Sunday, September 11, 2011

Han Hyo-joo HEAD 2011 F/W Roadrunner wallpapers

Han Hyo-joo HEAD 2011 F/W Roadrunner wallpapers


Han Hyo-joo HEAD 2011 F/W Roadrunner wallpapers

Posted: 11 Sep 2011 10:31 AM PDT

Computer wallpapers of Korean actress Han Hyo-joo, posing for HEAD [Kr] sportswear's 2011 Fall/Winter Roadrunner collection.

There's more, read the full post »

Han Hyo-joo HEAD 2011 F/W Roadrunner wallpapers from YeinJee's Asian Blog


Tuduh Orang Lain Komunis, Dalam UMNO Sudah Lama Ada Komunis.

Posted: 11 Sep 2011 10:58 AM PDT

Sebenarnya UMNO atau DAP yang Komunis ???

Saban hari ada sahaja manusia termasuk mereka yang mempunyai kepakaran alam maya internet yang membuat tuduhan palsu dan basi iaitu DAP adalah parti komunis.

Tuduhan serampang dua mata itu – pertama, untuk memburukkan imej DAP kononnya ia adalah parti komunis yang diketahui umum dibenci oleh rakyat khususnya orang Melayu, dan kedua, untuk menggambarkan DAP sebagai parti Cina kerana sejarah Partai Komunis Malaya (PKM) dahulu terlibat secara langsung dengan negara China dan majoriti anggotanya adalah kaum Cina.

Agak ganjil juga usaha memburukkan DAP secara mengaitkannya dengan komunisme kerana kumpulan dan individu pro-UMNO itu tidak sedar sejarah parti mereka sendiri yang lebih parah pembabitan dengan komunis dan komunisme antarabangsa.

Mereka jahil atau sengaja enggan memahami bahawa DAP adalah anti-komunis, malah ideologi sosialisme kiri yang ekstrem juga ditolak oleh DAP.

Pilihan DAP pada awalnya adalah sosialisme demokratik yang kini dikembangkan kepada demokrasi sosial. Inilah pilihan jalan tengah Malaysia yang sederhana.

Malah pada saat penubuhannya pada 1966, DAP ditentang oleh kumpulan-kumpulan radikal kiri kerana tidak mengambil sikap ekstrem seperti mereka. Sehingga hari ini DAP tetap bersikap anti-komunis, sama ada dalam soal ideologi mahu pun ekonomi dan sosial.

Sedangkan UMNO dan konco-konconya yang selama ini menuduh DAP komunis telah beberapa kali disusup masuk oleh ejen-ejen komunis.

UMNO bergelumang dengan komunis

Jika kembali kepada era pra-1969 di mana UMNO yang begitu kental dengan sikap anti-komunis serta menuduh mana-mana lawannya sebagai ejen komunis, terpaksa menjilat semula ludah mereka terhadap lawan politik apabila Tun Abdul Razak menghulur salam persahabatan dengan Mao Zedong dan China Komunis.

Pada 28 Mei 1974, Tun Abdul Razak menjadi Perdana Menteri pertama dari Malaysia yang membuat lawatan rasmi ke China. Beliau bertemu dengan pemimpin komunis Mao Zedong di Beijing untuk menandatangani perjanjian hubungan diplomatik walau pun pada masa itu China masih aktif membantu dan menyokong perjuangan PKM.

Selepas era Tun Abdul Razak, negara dikejutkan dengan penahanan tokoh-tokoh Melayu termasuk dari UMNO di bawah ISA kerana didakwa terlibat dengan anasir subversif komunis.

Antara mereka adalah Tan Sri Abdullah Ahmad, Datuk Abdullah Majid dan Tan Sri A. Samad Ismail yang ditahan pada 1976 sewaktu pentadbiran Perdana Menteri ketiga Tun Hussein Onn. Turut ditahan bersama mereka adalah pemimpin PSRM Kassim Ahmad (kemudian menyertai UMNO) dan Dr Syed Husin Ali.

Selepas tu, beberapa hari sebelum Tun Dr Mahathir Mohamad menjadi Perdana Menteri keempat pada 16 Julai 1981, negara sekali digemparkan dengan penahahan di bawah ISA setiausaha politik Perdana Menteri, Siddiq Mohamad Ghouse, yang didakwa menjadi ejen Polis Rahsia Soviet Union iaitu KGB
.

Pada masa yang sama kerajaan Malaysia menghalau tiga diplomat Soviet yang bertugas dengan Kedutaan Soviet di Kuala Lumpur atas tuduhan mengintip di Malaysia.

Apabila Dr Mahathir berkuasa, orang-orang yang ditahan di bawah ISA atas tuduhan bersubahat dengan komunis telah dibebaskan.

Tetapi sikap "liberal" Dr Mahathir hanya untuk seketika sahaja. Apabila kuasanya tercabar, beliau pula menggunakan ISA untuk menangkap sesiapa sahaja yang dianggap musuh politiknya, tidak kira mereka yang dianggap komunis atau tidak.

Pada masa yang sama, banyak parti-parti komunis antarabangsa dijemput hadir sebagai pemerhati dan sabahat UMNO dalam banyak perhimpunan agung UMNO termasuk Parti Komunis China.

Dr Mahathir juga dianggap sebagai sahabat kepada rejim komunis Fidel Castro di Cuba. Hubungan erat UMNO dengan parti-parti komunis terus kekal sehingga hari ini.

Hubungan erat di antara UMNO dan Parti Komunis China

Pada Ogos 2010, UMNO dan Parti Komunis Cina menandatangani memorandum persefahaman bersama untuk mengadakan program pertukaran belia antara kedua-dua negara.

MoU itu ditandatangani di Beijing di mana UMNO diwakili oleh Setiausaha Agungnya Datuk Tengku Adnan Mansor telah menyatakan harapannya supaya satu mekanisme tetap akan dapat diwujudkan untuk memastikan kerjasama kedua-dua pihak dapat diperkukuhkan.

Inilah UMNO dan rakan-rakan kongsi mereka yang sering menuduh orang lain dengan dakwaan yang palsu serta kadang-kadang tidak masuk akal.


Walau pun tidak munasabah menuduh DAP komunis, pecacai-pecacai UMNO masih terus menyebarkan fitnah keji itu.

Sejarah telah membuktikan DAP bukan sahaja tidak komunis, malah menentang ideologi komunis.

Pada 30 Ogos 1981, DAP telah mengumumkan Deklarasi Petaling Jaya, yang bukan sahaja mengulangi pendiriannya untuk mewujudkan Malaysia yang bebas dan demokratik berdasarkan prinsip hak dan peluang saksama antara kaum, keadilan sosial dan ekonomi serta kebebasan media serta kebudayaan, tetapi juga menegaskan pendiriannya yang patriotik.

Kesetiaan DAP adalah kepada negara semata-mata dan apa yang diperjuangkannya selama ini adalah untuk memastikan Malaysia tidak dipecahbahagikan antara kaum dan agama, tidak berlaku diskriminasi dan sentiasa wujud perkongsian antara kaum dalam semua bidang.

DAP tolak komunisme

Deklarasi itu juga mengulangi pendirian DAP yang menolak komunisme dan sebarang bentuk ideologi kiri dan kanan yang ekstrem.

Demokrasi sosial sebagai ideologi DAP adalah bersifat sederhana dan mengambil jalan tengah. Sebagaimana yang dijelaskan dalam deklarasi 1981 itu: "DAP tidak mahu Malaysia menjadi alat kepada Soviet Union atau Republik Rakyat China atau mana-mana negara lain tetapi mahu Malaysia bebas aman damai untuk menentukan sendiri nasib dan masa depannya."

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng yang sering menjadi mangsa tuduhan palsu itu telah beberapa kali menjelaskan bahawa ideologi komunisme tidak pernah diterima oleh DAP.

Dalam satu wawancara bersama Harakah, beliau berkata:

"Dulu di negeri China pada tahun 60-an dan 70-an, ekonominya begitu mundur sekali. Rakyat hidup merana tanpa bantuan. Malah ekonomi China dianggap sebagai pesakit Asia. Kenapa? Kerana dasar kerajaan komunis tak boleh jalan.

"Dasar di mana semua akan makan satu mangkuk nasi. Tak kira kerja kuat atau tak kerja, semua akan dapat satu mangkuk nasi. Yang kerja lapan jam, dapat satu mangkuk. Yang kerja lapan minit pun satu mangkuk. Siapa nak bertungkus lumus? Siapa nak kerja rajin dan tekun? Sebab itu orang China waktu itu malas berkerja.

"Adakah malas kerana mereka sendiri malas? Bukan. Tapi kerana dasar subsidi membuatkan mereka malas. Tapi kita bukan buat dengan serentaklah. Tapi kita mesti ada dasar baik supaya mereka dapat berdaya saing. Bila mereka ikut dasar yang maju, menggalakkan mereka berdaya saing, saya rasa itu adalah sesuatu yang paling baik untuk orang Melayu dan juga negara Malaysia.

"Kita tengok China, selepas dasar diubah mereka terus menjadi maju. Daripada malas mereka manjadi rajin kerana dasar galakkan, kalau sesiapa tak kerja, dia akan lapar. Kalau kerja, baru boleh kenyang. Jadi semua akan kerja. Sama dengan di sini, kena kerja, bukan kita bagi wang sahaja.

"Kalau kita bagi wang kepada orang muda, mereka guna beli motosikal, jadi mat rempit. Tapi bila mereka kerja dan dapat duit, mereka akan menghargainya. Saya rasa itu yang lebih penting."

Nampaknya seorang pemimpin yang dituduh "berfikiran komunis" telah menolak sistem komunis yang dilihatnya sebagai punca rakyat menjadi malas dan ekonomi negara hancur.

Hipokrasi dan mentaliti Perang Dingin

Baru-baru ini pula sewaktu "kegilaan" pihak berkuasa menangkap sesiapa sahaja yang ada kaitan dengan perhimpunan aman Bersih 2.0. Guan Eng membidas kerajaan UMNO-BN kerana menahan Ahli Parlimen Sungai Siput Dr Michael Jeyakumar dan lima ahli Parti Sosialis Malaysia di bawah Ordinan Darurat.

Menurutnya, tangkapan dan penahanan itu adalah tidak adil kerana pihak berkuasa gagal mengemukakan sebarang bukti atas tuduhan mahu "melancarkan perang terhadap Yang Di-Pertuan Agong" dan "menghidupkan fahaman komunis".

"Tuduhan menyebarkan fahaman komunis adalah tidak masuk akal apabila Malaysia sememangnya telah lama mengadakan hubungan akrab dengan negara-negara komunis seperti Cuba, China dan Vietnam.

"(Mengikut alasan tidak munasabah ini) Ketua Pemuda UMNO Khairy Jamaluddin pun patut ditahan dan didakwa kerana cuba menghidupkan semula fahaman komunis dengan penubuhan sebuah jawatankuasa tetap pada 12 Oktober 2009 bagi mengukuhkan hubungan antara Pemuda Barisan Nasional dan Liga Belia Komunis China (Communist Youth League of China)," katanya.

Siapa sebenarnya yang bersekongkol dengan komunis? Dunia telah bergerak maju. Rakyat Malaysia juga sudah mara. Hanya pimpinan UMNO masih di takok lama mentaliti era Perang Dingin.

Lebih teruk lagi, kononnya UMNO yang anti-komunis itu bersifat seperti rejim-rejim komunis yang sering menindas rakyat sendiri, terutama terhadap warga-warga yang mahukan kebebasan dan keadilan serta mempersoalkan penyalahgunaan kuasa, penyelewengan dan amalan rasuah pemerintah.

Keganasan pihak berkuasa kerajaan UMNO-BN terhadap rakyat Malaysia yang berhimpun secara aman sempena Bersih 2.0 pada 9 Julai lalu, kononnya untuk menjaga keamanan, adalah bukti nyata sikap dan sifat rejim komunis dan pemerintah zalim.

Bak kata W.S. Rendra, "Keamanan yang berdasarkan senjata dan kekuasaan adalah penindasan". -roketkini


Deanie Yip crowned best actress at Venice

Posted: 11 Sep 2011 10:07 AM PDT

Hong Kong actress Deanie Yip was awarded the Coppa Volpi for Best Actress at the 68th Venice Film Festival on Saturday. The 63-year-old veteran won the award with her role in A Simple Life (English subbed trailer below). She's the first Chinese actress in 19 years (Gong Li in 1992) to received the gong. Congratulations.

Directed by Ann Hui and co-starring Andy Lau, A Simple Life is adapted from a true story which tells the mother-and-son-like relationship of a servant and her young master.

Deanie Yip crowned best actress at Venice from YeinJee's Asian Blog


UMNO Banyak Seleweng & Sembunyikan Fakta Sejarah - Hadi

Posted: 11 Sep 2011 09:56 AM PDT

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang memberi peringatan kepada pimpinan Umno supaya memberitahu kepada rakyat Malaysia tentang fakta sebenar sejarah kemerdekaan dan bukan menyembunyikannya demi kepentingan politik semata-mata.

Tegasnya, sejarah kemerdekaan perlu didedahkan secara telus supaya rakyat terutamanya generasi akan datang tidak keliru dengan sejarah Malaysia.

"Perjuangan menentang penjajah bermula sejak 1511 ketika kedatangan Portugis... ingat, bukan perjuangan menuntut kemerdekaan bermula dengan Umno pada 1946.

"Jangan nafikan sejarah, sepatutnya ahli-ahli sejarah jangan tutup fakta ini, parti-parti yang ditubuhkan di Tanah Melayu diharamkan oleh British,"

Hadi berkata demikian pada ceramah di Dewan Kolej Universiti Islam Dr Zulkifli Muhammad (KUIZM), Taman Melewar malam tadi.

Tambah beliau, ramai pemimpin mahu pun pejuang kemerdekaan yang telah dihukum pada zaman penjajah namun pada masa kini, penjajahan secara moden pula sedang berlaku di negara ini.

"Pemimpin-pemimpin yang berjuang dihukum, ada yang dihukum gantung, dibuang daerah, dibuang ke Mekah pun ada... namun perjuangan menuntut kemerdekaan tidak boleh dihapuskan. Perjuangan ini berterusan dan kita perlu sedar bahawa penjajahan termasuk melalui pemikiran.

"Manusia tidak akan merdeka selagi wujudnya penghambaan, pemerintah yang zalim, pemerintah yang tipu... inilah perjuangan Islam. Walaupun penjajah asing sudah tiada tapi pemikiran mereka, amalan, kejahatan mereka masih wujud. Perjuangan kemerdekaan belum selesai... walaupun penjajah British sudah balik, tetapi penjajahan pemikiran masih wujud,"
katanya.

Isu sejarah kemerdekaan negara muncul ekoran kenyataan kontroversi timbalan presiden PAS Mohamad Sabu dalam ceramahnya di Pulau Pinang pada 21 Ogos lalu.

Mohamad mengatakan pejuang kemerdekaan telah melancarkan serangan di balai polis Bukit Kepong dan membunuh 25 orang semasa pemberontakan komunis pada 1950, yang mengundang kritikan banyak pihak terutamanya pemimpin Umno.

Beliau juga mengatakan Ahmad Indera atau Mat Indera, salah seorang individu yang dipujinya ketika ceramah itu adalah seorang pejuang kemerdekaan.

Dalam pada itu Hadi berkata, PAS menerima secara terbuka kehadiran masyarakat berbilang kaum di negara ini sambil menyifatkan mereka sebagai "mangsa penjajah" yang dibawa sebagai hamba.

"Pada masa sama, PAS menerima kenyataan masyarakat majmuk yang ada di Malaysia, kaum Cina, kaum India dan kaum bukan Islam yang ada adalah mangsa mereka (penjajah), mereka diangkut oleh penjajah ke sini, jadi pekerja di ladang, bukan sahaja penjajah memperhambakan orang Melayu tetapi memperhambakan orang Cina, orang India dan hanya segelintir sahaja orang Melayu yang senang, orang Cina yang senang dan orang India yang senang.

"Islam mengajar kita wajib menerima masyarakat majmuk. Islam adalah agama rahmat untuk keseluruhan manusia, Islam mewajibkan kita adil kepada masyarakat majmuk," katanya.
The New Weetabix Chocolate Spoonsize Advert

Posted: 11 Sep 2011 08:31 AM PDT

Have you seen this new Weetabix Chocolate Spoonsize advert? The new ad stars nine-year old UK Streetdance phenomenon Arizona Snow, 'popping', 'locking' and 'tutting' her way through a high energy street dance routine in her bedroom.The track is 'A New World' by Mord Fustang.Now that you have watched that advert, watch the following videos to learn the dance and to see how they filmed the advert. The bears are just sooooooo cute!!!Take a look behind the scenes of our latest ad for Weetabix Chocolate Spoonsize and find out how the teddy bears came to life!

Have fun and here's wishing you a fantastic week ahead!


Destroyed Malaysian Infantry Fighting Vehicles (Condors) in Somalia

Posted: 11 Sep 2011 08:14 AM PDT

These vehicles were destroyed on the 3rd October, 1993 in the Bakara Market incident (Black Hawk Down) during the rescue of American Rangers by Malaysian Forces. Never before seen photographs.Thousands throng national Hari Raya open house: 'Pay-back-rakyat' time!

Posted: 11 Sep 2011 08:11 AM PDT

Thousands turned up at the federal government's Hari Raya open house in Permatang Pauh today as a massive traffic congested roads leading to the venue today.

federal government hari raya open house permatang pauh 110911 04
Despite the earlier heavy rainfall and muddy grounds, it was a carnival-like atmosphere at the venue.

The event started at 11am, with Chief Minister Lim Guan Eng, Information, Communication and Culture minister Rais Yatim, and Tourism minister Ng Yen Yen arriving at the event followed by the Prime Minister Najib Razak who arrived at about 12.05pm, accompanied by federal minister and Gerakan president Koh Tsu Koon.

During his welcoming speech, Rais said he was uncertain of the number of participants at the event, but estimated the crowd to be 20,000.

Rais had asked Penang Chief Police Officer Ayub Yaacob how big the crowd was and the latter whispered in the former's ears that it was not less than 25,000 people.

federal government hari raya open house permatang pauh 110911 ng yen yen and lim guan eng
Rais later told reporters that the overwhelming response to the open house reflected the strong and harmonious relationships between the people and the leaders and also the success of the 1Malaysia and government transformation programmes.

Bernama quoted Rais as saying, "Various races have been working together in realising this open house, it reflects something positive under the concept of 1Malaysia and government transformation."

Open houses organized by the governmen, be it at federal or state level, have been around for the longest time since Malaysia achieved her independence, I believe. So, what's the big deal about this success of 1Malaysia and government transformation programmes, bla bla bla.Captain (Dr) Jeffrey Austin Braganza treats Somali Militant

Posted: 11 Sep 2011 07:53 AM PDT


In 1994, this Somali was shot by a rival faction. He was sent for treatment to the Malaysian contingent. Captain (Dr) Jeffrey Austin Braganza (with spectacles) is on the left. There are two Somalis in this image, the rest of them are the good and dedicated doctor's crew from the Medical Corps. The Somali survived.


Jangan Ubah Fakta Sejarah - Suruh Najib Beri Amaran Juga Kepada Prof Zainal Kling & MPN

Posted: 11 Sep 2011 08:29 AM PDT

Jangan Ubah Fakta Sejarah:Najib

BUKIT MERTAJAM: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada Ahad mengingatkan agar mana-mana pihak tidak cuba mengubah fakta sejarah dan mengagung-agungkan pengganas komunis.

Beliau berkata komunis zaman dahulu sememangnya zalim dan mencengkam kehidupan rakyat kerana ideologi mereka tidak memihak kepada rakyat, anti agama dan zalim.

"Sebab itulah kita menentang komunis pada zaman itu kerana mereka bertindak kejam di bumi bertuah ini," katanya ketika berucap pada Majlis Rumah Terbuka Malaysia Aidilfitri-Merdeka 2011 di sini.

Perdana Menteri berkata komunis tidak memberi rakyat Malaysia demokrasi, sebaliknya kerajaan yang memerintah ketika ini menghormati proses demokrasi.

"Sebab itu adakala kita menang dan adakala kita kalah tetapi kita harap menang lebih banyak dari kalah," katanya.

Najib berkata komunis pada masa dahulu berbeza dengan komunis zaman sekarang kerana komunis zaman dahulu tidak memberi hak kekayaan peribadi kepada rakyat.

"Komunis sekarang lain, komunis dulu lain, dulu mereka ingin kuasai negara dan sebarkan ideologi yang tak beri hak kepada rakyat.

"Kita baik dengan negara komunis sekarang kerana mereka telah tinggalkan ideologi lama mereka," katanya.

Perdana Menteri berkata kerajaan sekarang menghormati suara rakyat, mengamalkan kesederhanaan dan tidak ekstrem.

Beliau berkata rakyat negara ini perlu bersyukur kerana telah memilih pemimpin yang begitu kukuh dalam meletakkan dasar negara yang kena pada tempat dan masa.

Katanya dua faktor yang meletakkan kejayaan negara ialah pemimpin terdahulu meletakkan dasar yang berpandangan jauh dan mempunyai wawasan.

"Setiap era kita ada pemimpin yang mempunyai kebijaksanaan dalam membuat keputusan dan tindakan," katanya.

Najib berkata sebagai contoh dalam usaha mendapatkan kemerdekaan negara, pemimpin dahulu memilih jalan rundingan kerana mereka mahu penjajah keluar daripada negara ini.

"Kita memilih jalan rundingan dan muafakat untuk memuafakat dan kita tunjukkan kepada British yang kita tidak rela dijajah," katanya. - BERNAMA

Ulasan GB

Najib perlu bagi amaran yang sama kepada Prof Zainal Kling dan Majlis Professor Negara yang baru-baru ini cuba memusingkan fakta sejarah bahawa tanah air kononnya tidak dijajah.

GB sudah mengulasnya beberapa kali. Petikan dari entri Kini Bukan Mat Sabu, Tapi UMNO Yang Nak Ubah Fakta Sejarah

Tetapi kini UMNO terasa begitu malu kerana sudah terbongkar bahawa mereka adalah talibarut penjajah, maka fakta sejarah itu hendak diubahnya sesuka hati untuk memadamkan rekod berkenaan.

Sejarah sebenar itu tetap wujud, seperti matahari yang bersinar sekalipun awan mendung hitam pekat cuba melindungi cahaya berkenaan.


Klik dan baca:

mpn


Think Family: "Funeral" directed by award-winning director, Yasmin Ahmad

Posted: 11 Sep 2011 06:32 AM PDT

Read all about the 'Think Family Funeral in Singapore'.Cukai 6% Prabayar : Najib Lempar Batu Sembunyi Tangan

Posted: 11 Sep 2011 06:31 AM PDT

Sikap mudah lepas tangan dan menuding jari ke arah pihak lain untuk menyelamatkan diri sendiri yang dilakukan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak semakin sukar dibendung mutakhir ini.

Terbaru, beliau mengelak dan mengaku tidak tahu-menahu mengenai cukai perkhidmatan 6 peratus ke atas pelanggan perkhidmatan prabayar yang akan berkuatkuasa pada 15 September depan.

Walhal, hal-hal percukaian jelas sekali urusan kerajaan dan ia adalah sesuatu yang memalukan kata Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli.

"Adalah tidak patut dan memalukan apabila seorang Perdana Menteri menyatakan beliau tidak tahu menahu mengenai kenaikan kos prabayar yang ditanggung rakyat, sedangkan beliau sendiri dengan gahnya mengumumkan kenaikan cukai perkhidmatan dalam pembentangan belanjawan 2011 di Dewan Rakyat tahun lepas.

" Rakyat harus sedar bahawa cukai perkhidmatan 6 peratus ke atas perkhidmatan telekomunikasi termasuk kad prabayar adalah cukai kerajaan.

" Cukai ini adalah milik kerajaan sepenuhnya dan tidak ada satu sen pun yang masuk poket mana-mana pihak lain, yang hanya bertanggungjawab mengutip cukai ini bagi pihak kerajaan. Setiap tahun, dianggarkan kerajaan mengutip sehingga RM750 juta daripada pembelian kad prabayar oleh rakyat Malaysia,"
kata Rafizi dalam satu kenyataan media.

Jelasnya lagi, walaupun beliau berpendapat tindakan syarikat telekomunikasi (Telco) menaikkan kos kad prabayar adalah tidak munasabah memandangkan syarikat itu telah mengaut keuntungan yang tinggi, namun katanya adalah adil untuk mengetahui bahawa ia dinaikkan kerana kerajaan telah meningkatkan cukai perkhidmatan.

"Kerajaan tidak boleh berdolak dalih dalam melaksanakan dasar percukaiannya.

"Jika ia telah meluluskan undang-undang yang menetapkan semua perkhidmatan dikenakan cukai 6 peratus sebagai satu bentuk cukai penggunaan, ia tidak boleh secara diam-diam berharap cukai itu ditanggung oleh syarikat, kerana cukai perkhidmatan adalah satu bentuk cukai yang ditanggung oleh rakyat bagi tujuan mengawal penggunaan,"kata beliau.

Tindak-tanduk Najib ini juga katanya boleh mengeruhkan keadaan sehingga menyebabkan pentadbiran percukaian dan ekonomi negara kucar-kacir kerana kaedah percukaian yang berbeza dan kegagalan Najib sendiri untuk mengenalpasti di antara cukai langsung dan tidak langsung.

"Maka tidak hairanlah Perdana Menteri sehingga sekarang tidak berjaya mengembalikan keyakinan pasaran kepada dasar dan kepimpinannya,"ujar Rafizi.

"Tabiat Datuk Seri Najib Tun Razak juga berbahaya kerana ia memberi gambaran syarikat berlainan akan mendapat layanan berbeza walaupun undang-undangnya sama. Jika beliau mahu syarikat telekomunikasi menanggung cukai perkhidmatan 6 peratus, beliau juga perlu berlaku adil kepada semua.

Makanya, beliau wajar memberi arahan agar semua syarikat lain dari pelbagai industri, termasuklah industri penyiaran (Astro) hinggalah kepada industri makanan (KFC dan restoran mamak) juga perlu menanggung cukai perkhidmatan itu.

"Alang-alang beliau mahu menjadi jaguh rakyat, lebih baik beliau menghapuskan saja cukai perkhidmatan kerana beliau tidak ada hak untuk memberi arahan syarikat mana perlu menanggung cukai perkhidmatan. Tindakan itu akan menyebabkan sudah tidak ada beza di antara cukai perkhidmatan dan cukai pendapatan,"jelas beliau lagi.

Cukai langsung adalah cukai yang dipungut ke atas pendapatan dan keuntungan sesuatu pihak manakala cukai tidak langsung ialah cukai yang dikenakan ke atas penggunaan melalui cukai perkhidmatan dan barangan. -tvsnews
Is This History or His Story?

Posted: 11 Sep 2011 05:54 AM PDT

Many historians would probably not only have turned in their graves, but would have miraculously risen from the dead had they read Tun Dr Mahathir Mohamad's statement here that said Malaysian history as currently taught in schools was inaccurate. The rationale he gave was that "it failed to provide proper context of the country's fight for independence".

Having worked hard to achieve an A1 for my History @ MCE level, I feel deeply shocked that the former PM said:

"Many from the younger generation do not understand history and the origin of the nation, as there were attempts to alter historical facts into fantasy."

What???

Born on 10th July 1925, TDM was Malaysia's longest serving Prime Minister having served 22 years from 1981 to 2003. With a political career that spanned almost 40 years, he never said anything about this, especially since he was Minister of Education from 1974-1978. If he truly has the welfare of the nation and the perspective of the 'younger generation' at heart, why did he keep quiet when he had the political platform to do it then? Why is he making such a serious allegation that puts many into a quandary with regards to their credibility and expertise after EIGHT YEARS of retirement? Did he only JUST see the 'light'? Why now?

Is TDM thus questioning the effectiveness of the Ministry of Education and all the past Ministers of Education including:

TDM himself who was Minister of Education 1974-1978 (Read this)
Y.B. Tan Sri Musa Bin Hitam (1978-1981)
Y.B. Tan Sri Amar Dr.Sulaiman Bin Hj.Daud (1981-1984)
Y.A.B. Dato Seri Abdullah Bin Hj.Ahmad Badawi (1984-1986)
Y.B. Dato' Seri Anwar Bin Ibrahim (1986-1991)
Y.B. Tan Sri Amar Dr.Sulaiman Bin Hj.Daud (1991-1995)
Y.A.B Dato' Sri Mohd. Najib Bin Tun Abdul Razak (1995-1999)
Y.B. Tan Sri Dato' Seri Musa Bin Mohammad (1999-2004)
Y.B. Dato' Sri Hishamuddin bin Tun Hussein (2004-2009)
Y.A.B Tan Sri Dato' Haji Muhyiddin bin Mohd Yassin (2009 - kini) (Source: This site)

With his latest outburst, he has practically rewritten history that we have learnt. It is His Story!

Does this mean famous historians, textbook writers, history majors in universities, teaching staff at universities/schools/colleges and higher institutions of learning including students, graduates etc have to UNLEARN everything that they have learnt/written or studied because this 'fantasy' was only highlighted NOW?

And it has taken Dr Mahathir THIRTY-SEVEN YEARS to highlight this 'fantasy' issue.

Who is the one living in a world of  'fantasy'  all this while?

The Malaysian Insider report also stated that "National Professors' Council (MPN) has taken the debate further by claiming that Malaya, the precursor to Malaysia, was never colonised by the British Empire and had merely been a protectorate."

The report also stated that Higher Education Minister Datuk Seri Mohd Khaled Nordin said the current History syllabus in schools was in need of review. Why?

According to TDM, "The government needs to focus on what really transpired so that writings on the country's history would not be influenced by current political interests... History is all about what had happened, and we cannot change that... whatever happened in the past, had happened."

By that measure, is he questioning the credibility and veracity of the works of Frank Swettenham, Joginder Singh Jessy, DJ Tate, D.G.E. Hall and other notable historians who have written history books which have been the syllabus for Malaysian schools for decades?

The fact that the years after the Japanese surrendered, the British Military administration ruled Malaya proves that it was a British and not Malayan government. Whose face is on the following stamp? I rest my case.


So what is it that really needs to be changed? Change is IMPERATIVE! Let's make it happen at the next GE!!

Recommended reading:

1. "Britain is distorting history" - an excellent satirical piece by RPK that highlights the levity and ludicrousness of TDM's statement!

2. Dr Mahathir: History Subject in Schools Not Accurate


The 7 Success Principles of Steve Jobs

Posted: 11 Sep 2011 04:06 AM PDT

Source:The 7 Success Principles of Steve Jobs from Forbes Magazine

  1. Principle One: Do what you love.
  2. Principle Two: Put a dent in the universe.
  3. Principle Three: Kick start your brain.
  4. Principle Four: Sell dreams, not products.
  5. Principle Five: Say no to 1,000 things.
  6. Principle Six: Create insanely great experiences.
  7. Principle Seven: Master the message.

Principle One: Do what you love. Steve Jobs once told a group of employees, "People with passion can change the world for the better." 

Jobs has followed his heart his entire life and that passion, he says, has made all the difference.  It's very difficult to come up with new, creative, and novel ideas unless you are passionate about moving society forward.

Principle Two: Put a dent in the universe. Passion fuels the rocket, but vision directs the rocket to its ultimate destination. In 1976, when Jobs and Steve Wozniak co-founded Apple, Jobs' vision was to put a computer in
the hands of everyday people.  In 1979, Jobs saw an early and crude graphical user interface being demonstrated at the Xerox research facility in Palo Alto, California.  He knew immediately that the technology would make computers appealing to "everyday people."  That technology eventually became The Macintosh, which changed everything about the way we interact with computers.  Xerox scientists didn't realize its potential because their "vision" was limited to making new copiers.  Two people can see the exactly the same thing, but perceive it differently based on their vision.

Principle Three: Kick start your brain.
Steve Jobs once said "Creativity is connecting things."  Connecting things means seeking inspiration from other industries.  At various times, Jobs has found inspiration in a phone book, Zen meditation, visiting India, a food processor at Macy's, or The Four Seasons hotel chain.  Jobs doesn't "steal" ideas as much as he uses ideas from other industries to inspire his own creativity.

Principle Four: Sell dreams, not products. To Steve Jobs, people who buy Apple products are not "consumers."  They are people with hopes, dreams and ambitions.  He builds products to help people achieve their dreams.
He once said, "some people think you've got to be crazy to buy a Mac, but in
that craziness we see genius."  How do you see your customers?  Help them
unleash their inner genius and you'll win over their hearts and minds.

Principle Five: Say no to 1,000 things. Steve Jobs once said, "I'm as proud of what we don't do as I am of what we do."  He is committed to building products with simple, uncluttered design.  And that commitment extends beyond products. From the design of the iPod to the iPad, from the ackaging of Apple's products, to the functionality of the Web site, in Apple's world, innovation means eliminating the unnecessary so that the necessary may
speak.

Principle Six: Create insanely great experiences. The Apple store has become the world's best retailer by introducing simple innovations any
business can adopt to create deeper, more emotional connections with their
customers.  For example, there are no cashiers in an Apple store. There are
experts, consultants, even geniuses, but no cashiers.  Why?  Because Apple is not in the business of moving boxes; they are in the business of enriching
lives.  Big difference.

Principle Seven: Master the message. Steve Jobs is the world's greatest corporate storyteller, turning product launches into an art form.  You can have the most innovative idea in the world, but if you can't get people excited about it, it doesn't matter.

Simply put, innovation is a new way of doing things that results in positive
change. Innovation is attainable by anyone at any organization, regardless of title or position.  Make innovation a part of your brands' DNA by thinking
differently about your business challenges.

As we kick off the New Year, leaders, entrepreneurs and business owners are looking for new and innovative ways to grow their brands. Who better to turn to than one of the most innovative leaders of our time—Apple CEO Steve Jobs?  Through first-person interviews with Apple employees, experts, and analysts, as well as Steve Jobs' own words over the past thirty years, I discovered that there are 7 principles largely responsible for Jobs' breakthrough success.  These are described in my new book, The Innovation Secrets of Steve Jobs, and they are principles that I will discuss in blog posts over the coming weeks.  Briefly, here are the principles that anyone can use to "think differently" about their service, product or brand.

Carmine Gallo is the communications coach for the world's most admired brands. He is a popular keynote speaker and author of several books including the bestsellers, The Presentation Secrets of Steve Jobs and The Innovation Secrets of Steve Jobs. Follow him on Twitter: @Carminegallo

Related articles


WASPADA: Matikan Enjin Kenderaan Anda Sebelum Keluar Kereta

Posted: 11 Sep 2011 05:36 AM PDT

Dua budak nyaris diculik

PONTIAN – Gara-gara tidak mematikan enjin kenderaan ketika berhenti membeli kuih di tepi jalan, seorang ibu muda nyaris kehilangan dua anak perempuannya apabila seorang lelaki tiba-tiba melarikan kenderaan tersebut di Pekan Nenas, di sini.

Bagaimanapun dia bernasib baik kerana kenderaan yang dipandu lelaki warga Nepal itu terbabas lalu merempuh tembok asrama Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Dato Mohd Yunos Sulaiman, kira-kira 800 meter dari tempat kejadian.

Ketua Polis Daerah Pontian, Superintendan Zahaliman Jamin berkata, kejadian berlaku pada jam 1.30 tengah hari kelmarin ketika wanita berusia 30-an itu berhenti membeli kuih tanpa mematikan enjin kenderaan jenis pacuan empat rodanya kerana dua anaknya berada di dalam.

"Tiba-tiba seorang lelaki warga Nepal menaiki kenderaan tersebut dan melarikannya dengan kedua-dua anak wanita itu yang berusia 9 dan 11 tahun berada di dalamnya," katanya,

Menurut beliau, menyedari kenderaan dan kedua-dua anaknya dilarikan, wanita berkenaan cuba mengejar dengan menaiki kereta orang awam yang melalui jalan berkenaan.

"Bagaimanapun ketika sampai di hadapan asrama sekolah, kenderaan yang dipandu lelaki itu gagal dikawal lalu merempuh tembok sekolah berkenaan. Dia ditahan orang ramai yang berada di tempat kejadian," katanya.

Zahaliman berkata, kedua-dua kanak-kanak itu selamat dan diserahkan kepada ibu mereka yang sampai ke tempat kejadian sejurus selepas itu.

"Lelaki tersebut yang mengalami kecederaan ringan akan disiasat di bawah Seksyen 393 Kanun Keseksaan," katanya.

Beliau berkata, pihaknya percaya ketika melakukan perbuatan tersebut, lelaki berkenaan berada dalam keadaan mabuk.

Sehubungan itu, beliau meminta orang ramai agar sentiasa berhati-hati ketika memberhentikan kenderaan dan pastikan enjin kenderaan dimatikan bagi mengelakkan sebarang kejadian tidak diingini.


Cabinet Approves Disabled Committees Nationwide In PBTs

Posted: 11 Sep 2011 03:16 AM PDT

The Star Online: Published: Friday September 9, 2011 MYT 8:17:00 PMDisabled people to be in local councils
KUALA LUMPUR: All local authorities are to appoint disabled people to their planning and development committees.

Minister of Women, Family and Community Development Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil said the Cabinet at its meeting on Wednesday approved a proposal to that effect.


Putrajaya acted wrongly by banning people from wearing yellow garments

Posted: 11 Sep 2011 03:10 AM PDT

By Shazwan Mustafa Kamal
September 10, 2011
KUALA LUMPUR, Sept 10 — A constitutional expert has criticised the government for blaming the police for the way the Bersih rally was handled, saying today Putrajaya should be held responsible for the public fallout over the matter as police officers had acted strictly under government orders.

Professor Abdul Aziz Bari said that Malaysia practised a Westminister model of democracy, whereby Article 43 (3) of the Federal Constitution dictates that the police force answers to no one but the government of the day.

"The government cannot blame the police in the Bersih issue. The police force is part of the public service and this, in turn, is under the care of the executive, namely the government of the day.

Constitutional expert Professor Abdul Aziz Bari said today that "the buck stops with the government" over the police's response to the July 9 Bersih rally. — file pic
"Like in other Westminster democracies, the government is responsible for the public servants, including the police force. As they are not elected, it is the elected Cabinet who must be made accountable. That is the essence of responsible government as laid down under Article 43 (3) of the Federal Constitution," he told The Malaysian Insider today via email.
 
Aziz was responding to remarks made earlier today by Tan Sri Dr Koh Tsu Koon. Koh had said that the police's handling of the July 9 Bersih rally was the cause of Prime Minister Datuk Seri Najib Razak's recent approval rating decline.

The Gerakan president agreed with Tun Dr Mahathir Mohamad's view that the rally had affected the government's image, but stressed that Putrajaya had never meant to "stifle" anyone's freedom of speech or right to express themselves.

Koh, a minister in the Prime Minister's Department, said measures taken by the police during the rally had given the public the "impression" that the government was "too restrictive", and that this was not true.

"The buck stops with the government; it cannot point the finger at the public servants ... In the Bersih affair, the police were acting under the instructions of the government," Aziz explained further.

He said that the Najib administration's move to pin the blame on the police was not a new occurrence, and that a similar tactic was employed by Dr Mahathir during the infamous Operasi Lalang incident.

"Serve the police right. They have become a guinea pig again," Aziz added.

Dr Mahathir, in an Astro Awani interview aired yesterday, said that Najib's recent approval rating decline was due to his administration's handling of the Bersih rally.

He had agreed with the findings of Merdeka Center's latest survey, which saw Najib's approval rating slide to its lowest point of 59 per cent since last May's high of 79 per cent. He said that the government's image was badly affected due to the strict measures taken by the authorities to maintain public order on July 9.

The former prime minister pointed out that Putrajaya had acted wrongly by banning people from wearing yellow garments.

A Merdeka Center survey had concluded that the rating drop was fuelled by rising concerns over the surge in living costs and Putrajaya's handling of Bersih 2.0.

Pakatan Rakyat (PR) lawmakers have basked in the aftermath of the survey results, claiming it indicated a clear voter swing towards the federal opposition, while Barisan Nasional (BN) leaders have chosen to stay indignant, saying the poll may not be an accurate reflection of voter sentiment.

The survey involved respondents aged 21 and above across the peninsula who were selected through a random stratified sampling along the lines of ethnicity, gender, age and state of residency. Of thSEMUA PENIPUAN KINI TERBUKA

Posted: 11 Sep 2011 01:09 AM PDT


TOK GURU PERLU ADAKAN PERTEMUAN BERSAMA ARTIS PULA !!!????

Posted: 11 Sep 2011 01:10 AM PDT


Aku kira, usaha mempertemukan antara Tuan Guru Nik Abdul Aziz dengan Amy Search dahulu cukup memberi kesan sokongan sebilangan besar artis kepada PAS. Rentetan itu juga, dunia dakwah di Malaysia kini sudah mengenali orang bernama Bob Luqman, yang merupakan penulis lirik lagu Isabella yang cukup masyhur dalam akhir 80 an dan awal 90 an dahulu.

Tanpa kita nafikan, di era ini, fenomena banyak artis mahukan kepada Islam berlaku. apakah disebabkan perkembangan ini terpengaruh dari Negara seberang, iaitu Indonesia, itu tidak dapat dipastikan hakikatnya.

Keberadaan Ustaz Akhil Hay yang merupakan artis rockers yang bertukar dengan imej dakwah juga tidak boleh dinafikan kesan kepada kedekatan kebanyakan artis kepada Islam dalam Negara ini. Ia merupakan satu perkara yang cukup membanggakan kita dalam usaha dakwah di Malaysia.

Pada pertemuan dalam forum bersama blogger dan facebooker anjuran kerajaan Negeri Kelantan, kita dapati ada seorang artis yang agak masyhur juga hadir. Tanpa merasakan takut dan segan kepada masa depan dunia artis, beliau tetap mengadirkan diri, waima program itu adalah anjuran kerajaan Kelantan pimpinan PAS.

Artis yang aku maksudkan adalah Saudara Mustafa Kamal. Yang pada hari itu baru aku tahu bahawa beliau adalah orang Kelantan.

Kehadiran beliau itu, menyebabkan aku terfikir bahawa fenomena artis mula menyatakan sokongan mereka kepada PAS secara terbuka sedang berlaku. mungkin kerana mereka sudah dapat menilai antara keburukan UMNO dan kebaikan PAS.

Ada kawan menyatakan pandangan bahawa fenomena ini bermula apabila ada usaha yang dilakukan oleh sebilangan pihak untuk pertemukan antara Amy Search dengan Tuan Guru Nik Abdul Aziz. Jika benar pandangan itu, alangkah baiknya jika Tuan Guru Nik Abdul Aziz dapat bertemu dengan ramai lagi artis-artis yang masyhur untuk berlaku satu fenomena lebih besar dari ini, iaitu kejatuhan kerajaan BN dari tampuk pemerinatah Putrajaya.

Sekian

Wallahu 'Alam

Kalimat "Penjajah" Digunakan Oleh PM-PM Bukti Jelas Memang Malaysia Dijajah

Posted: 11 Sep 2011 03:10 AM PDT

Kolonial: Ucapan PM dari era Tunku sudah hujah 'negara pernah dijajah'

Di sebalik kontroversi kenyataan Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu mengenai tragedi Bukit Kepong, elemen yang menjadi polemik terbaru ialah sama ada negara ini pernah menjadi tanah jajahan Britain dan dijajah oleh kuasa asing.

Dua hari lalu, PAS mencabar Majlis Profesor Negara (MPN) terutama jurucakapnya Profesor Dr Zainal Kling agar menulis artikel atau buku ilmiah bagi mengemukakan cadangannya bahawa Tanah Melayu tidak pernah dijajah dan pegawai yang berkhidmat semasa zaman kependudukan British tidak boleh disebut pegawai British.

PAS menegaskan cadangan yang dikemukakan oleh MPN khususnya beberapa profesor seperti Zainal, Profesor Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim dan Prof Dr Ramlah Adam bukan satu perkara yang kecil, sebaliknya menyanggah tesis yang sudah diterima oleh ramai ahli akademik dalam mahupun di luar negara.

"Kependudukan British sebelum 31 Ogos 1957 di Tanah Melayu, rata-rata diterima oleh para ahli akademik sebagai penjajahan sama ada di Negeri-negeri Selat, Negeri Melayu Bersekutu dan Negeri Melayu tidak bersekutu manakala pentadbirannya disebut pentadbiran oleh British," kata parti Islam itu.

Dalam kenyataan kepada The Malaysian Insider, pakar perlembagaan Prof Dr Abdul Aziz Bari berkata MPN kini sudah masuk perangkap Mohamad dalam isu terbaru ini.

"Kalau kita tak pernah dijajah buat apa sambut merdeka sampai habis jutaan ringgit? Dan lebih sedih lagi Tunku baru sahaja kehilangan gelaran. Sekarang dia cuma bapa kepada Tunku Ahmad Nerang dan adik-adiknya. Bukan lagi Bapa Kemerdekaan," kata beliau mengulas perkembangan semasa.

Khoo dalam satu kenyataan Ahad lalu dan diulangi Jumaat lalu, antara lain berkata, kehadiran British adalah berasaskan perjanjian dengan raja setiap kerajaan dan pegawai British ditugaskan menjalankan pentadbiran, kedaulatan tetap pada raja.

"Maksudnya dari segi undang-undang, British tidak pernah menjajah kerajaan Melayu, hanya Negeri-Negeri Selat yang dikenali sebagai Tanah Jajahan Mahkota British," kata beliau dalam satu temu bual dengan akhbar tempatan.

Bertolak daripada pandangan itu, timbul polemik antara tafsiran golongan pengkaji sejarah dan pemahaman rakyat jelata.

Rakyat jelata, bersumberkan buku-buku teks dan kenyataan ahli-ahli politik membentuk pemahaman bahawa negara ini dijajah oleh British.

Penelitian ucapan beberapa perdana menteri dan juga tulisan mereka menunjukkan negara ini dijajah oleh British dan beberapa kuasa Eropah yang lain.

Antara lain, dalam ucapan ketika upacara perisytiharan kemerdekaan di Stadium Merdeka pada 31 Ogos 1957, Tunku Abdul Rahman antara lain berkata, "... hari ini satu bab baru dibuka dalam hubungan kita dengan Britai; status kolonial kita telah diberikan tempat sama rata yang penuh..."

Memoir terbaru bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berjudul "A Doctor in the House: The Memoirs of Tun Dr Mahathir Mohamad" juga menyenaraikan perkataan kolonial atau penjajahan beberapa kali.

Maklumat yang diperoleh dari laman web pertubuhan Komanwel pula menyebut, "menerusi siri perjanjian antara 1983 dan 1930, pentadbir-pentadbir kolonial British menguasai hal ehwal luar sembilan kesultanan Melayu di Semenanjung.

Laman itu juga menyebut, "reaksi ke atas pemerintahan kolonial bermula awa abad ke-20."


Dr Mahathir ketika membentangkan Rang Undang-undang Akta Perlembagaan (Pindaan) 1993 juga menyebut soal British dan penjajahan.

Kata Dr Mahathir, "sistem ini dipilih kerana semasa negeri-negeri Melayu diperintah melalui sistem feudal dengan kuasa di tangan Raja, negeri-negeri Melayu adalah begitu lemah dan pentadbirannya berada dalam keadaan kucar-kacir. Negeri-negeri ini tidak dapat menentukan keamanan dan menguatkuasakan undang-undang. Akibatnya negeri-negeri ini terpaksa meletakkan diri di bawah naungan kuasa-kuasa asing seperti Cina, Siam dan Barat. Akhirnya semua negeri Melayu ditakluki oleh British dan diperintah sebagai tanah jajahan British melalui perjanjian di antara Raja-raja yang memerintah dengan pihak Kerajaan British."

"Selepas Perang Dunia Kedua, Raja-raja Melayu berharap apabila British mentadbir semula kedudukan mereka sebagai Raja yang berada di bawah nasihat pegawai-pegawai British akan dikembalikan. Negeri-negeri Melayu akan sekali lagi diperintah oleh British walaupun tidak seperti Singapura, Pulau Pinang dan Melaka, di mana British berkuasa penuh.

"Bagi majoriti rakyat Melayu negeri-negeri Semenanjung, mereka juga bersedia menerima pemerintahan di mana kemelayuan negeri-negeri Melayu diakui oleh British, walaupun pentadbiran dikuasai hampir sepenuhnya oleh British. Namun ada pendapat di kalangan sebilangan orang Melayu bahawa negeri-negeri Melayu sepatutnya dibebaskan daripada pemerintahan kolonial British sama sekali," kata bekas perdana menteru keempat ini.

Dalam ucapannya itu, beliau juga dipetik berkata, "di zaman penjajahan British, oleh kerana mereka boleh menaik atau menurunkan Raja, maka Raja menerima nasihat pemerintah kolonial. Perkara ini dimasukkan dalam perjanjian di antara pihak British dengan Raja-Raja Melayu di mana nasihat `British Resident` atau `British Adviser` mesti dipohon dan dipatuhi oleh Raja melainkan berkenaan agama Islam dan adat istiadat Melayu. Bagi British, nasihat yang mesti dipatuhi oleh Raja tidaklah ganjil kerana dalam sistem kerajaan di Britain, `'King' atau 'Queen' mereka mesti menerima nasihat kerajaan. Jika tidak, Raja akan diturunkan dari takhta. Oleh itu apabila King Edward VIII berkeras untuk berkahwin dengan seorang janda, baginda terpaksa turun dari takhta atas nasihat kerajaan, walaupun tidak ada peruntukan khusus untuk tindakan ini. Yang dikuatkuasakan bukan undang-undang tetapi kepentingan politik negara, dan Raja-raja British memang akur kepada politik negara. Sebab itulah sebelum pun Parlimen British memutuskan supaya Queen Elizabeth membayar cukai pendapatan, Baginda sendiri baru-baru ini membuat keputusan untuk membayar cukai pendapatan. Perlembagaan British, walaupun tidak bertulis, dipatuhi daripada segi semangat dan adat."

Dalam ucapan terakhir sebagai presiden Umno pada 2003, Dr Mahathir berkata, "kita telah dijajah oleh tiga kaum Eropah. Selama 450 tahun, kita telah berada di bawah pemerintahan penjajah. Sekarang kita dan negara-negara Asia yang lain berhadapan dengan kemungkinan dijajah sekali oleh mereka."

Poin yang sama ditekankan dalam perutusan Hari Kebangsaan 2000. Kata Dr Mahathir, "berbanding dengan tempoh kita dijajah, kemerdekaan kita bukanlah lama. Empat puluh tiga tahun adalah amat pendek berbanding dengan lebih kurang 450 tahun kita dijajah. Setelah kejatuhan Melaka di tangan Portugis, kita dijajah oleh Belanda, British, Jepun dan juga Siam. Inilah sejarah kita yang terhina dan memalukan."

Malah katanya, "bagi anak watan nasib mereka adalah lebih buruk. Penjajah mengetepikan mereka dengan memilih jalan mudah membawa masuk orang luar untuk bekerja dan berniaga di Negeri-negeri Melayu. Dengan itu anak watan menjadi rakyat yang termiskin, rakyat kelas dua di negeri-negeri sendiri. Pada suatu masa bilangan mereka kurang daripada kaum pendatang."

"Walaupun British berhak hanya menasihati Raja-raja Melayu, tetapi mereka mengambil alih sepenuhnya kuasa pentadbiran. Demikianlah apabila kita meminta pertolongan orang asing, kita hilang hak sama sekali. Segala urusan yang penting dibolot oleh orang asing sehingga orang Melayu hilang kepercayaan kepada kebolehan diri sendiri. Mereka tidak pernah secara serius dan terancang mencuba untuk membebaskan negeri-negeri mereka."

Ucapan dasar Dr Mahathir pada Perhimpunan Agung Umno 2001 berkata, "penubuhan Umno sebagai parti politik pada tahun 1946 menandakan tamatnya hampir 450 tahun bangsa Melayu dan negeri-negeri Melayu dijajah.

Sebelum ini siapa sahaja boleh menjajah orang Melayu. Mereka tunduk kepada sesiapa sahaja. Portugis, Belanda, British, Jepun dan Siam pun semuanya diterima dan dihormati oleh orang Melayu sebagai tuan kepada mereka.

"Orang Melayu di zaman penjajah tidak bermaruah dan tidak bersemangat. Mereka anggap diri mereka sebagai manusia kelas dua dan mereka sedia menyerah apa sahaja kepada orang lain yang mereka percaya lebih berkebolehan daripada mereka. Pentadbiran negara, perniagaan dan perusahaan, kerja biasa pun semuanya diserah kepada orang asing."

Dalam perutusan sambutan Hari Kebangsaan Ke-25 pada 1982 iaitu setahun selepas dilantik sebagai perdana menteri, Dr Mahathir memulakan ucapan dengan berkata, "Hari Kebangsaan kali ini merupakan peristiwa yang amat penting. Sambutan Jubli Perak ini menandakan sesuku abad kita telah merdeka, bebas dari belenggu penjajahan, dan sesuku abad kita menentukan nasib kita sendiri sebagai bangsa dan negara yang bebas dan berdaulat. Syukur, alhamdulillah, negara kita sentiasa berada di dalam keadaan sejahtera dan terkawal, dan hari ini, kita dapat menyambut Jubli Perak negara kita dalam suasana aman dan bahagia."

Pengganti beliau, Tun Abdullah Ahmad Badawi dalam perutusan Hari Kebangsaan 2007 berkata, "kita menghargai semangat keyakinan yang berjaya disemaikan oleh para pejuang untuk membebaskan warga dari kongkongan pemikiran kolonialisme. Kita menghargai pemimpin pelbagai komuniti yang telah mempamerkan wawasan, hikmah dan ideal untuk membina gagasan yang kukuh lagi berpadu, gagasan yang adil lagi saksama, gagasan yang aman lagi makmur."

Dalam ucapan dasar Perhimpunan Umno 2007, kata beliau, "rasa bimbang, rasa takut dan rasa terancam dalam minda Melayu berlaku apabila orang Melayu tidak mempunyai persediaan yang cukup. Selagi orang Melayu berfikiran kecil, selagi itulah orang Melayu berasa gentar kepada perkataan meritokrasi. Merasa diri kecil, merasa rendah diri, merasa gentar, merasa kurang upaya, adalah pemikiran beracun yang telah disuntik ke dalam minda Melayu, bermula dari era penjajahan."

Datuk Seri Najib Razak, yang menggantikan beliau, dalam perutusan Hari Kebangsaan 2009, yang pertama sejak dilantik sebagai perdana menteri keenam berkata, "lima puluh dua tahun yang lalu, sekumpulan patriot negara yang diterajui oleh YTM Tunku Abdul Rahman Putra al-haj telah berjaya mencapai kemerdekaan negara setelah hampir lima kurun berada di bawah belenggu penjajahan."

"Pascakemerdekaan kemudiannya menyaksikan tugas dan tanggungjawab untuk menentukan arah tuju tanah air yang satu ketika dahulu berada di dalam genggaman penjajah telah beralih ke tangan anak watan," kata beliau.

Malah buku-buku teks sejarah negara ini masih menggunakan perkataan dan istilah penjajahan, bekas penjajah ataupun imperialisme dan kolonialsime, nampaknya ini memerlukan keseragaman penggunaan. -TMI


I am in LOVE!

Posted: 11 Sep 2011 01:24 AM PDT

Have you ever heard of Ástor Pantaleón Piazzolla? He was an Argentine tango composer and bandoneón player. Wikipedia says that his oeuvre revolutionized the traditional tango into a new style termed nuevo tango, incorporating elements from jazz and classical music. A virtuoso bandoneónist, he regularly performed his own compositions with different ensembles


Ástor Pantaleón Piazzolla was born on March 11, 1921 in Mar del Plata, Argentina, only child of Vicente "Nonino" Piazzolla and Asunta Mainetti. In 1925, the family relocated to New York City until 1936 with a brief return to Mar del Plata in 1930.

In NYC, he was exposed to both jazz and the music of J. S. Bach at an early age. While there, he acquired fluency in four languages: Spanish, English, French, and Italian. He began to play the bandoneon after his father, nostalgic for his homeland, spotted one in a New York pawn shop. At the age of 13, he met Carlos Gardel, another great figure of tango, who invited the young prodigy to join him on his current tour.

Much to his dismay, Piazzolla's father deemed that he was not old enough to go along. While he did play a young paper boy in Gardel's movie El día que me quieras. This early disappointment of being kept from the tour proved to be a blessing in disguise, as it was on this tour that Gardel and his entire band perished in a plane crash. In later years, Piazzolla made light of this near miss, joking that had his father not been so careful, he wouldn't be playing the bandoneon—he'd be playing the harp.

He returned to Argentina in 1937, where strictly traditional tango still reigned, and played in night clubs with a series of groups including the orchestra of Anibal Troilo, then considered the top bandoneon player and bandleader in Buenos Aires. The pianist Arthur Rubinstein—then living in Buenos Aires—advised him to study with the Argentine composer Alberto Ginastera. Delving into scores of Stravinsky, Bartók, Ravel, and others, he rose early each morning to hear the Teatro Colón orchestra rehearse while continuing a gruelling performing schedule in the tango clubs at night. In 1950 he composed the soundtrack to the film Bólidos de acero. (from Wikipedia) You can read more about his biography at this link called Astor Piazzolla Tango Nuevo.

According to THIS SITE:

Returning to Argentina in 1937, he found tango to be the reigning style of music. Continuing his love of playing the bandoneon, he and his various ensembles performed in a multitude of nightclubs throughout Argentina. Quickly becoming known as the best bandoneon player in Buenos Aires, Astor Piazzolla expanded his musical knowledge by studying under Alberto Ginastera. Covering a number of composers like Stravinsky, Bartok and Ravel, he began to take from their excellence when composing his own music. That was until he met Nadia Boulanger. She quickly noticed his own magic and encouraged him to focus on his own style and talent leaving the others to theirs. In 1955, he organized the Octeto Buenos Aires and began playing his own style of tango.

Astor Piazzolla is well known in the music world for his contributions to the tango. He took elements from jazz and classical music, added them to tango and created Nuevo tango. As an accomplished composer and bandoneon player, he commonly performed his compositions adding electronic and acoustic sounds creating his unique form of music. While this new form of the tango was widely accepted in the United States and Europe, Argentina in general showed resistance to this change. Among some of his most notable pieces are Adios Nonino (written in 1959 in memory of his father), Libertango (written in 1974 symbolizing his liberation from the traditional tango), Oblivion as well as Milonga Del Angel. In 1990 he suffered a thrombotic event that eventually led to his death in Buenos Aires in 1992 at the age of 71.

It was only yesterday that my younger boy told me about Astor Piazzolla. He turned 13 three days ago and has started his classes for his ATCL in violin and piano. He introduced me to two of Astor's compositions - Oblivion (which moved me to tears and which I have been listening to the whole afternoon) and also Fugata or Soul of the Tango. When I shared the links with my older boy, it was then he told me that he had played Oblivion in his second semester and then he told me about another clip of Piazzolla which he played for his graduation recital )which I could not attend as it was in the midst of his brother's exams) - Piazzolla Plays Escualo at Montreux.

Here are some of the videos:


Such beautiful music - I am so in love!!!! Happy listening and here's wishing you a lovely Sunday with your loved ones!


No comments: