, lawan British jadi penjahat. Siapa pegawai British? Onn dan Tunku Abdul Rahman itulah pegawai British. Tapi bila tiba bulan merdeka hanya mereka yang ditonjolkan. Kalau begitu UMNO seorang sajalah yang merdeka, betul tidak," tuduhnya.

WAJAH NASIONALIS PEJUANG BANGSA

KOMENTAR TUKAR TIUB

Ucapan dan ceramah yang disampaikan oleh pimpinan parti Pas saudara Mat Sabu itu adalah tepat dan benar. Malah Tukar Tiub dari awal lagi telah berkata bahawa pada bulan Ogos ini United Malay National Organisation akan menjadi mamai. Pada bulan Malapetaka ini United Malay National Organsiation akan membuka kesah kesah dongeng tentang perjuangan mereka.

Mereka menaburkan kesah dogeng bahawa mereka bangun menentang komunis. Ini cerita sasau. Rakyat Tanah Melayu sedang bermandi darah bangun mengangkat senjata melawan penjajah British. Mangkok hayun ini melawan orang yang melawan British. Nationalis kepala bana jenis apa ini?

Mari kita ambil pertempuran gerila Rakyat Tanah Melayu pada tahun 1950 di Bukit Kepong. Baca betul betul. Ini berlaku pada 23 Februari tahun 1950. Yang berkuasa British. Justeru yang diserang ialah soldadu upahan British. Ketika itu ada soldadu upahan British dari Ghana, Kenya, Fiji, Nepal dan termasuk anak tempatan. Anak tempatan direkrut kerana tidak ada kerja lalu menjadi soldadu upahan Bristish. Ini hakikat. Ini hakikat fakta sejarah.


Sila pergi lawati Taman Tasek di Taiping atau pergi ke tanah perkuburan di hadapan Dewan Bahasa para pembaca budiman akan bertemu dengan kubur soldadu upahan dari luar negara. Jika ini bukan bukti wujudnya tentera upahan British maka Rosmah Mansor masih anak dara lagi.

Dalam serangan ke atas Rumah Pasong Bukit Kepong – yang memimpin serang ini ialah Mat Indera. Sosok ini adalah nasionalis yang bangun mengangkat senjata bersama Parti Komunis Malaya untuk memnghalau British. Memang betul soldadu dalam Rumah Pasong ialah Melayu – mereka soldadu upahan. Memang betul Mat Indera juga Melayu

Dalam serangan ini bukan Melayu atau Punjabi atau Mamak Kutty yang di pentingkan. Yang penting ialah garis perjuangan – menentang British atau menjadi barua British. Inilah dua garis politik ketika itu. Hanya gerombolan United Malay National Organisation yang kepala hangguk - heboh tentang Melayu hingga ke hari ini.

Sekali lagi Tukar Tiub mengingatkn para bahawa bahawa serangan keatas Rumah Pasong di Bukit Kepong berlaku pada tahun 1950 – di zaman British memerintah. Sila buka kepala dan fikir betul betul.

Pejuang Mat Indera ini penuh dengan cerita dan mitos rakyat. Hingga ke hari ini. Terbukti kesah kebenaraan tidak mungkin dapat ditutup. Mungkin untuk sementara fakta sejarah boleh dikaburi tetapi akhirnya fakta akan muncul.

Akhirnya Mat Indera mati digantung oleh British. Saya sendiri telah melihat tempat Mat Indera di gantung. Pejuang nasionalis kita ini digantung di penjara Ayer Molek Johor Bahru. Saya sempat melihat tempat itu kerana pada September 1974 saya telah ditahan di penjara yang sama kerana menyokong peneroka bandar Tasek Utara. Seorang warden Melayu dengan sedih tetapi merasa bangga telah menunjukkan kepada saya wilayah dimana nasionalis Mat Indera digantung. ( Jika apa yang saya nyatakan ini salah – maka saya telah diberi maklumat yang salah)

Apakah Onn Jaafar nasionalis?
Apakah Tunku nasionalis?


Pasti jawabnya TIDAK dan BUKAN. Mereka bukan berjuang menentang British. Mereka tidak bangun berjuang menentang British. Mereka berebut-rebut untuk menjadi barua British. Cuba ingatkan apa kata Onn Jaafar '... nak buat jarum pun belum tahu...inikan pula nak merdeka....' Ini hakikat sejarah. Hari ini dengan wujudnya internet satu demi satu cerita karut lagi marut dari United Malay National Organisation telah dibongkar.

Ini fakta sejarah - parti nasionalis yang tertua di Tanah Melayu ialah KMM – Kesatuan Melayu Muda . Ditubuhkan pada tahun 1938.....deek sila lihat tarikh ini... 1938 deek. Slogan mereka ialah MERDEKA.

United Malay National Organisation yang memakai nama Inggeris hingga ke hari ini ditubuh pada 1946. Gerombolan ini tidak berani bangun menuntut Medeka. Justeru slogan mereka ialah Melayu kurang oxygen - Hidup Melayu – hingga ke tahun 2011 ini mereka masih lagi kureeeng oxygen.

Bulan Ogos ini adalah Malapetaka untuk Tanah Melayu. Pada 15 Mei setiap tahun warga Palestin mengingati Nakba. Nakba ialah malapetaka yang terjadi pada tarikh ini apabila Israel diwujudkan di bumi Arab. Tanah Melayu juga ada Nakba nya – Malapetaka terjadi pada 31 Ogos 1957 apabila British menyerahkan pentabiran Tanah Melayu kepada United Malay National Organisation. Seluruh Tanah Melayu ditimpa Malapetaka.

Kepada jenerasi muda yang kurang faham biar diterangkan disini. Pada tahun 1958 bukan main heboh lagi gerombolan ini berlabon tentang pencapaian Merdeka tanpa tumpah darah. Bongak. Ini bohong. Rakyat Tanah Melayu telah bangun angkat senjata untuk menghalau British. Kuasa imperial Brtish telah digugat hingga ke akar umbi oleh Tentera Pembebasan Rakyat Malaya – ini fakta sejarah. Jika kurang percaya sila pergi rujuk ke Colonial Office di Kew Garden London. Semua bahan sejarah ini wujud disana. Busuk busuk pun British mereka TIDAK akan mengubah fakta sejarah – mereka mungkin memberi analisa yang berbeza. Ini British - mereka main criket bukan main guli.

Kalau tak yakin sila selidik dan tanya siapa dia Shamsiah Fakeh. Siapa dia Ahmad Boestaman. Siapa dia Burhanuddin al-Helmi. Siapa dia Rashid Mydin. Siapa dia Abdullah Sidi. Siapa dia Chen Peng. Siapa dia Mukhtaruddin Lasso. Siapa dia Ibrahim Yacob.

Justeru, kenyataan Mat Sabu berasaskan fakta. Tidak ada apa apa penghinaan. Menyangkut kan mat Sabu dengan DAP adalah hujah lapok gerombolan. Untuk Hishamudin Husssein sila jangan buka bontot sendiri. Hussein Onn anak Jaafar Onn ayah kepada Hishamudin ini adalah soldadu upahan British. Ketika British menjajah Iraq, Hussein Onn adalah barua setia kepada British. Sila lihat dan baca fakta sejarah. Jangan malas membaca dan menkaji. Jangan Jadi Melayu yang malas.Jangan jadi Melayu yang suka mendengar tetapi malas membaca dan mentelaah.

Justeru, amat jelas bahawa United Malay National Organisation membawa Malapetaka ke Tanah Melayu. Buktinya lagu Terang Bulan diciplak untuk dijadikan lagu kebangsaan kita. Tidak ada apa apa kebangsaan dalam lagu Terang Bulan ini. Ini bukan lagu ciptaan anak watan Tanah Melayu. Ini diciplak dari lagu Memula Moon lagu Peranchis. Lagu ini wajib dilupuskan.

Satu lagi bukti yang jelas ialah bendera. Ini juga dicaplak dari bendera Amerika. Motif Nusantra ialah Merah dan Puteh. Justeru lihat bendera Singapura, lihat bendera Indonesia malah bendera United Malay National Organisation sendiri menggunakan motif Nusantra. Bendera ini juga wajib dilupuskan dan direka bendera baru.

Kita jangan merasa gentar dengan ancaman dan tuduhan bahawa kita tidak hormat atau menghina Onn Jaafar atau Tunku. Tidak ada apa apa yang perlu dihormati. Mereka berdua hanya sibuk berebut untuk menjadi barua British.

Tidak ada apa apa yang hebat. Kalau tak percaya sila tanya Mahathir Muhamad sendiri. Apabila Tunku meninggal dunia Mahathir Muhamad Perdana Menteri ketika itu. Apa terjadi? Tidak ada cuti am untuk pengkebumian Tunku. Mahathir Muhamad yang menjadi Presiden United Malay National Organsiation sendiri tidak hormat kepada Tunku – jangan harap orang lain ambil pot. Pelik ketika itu tidak ada pula yang berani menuduh Panddy Kuttyy ini tidak hormat pada Tunku.

Juga sila jangan campur adukkan tentang Bukit Kepong sebagai penghinaan terhadap Polis Diraja Malaysia. Kesetiaan mata-mata upahan pada ketika itu kepada Baginda Raja Britain.

Biar saya dituliskan disini sejelas mungkin. Pada tahun 1950 mereka BUKAN dipanggil polis. Orang Melayu dengan tepat telah memanggil mereka MATA-MATA. Sila rujuk sejarah – ini bukan tohmah. Justeru mereka adalah mata-mata penjajah. Juga tempat itu bukan BALAI POLIS tetapi dipanggil RUMAH PASONG. Ini nama yang telah diberi oleh orang Melayu kerana rumah ini ramai rakyat telah dipasong.

Justeru serangan pada 23 Febuarari itu ialah serangan nasionalis terhadap Mata-Mata British di Rumah Pasong Bukit Kepong. Khalas.Perid.End. Fin.Ulasan GB

Ringkas saja - sebab JALAN PULANG dan TUKAR TIUB dah ulas panjang tuh. GB bersetuju dengan tulisan mereka.

Yang penting ialah polis yang diserang ialah polis yang bekerja dengan penjajah British waktu itu iaitu pada tahun 1950 - Malaysia belum merdeka. Justeru itu tentangan terhadap polis waktu itu adalah sebenarnya tentangan terhadap penjajah British dimana polis waktu itu berkhidmat untuk penjajah, bukan untuk Malaysia kerana Malaysia BELUM wujud ketika itu. Jadi ucapan Mat Sabu adalah berkisar kepada kisah sebelum merdeka. Mengapa UMNO kecoh mengenainya? Apakah UMNO masih sayang penjajah British sampai sekarang? Mungkin. Itu sebab mengapa agaknya masih ada pencacai UMNO yang menum arak, malah, itu sebab UMNO masa kini masih mengikuti jejak langkah British untuk menjajah tetapi kali ini menjajah bangsa sendiri dengan merampak hak orang Melayu/Islam seperti merampas hak royalti rakyat Kelantan. Itu kenyataan. Itu kebenaran.

Kedua: Teruskan buat kecoh mengenai isu video Mat Sabu. Kerana dengannya semakin ramai yang akan mengkaji sejarah dan akan semakin terdedah tembelang dan pekong bahawa UMNO itu sebenarnya talibarut penjajah dan ini akan merupakan satu titik-tolak baru untuk keruntuhan UMNO sebagai pemerintah negara ini.

TAHNIAH MAT SABU!Smurfs Figure At Gurney Plaza

Posted: 28 Aug 2011 09:07 AM PDT

I think Smurfs is a old school cartoon character because I did not know about just until recently which I have been seeing a lot of the upcoming's Smurfs movie promo. It's coming to the cinema in about 2 weeks time. I know that they are the cute little blue creature and they are coming into New York City (in the movie).

A buzz of Smurfs have been created with contest, t-shirts, figures and poster can be seen anywhere. A big marketing money have been throw into to make the movie a success. Eventually that I wanted to watch this movie too.

The Gurney Plaza mall in Penang is exhibiting many Smurfs character at the New Wing area and it's allow people to take photos of them. It's pretty cute and there's really many many Smurfs, I assume there's more than 100 of them!

Untitled

Untitled

I brought my camera, remove the lens cap, and start shooting around the cute little blue figures. =D

Untitled

I saw many kids were posing there too for the camera of their papa and mama. Even adults take picture with them.

Untitled

In conjunction with the movie, there's a session where 3 huge Smurfs mascot come on stage and allow people to take photos with them. In order to pose with them, you have to present a receipt of spending of RM15 in the mall. People queue up with their receipts anxiously to take photos with them. Cute!Stray Dogs Shot In University Of Nottingham In Semenyih

Posted: 28 Aug 2011 09:00 AM PDT

PETPOSITIVE ALERT!

We received an email from a reader over the weekend who is upset with her higher school of learning for conducting shooting of stray dogs in her campus grounds.


Xyz, an undergraduate from Nottingham University in Malaysia in Semenyih in Selangor, is not only traumatized by the incident but outraged at the management's act of cruelty. 

"The university, which has a stray


Isu Surau Al-Musyrikin - TV3 Ditimpa Suweh Berterusan

Posted: 28 Aug 2011 10:43 AM PDT

Berita 'murtad' TV3 palsu, kata NGO

Sebuah NGO membuat laporan polis terhadap TV3 kerana didakwa mereka-reka berita dalam laporan beritanya mengenai pusat tuisyen di Jalan Klang Lama, Kuala Lumpur, yang cuba memurtadkan umat Islam.

Kumpulan itu, Jingga 13 dalam laporannya berkata ahli-ahli surau yang dikatakan berdemo itu pada siaran berita Buletin Utama 21 Ogos lalu sebenarnya tidak wujud.

Klip berita itu memaparkan sekumpulan kira-kira 50 orang dari Surau Qariah Al-Musyrikin yang diketuai oleh Mustapha Kamal Mohd Yusof - dipercayai pemimpin Umno di cawangan Seputeh - berkumpul di hadapan pusat tuisyen berkenaan bagi membantah tindakan mengkristiankan umat Islam.

"Laporan itu cuba menggambarkan bahawa terdapat usaha untuk menyebarkan agama Kristian melalui kelas-kelas tuisyen, sehingga menyebabkan ahli-ahli surau membantah," kata penyelaras Jingga 13, Fariz Musa.

Namun, menurut Fariz, semakan mereka mendapati surau berkenaan tidak wujud di kawasan itu.

"Siasatan Jingga 13 mendapati pusat tuisyen itu terletak di kawasan sekitar setinggan di kawasan JalanKlang Lama, dan hasil perbualan dengan penduduk tempatan di sana, kami mendapati bahawa tidak ada satu surau pun wujud di kawasan itu," kata Fariz, yang adalah anggota exco PKR.

"Pusat tuisyen ini terletak di kawasan setinggan yang didiami khususnya oleh masyarakat Cina dan India, bersama-sama dengan beberapa pendatang Indonesia.

"Ia cukup jelas bahawa qariah dan surau yang dilaporkan di TV3 itu tidak wujud," katanya.

Fariz (kiri) juga berkata bahawa nama surau yang dilaporkan itu sendiri cukup meragukan dan cuba mempersendakan Islam.

"Nama surau 'Al-Musyrikin' seperti yang dilaporkan kelihatan seperti seolah-olah direka.

"Mustahil bagi seseorang Islam akan menamakan rumah Allah dengan nama seperti 'al-Musyrikin' (kafir).

"Agak jelas bahawa TV3 mereka berita palsu itu dan pada masa yang sama mempersendakan tempat ibadat Islam dengan nama yang al-Musyrikin," kata Fariz.

Menurut beliau, penduduk di kawasan setinggan berkenaan memberitahunya bahawa pusat tuisyen itu telah bertahun-tahun wujud dengan tujuan memberi didikan agama Kristian kepada kanak-kanak yang hidup di kawasan sekitar yang beragama Kristian.

"Mereka terdiri daripada pelajar-pelajar Cina, India dan sebilangan kecil Kristian Indonesia.

"Tiada orang Islam yang menghadiri kelas agama Kristian di sana," kata Fariz.

NGO berkenaan membuat laporan polis hari ini di ibu pejabat polis daerah Shah Alam terhadap stesen TV itu kerana niat jahat menyebarkan berita palsu, yang menurutnya bertujuan menyalakan api ketegangan agama dan kaum dan pada masa yang sama tmempersendakan Islam.

Sementara itu, tinjauan mendapati laporan berkenaan telah dikeluarkan dari laman web TV3. -mk

Ulasan GB

Nampaknya nasib TV3 benar-benar suweh seperti yang kita katakan sebelum ini hasil daripada dosa-dosa penipuannya selama ini.

Baru saja Sri Pentas bergegar kerana dilaporkan adanya Editor Kanannya melakukan gangguan seksual terhadap beberapa orang kakitangannya, kini muncul pula fitnah bodoh - Surau Al-Musyrikin namanya.

Bila sebut nama Surau Al-Musyrikin ada beberapa hal yang terfikirkan oleh kita:

1) mempersendakan nama surau sebagai tempat ibadah umat Islam dengan nama yang tak sepatutnya iaitu Surau Al-Musyrikin

2) memang wartawan JAHIL SESANGAT tak tahu maksud Al-Musyrikin. Asalkan sedap dengan bunyi Arabnya.

"Suweh" yang menimpa TV3 nampaknya kian berterusan.

Sampailah Sri Pentas nanti tumbang lantaran kejahatan yang mereka sendiri lakukan di sana.

Ulasan GB sebelum ini:


Jangan lupa Khir Toyo yang dahulu menghadiahkan penyapu kepada PBT, tiba-tiba beliau yang ditimpa suweh sehingga sekarang tak habis-habis lagi.

Kerana apa? Mentaliti orang Melayu dah anggap penyapu itu pembawa suweh. "Kamu ialah apa yang kamu fikirkan"!

Maka yang akan ditimpa suweh nanti nampaknya bukan Khalid Ibrahim tetapi kepada penghadiah penyapu itu iaitu UMNO Selangor yang berselindung di sebalik nama NGO yang dikenali sebagai GEMPAK dan WARISAN.

Kalau geng kepala lembu sudah menerima habuannya, tak lama lagi geng penyapu dan mangkuk tandas ini bakal menerima apa yang mereka lakukan bersama-sama tokoh pujaan mereka Hassan Ali namanya.

Allah itu Maha Melihat dan Allah itu Maha Berkuasa. Sebenarnya Allah yang akan mengurniakan habuan pembalasan itu, bukan kerana suwehnya penyapu.

Dia juga yang akan menunjukkan siapa sebenarnya yang bertanduk. MB Selangor & Khalid Samadkah atau geng songkok tinggi bersama UG. Di dalam Islam, yang jahat akan terkena balik kejahatan yang mereka lakukan. Di dalam konteks demonstrasi semalam nampaknya UMNO Selangor yang diwakil oleh geng bersongkok tinggi bersama-sama tokoh pujaan mereka Hassan Ali & kumpulan UG bakal terkena "suweh penyapu" itu disertai dengan wartawan-wartawan & akhbar-akhbar yang menjulang tinggi tindakan mereka itu.

InsyaAllah, pemerhatian GB ini tidak silap.


p/s Apabila GB menyatakan pemerhatian GB tidak silap, bukanlah GB ini riak dan ujub seperti dituduh oleh orang yang bankrap hujjah tetapi mempelajari dari Sejarah dan mengambil pelajaran daripadanya - itulah apa yang dikatakan iktibar.


Parking And Walk To Taylor’s On Wednesday

Posted: 28 Aug 2011 08:27 AM PDT

This is quite a random post about what happened last Wednesday at Taylor's University. Class was at in the middle of the day and I pretty hate it because of the hassle of looking for a parking spot in the campus.

Parking in university is always not a good thing as there's so many student and cars where parking spots are not able to accommodate everyone, especially when selfish people like me don't want to park at the paid zone. Even if I am forced to park at the paid zone, it would be full.

I parked far far away that afternoon, and took a nice walk about 400m to campus from car park. The weather was pretty cloudy and good. Wonder why it's raining here so much, typhoon in Taiwan, hurricane in the USA and here we got the rainy days.

I wonder why the school want to collect fee for student's parking. Why is the fee we paid isn't able to cover a parking spot, I wonder why. It's ok to collect money for parking fare, but at least built us a proper parking area with a good covered walkway that protect us from the shines and rain. Then I will shut my mouth up. Imagine walking to and from the car in the midst of hot sun or a rainy day.


Spotted an unknown lecturer got a surprise birthday wish from her friends. Pretty cool.

The school is getting more and more commercialize which isn't a good way of promoting education. That's reality, that's fact.

One fact about Taylor's University is that the traffic jam that occur around 4pm everyday. It's the super big jam in campus, connecting out to the main road until the nearest traffic light. A normal good flow of traffic will takes about less than 10 minutes out but with a jam, do expect about half an hour.

I have already accepted the shity rocky parking, finding a parking spot and walking towards class. That's my college life. HA! Blablabla.


Penjualan Esso Malaysia Kepada Firma Filipina Bukti Kegagalan BN

Posted: 28 Aug 2011 08:05 AM PDT

Cadangan penjualan Esso Malaysia Berhad dan syarikat berkaitannya kepada San Miguel Corporation yang merupakan sebuah syarikat dari Filipina dipandang serius Parti Islam Se-Malaysia (PAS).

Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, jika urusan jualan itu diteruskan ia akan memberi kesan negatif jangka panjang kepada industri minyak dalam negara sekali gus memperlihatkan satu lagi kegagalan kerajaan Barisan Nasional (BN) mempertahankan kepentingan negara dalam industri strategik.

Baru-baru ini, San Miguel mencadangkan kepada ExxonMobil International Holdings Inc, untuk mengambil alih 65 peratus kepentingan ekuiti dalam Esso Malaysia melibatkan dana RM614.25 juta. Esso Malaysia ialah anak syarikat ExxonMobil International.

San Miguel berkata syarikat itu juga merancang membuat penawaran pengambilalihan mandatori untuk memperoleh baki saham yang tidak dimiliki oleh syarikat selepas cadangan pengambilalihan itu.

Serentak dengan tawaran pengambilalihan Esso Malaysia, San Miguel juga mencadangkan kepada Mobil International Petroleum Corp dan ExxonMobil International untuk mengambil alih ExxonMobil Malaysia dan ExxonMobil Borneo pada paras AS$403.979 (RM1.2 billion) juta.

Cadangan pengambilan alihan itu akan menyediakan San Miguel dengan peluang unik untuk meluaskan portfolio peniagaan penapisan dan pemasaran minyak di luar Filipina.

Awal minggu ini, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim juga meminta Putrajaya memberi penjelasan mengenai isu tersebut.

"Perlu diingat bahawa urusan niaga itu juga termasuk loji penapisan minyak milik Esso di Port Dickson, yang merupakan aset penting negara," Kata Anwar.

Tegas Hadi, pihak kerajaan melalui pihak berkuasa kementerian yang berkenaan wajib untuk tidak meluluskan urus niaga tersebut dan Esso mestilah menawarkan penjualan asetnya kepada syarikat dalam negara, sebagaimana yang ditawarkan oleh beberapa pihak yang menunjukkan minatnya seperti Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT).

Tambah Hadi lagi, perlu diingatkan bahawa Kongres Amerika Syarikat pernah menghalang penjualan Union Oil of California kepada syarikat minyak milik negara China atas kepentingan strategik.

"Sepatutnya kerajaan yang ada ini, bersama dengan Petronas melalui Petronas Dagangan Berhad bertindak untuk menentukan keselamatan bekalan bahan petroleum dan harga bahan petroleum kekal pada paras yang munasabah.

"Sekali gus Petronas Dagangan juga tidak boleh melupakan peranannya untuk membina dan mempertahankan usahawan-usahawan Bumiputera yang turut menyumbang kepada kerancakan perkembangan ekonomi negara," katanya.

Katanya, walaupun Petronas Dagangan menduduki tempat pertama dalam pasaran bahan petroleum dan negara, penguasaannya dalam syer peruncitan iaitu pasaran stesen minyak hanyalah sekitar 30 peratus walhal sektor ini dipercayai menyumbangkan lebih 60 peratus dari keuntungan Petronas Dagangan.

"Sektor inilah yang paling banyak menerima subsidi kerajaan di mana hampir 70 peratus jumlah subsidi yang dibayar dengan menggunakan wang rakyat mengalir kepada syarikat-syarikat luar negara seperti ExxonMobil, Shell dan Caltex.

"Sepatutnya kerajaan yang menguasai Petronas Dagangan mempunyai pandangan strategik dengan menjadi syarikat pertama untuk mengambil alih Esso sekali gus menguasai sektor ini dari 30 peratus kepada hampir 50 peratus," katanya.

Beliau menambah PAS percaya bahawa masih belum terlambat bagi Petronas Dagangan atau LTAT untuk memulakan perundingan bagi mengambil alih Esso.

"PAS juga mendesak kerajaan supaya menyemak semula penstrukturan subsidi minyak supaya syarikat-syarikat luar negara tidak membolot sebahagian besar jumlah subsidi kerajaan yang berjumlah berbilion-bilion ringgit.

"Kerajaan dan Petronas mestilah bertindak pantas secara strategik supaya kestabilan bekalan bahan petroleum domestik pada paras harga munasabah terus dibina dan dilindungi dan kepentingan negara tidak terhakis," katanya lagi.

Malah kata beliau, PAS tidak akan bertolak ansur dalam isu strategik dan mempunyai impak jangka panjang kepada keselamatan negara, perkembangan ekonomi dan kepentingan rakyat Malaysia seperti penjualan Esso kepada kepentingan luar.Soal Tuntutan Kerusi: PKR Jangan Tamak, DAP Jangan Riak

Posted: 28 Aug 2011 06:04 AM PDT

DAP minta pulangkan kerusi

BAYAN BARU - DAP dilihat tiada pilihan lain selain meminta kerjasama PKR untuk memulangkan kembali sekurang-kurangnya satu kerusi Parlimen dan lima kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) dalam pilihan raya umum ke-13 nanti.

Ahli jawatankuasa (AJK) DAP negeri, Zulkifli Mohd Noor berkata, disebabkan desakan dari badan bukan kerajaan (NGO) Melayu dan kaum Melayu sendiri yang ingin melihat DAP mempunyai Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun), maka DAP tidak mempunyai pilihan lain melainkan meminta semula kerusi daripada PKR.

"Saya akan bawa perkara ini melalui saluran tertentu supaya ia tidak menjadi satu ugutan dan mengeruhkan lagi keadaan. Sekiranya DAP tidak dapat menurunkan calon Melayu seperti yang dituntut, ini akan menunjukkan persepsi orang Melayu bahawa DAP adalah parti anti Melayu. Jika dilihat, DAP bukan parti anti Melayu berikutan pernah bertanding 13 kerusi Adun di negeri ini ketika menjadi pembangkang dulu.

"Di Pulau Pinang kerusi yang diminta, tidak perlu disebut berikutan rakyat sedia maklum kerusi-kerusi yang berada dalam keadaan bahaya dan tenat. Saya yakin, sekiranya satu perhitungan bijak tidak dibuat oleh pimpinan atasan, maka ia akan merugikan Pakatan Rakyat (PR)," katanya kepada media semalam.

Menurutnya, apa yang didesak oleh Kongres Melayu Pulau Pinang (KMPP) supaya DAP memperuntukkan minimum lima kerusi Dun kepada calon-calon Melayu di negeri ini pada pilihan raya umum ke-13 nanti ada kebenarannya.

"Desakan oleh KMPP saya terima dengan hati yang terbuka kerana ia adalah pandangan kaum intelek Melayu yang terdiri daripada anak-anak muda bertaraf profesional dengan pengikut yang ramai serta mempunyai pendirian yang tersendiri untuk memperjuangkan nasib bangsanya di negeri ini. Teguran dan desakan itu saya anggap secara tidak langsung diketahui pucuk pimpinan tertinggi parti. Ia kemungkinan besar akan dipertimbangkan secara wajar.

"Pengundi kaum Melayu kini telah meningkat secara mendadak terhadap DAP jika dibandingkan sewaktu DAP jadi pembangkang dahulu. Pentadbiran PKR yang diterajui DAP telah membuat pengundi Melayu bertambah yakin dan menyebabkan mereka mula menaruh kepercayaan terhadap DAP," katanya.

Zulkifli berkata, KMPP sepatutnya tidak menuduh melulu dengan mengatakan bahawa pemimpin Melayu dalam DAP tidak buat kerja dan tidak berkesan.

"KMPP pasti faham bahawa DAP hanya mempunyai seorang pemimpin Melayu dalam Kerajaan Negeri di taraf rendah iaitu saya sendiri, kemampuan saya terhad kepada hal-hal kerajaan tempatan sahaja. Bagaimanapun, apabila terdesak untuk membantu orang Melayu, saya diberi pertolongan oleh pemimpin yang lain serta Ketua Menteri sendiri. Semua cadangan dan teguran dari NGO Melayu serta KMPP akan saya beri perhatian dan bawa ke pihak atasan setakat termampu.

"Sekiranya ada calon Melayu dari DAP yang menang dalam pilihan raya ke-13 nanti dan akan diberikan tempat dalam Kerajaan Negeri, mereka mesti bebas daripada bayangan pemimpin DAP serta tidak boleh dianggap sebagai boneka kerajaan semata-mata," katanya.

Terdahulu, KMPP mencabar parti DAP memperuntukkan minimum lima kerusi Dun kepada calon-calon Melayu di negeri ini pada pilihan raya umum ke-13 nanti.

Presiden KMPP, Rahmat Ishak berkata, sekiranya rakyat memberi mandat kepada PR, maka wakil rakyat berkenaan perlu bebas dari bayangan dianggap 'boneka' serta wajib menjadi pemimpin yang memartabatkan Melayu. -SH


PKR minta DAP jangan jadi 'besar kepala seperti Umno'

DAP telah ditegur kerana meminta kerusi tambahan daripada rakannya dalam Pakatan Rakyat - PKR - untuk membolehkan calonnya dari kalangan orang Melayu bertanding dalam pilihan raya umum akan datang.

Ketua penerangan PKR Pulau Pinang, Johari Kassim berkata pemimpin Melayu DAP yang membuat permintaan itu baru-baru ini, tidak bijak berbuat demikian, memandangkan pilihan raya umum ke-13 dijangka tidak lama lagi.

Johari berkata, dengan pilihan raya semakin dekat, beliau menasihatkan ahli jawatankuasa pusat DAP, Zulkifli Mohd Noor - yang membuat komen tersebut - supaya tidak 'mengeruhkan keadaan'.

Beliau menasihatkan DAP supaya tidak menjadi seperti Umno, yang didakwanya, menjadi besar kepala apabila mereka menang besar.


Ulasan GB

Sorong tarik mengenai kerusi memang berlaku sebelum pilihanraya.

GB rasa tak salah untuk DAP meminta dengan baik beberapa kerusi yang dipegang PKR. Dan PKR juga boleh meminta beberapa kerusi dari DAP di negeri lain. Itu namanya sebuah PAKATAN.

"Give and take" dan di dalam "win-win situation".

PKR tidaklah perlu berkeras menolak dan DAP tidak juga perlu keras mendesak.

PKR tidak boleh tamak, pengajaran di Sarawak sepatutnya menjadi iktibar. PKR bertanding di 49 kerusi, cuma menang 3.

DAP pula tidak boleh riak sekalipun menang 12 dari 15 kerusi yang ditandinginya.

Itu senarion di Sarawak. Mungkin ada yang tak bersetuju ianya digunapakai untuk pilihanray umum di Semenanjung.

Pokoknya ialah kita perlu bersepakat. -mk


ANAK MUDA KENA TAU BAHAWA UMNO BARUA BRITISH

Posted: 28 Aug 2011 01:56 AM PDT

Ucapan dan ceramah yang disampaikan oleh pimpinan parti Pas saudara Mat Sabu itu adalah tepat dan benar. Malah Tukar Tiub dari awal lagi telah berkata bahawa pada bulan Ogos ini United Malay National Organisation akan menjadi mamai. Pada bulan Malapetaka ini United Malay National Organsiation akan membuka kesah kesah dongeng tentang perjuangan mereka. 

Mereka menaburkan kesah dogeng bahawa mereka bangun menentang komunis. Ini cerita sasau. Rakyat Tanah Melayu sedang bermandi darah bangun mengangkat senjata melawan penjajah British. Mangkok hayun ini melawan orang yang melawan British. Nationalis kepala bana jenis apa ini? 

Mari kita ambil pertempuran gerila Rakyat Tanah Melayu pada tahun 1950 di Bukit Kepong. Baca betul betul. Ini berlaku pada 23 Februari tahun 1950. Yang berkuasa British. Justeru yang diserang ialah soldadu upahan British. Ketika itu ada soldadu upahan British dari Ghana, Kenya, Fiji, Nepal dan termasuk anak tempatan. Anak tempatan direkrut kerana tidak ada kerja lalu menjadi soldadu upahan Bristish. Ini hakikat. Ini hakikat fakta sejarah. 

Sila pergi lawati Taman Tasek di Taiping atau pergi ke tanah perkuburan di hadapan Dewan Bahasa para pembaca budiman akan bertemu dengan kubur soldadu upahan dari luar negara. Jika ini bukan bukti wujudnya tentera upahan British maka Rosmah Mansor masih anak dara lagi. 

Dalam serangan ke atas Rumah Pasong Bukit Kepong – yang memimpin serang ini ialah Mat Indera. Sosok ini adalah nasionalis yang bangun mengangkat senjata bersama Parti Komunis Malaya untuk memnghalau British. Memang betul soldadu dalam Rumah Pasong ialah Melayu – mereka soldadu upahan. Memang betul Mat Indera juga Melayu 

Dalam serangan ini bukan Melayu atau Punjabi atau Mamak Kutty yang di pentingkan. Yang penting ialah garis perjuangan – menentang British atau menjadi barua British. Inilah dua garis politik ketika itu. Hanya gerombolan United Malay National Organisation yang kepala hangguk - heboh tentang Melayu hingga ke hari ini. 

Sekali lagi Tukar Tiub mengingatkn para bahawa bahawa serangan keatas Rumah Pasong di Bukit Kepong berlaku pada tahun 1950 – di zaman British memerintah. Sila buka kepala dan fikir betul betul. 

Pejuang Mat Indera ini penuh dengan cerita dan mitos rakyat. Hingga ke hari ini. Terbukti kesah kebenaraan tidak mungkin dapat ditutup. Mungkin untuk sementara fakta sejarah boleh dikaburi tetapi akhirnya fakta akan muncul. 

Akhirnya Mat Indera mati digantung oleh British. Saya sendiri telah melihat tempat Mat Indera di gantung. Pejuang nasionalis kita ini digantung di penjara Ayer Molek Johor Bahru. Saya sempat melihat tempat itu kerana pada September 1974 saya telah ditahan di penjara yang sama kerana menyokong peneroka bandar Tasek Utara. Seorang warden Melayu dengan sedih tetapi merasa bangga telah menunjukkan kepada saya wilayah dimana nasionalis Mat Indera digantung. ( Jika apa yang saya nyatakan ini salah – maka saya telah diberi maklumat yang salah) 

Apakah Onn Jaafar nasionalis? 
Apakah Tunku nasionalis? 

Pasti jawabnya TIDAK dan BUKAN. Mereka bukan berjuang menentang British. Mereka tidak bangun berjuang menentang British. Mereka berebut-rebut untuk menjadi barua British. Cuba ingatkan apa kata Onn Jaafar '... nak buat jarum pun belum tahu...inikan pula nak merdeka....' Ini hakikat sejarah. Hari ini dengan wujudnya internet satu demi satu cerita karut lagi marut dari United Malay National Organisation telah dibongkar. 

Ini fakta sejarah - parti nasionalis yang tertua di Tanah Melayu ialah KMM – Kesatuan Melayu Muda . Ditubuhkan pada tahun 1938.....deek sila lihat tarikh ini... 1938 deek. Slogan mereka ialah MERDEKA. 

United Malay National Organisation yang memakai nama Inggeris hingga ke hari ini ditubuh pada 1946. Gerombolan ini tidak berani bangun menuntut Medeka. Justeru slogan mereka ialah Melayu kurang oxygen - Hidup Melayu – hingga ke tahun 2011 ini mereka masih lagi kureeeng oxygen. 

Bulan Ogos ini adalah Malapetaka untuk Tanah Melayu. Pada 15 Mei setiap tahun warga Palestin mengingati Nakba. Nakba ialah malapetaka yang terjadi pada tarikh ini apabila Israel diwujudkan di bumi Arab. Tanah Melayu juga ada Nakba nya – Malapetaka terjadi pada 31 Ogos 1957 apabila British menyerahkan pentabiran Tanah Melayu kepada United Malay National Organisation. Seluruh Tanah Melayu ditimpa Malapetaka. 

Kepada jenerasi muda yang kurang faham biar diterangkan disini. Pada tahun 1958 bukan main heboh lagi gerombolan ini berlabon tentang pencapaian Merdeka tanpa tumpah darah. Lanchau. Ini bohong. Rakyat Tanah Melayu telah bangun angkat senjata untuk menghalau British. Kuasa imperial Brtish telah digugat hingga ke akar umbi oleh Tentera Pembebasan Rakyat Malaya – ini fakta sejarah. Jika kurang percaya sila pergi rujuk ke Colonial Office di Kew Garden London. Semua bahan sejarah ini wujud disana. Busuk busuk pun British mereka TIDAK akan mengubah fakta sejarah – mereka mungkin memberi analisa yang berbeza. Ini British - mereka main criket bukan main guli. 

Kalau tak yakin sila selidik dan tanya siapa dia Shamsiah Fakeh. Siapa dia Ahmad Boestaman. Siapa dia Rashid Mydin. Siapa dia Abdullah Sidi. Siapa dia Chen Peng. Siapa dia Mukhtaruddin Lasso. Siapa dia Ibrahim Yacob. 

Justeru, kenyataan Mat Sabu berasaskan fakta. Tidak ada apa apa penghinaan. Menyangkut kan mat Sabu dengan DAP adalah hujah lapok gerombolan. Untuk Hishamudin Husssein sila jangan buka bontot sendiri. Hussein Onn anak Jaafar Onn ayah kepada Hishamudin ini adalah soldadu upahan British. Ketika British menjajah Iraq, Hussein Onn adalah barua setia kepada British. Sila lihat dan baca fakta sejarah. Jangan malas membaca dan menkaji. Jangan Jadi Melayu yang malas.Jangan jadi Melayu yang suka mendengar tetapi malas membaca dan mentelaah. 

Justeru, amat jelas bahawa United Malay National Organisation membawa Malapetaka ke Tanah Melayu. Buktinya lagu Terang Bulan diciplak untuk dijadikan lagu kebangsaan kita. Tidak ada apa apa kebangsaan dalam lagu Terang Bulan ini. Ini bukan lagu ciptaan anak watan Tanah Melayu. Ini diciplak dari lagu Memula Moon lagu Peranchis. Lagu ini wajib dilupuskan. 

Satu lagi bukti yang jelas ialah bendera. Ini juga dicaplak dari bendera Amerika. Motif Nusantra ialah Merah dan Puteh. Justeru lihat bendera Singapura, lihat bendera Indonesia malah bendera United Malay National Organisation sendiri menggunakan motif Nusantra. Bendera ini juga wajib dilupuskan dan direka bendera baru. 

Kita jangan merasa gentar dengan ancaman dan tuduhan bahawa kita tidak hormat atau menghina Onn Jaafar atau Tunku. Tidak ada apa apa yang perlu dihormati. Mereka berdua hanya sibuk berebut untuk menjadi barua British. 

Tidak ada apa apa yang hebat. Kalau tak percaya sila tanya Mahathir Muhamad sendiri. Apabila Tunku meninggal dunia Mahathir Muhamad Perdana Menteri ketika itu. Apa terjadi? Tidak ada cuti am untuk pengkebumian Tunku. Mahathir Muhamad yang menjadi Presiden United Malay National Organsiation sendiri tidak hormat kepada Tunku – jangan harap orang lain ambil pot. Pelik ketika itu tidak ada pula yang berani menuduh Panddy Kuttyy ini tidak hormat pada Tunku. 

Juga sila jangan campur adukkan tentang Bukit Kepong sebagai penghinaan terhadap Polis Diraja Malaysia. Kesetiaan mata-mata upahan pada ketika itu kepada Baginda Raja Britain. 

Biar saya dituliskan disini sejelas mungkin. Pada tahun 1950 mereka BUKAN dipanggil polis. Orang Melayu dengan tepat telah memanggil mereka MATA-MATA. Sila rujuk sejarah – ini bukan tohmah. Justeru mereka adalah mata-mata penjajah. Juga tempat itu bukan BALAI POLIS tetapi dipanggil RUMAH PASONG. Ini nama yang telah diberi oleh orang Melayu kerana rumah ini ramai rakyat telah dipasong. 

Justeru serangan pada 23 Febuarari itu ialah serangan nasionalis terhadap Mata-Mata British di Rumah Pasong Bukit Kepong.Khalas.Perid.End. Fin.


A Short While At Thursday SS2 Chow Yang Pasar Malam

Posted: 28 Aug 2011 02:09 AM PDT

I am always in search of pasar malam or simply known as night market in Klang Valley. I have found one on Monday at SS2 around bank area, one on Wednesday which the most famous one at Taman Connaught and recently found another one at SS2, but at Chow Yang restaurant there which is on Thursday night.

Very easy to find, just search for Jalan SS2/6 on GPS or Google Maps and you can find it.

I didn't really plan for this trip as I incidentally found it while driving back home after a movie and I was craving for bubble tea so I went to search for it. I didn't want to go far for bubble tea as I know the nearest bubble tea to me at that wee hour was the pasar malam.

The SS2 Chow Yang pasar malam has a variety of stuff for you to shop like street food, fashion clothing, wet market vegetable and meat, and the very bad pirated DVDs and CDs.

As you know I am a pasar malam fan because I found it quite interesting and happenings. It's not luxurious stuff which I couldn't afford, I need not to pick a good attire for it, I can just wear my pajamas to there too. Simple, nice and fun.

Besides that, pasar malam is always a nice place as I can see people from all walks of life, happy friends and family walking around the happenings night market.

 

After getting my bubble tea, I went to walk around the pasar malam before heading back. Any nice pasar malam to intro in Klang Valley? =)

 


Industri Auto Malaysia Ketinggalan Sediakan Aspek Keselamatan - CAP

Posted: 28 Aug 2011 03:33 AM PDT

Sebagai negara pengeluar kereta dan motosikal nasional, Malaysia dilihat masih ketinggalan menyediakan keselamatan dalam industri automobil.

Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang (Cap), S M Mohamed Idris berkata, beberapa kemalangan maut dilaporkan sejak kebelakangan ini, disebabkan kegagalan mengawal kenderaan.

"Tayar adalah kategori paling diabaikan dalam industri auto. Jika dilihat, semakin banyak kes kemalangan berpunca daripada kegagalan tayar, namun apa yang menyedihkan, tiada kesungguhan untuk membetulkan keadaan ini.

"Selain itu, kita juga memerlukan sistem penarikan semula kenderaan yang rosak atau tidak sempurna buatannya seperti dilakukan beberapa syarikat dari Jepun antaranya Honda dan Toyota.

"Bagaimanapun, di negara ini, langkah itu belum diambil,
" katanya semalam.

Menurutnya, pihak berkuasa juga, perlu memantau serta mengambil tindakan terhadap penjualan alat ganti kenderaan tiruan yang bermutu rendah.

"Bengkel kenderaan juga perlu dipantau dan diselia sementara, mekanik perlu memberikan perkhidmatan profesional. Di luar negara seperti United Kingdom umpamanya, kenderaan berusia lebih tiga tahun selepas pendaftaran pertama perlu menjalani pemeriksaan ketahanan di jalan raya dan pemeriksaan setahun sekali.

"Bezanya di Malaysia, undang-undang seumpama itu hanya diguna pakai untuk kenderaan komersial sewaktu pemindahan hak milik kenderaan sahaja," katanya.

Mohamed berkata, selain kenderaan persendirian, pengusaha bas ekspres juga perlu melaksanakan langkah keselamatan, antaranya menghentikan perkhidmatan pada waktu tengah malam.

"Mereka juga perlu membuat kajian terhadap kesesuaian penggunaan bas bertingkat digunakan di jalan raya yang mana, permit baru perlu ditangguhkan sehingga kajian itu selesai.

"Peraturan 66,80 dan 36 ECE Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) perlu dikuatkuasakan secara berperingkat bagi membendung kemalangan membabitkan bas ekspres berikutan bas ekspres mempunyai struktur badan yang lemah terutamanya reka bentuk bumbung dan tempat duduk," katanya.

Mohamed berkata, Cap menggesa pengguna jalan raya lebih berhemah dan pihak berkuasa juga perlu melaksanakan saranan dikemukakan.


Canon Sprint And Ricoh RZ-700s Film Camera

Posted: 28 Aug 2011 01:33 AM PDT

Do you keep your old toys, stuff and gadget? Some like to trash it away as they think it's taking up extra spaces. I don't really like to throw away stuff because I think they are memorable and have a value in the future. Just look at the rusty exhibits at the museum and gallery, they are all old stuff.

 

Recently, I found 2 old camera in my house's cabinet. It's not really very old, but it's there for more than 10 years. I wipe them with a clean cloth and I'm going to keep them well, as a exhibit, collection, and perhaps use it to take photos again.

Untitled

Untitled

The Canon Sprint, is a fixed focal length camera with 35mm and f/3.5 aperture with flash too. It uses 2 AAA batteries.

Untitled

Untitled

Another camera is the Ricoh RZ-700s which is a film camera that has a zoom function, but not sure about the auto-focus mode and aperture. Guess this is a lousy camera as my parents got it for free during a lucky draw session back then. It runs on a CR2 battery.

Pretty cool, if you have some unwanted and old camera and want to get rid of, donate it to me. =D


'Burukkan' MP, TV3 Digesa Mohon Maaf

Posted: 28 Aug 2011 01:32 AM PDT

Ahli Parlimen Kuantan Fuziah Saleh menuntut TV3, wartawannya dan seorang ahli politik yang didakwa memburukkannya dalam siaran berita berhubung pusat pemprosesan nadir bumi Lynas Advanced Material Plant (Lamp) di Gebeng, Kuantan segera memohon maaf.

Peguam Fuziah menghantar tiga notis tuntutan itu semalam dengan menamakan wartawan alam sekitar Karam Singh Walia dan TV3 sebagai responden pertama dan kedua, sementara dua lagi surat dialamatkan kepada Ketua MCA Kuantan Datuk Ti Lian Ker.

Dalam surat yang dialamatkan kepada Karam dan TV3, Fuziah mahu penarikan balik dibuat terhadap beberapa siri siaran berita itu yang disiarkan antara 28 Jun dan 30 Jun serta pada 24 Ogos lalu, yang mana beliau mendakwa ia "tidak benar dan kandungannya dilihat untuk memburukkan" Fuziah.

Fuziah yang juga naib presiden PKR menuntut Tv3 agar tidak berterusan menyiarkan siaran berita itu pada masa akan datang dan membuat permohonan maaf berdasarkan syarat yang telah disahkan oleh peguamnya.

Dalam kes Ti pula, Fuziah menuntut kepada bekas ADUN itu menyiarkan penarikan balik dan permohonan maaf terhadap kenyataan yang disiarkan syarikat televisyen swasta itu.

Dalam siaran berita itu, Ti didakwa memetik Fuziah sebagai berkata "pegawai-pegawai kita, pakar-pakar Melayu, pakar-pakar rakyat Malaysia semua tak boleh dipercayai".

Dakwaan Fuziah terhadap Ti dinyatakan dalam dua notis tuntutan yang berasingan, yang merujuk kepada dua insiden yang berasingan masing-masing pada 30 Jun dan 24 Ogos apabila Tv3 menyiarkan siri laporan beritanya berhubung plan yang bernilai RM700 juta itu.

Ketiga-tiga notis tersebut turut meminta jaminan bahawa tidak ada lagi pengulangan dakwaan demikian terhadap Fuziah dan menuntut kerugian dan tanggung kos guaman. -tvsnews


Of patriots and scoundrels

Posted: 28 Aug 2011 12:29 AM PDT

Edited and adapted to Burmanize from the, "Of patriots and scoundrels" by Hazlan Zakaria from Malaysiakini

'Playing at war, as kids often do, I was always the one dying under the flag – defending my country to the last, the doomed protector keeping a nation safe by selfless action.'

I was, admittedly, a product of mass-produced patriotism, so common in the
movie industries' endless parade of itinerant war movies. Growing up, I was
touched by Hollywood. Or as some would sometimes say, touched in the head.
Like many children who became cannon fodder in wars past and present, my daily diet constituted movies and literary pieces like 'The Dirty Dozen', 'The
Alamo', 'The Four Stars of Hell' and other war themed works.
I was at the time and presently still am, what I must term, a self-declared
patriot.
And my patriotism runs truer the closer we get to August 31.
Inching closer to that hallowed date, when we honour and celebrate the
anniversary of our independence from the British Empire and on the Revolution day of the Japanese Fascist Imperialists (or Tatmadaw or Armed Forces day) our hearts and minds cannot help but stir with Patriosm, if not internal considerations of what it means to be a patriot.
More so when in the news of late, we have seen many grotesque protestations of patriotism, and claims of being a patriot, as well as finger pointing on who, or what, are the real traitors to the land, by those whose themselves are perhaps the worst of betrayers.
In pursuit of that meaning, perhaps we should look into the eaves of history
from one of those whose quotes on patriotism continue to be used, or misused, long after his time.
'Last refuge of the scoundrel'
In 1775, British author Samuel Johnson made immortal the quote,
"patriotism is the last refuge of a scoundrel". This, after he wrote
'The Patriot', his critique of what he termed as 'false patriotism' the year
before.
Unsurprisingly, this made him altogether unpopular with those who consider
themselves patriots. But as his biographer James Boswell explained, he was not against patriotism in general.
"Patriotism having become one of our topics, Johnson suddenly uttered, in
a strong determined tone, an apophthegm, at which many will start: 'Patriotism is the last refuge of a scoundrel'.
But let it be considered, that he did not mean a real and generous love of our country, but that pretended patriotism which so many, in all ages and
countries, have made a cloak of self-interest," related Boswell.
And therein lies the true target of his vehemence. Pretend-patriots who have
made patriotism a cloak to promote their own self interests.
Scoundrels who claim to be lovers of the land, but love only themselves, or
those so blinded by blinkers that they put self-aggrandising leaders up on a
pedestal, to the detriment of all others.
'Not blind obedience'
I cannot stress enough that patriotism is not and cannot be blind obedience. It must be the considered loyalty given for the interest of the whole. As one
netizen posited, "blindly following the man in charge is not patriotic, it
is ignorant".
Patriotism is also not about unthinkingly bowing to the leaders in charge, but
submitting to the land they have pledged to serve.
It is the land and its people that should hold true patriots in thrall, not
leaders, neither the corrupt nor even the genial.
And if those self-same military and ex-military leaders, sworn to serve the people, instead manipulate patriotism for their own gain, then it is they who are pretty much the scoundrels.
Indeed, as the tale behind the word 'hero' is of a patriot who serves the best
interests of the land and its people by getting rid of the tyrant, or
organisation or thing, that is harming the people.
This truth is self evident even in the origin of the word 'patriot' itself,
being from the Latin patriota, which translates into "fellow countryman", the original connotation of patriot when it came into the English language circa the late 1500s.
A patriot does not ask "what contract is the country going to give to
me", nor ask "what ministerial post will I be rewarded with".
He or she should fight for one thing and one thing only; the good of the people and the land.
For true patriots, their duty is clear – to redress the wrongs of the ignorant
and scoundrels, not for personal gain, but out of love of our country and
loyalty to the people.

Like this:

Be the first to like this post.


jika pudu RAYA jdi pudu SENTRAL, maka...

Posted: 27 Aug 2011 09:19 PM PDT


di hari sentral, terkenang daku kepada si dia....
suatu hari di hari sentral, kulihat cahaya bersinar indah...
bila tiba hari sentraaaal, semua insan bergembiraaaa...


Juanophobia - Winner of Battle of the Bands 2011

Posted: 27 Aug 2011 11:31 PM PDT

Battle of the Bands 2011: Passport to Fame, sponsored by Magnum, is the largest talent show aired live in Malaysia which  offers the best platform for every enterprising Malaysian band to showcase their talents.

Last night, the band Juanophobia (my son :-) is the violinist in the band) emerged as the WINNER of this awesome competition and walked away with a  a recording album with Sony Music, a 1+1 contract with the Organizer, RM32,000 worth of product sponsored by SHURE, RM6500 worth of Fender products and RM10,000 in cash.

Juanophobia's Journey in the Passport to FameAudition for Battle of the Bands 2011: Passport to Fame began on 28th April 2011 (Thursday) and 29th April 2011 (Friday) at Cheras PGRM. Fifty bands were short listed from the audition and proceeded to the next qualifying rounds. Ten bands were casted out in every qualifying round and only the top 10 bands received the chance to perform and compete for the title "The Ultimate Band" in the semi-finals.

The finals were held last night at Opera, Sunway and  the bands that competed were:

Juanophobia
Linet Goh, keyboardist for the band said it beautifully in her Facebook update before the competition began:

This is our time, Juanophobia.
Heartfelt thanks to everyone for being there, the organizers, judges, sponsors, mummies and daddies, friends and other fellow musicians from other bands.
Everyone is a champion already just by being a part of PassportToFame, the journey and friendships we've made are more precious than gold.

"Hold my hand,
Word for word,
As we journey through this world,
Close your eyes,
I promise you,
Nothing's the same, with the Passport To Fame!!"

In November last year, Juanophobia were the second runner-up in the Polo Rocks Band Competition. Without prejudice, I can vouch that since then, they have been working very hard, improving themselves, practising vigorously and praying hard that God will open a window for them and He has indeed! PTL!! Indeed, I believe and hope that things will really roll out for Juanophobia from now.

Here's one of the video clips of their performance last night - I will upload a sharper clip once the others have uploaded their videos.

A video clip of their performance LAST NIGHT CAN BE VIEWED AT THIS LINK.


The video clip of their prize-giving ceremony can be viewed AT THIS LINK.

I am so sad that my family could not go to KL to watch them as my husband has not been well. Regardless, we stayed up till we received the wonderful news from Julie Chua, mother of Clarence Chua (band leader of Juanophobia) who has been like a mother to all the bandmates, supporting them in every way possible and getting the cheer squad ready, not forgetting all the paraphernalia for the fans.

To the members of Juanophobia namely:

Clarence Chua - Guitarist
Yi Fen Tan - Vocalist
Jonathan Khor - Violinist
Chia Carmen - Trumpeter
Audrey Then - Saxophonist
Stewart Wong - Bassist
Linet Goh - Keyboardist
Aubry Chong - Drummer


WELL DONE, JUANOPHOBIA!!! WE LOVE YOU AND ARE VERY PROUD OF YOU!!!! 

God bless you all with more openings for development, contracts, performances and all that He has to give!!!

Thanks to all friends, relatives and readers who have been giving their support, prayers and wishes to Juanophobia! God bless you all!


Tough Action Needed To Combat Obesity

Posted: 27 Aug 2011 11:18 PM PDT

BBC ONLINE: 25 August 2011 Last updated at 23:55 GMT Global governments 'must get tough on obesity'Comments (1665) By Nick Triggle Health correspondent, BBC News Obesity is a problem in low, middle and high income countries  Tougher action - including taxing junk food - is needed by all governments if the


PUDU SENTRAL : Najib Dah Siapkan Untuk Pakatan. Cakaplah Terima Kasih!

Posted: 27 Aug 2011 11:14 PM PDT

Terminal Bas Puduraya di sini yang mula beroperasi pada 1976 dan baru sahaja dinaik taraf, kini dikenali sebagai Pudu Sentral, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan hari ini.

Beliau berkata penukaran nama terminal bas itu selaras dengan wajahnya yang moden dan baru, setaraf dengan sebuah lapangan terbang.

Najib berkata keputusan itu dibuat berikutan cadangan seorang pengikut twitternya, selepas beliau tweet setelah bersahur awal pagi tadi bahawa beliau akan melawat Hentian Puduraya.

"Ramai yang memberi maklum balas dan saya terima cadangan supaya nama hentian bas ini ditukar supaya mencerminkan terminal yang tinggi kualitinya," katanya kepada pemberita selepas merasmikan wajah baru bas terminal itu di sini hari ini.

"Selepas berbincang dengan pihak pengurusan tadi, kita telah bersetuju untuk menukar namanya kepada Pudu Sentral," katanya.

Terminal Puduraya ditutup sementara pada Mac tahun lepas, setahun selepas kerajaan mendapati terminal itu perlu sangat dinaik taraf dan ubahsuai untuk memperbaiki perkhidmatan dan mengambilkira keselamatan awam setelah ia beroperasi lebih tiga dekad.

Ia kini dilengkapi dengan pendingin hawa, kemudahan eskalator dan sistem pengumuman awam untuk mengumumkan ketibaan dan pelepasan bas dan disediakan dengan 296 kamera litar tertutup (CCTV).

CCTV dipasang di semua tempat strategik yang dipantau oleh 48 kakitangan keselamatan untuk memastikan keselamatan dan keselesaan pelawat dan penumpang. - Bernama


Puduraya jadi Pudu Sentral

NAJIB berbual dengan pelancong asing ketika lawatan beliau ke Pudu Sentral, Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Hentian Puduraya di sini yang mula beroperasi pada 1976 dan baru sahaja dinaik taraf, kini dikenali sebagai Pudu Sentral.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ketika mengumumkan nama baru terminal bas itu semalam berkata, penukaran nama itu selaras dengan wajahnya yang moden dan baru, setaraf dengan sebuah lapangan terbang.

Beliau berkata keputusan itu dibuat berikutan cadangan seorang pengikut twitternya selepas beliau tweet setelah bersahur awal semalam bahawa beliau akan melawat Hentian Puduraya.

"Ramai yang memberi maklum balas dan saya terima cadangan supaya nama hentian bas ini ditukar supaya mencerminkan terminal yang tinggi kualitinya," katanya kepada pemberita selepas merasmikan wajah baru bas terminal itu di sini semalam.

Menurutnya, selepas berbincang dengan pihak pengurusan hentian itu, beliau telah bersetuju untuk menukar namanya kepada Pudu Sentral.

Hentian Puduraya ditutup sementara pada Mac tahun lepas, setahun selepas kerajaan mendapati terminal itu perlu sangat dinaik taraf dan diubahsuai untuk memperbaiki perkhidmatan dan mengambil kira keselamatan awam setelah ia beroperasi lebih tiga dekad.

Kemudahan itu kini dilengkapi dengan pendingin hawa, kemudahan eskalator dan sistem pengumuman awam untuk mengumumkan ketibaan dan pelepasan bas dan disediakan dengan 296 kamera litar tertutup (CCTV).

CCTV dipasang di semua tempat strategik yang dipantau oleh 48 kakitangan keselamatan untuk memastikan keselamatan dan keselesaan pelawat dan penumpang.

Najib turut meluangkan masa melawat sekitar terminal baru tersebut dan berinteraksi dengan para pengguna serta memberikan sumbangan kuih raya kepada penumpang bas ekspres yang pulang ke kampung sempena Aidilfitri.

Ini merupakan lawatan ketiganya ke terminal bas tersebut sejak menjadi Perdana Menteri pada 3 April 2009, di mana tiga minggu selepas itu Najib turun padang melawat tiga kawasan di tengah-tengah bandar raya, termasuk Hentian Puduraya.

Berikutan dengan lawatan itu beliau mengarahkan supaya Hentian Puduraya dinaik taraf dengan segera, memandangkan keadaan bangunannya yang daif serta tidak memberi keselesaan sama sekali kepada para pengguna.

Kerja-kerja menaik taraf itu dijalankan oleh UDA Holdings Berhad dalam dua fasa dengan kos RM52 juta.

Sementara itu tinjauan Bernama di terminal bas tersebut turut mendapati pengguna sangat berpuas hati dengan kemudahan yang disediakan.

Seorang warga emas, K.P Lim, 66, berkata, persekitaran di Pudu Sentral sekarang sangat berbeza berbanding dahulu memandangkan ia kini dilengkapi dengan pendingin hawa dan tidak bising.

"Dahulu (Puduraya) sangat panas, sangat bising. Orang tua seperti saya sangat tidak selesa keadaan seperti itu. Saya sangat berpuas hati dengan penambahbaikan kemudahan di sini. Memang sangat berbeza kalau dibandingkan dengan yang dulu," katanya.

Bagi Maimunah Ahmad Pardi, 55, persekitaran Pudu Sentral yang bersih dan nyaman membolehkan orang ramai menunggu bas dalam keadaan yang selesa walaupun penumpang terpaksa menunggu lama. -kosmoUlasan GB

PUDU SENTRAL dah siap. Kurang sedikit kerja Pakatan Rakyat apabila memerintah nanti. Najib sudah lakukan untuk Pakatan Rakyat. Terima kasih Perdana Menteri!


Sharing is Caring

Posted: 27 Aug 2011 09:00 PM PDT

Colleague: Hey i want to share something with you.
Me: What would you want to share with me? Money?
Colleague: Sharing Money is no fun.
Me: But it's fun for me... I get extra money and can buy things that i like.
Colleague: Nope that will not be money... I want to share with you Nuts.

Given that i'm starting to be conscious on my weight and i'm aiming for 6 packs as per my target. This colleagues of mine has started to tempt me using all kinds of nuts. He bought from the Nuts sales @ our office cafeteria.

Me: No thanks i just started on the diet program.
Colleague: Nevermind, after eating these nuts, go do more cardio and exercise.
Me: No thanks. I want to skip this round. Maybe next time.
Colleague: Cannot you must eat... you have no choice...
Me: Why? 
Colleague: Sharing is Caring... so i want to share with you and you must eat in return.

Colleagues walked over with a piece of paper... poured 4 types of snacks including the nuts. 


On that day after eating the Nuts i went Nuts on my workout... Work hard for that 1.5 hours.


Digitally Born Democracy - A MUST READ

Posted: 27 Aug 2011 09:03 PM PDT

This morning, I came across this excellent article by Philip N. Howard - an associate professor at the University of Washington. He is the author of The Digital Origins of Dictatorship and Democracy: Information Technology and Political Islam (Oxford, 2010).


I found the article at the US Department's Bureau of International Information Programs (IIP) official website which engages international audiences on issues of foreign policy, society and values to help create an environment receptive to U.S. national interests.

According to their website, IIP communicates with foreign opinion makers and other publics through a wide range of print and electronic outreach materials published in English, Arabic, Chinese, French, Persian, Russian, and Spanish. IIP also provides information outreach support to U.S. embassies and consulates in more than 140 countries worldwide. This is one article that all of us MUST READ! I felt so encouraged, revived, rejuvenated and VERY hopeful after reading this article.

The fantastic article by Philip N. Howard on Digitally Born Democracy explores:

A. Digital Media As Classroom –and Teacher where he explored:
 • The virtual ties between a nation's civic groups, and between international nongovernmental organizations and like-minded, in-country organizations.
 • How a bulletin board or chat room dedicated to shopping can be a site that practices free speech and where the defense of free speech is a topic of conversation.
 • How even in nations ruled by the most authoritarian regimes, the Internet allows externally based opposition movements to reach in and join the political conversation. 
 • How even if political parties are banned, political opposition organizes online, from outside the country.
 • How civil society leaders similarly turn to other organizational forms empowered by network technologies. Individual citizens document human rights abuses with their mobile phones, use shared spreadsheets to track state expenditures, and pool information about official corruption
 • The role of digital media in incubating civic conversations, especially in countries where the national print and broadcast media are heavily censored

B. Networks and Democracy where he discusses:
 • How even if some governments work hard to censor digital media, the Internet is hard to control. 
 • Governments might own nodes in the network, but rarely can they completely choke off network connections which afford civil society groups invaluable organization and communication tools to be used by citizens to establish connections and coalitions that lay the groundwork for democracy.
 • How diigital media often help citizens in fledgling democracies deepen and improve their civil society institutions.
 • Political campaigns employed digital media to introduce new forms of political communication with supporters. 
 • Twitter, blogs and YouTube do not cause social unrest but vital in successful social movement organizing and civic engagement
 • When the protests are over, the habits of new media remain.
 • Citizens learn about alternative news sources on the Internet and develop a better sense of how to evaluate the credibility of information that comes to them by SMS.

C. Digital Habit: Consumers Are Producers

The Internet and other digital tools have two important roles in political communication:
 1. They display unusually high levels of trust and reciprocity in times of crisis. 
 2. Civil society groups often copy each other's digital campaign strategies.
 3. Digital media provide an infrastructure for debate that can live beyond any particular political protest or scandal.
He ends his fantastic write up by declaring that digital media gives a voice to the disenfranchised and how  information infrastructure is politics.

Please visit THIS LINK to read Philip N Howard's fantastic article on Digitally Born Democracy!


Dr Rosli Hentam YB PKR, Harakah & Lajnah Penerangan PAS Depan Kaca TV3. OK?

Posted: 27 Aug 2011 10:02 PM PDT

Isu Lynas yg panas? : Dr.Rosli yg ku kenal

...Isu YB Ahli Parlimen PAS Hulu Langat, Dr.Che Rosli Che Mat nampak meng'gegar'kan politik tanah air khususnya di Gebeng dan amnya di Malaysia.

Ada suara-suara sumbang kononnya Dr. Che Rosli telah dibeli oleh BN.

Saya berani mengatakan di sini, Dr.Rosli bukan orangnya yang boleh dibeli dengan tidak bermaruah begitu.

Saya telah mengenalinya selama 21 tahun kerana kami berkongsi surau yang sama. Beliaulah yang menarik saya ke dalam kumpulan usrahnya.

Ketika itu beliau masih menjadi pensyarah di UKM dengan pangkat Profesor Madya, tapi kerana aktifnya beliau dalam PAS beliau di'nafi'kan mendapat Profesor penuh.

Beliau melepaskan jawatannya untuk bertanding di DUN Perlis pada tahun 1999 dan 2004 dan kalah tipis kepada BN.

Pada PRU12 2008, beliau bertanding di Parlimen Hulu Langat dan menang.

Beliau adalah sorang pemimpin yang tegas dan kami amat 'takut' untuk bergurau ber'lebih-lebih'.

Beliau selalu marah-marahkan kami kalau lambat memulakan usrah kerana menunggunya......beliau selalu berkata, "Jangan tunggu naqib.....jangan buang masa."

Petang tadi beliau sempat meluangkan masa memberi penerangan kepada sahabat sebaik saja solat zohor berjemaah.

Terlalu teknikal untuk dicerita di sini......tapi beliau menegaskan beliau terpanggil pergi ke TV3 setelah dipujuk oleh Karam Singh Walia kerana beliau terpaksa menceritakan perkara sebenar tentang isu Lynas hanya dari aspek sains dan teknikal semata-mata dengan tidak berniat untuk menjatuhkan nama baik sesiapa samada dari kalangan Pakatan Rakyat atau PAS sendiri.

Kami semua amat berpuashati dan merasa lega dengan penjelasan beliau petang tadi.

Jika anda ada mendengar suara-suara sumbang serta tuduhan melulu......buangkan jauh-jauh......jauhilah fitnah kerana fitnah itu lebih dahsyat dari membunuh. -albrangi


Lynas: PAS Pusat akan panggil Dr Che Rosli

KUALA LUMPUR, 25 Ogos: PAS Pusat akan memanggil Ahli Parlimen Hulu Langat, Dr Che Rosli Che Mat berhubung kenyataannya mengenai isu Lynas yang disiarkan di TV3, malam tadi dalam Buletin Utama.

Selain itu, PAS Pusat akan turut mendapatkan keterangan berhubung kenyataan beliau yang mengatakan Lajnah Penerangan PAS Pusat melarang beliau mengeluarkan kenyataan tentang nuklear terutama mengenai Lynas.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, tindakan itu perlu dilakukan bagi menyelesaikan kekusutan yang timbul ekoran kenyataan Dr Che Rosli mengenai perkara itu.

Menurut beliau, sehingga kini beliau selaku Ketua Penerangan PAS Pusat tidak pernah mengeluarkan sebarang larangan kepada Dr Che Rosli untuk mengeluarkan sebarang kenyataannya tentang nuklear termasuk berhubung dengan isu Lynas.

Katanya, jadi kenyataan Che Rosli itu ternyata tidak berasas dan sehubungan itu pihaknya perlu memanggil Che Rosli bagi mendapatkan penjelasan daripada beliau sendiri mengenai perkara itu.

"Saya selaku Ketua Penerangan PAS Pusat tidak pernah mengeluarkan halangan kepada Dr Che Rosli untuk mengeluarkan kenyataan berhubung dengan nuklear. Jadi kita akan panggil Dr Che Rosli untuk mendapatkan penjelasannya," katanya pada majlis tazkirah di ibu pejabat Harakah, di sini, hari ini.

Dr Che Rosli dalam laporan Buletin Utama TV3 semalam mengatakan beliau sudah lama bersabar dalam perkara itu sebab Penerangan PAS Pusat melarang beliau membuat kenyataan berhubung nuklear termasuk mengenai isu Lynas.

Selain itu, Che Rosli turut mengkritik akhbar rasmi PAS, Harakah kerana bersikap tidak adil terhadap beliau berbanding Ahli Parlimen Kuantan dari PKR, Fauziah Salleh yang sering disiarkan kenyataan-kenyataannya berhubung nuklear dan isu Lynas yang bertentangan dengan pendiriannya.

Kenyataan Dr Che Rusli itu amat mengejutkan para pemimpin dan ahli-ahli PAS kerana ia jelas bertentangan dengan pendirian PAS mengenai isu Lynas.

Menurut Tuan Ibrahim, PAS dan Pakatan Rakyat tetap menolak projek nuklear Lynas di Gebeng, Kuantan kerana memikirkan risiko yang terpaksa dihadapi oleh penduduk negara ini terutama penduduk di kawasan itu.

Risiko yang dikenalpasti bukanlah hanya daripada pancaran radiasi, katanya, malah terdapat banyak potensi risiko yang cukup tinggi ketika pengangkutan bahan mentah yang tiba dari Australia di pelabuhan Kuantan ke tapak kilang LAMP milik Lynas di Gebeng Kuantan.

"Selain itu, risiko yang tinggi juga akan dialami ketika kerja-kerja pemprosesan, simpanan dan pengurusan sisa buangan (pepejal, air sisa dan gas) yang dikenalpasti mempunyai elemen radioaktif di dalamnya," katanya.

Menyedari hakikat itu, beliau yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang menegaskan, PAS Pahang tetap konsisten dengan keputusannya sejak dulu yang bersama-sama penduduk di kawasan Gebeng, Kuantan menolak projek nuklear Lynas.

"Malah berdasarkan kenyataan penduduk di kawasan itu, sekiranya Dr Che Rosli yang bersetuju dengan projek itu, jangan sekali-kali dibina di kawasan mereka, tetapi bawalah projek nuklear Lynas itu ke tepi rumah Dr Che Rosli sendiri.

"Kenyataan penduduk di kawasan Gebeng itu perlu difahami dengan jelas oleh Dr Che Rosli. Mereka menentangnya bukan kerana tidak memahami kepentingan nuklear, tetapi tidak yakin dengan pengawalan dan pemprosesannya.

"PAS dan Pakatan Rakyat amat faham perkara itu dan ia juga amat perlu difahami oleh pelbagai pihak. Itulah sebabnya PAS bersama-sama penduduk di kawasan itu konsisten menentangnya sejak dulu," ujar beliau. -harakahdaily


Ulasan GB

Al-brangi menulis: tapi beliau menegaskan beliau terpanggil pergi ke TV3 setelah dipujuk oleh Karam Singh Walia kerana beliau terpaksa menceritakan perkara sebenar tentang isu Lynas hanya dari aspek sains dan teknikal semata-mata dengan tidak berniat untuk menjatuhkan nama baik sesiapa samada dari kalangan Pakatan Rakyat atau PAS sendiri.

Cerita mengarut apa yang disebutkan oleh YB Dr. Rosli menyatakan beliau dipujuk oleh Karam Singh Walia?

Ertinya beliau boleh dipujuk oleh pihak musuh kemudian disiarkan melalui TV itu, yang kita tahu bahawa setiap sesuatu yang disiarkan oleh media arus perdana akan sentiasa diputarbelitkan dan dimanipulasikan? Bebal tahap berapa seorang YB PAS dan seorang pemegang ijazah kedoktoran di dalam sains nuklear tentang hal itu.

Kita sentiasa mengingatkan supaya berhati-hati terhadap mikrofon wartawan dari media arus perdana, tetapi yang kali bukan sekadar mikrofon, siap dengan paparan kaca TV lagi!

Dan yang aneh beliau berdalih menyatakan hendak dicakapkan adalah hal-hal teknikal sedang yang berlaku ialah serangan sesama ahli parlimen di kalangan Pakatan. Bukankah itu pendustaan namanya di bulan puasa?

TV3 menyiarkan satu laporan khas oleh wartawan alam sekitar Karam Singh Walia mengatakan Pakar Keselamatan Radiologi dan Kesihatan Dr Ahmad Termizi Ramli dan Che Rosli mendakwa Fuziah memperdayakan orang awam dengan membandingkan Lamp dengan kemudahan nuklear.

Che Rosli bertindak menuduh PKR memutarbelitkan isu itu untuk kepentingan sendiri dan beliau "malu" dengan hujah-hujah yang dibuat tanpa asas saintifik atau akademik. -TMI


dan tanpa segan silu beliau menghentam akhbar Harakah melalui kaca TV3:

Che Rosli turut mengkritik akhbar rasmi PAS, Harakah kerana bersikap tidak adil terhadap beliau berbanding Ahli Parlimen Kuantan dari PKR, Fauziah Salleh yang sering disiarkan kenyataan-kenyataannya berhubung nuklear dan isu Lynas yang bertentangan dengan pendiriannya. -Harakahdaily


Selain itu, PAS Pusat akan turut mendapatkan keterangan berhubung kenyataan beliau yang mengatakan Lajnah Penerangan PAS Pusat melarang beliau mengeluarkan kenyataan tentang nuklear terutama mengenai Lynas.

Kekesalan Ketua Penerangan PAS Pusat merangkap Pesuruhjaya PAS Pahang ada sebabnya. Sila baca:

Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, tindakan itu perlu dilakukan bagi menyelesaikan kekusutan yang timbul ekoran kenyataan Dr Che Rosli mengenai perkara itu.

Menurut beliau, sehingga kini beliau selaku Ketua Penerangan PAS Pusat tidak pernah mengeluarkan sebarang larangan kepada Dr Che Rosli untuk mengeluarkan sebarang kenyataannya tentang nuklear termasuk berhubung dengan isu Lynas.

Katanya, jadi kenyataan Che Rosli itu ternyata tidak berasas dan sehubungan itu pihaknya perlu memanggil Che Rosli bagi mendapatkan penjelasan daripada beliau sendiri mengenai perkara itu.


Walaupun begitu GB tidak menyatakan YB Dr. Rosli itu telah dibeli BN tetapi ayat GB menyatakan begini:

Isi kandungan wawancaranya menampakkan beliau seorang yang terlebih sudu dari kuah. Tiada ada disiplin dan adab jemaah apabila menggunakan platform TV3 merendah-rendahkan wibawa pimpinan Pakatan Rakyat yang PAS adalah anggota komponennya.

Jika bersuara melalui blog atau twitter, walau betapa keras sekalipun disuarakan, mungkin boleh diterima ia sebagai perbezaan pandangan dan pendapat, dan parti pun bukan jenis mengongkong ahli mengeluarkan pandangan dan pendapat. Tetapi apabila disiarkan melalui TV3, itu sudah lain maknanya.

GB rasa berduyun pemimpin UMNO BN bertepuk tangan dan esok lusa akan datang (atau telah datang?) tawaran lumayan kepada Ahli Parlimen PAS itu untuk tinggalkan parti. Dan siapa tahu sebelum pilihanraya umum ini akan muncul anak katak sulung dalam PAS?


Baca ayat yang GB tebalkan. GB kata "berduyun pemimpin UMNO BN bertepuk tangan dan esok lusa akan datang" ertinya selepas dah tersiar TV3 beliau akan ditawarkan dengan lumayan untuk menyertai BN. GB tak kata sudah dibeli BN! Dan kemudian letakkan dalam kurungan "(atau telah datang?)" ertinya GB menyoal kepada DR. Rosli apakah terdapat kemungkinan mereka telah pernah menawarkan beliau sedemikian?

Dan ayat terakhir perenggan itu sebagai satu amaran: Dan siapa tahu sebelum pilihanraya umum ini akan muncul anak katak sulung dalam PAS?

Kerana tiada siapa tahu kecuali Allah, apa yang berlaku esok. Nakhaei, bukan sekadar YB tetapi seorang Naib Presiden PAS Pusat boleh ke seberang, apa besarnya pangkat seorang YB untuk tidak boleh diperingatkan?

Membaca semula tulisan AL-Brangi, maka terdedah satu kebenaran:

Beliau selalu marah-marahkan kami kalau lambat memulakan usrah kerana menunggunya......beliau selalu berkata, "Jangan tunggu naqib.....jangan buang masa."


Nak cepat tapi tak beradab sehingga Naqib pun boleh ditinggalkan. Syariatnya bagus: kerana bertindak pantas dalam bekerja, namun hakikatnya tak dapat diterima kerana tarbiyah mengajar kita supaya "naqib" tidak dilanggar begitu saja. Kalau tak jangan panggil naqib, panggil mas'ul sahaja. Bagi yang belajar secara berguru, ada bezanya hak Naqib dengan hak mas'ul. Dan begitulah akibat jika belajar agama tak berguru.

GB pun selalu berbeza pendapat dengan "Naqib" malah dengan Presiden PAS sendiri. GB pernah menentang gagasan Kerajaan Perpaduan TG Haji Abdul Hadi. Tetapi ruang lingkup tentangan adalah berbeza. Kerana berbeza pendapat itu, GB pernah dipanggil untuk diwawancara oleh media arus perdana (media eletronik dan media cetak), GB jawab: Terima kasih, cari blogger lain sahaja. Tuhan dah bagi saya cukup glamour sebenarnya. Tak perlu kepada pendedahan tuan-tuan semua!

InsyaAllah GB juga amat yakin dengan apa yang GB tulis selama ini adalah kebenaran. Kerana GB tidak menulis sebelum membaca doa ini:

Allahumma arinal haqqan, haqqa, warzuqnattiba'ah,
wa arinal bathilan bathila, warzuqnajtinabah


dan alhamdulillah, sungguh banyak kebenaran telah TERBUKTI hasil dari tulisan-tulisan GB sebelum ini. Gali di arkib jika tak percaya.

Tulisan GB sebelum ini
No comments: