Thursday, September 22, 2011

the best club sandwich.

the best club sandwich.


the best club sandwich.

Posted: 22 Sep 2011 09:01 AM PDT

Bisou club. The best club sandwich I've ever eaten. Better than o'briens, Starbucks n subway. Please, oh please try.
Published with Blogger-droid v1.7.4


Kerja Laknatullah: Ribuan Warga Israel Berfoto Bogel Berama-ramai Promosi Laut Kata Mereka

Posted: 22 Sep 2011 10:39 AM PDT

Laut Mati -– Lebih dari 1,000 warga Israel mengambil bahagian dalam sesi foto bogel beramai-ramai di sebuah lokasi rahsia di Laut Mati, Israel, Sabtu (17/11/2011) pagi. Kegiatan ini bertujuan mempromosikan laut, yang memiliki kadar garam sangat tinggi itu, agar tersenarai dalam daftar tujuh keajaiban alam dunia, November nanti.

Projek foto tersebut dikerjakan oleh jurugambar Amerika berdarah Yahudi, Spencer Tunick, yang telah mengerjakan berbagai projek foto manusia telanjang dengan berbagai latar belakang, mulai dari glasiar di Swiss sampai Sydney Opera House di Australia. Menurut Tunick, kesediaan seseorang dari negara tertentu berfoto bogel menandakan tingkat keterbukaan negara tersebut.

"Di beberapa tempat, pekerjaan ini menjadi lebih kontroversial, sementara di beberapa tempat lain projek ini dianggap sebagai ujian tentang kebebasan, keterbukaan, dan penghargaan terhadap hak di negara tersebut," ujar Tunick dalam sidang akhbar sebelum pemotretan.

Di Israel, projek foto 1,000 orang bogel di Laut Mati ini diprotes oleh para puak Yahudi Ortodoks dan para rabbi, kerana dianggap sebagai perilaku "Sodom dan Gomorrah". Mereka mengancam akan mengambil tindakan undang-undang untuk menghentikan hasrat Tunick. Tokoh masyarakat setempat bahkan mengancam akan menelefon polis untuk membubarkan para peserta acara ini kerana dianggap menghina masyarakat setempat.

Itu sebabnya, Tunick dan penyelenggara acara ini sengaja merahsiakan lokasi pemotretan itu sampai saat-saat terakhir. Tunick juga sengaja memilih hari Sabtu sebagai pemotretan, kerana hari Sabtu adalah hari libur umat Yahudi.

"Itu alasan saya memutuskan mengerjakan projek ini hari Sabtu (hari Sabbath Yahudi), sehingga tak seorang pun akan berada di dekat lokasi dan melihat orang bogel dari jarak setengah batu dan merasa dihinakan," ujar Tunick.

Acara pemotretan selama dua jam itu akhirnya berlangsung tanpa gangguan apa pun. Para peserta pun bebas mengapung di Laut Mati untuk dipotret Tunick. Entah disengaja atau tidak, acara ini digelar di kompleks Mineral Beach, yang terletak tak jauh dari lokasi kota Sodom dan Gomorrah menurut tradisi dan kepercayaan orang Yahudi.

Menurut para pakar lingkungan, Laut Mati terancam kering pada tahun 2050, kecuali ada gerakan besar-besaran untuk menyelamatkan lingkungan di sekitarnya. Permukaan laut tersebut turun sedalam satu meter setiap tahun dan di beberapa titik, garis pantainya telah menyusut hingga satu kilometer ke tengah laut.

Ari Frucht, aktivis yang memprakarsai kempen Laut Mati sebagai salah satu dari tujuh keajaiban alam dunia, mengatakan projek pemotretan Tunick ini diharapkan dapat memunculkan kesedaran masyarakat tentang keadaan lingkungan di Laut Mati dan mendorong pemerintah Israel berbuat sesuatu.


UKM; tempat pensyarah menjadi pengkhianat akademik dan HEP menjadi sampah universiti

Posted: 22 Sep 2011 08:40 AM PDT

Mahathir Mohamad mengatakan bahawa orang yang menyokong PPSMI adalah mereka yang benar-benar pejuang nasionalis. Apa gunanya menguasai bahasa penjajah jika ruang untuk berfikir tidak dibuka? Apa gunanya memakai bahasa kolonial sekiranya budaya pemikiran secara kritis tidak digalakkan dan dibenarkan di kalangan masyarakat, khususnya golongan muda dan mahasiswa? Apa gunanya meniru gaya dan struktur bahasa imperialis jika mereka yang memegang kedudukan-kedudukan tertinggi dan terpenting kerajaan dan negara bodoh, rakus, korup, bisu, dan dungu?

Lihat sahaja UKM  dalam bulan pertama pembukaan semester baru sudah mula menonjolkan ciri-ciri khianat dan bodoh ini dalam minggu orientasi mahasiswa dan prosiding konvokesyen. Persatuan mahasiswa universiti kebangsaan Malaysia (pmukm) yang kebetulannya diterajui gabungan mahasiswa universiti kebangsaan Malaysia (gmukm) tidak dibenarkan mengambil bahagian secara penting dalam minggu orientasi. Walaupun pada pilihanraya yang lalu gmukm memenangi kerusi yang paling banyak. Amat mudah dan jelas, kelompok mahasiswa yang mendapat legitimasi harus diberikan peluang untuk terlibat secara bermakna dalam minggu orientasi mahasiswa yang sememangnya untuk mahasiswa daripada mahasiswa.

Yang menariknya mereka yang tidak mempunyai peranan dan tidak perlu terlibat – pengetua kolej, pensyarah, dan HEP kolej dan universiti sebagai pengkhianat dan sampah – mengambil bahagian dalam proses ini kononnya untuk kebaikan mahasiswa. Mereka objektif dan tidak memihak kepada pihak mana-mana, manakala pmukm akan merosakkan proses ini dan menggalakkan pelajar-pelajar supaya menyertai gmukm dan kononnya menentang kerajaan dan negara. Ini adalah penipuan. Sekiranya keadaan ini betul-betul berlaku, ini mungkin boleh cuba difahami dan dibincangkan lagi. Tetapi hakikatnya, dan sepertimana selalu berlaku, ketiga-tiga pengkhianat dan sampah ini membenarkan pengkhianat dan sampah muda – kumpulan aspirasi – untuk terlibat bersama, dan menggalakkan mahasiswa baru supaya menjauhi dan menentang pmukm. Dan keseluruhan ketiga-tiga pengkhianat dan sampah ini, dan pengkhianat dan sampah muda yang menyokong mereka, dijaga dan disokong oleh seorang pengkhinat dan sampah yang lebih ulung lagi – TNC HEPA. Jangan salah faham kita tidak mempunyai apa-apa masalah dengan aspirasi walaupun mereka melakukan penipuan dan memberi maklumat salah terhadap mahasiswa baru. Mahasiswa baru cukup matang untuk membezakan apa yang benar dan tidak, dan yang baik dan salah. Yang menjadi masalah adalah apabila suatu kumpulan – aspirasi – diberikan akses kepada mahasiswa baru ini tetapi kumpulan lain – pmukm – tidak diberikan peluang ini, sedangkan pmukm merupakan satu entiti yang sah dan rasmi yang mewakili semua warga universiti ukm yang dipilih melalui pilihanraya. Bagaimana kumpulan aspirasi boleh diberikan akses untuk memasuki kolej dan fakulti, tetapi peluang yang sama tidak diberi kepada pmukm?

Daripada terlibat dalam kerja bodoh ini, baik pensyarah berkenaan berusaha untuk mengeluarkan jurnal-jurnal yang lebih kritis, kreatif dan matang. Baik HEP semua kemaskini dan mencari sistem baru yang lebih baik untuk menguruskan mahasiswa ukm dengan lebih cekap dan berkesan. Lebih baik pengetua-pengetua kolej membuat kerja yang lebih berfaedah daripada terlibat dengan kerja-kerja bodek dan menipu mahasiswa. Lebih baik aspirasi menganjurkan aktiviti yang lebih matang daripada terlibat dalam kerja-kerja politik cetek menipu atau menganjurkan aktiviti kek terbesar, kek terkecil, bendera terbesar, nyanyian paling lama, penyanyi paling ramai, barisan paling panjang.

Prosiding konvokesyen akan bermula dua hari lagi. Kita bersimpati dengan ibu bapa yang anak mereka dididik pengkhianat akademik, dan ditadbir sampah universiti.

Like this:

Be the first to like this post.


Changing Boss

Posted: 22 Sep 2011 07:52 AM PDT

Today an announcement that shocked TZ... TZ is going to have a new boss starting from Oct 1st 2011. A new boss for TZ means change of expectation. TZ's old boss whom hiring me into the current company will be transferred out of the team... TZ needs to setup the expectation with the new boss and go through the team lifecycle... Sad~

Anyway, TZ is looking forward to work with his new boss. Let's see what is the new expectation eh~

picture adapted from toonpool.com

Will it be the same as the old boss? I doubt so...


Hudud: Mahathir Papar Sikap Hipokrisinya Yang Sebenar

Posted: 22 Sep 2011 08:23 AM PDT

NNaib Presiden PAS, Salahuddin Ayub menegaskan bahawa Tun Dr Mahathir Mohamadlah yang sepatutnya menasihati Perdana Menteri supaya menarik balik surat yang mengugut mahu dikenakan tindakan terhadap Kelantan sekiranya Kanun Jenayah Syariah (II) dilaksanakan.

Dr Mahathir jangan hanya pandai menyuruh (Menteri Besar Kelantan) Tuan Guru (Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat) "pi la tanya (Perdana Menteri, Datuk Seri) Najib (Tun Razak) kot dia nak bagi (laksanakan hukum hudud)".

"Beliau sendirilah yang sepatutnya menasihati Najib supaya menarik balik surat ugutan itu.

"Kalau Dr Mahathir boleh menasihati Najib supaya menangguhkan pilihan raya, tak mungkin beliau tak boleh nasihatkan Najib supaya menarik balik surat yang mengugut mahu dikenakan tindakan terhadap Kelantan sekiranya Kanun Jenayah Syariah (II) dilaksanakan," kata Salahuddin.

Surat yang masih dalam simpanan pejabat Menteri Besar Kelantan itu dihantar kepada kerajaan Kelantan oleh Dr Mahathir sendiri atas sifatnya sebagai Perdana Menteri waktu itu.

Ketika menjadi Perdana Menteri, Dr Mahathir juga memberi amaran pada 14 Ogos 1994 bahawa "kita (kerajaan pusat) akan ambil tindakan jika Kelantan meneruskan usaha melaksanakan hudud".

Salahuddin juga menyeru Dr Mahathir menarik balaik pelbagai tuduhannya terhadap hukum hudud.

"Sempena bulan Syawal ini, saya dengan rendah diri menyeru Dr Mahathir menarik balik pelbagai tuduhannya terhadap hukum hudud.

"Beliau pernah menuduh perlaksanaaan hukum hudud boleh menyebabkan umat Islam menjadi mundur," kata Ahli Parlimen Kubang Kerian itu.

Dalam temubualnya dengan wartawan pada 18 Ogos 1991, Dr Mahathir dilaporkan mendakwa perlaksanaaan hukum hudud boleh menyebabkan umat Islam menjadi mundur kerana tidak boleh bersaing dengan orang bukan Islam apabila orang Islam dipotong tangannya dan dilakukan hukum hudud yang lain, sedangkan orang bukan Islam tidak dikenakan.

Dalam ucapannya pada di Papar Sabah 2 Mei 1992 pula, Dr Mahathir dipetik sebagai berkata: "Bagaimana kita boleh maju kalau orang Islam sudah tidak ada tangan dan kaki. Bagaimana mereka mahu bersaing dengan bangsa2 lain kalau sifatnya sudah tidak cukup. Hukum Hudud tidak sesuai dilaksanakan di negara ini yang mempunyai rakyat berbilang kaum dan agama".

Salahuddin berkata, Dr Mahathir sepatut berjiwa besar dan menarik balik persendaannya terhadap hukum potong tangan itu memandangkan hukum tersebut diperintahkan di dalam al-Quran.

"Kalau ada kelapangan, dengan rendah diri juga saya menyeru Dr Mahathir membaca surah al-Maidah ayat 38 dan 39," kata beliau.

Ayat tersebut membawa maksud, "Laki-laki yang mencuri dan perempuan yang mencuri, potonglah tangan keduanya (sebagai) pembalasan bagi apa yang mereka kerjakan dan sebagai siksaan dari Allah. Dan Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana. Maka barangsiapa bertaubat (diantara pencuri-pencuri itu) sesudah melakukan kejahatan itu dan memperbaiki diri, maka sesungguhnya Allah menerima taubatnya. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang".

Semalam, Dr Mahathir meminta Tuan Guru melaksanakan hukum hudud di Kelantan sekarang memandangkan beliau tidak lagi menjadi Perdana Menteri yang dahulunya dianggap menghalang hasrat kerajaan negeri itu melaksanakannya.

"Saya bukan perdana menteri dah, pasal apa tak laksanakan (hudud). Pi la tanya Najib kot dia nak bagi... ni dia (Nik Aziz) dok salahkan saya kononnya pasai saya, (PAS) tak dapat laksana hukum hudud," katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, The Malaysian Insider melaporkan, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim melahirkan sokongannya kepada Kelantan yang sudah lebih sedekad berhasrat mahu melaksanakan undang-undang hudud sambil berkata perundangan yang diusahakan oleh kerajaan PAS itu melindungi hak bukan Islam.


Hudud: Nik Aziz kata respons Dr M lucu, mahu Najib tarik balik surat 'lama'

KUALA LUMPUR, 22 Sept — Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan kenyataan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad semalam sebagai sesuatu yang melucukan apabila meminta Menteri Besar Kelantan itu merujuk hasrat mahu melaksanakan hukum hudud kepada pentadbiran Najib.

Nik Aziz berkata mengikut protokol pentadbiran negara mana-mana surat rasmi yang dihantar kepada perdana menteri tidak akan tamat tempoh kuat kuasa apabila penyandang semasa meletakkan jawatan.

"Saya tidak pernah mendengar dasar bahawa mana-mana surat yang dihantar oleh perdana menteri akan tamat tempoh kuat kuasa apabila perdana menteri tersebut meletakkan jawatan.

"Adakah semua perkara akan tamat tempoh dan perlu diperbaharui apabila berlaku peralihan perdana menteri? Lucu sekali cabaran Tun Mahathir...," kata Nik Aziz (gambar) dalam mesej dikeluarkan menerusi laman sosial Facebook beliau pagi ini.

Sehubungan itu, kata Nik Aziz, beliau juga memohon Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak agar menarik balik surat, yang dikeluarkan ketika pentadbiran Dr Mahathir menghalang pelaksanaan hukuman hudud, membenarkan Kelantan melaksanakan undang-undang itu jika benar-benar Umno ikhlas berjuang untuk agama.

"Saya juga memohon Datuk Seri Najib Tun Razak dapat menarik balik surat tersebut," kata Mursyidul Am PAS ini mengulas kenyaatan Dr Mahathir yang dikeluarkan di Tanjong Malim semalam.

Dr Mahathir meminta Nik Aziz memperkenalkan hukum hudud di negeri itu sekarang memandangkan beliau tidak lagi menjadi perdana menteri yang dahulunya dianggap menghalang hasrat kerajaan negeri itu melaksanakannya.

"Saya bukan perdana menteri dah, pasal apa tak laksanakan (hudud). Pi la tanya Najib kot dia nak bagi... ni dia (Nik Aziz) dok salahkan saya kononnya pasai saya, (PAS) tak dapat laksana hukum hudud," katanya. -TMIKOLEKSI KENYATAAN/UCAPAN YANG MENGHINA ISLAM, MENGELIRUKAN RAKYAT MENGENAI ISLAM DAN MENGHALANG PERKEMBANGAN ISLAM DI MALAYSIA

(Kenyataan Mahathir kepada wartawan pada 3hb Mac 1994 di Nilam Puri, Kelantan Darul Naim): Hukum rejam kepada penzina adalah primitif

(Kenyataan Najib Razak pada 20hb April 1983 kepada para wartawan): Negara akan huru-hara sekiranya undang2 Islam dilaksanakan -

(Kenyataan Mahathir pada 14 Julai 1992 kepada wartawan). Apabila hukum rejam batu sampai mati kepada penzina dan potong tangan kepada pencuri, nescaya ramailah rakyat Islam yang mati dan kudung tangan. Ini sangat memalukan umat Islam kerana orang bukan Islam akan sempurna sifatnya dan boleh meneruskan kerja.

(Ucapan Mahathir pada 30 April 1992 di perjumpaan Ketua2 Umno bahagian Johor). Saya nak tahu siapakan di antara ahli2 Pas yang sanggup memotong tangan orang jika hudud dilaksanakan di Kelantan. Barangkali Nik Aziz akan melakukannya. Jika benar kita nak tengok apa yang berlaku selepas hukum itu nanti.

(Ucapan Mahathir pada 2 Mei 1992 di Papar Sabah). Bagaimana kita boleh maju kalau orang Islam sudah tidak ada tangan dan kaki. Bagaimana mereka mahu bersaing dengan bangsa2 lain kalau sifatnya sudah tidak cukup. Hukum Hudud tidak sesuai dilaksanakan di negara ini yang mempunyai rakyat berbilang kaum dan agama.

(Kenyataan Mahathir kepada para wartawan pada tahun 1994 selepas mesyuarat MT Umno). Saya ingin memastikan bahawa negeri2 yang diperintah oleh BN tidak akan melaksanakan hukum hudud.

(Ucapan Mahathir pada 14 Ogos 1994 di Pasir Mas Kelantan). Sukar dilaksanakan hukum syarak kerana masyarakat Malaysia bukan seratus peratus Islam.

(Ucapan Mahathir pada 3 Mac 1994 di Pusat Bahasa Arab, Nilam Puri, Kelantan). Apakah hukum hudud mesti dilaksanakan juga walau apa pun keadaan sehingga mendatangkan mudarat kepada orang Islam. Apakah dalam keadaan Islam sudah lemah, hukum2 yang boleh melemahkan lagi orang Islam mesti dilaksanakan? -

(Ucapan Mahathir pada 3 Mac 1994 di Pusat Bahasa Arab, Nilam Puri, Kelantan) Hudud tidak boleh dilaksanakan kerana sukar mendapat saksi yang tidak fasik. -

(Kenyataan Najib Razak pada 20 April 1992 kepada para wartawan). Kerajaan Kelantan harus dipertanggungjawabkan jika berlaku huru-hara, ketidakstabilan politik, perpecahan di kalangan umat Islam dan kegelisahan rakyat apabila hukum hudud dilaksanakan di negeri itu. Rakyat harus menyoal perlaksanaan hukum itu menguntungkan atau menyebabkan perpecahan, pertentangan dan ketidakstabilan politik. Tidak semua negara Islam mengamalkan hukum hudud bahkan ada negara Islam lebih makmur tanpa hukum itu.

(Dr. Mahathir Mohamad, temubualnya dengan media massa, 14 Julai 1992) "Apabila hukum rejam batu sampai mati kepada penzina dan potong tangan kepada pencuri, nescaya ramailah rakyat Islam yang mati dan kudung tangan.Ini sangat memalukan ummat Islam, kerana orang bukan Islam akan sempurna sifatnya dan boleh meneruskan kerja."

(Dr. Mahathir Mohamad, ucapannya di Pusat Bahasa Nilam Puri, Kelantan, 3 Mac1994). "Saya cabar Kelantan laksana hukum hudud di depan orang bukan Islam."

(Dr. Mahathir Mohamad, ucapannya di Pusat Bahasa Nilam Puri, Kelantan, 3 Mac 1994) Hudud tidak boleh dilaksanakan kerana sukar mendapat saksi yang tidak fasik

(Dr. Mahathir Mohamad, ucapannya di Pasir Mas, 14 Ogos 1994). "Al-Quran perlu ditafsirkan semula untuk disesuaikan dengan keadaan masa kini."

(Dr. Mahathir Mohamad, temubualnya dengan media massa selepas sidang Majlis Tertinggi Umno, 1994). "Saya akan mempastikan bahawa negeri-negeri yang diperintah oleh Barisan Nasional tidak akan melaksanakan hukum hudud."

(Dr. Mahathir Mohamad, ucapannya di Pasir Mas, Kelantan, 14 Ogos 1994). "Kerja yang paling sesuai bagi Tok Guru (ulama') ialah mengajar, bukan mentadbir."

(Dr. Mahathir Mohamad, ucapannya di Pasir Mas, Kelantan, 14 Ogos 1994). "Sukar dilaksanakan hukum syarak kerana masyarakat Malaysia bukan seratus peratus Islam".

(Dr. Mahathir Mohamad, ucapannya di Pasir Mas, Kelantan, 14 Ogos 1994). "Kita (Kerajaan Pusat) akan ambil tindakan jika Kelantan meneruskan usaha melaksanakan hudud."

(Dr. Mahathir Mohamad, kenyataannya kepada wartawan, 30 April 1992). "Bukan kerana dengan melaksanakan hukum hudud saja kita boleh menjadi Islam. Kita tengok banyak negara Islam yang tidak melaksanakan hukum hudud,tetapi tidak bermakna mereka tidak Islam."

(Dr. Mahathir Mohamad, temubualnya dengan wartawan, 18 Ogos 1991). "Perlaksanaaan hukum hudud boleh menyebabkan umat Islam menjadi mundur kerana tidak boleh bersaing dengan orang bukan Islam apabila orang Islam dipotong tangannya dan dilakukan hukum hudud yang lain, sedangkan orang bukan Islam tidak dikenakan."

(Dr. Mahathir Mohamad, bercakap kepada wartawan, 24 April 1992) . "Jika mereka hendakkan sangat hukum hudud, mereka kenalah cuba hukum mereka sendiri atau mahkamah mereka sendiri. Mereka seronok nak potong tangan orang, seolah-olah jika tidak potong tangan, tidak Islam. Sekarang kita nak tengoklah mereka boleh buat atau tidak."

(Datuk Seri Najib Tun Razak, bercakap kepada wartawan, 20 April 1992): "Kerajaan Kelantan harus dipertanggungjawab jika berlaku huru hara, ketidakstabilan politik, perpecahan di kalangan umat Islam dan kegelisahan rakyat apabila hukum hudud dilaksanakan di negeri itu.rakyat harus menyoal perlaksaaan hukum itu menguntungkan atau menyebabkan perpecahan pertentangan dan ketidakstabilan politik. Tidak semua negara Islam mengamalkan hukum hudud, bahkan ada negara Islam lebih makmur tanpa hukum itu."

(Dr. Mahathir Mohamad, ucapannya di Papar, Sabah, 2 Mei 1992). "Bagaimana kita boleh maju kalau orang Islam sudah tidak ada tangan dan kaki? Bagaimana mereka mahu bersaing dengan bangsa-bangsa lain, kalau sifatnya sudah tidak cukup? Hukum hudud tidak sesuai dilaksanakan di negara ini yang mempunyai rakyat berbilang kaum dan agama."

"(Dr. Mahathir Mohamad, bercakap kepada wartawan, 15 Julai 1994). Jika semua urusan selesai dan kita puas hati sikap Israel, kita akan mengiktiraf negara itu."

(Dr. Mahathir Mohamad, ucapannya di Pasir Mas, Kelantan, 14 Ogos 1994). "Melaksanakan hukum hudud sehingga melemahkan orang Islam sehingga menjadi masyarakat kucar kacir dan ditindas oleh orang lain tidaklah secucuk dengan ajaran Islam."

(Dato' Seri Dr.Mahathir Mohamad 28/9/2001) Perhimpunan Agong Umno. Mahathir berkata: Malaysia telah diistiharkan sebagai sebuah Negara Islam oleh Dr Mahathir ketika merasmikan Kongres Tahunan Partai Gerakan pada 28 September 2001 yang lalu.

(Dato' Seri Dr.Mahathir Mohamad3/3/94) 'Hukum rejam kepada penzina adalah primitif'.

(Dato' Seri Dr.Mahathir Mohamad 14/7/92) 'Apabila hukum rejam batu sampai mati kepada penzina dan potong tangan kepada pencuri, nescaya ramailah tangan. Ini sangat memalukan umat Islam kerana orang bukan Islam akan sempurna sifatnya dan boleh meneruskan kerja'.

(Dato' Seri Dr.Mahathir Mohamad 2/5/92) 'Bagaimana kita boleh maju kalau orang Islam rakyat Islam yang mati dan kudung sudah tiada tangan dankaki. Bagaimana mereka mahu bersaing dengan bangsa-bangsa lain kalau sifatnya sudah tidak cukup. Hukum Hudud tidak sesuai dilaksanakan di negara ini yang mempunyai rakyat berbilang kaum dan agama'.

(Dato' Seri Dr.Mahathir Mohamad 1994) 'Saya akan memastikan bahawa negeri-negeri yang diperintah oleh BN tidak akan melaksanakan hukum hudud'( hukum Islam)

(Dato' Seri Najib TunAbd Razak 20/4/93) 'Negara akan huru-hara sekiranya undang-undang Islam dilaksanakan'. (Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi: 13/11/99) 'Apa erti negara Islam jika mundur'.

(Dato' Seri Dr.Mahathir Mohamad 11/1/02 Berita Harian Mahathir berkata):Malaysia adalah sebuah negara Islam sejak merdeka dan peniaga serta pelancong Jepun sudah melawat negara ini sejak itu lagi. Kita tidak mengalami sebarang perubahan walau sedikitpun, lantas kebimbangan ini tidak berasas sama sekali, katanya berucap pada majlis jamuan meraikan rakan sejawatannya dari Jepun, Junichiro Koizumi di Seri Perdana di sini malam ini.

Firman Allah SWT: "Maka demi Tuhanmu mereka (pada hakikatnya) tidaklah beriman sehingga mereka menjadikan kamu hakimAllah swt." (al-An'am:57)

Firman Allah SWT: "Barangsiapa yang tidak memutuskan menurut apa yang diturunkan Allah, maka mereka adalah orang-orang yang kafir" (al-Maidah: 44)

Firman Allah SWT: "Barangsiapa yang tidak memutuskan menurut apa yang diturunkan Allah, maka mereka adalah orang-orang yang zalim" (al-Maidah:45)

Firman Allah SWT: "Barangsiapa yang tidak memutuskan menurut apa yang diturunkan Allah, maka mereka adalah orang-orang yang fasiq" (al-Maidah:47)

Firman Allah SWT: "Apakah hukum Jahiliyyah yang mereka kehendaki, dan hukum siapakah yang lebih baik dari hukum Allah bagiorang-orang yang yakin?" (al-Maidah:50)

MENGHINA SUNNAH - BERJANGGUT
(Dr. Mahathir Mohamad, Majlis Tertutup Majlis Agama Kebangsaan, 1997). "Sapa tau janggut Nabi macam mana? Sapa biasa tengok janggut nabi, ada gambar? Kita tak tau. Ada pulak yang kata janggut mesti sampai ke pusat. Ada yang special sikit macam tu! (ketawa). Apakah kita nak jadikan ini ukuran agama Islam kerana kita berjanggut maka kita Islam. Kononnya Sunnah Nabi. Kita tak tau. Kita tak tau sebenarnya macam mana janggut dia (Nabi) (menahan ketawa).

Di zaman itu nak cukur pun mudah ke?Dia bukan ada Gillette. Zaman nabi ada Gillette ke, tak dak. Pisau cukur pun tak dak masa tu. Jadi masalah macam mana nak cukur masa tu. Lepas itu, dia berjalan sana sini naik unta. Bukan nak dapat air banyak...(di) padang pasir".

MENGHINA HUKUM MENUTUP AURAT DAN MENGALAKAN RATU CANTIK
(Dr. Mahathir Mohamad, Majlis Tertutup Majlis Agama Kebangsaan, 1997). "Apakah kalau kita tidak tutup (aurat) kita tidak Islam? Banyak benda yang disuruh oleh agama Islam yang kita tidak buat, tetapi kita masih Islam".

Dr.Mahathir Mohamad: 5 September 1997, PWTC, Perhimpunan Agung UMNO). Tujuan menutup aurat ialah kerana di zaman Nabi, Arab Jahiliyyah mempunyai nafsu yang kuat sehingga sering menculik dan merogol wanita daripada kabilah-kabilah lain. Akibatnya ialah peperangan antara mereka yang tidak pernah tamat".

(Mahathir Mohamad, Utusan Malaysia, 19 Julai 1997) Apabila tiga orang gadis Melayu Islam, Fahyu Hanim Ahmad,18 (Alor Setar), Noni Mohamad, 19 (George Town), dan Sharina Shaari 23, (Alor Setar), menyertai pertandingan Miss Malaysia Petite 1997 yang diadakan di Classic Ballroom, Hotel Holiday Villa Subang Jaya 13 Jun 1997 ditangkap oleh lima pegawai JAIS, Mahathir yang ketika itu sedang bercuti di Okoyama, Jepun mengulas:

"Cara ini meninggalkan kesan buruk sampai ke bila-bila kepada pihak yang terlibat termasuk keluarga mereka. Orang-orang ini tidak faham apa yang dikehendaki oleh agama. Inilah masalahnya apabila kita memberi kuasa kepada orang-orang yang tidak tahu menggunakan kuasa".

Allah berfirman: "Katakanlah kepada wanita yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain tudung ke dadanya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka.( An-Nuur:31)

Sesungguhnya termasuk ahli neraka, iaitu perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang, yang condong kepada maksiat dan menarik orang lain untuk membuat maksiat.mereka ini tidak akan masuk syurga dan tidak akan mencium buanya (Muslim)

MENGHINA DAN MEMECAT ULAMA'
(Dr. Mahathir Mohamad, Majlis Tertutup Majlis Agama Kebangsaan, 1997). "Saya bukan lawan semua dengan mufti, tetapi mufti (Dato' Ishak Baharom) yang semacam ini bukan mufti. Ulama', macam-macam ulama' ada."Takkan satu orang boleh mendakwa diri dia ulama dan kita mesti sembah dia inilah waris nabi, bukan main senang. Masuk persatuan ulama' jadi waris nabi. Syed-syed pun tak pernah berkata macam itu, yang kata dia keturunan nabi, keturunan sahabat-sahabat nabi - pun dia tak kata macam itu. Ini mana-mana tempat membuat dakwaan bahawa 'ulama' adalah waris nabi'. Mudah nak jadi waris nabi. Tak payah sapa pilih."

(Dato' Seri Dr.Mahathir Mohamad, 8 Nov.1991, Perhimpuan Agung UMNO, PWTC). " Ajaran ulama' inilah yang menyebabkan umat Islam menghabiskan hayat mereka semata-mata mebuat persedian untuk akhirat. Dan untuk ini, berbagai-bagai ibadat dicipta dan ditokok-tambah untuk memenuhi masa hidup mereka".


A Hard Day's Wipe

Posted: 22 Sep 2011 07:23 AM PDT

The Beatles once refused to use a toilet roll while recording their world famous Abbey Road album - because they thought it was too 'hard and shiny'.

Proving that even the world's most famous band was not adverse to the odd diva strop, the rock legends rejected the roll during the 1960s as it also had EMI stamped on every sheet.

Their antics came to light after Beatles fan Barry Thomas snapped up the toilet roll at an auction complete with a letter from EMI manager Ken Townsend.

Experts last week told Barry they could not price such an odd object - but he has since been offered £1,000 just for one sheet of the toilet roll.

Barry bought the unique item of memorabilia in 1980 along with a famous picture that had hung at the studio throughout the Beatles' time there.

READ THE REST OF THE ENTRY HERE.


1Malaysia: Rakyat jangan shop dulu, OK. FLOM Rosmah MESTI shop first!

Posted: 22 Sep 2011 06:22 AM PDT

Thursday September 22, 2011

Shocking reasons why Malaysians are living beyond their means

While Star should be applauded for starting an initiative to highlight key issues faced by Malaysians in relation to the rising cost of living, it should, as the 'People's Paper', look at the bigger issues that are affecting our nation such as unnecessary spending by the Government on top of corruption.


RAFOC HARI RAYA GATHERING AT FELDA VILLA

Posted: 22 Sep 2011 06:05 AM PDT

On Wednesday 21st September, RAFOC successfully held its first Hari Raya gathering at Felda Villa attended by no less than 300 retired Armed Forces officers including their spouses. This gathering wasn't exclusive to RAFOC's members only, but the occasion was meant to gather as many Armed Forces retirees, regardless of them being members or otherwise. The attractiveness of this inaugural gathering is in the casualness, dispensing formalities and protocols that the attendees were so accustomed to when in the service.

I was personally greeted by some of my 'seniors' with humbleness and courtesy. There was an atmosphere of excitement and fondness to be among long lost friends, and it was obvious to me too that the spirit of camaraderie among everyone, regardless of race is not lost, despite having long discarded the uniform. I would go further to say that everyone including the spouses have much to talk about and to reflect their memorable past. There are also the usual jokes to poke at someone, all said in jest.

For me, attending such a gathering is a reunion of sort. I was extremely pleased to have met some members of my intake, and am even more pleased to meet some who served with me in my first unit i.e. 6 Battalion Royal Malay Regiment, upon being commissioned into the army. And meeting them reminds me of the wonderful time together as young officers gallivanting off the evenings at Kluang and on several occasions at Batu Pahat.

The venue chosen i.e. Felda Villa was an ideal setting for the gathering. There was sufficient space to move around, and wasn't restricted in an enclosed building like that of a hotel. This was good for smokers too and those who do not want to glued to their seat.

To all those that were involved in organizing the Hari Raya gathering, they all deserve to be commended for a job well done.

I have also been informed of RAFOC's upcoming event i.e. the 2011 Annual Dinner slated for November. I believe most Armed Forces retirees will look forward to this upcoming event and to enjoy another eventful get together.


CRUSADE AGAINST CORRUPTION


Berupayakah Hakim Tolak Permohonan Ketepi Sepina Najib, Rosmah 29 Sept Nanti?

Posted: 22 Sep 2011 06:46 AM PDT

Mahkamah Tinggi di sini hari ini menetapkan 29 September depan bagi mendengar permohonan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor untuk mengenepikan sepina yang mengkehendaki mereka hadir dalam perbicaraan kes fitnah liwat kedua Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Najib dan Rosmah mengemukakan permohonan itu melalui empat peguam mereka semalam.

Anwar semalam menyelar Najib yang disifatkannya sebagai tidak 'cool" apabila berundur sebelum bertempur.

Najib dan Rosmah dikehendaki sebagai saksi dalam kes fitnah berkenaan.

Ini kerana pengadu dalam kes itu, Mohd Saiful Bukhari Azlan sebelum ini bertemu Najib empat hari sebelum membuat laporan polis kononnya diliwat ketua pembangkang itu.

Najib juga mengaku bahawa Saiful bertemu dengannya pada 12 Febuari 2008 untuk mendapatkan permohonan biasiswa.


Dalam keterangannya di mahkamah pada 10 Mei 2010, Saiful juga mengaku berjumpa dengan Datuk Mumtaz Jaafar, pembantu khas Rosmah.

Najib dan Rosmah sebelum ini berkata, mereka berdua hanya akan hadir jika pasukan pembelaan mengemukakan sepina ke atas mereka.

Anwar, menghadapi pertuduhan meliwat bekas pembantu peribadinya, Mohd Saiful Bukhari Azlan, di Kondominium Desa Damansara di sini antara 3.10 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun 2008. -tvsnewsUlasan GB

Rakyat seluruhnya akan melihat dengan dekat perkembangan permohonan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor untuk mengenepikan sepina yang mengkehendaki mereka hadir dalam perbicaraan kes fitnah liwat kedua Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Apakah para hakim akan bertindak menyebelahi Najib dan Rosmah setelah Najib menemui para hakim di Istana Keadilan beberapa minggu lalu.

Sebelum ini GB sudah ulas di SINI. Petikan:

Istana Keadilan masih mengikut telunjuk eksekutif. Itulah persepsi rakyat.

Bagaimanakah hakim-hakim boleh bertindak dengan adil dan saksama jika mereka kini sedang tidak dapat membebaskan diri dari rasa "terhutang budi" kepada Perdana Menteri dengan menjemputnya untuk bersama-sama di dalam satu pertemuan di Istana Keadilan?

Muslihat apa yang ada disebaliknya? Malah rakyat berpendapat lawatan Najib dilihat cuba untuk memanipulasi institusi kehakiman. Hakim-hakim hendak dijadikan pak angguk-pak angguk kepada kehendak PM? Kedatangan Najib ke Istana Keadilan dilihat untuk "membeli" minda para hakim supaya mudah untuk diperlembukan.Dubur Saiful Perlu Disiasat: Sperma Masih Baik Selepas 100 Jam Di dalamnya!

Posted: 22 Sep 2011 04:52 AM PDT

Dr McDonald: Kes Anwar, kes tunggal di dunia

Pakar DNA Australia Dr Brian McDonald menyifatkan kes liwat II membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim di mana ahli kimia mampu menjumpai DNA dari rektum selepas 56 jam dan ditinggalkan 48 jam lagi secara terbuka, sebagai antara penemuan paling menakjubkan jika keputusan itu boleh dipercayai.

Dr McDonald berkata ia amat jarang sekali berlaku untuk menjumpai sperma selepas 113 jam berada dalam rektum, katanya merujuk kepada satu artikel 1997 yang ditunjukkan kepadanya dua hari lalu oleh pihak pendakwaan.

"Kes itu, bersama-sama dengan kes 1982 (yang sebelum ini menyatakan sperma boleh didapati selepas 65 jam), adalah hanya dua yang pernah didokumenkan. Dalam 99.9 peratus (kes), anda tidak akan dapat mencari sperma selepas waktu sebegitu lama.

"Walau bagaimanapun, kes (Anwar) ini merupakan satu-satunya (yang saya tahu) dalam dunia di mana sperma boleh dikesan selepas 56 jam dan diserahkan kepada ahli kimia dua hari kemudian, di mana anda masih boleh menemui sampel DNA yang baik," katanya.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan dari Ramkarpal Singh semasa pemeriksaan-balas hari ini.

Dr McDonald, dua hari lalu bersetuju dengan cadangan yang diajukan oleh Peguam Cara Negara II Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden, berhubung penemuan berkenaan berdasarkan artikel yang bertajuk 'Sexual Assault and Semen Persistence' yang ditulis oleh GM Willot dan JE Ellard.

McDonald berkata sepanjang pengetahuannya dan mengikut beberapa jurnal, DNA yang masih dalam keadaan baik boleh didapati pada sampel yang diperolehi dari rektum selepas lapan jam. -mk

Dr McDonald: Kes Anwar, kes tunggal di dunia

Saksi pakar Molekular Genetesis dari Australia Dr Brian McDoland hari ini terus mempertahankan cadangan bahawa laporan bacaan degradasi profil DNA adalah kritikal.

Beliau yang masuk hari keempat memberi keterangan di kandang saksi kes fitnah liwat kedua Datuk Seri Anwar Ibrahim berpendirian bahawa sebarang laporan berkaitan degredasi akan menyumbang kepada faktor utama bagi mengesahkan kredibiliti bukti.

Beliau yang diperiksa balas oleh peguam Ram Karpal Singh hari ini mempertikaikan peranan pakar kimia Jabatan Kimia Malaysia (JKM) Dr Seah Lay Hong yang mengabaikan beberapa prosedur standard makmal.

Dalam keterangan Seah sebelum ini kepada mahkamah, beliau mengakui degredasi berlaku pada sampel yang diambil dari dubur pengadu Saiful Bukhari Azlan sekiranya ia terdedah pada persekitaran.

Namun beliau mengambil keputusan mengabaikan penemuan tersebut selain mempertahankan pendirian bahawa degredasi tidak penting selepas profil DNA ditemui.

Ram Karpal kemudian menyoal Brian sekiranya sel sperma boleh bertahan selama 113 jam di dalam rektum.

"Kemungkinan 99 peratus ianya tidak akan berlaku... 56 jam adalah yang paling lama pernah dilaporkan," jawab Brian.


Brian kemudian ditunjukkan semula artikel dalam bahasa Thai yang dikemukakan oleh pendakwa semalam namun beliau mengatakan tidak faham.

Timbalan pendawaraya Datuk Yusof Zainal Abiden semalam mengemukakan artikel kajian antarabangsa bersabit jangka hayat sel sperma mampu bertahan selepas terdedah kepada suhu normal.

Ram Karpal sebelum itu bertanya sekiranya pakar itu bersetuju catatan dalam bahasa Inggeris pada artikel tersebut, namun Brian menyifatkan artikel tersebut tidak ada kredibiliti dan musykil bagaimana ianya boleh dijadikan rujukan mahkamah.

Brian tetap mempertahankan kredibiliti beliau sebagai pakar ujian DNA selain membacakan keterangan Mahkamah Rayuan Australia mengatakan beliau adalah seorang saksi yang benar.

Beliau kemudian menolak cadangan bahawa beliau berhasrat mengelirukan mahkamah berhubung ujian AP yang dilakukan Dr Seah dan menjelaskan sekiranya laporan dibuat, ianya dapat dibandingkan dengan kesasteraan perubatan.. -tvsnews
Ulasan GB

GB sudah mengulas hal ini di SINI. Petikan:

Di dalam usaha untuk membuktikan pertuduhan liwat ke atas Anwar, pihak pendakwa berhempas pulas mereka dan mencipta "bahan-bukti" yang akhirnya terdedah mempunyai banyak kekurangan. "Fakta dan kebenaran" tidak dapat dicipta atau dihapuskan bersesuaian dengan teori ilmu Fizik "Matter can neither be created nor destroyed". Kebenaran tetap kebenaran dan kebatilan tetap kebatilan. Sebutir mutiara tetap sebutir mutiara walau disaluti dengan kaca, dan kaca tetap kaca tak berharga walau disaluti emas paling bercahaya.

Mana mungkin tiga calitan yang ditanda B7, B8 dan B9 sebagai "masih baik" di kawasan dubur pengadu selepas 100 jam? Ada apa yang istimewa di duburnya? Ada botol kedap udara dan kalis pencemaran atau ada mesin penyejuk beku di dalamnya?

Bahan bukti yang direka-reka tidak mempunyai nilai apa-apa. Di sini kelemahan barisan Pendakwa paling ketara. Samada bahan bukti sebenar itu anda temui, atau anda tidak boleh teruskan tuduhan. Anda tidak boleh dan tidak akan dapat merekacipta bahan bukti. Manakan sama diantara mutiara dengan kaca.

Itu sebab di dalam Islam ada Qazaf. Jika tiada saksi, maka kes digugurkan sekalipun "kejadian itu" munkin berlaku. Islam tertegak dengan kebenaran dan keadilan.


Dan kaedah pengesahan sesuatu fakta kebenaran di dalam satu-satu kajian saintifik hendaklah berdasarkan kepada sesuatu penemuan yang berulang. Kejadian-kejadian atau penemuan-penemuan yang di luar kebiasaan hendaklah diketepikan dan tidak boleh disandarkan untuk dianggap sebagai "fakta" atau di dalam penciptaan sesuatu teori, malah sesuatu "hipotesis" pun adalah dianggap tertolak jika penemuan-penuemuan tidak menujurus secara majoriti untuk membukti ia sebagai benar.

Hanya pendakwa dah ahli kimia Malaysia sahaja yang bersandarkan kepada kes yang "luarbiasa" yang sebenarnya mereka menciptanya sendiri! Itulah hakikatnya.


Best Welcome Home Gift Ever!

Posted: 22 Sep 2011 01:39 AM PDT

Salam everyone! I am in such a bad shape!! FYI I returned home from 6 days of adventure in the interior zone of Sabah on Tuesday. Once I reached home I started to feel some itchiness in my left eye but I completely ignored it.  When I said ignore I mean scratch, scratch, garu, garu, tenyeh,tenyeh like there was no tomorrow…

And last night I really couldn't stand it anymore, I was practically strutting my stuff with one eye closed! Any freckle of light that gets into my eye made me cringe in pain and let's not mention tears that was flowing down my cheeks sama banyak dengan air Sungai Padas kat Tenom yang aku melawat hari tu… Begitulah juga dengan kadar pengaliran hingus yang berjujuran… Best kan?

The doctor diagnosed me with conjunctivitis,  gave me 2 days medical leave, a truck load of meds, and eye patches!! Arrrr! Just like a pirate…

Anyway, check out below pic. It is the best welcome home gift I have ever gotten! And it is from Miki! He writes on the envelope and card himself although most of the words he needs Daddy to help spell out…

Welcome Home Card. Kejap MAMI kejap MUMMY.. ehhehe


"WELCOME BACK. I LOVE U MUMMY LOVE, MIKI" and a picture of the three of us.

From right, Miki himself, Daddy and me. When Azman asked how come Mummy's eyes are like that, Miki said "Mata Mummy tu besar! Dia pakai contact lens!".

Ko cakap memang pandai Miki, but can you explain your choice of card? Why are there 4 hot lady-cats yang berbontot tonggek? They are supposed to represent me right? Your MOM? HOW COME YOU HAVE FOUR MOMS?????? CAKAPPPP!!

Anyway, Miki's answer to that is "Miki kan suka Mummy, sebab tu Mummy banyak.." as though he couldn't get enough of me…. Nasib baik ko pandai jawab Miki!

Above video was taken a few weeks ago. Since Miki knows a little bit of Alif Baa Taa already… We bought him this yesterday. Miki's first Muqaddam.

Be good my son, it was very painful leaving you and Daddy at home when I worked out station but I want you to know that you were always in my heart every minute and every second. Mummy loves you too Miki! Love you more than I love myself…


Gejala Sosial Baru: Trend Gadis Sekolah Ikut Boyfriend Menjadi-jadi...

Posted: 22 Sep 2011 02:27 AM PDT

Remaja hilang ikut teman lelaki

KUALA LUMPUR: Dua remaja perempuan berusia 16 tahun hilang dari rumah mereka di Felda Kemasul, Temerloh, Pahang sejak 12 September lalu dan sehingga kini, masih gagal dikesan.

Kedua-dua mereka iaitu Nurmuniera Farisha Nizam, dan Siti Noor Atika Hamzani (gambar), pelajar sebuah sekolah menengah di Felda Chemomoi, dipercayai mengikut teman lelaki Nurmuniera. Bapa saudara mangsa, Faizal Mohd Lazim, 30-an, berkata, anak saudaranya, Nurmuniera berkenalan dengan teman lelakinya yang belajar di sekolah sama sejak setahun lalu.

Katanya, mangsa tidak pernah berkelakuan pelik ketika berada di rumah dan dipercayai berjumpa teman lelakinya ketika keluar belajar bersama rakannya dikenali sebagai Atika yang turut hilang.

Menurutnya, pada hari kejadian, anak sauadaranya itu baru pulang dari rumah Atika kira-kira jam 4 petang sebelum keluar semula kira-kira jam 5.30 petang dengan alasan mengambil nota pelajaran.

"Kami hanya tahu dia berniat lari bersama teman lelaki selepas seorang jiran ternampaknya membawa beg sandang," katanya.

Faizal berharap dan merayu kepada teman lelaki anak saudaranya itu agar membebaskannya dan mereka mempunyai maklumat boleh hubunginya di talian 016-6745130 atau datuk mangsa, Muhamad Lazim Mat Sap di talian 011-2976711.

BERITA 2

Padah larikan teman wanita


KUALA KLAWANG - Kedegilan seorang remaja perempuan berusia 15 tahun yang nekad melarikan diri bersama teman lelakinya akhirnya menerima padah apabila lelaki berkenaan ditahan polis di Balai Polis Kuala Klawang lewat petang, semalam.

Ketua Balai Polis Daerah Jelebu, Deputi Superintendan Setapa Yusoof berkata, remaja perempuan itu tidak pulang ke rumah setelah keluar bersama dua adik perempuannya ke Terminal One Seremban pada 10 September lalu.

Menurutnya, dia bersama dua adiknya pergi ke Terminal One. Namun hanya dua adiknya pulang ke rumah dan apabila ibu bapa mereka bertanya di mana kakaknya, mereka memaklumkan kakaknya mengikut teman lelaki.

"Selepas itu, bapanya membuat laporan polis di Balai Polis Kuala Klawang sebelum menghubungi semua kawan-kawan anaknya.

"Semalam, ibu bapanya dapat mengesan anaknya berada di Selayang berdasarkan maklumat yang diberi rakan-rakan anaknya," katanya ketika dihubungi Sinar Harian.

Setapa berkata, ketika tiba di Selayang, ibu bapanya berjumpa dengan teman lelaki anaknya yang bekerja sebagai pembantu gerai buah di kawasan itu.

"Sejurus selepas itu, lelaki berkenaan memaklumkan bahawa anak mereka berada di sebuah pusat siber di kawasan berhampiran.

"Remaja perempuan dan teman lelakinya dibawa pulang ke rumah datuk mereka di Lenggeng sebelum lelaki berkenaan diserahkan di Balai Polis Lenggeng," katanya.

Beliau berkata, Balai Polis Lenggeng kemudiannya memaklumkan perkara itu kepada pihaknya dan lelaki berkenaan dibawa ke Balai Polis Kuala Klawang sebelum ditahan untuk siasatan.

"Suspek bagaimanapun tidak melawan semasa ditahan berikutan tahu kesalahan yang dilakukannya. Polis bagaimanapun membebaskan remaja perempuan terbabit.

"Remaja perempuan ini tidak bersekolah dan sememangnya bermasalah dan sukar dikawal. Sejak berkenalan dengan teman lelakinya, dia sering keluar rumah," katanya.

Katanya, kes itu disiasat di bawah Seksyen 361 Kanun Keseksaan dan suspek kini direman selama empat hari daripada tarikh ditahan untuk siasatan lanjut. -hm


BERITA 3

Nur Shafiqa gagal dikesan


KUALA KANGSAR – Tiada perselisihan faham mahupun pergaduhan berlaku di antara seorang kanak-kanak berusia 11 tahun yang gagal dikesan setelah keluar rumah awal pagi 12 September lalu dengan ahli keluarganya.

Nur Shafiqa Ismail, yang tinggal bersama keluarga ibu saudaranya di Kampung Talang Masjid, di sini, dikatakan keluar rumah sehelai sepinggang.

Ibu saudaranya, Zalina Shak, 43, berkata, dia menyangka Shafiqa ke sekolah seperti biasa tetapi tidak pasti sama ada kanak-kanak itu berpakaian sekolah kerana sibuk melakukan kerja rumah di dapur.

Menurutnya, dia mulai risau apabila anak saudaranya itu tidak pulang ke rumah sehingga lewat petang dan bertanya kepada pihak sekolah tetapi dimaklumkan Shafiqa tidak hadir pada hari tersebut.

"Shafiqa tinggal bersama saya sejak Januari tahun ini selepas ayahnya tinggalkan dia di rumah saya setelah berpisah dengan isterinya.

"Saya juga ada menghubungi ibu kandung Shafiqa yang tinggal di Chuar Kati dan dimaklumkan Shafiqa ada datang pada hari itu serta diberikan sedikit wang," katanya ketika ditemui di rumahnya, di sini, kelmarin.

Zalina berkata, ibu kandung Shafiqa menyuruh pulang semula ke rumahnya tetapi sehingga sekarang gagal dikesan walaupun sudah mencari di merata tempat.

Menurutnya, tiada perselisihan faham atau bergaduh dengan pelajar tahun lima Sekolah Kebangsaan (SK) Talang itu seorang sebelum kejadian.

"Jika keluar dia akan balik juga lewat petang tetapi saya hairan kenapa dia tidak pulang sehingga sekarang.

"Dia jenis yang matang dan suka membuat hal sendiri, kalau dia nakal saya tegur seperti anak sendiri tetapi dia tidak pernah seperti ini sebelum ini," katanya.

Katanya, berikutan itu satu laporan polis dibuat pada 16 September lalu dan dia turut mendapat khidmat bantuan Ikatan Relawan Rakyat (Rela) kawasan itu untuk membantu mencari Shafiqa.

"Biasanya dia ke sekolah menaiki basikal tetapi ia masih ada ditinggalkan berhampiran masjid dan dia juga memakai pakaian biasa kerana baju sekolah serta peralatan lain ditinggalkan di rumah.

"Berdasarkan maklumat orang ramai, ada terlihat Shafiqa di kampung berhampiran tetapi apabila ke sana, kami tidak menemuinya," katanya.

Tambahnya, diharap orang ramai yang mempunyai maklumat atau pernah ternampak kanak-kanak itu segera menghubunginya di talian 012-465 1869 atau hubungi balai polis berhampiran. -hm


It IS MOST Unusual

Posted: 22 Sep 2011 01:14 AM PDT

The minute I read THIS REPORT in The Malaysian Insider, I thought to myself, finally - someone makes sense. Take a look at the report:

An Australian DNA expert in the Sodomy II trial today disputed medical findings that sperm could still be retrieved from a person's rectum 113 hours after anal sex.


Dr Brian McDonald said during Datuk Seri Anwar Ibrahim's sodomy trial that it was "extremely rare" that healthy DNA profiles could still be found from a person's anal region after such a long time.


"In 99.9 per cent (of the cases), you cannot find sperm at all after such long hours. These are the rarest entries reported in (the literature).


"However, this (sodomy) case is the only one (that I know of) in the world where the sperm can be captured after 56 hours and given to the chemist two days later, where you can still find a good DNA sample," he testified in court today.


"In my experience for the last 20 years, it would give poor results," the defence expert witness said.


Prosecution lawyers have charged that based on a medical article presented in court, semen can be retrieved from a person's rectum between four and 113 hours after anal intercourse.


The 1997 article, titled "Sexual assault and semen persistence", was written by G.M. Willott and J.E. Allard.


The prosecution had previously in the trial cited a separate case where sperm heads were discovered up to 65 hours after sex, shower and defecation.


Doctors from Hospital Kuala Lumpur, who examined complainant Mohd Saiful Bukhari Azlan two days after the alleged sodomy, have said they managed to obtain DNA specimens from the complainant's rectum despite a lapse of 56 hours, which has been a key issue disputed by Anwar's defence team.


Defence lawyer Sankara Nair previously pointed out the integrity of the sperm samples was even more questionable because a total of 90 hours had passed before the specimens were sent to the laboratory for analysis.


Australian forensic pathologist Dr David Wells also admitted recently the possibility of finding sperm heads inside a person's rectum up to 65 hours after sex, but pointed out that a scientific finding could not be based on such a rare occurrence.


Anwar has dismissed his current sodomy trial as a political conspiracy to end his career.


He faces up to 20 years in jail if convicted under section 377B of the Penal Code for sodomising his former aide Saiful in 2008.


The trial continues on October 3.

So, let's see what will happen next month! Do leave a comment to share your views. Thanks!


The Top Ten Lessons Steve Jobs Can Teach Us – If We’ll Listen

Posted: 21 Sep 2011 11:32 PM PDT

Steve Jobs shows off iPhone 4 at the 2010 Worl...

Image via Wikipedia

 1. The most enduring innovations marry art and science
 2. To create the future, you can't do it through focus groups
 3. Never fear failure
 4. You can't connect the dots forward – only backward
 5. Listen to that voice in the back of your head that tells you if
  you're on the right track or not
 6. Expect a lot from yourself and others
 7. Don't care about being right.  Care about succeeding
 8. Find the most talented people to surround yourself with
 9. Stay hungry, stay fool
 10. Anything is possible through hard work, determination, and a
  sense of vision

Source:Forbes, The Top Ten Lessons Steve Jobs Can Teach Us – If We'll Listen by Eric Jackson

In a few years from now, your kids and grandkids will ask you what it was like to be alive when Steve Jobs was the CEO of Apple (AAPL).  They will say: "Jobs was the best CEO in  business.  What was he like? What did you learn from him?" What will your answer be?

It's human nature to overlook the importance of the here and now.  Those who  are great and live among us seem more normal because they're breathing the same  air that we are.

But, make no mistake, once Steve Jobs is no longer with us, there will be an
outpouring of emotion.  The tributes will be endless.  And there will be
collective regret that we weren't more awake, paying attention, while he was with us.

The wisdom he shared with us at every major speech, or on an earnings call,  or in a casual chat put up on YouTube will seem 10 times wiser because he's no  longer with us.

So, let's pause today and try to remind ourselves of some lessons Steve Jobs
has taught us all — if we've been willing to pay  attention:

1. The most enduring innovations marry art and science
Steve has always pointed out that the biggest difference between Apple and all the other computer (and post-PC) companies through history is that Apple always tried to marry art and science.  Jobs pointed out the original team working on  the Mac had backgrounds in anthropology, art, history, and poetry.  That's  always been important in making Apple's products stand out.  It's the difference  between the iPad and every other tablet computer that came before it or since.  It is the look and feel of a product.  It is its soul.  But it is such a difficult thing for computer scientists or engineers to see that importance, so  any company must have a leader that sees that importance.

2. To create the future, you can't do it through focus groups – There is a school of thought in management theory that — if you're in the consumer-facing space building products and services — you've got to listen to your customer.  Steve Jobs was one of the first businessmen to say that was a waste of time.  The customers today don't always know what they want,
especially if it's something they've never seen, heard, or touched before.  When it became clear that Apple would come out with a tablet, many were skeptical. When people heard the name (iPad), it was a joke in the Twitter-sphere for a day.  But when people held one, and used it, it became a 'must have.'  They didn't know how they'd previously lived without one.  It became the fastest growing Apple product in its history.  Jobs (and the Apple team) trusted himself more than others.  Picasso and great artists have done that for centuries.  Jobs was the first in business.

3. Never fear failure – Jobs was fired by the successor he picked.  It was one of the most public embarrassments of the last 30 years in business.  Yet, he didn't become a venture capitalist never to be heard from again.  He didn't start a production company and do a lot of lunches.  He picked himself up and got back to work following his passion.  Eight years ago, he was diagnosed with pancreatic cancer and told he only had a few weeks to live.  As Samuel Johnson said, there's nothing like your impending death to focus the mind.  From Jobs' 2005 Stanford commencement speech:

No one wants to die. Even people who want to go to heaven don't want to die to get there. And yet death is the destination we all share. No one has ever escaped it. And that is as it should be, because Death is very likely the single best invention of Life. It is Life's change agent. It clears out the old to make way for the new. Right now the new is you, but someday not too long from now, you will gradually become the old and be cleared away. Sorry to be so dramatic, but it is quite true.

Your time is limited, so don't waste it living someone else's life. Don't be trapped by dogma — which is living with the results of other people's thinking.
Don't let the noise of others' opinions drown out your own inner voice. And most important, have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary.

4. You can't connect the dots forward – only backward – This is another gem from the 2005 Stanford speech.  The idea behind the concept is that, as much as we try to plan our lives ahead in advance, there's always something that's completely unpredictable about life.  What seems like bitter
anguish and defeat in the moment — getting dumped by a girlfriend, not getting that job at McKinsey, "wasting" 4 years of your life on a start-up that didn't pan out as you wanted — can turn out to sow the seeds of your unimaginable success years from now.  You can't be too attached to how you think your life is supposed to work out and instead trust that all the dots will be connected in the future.  This is all part of the plan.

Again, you can't connect the dots looking forward; you can only connect them looking backwards. So you have to trust that the dots will somehow connect in your future. You have to trust in something — your gut, destiny, life, karma, whatever. This approach has never let me down, and it has made all the difference in my life.

5. Listen to that voice in the back of your head that tells you if
you're on the right track or not
– Most of us don't hear a voice inside
our heads.  We've simply decided that we're going to work in finance or be a
doctor because that's what our parents told us we should do or because we wanted to make a lot of money.  When we consciously or unconsciously make that decision, we snuff out that little voice in our head.  From then on, most of us put it on automatic pilot.  We mail it in.  You have met these people.  They're nice people.  But they're not changing the world.  Jobs has always been a restless soul.  A man in a hurry.  A man with a plan.  His plan isn't for everyone.  It was his plan. He wanted to build computers.  Some people have a voice that tells them to fight for democracy.  Some have one that tells them to become an expert in miniature spoons.  When Jobs first saw an example of a Graphical User Interface — a GUI — he knew this was the future of computing and that he had to create it.  That became the Macintosh.  Whatever your voice is telling you, you would be smart to listen to it.  Even if it tells you to quit your job, or move to China, or leave your partner.

6. Expect a lot from yourself and others – We have heard stories of Steve Jobs yelling or dressing down staff.  He's a control freak, we've heard – a perfectionist.  The bottom line is that he is in touch with his passion and that little voice in the back of his head.  He gives a damn.  He wants the best from himself and everyone who works for him.  If they don't give a damn, he doesn't want them around.  And yet — he keeps attracting amazing talent around him.  Why?  Because talent gives a damn too.  There's a saying: if you're a "B" player, you'll hire "C" players below you because you don't want them to look smarter than you.  If you're an "A" player, you'll hire "A+" players below you, because you want the best result.

7. Don't care about being right.  Care about succeeding
Jobs used this line in an interview after he was fired by Apple.  If you have to steal others' great ideas to make yours better, do it.  You can't be married to your vision of how a product is going to work out, such that you forget about current reality.  When the Apple III came out, it was hot and warped its motherboard even though Jobs had insisted it would be quiet and sleek.  If Jobs had stuck with Lisa, Apple would have never developed the Mac.

8. Find the most talented people to surround yourself with
There is a misconception that Apple is Steve Jobs.  Everyone else in the company is a faceless minion working to please the all-seeing and all-knowing Jobs.  In reality, Jobs has surrounded himself with talent: Phil Schiller, Jony Ive, Peter Oppenheimer, Tim Cook, the former head of stores Ron Johnson.  These are all super-talented people who don't get the credit they deserve.  The fact that Apple's stock price has been so strong since Jobs left as CEO is a credit to the strength of the team.  Jobs has hired bad managerial talent before.  John Sculley ended up firing Jobs and — according to Jobs — almost killing the company.  Give credit to Jobs for learning from this mistake and realizing that he can't do anything without great talent around him.

9. Stay hungry, stay foolish - Again from the end of Jobs' memorable Stanford speech:

 

When I was young, there was an amazing publication called The Whole Earth Catalog, which was one of the bibles of my generation. It was created by a fellow named Stewart Brand not far from here in Menlo Park, and he brought it to life with his poetic touch. This was in the late 1960′s, before personal computers and desktop publishing, so it was all made with typewriters, scissors, and polaroid cameras. It was sort of like Google in paperback form, 35 years before Google came along: it was idealistic, and overflowing with neat tools and great notions.

Stewart and his team put out several issues of The Whole Earth Catalog, and then when it had run its course, they put out a final issue. It was the mid-1970s, and I was your age. On the back cover of their final issue was a photograph of an early morning country road, the kind you might find yourself hitchhiking on if you were so adventurous. Beneath it were the words: "Stay Hungry. Stay Foolish." It was their farewell message as they signed off. Stay Hungry. Stay Foolish. And I have always wished that for myself. And now, as you graduate to begin anew, I wish that for you.

Stay Hungry. Stay Foolish.

10. Anything is possible through hard work, determination, and a
sense of vision
– Although he's the greatest CEO ever and the father of
the modern computer, at the end of the day, Steve Jobs is just a guy.  He's a
husband, a father, a friend — like you and me.  We can be just as special as he
is — if we learn his lessons and start applying them in our lives.  When Jobs
returned to Apple in the 1990s, it was was weeks away from bankruptcy.  It's now
the biggest company in the world.  Anything's possible in life if you continue
to follow the simple lessons laid out above.

May you change the world.

[At the time of publication, Jackson was long AAPL]

Related articles


Isu Hantu Bonceng: Penerbit, Penulis Skrip & Pengarahnya Bersalah, Bukan Pelakun - Ust Azhar

Posted: 22 Sep 2011 12:14 AM PDT

Hantu Bonceng: Pandangan Ustaz Azhar Idrus

KUALA LUMPUR, 22 Sept: Pendakwah popular tanah air, Ustaz Azhar Idrus (gambar) berkata, kontroversi satu dialog dalam filem Hantu Bonceng tidak boleh diletakkan kepada pelakon sahaja.

"Tetapi kesilapan ini tidak terletak kepada pelakon. Pelakon jahil dan tidak tahu apa-apa," ujarnya sebagaimana yang dipetik daripada kuliah beliau yang disiarkan di dalam blog http://pulakdah.blogspot.com di bawah tajuk Zizan telefon Ust Azhar Idrus rujuk isu Hantu Bonceng.

Penulis blog itu menyatakan, menurut Ustaz Azhar Idrus, sebaik saja isu Zizan Raja Lawak mengucapkan 'Asyhaduanna Muhamadarr..Syaitan' di dalam satu babak filem Hantu Bonceng menjadi kecoh.

Berikut ialah petikan daripada blog tersebut.

Menurut Ust Azhar Idrus, sebaik saja isu Zizan Raja Lawak mengucapkan 'Asyhaduanna Muhamadarr..Syaitan' di dalam satu babak filem Hantu Bonceng menjadi kecoh. Beliau menerima panggilan daripada Zizan yang menggunakan 'private number' untuk merujuk permasalahan ini.

"Saya ni baru kena marah dengan orang kerana filem Hantu Bonceng. Saya kata 'Asyhaduanna Muhammadarr' lepas tu nampak syaitan datang..saya kata SYAITAN" kata Zizan.

Jawab Ust Azhar Idrus. Dia boleh jadi dua hujah. Boleh jadi ada niat untuk mempersendakan Islam dan boleh jadi tidak berniat untuk mempersendakan Islam. Dalam kes ini dia mengucap ketika di dalam ketakutan, dalam cerita kelakar maka dia buat dialog mengucap "Asyhadu an la ilaha ill-Allah, wa asyhadu ana Muhammadarr.....Syaitan! Syaitan!."

Jadi boleh dikatakan bahawa penulis skrip ini untuk menghina nabi, dan boleh juga dikatakan penulis skrip berniat untuk menggambarkan seseorang yang di dalam ketakutan tidak sempat menghabiskan lafaz syahadahnya kerana ternampak syaitan. Ia boleh jadi ada niat untuk mempersenda.

Tetapi kesilapan ini tidak terletak kepada pelakon. Pelakon jahil dan tidak tahu apa-apa. Pelakon bukannya (perlu) belajar pondok untuk berlakon filem. Tetapi Penerbit, Penulis skrip dan Pengarah sepatutnya kena rujuk dahulu perkara ini kepada Pejabat Agama atau Jabatan Kuasa Fatwa. Skrip ini boleh jadi untuk mempersendakan Islam dan boleh juga bukan berniat untuk mempersendakan Islam.

"Walaupun ia bukan untuk mempersendakan Islam, ia tetap juga HARAM sebab mendatangkan FITNAH" tambah Ustaz Azhar Idrus lagi. Fitnah ini yang perlu di jaga dan kita perlu berhati-hati. Zizan sendiri telah mengakui bahawa beliau tidak pernah terniat untuk mempersendakan Islam.

"Jadi kita ambil secara baik, dia (Zizan) tidak berniat mempersenda Islam, tetapi kerana kejahilan punya fasal ia memberi fitnah." rumus Ust Azhar Idrus. -HD

Zizan Mohon Maaf Kontroversi Hantu Bonceng

KUALA LUMPUR 21 SEPT : Pelakon filem 'Hantu Bonceng Mohd Razizan bin Abd Razak atau lebih dikenali sebagai Zizan telah memohon maaf secara terbuka dan menjelaskan isu dialognya yang dikatakan menghina Nabi Muhammad malam tadi.

Menerusi laman Twitternya, Zizan mengakui kesilapan beliau dan menjelaskan beliau langsung tidak berniat untuk menghina agama Islam dan menyatakan terdapat 4 ulama dalam Lembaga Penapisan Filem (LPF) yang telah meluluskan tayangan filem tersebut.

Dua 'post' laman twitternya ialah

"Sy (saya) faham.apa yg salah..salah jugak.tp (tapi) pasal hina Islam mmg jauh dri otak pkiran sy la..xde(tiada) lgsung terniat.ini adalah Agama dan Rasul sy(saya)..Maaf skiranya sy(saya) silap.

"salam..xkan(takkan) la sy(saya) nk(nak) hina Rasul sy(saya) sendiri..kan dlm(dalam) babak perkataan setan 2(itu) di aju kan pada kunyit..dan dlm(dalam) penapisan film ade 4 ulama..dan telah pn(pun) di luluskan film ini.."

Pemuda PAS sebelum ini menyatakan filem 'Hantu Bonceng' yang diarahkan oleh Ahmad Idham Ahmad Nazri itu mengandungi satu babak yang dilakonkan secara jelas menghina Rasulullah SAW apabila Zizan menyebut "Asyhadu anna Muhammadar Syaitan" yang membawa maksud "Aku naik saksi bahawa Muhammad itu Syaitan".

Filem dengan durasi 90 minit itu ditayangkan di panggung wayang di Malaysia, Singapura dan Brunei bermula 31 Ogos lalu dan dikatakan mencipta sejarah dengan kutipan terbesar dalam musim perayaan dengan jumlah RM 5 juta untuk lima hari tayangan.

Sementara itu Ketua Pemuda PAS, Nasrudin Hassan at Tantawi mengucapkan tahniah kepada Zizan kerana mengakui kesilapan lalu memohon maaf secara terbuka.

Bagaimanapun beliau mempersoalkan mengapa pengarah dan penerbit filem tersebut Ahmad Idham masih berdiam diri sehingga sekarang.

"Tahniah saya ucapkan kepada saudara Mohd Razizan bin Abd Razak yang telah mengakui kesilapan lalu memohon maaf secara terbuka. Saya sangat menghormati sikap sedemikian dan telah saya sebutkan sebelum ini didalam kenyataan saya bahawa sewajarnya pihak pengarah dan pelakon Filem Hantu Bonceng iaitu saudara Mohd Idham dan Zizan memohon maaf kerana mencetus kekeliruan kepada masyarakat awam," kata beliau dalam satu kenyataan hari ini.

Nasrudin turut menyatakan filem Malaysia sepatutnya dapat diangkat sebagai karya seni yang indah dan baik tanpa melanggar batas syariat dan mencacatkan keindahan Islam seperti filem dari Iran "Under The Moonlight" yang memenangi 6 award diperingkat antarabangsa pada tahun 2001 dan "Children of Heaven" pada 1997.

"Bebaskan industri filem negara dari serkap filem yang rendah mutu, terkepong dalam realiti masyarakat yang tidak sepatutnya dibanggakan dan filem yang mengeksploit batang tubuh wanita, keseksian, kelucahan dan ketahyulan sebagai azimat pelaris tayangan di pawagam," kata beliau lagi.

Najib harus jawab penempatan Myanmar dan Kemboja jadi warganegara di Pekan, Pahang

Posted: 21 Sep 2011 10:47 PM PDT

Gambar antara penampatan Kemboja yang berada di dalam parlimen Pekan, Pahang
(gambar ehsan blogger cucu mat kilau)

Semalam che'GuBard atas nama Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) menunaikan janji untuk berada di parlimen Pekan, Pahang untuk menerangkan semula persoalan cincin berlian RM24.45 juta dan kaitanya dengan Rosmah Mansor.

Alhamdulillah program semalam berjalan lancar walaupun dalam keadaan hujan lebat di Markas PAS Felda Chini 3. Cuma sepatutnya semalam risalah cincin seharusnya mula diedarkan namun atas masalah cetakan pengedaran ditangguhkan. InsyaAllah selepas SAMM melunaskan bayaran tertangguh kos buku 'FITNAH' baru kami mampu untuk mencetak risalah tersebut. Buku 'Fitnah' dibayar dengan 4 'post dated cheque' yang terakhir bertarikh 3 Oktober dan selepas itu baru risalah cincin akan dicetak.

Saya telah menerangkan secara terperinci berkaitan cincin dan menjawab tuduhan mereka melalui media. Turut mengejutkan hadirin ialah selain cincin gelang tangan berharga RM 1.65j juga dari syarikat yang menjual cincin turut didedah. InsyaAllah hadirin yang hadir akan menjadi agen penyampai pula di bawah.

Yang menarik ingin diangkat disini ialah mengenai kewujudan penempatan orang Myanmar dan Kemboja di Pekan Pahang. Menurut beberapa penduduk tempatan yang ditemui perkara ini bukan satu benda yang sulit, ramai di Pekan tahu dan sedar apa yang berlaku.

Tahun 1999, Najib diselamatkan oleh undi POS hanya menang dengan majoriti 200 lebih undi sahaja. Sejak itu telah mula dibuka beberapa penempatan baru yang membawa masuk orang dari Kedah dan Perlis secara beramai - ramai. Mereka diberi tanah membina penempatan dan didaftar sebagai pengundi Pekan. Selepas itu ia menjangkit kepada penghijrahan beramai - ramai orang - orang Myanmar dan Kemboja ke Pekan. Mereka diberi ruang meneroka beberapa kawasan tanah di Tanjung Agas, Sekukuh, Merchong, Sungai Miang. Hampir 90% dari mereka sudah menjadi warga negara Malaysia dan ramai sudah masuk dalam senarai pengundi di Pekan, Pahang.

Malah ramai penduduk tempatan mula mengeluh apabila kelompok ini seolah mendapat perhatian istimewa apabila mereka mendapat tanah dan kelompok mereka yang ramai sehingga ada ruang perniagaan seperti pasar malam mula dikuasai oleh kelompok ini. Di sesetengah 'sudut' Pekan sudah jadi asing bagi warga asal pekan kerana kehadiran mereka ini.Sinchew dep-editor is PR campaign manager...

Posted: 21 Sep 2011 09:52 PM PDT

There are pro-Opposition supporters among the government's civil servants. We can distinguish some of them. And there are also journalists serving Umno, MCA and MIC newspapers (and TV stations) writing 'supportive' news and articles for the DAP, PAS and PKR.

No doubt about it. This is a democratic country. The only thing is, they should not 'shit where they eat'. And of late, we have heard about a few former Cabinet Ministers who publicly avowed their support for the Opposition - some even joined the PR while surviving on government's pension.

This one is about Sinchew's deputy editor Lim Swee Guan. Pemuda Umno Exco member and blogger Tun Faisal was fast to detect some elements of 'pro-PR' in an article produced by the newspaper today.

I don't write Mandarin or Cantonese, just a little bit of Hokkien (I got it during my 4-years stint in Penang). Neither do I read Chinese. However, Tun Faisal's posting, Timbalan Editor Sinchew pengurus kempen PR? is a worth reading.

Snippets:

BN telah memerintah lebih setengah abad. Mereka mempunyai banyak pakej. Apabila mereka bergerak kelihatan lambat; bagaimanapun Pakatan Rakyat adalah sebuah gabungan yang baru, dan boleh ambil tindakan secara cepat. Ia boleh menyebabkan BN mahu hidupkan suasana politik akan tergendala, dan setiap kali rancangan BN selalunya kehilangan peluang yang baik.

UMNO paling takut kehilangan kuasa kerajaan, sebab itu UMNO tidak berani berbincang ataupun mengusik tentang penjagaan mereka terhadap polisi ekonomi Bumiputera, dan tidak mungkin meminta maaf kepada mangsa tahanan ISA ataupun memberi mereka pampasan ganti rugi; MCA tidak mampu ubah polisi negara ini, termasuk pertahankan hak sekolah-sekolah rendah dan isu pengiktirafan sijil sekolah menengah swasta Cina, sebab itu MCA hanya mampu berlegar dalam perkhidmatan dan kebajikan sahaja sebagai pakej mereka, MCA hanya mampu wujudkan dana kebajikan perubatan dan melancarkan projek biasiswa pendidikan; Gerakan pula tidak dapat rampas kembali kawasan yang telah hilang, asyik marah-memarahi bagi menutup keaiban sendiri.

I am not sure who did the translation. Could be by Google Translate but it's not 100 per cent perfect. However, it's easy to understand.

I am not if I know this Lim Swee Guan but as a citizen, Lim has every rights to support any political party. But for any journalist who works with pro-govt media organisation, he or she will always be reminded that his or her duty is to support the legitimate government.

Who owns Sinchew anyway? I hope Lim can write another piece to clarify 'the actual intention of the article'.

And to those senior government officers who also 'work' for the Opposition, they should by now reconsider their positions. It's not nice biting the hands that feed you. Berdosa ke agaknya tikam belakang orang yang bagi kita makan?


Pelajar Perempuan Dirasuk Nak Terjun Asrama

Posted: 21 Sep 2011 10:41 PM PDT

Alor Gajah: Gempar apabila seorang penuntut wanita sebuah institusi pengajian tinggi awam (IPTA) di sini, yang dikatakan dirasuk cuba terjun dari tingkat dua kolej kediamannya, petang kelmarin.

Gambar: RAWAT...mangsa ketika menerima rawatan dan perubatan Islam di kolej berkenaan.

Dalam kejadian jam 6 petang, penuntut berusia 21 tahun itu memanjat tingkap dan duduk di balkoni dengan kedua-dua kakinya terjuntai ke bawah.

Perbuatan gadis dari sebuah negeri di utara tanah air itu, bagaimanapun disedari rakan sebiliknya yang cuba memujuknya turun.

Pujukan itu bagaimanapun gagal lalu mereka memanggil pengurusan kolej dan sekali lagi cuba memujuk penuntut itu supaya tidak terjun.

Usaha itu juga menemui kegagalan sebelum pasukan bomba dan penyelamat dipanggil bagi melakukan usaha menyelamat gadis yang dirasuk itu.

Menurut rakan sebilik mangsa yang enggan dikenali, dia terdengar suara seperti orang meracau di luar tingkap bilik lalu pergi memeriksanya.

"Saya terkejut selepas mendapati rakan sebilik berada di atas balkoni luar dan dia seolah-olah sudah bersedia untuk terjun. Bimbang perkara buruk berlaku, saya cuba memujuknya supaya turun, namun tidak diendahkan.

"Saya menghubungi kakitangan kolej memaklumkan perkara itu dan kami sekali lagi berusaha memujuknya, namun gagal," katanya.

Menurutnya, selepas gagal memujuk penuntut itu, mereka menghubungi pasukan bomba dan penyelamat yang datang tidak lama kemudian.

Katanya, rakan sebiliknya yang menuntut di tahun satu jurusan insurans itu dipercayai mengalami gangguan makhluk halus sejak beberapa hari lalu.

Sementara itu, Ketua Operasi Balai Bomba dan Penyelamat Alor Gajah, Pegawai Bomba Kanan II Chee Hong Chuan berkata, pihaknya yang menerima maklumat mengenai kejadian itu bergegas ke lokasi untuk menyelamatkan mangsa.

"Ketika tiba, gadis itu masih berada di balkoni tingkat dua kolej kediamannya dengan kedua-dua kakinya terjuntai sambil berdiam diri.

"Tanpa membuang masa, kami menariknya masuk ke bilik penginapan," katanya.

Menurutnya, gadis yang pengsan sejurus selepas itu diserahkan kepada pihak pengurusan kolej untuk tindakan selanjutnya. -hm


MUHYIDDIN 'ANAK PARIA'? WHO LET THE DOGS OUT?

Posted: 21 Sep 2011 09:22 PM PDT

S.H.E Selina wedding photos

Posted: 21 Sep 2011 08:51 PM PDT

Taiwanese pop group S.H.E member Selina Jen has released a few of her wedding photos with her fiance Richard Chang. The couple is going to get married on October 31, on the singer's 30th birthday…

S.H.E Selina and Richard Chang wedding photo

There's more, read the full post »

S.H.E Selina wedding photos from YeinJee's Asian Blog


No comments: